Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

ПСИХОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ІНДИВІДУАЛЬНОСТІ ЛЮДИНИ ІНДИВІДУАЛЬНІСТЬ від латів

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 7.5.2024

Практична робота №3.

1. ПСИХОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ІНДИВІДУАЛЬНОСТІ ЛЮДИНИ

ІНДИВІДУАЛЬНІСТЬ (від латів. individuum - неделімоє, особина) - неповторна своєрідність психіки кожної людини, що відрізняє його від інших людей. Неповторна своєрідність кожної людини, зрозуміло, не виключає наявності у нього певних типових меж, загальних для великого числа людей. Найбільший науковий інтерес представляють саме групові і типові індивідуально-психологічні відмінності.

ТЕМПЕРАМЕНТ ( від латів. temperamentum - належне співвідношення частин) - закономірне співвідношення індивідуальних особливостей осіб, що характеризують різні сторони динаміки психічної діяльності.

ТЕМПЕРАМЕНТ - динамічна характеристика психологічних процесів і поведінки людини, що виявляється в їх швидкості, мінливості, інтенсивності і ін. характеристиках.

Від темпераменту залежать такі властивості особи:

- емоційність,

- імпульсивність,

- тривожність.

Поєднання емоційності, імпульсивності, тривожності створюють індивідуальний тип темпераменту.

ТИПИ ТЕМПЕРАМЕНТІВ:

сангвінічний, меланхолійний, холеричний, флегматичний.

Холерик (від грец. Chole – жовч) –  характеризується швидкістю дій, сильними, швидко виникаючими почуттями, яскраво відображених у мові, жестах, міміці. Холерики – люди активні і дуже енергійні, вони рухливі, сильні і наполегливі. Люди, які відносяться до холеричного типу темпераменту, відрізняються швидкою збудливістю, імпульсивною реакцією. Їх рухи і почуття відрізняються стрімкістю, мова – емоційністю, запалом. Холерики прекрасні працівники. Вони вміють ставити перед собою чітку мету і домагатися її виконання. Люди цього типу відрізняються працездатністю і ініціативністю, вони дуже люблять свою роботу і готові для досягнення професійних цілей піти на все, подолати будь-які труднощі. Вони відрізняються швидкою розумовою діяльністю і швидкою зміною почуттів та емоцій. Яскравими представниками цього типу темпераменту були такі видатні особистості, як Петро I, А. С. Пушкін, А. В. Суворов та М. Робесп’єр.

Сангвінік (від лат. Sanguis, родовий відмінок sanguinis – кров, життєва сила) – властиві жвавість, швидка збудливість і легка змінюваність емоцій. Сангвініки – люди активні, сильні, рухливі. Люди сангвінічного типу темпераменту відрізняються врівноваженістю, стриманістю. Завдяки рухливості нервових процесів, сангвініки активно мислять і відчувають. Сангвініків відрізняє жива, емоційна мова, швидка реакція. У роботі сангвініки не терплять монотонності і одноманітності. Однак це не говорить про те,що вони погані працівники. Завдяки своїй врівноваженості, легко відновлюють свої сили після напруженої роботи. Видатними представниками цього типу людського темпераменту були М. Ю. Лермонтов, Наполеон I і В. А. Моцарт.

Флегматик (від грец. Phlegma – слиз) – характеризується повільністю, спокоєм, слабким проявом почуттів зовні. Флегматики – люди сильні, врівноважені, при цьому пасивні та малорухомі, спокійні, працездатні, повільні, віддають перевагу спокійній, звичній обстановці. Нервові процеси протікають повільно, тому у них тривала, але глибока реакція. У флегматиків все повільно, але вірно; довго, але міцно. Може скластися враження, що вони не здатні на прояв почуттів, бурхливих емоцій. Однак, незважаючи на терплячий характер, вони здатні на емоційні вибухи, і тоді їх дуже важко заспокоїти. Тому завжди потрібно намагатися уникати конфліктних ситуацій з флегматиками. Видатними особистостями, що володіли даним типом темпераменту, були І. А. Крилов, М. І. Кутузов, І. Ньютон.

З точки зору психології меланхолік (від грец. Melaina chol – Чорна жовч) – характеризується підвищеною вразливістю і відносно незначним зовнішнім виразом почуттів. Для меланхоліків характерний слабкий тип нервової системи. Це люди емоційні, вони погано переносять нервові навантаження, тому їм необхідно надавати постійну психологічну підтримку, давати можливість регулярно відпочивати. На роботі їх активність і працездатність залежить від настрою: то висока, то низька. При низької працездатності меланхоліки швидко втомлюються, мають потребу в регулярному відпочинку. Меланхоліки дуже тонко відчувають, вони можуть помітити добре завуальовану брехню, лукавство співрозмовника, його характер і звички. Володарями даного темпераменту були, наприклад, Н. В. Гоголь і П. І. Чайковський.

