Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Стаття 79. Дострокове припинення повноважень сільського селищного міського голови 1.html

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 3.6.2024

39. ПІДСТАВИ ТА ПОРЯДОК ДОСТРОКОВОГО ПРИПИНЕННЯ ПОВНОВАЖЕНЬ СІЛЬСЬКОГО, СЕЛИЩНОГО, МІСЬКОГО ГОЛОВИ.

ЗУ «Про місцеве самоврядування»

Стаття 79. Дострокове припинення повноважень сільського, селищного, міського голови

1. Повноваження сільського, селищного, міського голови, вважаються достроково припиненими у разі:

1) його звернення з особистою заявою до відповідної ради про складення ним повноважень голови;

2) припинення його громадянства;

3) набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього;

3-1) набрання законної сили рішенням суду про притягнення його до адміністративної відповідальності за корупційне правопорушення;

4) порушення ним вимог щодо обмеження сумісності його діяльності з іншою роботою (діяльністю), встановлених цим Законом;

5) визнання його судом недієздатним, безвісно відсутнім або оголошення таким, що помер;

6) його смерті.

2. Повноваження сільського, селищного, міського голови можуть бути також достроково припинені, якщо він порушує Конституцію або закони України, права і свободи громадян, не забезпечує здійснення наданих йому повноважень.

3. Повноваження сільського, селищного, міського голови за наявності підстав, передбачених частиною другою цієї статті, можуть бути припинені достроково за рішенням місцевого референдуму або за рішенням відповідної ради, прийнятим шляхом таємного голосування не менш як двома третинами голосів депутатів від загального складу ради. Порядок проведення місцевого референдуму щодо дострокового припинення повноважень сільського, селищного, міського голови визначається законом про місцеві референдуми.

4. Рішення про проведення місцевого референдуму щодо дострокового припинення повноважень сільського, селищного, міського голови приймається сільською, селищною, міською радою як за власною ініціативою, так і на вимогу не менш як однієї десятої частини громадян, що проживають на відповідній території і мають право голосу.

5. За наявності рішень суду про визнання розпоряджень чи дій сільського, селищного, міського голови незаконними, висновків відповідного комітету Верховної Ради Верховна Рада України може призначити позачергові вибори сільського, селищного, міського голови. Питання про призначення Верховною Радою України позачергових виборів сільського, селищного, міського голови може порушуватись перед Верховною Радою України відповідною сільською, селищною, міською радою, головою обласної, Київської, Севастопольської міської державної адміністрації.

6. Порядок проведення позачергових виборів сільського, селищного, міського голови визначається законом про вибори.

7. Повноваження сільського, селищного, міського голови припиняються достроково, а відповідна особа звільняється з посади:

1) з підстав, зазначених у частині першій цієї статті, - з дня прийняття відповідною радою рішення, яким береться до відома зазначений факт;

2) з підстав, зазначених у частині другій цієї статті, - з дня прийняття місцевим референдумом або відповідною радою рішення про дострокове припинення повноважень;

3) у випадку, передбаченому частиною п'ятою цієї статті, - з моменту вступу на цю посаду іншої особи, обраної на наступних виборах.

40. ОРГАНИ САМООРГАНІЗАЦІЇ НАСЕЛЕННЯ

ЗУ «Про органи самоорганізації населення»

Органи самоорганізації населення - представницькі органи, що створюються частиною жителів, які тимчасово або постійно проживають на відповідній території в межах села, селища, міста.

Орган самоорганізації населення є однією з форм участі членів територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах у вирішенні окремих питань місцевого значення.

Органами самоорганізації населення є будинкові, вуличні, квартальні комітети, комітети мікрорайонів, комітети районів у містах, сільські, селищні комітети.

Основними завданнями органів самоорганізації населення є:

1) створення умов для участі жителів у вирішенні питань місцевого значення в межах Конституції і законів України;

2) задоволення соціальних, культурних, побутових та інших потреб жителів шляхом сприяння у наданні їм відповідних послуг;

3) участь у реалізації соціально-економічного, культурного розвитку відповідної території, інших місцевих програм.

Орган самоорганізації населення створюється за територіальною ознакою.

Територією, у межах якої діє орган самоорганізації населення, може бути частина території села, селища, міста, району в місті, у межах якої проживають жителі, які обрали цей орган.

Стаття 8. Порядок ініціювання створення органу самоорганізації населення

1. З ініціативою про створення органу самоорганізації населення до сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради можуть звернутися збори (конференція) жителів за місцем проживання за умови, якщо в них брало участь (було представлено) не менше половини жителів відповідної території, які мають право голосу.

