Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Правознавство Київ2009 Робоча навчальна програма з дисципліни

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-06-20

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 16.5.2024

Київський національний університет імені Тараса Шевченка

Юридичний факультет

Кафедра трудового, земельного і екологічного права

ЕКОЛОГІЧНЕ ПРАВО УКРАЇНИ

Робоча навчальна програма дисципліни

для студентів спеціальності 6.060100 "Правознавство"

Київ-2009


Робоча навчальна програма з дисципліни “Екологічне право України”.

Укладачі:

проф., д.ю.н. Балюк Г. І., доц., к.ю.н. Краснова М. В.,

доц., к.ю.н. Марусенко Р. І., доц., к.ю.н. Позняк Е. В.,

ас. Власенко Ю.В., ас. Шомпол О. А.,

ас. Бевз О. В., ас. Третяк Т. О.,

ас. Суярко М. О., ас. Саркісова Т. Б.,

ас. Євстігнєєв А. О.

Лектори:

проф., д.ю.н. Балюк Г. І.,

доц., к.ю.н. Краснова М. В.,

доц., к.ю.н. Позняк Е. В.,

доц., к.ю.н. Мірошниченко А. М.

Викладачі: 

доц., к.ю.н. Марусенко Р. І.,

доц., к.ю.н. Позняк Е. В.,

ас. Власенко Ю.В.

ас. Шомпол О. А.,

ас. Бевз О. В.,

ас. Третяк Т. О.,

ас. Суярко М. О.,

ас. Саркісова Т. Б.,

ас. Євстігнєєв А. О.

Рецензети:

д.ю.н., проф. Носік В.В.,

к.ю.н., доц. Ковальчук Т.Г.

Затверджено на засіданні кафедри

трудового, земельного та екологічного права

Протокол № 14

від „ 30 червня 2009 р.

Погоджено

з науково-методичною комісією

юридичного факультету

«____» ______________ 200__р.

___________________________

Підпис голови НМК факультету

Декан юридичного факультету

______________________

д.ю.н. Гриценко І.С.


ВСТУП

Нормативний курс „Екологічне право України” розрахований на студентів юридичного факультету з метою засвоєння ними наукових положень, положень національного екологічного законодавства, набуття навичок його застосування у правореалізуючій, правоохоронній, природоохоронній, правозахисній діяльності.

Навчальна дисципліна „Екологічне право України” викладається студентам IV курсу юридичного факультету у 1 семестрі. Загальний обсяг викладання - 124 години, з них лекцій - 60 год., практичних - 24 год., самостійної роботи - 42 год. Форма підсумкового контролю - іспит.

Мета і завдання навчальної дисципліни. Підготовка фахівців з правознавства передбачає наявність у них знань про правове регулювання відносин у галузі використання природних ресурсів, охорони навколишнього природного середовища та забезпечення екологічної безпеки.

Курс „Екологічне право України” спрямований на опанування студентами юридичного факультету теоретичних знань і формування у них практичних умінь та навичок щодо самостійного розвязання практичних проблем, які виникають у процесі реалізації екологічної правосубєктності учасників екологічних правовідносин, правильного застосування норм екологічного законодавства, які обєднуються в інтегровану спільність природоресурсного, природоохоронного (середовищеохоронного) та антропоохоронного спрямування.

Вивчення цієї дисципліни в 1 семестрі IV курсу закладає основи для використання студентами одержаних знань щодо опанування інших еколого-правових дисциплін, в процесі подальшого навчання, в тому числі, за програмами підготовки “спеціалістів”, “магістрів” та в аспірантурі.

Предмет навчальної дисципліни. Предметом цієї дисципліни є екологічне право як галузь права, наука та навчальна дисципліна. 

Вимоги до знань та вмінь. Студент повинен знати: науково-теоретичні положення щодо формування, становлення, подальшого розвитку екологічного права України, положення законодавства, зокрема, Конституції України, основних міжнародних актів, в тому числі щодо формування системи національних правових норм у галузі використання природних ресурсів, охорони навколишнього природного середовища та забезпечення екологічної безпеки, Законів України “Про охорону навколишнього природного середовища”, “Про тваринний світ”, “Про рослинний світ”, “Про охорону атмосферного повітря”, “Про природно-заповідний фонд України”, “Про курорти”, “Про екологічну мережу”, “Про екологічну експертизу”, „Про екологічний аудит”, положення Земельного, Водного, Лісового кодексів України, Кодексу України про надра та інших, підзаконних актів – указів Президента України, постанов Кабінету Міністрів України, наказів Міністерства охорони навколишнього природного середовища України та інших центральних органів виконавчої влади, які спрямовані на регулювання правовідносин щодо забезпечення системи екологічних прав громадян України, раціонального використання природних ресурсів як національного надбання, охорони навколишнього природного середовища, попередження виникнення небезпек для життя і здоровя громадян та довкілля від проявів надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру.

Студент повинен вміти: застосовувати одержані теоретичні знання щодо правового регулювання відносин в галузі використання природних ресурсів, охорони навколишнього природного середовища та забезпечення екологічної безпеки на практиці; самостійно вирішувати практичні завдання, використовуючи положення відповідних нормативно-правових актів; правильно визначати предмет та обєкт еколого-правового конфлікту, обсяг прав та обов'язків субєктів екологічних правовідносин, визначати правовий механізм їх реалізації в конкретних ситуаціях.

Місце навчальної дисципліни в структурно-логічній схемі освітньо-професійної програми підготовки. Навчальна дисципліна “Екологічне право України” є складовою циклу професійної підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня “бакалавр” за спеціальністю „Правознавство” напряму підготовки „Право” на юридичному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Дисципліна відноситься до переліку навчальних курсів самостійного вибору вищого навчального закладу, викладається у 1 семестрі IV року навчання.

Для успішного вивчення даного курсу студентам необхідна наявність знань з правознавства, розуміння основних правових понять і категорій, а також наявність основ знань з окремих галузей права: конституційного, адміністративного, земельного, господарського, цивільного та інших.

КОНТРОЛЬ ЗНАНЬ

Система оцінювання знань студентів за курсом “Екологічне право України” включає поточний, модульний та підсумковий семестровий контроль знань (іспит). Контроль знань здійснюється за модульно-рейтинговою системою.

Максимальна кількість балів, яку має можливість набрати студент за кожний змістовний модуль, складає 20, 20 та 20 балів відповідно. Підсумкова оцінка (іспит) визначається як сума балів, набраних студентом за кожний змістовний модуль (максимальна кількість балів 60) та кількість балів отриманих на іспиті (максимальна кількість балів 40) у сумі максимальна кількість - 100 балів.

Порядок розрахунку підсумкової оцінки за семестр

змістовний

модуль 1

змістовний

модуль 2

змістовний

модуль 3

Іспит

Підсумкова оцінка

(іспит)

Максимальна кількість балів

20 балів

20 балів

20 балів

40 балів

100 (20 + 20+ 20 +40) балів


1. ПОТОЧНИЙ КОНТРОЛЬ

Види поточного контролю обираються викладачем, який веде практичні заняття, за погодженням з лектором та у відповідності з даною програмою. Видами поточного контролю можуть бути опитування, контрольні роботи, тести, колоквіуми.

При поточному контролі під час практичних занять оцінці підлягають: рівень знань, продемонстрований у відповідях, активність при обговоренні питань, систематичність роботи на заняттях, результати виконання домашніх завдань, практичних завдань (казусів), експрес-контролю у формі тестів, письмових контрольних робіт, в тому числі модульних підсумкових, результати виконання індивідуальних завдань.

Співвідношення складових оцінювання при поточному контролі

у кожному змістовному модулі:

Форми контролю знань при поточному контролі

Оцінка ( у балах)

Оцінка (у балах) за семестр

мінімальна

максимальна

усна відповідь

4

1*4= 4

3*4=12

доповнення відповіді

1

2*1=2

6*1=6

експрес-опитування

2

3*2=6

3*2=6

самостійна робота

3

3*3=9

3*3=9

Тестування

2

3*2=6

3*2=6

індивідуальні завдання

(в т.ч. реферат )

3

1*3=3

2*3=6

модульна

контрольна робота

5

3*5=15

3*5=15

Разом

20

45

60

2. МОДУЛЬНИЙ КОНТРОЛЬ

Модульний контроль (сума балів за кожний змістовний модуль - ЗМ) проводиться на відповідному практичному занятті після вивчення ЗМ1, ЗМ2 та ЗМ3. Підсумкова кількість балів за змістовні модулі визначається як сума балів за всіма формами поточного контролю плюс оцінка за модульну контрольну роботу.

Модульний контроль проводиться на підставі оцінок поточного контролю та результатів модульних контрольних робіт, виконанням яких завершується вивчення матеріалу. Протягом семестру виконується 3 модульні контрольні роботи.

3. ПІДСУМКОВИЙ СЕМЕСТРОВИЙ КОНТРОЛЬ

Підсумковий семестровий контроль у формі іспиту передбачає, що підсумкова оцінка з даної дисципліни визначається як сума (проста) оцінок за заліковими модулями. Іспит (сума оцінок за результатами змістовних модулів та оцінка за результатами іспиту) зараховується, якщо студент набрав суму балів, яка не менше встановленого мінімуму залікових балів, а саме:

100-бальна шкала

Оцінка за національною шкалою

90 – 100

відмінно

5

85 – 89

добре

4

75 – 84

65 – 74

задовільно

3

60 – 64

1 – 59

незадовільно

2

Приклад розрахунку підсумкової оцінки знань студента

за результатами вивчення курсу “Екологічне право України”

ЗМ 1

ЗМ 2

ЗМ3

Оцінка отримана на іспиті

Підсумкова оцінка

Поточні оцінки,

у балах

10

15

15

 

35

15 (ЗМ 1) + 20 (ЗМ 2)

+ 20 (ЗМ3) +35 (іспит)= 90

Оцінка за модульну контрольну роботу у балах

5

5

5

Всього, у балах

10+5=15

15 + 5 = 20

15+5=20


НАВЧАЛЬНО-ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН ЛЕКЦІЙ, ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ І САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

№п/п

Тема

Кількість годин

лекції

практичні заняття

самостійна робота

Змістовний модуль 1. Загальна частина екологічного права.

Науково-методологічні засади екологічного права України як галузі

1

Екологічне право України – комплексна галузь права: загальна характеристика

6

2

4

2

Екологічні права та обов'язки громадян в Україні

2

3

4

3

Право власності на природні ресурси в Україні

2

1

4

4

Право природокористування в Україні

2

1

4

5

Правові засади екологічного управління в Україні

6

2

4

6

Економіко-правовий механізм в галузі екології в Україні

2

2

4

7

Юридична відповідальність як засіб реалізації екологічного права України

2

1

4

Модульна контрольна робота

1

Змістовний модуль 2. Особлива частина екологічного права.

Природоресурсове право.

8

Правовий режим використання та охорони земель в Україні

2

-

4

9

Правовий режим використання та охорони надр в Україні

2

1

4

10

Правовий режим використання та охорони вод в Україні

2

1

4

11

Правовий режим використання, відтворення та охорони лісів в Україні

2

1

4

12

Правовий режим використання та охорони рослинного світу в Україні

2

1

4

13

Правовий режим охорони та використання об’єктів тваринного світу в Україні

2

1

4

14

Атмосфероохоронне право України

2

1

4

Модульна контрольна робота

1

Змістовний модуль 3. Природоохоронне право. Право екологічної безпеки. Міжнародно-правове співробітництво України в галузі екології (міжнародне екологічне право)

Частина 1. Природоохоронне право

15

Правовий режим територій та об'єктів природно-заповідного фонду за законодавством України

3

1

4

16

Правовий режим рекреаційних, лікувально-оздоровчих зон (територій, ресурсів) та курортів України

3

1

4

17

Правовий режим національної екологічної мережі України

1

-

4

18

Правовий режим виключної (морської) економічної зони та континентального шельфу

2

1

4

Частина 2. Право екологічної безпеки (антропоохоронне право)

19

Юридична природа забезпечення екологічної безпеки

2

4

20

Державне управління та регулювання у сфері забезпечення екологічної безпеки в Україні

4

2

21

Правовий режим зон надзвичайної екологічної ситуації Правові засади захисту населення і територій за надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру

2

2

22

Правові засади забезпечення екологічної безпеки в промисловості та на транспорті

1

2

23

Правові засади забезпечення екологічної безпеки у сільському господарстві

1

2

24

Правові засади забезпечення екологічної безпеки у сфері використання ядерної енергії

1

2

25

Правові засади забезпечення харчової, біологічної, генетичної та фармацевтичної безпеки як складових екологічної безпеки

1

2

26

Правові засади забезпечення екологічної безпеки в діяльності Збройних Сил України

1

2

27

Правові засади забезпечення екологічної безпеки у сфері поводження з відходами

1

2

Частина 3. Міжнародно-правове співробітництво України в галузі екології (міжнародне екологічне право)

28

Науково-теоретичні засади міжнародного екологічного права

1

-

2

29

Принципи та джерела міжнародного екологічного права

-

-

2

Модульна контрольна робота

1

Всього  126

60

24

96

Загальний обсяг — 180 год., в тому числі:

лекцій - 60 годин, практичних занять - 24 годин, самостійної роботи - 96 години. 



ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ 1. Загальна частина екологічного права. Науково-методологічні засади екологічного права України як галузі

Тема 1. Екологічне право України – комплексна галузь права: загальна характеристика (12 год.)

Лекція 1. Екологічне право України – комплексна галузь права: загальна характеристика (2 год.)

Екологічна функція держави в сучасних умовах. Концепція національної екологічної політики України. Екологічна політика, ідеологія, культура. Діалектика взаємодії екології, політики, економіки, права. Правові аспекти екологічної реформи і роль права в її забезпеченні. Раціональне використання природних ресурсів, охорона довкілля та гарантування екологічної безпеки – мета екологічної політики держави. Науково-правові концепції взаємодії суспільства і природи. Становлення екологічного права України.

Предмет екологічного права України. Поняття та види екологічних правовідносин. Матеріальні, організаційні та процесуальні екологічні правовідносини. Абсолютні екологічні правовідносини. Охоронні (захисні) екологічні правовідносини. Підстави виникнення, зміни та припинення екологічних правовідносин. Суб’єкти та об’єкти екологічних правовідносин.

Лекція 2. Екологічне право України – комплексна галузь права: загальна характеристика (2 год.)

Поняття і види об’єктів екологічного права. Співвідношення об’єктів природи та природних ресурсів у системі екологічного права. Екологічні системи, природні комплекси, ландшафти як об’єкти правового регулювання використання та охорони. Навколишнє природне середовище як інтегрований об’єкт екологічного права. Життя і здоров’я громадян в системі об’єктів охорони екологічного права.

