Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

реферат дисертації на здобуття наукового ступеня доктора сільськогосподарських наук Київ

Работа добавлена на сайт samzan.net:


46

Українська академія аграрних наук

Інститут гідротехніки і меліорації

Мошинський Віктор Степанович

 УДК 551.4: 631.63

МЕТОДИ УПРАВЛІННЯ ПРОДУКТИВНІСТЮ ТА ЕКОЛОГІЧНОЮ

СТІЙКІСТЮ ОСУШУВАНИХ ЗЕМЕЛЬ ЗА ДАНИМИ МОНІТОРИНГУ

06.01.02 - сільськогосподарські меліорації

(сільськогосподарські науки)

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

доктора сільськогосподарських наук

Київ–

Дисертацією є рукопис

Роботу виконано в Українському державному університеті водного господарства та природокористування (УДУВГП) Міністерства освіти і науки України.

Науковий консультант: доктор сільськогосподарських наук, професор

 Вознюк Степан Тихонович, Український державний університет водного господарства та природокористування, професор кафедри агрохімії ґрунтознавства і землеробства.

Офіційні опоненти: доктор сільськогосподарських наук, професор Слюсар    Іван Тимофійович, Інститут землеробства Української Академії аграрних наук, завідувач лабораторії землеробства на осушуваних землях;

доктор сільськогосподарських наук, професор Гринченко Тимур Олександрович, Харківський державний педагогічний університет ім. Г.С. Сковороди, завідувач кафедри ботаніки;

доктор сільськогосподарських наук, професор Меєровський Анатолій Семенович, Республіканське унітарне підприємство „Білоруський науково-дослідний інститут меліорації і луківництва” НАН Білорусі, заступник директора.

 

Провідна установа:  Національний аграрний університет, м. Київ, вул. Героїв Оборони, 15

Захист відбудеться 26 листопада о 10 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.362.01 при Інституті гідротехніки і меліорації УААН за адресою: 03022, м. Київ-22, вул. Васильківська, 37.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Інституту гідротехніки і меліорації УААН за адресою: 03022, м. Київ-22, вул. Васильківська, 37.

Автореферат розіслано  28 травня 2003 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

кандидат технічних наук, с.н.с. Т.І. Топольнік

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Важливою складовою аграрного потенціалу України є землі з регульованим водним режимом. Осушувані землі є базою сільськогосподарського виробництва в північних і північно-західних регіонах України, і тому розробка комплексних методів оцінки їхнього стану, його прогнозування та оптимального управління ним є однією з найбільш актуальних проблем сільськогосподарської науки і практики сьогодення на шляху вирішення завдання підвищення продуктивності осушуваних земель в умовах ресурсозбереження та забезпечення екологічної безпеки. Недосконалість сучасних методів управління продуктивністю осушуваних земель, відсутність методів управління їхньою екологічною стійкістю висувають на перший план проблему розробки методів та методики управління процесами вирощування сільськогосподарських культур і ведення природоохоронної діяльності на осушуваних землях.

Контрольною та інформаційно-дорадчою основою сільськогосподарських, меліоративних та природоохоронних заходів є система еколого-меліоративного моніторингу осушуваних земель і моніторингу вод Держводгоспу України, яка входить до загальної системи екологічного моніторингу (СЕМ “Україна”, Постанова Кабінету Міністрів України №785 від 20.08.93). Вирішення поставленої наукової проблеми дасть змогу застосовувати дані еколого-меліоративного моніторингу для наукового та інформаційного супроводу сільського господарства і природокористування в гумідній зоні України.

Актуальність обраної теми зумовлена необхідністю виконання Указу президента України № 670/98 “Про заходи щодо державної підтримки водогосподарсько-меліоративного комплексу” (від 23.06.98), закону України “Про підтримку сільськогосподарських товаровиробників” (від 01.09.99), Постанови Верховної Ради України №1390-XIV “Про концепцію розвитку водного господарства України” (від 14.01.2000), Закону України про Загальнодержавну програму розвитку водного господарства, реалізації “Комплексної Програми розвитку меліорації земель та поліпшення екологічного стану зрошуваних та осушуваних угідь у 2001-2005 роках і прогноз до 2010 року” (схвалено постановою Кабінету Міністрів України № 1704 від 16.11.2000), у яких сформульовано основні проблеми та завдання щодо розвитку меліорацій в Україні.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Роботу виконано за період з 1995 по 2002 р. згідно з тематичними планами науково-дослідних робіт Українського державного університету водного господарства та природокористування за участю автора як відповідального виконавця держбюджетної та договірної тематики за програмами Державного комітету по водному господарству, Міністерства освіти і науки України, а саме: тема Т-162 “Розробка ВНД “Екологічно-оптимальні режими меліорованих ґрунтів гумідної зони України”, 2001 р., № державної реєстрації 0101U005460; тема І-2 “Розробити наукові принципи та методичні рекомендації з оптимізації природно-меліоративних режимів сільськогосподарських угідь гумідної зони України”, 2001 р., № державної реєстрації 0101U001892 та програмою робіт Рівненської гідрогеолого-меліоративної експедиції.

Мета і завдання досліджень. Головна мета досліджень полягає у розробці наукових і практичних методів оцінки, прогнозування і на їхній основі раціонального управління продуктивністю та екологічною стійкістю осушуваних земель України за даними еколого-меліоративного моніторингу для потреб ведення ефективного та екологічно безпечного землеробства.

Завдання досліджень:

  •  визначити пріоритетні завдання наукових досліджень у галузі управління еколого-меліоративним станом осушуваних земель;
  •  визначити комплексний критерій оцінки меліоративного стану осушуваних земель, встановивши наявність та ступінь зв’язку між урожайністю сільськогосподарських культур та меліоративним станом осушуваних земель;
  •  вдосконалити метод системного математичного моделювання процесу формування біомаси врожаю на осушуваних землях;
  •  розробити методи та методику раціонального управління продуктивністю осушуваних земель за допомогою сільськогосподарських меліоративних та природоохоронних заходів на основі прогнозного імітаційного математичного моделювання і його комп’ютерної реалізації;
  •  встановити оптимальний набір показників для потреб контролю еколого-меліоративного стану та ранжувати їх з точки зору потреб управління;
  •  виконати комплекс натурних спостережень, лабораторних та аналітичних досліджень для ідентифікації математичних моделей і перевірки їхньої адекватності;
  •  розробити методи і методику оцінки, прогнозування та управління екологічною стійкістю меліорованих агрогеосистем локального і регіонального територіального рівня;
  •  розробити практичні рекомендації щодо підвищення продуктивності та екологічної стійкості осушуваних земель України за рахунок збільшення ефективності реалізації раціональних управлінських заходів на основі застосування даних моніторингових спостережень.

Об’єктом досліджень є осушувані землі сільськогосподарського призначення.

Предметом досліджень є методи управління продуктивністю та екологічною стійкістю осушуваних земель, що реалізуються на основі моніторингових даних.

Методи досліджень. Для розробки методів оцінки, прогнозування і управління продуктивністю та екологічною стійкістю осушуваних земель застосовуються методи загальної теорії систем, основні методи системного аналізу та математичного моделювання; імітаційне моделювання реалізується через розв’язання за допомогою чисельних методів системи алгебраїчних рівнянь, сформульованих на основі динамічної теорії міри, основних законів землеробства і екології; при встановленні набору змінних та ідентифікації параметрів моделі продуктивності та оцінки стану осушуваних земель застосовувалися методи математичної статистики і теорії імовірностей, ітераційні методи, методи теорії вимірювань, експертного оцінювання, теорії дослідження операцій і теорії графів; у процесі верифікації та застосування математичних моделей використовувалися методи математичного моделювання і машинного експериментування на ЕОМ. Обробка емпіричного матеріалу і результатів моделювання здійснювалася за математико-статистичними методами із застосуванням кореляційного аналізу, лінійного та нелінійного регресійного аналізів.

Основними джерелами інформації при проведенні досліджень були матеріали власних натурних досліджень, польових та лабораторних моніторингових спостережень гідрогеолого-меліоративної та гідрометеорологічної служб західного регіону України, опубліковані наукові та офіційні статистичні матеріали.

Наукова новизна одержаних результатів. Наукові результати, отримані автором, розвивають теорію кількісної оцінки стану природно-техногенних систем, теорію програмування і прогнозування врожаїв на осушуваних землях, а також теорію стійкості природно-техногенних систем на основі вперше створених, теоретично і експериментально обґрунтованих імітаційних математичних моделей, сумісних з даними еколого-меліоративного моніторингу та даними інших підсистем екологічного моніторингу України.

На захист виносяться запропоновані особисто автором такі наукові положення та наукові результати:

  •  вперше створено наукову концепцію застосування даних моніторингових спостережень для оцінки, прогнозування і управління еколого-меліоративним станом осушуваних земель, що реалізується шляхом моделювання рівня урожайності сільськогосподарських культур на основі врахування встановлених закономірностей зміни у просторі та часі міри впливу регульованих природних і меліоративних режимів на продуктивність осушуваних земель;
  •  вперше на основі динамічної теорії міри розроблено математичну модель для розрахунку і прогнозування продуктивності сільськогосподарських земель. У рамках даної моделі обґрунтовано оптимальний набір показників моніторингу осушуваних земель, розроблено новий вид функції, яка описує закон толерантності рослин і при цьому відрізняється від відомих аналогів вищою варіабельністю форми кривої, а також вищою надійністю апроксимації експериментальних даних;
  •  вперше для осушуваних сільськогосподарських земель математично описано механізм сукупної дії факторів та умов життя рослин на формування фітомаси врожаю. Встановлено, що сукупна дія факторів та умов життя має різний урожайний ефект у різних сільськогосподарських культур;
  •  вперше створено концепцію застосування даних моніторингових спостережень для оцінки, прогнозування та управління екологічною стійкістю осушуваних земель і басейнових територіальних систем, яка розвиває теорію стійкості геосистем на основі поєднання принципу продуктивності геосистеми та концепції екологічної ніші, створено математичну модель для визначення, прогнозування і управління формою та ступенем екологічної стійкості меліорованих земель;
  •  запровадженням методів імітаційного математичного моделювання осушуваних земель як цілісної системи, вдосконалено наявні методи оцінки та прогнозування еколого-меліоративного стану осушуваних земель, побудовані на принципах порівняння фактичних та нормативних значень часткових показників;
  •  вдосконалено наукові принципи бонітування осушуваних ґрунтів за рахунок врахуванням змінності міри впливу окремих показників родючості та застосування відомого закону толерантності, описаного з допомогою розробленої математичної моделі;
  •  встановлено форму і вид емпіричних залежностей для гумідної зони України, які описують часові тренди: суми активних температур повітря, концентрації іонів ґрунтового розчину, вмісту основних поживних речовин та органічної речовини у деяких видах ґрунтів, вмісту радіонуклідів у окремих водотоках.

