Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Українське козацтво

Работа добавлена на сайт samzan.net:


1. Українське козацтво.

Українське козацтво - видатне явище в європейській історії. Слово козак тюркського походження, в перекладі  воно означає вільна людина. Унікальність  українського козацтва полягає в тому, що воно стало окремим суспільним  станом  з  певними правами й мало свою територію, незалежну від державної адміністрації.

2. Історична умова виникнення українського козацтво.

Головною історичною умовою виникнення українського козацтва як суспільного стану й військової  сили було підневільне положення України, відсутність власної  етнічної державності, соціальне пригнічення, а також національні та релігійні утиски, що зазнавав український народ.

3. Основні передумови появи козацтво.

Можна виділити наступні основні передумови появи козацтва:

1. Ще в період Київської Русі на Таманському півострові існувало Тмутараканське  князівство. Його мешканці, так звані берладники та бродники захищали межі Русі від ворогів. Після монголо-татарського нашестя  частина населення півдня України,  яка врятувалася, повернулася до господарства, займаючись рибальством,  полюванням, частково землеробством.  Південний степовий регіон України, що називали Диким Полем, мав найбагатіші  природні ресурси: в ріках і озерах було багато риби, у лісах - звірів , широкий степ був придатний для випасу худоби. Це привертало сміливих, волелюбних людей з Київського Полісся й Волині - уходників, що йшли сюди навесні ватагами на чолі з отаманами. Інколи ці ватаги вступали  у  сутички  з  татарами, перешкоджаючи їхньому просуванню в українські землі або віднімаючи у них награбоване добро. Восени уходники з великими  запасами меду, риби, хутра, із худобою поверталися  у свої  міста і села, до своїх сімей. Деякі  з таких уходників не поверталися  взимку  додому, засновували  зимовники - козацьке поселення, комплекс житлових  та господарчих  будівель. Уходників - постійних мешканців Подніпров`я  стали називати козаками.

2. Приблизно із середини XVI ст., коли козацтво стало перетворюватися у  військовий стан, серед козаків з'являються представники збіднілої шляхты й боярства.

3. З кінця XVI ст. і  в  наступний час, у разі  підсилення соціального та національно- релігійного гноблення, основним джерелом поповнення козацтва стали утеклі селяни та міщани.

4. Головна причина виникнення українського козацтва.

Головною причиною виникнення козацтва була необхідність  захисту українських земель від загарбницьких нападів кримських  та ногайских татар. Найдревніший  спомин про українських  козаків  міститься  у документі " Хроника"  польського історика Мартіна Вольського (1489). Основною формою господарства  на Запорожжі були зимовники. Засновані  козаками в  безлюдних тоді українських степах, вони знаходилися в небезпечному сусідстві з кочовиками - ногайськими татарами, що беззупинно загрожували нападами. У зимовниках поселялися мужні люди, що змушені були вести  господарство  в  тяжких умовах і були завжди готові до відображення нападів ворога. З часом зимовники поширюються до великіх садиб  з декількома житловими та господарчими  будинками, зокрема будинками господаря  та  керуючого; окремі будинки предназначались найнятим  працівникам. Зимовник був своєрідним хутором і  головною формою землеволодіння на Запорожжі. Козаки засновували  зимовники на військовій  землі з дозволу Коша - уряду Запорізької Січі, але з часом ця земля переходила в  їхню власність. В запорізьких зимовниках застосовувалася лише власна та вільнонаймана праця, без феодального примушення та кріпацтва. Власником хутору-зимовника міг стати кожний, хто бажав.  Той, хто приходив на Січ, міг рік - два працювати вільнонайманим працівником у зимовнику, а 
потім  закладати  свій власний зимовник, займатися землеробством, пасти свої отари. У  XVIII ст. зимовники перетворилися на великі  багатогалузеві господарства, де поряд із землеробством розвивалося скотарство, рибальство, бджільництво, полювання, гончарство та  інші  промисли,  ремесло. Культура козацького землеробства - вільна праця на власній землі, козацькі  хутори, запорізькі зимовники - багатогалузеві господарства 
фермерського типу, що орієнтувалися на ринок, - все  це сприяло зростанню  хліборобської культури  всього українського селянства.




1. Суд и судебная система СССР
2. Серная кислота и экология биосферы
3. это комплекс документов закрепляющих функции задачи цели организации а также права и обязанности работни
4. профессиональная гигиена полости рта понимается тщательное удаление мягких и твердых зубных отложений со
5. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук Харків 2004
6. спиртовые растворы водные микрогетерогенные системы содержащие эфирные масла
7. Вы можете оказаться перед выбором между формальностью и отступлением от форм
8. Магнитогорский Государственный Университет Кафедра Экономики и предпринимательства
9. Wenn die Bnk m Heili gen bend nicht offen htte mnnomnn d tt die gnze Wirtschft zusmmenbre w~rde j Hildegrd stellte den Kffee uf den Fr~hst~cks tisch
10.  Геворгян Нонна 4-3 48
11. Тема 7. Россия в 18251855 гг
12.  Сердце- определение функции размеры
13. Контрольная работа- Психологическое наблюдение и его разновидности
14. Расчет тарифа при осуществлении перевозок
15. 1исторически сложившийся процесс обособления видоизменения закрепления отдельных видов трудовой деятельн
16. Несуществующее животное С
17. Место когнитивной лингвистики в кругу других дисциплин Человеческим интеллектом закономерностями мышле
18. Реферат- Учет импортных операций.html
19. это привлечение денежных средств в особо короткое время за которое нельзя достигнуть покрытия дефицита пут
20. Гоголь Старосветские помещики