Методи екологічного права. Імперативи та пріоритети екологічного права. Принципи екологічного права. Функції екологічного права. Поняття та система екологічного права. Співвідношення екологічного, природоресурсного та природоохоронного права. Співвідношення екологічного права та законодавства. Місце екологічного права у національній системі права.

Екологічне право України як комплексна галузь права, наука та навчальна дисципліна. Система навчального курсу “Екологічне право України”.

Лекція 3. Екологічне право України – комплексна галузь права: загальна характеристика (2 год.)

Поняття джерел екологічного права та їх види. Закони і підзаконні акти як джерела екологічного права. Конституція України як основне джерело екологічного права. Закон України “Про охорону навколишнього природного середовища” як інтегроване джерело екологічного права. Інші інтегровані джерела екологічного права. Закон України “Про екологічну експертизу” як інтегроване джерело права.

Природоресурсові закони та кодекси як диференційовані джерела екологічного права. Земельний, Водний, Лісовий кодекси України, Кодекс України про надра у системі джерел екологічного права. Закони України “Про тваринний світ”, “Про рослинний світ”, “Про охорону атмосферного повітря” як джерела екологічного права.

Природоохоронні закони України як комплексні джерела екологічного права. Закони України “Про природно-заповідний фонд України”, “Про курорти”, “Про екологічну мережу” у системі джерел екологічного права. Підзаконні нормативно-правові акти як джерела екологічного права. Екологічні стандарти в системі джерел екологічного права.

Джерела права екологічної безпеки. Міжнародно-правові акти у системі джерел екологічного права. Проблеми імплементації міжнародних еколого-правових норм в екологічне законодавство України. Адаптація національного екологічного законодавства до екологічного законодавства Європейського Союзу. Місце роз’яснень вищих судових інстанцій щодо застосування екологічного законодавства у системі джерел екологічного права.

Практичне заняття 1. Екологічне право України – комплексна галузь права: загальна характеристика (2 год.)

1. Історичні передумови виникнення і розвитку еколого-правових норм та формування системи екологічного права.

2. Предмет та методи екологічного права.

3. Принципи та функції екологічного права.

4. Поняття та види об’єктів екологічного права.

5. Поняття та система екологічного права.

6. Поняття та види джерел екологічного права.

Завдання для самостійної роботи (4 год.)

1. Розглянути законодавчі засади національної екологічної політики та її мету.

2. Визначити системоутворюючі чинники становлення екологічного права.

3. Визначити місце екологічного права у системі національного права.

4. Розглянути поняття та види екологічних правовідносин, розкрити їх об’єктно-суб’єктний склад, підстави виникнення, зміни та припинення.

5. Проаналізувати особливості методів правового регулювання екологічного права.

6. Визначити поняття та види об’єктів екологічного права.

7. Розглянути принципи та функції екологічного права.

8. Розкрити основні юридичні ознаки екологічного права та його системи.

9. Розкрити систему навчальної дисципліни “Екологічне право України”.

10. Визначити поняття та розкрити види джерел екологічного права.

Рекомендована література:

Основні джерела: 11, 51, 151-155, 227, 320, 356, 357, 479, 491.

Додаткові джерела: 8, 30, 59, 79, 80, 84, 88, 163, 170, 180, 195, 350, 351, 498, 132, 189, 190, 480, 489.

Нормативно-правові акти: 1-7, 10-13, 15-16, 22, 25, 38, 45, 57-58, 73-77, 93, 151, 156, 174, 181-183, 203, 206, 227, 231, 237, 314-316, 319-320.

 

Тема 2. Екологічні права та обов’язки громадян в Україні (9 год.)

Лекція 1. Екологічні права та обов’язки громадян в Україні (2 год.)

Становлення інституту екологічних прав та обов’язків громадян. Загальна характеристика екологічних прав та обов’язків громадян. Поняття та види екологічних прав та обов’язків громадян. Право громадян на безпечне для життя і здоров’я довкілля. Право вільного доступу до екологічної інформації. Право громадян на участь у прийнятті екологічно виважених рішень. Право громадян на участь у здійсненні природоохоронних заходів. Право громадян на здійснення загального та спеціального використання природних ресурсів. Право на одержання екологічної освіти. Право на об’єднання у природоохоронні громадські організації. Характеристика інших екологічних прав громадян. Особливості реалізації галузевих та міжгалузевих екологічних прав громадян.

Загальні та спеціальні обов’язки громадян у галузі охорони навколишнього природного середовища.

Поняття і види гарантій реалізації екологічних прав громадян та додержання екологічних обов’язків. Правові форми захисту екологічних прав громадян.

Практичне заняття 1. Екологічні права та обов’язки громадян в Україні (3 год.)

1. Поняття та види екологічних прав громадян.

2. Характеристика окремих екологічних прав громадян.

3. Обов’язки громадян у галузі охорони навколишнього природного середовища.

4. Гарантії реалізації екологічних прав громадян та додержання екологічних обов’язків.

5. Правові форми та способи захисту екологічних прав громадян.

Завдання для самостійної роботи (4 год.)

1. Розглянути теоретичні засади становлення і розвитку інституту екологічних прав та обов’язків громадян.

2. Визначити юридичні ознаки поняття та проаналізувати систему екологічних прав та обов’язків громадян.

3. Проаналізувати механізм правового регулювання реалізації та захисту окремих екологічних прав громадян.

4. Розкрити особливості загальних та спеціальних обов’язків громадян у галузі охорони навколишнього природного середовища.

5. Розглянути законодавчо визначену систему гарантій реалізації та захисту екологічних прав громадян та додержання екологічних обов’язків.

Рекомендована література:

Основні джерела: 15, 16, 18, 19, 20, 21, 23, 26, 27, 34, 207, 240, 29, 250, 256, 257, 259, 307, 368, 426, 435, 443, 444, 447.

Додаткові джерела: 56, 74, 76, 77, 85, 99, 95, 98, 113, 132, 143, 161, 246, 317, 405, 437, 488, 492, 501, 503.

Нормативно-правові акти: 1, 3-6, 7, 8, 9, 12, 15, 16, 21, 24, 32, 37, 39, 42, 70, 73, 82, 150, 226, 227, 315, 331, 332.

Тема 3. Право власності на природні ресурси в Україні (7 год.)

Лекція 1. Право власності на природні ресурси в Україні (2 год.)

Природні ресурси – надбання Українського народу. Поняття та основні ознаки права власності на природні ресурси. Особливості відносин права власності на природні ресурси. Об’єктивне та суб’єктивне право власності на природні ресурси.

Об’єкти та суб’єкти права власності на природні ресурси. Зміст права власності на природні ресурси. Особливості права державної власності на природні ресурси. Загальна характеристика права комунальної власності на природні ресурси. Правові засади права приватної власності на природні ресурси.

Підстави виникнення, зміни та припинення права власності на природні ресурси. Форми і методи охорони та захисту права власності на природні ресурси.

Практичне заняття 1. Право власності на природні ресурси в Україні (1 год.)

1. Поняття та особливості права власності на природні ресурси.

2. Форми права власності на природні ресурси.

3. Суб’єкти та об’єкти права власності на природні ресурси.

4. Зміст права власності на природні ресурси.

5. Підстави виникнення, зміни та припинення права власності на природні ресурси.

6. Форми і методи охорони та захисту права власності на природні ресурси.

Завдання для самостійної роботи (4 год.)

1. Розглянути теоретичні засади формування інституту права власності на природні ресурси.

2. Визначити конституційні та законодавчі засади права власності на природні ресурси.

3. Проаналізувати особливості реалізації права державної, комунальної, приватної власності на природні ресурси.

4. Визначити режим власності окремих природних ресурсів за законодавством України.

5. Розглянути систему відносин права власності на природні ресурси.

Рекомендована література:

Основні джерела: 11, 51, 151-155, 34, 26, 27, 168, 331, 391, 512.

Додаткові джерела: 29, 90, 173, 263, 496, 449.

Нормативно-правові акти: 1, 3-6, 7, 10, 11, 12, 13, 15, 16, 21, 39, 70, 73.

Тема 4. Право природокористування в Україні (7 год.)

Лекція 1. Право природокористування в Україні (2 год.)

Поняття та види права природокористування. Принципи права природокористування. Пріоритети права природокористування. Об’єктивне та суб’єктивне право природокористування. Право загального та спеціального природокористування. Особливості права орендного природокористування.

Об’єкти та суб’єкти права природокористування. Зміст права природокористування. Права та обов’язки суб’єктів права природокористування.

Підстави виникнення, зміни та припинення права природокористування. Значення договорів у виникненні права природокористування. Форми і методи охорони і захисту прав суб’єктів правовідносин природокористування.

Практичне заняття 1. Право природокористування в Україні (1 год.)

1. Поняття і принципи права природокористування.

2. Види права природокористування.

3. Суб’єкти та об’єкти права природокористування.

4. Зміст права природокористування.

5. Підстави виникнення, зміни та припинення права природокористування.

6. Форми і методи охорони і захисту прав суб’єктів правовідносин природокористування.

Завдання для самостійної роботи (4 год.)

1. Розглянути теоретико-правові засади формування та розвитку інституту права природокористування.

2. Визначити місце та роль інституту права природокористування у системі екологічного права.

3. Розкрити систему принципів та пріоритетів права природокористування.

4. Визначити зміст права природокористування.

5. Розглянути особливості права користування природними ресурсами загальнодержавного і місцевого значення.

Рекомендована література:

Основні джерела: 11, 62, 151-155, 235, 304, 391, 512.

Додаткові джерела: 64, 65, 66, 157, 196, 198, 384, 413, 425, 442, 485, 494.

Нормативно-правові акти: 1, 3-6, 7, 12, 13, 15, 16, 21, 39, 70, 138, 198, 199, 205, 230.

Тема 5. Правові засади екологічного управління в Україні (12 год.)

Лекція 1. Правові засади екологічного управління в Україні (2 год.)

Поняття, ознаки і зміст екологічного управління. Види та форми екологічного управління. Система екологічного управління. Державне екологічне управління. Самоврядне екологічне управління. Громадське екологічне управління. Органи державного, самоврядного та громадського екологічного управління та їх компетенція. Поняття та види функцій екологічного управління. Міжгалузеві та галузеві функції екологічного управління.

Лекція 2. Правові засади екологічного управління в Україні (2 год.)

Екологічне програмування та прогнозування. Стандартизація та нормування в галузі охорони навколишнього природного середовища. Стратегічна екологічна оцінка. Організація здійснення екологічної експертизи та екологічного аудиту. Екологічне ліцензування. Екологічний контроль та моніторинг. Екологічне інформаційне забезпечення. Державний облік та ведення державних реєстрів екологічно небезпечних видів діяльності та об’єктів. Екологічна сертифікація. Інші функції екологічного управління.

Лекція 3. Правові засади екологічного управління в Україні (2 год.)

Правові форми розподілу та перерозподілу природних ресурсів. Правова організація здійснення ресурсовпорядження. Державний облік та ведення природоресурсових кадастрів, кадастрів особливо охоронювальних територій та об’єктів. Правове регулювання ведення Червоної та Зеленої книг України. Вирішення спорів у галузі використання природних ресурсів, охорони навколишнього природного середовища та забезпечення екологічної безпеки.

Практичне заняття 1. Правові засади екологічного управління в Україні (2 год.)

  1.  Поняття та види екологічного управління.
  2.  Система екологічного управління.
  3.  Органи державного, самоврядного та громадського екологічного управління та їх компетенція.
  4.  Поняття та види функцій екологічного управління.
  5.  Міжгалузеві функції екологічного управління
  6.  Галузеві функції екологічного управління.

Завдання для самостійної роботи (4 год.)

1. Розглянути теоретичні засади тектоекології (екологічного управління, управління в галузі екології).

2. Визначити мету, завдання та зміст екологічного управління та показати його місце в системі національної екологічної політики України.

3. Навести систему органів управління загальної та спеціальної компетенції у сфері екології.

4. Визначити компетенцію органів загальної та спеціальної компетенції в галузі екології.

5. Розкрити юридичну природу окремих функцій екологічного управління.

6. Проаналізувати повноваження органів самоврядного та громадського екологічного управління.

Рекомендована література:

Основні джерела: 11, 78, 129, 130, 151-155, 169, 365, 391, 458, 486, 512.

Додаткові джерела: 44, 45, 123, 187, 271, 339, 402.

Нормативно-правові акти: 1, 3-6, 7, 12, 15, 17, 19, 21, 23, 25, 30-32, 37, 39, 43-45, 48, 54-56, 70, 76, 90, 93, 104, 112, 115, 134, 140-142, 147, 148, 151, 156, 159, 174, 176, 181-183, 186-188, 201, 203, 225, 231-234.

Тема 6. Економіко-правовий механізм в галузі екології в Україні (8 год.)

Лекція 1. Економіко-правовий механізм в галузі екології в Україні (2 год.)

Поняття і юридичні ознаки економіко-правового механізму в галузі екології. Економічні методи в системі державно-правового регулювання екологічних правовідносин. Загальне та особливе у правовому регулюванні економічного забезпечення раціонального використання природних ресурсів, охорони навколишнього природного середовища та забезпечення екологічної безпеки.

Склад і зміст економіко-правового механізму в галузі екології. Еколого-економічні правовідносини. Правові форми платежів (зборів) у галузі екології. Нормативи платежів (зборів) та ліміти (квоти) у системі економіко-правового механізму в галузі екології. Правова природа зборів за використання природних ресурсів, за забруднення навколишнього природного середовища та за погіршення якості природних ресурсів. Правові засади продажу квот на викиди парникових газів у контексті реалізації положень Рамкової конвенції про зміну клімату та Кіотського протоколу до неї.

Система фінансування природоохоронних заходів. Державне фінансування природоохоронних заходів. Фінансування природоохоронних заходів за рахунок коштів підприємств, установ, організацій та громадян. Правові засади формування фондів охорони навколишнього природного середовища та їх цільове призначення. Екологічне страхування та екологічний аудит в системі економіко-правового механізму в галузі екології. Правове стимулювання екологічно спрямованої діяльності.

Практичне заняття 1. Економіко-правовий механізм в галузі екології в Україні (2 год.)

1. Поняття і зміст економіко-правового механізму в галузі екології.

2. Особливості економічних правовідносин у галузі екології.

3. Правові форми платежів (зборів) у галузі екології.

4. Правовий режим страхових фондів, фондів охорони навколишнього природного середовища.

5. Правове стимулювання екологічно спрямованої діяльності.

Завдання для самостійної роботи (4 год.)

1. Розглянути поняття і зміст економіко-правового механізму в галузі екології.

2. Розкрити особливості еколого-економічних правовідносин.