ІНТРОВЕРСИЯ - ЕКСТРАВЕРСІЯ - характеристики індивідуально-психологічної орієнтації людини.

ЕКСТРАВЕРСІЯ - орієнтація на зовнішній світ.

ІНТРОВЕРСІЯ - орієнтація на внутрішній суб'єктивний світ.

 

2. СТІЙКІСТЬ УВАГИ ЗА РИСОМ

Методика визначає стійкість уваги при її зосередженості і вплив тривалої роботи на концентрацію уваги.

Інструкція. На бланку Ви бачите ряд ліній, переплутаних між собою. Ваше завдання – прослідити кожну лінію зліва направо і в правого кінця поставити той номер, який стоїть на бланку з її лівого кінця. Ви повинні почати з першої лінії, потім перейти до другої і так далі Стежити за лініями лише очима, допомагати пальцями, олівцем не можна. Прагніть працювати швидко і не робити помилок.

При аналізі слід враховувати:  

-  що переважає: налаштовування на швидкість або точність роботи,  

-  чи важко зосередити увагу на стеженні за лініями, чи з'являється бажання допомогти собі яким-небудь чином або Ви виконуєте завдання без зусиль;  

-  чи боялися Ви зробити помилку, як Ви ставитесь до своїх помилок;

- помилки в нумерації ліній (більше 2) і повільне виконання завдання свідчать про низьку здібність до стійкої концентрації.

3. Методика розрахунку біоритмів

Інтелектуальний ритм має період 33 дні і керує пам'яттю, здатністю до навчання, розумовою активністю, ясністю мислення, фантазією.

Емоційний ритм триває 28 днів і впливає на почуття, настрій, емоції, душевність, чутливість до сприйняття світу і самих себе.

Період фізичного ритму складає 23 дні. Він регулює фізичну і сексуальну активність, силу, швидкість, координацію, опір хворобам, витривалість.

Інтуїтивний ритм з періодом 37 днів відповідає за відчуття прекрасного, творче натхнення, сприйняття позасвідомих імпульсів, тобто власне інтуїцію.

Його ще можна назвати духовним.

Інструкція

  1.  Спочатку помножити кількість років, які ви прожили, на 365.
  2.  Тепер необхідно додати на кожен високосний рік по одному дню. Високосні роки: 1976,1980,1984,1988, 1992, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012.
  3.  Потім порахуйте, скільки пройшло днів з вашого останнього дня народження.
  4.  Підсумовуємо загальну кількість днів, які прожила людина.
  5.  Щоб розглянути, скільки днів припадає на кожен цикл, далі розділіть  кількість днів, яка получилась на 28 для емоційного циклу, 23 - для фізичного та 33 - для інтелектуального. Використовувати потрібно числа з трьома цифрами після коми.
  6.  Щоб розрахувати поточний цикл ваших біоритмів, потрібно помножити числа після коми на кількість днів у кожному циклі. Тобто для фізичного циклу - 0,… * 23 = х; емоційного - 0, * 28 = у; інтелектуального – 0,… * 33 = z. Вийде, що людина буде x днів у фізичному циклі, y - в емоційному і z - в інтелектуальному.
  7.  Будуємо грaфіки біоритмів.

Наприклад:

День народження людини – 17 липня 1993 року. Розрахунок проводиться 6 лютого 2013 року.

Згідно зазначеної вище інструкції:

  1.  Людині на день розрахунку виповнилося повних 19 років.

              (днів)

  1.  Високосні роки, які прожила людина – 1996, 2000, 2004, 2008, 2012 – всього 5 років, отже, додаткових 5 днів треба врахувати:

            (днів)

  1.  З останньго дня народження людини пройшло днів:
    •  в липні 31 день, людина народилася 17 липня, отже, в липні вона прожила 15 днів (день народження враховуєм);
      •  в серпні – 31 день; в вересні – 30 днів, в жовтні – 31 день, в листопаді – 30 днів, в грудні – 31 день, в січні – 31 день, в лютому – 6 днів (проводиться в цей день розрахунок!).

