Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

тема- Конспект лекцій

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 2.6.2024

ÍÀÖ²ÎÍÀËÜÍÀ  ÀÊÀÄÅÌ²ß  ÓÏÐÀÂ˲ÍÍß

Конспект книги

Іванов В. М. Бюджетна система: Конспект лекцій. 80 с.: іл. — Бібліогр.: с. 76-77.

виконаний студентом НАУ

Священко Б.

Київ, 2000


Вступ

Формування ринкової моделі економіки України потребує вдосконалення фінансового механізму в державі і зокрема бюджетної системи як сукупності всіх бюджетів.

Україна формує бюджет з урахуванням досвіду зарубіжних країн з розвиненою ринковою економікою. З огляду на це економіст з фінансів як фахівець повинен розуміти об'єктивний характер розвитку бюджетного процесу, що втілюється в суб'єктивних діях держави —законах і політиці, спрямованих на досягнення конкретних цілей регулювання та зумовлених певними завданнями й особливостями розвитку країни. За допомогою державної о бюджету здійснюється різнобічний регулюючий вплив на ринкові відносини та процес розширеного відтворення. Бюджетна система є тією організаційною основою, що уможливлює наукове обгрунтування раціональної й ефективної системи впливу фінансів на підвищення продуктивності суспільного виробництва.

Структура бюджетної системи та взаємозв'язок окремих бюджетів мають практичне значення і становлять основу для розробки фінансової політики держави і вдосконалення фінансового механізму. Від рівня досконалості останнього залежать темпи економічного та соціального розвитку, а також добробут громадян. Основним інструментом державного регулювання соціально-економічних процесів є бюджет як фонд грошових коштів, що створюється з метою забезпечення стабільного фінансування всіх заходів. Це дає змогу маневрувати бюджетними ресурсами, створює умови для динамічного розвитку економіки.

У пропонованому конспекті лекцій розглядається фінансова система України та відносини бюджет з її ланками. Взаємовідносини фінансової та бюджетної систем - це вихідний егап у розв'язанні проблеми впливу державних фінансів на ефективність виробництва, інструмент розподілу й перерозподілу залового внутрішнього продукту з метою забезпечення ефективності процесу відтворення.

3

Значне місце в конспекті відводиться розгляду бюджетного устрою та його принципам, розмежуванню повноважень органів влади у бюджетному процесі, правилам складання та виконання бюджетів. Простежується чітка логіка в аналізі суті та значення доходів і видатків бюджетів; розглядається взаємозв'язок бюджетів зі складовими валового внутрішнього продукту.

Розкривається й обґрунтовується сутність бюджетного процесу, його ланок, описується організація роботи зі складання бюджету, що обов'язково передбачає збалансованість або фінансову забезпеченість, Фінансова забезпеченість — це відповідність доходів і витрат, що є досить актуальним в умовах перехідної економіки й кризових явищ.

Розглядається виконання бюджетів як здійснення заходів щодо виконання плану доходів і витрат. При цьому виконання доходної частини бюджету означає надходження не тільки загальної суми передбачених коштів, а й по кожному джерелу, а виконання плану по витратах означає безперебійне фінансування всіх запланованих заходів, економне та ефективне використання бюджетних ресурсів.

Розглядаються питання, пов'язані з державними цільовими бюджетними та позабюджетними фондами, джерелами їх формування та цілями, на які вони спрямовуються. Описуються зміни, які відбулися в 1997-1999 рр. щодо впровадження касового виконання бюджету через єдиний казначейський рахунок.

Окремо розглядається комплекс питань, пов'язаних із системою контролю за виконанням бюджету та використанням коштів позабюджетних фондів; показуються можливості вдосконалення бюджетного процесу на регіональному рівні при розроби: місцевих бюджетів.

4

Тема 1

МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ БЮДЖЕТНОЇ СИСТЕМИ

1. 1. Бюджетна система

Проблеми, пов'язані зі стабілізацією економіки, стосуються передусім питань, що відбивають стан виробництва. З огляду на це важливим внеском у фінансову стабілізацію є робота, яка здійснюється у бюджетній сфері.

У ринкових умовах основним інструментом державного регулювання соціально-економічних процесів є бюджет, який безпосередньо пов'язаний з бюджетною системою.

Бюджетна система України — це поєднання всіх ланок державного бюджету на єдиних принципах. Правові засади бюджетної системи визначають Конституція України від 28 червня 1996 р., Закон України "Про бюджетну систему України" від 29 червня 1995 р., інші законодавчі акти. Економічною основою бюджетної системи України є народногосподарський комплекс. Складовими елементами бюджетної системи є її структура, принципи побудови та організація функціонування. Структура бюджетної системи визначається бюджетним устроєм, який грунтується на адміністративно-державному устрої України. Бюджет України об'єднує 13,3 тис. самостійних бюджетів.

Бюджетна система України складається з Державного бюджету України, республіканського бюджету Автономної Республіки Крим та місцевих бюджетів.

Сукупність усіх бюджетів, що входять до складу бюджетної системи України, є зведеним бюджетом України, який використовується для аналізу й визначення засад державного регулювання економічного і соціального розвитку України. Державний бюджет України ілюструє схема 1.

5

Державний бюджет України

Схема 1. Ланки державного бюджету України

Бюджет Автономної Республіки Крим об'єднує республіканський бюджет та бюджети районів і міст республіканського підпорядкування Автономної Республіки Крим.

До місцевих бюджетів належать обласні, міські, районні, районні в містах, селищні та сільські бюджети. Бюджет області об'єднує обласний бюджет та біоджеж районів і міст обласного підпорядкування.

Бюджет району містить районний бюджет, бюджети міст районного значення, селищні та сільські бюджети. Бюджет міста, яке має районній поділ, об'єднує міський бюджет та бюджети районів, що входять до його складу. У випадках, коли міській, районній у місті раді народних депутатів підпорядковані інші міста, селища чи сільські населені пункти, бюджети них міст, селищні, сільські бюджети об'єднуються відповідно у бюджеті міста або бюджеті району в місті, радам народних депутатів яких зазначені населені пункти підпорядковані.

Провідне місце в бюджетній системі України належить державному бюджету. З нього фінансуються витрати на здійснення державних заходів у галузі господарського та культурного будівництва, на оборону, утримання центральних органів державної влади і державного управління. Через державний бюджет здійснюється перерозподіл частини фінансових ресурсів між Автономною Республікою Крим, областями і містами Києвом та Севастополем.

Сильний державний бюджет зумовлюється потребою його істотного впливу на економічний розвиток усіх регіонів та вирівнюванням бюджетної забезпеченості адміністративно-територіальних утворень.

.Для цього потрібно:

- вирішити завдання раціонального розмежування видатків і доходів між ланками бюджетної системи;

- зберегти заінтересованості центральних і місцевих органів виконавчої влади у мобілізації загальнодержавних податків, зборів та інших обовязкових платежів;

6

- підвищити рівень власних доходів бюджетів адміністративно-територіальних утворень;

- усунути дефіцитність територіальних бюджетів шляхом покриття її за допомогою бюджетного регулювання;

- привести законодавство у відповідність із наявними джерелами фінансування.

Однією з проблем у бюджетній сфері залишаються державні видатки. Аналіз моделі економіки, яка формується в Україні, дає підстави стверджувати, що починаючи з 1999 р. через бюджет (без Пенсійного фонду) має перерозподілятися щонайменше 30% валового внутрішнього продукту (ВВП). Таке співвідношення є найоптимальнішим і зумовлюється соціальною спрямованістю та потребою структурної перебудови багатьох галузей народного господарства.

Співвідношення обсягу бюджету і ВВП — важлива економічна проблема. З розвитком ринкових відносин цей ііокачник має тенденцію до зростання. Зокрема, у 1996р. він становив у Австрії— 51,7%, Бельгії — 54,3, Франції — 54,5, ФРН - 49, Швеції — 64,7%.

Щодо України спостерігається тенденція до зниження частки місцевих бюджетів у бюджетній системі України. У середині 90-х років (зокрема, у 1995 р.) 61,1% загального обсягу видатків здійснювалось через держбюджет, а 38,9% було віднесено на місцеві бюджети.

Надмірна централізація у витрачанні бюджетних коштів, як і звуження фінансових можливостей органів місцевого самоврядування, мають однакові негативні наслідки. Потрібна науково обгрунтована концепція розмежування доходів і витрат різних ланок бюджетної системи. Визначальними при її обґрунтуванні мають стати фактори ефективного витрачання коштів, посилення контролю з боку держави за господарською діяльністю суб'єктів підприємництва, встановлення залежності між розміром бюджетних витрат і результатами економічної діяльності в регіонах.

Надзвичайно важливою залишається проблема оптимізації розмежування доходів і видатків між місцевими і державними бюджетами. Загальний обсяг доходів у 1998 р. становив 9 млрд 250,6 млн грн. За місцевим бюджетом закріплені всі регулюючі доходи, крім податку на додану вартість та акцизного збору, які повністю зараховуються до державного бюджету.

Обсяг видаткової частини місцевих бюджетів у 1998 р. становив 33,7% загального обсягу видаткової частини зведеного бюджету (у 1996 р. — 29%, у 1997 р. — 30,1%), що свідчить про зростання питомої ваги місцевих бюджетів у бюджеті держави.

7

1.2. Бюджетний устрій та його принципи

Бюджетний устрій— це організація і принципи побудови бюджетної системи, її структури, взаємозв'язок між окремими ланками бюджетної системи. Він визначається державним устроєм та адміністративно-територіальним поділом України.

Бюджетний устрій грунтується на принципах єдності, повноти, достовірності, гласності, наочності та самостійності усіх бюджетів, що входять до бюджетної системи України (схема 2).

Бюджетний устрій

Схема 2. Принципи бюджетного устрою

Принцип єдності бюджету означає існування єдиного рахунку доходів і видатків кожної ланки бюджетної системи. Єдність бюджетної системи забезпечується єдиною правовою базою, єдиною бюджетною класифікацією, єдністю форм бюджетної документації, погодженими принципами бюджетного процесу, єдиною грошовою системою, єдиною соціально-економічною політикою, наданням необхідної статистичної та бюджетної інформації з одного рівня бюджету іншому.

Принцип повноти полягає у відображенні у бюджеті всіх доходів і видатків.

Принцип достовірності — це формування бюджету на основі реальних показників, науково обґрунтованих нормативів та відображення у звіті про виконання бюджету тільки тих доходів і видатків, які є результатом кінцевих касових операцій банків.

Принцип гласності забезпечує висвітлення в засобах масової інформації показників бюджетів і звітів про їх виконання.

Принцип наочності це відображення показників бюджетів у взаємозв'язку із загальноекономічними показниками в Україні і за її межами шляхом використання засобів максимальної інформативності результатів порівняльного аналізу, визначення темпів і пропорцій економічного розвитку.

Державний бюджет України, республіканський бюджет Автономної Республіки Крим, обласні, міські, районні, районні в містах, се

8

лищні та сільські бюджети є самостійними. Самостійність бюджетів забезпечується наявністю власних дохідних джерел і правом визначення напрямів їх використання відповідно до законодавства.

1.3. Бюджетний рік та бюджетний процес

Бюджетний рік в Україні збігається з календарним, розпочинається І січня та закінчується 31 грудня.

Бюджетний процес це регламентований законодавством порядок складання, розгляду, затвердження бюджетів, їх виконання і контроль за їх виконанням, затвердження звітів про виконання бюджетів, що входять до бюджетної системи України.

Державний бюджет України затверджується законом України. Республіканський бюджет Автономної Республік й Крим, обласні, міські, районні, районні в містах, селищні та сільські бюджети затверджуються Верховною Радою Автономної Республіки Крим та відповідними місцевими радами народних депутатів,

Кабінет Міністрів України доводить до місцевих рад народних депутатів та їх виконавчих органів інструктивні листи про особливості складання розрахунків до проектів бюджетів на наступний бюджетний рік.

Органи виконавчої влади Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя у встановлений їх радами строк виходячи з потреби затвердження бюджетів до початку нового бюджетного року доводять до місцевих рад народних депутатів та їх виконавчих органів нижчого рівня відповідні вказівки щодо розробки проектів бюджетів.

Для повного врахування всіх фінансових ресурсів, а також визначення середньої фінансової забезпеченості Автономної Республіки Крим, адміністративно-територіальних одиниць відповідний виконавчий орган влади складає територіальний зведений баланс фінансових ресурсів, дані якого можуть бути враховані при визначенні розмірів субвенцій.

Кабінет Міністрів України організовує доведення до виконавчих органів влади Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя таких показників:

• проектні нормативи (відсотки) відрахувань від регулюючих доходів та сум контингентів цих доходів;

• розміри дотацій і субвенцій, які передбачається надати з Державного бюджету України, та їх цільове призначення;

9

• перелік видатків, які передбачається передати з Державного бюджету України на фінансування з бюджетів Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя.

Аналогічні показники виконавчі органи влади вищого рівня доводять безпосередньо радам народних депутатів та їх виконавчим органам влади нижчого рівня у строки, які б забезпечували затвердження бюджетів до початку бюджетного року.

Складанню проектів бюджетів передує розробка "Основних прогнозних макропоказників економічного і соціального розвитку України на плановий рік" з виділенням показників обсягу ВВП, національного доходу (НД), зведеного балансу фінансованих ресурсів, балансу доходів і витрат населення, платіжного балансу, валютного плану. Зазначені показники до 1 червня року, що передує плановому, розроблює Міністерство економіки України за участю Міністерства фінансів України, Національного банку України (НБУ), інших міністерств і відомств.

Державний бюджет України забезпечує необхідними коштами фінансування заходів щодо економічного і соціального розвитку, які мають загальнодержавне значення, а також міждержавних відносин. Через державний бюджет здійснюється перерозподіл частини фінансових ресурсів між адміністративно-територіальними одиницями України з урахуванням їх економічного, соціального, екологічного, природного стану; при цьому враховується необхідність вирівнювання їх фінансового забезпечення.

Верховна Рада України не пізніше як 15 червня поточного року розроблює і надсилає Президентові України спеціальну постанову (бюджетну резолюцію) про основні напрями бюджетної політики на наступний бюджетний рік.

Правила оформлення проекту закону про Державний бюджет України затверджує Верховна Рада України.

Кабінет Міністрів України організовує складання проекту Державного бюджету України відповідно до засад державного регулювання економічного і соціального розвитку України, міждержавних відносин, визначених Верховною Радою України у бюджетній резолюції. Відхилення від вимог бюджетної резолюції повинні бути вмотивовані і зазначені окремо.

Міністерство фінансів України на основі "Основних прогнозних макропоказників економічного і соціального розвитку України на плановий рік" та фінансових можливостей держави складає попе-

10

редній проект зведеного бюджету України і доводить відповідні прогнозні показники до міністерств, відомств, інших органів державної виконавчої влади.

Міністерства, відомства, інші органи державної виконавчої влади у двотижневий строк розглядають доведені до них показники щодо проекту зведеного бюджету та подають Міністерству фінансів України пропозиції з відповідними розрахунками та обгрунтуваннями.

Міністерство фінансів України розглядає зазначені пропозиції за участю представників відповідних міністерств і відомств, інших органів державної виконавчої влади, готує проекти зведеного та Державного бюджетів України і до 15 серпня подає їх на розгляд Кабінету Міністрів України, а з питань, не узгоджених з міністерствами, відомствами та іншими органами державної виконавчої влади, доповідає Кабінету Міністрів України.

Кабінет Міністрів України на своєму засіданні розглядає проект закону про Державний бюджет України, приймає остаточне рішення щодо цього проекту і подає його Президентові України. Президент України розглядає проект закону про Державний бюджет України і в разі згоди з ним вносить його на розгляд і затвердження Верховній Раді України до 15 вересня.

Якщо Президент України не подасть до 15 вересня проект закону про Державний бюджет України, Верховна Рада України може розглянути питання щодо причин порушення терміну подання проекту і відповідальності посадових осіб.

Верховна Рада України розглядає проект закону про Державний бюджет України у порядку, передбаченому Регламентом Верховної Ради України.

Проект закону про Державний бюджет України представляє на засіданні Верховної Ради України Президент України. З докладною доповіддю про проект закону виступає міністр фінансів України. Верховна Рада України затверджує;

• граничний розмір дефіциту Державного бюджету України та джерела його покриття;

• суми доходів Державного бюджету України;

• суми видатків Державного бюджету України;

• суми дотацій, субвенцій та розміри відрахувань від регулюючих доходів до бюджетів Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя;

• розмір оборотної касової готівки Державного бюджету України.

11

Закон про Державний бюджет України публікується для загального відома.

Якщо Верховною Радою України не буде прийнято закон про Державний бюджет України до 2 грудня року, який передує тому, на який складено бюджет, вона приймає постанову про порядок фінансування поточних витрат до прийняття закону про Державний бюджет України. Якщо Верховна Рада України не приймає таку постанову до 30 грудня року, що передує тому, на який складено бюджет, автоматично продовжується дія закону про Державний бюджет України поточного року, крім показників щодо видатків розвитку.