3. Визначити правові форми зборів у сфері раціонального використання природних ресурсів, охорони довкілля та забезпечення екологічної безпеки.

4. Охарактеризувати дію в національному екологічному законодавстві міжнародного принципу “забруднювач та користувач платить”.

5. Визначити місце і роль екологічного страхування в системі екологічного права.

6. Проаналізувати правові засади формування фондів охорони навколишнього природного середовища та механізм фінансування за їх рахунок здійснення природоохоронних заходів.

7. Визначити правові заходи стимулювання здійснення природоохоронної діяльності.

Рекомендована література:

Основні джерела: 11, 51, 151-155, 273, 318, 359, 407, 450, 485, 512.

Додаткові джерела: 41-43, 105, 135, 136, 170, 181, 204, 270, 295, 315, 319, 362, 404, 423.

Нормативно-правові акти: 1, 3-6, 7, 12, 15, 18, 21, 39, 63,64, 70, 114, 143, 171, 184, 185, 195, 200.

Тема 6. Юридична відповідальність як засіб реалізації екологічного права України (7 год.)

Лекція 1. Юридична відповідальність як засіб реалізації екологічного права України (2 год.)

Поняття відповідальності в екологічному праві. Види та зміст відповідальності за екологічні правопорушення. Підстави та умови виникнення відповідальності за порушення вимог екологічного законодавства. Правова характеристика екологічних правопорушень та їх класифікація.

Проблеми застосування дисциплінарної відповідальності за екологічні правопорушення. Особливості адміністративної відповідальності за екологічні правопорушення. Кримінальна відповідальність за порушення вимог екологічного законодавства. Правові форми еколого-правової відповідальності.

Особливості цивільно-правової відповідальності за екологічні правопорушення. специфіка відшкодування збитків, заподіяних правомірними діями. Особливості відшкодування шкоди, заподіяної порушенням екологічного законодавства володільців джерел підвищеної небезпеки. Правові засади способів компенсації шкоди за екологічним законодавством.

Правові форми профілактики екологічних правопорушень і злочинів. Роль судових інстанцій у застосуванні норм про відповідальність за порушення вимог екологічного законодавства.

Практичне заняття 1. Юридична відповідальність як засіб реалізації екологічного права України (1 год.)

1. Поняття юридичної відповідальності в галузі екології.

2. Види та форми юридичної відповідальності в галузі екології.

3. Позитивна юридична відповідальність.

4. Екологічне правопорушення: поняття, особливості, склад.

5. Юридична відповідальність за екологічні правопорушення.

Завдання для самостійної роботи (4 год.)

1. Розглянути теоретичні засади юридичної відповідальності в екологічному праві.

2. Проаналізуйте поняття та види відповідальності за екологічним законодавством.

3. Наведіть види юридичної відповідальності за екологічні правопорушення.

4. Розкрийте правові форми еколого-правової відповідальності.

5. Розкрийте особливості окремих видів юридичної відповідальності за екологічні правопорушення.

6. Охарактеризуйте діяльність правоохоронних та природоохоронних державних органів у профілактиці екологічних правопорушень та злочинів.

Рекомендована література:

Основні джерела: 11, 13, 55, 74, 107, 108, 109, 138, 151-155, 228, 245, 253, 255, 350

Додаткові джерела: 43, 50, 119, 122, 133, 166, 203, 205, 237, 240, 247, 261, 278, 279, 280, 292, 302, 311, 324, 325, 326, 337, 346, 347, 354, 369, 372, 397, 404, 412, 457, 470, 471, 477, 478, 491, 494, 515, 517

Нормативно-правові акти: 1, 2, 21, 50, 71, 73, 74, 82, 91, 121, 124, 125, 131, 143, 209.

1.2. Контрольні питання до змістовного модуля 1.

1. Екологічна функція держави в сучасних умовах. Концепція національної екологічної політики.

2. Раціональне використання природних ресурсів, охорона довкілля та гарантування екологічної безпеки – мета екологічної політики держави.

3. Науково-правові концепції взаємодії суспільства і природи. Становлення екологічного права України.

4. Предмет екологічного права України. Поняття та види екологічних правовідносин.

5. Поняття і види об’єктів екологічного права. Співвідношення об’єктів природи та природних ресурсів у системі екологічного права.

6. Екологічні системи, природні комплекси, ландшафти як об’єкти правового регулювання використання та охорони.

7. Навколишнє природне середовище як інтегрований об’єкт екологічного права.

8. Життя і здоров’я громадян в системі об’єктів охорони екологічного права.

9. Методи екологічного права України. Імперативи та пріоритети екологічного права.

10. Принципи екологічного права.

11. Функції екологічного права.

12. Поняття та система екологічного права. Співвідношення екологічного, природоресурсного та природоохоронного права. Співвідношення екологічного права та законодавства.

13. Місце екологічного права у національній системі права.

14. Екологічне право як комплексна галузь права, наука та навчальна дисципліна.

15. Система навчального курсу “Екологічне право України”.

16. Поняття джерел екологічного права та їх види.

17. Конституція України як основне джерело екологічного права України.

18. Закон України “Про охорону навколишнього природного середовища” як інтегроване джерело екологічного права.

19. Природоресурсові закони та кодекси як диференційовані джерела екологічного права.

20. Природоохоронні закони України як комплексні джерела екологічного права.

21. Підзаконні нормативно-правові акти як джерела екологічного права.

22. Екологічні стандарти в системі джерел екологічного права.

23. Джерела права екологічної безпеки.

24. Міжнародно-правові акти у системі джерел екологічного права.

25. Місце роз’яснень вищих судових інстанцій щодо застосування екологічного законодавства у системі джерел екологічного права.

26. Поняття та види екологічних прав та обов’язків громадян.

27. Право громадян на участь у прийнятті екологічно значимих рішень. Право громадян на участь у здійсненні природоохоронних заходів.

28. Право громадян на здійснення загального та спеціального використання природних ресурсів.

29. Особливості реалізації галузевих та міжгалузевих екологічних прав громадян.

30. Загальні та спеціальні обов’язки громадян у галузі охорони навколишнього природного середовища.

31. Поняття і види гарантій реалізації екологічних прав громадян та додержання екологічних обов’язків.

32. Правові форми захисту екологічних прав громадян.

33. Поняття та основні ознаки права власності на природні ресурси.

34. Об’єктивне та суб’єктивне право власності на природні ресурси.

35. Об’єкти та суб’єкти права власності на природні ресурси.

36. Зміст права власності на природні ресурси.

37. Правові форми права власності на природні ресурси.

38. Підстави виникнення, зміни та припинення права власності на природні ресурси.

39. Форми і методи охорони та захисту права власності на природні ресурси.

40. Поняття та види права природокористування.

41. Принципи права природокористування.

42. Пріоритети права природокористування.

43. Об’єктивне та суб’єктивне право природокористування.

44. Особливості права орендного природокористування.

45. Об’єкти та суб’єкти права природокористування.

46. Зміст права природокористування.

47. Права та обов’язки суб’єктів права природокористування.

48. Підстави виникнення, зміни та припинення права природокористування.

49. Значення договорів у виникненні права природокористування.

50. Форми і методи охорони і захисту прав суб’єктів правовідносин природокористування.

51. Поняття, ознаки і зміст екологічного управління.

52. Види та форми екологічного управління.

53. Система екологічного управління.

54. Державне екологічне управління.

55. Самоврядне екологічне управління.

56. Громадське екологічне управління.

57. Система органів державного екологічного управління та їх компетенція.

58. Поняття та види функцій екологічного управління.

59. Міжгалузеві та галузеві функції екологічного управління.

60. Екологічне програмування та прогнозування.

61. Стандартизація та нормування в галузі охорони навколишнього природного середовища.

62. Стратегічна екологічна оцінка.

63. Організація здійснення екологічної експертизи та екологічного аудиту.

64. Екологічне ліцензування.

65. Екологічний контроль та моніторинг.

66. Екологічне інформаційне забезпечення.

67. Державний облік та ведення державних реєстрів екологічно небезпечних видів діяльності та об’єктів.

68. Екологічна сертифікація. Інші функції екологічного управління.

69. Правові форми розподілу та перерозподілу природних ресурсів.

70. Правова організація здійснення ресурсовпорядження.

71. Державний облік та ведення природоресурсових кадастрів, кадастрів особливо охоронюваних територій та об’єктів.

72. Правове регулювання ведення Червоної та Зеленої книг України.

73. Вирішення спорів у галузі використання природних ресурсів, охорони навколишнього природного середовища та забезпечення екологічної безпеки.

74. Поняття і юридичні ознаки економіко-правового механізму в галузі екології.

75. Склад і зміст економіко-правового механізму в галузі екології.

76. Правові форми платежів (зборів) у галузі екології. Еколого-економічні правовідносини.

77. Нормативи платежів (зборів) та ліміти (квоти) у системі економіко-правового механізму в галузі екології.

78. Правові засади продажу квот на викиди парникових газів у контексті реалізації положень Рамкової конвенції ООН про зміну клімату та Кіотського протоколу до неї.

79. Система фінансування природоохоронних заходів.

80. Правові засади формування фондів охорони навколишнього природного середовища та їх цільове призначення.

81. Екологічне страхування та екологічний аудит в системі економіко-правового механізму в галузі екології.

82. Правове стимулювання екологічно спрямованої діяльності.

83. Поняття відповідальності в екологічному праві.

84. Види та зміст відповідальності за екологічні правопорушення.

85. Підстави та умови виникнення відповідальності за порушення вимог екологічного законодавства.

86. Правова характеристика екологічних правопорушень та їх класифікація.

87. Особливості адміністративної відповідальності за екологічні правопорушення.

88. Проблеми застосування дисциплінарної відповідальності за екологічні правопорушення.

89. Кримінальна відповідальність за порушення вимог екологічного законодавства.

90. Правові форми еколого-правової відповідальності.

91. Особливості цивільно-правової відповідальності за екологічні правопорушення. Специфіка відшкодування збитків, заподіяних правомірними діями.

92. Особливості відшкодування шкоди, заподіяної порушенням екологічного законодавства володільцями джерел підвищеної небезпеки.

93. Правові засади способів компенсації шкоди за екологічним законодавством.

94. Правові форми профілактики екологічних правопорушень і злочинів.

95. Роль судових інстанцій у застосуванні норм про відповідальність за порушення вимог екологічного законодавства.

1.3. Типове завдання модульної контрольної роботи за змістовним модулем 1.

Відмітьте правильні, на Вашу думку, відповіді.

1. Завданням Закону України “Про охорону навколишнього природного середовища” є регулювання відносин:

а) у галузі використання, розподілу та перерозподілу природних ресурсів, охорони природних комплексів та екологічних систем, забезпечення екологічної безпеки;

б) у галузі розподілу та перерозподілу природних ресурсів, надання їх у користування, визначення форм власності на природні ресурси, їх відтворення та охорони;

в) у галузі раціонального використання природних ресурсів, дбайливого ставлення до довкілля та охорони природи від протиправних посягань;

г) у галузі охорони, використання і відтворення природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки, запобігання і ліквідації негативного впливу господарської та іншої діяльності на навколишнє природне середовище, збереження природних ресурсів, генетичного фонду живої природи, ландшафтів та інших природних комплексів, унікальних територій та природних об'єктів, пов'язаних з історико-культурною спадщиною.

2. Використання природних ресурсів в Україні здійснюється у наступних правових формах:

а) право власності і право природокористування;

б)право власності і управління;

в) право власності і право успадкованого довічного володіння.

3. Які з зазначених екологічних прав громадян закріплені Конституцією України:

а) право на здійснення загального і спеціального використання природних ресурсів;

б) право на об’єднання в громадські природоохоронні формування;

в) право на безпечне для життя та здоров’я навколишнє природне середовище;

г) право на участь в розробці та здійсненні заходів щодо охорони навколишнього природного середовища, раціонального і комплексного використання природних ресурсів;

д) право на одержання екологічної освіти.

4. Право громадян на безпечне для життя та здоров’я навколишнє природне середовище:

а) є абсолютним правом, оскільки йому кореспондується обов’язок необмеженого кола осіб та держави дотримуватися вимог екологічного законодавства;

б) є відносним правом, оскільки всі екологічні права можуть бути забезпечені відносно нестабільно;

в) є абсолютним або відносним, в залежності від об’єму прав та обов’язків учасників правовідносин, щодо забезпечення цього права.

5. Яка з наведених юридичних ознак притаманна праву загального природокористування:

а) наявність зареєстрованого дозволу;

б) наявність спеціальної правоздатності;

в) відсутність персоніфікованого закріплення природного ресурсу за конкретними особами.

6.Висновки громадської екологічної експертизи:

а) є обов’язковими для виконання;

б) мають рекомендаційний характер;

в) носять рекомендаційний або обов’язковий характер, в залежності від рівня небезпечності об’єкта експертизи.

7. Яка з форм надання інформації про стан навколишнього природного середовища не передбачена законодавством:

а) письмова;

б) аудіовізуальна;

в) усна;

г) електронна.

8. Який з видів платежів у галузі екології носить характер диференційованої ренти:

а) збір за спеціальне використання природних ресурсів;

б) збір за забруднення навколишнього природного середовища;

в) збір за погіршення якості природних ресурсів.

9. Які з наведених повноважень не віднесені до повноважень громадських інспекторів з охорони навколишнього природного середовища:

а) брати участь у проведенні спільно з працівниками органів державного контролю рейдів та перевірок додержання підприємствами, установами, організаціями та громадянами законодавства про охорону навколишнього природного середовища, додержання норм екологічної безпеки та використання природних ресурсів;

б) проводити перевірку і складати протоколи про порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища і подавати їх органам державного контролю в галузі охорони навколишнього природного середовища та правоохоронним органам для притягнення винних до відповідальності;

в) обмежувати чи зупиняти (тимчасово) діяльність підприємств, установ, організацій та об’єктів незалежно від форм власності і господарювання ( в тому числі будівництво, реконструкцію та розширення об’єктів) і подавати Мінприроди України пропозиції щодо припинення в установленому порядку діяльності у разі порушення ними законодавства про охорону навколишнього природного середовища;

г) надавати допомогу органам державного контролю в галузі охорони навколишнього природного середовища в діяльності по запобіганню екологічним правопорушенням.

10. Який термін чинності позитивного висновку державної екологічної експертизи передбачений екологічним законодавством:

а) протягом одного року від дня його видачі;

б) протягом шести місяців від дня його видачі;

в)протягом трьох років від дня його видачі;

г) протягом п’яти років від дня його видачі.