Практичне значення одержаних результатів:

Наукові результати досліджень та розроблені на їхній основі алгоритми і програмне забезпечення моделей для потреб раціонального управління продуктивністю та екологічною стійкістю осушуваних земель на практиці можуть застосовуватися сільськогосподарськими виробниками, установами Мінагрополітики, Облводгоспами, управліннями меліоративних систем, гідрогеолого-меліоративними експедиціями, партіями та іншими установами, що проводять моніторингові спостереження, органами Держкомзему, органами Мінекології для потреб:

  •  оперативного раціонального управління процесом формування врожаю на осушуваних землях та програмування врожаїв сільськогосподарських культур;
  •  короткотермінового та середньотермінового прогнозування врожаїв з метою розробки оптимальних управлінських рішень щодо ресурсно та екологічно оптимального проектування сільськогосподарських, агромеліоративних, експлуатаційних та природоохоронних заходів на осушуваних землях;
  •  оцінки рівня ефективності роботи осушувальних систем та ефективності використання осушуваних земель за ретроспективними даними моніторингу;
  •  оцінки еколого-меліоративного стану осушуваних земель та його прогнозування з метою раціонального управління еколого-меліоративною ситуацією;
  •  проведення експертизи проектів будівництва і реконструкції осушувальних систем, господарських проектів у межах річкових басейнів та інших територіальних систем;
  •  проведення бонітування осушуваних ґрунтів для потреб ефективного землевпорядкування в умовах реформування земельних відносин і аграрного сектора економіки;

Розроблені концепції, методи, методики, алгоритми та комп’ютерні програми пройшли виробничу апробацію в чотирьох фермерських господарствах, в управліннях меліоративних систем Рівненської області, Рівненському Облводгоспі, у Рівненській та Чернігівській ГГМ експедиціях на загальній площі 155 тис. га. Впровадження одержаних результатів дозволило у 1,3-1,6 раза збільшити ефективність сільськогосподарського використання осушуваних земель, підвищити рівень використання природних ресурсів на осушуваних землях України.

Одержані наукові результати використані при розробці та виробничій перевірці двох методичних вказівок і відомчих будівельних норм (ВБН 33-5.5-01-97), затверджених і введених у дію в системі Держводгоспу України.

З метою підвищення рівня підготовки інженерно-технічних кадрів у галузі сільськогосподарських меліорацій, екології та агропромислового комплексу України наукові результати впроваджені у навчальний процес і використовуються при викладанні курсів “Меліоративне ґрунтознавство”, “Меліоративне землеробство”, “Програмування врожаїв”, “Ландшафтна екологія” для студентів спеціальностей “Гідромеліорація”, “Екологія та охорона навколишнього середовища”, “Агрохімія і ґрунтознавство”.

Особистий внесок здобувача. Дисертаційну роботу виконано особисто Мошинським В.С. Автором особисто розроблено і сформульовано всі основні наукові положення дисертаційної роботи, виконано їхню перевірку в польових умовах, розроблено алгоритми і комп’ютерні програми, перевірено ефективність їхнього застосування. Автор брав безпосередню участь в організації та здійсненні моніторингових досліджень на території Рівненської області за період з 1987 по 2002 рр.

У процесі проведення наукових досліджень автор співпрацював зі своїми науковими консультантами і наставниками –д.т.н., проф. Алексєєвським В.Є.,  д.с.-г.н., проф. Вознюком С.Т., д.с.-г.н., проф. Клименком М.О., д.с.-г.н., проф. Лико Д.В., д.геогр.н., проф. Будзом М.Д, д.т.н., проф. Рокочинським А.М., колегами -  к.т.н. Цвєтовою О.В., к.т.н. Топольнік Т.І., к.т.н. Козловським Б.І., к.геогр.н. Білоусом Й.М та ін., аспірантами Сасюк З.К., Гладовською Т.М. У спільних наукових, науково-методичних та навчально-методичних публікаціях відображено ступінь участі кожного зі співавторів.

Апробація результатів дисертації. Результати досліджень, включені до дисертації, пройшли апробацію на вузівських, всеукраїнських та міжнародних конференціях (Київ, 1995 (4 конференції), 1996 (2 конференції); Рівне, 1995-2002; Харків, 2000, 2002; Мінськ, 1998, 2000; Варшава, 2000; Бидгощ, 2001, Варшава 2002), на VI з’їзді Українського товариства ґрунтознавців і агрохіміків (Умань, 2002), на науково-технічних радах Львівської (1994-1995) та Рівненської ГГМ експедицій (1995-2002), технічній раді Рівненського УМС, на координаційних нарадах Держводгоспу України з проблем еколого-меліоративного моніторингу (1995-1999).   

Публікації. Матеріали досліджень, наведені в дисертації, опубліковано в 45 друкованих працях (з яких 23 одноосібно), у тому числі 1 монографії, 7 брошурах, з яких 2 ВНД і 2 галузеві методичні вказівки, 27 статтях у наукових фахових виданнях, з яких 16 одноосібно.

Структура та обсяг дисертації. Дисертаційна робота складається зі вступу, шести розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків.

Роботу викладено на 360 сторінках машинописного тексту, в тому числі 280 сторінок основного тексту, ілюстровано 68 таблицями і 49 рисунками. У додатках наведено 9 таблиць на 9 сторінках і картографічний матеріал на 4 сторінках. Список використаних літературних джерел вітчизняних та зарубіжних авторів складається з 444 назв на 39 сторінках.


ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

1. Проблема управління станом осушуваних земель на основі

його контролю, оцінки і прогнозування

Сучасні економічні та екологічні проблеми сільського господарства України висувають на перший план досліджень розробку наукових методів економічно та екологічно обґрунтованого раціонального управління продуктивністю богарних та меліорованих земель з дотриманням вимог екологічної безпеки. Осушувальні системи України дають змогу вирощувати сільськогосподарські культури, створюючи для них близькі до оптимальних умови за будь-якого сполучення природнокліматичних факторів. Осушувані землі (ОЗ) потребують дбайливого господарського ставлення, раціонального управління та охорони.

Специфічні природнокліматичні умови гумідної зони України зумовлюють необхідність ведення еколого-меліоративного моніторингу з метою розробки та застосування методів математичного моделювання процесів формування врожаю на осушуваних землях і факторів екологічної стабільності меліорованих земель.

Особливістю осушуваних сільськогосподарських угідь, яка відносить їх до складних систем, є наявність природної та антропогенної (техногенної) складових у внутрішній структурі. Осушуваним землям притаманні два аспекти і два наслідки їхнього існування: 1) сільськогосподарсько-економічний (у тому числі меліоративний), 2) природоохоронний (природно-системний). Метою нашого господарювання на осушуваних землях є створення такого їхнього стану, який відповідав би вимогам задоволення потреб у сільськогосподарській продукції за умови підтримання сталого і сприятливого розвитку природних підсистем. Така мета відповідала б концепції “сталого розвитку” (Sustainable Development), декларованої ООН наприкінці 80-х років минулого століття. Досягненню даної мети слугує одна з провідних підсистем державного моніторингу –відомча мережа еколого-меліоративного моніторингу (ЕММ) меліорованих земель України в рамках Держводгоспу України та державна система моніторингу вод у рамках Міністерства екології та природних ресурсів України, які з 1988 року діють на осушуваних землях України (рис. 1) завдяки науковим та практичним зусиллям В.Є. Алексєєвського, С.А. Балюка, Й.М. Білоуса, А.І. Бондаря, М.О. Клименка, П.І. Коваленка, П.І. Ковальчука, Б.І. Козловського, В.В. Лелявського, Б.С. Маслова, В.В. Медведєва, І.В. Мінаєва, І.Ю. Насєдкіна, Л.В. Подзіної, М.І. Ромащенка, Г.П. Рябцевої, О.В. Скрипника, Т.І. Топольнік, Р.С. Трускавецького,  О.В. Цвєтової, А.В. Яцика та ін. Реалізацію зазначених підсистем здійснює гідрогеолого-меліоративна служба Держводгоспу України.

Моніторингові дослідження нині є основним джерелом інформації для розробки сільськогосподарських та екологічних управлінських заходів. Основною невирішеною проблемою моніторингу осушуваних земель та моніторингу вод є відсутність наукових методів інтерпретації даних для потреб практичного їх застосування у сільськогосподарській та природоохоронній управлінській практиці.

На сьогодні відсутні надійні методи оцінки, прогнозування стану та управління осушуваними землями за даними еколого-меліоративного моніторингу (ЕММ). Необхідна розробка принципово нових методів на базі інформаційних технологій та математичних моделей, які б давали можливість: враховувати причинно-наслідкові зв’язки; дію основних законів землеробства; розраховувати значення урожайності; оцінювати стан ОЗ в цілому; прогнозувати майбутні стани; здійснювати раціональне управління тощо (рис. 2).

Основою управління процесами формування врожаю з дотриманням екологічної рівноваги на осушуваних землях є застосування методів математичного моделювання на базі об’єктивної моніторингової інформації про фактичний стан осушуваних земель. Наявні методи і моделі не відповідають: критеріям складності та штучності структури, врахування сукупної дії змінних, відповідності завданням і базам даних ЕММ, а також завданням моделювання продуктивності окремих укосів, оцінки стану сільськогосподарських та прилеглих угідь, оцінки екологічної стійкості. Тому для потреб управління потребують розробки модель продуктивності та оцінки стану осушуваних земель (ПОСОЗ), а також модель екологічної стійкості ОЗ та природно-техногенних систем (ОСОЗ).

2. Принципи побудови моделей продуктивності та екологічної стійкості

осушуваних земель для потреб управління

З наукових принципів моделювання природно-техногенних систем випливає, що розроблювані математичні моделі типологічно повинні належати до інтегральних, генетичних, типу “сірого ящика”, динамічних, причинно-наслідкових, лінійних, нестаціонарних, детерміновано-стохастичних імітаційних моделей з розподіленими параметрами.

Властивості осушуваних земель збігаються з набором властивостей географічних систем (геосистем), що зумовлює концептуальну можливість застосування положень і методів сучасного ландшафтознавства і ландшафтної екології, зокрема  концепції антропізованої геосистеми (агрогеосистеми), для опису ОЗ з метою раціонального управління їхною продуктивністю та екологічною стійкістю.

За розробленою класифікацією методів оцінки стійкості геосистем, розроблених у працях Д.Л. Арманда, А. Бучека, К.Б. Гальперна, М.Д. Гродзинського, К.Н. Дьяконова, К.Де Фонсеки, Я. Зоневельда, В.В. Куликова, Р.С. Левонтіна, Р. МакАртура, Р. Мея, Б.М. Міркіна, Г. Оріанса, А. Ріхлінга, М. Ружички, В.А. Свєтлосанова, М. Тернера, А. Токколіні, В.Д. Федорова, П.Г. Шищенка та ін. та аналізом їхніх властивостей доведено, що розроблювана математична модель оцінки, прогнозування і управління екологічною стійкістю осушуваних земель повинна описувати стійкість  ОЗ на підставі визначення їхньої фітопродуктивності як базової емерджентної властивості та застосування методів порівняння, в основі яких лежить концепція екологічної ніші. На підставі аналізу властивостей агрогеосистеми встановлено, що принцип дії моделей, які розробляються, має базуватися на сільськогосподарських та екологічних законах толерантності, сукупної дії факторів, стійкості природних систем, квантитативної компенсації у функціях геосистем, закономірностях втрат врожаю.

3. Формулювання моделі продуктивності та оцінки стану осушуваних

земель України

Комплексний аналіз відповідності показників ЕММ вимогам до критерію стану показав, що у контексті проблеми досліджень найбільш екологічно та економічно виправданим є використання як основного комплексного критерію стану агрогеосистеми показника інтенсивності продукування нею рослинної біомаси або, іншими словами, фітопродуктивності агрогеосистем. Оскільки доведено залежність рівня урожайності сільськогосподарських культур на осушуваних землях від їхнього меліоративного стану, контроль та керування меліоративним станом осушуваних земель України є першочерговим завданням при веденні сільського господарства та здійсненні природоохоронних заходів на меліорованих землях.

Визначення на основі системного підходу набору компонентів та системотворних зв’язків між ними дає змогу формалізувати об’єкт моделювання. Величина урожайності на ОЗ функціонально залежить від чотирьох аргументів. Цю залежність у загальному неявному вигляді можна зобразити у вигляді функціоналу

   , (1)

де - урожайність (фітопродуктивність) оцінюваної системи; - потенційна ґрунтова родючість і ґрунтові умови; - рівень інсоляції; - тепловий режим атмосфери і ґрунту; - ботанічні, морфологічні та біологічні особливості рослини (культури, сорту, гібриду) або рослинної асоціації.