Кабінет Міністрів України організовує виконання Державного бюджету України через Міністерство фінансів України, міністерства, відомства, інші органи державної виконавчої влади, уряд Автономної Республіки Крим, виконавчі органи місцевих рад народних депутатів.

Касове виконання бюджетів здійснюють установи НБУ, уповноважені комерційних банків. А з 1999 р. запроваджено його виконання через органи Державного казначейства України.

Органи державної виконавчої влади та виконавчі органи місцевих рад народних депутатів разом з органами Міністерства фінансів України контролюють стан надходження доходів відповідного бюджету та правильність використання підприємствами, установами й організаціями виділених їм з відповідного бюджету асигнувань.

Міністерство фінансів України здійснює загальний нагляд за виконанням бюджету, подає звіти Президентові України і Верховній Раді України про порушення закону про Державний бюджет України, перевіряє випадки порушення його і вживає санкції до порушників чи подає відповідні проекти рішень Президентові України або Верховній Раді України. .

Міністр фінансів України несе персональну відповідальність перед Верховною Радою України за дотримання закону про Державний бюджет України.

Звіт про виконання Державного бюджету України подається Президентом України Верховній Раді України до 1 травня року, наступного за звітним. З доповіддю про виконання Державного бюджету України виступає міністр фінансів України.

Верховна Рада України розглядає і затверджує звіт про виконання Державного бюджету України.

Постанова Верховної Ради України щодо звіту про виконання Державного бюджету України публікується для загального відома.

12

1.4. Розмежування повноважень органів державної влади і управління у бюджетному процесі

До відання органів державної виконавчої влади та виконавчих органів місцевих рад народних депутатів належить складання проекту бюджету згідно з основними напрямами бюджетної політики, визначеними відповідно Верховною Радою України, Верховною Радою Автономної Республіки Крим, місцевими радами народних депутатів, виконання бюджету та контроль за цільовим, економним та ефективним використанням виділених бюджетних коштів.

До відання Верховної Ради України, Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад народних депутатів належить визначення основних напрямів бюджетної політики, розгляд проекту відповідного бюджету, внесення змін та доповнень до нього, затвердження цього бюджету, внесення змін та доповнень до затвердженого бюджету, контроль за виконанням бюджету, за цільовим, економним використанням бюджетних коштів, затвердження зві гу про виконання бюджету.

Організацію роботи зі складання й розгляду бюджету очолює Міністерство фінансів України, якому в установлені Кабінетом Міністрів строки міністерства і відомства України подають необхідну інформацію і розрахунки про взаємовідносини цих міністерств і відомств з бюджетом у наступному році.

Основним джерелом інформації для складання бюджету є розрахунки Міністерства економіки України про темпи зростання виробництва в окремих галузях економіки, валового внутрішнього продукту, національного доходу, прибутку, фонду оплати праці та інших показників у наступному році.

Міністерство статистики України надає в розпорядження Міністерства фінансів України дані про виконання загальноекономічних показників у поточному році на останню звітну дату. Міністерства і відомства невиробничої сфери подають дані про потребу в коштах для галузей освіти, дошкільного виховання, підготовки кадрів, охорони здоров'я, культури тощо.

Верховна Рада України, Верховна Рада Автономної Республіки Крим, органи державної в иконавчої влади, місцеві ради народних депутатів та їх виконавчі органи щодо формування видаткової частини бюджетів мають право:

• визначати зі своїх бюджетів обсяг фінансування заходів соціально-культурного розвитку відповідних адміністративно-тери-

13

торіальних одиниць у межах планових бюджетних доходів, наданих дотацій, субвенцій, а також з урахуванням залучених коштів;

• визначати напрями використання коштів бюджетів на інвестиції, власні цільові програми, зовнішньоекономічну діяльність, заходи щодо охорони навколишнього середовища, відновлення пам'яток природи і культури, благоустрій міст, селищ та сіл;

• збільшувати в межах наявних коштів видатки на утримання житлово-комунального господарства, установ та закладів освіти, охорони здоров'я і соціального забезпечення, науки і культури тощо;

• визначати в установленому порядку в межах додатково вишуканих протягом року коштів додаткові пільги та допомогу громадянам, які потребують соціального захисту;

• визначати розміри дотацій, субвенцій бюджетам нижчого територіального рівня та їх цільове використання. Кабінет Міністрів України:

• розробляє проект закону про Державний бюджет України і забезпечує виконання затвердженого Верховною Радою України Державного бюджету України, подає Верховній Раді України звіт про його виконання;

• узагальнює та готує пропозиції щодо скорочення видатків бюджету;

• розробляє та пропонує заходи щодо підвищення ефективності бюджетних витрат.

Кабінет Міністрів України доводить до місцевих рад інструктивні листи про особливості складання розрахунків до проектів бюджетів на наступний бюджетний рік.

Обласні та районні ради затверджують обласні та районні бюджети, контролюють їх виконання.

1.5. Правила складання та виконання бюджету

Складання бюджету належить до відання органів державної виконавчої влади і виконавчих органів місцевих рад народних депутатів, які згідно з основними напрямами бюджетної політики визначені відповідно Верховною Радою України, Верховною Радою Автономної Республіки Крим, місцевими радами народних депутатів. Ці органи відповідають також за виконання бюджету та контроль за

14

цільовим, економним і ефективним використанням виділених бюджетних коштів.

Втручання інших органів і організацій у процес складання, затвердження та виконання бюджету не допускається, крім випадків, передбачених законодавством України.

Порядок складання і розгляду бюджету визначається Законом України "Про бюджетну систему України" від 29 червня 1995 р. Згідно із цим Законом Кабінет Міністрів України щорічно своєю постановою встановлює порядок і строки виконання робіт, пов'язаних зі складанням і розглядом бюджету кожним учасником бюджетного процесу. Умовно ці роботи поділяються на два етапи. На першому здійснюють розрахунки на базі агрегованих, узагальнюючих показників, на другому — глибоку й всебічну аналітичну роботу над показниками бюджету.

Протягом усіх етапів у бюджетному плануванні, і зокрема під час планування податкових надходжень, повинна простежуватися чітка послідовність (схема 3).

Схема 3. Послідовність у бюджетному плануванні

Кабінет Міністрів України організовує складання проекту державного бюджету в бюджетній резолюції. Відхилення від вимог мають бути вмотивовані та зазначені окремо.

Міністерство фінансів України готує проекти державного та зведеного бюджетів і до 15 серпня подає їх на розгляд Кабінету Міністрів України. Кабінет Міністрів України розглядає проект закону про Державний бюджет України, приймає остаточне рішення і подає його Президентові України.

Організацію виконання загальнодержавного бюджету здійснює Міністерство фінансів України за всіма напрямами і видами витрат. У встановленому законом порядку проводяться ревізії та перевірки в концернах, асоціаціях, кооперативах та інших організаціях.

Касове виконання бюджетів здійснюють установи Державного бюджетною банку України.

Якщо у ході виконання бюджету рівень його дефіциту перевищує встановлений або значно знижуються надходження від дохідних дже-

15

рел, Верховна Рада України, Верховна Рада Автономної Республіки Крим, місцеві ради народних депутатів за пропозицією Кабінету Міністрів України, виконавчих органів відповідних рад приймають рішення про запровадження пропорційного скорочення затверджених бюджетних видатків щомісячно за всіма статтями бюджету (крім захищених статей, перелік яких визначається відповідною радою) до кінця бюджетного року.

Пропорційне скорочення застосовується також тоді, коли в ході виконання бюджету його дефіцит не зменшується, внаслідок чого не можуть фінансуватися заходи, передбачені бюджетом.

Контрольні запитання

1. Що означає бюджетна система України?

2. З чого складається бюджетна система України?

3. Які принципи побудови бюджетного устрою?

4. У чому полягають розмежування повноважень органів влади у бюджетному процесі?

5. Як складається та виконується бюджег?

6. Яка послідовність в бюджетному плануванні?

16

Тема 2

ФОРМУВАННЯ ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ УКРАЇНИ

2.1. Суть і значення доходів бюджету

Державні доходи — це грошові відносини з приводу розподілу вартості ВВП, це частина ВВП, що використовується державою для здійснення своїх функцій. Доходи формуються через податкові надходження від підприємств усіх форм власності та від населення. Вони об'єднуються в централізовані фінансові ресурси і зосереджуються, як правило, у державному бюджеті.

Основним джерелом формування фінансових ресурсів, акумульованих у державному бюджеті, є податки.

Суть податків полягає насамперед у примусовому відчуженні державою частини знову утвореної вартості.

Під бюджетним устроєм розуміють організацію і принципи побудови бюджетної системи, її структуру, взаємозв'язок її окремих ланок.

Бюджетний устрій України визначається закріпленим Конституцією України державним устроєм України та її адміністративно-територіальним поділом.

2.2. Суть і значення видатків бюджету

Формування бюджетних видатків починається на стадії планування, за основу беруть очікуване виконання бюджету по видатках за попередній період.

Звітні дані про виконання бюджетів по видатках, що є у розпорядженні як Міністерства фінансів України, так і фінансових органів, як правило, за півріччя, доповнюються оцінкою очікуваного" виконання

17

показників по видатках за період, який залишається до кінця року. Аналіз звітних показників та оцінка перспективи до кінця року дають змогу визначити очікуване виконання бюджету по видатках. З одержаних видатків вилучаються ті, яких не буде у плановому році.

Для складання розрахунків по видатках бюджету Міністерство фінансів України направляє міністерствам і відомствам форми та вказівки щодо складання фінансових планів і кошторисів та їх подання для складання балансу бюджету за укрупненими показниками проектів зведених фінансових планів і кошторисів, що й стає проектом бюджету, який з необхідними розрахунками подається Кабінету Міністрів України, а після розгляду й уточнень Кабінетом Міністрів виноситься на розгляд спочатку постійних комісій, а потім Верховної Ради України. Розгляд, уточнення та внесення змін до проекту бюджету депутатами, постійними комісіями і наступний розгляд проекту бюджету Верховною Радою України (а місцевих бюджетів — відповідними місцевими радами народних депутатів) є повноваженнями лише рад усіх рівнів, і через використання цього права, вносячи зміни, доповнення або вилучення, зменшуючи чи збільшуючи видатки (як і доходи), ради керують роботою, пов'язаною зі складанням та регулюванням бюджетних видатків.

Регулювання бюджетних видатків втілюється в цільовому спрямуванні бюджетних коштів. Найважливішим принципом планування бюджетних видатків є врахування пропозицій щодо розподілу коштів з урахуванням реальної потреби в них. Видатки бюджету (як і доходи) на наступний рік до поточного року плануються з урахуванням результатів виконання бюджету за минулий рік або період із визначенням коефіцієнта зростання, що дає змогу обґрунтувати доцільність збільшення бюджетних видатків і правильно спланувати їх на майбутнє.

2.3. Призначення і роль Державного бюджету України

Державний бюджет є найдійовішим механізмом здійснення фінансової політики держави. У доходах бюджету відображається податкова політика держави, а у видатках — пріоритетні напрями вкладень коштів.

Держава використовує бюджет для здійснення територіального, внутрішнього і міжгалузевого розподілу та перерозподілу ВВП з метою вдосконалення структури суспільного виробництва і забезпечення

18

соціальних гарантій населенню. В умовах формування ринкових відносин бюджетна система має надавати фінансову підтримку в роздержавленні й демонополізації галузей господарства, забезпеченні соціального захисту населення.

Основні напрями бюджетної політики визначаються Верховною Радою України у спеціальній постанові — бюджетній резолюції.

З Державного бюджету України до бюджету Автономної Республіки Крим, бюджетів областей, міст Києва і Севастополя може передаватись частина доходів у вигляді відсоткових відрахувань від загальнодержавних податків, зборів і обов'язкових платежів, які здійснюються на цій території, або дотацій і субвенцій. Розмір цих відрахувань затверджується Верховною Радою України в законі про Державний бюджет України на відповідний рік за поданням Президента України з урахуванням економічного, соціального, природного та екологічного стану відповідних територій.

До проекту закону про Державний бюджет України Кабінет Міністрів України додає техніко-економічне обгрунтування відрахувань, дотацій і субвенцій бюджетам Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя.

Кошти Державного бюджету України витрачаються лише на цілі та в межах, затверджених законом про Державний бюджет України.

2.4. Доходи і видатки Державного бюджету України

Доходи Державного бюджету України формуються за рахунок таких джерел (ст. 5 Закону України "Про Державний бюджет України на 1998 рік" від 30.12.97).

1. У повному обсязі:

• податок на додану вартість;

• акцизний збір;

• збір на геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок державного бюджету;

• ввізне мито;

• надходження від перевищення валових доходів над витратами НБУ;

• дивіденди (дохід), нараховані на акції (частки, паї) господарських товариств, які є у державній власності;

• рентна плата;

19

• плата за оренду цілісних майнових комплексів державних підприємств;

• консульські збори, що здійснюються на території України в іноземній валюті;

• кошти від реалізації конфіскованого за рішенням суду майна; кошти від реалізації предметів, які зберігалися під митним контролем і за якими не звернувся власник; майна, визнаного у встановленому порядку безхазяйним; майна, що за правом спадкування перейшло у власність держави та скарбів;

• надходження коштів від реалізації надлишкового озброєння, військової та спеціальної техніки;

• відрахування від плати за транзит природного газу через територію України;

• збір до Державного фонду для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення;

• збір на обов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття;

• збір до Державного інноваційного фонду;

• надходження до Фонду розвитку паливно-енергетичного комплексу;

• платежі до Фонду соціального захисту населення.

2. В обсязі 80% коштів:

• одержаних бюджетними установами і організаціями за здані дорогоцінні метали і дорогоцінне каміння, що містяться у брухті та відходах;

• що надійдуть до позабюджетного Державного фонду приватизації від приватизації державного майна.

3. Інші доходи, що зараховуються до бюджету в розмірах, визначених законодавством.

Із Державного бюджету України фінансуються такі видатки (ст. 7 Закону);

• виробниче і невиробниче будівництво, геологорозвідувальні та проектно-пошукові, природоохоронні та інші роботи, що здійснюються відповідно до загальнодержавних програм;

• заходи у галузі освіти, науки, культури, охорони здоров'я, фізичної культури, соціального забезпечення, що здійснюються установами та організаціями державного підпорядкування;

20

• загальнодержавні централізовані програми підвищення життєвого рівня народу, заходи щодо соціального захисту населення;

• на виплату всіх видів пенсій;

• на утримання органів державної влади і державного управління України, судів і прокуратури;

• на утримання армії, органів державної безпеки. Національної гвардії, органів правопорядку;

• на утримання матеріальних і фінансових резервів загальнодержавного значення,касової готівки. У загальнодержавному бюджеті передбачається Фонд субвенції місцевим бюджетам.

Крім зазначених витрат із загальнодержавного бюджету фінансуються заходи, спрямовані на ліквідацію наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, конверсію та структурну перебудову економіки, Фонду інвалідів, Фонду зайнятості, видатки за зовнішньоекономічними зв'язками тощо.

Правила складання і виконання загальнодержавного бюджету встановлює Кабінет Міністрів України.

Контрольні запитання

1. Які існують джерела формування фінансових ресурсів у державному бюджеті?

2. Як формуються бюджетні видатки?

3. Яка роль Державного бюджету України?

4. З яких джерел формуються доходи Державного бюджету України?

5. Які заходи фінансуються з Державного бюджету України?

21

Тема З

ФОРМУВАННЯ МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ УКРАЇНИ

3.1. Місцеві бюджети як ланка фінансової системи

Головним інститутом у системі фінансів місцевих органів влади є місцевий бюджет.

Структура місцевих бюджетів визначається адміністративно-територіальним поділом України. Кожна самостійна адміністративно-територіальна одиниця створює власний бюджет, який є фінансовою основою діяльності місцевих органів влади,

Згідно з існуючим територіальним поділом до місцевих бюджетів України належать республіканський бюджет Автономної Республіки Крим, обласні бюджети, міські бюджети міст Києва і Севастополя, міські, районні, районні в містах, сільські та селищні бюджети.

На початок 1997 р. в Україні функціонували такі місцеві бюджети:

республіканський бюджет Автономної Республіки Крим, 24 обласних бюджети, міські бюджети міст Києва та Севастополя, 443 міські бюджети міст обласного і районного підпорядкування, 490 районних бюджетів, 120 районних у містах бюджетів, понад 900 селищних бюджетів, а також понад 10 тис. сільських бюджетів. Усього майже 12 тис. місцевих бюджетів.

Фінансова незалежність органів місцевого самоврядування — важлива передумова побудови демократичної держави. Від фінансових можливостей залежать реальні владні функції держави.

