Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

На тему Марина Дяченко Сергій Дяченко

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Маріупольська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 42

Конспект уроку позакласного читання у 9 класі

На тему «Марина Дяченко, Сергій Дяченко. «Дика енергія. Лана».

Урок розробила:

Омельченко Ольга Анатоліївна,

Учитель української мови

та літератури

Маріупольської спеціалізованої

школи І-ІІІ ступенів № 42

Адреса:

87513

Україна

Донецька область

Іллічівський район

Вулиця Карпінського, 25

Маріупольської спеціалізованої

школи І-ІІІ ступенів № 42

Маріуполь 2012

Урок позакласного читання.

Тема: Марина Дяченко, Сергій Дяченко. «Дика енергія. Лана».

Мета:  познайомити учнів із творчістю українських письменників-фантастів Мариною та Сергієм Дяченко та їх твором «Дика енергія. Лана» як одним із проявів фентезі;

розвивати комунікативну компетентність, вміння працювати в групах, проводити комплексний аналіз тексту, доводити власну думку прикладами з літературного твору;

виховувати в учнів інтерес до сучасної літератури, естетичний смак, оригінальне світобачення.

Обладнання: видання фентезійної літератури, ілюстративний матеріал, мультимедійна презентація, проектор, комп’ютер, запис пісні «Дика енергія» Руслани.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу

Форма уроку: урок-бесіда з елементами дослідження з використанням комп’ютерних технологій.

Структура уроку

  1.  Оголошення теми та мети уроку(1 хвилини)
  2.  Мотивація навчальної діяльності
  3.  Вступне слово вчителя(1 хвилини)
  4.  Інтерактивна вправа «Мозковий штурм» (2 хвилини)
  5.  Слово вчителя(1 хвилини)
  6.  Створення емоційної атмосфери на уроці(1 хвилини)
  7.  Вивичення нового матеріалу
  8.  Інтерв`ю(15 хвилини)
  9.  Дослідження (робота над проблемним питанням у групах) (10 хвилини)
  10.  Підсумок уроку

1. Літературна вправа.   Скласти сенкан до образу Лани. (9 хвилини)

2.  Інтерактивна вправа «Мікрофон». (4 хвилини)

    6. Домашнє завдання (1 хвилини)

Хід уроку

  1.  ОГОЛОШЕННЯ ТЕМИ ТА МЕТИ УРОКУ (слайд № 1,2)
  2.  МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ШКОЛЯРІВ
  3.  Вступне слово вчителя

Сучасна література – це безмежне поле для експериментів зі словом. Сучасний літературний процес рясніє оригінальними темами, цікавими сюжетами, в основі яких – творчо переосмислені реалії нашого суспільства.

Одним із цікавих жанрів в сучасні літературі є жанр фентезі. Це універсальна структура яка вбирає в себе елемент фантастичного і водночас розкриває перед читачами безмежний світ фантазій, реалістичний та деталізований. На відміну від наукової фантастики, жанр фентезі відрізняється винятковою казковістю та міфологічністю. Автори-фантасти створюють цілі світи зі своїми націями, мовами, віруваннями. Проте така деталізація не стає на заваді розкриттю «вічних тем», які побутують у літературі.

Жанр фентезі охоплює не лише мистецтво слова. Це й образотворче мистецтво, і кінематограф. І навіть у музиці з’являються пісні та композиції, які стосуються світу фантазії.

  1.  Інтерактивна вправа «Мозковий штурм» (слайд №3)
  •  Які твори жанру фентезі ви знаєте? (Можна називати не лише літературні твори, а й кінострічки).

Орієнтовні відповіді учнів:

«Володар перснів» Джона Толкієна та однойменний фільм-трилогія;

«Аватар» Джеймса Камерона;

«Хроніки Нарнії» Льюїса Клайва та однойменний фільм;

Кінострічка «Конан-варвар» Пола Верховена;

Книга та фільм «Гаррі Поттер»;

  1.  Слово вчителя. (слайд № 4,5,6,7)

Цей список можна значно подовжити, адже фентезі поступово став пріоритетним жанром. Утім, українська література теж має представників цього жанру. Це Генрі Лайон Олді, Володислав Русанов, а також подружжя Дяченків – Марина та Сергій. Вони є авторами численних романів, оповідань. Роман Дяченків «Дика енергія. Лана» здобув міжнародне визнання, за мотивами цього роману було створено цілий напрям у художньому мистецтві, котрий, на жаль, проіснував недовго. Не менш цікавими є оповідання та повісті Марини та Сергія Дяченко. Проте сьогодні ми познайомимося з романом «Дика енергія.Лана», фантастичним романом українських письменників Марини та Сергія Дяченків. Написана під впливом творчості української співачки Руслани і їй присвячена. Текст твору має багато елементів, які притаманні Руслані. Головний персонаж книги, Лана, повинна була стати прототипом для нового музичного проекта співачки.