Об’єктом моделювання є поліцентрична, поліструктурна система, що складається з п’яти складних елементів різної природи, які взаємодіють між собою і з оточенням –людиною (рис. 3). Отже, маємо абстрактну природно-техногенну систему, що являє собою територіально цілісний набір природних географічних компонентів у межах агрогеосистем певного територіального рівня, які знаходяться під постійним впливом інженерних споруд водорегулювання і виконують соціальну функцію виробництва сільськогосподарської продукції.

Враховуючи властивості модельованої системи, як основний оператор (функціонал , вимірюваний і обмежений на деякій обмеженій множині  точок  з мірою) моделі ПОСОЗ, може бути застосовано функціонал міри у вигляді інтегральної суми Лебега  або у динамічній формі після введення часової змінної

   . (2)

Базові оператори моделі сформульовано у вигляді функціоналів міри Лебега для дискретної функції мети:

   ,     ,     , (3)

де - екологічно забезпечена (створена в умовах конкретного сполучення екологічних факторів) корисна фітомаса (урожай), т/га; - біологічна продуктивність (визначається потенційними продуктивними можливостями агрофітоценозу, або природного фітоценозу), т/га; і - вагові коефіцієнти, що визначають міру участі сукупної дії факторів у формуванні екологічно забезпеченого врожаю, причому; - коефіцієнт відносної продуктивності укосу (тільки для багатоукісних трав) за емпіричною формулою типу (10):

   ,    , (4)

де - порядковий номер укосу,; - параметри, що залежать від рівня ґрунтових вод на ОЗ; - продуктивність з позицій міри; - продуктивність з позицій сукупної дії факторів; - часткові значення урожайності; - вагові коефіцієнти факторів продуктивності.

Урожайний ефект від сукупної дії чинників розраховується за емпіричною залежністю типу (10)

   ,   . (5)

Елемент  є складною підсистемою системи. Тому фітопродуктивність (урожайність) забезпечена ґрунтовою родючістю і ґрунтовими умовами згідно з (2)

   , (6)

де - урожайність за - м ґрунтовим показником, т/га,; - вагові коефіцієнти ґрунтових показників (змінних).

Оскільки часткові значення фітопродуктивності є величинами, залежними не тільки від моментальних значень змінних  і, а й від попередньої динаміки цих змінних в межах досліджуваної системи  впродовж поточного періоду вегетації, то ці величини визначаються з врахуванням передісторії росту і розвитку фітоценозу за залежністю

   , (7)

де - фітопродуктивність (урожайність), розрахована для - ї змінної на - му кроці дискретизації моделі; - вагові коефіцієнти - го кроку дискретизації моделі, що визначається для кожної сільськогосподарської культури або виду рослинності залежно від фази розвитку; - кількість кроків дискретизації моделі.

  ,  (8)

де - значення - ї змінної на - му кроці дискретизації моделі; - параметри функції толерантності для -ї змінної (для енергетичних змінних визначені на кінець вегетації); - параметр фазового положення оптимуму - ї енергетичної змінної на - му кроці дискретизації за залежністю

   , (9)

де - параметр фазового положення оптимуму функції толерантності -ї змінної (для енергетичних змінних визначений на кінець вегетації); - оптимальне значення -ї енергетичної змінної на кінець вегетації; - оптимальне значення -ї енергетичної змінної на - му кроці дискретизації, розраховане за субмоделлю ходу оптимальних значень енергетичних змінних; - поправочні коефіцієнти на ступінь враження посівів стресовими умовами відповідно: заморозками, несприятливими умовами літньо-осіннього етапу вегетації та перезимівлі (для озимих), поляганням (для зернових), градом, посухами, а також на ступінь несприятливої дії хвороб, шкідників і бур’янів; - кількість стресових пошкоджень за вегетацію внаслідок заморозків, полягання (для зернових), граду, посух.

На основі фундаментального закону толерантності (мінімуму, оптимуму і максимуму) Шелфорда та досвіду математичного моделювання сільськогосподарських систем та фітоценозів розроблено новий вид сигмоїдальної функції, придатної  для опису толерантності рослин та рослинних асоціацій до дії внутрішніх та зовнішніх чинників виду

   , (10)

- параметр швидкості зростання функції,; - параметр швидкості спадання функції на інтервалі  або параметр пошкодження,; - параметр положення оптимуму змінної,; - параметр пристосованості рослини до дії змінної,. Переваги моделі: 1) дає змогу надійно апроксимувати експериментальні дані, 2) всі параметри фізично інтерпретуються, 3) врахований негативний вплив перевищення оптимуму, 4) графік функції не проходить через початок координат, 5) модельовані значення  не можуть перевищити біологічного максимуму даного виду, сорту, фітоценозу, культури, 6) простота, яка дає можливість застосовувати для моделювання стандартне програмне забезпечення.

Подальші дослідження показали, що залежність (10) може успішно застосовуватися для опису не тільки продукційного процесу, але й багатьох інших стохастичних природних процесів та закономірностей і зокрема: 1) залежність між об’ємом сухої речовини в біомасі багатоукісних трав і порядковим номером укосу, 2) хід оптимальних значень суми активних температур повітря (вищих від 10ºС) в онтогенезі, 3) середній багаторічний хід суми активних температур повітря (вищих від 10ºС) за період вегетації, 4) залежність коефіцієнта сукупної дії від відносного показника взаємодії факторів продуктивності.

Серйозною проблемою моделювання продукційних процесів у природно-техногенних системах є наявність кумулятивного ефекту від сукупної дії факторів життя рослин. За даними літературних та фондових джерел нами розроблена субмодель, яка дає змогу достатнім для практики ЕММ та використання ОЗ рівнем адекватності імітувати кумулятивний ефект від дії необмеженої кількості змінних, що визначають стан ОЗ. З метою досягнення порівнюваності значень фізично і математично різнорідних змінних моделі, значення змінних та критерію мети виражені у відносному вигляді стосовно оптимальних значень змінних та максимальних значень продуктивності (). Для опису кумулятивного ефекту застосовано відносний показник взаємодії факторів продуктивності, середнє геометричне відносних відхилень значень змінних від локальних оптимумів:

   ,           , (11)

де - значення локального оптимуму - змінної на - му кроці дискретизації загальної моделі, , де - кількість змінних, що враховуються на - му кроці дискретизації; - фактичне значення - змінної на - му кроці дискретизації. Середнє геометричне відносних відхилень дає змогу врахувати таку важливу закономірність продукційних процесів: продуктивність прямує до нуля, якщо величина хоча б одного з факторів прямує до нуля. Остаточно урожайний ефект від сукупної дії чинників розраховується за залежністю (5).

Результатом моделювання може бути величина “комірного” або екологічно забезпеченого врожаю сільськогосподарських культур (залежно від потреб моделювання). “Комірний” врожай визначаємо за залежністю, де - коефіцієнт втрат при збиранні (розраховується з врахуванням типу і марки збиральної техніки, термінів збирання, погодних умов періоду збирання тощо); - коефіцієнт втрат при транспортуванні продукції; - екологічно забезпечена урожайність; - час (днів), що минув від 20 квітня (дата середнього багаторічного переходу середніх добових температур повітря через 0º С) до -ї дати.

Зважаючи на викладене вище, нами на підставі розробленої структури  математичної моделі ПОСОЗ (див. залежності (1-11)) розроблено алгоритм її роботи у вигляді блок-схеми, яку покладено в основу комп’ютерної програми реалізації моделі ПОСОЗ.

4. Ідентифікація моделі продуктивності та оцінки стану

осушуваних земель України

У процесі ідентифікації моделі продуктивності та оцінки стану осушуваних земель визначено перелік кліматичних змінних моделі продуктивності та оцінки меліоративного стану осушуваних земель. Встановлено, що основним кліматичним показником для досліджуваної системи є сума активних температур повітря вищих від 10ºС. Цей показник дає змогу з високою надійністю () визначати, за отриманими регіональними емпіричними моделями, інтенсивність надходження енергії до осушуваних агрогеосистем. Для забезпечення можливості статистичного моделювання середньої декадної температури ґрунту за даними про середню декадну температуру повітря, розроблено емпіричну модель, що має вигляд і високий рівень надійності:

Застосування системного підходу і методів теорії вимірювань дало змогу обґрунтувати оптимальний, з точки зору ведення ЕММ та потреб моделювання продуктивності, набір показників, до якого входять: 1) вміст органічної речовини (G) для мінеральних або зольність (Z) для торфових ґрунтів, 2) вміст рухомого фосфору (Р), 3) вміст обмінного калію (К), 4) запаси продуктивної вологи в розрахунковому шарі ґрунту (W), 5) рівень ґрунтових вод (h), 6) щільність ґрунту (d), 7) потужність гумусового горизонту (Нг) для мінеральних, або мінералізованої товщі (Нм) для торфових ґрунтів, 8) реакція (pHKCl), 9) окисно-відновні умови (показник Eh).

Внаслідок використання енергетично-речовинного способу декомпозиції осушуваної агрогеосистеми  за методом Черчмена-Акофа з теорії дослідження операцій, визначено бінарні відношення переваги: і встановлено значення вагових коефіцієнтів функціоналу:    .

На основі аналізу графу саморегуляції, параметри фітопродуктивності, які формують оточення (середовище) зеленої рослини, можна описати бінарним співвідношенням переваги. За умовою, яка випливає з припущення, що сонячна радіація в природних системах є основним джерелом енергії для всіх теплових і хімічних процесів у ґрунті, розраховано значення вагових коефіцієнтів для кожного з параметрів фітопродуктивності (урожайності) у функціоналі, які описують рівень їхньої значущості (“силу”) у процесі саморегуляції модуля рослина –оточення:.

Оскільки система  має чотири регулятивні входи (див. рис. 3), які розглядаються як зв’язки зовнішнього антропогенного фактора Л з внутрішніми елементами, необхідно встановити чисельні значення “ваги” компонентів  з точки зору зовнішньої регуляції. В результаті статистичного аналізу виявилося, що прирости урожаю, отримані від застосування “сильних” і “слабких” заходів за тестами Фішера і Стьюдента суттєво відрізняються (,), що змушує нас відхилити гіпотезу про їхню належність до однієї генеральної сукупності та підтверджує принципову правильність прийнятого поділу заходів. З іншого боку, проведені тести Фішера показують досить високу односторонню імовірність спільності вибірок приростів, отриманих на торфових та мінеральних ґрунтах відповідно від слабких () та від сильних заходів (). Отже, є всі підстави для усереднення значень приростів, отриманих окремо від сильних та слабких заходів (управлінських альтернатив) незалежно від типу ґрунту для встановлення загальної переваги перших над другими. Експериментальні дані засвідчують чотириразову перевагу сильних заходів з точки зору міри управлінського впливу.

Маючи значення ваги  для конкретної стратегії управління, розраховуємо змінні значення вагових коефіцієнтів. У випадку повного набору управлінських заходів.

Остаточні (усереднені) значення вагових коефіцієнтів для факторів продуктивності у випадку максимально повного набору управлінських заходів становлять

   .

Отже, регулятивні заходи безпосереднього впливу на елементи системи  в чотири рази ефективніші від заходів опосередкованого впливу. Змінюючи значення змінних, а також набір і якість реалізації заходів, що здійснюються на ОЗ, ми змінюємо вагу кожного з параметрів фітопродуктивності і таким чином результат моделювання –величину фітопродуктивності (урожайності) в заданій точці.