На зборах (конференції) жителів за місцем проживання обирається також ініціативна група, члени якої будуть представляти інтереси жителів - учасників зборів (конференції) у відповідній місцевій раді.

2. Рішення зборів (конференції) приймається більшістю голосів їх учасників.

3. Ініціативна група подає до сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради заяву про створення органу самоорганізації населення, протокол зборів (конференції) жителів за місцем проживання про ініціювання створення органу самоорганізації населення із зазначенням основних напрямів діяльності створюваного органу самоорганізації населення, а також список учасників зборів (конференції) жителів за місцем проживання із зазначенням прізвища, імені, по батькові, року народження, серії і номера паспорта громадянина України або паспортних документів іноземця та домашньої адреси кожного учасника зборів (конференції) жителів.

Стаття 9. Порядок надання дозволу на створення органу самоорганізації населення

1. Дозвіл на створення органу самоорганізації населення надається сільською, селищною, міською, районною у місті (у разі її створення) радою.

2. Питання про створення органу самоорганізації населення, внесене на розгляд сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради, розглядається на найближчому засіданні відповідної ради за участю членів ініціативної групи зборів (конференції) жителів за місцем проживання.

У рішенні ради про надання дозволу на створення органу самоорганізації населення мають бути обов'язково визначені його назва, основні напрями діяльності, повноваження та умови їх здійснення, територія, в межах якої має діяти орган самоорганізації населення.

3. Рішення сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради про надання дозволу на створення органу самоорганізації населення доводиться до відома жителів у встановленому порядку.

4. Сільська, селищна, міська, районна у місті (у разі її створення) рада може відмовити у наданні дозволу на створення органу самоорганізації населення, якщо ініціювання створення органу самоорганізації населення було здійснено з порушенням вимог, встановлених законом.

5. Рішення сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради про відмову у наданні дозволу на створення органу самоорганізації населення може бути оскаржено до суду в установленому законом порядку.

Стаття 10. Порядок обрання органу самоорганізації населення

1. Орган самоорганізації населення обирається зборами (конференцією) жителів за місцем проживання на основі загального, рівного виборчого права шляхом таємного голосування жителів, які на законних підставах проживають на відповідній території. Право голосу на виборах мають жителі, які досягли на день їх проведення вісімнадцяти років. Не мають права голосу жителі, яких визнано судом недієздатними. Загальний склад органу самоорганізації населення визначається зборами (конференцією) жителів за місцем проживання.

2. Організація проведення зборів (конференції) жителів за місцем проживання, як правило, покладається на виконавчий комітет сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради.

3. Орган самоорганізації населення обирається у складі керівника, заступника (заступників) керівника, секретаря, інших членів. Обраними до складу органу самоорганізації населення вважаються особи, які одержали більше половини голосів учасників зборів (конференції) жителів за місцем проживання.

4. Члени органу самоорганізації населення можуть бути достроково відкликані за рішенням зборів (конференції) жителів за місцем проживання, що утворили даний орган.

5. Переобрання органу самоорганізації населення, відкликання, обрання окремих його членів замість вибулих чи зміна кількісного складу органу самоорганізації населення здійснюється зборами (конференцією) жителів за місцем проживання в порядку, встановленому цією статтею.

Стаття 11. Термін повноважень органу самоорганізації населення

Орган самоорганізації населення обирається терміном на строк повноважень відповідної ради, якщо інше не передбачено рішенням ради чи положенням про орган самоорганізації населення.

Стаття 13. Легалізація органу самоорганізації населення

1. Легалізація органу самоорганізації населення є обов'язковою і здійснюється шляхом його реєстрації або повідомлення про заснування.

У разі реєстрації орган самоорганізації населення набуває статусу юридичної особи.

2. Реєстрація органу самоорганізації населення здійснюється виконавчим комітетом відповідної ради (далі - реєструючий орган).

3. Для реєстрації органу самоорганізації населення уповноважені зборами (конференцією) жителів за місцем проживання їх представники подають до реєструючого органу заяву.

4. Заява про реєстрацію органу самоорганізації населення розглядається реєструючим органом у місячний термін з дня подання всіх необхідних документів відповідно до вимог цього Закону.

6. За результатами розгляду заяви приймається рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації.

8. Про результати розгляду заяви реєструючий орган у 10-денний термін з дня прийняття рішення про реєстрацію або про відмову в реєстрації повідомляє уповноважених зборами (конференцією) жителів за місцем проживання їх представників.

