Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

ТЕМА- Ремонт та технічне обслуговування пристроїв введення-виведення

Работа добавлена на сайт samzan.net:


ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 7 (2 год)

ТЕМА: Ремонт та технічне обслуговування пристроїв введення/виведення.

ЦІЛЬ: Закріплення знань студентів щодо улаштування, принципу дії, основних технічних характеристик, способу технічного обслуговування та ремонту портів уведення/виводу та періферійних пристроїв.

ВИМОГИ ДО ЗНАНЬ ТА УМІНЬ: Студенти повинні мати деякі знання з електротехніки, комп'ютерної електроніки, мікросхемотехніки.

Студенти повинні уміти пїдключити періферійні пристрої до портів, використовувати програмні засоби щодо тестування портів уведення /виводу та ремонту окремих періферійних пристроїв.

ОБЛАДНАННЯ: IBM-сумісна ПЕОМ Pentium-166 MMX, Pentium II-350

СТИСЛІ ТЕОРЕТИЧНІ ЗВЕДЕННЯ:

Клавіатура

Як відомо, клавіатура є поки основним пристроєм введення інформації в комп'ютер. У технічному аспекті цей пристрій являє собою сукупність механічних датчиків, що сприймають тиск на клавіші й замикають чи тім іншому способу визначений електричний ланцюг.

Треба сказати, що еволюція клавіатур для IBM PC не була недовгою. Спочатку використовувалися 83-х клавішні клавіатури потім разом з АТ з'явилася 84-х клавішна. Переважлива більшість сучасних IBM PC сумісних використовують розширену клавіатуру. Основні поліпшення в порівнянні з АТ-клавіатурою стосується загального числа (101 і вище ) і розташування клавіш. Найбільш стандартним є розташування QWERTY:60 клавіш з буквами, цифрами, знаками пунктуації й інших символів і ще близько 40 функціональних клавіш.

Пристрій клавіатур.

Сигнали рознімання клавіатури приведені в таблиці1.

Таблиця 1.

Номер контакту

Найменування ланцюга

Призначення

1

Clock

Тактова частота

2

Data

Лінія даних

3

-

Резерв

4

Ground

Земля

5

+5VDC

Напруга +5 У

У даний час найбільш поширені два види клавіатур: з механічним і мембранним перемикачами. У першому випадку датчик представляє йз собі традиційний механізм із контактами зі спеціального сплаву. Незважаючи на те, що ця технологія використовується вже кілька десятиліть, фірми - виробники постійно працюють над її модифікацією й поліпшенням. Варто відзначити, що в клавіатурах відомих фірм контакти перемикачів позолочені, що значно поліпшує електричну провідність.

Технологія, заснована на мембранних перемикачах, вважається більш прогресивної, хоча особливих переваг не дає.

Миші й трекболи.

Миші й трекболи є координаторними пристроями введення інформації в комп'ютер. Розуміється цілком замінити клавіатуру вони не можуть. В основному ці пристрої мають дві три кнопки керування. Не секрет що своєю популярністю миша зобов'язана поширенню графічного інтерфейсу й в основному компанії «Microsoft».

Можна виділити 3 способи підключення миші. Найпоширенішими є підключення через послідовний порт. Менш поширені миші із шинним інтерфейсом, для підключення яких потрібно спеціальний чи інтерфейс - «мишачий» порт.

Третім різновидом можна вважати миші в стилі PS/2, які використовувалися в комп'ютерах аналогічної серії, а в даний час є стандартом де-факто для портативних комп'ютерів. Для їхнього підключення використовується рознімання mini DIN 6.

Фізично кожна миша має на хвості рознімання типу DB-9. У деяких випадках у комплекті є перехідних на DB-25.

Сучасні миші мають звичайно оптимальний апаратний дозвіл 400 cpi. Коли фірми декларують дозвіл на рівні 1800 cpi, то мова, очевидно йде про програмний дозвіл.

Сигнали рознімання миші перераховані в наступній таблиці 2

Таблиця 2

Контакт

Сигнал

Функція

1.

_____

_____

2.

TRANSMIT

Передача

3.

RECEIVE

_____

4.

DTR

Живлення

5.

GROUND

Земля

6.

_____

_____

7.

RTS

Живлення

8.

_____

_____

9.

_____

_____

Трекбол, узагалі говорячи, представляє із себе «перевернену» мишу, у трекбола приводяться в рух не корпус, а тільки його лантуха. Це дозволяє істотно підвищити точність керування курсором.

Сканери

Сканером називається пристрій, що дозволяє вводити комп'ютер образи зображень, представлених у виді тексту, малюнків, слайдів, фотографій й іншої графічної інформації. Незважаючи на статок різних моделей сканерів у першому наближенні їхню класифікацію можна провести усього по декількох ознаках. Наприклад, по кінематичному механізму сканера й по типу зображення, що вводиться.