22

Реальність фінансової незалежності органів місцевого самоврядування можлива за умови дотримання таких принципів:

- достатність власних джерел доходів, що відповідають їх повноваженням;

- націленість на постійну переоцінку і досягнення балансу між державними та місцевими функціями і доходами;

- обов'язковість фінансового обгрунтування будь-якого рішення;

- оперативність вирішування питань щодо уточнення або зміни обсягів і джерел фінансування;

- участь підприємницьких структур у фінансовому забезпеченні надання послуг, віднесених до компетенції місцевих органів влади.

У такий спосіб забезпечується оптимальне врахування інтересів держави, підприємницьких структур, населення і місцевого самоврядування.

В основу формування місцевих бюджетів в Україні покладено затратний метод: спочатку підсумовуються видатки, а потім на цю суму видатків намагаються віднайти джерела доходів. Це створює прихований дефіцит бюджету, оскільки сума видатків занижена внаслідок заниження нормативів видатків (на одне ліжко-місце в лікарні, на одного хворого, сума пенсії тощо).

Існує проблема поділу бюджету на поточний та бюджет розвитку. В основу побудови поточного бюджету В. І. Кравченко (фахівець з проблем місцевих фінансів) вважає за потрібне покласти принципи:

• забезпечення достатнього рівня розвитку регіону, міста, селища, села;

• стабільність надходження коштів;

• пріоритетний розвиток соціально-культурної сфери;

• наукову обгрунтованість розмірів видатків;

• обов'язковий характер виконання поточного бюджету. Структура поточного бюджету передбачає такий поділ:

доходи:

- податок на доходи фізичних осіб;

- податок на власність;

- неподаткові надходження;

- субсидії, субвенції, дотації;

- плата за землю;

видатки:

- соціальний захист та соціальне забезпечення;

- видатки на фінансування пасажирського транспорту;

23

- тверде паливо;

- соціально-культурна сфера;

- охорона здоров'я;

- фізична культура і спорт;

- житлове господарство;

- заходи цивільної оборони, правоохоронні органи;

- утримання органів влади.

Поточні видатки потребують негайного та своєчасного фінансування, а це, у свою чергу, потребує стабільних джерел доходів: плата за землю; податок на доходи фізичних осіб; податки на власність; неподаткові надходження; субсидії; субвенції; дотації.

Бюджет розвитку повинен фінансувати розширене відтворення всіх сфер діяльності на місцевому рівні. Структура бюджету розвитку виглядає так:

доходи:

- податок на прибуток підприємств;

- адміністративні збори та платежі;

- надходження від штрафів та фінансових санкцій;

- інші неподаткові надходження;

- надходження сум кредиторської та дебіторської заборгованості підприємств;

- збір за забруднення навколишнього середовища;

видатки.

- капітальні вкладення на розвиток виробництва і соціальної сфери;

- витрати на капітальний ремонт. Основними є такі принципи бюджету розвитку:

• тісний зв'язок з поточним бюджетом;

• зміна бюджетних пріоритетів;

• виконання в міру надходження коштів.

Співвідношення поточного бюджету і бюджету розвитку нестабільне і залежить від досягнутого рівня економічного та соціального розвитку регіону, а також перспектив на майбутнє.

Отже, багато проблем становлення фінансів місцевих органів влади в Україні поки що залишаються нерозв'язаними. Вирішення їх можливе лише через реформи фінансово-бюджетної системи.

24

3.2. Доходи місцевих бюджетів

До доходів місцевих бюджетів належать:

• власні доходи;

• закріплені доходи;

• регульовані доходи;

• дотації;

• субвенції.

Термін "власні доходи" місцевих бюджетів запроваджений Законом УРСР "Про бюджетну систему Української РСР" від 5 грудня 1990 р. У ст. 1 Закону визначалося, що основу самостійності місцевих бюджетів становлять власні та закріплені законом доходи. Таким чином, Закон відокремив поняття власних і закріплених доходів.

Законодавство України не дає детального переліку власних доходів місцевих бюджетів. Немає в ньому також норм щодо порядку формування та використання власних дохідних джерел.

Проблема власних доходів місцевих бюджетів потребує детальної розробки у законодавстві України. Як зазначалося, власні доходи — це доходи, які формуються на території, підвідомчій відповідному місцевому органу влади і згідно з його рішеннями. До власних доходів належать місцеві податки і збори, платежі, що встановлюються місцевими органами влади, доходи комунальних підприємств, доходи від майна, що належить місцевій владі, та ін. Частка власних доходів місцевих бюджетів в Україні є вкрай незначною і, отже, принцип самостійності цих бюджетів залишається поки що декларованим. Власні доходи і закріплені доходи — це різні поняття, і їх не слід ототожнювати.

Поняття закріплених доходів місцевих бюджетів в українському законодавстві з'являється у 1990 р. Закріплені доходи також є основою самостійності місцевих бюджетів.

Перелік закріплених доходів органів місцевого самоврядування щораз змінювався при ухваленні щорічних законів про Державний бюджет України.

Перелік закріплених доходів усіх рівнів бюджетної системи встановив Закон України "Про бюджетну систему України" від 29 червня 1995 р., але в ньому не передбачено таке поняття, як "закріплені доходи місцевого самовпорядкування".

Згідно зі ст. 13 цього Закону закріпленими доходами районних та міських (міст обласного підпорядкування) бюджетів слід вважати:

100% податку на прибуток підприємств та організацій комунальної власності цього рівня; 60 % плати за землю (лише до бюджету міст об-

25

ласного підпорядкування); податок на нерухоме майно громадян;

місцеві податки і збори, крім винятків, передбачених законодавством України; надходження від оренди цілісних майнових комплексів, що перебувають у комунальній власності цього рівня.

У ст. 14 Закону визначено такі закріплені доходи районних у містах бюджетів: 100% податку на прибуток підприємств та організацій комунальної власності, що належить цим районам; прибутковий податок з громадян у розмірі щонайменше як 50%; надходження від оренди цілісних майнових комплексів, що перебувають у комунальній власності цього рівня. Визначено також, що види податків, які зараховуються до районного у місті бюджету, встановлюються міською радою народних депутатів згідно із законодавством.

У ст. 15 Закону встановлено такі закріплені доходи міських (міст районного підпорядкування), селищних і сільських бюджетів: 100% податку на прибуток підприємств та організацій комунальної власності відповідного рівня; плата за землю у розмірі 60% ставки, передбаченої законодавством; місцеві податки і збори, крім винягків, передбачених законодавством України; надходження від оренди цілісних майнових комплексів, що перебувають у комунальній власності цього рівня.

Поняття "регульовані доходи" запозичене Україною з бюджетної практики колишнього СРСР. Регульовані доходи — це доходи, які розподіляються між різними рівнями бюджетної системи і становлять основну масу надходжень до місцевих бюджетів України.

Закон України "Про місцеві Ради народних депутатів та місцеве і регіональне самоврядування", прийнятий у редакції 1992р., змінив перелік регульованих доходів місцевих бюджетів. Було встановлено, що, за нормативами, до місцевих бюджетів зараховуються такі надходження: від податку на додану вартість; від акцизного збору; від податку на доходи підприємств (об'єднань), організацій і установ, колгоспів і радгоспів (за винятком підприємств, що входять до складу місцевого господарства), новостворюваних малих підприємств, а також спільних підприємств відповідно до частки в них органів місцевого самоврядування; від плати за природні ресурси загальнодержавного значення та інших доходів.

Перелік регульованих доходів місцевих бюджетів уточнюється при ухваленні щорічних законів про Державний бюджет України.

Закон України "Про бюджетну систему України" у редакції 1995 р. знову вніс зміни до переліку регульованих доходів та форм бюджет -

26

ного регулювання. Згідно з ним окремі доходи стануть певною мірою закріпленими і регульованими одночасно. Це стосується податку на додану вартість, акцизного збору, податку на прибуток підприємств, прибуткового податку з громадян, плати за землю, доходів від приватизації державного майна та деяких інших.

Важливим дохідним джерелом місцевих бюджетів є кошти, що передаються до них з державного бюджету, які у західній бюджетній практиці називаються трансфертами. В Україні це дотації, субсидії та субвенції.

Згідно із законодавством до доходів місцевих бюджетів України належать дотації, субсидії і субвенції, які надаються з державного або місцевих бюджетів вищого адміністративного рівня до місцевих бюджетів нижчого рівня.

Дотації і субвенції зараховуються відповідно до доходів республіканського бюджету Автономної Республіки Крим, обласних. Київського та Севастопольського міських бюджетів, районних, міських (міст обласного підпорядкування), районних у містах, міських (міст районного підпорядкування), селищних і сільських бюджетів. Обсяги дотацій і субвенцій, які надаються з бюджетів, визначаються відповідними органами виконавчої влади і затверджуються Верховною Радою України, Верховною Радою Автономної Республіки Крим та місцевими радами народних депутатів.

Законом визначено порядок надання та використання дотацій і субвенцій.

3.3. Видатки місцевих бюджетів

Визначений законом повний перелік видатків місцевих бюджетів в Україні поки що відсутній. Бюджетне законодавство України регламентує порядок здійснення видатків з місцевих бюджетів та основні напрями використання їх коштів.

Більш деталізоване правове регулювання видатків місцевих бюджетів запроваджене лише у 1995 р. Законом України "Про бюджетну систему України''. Згідно зі ст. 18 цього Закону кошти республіканського бюджету Автономної Республіки Крим і місцевих бюджетів витрачаються лише на цілі та в межах, які затверджені відповідно Верховною Радою Автономної Республіки Крим і місцевими радами народних депутатів.

27

Вперше видатки всіх бюджетів поділені на поточні та видатки розвитку. Згідно із Законом поточні видатки — це витрати бюджетів на фінансування мережі підприємств, установ, організацій та органів, яка діє на початок бюджетного року, на фінансування заходів щодо соціального захисту населення тощо. Встановлено також, що у складі поточних видатків окремо виділяються видатки бюджету, зумовлені зростанням мережі перелічених об'єктів.

Видатки розвитку — це витрати бюджетів на фінансування інвестиційної та інноваційної діяльності: фінансування капітальних вкладень виробничого і невиробничого призначення; фінансування структурної перебудови народного господарства; субвенції та інші видатки, пов'язані з розширеним відтворенням.

У ст. 20 Закону встановлено, що з республіканського бюджету Автономної Республіки Крим та місцевих бюджетів здійснюються такі видатки:

• на фінансування установ та організацій освіти, культури, науки, охорони здоров'я, фізичної культури, молодіжної політики, соціального забезпечення і соціального захисту населення, що підпорядковані виконавчим органам влади Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя, а також соціально-культурних заходів відповідно до покладених на ці органи влади функцій;

• на утримання органів влади Автономної Республіки Крим, місцевих органів державної влади і самоврядування;

• на фінансування підприємств і господарських організацій, що входять до складу місцевого господарства, природоохоронних заходів;

• на інші заходи, що фінансуються відповідно до законодавства України з республіканського бюджету Автономної Республіки Крим та місцевих бюджетів.

Контрольні запитання

1. Яку роль відіграють місцеві бюджети у фінансовій системі України?

2. З чого складаються доходи місцевих бюджетів?

3. Які є видатки місцевих бюджетів?

4. Що означає поняття "регульовані доходи"?

5. Що визначає термін "власні доходи" місцевих бюджетів?

6. Чим різняться доходи поточного бюджету та бюджету розвитку?

28

Тема 4

РЕГУЛЮВАННЯ ДОХОДІВ І ВИДАТКІВ БЮДЖЕТУ

4.1. Бюджет як провідна ланка перерозподілу національного доходу та видатків

Бюджет є вирішальною і провідною ланкою фінансової системи, через яку здійснюється перерозподіл більшої частини національного доходу.

Бюджет об'єктивно необхідний для забезпечення існування держави, розвитку економіки і культури. Утворення централізованого державного фонду грошових коштів необхідне не тільки для задоволення фінансових потреб держави, воно викликане передусім економічними потребами.

Розвиток економічних відносин в умовах переходу до ринку, їх зміцнення і вдосконалення потребують підвищення ролі бюджету як системи економічних відносин розподілу і перерозподілу національного доходу через державні фінанси. При цьому не можна забувати, що бюджет не тільки виконує розподільчі функції, а й бере активну участь у створенні фінансових ресурсів держави.

Держава планує бюджет, його доходи та видатки, регулює через доходи всі бюджети за рахунок передачі їм загальнодержавних доходів.

Форми і методи бюджетної роботи та бюджетного планування змінюються, але бюджет завжди є об'єктивною потребою.

До бюджетної системи України входить багато бюджетів, а тому регулювати ними в умовах ринкової економіки дуже важко. Виокремлюються чотири форми регулювання бюджетів:

• централізована, що здійснюється Міністерством фінансів України з метою вирівнювання можливостей одержання доходів і фінансування видатків усіма місцевими органами держави;

29

• децентралізована, основою якої є фінансова самостійність місцевих рад;

• забезпечення джерелами доходів усіх ланок бюджетної системи;

• забезпечення бюджетним фінансуванням усіх галузей народного господарства.

Аналіз моделі економіки, яка формується в Україні, дає підстави твердити про провідну роль централізованої форми регулювання бюджетів. Таке співвідношення між централізованою та децентралізованою формами регулювання бюджетів буде найоптимальнішим і зумовлюється соціальною спрямованістю зворотної моделі економіки, необхідністю структурної перебудови багатьох галузей народного господарства. В умовах перехідної економіки провідна роль бюджету в перерозподілі фінансових ресурсів є об'єктивною реальністю. Це зумовлено тим, що через бюджет здійснюється регулювання економічних процесів, якого не можна досягти іншими методами, у тому числі й суто ринковими.

Проте у Верховній Раді України й на місцях точаться суперечки щодо централізованої та децентралізованої форм регулювання доходів місцевих бюджетів.

Розширивши права і водночас підвищивши відповідальність місцевих рад народних депутатів, за економічні результати діяльності (особливо у вирішенні соціальних і економічних питань), держава не підкріпила ради реальними джерелами доходів або ж фінансовою базою. Проте добре відомо, що без фінансів жодна влада не діятиме.

Фінансові кошти, як і раніше, нагромаджуються у державному бюджеті як загальнодержавні податки і платежі, господарем яких є Верховна Рада України, що розподіляє ці кошти між державою і місцевими органами влади у вигляді відрахувань.

Не можна забувати, що самостійність місцевих органів влади формується в умовах дедалі зростаючого державного боргу України, бюджетного дефіциту та інфляції, яка є найжорстокішою формою фінансової кризи.

4.2. Планування доходів бюджету всіх рівнів

Планування доходів бюджету всіх рівнів (загальнодержавного, обласного, міського, районного, селищного, сільського) відбувається при складанні проекту бюджету. Планування бюджету покликане визначити суму коштів, яка повинна бути залучена до бюджету для фі-

30

нансування розвитку народного господарства, соціально-культурної сфери, утримання армії, органів влади та управління.

У процесі планування доходів усіх рівнів має бути забезпечене повне виявлення доходів по всіх джерелах їх створення.

Плануючи бюджет, необхідно виходити з реалій сьогодення: підвищення цін; економічної кризи й інфляції; кризи платежів.

Виявлення джерел доходів та видатків бюджету, їх розподіл по галузях характеризують завершення першого етапу планування проекту бюджету, який потім виноситься на розгляд відповідних рад і в разі прийняття набирає сили закону.

Необхідно враховувати, що Волинська, Сумська, Чернігівська та деякі інші області України є сільськогосподарськими, належать до нечорнозем'я, мають недостатньо розвинуту промисловість, у зв'язку з чим цим областям десятки років щорічно в порядку перерозподілу державного бюджету встановлювали підвищені відрахування від загальнодержавних дохідних джерел; вони отримували як дотацію, так і субвенцію.

4.3. Методи бюджетного регулювання доходів та видатків

Бюджетне регулювання застосовується під час формування бюджетів виділенням коштів за нормативами загальнодержавних податків нижчестоящим бюджетам для збалансування видатків, у яких відображається реальна потреба в коштах соціально-культурної сфери областей, міст, районів, селищ і сіл.

Якщо закріплені доходи від загальнодержавних податків, що обчислені за нормативами, не покривають видатків, то при затвердженні державного бюджету для областей передбачається дотація, субвенція чи субсидія. Причому нормативи передбачаються у відсотках, а дотації, субвенції — у грошових одиницях.

Формування і регулювання бюджетів потребують збалансованості, а отже, мають спиратися на балансовий метод регулювання бюджетів. Поряд із даним методом регулювання бюджетів існують ще такі; податковий, перерозподілу, дотації, субвенції, коефіцієнтів, нормативний. Застосування того чи іншого методу бюджетного регулювання залежить від підстав складання бюджетів, тобто від того, якими є кошти по доходах.