9. Рішення про відмову у реєстрації органу самоорганізації населення може бути оскаржено у встановленому законом порядку до суду.

Стаття 14. Власні повноваження органу самоорганізації населення

1. Органу самоорганізації населення у межах території його діяльності під час його утворення можуть надаватися такі повноваження:

1) представляти разом з депутатами інтереси жителів будинку, вулиці, мікрорайону, села, селища, міста у відповідній місцевій раді та її органах, місцевих органах виконавчої влади;

2) сприяти додержанню Конституції та законів України, реалізації актів Президента України та органів виконавчої влади, рішень місцевих рад та їх виконавчих органів, розпоряджень сільського, селищного, міського голови, голови районної у місті (у разі її створення) ради, рішень, прийнятих місцевими референдумами;

3) вносити у встановленому порядку пропозиції до проектів місцевих програм соціально-економічного і культурного розвитку відповідних адміністративно-територіальних одиниць та проектів місцевих бюджетів;

4) організовувати на добровільних засадах участь населення у здійсненні заходів щодо охорони навколишнього природного середовища, проведення робіт з благоустрою, озеленення та утримання в належному стані садиб, дворів, вулиць, площ, парків, кладовищ, братських могил, обладнанні дитячих і спортивних майданчиків, кімнат дитячої творчості, клубів за інтересами тощо; з цією метою можуть створюватися тимчасові або постійні бригади, використовуватися інші форми залучення населення;

5) організовувати на добровільних засадах участь населення у здійсненні заходів щодо охорони пам'яток історії та культури, ліквідації наслідків стихійного лиха, будівництві і ремонті шляхів, тротуарів, комунальних мереж, об'єктів загального користування із дотриманням встановленого законодавством порядку проведення таких робіт;

6) здійснювати контроль за якістю надаваних громадянам, які проживають у жилих будинках на території діяльності органу самоорганізації населення, житлово-комунальних послуг та за якістю проведених у зазначених жилих будинках ремонтних робіт;

7) надавати допомогу навчальним закладам, закладам та організаціям культури, фізичної культури і спорту у проведенні культурно-освітньої, спортивно-оздоровчої та виховної роботи серед населення, розвитку художньої творчості, фізичної культури і спорту; сприяти збереженню культурної спадщини, традицій народної культури, охороні пам'яток історії та культури, впровадженню в побут нових обрядів;

8) організовувати допомогу громадянам похилого віку, інвалідам, сім'ям загиблих воїнів, партизанів та військовослужбовців, малозабезпеченим та багатодітним сім'ям, а також самотнім громадянам, дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, вносити пропозиції з цих питань до органів місцевого самоврядування;

9) надавати необхідну допомогу органам пожежного нагляду в здійсненні протипожежних заходів, організовувати вивчення населенням правил пожежної безпеки, брати участь у здійсненні громадського контролю за додержанням вимог пожежної безпеки;

10) сприяти відповідно до законодавства правоохоронним органам у забезпеченні ними охорони громадського порядку;

11) розглядати звернення громадян, вести прийом громадян;

12) вести облік громадян за віком, місцем роботи чи навчання, які мешкають у межах території діяльності органу самоорганізації населення;

13) сприяти депутатам відповідних місцевих рад в організації їх зустрічей з виборцями, прийому громадян і проведенні іншої роботи у виборчих округах;

14) інформувати громадян про діяльність органу самоорганізації населення, організовувати обговорення проектів його рішень з найважливіших питань.

Стаття 15. Делеговані повноваження сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради

1. Сільська, селищна, міська, районна у місті (у разі її створення) рада може додатково наділяти частиною своїх повноважень орган самоорганізації населення з одночасною передачею йому додаткових коштів, а також матеріально-технічних та інших ресурсів, необхідних для здійснення цих повноважень, здійснює контроль за їх виконанням.

2. Сільська, селищна, міська або районна у місті (у разі її створення) рада не може делегувати органу самоорганізації населення повноваження, віднесені законами України до виключної компетенції місцевої ради.

Стаття 16. Фінансова основа органу самоорганізації населення

1. Фінансовою основою діяльності органу самоорганізації населення є:

кошти відповідного місцевого бюджету, які надаються йому сільською, селищною, міською, районною у місті (у разі її створення) радою для здійснення наданих органу самоорганізації населення повноважень;

добровільні внески фізичних і юридичних осіб;

інші надходження, не заборонені законодавством.

2. Орган самоорганізації населення самостійно використовує фінансові ресурси, отримані з місцевого бюджету, на цілі та в межах, визначених відповідною радою.