Вперше отримані на ОЗ значення ваги окремих параметрів продуктивності свідчать про те, що майже наполовину обсяги врожаїв сільськогосподарських культур та продуктивність квазіприродних фітоценозів на осушуваних землях залежать від ґрунтових умов, отже, від меліоративного стану земель. Елемент “ґрунтова родючість і ґрунтові умови” є у 4,7 раза сильнішим, ніж “ботанічні та біологічні особливості”, у 2,7 раза сильнішим, ніж  “забезпеченість рослин теплом”, а також у 1,6 раза сильнішим від елемента “забезпеченість рослин світлом”. На основі таких співвідношень можна стверджувати, що при веденні сільського господарства  та здійсненні природоохоронних заходів на ОЗ найбільшу увагу слід приділяти регулюванню водного та інших ґрунтових режимів і формуванню сприятливої меліоративної (еколого-меліоративної) ситуації. Система ЕММ має бути скерована на збір фактичних даних  переважно про стан ґрунтового покриву і територіальний контроль показників стану ґрунту для забезпечення можливості керування продуктивністю сільськогосподарських культур.

Застосування теорії вимірювань і теорії графів для встановлення співвідношень між факторами родючості та показниками стану осушуваних ґрунтів дало змогу обґрунтувати набір найбільш репрезентативних ґрунтових показників, ранжувати показники та параметризувати функціонал ґрунтової родючості (6), розрахувавши для нього вагові коефіцієнти

З точки зору вагомості ґрунтових показників (змінних) при описі родючості та стану ґрунтового покриву отримано такі значення вагових коефіцієнтів:

Згідно з оцінкою величини ваги ґрунтових показників за ступенем їхньої зовнішньої (антропогенної) регульованості, розраховано значення вагових коефіцієнтів  у випадку максимально повного набору управлінських заходів зовнішнього (антропогенного) регулювання системи

Остаточні середні значення вагових коефіцієнтів для змінних функціоналу ґрунтової родючості у випадку максимально повного набору управлінських заходів зовнішнього (антропогенного) регулювання системи  становлять

В реальних умовах функціонування осушуваних земель вагові коефіцієнти  (оскільки) та їхні значення залежать від набору, часу виконання та якості агротехнічних, агрохімічних, агромеліоративних та ін. заходів. Такий набір заходів і їхня якість задаються користувачем на вході математичної моделі продуктивності та оцінки стану осушуваних земель.

Кількісний зв’язок між величиною евапотранспірації сільськогосподарських рослин та об’ємом продукованої фітомаси дає можливість застосувати значення біологічного коефіцієнта сумарного випаровування (де  - величина евапотранспірації за деякий відрізок періоду вегетації, мм; - випаровуваність з поверхні ґрунту, позбавленого рослинності, мм) і таким чином параметризувати функціонал врахування передісторії розвитку рослин в онтогенезі (7) визначивши вагові коефіцієнти фенофаз розвитку основних сільськогосподарських культур. За фізичним змістом  показує, у скільки разів евапотранспірація в даних ґрунтово-кліматичних умовах відрізняється від випаровуваності, характеризуючи здатність рослин регулювати транспірацію, отже, і ступінь потреби у факторах життя для накопичення фітомаси врожаю. Враховуючи значення  для фаз розвитку даної сільськогосподарської культури, визначаємо ваговий коефіцієнт для - ї фази розвитку за залежністю.

Для визначення значень параметрів функції толерантності основних сільськогосподарських культур до змінних моделі ПОСОЗ застосовано ітераційні математичні методи (методи Ньютона та градієнтного спуску) з використанням програмного забезпечення Microsoft Excel. Шляхом пошуку максимальних значень кореляційного відношення, коефіцієнта кореляції, показника і середньоквадратичної похибки досягалася максимальна збіжність модельованих за залежністю (10) значень з експериментальними даними щодо урожайності сільськогосподарських культур. Отримані таким чином 2394 значення параметрів для 23 основних сільськогосподарських культур містяться у комп’ютерній базі даних ЕММ.

Ідентифікація субмоделі сукупної дії змінних полягає у визначенні виду та коефіцієнтів залежності між прийнятим відносним показником взаємодії факторів продуктивності  (11) та фітопродуктивністю, що забезпечується сукупною дією змінних. Означене завдання виконано нами за допомогою кореляційного та регресійного аналізу експериментальних даних щодо сукупної дії факторів життя рослин, для чого використовувалися результати класичних експериментів з вивчення сукупної дії, отримані в умовах ОЗ або близьких до них: 1) дослід Вольні - 3 фактори (світло, вода, повне добриво), жито; 2) дослід НДС ім. Костичева - 2 фактори (вода, повне добриво), пшениця; 3) дослід Ротамстедської НДС (дослід Зеельхорста) - 2 фактори (вода, калій –поживні речовини), овес. Показано, що максимальну надійність апроксимації експериментальних значень забезпечує сигмоїдальна функція (10) (у параметризованому вигляді –залежність (5)). Аналогічно за даними літературних джерел параметризовано емпіричну модель продуктивності укосів для багатоукісних кормових культур (4).

На підставі аналізу експериментальних даних для потреб моделювання величини комірного врожаю розроблено принципи та алгоритм визначення коефіцієнта втрат врожаю при збиранні. Оскільки для більшості сортів зернових природне осипання зерна є основним шляхом втрат урожаю, а технічно та технологічно зумовлені втрати при застосуванні зношених зернозбиральних комбайнів можуть перевищувати сумарні втрати від природнокліматичних чинників, виникає необхідність розробки та впровадження в рамках ЕММ інформаційно-дорадчої системи супроводу та управління господарською діяльністю на осушуваних землях України.

В результаті чисельного експерименту в процесі калібрування моделі ПОСОЗ вперше встановлено, що сільськогосподарські культури мають різний ступінь участі закону сукупної дії у загальному процесі формування фітомаси врожаю; отримано відповідні значення вагових коефіцієнтів. Встановлено значення поправочних коефіцієнтів на ступінь ураження посівів стресовими умовами року.

5. Верифікація моделі продуктивності та оцінки стану осушуваних земель

Перевірка адекватності математичної моделі полягає в порівнянні результатів, отриманих на виході моделі, з результатами, отриманими на виході оригіналу. Таке порівняння у нашому випадку виконується шляхом оцінки ступеня збіжності модельованих і експериментальних значень продуктивності осушуваних земель, внаслідок якого має бути прийняте рішення про адекватність моделі ПОСОЗ та можливість її застосування для практичних потреб управління. Для повної перевірки моделі необхідне проведення її верифікації у два етапи. Перший етап верифікації моделі ПОСОЗ проводився на “залежному матеріалі”, тобто на експериментальних даних, які використані у процесі ідентифікації математичної моделі. Другий етап реалізовувався за “незалежними” експериментальними даними, тобто даними, які не використовувалися при розробці та ідентифікації моделі.

На першому етапі верифікації проводилися: 1) перевірка на наявність грубих помилок, 2) перевірка моделі ПОСОЗ на якість опису реальних процесів на ОЗ. Для верифікації моделі ПОСОЗ в цілому застосовано дані наших спостережень за урожайністю (фітопродуктивністю), проведених у 2001 р. на еталонних осушувальних системах Рівненської області. Проведено верифікацію блоку сукупної дії змінних ЕММ осушуваних земель.

На другому етапі верифікації проводився аналіз збіжності модельованих та експериментальних значень урожайності на ОЗ. У процесі проведення другого етапу верифікації у якості “незалежних даних” нами застосовано статистичні дані Міністерства аграрної політики про урожайність сільськогосподарських культур у Рівненській області, зокрема статистичні дані з урожайності сільськогосподарських підприємств (всього 1440 значень урожайності), осушувані сільгоспугіддя яких розташовані на еталонних осушувальних системах Рівненської області.

Верифікацію моделі ПОСОЗ проводили із застосуванням блоку показників, до якого входили: відносна похибка, відносна середньоквадратична похибка, відношення середніх, лінійний коефіцієнт кореляції, спеціальний коефіцієнт кореляції. Проводили графічне порівняння емпіричних та розрахункових значень.

Достатній рівень збіжності модельованих теоретичних значень з експериментальними значеннями врожайності на ОЗ (рівень точності становить 80-95 %) свідчить про адекватність моделі ПОСОЗ досліджуваній системі та про можливість її використання для потреб оцінки, прогнозування стану ОЗ, управління продуктивністю ОЗ тощо, а також про можливість її використання як блоку в інших математичних моделях і, зокрема, у моделі ОСОЗ.

6. Застосування моделі продуктивності та оцінки стану осушуваних земель і

її функціональних блоків

Застосування моделі ПОСОЗ для практичних потреб контролю та управління осушуваними землями за даними еколого-меліоративного моніторингу передбачає розробку алгоритмів і методик, які б давали змогу користувачеві в реальних умовах виробництва оцінювати і прогнозувати еколого-меліоративний стан, продуктивність ОЗ, ефективність їхнього використання, екологічну стійкість ОЗ, розробляти раціональні управлінські заходи та рекомендації щодо підвищення продуктивності та екологічної стійкості ОЗ. В основі розробки цих методик лежать такі загальні принципи їхньої побудови як єдиний часовий масштаб і просторова спільність контрольованих природно-техногенних процесів на ОЗ. Оскільки характерний час осушуваних агрогеосистем у зв’язку з фітоценотичними та сукцесійними змінами становить 5-10 років, а дослідження еволюційних перетворень на даному етапі ЕММ є неможливим, мінімальна репрезентативна тривалість періоду моніторингових спостережень для потреб управління становить  років, причому вона має бути тим більшою, чим відповідальнішим і складнішим є досліджуваний об’єкт. Для невеликих за площею ОС та їхніх частин  років.

Розроблена нами на основі попередніх досліджень і застосована на стадії вибору об’єктів еколого-меліоративного моніторингу схема районування гумідної зони України для потреб управління продуктивністю та екологічною стійкістю осушуваних земель має таку ієрархічну структуру: 1) гумідна зона України, 2) геомеліоративна область, 3) геомеліоративний район, 4) геомеліоративний підрайон –група геотопів, об’єднаних за наступними критеріями: генетичний тип рельєфу, генетичний тип ґрунту, гранулометричний склад ґрунту, тип осушувальної системи  (за конструкцією осушувальної мережі, за принципом сполучення з водоприймачем, за принципом регулювання водного режиму, за сільськогосподарським використанням), 5) геомеліоративний мікрорайон. Геомеліоративний підрайон є таксоном районування другого рівня і основним (з точки зору застосування моделей ПОСОЗ та ОСОЗ), оскільки дає можливість поширити результати моделювання, отримані для - го підрайону, на всю територію - го підрайону та на територію підрайонів - го типу в межах інших геомеліоративних районів. Дана схема районування покладена в основу реалізації методик оцінки, прогнозування та управління продуктивністю і екологічною стійкістю ОЗ України.

З метою визначення практичної цінності розробленої математичної моделі ПОСОЗ проведено випробування її в режимах: 1) оцінки еколого-меліоративного стану та загальної ефективності сільськогосподарського використання осушуваних земель, 2) прогнозування еколого-меліоративного стану осушуваних земель, 3) управління продуктивністю та еколого-меліоративним станом осушуваних земель, 4) бонітування осушуваних ґрунтів України, 5) математичного моделювання та оцінки екологічної стійкості осушуваних земель. За результатами проведених досліджень можемо зробити наступні висновки:

Розроблена нами методика оцінки загальної ефективності ОЗ за результатами оцінки еколого-меліоративного стану ОЗ може бути представлена у вигляді наступного алгоритму:

  1.  Вибір об’єкта оцінки (осушувальна система, або її частина, господарство, поле сівозміни, або його частина, регіон тощо) за природними особливостями моніторингових стаціонарів, дані яких використовуватимуться.
  2.  Формування бази даних ЕММ з урахуванням районування території. За відсутності або неповноти даних моніторингових спостережень на об’єкті оцінки розрахунок змінних за наявними емпіричними моделями або вибір відповідних стаціонарів на об’єктах-аналогах.
  3.  Розрахунок за моделлю ПОСОЗ продуктивності оцінюваного об’єкта за роками спостережень для основних сільськогосподарських культур, що вирощувалися за період оцінки на даному об’єкті.
  4.  Оцінка еколого-меліоративного стану об’єкта за екологічно забезпеченою врожайністю () кожної культури з урахуванням площ, які не використовувалися.
  5.  Статистичний аналіз змодельованих часових рядів на ступінь відхилення від граничних значень і на наявність трендів.
  6.  Висновки про ретроспективний еколого-меліоративний стан об’єкта та про загальну ефективність його використання за період досліджень з врахуванням площ земель, які не використовувалися для виробництва сільськогосподарської продукції.
  7.  Рекомендації щодо підвищення ефективності використання об’єкта та зміни напрямку його використання (в разі необхідності).