31

У час, що передував переходу до ринкової економіки, процес складання, як правило, починався з видаткової бази, а потім порівнювали видатки і доходи, не допускаючи перевищення доходів над видатками. Нині бюджет складають на основі прогнозних розрахунків доходів, Проте потрібні чіткі нормативи відрахувань від загальнодержавних джерел доходів у доходи місцевих бюджетів, що в умовах економічної кризи неможливо. Тому при регулюванні доходів необхідно поєднувати такі методи: податковий метод—дає змогу мати платежі за встановленими нормативами і ставками; метод перерозподілу — дає змогу через нормативи відрахувань регулювати бюджети і за незба-лансованості дохідної та видаткової частин бюджету провести збалансування через метод дотацій і субвенцій.

Нормативний метод застосовується тоді, коли доходи в бюджет від податків та інших платежів встановлюються за нормативами.

Метод коефщієнтів використовують найчастіше. Підвищення цін (причому неодноразове) на товари першої необхідності та іншу продукцію, а також підвищення заробітної плати в бюджетних установах регулюються через коефіцієнти, а тому й бюджет розраховують за допомогою коефіцієнтів.

Завершальним етапом бюджетного регулювання є збалансованість бюджетів за доходами і видатками, тобто застосовується балансовий метод.

Таким чином, під час планування місцевих бюджетів необхідно виходити з економічного розвитку областей, особливо при регулюванні їх бюджетів.

За рівнем економічного розвитку розрізняють чотири категорії областей.

До першої категорії належать області з найрозвиненішим промисловим потенціалом, що мають найбільші суми надходжень податків у бюджет, відтак відсотки відрахувань від загальнодержавних податків, що залишаються у їх розпорядженні, будуть меншими.

У областей другої категорії рівень економічного розвитку дещо нижчий, що потребує більшого відсотка відрахувань.

Області третьої категорії мають доходи, що не забезпечують видатків, тому потребують дотацій, субвенцій.

Області четвертої категорії потребують на особливу увагу.

Поділ областей за рівнем економічного розвитку дає змогу спростити систему державного регулювання їх бюджетів і визначитися з

32

розвитком їх промислово-виробничого потенціалу, особливо щодо виробництва товарів.

Контрольні запитання

1. Що зумовило підвищення ролі бюджету як системи відносин розподілу і перерозподілу національного доходу?

2. Чому потрібний бюджет країни?

3. Які існують форми регулювання бюджетів?

4. Коли відбувається планування доходів бюджету всіх рівнів?

5. Які існують методи бюджетного регулювання доходів та видатків?

33

Тема 5

ВЗАЄМОВІДНОСИНИ БЮДЖЕТІВ З ЛАНКАМИ ФІНАНСОВОЇ СИСТЕМИ

5.1. Фінансова система України:

визначення, структура

Фінансова система це сукупність взаємопов'язаних сфер і ланок фінансових відносин, які відображають специфічні форми й методи обміну, розподілу й перерозподілу ВВП за участю фінансових органів та інститутів, які керують грошовими потоками.

Складові елементи внутрішньої будови фінансової системи розрізняються за ознакою каналів руху грошових потоків і місця концентрації фінансових ресурсів. Фінансові ресурси концентруються у відповідних грошових фондах, які можуть слугувати ознакою виокремлення різних ланок фінансової системи.

Внутрішня структура фінансової системи складається зі сфер і ланок. Сфера характеризує узагальнену за певною ознакою сукупність фінансових відносин (рівень економічної системи). Розрізняють чотири сфери:

• фінанси суб'єктів господарювання;

• державні фінанси;

• міжнародні фінанси;

• фінансовий ринок.

Ланка — це відособлена частина фінансових відносин. Тому сфера фінансів суб'єктів господарювання не поділяється на окремі ланки. Сфера державних фінансів складається з таких ланок:

• бюджету держави;

• державного кредиту;

• фондів цільового призначення;

• фінансів державного сектора.

34

Основною ланкою фінансової системи є бюджетна система, яка організаційно залежить від форм державного устрою і, як правило, складається з державного і місцевого бюджетів. Структура бюджетної системи визначається Конституцією.

Державний бюджет України є централізованим фондом фінансових ресурсів держави. Державний бюджет це система грошових відносин, які виникають між державою, з одного боку, і підприємствами різних форм власності та галузевої спрямованості та населенням — з іншого, з приводу формування та використання централізованого фонду державних грошових ресурсів для задоволення потреб. У доходах державного бюджету відбивається податкова політика держави, а у видатках — пріоритетні напрями вкладень коштів, а саме — фінансування витрат на здійснення державних заходів у галузі господарського та культурного будівництва, на оборону, утримання державних органів влади і управління.

Сфера міжнародних фінансів відображає обмінні та перерозподільні відносини на світовому рівні й включає міжнародні розрахунки;

фінанси міжнародних організацій; міжнародні фінансові інститути.

Сфера фінансового ринку поділяється на ринок грошей і ринок капіталів.

Відособлена ланка фінансової системи — страхування — не належить до конкретної сфери.

До організаційного складу фінансової системи України входять:

1) органи управління:

• Міністерство фінансів;

• Державна податкова служба;

• Контрольно-ревізійна служба;

• Казначейство;

• Пенсійний фонд;

• Рахункова палата;

• Аудиторська палата;

• Комітет з нагляду за страховою діяльністю;

2) фінансові інститути:

• НБУ;

• комерційні банки;

• небанківські кредитні установи;

• страхові компанії;

• міжбанківська валютна біржа;

• фондова біржа;

• фінансові посередники на ринку цінних паперів.

35

Останніми роками зроблено рішучі кроки до зміцнення та вдосконалення фінансової системи України. Сьогодні вона включає державні фінанси, фінанси підприємницьких структур, централізовані й децентралізовані фонди фінансових ресурсів цільового призначення, державний кредит, страхові резервні фонди, фінансовий ринок (схема 4). Ця система дедалі більше набирає властивостей і характеру фінансової системи держави з ринковою моделлю економіки. Звичайно, тут ще багато невирішених проблем, адже створюється ефективна фінансова система держави лише багаторічною напруженою працею.

Фінанси

Схема 4. Внутрішня структура фінансової системи

Кожна сфера фінансових відносин має певну специфічну гаму грошових потоків та схему їх організації. Схема 5 відображає систему державних фінансів.

Державні фінанси характеризуються за двома напрямами: ланками і рівнями. Ланки визначають форми фінансових відносин, рівні —розмежування їх за органами влади й управління.

У системі державних фінансів грошові потоки відображають відносини перерозподілу ВВП. Організація фінансових відносин у системі державних фінансів подана на схемі 6.

Як бачимо, в основному це зовнішні відносини. Внутрішні відносини в системі державних фінансів складаються між бюджетом і фонда-

36

ми цільового призначення. Нині як за обсягом ресурсів, так і за роллю у суспільстві провідне місце посідають державні фінанси, насамперед бюджет.

Ланка

Бюджет держави

Цільові фонди

Державний кредит

Фінанси підприємств

Рівень

Загальнодержавні фінанси

Державний бюджет

Загальнодержавні фонди

Державні позики

Фінанси державного сектора

Місцеві фінанси

Місцеві бюджети

Регіональні фонди

Місцеві позики

Фінанси муніципального господарства

Схема 5. Система державних фінансів


Схема 6. Грошові потоки системи державних фінансів.

5.2. Взаємовідносини фінансової та бюджетної систем

Фінансова система розглядається як сукупність сфер фінансових відносин, пов'язаних з утворенням і використанням централізованих і децентралізованих фінансових ресурсів.

Централізовані фінансові ресурси зосереджуються в Державному бюджеті, Пенсійному фонді. Фонді державного страхування та ін.

37

Значна частина коштів централізованих фондів утворюється за рахунок доходів державних підприємств і організацій, надходжень від різних видів майнового та особистого страхування. Частина централізованих коштів надходить від населення і підприємств у вигляді податків. Цими ресурсами розпоряджається держава, яка є їх власником.

Децентралізовані фінансові ресурси перебувають у розпорядженні підприємств та організацій (частина прибутку, яка залишилась після виплати податків державі).

Бюджетна система є ланкою фінансової системи і водночас сукупністю всіх ланок бюджету.

Економічне оновлення народного господарства об'єктивно потребує зміцнення державних фінансів як основного важеля ефективного розвитку економіки країни, що прагне до соціальне орієнтованих засад.

У загальному вигляді взаємовідносини складаються на рівнях;

• державного і місцевих бюджетів, або консолідованого бюджету;

• фінансів підприємств усіх форм власності;

• централізованих державних та інших фондів;

• фондового ринку (фінансового).

Державний бюджет формується за рахунок відрахувань платників податків згідно із Законом України "Про Державний бюджет України на ... рік".

Місцеві бюджети також є елементом бюджетної системи. Їх роль полягає в тому, що фінанси місцевих органів влади впливають на економіку і соціальну сферу держави. Через місцеві бюджети мобілізується значна частина фінансових ресурсів, а також відбуваються розподіл і перерозподіл цієї частини ресурсів. Структура місцевих бюджетів визначається адміністративно-територіальним поділом України. Кожна самостійна адміністративно-територіальна одиниця створює власний бюджет. Селищні та сільські бюджети створюються за рішенням районних чи міських рад народних депутатів за наявності відповідної фінансової бази. В Україні налічується майже 12 тис. місцевих бюджетів.

Місцеві бюджети мобілізують кошти за допомогою податків, що їх встановлює держава і вони самі. Місцеві податки та збори:

податок на рекламу (0,5% вартості послуг за розміщення реклами на тривалий час);

• комунальний податок — обов'язковий податок, який обчислюється на основі неоподатковуваного мінімуму доходів громадян;

• готельний збір — плата за проживання в готелі;

38

• збір за паркування автотранспорту — плата юридичних та фізичних осіб за парковку у спеціальних місцях (3% неоподатковуваного мінімуму доходів громадян);

• ринковий збір — плата за торговельні місця на ринках;

• збір за видачу ордера на квартиру (ЗО % неоподатковуваного мінімуму доходів громадян);

• курортний збір (10% неоподатковуваного мінімуму доходів громадян);

• збір за право використання місцевої символіки (0,1% вартості виконаних робіт);

• збір за проїзд через прикордонні області автотранспортом (0,5% неоподатковуваного мінімуму доходів громадян);

• збір з власників собак (10% неоподатковуваного мінімуму доходів громадян).

Існує кілька способів, за допомогою яких держава вступає у відносини з місцевими бюджетами і балансує їх, тобто покриває дефіцит:

дотації— грошові кошти, які виділяються з бюджету вищого рівня, не мають цільового призначення, а мають безповоротний характер;

субсидії грошові кошти, які мають цільове призначення, виділяються з поточного бюджету нижчого рівня вищому рівню (погашення заборгованості по заробітній платі) і мають безповоротний характер;

субвенції грошові кошти, які мають цільове призначення, виділяються з бюджету розвитку на основі дольової участі фінансування затрат, які передбачаються.

Поточний бюджет фінансування затрат на поточний рік, не пов'язаних із будівництвом.

Бюджет розвитку затрати на заходи, пов'язані з розвитком, тобто з майбутнім (будівництво, купівля ноу-хау); при цьому держава претендує на часткове повернення виданої суми.

Отже, бюджет є формою планомірного нагромадження і використання коштів для забезпечення функцій, що здійснюються органами державної влади, регіонального та місцевого самоврядування. Планомірне нагромадження коштів відбувається в галузях виробництва, а тому підприємства усіх форм власності є провідною ланкою у створенні фінансів держави, оскільки фінанси підприємств опосередковують грошові відносини, що виникають при створенні й використанні грошових доходів для формування основних і оборотних фондів, розрахунків з державою через систему податків.

39

Фінанси державних господарюючих суб'єктів є складовою системи держави. Проте це й відносно самостійна і особлива сфера фінансових відносин, яка має певну специфіку і форми функціонування. Специфіка фінансів підприємств і організацій полягає в тому, що вони безпосередньо обслуговують процес виробництва, де створюється ВВП і здійснюється його первинний перерозподіл. Підприємство вступає у відносини з бюджетом під час виплати податків, які розподіляються між місцевим та державним бюджетами у такий спосіб:

• 20% ПДВ та акцизного збору, який виплачує компанія, підуть до місцевих бюджетів, а 80% — до державного;

• податок на прибуток підприємств та організацій усіх форм власності в розмірі 70% ставки, передбаченої законодавством, надходить у місцеві бюджети;

• 70% податку на майно підприємств та організацій — у місцевий бюджет;

• 10% плати за землю — в обласні бюджети;

• частина доходів від приватизації державного майна;

• відрахування, дотації та субсидії.

В умовах переходу до ринкової економіки активно вживається у фінансову систему фінансовий ринок, що з часом стане важливим елементом фінансової системи.

Поява і розвиток фінансового ринку пов'язані зі зростанням потреб, залученням фінансових коштів для розширення виробничої і торговельної діяльності.

В Україні формуються державні та позабюджетні фонди.

Пенсійний фонд є органом центральної державної виконавчої влади. Кошти у фонд надходять:

• від обов'язкових платежів у розмірі 32% фонду заробітної плати підприємства, крім того, з кожного працюючого утримується 1% від заробітної плати до 150 грн і 2% — від заробітної плати понад 150 грн;

• від обов'язкових страхових внесків;

• від коштів державного та місцевих бюджетів.

Із Пенсійного фонду виплачуються пенсії, здійснюються соціальні виплати, а також виплати для реалізації державних, регіональних, місцевих програм соціального захисту населення; створюється матеріально-технічна база Пенсійного фонду.

Фонд сприяння зайнятості входить до складу державного бюджету. За рахунок цього фонду фінансуються центри підготовки та пере-

40

підготовки незайнятого населення, наукові дослідження ринку праці та зайнятості населення; створюються додаткові робочі місця; надається безвідсотковий кредит безробітним для заняття підприємницькою діяльністю; виплачується допомога по безробіттю і надається матеріальна допомога.

Кошти до Фонду сприяння зайнятості надходять від обов'язкових внесків підприємств, організацій у розмірі 1,5% фонду заробітної плати працівників та 0,5% заробітної плати кожного працівника.

Національний фонд захисту матерів та дітей створений для підтримки дітей, матерів та їх медичного обслуговування. До цього фонду залучаються кошти недержавних джерел фінансування (підприємств, об'єднань усіх форм власності), а також фізичних осіб.

Державний інноваційний фонд створений для підтримки науково-технічної діяльності підприємств. Кошти у цьому фонді формуються за рахунок бюджетних асигнувань, які виділяються державою; відрахувань підприємств, об'єднань у розмірі 1% виручки від реалізації; добровільних внесків юридичних та фізичних осіб.

Отже, у фінансовій системі України важливе місце посідають взаємовідносини державного та місцевих бюджетів з ланками фінансової системи.

Контрольні запитання

1. Що таке внутрішня структура фінансової системи?

2. Яким є організаційний склад фінансової системи України?

3. З чого складається система державних фінансів?

4. Які існують способи відносин держави з місцевими бюджетами?

5. У чому полягає специфіка фінансів підприємств і організацій?

41

Тема 6

ОРГАНІЗАЦІЯ БЮДЖЕТНОГО ПРОЦЕСУ

6.1. Сутність бюджетного процесу

Бюджетний процес починається з аналізу звітних даних про виконання державного та місцевих бюджетів за попередні роки з виявленням тенденцій у виконанні дохідної і видаткової частин бюджету. Детально аналізуються надходження по окремих податках, визначається збільшення чи зменшення доходів по кожному виду податків, їхній вплив на виконання доходів бюджетів різних ланок бюджетної системи. Аналогічно аналізується виконання видаткової частини як державного, так і місцевих бюджетів.

Організація бюджетного процесу здійснюється відповідно до Закону України "Про бюджетну систему України", рішень Верховної Ради Автономної Республіки Крим і місцевих рад народних депутатів та їхніх виконавчих органів.

Законодавчі та нормативні акти по бюджетних повноваженнях відповідних рад реалізуються за допомогою складання, розгляду, затвердження і виконання бюджетів усіх ланок бюджетної системи. Чітко регламентований нормативними актами цей порядок називається бюджетним процесом.

У бюджетному процесі задіяно багато суспільних відносин, які регулюються відповідними законодавчими та нормативними актами і які через них набирають форми бюджетних відносин.

Бюджетний процес від початку складання проекту бюджету і до затвердження звіту про виконання бюджету контролюють Верховна Рада Україна і місцеві органи влади. Це дисциплінує всі органи управління, які виконують бюджети відповідних рівнів.

42

Розглядаючи законодавчі й нормативні акти, які регламентують бюджетний процес, в останньому можна виокремити такі етапи:

• складання проекту бюджету;

• розгляд проекту бюджету;

• затвердження проекту бюджету:

• виконання бюджету;

• складання, розгляд і затвердження звіту про виконання бюджету.