11. Яким законодавчим актом регулюються правовідносини щодо здійснення екологічної експертизи:

а)Закон України “ Про Державну екологічну експертизу”;

б) Закон України “Про екологічну експертизу”;

в) Закон України “Про порядок здійснення екологічної експертизи”.

12. Яке з наведених визначень відповідно до Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» найбільш повно визначає об`єкти правової охорони:

а)сукупність природних, соціальних умов та процесів, природних ресурсів, ландшафтів, природно-антропогенних комплексів, екосистем та життя і здоров`я громадян, що підлягають охороні за допомогою норм екологічного права;

б)сукупність юридично визначених умов і процесів та природних ресурсів і екосистем, що підлягають використанню відповідно до норм та нормативів екологічного права;

в) навколишнє природне середовище як сукупність природних і природно-соціальних умов та процесів, природні ресурси, як залучені так і невикористовувані в народному господарстві в даний період (земля, надра, води, атмосферне повітря, ліс та інша рослинність, тваринний світ), ландшафти та інші природні комплекси; території та об’єкти природно-заповідного фонду України; здоров’я і життя людей;

г)навколишнє природне середовище, природні комплекси і ландшафти та життя і здоров`я громадян, як частини довкілля.

13. За які протиправні діяння у галузі охорони навколишнього природного середовища, використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки чинним законодавством передбачена кримінальна відповідальність:

а) незаконне захоплення земельної ділянки;

б)незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом;

в) порушення правил водокористування.


ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ 2. Особлива частина екологічного права. Природоресурсове право. Правовий режим природних ресурсів за законодавством України

Тема 8. Правовий режим використання та охорони земель в Україні (8 год.).

Лекція 1. Правовий режим використання та охорони земель в Україні (2 год.).

Земельні відносини в системі природноресурсових відносин. Види використання земель. Цільове призначення земель: мета поділу. Екологічні імперативи використання земельних ресурсів. Юридична відповідальність за порушення земельного законодавства. Управління в сфері використання та охорони земель. Вирішення земельних спорів. Особливості правового режиму земель різних категорій.

Практичне заняття 1. Правовий режим використання та охорони земель (2 год).

1. Право власності на земельні ділянки.

2. Право землекористування.

3. Особливості правового режиму земель різних категорій.

4. Види відповідальності за земельні правопорушення.

Завдання для самостійної роботи (4 год).

  1.  Право власності на земельні ділянки.
    1.  Право землекористування.
      1.  Особливості правового режиму земель різних категорій.
        1.  Види відповідальності за земельні правопорушення.
        2.  Цільове призначення. Особливості поділу земель на категорії.
        3.  Організаційне та функціональне забезпечення управління в сфері використання та охорони земель.
        4.  Охорона земель в системі заходів охорони природних ресурсів.
        5.  Особливості кваліфікації окремих порушень земельного законодавства.

Рекомендована література:

Основні джерела: 28, 29, 159, 171. 172, 173, 314.

Додаткові джерела: 62, 134, 167, 168, 189, 189, 196, 236, 252, 263, 265, 288, 450, 461, 505, 506.

Нормативно-правові акти: 1, 21, 70, 75, 76, 109, 176, 178, 186, 207, 225, 254-261, 265, 279.

Тема 9. Правовий режим використання та охорони надр в Україні (7 год.)

Лекція 1. Правовий режим використання та охорони надр в Україні (2 год.)

Поняття надр та корисних копалин, їх класифікація. Поняття та види надрокористування. Суб’єктно-об’єктний склад відносин надродокористування. Права та обов’язки надрокористувачів. Порядок спеціального надрокористування: геологічне вивчення, дослідно-промислова розробка, видобування корисних копалин та інші види використання. Управління в галузі використання та охорони надр. Особливості використання надр континентального шельфу.

Практичне заняття 1. Правовий режим використання та охорони надр в Україні (1 год).

1. Види надрокористування.

2. Особливості загального та спеціального надрокористування.

3. Порядок надання надр в користування.

4. Відповідальність за порушення законодавства про надра.

Завдання для самостійної роботи (4 год.)

  1. Співвідношення понять „надра”, „корисні копалини”, „земельна ділянка” та їх правових режимів.
  2. Особливості управління в сфері використання та охорони надр.
  3. Використання надр континентального шельфу.
  4. Правове регулювання охорони надр.

Рекомендована література:

Основні джерела: 151, 200, 201, 305.

Додаткові джерела: 39, 146, 147, 148, 149, 202, 206, 322, 323, 344, 437, 455.

Нормативно-правові акти: 1, 3, 11, 21, 68, 187, 200, 313.

Тема 10. Правовий режим використання та охорони вод в Україні (5 год.)

Лекція 1. Правовий режим використання та охорони вод в Україні (2 год.)

Поняття вод та водних об’єктів. Їх класифікація. Поняття та види водокористування. Суб’єктно-об’єктний склад відносин водокористування. Права та обов’язки водокористувачів. Титули та особливості права спеціального водокористування. Правове регулювання забору води, її використання та скидання забруднюючих речовин із зворотними водами. Загальне водокористування. Особливості управління в сфері використання та охорони вод. Відповідальність за порушення водного законодавства.

Практичне заняття 1. Правовий режим використання та охорони вод в Україні (1 год).

1. Види водокористування.

2. Особливості управління в сфері використання та охорони вод.

3. Правосуб’єктність водокористувачів.

4. Відповідальність за порушення законодавства про використання вод.

Завдання для самостійної роботи (2 год.)

  1. Співвідношення понять „водний об’єкт”, „води”, „земельна ділянка водного фонду” та правових режимів їх використання.
  2. Особливості використання підземних вод.
  3. Правове регулювання охорони вод.
  4. Особливості кваліфікації окремих порушень водного законодавства.

Рекомендована література:

Основні джерела: 117, 126, 151-155, 214.

Додаткові джерела: 93, 111, 126, 191, 192, 193, 214, 220. 223, 283, 303, 327, 359, 382, 416, 423, 468, 469, 485

Нормативно-правові акти: 1, 21, 9, 39, 49, 92, 111, 126, 127, 129. 139, 141, 162, 180, 195, 199, 291, 306.

Тема 11. Правовий режим використання, відтворення та охорони лісів в Україні (7 год.)

Лекція 1. Правовий режим використання, відтворення та охорони лісів в Україні (2 год.)

Поняття лісу та лісових ресурсів. Лісова ділянка та земельна лісова ділянка: особливості правового режиму. Право лісокористування та його види. Суб’єкти та об’єкти лісокористування. Права та обов’язки лісокористувачів. Порядок та умови спеціального постійного та тимчасового лісокористування. Загальне лісокористування. Управління в сфері використання та охорони лісів. Відповідальність за порушення лісового законодавства.

Практичне заняття 1. Правовий режим використання, відтворення та охорони лісів (1 год.)

  1.   Право власності та користування лісами.
  2.   Порядок надання лісових ресурсів в користування.
  3.   Особливості правосуб’єктності лісокористувачів.
  4.  Відповідальність за порушення лісового законодавства.

Завдання для самостійної роботи (4 год.)

  1. Поняття „ліс”, „лісова ділянка”, „земельна лісова ділянка” та їх співвідношення.
  2. Управління в сфері використання, відтворення та охорони лісів.
  3. Види спеціального використання лісових ресурсів.
  4. Особливості кваліфікації окремих правопорушень лісового законодавства.

Рекомендована література:

Основні джерела: 90, 127, 128, 264, 267

Додаткові джерела: 133, 225, 266, 417, 418, 495, 496, 497

Нормативно-правові акти: 1, 4, 21, 69, 114, 120, 121, 140, 170, 196, 198, 329.

Тема 12. Правовий режим використання та охорони рослинного світу в Україні (8 год.)

Лекція 1. Правовий режим використання та охорони рослинного світу (2 год.)

Об’єкти рослинного світу: поняття та види. Титули використання об’єктів рослинного світу. Особливості правового статусу суб’єктів користування об’єктами рослинного світу. Права та обов’язки власників та користувачів об’єктів рослинного світу. Особливості використання об’єктів рослинного світу, що підлягають особливій охороні. Правове регулювання відтворення об’єктів рослинного світу. Особливості управління в сфері використання та охорони об’єктів рослинного світу. Відповідальність за порушення законодавства про рослинний світ.

Практичне заняття 1. Правовий режим використання та охорони рослинного світу в Україні (2 год).

1. Право власності та користування об’єктами рослинного світу.

2. Особливості правосуб’єктності користувачів об’єктів рослинного світу.

3. Управління в сфері використання об’єктів рослинного світу.

4. Відповідальність за порушення законодавства про рослинний світ.

Завдання для самостійної роботи (4 год.)

  1. Правосуб’єктність власників та користувачів об’єктів рослинного світу.
  2. Особливості використання та правової охорони об’єктів, що підлягають особливій охороні.
  3. Регулювання відтворення об’єктів рослинного світу.
  4. Особливості комплексної охорони об’єктів рослинного світу.

Рекомендована література:

Основні джерела: 11, 51, 119, 127, 151-155, 376, 391.

Додаткові джерела: 68, 160, 266, 326, 355, 510-512.

Нормативно-правові акти: 1, 2, 6, 21, 38, 88, 123, 131, 229.

Тема 13. Правовий режим охорони та використання об’єктів тваринного світу в Україні (7 год.)

Лекція 1. Правовий режим охорони та використання об’єктів тваринного світу в Україні (2 год.)

Об’єкти тваринного світу: поняття та види. Види титулів використання об’єктів тваринного світу. Суб’єкти користування об’єктами тваринного світу та їх правовий статус. Права та обов’язки власників та користувачів об’єктів тваринного світу. Особливості використання об’єктів тваринного світу, що підлягають особливій охороні. Особливості управління в сфері охорони та використання об’єктів тваринного світу. Відповідальність за порушення законодавства про тваринний світ.

Практичне заняття 1. Правовий режим охорони та використання об’єктів тваринного світу в Україні (1 год.)

1. Право власності та користування об’єктами тваринного світу.

2. Особливості правосуб’єктності користувачів об’єктів тваринного світу.

3. Управління в сфері охорони та використання об’єктів тваринного світу.

4. Відповідальність за порушення законодавства про тваринний світ.

Завдання для самостійної роботи (4 год.)

1. Правосуб’єктність власників та користувачів об’єктів тваринного світу.

2. Особливості використання та правової охорони об’єктів тваринного світу, що підлягають особливій охороні.

3. Регулювання відтворення об’єктів тваринного світу.

4. Особливості правового регулювання ведення мисливського господарства та полювання.

Рекомендована література:

Основні джерела: 152, 153, 154, 155.

Додаткові джерела: 131, 327, 377, 412, 416, 423, 443.

Нормативно-правові акти: 1, 7, 11, 12, 15, 21, 130, 140, 181, 205, 302, 313.

Тема 14. Атмосфероохоронне право України (7 год.)

Лекція 1. Атмосфероохоронне право України (2 год).

Атмосферне повітря, повітряний простір, космос: поняття та співвідношення. Стандартизація та нормування в сфері охорони атмосферного повітря. Особливості управління в сфері охорони та використання атмосферного повітря. Регламентація шумового, радіаційного та інших видів забруднень атмосферного повітря. Відповідальність за порушення законодавства про атмосферне повітря.

Практичне заняття 1. Атмосфероохоронне право України (1 год.).

1. Особливості охорони та використання атмосферного повітря.

2. Управління в сфері охорони та використання атмосферного повітря.

3. Відповідальність за порушення атмосфероохоронного законодавства.

Завдання для самостійної роботи (4 год.)

  1. Співвідношення понять „атмосферне повітря”, „повітряний простір”, „космос”.
  2. Стандартизація та нормування в сфері охорони атмосферного повітря.
  3. Правове регулювання охорони атмосферного повітря від різного роду забруднень.
  4. Особливості доказування та кваліфікації порушень в сфері охорони атмосферного повітря.

Рекомендована література:

Основні джерела: 117, 118, 182, 426

Додаткові джерела: 81, 82, 156, 239

Нормативно-правові акти: 1, 5, 21, 115, 132-137, 311, 312, 317, 318.

2.2. Контрольні питання до змістовного модуля 2.

1. Право власності на земельні ділянки.

2. Право землекористування.

3. Особливості правового режиму земель різних категорій.

4. Види відповідальності за земельні правопорушення.

5. Поняття надр та корисних копалин, їх класифікація.

6. Поняття та види надрокористування.

7. Особливості загального та спеціального надрокористування.

8. Порядок надання надр в користування.

9. Управління в галузі використання та охорони надр.

10. Відповідальність за порушення законодавства про надра.

11. Поняття вод та водних об’єктів. Їх класифікація.

12. Поняття та види водокористування.

13. Особливості управління в сфері використання та охорони вод.

14. Правосуб’єктність водокористувачів.

15. Відповідальність за порушення законодавства про використання вод.

16. Право власності та користування об’єктами рослинного світу.

17. Особливості правосуб’єктності користувачів об’єктів рослинного світу.

18. Управління в сфері використання об’єктів рослинного світу.

19. Відповідальність за порушення законодавства про рослинний світ.

20. Право власності та користування лісами.

21. Порядок надання лісових ресурсів в користування.

22. Особливості правосуб’єктності лісокористувачів.

23. Відповідальність за порушення лісового законодавства.

24. Право власності та користування об’єктами тваринного світу.

25. Особливості правосуб’єктності користувачів об’єктів тваринного світу.

26. Управління в сфері охорони та використання об’єктів тваринного світу.

27. Відповідальність за порушення законодавства про тваринний світ.

28. Атмосферне повітря, повітряний простір, космос: поняття та співвідношення.

29. Стандартизація та нормування в сфері охорони атмосферного повітря.

30. Особливості управління в сфері в охорони та використання атмосферного повітря.

31. Регламентація шумового, радіаційного та інших видів забруднень атмосферного повітря.

32. Відповідальність за порушення атмосфероохоронного законодавства.

2.3.Типове завдання модульної контрольної роботи за змістовним модулем 2.

Відмітьте правильні, на Вашу думку, відповіді.

1.Який термін короткострокового спеціального водокористування встановлюється чинним законодавством:

а) до 2 років;

б) до 3 років;

в ) до 5 років.

2.Тимчасове користування надрами може бути довгостроковим:

а) до 15 років;

б)до 20 років;

в) до 25 років.

3.Рідкісні і такі, що перебувають під загрозою зникнення види тваринного і рослинного світу, занесені до Червоної книги України, підлягають державному обліку в порядку, що визначається:

а) Верховною Радою України;

б)Кабінетом Міністрів України;

в) Міністерством охорони навколишнього природного середовища України.

4.Ліси України за екологічним і господарським значенням поділяються:

а) на чотири групи;

б) на три групи;

в) на дві групи.

