Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

вчитися виконувати операції з обєктами Windows

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-06-20

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

Мета: навчитися виконувати операції з об’єктами Windows; відкривати та закривати вікна, впорядковувати їх на Робочому столі, змінювати розміри вікон та переміщувати їх по Робочому столу; викликати Головне меню; запускати програми на виконання; настроювати панель задач; визначати елементи стандартного вікна Windows; викликати до роботи в Windows жорсткий диск, логічні диски, гнучкі диски; навчитися створювати ярлики, папки; навчитися виконувати копіювання, переміщення, перейменовування, видалення, відновлення та пошук об’єктів Windows; навчитися викликати і користуватися довідковою системою Windows; завершувати роботу з Windows.

Завдання та порядок виконання роботи:

  1.  Завантажте операційну оболонку Windows.

Сучасні комп'ютери укомплектовані таким програмним забезпеченням, що Windows завантажується одразу після включення. На екрані з'являється Робочий стіл, на фоні якого будуть виконуватися всі дії під час роботи з ПК.

  1.  Вивчіть основні елементи робочого столу Windows: визначте розташування ярликів, папок, системних папок, панелі задач, Головного меню.

На Робочому столі розташовано системні папки Мой компьютер, Корзина, Сетевое   окружение, папки, ярлики, файли. У нижній частині Робочого столу розташовується панель задач. На правому її кінці розташовано годинник, індикатор режиму роботи клавіатури, а на лівому - кнопка Пуск. Між Пуск та годинником розташовані активні об'єкти та кнопки швидкого запуску.

  1.  Розмістіть об’єкти Робочого столу по периметру Робочого столу.

Для початку зніміть автоматичне впорядкування якщо воно встановлено (автоматичне впорядкування відображається в контекстному меню Робочого столу у підпункті Упорядочить. Позначка √автоматически свідчить про активність режиму автоматичного впорядкування).

Далі заціпіть об'єкт та перетягніть його в необхідному напрямку (наведіть покажчик миші на піктограму та утримуючи ліву кнопку миші, перетягніть у необхідному напрямку та відпустіть мишу).

  1.  Виконайте зворотну дію -  впорядкуйте значки автоматично, за назвою, розміром, датою, типом. З'ясуйте, що відбувається.

Викличте контекстне меню (натисніть праву кнопку миші на вільному місці робочого столу) та оберіть УпорядочитьАвтоматически, Упорядочить Изменен, УпорядочитьПо размеру, УпорядочитьПо имени, УпорядочитьПо типу.

  1.  Розкрийте головне меню, вивчіть його структуру, перегляньте зміст. Виведіть перелік службових програм. Вийдіть з Головного меню.

При клацанні лівою кнопкою миші на  кнопці Пуск з'являється головне меню, яке забезпечує доступ до меню запуску додатків, редагування документів, системи допомоги, настроювання параметрів, завершення роботи. Деякі пункти меню каскадні, тобто самі містять інші меню. Для переміщення по головному меню використовують кнопки управління курсором, кнопку або мишу (натискання лівої кнопки миші).

Для відображення переліку службових програм оберіть Програми→Стандартні→Службові. Для закриття головного меню натисніть кнопку ESC або ліву кнопку миші на вільному місці робочого столу.

  1.  Перемістіть панель задач на верхню, ліву, праву частину робочого столу. Поверніть її на місце.

Спочатку зніміть режим панелі задач Закрепить у контекстному меню панелі задач.

Для переміщення панелі задач необхідно зачепити її лівою кнопкою миші (натиснути ліву кнопку та утримувати її у натиснутому стані) та перетягнути у необхідному напрямку.

  1.  Змініть розміри панелі задач та поверніть їх до початкового стану.

Для цього підведіть покажчик миші до верхнього краю панелі задач поки він не перетвориться на подвійну стрілку, яка вказує на напрями зміни розмірів - зменшення або поширення.

  1.  Відкрийте вікно Корзина. Вивчіть основні елементи вікна.

Двічі клацнувши на об’єкті Корзина відкрийте вікно Корзина. Кожне вікно має однакові елементи – рядок-заголовок, системне меню, кнопки згорнути, розгорнути, закрити, панель інструментів і інші. З’ясуйте їх місце знаходження.

