Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

ВОСухомлинського Факультет розвитку дитини Кафедра дошкільної освіти та соціального розвитку дитини

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

PAGE  9

Миколаївський національний університет ім. В.О.Сухомлинського

Факультет розвитку дитини

Кафедра дошкільної освіти та соціального розвитку дитини

РОБОЧА ПРОГРАМА

навчальної педагогічної практики

в групах раннього і молодшого дошкільного віку

для студентів ІІ курсу спеціальності

6. 010101 Дошкільне освіта. Дефектологія. логопедія.

6. 010101 Дошкільне освіта. Практична психологія.

Ухвалено на засіданні

кафедри дошкільної освіти

та соціального розвитку дитини

18  ” вересня 2012 р.

                                                                                                                протокол № 2

Зав. кафедри _______________Т.М.Степанова

Миколаїв - 2012

Практика у групах дітей раннього віку дошкільних закладів є важливою складовою частиною підготовки фахівця у галузі дошкільної освіти. Це пов'язано, перш за все, з тією роллю, яку відіграє раннє дитинство як віковий період у розвитку дитини. Засвоєння студентами дошкільної педагогіки, методик дошкільної освіти не може бути повним без вивчення ними педагогічних закономірностей розвитку, виховання та навчання дітей від народження до трьох років у сім'ї та дошкільному навчальному закладі. Знання про особливості психічного розвитку дитини у перші роки життя важливі для розуміння студентами наступних змін в особистості дитини, забезпечення наступності у її вихованні та навчанні.

Опис предмета педагогічної практики

Практика в групах дітей раннього та молодшого дошкільного віку

Підготовка бакалаврів

Напрям, спеціальність,

освітньо-

кваліфікаційннй

рівень

Характеристика навчального курсу

Кількість кредитів, відповідних ЕСТS: 3

Модулів: 2

Змістових модулів: 4

Загальна кількість годин: 108

Тижневих годин: 36

Тижнів: 4

Шифр та назва напряму: 0101 "Педагогічна освіта"

Шифр та назва спеціальності: 6.010101 Дошкільна освіта

Освітньо-кваліфікаційний рівень: бакалавр

Обов'язковий

рік підготовки: 2

Семестр: 3

Практична робота: 27

Самостійна робота: 54

Індивідуальна робота: 27

Вид контролю:

диференційований залік

Метою педагогічної практики у групах дітей раннього та молодшого дошкільного віку є прилучення студентів до практичної педагогічної діяльності, формування у них професійних вмінь і навичок; закріплення зв’язків між теоретичними знаннями, одержаними під час вивчення психолого-педагогічних дисциплін; набуття студентами досвіду навчання і виховання дітей другого та третього років життя в умовах суспільного дошкільного виховання.

Діяльність студентів під час педагогічної практики має спрямовуватися на виконання таких завдань:

  1.   Розвиток та вдосконалення вмінь спостерігати та аналізувати педагогічний процес у групах дітей раннього віку дошкільного закладу, визначати його своєрідність та навчально-виховну ефективність.
  2.  Оволодіння навичками навчально-виховної роботи з дітьми другого та третього років життя.
  3.  Удосконалення умінь спостерігати та аналізувати розвиток дитини раннього віку, використовуючи різні методи психолого-педагогічної діагностики.
  4.  Ознайомлення з організаційно-педагогічною та методичною роботою у групах дітей раннього віку.

ПРОГРАМА ПЕДАГОГІЧНОЇ ПРАКТИКИ У ГРУПАХ ДІТЕЙ РАННЬОГО та молодшого дошкільного ВІКУ

Змістовий модуль І: Спостереження і аналіз

педагогічної діяльності вихователя групи дітей

раннього віку

Самостійному проведенню навчально-виховного процесу в групі передують ознайомлення з роботою дошкільного закладу, його керівниками, а також спостереження і аналіз педагогічної діяльності вихователя-наставника. Студент-практикант повинен щодня ознайомлюватись із планом навчально-виховної роботи, яким керується вихователь, у бесіді з педагогом виявляти доцільність і відповідність програмі накреслених завдань, обраних вихователем форм, методів та прийомів роботи з дітьми. Спостерігаючи за роботою вихователя-наставника, студент-практикант веде щоденник, у якому зазначає всі важливі для аналізу і власного використання аспекти педагогічного процесу. Особливу увагу слід звернути на своєрідність організації педагогічного процесу в групі дітей раннього віку: комплектування групи, організацію інтер'єру групових приміщень, стиль педагогічного спілкування вихователя-наставника, розподіл обов'язків між персоналом групи тощо. Студент-практикант вивчає режим життя групи, специфіку організації життєдіяльності малюків.