5. Забір води для протипожежних потреб здійснюється:

а) на підставі спеціального дозволу на даний вид спеціального водокористування;

б) на підставі спеціального дозволу або без нього, в залежності від масштабів пожежі;

в) без спеціального дозволу.

6. Який з наведених органів центральної виконавчої влади наділений компетенцією управління у галузі використання і охорони атмосферного повітря:

а) Державний комітет з охорони атмосферного повітря;

б) Міністерство охорони навколишнього природного середовища;

в) Державний комітет по природних ресурсах.

7.Яке з наведених визначень поняття “надра” відповідає чинному законодавству України:

а) це частина земної кори, що розташована під поверхнею суші та дном водоймищ і складається з корисних копалин;

б) це частина земної кори, що розташована під поверхнею суші та дном водоймищ і простягається до глибин, доступних для геологічного вивчення та освоєння;

в) це частина земної кори, що розташована під поверхнею суші та дном водоймищ і складається з природних твердих, рідких і газоподібних речовин, які за сучасних техніко-економічних умов можуть бути ефективно використані, як безпосередньо так і шляхом вилучення з них корисних компонентів;

8.Яке з наведених визначень “води” є законодавчо закріпленим:

а) усі поверхневі та підземні води, що територіально підпадають під юрисдикцію України;

б) усі води (поверхневі, підземні, морські), що входять до складу природних ланок кругообігу води;

в) рідина, що становить собою сполуку водню з киснем і входить до складу природного кругообігу.

9. Які дії можуть здійснювати громадяни в межах права загального водокористування:

а) купання та плавання на човнах;

б) любительське і спортивне рибальство;

в) водопій тварин;

г) забір води з водних об'єктів без застосування споруд або технічних пристроїв та з криниць.

10. Є виключною власністю народу України і надаються лише у користування наступні природні ресурси:

а) ліси;

б) земля;

в) надра;

г) тварини, занесені до Червоної книги;

д)об’єкти природно-заповідного фонду.


ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ 3. Природоохоронне право. Право екологічної безпеки. Міжнародно-правове співробітництво України в галузі екології (міжнародне екологічне право)

 

Частина 1. Природоохоронне право

Тема 15. Правовий режим територій та об'єктів природно-заповідного фонду за законодавством України (8 год.)

Лекція 1. Правовий режим територій та об'єктів природно-заповідного фонду за законодавством України (3 год.)

Поняття правового режиму природно-заповідного фонду як об’єкта правового регулювання, охорони та використання. Склад і класифікація територій та об’єктів природно-заповідного фонду за чинним законодавством. Законодавство про природно-заповідний фонд. Поняття, види та склад правовідносин у галузі природно-заповідної охорони. Проблеми становлення та розвитку природно-заповідного права. Співвідношення природно-заповідного, природоохоронного і екологічного права.

Правові форми та види використання територій та об’єктів природно-заповідного фонду. Форми права власності на території та об’єкти природно-заповідного фонду. Правові форми та види використання територій та об’єктів природно-заповідного фонду. Права громадян у галузі охорони і використання природно-заповідного фонду.

Особливості управління в галузі організації, охорони і використання природно-заповідного фонду. Система органів управління в галузі охорони і використання природно-заповідного фонду та їх повноваження. Функції управління в галузі охорони і використання природно-заповідного фонду. Характеристика окремих функцій управління в зазначеній сфері: організація створення і оголошення територій та об’єктів природно-заповідного фонду, ведення державного кадастру територій та об’єктів природно-заповідного фонду, контроль за додержанням правового режиму, фоновий моніторинг, організація наукових досліджень територій та об’єктів природно-заповідного фонду.

Правовий режим окремих територій та об’єктів природно-заповідного фонду. Юридичні критерії зонування окремих територій та об’єктів природно-заповідного фонду. Правовий режим природних заповідників. Правовий режим біосферних заповідників. Особливості правового режиму національних природних парків. Правовий режим регіональних ландшафтних парків. Правовий режим заказників. Особливості правових режимів пам’яток природи і заповідних урочищ. Правовий режим ботанічних садів. Правовий режим дендрологічних парків. Правовий режим зоологічних парків. Особливості правового режиму парків-пам’яток садово-паркового мистецтва. Правовий режим охоронних зон природно-заповідного фонду.

Правові засоби збереження природно-заповідного фонду. Економіко-правове стимулювання охорони і ефективного використання природно-заповідного фонду.

Юридична відповідальність за порушення законодавства про природно-заповідний фонд. Види правопорушень у галузі охорони і використання природно-заповідного фонду як підстав юридичної відповідальності. Майнова (таксова) відповідальність за порушення законодавства про природно-заповідний фонд. Порушення законодавства про природно-заповідний фонд як підстави дисциплінарної, адміністративної, цивільно-правової та кримінальної відповідальності.

Практичне заняття 1. Правовий режим територій та об’єктів природно-заповідного фонду за законодавством України (1 год.)

1. Поняття та склад природно-заповідного фонду: законодавчі та наукові підходи.

2. Правові форми та види використання територій та об’єктів природно-заповідного фонду.

3. Структурно-функціональне забезпечення організації, охорони і використання територій та об’єктів природно-заповідного фонду.

4. Правовий режим окремих територій та об’єктів природно-заповідного фонду.

5. Правові та економічні засоби збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду.

6. Юридична відповідальність за порушення законодавства про природно-заповідний фонд.

 

Завдання для самостійної роботи (4 год.)

1. Розглянути історико-правові аспекти та перспективи розвитку заповідної охорони природи.

2. Окреслити напрями розвитку наукової думки щодо охорони та використання об’єктів та територій природно-заповідного фонду.

3. Визначити перспективи становлення та розвитку природно-заповідного права у складі екологічного права.

4. Проаналізувати нормативно-правові засади збереження, охорони та використання об’єктів та територій природно-заповідного фонду.

3. Визначити місце і роль законодавства про природно-заповідний фонд у системі законодавства про екологічну мережу.

4. Визначити основні правові принципи охорони та використання територій та об’єктів природно-заповідного фонду.

5. Дослідити правові засади приватизації територій та об’єктів природно-заповідного фонду.

6. Визначити правовий режим і підпорядкованість територій та об’єктів природно-заповідного фонду.

7. Дослідити повноваження спеціально уповноваженого органу державного управління у галузі організації, охорони та використання територій та об’єктів природно-заповідного фонду.

8. Дослідити повноваження адміністрацій територій та об’єктів природно-заповідного фонду.

9. Розглянути правові засади участі громадськості у процесі охорони та використання територій та об’єктів природно-заповідного фонду.

10. Визначити особливості розподілу та перерозподілу природних ресурсів як функції управління в галузі організації, охорони і використання територій та об’єктів природно-заповідного фонду.

11. Дослідити правові засади здійснення екологічної експертизи у складі функцій управління в галузі організації, охорони і використання територій та об’єктів природно-заповідного фонду.

12. Проаналізувати юридичне значення резервування для подальшого заповідання цінних природних територій та об’єктів.

13. Дослідити особливості правового режиму біосферних та природних заповідників.

14. Дослідити особливості правового режиму національних природних парків.

15. Розкрити особливості економіко-правового забезпечення організації та функціонування територій та об’єктів природно-заповідного фонду.

16. Визначити особливості обчислення та компенсації шкоди, заподіяної територіям та об’єктам природно-заповідного фонду.

Рекомендована література:

Основні джерела: 11, 51, 151-155, 63, 212.

Додаткові джерела: 306, 336, 371, 391.

Нормативно-правові акти. 1, 2, 12, 21, 66, 112, 122, 124, 289.

Тема 16. Правовий режим рекреаційних, лікувально-оздоровчих зон (територій, ресурсів) та курортів в Україні (8 год.).

Лекція 1. Правовий режим рекреаційних, лікувально-оздоровчих зон (територій, ресурсів) та курортів в Україні (3 год.)

Поняття правового режиму рекреаційних, лікувально-оздоровчих зон і курортів як об’єктів правового регулювання, охорони та використання. Склад і класифікація рекреаційних, лікувально-оздоровчих зон і курортів за чинним законодавством. Законодавство про охорону та використання рекреаційних, лікувально-оздоровчих зон та курортів. Поняття, види та склад правовідносин у галузі охорони та використання рекреаційних, лікувально-оздоровчих зон і курортів. Проблеми становлення та розвитку рекреаційного права як підгалузі екологічного права. Перспективи становлення та наукового обґрунтування курортного права, його співвідношення з природоохоронним та екологічним правом.

Правові форми та види використання рекреаційних, лікувально-оздоровчих зон і курортів для задоволення екологічних та інших інтересів громадян. Форми права власності на природні ресурси в межах рекреаційних, лікувально-оздоровчих зон і курортів. Право користування природними ресурсами рекреаційних, лікувально-оздоровчих зон і курортів. Порядок створення рекреаційних, лікувально-оздоровчих зон і курортів. Права громадян у галузі охорони і використання корисних властивостей рекреаційних, лікувально-оздоровчих зон і курортів.

Особливості управління в галузі створення, охорони і використання рекреаційних, лікувально-оздоровчих зон і курортів. Система органів управління в галузі охорони і використання рекреаційних, лікувально-оздоровчих зон і курортів та їх повноваження. Функції управління в галузі охорони і використання рекреаційних, лікувально-оздоровчих зон і курортів. Характеристика окремих функцій управління у сфері охорони та використання рекреаційних, лікувально-оздоровчих зон і курортів. Юридичні критерії зонування рекреаційних, лікувально-оздоровчих зон і курортів. Нормативи рекреаційної навантаженості.

Правовий режим окремих рекреаційних та лікувально-оздоровчих зон. Особливості правового режиму окремих видів курортів.

Механізм правової охорони рекреаційних, лікувально-оздоровчих зон і курортів. Особливості правового режиму округів санітарної охорони лікувально-оздоровчих зон і курортів. Економіко-правове стимулювання охорони і ефективного використання рекреаційних, лікувально-оздоровчих зон і курортів.

Юридична відповідальність за порушення законодавства про рекреаційні, лікувально-оздоровчі зони і курорти. Види правопорушень у галузі охорони і використання рекреаційних, лікувально-оздоровчих зон і курортів як підстав юридичної відповідальності. Особливості обчислення шкоди, заподіяної порушенням законодавства про рекреаційні, лікувально-оздоровчі зони і курорти. Порушення законодавства щодо охорони та використання рекреаційних, лікувально-оздоровчих зон і курортів як підстави дисциплінарної, адміністративної, цивільно-правової та кримінальної відповідальності.

Практичне заняття 1. Правовий режим рекреаційних, лікувально-оздоровчих зон (територій, ресурсів) та курортів в Україні (1 год.)

1. Поняття та склад рекреаційних, лікувально-оздоровчих зон і курортів.

2. Правові форми та види використання рекреаційних, лікувально-оздоровчих зон і курортів.

3. Структурно-функціональне забезпечення створення, охорони і використання рекреаційних, лікувально-оздоровчих зон і курортів.

4. Правовий режим окремих рекреаційних, лікувально-оздоровчих зон і курортів.

5. Правові та економічні засади охорони рекреаційних, лікувально-оздоровчих зон і курортів.

6. Юридична відповідальність за порушення законодавства про рекреаційні, лікувально-оздоровчі зони і курорти.

Завдання для самостійної роботи (4 год.)

1. Дослідити історичні передумови та перспективи розвитку законодавства про охорону та використання рекреаційних, лікувально-оздоровчих зон і курортів.

2.  Проаналізувати напрями розвитку наукової думки щодо охорони та використання природних ресурсів у межах рекреаційних, лікувально-оздоровчих зон і курортів.

3. Визначити перспективи становлення та розвитку рекреаційного та курортного права у складі екологічного права.

4. Визначити місце і роль законодавства про рекреаційні, лікувально-оздоровчі зони і курорти у системі законодавства про екологічну мережу.

5. Окреслити проблеми кодифікації рекреаційного та курортного законодавства.

6. Дослідити систему принципів охорони та використання природних ресурсів у межах рекреаційних, лікувально-оздоровчих зон і курортів.

7. Розглянути проблеми реалізації громадянами своїх прав на використання природних корисних властивостей рекреаційних, лікувально-оздоровчих зон і курортів.

8. Дослідити особливості реалізації права власності на природні ресурси та права природокористування, які здійснюються в межах рекреаційних, лікувально-оздоровчих зон і курортів.

9. Провести порівняльно-правовий аналіз правового режиму рекреаційних зон та інших видів рекреаційних ресурсів.

10. Розглянути проблеми правового регулювання зеленого, сільського та екологічного туризму у контексті рекреаційного природокористування.

11. Розкрити особливості правового режиму рекреаційних природних ресурсів у межах спеціальних (вільних) економічних зон та територій.

12. Дослідити особливості правового режиму рекреаційних природних ресурсів на територіях зі спеціальним режимом інвестиційної діяльності.

13. Розкрити специфіку правового режиму рекреаційних ресурсів зелених зон навколо населених пунктів.

14. Проаналізувати проблеми співвідношення законодавства про курорти, про охорону здоров’я, про санітарно-епідемічне благополуччя, земельного та екологічного законодавства у регулюванні відносин з охорони та використання лікувально-оздоровчих зон і курортів.

15. Визначити особливості структурно-функціонального забезпечення у сфері охорони та використання лікувально-оздоровчих зон і курортів.

16. Розглянути проблеми систематизації порушень рекреаційного та курортного законодавства у контексті юридичної відповідальності за екологічні правопорушення.

Рекомендована література:

Основні джерела: 11, 51, 151-155, 64, 65, 66, 212

Додаткові джерела: 306, 414, 391.

Нормативно-правові акти. 1, 12, 16, 18, 21, 250, 289.

Тема 17. Правовий режим національної екологічної мережі України (5 год.)

Лекція 1. Правовий режим національної екологічної мережі України (1 год.)

Поняття правового режиму національної екологічної мережі як особливого об’єкта правового регулювання, охорони та використання. Склад і класифікація природних територій та об’єктів особливої державної охорони як ключових елементів національної екологічної мережі за чинним законодавством. Законодавство про національну екологічну мережу. Поняття, види та склад правовідносин у сфері формування національної екологічної мережі. Проблеми становлення та розвитку законодавства про національну екологічну мережу. Співвідношення законодавства про національну екологічну мережу з природоохоронним та екологічним законодавством.

Правові форми та види використання територій та об’єктів, які входять до національної екологічної мережі. Особливості реалізації права власності на території та об’єкти, які входять до національної екологічної мережі. Правові форми та види використання територій та об’єктів, які входять до національної екологічної мережі. Права громадян у галузі охорони і використання територій та об’єктів, які входять до національної екологічної мережі.