Всього :

          (днів)

  1.  Загальна кількість днів:

            (днів)

  1.  Розраховуємо скільки днів припадає на кожен цикл:

       Інтелектуальний:

       Емоційний:          

      Фізичний:             

  1.  Поточний цикл біоритмів людини на 6 лютого:

          Інтелектуальний:

          Емоційний:          

         Фізичний:             

Отже, згідно графіків зміни циклів, 6 лютого в людини інтелектуальний цикл входить в знак „-”, емоційний цикл на підйомі „+”, фізичний цикл зі знаком „-”. За характеристикою днів, наведеною нижче, 6 лютого для людини характеризується наступним:

- + - Душа прагне прекрасного, самореалізації. Але зробити щось серйозне не вдасться — розум і тіло мало чим можуть допомогти. А тому: музика, вірші, виставка, душевна розмова з приємними вам людьми.

Характеристика днів

Якщо уважно переглянути таблицю біоритмів, можна знайти три мінусові показники біоритмів або три плюсові. Є й інші варіанти, котрі ми зараз і розглянемо. Порядок розташування біоритмів такий: інтелектуальний, емоційний, фізичний.

+ + + Людина перебуває у хорошій формі. Час вимагає активних дій. Найбільша помилка - відпочинок, безтурботність. Найкраще розпочати нову діяльність, розширити сферу впливу, завести ділові знайомства. Хороший період для позитивного впливу на людей, ситуації, коли довести щось можна без проблем. Найпродуктивніший час.

+ + - Хороший період для переговорів по телефону, тобто роботи, яка вимагає думок і реакції, але не потребує значних фізичних зусиль. Можна розібрати справи у тиші кабінету, сходити в кіно, театр, приємно провести час з друзями чи коханою людиною. Але секс не принесе великого задоволення.

+ - - Найкраще проаналізувати стан справ, поглянути у минуле. Можна придумати щось нове, але реалізувати і довести справу до кінця буде важко. Щоб відразу її не «поховати» - відкладіть до наступних підйомів. Кросворд, шахи, покер, але з людьми витриманими і порядними.

+ - + Ще рано розпочинати серйозну роботу. Може забракнути душевних сил, а стимулювати себе алкоголем - не завжди найкращий вихід. Але виконувати звичну роботу, що вимагає розумових (планування) і фізичних сил, потрібно вже зараз. Приділяйте більше уваги дружині.

- + + Хочеться щось витворити, але важко зорієнтуватися у новій ситуації. Краще з натхненням зробити ремонт, особливо коли все давно продумано, підібрано і підготовлено. Підтримайте свого чоловіка — йому зараз важко. І не приймайте важливих рішень.

- + - Душа прагне прекрасного, самореалізації. Але зробити щось серйозне не вдасться — розум і тіло мало чим можуть допомогти. А тому: музика, вірші, виставка, душевна розмова з приємними вам людьми.

- - + Мозок і душа потребують відпочинку, а тіло активних дій. Можна пограти у футбол, волейбол, піти у турпохід, попрацювати на дачі, Якщо залишаться сили: сауна, масаж, секс. Будьте уважні у спілкуванні.

- - - «Якщо у вас все валиться з рук - заховайте їх у кишені!». Не треба втікати від світу і чекати неприємностей. Це період перепочинку, але тільки від активних дій, вирішення важливих питань. Виконуйте роботу, що не потребує значних зусиль і концентрації волі: прибрати у квартирі, відвідати знайомих, прогулятися. Слід уникати непорозумінь і конфліктів.




1. Учет расчетов с дебиторами в бюджетном учреждени
2. Антропометрия - стандарты и расчеты
3. тема РФ Социальноэкономическая сущность бюджета
4. Лабораторная работа 8
5. разноуровневых систем приводит к облагораживающей перестройке архаичной социальной организации по обра
6. Всемирные тенденции развития городов
7. Пресс-конференция
8. КОНТРОЛЬНАЯ РАБОТА 2 По дисциплине-
9. В отношении государственных предприятий и учреждений Федеральное агентство по управлению государств
10. Описати загальні правила приготування заквасок
11. Маркетинговые исследования рынка лекарственных препаратов группы НПВС с углублённым анализом ЛП Мовалис
12. I ПРИНЦИПЫ ОРГАНИЗАЦИИ АКЦИОНЕРНОГО ОБЩЕСТВА Акционерное общество ~ это одна из организационно ~ право
13. а разработана в целях создания необходимой инфраструктуры в туристских зонах эффективного и рационального
14. Система учета полных затрат
15. Финансовое планирование на предприятиях промышленности в переходной экономике
16. Маэста из сиенского собора жизненная убедительность бытовых деталей добивается звучной декоративности ц
17. нибудь определённую историческую эпоху; также история какойлибо одной войны или даже отдельной кампании
18. Почвенный покров колхоза
19. Процесс творчества Памятники культуры Древнего Рима
20. тема- Воспитательный потенциал искусства Работая учителем преподающим искусство во