Важливою частиною педагогічної діяльності вихователя є підготовка і проведення занять з дітьми. Студент-практикант залучається до процесу підготовки занять (допомагає готувати та розміщувати дидактичний матеріал, створювати в групі умови для проведення заняття тощо), після заняття обов'язково обговорює його з вихователем-наставником, фіксуючи у щоденнику розгорнуту якісну оцінку заняття, а також власні творчі ідеї щодо навчання дітей раннього віку, що виникли у процесі перегляду заняття та його обговорення.

Спостерігаючи педагогічний процес, студент-практикант ознайомлюється також із методичним та дидактичним забезпеченням навчально-виховного процесу: аналізує наявні у групі ігрові матеріали, наочні дидактичні посібники, технічні засоби навчання та дидактичний матеріал, що зберігається у методичному кабінеті дошкільного закладу, проектує можливі умови їх використання у своїй подальшій діяльності під час педагогічної практики.

Форма звіту: щоденник педагогічної практики.

Змістовий модуль II: Самостійне виконання студентом-практикантом обов'язків вихователя

Поступово спостереження і аналіз педагогічної діяльності вихователя-наставника починає доповнюватися самостійним виконанням студентом-практикантом обов'язків вихователя. Уже з перших днів практики студент повинен допомагати вихователю групи проводити ранковий прийом дітей, організацію їх життєдіяльності (сніданок, обід, денний сон, ранкову та коригуючу гімнастики, туалет), ігри з дітьми, прогулянки. Далі студент-практикант організовує вказані частини навчально-виховного процесу самостійно. З другого тижня практики студент-практикант повинен самостійно здійснювати всі основні види педагогічної діяльності вихователя. Він, проконсультувавшись із педагогом-наставником, складає детальний план навчально-виховної роботи своєї робочої зміни, який фіксує у щоденнику педагогічної практики і, за домовленістю з наставником, у груповому календарному плані. Щодня перед початком роботи студент-практикант подає для затвердження наставнику конспекти занять, які буде проводити з дітьми, готує необхідний матеріал до заняття.

Готуючись до занять, інших форм роботи з дітьми, студент удосконалює навички роботи з методичною літературою, дидактичними матеріалами, наочними посібниками, вчиться аналізувати отриману інформацію, адаптувати її до рівня розвитку дітей своєї групи. Під час проведення роботи з дітьми студент-практикант приділяє значну увагу налагодженню з вихованцями таких взаємин, що забезпечують емоційно-позитивну атмосферу педагогічного спілкування. Він прагне виявити свій інтерес, доброзичливе ставлення до дітей, любов до них, формує у себе уміння слухати дітей, розмовляти з малюками, бути уважним до їхніх потреб. Важливо   також  навчатись  враховувати  типологічні  та індивідуальні особливості дітей, здійснювати індивідуально-диференційований підхід у навчанні та вихованні дітей раннього віку.

Кожне заняття, проведене студентом-практикантом, обговорюється з вихователем-наставником, який оцінює заняття за п'ятибальною системою, фіксуючи оцінку у журналі обліку роботи студентів під час педагогічної практики.

Студент-практикант також активно долучається до створення наочних матеріалів та дидактичних посібників, добору методичних матеріалів, які необхідні у групі, де працює студент.

У кінці робочої зміни студент-практикант обговорює свою діяльність з вихователем-наставником, отримує консультації щодо наступного робочого дня. Усю проведену самостійно роботу студент-практикант фіксує в щоденнику, вчиться аналізувати власну діяльність, об'єктивно оцінювати її.

