Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Валютні операції Валютний ринок і його структура

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 8.5.2024

                                                    Варіант №3

Тема 1. Валютні операції. Валютний ринок і його структура

Завдання 1. Фірмі необхідно купити швейцарські франки в обмін на 1 мільйон євро. Банк пропонує це зробити крос-курсом. При цьому відомо, що USD/CHF = 1,2115-1,2143 та EUR/USD=1,3026-1,3057.

Визначити валютний курс, за яким фірма буде проводити цю операцію та суму швейцарських франків, яку вона одержить.

CHF/EURbid = 1,2115*1,3026 = 1,5781

CHF/EURoffer=1,2143*1,3057 =1,5855

CHF/EUR=1,5781-1,5855

1000000 EUR*1,5855=1,585500 CHF

Завдання 2. Визначити дату валютування:

а) якщо спот-угода GBP/UAH була укладена у пятницю 9 березня;

б)  якщо спот-угода GHF/UAH була укладена у понеділок 6 березня;

в) якщо спот-угода USD/UAH була укладена у пятницю 3 червня;

г) якщо спот-угода RUR/UAH була укладена у четвер 11 червня;

д) якщо спот-угода EUR /UAH була укладена у понеділок 30 грудня.

а)  якщо спот –угода GBP / UAH була укладена у п’ятницю 9 березня.

Розв’язання. Відповідно до правил спот – ринку дата валютування – це другий робочий день після дня укладання угоди. У нашому випадку  це – вівторок 13 березня. Першим робочим днем після 9 березня буде вівторок 13 березня.

б) якщо спот –угода CHF / UAH була укладена в понеділок 6 березня.

Розв’язання. Відповідно до правил спот – ринку дата валютування – це другий робочий день після дня укладання угоди. У нашому випадку  це –  повинен бути день 8 березня середа. Так, як в Україні та у деяких країнах Євросоюзу в тому числі Австрії, Німеччині, Данії та Швейцарії 8 березня це свято – Міжнародний жіночий день, то спот угода переноситься на 9 березня у четвер.

в) якщо спот –угода USD / UAH була укладена у п’ятницю 3 червня.

Розв’язання. Відповідно до правил спот – ринку дата валютування – це другий робочий день після дня укладання угоди. У нашому випадку  це – вівторок 7 червня. Першим робочим днем після 3 червня буде вівторок 7 червня.

г) якщо спот –угода RUR / UAH була укладена у четвер 11 червня.

Розв’язання. Відповідно до правил спот – ринку дата валютування – це другий робочий день після дня укладання угоди. У нашому випадку  це – понеділок 15 червня. Першим робочим днем після 11 червня буде понеділок 15 червня.

д) якщо спот –угода EUR / UAH була укладена в понеділок 30 грудня.

      Розв’язання. Відповідно до правил спот – ринку дата валютування – це другий робочий день після дня укладання угоди. У нашому випадку  це – середа 1 січня, але в більшості країн світу ( принаймні в Україні та Євросоюзу – у країнах, валюти яких беруть участь в угоді) 1 січня – вихідний день. Першим робочим днем після 1 січня буде понеділок 6 січня.

Тема 2. Термінові валютні операції. Операції «своп». Валютний прибуток

Завдання 3. Якщо спот-курс USD/CHF=1,2220-1,2235, своп-ставка 30 днів 30/20, то яким буде форвардний валютний курс через 30 днів?

Форвардний валютний контракт – це обов’язкова до виконання угода між банками щодо купівлі або продажу в певний день у майбутньому визначеної суми іноземної валюти. При цьому валюта, сума, обмінний курс та дата платежу фіксуються в момент укладання угоди.