У даний час усі відомі моделі можна розбити на два типи: ручний і настільний. Існують і комбіновані пристрої, що сполучать у собі різні можливості.

Для того щоб увести в комп'ютер який-небудь документ за допомогою ручного сканера, треба без різких рухів провести планіруючою голівкою по зображенню. Рівномірність переміщення handheld істотно позначається на якості зображення, що вводиться. Ширина зображення, звичайно не перевищує 4дюйми (10см).

Настільні ж сканери дозволяють уводити зображення розміром 8,5 на 11 дюймів чи 8,5 на 14 дюймів. Існує три різновиди настільних сканерів: планшетні, рулонні й проекційні.

Для зв'язку з комп'ютером сканери можуть використовувати 8-и чи 16-и розрядну інтерфейсну плату. Крім того в даний час достатньо широко використовуються стандартні інтерфейси (послідовний і рівнобіжний порти, а також інтерфейс SCSI ).

Джойстики.

Джойстик є аналоговим координаторним пристроєм введення інформації. Сигнали на розніманні ігрового порту приведені нижче в Таблиці 3.

Таблиця 3

№ контакту

Напрямок сигналу

Назва сигналу

1.

Вихід

+ 5У

2.

Вхід

Клавіша 1 джойстик А

3.

Вхід

Значення Х джойстик А

4.

____

Земля

5.

____

Земля

6.

Вхід

Значення Y джойстик А

7.

Вхід

Клавіша 2 джойстик А

8.

Вихід

+ 5У

9.

Вихід

+5У

10.

Вхід

Клавіша 1 джойстик В

11.

Вхід

Значення Х джойстик В

12.

____

Земля

13.

Вхід

Значення Y джойстик В

14.

Вхід

Клавіша 2 джойстик В

15.

Вихід

+ 5У

Принтери

Матричні друкувальні пристрої.

Матричні принтери - це звичайно прибудую ударної дії, наприклад усім відомі моделі Epson, Star й Microlin.

У послідовних матричних друкувальних пристроїв вертикальний ряд голок, чи молоточків, що забивають барвник зі стрічки прямо в папір, формуючи послідовно символ за символом. Голчасті мають невисоку якість печатки, низьку ціну видаткових матеріалів і папера, та й самих пристроїв. Для цих принтерів звичайно можливе використання як форматного, так і рулонного папера. Голівка принтера може бути оснащена 9, 18 чи 24 голками.

Існують моделі принтерів як із широкої (А3), так і з вузької (А4) кареткою. Краща якість печатки досягається в режимах NLQ для 9-голчастих (майже машинописне) і LQ - для 24-голчастих принтерів. Швидкість печатки для високопродуктивних моделей може складати до 380 знаків у секунду. Більш високу продуктивність забезпечують порядкові (посторінкові) матричні принтери. Замість маленьких точечно-матричних голівок вони використовують довгі масиви з великою кількістю голок. При цьому досягається швидкість порядку 1500 рядків у хвилину. Під година друкування матричні ударні друкувальні пристрої створюють шум.

Струменеві принтери.

Дані пристрої працюють практично без галасливо. Струминні чорнильні принтери відносяться до класу послідовних матричних друкувальних пристроїв. Вони ж у свою чергу підрозділяються на пристрої безупинної й дискретної дії. Останні ж можуть використовувати або пузиркову технологію, або п'єзоефект. Майже всі сучасні пристрої цього класу використовують дві останніх технології. При печатці високої якості швидкість виводу не перевершує звичайно 2-3 (близько 200 знаків у секунду), хоча максимальні значення можуть досягати навіть 7 сторінок у хвилину.

Лазерні й LED - принтери.

У лазерних принтерах використовується електрографічний спосіб створення зображення - приблизно такої ж, як й у ксероксах.

Крім лазерних існують LED - принтери, що одержали свою назву через те, що напівпровідниковий лазер у них був замінений «гребінкою» дрібних світлодіодів.

Плотери

Пристрій, що дозволяє представляти виведені з комп'ютера дані у виді малюнка чи графика на папері, називають звичайно графобудівником, чи плотером.

Також до комп'ютера може підключатися стример.

Пристрій для швидкого збереження інформації, що знаходиться на жорсткому диску.

 

ЗАВДАННЯ:

1. Ознайомитися з зовнішнім виглядом рознімань портів ПК й способах підключення периферійних пристроїв до системної плати.

2. Вивчити теоретичний матеріал і відповісти на контрольні питання.

3. Вивчити способи тестування портів в операційній системі MS-DOS.

•  Завантажити ПК Checkit.

•  Ввійти в головне меню Tests.

•  Вибрати тест рівнобіжного й послідовного портів і запустити його.

•  Простежити за ходом тестування на дисплеї.