Самостійна навчально-виховна робота з дітьми групи доповнюється організаційно-педагогічною та методичною роботою, яку студент-практикант проводить протягом усього основного періоду практики. Вона містить створення у групі умов для адаптації до дошкільного закладу дітей, які прибувають у групу за час педагогічної практики (складання плану індивідуальної роботи з дитиною, проведення бесід з батьками, організація діяльності дитини у перші дні перебування в дитячому садку тощо).

Студент-практикант ознайомлюється також із різноманітними формами і змістом пропаганди педагогічних знань серед батьків, бере участь у підготовці матеріалів для куточка батьків, папок-пересувок, допомагає у підготовці і проведенні батьківських зборів, при потребі організовує групові або індивідуальні консультації для батьків своїх вихованців. Під час педагогічної практики студент повинен також брати участь в усіх методичних заходах, що проводяться у дошкільному закладі: педагогічних радах і читаннях, семі-нарах-практикумах, методичних годинах. За дорученням керівників дошкільної установи він може залучатися до роботи методичного кабінету дитячого садка (готувати реферати на певну тематику, допомагати у систематизації методичних матеріалів, оформленні стендів, виготовленні дидактичних наочних посібників). Студент-практикант повинен звернути особливу увагу на ознайомлення з передовим педагогічним досвідом, який вивчається і впроваджується в дитячому садку. Зміст проведеної студентом-практикантом методичної роботи має бути відображений у щоденнику педагогічної практики, результати всіх видів організаційно-педагогічної та методичної діяльності оцінюються працівниками дошкільної установи (вихователем групи, методистом або завідувачкою дитячих ясел-садка).

Індивідуальне довготривале завдання: розробка та виготовлення наочних та методичних посібників для роботи з дітьми раннього віку.

Форма звіту: конспекти матеріалів для роботи у щоденному житті, виставка-конкурс наочних посібників.

Змістовий модуль III: Вивчення особистості дітей раннього віку та проведення психолого-педагогічної діагностики

Важливою складовою частиною роботи студента-практиканта є також вивчення особистості дітей раннього віку та проведення психолого-педагогічної діагностики.

Це завдання педагогічної практики студент починає розв'язувати з перших днів перебування у групі. Обираючи дитину, за якою буде спостерігати, студент-практикант повинен порадитися з вихователем групи, психологом дошкільного закладу. Слід скласти план вивчення дитини, користуючись психолого-педагогічною літературою, виділити основні критерії для оцінки фізичного, розумового, особистісного розвитку дитини певного віку, обрати методи психолого-педагогічної діагностики, які будуть застосовуватись під час збору відомостей. При цьому студент-практикант повинен враховувати, що у роботі з дітьми раннього віку здебільшого не використовують стандартизованих психологічних методик. Головним методом вивчення дитини має бути психолого-педагогічне спостереження. Отримані за час спостережень відомості доповнюються і уточнюються в бесідах з батьками дитини, вихователями групи, під час індивідуальних діагностичних ігрових вправ, які проводить з дитиною студент-практикант, вивчення педагогічної та методичної документації дошкільного закладу.

Хід і результати вивчення особистості дитини студент-практикант фіксує у щоденнику педагогічної практики. При цьому студент-практикант повинен також зазначати у щоденнику свої зауваження, думки щодо розвитку дитини, можливі рекомендації щодо її виховання.

Індивідуальне довготривале завдання: складання розширеної психолого-педагогічної характеристики двох вихованців групи.

Форма звіту: дві психолого-педагогічні характеристики вихованців групи, протоколи виконання дітьми діагностичних завдань.

Змістовий модуль IV: Проведення відкритих залікових занять, оформлення звітної документації

На завершальному етапі практики студенти-практиканти проводять відкриті залікові заняття, на яких повинні бути присутні груповий методист практики, завідувач або методист дошкільної установи, вихователь-наставник, а також студенти-практиканти, які проходять практику в цьому дошкільному навчальному закладі. Тему відкритого заняття студент-практикант обирає за власним бажанням, однак доцільно, щоб тема заняття відповідала перспективному плану роботи групи. Складаючи конспект заняття, студент-практикант повинен виявити рівень своїх педагогічних здібностей, теоретичних та методичних знань. Для залікового заняття обираються інноваційні форми та методи навчання дітей, що відповідають сучасному рівню науки і практики. До залікового заняття студент готує цікавий матеріал, продумує нетрадиційну обстановку в групі тощо. Конспект відкритого заняття має бути прорецензований і затверджений вихователем-наставником за два дні до проведення заняття.