Застосування математичної моделі ПОСОЗ на прикладі п’яти типових (еталонних) осушувальних систем західної частини гумідної зони України показало, що вона може бути ефективно застосовуватися для інтерпретації даних моніторингу шляхом оцінки еколого-меліоративного стану осушуваних земель, а також для оцінки загальної ефективності використання осушуваних сільськогосподарських угідь.

Розроблена імітаційна математична модель ПОСОЗ дає змогу з урахуванням наявних матеріальних і технічних засобів вибрати раціональне (у тому числі мінімальне) сполучення входів (значень показників ЕММ, даних інших служб та можливих заходів на заданому рівні їхнього виконання) з метою отримання максимального виходу, в тому числі з дотриманням чинних екологічних обмежень. Розробка управлінських заходів може бути виконана на будь-якому територіальному рівні організації осушуваних агрогеосистем (після проведення відповідної адаптації моделі): на рівні поля, або господарства з однотипними ґрунтовими умовами, на рівні частини ОС, або ОС в цілому, які зазвичай збігаються з геомеліоративними підрайонами, а також на топічному (місцевому) рівні (на рівні геомеліоративних мікрорайонів).

Для обраної територіальної системи або осушувальної системи в цілому проводиться ряд машинних експериментів, у ході яких визначається стратегія управління з метою збільшення продуктивності та поліпшення еколого-меліоративного стану системи. Вихідними даними для експериментування є результати оцінки еколого-меліоративного стану та ефективності використання ОЗ, а також результати короткотермінового та середньотермінового прогнозування продуктивності та еколого-меліоративного стану об’єкта управління.

Прогнозні розрахунки, виконані для ОС “Стубла” Рівненської області, свідчать про те, що розроблена нами математична модель ПОСОЗ разом з аналітичними можливостями оцінки стану ОЗ та їх територіальних підсистем забезпечує можливість надійного прогнозування майбутніх станів оцінюваних об’єктів на рівні розробки оперативних, короткотермінових та середньотермінових прогнозів еколого-меліоративного стану та рівня продуктивності осушуваних земель.

На прикладі п’яти типових ОС після проведення серії машинних експериментів на моделі ПОСОЗ визначено стратегію оптимального управління ОЗ з метою збільшення продуктивності та поліпшення еколого-меліоративного стану. Встановлено, що розроблена нами імітаційна математична модель ПОСОЗ є ефективним засобом управління осушуваними землями, в тому числі в умовах невизначеності.

На базі основних блоків моделі ПОСОЗ удоксконалено методику бонітування осушуваних ґрунтів України, у якій вперше враховано змінну в часі і просторі міру суттєвості ґрунтових показників. Методика дає змогу з максимальною об’єктивністю виконати якісну оцінку та встановити бонітет гідроморфних ґрунтів як об’єкта меліорацій та сільськогосподарського використання і таким чином оцінити їхню потенційну родючість. Отримані значення бонітету окремих ґрунтових контурів та ОС в цілому дають змогу обґрунтовано перейти до розробки сільськогосподарських, меліоративних та агромеліоративних заходів для підвищення родючості осушуваних гідроморфних ґрунтів, визначення екологічних пріоритетів та нормативів щодо природно-меліоративних режимів осушуваних ґрунтів, програмування врожаїв на осушуваних землях, а також дають можливість розв’язувати завдання економічної оцінки земель при землеустрої в умовах приватизації осушуваних сільськогосподарських угідь і розвитку ринкових відносин у галузі використання осушуваних земель. На підставі викладеної вище методики складено картосхему бонітету ґрунтів еталонної ОС “Головниця” (Рівненська область).

Для потреб оцінки екологічної стійкості природних і природно-техногенних систем на базі математичної моделі ПОСОЗ розроблено математичну модель оцінки екологічної стійкості осушуваних земель (ОСОЗ) і методику її застосування.

Оцінка екологічної стійкості осушуваних земель полягає в дослідженні стійкості вертикальної структури агрогеосистем в межах ОЗ (враховуючи специфіку методики і даних ЕММ) на підставі фітопродуктивності як критерію стійкості ОЗ і методу порівняння базованого на концепції екологічної ніші. Математична модель оцінки стійкості осушуваних земель (ОСОЗ) сполучає в собі два основоположних підходи: 1) розуміння та опис системи як цілісного емерджентного об’єкта, 2) визначення фазових координат оцінюваної системи та їхня інтерпретація на підставі концепції екологічної ніші (побудованої із застосуванням теорії нелінійних коливань та теорії стійкості Ляпунова). Таким чином, вирішення завдання оцінки стійкості осушуваних земель зводиться до розв’язання двох задач: по-перше, визначення за математичною моделлю ПОСОЗ потенційної продуктивності  (як міри стійкості ОЗ) та її кількісна інтерпретація, по-друге, визначення міри відхилення точки стану ОЗ від “особливої” точки в екологічній ніші досліджуваної системи, яка відповідає точці глобального оптимуму (з позицій стійкості природних систем), тобто є єдиним стійким вузлом або стійким фокусом у фазовому просторі досліджуваної системи (з позицій теорії нелінійних коливань).

Пошук оптимальних та граничних (з позицій природоохорони) значень показників проводився за комбінованою математично-експертною методикою, яка спирається на експериментальні дані, отримані автором та іншими дослідниками на реальних природних та природно-техногенних системах у процесі дослідження їхніх інваріантних (нормальних) властивостей, які забезпечують максимальну стійкість природної системи до зовнішніх природних та техногенних впливів. В результаті багатокритеріального аналізу літературних джерел стосовно властивостей ґрунтового покриву, рівневого та гідрохімічного режимів підземних та поверхневих вод гумідної зони України, нами сформульовано оптимальні та граничні значення показників ЕММ. Як екологічні обмеження до гідрохімічних показників поверхневих та підземних вод, які застосовувалися для оцінки екологічної стійкості басейнів річок, було прийнято ГДК, а як оптимальні –їхні фонові значення (у тому числі за даними моніторингових спостережень).

На основі інтерпретації положення локальних оптимумів за кожним показником ЕММ (), положення глобального оптимуму для ОЗ в цілому, а також значень екологічних обмежень за кожним фактором (та), автором сформульовано критерії стійкості агрогеосистеми, принципи методики оцінки стійкості ОЗ та виявлення форми стійкості осушуваної природно-техногенної системи у моделі ОСОЗ.

Стійкість ОЗ як набору природно-техногенних систем, створених за рахунок антропогенної модифікації природної структури гідроморфних (у тому числі болотних) геосистем, а також геосистем іншої організації (наприклад річкових басейнів), оцінюється з позицій спроможності геосистеми зберігати здатність до ефективного продукування фітомаси за умови збереження своєї внутрішньої (модифікованої) структури. При цьому враховується стохастичність досліджуваних систем і той факт, що моментальне значення будь-якого показника стану системи описує стан системи у - й момент часу, але не характеризує стійкості вертикальної структури в часі. Тому застосовано підхід, який дає змогу оцінити стійкість як з позицій моментальних значень показників, так і з позицій їхніх середніх значень (близьких до математичного очікування). За такого підходу моментальні значення показників  порівнюються з екологічними обмеженнями на -й момент часу (та), а середні багаторічні значення показників порівнюються з середніми значеннями екологічних обмежень (та). Крім того, враховується наявність трендів, виявлених при статистичному аналізі часових рядів для окремих показників, які характеризують дрейф стану системи у бік оптимуму  (збереження стійкості), або від нього (втрата стійкості). Важливе значення має наявність біля зовнішньої межі області нормальних станів “критичної зони”, ширина якої зумовлена сигмоїдальністю зміни стійкості за окремим показником від оптимуму до екологічної межі в екологічній ніші, іншими загально-екологічними закономірностями.

При реалізації методики виникають наступні часткові випадки:

  1.  Якщо за період спостережень () всі показники стану оцінюваної системи мали середні багаторічні значення у межах області нормальних станів (тобто виконується нерівність, де  та - середні нижнє та верхнє екологічні обмеження) і на кожний момент їхнього визначення в системі ЕММ після відсіювання грубих похибок мали значення, які задовольняють нерівності, то незалежно від напрямку дрейфу показників (за наявності часових трендів для) дана система є інертною і тому екологічно стійкою.
  2.  Якщо за період  всі показники стану оцінюваної системи мають середні багаторічні значення в інтервалі, а моментальні значення показників виходили за межі інтервалу, то незалежно від напрямку дрейфу показників (за наявності часових трендів для) дана система є відновлюваною (І форма відновлюваності) і тому досить стійкою.
  3.  Якщо за період  хоча б один показник стану оцінюваної системи мав середнє багаторічне значення поза інтервалом, але був у межах інтервалу, моментальні значення показників виходили за межі інтервалу  і має місце статистично підтверджений (для тренду на рівні значущості  за тестом Стьюдента) його дрейф у напрямку до, то дана система є відновлюваною (ІІ форма відновлюваності) і тому відносно стійкою.
  4.  Якщо за період  хоча б один показник стану оцінюваної системи мав середнє багаторічне значення поза інтервалом, але був у межах інтервалу  і має місце статистично підтверджений його дрейф у напрямку від, дана система є пластичною (переходить до іншої області нормальних станів) і тому екологічно нестійкою.
  5.  Якщо за період  хоча б один показник стану оцінюваної системи мав середнє багаторічне значення за межами інтервалу, то незалежно від варіації моментальних значень показників і від напрямку дрейфу показників (за наявності часових трендів для), дана система знаходиться на стадії сукцесійних або еволюційних перетворень і тому є екологічно нестійкою. Сукцесійність системи може бути частковим випадком пластичності (у досліджуваному часовому масштабі) або свідченням руйнування геосистеми з утворенням нової.

Перевагами такого статистичного підходу до оцінки стійкості із застосуванням концепції екологічної ніші є: по-перше, залучення до оцінки не лише змінних, що описують фактори фітопродуктивності, а й будь-яких інших моніторингових змінних, що характеризують загальний екологічний (еколого-меліоративний) стан ОЗ (наприклад іонний склад водної витяжки, хімічний склад поверхневих, підземних і дренажних вод, вміст радіонуклідів у ґрунтах і водах тощо), по-друге, можливість прогнозування стану та стійкості оцінюваних систем.

Для максимально об’єктивної оцінки ступеня стійкості ОЗ недостатньо порядкової шкали абсолютних оцінок стійкості, необхідно також створити можливість оцінки стійкості за “сильною”, з точки зору теорії вимірювань, шкалою відношень. Така шкала може бути введена через розрахунок в математичній моделі ОСОЗ відносного показника стійкості ОЗ та його інтерпретації.

Враховуючи сигмоїдальний характер спадання стійкості від оптимуму до песимуму, завдання вимірювання стійкості за даною шкалою зводиться до визначення виду залежності  і встановлення фазових координат системи. У даному випадку запропоновано застосовувати експоненціальну унімодальну модель Гринченка, яка дає змогу пов’язати фазові координати системи з відносним показником її стійкості. Так відносний показник стійкості вертикальної структури осушуваної геосистеми за рівнем фітопродуктивності (урожайності кожної основної сільськогосподарської культури) визначаємо за залежністю

   ,  , (12)

де - параметр форми кривої, що залежить від сільськогосподарської культури, виду угідь, набору змінних моделі тощо; - відповідно екологічна та біологічна продуктивність -ї сільськогосподарської культури.