Особливості управління в галузі формування національної екологічної мережі. Система органів управління в галузі формування національної екологічної мережі та їх повноваження. Функції управління в галузі формування, охорони і використання національної екологічної мережі. Характеристика окремих функцій управління в зазначеній сфері: розробка державних програм у сфері формування національної екологічної мережі, організація створення і оголошення територій та об’єктів, які входять до складу національної екологічної мережі, ведення державних кадастрів, контроль за додержанням правового режиму, моніторинг, організація наукових досліджень та ін.

Юридичні критерії внесення окремих територій та об’єктів до складу національної екологічної мережі. Правовий режим окремих складових національної екологічної мережі: природних та антропогенних ландшафтів, полезахисних (природних) лісових смуг, природних об’єктів, що мають особливу наукову цінність, водно-болотних угідь міжнародного та загальнодержавного значення. Особливості правового режиму відновлюваних територій, що підлягають включенню до національної екологічної мережі.

Правові засоби збереження територій та об’єктів, які входять до національної екологічної мережі. Економіко-правове стимулювання охорони і ефективного використання територій та об’єктів, які входять до національної екологічної мережі.

Юридична відповідальність за порушення законодавства у сфері формування національної екологічної мережі. Види правопорушень у галузі формування національної екологічної мережі підстави юридичної відповідальності.

Практичне заняття 1. Правовий режим національної екологічної мережі України

1. Поняття національної екологічної мережі, склад і класифікація природних територій та об’єктів, до входять до національної екологічної мережі.

2.  Правові форми та види використання територій та об’єктів, які входять до національної екологічної мережі.

3.  Структурно-функціональне забезпечення процесу формування національної екологічної мережі.

4.  Особливості правового режиму окремих складових національної екологічної мережі.

5.  Юридична відповідальність за порушення законодавства у сфері формування національної екологічної мережі.

Завдання для самостійної роботи (4 год.)

1. Дослідити історично-правові передумови розвитку законодавства про національну екологічну мережу України.

2.  Визначити місце і роль законодавства про національну екологічну мережу в системі природоохоронного та екологічного законодавства.

3. Окреслити проблеми кодифікації природоохоронного законодавства та його співвідношення із земельним, ландшафтним та природоохоронном законодавством.

4. Дослідити систему принципів формування, збереження та використання національної екологічної мережі.

5. Розглянути проблеми правового забезпечення участі громадськості у вирішенні питань, що стосуються національної екологічної мережі.

6. Дослідити особливості реалізації права власності на землю й інші природні ресурси та права природокористування щодо об’єктів, які входять до складу національної екологічної мережі.

7.  Провести характеристику правового режиму окремих структурних елементів (ключових, сполучних, буферних та відновлюваних територій) у складі національної екологічної мережі.

8. Проаналізувати особливості правового режиму водно-болотних угідь, які входять до складу національної екологічної мережі.

9. Дослідити особливості правового режиму радіоактивно забруднених земель, що не використовуються та підлягають охороні як території зі спеціальним правовим режимом, у складі національної екологічної мережі.

10.  Визначити особливості структурно-функціонального забезпечення у сфері формування, охорони та використання національної екологічної мережі.

11. Розглянути правові засади проектування національної екологічної мережі та організації наукових досліджень у системі функцій екологічного управління.

12.  Окреслити напрями систематизації порушень законодавства про національну екологічну мережу у контексті юридичної відповідальності за екологічні правопорушення.

Рекомендована література:

Основні джерела: 11, 51, 63, 64, 65, 66, 212.

Додаткові джерела: 106, 306, 336, 371, 414.

Нормативно-правові акти. 1, 4, 6, 7, 10, 12, 13-16, 18, 19, 21, 112, 122, 124, 289.

Тема 18. Правовий режим виключної (морської) економічної зони України та континентального шельфу (7 год.).

Лекція 1. Правовий режим виключної (морської) економічної зони України та континентального шельфу (2 год.)

Поняття правового режиму використання та охорони виключної (морської) економічної зони та континентального шельфу як об’єктів правового регулювання, використання та охорони. Законодавство про виключну (морську) економічну зону та континентальний шельф, його місце в системі екологічного законодавства. Правовідносини у галузі охорони і використання виключної (морської) економічної зони та їх склад. Суверенні права і юрисдикція держави щодо охорони і використання ресурсів виключної (морської) економічної зони.

Правові форми використання, охорони і збереження природних ресурсів виключної (морської) економічної зони та континентального шельфу. Правові заходи щодо захисту і збереження морського середовища у виключній (морській) економічній зоні та в межах континентального шельфу. Правове регулювання наукових досліджень у виключній (морській) економічній зоні та на континентальному шельфі.

Особливості управління в галузі охорони і використання виключної (морської) економічної зони та континентального шельфу. Реєстрація видів діяльності у виключній (морській) економічній зоні та на континентальному шельфі. Державний нагляд за додержанням правового режиму виключної (морської) економічної зони та континентального шельфу.

Правова охорона виключної (морської) економічної зони та континентального шельфу. Органи державної охорони виключної (морської) економічної зони та континентального шельфу. Зміст правової охорони виключної (морської) економічної зони. Правові засади міжнародного співробітництва у сфері охорони та використання природних ресурсів виключної (морської) економічної зони та континентального шельфу.

Правопорушення в галузі охорони і використання виключної (морської) економічної зони та континентального шельфу як підстави юридичної відповідальності. Особливості адміністративної та цивільно-правової відповідальності за порушення правового режиму виключної (морської) економічної зони та континентального шельфу. Проблеми криміналізації порушень режиму виключної (морської) економічної зони та континентального шельфу.

Практичне заняття 1. Правовий режим виключної (морської) економічної зони України та континентального шельфу (1 год.)

1. Виключна (морська) економічна зона та континентальний шельф як складові навколишнього природного середовища та об’єкти правової охорони і використання.

2. Правові форми та види використання виключної (морської) економічної зони та континентального шельфу.

3. Структурно-функціональне забезпечення охорони і використання виключної (морської) економічної зони та континентального шельфу.

4. Правове регулювання наукових досліджень у виключній (морській) економічній зоні та на континентальному шельфі.

5. Юридична відповідальність за порушення законодавства про виключну (морську) економічну зону та континентальний шельф.

Завдання для самостійної роботи (4 год.).

1. З’ясувати особливості складу виключної (морської) економічної зони та континентального шельфу згідно з чинним законодавством.

2.  Провести співвідношення конституційних засад виключності права власності Українського народу на природні ресурси виключної (морської) економічної зони та континентального шельфу з нормами міжнародного права.

3.  Проаналізувати права та обов’язки України та інших держав у виключній (морській) економічній зоні та на континентальному шельфі.

4.  Проаналізувати проблеми делімітації виключної (морської) економічної зони та континентального шельфу в умовах Чорного та Азовського морів.

5.  Провести юридичну класифікацію видів використання природних ресурсів виключної (морської) економічної зони та континентального шельфу та вказати на її науково-практичне значення.

6.  Дослідити правовий режим територіального моря у контексті законодавства про виключну (морську) економічну зону та континентальний шельф.

7.  Визначити особливості правового регулювання використання і охорони рибних та інших живих ресурсів виключної (морської) економічної зони та континентального шельфу.

8.  Окреслити засади правового регулювання використання надр виключної (морської) економічної зони та континентального шельфу.

9.  Дослідити види та юридичне опосередкування функцій управління у галузі використання та охорони природних ресурсів виключної (морської) економічної зони та континентального шельфу.

10.  Проаналізувати положення загальнодержавних програм у сфері охорони та використання природних ресурсів виключної (морської) економічної зони та континентального шельфу, визначити їх юридичне значення.

11.  Визначити особливості правового забезпечення проводження з відходами у виключній (морській) економічній зоні та на континентальному шельфі.

12. Дослідити проблеми юридичної відповідальності юридичних осіб за правопорушення у виключній (морській) економічній зоні та на континентальному шельфі.

Рекомендована література:

Основні джерела: 51, 106, 151-155, 484.

Додаткові джерела: 391.

Нормативно-правові акти: 1, 11, 28, 39, 232-234, 313.

Частина 2. Право екологічної безпеки (антропоохоронне право)

Тема 19. Юридична природа забезпечення екологічної безпеки (6 год.)

Лекція 1. Юридична природа забезпечення екологічної безпеки (2 год.)

Історичні та соціально-економічні передумови правового регулювання екологічної безпеки в Україні.

Наукові та законодавчі визначення поняття “екологічна безпека”.

Екологічні нормативи як юридичні критерії екологічної безпеки.

Поняття, методи, принципи та функції права екологічної безпеки України.

Місце права екологічної безпеки в системі екологічного права України, його система та структура.

Екологічний ризик як умова формування правовідносин у сфері екологічної безпеки.

Правовідносини у сфері екологічної безпеки: загальна характеристика, поняття та місце в системі правового регулювання.

Види правовідносин у сфері екологічної безпеки, їх класифікація та зміст.

Практичне заняття 1. Юридична природа забезпечення екологічної безпеки

1. Поняття та ознаки екологічної безпеки

2. Предмет та методи права екологічної безпеки України.

3. Екологічний ризик у правовідносинах екологічної безпеки: визначення, правова класифікація.

4. Правовідносини у сфері екологічної безпеки: поняття, особливості, види.

5. Система права екологічної безпеки України та його місце у системі екологічного права України.

Завдання для самостійної роботи. (4 год.)

1. Екологічна безпека – мета екологічної політики держави.

2. Системоутворюючі чинники становлення права екологічної безпеки.

3. Місце права екологічної безпеки в системі екологічного права України.

4. Юридична природа та ознаки екологічного ризику.

5. Екологічний ризик: правові моделі кореляції та правової класифікації.

6. Екологічний ризик в регулятивних та в охоронювальних правовідносинах екологічної безпеки.

7. Поняття та особливості джерел права екологічної безпеки України.

Рекомендована література:

Основні джерела: 11, 17, 25, 26, 27, 188, 216, 230, 332, 341

Додаткові джерела: 3, 12, 35, 46, 102, 137, 174, 175, 197, 198, 282, 284, 388, 406, 413, 421, 440, 442, 452, 456, 460, 462, 463, 465, 472, 473, 479, 509

Нормативно-правові акти: 1, 14, 21, 40, 44, 45, 92, 104, 113, 116-119, 127, 147, 150, 159, 182.

Тема 20. Державне управління та регулювання в сфері забезпечення екологічної безпеки в Україні (5 год.)

Лекція 1. Державне управління та регулювання в сфері забезпечення екологічної безпеки в Україні (6 год.)

Поняття та види державного управління та регулювання в сфері забезпечення екологічної безпеки в Україні

Співвідношення понять державного управління та регулювання в сфері забезпечення екологічної безпеки в Україні.

Органи загальної та спеціальної компетенції державного управління та регулювання в сфері забезпечення екологічної безпеки та їх повноваження.

Функції органів державного управління та регулювання в сфері забезпечення екологічної безпеки.

Практичне заняття № 1. Державне управління та регулювання в сфері забезпечення екологічної безпеки в Україні

1. Поняття та місце державного управління в сфері забезпечення екологічної безпеки у системі державного екологічного управління.

2. Юридична природа та співвідношення державного управління та регулювання в сфері забезпечення екологічної безпеки.

3. Система органів державного управління та регулювання в сфері забезпечення екологічної безпеки.

4. Функції органів державного управління та регулювання в сфері забезпечення екологічної безпеки.

Завдання для самостійної роботи (2 год.)

1. Теоретичні засади структурно-правової організації управління та регулювання в сфері забезпечення екологічної безпеки.

2. Органи управління загальної компетенції, їх спеціалізовані структури та повноваження у сфері забезпечення екологічної безпеки.

3. Органи управління спеціальної компетенції та їх повноваження в сфері забезпечення екологічної безпеки.

4. Правові засади становлення Єдиної державної системи органів виконавчої влади з питань запобігання і реагування на надзвичайні екологічні ситуації.

Рекомендована література:

Основні джерела: 17, 22, 23, 25, 26, 51, 152-154, 169.

Додаткові джерела: 17, 68, 129, 187, 313.

Нормативно-правові акти: 1, 21, 29-32, 35, 43, 33, 48, 57, 77, 81, 113, 147, 151, 156, 159, 161, 164, 172, 174, 181-183, 186-188, 201, 224, 231-234.

Тема 21. Правовий режим зони надзвичайної екологічної ситуації. Правові засади захисту населення і територій за надзвичайних екологічних ситуацій техногенного та природного характеру (4 год.)

Лекція 1. Правовий режим зони надзвичайної екологічної ситуації. Правові засади захисту населення і територій за надзвичайних екологічних ситуацій техногенного та природного характеру (2 год.)

Поняття зони надзвичайної ситуації та її різновидів. Умови та підстави оголошення окремих територій України зоною надзвичайної екологічної ситуації. Порядок оголошення окремих територій зоною екологічної ситуації. Правовий режим зони надзвичайної екологічної ситуації.

Поняття захисту населення і територій за надзвичайних екологічних ситуацій техногенного та природного характеру. Класифікація надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

Запобіжні заходи та заходи реагування на надзвичайні екологічні ситуації техногенного і природного характеру. Прогнозування стихійних лих та техногенних аварій і катастроф. Попередження шкідливої дії вод. Система оповіщення про надзвичайні екологічні ситуації техногенного та природного характеру.

Ліквідаційні заходи в межах зон надзвичайних екологічних ситуацій техногенного та природного характеру. Правовий статус осіб, постраждалих за надзвичайних екологічних ситуацій техногенного та природного характеру.

Правові засади функціонування Єдиної державної системи органів виконавчої влади з питань запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру.

Практичне заняття 1. Правовий режим зони надзвичайної екологічної ситуації. Правові засади захисту населення і територій за надзвичайних екологічних ситуацій природного та техногенного характеру

1. Поняття та ознаки правового режиму зони надзвичайної екологічної ситуації.

2. Поняття захисту населення і територій за надзвичайних екологічних ситуацій техногенного та природного характеру.

3. Єдина державна система органів виконавчої влади з питань запобігання і реагування на надзвичайні екологічні ситуації техногенного і природного характеру.

4. Запобіжні заходи та заходи реагування на надзвичайні екологічні ситуації техногенного і природного характеру.

5. Ліквідаційні заходи в межах зон надзвичайних екологічних ситуацій техногенного та природного характеру.

Завдання для самостійної роботи (2 год.)

1. Правові засади захисту населення і територій за надзвичайних екологічних ситуацій техногенного та природного характеру.

2. Система аварійно-рятувальних служб і їх повноваження в сфері захисту населення і територій за надзвичайних екологічних ситуацій техногенного та природного характеру.

3. Повноваження Державної служби медицини катастроф в сфері захисту населення і територій за надзвичайних екологічних ситуацій техногенного та природного характеру.