Після відкритого залікового заняття, проведеного кожним студентом-практикантом, відбувається його обговорення всіма присутніми на занятті. Студенти-практиканти роблять усебічний аналіз заняття, відзначивши відповідність його змісту програмі певної вікової групи, доцільність обраних форм і методів роботи, ефективність заняття, висловлюють зауваження, пропонують свої варіанти розв'язання поставлених на занятті навчальних завдань. Результати обговорення і оцінка за проведення заняття фіксуються у протоколі обговорення, який студент-практикант подає разом із конспектом у звітну документацію.

Результати педагогічної практики розглядаються на підсумковій педагогічній раді, у якій беруть участь керівники дошкільної установи, студенти-практиканти та їхні вихователі-наставники, викладач, який керує практикою. На педагогічній раді затверджують характеристики студентів-практикантів, складені вихователями. У характеристиці дається розгорнутий аналіз роботи студента під час практики, його ділових та особистісних якостей і вказується загальна оцінка за педагогічну практику.

Завершальним етапом роботи студента-практиканта є оформлення звітної документації та підготовка до участі у підсумковій конференції за результатами практики. Разом зі своїми товаришами, які проходили практику в тому ж дошкільному навчальному закладі, студент-практикант готує тематичну звітну доповідь, у якій розкриває підсумки практики та висвітлює одну з актуальних проблем виховання і навчання дітей раннього віку. Для доповіді обираються теми, які висвітлюють специфіку конкретного дошкільного закладу, кращий досвід виховання дітей раннього віку, власні здобутки та успіхи. За результатами практики підгрупа студентів, які проходили практику в одному дошкільному закладі, оформляє фотогазету.

Форма звіту: конспект відкритого залікового заняття, протокол його обговорення, виставка-конкурс фотогазет.

Розподіл балів, що присвоюються студентам

Модуль 1

(поточне тестування)

Модуль 2 (ІНДЗ)

Підсумкове

оцінювання

(звітна документація, підсумкова конференція)

Сума

ЗМ-І

ЗМ-П

ЗМ-Ш

ЗМ-ІУ

15

15

15

15

20

20

100

Шкала оцінювання:

90—100 балів - відмінно;

70-89 балів - добре;

50—69 балів - задовільно;

31—49 балів - незадовільно з можливістю доопрацювання матеріалів та усного захисту результатів практики;

менше 30 балів - незадовільно з обов'язковим повторним проходженням практики.

ОРГАНІЗАЦІЯ ПРАКТИКИ В ГРУПАХ ДІТЕЙ РАННЬОГО ВІКУ

Для ефективної реалізації основних завдань і програми педагогічної практики у групах дітей раннього віку мають бути враховані такі умови її організації:

1. Перед початком педагогічної практики кафедрою дошкільної педагогіки проводиться діагностика рівня готовності студентів до практики у формі методичного допуску, метою якого є діагностика рівня педагогічних знань та практичних навичок роботи з дітьми раннього віку, а також накопичення студентами методичного матеріалу для практики. Студенти самостійно готують і естетично оформляють конспекти занять з різних розділів програми (не менше п'яти), добирають дидактичні та рухливі ігри для дітей 2-3 років (не менше десяти), загадки, вірші, потішки, пісеньки, інший мовленнєвий матеріал. У "методичних скарбничках" студенти можуть також подати зразки чи описи цікавих наочних посібників для роботи з дітьми раннього віку, створені самими студентами чи запозичені з методичної літератури, журналів "Дошкільне виховання", "Палітра педагога", "Розкажи онуку" тощо.