Остаточне значення відносного показника стійкості за рівнем продуктивності осушуваної геосистеми  визначається як результат усереднення  за відповідними стаціонарами і в цілому для оцінюваної агрогеосистеми, осушувальної системи, поля, сівозміни тощо.

Відносний показник стійкості вертикальної структури осушуваної геосистеми за ступенем відповідності прийнятим екологічним нормативам для кожного - го значення - ї змінної розраховуємо за залежністю

   , (13)

де - параметр форми сигмоїдальної кривої, що залежить від фізичного змісту - ї змінної, виду угідь тощо; - відповідно фактичне, оптимальне, нижнє критичне та верхнє критичне значення - ї змінної на - му кроці дискретизації моделі ОСОЗ (момент відбору зразка, чи вимірювання за період спостережень у системі ЕММ).

Після розрахунку всіх значень  визначаємо значення відносних показників стійкості як середнє арифметичне часткових значень стійкості за кожною змінною та за принципом порівняння (екологічної ніші) в цілому:

   , ,     , , (14)

де  - загальна кількість змінних, що використовуються при оцінці екологічної стійкості досліджуваної системи за математичною моделлю ОСОЗ.

Після остаточного усереднення маємо

   ,. (15)

На підставі проведених розрахунків  за моделлю ОСОЗ, враховуючи сигмоїдальний характер залежності стійкості від показників ЕММ, а також враховуючи описаний вище принцип Колмана, для інтерпретації показника   застосовувалася така шкала: стійка (0,75 –,00),  досить стійка (0,50 – 0,75), відносно стійка (0,25 –,50), нестійка (0,00 –,25).

Після отримання оцінок за обома шкалами робиться остаточний висновок про стійкість вертикальної структури оцінюваної меліорованої геосистеми до дії зовнішніх чинників природного та антропогенного походження, визначаються критичні показники, які потребують прямого чи опосередкованого регулювання, розраховуються за отриманими трендами прогнозні значення показників стану системи і розробляється прогноз стійкості оцінюваної територіальної системи. Це дає можливість за результатами імітаційного машинного експериментування на моделі ОСОЗ розробляти раціональні управлінські заходи щодо підвищення (збереження) рівня екологічної стійкості досліджуваної системи.

Сформульована структура моделі ОСОЗ, алгоритм її реалізації, поданий у вигляді блок-схеми на рис. 4, а також розроблена на його основі комп’ютерна програма складена нами на базі Microsoft Excel, дають змогу максимально обґрунтовано виконувати оцінку, прогнозувати та керувати екологічною стійкістю ОЗ за даними еколого-меліоративного моніторингу осушуваних земель України.

Модель ОСОЗ застосовано нами для оцінки екологічної стійкості осушуваних земель Рівненської області за даними ЕММ, результати якої у розрізі осушувальних систем наведено у табл. 1. Складено картосхему оцінки та прогнозу екологічної стійкості на прикладі ОС “Язвинка” (Рівненська обл.).

Таблиця 1

Результати оцінки екологічної стійкості еталонних осушувальних систем

Рівненської області

Осушувальна система

Абсолютна оцінка

Відносні показники стійкості

форма стійкості

ступінь стійкості

Воробино

віднов.(ІІ)

в. стійка

0,355

,312

,336

,343

Головниця

віднов. (І)

д. стійка

0,792

,768

,780

,780

Деражне-Постійне

пластична

нестійка

0,323

0,348

,336

,333

Іква

пластична

нестійка

0,357

,317

,337

,325

Стубелка

пластична

нестійка

0,478

,437

,458

,455

Стубла

пластична

нестійка

0,248

,224

,237

,231

Язвинка

сукцесійна

нестійка

0,224

0,333

,279

,272

Примітка. - прогнозне значення на 2007 рік.

Одним з головних сучасних деградаційних процесів, що визначають пластичність вертикальної структури, а відповідно втрату стійкості геомеліоративних підрайонів Західного Лісостепу, складених дренованими торфовими ґрунтами, є мінералізація органічної речовини торфу, що супроводжується ущільненням торфової товщі. Нами виявлено часові тренди для зольності та щільності торфу у вигляді рівнянь регресії, виду:

   ,    ,   ; (16)

   ,          ,    , (17)

де - кількість декад від 20 квітня 1988 року, враховуючи відрізки від 20 квітня до 30 жовтня кожного року періоду спостережень; - рівень значущості для тесту Стьюдента при оцінці збіжності розрахункових та емпіричних значень показників.

Важливою сферою застосування математичної моделі ОСОЗ є оцінка гідрохімічного режиму та екологічної стійкості штучно дренованих (осушуваних) басейнів, контрольованих у системі моніторингу вод, рік Полісся та Лісостепу України. На основі результатів багаторічних моніторингових спостережень Рівненської гідрогеолого-меліоративної експедиції проведено аналіз основних гідрохімічних та радіологічних показників стану природних вод, отриманих на двох основних водотоках Рівненської області у чотирьох поперечниках: 1) р. Стир, м. Кузнєцовськ, водозабір Рівненської атомної електростанції (РАЕС), 2) р. Стир, с. Сопачів, нижче від водоскиду РАЕС, 3) р. Горинь, с. Висоцьк, (кордон з Білоруссю), 4) р. Вілія, м. Острог, нижче від водоскиду ХАЕС.

Отримані внаслідок кореляційного та регресійного аналізу часових рядів рівняння регресії, які на достатньому рівні значущості описують тренди окремих гідрохімічних та радіологічних показників і застосовувалися для оцінки екологічної стійкості басейнів рік Горинь і Стир, зведено у табл. 2.

Таблиця 2

Тренди гідрохімічних та радіологічних показників, які визначають екологічну

стійкість басейнів рік Стир та Горинь

Поперечник

Показники

Рівняння регресії

Показник надійності апроксимації,

Рівень значущості кореляції,

р. Горинь

с. Висоцьк

Нітрати

0,702

,01

Хлориди

0,570

,05

Сульфати

0,807

,01

БСК

0,834

,01

р. Вілія

Cs –

0,465

,05

р. Стир

м. Кузнєцовськ

Зав. речов.

0,451

,05

Нітрати

0,883

,01

Хлориди

0,859

,01

Сульфати

0,863

,01

БСК

0,748

,01

р. Стир

с. Сопачів

Зав. речов.

0,660

,01

Хлориди

0,600

,01

Сульфати

0,823

,01

Примітка. - концентрація, мг/л; - порядковий номер року (з 1992 року).

Результати оцінки екологічної стійкості басейнів рік Горинь і Стир наведено у табл. 3.

Таблиця 3

Результати оцінки екологічної стійкості басейнів рік Горинь і Стир за даними

моніторингових спостережень

Поперечники і басейни

Абсолютна оцінка

Відносні показники стійкості

форма стійкості

частка

показників

ступінь стійкості

р. Вілія, м. Острог

інертна

1,00

стійка

0,871

,871

р. Горинь, с. Висоцьк

інертна

0,69

стійка

0,376

,355

Басейн р. Горинь

відносно стійкий

0,624

,613

р. Стир, м. Кузнєцовськ

інертна

0,69

стійка

0,578

,621

р. Стир, с. Сопачів

інертна

0,69

стійка

0,533

,584

Басейн р. Стир

відносно стійкий

0,556

,603

Примітка. - прогнозне значення на 2007 рік.

Застосування моделі ОСОЗ у режимах оцінки, прогнозування і управління екологічної стійкості ОЗ еталонних об’єктів ЕММ і басейнів рік Горинь і Стир засвідчило високу ефективність розроблених математичних моделей щодо обґрунтованої оцінки, прогнозування і управління екологічною стійкістю осушуваних агрогеосистем та річкових басейнів за даними моніторингу.

ВИСНОВКИ

1. У дисертації наведено теоретичне узагальнення і нове вирішення наукової проблеми управління продуктивністю та екологічною стійкістю осушуваних земель за даними моніторингових спостережень, спрямованого на підвищення продуктивності осушуваних земель, істотне зниження споживання водних та матеріальних ресурсів, підвищення екологічної безпеки землеробства на осушуваних землях, ефективне використання даних еколого-меліоративного моніторингу.

. Здійснення моніторингових спостережень, керування на їхній основі еколого-меліоративним станом осушуваних земель України та його контроль є першочерговим завданням при веденні сільського господарства та здійсненні природоохоронних заходів на осушуваних землях. Специфічні природнокліматичні умови гумідної зони України зумовлюють необхідність ведення еколого-меліоративного моніторингу з метою розробки та застосування методів системного математичного моделювання величини біомаси врожаю рослин, а також факторів екологічної стабільності осушуваних і прилеглих до них земель. Моніторингові дослідження в системі відомчого моніторингу Держводгоспу є основним джерелом інформації для розробки сільськогосподарських та екологічних управлінських заходів у гумідній зоні України. Основною невирішеною проблемою моніторингу осушуваних земель та моніторингу вод є недосконалість наукових методів інтерпретації даних для потреб їхнього практичного застосування у сільськогосподарській та природоохоронній практиці, методів раціонального управління станом контрольованих територій.

. Сучасний стан сільського господарства і еколого-меліоративного моніторингу зумовлюють необхідність розробки принципово нових методів оцінки, прогнозування і управління на базі математичних моделей, які б давали можливість системно враховувати зміст процесів, дію основних законів землеробства, розраховувати значення урожайності, оцінювати стан антропогенно змінених природних систем, прогнозувати майбутні стани, здійснювати машинне експериментування з метою раціонального управління осушуваними землями. Оскільки наявні методи і моделі не відповідають вимогам щодо рівня складності та штучності структури, врахування сукупної дії змінних, відповідності завданням і базам даних моніторингу тощо, постає необхідність розробки спеціальної математичної моделі продуктивності та оцінки стану осушуваних земель (ПОСОЗ), а також математичної моделі оцінки екологічної стійкості осушуваних земель і природно-техногенних систем (ОСОЗ).

. У процесі визначення мети, шляхів моделювання та специфікації (формулювання) моделі продуктивності та оцінки стану осушуваних земель обґрунтовано застосування фітопродуктивності (урожайності) як основного критерію оцінки стану осушуваних земель. Вперше встановлено кількісну залежність урожайності сільськогосподарських культур на осушуваних землях від їхнього меліоративного стану. За допомогою системного підходу формалізовано об’єкт досліджень, яким є поліцентрична, поліструктурна агрогеосистема.

. Враховуючи властивості модельованої системи, обґрунтовано застосування як основного оператора моделі ПОСОЗ функціоналу міри Лебега, який має універсальний характер і може застосовуватися для математичного моделювання досліджуваної системи. Для опису закону толерантності (мінімуму, оптимуму і максимуму) розроблено новий вид функції толерантності рослин та рослинних асоціацій до дії внутрішніх та зовнішніх чинників. Доведено, що залежність, розроблена і параметризована для опису закону толерантності, з високою точністю апроксимує експериментальні дані стосовно властивостей природних систем, і тому може застосовуватися в імітаційній математичній моделі продуктивності та оцінки стану осушуваних земель та інших імітаційних математичних моделях природних і природно-техногенних систем. За експериментальними даними вперше розроблено блок сукупної дії, який імітує кумулятивний ефект від дії змінних, що визначають стан досліджуваної системи. Вперше для природних систем в умовах сільськогосподарського використання встановлено вид та параметри емпіричного блоку субмоделі сукупної дії змінних, встановлено значення вагових коефіцієнтів, котрі описують міру участі ефекту сукупної дії факторів у процесі формування врожаю.

