Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

і. Тому сьогодні мова піде про незамінних помічників малярів щітках і валиках.html

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-01-17

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

Міністерство освіти і науки України

Управління освіти і науки

       Загальновідомо, що якість фарбування багато в чому залежить від того, якими інструментами ви користувалися і якої вони якості. Тому сьогодні мова піде про незамінних помічників малярів - щітках і валиках.

     

      Сьогодні існує ряд певних вимог до якості щітки: вона повинна набирати й утримувати фарбу, причому під час її перенесення від ємності до оброблюваної поверхні бажано, щоб фарба з пензля не капала. Далі, якщо щітка хороша, то вона рівномірно наносить фарбу на оброблювану поверхню, а інструмент розподіляє фарбу по всій поверхні начисто, без додаткових доведень.

       Щітки випускаються з пластмасовою, металевою обоймою і нитяним бандажем, з дерев'яними або пластмасовими ручками. В якості "начинки" тут використовуються натуральні (з напівхребтовой і хребтової щетини свині; кінського, борсукового, білячого та колонкового волосся), штучні (синтетичні волокна) або

1

змішані матеріали. Натуральна щетина буває світлою, сірою і чорною. Для досягнення більшої еластичності, довговічності і міцності вона попередньо проварюється.

     Кращими жорсткими щітками вважаються щітки з напівхребтовой і хребтової щетини. Оскільки волоски мають конусоподібну будову, це дозволяє набирати досить фарбувального складу, менше розбризкувати і отримувати в результаті ідеально забарвлені поверхні. Але такі щітки мають дуже високу ціну.

       Щітки з кінського волосу коштують значно дешевше, але вони швидко виходять з ладу: ворс звалюється, втрачає гнучкість, з нього починає капати фарба і робота стає вельми скрутною.

       Щітки із синтетичних волокон при правильній експлуатації служать дуже довго, але працювати такими щітками - суще покарання: така щітка набирає дуже мало фарби, при тому, що більша частина стікає на підлогу, збільшуючи, таким чином, витрати.

      М'яка щетина з волоса білки і колонка застосовується в основному для виготовлення тонких фільончастих щіток.

2

      У всіх щіток є різне призначення.

      Круглі щітки призначені для фарбування вікон, дверей, рівних і профільних поверхонь.

      Плоскі щітки використовуються для лакування, глазурування великих площ з дерева (двері, меблі і т.д.). 

      Спеціальні щітки застосовуються у важкодоступних місцях для фарбування опалювальних радіаторів, труб, металевих дротяних конструкцій і т.д. Відмінною особливістю цих щіток є довга рукоятка і зігнутий під кутом зажим з волосінню.

       Макловиці застосовуються в роботі на великих поверхнях (стелі, стіни, підлоги) для нанесення грунтівок, вапняних і дисперсійних фарб. Вони досить великого розміру, але зате дуже продуктивні. Для роботи з стелями на ручку пензля надівається пластиковий резервуар (можна використовувати половинку іграшкового гумового м'ячика), до якого збирається фарба, яка стікає з щітки. Волосінь у стельових макловиць вставлена в корпус рядами. Такі пензлі не призначені для роботи з лаками.

3      

        Махова щітка - найбільша з усіх своїх "родичів". Вона являє собою пучок волосіні довжиною до 180 мм, натягнутий на палицю довжиною до 2-х метрів і перев'язаний шпагатом. Вона призначається для фарбування великих поверхонь.

       Ручник - це невеликий круглий пензлик з короткою ручкою. Діаметр ручників коливається від 30 до 50 мм. Волосінь для таких пензлів виготовляють із чистої напівхребтовой щетини, який і створює умови для ідеально гладкого фарбування поверхні. Щітка-ручник використовується для фарбування та грунтування невеликих площ і вузьких місць.

       Флейц являє собою щітку-лопаточку шириною до 100 мм. Основне призначення флейця - обробка свіжопофарбованих поверхонь, точніше - знищення слідів від маховою щітки або ручника. Крім того, флейці зручні як самостійні інструменти, ними наносять будь-які види лакофарбових матеріалів.

