Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата ветеринарних наук ЛЬВІВ ~2

Работа добавлена на сайт samzan.net:


7

ЛЬВІВСЬКА ДЕРЖАВНА АКАДЕМІЯ ВЕТЕРИНАРНОЇ

МЕДИЦИНИ ІМЕНІ С.З. ҐЖИЦЬКОГО

ТІШИН

ОЛЕКСАНДР ЛЕОНІДОВИЧ

УДК: 619: 615. 5 + 615. 9 (043. 3/5)

ТОКСИКОДИНАМІКА БОРОЦИНУ

16. 00. 04 –ветеринарна фармакологія та токсикологія

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата ветеринарних наук

ЛЬВІВ –2


Десе
ртацією є рукопис

Робота виконана у Державному науково-дослідному контрольному інституті ветеринарних

препаратів та кормових добавок (ДНДКІ ветпрепаратів) Міністерства аграрної політики України

Науковий керівник: доктор ветеринарних наук Коцюмбас Ігор Ярославович,

                                     Державний науково-дослідний контрольний інститут ветеринарних

                                     препаратів та кормових добавок, заступник директора з наукової роботи,

завідувач лабораторії імунології

Офіційні опоненти: доктор ветеринарних наук, професор Канюка Олександр Іванович,

                                   Львівська державна академія ветеринарної медицини імені С.З. Ґжицького,

професор кафедри фармакології та токсикології

                                   кандидат ветеринарних наук, с.н.с. Котляров Анатолій Іванович,

                                   Інститут біології тварин УААН, завідувач відділу координації, маркетингу

                                   та освоєння наукових розробок

Провідна установа: Сумський національний аграрний університет,

кафедра терапії, фармакології та клінічної діагностики,

                                   Міністерства аграрної політики України, м. Суми

Захист відбудеться: 12 грудня 2002 року о 11 годині на засіданні

спеціалізованої вченої ради Д 35.826.03 у Львівській державній академії

ветеринарної медицини імені С.З. Ґжицького за адресою: 79010,

м. Львів, Пекарська 50, аудиторія №1

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Львівської державної

академії ветеринарної медицини імені С.З. Ґжицького за адресою: 79010,

м. Львів, Пекарська, 50

Автореферат розісланий: 11 листопада 2002 р.

Вчений секретар спеціалізованої

вченої ради, кандидат ветеринарних наук,

доцент         Салата В.З.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Гострою проблемою промислового птахівництва є шлунково-кишкові захворювання птиці. Серед хвороб бактеріальної етіології найбільші економічні втрати господарства зазнають від колібактеріозу, сальмонельозу та змішаних інфекцій (Roberts T., 1988). Для їх профілактики та лікування використовують різні хіміотерапевтичні препарати. Серед них найбільш ефективні - антибіотики. Однак, в останні роки застосування антибіотиків різко знизилось внаслідок утворення та широкого розповсюдження антибіотикорезистентних штамів мікроорганізмів (Байдевлятов А.Б., Прокудин А., 1983). Резистентність до антибіотиків швидко настає у стафілококів, ешерихій, сальмонел, мікоплазм, протея (Канюка О.І. з співавт., 1993; Хмельницький Г.О. з співавт., 1995).

Одним із перспективних способів запобігання розвитку антибіотикорезистентності мікрофлори є використання нового покоління протимікробних препаратів. Серед них на особливу увагу заслуговує офлоксацин - новий синтетичний засіб фторхінолонового ряду для лікування інфекційних захворювань, який широко використовується в медицині (Падейская Е.Н., Яковлев В.П., 1995). На початку 90-х років препарати даної групи почали застосовувати також у ветеринарній медицині (Марченков Ф.С., 1996; Березовський А.В., 1997). Вони не тільки ефективніші, але й економічно вигідніші, порівняно з відомими антибіотиками (Гюров Б. и др., 1990; Панікар І.І. з співавт., 1997).

 Враховуючи високу ефективність фторхінолонів та з метою розширення асортименту антимікробних засобів і зниження їх вартості, cпівробітниками Державного науково-дослідного контрольного інституту ветеринарних препаратів та кормових добавок (ДНДКІ ветпрепаратів) у співпраці з науково-дослідним інститутом виробничого акціонерного товариства (НДІ ВАТ) “Синтез” (м. Борислав, Львівської області) розроблено, запатентовано та впроваджено у практику ветеринарної медицини препарат фторхінолонового ряду бороцин (4 % розчин офлоксацину) для лікування ешерихіозів, сальмонельозів, мікоплазмозів і пастерельозів птиці. До складу бороцину входять: офлоксацин, хлоридна кислота, гліцерин і вода.