Складанню бюджету передує забезпечення відповідними даними бюджетів різних рівнів. Кабінет Міністрів України доводить до місцевих рад народних депутатів та їх виконавчих органів інструктивні листи про особливості складання розрахунків до проектів бюджетів на наступний рік.

Відповідно виконавчі органи Автономної Республіки Крим, областей у встановлений їх радами строк доводять до місцевих рад народних депутатів нижчого рівня та їх виконавчих органів відповідні вказівки щодо розробки проектів бюджетів.

Практика роботи останніх років показала, що місцеві органи влади не можуть збалансувати свої доходи з нормативами мінімальних внесків через те, що Їх дохідна база дуже мала, тому вони потребують відрахувань від загальнодержавних доходів до місцевих бюджетів. Вони направляють до Кабінету Міністрів України розрахунки щодо обгрунтування нормативів відрахувань від доходів, розмірів дотацій, дані про зміну складу об'єктів, що підлягають бюджетному фінансуванню.

Мінімально необхідні видатки обчислюються за єдиними фінансовими нормами та нормативами; при цьому враховуються індекси інфляції та фінансові можливості держави.

Для складання проекту місцевих бюджетів різних рівнів Кабінет Міністрів України доводить до місцевих органів влади і управління такі показники:

• нормативи відрахувань від регульованих доходів;

• розміри дотацій і субвенцій, які передбачається надати з державного бюджету за цільовим призначенням;

• перелік видатків, що їх передбачається передати з державного бюджету на фінансування з місцевих бюджетів.

Аналогічні показники виконавчі органи вищого рівня доводять органам влади та управління нижчого рівня.

Складанню проектів бюджету передує розробка основних програмних макроекономічних показників економічного і соціального розвит-

43

ку України на плановий рік, зокрема щодо обсягу ВВП, зведеного балансу фінансових ресурсів, балансу доходів і витрат населення, платіжного балансу, валютного плану.

6.2. Ланки бюджетного процесу

Складання проекту державного бюджету має бути підпорядковане принципу, згідно з яким державний бюджет забезпечує необхідними коштами фінансування заходів економічного розвитку держави. Через нього здійснюється перерозподіл частини фінансових ресурсів між адміністративно-територіальними одиницями задля вирівнювання їх фінансового стану і належного забезпечення.

Першою, провідною, ланкою бюджетного процесу є розробка Верховною Радою України бюджетної резолюції про основні напрями бюджетної політики на наступний рік та подання її Президентові України.

Кабінет Міністрів України організовує складання проекту державного бюджету відповідно до визначених у бюджетній резолюції засад державного регулювання економічного і соціального розвитку України на плановий рік.

Попередній проект зведеного бюджету України складає Міністерство фінансів України на основі прогнозних макроекономічних показників економічного та соціального розвитку України на плановий рік і доводить відповідні прогнозні показники до міністерств, відомств та інших органів державної влади, які розглядають ці показники і в двотижневий термін подають Міністерству фінансів пропозиції з відповідними розрахунками і обґрунтуваннями. Міністерство фінансів після розгляду пропозицій готує проекти зведеного та державного бюджетів України і подає їх на розгляд Кабінету Міністрів України разом з викладом питань, які не вдалося узгодити з міністерствами і відомствами.

Кабінет Міністрів України на своєму засіданні розглядає проекти зведеного і державного бюджетів, приймає остаточне рішення щодо проекту закону про Державний бюджет України і подає останній на розгляд Президентові України, котрий розглядає його і в разі згоди вносить на розгляд і затвердження до Верховної Ради України.

Аналогічними є етапи процесу складання проектів місцевих бюджетів.

Другою ланкою бюджетного процесу є розгляд Верховною Радою України проекту закону про Державний бюджет України. З доповіддю про проект закону виступає міністр фінансів.

44

Проект державного бюджету до винесення його на пленарне засідання Верховної Ради України розглядається в її постійних комісіях. Верховна Рада України затверджує:

• розмір дефіциту бюджету;

• доходи та видатки;

• дотації і субвенції;

• розмір оборотної касової готівки.

До державного бюджету включаються також доходи і видатки цільових загальнодержавних фондів: вони затверджуються по кожному фонду окремо. І це є третьою ланкою бюджетного процесу.

Республіканський бюджет Автономної Республіки Крим та місцеві бюджети за поданням відповідних органів виконавчої влади затверджують відповідно Верховна Рада Автономної Республіки Крим та місцеві ради народних депутатів. Якщо Верховна Рада Автономної Республіки Крим чи місцева рада народних депутатів не затвердить свій бюджет до ЗО грудня року. що передує тому, на який складено бюджет, то набирають чинності показники бюджету, що подані на затвердження урядом Автономної Республіки Крим чи виконавчим органом рад народних депутатів або відповідною державною адміністрацією.

Четвертою ланкою бюджетного процесу є виконання бюджетів. Касове виконання державного бюджету здійснюється через установи НБУ, державного експортно-імпортного банку України "Укрексім-банк", акціонерного комерційного агропромислового банку "Україна", акціонерно-комерційного банку соціального розвитку "Укрсоц-банк", акціонерного комерційного промислово-інвестиційного банку "Промінвестбанк України". Названі банки здійснюють касове виконання державних позабюджетних фондів, крім Пенсійного, який обслуговує акціонерний поштово-пенсійний банк "Аваль".

Розпорядником бюджетних коштів є Державне казначейство, яке виконує такі функції:

• організовує виконання державного бюджету і здійснює контроль за цим;

• здійснює управління наявними коштами державного бюджету та коштами державних позабюджетних фондів у межах видатків, що встановлені на відповідний період;

• фінансує видатки державного бюджету;

• веде облік касового виконання державного бюджету;

• складає звіт про стан виконання державного та зведеного бюджетів;

45

• здійснює управління державним внутрішнім та зовнішнім боргами;

• розподіляє між державним бюджетом, бюджетами Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя відрахування від загальнодержавних податків, зборів та обов'язкових платежів за нормативами, затвердженими Верховною Радою України;

• контролює надходження та використання коштів державних позабюджетних фондів.

Якщо в ході виконання бюджету рівень дефіциту бюджету перевищує встановлений або істотно знижується надходження від дохідних джерел. Верховна Рада України, Верховна Рада Автономної Республіки Крим, місцеві ради народних депутатів за пропозицією Кабінету Міністрів України та відповідних виконавчих органів або державних адміністрацій приймають рішення про запровадження пропорційного скорочення затверджених бюджетних видатків щомісячно по всіх статтях бюджету (крім статей, які визначить відповідна рада) до кінця бюджетного року. Пропорційне скорочення запроваджується також тоді, коли в ході виконання бюджету його дефіцит не зменшується, і отже, фінансування передбачених бюджетних заходів стає неможливим.

Якщо Верховна Рада України не прийме рішення про скорочення видатків бюджету при зростаючому дефіциті, то Президент України має право зупинити або скоротити фінансування окремих видатків, попередивши про це Верховну Раду України.

У своїй діяльності і Верховна Рада України, і відповідні місцеві ради часто приймають рішення, які зумовлюють скорочення надходжень або збільшення видатків по бюджетах нижчого рівня бюджетної системи. У цьому разі вони повинні передбачити джерела їх покриття. Іншими словами, якщо рада вищого рівня або її виконавчий орган у межах своєї компетенції приймає рішення, яке зумовлює зменшення доходів або збільшення видатків бюджетів нижчого рівня, то кошти, необхідні для збалансування мінімального бюджету нижчого рівня, мають компенсуватися органом, який прийняв це рішення, за рахунок коштів його бюджету або коштів, передбачених для цього законом.

Виконання державного бюджету провадиться за розписом доходів і видатків з поквартальним розподілом. Цей розпис складає Міністерство фінансів України відповідно до показників бюджету. Анало-

46

гічно фінансові управління складають розписи доходів і видатків з поквартальним розподілом місцевих бюджетів.

Усі бюджети бюджетної системи України виконуються по видатках у тих пропорціях щодо загальної суми видатків бюджетів, які затверджені відповідно Верховною Радою України і місцевими радами. Контроль за пропорційним фінансуванням здійснюється щоквартально,

Фінансування видатків з Резервного фонду Кабінету Міністрів України здійснюється за постановою Кабінету Міністрів України відповідно до обгрунтувань їх необхідності.

Виконання бюджету Автономної Республіки Крим чи місцевих бюджетів провадиться урядом республіки чи виконавчим органом, тобто саме вони забезпечують надходження до бюджету всіх передбачених бюджетом доходів та ефективне витрачання бюджетних коштів.

У разі тимчасових розривів в отриманні доходів або потреби збільшення видатків бюджетів виконавчі органи звертаються з клопотанням до вищих фінансових органів про надання позички на покриття тимчасових касових розривів; при цьому вони подають також гарантійні зобов'язання щодо погашення позичок в обумовлені строки в межах поточного бюджетного року.

Вільний залишок коштів бюджету, що утворився на початок поточного бюджетного року, доходи бюджету, одержані додатково при виконанні бюджету, суми перевищення доходів над видатками, що утворюються в результаті збільшення надходжень до бюджету, а також економія у видатках, тобто будь-які вільні бюджетні кошти, вилученню не підлягають. Рішення про використання цих коштів приймає відповідний орган державної адміністрації, виконавчої влади або місцевого самоврядування з наступним затвердженням цих рішень відповідними радами.

Завершальною, п'ятою ланкою бюджетного процесу е складання і затвердження звіту про виконання державного бюджету, бюджету Автономної Республіки Крим та місцевих бюджетів.

Звіт про виконання державного бюджету складає Міністерство фінансів України, а по бюджетах нижчого рівня бюджетної системи — відповідні фінансові органи. До звіту в обов'язковому порядку додається пояснювальна записка щодо всіх відхилень від затвердженого бюджету як по доходах, так і по видатках.

Звітує про виконання державного бюджету на засіданні Верховної Ради України міністр фінансів України. За звітом приймається постанова про його затвердження.

47

З доповіддю по звіту про виконання бюджетів Автономної Республіки Крим та областей, міст, районів виступають керівники фінансових органів. Після обговорення відповідні ради народних депутатів приймають рішення про затвердження звітів про виконання відповідних бюджетів.

Усі бюджети України, від державного до сільського, є самостійними, а в сукупності становлять зведений бюджет України. Звіт про його виконання складає Міністерство фінансів України на основі звіту про виконання Державного бюджету України та одержаних від уряду Автономної Республіки Крим, виконавчих органів обласних і міських рад народних депутатів звітів про виконання бюджетів, що входять до бюджетної системи відповідних адміністративно-територіальних одиниць. Зведений звіт надсилається до Верховної Ради України.

Рішення рад народних депутатів всіх рівнів про затвердження відповідних бюджетів підлягають опублікуванню. Публікуються також узагальнюючі показники зведеного звіту про виконання бюджетів.

Контрольні запитання

1. З чого починається бюджетний процес?

2. Які існують етапи бюджетного процесу?

3. Які показники Кабінет Міністрів України доводить до місцевих органів влади для складання відповідних проектів бюджетів?

4. Які існують основні ланки бюджетного процесу?

5. Коли приймається рішення про пропорційне скорочення затверджених бюджетних видатків?

48

Тема 7

 ВИКОНАННЯ БЮДЖЕТІВ

7.1. Організація виконання бюджетів

Виконання бюджетів — одна із ланок бюджетного процесу, що передбачає здійснення комплексу заходів задля забезпечення повного і своєчасного виконання плану доходів і витрат. При цьому виконання доходної частини бюджету означає надходження не тільки загальної суми передбачених коштів, а й по кожному джерелу. Виконання плану по витратах означає безперебійне фінансування всіх запланованих заходів та установ, економне й ефективне використання бюджетних ресурсів.

Виконання Державного бюджету України Кабінет Міністрів України організовує згідно із Законом України "Про бюджетну систему України" від 29 червня 1995 р. через Міністерство фінансів, міністерства, відомства, інші органи державної виконавчої влади, уряд Автономної Республіки Крим, виконавчі органи місцевих рад народних депутатів.

З метою забезпечення ефективного управління коштами Державного бюджету України, підвищення оперативності у фінансуванні видатків у межах наявних обсягів фінансових ресурсів у державному бюджеті Кабінет Міністрів України прийняв Постанову "Про впровадження казначейської системи виконання Державного бюджету" від 14 січня 1997 р. № 13, згідно з якою починаючи з 1 лютого 1997 р. запроваджено поетапне касове виконання державного бюджету за видатками через територіальні органи Державного казначейства України.

Касове виконання державного бюджету за видатками здійснюється органами Державного казначейства в межах асигнувань, передбачених у державному бюджеті відповідним розпорядникам коштів, та

49

надходжень на єдиний казначейський рахунок державного бюджету шляхом фінансування або проведення платежів безпосередньо на користь суб'єктів господарської діяльності, які виконали роботи або надали послуги розпорядникам бюджетних коштів.

Розпорядниками коштів є керівники міністерств, відомств та установ, яким надано право розпоряджатися бюджетними асигнуваннями, виділеними на відповідні заходи. При казначейській системі виконання державного бюджету розпорядникам коштів відкриваються реєстраційні рахунки в органах Державного казначейства. При цьому бюджетні рахунки розпорядників державних коштів в установах банків закриваються.

Фінансування та оплату витрат здійснюють органи Державного казначейства за наявності даних про територіальне розташування мережі установ, підприємств і організацій на відповідній території та на підставі затверджених кошторисів доходів і видатків. Кошторис доходів і видатків бюджетної установи є основним документом, який визначає загальний обсяг, цільовий напрям і поквартальний розподіл її коштів.

Основним критерієм, на якому базується виконання бюджетів усіх рівнів, є забезпечення надходжень податків до бюджетів усіх рівнів. Ця функція покладена на Головну податкову державну адміністрацію при Кабінеті Міністрів України.

Організацію роботи з виконання бюджету Автономної Республіки Крим та місцевих бюджетів ми розглядали у темі 3.

У всіх бюджетах — від державного до сільського — передбачаються резервні фонди, які під час виконання бюджету витрачаються на здійснення невідкладних заходів. Крім резервного фонду, в усіх бюджетах понад передбачені видатки утворюється оборотна касова готівка. Для бюджетів оборотна касова готівка має величезне значення, оскільки забезпечує безперебійне фінансування запланованих по бюджету заходів. Єдине правило — оборотна касова готівка на кінець бюджетного року повинна бути обов'язково поповнена.

7.2. Касове виконання Державного бюджету України

Касове виконання Державного бюджету України проводилось через установи НБУ та уповноважені комерційні банки, які до 1997 року виконували весь комплекс операцій за доходами і видатками державного бюджету.

50

Розглянемо, як працювала система обліку виконання бюджету протягом 1997 року.

Установи комерційних банків відкривали відповідним органам Державного казначейства рахунки для обліку доходів державного бюджету на балансовому рахунку № 100 "Доходи Державного бюджету".

Для забезпечення правильності зарахування надходжень до бюджету згідно з бюджетною класифікацією органи Державного казначейства разом з податковими адміністраціями за місяць до настання нового року подавали відповідним установам комерційних банків списки платників по кожному району, місту із зазначенням виду платежу та номери рахунків, на які повинні зараховуватися платежі.

Платники платежів, зборів та інших обов'язкових платежів незалежно від форм власності здійснювали розрахунки безпосередньо з державним та місцевими бюджетами.

Для забезпечення контролю за надходженнями доходів державного бюджету, своєчасним їх перерахуванням Міністерству фінансів України та за достовірністю звітів щодо касового виконання державного бюджету в установах комерційних банків було відкрито окремий, особливий активний рахунок на балансовому рахунку № 100 "Кошти Державного бюджету, що перераховані Міністерству фінансів України", на якому відображається сума щоденних перерахувань. З цього рахунку установи комерційних банків щоденно на початку дня перераховували електронною поштою до регіональних управлінь НБУ загальну суму доходів, що надійшла на доходні рахунки.

Управління НБУ також щоденно перераховували отримані від комерційних банків кошти по доходах бюджету операційному управлінню НБУ на рахунок № 100.

Перерахування надходжень до бюджету здійснювалось у цілих гривнях.

Для обміну коштів державного бюджету, які надходили від комерційних банків, в управліннях НБУ було відкрито транзитні рахунки на балансовому рахунку № 100 "Кошти Державного бюджету України".

З метою забезпечення контролю за своєчасним і повним перерахуванням доходів державного бюджету в управлінні НБУ реєструвалися дати і номери повідомлень (авізо), що надійшли з комерційних банків, у зведених картках ф. 0407807. У разі неодержання повідомлення з номером філії комерційного банку в день надходження наступного повідомлення надсилався телеграфний запит.

51

Управління НБУ щоденно телеграфом перераховувало залишки транзитних рахунків на централізований рахунок Міністерства фінансів України № 100 в Операційне управління НБУ.