      Фільоночні щітки - круглі пензлики маленького діаметра (від 6 до 18 мм). Це скоріше інструмент для обробки пофарбованих поверхонь: витягування фільонок, доведення трафаретних малюнків, нанесення фарби туди, куди не доходять інші щітки. Виготовляються вони з м'якого борсукового волосся або волосу білки і колонка.

        Нарешті торцівки. Це, мабуть, єдиний вид щіток, у складі яких допустиме використання синтетичної щетини. Призначення торцювання - не фарбування, а обробка свіжопофарбованих поверхонь клейовими та олійними фарбами для створення матової фактури ( "шагрень").

4

      На довговічність інструмента великий вплив має правильний догляд. Для того щоб щітки добре справлялися зі своїм призначенням і служили як можна довше, потрібно дотримуватися певних правил.

      Наприклад, нові або давно не використовувані щітки напередодні проведення фарбувальних робіт слід промити гарячою водою з милом, щоб видалити пил і зламані волоски. Потім щетину віджимають і сушать.

       Безпосередньо перед початком робіт щітку розмочують у воді до розм'якшення і набухання волосіні. Поверхня з-під такої щітки виходить більш гладка і рівнопофарбована. Після просушування інструмент "розробляють" - набирають невелику кількість фарби і працюють з ним на шорсткій поверхні ( штукатурці, бетоні, цеглі) до тих пір, поки волосінь не набуде форму рівного конусоподібного "факела". Якщо фарбування буде вестися олійними фарбами, то щітки обов'язково необхідно після замочування просушити.

      Не менш важливо правильно користуватися пензлем і під час роботи. Не всі знають, що в процесі фарбування круглі щітки слід періодично обертати в руці, щоб  волосінь по всьому колу стиралась рівномірно. Малярі радять при роботі не дуже сильно натискати на щітку - в іншому випадку волосінь зношуються швидше.

       При коротких паузах у роботі щітку можна залишати у фарбі. Можна опускати інструмент і в різні розчини: при використанні клейових, вапняних і казеїнових складів - у воду, якщо олійна фарба - у воду, гас, скипидар або оліфу, якщо наносилися емаль або лак - у розчинник, відповідний для конкретного лакофарбового матеріалу.

      Фахівці не радять при цьому глибоко занурювати щітки, тобто опускати їх потрібно не до самого дна, а

5

тільки на довжину волосіні. Найкраще підвішувати над посудиною. При довгих паузах і після закінчення робіт щітку ретельно промивають, добре віджимають і сушать. Просушені щітки радять завертати в пергамент і зберігати в підвішеному стані волосінню вниз у сухому темному місці.

      Далі треба навчитися правильно набирати фарбу пензлем. У фарбу опускають тільки непідвязану частину волосіні, надлишки віджимають об край посуду. Фарбу намагаються наносити рівними, тонкими шарами. Для цього натискати на щітку з фарбою потрібно спочатку слабо, а в міру того, як фарба буде витрачатися, посилювати натиск. Щітку тримають перпендикулярно до поверхні, що фарбується або з невеликим нахилом.

       По ходу роботи місця накладення одного мазка фарби на інший розтушовують. Товсті шари клейової фарби при висиханні тріскаються, а шари олійної фарби морщаться, до того ж і зовнішній вигляд пофарбованої без розтушування поверхні непривабливий.

      Флейцями і макловицями працюють таким же чином, з тією лише різницею, що ці щітки мають прямокутну форму, тому їх не треба обертати під час роботи.

      Працюючи ручником, пензель у фарбу опускають на 1-2 см, кладуть фарбу рівними і широкими мазками, потім розтушовують в різних напрямках. На дерев'яній поверхні підлоги фарбу розтушовують вздовж волокон деревини у напрямку до вікна, палітурки - за довжиною брусків. Якщо фарба накладається двома шарами, то перший шар розтушовують впоперек волокон, а другий - вздовж волокон.

       Для поліпшення якості пофарбованої поверхні проводять її торцювання і флейцюваня. При фарбуванні з

6

флейцюванням або торцюванням найзручніше працювати удвох: перший чоловік фарбує, а другий, слідом, за ще свіжої фарби, працює торцівкою або флейцем.