  1.  Змініть розміри вікна Корзина та його положення на екрані.

Відкрийте системне меню, клацнувши по значку у лівому кутку заголовку вікна і послідовно виконайте вміщені там опції. Зачепіть мишкою заголовок вікна і перетягніть вікно в бажане місце екрану. Наведіть курсор на край вікна (подвійна стрілка) і, утримуючи мишею, розтягніть вікно. Наведіть курсор на кут вікна і утримуючи мишею, розтягніть вікно.

практична робота №3

 Изм

 Лист

№ докум.

Підп.

Дата

Розраб.

Операційна система Windows. Програма-оболонка Total Commander.

Лит.

Лист

Листів

Пров.

У

1

5

Н. контр.

Утв.

  1.  Відкрийте вікна Мой компьютер, Мои документы. Зробіть спочатку активним вікно Мой компьютер, потім вікно Корзина, а далі - Мои документы.

Клацніть лівою кнопкою миші на рядку-заголовку того вікна, яке необхідно зробити активним. Таку саму дію можна виконати кліком лівої кнопки миші на кнопці відповідного вікна на панелі задач

  1.  Згорніть вікна до панелі задач.

Цю дію можна виконати через системне меню вікна або кнопку згорнути до панелі задач.

  1.  Відкрийте вікно Мой компьютер і послідовно відкрийте де-кілька вложених папок (диск С, папку Windows, папку System 32) та поверніться на диск D.

Папку відкривають двічі клацнувши на її піктограмі мишкою або одинарним кліком на кнопці в панелі задач. Для повернення в кореневу папку використовуйте кнопки панелі інструментів Назад, Вперед, Вверх.

  1.  Відновіть вікна Корзина, Мои документы з панелі задач та розташуйте їх таким чином, щоб вони не перекривали один одного.

Для відновлення вікон з панелі задач достатньо клацнути на відповідній кнопці панелі задач лівою кнопкою.

  1.  Встановіть властивості дисків С та D, деяких об'єктів вікна Мои документы та Корзина. Закрийте вікна властивостей.

Для встановлення властивостей об'єкта необхідно викликати контекстне меню об'єкта (натиснути правою кнопкою на об'єкті) та оборати пункт Свойства.

  1.  Встановіть параметри панелі задач “Автоматически скрывать панель задач” та “Отображать панель задач поверх остальных окон”.

Для цього слід викликати головне меню, обрати пункт НастройкаПанель задач и меню Пуск (або викликати контекстне меню панелі задач та обрати Свойства). У вікні яке з'явиться, зробити активними названі режими і підтвердити вибір натисканням Применить та ОК.

  1.  Розкрийте вікно Корзина на весь екран.
  2.  Відмініть режим панелі задач “Автоматически скрывать панель задач” та “Отображать панель задач поверх остальных окон”.

Викличте вікно Свойства панели задач и меню Пуск і зніміть режим.

  1.  Встановіть дату, час, часовий пояс (GMT+02.00) Восточная Европа з врахуванням переходу на літній час.

Наведіть курсор  на  час, двічі натисніть на ліву кнопку миші або викличте контекстне меню. Настройку дати та часу можна виконувати через Панель управления.

  1.  Згорніть вікна Корзина, Мои документы до панелі задач.
  2.  У вікні Мой компьютер з'ясуйте зміст пунктів строки-меню “файл”, “правка”, “вид”, “?”.

Для розкриття пункту строки-меню, треба встановити курсор на пункт та натиснути ліву кнопку миші.

  1.  У вікні Мой компьютер виведіть зміст диск С та папки Windows. Інформацію робочого поля відобразіть всіма можливими способами. Впорядкуйте значки у вікні всіма можливими способами.

Відкрийте Мой компьютер та перейдіть в папку Windows диску С.

Відкрийте пункт меню Вид і використайте опції Крупные значки, Мелкие значки, Список, Таблица. Відкрийте пункт меню Вид і оберіть Упорядочить значки, використайте подані опції Имя, Размер, Тип, Изменен, По группам, Выровнять по сетке, автоматически.