  1.  Практика проводиться у групах дітей другого, третього року життя у дошкільних навчальних закладах, які є філіалами кафедри дошкільної педагогіки. Під час розподілу студентів перевага надається дитячим установам, у яких функціонує не менше двох груп раннього віку, тому там може працювати підгрупа не менша, ніж із 4 студентів-практикантів.
  2.  Студент-практикант призначається у одну з груп дітей раннього віку, у якій він працює протягом усього періоду практики за розкладом свого вихователя-наставника.
  3.  Тривалість робочого дня студента-практиканта - 6 годин. Робочий день розпочинається о 8 год., закінчується о 14 год. (перша зміна). Друга зміна розпочинається о 12 год., закінчується о 18 год.
  4.  Роботу з дітьми студенти-практиканти здійснюють під постійним контролем вихователя-наставника, який несе безпосередню відповідальність за життя і здоров'я дітей групи, їх навчання і виховання. Студенти зобов'язані виконувати правила внутрішнього трудового режиму дошкільного закладу, підкорятися розпорядженням завідувача, працівників управління освіти, інших осіб, які мають право інспектувати дошкільний заклад. Однак передусім студент-практикант повинен виконувати вказівки та розпорядження керівника практики та групового методиста, без погодження з якими студент-практикант не може бути переведений в іншу групу, залучений до таких видів діяльності в дитячому садку, які не передбачені програмою практики, звільнений від виконання будь-яких видів педагогічної діяльності, які заплановані програмою практики.
  5.  Протягом усієї практики студент веде щоденник педагогічної практики, який він зобов'язаний щоденно мати при собі в дошкільному закладі і вчасно заповнювати. Щоденник є основною формою поточного звіту студента-практиканта перед груповим методистом та керівником педагогічної практики. Після завершення практики щоденник із виставленими у ньому вихователем-наставником оцінками додається до звітної документації студента-практиканта.

7. Програма практики реалізується в два етапи:

1 етап - студенти ознайомлюються із педагогічним процесом групи, спостерігають і аналізують заняття, які проводить вихователь; здійснюють психолого-педагогічне вивчення дітей. Починаючи з третього дня практики, студенти самостійно проводять прийом дітей, прогулянку, ігри, організацію життєдіяльності дітей. За цей період студенти повинні також розробити конспект відкритого залікового заняття, виготовити наочний матеріал для роботи з дітьми. 2 етап - самостійне проведення студентами навчально-виховної роботи з дітьми за попередньо складеним щоденним планом; проведення відкритих залікових занять; завершення психолого-педагогічного вивчення дітей; оформлення психолого-педагогічних характеристик, документації, виступу на підсумковій конференції.

Перелік звітної документації практики у групах дітей раннього віку

  1.  Індивідуальний план роботи студента-практиканта.
  2.  Щоденник педагогічної практики.
  3.  Звіт про педагогічну практику.
  4.  Конспект відкритого залікового заняття із протоколом його обговорення.(Ознайомлення з природою).
  5.  Конспекти матеріалів для роботи з дітьми раннього, молодшого віку.

віку в щоденному житті.

6. Психолого-педагогічні характеристики двох дітей раннього віку, протоколи виконання дітьми діагностичних завдань.

7. Характеристика студента-практиканта, видана в дошкільному закладі.

Документація повинна бути оформлена на стандартних аркушах білого паперу і подана на кафедру дошкільної педагогіки у папці зі швидкозшивачем. Документація може бути подана в рукописному вигляді або надрукована на комп'ютері. Титульна сторінка звітної документації обов'язково має бути в комп'ютерному друці.