Одним із основних етапів при розробці будь-якого нового препарату чи добавки є всебічне вивчення їх токсичності з врахуванням біохімічних та морфологічних змін в організмі тварин, кумуляції, побічної дії та віддалених наслідків (Котляров А.І. з співавт., 2000; Кравців Р.Й. з співавт., 2001; Малик О.Г. з співавт., 2001). При цьому оцінка загальнотоксичної дії є обовязковою як для окремих інгредієнтів, так і для готової лікарської форми (Косенко М.В. з співавт., 1997; Коцюмбас І.Я., 2001).

Питання про можливість застосування у ветеринарній медицині препаратів на основі офлоксацину для профілактики та лікування інфекційних захворювань, за даними зарубіжної літератури, є маловивченим, а в Україні - розробляється вперше, що і зумовлює теоретичну та науково-практичну актуальність досліджень такого плану.

Звязок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота є окремим самостійним фрагментом наукових програм ДНДКІ ветпрепаратів

за період 1996-2000 років: Розробити (вдосконалити) і впровадити у виробництво методи контролю, провести порівняльну оцінку ефективності препаратів для профілактики і лікування акушерських, гінекологічних, шлунково-кишкових та респіраторних захворювань сільськогосподарських тварин (номер держреєстрації А. 0196U003865) та Удосконалити і впровадити науково-технічну систему токсикологічного контролю згідно міжнародних вимог (номер держреєстрації 0198U007874).

 Мета і задачі дослідження. Вивчити токсикодинаміку бороцину та визначити параметри токсичності в гострих і хронічних дослідах на інфузоріях, мишах, щурах і птиці. Установити його кумуляцію, ступінь мутагенної дії та фармакокінетичні властивості діючої речовини препарату. На основі вивчення фізіологічного стану організму, токсикологічних, гематологічних, біохімічних і гістологічних досліджень визначити переносимі дози бороцину.

Для досягнення мети поставлено такі завдання:

- визначити орієнтовну токсичність бороцину на інфузоріях Paramecium caudatum;

- установити параметри гострої токсичності бороцину та вивчити його кумулятивні властивості в дослідах на лабораторних тваринах і птиці;

- вивчити вплив бороцину в хронічному досліді на окремі показники обміну у крові білих щурів і птиці;

- провести гістологічні дослідження печінки та нирок щурів після застосування бороцину в різних дозах у гострому та хронічному дослідах;

- визначити динаміку всмоктування офлоксацину та виведення його з організму щурів за умов одноразового внутрішньошлункового введення бороцину в терапевтичній дозі;

- вивчити ступінь мутагенної дії бороцину в цитогенетичних дослідах на кістковому мозку та еритроцитах крові білих щурів.

Обєкт дослідження: встановлення параметрів токсикодинаміки та віддалених наслідків на інфузоріях, лабораторних тваринах і птиці.

Предмет дослідження: гостра, хронічна токсичність, токсикодинаміка, фармакокінетика, кумуляція, віддалені наслідки (мутагенність) бороцину.

Методи дослідження: фармакотоксикологічні (гостра та хронічна токсичність, кумуляція, фармакокінетика, мутагенність); гематологічні (кількість еритроцитів і лейкоцитів, концентрація гемоглобіну, рівень гематокриту); біохімічні (вміст загального білка та білкових фракцій, холестерину, активність АсАТ, АлАТ і ЛФ, рівень креатиніну, фосфору та кальцію, загальних ліпідів, тригліцеридів); гістологічні та гістохімічні.

Наукова новизна одержаних результатів. Уперше вивчено токсикодинаміку бороцину - нового антибіотика з групи фторхінолонів, установлено його токсичні параметри в гострих і хронічних дослідах на лабораторних тваринах та птиці. Визначено мутагенну дію бороцину та його здатність до кумуляції в організмі шурів і птиці. Встановлено динаміку змін коефіцієнтів маси внутрішніх органів, гематологічних і біохімічних показників крові у щурів та молодняка птиці за умов хронічних токсикологічних досліджень препарату. Вивчено гістологічну структуру внутрішніх органів і процеси регенерації в щурів за його тривалого застосування. Встановлені кінетичні характеристики діючої речовини препарату.

Практичне значення одержаних результатів. На основі результатів токсикологічних досліджень розроблені технічні умови ТУ У 46.15.577 –на препарат “Бороцин –% розчин для ветеринарної медицини”, які затверджені Державним департаментом ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України 05. 03. 2001 р. Розроблена та затверджена “Настанова щодо застосування препарату бороцину 4 % для ветеринарної медицини”.