       Техніка флейцювання така: у праву руку беруть флейць в ліву - суху, чисту ганчірку. Щітку з легким натиском водять по поверхні, торкаючись її самим кінчиком волосіні, намагаючись вирівняти всі смуги фарби. Як тільки волосся флейця просочиться фарбою, його очищають ганчіркою, віджимаючи в неї надлишки. Мокрим флейцем не вирівнюють поверхню, а розмазують по ній фарбу, руйнуючи фактуру поверхні.

       Торцівкою злегка постукують по свіжопофарбованій поверхні, м'яко торкаючись волосінню фарби. У результаті фарба розрівнюється, а поверхня стає шорсткою («під шагрень»). Головне в процесі торцювання - наносити удари однакової сили, щоб на поверхні не утворювалися плями, не бити двічі по одному й тому ж місці і своєчасно очищати намоклу волосінь торцівки ганчіркою.

      Для виконання фільонки - вузької смужки фарби (ширина 5-30 мм), яку наносять на стику двох фарб різного кольору, користуються фільончастим пензлем. Фільонка повинна приховувати нерівності на місці з'єднання фарб різного кольору, а також виконує декоративну функцію - додає обробці закінчений вигляд (повинна гармоніювати за кольором із загальним забарвленням приміщення, підкреслюючи тон фарби). Спочатку за допомогою шнура, натертого фарбою, намічають лінію, по якій будуть наносити фільонку. Потім до розмітки прикладають і щільно притискають фаскою до стіни лінійку (так фарба не буде затікати під лінійку). Фільончату щітку змочують у фарбі, надлишки віджимають і проводять лінію однакової ширини і кольору. Це досить складна операція, що вимагає певних навичок, тому початківцям радимо скористатися для відводків фільонки трафаретом.

      Готову фарбу в процесі роботи збовтують, перемішують палицею кожні 10 хвилин, щоб склад не змінював своєї густоти і кольору, не утворювався осад на дні посуду.

7

Щітка макловиця

Махова щітка

Щітки розмивні

8

Щітка ручник

Флейцова щітка

Радіаторна щітка

Фільночні щітки

      Відразу обумовимо всі терміни, які нам доведеться використовувати в процесі цієї розповіді. Валиком називається частина інструменту, що складається з пластмасового, дерев'яного або алюмінієвого циліндра з одягненою на нього м'якою шубкою, яка вбирає фарбу і потім при перекочування подає її на поверхню. Знайома нам конструкція з ручки і вигнутого металевого стрижня (бюгеля), на який і надягається валик - називається рукояткою.

10

      Вже більше п'ятдесяти років майстри лакофарбових робіт користуються валиками. Валики мають ряд переваг перед щітками і аерозолями. Особливо гарні вони при обробці великих поверхонь. Спробуємо розібратися, як правильно підібрати валик в кожному конкретному випадку.

      Тріумфальна хода валиків для лакофарбових робіт і завоювання ними самих різних областей у професійній діяльності малярів, меблевиків, будівельників і ремонтників пояснюється дуже просто. Щітка і валик однакової ширини при разовому маканні у фарбу або лак можуть покрити зовсім не одну й ту ж площу. Спробуйте самі провести подібний експеримент. І ви переконаєтеся: площа, покрита фарбою за допомогою валика, буде рази в три-чотири більше поверхні, обробленої пензлем. Не говорячи вже про зручність фарбування. Працюючи пензлем, фарбу доводиться «розтягувати» по поверхні,

11

домагаючись тим самим її рівномірного розподілу. З валиком цього робити практично не доводиться. Порівнюючи якість виконаної роботи, можна тільки дивуватися, наскільки більш рівну, однорідну поверхню дає робота валиком. При одних і тих самих зусиллях вами буде зроблено більше роботи, інакше кажучи, у валика ККД незмірно вище.

      Ще одна перевага цього інструменту - можливість нанесення рівного шару фарби або лаку на структуровану поверхню, скажімо, на рифлені шпалери. Робота пензлем на подібній площині призведе до зайвого скупчення фарбувального матеріалу в кожній виямці, що неминуче погіршить якість всієї роботи. Валик ж - при рівномірному його прилипання до площини - як би сам розподіляє фарбу: де потрібно змочує, в інших місцях прибирає.