Як правило, форвардні курси купівлі та продажу як такі не котируються. Оператори валютного ринку працюють лише з різницями (диференціалами) між спот та форвардними курсами, вираженими в десятинних частках валюти котирування. Ці різниці називаються своп-ставками. Своп-ставки виражаються в базових пунктах. Якщо банк котирує своп-ставки на 1 місяць для певної валюти 15-25, то необхідно при розрахунках їх записувати як 0,0015-0,0025; якщо 5-9 – то 0,0005-0,0009 тощо. Для визначення форвардного курсу своп-ставки додають або віднімають від спот-курсу. Якщо своп-ставки котируються банком за порядком “менша-більша”, то вони додаються до спот-курсу. Якщо своп-ставки котируються за порядком “більша-менша”, то вони віднімаються від спот-курсу.

Розв’язання. Форвардний курс через 30 днів становитиме USD / CHF 1.2190 – 1.2215.

Завдання 4. Визначити розмір премії (дисконту) для форвардного курсу на купівлю доларів США, якщо банком встановлено спот-курс USD/UAH 5,0498-5,0512. Процентна ставка за міжбанківськими операціями у валюті котирування складає 16% річних, у базовій валюті – 4% річних. Термін, на який розраховується валютний форвардний курс, дорівнює 3 місяцям.

П(Д)куп = (Кс.куп *(Rдв - R кр.б)*Т)/(360*100+ R кр.б.*n)

П(Д) куп – премія (або дисконт) для форвардного курсу купівлі певної валюти;

Кс.куп – спот-курс купівлі певної валюти;

Rдв. – відсоткова ставка за міжбанківськими депозитами для валюти котирування;

R кр.б. – відсоткова ставка за міжбанківськими кредитами для базової валюти (база котирування);

n – термін у днях, на який розраховується форвардний курс.

П(Д) куп = (5,0498*(0,16 – 0,04)*90)/(360*100 +0,04*90)

П(Д) куп = 0,0015.

 Розмір форвардної премії(дисконту) становитиме 0,0015.

Тема 3. Валютні фючерси та валютні опціони

Завдання 5. Визначити внутрішню вартість опціону, якщо:

а) ціна виконання опціону на купівлю швейцарських франків GHF/ USD 0,5507, а поточний курс – 0,5527;

б) Ціна виконання опціону на купівлю канадських доларів CAD/USD = 0,5217 а поточний курс – 0,5427;

в) Ціна виконання опціону на продаж канадських доларів CAD/USD = 0,5507 а поточний курс – 0,5527;

г) Ціна виконання опціону на купівлю англійських фунтів GBP/USD = 1,5507 а поточний курс – 1,5527.

а)  call опціон – внутрішня вартість = 0,5527- 0,5507=0,002

б) call опціон – внутрішня вартість = 0,5427 – 0,5217 = 0,021

в) put опціон – внутрішня вартість = 0

г) call опціон – внутрішня вартість = 1,5527 – 1,5507 = 0,002

Завдання 6. Складіть приклад застосування опціонної стратегії : довга позиція за активом і коротка за опціоном колл.

Опціон, як ніякий інший фінансовий інструмент, дає дуже широкі можливості для побудови різноманітних стратегій. Найпростіші стратегії полягають у комбінуванні рівновеликих позицій за базовим активом і за опціонами. Аналогічні стратегії виникають при комбінуванні ф’ючерсних позицій і опціонів. Складніші комбінації — пари опціонів колл або пут на один і той самий актив і з однією і тією ж датою закінчення. Опціони мають бути довгими або короткими, а ціни виконання можуть збігатися або бути різними.

Спреди формують за рахунок опціонів на один і той самий актив, але з різними цінами виконання або датами закінчення. Причому спред складається як з довгих, так і коротких позицій.

Стратегії поєднання опціонів з активами. Існують такі стратегії, які використовують для хеджування відкритих позицій за базовим активом:

Довга позиція за активом і коротка за опціоном колл. Вони еквівалентні короткій позиції за опціоном пут. Тут і надалі еквівалентність слід розуміти, як рівність прибутків/збитків еквівалентих позицій.

Спреди. Розгляд спредів почнемо з позиції, яка називається спред «бика». Цей спред формується в розрахунку на зростання спот-курсу базового активу. Якщо прогноз справдиться, стратегія принесе обмежений прибуток, а в разі зниження курсу — обмежені збитки.