У зведеному балансі НБУ рахунок № 100 показувався у згорнутому вигляді. Там відображалися суми фактичних доходів державного бюджету, зараховані на централізований рахунок Міністерства фінансів України № 100, та неперераховані залишки коштів, що надійшли в останній день звітного періоду на балансовий рахунок № 100 у комерційних банках.

Міністерство фінансів України здійснює фінансування видатків з державного бюджету через Державне казначейство, яке підпорядковується йому, у межах асигнувань, передбачених у бюджеті відповідним міністерствам, відомствам, організаціям та установам, і залишку невикористаних коштів за централізованим рахунком Міністерства фінансів України № 100. Для цього в Операційному управлінні НБУ на балансовому рахунку № 124 "Видатки Державного бюджету України" було відкрито централізований рахунок за видатками державного бюджету.

Облік витрачених коштів, переведених на рахунки розпорядників кредитів по підрозділах бюджетної класифікації, здійснює Міністерство фінансів України на підставі платіжних доручень та виписок із рахунка № 124.

Розпорядникам кредитів в установах банків залишаються діючі відкриті поточні пасивні рахунки на балансовому рахунку № 120 "Поточні бюджетні рахунки установ і організацій по Державному бюджету України".

Нові поточні бюджетні рахунки відкривались організаціям на підставі платіжного доручення Міністерства фінансів України.

Перерахування бюджетних коштів на розрахункові рахунки підприємств, установ і організацій не допускається. За бюджетними установами зберігаються раніше відкриті рахунки для обліку позабюджетних коштів. При цьому кожній бюджетній установі відкривається тільки один рахунок для обліку позабюджетних коштів. Фінансування капітальних вкладень за рахунок державною бюджету здійснюється із загальних поточних рахунків.

Витрати на капітальні вкладення за рахунок власних коштів підприємств і організацій здійснювались безпосередньо з розрахункових рахунків або з рахунків № 171, 174. 741, на які зараховувались відповідні цільові кошти.

52

Перерахування коштів державного бюджету на поточні рахунки міністерств, відомств, підприємств і організацій та установ здійснює Міністерство фінансів України платіжними дорученнями, що їх складають головні розпорядники кредитів на основі поквартального розподілу асигнувань та звітних даних про їх освоєння. Платіжні доручення подаються в чотирьох примірниках, перший з яких підписується службовими особами і завіряється печаткою Міністерства фінансів і разом з двома іншими надсилається банку, четвертий залишається у Центральній бухгалтерії Міністерства фінансів України. У платіжних дорученнях крім основних реквізитів вказуються підрозділи бюджетної класифікації (розділ, глава, параграф, стаття, символ звітності). Для контролю з боку одержувача коштів у дорученнях вказується також сума асигнувань за планом з початку року до кінця поточного кварталу, сума фактично перерахованих коштів з початку року, включаючи це доручення. Перерахування здійснюється у гривнях.

Пенсії пенсіонерам Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ. Служби безпеки та інших військових формувань виплачуються установами Ощадного банку України у відповідному порядку з відшкодуванням витрат установам Ощадного банку з державного бюджету шляхом перерахування коштів Міністерством фінансів України на бюджетний поточний рахунок Ощадного банку України.

Установи комерційних банків, що уповноважені виконувати операції по касовому виконанню бюджету, складають щомісячні та річні звіти по доходах Державного бюджету України за підрозділами бюджетної класифікації і подають їх регіональним управлінням НБУ другого робочого дня наступного місяця.

Національний банк України подає Міністерству фінансів України щомісячні звіти про доходи державного бюджету за підрозділами бюджетної класифікації 8 числа наступного місяця, а річний звіт — за домовленістю з ним.

У щомісячних звітах про касове виконання державного бюджету відображаються залишки пасивних рахунків за доходами, відкритих у комерційних банках і управлінні НБУ.

Загальна сума доходів у щомісячному звіті повинна дорівнювати залишку балансового рахунка № 100 у зведеному балансі НБУ.

Наказом Головного управління Державного казначейства України від 24 грудня 1997 р, № 137 було затверджено новий план рахунків бухгалтерського обліку виконання державного та місцевих бюджетів (було впроваджено протягом 1998 р.). На схемі 7 наведено плани рахунків до і після 1 січня 1998 р.

53

До 1 січня 1998 р.

Розділ

3 1 січня 1998 р.

Грошові кошти

1

Ресурси державного бюджету

Видатки

2

Борюві зобов'язання

Доходи, що розподіляються

3

Кошти в розрахунках

Доходи

4

Результати

Позички видані іа отримані

5

Доходи

Розрахунки

6

Видатки

Кошти передані та отримані

7

Допоміжні рахунки

Результати

8

Схема 7. Зміна план) рахунків бухгалтерського обліку виконання державного та місцевих бюджетів на 1 січня 1998 р.

Облік виконання державного бюджету здійснюється за допомогою рахунків, номери (коди) яких мають від 13 до 28 знаків. Наприклад, номер рахунка розділу 1 визначається за схемою 8.

Показник

Кількість знаків

Клас рахунка 1

1

Код рахунка 1-го порядку

1

Код рахунка 2-го порядку 1

1

Деталізація коду рахунка 3-го порядку

2

Установа банку

2

Вид бюджету

1

Тип операції

І

Код території

6

Разом

15

Схема 8. Умовний ночер рахунка розділу 1 нового плану рахунків бухгалтерського обліку виконання державного та місцевих бюіжепв

54

Операції з виконання державного бюджету відображаються на рівні рахунків другого порядку (відповідно до плану рахунків, який діяв до кінця 1997 р.) та на рівні рахунків другого і третього порядку з урахуванням деталізації (відповідно до плану рахунків). Отже, як основу нового плану рахунків бухгалтерського обліку виконання державного та місцевих бюджетів було взято діючий до 1 січня 1998 р. план рахунків та міжнародні стандарти бухобліку. У розділі 1 ''Ресурси державного бюджету" нового плану відображено зміни, пов'язані:

• з уведенням казначейської системи касового виконання державного бюджету за видатками:

• з включенням позабюджетних фондів (тепер державні цільові фонди) до складу державної о бюджету;

• з розширенням джерел формування дохідної частини бюджету.

У розділі 2 "Боргові зобов'язання" облікову юіь зобов'язання держави за внутрішнім та зовнішнім боргами.

Розділ 3 "Кошти в розрахунках" нового плану такий самий, як і розділ 6 "Розрахунки" попереднього плану рахунків (тільки передбачені окремо виділені рахунки, на яких обліковуються одержані кошти, а окремо —для обліку коштів переданих).

Розділ 4 "Результати (дефіцит/надлишок)" передбачений, як і в будь-яких планах рахунків (такий самий був і в попередньому). Він дає змогу повніше відображати результати виконання бюджету.

Розділ 5 "Доходи" передбачає облік доходів бюджету, доходів, що розподіляються, нез'ясованих надходжень. Передбачено облік доходів за складовими (податкові й неподаткові надходження та ін.).

Розділ 6 "Видатки" має в основі виділення рахунків ознаки економічної класифікації видатків (можливість чіткіше вести облік видатків

бюджету).

Передбачено новий розділ 7 "Допоміжні рахунки" для відображення процесу виділення коштів з державного бюджету.

Новий план рахунків — це значний крок у вдосконаленні організації обліку виконання бюджету. Було використано підходи до складання планів рахунків з обліку виконання бюджету у державах з розвиненими ринковими відносинами. Це полегшило процес обліку виконання бюджету. Новий план рахунків дає змогу:

• враховувати всі зміни в економічній і фінансовій сферах:

• враховувати при обліку всі джерела надходження до бюджету держави в розрізі складових;

• відображати операції по виконанню видаткової частини з урахуванням діючих методів і прийомів;

55

• відбивати на рахунках з бухгалтерського обліку державні внутрішні та зовнішні боргові зобов'язання;

• відображати операції із взаємодії державного бюджету з іншими ланками бюджетної системи у процесі його виконання.

Розпорядниками коштів, як і раніше, є керівники міністерств, відомств та установ, яким відкривають реєстраційні рахунки в органах Державного казначейства України.

Запровадження єдиного казначейського рахунка в НБУ дає змогу мати вичерпну інформацію про щоденний стан руху коштів по доходах і видатках державного бюджету; результати виконання бюджету; незалежність держави від банківської системи у справі контролю та обліку доходів і платежів; дотримання принципу цільового використання бюджетних коштів завдяки здійсненню попереднього контролю.

Банківська система тільки акумулює кошти бюджету, зберігає їх та перераховує за дорученням органів казначейства. Такий розподіл функцій по касовому виконанню державного бюджету між фінансовою та банківською системами є найефективнішим, бо дає змогу зосередити всі важелі в руках Міністерства фінансів України в особі Державного казначейства України.

З упровадженням касового виконання бюджету через єдиний казначейський рахунок відбувається перехід від фінансування видатків до сплати рахунків безпосередньо на користь суб'єктів господарської діяльності, які виконали роботи чи надали послуги. Єдиний казначейський рахунок — це концентрація коштів державного бюджету замість розпорошення їх на десятках тисяч бюджетних рахунків, розміщених в установах, які обслуговують банки (за рахунок коштів державного бюджету утримується близько 60 тисяч установ, організацій та підприємств).

Починаючи з квітня 1997 р. органами Державного казначейства України переведено на сплату рахунків 10,5 тис. бюджетних установ, організацій та 2,6 тис. підприємств (за цей час закрито близько ЗО тис. поточних бюджетних рахунків в обслуговуючих установах банків). Натомість відкрито 10,6 тис. реєстраційних рахунків в органах Державного казначейства України до єдиного казначейського рахунка. Загальна сума кошторисів установ і організацій, що перейшла у 1997 р. від фінансування видатків до оплати рахунків в органах казначейства, становила 35% суми Державного бюджету України,

Починаючи з травня 1998 р. органи Державного казначейства України здійснюють облік надходжень до державного бюджету за вида-

56

ми податків, зборів та обов'язкових платежів паралельно з установами НБУ й уповноважених комерційних банків (їх 17), а з 1 січня 1999 р. забезпечують самостійне впровадження цієї функції (за винятком доходів, кошти від яких надходять на рахунки Державної митної служби України — ст. 41 Закону України "Про Державний бюджет України на 1998 р." від 30.12.97).

Створити справді ефективну систему контролю за надходженням належних державному бюджету коштів можна лише за умови впровадження казначейської системи виконання доходної частини бюджету, яка, зокрема, передбачає здійснення органами Державного казначейства України повного комплексу процедур з обліку доходів Державного бюджету України як за їх видами, так і за сплатою податків, а також контролем за виконанням плану надходжень до Державного бюджету України, що мобілізуються по відповідних територіях. З 1 квітня 1999 р. видатки Державного бюджету України здійснюються через реєстраційні рахунки установ в органах Державного казначейства України.

Контрольні запитання

1. Які заходи передбачає виконання бюджетів?

2. На якому критерії базується виконання бюджетів усіх рівнів?

3. З якою метою утворюються резервні фонди та оборотна касова готівка в усіх бюджетах?

4. Через які банківські установи провадиться касове виконання Державного бюджету України?

5. Як установи банків звітують по касовому виконанню бюджетів?

6. Які відмінності має новий план рахунків бухгалтерського обліку виконання державного та місцевих бюджетів?

7. Що дає державі запровадження єдиного казначейського рахунка державного бюджету?

57

Тема 8

ДЕРЖАВНІ ЦІЛЬОВІ БЮДЖЕТНІ ТА ПОЗАБЮДЖЕТНІ ФОНДИ

8.1. Державний Пенсійний фонд

Пенсійний фонд є органом державної виконавчої влади як такий, що визначає перспективні та поточні завдання Фонду, подає на розгляд Міністерству фінансів України проект рішень про річний бюджет Фонду і звіт про його виконання, у межах положення приймає і затверджує нормативні документи, заслуховує звіти підвідомчих органів, проводить ревізії та перевірки їх діяльності.

Бюджет Пенсійного фонду України формується за рахунок:

• обов'язкових страхових внесків;

• коштів державного і місцевих бюджетів;

• коштів, що надходили за регресійними вимогами;

• добровільних внесків підприємств, установ, організацій і громадян;

• обов'язкових страхових внесків та інших надходжень. Напрями надходження коштів з Пенсійного фонду:

• фінансування виплати державної пенсії, соціальних виплат, пені, у тому числі громадянам, що виїхали на постійне проживання за кордон;

• реалізація державних, регіональних та міських, районних програм соціального захисту населення;

• створення банку даних про платників обов'язкових страхових внесків до Пенсійного фонду, розвиток його матеріально-технічної бази органів й організація роз'яснювальної роботи з населенням.

Особливість витрачення коштів Пенсійного фонду полягає в тому, що кошти зберігаються в установах банків на розрахункових рахунках і вилученню не підлягають, а органи управління Фонду утримуються за рахунок державного бюджету.

58

8.2. Державний фонд сприяння зайнятості населення

Напрями діяльності державних і територіальних програм зайнятості:

• сприяння розвитку й структурній перебудові економіки, що здійснюється з метою створення умов для направлення працівників, що вивільнюються на підприємства, де є вільні робочі місця;

• запобігання збільшенню безробіття і скорочення його завдяки підвищенню економічної заінтересованості підприємств та організацій у створенні додаткових робочих місць, професійної орієнтації, підготовки, перепідготовки й підвищення кваліфікації населення, ефективного використання трудових ресурсів;

• захист безробітних та їхніх сімей від негативних наслідків безробіття; забезпечення зайнятості громадян, які потребують соціального захисту і не здатні на рівних умовах конкурувати на ринку

праці;

• формування матеріальної, кадрової, інформаційної, статистичної, фінансової та науково-історичної бази державної служби зайнятості;

• сприяння зайнятості населення сільських місцевостей. Професійну підготовку, підвищення кваліфікації і перепідготовку громадян організовує Державна служба зайнятості за її направленням у навчальних закладах, на підприємствах і організаціях (незалежно від їх підпорядкованості) згідно з укладеними договорами або у спеціально створюваних для цього навчальних центрах за рахунок коштів Державного фонду сприяння зайнятості населення.

8.3. Державний фонд ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення

Держава взяла на себе зобов'язання щодо відшкодування за ушкодження здоров'я або втрату працездатності внаслідок катастрофи та втрати годувальника. Визначено матеріальні витрати, що їх зазнали громадяни та їхні сімТ внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС. Виходячи з цього держава забезпечує своєчасне медичне обстеження і лікування та соціальний захист громадян.

59

Особливу увагу держава приділяє дітям, які потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи: забезпечує їх лікування, надає грошову допомогу та встановлює інші пільги.

Визначено пенсії особам, що постраждали від Чорнобильської катастрофи, які встановлюються у вигляді державної пенсії та додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров'ю, і які призначаються після отримання права на державну пенсію.

8.4. Державний інноваційний фонд

Будь-який інноваційний проект упроваджується шляхом конкурсного добору. На етапі створення в Україні відповідних інноваційних фірм Державний інноваційний фонд і його структурні підрозділи повинні надавати наукові консультації та виконувати попередню експертизу інноваційних проектів, а реалізувати за рахунок коштів Державного інноваційного фонду і через інвесторів (випуск в обіг акцій).

Широке впровадження в економіку інновацій є гарантом поступального розвитку економіки країни.

8.5. Державний фонд соціального страхування

Згідно з чинним законодавством України соціальне страхування належить до цільових фондів, а встановлені до нього платежі — до обов'язкових платежів. Відповідно до цього всі підприємства України, працівники яких підлягають державному соціальному страхуванню, громадяни-підприємці, що використовують найману працю, повинні бути зареєстровані як страхувальники в органах профспілки за місцем розташування.

Контроль за своєчасним, повним надходженням страхових внесків та інших платежів і правильністю витрачання коштів соціального страхування здійснюють страхувальники, профспілкові органи, ревізійні комісії профспілок.

8.6. Позабюджетні фонди органів місцевого самоврядування

Коли у країні існує дефіцит бюджету, не обійтися без залучення коштів підприємств для потреб міст і селищ. З огляду на це органи місцевого самоврядування формують позабюджетні й цільові фонди,

60

які поряд з іншими залучають кошти фондів соціального розвитку підприємств, об'єднань, організацій та установ пропорційно чисельності робітників і службовців, що постійно проживають у містах, селищах, селах, для розвитку їхнього житлово-комунального господарства.

В умовах кризових явищ. підхід до формування позабюджетних коштів за рахунок пайової участі підприємства у благоустрої чи будівництві приміщень соціально-культурних установ або житла є найперспективнішим. При стабілізації економіки формування позабюджетних коштів можливе і з урахуванням чисельності робітників, що примусить підприємства вишукати резерви підвищення рентабельності виробництва.