Стаття 17. Матеріальна основа діяльності органу самоорганізації населення

Матеріальною основою діяльності органу самоорганізації населення є майно, передане йому радою в оперативне управління.

Орган самоорганізації населення для виконання своїх повноважень користується майном згідно з його призначенням.

41.ОСОБЛИВОСТІ ОБРАННЯ ДЕПУТАТІВ МІСЦЕВИХ РАД. [У МЕНЯ ОТМЕЧЕНО, ЧТО В ЭТОМ ВОПРОСЕ НУЖНО ГЛЯНУТЬ ТОЛЬКО 1) «КТО МОЖЕТ БЫТЬ ВЫДВИНУТ» И 2) «КТО ЕГО ВЫДВИГАЕТ». МОЖЕТ ЕЩЕ ЧТО-ТО]

Стаття 9. Право бути обраним

    1. Депутатом та сільським,  селищним,  міським  головою  може бути  обраний  громадянин  України,  який  на  день  виборів досяг вісімнадцяти років та має право голосу  відповідно  до  статті  70 Конституції України

    2. Депутатом,  сільським,  селищним,  міським головою не може бути обраний громадянин України,  який має судимість  за  вчинення умисного  злочину,  якщо  ця  судимість не погашена або не знята у встановленому законом порядку.

    Стаття 10. Право висування кандидатів у депутати та кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови

    Право висування кандидатів у депутати та кандидатів на посаду сільського,   селищного,   міського   голови  належить  громадянам України,  які мають право голосу. Це право реалізується ними через місцеві  організації  партій  (блоки)  або  шляхом самовисування у випадках, передбачених цим Законом.

Стаття 33. Загальний порядок висування кандидатів у депутати та кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови

    1. Висування  кандидатів  у  депутати та кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови розпочинається за 70 днів і закінчується за 40 днів до дня місцевих виборів.

    2. Право  висування  кандидатів  у  депутати та кандидатів на посаду  сільського,  селищного,   міського   голови   реалізується виборцями  через  місцеві  організації  партій  (блоки) або шляхом самовисування у порядку, передбаченому цим Законом.

    3.  Місцева  організація партії або виборчий блок організацій партій,  утворений  відповідно  до  цього  Закону,  може  висувати кандидатів на місцевих виборах за умови,  що зазначені організації партій зареєстровані у встановленому законом порядку, а відповідні партії зареєстровані не пізніш як за триста шістдесят  п'ять  днів до дня виборів.

    4.  Громадянин  України,  який  відповідно  до частини першої статті  9  цього  Закону  має  право  бути  обраним  депутатом або сільським,   селищним,   міським   головою,   може  самовисуватися кандидатом  у  депутати  в  одномандатному  окрузі,  кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови шляхом подання заяви до  відповідної  територіальної  комісії із зазначенням округу, де громадянин має бажання балотуватися на місцевих виборах.

    5.  Одна  і та ж особа може одночасно балотуватися кандидатом на посаду відповідно сільського,  селищного  чи  міського  голови, кандидатом у депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим та кандидатом  у  депутати  інших  місцевих   рад,   крім   випадків, передбачених частиною шостою цієї статті.

    Особа може    бути    висунута   кандидатом   лише   місцевою організацією (місцевими організаціями)  однієї  партії  (місцевими організаціями партій, що входять до одного блоку).

    6. Одна  і  та  ж особа не може одночасно балотуватися більше ніж у одному окрузі по виборах до відповідної сільської,  селищної ради.

42. ОСОБЛИВОСТІ ПРАВОВОГО СТАТУСУ ДЕПУТАТІВ МІСЦЕВИХ РАД.

З підручника (с. 112-117)

Статус депутат місцевої ради характеризується:

  1.  Депутат є виборною особою (вибори сільських, селищних рад – мажоритарна виборча система; вибори міських, районних у містах, районних, обласних рад – змішана виборча система)
  2.  Депутат виступає представником населення відповідного виборчого округу в місцевій раді (представник не тільки виборців, а й усього населення відповідної території (Н-д: тих, кому немає 18 років і не голосував за нього)
  3.  Депутат здійснює свої повноваження, не пориваючи з виробничою або службовою діяльністю (це правило не поширюється на депутат місцевої ради, обраного секретарем сільської, селищної, міської ради, головою, заступником голови районної, обласної, районної у місті ради, чи я кий працює у відповідній раді на постійній основі і не може суміщати свою службову діяльність з іншою роботою, у тому числі на громадських засадах (за винятком викладацької, наукової та творчої у позаробочий час), займатися підприємницькою діяльністю, одержувати від цього прибуток, якщо інше не передбачено законом.
  4.  Депутат є повноважним і рівноправним членом відповідної ради.
  5.  Статус депутат місцевої ради визначено відповідно до принципу імперативного депутатського мандата, згідно з яким:

А) депутат зобов’язаний підтримувати зв'язок з виборцями, відповідною ТГ, гром.організаціями і бла бла бла (со всеми); не рідше 1 разу на півроку звітувати виборцям про роботу ради та її органів: обов’язково брати участь у громадських слуханнях з питань, що стосуються його виборчого округу;

Б) виборці можуть давати своїм депутатам доручення;

В) депутат може бути відкликаний в будь-який час виборцями:

Підстави відкликання:

  1.  Порушення КУ, ЗУ, що встановлено судом;
  2.  Пропуск протягом року більше половини пленарних засідань або засідань постійної комісії; невиконання доручень і рішень ради та її органів без поважної причини;
  3.  Невідповідність його діяльності передвиборчій програмі, програмі політичної партії.

Рішення про внесення пропозиції щодо відкликання депутата місцевої ради приймається на пленарному засіданні місцевої ради; зборах виборців; зборах (конференціях) об’єднань громадян чи їхніх місцевих осередків.

Депутат місцевої ради вважається відкликаним, якщо за його відкликання проголосувало більше половини виборців, які взяли участь у голосуванні.

Правила депутатської етики:

- керуватися загальнодержавними інтересами та інтересами ТГ;

- не використовувати мандат в особистих цілях;

- керуватися порядністю, чесністю, гідністю;

- не розголошувати держ.таємницю та інші види конфіденційної інформації;

- не допускати образливих висловлювань, не використовувати недостовірну інформацію щодо органів держ.влади, ОМС, обєднань громадян і тд

- не приймати подарунки, гонорари, винагороди за дії, пов’язані зі здійсненням депутатськиї повноважень.

Повноваження депутата розпочинаються з дня відкриття 1 сесії відповідної ради, закінчуються – в день відкриття 1 сесії нового скликання.

Дострокове припинення повноважень депутата:

  1.  Відкликання виборцями;
  2.  Припинення гр.-ва, виїзд на постійне місце проживання за межі України;
  3.  Обрання/призначення на посаду, яка не сумісна з його депутатською діяльністю;
  4.  Обрання його депутатом іншої місцевої ради;
  5.  Визнання судом недієздатним/ безвісно відсутнім;
  6.  Набрання сили обвинувального вироку суду, за яким засуджено до позбавлення волі;
  7.  Смерть Х_Х

+ дострокове припинення повноважень за рішенням ради:

  1.  Набрав законної сили обвинувальний вирок суду;
  2.  Особиста заява депутата.

Депутат зобов’язаний:

  1.  Додержуватися КУ, ЗУ інших нпа;
  2.  Брати участь у роботі ради;
  3.  Виконувати доручення ради, її органів, сільського, селищного, міського голови; інформувати їх про виконання доручень.

Права:

  1.  Ухвального голосу;
  2.  Обирати і бути обраним до органів відповідної ради;
  3.  Вносити пропозиції і зауваження до ради;
  4.  Порушувати питання про недовіру голові, розпуск органів;
  5.  Об’єднуватися з іншими депутатами у фракції, групи
  6.  Та інші (с. 117 підручника)

Депутат сільської,  селищної,  міської,  районної у місті, районної,   обласної   ради  (далі  -  депутат  місцевої  ради)  є представником інтересів територіальної громади села, селища, міста чи   їх   громад,   який   відповідно   до   Конституції   України і Закону України  "Про  вибори  депутатів  місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" обирається на основі загального, рівного, прямого  виборчого   права   шляхом таємного  голосування на строк, встановлений Конституцією України"

Депутат місцевої ради є повноважним і рівноправним  членом відповідної    ради    -    представницького    органу   місцевого самоврядування.

1. Депутат   місцевої   ради   набуває  свої  повноваження  в результаті обрання його до ради відповідно до Закону України  "Про вибори  депутатів  місцевих  рад та сільських,  селищних,  міських голів"

    2. Повноваження депутата  місцевої  ради  починаються  з  дня відкриття  першої  сесії  відповідної  ради  з  моменту офіційного оголошення підсумків виборів відповідною  територіальною  виборчою комісією  і  закінчуються  в день відкриття першої сесії цієї ради нового скликання,  крім передбачених законом випадків дострокового припинення повноважень депутата місцевої ради або ради,  до складу якої його обрано.

