Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Класифікація засобів вимірювання по функціональному призначенню.html

Работа добавлена на сайт samzan.net:


8. Класифікація засобів вимірювання по функціональному призначенню. Методи вимірювань.

Засіб вимірювань – засіб вимірювальної техніки, який реалізую процедуру вимірювань. До засобів вимірювань належать кодові та реєструючи засоби вимірювань, вимірювальні прилади та системи.

Вимірювальний пристрій – засіб вимірювальної техніки, в якому виконується лише одна зі складових частин процедури вимірювань.

За функціональним призначенням засоби вимірювань поділяють на групи: міри; компаратори; вимірювальні перетворювачі; вимірювальні прилади; вимірювальні інформаційні системи. Міра – засіб вимірювань, що призначений для відтворювання фізичної величини заданого розміру. У компараторах (приладах порівняння) вимірювальна величина безпосередньо порівнюється з величиною, значення якої відоме. До компараторів належать рівноплечі ваги. Вимірювальний перетворювач – засіб вимірювання, що використовується для утворення сигналу вимірювальної інформації в формі, зручній для передачі, подальшого перетворювання, обробки та збереження. Вимірювальний прилад – засіб вимірювань, в якому створюється візуальний сигнал вимірювальної інформації. Вимірювальні інформаційні системи – сукупність засобів вимірювання, з’єднаних між собою каналами зв’язку та призначених для утворення сигналів вимірювальної інформації в формі, зручній для автоматичної обробки, передачі і використання в автоматичних системах керування (АСУ).

Залежно від метрологічного призначення засоби вимірювальної техніки поділяють на робочі, зразкові та еталонні. Зразковий засіб вимірювання – пристрій, призначений для передачі розмірів одиниць фізичних величин від еталонів до робочих засобів вимірювальної техніки. До зразкових засобів вимірювальної техніки належать також зразкові речовини та стандартні зразки. Робочий засіб вимірювання призначений для практичних вимірювань.

Зразкова речовина – зразкова міра у вигляді речовини з відомими властивостями, які відтворюються при дотриманні умов приготування. Наприклад: чиста вода, чисті гази (водень, кисень), чисті метали (цинк, срібло, золото), сплави. Стандартний зразок – міра для відтворення одиниць величин, що характеризують властивості або склад речовин та матеріалів. Стандартний зразок являє собою засіб вимірювання у вигляді речовини (матеріалу), склад або властивості якого достовірно визначені при атестації.

Не менш важливим за вибір засобів вимірювання у метрологічній практиці є вибір методу вимірювання. Розрізняють два основних методи вимірювань: метод безпосередньої оцінки та метод порівняння з мірою. Метод безпосередньої оцінки – це метод вимірювань, при якому значення фізичної величини знаходять безпосередньо по відліковому пристрою приладу. При використанні методу порівняння з мірою вимірювальну величину порівнюють з величиною міри.

Методи вимірювання можна реалізувати різними способами. За способом отримання результатів розрізняють: прямі, непрямі та сукупні вимірювання. Прямі вимірювання – це вимірювання, що проводяться над самою вимірювальною величиною, при цьому відразу отримуємо значення величини, що вимірюється. Наприклад: вимірювання довжини лінійкою, сили – динамометром, маси – вагами тощо.

Непрямі вимірювання – це вимірювання, що проводяться шляхом прямих вимірювань величин, пов’язаних певною залежністю з шуканою величиною, при цьому результати вимірювань отримуються розрахунковим способом. Наприклад, при використанні динамометра з індикатором ИЧ-10М визначається навантаження.

Сукупні вимірювання – вимірювання, що проводяться одночасно для двох або більше неодноіменних величин, для знаходження залежності між ними. Наприклад, вимірювання, пов’язані з отриманням залежності напруження – деформації матеріалу тощо.

                                               

                                                                                        Підготував Жакун Артем




1. Тема Технологія створення презентації засобами програми Power Point
2. ВГТУ С
3. Celestil Gurdins- rchngels является объединением людей связанных общими интересами игры World of Tnks WoT являющимися бл
4. Тема 1 Введение Возникновение менеджмента как науки 1
5. Информация становится важным ресурсом социальноэкономического технологического и культурного развития
6. Лесное законодательство 1
7. . Мастерова Ю.М. 2
8. Посягательства на свободу личности
9. тема оплаты труда работников предприятия и ее совершенствование Выполнила учащаяся 1 курса
10. і Концепція ролей сумує концепції користувачів та груп
11. темах. Общенаучные предпосылки.
12. Проектування автоматизованої інформаційної системи для менеджера фірми.html
13. Россия XXI век Молодежный форум студенческих лидеров университетов входящих в Ассоциацию университетов А
14. АВ Дружинин о повестях ФМ Достоевского 40-х гг
15. Социологическое исследование экологического состояния окружающей среды
16. темах. Необходимость обосновывается несколькими основными причинами
17. Социальное обслуживание лиц.html
18. 3 Пользователи бухгалтерской отчетности адреса и сроки ее представления
19. Китай в III - VI веках
20. Выполнение работ по профессии младшая медицинская сестра по уходу за больными (решение проблем пациента посредством сестринского ухода)