Література

  1.  Артемова Л.В. Вчися граючись. - К., 1995.
  2.  Богуш А., Ходурська Т. Українська потішка у дитячому садку // Дошкільне виховання. - 1990. - №3. - С. 18.
  3.  Ватутина Н.Д. Ребенок поступает в детский сад / Под ред. Л.И.Каплан. - М., 1983.
  4.  Воспитание и обучение детей младшего дошкольного возраста / Под ред. Г.Н.Годиной, З.Г.Пилюгиной. - М.,1987.
  5.  Воспитание и обучение детей раннего возраста / Под ред. Л.Н.Павловой. - М., 1986.
  6.  Воспитание и развитие детей раннего возраста / Под ред. Г.М.Ляминой. - М., 1981.
  7.  Граємо з найменшими: конспекти ігор-занять // Палітра педагога. - 1990. - №1. - С. 24-27
  8.  .Гураш Л. Раннє дитинство: специфіка, особливості // Дошкільне виховання. - 2002. - №1. - С. 24-25.
  9.  Гурковська Т. Проблеми раннього віку // Дошкільне виховання. - 2001. - №12. - С. 23.
  10.  Діагностика психічного розвитку дітей раннього віку: Методичні рекомендації / Укл. Н.В.Карпенко-Сашньова. - К., 1996.
  11.  Зернятко. Програма розвитку та виховання дитини раннього віку / Науковий керівник О.О.Кононко. - К., 2004.
  12.  Игрьі и упражнения по развитию умственньїх способностей у детей дошкольного возраста / Сост. Л.А.Венгер, О.М.Дьяченко. - М., 1987.
  13.  Кононова И.М. Семинарские и практические занятия по дошкольной педагогике (раннее детство). - М., 1989.
  14.  Кочерга О. Психофізіологія дітей 1-3 років. - К., 2006.
  15.  Кулачківська С.Є., Ладивір С.О. Я - дошкільник: вікові та індивідуальні аспекти психологічного розвитку. - К., 1995.
  16.  Лайзане СЯ. Физическая культура для малышей. -М., 1987.
  17.  Малятко: програма виховання дітей дошкільного віку. -К., 1999.
  18.  Манова-Томова В. Психологическая диагностика раннего возраста. - К., 1978.
  19.  Методичні рекомендації до програми розвитку і виховання дитини раннього віку "Зернятко" / Під ред. О.Л.Кононко. - К., 2004.
  20.  Нікітіна О.І. Для кожної матері. - К., 1997.
  21.  Олійник Л.М., Романюк І.А. Я працюю з малюками. Планування та діагностика в першій молодшій групі дошкільного навчального закладу. - Харків, 2007.
  22.  Павлова Л.Н. Знакомим мальїша с окружающим миром. - М., 1987.
  23.  Печора К.Л., Пантюхина Г.В., Голубева Л.Г. Дети раннего возраста в дошкольньїх учреждениях. - М., 1986.
  24.  Пилюгина 9.Г. Занятия по сенсорному воспитанию -М., 1983.
  25.  Сухар В.А. Розробки занять по програмі "Зернятко". - Харків, 2008.
  26.  Тимофеева Е.А. Подвижньїе игрьі с детьми млад-шего допікольного возраста. - М., 1986.
  27.  Фролова Л.Н. Игрьі и занятия с мальїшами. - М., 1987.




1. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук Київ 1999 Д
2. реферату- Управління виробничими запасамиРозділ- Організація виробництва Управління виробничими запасами.html
3. средние века лат
4. КУРСОВОЙ ПРОЕКТ по дисциплине Строительные конструкции ПРОЕКТИРОВАНИЕ НЕСУЩИХ ЖЕЛЕЗ
5. тема. Образование
6. тема национального счетоводства
7. тема организации производства и сбыта ориентированная на возможно более полное удовлетворение быстро мен
8. Гольшанский крахмальный завод Белкофе ОшмяныЛен гравийносортировочный завод Боруны Ошмянский п
9.  Підприємство розглядає доцільність придбання нової технологічної лінії за ценою 20 тис
10. Создание молодёжного журнала Main Stream
11. ДОНСКОЙ ГОСУДАРСТВЕННЫЙ ТЕХНИЧЕСКИЙ УНИВЕРСИТЕТ ДГТУ положения о курсовом и дипломном проект
12. Восточно-австралийские гор
13. реферате я затрону лишь некоторые темы и факты из истории нашего оружия
14. И доктор социологических наук академик РАСН профессор кафедры педагогики психологии и социологии СтГАУ
15. Психология восприятия
16. Альфа ПРИКАЗ 1 об утверждении учетной политики на 2014 год г
17. Хлеб ' всему голова Воспитательский час литературно ' музыкальная
18. Верстка полос в газетах журналах книгах
19. Империя ангелов Бернард ВерберИмперия ангелов Серия- Танатонавты ~ 2 Им
20. Десятый конгресс ООН по предупреждению преступности и обращению с правонарушителями, его место в истории конгрессов