•  Записати протокол тестування у звіт після його закінчення.

•  Вийти з меню Checkit в MS-DOS.

4. Вивчити способи тестування портів і периферйних пристроїв: принтера, клавіатури, миші в операційній системі MS-Windows 9.x.

•  Вивчити особливості представлення інформації в папці Мій комп'ютер Панель керування.

5. Зробити діагностику портів і периферійних пристроїв: клавіатури, миші :

•  Перезавантажити комп'ютер.

•  Ввійти в програму SETUP

•  Відкрити меню:

BIOS FEATURES SETUP ( Настроювання можливостей BIOS )

PS/2 Vouse Function Control (Auto)

Стан (Auto) дозволяє системі автоматично визначати наявність миші типу PS/2 і надати їй переривання IRQ12. Якщо миша не виявлена, те переривання залишається вільним для плат розширення. У випадку Enabled IRQ12 буде резервуватися для миші поза залежністю від того, виявлена миша чи немає.

Boot Up NumLock Status(On)

Установлює, який режим додаткової цифрової клавіатури буде встановлений після завантаження (уведення цифр або керування курсором)

Typematic Rate Setting - установка швидкості роботи клавіатури (Disabled)

Швидкість клавіатури встановлена за замовчуванням

Typematic Rate (Char/Sec)

Якщо дозволена користувальницька установка швидкості, те в цьому пункті можна установити швидкість повторення символу при тривалому натисканні по клавіші 6-8-10-...-30 символів у с.

 

CHIPSET FEATURES SETUP ( настроювання параметрів системної плати)

Parallel Port Mode(ECP+EPP)

Установка роботи рівнобіжного порту. Порт може працювати в наступних режимах:

Normal – як стандартний рівнобіжний порт

EPP – двунапрямковій швидкий рівнобіжний порт

ECP – двунапрямковій швидкий рівнобіжний порт із буферізацієй даних

ECP+EPP – двунапрямковій рівнобіжний порт зі звичайною швидкістю

Для правильного вибору режиму рівнобіжного порту необхідно звернутися до посібника з експлуатації пристрою, що підключається.

 

6. Скласти звіт про лабораторну роботу за планом:

•  Призначення видів портів уведення/виводу

•  Основні характеристики портів уведення/виводу

•  Алгоритм підключення принтеру.

•  Способи діагностики портів уведенню/виводу й периферійного пристрою: принтера клавіатури, миші.

•  Записати протокол тестування у звіт після його закінчення.

 

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ:

•  Які типи портів існують?

•  Яку функцію в персональному комп'ютері виконуєють порти?

•  Назвіть основні характеристики портів.

•  Якими засобами можна тестувати порти?

•  Які особливости підключення періферійних пристроів до портів комп'ютера?

 

Перелік навчально-методичної літератури:

1. www.otk.od.ua/book Краснієнко Н.В. Методичні вказівки до самостійної роботи з предмету ”Технічне обслуговування та ремонт ЕОМ (надійність, контроль, діагностика)” О. : ОТК ОНАХТ. 2006

2-.Скотт Мюллер Модернізація й ремонт ПК М.-К. Діалектика 1998. стор.316-346.Рос.мовою.




1. Теория химического строения органических соединений Электронная природа химических связей Предпосылки теории строения Теория химического строения Изомерия
2. СТАЛИН I ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЛЕНИНИЗМА В брошюре ldquo;Об основах ленинизмаrdquo; дано известное определение ле
3. Реферат- Корекція екпериментального гіпотиреозу шляхом комбінованої трансплантації органотипових культур
4. Дата рождения 28 марта 1978г Место жительства
5. Введение. К аждый предприниматель начиная свою деятельность должен ясно представлять потребность н
6. Макіївський політехнічний коледж МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДЛЯ ВИКОНАННЯ Програм ТЕХНО
7. Тема- rdquo;Архівація та резервне копіювання даних
8. Тематические области проекта- 1 курс ~ История специальности современное состояние научные направления с
9. Трудотерапия при психопатологии
10. Определения Опасность Под опасностью или фактором опасности подразумевается возникающие в процессе ра
11.  Фамилия-Имя-Отчество - First-Middle-Lst nme
12. Введение в теорию диссонанса
13. Тема 14 Мировое хозяйство 1
14. Праздник и насилие
15. Тема Правовой режим земель лесного фонда- новеллы лесного законодательства 1
16. Контрольная работа по философии Никифоровой Дарьи гр
17. Психологическая модель Интернет-зависимости личности
18. Тульский государственный университет Кафедра социологии и политологии Контрольнокурсовая ра.
19. Восточный Китай и создали на ней марионеточное государство Маньчжоуго
20. Ткани Строение и жизнедеятельность органов и систем органов- пищеварения дыхания кровообращения лимфати