  1.  СТВОРЕННЯ ЕМОЦІЙНОЇ АТМОСФЕРИ НА УРОЦІ
  2.  Складання асоціативного куща.
  •  Які асоціації у вас викликає слова «дика енергія»?
  1.   Перегляд відео кліпу Руслани «Дика енергія

ІV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

  1.  Інтерв’ю (випереджальне завдання).

(Заздалегідь підготовлені учні презентують інтерв’ю. Решта учнів роблять записи в зошитах.) (слайд № 4,5)

Кореспондент. Дозвольте представити вам переможців фестивалю фантастики «Єврокон» у Глазго 2005 р. Марину й Сергія Дяченків. Пане Сергію, розкажіть, будь ласка, про себе.

Сергій Дяченко. Народився я в родині відомого мікробіолога. По закінченні школи вступив до медичного інституту, щоб не засмучувати батька. Спочатку це був роман без взаємності. Але коли дійшло до психіатрії, знайшов себе, бо психіатрія — це взагалі не медицина, це розмова з людиною по душах. Закінчив аспірантуру з генетики в Інституті молекулярної біології Академії наук, хотів «прикласти генетику до психіатрії». Прагнув розшифрувати таємницю агресивності, психічних хвороб за допомогою генетики. Потім навчався у ВДІКу.

Кореспондент. Пане Сергію, що спонукало Вас узятися за перо?

Сергій Дяченко. Можна сказати, що драма генетики спонукала мене до художнього аналізу. Перші творчі задуми були пов’язані з Вавиловим. Основа моєї першої книги «Золотий дощ», завдяки якій мене в 1984 р. прийняли до Спілки письменників СРСР — повість про учнів Вавилова, блокадників Ленінграда, які, вмираючи від голоду, не взяли ані зернятка з 20-ти тонної колекції зернових культур. У цій повісті ще не можна було назвати Вавилова Вавиловим.

Кореспондент. А Ви, пані Марино, коли почали писати?

Марина Дяченко. У дитинстві писала казки. Я пишу казки з 5-ти років. Це було як розвага. Це був мій спосіб життя.

Кореспондент. Як ви познайомилися?

Сергій Дяченко. Марина тільки-но закінчила театральний інститут, грала в театрі романтичні ролі. А я приніс для постановки свою п’єсу про голодомор і не знайшов нічого кращого, як запропонувати їй роль… людоїдки. Я запросив її до ресторану.

Кореспондент. Яке враження на Вас справив пан Сергій тоді?

Марина Дяченко. Він видався мені божевільним. У ресторані за чашкою кави, при свічках він вів розмову про сексуального маніяка й маленьку дівчинку. Він якось не розумів, що це не предмет для бесіди на побаченні.

Сергій Дяченко. Тоді в мене був не кращий період у житті: я переїжджав з Москви до Києва, захворіли батьки, розлучився з дружиною —

у Москві залишилося двоє синів. Два роки Марина мене уникала. За цей час я прийшов до тями й одного разу подзвонив їй. А потім я увійшов у світ її фентезі й відкрив нові горизонти.

Марина Дяченко. Коли Сергій прочитав моє перше оповідання «Горелая башня», він відразу заявив: «Ну, все, будемо разом, будемо разом писати, у нас будуть книжки, буде донька… — натхнення Боже…». І що найдивовижніше, я якось одразу повірила.

Кореспондент. Чим же Сергій привабив Вас?

Марина Дяченко. Своїм творчим потенціалом.

Кореспондент. Пані Марино, популярною є думка, що спільна робота чоловікові й жінці протипоказана. Як ви гадаєте, це так?

Марина Дяченко. Це залежить від того, як у них розподілені функції. Наші функції не перехрещуються. Ми не фарбуємо двома пензлями одну стіну. У нашому випадку один фарбує стіну, а інший білить стелю. У нас по роботі конфліктів практично немає, бо ми одне одному довіряємо.

Сергій Дяченко. Марина розповідає про свої задуми, а я як професійний сценарист відповідаю за сюжет і композицію. Образи й характери ми обговорюємо разом. Записує Марина, бо її літературний стиль кращий.

Кореспондент. А чим для вас є фантастика?

Марина Дяченко. Фантастика для нас передусім — художній метод, який дозволяє побачити людину й світ у найбільш несподіваних проявах, який може все, що і так званий реалізм, але дещо й таке, чого той не може.