Практика роботи місцевих рад народних депутатів показує, що формування позабюджетних коштів здійснюється за рахунок:

• залучення коштів населення, добровільних внесків і пожертвувань;

• доходів від місцевих позик, грошово-речових лотерей та аукціонів;

• плати за реєстрацію і перереєстрацію підприємств усіх форм власності.

Контрольні запитання

1. За рахунок чого формується бюджет Пенсійного фонду України?

2. Які напрями діяльності державних і територіальних програм зайнятості?

3. У чому виявляється роль Державного фонду ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення?

4. У чому полягає значення Державного інноваційного фонду?

5. Як формуються позабюджетні фонди органів місцевого самоврядування?

61

Тема 9

КОНТРОЛЬ ЗА ВИКОНАННЯМ БЮДЖЕТІВ

9.1. Система контролю за виконанням бюджету та використанням коштів позабюджетних фондів

Контроль за виконанням бюджету та використанням органами державної виконавчої влади та виконавчими органами місцевих рад народних депутатів коштів позабюджетних фондів здійснюють відповідно Верховна Рада України, Верховна Рада Автономної Республіки Крим та місцеві ради народних депутатів, які самостійно визначають організаційні форми здійснення такого контролю.

Органи державної виконавчої влади та виконавчі органи місцевих рад народних депутатів разом з органами Міністерства фінансів України здійснюють контроль за станом надходження доходів відповідного бюджету, коштів позабюджетних фондів та правильністю використання підприємствами, установами та організаціями виділених їм з відповідного бюджету асигнувань коштів позабюджетних фондів.

Органи державної виконавчої влади та виконавчі органи місцевих рад народних депутатів вищого рівня здійснюють нагляд за ходом виконання бюджету відповідними виконавчими органами нижчого рівня, виходячи з вимог дотримання чинного законодавства, рішень органів державної виконавчої влади, рад народних депутатів та їх виконавчих органів вищого рівня, прийнятих у межах їх компетенції. Якщо субвенції, які виділені бюджету нижчого територіального рівня, не витрачено у встановлений строк або вони витрачаються не за цільовим призначенням, субсидіювання припиняється, а виділені кошти підлягають поверненню до бюджету, з якого їх було отримано.

62

Верховна Рада України, Верховна Рада Автономної Республіки Крим, місцеві ради народних депутатів та їх постійні комісії можуть у процесі виконання бюджету вимагати від відповідного виконавчого органу, його фінансових та інших органів, органів управління позабюджетних фондів будь-яку інформацію, пов'язану з виконанням бюджету, використанням коштів позабюджетних фондів. Порядок і строки надання такої інформації визначаються відповідними радами, які можуть також прийняти рішення про залучення аудитора для проведення перевірки виконання бюджету, а також використання коштів позабюджетних фондів виконавчим органам влади чи органами управління позабюджетних фондів.

Міністерство фінансів України розподіляє кошти між розпорядниками, через уповноважених контролерів санкціонує використання бюджетних коштів розпорядниками, здійснює загальний нагляд за виконанням бюджету, подає звіти Президентові України і Верховній Раді України про порушення Закону України "Про Державний бюджет України", перевіряє випадки порушення цього Закону і здійснює санкції до порушників або надає відповідні проекти рішень Президентові України чи Верховній Раді України.

Міністр фінансів України несе персональну відповідальність перед Верховною Радою України за дотримання Закону України "Про Державний бюджет України". Міністр фінансів України зобов'язаний негайно інформувати Верховну Раду України про всі випадки порушення органами державної виконавчої влади і посадовими особами виключного права Верховної Ради України встановлювати податки, збори, інші обов'язкові платежі й визначати законність використання бюджетних коштів.

Таким чином, невід'ємною складовою управління державою є контроль, який дає змогу не лише виявляти помилки в роботі, а й запобігати їм, шукати нові резерви та можливості.

Вимоги до систем контролю виконання бюджету та використання коштів позабюджетних фондів:

• здійснювати безперервно, регулярно і систематично;

• бути своєчасним за терміном здійснення;

• бути оперативним, дійовим та гласним;

• мати загальний характер;

• форми і методи контролю повинні мати різнобічний характер. У зв'язку з прийняттям останнім часом низки законодавче нормативних актів щодо регламентації контрольних процедур у галузі фі-

63

нансів, нової актуальності набуло питання місця і ролі суб'єктів, які віднесені до категорії "державний фінансовий контроль" (ДФК). Найважливіші функції ДФК відображені у таблиці.

Порівняння найважливіших функцій основних суб'єктів ДФК

Суб'єкт

контролю

Підпорид-

кованість

Найважливіші функції

Рахункова

палата

Верховній

Раді України

Контроль за використанням коштів

Державного бюджету України

Державна контрольно-

ревізійна служба

України

Міністерству фінансів

України

1. Контроль за витрачанням бюджетних коштів усіх рівнів і коштів позабюджетних фондів.

2. Контроль за збереженням держмайна у бюджетних установах.

3. Контроль за достовірністю бухгалтерського обліку і звітності в бюджетних установах.

/державна

податкова

служба

України

Президентові

У країни

1. Облік платників податків та інших обов'язкових платежів до бюджетів і держфондів.

2. Контроль за правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати податків та інших обов'язкових платежів.

3. Контроль за достовірністю податкового обліку і звітності.

Державне казначейство

України

Міністерству фінансів

України

1. Організація виконання Державного бюджету України і здійснення контролю за цим.

2. Управління коштами бюджету та коштами державних позабюджетних фондів.

3. Ведення обліку касового виконання Державного бюджету України.

Розглянемо питання функцій суб'єктів ДФК детальніше.

9.2. Рахункова палата Верховної Ради України

Рахункова палата (РП) Верховної Ради України є постійно діючим вищим органом державного фінансово-економічного контролю, який утворюється Верховною Радою України, підпорядкований і підзвітний їй. Вона здійснює свою діяльність одностайно, незалежно від будь-яких інших органів держави. Рахункова палата Верховної Ради України була створена згідно із Законом України "Про Рахункову палату Верховної Ради України" від 11 липня 1996 р. № 316/96-ВР. Правова основа організації крім Закону визначається Конституцією України та іншими актами законодавства.

64

Завдання РП Верховної Ради України:

• організація і здійснення контролю за своєчасним виконанням державного бюджету України;

• контроль за утворенням і погашенням внутрішнього і зовнішнього боргів України;

• контроль за фінансуванням загальнодержавних програм;

• контроль за дотриманням законності щодо надання Україною допомоги іноземним державам, організаціям;

• контроль за законністю та своєчасністю руху коштів Державного бюджету України та коштів позабюджетних фондів в установах банків;

• контроль за грошовою емісією;

• аналіз встановлених відхилень від показників бюджету та підготовка пропозицій щодо їх усунення;

• регулярне інформування Верховної Ради України, її комітетів про хід виконання Державного бюджету України.

Склад РП Верховної Ради України: Голова; перший заступник і заступник голови; головні контролери; секретар; апарат для здійснення діяльності.

Усі контрольні органи, створені відповідно до законів України, зобов'язані сприяти діяльності РП Верховної Ради України, подавати за її запитами інформацію про результати виконаних ними перевірок та ревізій.

Рахункова палата Верховної Ради України в межах своєї компетенції може залучати до участі у здійсненні контрольно-ревізійної діяльності державні органи та їх представників, а також має право на договірній основі залучати до ревізій і перевірок недержавні аудиторські служби та окремих висококваліфікованих спеціалістів.

Щорічно не пізніше 1 грудня РП подає Верховній Раді України загальний письмовий звіт про результати виконання доручень Верховної Ради України, проведених перевірок і ревізій. Звіт РП Верховної Ради України затверджується Верховною Радою України.

Рахункова палата — створений законодавчою владою спеціальний інститут парламентського фінансового контролю — діє від імені парламенту і призначається для перевірки фінансових аспектів діяльності інших гілок державної влади.

У зарубіжних країнах є вищий орган фінансового контролю, який підпорядковується парламенту або президенту і на який покладено контроль за витрачанням коштів державного бюджету. Наприклад,

65

головне контрольне управління Конгресу США контролює здійснення різних державних програм щодо законності, доцільності та ефективності здійснених витрат. Федеральна рахункова палата ФРН так само контролює всі федеральні підприємства, страхові установи федерації, власні підприємства з 50-відсотковою часткою участі держави, усі інші організації, якщо вони розпоряджаються державними коштами. Рахункова палата Австрії уповноважена проводити перевірку не тільки державного господарства федерації, а й фінансову діяльність благодійних та інших фондів і закладів, управління якими здійснюється органами федерації. Державна рахункова палата Угорщини, крім того, контролює діяльність податкового управління, державної митниці, управління гербових зборів і навіть господарську діяльність партій.

При створенні РП Верховної Ради України був врахований світовий досвід, що є, безумовно, позитивним чинником. Але сфера їїдіяль-ності обмежена рішенням конституційного суду, яке визнало неправомірним проведення РП Верховної Ради України фінансового контролю за витрачанням коштів державного бюджету. Оскільки контроль за виконанням державного бюджету є складовою державного фінансового контролю, потрібно створити новий контрольний орган, який здійснюватиме зазначені функції.

9.3. Функції Державної контрольно-ревізійної служби України

Державна контрольно-ревізійна служба України — головна ланка фінансового контролю. Перехід до ринкової економіки змінив структуру, форми і методи контролю. До переходу до ринкової економіки фінансовий контроль здійснювався з метою перевірки виробництва й розподілу суспільного продукту, використання матеріальних і грошових засобів відповідно до плану. Нині функцією фінансового контролю є перевірка:

• складання і виконання бюджету всіх рівнів, і передусім державного;

• надходження податків і зборів в усі ланки бюджетної системи;

• дотримання положень фінансової дисципліни при виконанні видаткової частини бюджетів;

• заходів щодо виявлення резервів скорочення видатків бюджетів усіх рівнів.

66

Поряд із цим фінансовий контроль сприяв і сприяє збільшенню нагромаджень коштів і зростанню рентабельності виробництва, боротьбі за впровадження жорсткого режиму економії і за ефективне використання матеріальних та фінансових ресурсів. Забезпечує збереження як державної, так і інших форм власності та використання коштів. Основною функцією фінансового контролю є боротьба за виконання державного бюджету як за доходами, так і за видатками.

9.4. Функції Державної податкової служби України

Для забезпечення контролю за повним і своєчасним надходженням у бюджет державних податків та інших платежів Державна податкова служба України (ДПС) та її органи на місцях здійснюють роботу, пов'язану з своєчасним і повним обліком всіх платників податків та інших обов'язкових платежів.

Основне завдання ДПС України — контроль за чітким виконанням законодавчих та нормативних актів по податках, правильністю обрахування, повнотою і своєчасністю внесення до бюджету податків та інших платежів, встановлених законодавством України або рішеннями місцевих органів влади.

У своїй діяльності ДПС України та її органи на місцях керуються Конституцією України, законами України, указами Президента України, постановами Кабінету Міністрів України, а регіональні органи ДПС України — рішеннями відповідно обласних та районних державних адміністрацій, виконкомів міських рад народних депутатів у частині контролю за надходженням податків, зборів та інших платежів бюджету.

Державна податкова служба України, її органи у своїй діяльності не підзвітні регіональним органам влади й управління; вони підпорядковуються Президенту України.

Функції ДПС України:

• проведення та організація обласними, міськими, районними податковими службами контролю за виконанням законодавства по податках та інших платежах у бюджет як юридичними, так і фізичними особами;

• розробка пропозицій щодо вдосконалення податкового законодавства;

67

• розробка й видання інструктивних, методичних вказівок та інших нормативних документів про порядок утримання податків та інших платежів у бюджет;

• розробка форм податкових розрахунків, декларацій та інших документів, пов'язаних із нарахуванням та виплатою платежів у бюджет, а також форми звітів про виконану роботу;

• здійснення роз'яснювальної роботи серед населення, підприємств та організацій щодо порядку, строків та методів розрахунків податків та інших платежів до бюджету;

• організація роботи податкових організацій області, міст районів з обліку, оцінювання й реалізації конфіскованого майна та майна, яке переходить державі за правом наслідування, скарбів, з проведення перевірки правильності та схоронності коштів, одержаних від державного мита, а також з перевірки касових операцій, які виконуються міськими, селищними радами по нарахованих та одержаних від населення податкових платежах;

• обстеження та перевірка організації роботи податкових служб усіх рівнів, за результатами яких вживаються заходи щодо усунення порушень у перевірених організаціях, а в разі потреби заслуховуються звіти керівників з прийняттям відповідних рішень. Податкові служби у містах, районах у містах та районах виконують такі специфічні функції:

• забезпечують своєчасний й повний облік платників та інших платежів у бюджет;

• контролюють своєчасне надання платниками бухгалтерських звітів і балансів, податкових розрахунків, звітів, декларацій про доходи та інших документів, пов'язаних з нарахуванням платежів до бюджету, перевіряють достовірність цих документів у частині нарахування прибутку, дохідних об'єктів щодо обкладання податками;

• перевіряють достовірність даних про джерела одержання коштів, записаних у деклараціях громадян;

• передають правоохоронним органам матеріали по фактах порушень, за які передбачається кримінальна відповідальність, а також подають в арбітражні суди позови до підприємств, установ, організацій і громадян щодо вилучення в дохід держави коштів, отриманих за угодами, які суперечать чинному законодавству, і виконують іншу роботу.

Загалом ДПС України втілює в життя податкову політику держави.

68

9.5. Функції Державного казначейства України

Державне казначейство України створено для забезпечення чіткого контролю за надходженням коштів до державного бюджету, для чого створені підпорядковані йому казначейства в областях, містах і районах (715 управлінь і відділень загальною фактичною чисельністю близько 5000 осіб).

Відповідно до функцій, визначених Указом Президента України, Державне казначейство України:

• організовує та здійснює виконання державного бюджету на основі принципу єдиного казначейського рахунка;

• здійснює керівництво підвідомчими територіальними органами;

• веде зведені реєстри розпорядників коштів державного бюджету, державних позабюджетних фондів та рахунків територіальних органів Державного казначейства в установах банків; здійснює управління доходами і видатками державного бюджету; виконує операції з наявними бюджетними коштами, включаючи іноземну валюту, у межах розпису доходів і видатків;

• організовує та здійснює прогнозування й касове планування коштів державного бюджету, визначає на основі чинного законодавства розміри поточного використання їх в межах затверджених видатків;

• управляє внутрішнім і зовнішнім державними боргами;

• розподіляє між бюджетами всіх рівнів відрахування від загальнодержавних податків і платежів за нормативами, затвердженими НБУ;

• управляє коштами бюджету й фінансує витрати бюджету. Головне управління Державного казначейства України у своїй діяльності взаємодіє з органами влади й управління, органами ДПС України, фінансовими органами, установами банків та Державної контрольно-ревізійної служби України.

Основна мета Державного казначейства України та його органів — вирішити комплекс питань, пов'язаних з виконанням державного бюджету, починаючи із забезпечення контролю за надходженням загальнодержавних доходів і зборів до їх проходження через банки з наступним використанням у межах передбачених у бюджеті асигнувань розпорядниками кредитів.

69

Контрольні запитання

1. Які органи здійснюють контроль за виконанням бюджету та використанням позабюджетних фондів?

2. У чому полягають функції фінансового контролю?

3. Яким є основне завдання ДПС України у бюджетному процесі?

4. Яка головна мета Державного казначейства України?

5. Як розподіляє кошти між розпорядниками Міністерство фінансів України?

6. Які функції виконує Рахункова палата Верховної Ради України?

70

Тема 10

ДЕРЖАВНИЙ БЮДЖЕТ УКРАЇНИ ТА ЇЇ БЮДЖЕТНА ПОЛІТИКА У 1999 р.

Верховна Рада України 31 грудня 1998 р. прийняла Закон України "Про Державний бюджет України на 1999 рік". (Вдруге економіка держави розпочала новий рік із бюджетом, затвердженим у попередньому році.)

Під час розгляду бюджету точилися численні дискусії й уточнювалися розрахунки. Кабінет Міністрів України подав проект закону про Державний бюджет України Президенту України, а після розгляду проекту і згоди з ним Президент України подав його на розгляд і затвердження до Верховної Ради України у жовтні 1998 року (проект Закону України "Про Державний бюджет України на 1998 рік" було подано до Верховної Ради України 15 вересня 1997 р.).

У результаті трьох читань у Верховній Раді України та напруженої тримісячної погоджувальної роботи над проектом бюджету в Комітеті з питань бюджету та у профільних комітетах Кабінету Міністрів України вдалося врахувати переважну більшість зауважень до бюджету, зробити його максимально реальним, збільшити дохідну частину, упорядкувати видаткову, що врешті-решт дало змогу Верховній Раді України прийняти бюджет як Закон України.