. В результаті проведених теоретичних досліджень визначено загальну структуру імітаційної математичної моделі ПОСОЗ, що дає змогу за моніторинговими даними із застосуванням даних метеорологічних спостережень визначати та прогнозувати продуктивність осушуваних земель, розробляти заходи раціонального управління осушуваними землями.

. Для створення моделі продуктивності та оцінки стану осушуваних земель визначено раціональний набір кліматичних змінних та показників еколого-меліоративного моніторингу. Встановлено, що основним кліматичним показником для досліджуваної системи є сума активних температур повітря вищих від 10ºС, який дає змогу з високою надійністю визначати за отриманими регіональними емпіричними моделями інтенсивність надходження енергії до досліджуваної агрогеосистеми. Вперше отримані значення ваги окремих параметрів продуктивності на ОЗ свідчать про те, що 0,45 обсягів врожаю сільськогосподарських культур на осушуваних землях визначають ґрунтові умови, а отже, меліоративний стан земель. На основі отриманих вагових співвідношень можна стверджувати, що при веденні сільського господарства та здійсненні природоохоронних заходів на меліорованих землях найбільшу увагу слід приділяти регулюванню ґрунтових режимів і формуванню сприятливої меліоративної (еколого-меліоративної) ситуації, а система еколого-меліоративного моніторингу має бути скерована на збір ґрунтово-меліоративних показників осушуваних земель для забезпечення можливості управління їхньою продуктивністю.

. На підставі кількісного зв’язку між евапотранспірацією сільськогосподарських рослин та об’ємом фітомаси параметризовано функціонал врахування передісторії розвитку рослин в онтогенезі шляхом визначення вагових коефіцієнтів фенофаз розвитку основних сільськогосподарських культур. Визначено параметри функції толерантності основних сільськогосподарських культур до факторів продуктивності. Для потреб моделювання величини врожаю в реальних умовах виробництва розроблено емпіричну модель продуктивності укосів для багатоукісних кормових культур, сформульовано принципи та алгоритм врахування втрат врожаю при його збиранні на осушуваних землях.

. Поетапна перевірка розробленої математичної моделі ПОСОЗ, проведена порівнянням розрахункових значень урожайності основних сільськогосподарських культур з емпіричними, засвідчила достатній ступінь збіжності модельованих та фактичних значень продуктивності осушуваних земель. Рівень точності моделі змінюється в межах 80-95%.

. Для потреб об’єктивної інтерпретації даних еколого-меліоративного моніторингу, раціонального управління осушуваними землями України за умови збереження їхньої екологічної стійкості, на базі математичної моделі ПОСОЗ та концепції екологічної ніші, розроблено математичну модель і методику оцінки екологічної стійкості осушуваних земель і природно-техногенних систем (ОСОЗ). Дана модель дає змогу визначати форму та ступінь екологічної стійкості вертикальної структури оцінюваної агрогеосистеми, прогнозувати ступінь стійкості з метою розробки раціональних сільськогосподарських та природоохоронних заходів на рівні осушуваних земель, а також на рівні антропізованих геосистем іншої структури і територіальної організації.

. З метою визначення ступеня практичної цінності розроблених математичних моделей ПОСОЗ та ОСОЗ проведено їх випробування в режимах: 1) оцінки еколого-меліоративного стану та загальної ефективності сільськогосподарського використання осушуваних земель, 2) прогнозування еколого-меліоративного стану осушуваних земель, 3) управління продуктивністю та еколого-меліоративним станом осушуваних земель, 4) бонітування осушуваних ґрунтів України, 5) моделювання та оцінки екологічної стійкості осушуваних земель, 6) прогнозування та управління екологічною стійкістю осушуваних земель і річкових басейнів.

Результати випробування показали, що розроблені імітаційні математичні моделі можуть ефективно застосовуватися для інтерпретації даних моніторингових спостережень шляхом оцінки еколого-меліоративного стану осушуваних земель, для оцінки загальної ефективності використання осушуваних сільськогосподарських угідь, прогнозування майбутніх станів оцінюваних об’єктів на рівні розробки оперативних, короткотермінових та середньотермінових прогнозів еколого-меліоративного стану та рівня продуктивності осушуваних земель, програмування і прогнозування врожаїв сільськогосподарських культур, визначення природоохоронних пріоритетів при експлуатації осушуваних систем, здійснення експертизи проектів будівництва і реконструкції осушувальних систем, бонітування осушуваних ґрунтів, оцінки форми та ступеня екологічної стійкості ОЗ і річкових басейнів, раціонального управління продуктивністю та екологічною стійкістю осушуваних земель та річкових басейнів.

. Результати наукових досліджень успішно апробовані в умовах виробництва, увійшли до 4 нормативних документів, використовуються в навчальному процесі УДУВГП для підготовки спеціалістів у галузях водного та сільського господарства.

Впровадження розроблених моделей і їхнього програмного забезпечення у практику діяльності сільськогосподарських та водогосподарських підприємств гумідної зони України дозволить на 30-60 % збільшити ефективність сільськогосподарського використання осушуваних земель, підвищити рівень використання природних ресурсів на осушуваних землях України. Соціальний ефект від впровадження запропонованих розробок полягає в поліпшенні характеру і умов праці інженерно-технічних працівників, покращенні якості природного середовища та підвищенні рівня підготовки інженерно-технічних кадрів у галузях сільськогосподарських меліорацій, екології та агропромислового комплексу України.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Монографії

  1.  Мошинський В.С. Моніторинг і оцінка еколого-меліоративного стану осушуваних земель Рівненської області. –Рівне-Ковель: Ковельська друкарня,1995. –с.

Брошури

  1.  Методичні вказівки по організації та веденню моніторингових робіт на осушуваних землях / Алексєєвський В.Є., Цвєтова О.В., Рябцева Г.П., Насєдкін І.Ю., Топольнік Т.І., Мошинський В.С. та  ін. - К.: ІГіМ УААН, 1995 - 77 с.
  2.  Методичні вказівки для оцінки еколого-меліоративного стану осушуваних земель України / Алексєєвський В.Є., Цвєтова О.В., Рябцева Г.П., Насєдкін І.Ю., Топольнік Т.І., Уралов О.В., Козловський Б.І., Білоус Й.М., Мошинський В.С. та ін. - К.: ІГіМ УААН, 1995 - 42 с.
  3.  Організація і ведення еколого-меліоративного моніторингу на осушуваних землях. Частина 2. Осушувані землі: ВБН 33-5.5-01-97 / Алексєєвський В.Є., Цвєтова О.В., Рябцева Г.П., Насєдкін І.Ю., Гресь І.О., Уралов О.В., Козловський Б.І., Білоус Й.М., Мошинський В.С. та ін - К.: Держводгосп України, 1997. –с.
  4.  Посібник з ведення спостережень для еколого-меліоративного моніторингу  на осушуваних землях гумідної зони України. До ВБН 33-5.5-01-97 / Алексєєвський В.Є., Цвєтова О.В., Рябцева Г.П., Насєдкін І.Ю., О.В., Козловський Б.І., Білоус Й.М., Махібразюк В.Х., Мошинський В.С. та ін. - К.: Держводгосп України, 1997. –с.
  5.  Використання меліорованих земель Рівненської області в сучасних умовах (інформаційно-довідковий посібник) / Скрипник О.В, Гаць П.І., Терещенко В.М., Тарасенко Ю.А., Комар В.Б., Потапчук Т.Ф., Цуман Н.В., Цвєтова О.В., Рябцева Г.П., Насєдкін І.Ю., Мошинський В.С. та ін. –Київ-Рівне, 1997. – 124 с.
  6.  Екологічні і водогосподарські умови в долині річки Прип’ять на території Рівненської області / Балахно Г.В., Чубарєв В.Д., Сафронова Л.П., Роман О.Д., Шевченко В.Ю., Лещенко М.В., Алексєєвський В.Є., Цвєтова О.В., Подзіна Л.В., Тураєва О.В., Деміда І.А., Стецюк М.Г., Мошинський В.С., Лазаренко В.С., Ужакін В.Г., Веремчук Б.А.. –К.: ІГіМ  УААН, 2000. –с.
  7.  Моніторингові роботи в верхоріччі Прип’яті в зв’язку з проведенням протипаводкових заходів (2000 –роки) / Алексєєвський В., Цвєтова О., Подзіна Л., Тураєва О., Гябцева Г., Деміда І., Марчук А., Веремчук Б., Мешковець С., Баранова М., Данилюк Л., Лазоренко В., Троян В., Мошинський В. та ін. –К.: ІГіМ  УААН, 2001. –с.