      Крім всіх цих очевидних переваг валики дозволяють здійснювати операції, які просто не під силу ні фасадним щіткам, ні макловиця. А саме: валиками можна створювати різноманітні спецефекти. Скажімо, покривши лаком будь-яку гладку дерев'яну або пластикову поверхню і зачекавши до напіввисихання нанесеного шару, можна злегка пройтися по ній валиком ще раз. У результаті вийде структурована поверхню - під апельсинову шкірку. Або — по рифленим шпалерам, пофарбованим водоемульсійною фарбою, злегка пройтися валиком з фарбою іншого кольору. Якщо ви зробите цю операцію акуратно, не притискаючи валик щільно до стіни, у вас вийде рифлені різнокольорові шпалери: виямки будуть одного кольору, а опуклості — іншого.

12

       Валики розрізняють за розміром і конструкції валика-насадки, матеріалу шубки, довжині ворсу і застосування.

      Матеріал валиків, які є у продажу в українських будівельних супермаркетах, може бути дуже різним. Вибір підходящого інструмента залежить виключно від характеру майбутніх робіт.

       Випускаються валики всіляких розмірів: ширина може становити від 5 до 30 см, діаметр теж різний. При виборі потрібно користуватися простим і природним правилом: чим більше оброблювана поверхня, тим більшого діаметра та ширини повинен бути валик. Проте при фарбуванні стін і стель краще не використовувати занадто широких валиків, наприклад ширше 30 см. Причина обмеження - міркування елементарного зручності. Чим ширше валик, тим більша кількість фарби він у себе вбере, отже, тим більше він збільшить свою вагу. При роботі з таким валиком вам доведеться докладати значних зусиль, що може привести до швидкої стомлюваності, болі в руках, а в результаті - до повної неможливості продовжувати роботу. У цьому випадку краще завбачливо запастися подовжувачами для ручки. Особливо це зручно при фарбуванні високих стін або стелі. До валики прикручується телескопічна (розсувна, регульована) ручка - і проблема високих стель практично вирішена.

       Валики з діаметром керна менше 40 мм (30 мм, 15 мм) використовуються для лакувальних робіт, а також для фарбування поверхні у важкодоступних місцях.

       Різною може бути і довжина ворсу валика.

       Чим довший ворс, тим більше фарби може увібрати в себе валик і, отже, тим товщий буде шар фарби на пофарбованій поверхні. Зазвичай довгий ворс має більш товсту власну нитку, короткий ж - звичайно більш дрібну.

13

      

        Таким чином, валики будуть відрізнятися один від одного зернистістю своєї поверхні. Зрозуміло, що більш грубий ворс дасть більш товстий шар фарбування, а дрібний - більш тонкий. Щоб ще більше збільшити кількість фарби всередині валика, конструктори застосували так звану м'яку підкладку. У такого валика не тільки робоча поверхня, а й внутрішня частина його накопичує, а потім віддає фарбу. Досить прикласти до валика невелике зусилля, і підкладка забезпечить оброблювану поверхню додатковою порцією фарбувального матеріалу. Діаметр такого валика, природно, більше звичайного і виглядає він досить забавно - зовсім як маленька подушечка. Але зате за одне макання у фарбу він здатний пофарбувати набагато більшу площу, ніж валик звичайний.

       Чим довший ворс валика, тим сильніше він деформується при роботі загинається, укладається нерівними лисинами, розбивається. З метою позбавлення від подібних явищ виробники стали вплітати в матеріал робочої поверхні валиків металеві нитки. Такі валики носять назву «золота нитка». Метал зміцнює поверхню валика, надає їй додаткову щільність і жорсткість. Металеві смужки вплітаються в матеріал валика по-різному: перпендикулярно щодо напрямку руху валика або під кутом до нього, утворюючи на валику кручені лінію. Природно, термін служби таких інструментів значно збільшується. Втім, як і ціна.

      Крім розмірів малярного інструменту, потрібно звернути увагу на матеріал, з якого зроблена його шубка. Тут ситуація вибору ще більше ускладнюється і заплутується тим, що для назви одного й того ж матеріалу, кожна фірма використовує свої символи.