  1.  У вікні Мой компьютер встановіть рядок статуту та відмініть всі панелі інструментів.

У пункті Вид вікна Мой компьютер зробіть активним режими строка состояния та зніміть всі панелі інструментів, які встановлено.

  1.  У вікні Мой компьютер встановіть доступні панелі інструментів (звичайні кнопки, адресний рядок, ссилки) та налаштуйте нові кнопки (отменить, копировать, вырезать, вставить).

У пункті Вид оберіть панелі інструментів та активізуйте пункти обычные пункты, адресная строка, ссылки. Далі оберіть настройка панелі інструментів. У вікні Настройка панелі інструментів в розділі Имеющиеся кнопки оберіть відповідну кнопку (отменить, вырезать, вставить, копировать) та натисніть добавить. Зясуйте, що відбувається. Закрийте вікно настройки панелі інструментів.

  1.  Поновіть кнопки панелі задач Корзина, Мои документы у вікна.
  2.  Впорядкуйте вікна на екрані каскадом, зліва направо, зверху донизу та зверніть вікна на панель задач.

Для цього викличте контекстне меню панелі задач та оберіть відповідні пункти (каскадом, зверху до низу, зліва направо).

  1.  Закрийте усі вікна, які перетворені у кнопки панелі задач.

Для цього слід встановити курсор на відповідній кнопці панелі задач та натиснути праву кнопку, обрати Закрыть.

  1.  Встановіть фон екрана – Windows ХР, заставку екрана –Windows ХР, класичне оформлення.

Для цього викличте контекстне меню Робочого столу та оберіть пункт Свойства. На закладці Рабочий стол встановіть малюнок робочого столу, на закладці Заставка встановіть заставку Windows. В закладці Оформлення встановіть: Окна і кнопки –класичні, Кольорова схема–класична, Розмір шрифта–звичайний. У кожній закладці  натисніть Применить, а після того як встановлено всі параметри натисніть ОК.

практична робота №3

Арк.

 Изм.

Лист

докум.

Підп.

Дата

2

  1.  

  1.  Завантажте MS DOS. MS DOS завантажується файлом C:\WINDOWS\SYSTEM 32\command.com.

Для цього в головному меню оберіть пункт Выполнить. У вікні Запуск программы натиснути кнопку Обзор, послідовно з використанням кнопки переходу на один рівень вгору перейдіть на диск С, в ньому оберіть папку Windows, а в ній розкрийте папку System 32, знайдіть та оберіть файл command.com, натисніть Открыть, а у іншому вікні ОК. Для повернення до Windows натисніть F10 та підтвердіть вихід натисканням YES.

  1.  Завантажте програму Калькулятор.

Для цього в головному меню слід обрати пункт Программы,  а в ньому пункт Стандартные. У переліку стандартних програм обрати програму Калькулятор.

  1.  Виконайте дії з використанням калькулятора. Результати перевести у десяткову систему числення.
  2.  3*5+7
  3.  5-6/2
  4.  24/8+7*3
  5.  sin 36°
  6.  tg 2.4
  7.  lg 17
  8.  14.452
  9.  253
  10.  arcsin 0.8

  1.  23 (10)→(2), (8), (16)
  2.  12(8)→(2), (10), (16)
  3.  АВ2(16) →(10), (2), (8)
  4.  А12(16)+4С(16)
  5.  1011011(2)+11101(2)
  6.  11235(8)/761(8)
  7.  Е10(16)*А2(16)
  8.  11011101(2)*111011(2)
  9.  156(8)-76(8)

  1.  Викличте довідкову систему Windows.

ПускСправка и поддержка

  1.  Вивчіть вікно довідкової системи. Познайомтесь з розділами справки. Оберіть розділ Нові можливості Windows, в ньому підрозділ Нові можливості, далі Нові можливості Windows.
  2.  Виведіть довідкову інформацію про вилучення всіх файлів та папок з диску. Общие сведения о файлах и папках.

Для цього у полі пошуку введіть "Удаление всех файлов и папок с диска", натисніть кнопку Найти. На правій панелі з'явиться довідка заданого змісту. Так само виведіть довідку про загальні відомості про файли та папки.