Цю позицію складають довгий колл (з нижчою ціною виконання) і короткий опціон колл (з вищою ціною виконання). Премія довгого опціону більша від премії короткого через співвідношення цін виконання.

Спред «ведмедя» формують у розрахунку на зниження курсу. Він складається з довгого опціону колл (з вищою ціною виконання) і короткого опціону колл (з нижчою ціною виконання). Формування такого спреду завжди утворює початковий приплив коштів від різниці премій. Якщо прогноз на зниження курсу базового активу підтвердиться, то позиція принесе обмежений прибуток, а інакше — обмежені збитки

Обернений спред «бика» утворюють короткий опціон пут (з нижчою ціною виконання) і довгий опціон колл (з вищою ціною виконання). Стратегія приймається в розрахунку на зростання курсу і приносить початковий приплив коштів за рахунок різниці премій. У разі зростання курсу прибутки теоретично необмежені. Інакше збитки обмежені ціною активу (падіння його вартості до нуля).

Обернений спред «ведмедя» утворюють довгий опціон пут (з нижчою ціною виконання) і короткий опціон колл (з вищою ціною виконання). Формується на основі прогнозу зниження курсу базового активу, при підтвердженні якого прибутки обмежені ціною активу. Інакше збитки можуть бути теоретично необмежені.

Формули для розрахунку прибутків/збитків за розглянутими спредовими позиціями наведені у табл. 6.1.

Таблиця 6.1.

Прибутки / збитки за середовими позиціями

 Вид спреду

Сума прибутків / збитків за відкритою позицією

Якщо P1< E1

Якщо 

E1 ≤ P1<E2

Якщо P1 ≥ E2

«Спред» бика

-∆Pc

Ps – E1 - ∆Pc

E2 – E1- ∆P6

«Спред» ведмедя

           +∆Pc

-(Ps – E1) +∆Pc

-(Ps – E1) +∆Pc

«Обернений спред» бика

-( E1 – Ps) +(Pp – Pc)

Pp-Pc

Ps – E2 + (Pp – Pc)

«Обернений спред» ведмедя

E1- Ps =(Pc – Pp)

Pc - Pp

-(Ps – E2) +(Pc-Pp)

Ps – спот – курс базового активу на дату закінчення опціонів.

E1 – менша ціна виконання

E2 – більша ціна виконання

Pc, Pp – премії опціонів колл (пут)

Pc – додатна різниця премії опціонів колл з різними цінами виконання.

Хеджування валютного ризику імпортера оберненим спредом «бика». Продовжимо розгляд фірми-імпортера, приклад якої ми докладно розглянули в розділі 13. Нагадаємо вихідні дані: українська фірма планує щомісячно імпортувати та реалізувати на українському ринку протягом місяця партію комплектуючих для складання комп’ютерів на загальну суму 100 000 дол. Партія продається з 20-процентною надбавкою, половина цієї надбавки, тобто 10%, — операційні витрати фірми.

Проблема полягає в тому, що значення чистого прибутку фірми перебуває під суттєвим впливом такого чинника, як динаміка валютного курсу. Справді, вартість імпортованої партії комплектуючих, що враховується в активах як запаси, визначається за обмінним курсом на початку місяця. Водночас кредиторська заборгованість 100 000 дол., яка має бути погашена в кінці місяця за рахунок виручки від реалізації, визначається за обмінним курсом у кінці місяця.

Хеджування короткої валютної позиції імпортера досягається за рахунок оберненого спреда «бика».

Розглянемо операцію хеджування спредом у липні 2005 р. (табл. 6.2). Підприємство укладає з банком довгий опціон колл (тобто купує його) з ціною виконання 4,07 грн за дол. і короткий опціон пут (тобто продає його) з ціною виконання 4,01 грн за долар (сумарна премія за двома опціонами буде майже рівна нулю). Цей спред надає право фірмі купити 100 тис. дол. за 407 тис. грн (це право буде використане у разі зростання курсу вище за позначку 4,07), а банку він надає право продати 100 тис. дол. за 401 тис. грн (це право буде використане ним тоді, коли курс не підніметься вище за позначку 4,01).