Стаття 6. Поєднання депутатської діяльності з виконанням виробничих або службових обов'язків

  1.  Депутат  місцевої  ради  здійснює  свої  повноваження,  не пориваючи з виробничою або службовою діяльністю.

    2. Депутат   місцевої  ради,  обраний  секретарем  сільської, селищної,  міської ради,  головою,  заступником  голови  районної, обласної,  районної  у  місті  ради,  працює у відповідній раді на постійній основі і не може суміщати  свою  службову  діяльність  з іншою  роботою,  у  тому числі на громадських засадах (за винятком викладацької,  наукової та творчої у позаробочий  час),  займатися підприємницькою  діяльністю,  одержувати від цього прибуток,  якщо інше не передбачено законом.

Стаття 7. Несумісність статусу депутата місцевої ради з деякими посадами та видами діяльності

    1. Депутат місцевої ради,  який перебуває на посаді керівника місцевого органу виконавчої влади  чи  на  іншій  посаді,  на  яку поширюються  вимоги  Конституції та законів України щодо обмеження  сумісництва,  не  може  поєднувати  свою  службову діяльність на цій посаді з посадою сільського, селищного, міського голови,  секретаря сільської,  селищної,  міської ради,  голови та заступника  голови районної у місті,  районної,  обласної ради,  а також з іншою роботою на постійній основі в радах,  їх  виконавчих органах та апараті.

    2. Депутат   місцевої   ради  не  може  використовувати  свій депутатський  мандат  в  цілях,  не  пов'язаних   з   депутатською діяльністю.

    3. Депутат місцевої ради не може мати іншого представницького мандата.

43. ФОРМИ РОБОТИ ДЕПУТАТІВ МІСЦЕВИХ РАД. ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ У РАДАХ ТА ІНШИХ ВИБОРНИХ ОРГАНАХ.

Організаційні форми роботи депутатів місцевих рад – здійснення депутатами однорідних дій і заходів з реалізації функцій та компетенції представницьких органів місцевого самоврядування.

В залежності від спрямованості і мети, організаційні форми: організаційно-правові, загальні і конкретні. В залежності від їх ролі і значення в керівництві: основні і допоміжні. Від кола органів та осіб, які здійснюють організаційну діяльність: колегіальні та індивідуальні.

Основні: пленарні засідання, робота постійних комісій, робочих груп, тимчасових контрольних комісій, депутатських груп і фракцій, президій обласних та районних рад.

Допоміжні: форми, спрямовані на внутрішню організацію діяльності ради та на зв'язок ради з громадськістю. Поділяються на внутрішньо-організаційні (робота секретаря ради з організації роботи представницького органу) та зовнішні (діяльність депутатів в окрузі за дорученням ради, закордонні візити депутатських делегацій, прес-конференції).

 Сесія місцевої ради. Складається з пленарних засідань, засідань постійних комісій ради, засідань її органів. На ній депутати розглядають і вирішують питання, віднесені до відання відповідної ради. Депутат зобов’язаний бути присутній на пленарних засіданнях, засіданнях постійної комісії та інших органів, якщо не може – повинен повідомити про це.

Депутат місцевої ради, крім секретаря ради, голови районної у місті, обласної ради, їх заступників, повинен входити до складу однієї з постійних комісій, що утворюються радою.

Комісії виконують підготовчу, дорадчу, контрольну функції. Створюються з метою забезпечення безперервності й ефективності роботи ради. Діяльність комісій регламентується ЗУ «Про МС» і регламентами рад. Кожна рада визначає кількість постійних комісій самостійно.

Тимчасові контрольні комісії. Покликані сприяти реалізації радою своєї контрольної функції, здійснюючи перевірку і контроль з питань, конкретно визначених радою. Рада приймає рішення за результатами роботи цих органів.

 Депутатський  запит  - це підтримана радою вимога депутата місцевої ради до посадових осіб ради  і  її  органів,  сільського, селищного,  міського  голови,  керівників  підприємств,  установ і організацій незалежно від форми  власності,  які  розташовані  або зареєстровані  на відповідній території, а депутата міської (міста обласного значення),  районної,  обласної ради - також  до  голови місцевої  державної  адміністрації,  його заступників,  керівників відділів і управлінь з питань, які віднесені до відання ради.
Запит може поати депутат або група депутатів у письмовій чи усній форміна пленарному засіданні ради або перед таким засіданням. Запит підлягає внесенню до порядку денного пленарного засідання ради і у разі необхідності обговорюється на пленарному засіданні місцевої ради.