14

     Шубки валиків для простих робіт (зліва направо): анлон, елон, пінопласт пористий, пінопласт перфорований, поліестер, перлон, ділен, полар

Матеріали шубок для малярних валиків (зліва направо): рілон, рілон, овчина, мохер з коротким ворсом, махрова тканина, повсть, поролон

15

      Ось основні групи матеріалів для шубок і деякі їх назви, використовувані фінською фірмою Sakeva.

- група РЕ - поліефір (поліестер): поролон (мольтопрен), вестан (штучне хутро), жовтий вестан (посилений),

- група N - натуральні матеріали: хутро вівці, лами, кози, велюр, мохер, повсть, каучук

- група РС - поліакріл: канекарон, модакріл, мерил;

- група РА - поліамід: перлон, нейлон.

      Навіть шубки, виконані з одного матеріалу, можуть розрізнятися між собою за іншими параметрами. Ось кілька прикладів цього.

      Для олійних фарб, емалей і лаків незамінний валик з хутряною насадкою. Валики з мерлушки (хутро ягняти) забезпечують найбільш рівномірне нанесення фарби.  

     Велюр - також гарний матеріал, який допомагає досягти дуже гладкої поверхні.

      Валики з поліаміду призначені для нанесення всіх видів фарб на водно-дисперсійної основі і сумішах, що містять розчинники. Валики з перлона (поліамід) бувають білого, світло-жовтого та світло-зеленого кольору. Цей матеріал добре вбирає і віддає фарбу. Він легко чиститься, не вимагає спеціального догляду, стійкий до агресивних складових фарбувальних речовин.

      Валик з поліакрилу використовується для нанесення фарб на водній основі або фарб з обмеженим вмістом розчинників.

       Материал мерил імітує хутро ягняти. Випускаються трьох кольорів (у порядку зростання якості): блакитного, жовтого та світло-зеленого.

      Валики з поліестеру застосовуються для нанесення дисперсійних фарб, фарб для стін і стель.

      Валиком з поролону фарбують поверхні тільки водно-клейовими складами. Для олійних фарб, емалей і лаків такий валик не підходить: розчинники, що входять до їх складу, роз'їдають поролон. Більш того, на пофарбованій поверхні можуть залишатися шматочки матеріалу. Вони бувають темно — синього кольору (вищої якості) і густого жовтого кольору.                           16

       Про стійкість шубки до впливу фарби можна судити з нанесеним на неї смужок - чим їх більше, тим більш стійкий матеріал до агресивних речовин. Крім того по смужках можна визначити спосіб її виготовлення і заміняємість. Якщо смужки на шубці йдуть уздовж валика - значить вона зшита і її можна замінити. Якщо вони розташовуються поперек або навскоси, то шубка клеєна і замінити її не можна.

      Більшість шубок  міні-та мідіваликів - клеєні. Вони не дуже довговічні, тому що лакофарбові матеріали швидко руйнують клей. Але є й плюси. Процес їхнього виготовлення досить простий, а отже - ці валики дешевші за інші.

       Шубки до універсальних, професійних, фасадних і спеціальних валиків, як правило, зшиті. Вони служать довше і при необхідності будуть замінені на нові.

 

       Не менш важлива і конструкція самого валика. Рукоятка повинна бути прикріплена до насадки таким чином, щоб вона могла легко обертатися (накочували), легко знімалася або замінялася, і зберігала ці властивості протягом тривалого часу.

      Є наступні види кріплення:

  •  жорстке кріплення (нероз'ємне) - рукоятка "намертво" прикріплена до насадки. Після того, як насадка зношується, вона викидається разом з ручкою;

17

  •  система з сполучної муфтою. В даному випадку в кожну насадку вбудований елемент, що утримує рукоятку - сполучна муфта. Ця система розрахована на рукоятки-бюгелі з 6 мм і 8 мм стрижнем. Після зносу валика рукоятка може ще багато разів використовуватися;
  •  каркасна система. Каркасні рукоятки можуть експлуатуватися багато разів, для них існують спеціальні валики без ядра. Дуже зручні в роботі, оскільки легко огинають нерівності. Крім того, вони на 20 - 35% дешевше традиційних валиків. Особливість цих валиків вказаний в їх назві: шубка надівається не на циліндр, як в інших, а на спеціальний каркас із дроту або полімеру. На жаль, вони поки що мало відомі у нас в країні.