Таблиця 6.2.

Проектний звіт про прибутки за період 3 1.07 до 31.07 2005р., грн.

Реалізація

474000

474000 грн = 100000 · 3,95·1,2, де перший множник – вартість партії у доларах, другий – значення курсу долара в гривнях на 1.07, третій – враховує 20 відсоткову надбавку до ціни продажу.

Витрати

від 440 500

до 446 500

Операційні витрати – 39500 грн. Вартість погашення кредиторської заборгованості – 100000 доларів, за курсом у межах від 4,01 до 4,07 грн., дорівнює від 401 000 до 407 000 грн.

Усього від 440 500 до 446 500 грн.

Прибутки/ Збитки

від 27 500 до 33 500

Враховуючи, що ринковий курс долара на 1.08.2005 р. становив 5,558 грн. за долар, наявність опціона колл дала змогу фірмі придбати валюту за курсом 4,07 (табл.6.3) 

Таблиця 6.3.

Звіт про прибутки за період 3 1.07 до 31.07 2005р., грн.

Реалізація

474000

.

Витрати

446 500

Операційні витрати – 39500 грн. Вартість погашення кредиторської заборгованості – 100000 доларів, за курсом у межах від 4,01 до 4,07 грн., дорівнює від 401 000 до 407 000 грн.

Усього від 440 500 до 446 500 грн.

Прибутки/ Збитки

від 27 500

Імпортер, застосовуючи для хеджування валютних ризиків опціонний спред, отримав би в липні 2005 р. суттєвий прибуток, як і в разі застосування ф’ючерсного контракту. Для експортера природною стратегією хеджування ризику довгої валютної позиції є формування оберненого спреду «ведмедя».

Тема 4 Операції комерційних банків із залучення та розміщення валютних ресурсів.

Завдання 7. Фінансовий директор української компанії намагається вирішити проблему фінансування імпортної угоди на суму 100000 дол. США. У нього є 2 альтернативи:

а) запозичити долари на 1 рік під 16 % річних;

б) спочатку одержати кредит у грн. під 24 %, а потім конвертувати їх у необхідну суму дол. для оплати товарів, що імпортуються.

 Припустимо, що курс продажу дол. США у комерційному банку на початок року складає 5,0512 грн. за 1 дол. Тоді при якому курсі продажу доларів на кінець року фірма могла б бути індиферентною відносно того, що запозичувати – долари чи гривні?

 На початку року:

100 000 · 5,0512 = 505 120 грн.

505 120 · 24 % = 121 228 , 8 грн. – плата за кредит в гривнях або 240 00 доларів.

100 000 · 16 % = 16000 доларів – плата за кредит

121 228 , 8 / 16000 = 7, 5768

При курсі долара 7,5768 грн. за 1 долар фірма могла би бути індиферентною відносно того, що запозичувати – долари або гривні.

Завдання 8. Форфейтор купив у клієнта партію з 4-х векселів, кожен з яких має  номінал 750тис.дол. США. Платіж по векселях проводиться двічі на рік, тобто кожні 180 днів, кінцевий термін сплати – через 2-а роки. При цьому форейтор надає клієнту 3 пільгових дня для розрахунку. Облікова ставка векселів – 10% річних

Визначимо середній строк форфейтування:

Tсер (T1 + Tn)/2= (180+720)/2 = 450 днів.

Тоді сума дисконту дорівнює

С = N*n* ((Tсер+G)/360)r

N – номінальна вартість векселя.

n – кількість виписаних векселів

G – кількість днів відстрочки

R - %-ва ставка по обліку векселів.

С = 750*4*((450+3)/360)*0,1 = 3000*1,26*0,1 = 380 тис.дол. США. Отримає форейтор за свої послуги – величина дисконту.