На формування показників бюджету вплинув стан виконання його дохідної частини у 1998 р., коли до зведеного бюджету надійшло 28 млрд 441 млн грн (у 1997 р. надходження становили 15,7 млрд грн), тобто 95,6% до розрахованих сум на рік (у 1997 р. — 89,2%). За окремими дохідними статтями до бюджету не надійшло до запланованих сум 6,2 млрд грн (на 1 січня 1998 р. — 3,3 млрд грн).

Водночас слід зазначити значне перевиконання дохідної частини місцевих бюджетів. У 1998 р. надходження до місцевих бюджетів становили 13.054 млн грн (перевищення суми на 41,1%).

71

Аналіз стану мобілізації доходів бюджету свідчить, що основними причинами невиконання запланованих сум залишаються:

• темп падіння реальних обсягів ВВП (у 1999 р. — 1% на рік);

• рівень інфляції (у межах 19% до грудня 1998 р.);

• незадовільний фінансовий стан суб'єктів підприємницької діяльності;

• недосконалість податкового законодавства;

• ухилення від сплати податків;

• неповний рух готівки через банки і наявність тіньових потоків фінансових ресурсів;

• засилля бартерних операцій.

Стан розрахунків із бюджетом за рік (з 1998 по 1999 р.) свідчить, що платники податків стали на шлях свідомої їх несплати (недоїмка зросла на 8 млрд грн — з 2,3 до 10,3 млрд грн).

З урахуванням усіх викладених чинників і був сформований Кабінетом Міністрів України та затверджений Верховною Радою України бюджет на 1999 р.

Основні параметри зведеного бюджету:

• обсяг доходів — 34,25 млрд грн, або 27,6% ВВП (1998 р. — 29,76 млрд грн, 29,44% ВВП);

• обсяг видатків — 35,49 млрд грн, або 28,6% ВВП (1998 р. — 33,14 млрд грн, 32,78% ВВП);

• дохідна частина державного бюджету — 23,9 млрд грн, або 69,8% доходів зведеного бюджету (1998 р. — 21,1 млрд грн, або 70,9% доходів зведеного бюджету);

• граничний розмір дефіциту державного бюджету встановлено у сумі 1,24 млрд грн, або 1% ВВП і 4,9% його видатків (1998 р. —3,38 млрд грн, 3,3% ВВП і 13,8% його видаткової частини);

• граничний розмір державного внутрішнього боргу України на 1 січня 2000 р. встановлений у сумі 20,26 млрд грн (1 січня 1999 р. — 16,96 млрд грн). Розмір державних зовнішніх запозичень України для погашення боргу та фінансування дефіциту бюджету — 825,5 млн дол. США (1998 р. — 3,08 млрд дол. США).

Порівняно з фактичним виконанням 1998 р. є зміни у структурі доходів за рахунок зменшення питомої ваги податкових надходжень — з 75,5 до 74%, зростання неподаткових надходжень — з 8,85 до 16,3%.

72

Як і в 1998 р., найбільшу вагу у структурі дохідної частини зведеного бюджету становлять:

• ПДВ — 24,2% (25,4% — у 1998 р.);

• податок на прибуток підприємств — 13,7% (19,8% — у 1998 р.);

• прибутковий податок із громадян — 11,5% (12,5% — у 1998 р.);

• акцизний збір — 8,2% (4,4% — у 1998 р.).

Якщо частка прямих податків у доходах 1999 р. зменшиться з 32,3 до 25,2%, то частка непрямих подагків збільшиться з 31,6 до 36,2%.

Існують теоретичні обґрунтування того, що основу податкової системи держави мають формувати прямі податки, а непрямі податки не повинні перевищувати 30% дохідної частини зведеного бюджету. Отже, оволодіння цією ситуацією є важливим напрямом удосконалення бюджету в наступні роки.

Порівняно з бюджетом минулого року в бюджеті 1999 р. відбулися суттєві зміни — у складі його дохідної частини передбачено нові дохідні джерела (гербовий збір, лотереї, дивіденди від акцій тощо) на суму понад 2,3 млрд грн.

Відповідно до обсягів дохідної частини бюджету були сформовані розміри його видаткової частини. Соціальна орієнтація збережена в бюджеті, про що свідчать понад 14,2 млрд грн (39,2% загальної суми видатків зведеного бюджету) асигнувань на заходи соціального захисту й соціального забезпечення населення, соціально-культурну сферу (у 1998 р. — відповідно 12,5 млрд грн, або 38%).

У 1999 р. бюджети всіх областей, Автономної Республіки Крим та міста Севастополя дотаційні, крім міста Києва (382,2 млн грн до державного бюджету).

На 7 млн грн (порівняно з 1998 р.) зменшені видатки зведеного бюджету на органи державного управління, а на судову владу та національну оборону збільшені на 20 млн грн.

Значні кошти в бюджеті передбачені на фінансування промисловості й енергетики — 2,1 млрд грн (76,2 % з них — на підтримку паливно-енергетичного комплексу).

Видатки на розвиток агропромислового комплексу в 1999 р. становлять 951,7 млн грн проти 915,7 млн грн у бюджеті 1998 р., без капітальних вкладень.

Велика увага у процесі розробки бюджету приділялась проблемі оптимізації розмежування доходів і видатків між державним і місцевими бюджетами: застосовувались єдині групові та індивідуальні норми і нормативи; враховувалася динаміка витрат за попередні періоди.

73

Ідеальний варіант — це формування мінімального розміру місцевих бюджетів на основі державних мінімальних стандартів (таких законодавче визначених стандартів немає). Верховна Рада України погодилась із доцільністю диференційованого підходу до регулювання місцевих бюджетів, що дає можливість запровадити принцип заінтересованості центральних і місцевих органів виконавчої влади у мобілізації загальнодержавних податків, зборів та інших обов'язкових платежів,

Загальний обсяг доходів до місцевих бюджетів прогнозується на рівні 10739 млн грн (у 1998 р. — 9250,6 млн грн), із регулюючих доходів за державним бюджетом у повному обсязі залишено тільки податок на додану вартість.

Обсяг видаткової частини місцевих бюджетів становитиме 12783 млн грн, або 36% загального обсягу видаткової частини зведеного бюджету (у 1996 р. — 29%, у 1997 р. — 30,1%, у 1998 р. — 33,7%), що свідчить про зростання питомої ваги місцевих бюджетів у бюджеті держави.

Добре усвідомлюючи пртаманні бюджету недоліки. Кабінет Міністрів України, Міністерство фінансів України вважають його досить реалістичним, таким, що відповідає економічній ситуації в державі, Для поліпшення бюджету буде запроваджено план заходів щодо реалізації закону про бюджет (зміст їх у терміновому відпрацюванні механізмів реалізації окремих статей закону).

Кабінет Міністрів України 27 січня 1999 р. прийняв Постанову № 88 ''Про заходи щодо забезпечення своєчасного і в повному обсязі надходження доходів до Державного бюджету України на 1999 р.", якою ставляться конкретні кількісні завдання щодо мобілізації в поточному році податків, зборів (обов'язкових платежів) до бюджетів.

Важливу роль у поліпшенні виконання бюджету має відіграти проведення адміністративної реформи, і насамперед реформи Міністерства фінансів України з метою вдосконалення його адміністративної структури, уточнення функцій, підвищення ролі й статусу.

1999 рік має стати роком здійснення бюджетної реформи, яка повинна вирішити питання, пов'язані з методологією формування бюджету.

Усі заходи — від прийняття Закону України "Про бюджетний устрій та бюджетний процес" до дотримання жорсткої бюджетної дисципліни — сприятимугь підвищенню ефективності бюджетного процесу, стабілізації й оздоровленню державних фінансів і успішному виконанню державного бюджету.

74

Контрольні запитання

1. Як вплинув сган виконання дохідної частини бюджету 1998 р. на формування показників 1999 р.?

2. Які основні причини невиконання запланованих сум у бюджеті?

3. Які основні параметри зведеного бюджету на 1999 р.?

4. Якою є частка дохідної частини зведеного бюджету на 1999 р., сформована за рахунок податків? Яких саме?

5. Які основні напрями бюджетної політики у 1999 р.?

6. Які заходи потрібні для вдосконалення бюджетного процесу?

75

Список використаної та рекомендованої літератури

1. Конституція України // Уряд. кур'єр.— 1996.— № 84.

2. Закон України "Про банки і банківську діяльність" від 13.02.96 // ВВР України.— 1996—№ 7.

3. Закон України "'Про бюджетну систему України " від 29.06.95 // Уряд. кур'єр.--1995.—№ 107-108.

4. Закон України "Про Державний бюджет України на 1999 р." від 31.12.98 // Фінанси України,— 1999.—№ З.—С. 17-37.

5. Закон України "Про Державний бюджет України на 1998 р." від ЗО .12.97 // ВВР України.— 1998. — 21.

6. Закон України "Про державну податкову службу в Україні" від 24.12.93 // Голос України.— 1994.— № 26.

7. Закон України "Про державну контрольно-ревізійну службу України" від 26.01.93//ВВР України.— 1993—№ 13.

8. Закон України "Про підприємства в Україні" від 27.03.91 II Діло.— 1994.—№24.

9. Закон України "Про Рахункову палату Верховної Ради України" від 11.07.96 // ВВР України.— 1996.—№ 43.

10. Закон України ''Про систему оподаткування" від 18.02.97 // ВВР України.—1997.—№ 16.

11. Про державне казначейство України: Указ Президента України № 135195 від 27.04.95 // Уряд. кур'єр.— 1995.— № 68-69.

12. Антонюк О. А. Прогнозування стану фінансового ринку на основі експертних оцінок // Фінанси України.— 1998.— № 8.— С. 118-128.

13. Ареф 'єва К. В. Фінансові елементи розвитку макроекономіки України // Фінанси України.— 1998.—№4.—С. 16-22.

14. Бабійчук А. Б. Напрямки вдосконалення системи оподаткування в Україні // Фінанси України. — 1998.— № 10. — С. 99-103.

15. Безг.убенко Л. М. До питання про суть фінансів // Фінанси України.— 1998—№ 1.—С. 12-16.

16. Бескид Й. М. Теоретичні підвалини дослідження суті Державного бюджету України // Фінанси України.— 1998.— № 1.— С. 16-26.

17. Буковинський С. А. Шляхи розвитку бюджетної системи України // Фінанси України.— 1998.— № 9.— С. 3-9.

18. Василюк О. П. Державні фінанси України.— К.: Вища шк., 1996.

19. Єпіфанов А. О., Сахо І. В., Дьякомва І. І. Бюджет і фінансова політика України.— К.: Наук. думка, 1997.

20. Іщенко Є. П. Фінансове право України.— Херсон, 1997.

21. Самсопов Н. Ф., Баранникова II. П., Строкова Н. Н. Финансьі на макро-уровне: Учеб. пособиедля вузов.— М.: Вьісш. шк., 1998.

76

22. Сифонова Л. Д. Реформування системи обліку виконання бюджету // Фінанси України,— 1998.- № 7.— С. 35-40.

23. Степанкова Т. М. Фінанси в умовах перехідної економіки // Фінанси України,— 1998.- - № 2.— С. 5-20.

24. Федосов В. М., Огородиш С. Я., Сутормина В. Н. Государственнме фи-

нансьі.— К.: Льібидь, 1991.

25. Финансьі. Денежное обращение. Кредит / Под рел. Л. А. Дробозинои.—

М.: Финансьі й статистика, 1997.

26. Финансьі 1 Под ред. В. М. Родионовой. - М.: Финансь!, 1994.

27. Фінансове право / За ред. Л, К. Воронової, Д. А. Бексрської.— К.: Основи, 1995.

28. Финансово-кредитньш словарь: В ? г. - М.: Финцись' v, статистика,

1984-1988.

29. Фишер С., Дорибуш Р., Шмалечїи Р. Зкономика. - М.: Дело ЛТД, 1993.

77

Зміст

Вступ .................................................................................................     З

Тема 1. Методологічні засади бюджетної системи .......................   5

1.1. Бюджетна система.....................................................    5

1.2. Бюджетний устрій та його принципи ......................   8

1.3. Бюджетний рік та бюджетний процес .....................   9

1.4. Розмежування повноважень органів державної влади і управління у бюджетному процесі.............. 13

1.5. Правила складання та виконання бюджету............ 15

Тема 2. Формування Державного бюджету України ................... 17

2.1. Суть і значення доходів бюджету ............................  17

2.2. Суть і значення видатків бюджету...........................  17

2.3. Призначення і роль Державного бюджету України ......................................................   18

2.4. Доходи і видатки Державного бюджету України... 19

Тема 3. Формування місцевих бюджетів України........................ 22

3.1. Місцеві бюджети як ланка фінансової системи ...... 22

3.2. Доходи місцевих бюджетів .......................................  25

3.3. Видатки місцевих бюджетів .....................................  27

Тема 4. Регулювання доходів і видатків бюджету ....................... 29

4.1. Бюджет як провідна ланка перерозподілу національного доходу та видатків........................... 29

4.2. Планування доходів бюджету всіх рівнів ................ ЗО

4.3. Методи бюджетного регулювання доходів та видатків ..............................................   31

Тема 5. Взаємовідносини бюджетів з ланками фінансової системи..............................   34

5.1. Фінансова система України: визначення, структура .....................................................   34

5.2. Взаємовідносини фінансової та бюджетної систем.......................................................   37

Тема 6. Організація бюджетного процесу.....................................  42

6.1. Сутність бюджетного процесу ................................. 42

6.2. Ланки бюджетного процесу ..................................... 44

Тема 7. Виконання бюджетів.........................................................  49

7.1. Організація виконання бюджетів............................. 49

7.2. Касове виконання Державного бюджету України ............................50

78

Тема 8. Державні цільові бюджетні та позабюджетні фонди....... 58

8.1. Державний Пенсійний фонд..................................... 58

8.2. Державний фонд сприяння зайнятості населення ........................................................   59

8.3. Державний фонд ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення......................................................  59

8.4. Державний інноваційний фонд ................................ 60

8.5. Державний фонд соціального страхування............. 60

8.6. Позабюджетні фонди органів місцевого

самоврядування........................................................   60

Тема 9. Контроль за виконанням бюджетів ................................. 62

9.1. Система контролю за виконанням бюджету та використанням коштів позабюджеіних фондів.........................................................................   62

9.2. Рахункова палата Верховної Ради України ............ 64

9.3. Функції Державної контрольно-ревізійної служби України .......................................   66

9.4. Функції Державної податкової служби України .... 67

9.5. Функції Державного казначейства України ........... 69

Тема 10. Державний бюджет України та її бюджетна

політика у 1999 р...............................................................   71

Список використаної та рекомендованої літератури .................... 76

79


Загальнодержавний (центральний бюджет

Бюджет автономної республіки Крим

Місцеві бюджети

Бюджети міст Києва і Севастополя

Єдність

овнота

Достовірність

Гласність

Наочність

Самостійність

Прогнозована величина видатків зведеного бюджету

Запланована величина доходів

Планова величина видатків

Фінанси субєктів господарювання

Державні фінанси

Міжнародні фінанси

Фінансовий ринок

Бюджет держави

Фонди цільового призначення

Державний кредит

Міжнародні фінансові інститути

Фінанси міжнародних організацій

Міжнародні розрахунки

Ринок капіталів

Ринок грошей

Фінанси державного сектора

Страхуваня

Сфери

Ланки

Міжнародні організації та фінансові інститути

Бюджет

Цільові фонди

Фінансовий ринок

Юридичні особи

Фізичні особи




1. Когда и почему началась скифо-персидская война
2. на тему- Внутреннее и внешнее равновесие- проблемы экономической политики СОДЕРЖАНИЕ Введение
3.  Для неориентированного графа матрица инцидентности B задается следующим о
4. Металлы и сплавы применяемые в полиграфии
5. Диагностика и профилактика неуставных взаимоотношений в части и подразделении
6. Интерпретация поэтического текста КМ Симонов
7. Реферат- История развития инженерного образования в России
8. ROM ФОРМАТЫ И СТАНДАРТЫ Музыкальные оптические компактдиски пришли на смену виниловым в 1982 году приме
9. західному узбережжі а також на родючих землях вздовж річки Кумо Кокемяен тта її озерної системи
10. черного ящика метод дневников метод Дельфы
11.  nарной алгебраической операцией на X называется отображение
12. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук Київ 2007 Дис
13. Periplnet Hpili ~ об энтомологе Гэпли
14. Вопросы к экзамену по административному праву
15. Предварительная сумма экономического ущерба нанесенного стране составляла 39 млрд
16. Тема 6 ОБЩАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА СИСТЕМЫ СВЯЗЕЙ С ОБЩЕСТВЕННОСТЬЮ 1
17. то уже язык не поворачивается назвать
18. Система CLIPPER
19. Eventcomu Все поля анкеты обязательны для заполнения Каждому участнику номера нужно заполнить отдельную анке
20. заповідного фонду.