       Використовуються і спеціальні валики. Наприклад, кутові і фільончасті валики з поліаміду. Їх назви говорять самі за себе. Перші застосовуються для накатки внутрішніх кутів. За допомогою другого дуже зручно наносити фільонки, оскільки для цього не потрібно вирізати трафарети або виготовляти спеціальну лінійку.

      Валик-ножиці - завдяки своїй хитрої конструкції незамінний при фарбуванні різних труб, балконних і сходових огорож та інших об'єктів. Для фарбування труб годяться також валики з трьома рухомими кільцеподібними насадками з поліаміду. Якщо ж при покритті в'язких матеріалів з'явилися повітряні бульбашки, то на допомогу прийдуть спецвалики.

      Сьогодні існує великий вибір інструментів для нанесення різних матеріалів з декоративним ефектом. Серед них - рельєфні валики з гуми з 18 видами дизайну для обробки штукатурок і густих фарб, валики з мультопреновой губки з порами різної величини, а також натуральні губки для досягнення самих різних ефектів.

      Комбінація різних видів насадок з різною технікою роботи дозволяє збільшити варіанти декоративних малюнків і структури поверхні.

18

       Валики для фарбування стель можуть мати додаткове коритце, стаціонарно прикріплене до осі валика. У коритце буде стікати надлишок фарби, якщо ви випадково взяли її на валик занадто багато. Це просте пристосування додасть вашій роботі додатковий комфорт і дозволить виконати її акуратно. Після закінчення роботи вам не доведеться прати спецівку. Проте захистити підлогу і меблі при фарбувальних роботах все-таки краще заздалегідь. Зробити це можна за допомогою поліетиленової плівки або паперового полотна. Втім, звичайні газети з успіхом замінюють будь-які професійні захисні матеріали.

       Для фарбування віконних рам зручніше всього застосовувати валики з обмежувачем. Особливо вони зручні, якщо ви вирішили пофарбувати раму фарбами різного кольору. На ручку вузького валика кріпиться вигнута смужка металу, кінець якої має невелику металеву чи пластикову пластинку. Ця пластинка при роботі захищає перпендикулярно розташовану поруч поверхню від нанесення на неї фарби. Таким чином, цей інструмент дає можливість кожну поверхню, розташовану в іншій площині, пофарбувати в свій колір.

       Обмежувачі можуть бути й у валиків для фарбування рівних поверхонь. Влаштовані вони трохи інакше. На металевій або пластиковій пластинці є маленька щіточка, що при роботі обмежує розтікання фарби. Вона як би підчищає її. Втім, не обов'язково користуватися спеціальними обмежувачами. Дешевше та простіше придбати малярську стрічку і наклеїти їх у місцях, де повинна бути рівна обмежувальна смуга. Гарантуємо, що ви отримаєте точний і чіткий контур.

      Звертаємо вашу увагу на правильність ведення робіт з валиками. Зараз в магазинах продається спеціальна ванна з віджимними решітками, на яку можна покласти валик у перервах.

19

      Після завершення робіт потрібно прокатати валик кілька разів по решітці, видаливши таким чином фарбу. Після чого олійні або акрилові матеріали видаляються відповідними розчинниками. Однак витрата розчинника може бути настільки велика, що дешевше просто викинути валик, замінивши його новим. Валик, яким ви наносили водоемульсійні фарби, ретельно вимийте у великій кількості води. Бажано, щоб вода йшла під натиском. Після миття кілька разів витрусіть з валика залишки води і підвісьте його сушитися. Не рекомендуємо валик викручувати - він може втратити форму. Оскільки всю воду вам витрусити не вдасться, поставте під підвішеним валиком ємкість, в яку будуть стікати залишки води. Потім сухий валик загорнути в пергамент і помістити в сухе місце.    

      Є й інший варіант: загорнути насадку в ганчір'я, змочену у воді (якщо використовувалися клейові, вапняні або казеїнові розчини). Або просочити гасом або скипидаром, якщо застосовувалася фарба, або розчинником. Для меншого випаровування вологи загорнутий валик рекомендують запакувати в поліетиленовий пакет.