4. Повноваження інших органів у сфері захисту населення і територій за надзвичайних екологічних ситуацій техногенного та природного характеру (Комісії прогнозу землетрусів та оцінки сейсмічної небезпеки, Державної служби моніторингу довкілля, Системи гідрометеорологічних і геофізичних спостережень, Регіонального екологічного центру “РЕЦ-Київ” тощо).

5. Законодавчі засади оголошення окремих територій зоною надзвичайної екологічної ситуації.

6. Поняття, юридичні ознаки та види зони надзвичайної екологічної ситуації.

7. Порядок оголошення окремих територій зоною надзвичайної екологічної ситуації.

8. Ліквідаційні заходи в межах зон надзвичайних екологічних ситуацій техногенного та природного характеру.

9. Правовий статус осіб, постраждалих за надзвичайних екологічних ситуацій техногенного та природного характеру.

Рекомендована література:

Основні джерела: 2, 25, 26, 52, 54, 140, 165, 235

Додаткові джерела: 67, 75, 103, 125, 164, 215, 275, 276, 277, 313, 345, 355, 361, 375, 376, 380, 381, 384, 401, 447

Нормативно-правові акти: 1, 21, 29, 35, 48, 51, 57, 58, 81, 87, 98-107, 147, 151, 153-155, 159, 160, 163, 165, 172, 177.

Тема 22. Правові засади забезпечення екологічної безпеки в промисловості та на транспорті (3 год.)

Лекція 1. Правові засади забезпечення екологічної безпеки в промисловості та на транспорті (1 год.)

Поняття екологічної безпеки в процесі здійснення промислово-виробничої та транспортної діяльності: юридична природа та ознаки.

Поняття та джерела екологічного ризику в процесі здійснення промислово-виробничої та транспортної діяльності.

Правові засади забезпечення екологічних вимог в процесі планування господарської діяльності.

Правове забезпечення екологічних вимог в процесі проектування промислових об’єктів.

Правове забезпечення екологічних вимог в процесі введення в експлуатацію промислових об’єктів.

Особливості юридичної відповідальності підприємств за шкоду, завдану внаслідок порушення вимог екологічної безпеки.

Правове забезпечення екологічної безпеки при транспортуванні небезпечних вантажів.

Практичне заняття 1. Правові засади забезпечення екологічної безпеки у промисловості та на транспорті

1. Організаційно-правові та законодавчі засади забезпечення екологічної безпеки при плануванні, будівництві та експлуатації об’єктів підвищеної небезпеки.

2. Декларування безпеки об’єктів підвищеної небезпеки та ідентифікація небезпечних факторів.

3. Відповідальність власників та користувачів об’єктів підвищеної небезпеки за порушення вимог екологічної безпеки.

4. Забезпечення екологічної безпеки на автомобільному транспорті. Порядок перевезення небезпечних вантажів.

Завдання для самостійної роботи (2 год.)

  1.  Паспортизація об’єктів підвищеної небезпеки.
  2.  Організаційно-правове забезпечення екологічної безпеки на автомобільному, залізничному, авіаційному та трубопровідному транспорті.
  3.  Забезпечення екологічної безпеки при плануванні та експлуатації магістральних трубопроводів.
  4.  Законодавче регулювання та організаційне забезпечення екологічної безпеки на залізничному транспорті. Перевезення небезпечних вантажів залізничним транспортом. Відповідальність перевізників та власників небезпечних вантажів за порушення вимог екологічної безпеки на залізничному транспорті.

Рекомендована література:

Основні джерела: 11, 25, 26, 51, 71, 152-154, 419, 428.

Додаткові джерела: 68, 108, 114, 150, 166, 186, 338, 368, 438, 463.

Нормативно-правові акти: 21, 26, 32, 37, 52, 54, 56, 62, 72, 91, 116-118, 132, 135, 137, 171, 173, 184, 193, 206, 210, 235, 270, 284.

Тема 23. Правові засади забезпечення екологічної безпеки у сільському господарстві (3 год.)

Лекція 1. Правові засади забезпечення екологічної безпеки у сільському господарстві (1 год.)

Поняття екологічної безпеки в сільському господарстві.

Правові засади забезпечення екологічної безпеки в сільському господарстві.

Правові засади забезпечення екологічної безпеки в процесі меліорації земель.

Правові засади поводження з пестицидами та агрохімікатами.

Юридична відповідальність за порушення вимог екологічної безпеки в сільському господарстві.

Практичне заняття 1. Правові засади забезпечення екологічної безпеки у сільському господарстві

  1.  Способи та методи забезпечення екологічної безпеки при здійсненні товарного сільськогосподарського виробництва.
  2.  Суб'єкти забезпечення екологічної безпеки у сільському господарстві: поняття, види та повноваження.
  3.  Правові засади використання пестицидів та агрохімікатів у виробництві сільськогосподарської продукції. Забезпечення екологічної безпеки при наданні послуг з агрохімічного обслуговування у сільському господарстві.

Завдання для самостійної роботи (2 год.)

  1.  Права та обов’язки суб’єктів ведення товарного сільськогосподарського виробництва щодо забезпечення екологічної безпеки земель та продукції виробництва.
  2.  Правова охорона земель сільськогосподарського призначення та її роль у забезпеченні екологічної безпеки у сільськогосподарському виробництві.
  3.  Організаційно-правові засади забезпечення екологічної безпеки при меліорації земель.
  4.  Забезпечення екологічної безпеки у тваринницькому комплексі. Організаційно-правові засади та значення ветеринарного контролю.
  5.  Відповідальність суб’єктів товарного сільськогосподарського виробництва за порушення вимог екологічної безпеки.

Рекомендована література:

Основні джерела: 11, 17, 25, 26, 51, 153, 154, 171-173.

Додаткові джерела: 209, 210, 213, 264, 460.

Нормативно-правові акти: 21, 23, 38, 49, 70, 75, 76, 88, 119, 225, 251, 260, 298, 299, 302.

Тема 24. Правові засади забезпечення екологічної безпеки у сфері використання ядерної енергії (3 год.)

Лекція 1. Правові засади забезпечення екологічної безпеки у сфері використання ядерної енергії (1 год.)

Правове забезпечення ядерної та радіаційної безпеки в сфері використання ядерної енергії.

Поняття ядерної та радіаційної безпеки. Співвідношення понять “радіоекологічна безпека” та “екологічна безпека”.

Ядерний та радіаційний ризик як передумова формування правовідносин забезпечення екологічної безпеки.

Правове забезпечення екологічної безпеки в різноманітних сферах використання ядерної енергії.

Юридична відповідальність за порушення вимог ядерного законодавства України щодо забезпечення екологічної безпеки.

Закон України “Про цивільну відповідальність за ядерну шкоду та її фінансове забезпечення”.

Завдання для самостійної роботи (2 год.)

1. Правові ознаки поняття „ядерна безпека”.

2. Правові ознаки поняття „радіаційна безпека”.

3. Співвідношення радіаційного захисту та радіаційної безпеки.

4. Поняття юридичних гарантій забезпечення радіоекологічної безпеки.

5. Поняття та класифікація ядерних та радіаційних правопорушень як підстав юридичної відповідальності.

6. Особливості окремих видів юридичної відповідальності у сфері використання ядерної енергії та забезпечення екологічної безпеки в Україні.

7. Закон України “Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку”.

Рекомендована література:

Основні джерела: 11, 25, 26, 49, 50, 51, 55, 58, 60, 153, 154.

Додаткові джерела: 2, 42, 53, 57, 483.

Нормативно-правові акти: 21, 22, 34, 36, 47, 71, 150, 188, 307.

Тема 25. Правові засади забезпечення харчової, біологічної, генетичної та фармацевтичної безпеки як складових екологічної безпеки (3 год.)

Лекція 1. Правові засади забезпечення харчової, біологічної, генетичної та фармацевтичної безпеки як складових екологічної безпеки (1 год.)

Поняття, ознаки та критерії харчової, біологічної, генетичної та фармацевтичної безпеки.

Правові засоби захисту права громадян на безпеку продуктів харчування (внутрішню екологічну безпеку) у разі порушення вимог екологічної безпеки.

Особливості державного управління та регулювання в сфері харчової, біологічної, генетичної та фармацевтичної безпеки.

Правові засади поводження з генетично-зміненими організмами (далі – ГМО).

Юридична відповідальність за порушення вимог екологічної безпеки в сфері харчової, біологічної, генетичної та фармацевтичної безпеки.

Практичне заняття 1. Правові засади забезпечення харчової, біологічної, генетичної та фармацевтичної безпеки як складових екологічної безпеки

1. Правова класифікація ризиків у сфері харчової, біологічної, генетичної та фармацевтичної безпеки.

2. Правове регулювання дозвільної діяльності, контролю та нагляду за дотриманням екологічних вимог у сфері забезпечення харчової, біологічної, генетичної та фармацевтичної безпеки.

3. Правові засади сертифікації продовольчої сировини, харчових продуктів та супутніх матеріалів як засіб забезпечення екологічної безпеки.

4. Організаційно-правові засади вилучення з обігу, переробки, утилізації, знищення неякісної та небезпечної продукції.

5. Правове забезпечення екологічної безпеки у сфері виробництва, проведення випробувань та застосування лікарських засобів.

Завдання для самостійної роботи (2 год.)

  1.  Повноваження органів державної виконавчої влади у сфері забезпечення екологічної безпеки продуктів харчування.
  2.  Правове регулювання застосування державними органами виконавчої влади примусових заходів, які спрямовані на забезпечення екологічної безпеки продуктів харчування.
  3.  Правове регулювання здійснення випробувань ГМО.
  4.  Правове регулювання надання дозволу на вивільнення ГМО у відкритій системі.
  5.  Правове регулювання державної реєстрації ГМО-джерел харчових продуктів та державної реєстрацію харчових продуктів, косметичних засобів, лікарських засобів, які містять ГМО.
  6.  Правові засади ведення Державної Фармакопеї України у системі гарантій фармацевтичної безпеки.

 Рекомендована література:

Основні джерела: 199, 209, 208, 210, 211, 341, 434.

Додаткові джерела: 209, 333, 334, 390.

Нормативно-правові акти: 1, 8, 21, 23, 32, 50, 82, 156, 174.

Тема 26. Правові засади забезпечення екологічної безпеки в діяльності Збройних Сил України (3 год.)

Лекція 1. Правові засади забезпечення екологічної безпеки в діяльності Збройних Сил України (1 год.)

Поняття, ознаки та критерії екологічної безпеки в діяльності Збройних Сил України.

Екологічний ризик та його класифікація в діяльності Збройних Сил України.

Правові вимоги екологічної безпеки при здійсненні діяльності Збройних Сил України в мирний та воєнний час.

Правові засади здійснення державного контролю за додержанням вимоги екологічної безпеки при здійсненні діяльності Збройних Сил України.

Юридична відповідальність за порушення вимог екологічної безпеки в діяльності Збройних Сил України.

Завдання для самостійної роботи (2 год.)

  1.  Правові аспекти обліку боєприпасів та інших небезпечних речовин, як гарантія екологічної безпеки.
  2.  Повноваження органів державної виконавчої влади у сфері забезпечення екологічної безпеки в діяльності Збройних Сил України.
  3.  Правові аспекти вжиття запобіжних заходів щодо забезпечення екологічної безпеки у сфері здійснення діяльності Збройних Сил України.
  4.  Правове забезпечення ліквідації надзвичайних екологічних ситуацій, обумовлених діяльністю Збройних Сил України.

Рекомендована література:

Основні джерела: 11, 25, 26, 51, 153, 154, 369.

Додаткові джерела: 18, 107, 164.

Нормативно-правові акти: 29, 35, 77, 81.

Тема 27. Правові засади забезпечення екологічної безпеки у сфері поводження з відходами (3 год.)

Лекція 1. Правові засади забезпечення екологічної безпеки у сфері поводження з відходами (1 год.)

Юридичне визначення та ознаки відходів, їх розмежування з іншими суміжними поняттями.

Правові засади дозвільної системи у сфері поводження з відходами. Ліцензування операцій поводження з небезпечними відходами.

Правове регулювання перевезення екологічно-небезпечних відходів.

Збирання, заготівля та використання окремих видів відходів як вторинної сировини у механізмі правового забезпечення екологічної безпеки.

Юридична відповідальність за порушення вимог екологічної безпеки у сфері поводження з відходами.

Практичне заняття 1. Правові засади забезпечення екологічної безпеки у сфері поводження з відходами

  1.  Правова характеристика поводження з відходами. Види операцій поводження з відходами.
  2.  Повноваження органів державної виконавчої влади у сфері поводження з відходами.
  3.  Правове регулювання надання дозволів та лімітів на розміщення відходів.
  4.  Правові засади здійснення контролю, нагляду та експертиз у сфері поводження з відходами.
  5.  Державний облік, ведення реєстрів, паспортизація, моніторинг та інформаційне забезпечення у сфері поводження з відходами як засоби забезпечення екологічної безпеки.
  6.  Застосування запобіжних заходів у сфері поводження з відходами як елемент механізму правового забезпечення екологічної безпеки громадян.
  7.  Правові засади обов’язкового та добровільного страхування у сфері поводження з відходами як економіко-правового засобу забезпечення екологічної безпеки.

Завдання для самостійної роботи (2 год.)

  1.  Правова природа Жовтого та Зеленого переліків відходів.
  2.  Відходи як об’єкт права власності. Правові вимоги до власників відходів, а також місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо забезпечення екологічної безпеки.
  3.  Загальна характеристика засобів правового стимулювання щодо утилізації відходів та зменшення обсягів їх утворення.
  4.  Технічне регулювання як засіб забезпечення екологічної безпеки у сфері поводження з відходами. Правові засади стандартизації та нормування у сфері поводження з відходами.
  5.  Організаційно-правові засади участі громадськості у прийнятті рішень, які стосуються екологічної безпеки у сфері поводження з відходами.

 

Рекомендована література:

Основні джерела: 11, 51, 25, 26, 61, 153, 154, 288.

Додаткові джерела: 152, 231, 232, 233.

Нормативно-правові акти: 21, 45, 152, 158, 185, 292, 296, 297, 309, 310.

Частина 3. Міжнародно-правове співробітництво України в галузі екології (міжнародне екологічне право)

Тема 28. Науково-теоретичні засади міжнародно-правового регулювання в галузі екології (3 год.)

Лекція 1. Науково-теоретичні засади міжнародного екологічного права (1 год.)

Передумови та чинники співробітництва держав у галузі охорони довкілля, використання природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки.

Поняття та розвиток міжнародного екологічного співробітництва як передумова формування міжнародного екологічного права. Етапи розвитку міжнародно-правового співробітництва.