Статті у наукових фахових виданнях

  1.  Мошинський В.С. Розрахунок  глибини  залягання рівнів ґрунтових вод на осушуваних землях за базовими свердловинами // Гідротехніка і меліорація в Україні: Зб. наук. пр. –К.: ІГіМ  УААН, 1994. - Вип. 3. –С.138-142.
  2.  Мошинський В.С. Сучасні напрямки спеціалізації підготовки інженерів для потреб моніторингу природного середовища // Технологія навчання: Науково-методичний збірник. –Рівне: УІІВГ, 1995. –С.70-72.
  3.  Мошинський В.С. Оцінка стану ґрунтів на о.с. “Стубелка” Рівненської області // Актуальні проблеми водного господарства: Зб. наук. статей до 75-річчя від дня заснування УДАВГ. –Рівне, 1997. - С.45-46.
  4.  Мошинський В.С., Морозюк С.В., Морозюк Б.Б. До створення методики експертизи земельного фонду // Вісник УДАВГ: Зб. наук. пр.. –Рівне, 1998. –Вип. 1. - С.60-63.
  5.  Мошинський В.С. Методика застосування даних еколого-меліоративного моніторингу для оцінки ґрунтового покриву // Вісник УДАВГ: Зб. наук. пр. –Рівне, 1998. - Вип. 1. - С.63-67.
  6.  Мошинський В.С., Тимейчук О.Ю, Семенюк В.П. Постмеліоративні зміни сольового режиму торфовищ лісостепу України // Вісник УДАВГ: Зб. наук. пр. –Рівне, 1999. –Вип. 2. –С.76-79.
  7.  Мошинський В.С. До розробки концепції оцінки стану природно-технічних систем // Вісник РДТУ: Зб. наук. пр. “Гідромеліорація та гідротехнічне будівництво” –Рівне, 1999. - Спецвипуск. –С.45-49.
  8.  Мошинський В.С. Визначення відносної ваги складових урожаю на осушуваних землях за ступенем їх взаєморегульованості // Вісник РДТУ: Зб. наук. пр. - Рівне, 2000. - Вип. 1 (3) –С.54-58.
  9.  Мошинський В.С. Оцінка стану ґрунтового покриву осушувальної системи “Воробино” // Вісник РДТУ: Зб. наук. пр. –Рівне, 2000. - Вип. 2. –С. 56–.
  10.  Мошинський В.С., Тимейчук О.Ю., Семенюк В.П. Про явище галоморфізації осушуваних земель північного лісостепу України // Вісник РДТУ: Зб. наук. пр. –Рівне, 2000. –Вип. 3(5). –С.41-46.
  11.  Мошинський В.С. Аналіз сучасного екологічного стану річок Стир і Горинь за даними моніторингових спостережень // Вісник РДТУ: Зб. наук. пр. “Водне господарство: економіка, екологія, менеджмент”. –Рівне, 2000. - Вип. 4(6). –С.72-78.
  12.  Мошинський В.С., Сасюк З.К. Деякі стохастичні закономірності осушуваних ґрунтів північно-західного Лісостепу України // Вісник РДТУ: Зб. наук. пр. –Рівне, 2000. –Вип. 5(7). - С.59-66.
  13.  Мошинський В.С. Еколого-меліоративна ситуація і урожай // Водне господарство України. –. - № 3-4. –С.15-18.
  14.  Moshynsky V. Modern Water Conditions in The Northwest Part of Ukraine: An Analysis // Water Engineering & Management. - Des Plaines IL USA, 2001. - No 4. –P.22-26.
  15.  Мошинський В.С., Сасюк З.К. Визначення відносної ваги складових урожаю на осушуваних землях // Вісник ХДАУ. –Харків, 2000. –Вип. 1 - С.57-63.
  16.  Мошинський В.С. Загальний рівень та динаміка родючості ґрунтів осушувальної системи “Стубла” // Вісник РДТУ: Зб. наук. пр. –Рівне, 2001. - Вип. 3(10). –С.43-51.
  17.  Вознюк С., Мошинський В., Вознюк Н. Парниковий ефект можна контролювати (за матеріалами Варшавського міжнародного семінару) // Водне господарство України. –. - № 3-4. –С.2-7.
  18.  Гладовська Т.М., Мошинський В.С., Семенюк В.П. Часовий аналіз біологічних параметрів осушуваних земель // Вісник РДТУ: Зб. наук. пр. -  Рівне, 2001. - Вип. 4 (11). –С.86-92.
  19.  Гладовська Т.М., Мошинський В.С. Флористичний аспект дослідження стану ґрунтів на осушуваних землях // Вісник РДТУ: Зб. наук. пр. –Рівне, 2001. - Вип. 5 (12). –С.71-78.
  20.  Мошинський В.С., Супрунець М.Ф. Проблеми визначення та зменшення втрат на шляху від екологічно забезпеченого до “комірного” врожаю // Вісник РДТУ: Зб. наук. пр. –Рівне, 2002. –Вип. 1 (14). –С.52-56.
  21.  Мошинський В.С. Методика бонітування осушуваних ґрунтів гумідної зони України // Агрохімія і ґрунтознавство. –. - Спец. випуск до VI з’їзду УТҐА, Книга 2. –С.139-141.
  22.  Мошинський В.С. Наукові підходи до математичного моделювання продуктивності осушуваних земель України за даними еколого-меліоративного моніторингу // Вісник РДТУ: Зб. наук. пр. –Рівне, 2002. - Вип. 3 (16). –С.80-89.
  23.  Мошинський В.С. Функція толерантності у математичній моделі продуктивності сільськогосподарських угідь України // Вісник УДУВГП: Зб. наук. пр. –Рівне, 2002. –Вип. 4 (17). –С.102-108.
  24.  Мошинський В.С. Математична модель і методика оцінки екологічної стійкості осушуваних земель // Вісник УДУВГП: Зб. наук. пр. –Рівне, 2002. –Вип. 5 (18). –С.121-129.
  25.  Мошинський В.С., Вознюк С.Т. Вибір та оцінка ґрунтових показників для математичної моделі урожайності на осушуваних землях // Агрохімія і ґрунтознавство. –. –Вип. 63. –С.5-9.
  26.  Цвєтова О.В., Топольнік Т.І., Мошинський В.С. Вдосконалення системи моніторингу меліорованих земель // Вісник УДУВГП: Зб. наук. пр. –Рівне, 2003. –Вип. 6 (19). –С.127-132.
  27.  Moszyński W. Dynamika stężenia jonów w odwodnionych glebach norfowych terenów leśno-stepowych zachodniej Ukrainy // Roczniki Gleboznawcze. –Warszawa, 2002. –t. 53. –nr 3/4. –S. 55-65.

АНОТАЦІЯ

Мошинський В.С. Методи управління продуктивністю та екологічною стійкістю осушуваних земель за даними моніторингу. –Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора сільськогосподарських наук за спеціальністю 06.01.02 - сільськогосподарські меліорації (сільськогосподарські науки). –Інститут гідротехніки і меліорації УААН, Київ, 2003.

У дисертації наведено результати теоретичного узагальнення і нового вирішення наукової проблеми управління продуктивністю та екологічною стійкістю осушуваних земель за даними моніторингових спостережень, спрямованого на підвищення продуктивності осушуваних земель, істотне зниження споживання водних та матеріальних ресурсів, підвищення екологічної безпеки землеробства на осушуваних землях, ефективне використання даних еколого-меліоративного моніторингу. Отримані наукові результати розвивають теорію оцінки стану природно-техногенних систем, теорію програмування і прогнозування врожаїв на осушуваних землях, а також теорію стійкості природно-техногенних систем. Пропонуються нові методи оцінки, прогнозування і управління екологічною стійкістю ОЗ на основі вперше створених, теоретично і експериментально обґрунтованих імітаційних математичних моделей, сумісних з даними ЕММ та інших підсистем екологічного моніторингу. Дані розробки з достатнім рівнем ефективності використані для раціонального управління осушуваними землями сільськогосподарського призначення, а також: оцінки еколого-меліоративного стану, прогнозування врожаїв, бонітування ґрунтів, оцінки і прогнозування екологічної стійкості ОЗ і річкових басейнів, в навчальному процесі.

Ключові слова: осушувані землі, осушувальна система, моніторинг, модель, урожайність, стан, оцінка, прогноз, стійкість, управління.

АННОТАЦИЯ

Мошинский В.С. Методы управления продуктивностью и экологической устойчивостью осушаемых земель по данным мониторинга. –Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени доктора сельскохозяйственных наук по специальности 06.01.02 –сельскохозяйственные мелиорации (сельскохозяйственные науки). –Институт гидротехники и мелиорации УААН, Киев, 2003.

В диссертации приведены результаты теоретического обобщения и нового решения проблемы управления продуктивностью и экологической устойчивостью осушаемых земель (ОЗ) по данным мониторинговых наблюдений, направленного на повышение продуктивности осушаемых земель, существенное снижение потребления водных и материальных ресурсов, повышение экологической безопасности земледелия на осушаемых землях, эффективное использование данных эколого-мелиоративного мониторинга (ЭММ).

Сложные природно-климатические условия гумидной зоны Украины обусловливают необходимость ведения и совершенствования эколого-мелиоративного мониторинга с целью разработки и применения для целей рационального управления методов системного математического моделирования процессов накопления биомассы, а также факторов экологической стабильности осушаемых и прилегающих к ним земель. В связи с этим на основании базовых законов земледелия и экологии, концепции геосистемы, с использованием системного подхода, теории меры, методов математической статистики, данных мониторинговых наблюдений в системе ЭММ разработаны новые методы и технологии рационального управления ОЗ на базе имитационных математических моделей продуктивности и оценки эколого-мелиоративного состояния осушаемых земель (ПОСОЗ) и оценки экологической устойчивости осушаемых земель (ОСОЗ).

На основании теоретических и эмпирических данных разработаны блоки модели ПОСОЗ (используемой в качестве базового блока модели ОСОЗ), описывающие толерантность сельскохозяйственных культур к факторам среды, совокупное действие факторов жизни растений, продуктивность отдельных укосов кормовых культур, потери при уборке урожая, обоснован оптимальный набор показателей ЭММ. В ходе специальных полевых, мониторинговых и аналитико-теоретических исследований установлено: 1) продуктивность ОЗ зависит от их эколого-мелиоративного состояния и является ведущим критерием при оценке, прогнозировании и управлении осушаемыми землями, 2) количественные значения меры влияния факторов и почвенных условий формирования урожая сельскохозяйственных культур на ОЗ различны и изменяются в зависимости от проводимых мероприятий во времени и пространстве, 3) различные сельскохозяйственные культуры имеют различную и постоянную меру участия эффекта совокупного действия факторов жизни в общем процессе формирования урожая, 4) совокупное действие факторов продуктивности с достаточной для практики точностью может быть описано математически, 5) базовым климатическим показателем для ОЗ является сумма активных температур воздуха выше 10°С, изменение и влияние которого может быть описано разработанными эмпирическими зависимостями, 6) концентрация ионов почвенного раствора, содержание питательных веществ и органического вещества в некоторых осушаемых почвах, содержание радионуклидов в отдельных водотоках имеют временные тренды установленного вида и формы, 7) форма и степень экологической устойчивости ОЗ и речных бассейнов управляемы и математически описываемы.

Предлагаются новые методы оценки, прогнозирования и управления продуктивностью и экологической устойчивостью ОЗ сельскохозяйственного назначения с использованием данных наблюдений за состоянием почв и вод в системе ЭММ. Управление производится путем разработки с помощью машинного экспериментирования комплекса сельскохозяйственных, мелиоративных и природоохранных мероприятий и их последующей реализации. В качестве главных критериев цели используются: урожайность, форма и степень экологической устойчивости.

Данные разработки с достаточным уровнем эффективности использованы для рационального управления осушаемыми землями сельскохозяйственного назначения, а также: оценки эколого-мелиоративного состояния и эффективности использования ОЗ, прогнозирования урожаев, бонитировки почв, экспертизы проектов строительства и реконструкции осушительных систем, оценки и прогнозирования экологической устойчивости ОЗ и речных бассейнов, в учебном процессе. Внедрение разработанных методов позволяет повысить эффективность растениеводства и уровень использования природных ресурсов на ОЗ Украины на 30-60 %.

Ключевые слова: осушаемые земли, осушительная система, мониторинг, модель, урожайность, состояние, оценка, прогноз, устойчивость, управление.

SUMMARY

Moshynsky V. Methods of monitoring based management of drained lands productivity and ecological stability. –Manuscript.

Thesis for the scientific degree of the Doctor of agricultural science by the specialty  06.01.02 - agricultural reclamation (agricultural science). – Research Institute of Hydraulic Engineering and Land Reclamation UAAS, Kiev, 2003.

In the dissertation results of theoretical generalization and the new decision of a problem of monitoring based management of drained lands productivity and ecological stability are given. Developed decisions directed on increasing of the drained lands productivity, essential decreasing of water and material resources consumption, ecological safety of agriculture on the drained lands increasing, an effective using of the ecological-meliorative monitoring data.

New methods of an estimation, forecasting and management of productivity and ecological stability of the drained lands on the basis of the first time created, theoretically and experimentally proved, imitating mathematical models compatible to the data of ecological-meliorative monitoring and other subsystems of ecological monitoring are offered. The given developments with a sufficient level of efficiency are used for rational management of the drained agricultural lands, and also: estimation of a ecological-meliorative status and drained lands use efficiency, yields forecasting, soil assessment, estimation and forecasting of drained lands and river basins ecological stability, in educational process.

Key words: drained lands, drainage system, monitoring, model, productivity, status, estimation, forecasting, stability, management.




1. ДВИЖЕНИЕ СОБАК помогает широкому кругу собаководовлюбителей как никогда раньше ясно понять принципы дви
2. БончБруевич А.М.html
3. За небольшим исключением в том случаи если мы говорим о доступе к медицинской помощи
4. Формы правления и государственного устройства в Росси
5. Тема- Многозначные слова омонимы Цель- Научить детей различать одинаковые по звучанию но различные по1
6. посольских дел И
7. Гродненский государственный университет имени Янки Купалы Кафедра социологии и специальных социологи
8. Выражение эмоций у человека и животных Ч
9. темах управления обратная связь используется для сравнения выходного сигнала с заданным значением и выполне
10. Каким образом человек вписывается в картину мира
11. тема психологической реабилитации стала особенно актуальной
12. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук Харків ~ Дис
13. это та вещь которой обычно школьницы доверяют самое сокровенное
14. Тема- Автомобільні клуби та музеї
15. психологического исследования Элена ДзукиМиланский католический университетМилан Новосибирск1997 Кни
16. Вариант контрольной работы выбирается по первой букве фамилии студента.html
17. Оцінка ефективності використання рухомого складу
18. психика 1
19. Особенности заключения договора социального найма жилого помещения
20. Экскурсия- лес, ярусы леса.html