Кореспондент. Ну й на останок, які ваші творчі плани?

Сергій Дяченко. Ми мріємо, що коли-небудь наші твори будуть екранізовані й Марина зіграє Торію — героїню роману «Шрам». У них стільки спільного! Ми Торію писали прямо з Маринки. Вона — людина мудра з безмежним почуттям особистої гідності, зі здатністю до наукової систематизації, дуже стримана й цілісна, це крім того, що вона — красуня.

Кореспондент. Ось на цій радісній ноті ми й закінчимо. Дякую за інтерв’ю. Бажаю вам творчих успіхів, сподіваюся, що ви ще довго будете радувати читачів своїми чудовими творами.

2. Дослідження. (слайд № 8,9)

Робота наз проблемним питанням у групах.

— Як ви гадаєте, хто правий: Лана чи Ярий? Чому?

Учитель. Твір, який ми сьогодні розглянемо, написаний у 2004 р. й присвячений українській співачці Руслані Лижичко як прообразу головної героїні.

Головною героїнею роману є дівчина на ім’я Лана. На початку твору — це безіменний синтетик, а в кінці вона стає дикою Ланою, яка працює Серцем Заводу, ділячись своєю енергією з іншими. Отже, характер Лани змінюється протягом твору.

Бесіда.

— Які події в житті героїні вплинули на неї?

— Охарактеризуйте Лану як друга.

— Чи змінилося ставлення Лани до синтетиків після того, як вона стала дикою?

Проблемне питання..

— Як ви гадаєте, хто правий: Лана чи Ярий? Чому?

(Учні висловлюють свої думки, відповідаючи на  проблемне питання.)

Бесіда.

— Хто із людей-вовків був найбільше схожий із Ланою?

— Чому Ярий не пішов із Ланою на Завод?

— Як це його характеризує?

— Як поставилася Лана до такого вчинку коханої людини?

— Чи можна вважати, що Ярий зрадив Лану?

— Що передала Лана для мешканців міста під час енергетичного шоу?

— Яке значення мали набрані нею слова?

— Чи мала Лана право вести молодих людей на Завод?

— Які проблеми порушено в цьому творі?

— Чого навчає цей твір?

(Учні діляться враженнями від твору.)

V. Підсумок уроку

 Літературна вправа.   Скласти сенкан до образу Лани.

Інтерактивна вправа «Мікрофон».

Продовжити речення: «Я вважаю, що існування Лани – це…»

Учитель. Сьогодні на уроці ви мали можливість зазирнути в чарівний світ таланту майстрів Її Величності Фантастики Марини та Сергія Дяченків. Гадаю, ви самостійно продовжите знайомство з іншими творами цих письменників,у яких вам доведеться разом з героями любити й ненавидіти, перемагати й програвати. Щасливої дороги шляхами загадкових світів Марини та Сергія Дяченків!

VІ. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Написати листа з минулого улюбленому герою роману «Дика енергія. Лана».




1. Створення структури базиданихМета
2. Object; procedure ImgeDblClickSender- TObject; procedure Button1ClickSender- TObject; procedure Imge1DblClickSender- TObject; procedure CnselClickSender-
3. Контрольная работа- Исследование Дальневосточного федерального округа
4. Лекция 5 часть 1 Фотография в периодических печатных изданиях Наши знания о мире в котором мы
5. Предмет исследования это то на что непосредственно направлено исследование это определенное свойство к.html
6.  Введение 2 Методы обработки мяса при консервировании 3
7. м веке В ту пору на границе с Болгарией лежала одна из крупнейших византийских провинций со столицей город
8. Булацг постать яка трохи осторонь стояла від датськоїсуспільности
9. ЛЕКЦИЯ 1 Методологические основы стратегического менеджмента
10. выборного заседания Молодежного парламента Республики Карелия I созыва 20112013 гг.
11. статья и коммент Н
12. .договора Коммерческим банкам вменяется в обязанность публиковать отчетность Ежеквартально Остатки ср
13. Общие положения криминалистической тактики.html
14. личность в науке нередко употребляются термины человек индивид индивидуальность
15. Особо охраняемые природные территории относятся к объектам общенационального достояния
16. Счет внутреннего учета расчетов с клиентами по ценным бумагам фьючерсным контрактам и опционам
17. Лабораторная работа 2 Определение деформаций при косом изгибе уголка Цель работы ~ экспериментал
18. Биология животных.html
19. Экономическая эффективность информационных систе
20. тема социально значимых качеств индивида мера овладения им социальными ценностями и его способность к реал