Сума платежу клієнту складе 3000-380 = 2620 тис.дол. США

Сума платежу клієнту складе 2620 тис.дол. США, а сума дисконту 380 тис.дол. США.

Тема 5. Відкриття і ведення валютних розрахунків. Кореспондентські відносини.

Завдання 9. Складіть перелік документів, що необхідні для відкриття поточного валютного рахунку відокремленому підрозділу юридичної особи.

Для відкриття  поточного валютного рахунку відокремленому підрозділу юридичної особи необхідно надати наступні документи:

  1.  Анкета клієнта - юридичної особи;
  2.  Заява підприємства на відкриття рахунку встановленого зразка;
  3.  Загальні умови надання банківських послуг - відкриття та ведення поточних та вкладних рахунків юридичних осіб та фізичних осіб, що здійснюють підприємницьку діяльність (2 екземпляри);
  4.  Договір банківського рахунку (2 екземпляри);
  5.  Дві картки із зразками підписів осіб, яким відповідно до чинного законодавства чи установчих документів підприємства надано право розпорядження рахунком та підписання розрахункових документів, та відбитком печатки, яка обов´язково містить ід. код ЄДРПОУ (печатка не повинна містити записів, що обмежують її використання для операцій по рахунку («для пакетів», «канцелярія», «відділ кадрів», тощо);
  6.  Виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців;
  7.  Річна фінансова звітність (баланс, витяги, що містять дані про прибутки та збитки господарської діяльності, податкова декларація з додатками);
  8.  Установчий документ: статут/засновницький договір/установчий акт/положення (копія, засвідчена нотаріально або органом, що здійснив державну реєстрацію);
  9.  Довідка про внесення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України;
  10.  Документ, що підтверджує взяття підприємства на податковий облік;
  11.  Документ, що підтверджує взяття підприємства на податковий облік як платника ПДВ;
  12.  Документ, що підтверджує взяття підприємства на облік у відповідному органі Пенсійного фонду України;
  13.  Документи, що підтверджують повноваження осіб, які вміщені в картку із зразками підписів (протоколи зборів акціонерів та накази, або рішення засновника та накази , тощо);
  14.  Паспорти осіб, які вміщені в картку із зразками підписів;
  15.  Документ про присвоєння ідентифікаційних номерів фізичним особам – резидентам, які вміщені в картку із зразками підписів;
  16.  Чинні дозволи на працевлаштування осіб-нерезидентів, що зазначені в картці зі зразками підписів, - у випадках, визначених законодавством;
  17.  Паспорти та ідентифікаційні номери фізичних осіб – власників клієнта.




1. Тема 2- Военные реформы в истории Российского государства- опыт и
2. Nosfertu diente Brm Stoker Wrum heisst der Film.html
3. Статья- Изобразительное искусство Нидерландов 16 века
4. Контуры будущего общества и менеджмента 2
5. Город-империя Теотиуакан
6. Елементи адміністративного позов
7. Контрольная работа- Война брендов
8. на тему- Социальнопсихологическая характеристика конфликтов
9. Тема заняття КУРАЦІЯ
10. кандидат исторических наук доцент кафедры социологии и политологии Тверского государственного университе
11. Лекция гр. 1 гр.2 Калмыков В
12. вторая природа Характеристика феномена культуры будет неполной без выяснения соотнесенности природног
13. Реферат на тему- Этические аспекты электронных изданий Выполнила студентка 412 Д групп.
14. Проблемы продовольственной независимости Республики Таджикистан
15. Видели видели В зоопарке видели Или- Ну конечно видели
16. ~арсы ж~не о~и~аларды~ ы~тималды~тарыны~ ~осындысы те~- Екі т~уелсіз о~и~аларды~ к~бейтіндісіні~ ы
17. .1 Анализ деятельности фирмы занимающейся производством и оптоворозничной торговлей фотографической проду
18. все это способствовало повышению надежности ДСХ за последние 10 лет
19. УТВЕРЖДАЮ Директор колледжа В
20. Правовое регулирование уголовного наказания в виде содержания в дисциплинарной воинской части