  1.  Закрийте вікно довідкової системи.
  2.  Розкрийте Мой компьютер. Виведіть властивості дисків С, D.

Мой компьютер містить перелік дисків з якими можна працювати в Windows. Для перегляду властивостей того або іншого об'єкту викликаємо контекстне меню об’єкта, а в ньому обираємо пункт Свойства та з’ясовуємо характеристики об'єкта.

  1.  Перегляньте зміст диску D.
  2.  На диску D створіть папку "Практична робота".

Для створення папки на диску D, натисніть праву кнопку миші на вільному місці робочого поля вікна диску D, в контекстному меню оберіть пункт Создать, натисніть і серед об’єктів які пропонуються для створення  оберіть Папка – у вікні диску D з’явиться Новая папка, у полі для імені папки введіть назву  та натисніть .

  1.  Створіть ще одну папку на диску D, надайте їй ім’я "Інформатика".
  2.  На диску D створіть текстовий документ Проба 1 такого змісту "Операційна система WINDOWS була створена фірмою Microsoft у 1995 році на основі оболонки WINDOWS  3.11. З того часу WINDOWS модифікувалась і на сьогодні існує ряд версій цієї операційної системи: WINDOWS 95, WINDOWS 98, WINDOWS 2000, WINDOWS NT. Всіх їх об’єднує наявність наступних елементів: графічний інтерфейс, робота з маніпулятором, робота з вікнами.".

Для створення текстового документу на диску D, на вільному місці робочого поля вікна диску D викличте контекстне меню, в контекстному меню оберіть пункт Создать, натисніть і серед об’єктів які пропонуються для створення  оберіть Текстовый документ – у вікні диску D з’явиться Текстовый документ, у полі для імені файлу введіть Проба 1 та натисніть . У робочому вікні Блокнота ввести запропонований текст та закрийте вікно із збереженням документу.

  1.  На диску D створіть копію  файлу Проба 1 з назвою Проба 2.

Для того щоб створити копію Проба 1 слід виділити цей файл та викликати контекстне меню, з якого обрати Копировать або натиснути кнопку Копировать на панелі інструментів вікна . Далі встановити покажчик миші на вільне місце робочого поля вікна та натиснути кнопку Вставить панелі інструментів або вибрати вставить  з  контекстного меню. Копію яка з’явиться перейменуйте на Проба 2.   

  1.  Через Проводник створіть на диску D копію файлу Проба 1 з назвою Проба 3.

На панелі вмісту викличте контекстне меню файлу Проба 1 та оберіть Копировать або натисніть кнопку Копировать на панелі інструментів вікна . Далі встановіть покажчик миші на вільне місце вікна вмісту та натиснить кнопку Вставить панелі інструментів або вибрати вставить  з  контекстного меню. Копію яка з’явиться перейменуйте на Проба 3.

  1.  Перемістіть в папку "Практична робота" файл Проба 1. Перевірте виконання.

Виділіть об'єкт та перетягніть його до папки Практична робота лівою кнопкою. Перегляньте зміст папки Практична робота.

практична робота №3

Арк.

 Изм.

Лист

докум.

Підп.

Дата

3

  1.  Перемістіть в папку "Практична робота" файл Проба 2. Перевірте виконання.

Виділіть об'єкт та перетягніть його до папки Практична робота правою кнопкою. Перегляньте зміст папки Практична робота.

  1.  Перемістіть в папку "Практична робота" файл Проба 3. Перевірте виконання.

Викличте контекстне меню об'єкта та оберіть команду Вирізати, викличте контекстне меню папки Практична робота та оберіть команду Вставити. Перегляньте зміст папки Практична робота. Ці дії можна виконати і через панель інструментів: виділити Проба 3, обрати кнопку Вирізати на панелі інструментів, виділити папку Практична робота та обрати кнопку на панелі інструментів Вставити.

  1.  Скопіюйте  файл Проба 1 з папки "Практична робота" до папки "Інформатика". Перевірте виконання.

Розкрийте папку Практична робота, виділіть об'єкт та перетягніть його до папки Інформатика на панелі папок правою кнопкою. Перегляньте зміст папки Інформатика.