      Бажаємо вам легкої, приємної і захоплюючої роботи, результати якої задовольнять вас і всю вашу родину.

20

Валик малярний – професійний, швидкоз'ємний, штучний, біле хутро.

Валик малярний – професійний, швидкоз'ємний, поролоновий.

Шубка без шва.

Кутовий малярний валик призначений для швидкого фарбування внутрішніх кутів будинків і приміщень.

Робоча поверхня може бути виготовлена з штучного хутра, поролону або велюру.

21

 

Малярний валик структурний (коричневий).

Фарбувальна шубка виготовлена з пористого поролону високої щільності і має рельєфну поверхню, завдяки чому застосування даного валика призводить до створення структурних покриттів.

 

Малярний валик структурний (жовтий).

Поверхня валика виготовлена з грубої поліефірної піни гладкої структури.

Застосовується для створення гладких і декоративних поверхонь водоемульсійними й акриловими фарбами,

Малярний валик структурний (чорний).

Має поверхню і призначення аналогічне попередньому валику, однак допустима робота в агресивному середовищі.

22

Малярний валик з робочою поверхнею з велюру.

Велюр - синтетичний замінник мохеру.

Використовується для фінішної фарбування акриловими фарбами та лаками.

Рельєфні валики виготовляються з натуральної шкіри або губки, м'якого пластику або поролону і мають структуровану поверхню

Фактурний валик

Фактурний валик

23

Подушечки з коротким ворсом зручні для фарбування підлог

Валики для стель: один - з резервуаром, інший - з обмежувачем

Решітка може бути зроблена з металу або пластику і служить для віджимання зайвої фарби шляхом прокатування по ній валика

Втім, ми вам радимо придбати весь необхідний інструмент у наборі. Це і обійдеться дешевше, і не потребуватиме взаємних «примірок» пристосувань.

24

Список використаної та рекомендованої літератури

1. Белогуров В. П., Чмырь В. Д. Справочник молодого маляра.— М.- Высш. шк., 1984.— 176 с.

2. Белоусов Е. Д. Технология малярных робот.— М.: Высш. шк., 1980,— 240 с

3. Лебедев А. М. Справочник молодого штукатура.— М.: Высш. шк., 1984.— 155 с.

4. Мещанинов А. В. Отделочные роботы в монолитном домостроении — Л.: Стройиздат, 1989.— 273 с.

25




1. Тема курсового проекта спроектировать электрическую печь сопротивления СШЗ15
2. Экологическая безопасность систем земледели
3. АЛЛЕРГОЛОГИЯ МОДУЛІ ЕМТИХАН БИЛЕТТЕРІ БИЛЕТ 1 Атопиялы~ дерматит
4. Туча Слайд 1 Ход урока Цель урока- сформировать навык осознанного выбора и верного объяснения орфогра
5. Бизнес план ОАО Домовенок
6. Анализ финансового состояния предприятия
7. тематичного забезпечення ЕОМ Днiпропетровського національного унiверситету Міністерства освіти і науки Укр
8. ~осымшаларды ~~ру~а арнал~ан платформа Visul C
9. Эвристика репрезентативности
10. Реферат- Лица, участвующие в деле и иные участники процесса
11. Бухгалтерская отчетность предприятия.html
12. Business Info Стюарт Крейнер Бизнес путь- Джек Уэлч
13. Развитие личности подростка под влиянием СМИ и культуры
14. ~нерк~сіп к~лігі кафедрасы ОС~Ж 2 П~ні- Тиеут~сіру ж~мыстарыны~ технологиясы ж~не механизацияс
15. тема единиц СИ Методы и средства измерений
16. ПРОСВЕЩЕНИЕ 1990 Составитель научный редактор автор вступительной статьи Ярошевский М.
17. тема трудового права Отграничение трудового права России от смежных отраслей права Понятие принципов тр
18. турбулентная внешняя среда одним из важнейших направлений маркетинговой и управленческой деятельности я
19. Облік і аудит денної форми навчання Харків ХНЕУ 2011 Загальні питання Мето
20. Административная ответственность