 Особистий внесок здобувача при виконанні дисертаційної роботи полягав у тому, що автор самостійно проводив пошук і аналіз даних літератури, підбір груп тварин і птиці, експериментальні та лабораторні дослідження, статистичну обробку та обгрунтування одержаних результатів. Вивчення мутагенних властивостей препарату проводили спільно з науковими співробітниками лабораторії фармакології і токсикології ДНДКІ ветпрепаратів. Патоморфологічні і гістологічні дослідження та визначення мутагенної дії проводили разом із співробітниками кафедр патологічної анатомії і гістології та паразитології і рибництва Львівської державної академії ветеринарної медицини ім. С.З. Ґжицького, які є співавторами окремих спільних публікацій.

 Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертаційної роботи доповідались і отримали схвалення на вчених радах ДНДКІ ветпрепаратів, науково-технічних радах Державного департаменту ветеринарної медицини України з 1998 по 2002 роки; на Міжнародній науковій конференції “С.З. Ґжицький і сучасна аграрна наука”, присвяченій 100-річчю від дня народження С.З. Ґжицького (м. Львів, 4-6 травня 2000 р.); на ІІІ Міжнародному симпозіумі Україна-Австрія “Сільське господарство: Наука і практика” (м. Чернівці, 14-16 вересня 2000 р.); на ІІІ Міжнародній науково-практичній конференції “Проблеми неінфекційної патології тварин” (м. Біла Церква, 3-4 листопада 2000 р.); на Міжнародній науково-практичній конференції “Ветеринарна наука на порозі ХХІ віку”, присвяченій 85-річчю від дня народження академіка І.М. Гладенка (м. Харків, 14-15 листопада 2000 р.); на Всеросійській науковій конференції “Удосконалення методів контролю, стандартизації та сертифікації ветеринарних препаратів” (м. Москва, 14-15 лютого 2001 р.); на ІІ Всеукраїнській науково-практичній конференції ветеринарних патологів (м. Київ, 21-24 листопада 2001 р.); на Міжнародній науково-практичній конференції “Молоді вчені у вирішенні проблем аграрної науки і практики” (м. Львів, 26-27 червня 2002 р.).

Публікації. За матеріалами дисертації опубліковано 11 наукових праць, в тому числі 8 у фахових виданнях, перелік яких затверджено ВАК України.

 Обсяг і структура роботи. Дисертація викладена на 144 сторінках машинописного тексту та складається: зі змісту, вступу, огляду літератури, матеріалів і методів досліджень, результатів експериментальних досліджень, аналізу та узагальнення результатів досліджень, висновків, практичних рекомендацій, списку використаних літературних джерел і додатків. Список літератури включає 244 джерела, з них 90 іноземних. У дисертації міститься 28 таблиць, 23 рисунки та 4 додатки.

ЗАГАЛЬНА МЕТОДИКА ТА ОСНОВНІ МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕНЬ

У дисертаційній роботі представлені результати серії дослідів на інфузоріях, нелінійних білих мишах і щурах та курчатах яєчного кросу “Тетра SL”. Лабораторні тварини і птиця були клінічно здоровими, підбирались у групи за принципом аналогів та утримувалися в однакових умовах. У дослідах використовували бороцин виробництва НДІ ВАТ “Синтез”, м. Борислав, Львівської області. Схема проведення досліджень подана на рис. 1.

c2

c3

d4

d5

ca

1. ,

f2

2. DLn

3. :

-

-

-




1. .При напряжении 2кВ плоский конденсатор изготовленный из высокочастотного диэлектрика имеет заряд 3
2. Домашние животные и их детеныши
3. ВИВернадский Кто он
4. Тема недели- Мебель
5. тема знаний предназначенная для решения целого ряда взаимосвязанных проблем возникших и в естественно науч
6. Витоки промисловості Донбасу
7. тема международного права
8. Наркомания и закон
9. Энергетические вещества тканей почки
10. Вера разум и опыт
11. Антиинфляционная политика и ее особенности в Республике Беларусь
12. Конвертеры и перекодировщики
13. Что войны что чума конец им виден скорыйИм приговор почти произнесен
14. Освоение целинных и залежных земель
15. Gret Britin (Великобритания)
16. лабораторная работа по дисциплине Эконометрика Вариант 9
17. раненым миром покалеченным и изуродованным атакой из космоса
18. Реферат- Причерноморский экономический район
19. Загальні принципи превентивного та оперативного аварійного планування заходів щодо зниження ризиків
20. Русская культура