  1.  Скопіюйте  файл Проба 2 з папки "Практична робота" до папки "Інформатика". Перевірте виконання.

Викличте контекстне меню файлу Проба 2, оберіть команду Копіювати. Викличте контекстне меню папки Інформатика та оберіть команду Вставити. Перегляньте зміст папки Інформатика.

  1.  Скопіюйте  файл Проба 3 з папки "Практична робота" до папки "Інформатика". Перевірте виконання.

Виділіть файл Проба 3, оберіть кнопку Копіювати панелі інструментів. Виділіть папку Інформатика та оберіть кнопку Вставити панелі інструментів. Перегляньте зміст папки Інформатика.

  1.  Видалити з папки "Практична робота"  файли Проба 1, Проба 2, Проба 3.

Для видалення об'єктів слід їх виділити, викликати контекстне меню та обрати команду  удалить. Або виділити та перетягнути до Корзини. Для одночасного виділення декількох об’єктів необхідно виділяти об’єкти утримуючи клавішу CTRL.

  1.  Перегляньте зміст Корзини.
  2.  Відновіть файли Проба 1, Проба 2, Проба 3. Перегляньте зміст папки Практична робота.

Виділіть об'єкти та оберіть команду Восстановить в контекстному меню або пункті файл вікна Корзина.

  1.  Створіть на робочому столі ярлики для запуску Ms Dos, Word, Excel, Paint.

MS DOS завантажується файлом command.com, знайдемо його через ПускНайти Файлы и папки. У полі ім’я набрати command.com , у полі где искать обрати локальні диски С: та D: і натиснути кнопку Найти. Результати пошуку будуть відображатися справа, оберіть файл command.com викличте контекстне меню оберіть СоздатьЯрлик з розміщенням його на робочому столі. Для пошуку файлів word.exe, excel.exe, paint.exe виконайте аналогічні дії.

  1.  Перетягніть ярлики Ms Dos, Word, Excel, Paint з Робочого столу до папки "Практична робота".

Виділіть об'єкти, заціпіть їх, утримуючи ліву кнопку перетягніть до папки "Практична робота".

  1.  Додайте до головноого меню ярлик Ms Dos.

Для коригування головного меню досить відкрити папку Главное меню - натиснути праву кнопку на Пуск та обрати открыть. Далі всі дії виконують, як із звичайними об'єктами.

Інакше теж саме можна зробити так - виділити об'єкт, зачепити його, утримуючи ліву кнопку перетягнути об'єкт до того пункту головного меню, де ми хочемо його розташувати.

  1.  Додайте на панель швидкого запуску кнопки додатків Word, Excel, Paint.  

На панель швидкого запуску (частина панелі задач) поміщають ярлики об'єктів, які найчастіше використовують в роботі. для відображення панелі швидкого запуску клацніть правою кнопкою на вільному місці панелі задач і з контекстного меню оберіть Панель інструментівШвидкий запуск. Щоб додати нову кнопку на цю панель, досить виділити значок потрібного об'єкта (значки Word, Excel, Paint знаходяться в папці Практична робота) та перетягнути його правою кнопкою миші на панель швидкого запуску. Вертикальна чорна лінія показує розташування нової кнопки. Потім треба відпустити праву кнопку миші у потрібному місці і з контекстного меню вибрати команду Копировать.

  1.   Знищить створені папки, ярлики, файли.

Для знищення об’єктів Windows необхідно виділити об’єкт та натиснути праву кнопку, в контекстному меню обрати знищити і натиснути для підтвердження або Ok.

Крім того Windows надає можливість виконувати дії над групами об’єктів – для виділення групи об’єктів необхідно обирати об’єкти натискаючи клавішу Ctrl та ліву кнопку миші. Групу файлв можна копіювати, переміщувати, знищувати. Таким чином якщо необхідно видалити декілька об’єктів, які знаходяться в одному вікні слід їх виділити і в контекстному меню обрати знищити.

  1.  Розкрийте піктограму Корзина та перегляньте її зміст.
  2.  Викличте довідку про “Восстановление  файлов и папок” “Восстановление удаленных файлов и папок”.