Рада  може  зобов'язати   відповідний   орган   подати   у
встановлений  нею  строк  звіт  про  виконання  рішення  по запиту
депутата місцевої ради.
Орган або посадова особа,  до яких  звернуто  депутатський запит,  зобов'язані  у  встановлений  радою  строк  дати  офіційну письмову відповідь на нього відповідній раді і  депутату  місцевої ради.  Якщо  запит  з об'єктивних причин не може бути розглянуто у встановлений радою строк,  то орган або посадова особа зобов'язані письмово  повідомити  раді та депутатові місцевої ради,  який вніс запит,  і запропонувати інший строк,  який не повинен перевищувати один  місяць  з  дня  одержання запиту.  Відповідь на запит у разі необхідності розглядається на пленарному засіданні ради.

Депутат місцевої ради має право дати оцінку  відповіді  на свій депутатський запит. За результатами відповіді на депутатський запит може бути проведено обговорення,  якщо на цьому наполягає не менше   1/4   присутніх  на  засіданні  депутатів  місцевої  ради. Посадових осіб,  до яких звернуто запит,  своєчасно інформують про дату  та  час  обговорення  відповіді  на  запит  радою.  Вони або уповноважені  ними  особи  мають  право  бути  присутні  на  цьому засіданні ради. За результатами розгляду відповіді на депутатський запит рада приймає відповідне рішення.

Депутатське  запитання  -  це  засіб  одержання  депутатом місцевої ради інформації або роз'яснення з тієї чи іншої проблеми. Відповідь на запитання може бути оголошено на сесії ради або  дано депутату  місцевої  ради  в індивідуальному порядку.  Запитання не включається до порядку денного сесії,  не обговорюється і  рішення по ньому не приймається.

Депутатські групи. Для спільної роботи по здійсненню депутатських повноважень у виборчих округах депутати  місцевих  рад  можуть  на  основі  їх взаємної згоди об'єднуватися в депутатські групи.

Депутати місцевої ради об'єднуються в депутатські групи за єдністю території їх виборчих  округів,  спільністю  проблем,  які вони вирішують, або іншими ознаками. Повноваження депутатських груп є похідними від повноважень депутата місцевої ради. Членство депутата місцевої ради в  депутатській  групі  не звільняє  його  від  персональної  відповідальності  за здійснення своїх депутатських повноважень у виборчому окрузі.

Депутатська група  може  бути  утворена  в  будь-який  час протягом  строку  повноважень  ради  даного  скликання за рішенням зборів депутатів місцевої ради,  які виявили бажання увійти до  її складу. Депутатська група складається не менш як з трьох депутатів місцевої ради.  Депутатська група в районній,  міській, районній у місті,  обласній,  Київській  та Севастопольській  міських  радах складається не менш як із п'яти депутатів.

Депутати місцевої ради, які входять до складу депутатської групи, обирають особу, яка очолює депутатську групу.

Депутатська  група реєструється відповідною місцевою радою за  поданням  особи,  яка  очолює  депутатську  групу,  до   якого додається  підписане  депутатами  цієї групи письмове повідомлення про  сформування  депутатської  групи  із  зазначенням  її  назви, персонального  складу  та  партійної  належності  членів  групи та депутатів, які уповноважені представляти групу.

Депутатські групи можуть утворюватися на  визначений  ними період, але не більше ніж на строк повноважень відповідних рад.

Діяльність депутатської групи припиняється:

    1) у разі вибуття окремих депутатів місцевої ради,  внаслідок чого  її чисельність стає меншою,  ніж встановлено частиною першою цієї статті;

    2) у разі прийняття депутатами місцевої ради,  які входять до її складу, рішення про розпуск депутатської групи;

    3) після  закінчення  строку,  на який депутати місцевої ради об'єдналися  в   депутатську   групу,   або   строку   повноважень відповідних рад.

Депутатські фракції. Депутатські  фракції  місцевих рад формуються на партійній основі депутатами місцевих рад (крім депутатів сільських, селищних рад).  

Депутати сільських  та  селищних  рад  на  основі  єдності поглядів   або   партійного   членства   можуть   об'єднуватися  у депутатські фракції місцевих рад.  До складу депутатських  фракцій можуть  входити  також позапартійні депутати сільської та селищної ради, які підтримують політичну спрямованість фракцій.