Для виклику допомоги оберіть пункт ? або Справка рядка меню вікна Корзина. Введіть ключові слова для пошуку. Уважно прочитайте правила відновлення файлів та папок.

  1.  Відновіть видалені вами об’єкти. Перегляньте папки Практична робота, Інформатика, Головне меню, панель швидкого запуску. Що відбудеться?
  2.  Знову знищіть створені папки, ярлики, файли. Очистіть корзину.

Для очистки Корзини у пункті файл вікна Корзина оберіть команду очистити.

практична робота №3

Арк.

 Изм.

Лист

докум.

Підп.

Дата

4


  1.  Запустіть програму Total Commander. Вивчіть структуру вікна, кнопки панелі інструментів, системне меню, рядок-меню.
  2.  Завершіть роботу з Windows.

Під час роботи з Windows не дозволяється вимикати комп’ютер до того часу, поки не закриті всі програми та вікна. Тільки після того, як будуть закрити всі програми та вікна треба викликати головне меню та обрати пункт Вимкнути комп’ютер, у наступному вікні підтвердити вимкнення та чекати доки не згасне екран монітору. Після цього вимкнути джерело безперебійного живлення та фільтр.

Контрольні питання:

  1.  Назвіть призначення та можливості Windows.
  2.  Як викликати головне меню?
  3.  Як викликати контекстне меню?
  4.  Яким чином виконуються  програми в Windows?
  5.  Яким чином слід керувати розмірами вікон, як їх змінити?
  6.  Назвіть основні елементи робочого столу Windows.
  7.  Назвіть основні елементи вікон Windows.
  8.  Як викликати програму Проводник?
  9.  Назвіть основні елементи вікна програми Проводник.
  10.  Як створити папку, ярлик?
  11.  Яким чином виконуються  копіювання, знищення, переміщення, перейменовування папок, файлів?
  12.  Яким чином слід виконувати дії над групами об’єктів?
  13.  Призначення піктограми Корзина.
  14.  Яким чином виконується відновлення файлів та папок.
  15.  Призначення та порядок використання панелі швидкого запуску.

Література:

  1.  Руденко В.Д., Макарчук А.М., и др. Курс информатики.-К:Феникс,1998г.
  2.  Практичний курс інформатики. За ред. Мадзігона В.М. -К:Фенікс,1999.
  3.  Інформатика: Комп’ютерна техніка. Комп’ютерні технології: Підручник. За ред. О.І.Пушкаря.-К.: “Академія”,2002

практична робота №3

Арк.

Тітаренко Н.О.

 Изм.

Лист

докум.

Підп.

Дата

5




1.  2014 г
2. Хронический катаральный отит у детей
3. ТЗ Ревтруд г Тамбов ул
4. Русская духовная музыка в ХVIII век
5. Толкай толкай говорю Лестница такая крутая насмерть разобьется ведь Я подстрахую только ногу сломает К
6. Экспертиза туш и внутренних органов при септических процессах
7. Первый период срочных родов
8. это закономерности- преступности во всех ее проявлениях детерминации и причинности преступности подверже
9. Регулировка охлаждения компьютерных систе
10. на тему- ПЛАНИРОВАНИЕ ПРИБЫЛИ И РЕНТАБЕЛЬНОСТИ ПРЕДПРИЯТИЯ В УСЛОВИЯХ КОНКУРЕНЦИИ на примере ОАО ЛАТО Ц
11. Русский народ- этнопсихология и этнократия
12. ЗАДАНИЕ по дисциплине Методы принятия решений в экономике вариант 363 студента 4 курса оч
13. Курсовая работа- Инвентаризация незавершенного производства и его оценка
14. Да или нет Если вы согласны с утверждением напишите да если не согласны ~ нет.
15. Тема- Типы дифференциальных уравненийУравнение является
16. САНОЙЛ 25 21 Характеристика предприятия САНОЙЛ 25 2
17. Вариант 3 Темперамент при наличии которого нервные процесс
18. Статья 57 судебника законодательно оформляя политическую систему ограничивала крестьянам сроки ухода отпом
19. вариант 1 Для проведения самоанализа предлагается ответить на вопросы- Какие возможности и особе
20. социальную душу достучаться до социальной ответственности