Депутат місцевої ради може входити до складу  лише  однієї депутатської фракції. Після відповідного оформлення матеріалів про утворення депутатської фракції головуючий на пленарному  засіданні відповідної  місцевої  ради  інформує  депутатів місцевої ради про реєстрацію такої депутатської фракції, її кількісний склад.

Депутатське звернення - викладена в письмовій формі вимога депутата  місцевої  ради з питань,  пов'язаних з його депутатською діяльністю,  до  місцевих  органів   виконавчої   влади,   органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб,  а також керівників правоохоронних та контролюючих органів,  підприємств,  установ  та організацій   незалежно   від  форми  власності,  розташованих  на території відповідної ради,  здійснити певні дії, вжити заходів чи дати офіційне роз'яснення з питань, віднесених до їх компетенції.

Місцеві   органи   виконавчої   влади,   органи  місцевого самоврядування  та  їх   посадові   особи,   а   також   керівники правоохоронних  та контролюючих органів,  підприємств,  установ та організацій  незалежно  від  форми  власності,   розташованих   на території  відповідної  ради,  до  яких звернувся депутат місцевої ради,  зобов'язані у десятиденний строк  розглянути  порушене  ним питання   та   надати   йому  відповідь,  а  в  разі  необхідності додаткового вивчення чи перевірки дати йому відповідь не пізніш як у місячний строк.

Якщо  депутатське  звернення  з об'єктивних причин не може бути розглянуто  у  встановлений  строк,  депутату  місцевої  ради зобов'язані  письмово  повідомити  про це з обґрунтуванням мотивів необхідності продовження строку розгляду.

Депутат місцевої ради може взяти участь у  розгляді  свого звернення,   про   що  місцеві  органи  виконавчої  влади,  органи місцевого  самоврядування  та   їх   посадові   особи,   керівники підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності, розташованих  на  території   відповідної   ради,   повинні   йому повідомити завчасно, але не пізніш як за п'ять календарних днів.

Якщо  депутат  місцевої  ради  не задоволений результатами розгляду свого звернення або якщо місцеві органи виконавчої влади, органи  місцевого  самоврядування та їх посадові особи,  керівники підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності, розташованих   на   території  відповідної  ради,  ухиляються  від вирішення порушеного у зверненні питання у встановлений строк, він має  право внести депутатський запит відповідно до статті 22 цього Закону.

Відносини депутата з виборцями:

  1.  Розглядає пропозиції, заяви, скарги громадян, які надійшли до нього, вживає заходів щодо їх вирішення, вносить пропозиції щодо їх усунення до ОМС, місцевих органів викон. влади, П, У, О, об’єднань громадян.
  2.  Депутатське звернення (див.вище)
  3.  Звітує про свою роботу (не рідше 1 разу на рік.

Депутат має право на:

- невідкладний прийом посадовими особами місцевих органів викон.влади, ОМС, керівниками П,У,О.

- вимагати припинення порушень, у разі виявлення порушення прав та законних інтересів громадян або інших порушень + звернутися до відповідних осіб та органів з вимогою вжити заходів щодо припинення порушень законності.




1. Контрольная работа Вариант ’ 07 По дисциплине Вычислительная техника и информационные технолог.html
2. Определение эффективности рекламной деятельности
3. либо; Информация специфической формой информации является технология
4. Сельское хозяйство и модифицированные продукты
5. А S субъект человек ~ Бог теоцентризм Б S человекприродакосмоцентризм В S чкобществосоциоцентриз
6. О значениях и функциях артиклей le la les в современном французском языке.html
7. Розвиток зв’язного мовлення учнів початкових класів на уроках української мови.html
8. Вариант 1 Марка автомобиля ~ ГАЗ 3307 Вид груза ~ Овощи Время в наряде Тн ч ~ 10 Коэффициент использ
9. Курсовая работа - Психологические особенности личности военнослужащих женщин
10. в... Образование древнерусского государства.html
11. вчитель взаємодіє лише з одним учнем; 2
12. Платонов Ю
13. а и тем требованиям которые должны учитываться при анализе ситуации в области основной деятельности это вн
14. культурного примера родителей является то что у 40 детей в возрасте до 12 лет праздник ассоциируется с алко
15. Сравнительная характеристика партийных систем зарубежных государств (на примере США и ФРГ)
16.  Базові відомості про сечовивідну систему людини 9
17. за недопроизводства продукции а на складах возникает переизбыток материалов поступивших ранее намеченног
18. Тема 5 Стандартні класи С
19. Правила техники безопасности при работе на ЭВМ
20. Психология влияния.html