Наукові визначення поняття та змісту міжнародного екологічного права.

Функції міжнародного екологічного права.

Співвідношення міжнародного екологічного права та екологічного права України. Місце міжнародного екологічного права в системі сучасного міжнародного права та його співвідношення з різними галузями міжнародного права.

Предмет регулювання міжнародного екологічного права, його особливості.

Види та сфери міжнародних відносин в сфері охорони довкілля, використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки.

Поняття та види об’єктів міжнародного екологічного права та їх класифікація.

Суб'єкти міжнародного екологічного права: поняття та особливості правового статусу.

Завдання для самостійної роботи (2 год):

  1.  Передумови формування міжнародного екологічного права.
  2.  Поняття міжнародного екологічного права та його зміст.
  3.  Предмет міжнародного екологічного права.
  4.  Класифікація міжнародних правовідносин в галузі охорони навколишнього середовища.
  5.  Об’єкти міжнародного екологічного права: їх особливості та види. Юрисдикція як елемент міжнародно-правового режиму природних ресурсів, об'єктів та комплексів.
  6.  Етапи формування міжнародного екологічного права.
  7.  Функції міжнародного екологічного права.
  8.  Співвідношення та взаємодія міжнародного екологічного права із національним законодавством. Механізм дії міжнародно-правових екологічних норм.

Рекомендована література:

Основні джерела: 153, 154, 441, 440, 502, 503.

Додаткові джерела: 4, 89, 151, 221, 333, 491.

Нормативно-правові акти: 1, 84, 310-328, 330-332.

Тема 29. Принципи та джерела міжнародного екологічного права

Лекція 1. Принципи та джерела міжнародного екологічного права

Поняття та види принципів міжнародного екологічного права.

Загальновизнані принципи міжнародного права як принципи міжнародного екологічного права.

Принцип охорони навколишнього середовища як загальний та спеціальний принцип у міжнародному праві.

Поняття та види джерел міжнародного екологічного права.

Міжнародний звичай як джерело міжнародного екологічного права та його роль у формуванні нової галузі міжнародного права.

Міжнародний договір як основне джерело міжнародного екологічного права. Юридична природа міжнародних протоколів в сфері використання природних ресурсів, охорони довкілля та забезпечення міжнародної екологічної безпеки.

Специфічні ознаки міжнародних екологічних угод.

Міжнародні еколого-правові угоди, участь в яких бере Україна.

Завдання для самостійної роботи (2 год.):

  1.  Поняття та види принципів міжнародного екологічного права.
  2.  Загальновизнані принципи міжнародного права як принципи міжнародного екологічного права.
  3.  Принцип охорони навколишнього середовища як загальний та спеціальний принцип у міжнародному праві.
  4.  Спеціальні принципи міжнародного екологічного права та їх види.
  5.  Аналіз принципів міжнародного екологічного права, закріплених у Деклараціях ООН з питань навколишнього середовища.
  6.  Поняття та види джерел міжнародного екологічного права.
  7.  Характеристика міжнародного договору як основного джерела міжнародного екологічного права.
  8.  Специфічні ознаки та класифікація міжнародних екологічних угод.
  9.  Міжнародні еколого-правові угоди, участь в яких бере Україна.

Рекомендована література:

Основні джерела: 153, 154, 441, 440, 502, 503.

Додаткові джерела: 4, 89, 151, 221, 333, 491.

Нормативно-правові акти: 1, 84, 310-328, 330-332.

3.2. Контрольні питання до змістовнннного модулю ІІІ

Природоохоронне право

  1.  Поняття та склад природно-заповідного фонду: законодавчі та наукові підходи.
  2.  Правові форми та види використання територій та об’єктів природно-заповідного фонду.
  3.  Структурно-функціональне забезпечення організації, охорони і використання природно-заповідного фонду.
  4.  Правовий режим окремих територій та об’єктів природно-заповідного фонду.
  5.  Правові та економічні засоби збереження природно-заповідного фонду.
  6.  Юридична відповідальність за порушення законодавства про природно-заповідний фонд.
  7.  Поняття та склад рекреаційних, лікувально-оздоровчих зон і курортів.
  8.  Правові форми та види використання рекреаційних, лікувально-оздоровчих зон і курортів.
  9.  Структурно-функціональне забезпечення створення, охорони і використання рекреаційних, лікувально-оздоровчих зон і курортів.
  10.  Правовий режим окремих рекреаційних, лікувально-оздоровчих зон і курортів.
  11.  Правові та економічні засади охорони рекреаційних, лікувально-оздоровчих зон і курортів.
  12.  Юридична відповідальність за порушення законодавства про рекреаційні, лікувально-оздоровчі зони і курорти.
  13.  Поняття національної екологічної мережі, склад і класифікація природних територій та об’єктів, що входять до національної екологічної мережі.
  14.   Правові форми та види використання територій та об’єктів, які входять до національної екологічної мережі.
  15.   Структурно-функціональне забезпечення процесу формування національної екологічної мережі.
  16.   Особливості правового режиму окремих складових національної екологічної мережі.
  17.  Юридична відповідальність за порушення законодавства у сфері формування національної екологічної мережі.
  18.  Виключна (морська) економічна зона та континентальний шельф як складові навколишнього природного середовища та об’єкти правової охорони і використання.
  19.  Правові форми та види використання виключної (морської) економічної зони та континентального шельфу.
  20.  Структурно-функціональне забезпечення охорони і використання виключної (морської) економічної зони та континентального шельфу.
  21.  Правове регулювання наукових досліджень у виключній (морській) економічній зоні та на континентальному шельфі.
  22.  Юридична відповідальність за порушення законодавства про виключну (морську) економічну зону та континентальний шельф.

Антропоохоронне право (право екологічної безпеки)

  1.  Екологічна безпека - мета екологічної політики держави та складова національної безпеки України.
  2.  Доктринальні підходи до визначення поняття „екологічна безпека” в спеціальній та еколого-правовій літературі.
  3.  Поняття екологічної безпеки за чинним законодавством України, співвідношення понять „довкілля” та „навколишнє природне середовище”.
  4.  Об’єктивні та суб’єктивні фактори формування права екологічної безпеки України.
  5.  Право екологічної безпеки України як комплексна галузь права: поняття та принципи.
  6.  Місце права екологічної безпеки в системі екологічного права України та його взаємозв’язок з іншими галузями права України.
  7.  Система та структура права екологічної безпеки України.
  8.  Юридичні критерії екологічної безпеки: доктринальні підходи та нормативне закріплення.
  9.  Роль екологічного ризику в формуванні абсолютних правовідносин екологічної безпеки.
  10.  Юридична природа і ознаки екологічного ризику.
  11.  Екологічний ризик: правові моделі кореляції та правова класифікація.
  12.  Поняття правовідносин екологічної безпеки та їх місце в системі правового регулювання.
  13.  Характеристика правовідносин екологічної безпеки: види, склад та особливості.
  14.  Управління в сфері забезпечення екологічної безпеки у системі екологічного управління: поняття, специфічні ознаки, види та правові форми.
  15.  Система та повноваження органів державного управління та регулювання спеціальної компетенції у сфері забезпечення екологічної безпеки.
  16.  Функції органів державного управління та регулювання щодо забезпечення екологічної безпеки.
  17.  Характеристика правових форм самоврядного забезпечення екологічної безпеки.
  18.  Законодавчі засади захисту населення і територій за надзвичайних екологічних ситуацій техногенного та природного характеру.
  19.  Поняття захисту населення і територій за надзвичайних екологічних ситуацій техногенного та природного характеру.
  20.  Правові засади функціонування Єдиної державної системи органів виконавчої влади з питань запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного і природного характеру.
  21.  Запобіжні заходи та заходи реагування на надзвичайні екологічних ситуації техногенного і природного характеру.
  22.  Інформування про надзвичайні екологічні ситуації техногенного і природного характеру.
  23.  Законодавчі засади оголошення окремих територій зоною надзвичайної екологічної ситуації
  24.  Поняття зони надзвичайної екологічної ситуації та її різновидів.
  25.  Умови та підстави оголошення окремих територій України зоною надзвичайної екологічної ситуації.
  26.  Правовий режим зони надзвичайної екологічної ситуації.
  27.  Ліквідаційні заходи в межах зон надзвичайних екологічних ситуацій техногенного та природного характеру.
  28.  Правовий статус осіб, постраждалих за надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру.
  29.  Правові засади екологічної безпеки в промисловості.
  30.  Загальна характеристика Закону України „Про об’єкти підвищеної небезпеки”.
  31.  Поняття об’єкта підвищеної небезпеки та порядок його ідентифікації.
  32.  Вимоги по забезпеченню екологічної безпеки, що ставляться до власників об’єктів підвищеної небезпеки.
  33.  Юридична відповідальність за порушення вимог екологічної безпеки в промисловості.
  34.  Правові засади екологічної безпеки на транспорті.
  35.  Юридична відповідальність за порушення вимог екологічної безпеки на транспорті.
  36.  Нормативно-правові приписи, що закріплюють вимоги екологічної безпеки в аграрному секторі економіки України.
  37.  Правові ознаки пестицидів і агрохімікатів.
  38.  Порядок застосування пестицидів та агрохімікатів, що становлять підвищенну екологічну небезпеку.
  39.  Діяльність органів державної влади в сфері забезпечення екологічної безпеки при застосуванні пестицидів та агрохімікатів.
  40.  Підстави юридичної відповідальності за порушення законодавства про пестициди та агрохімікати.
  41.  Правові засади екологічно безпечного використання ядерної енергії.
  42.  Правова регламентація відносин щодо безпечного використання ядерної енергії.
  43.  Загальна характеристика Закону України „Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку”.
  44.  Основні правові вимоги по забезпеченню харчової безпеки.
  45.  Сертифікація харчових продуктів, продовольчої сировини, супутніх матеріалів як одна з основних юридичних вимог до забезпечення харчової безпеки.
  46.  Правова регламентація застосування ГМО в продуктах харчування.
  47.  Основні правові заходи по забезпеченню фармацевтичної безпеки.
  48.  Основні правові умови, вимоги та правила щодо екологічно безпечного поводженняи з відходами.
  49.  Правові вимоги екологічної безпеки в діяльності Збройних Сил України.
  50.  Юридичні ознаки відходів та їх класифікація за ступенем небезпечності для довкілля і здоров’я людини.
  51.  Особливості спеціальної правосуб’єктності фізичних і юридичних осіб, діяльність яких пов’язана з небезпечними відходами.
  52.  Міжнародні нормативно-правові акти в сфері поводження з відходами та їх роль у розвитку національного законодавства.

Міжнародно-правове співробітництво України в галузі екології (міжнародне екологічне право)

  1.   Поняття міжнародного екологічного права та етапи його формування.
  2.  Розвиток міжнародно-правового співробітництва в галузі охорони довкілля.
  3.  Об’єкти міжнародного екологічного права: поняття та їх класифікація.
  4.  Природні об'єкти, що є загальною спадщиною людства.
  5.  Унікальні біологічні комплекси як об’єкти міжнародного екологічного права.
  6.  Національні природні ресурси як об’єкти регулювання та охорони нормами міжнародного екологічного права.
  7.  Суб'єкти міжнародного екологічного права. Україна як суб'єкт міжнародного екологічного права: генеза становлення та значення у сучасних умовах.
  8.  Джерела міжнародного екологічного права: поняття, види та характеристика.
  9.  Механізм дії джерел міжнародного екологічного права.
  10.  Міжнародний договір як основне джерело міжнародного екологічного права.
  11.  Міжнародний договір в системі джерел національного екологічного права.
  12.  Міжнародні екологічні угоди, стороною яких є Україна.
  13.  Загальні та спеціальні принципи міжнародного екологічного права та їх співвідношення.

3.3. Типове завдання модульної контрольної роботи за змістовним модулем 3.

Відмітьте правильні, на Вашу думку, відповіді. 

1. Предметом природоохоронного права є:

а) відпочинок у національному парку;

б) внутрішньогосподарський землеустрій у сільськогосподарському угідді;

в) комплексна забудова мікрорайону міста;

г) встановлення охоронних обмежень за договором із власником земельної ділянки.

2. Лікувально-оздоровчими зонами є:

а) території, на яких розташовані лікувальні заклади державної форми власності.

б) території, які мають виражені природні лікувальні фактори, сприятливі для лікування і оздоровлення людей;

в) території, що мають природні властивості, сприятливі для відпочинку та оздоровлення;

г) перша та друга зони округу санітарної охорони курортів.

3. До складу екологічної мережі не належать:

а) території та об'єкти природно-заповідного фонду;

б) землі водного фонду;

в) особливо цінні сільськогосподарські угіддя;

г) територіальне море.

4. Екологічна безпека становить:

а) об’єкт права екологічної безпеки;

б) предмет права екологічної безпеки;

в) підставу виникнення правовідносин в сфері забезпечення екологічної безпеки;

г) мету державного-правового регулювання.

5. Об’єктом антропоохоронних відносин є:

а) екологічна безпека;

б) людина;

в) природні ресурси;

г) правовий режим територій, що зазнали негативних змін внаслідок надзвичайних екологічних ситуацій.

6. До органів державного управління в сфері забезпечення екологічної безпеки спеціальної компетенції не відноситься:

а) Міністерство охорони здоров’я України;

б) Міністерство охорони навколишнього природного середовища України;

в) Міністерство внутрішніх справ України;

г) Міністерство з надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильського катастрофи.

7. Зона надзвичайної екологічної ситуації це:

а) територія України, на якій виникла техногенна аварія, катастрофа чи природне стихійне лихо;

б) окрема місцевість України, на якій виникла надзвичайна екологічна ситуація;

в) окрема територія України, на якій відбулися негативні зміни в навколишньому природному середовищу;

г) територія, визначена спеціальним рішенням Кабінету Міністрів, із обмеженим режимом в'їзду-виїзду та перебування.

8. Відповідно до Закону України „Про об'єкти підвищеної небезпеки” об’єкт визнається об'єктом підвищеної небезпеки в залежності від критерію :

а) виду діяльності, що здійснюється;

б) кількості працівників, які працюють на об’єкті;

в) кількості порогової маси небезпечних речовин;

г) результатів екологічної експертизи об’єкту.

9. В Законі України „Про відходи” небезпечними визначаються:

а) відходи, щодо яких прийнято рішення Кабінетом Міністрів України про віднесення до небезпечних;

б) відходи, що мають такі фізичні, хімічні, біологічні чи інші небезпечні властивості, які створюють або можуть створити значну небезпеку для навколишнього природного середовища і здоров'я людини та які потребують спеціальних методів і засобів поводження з ними;

в) відходи промислового виробництва;

г) відходи, що мають такі властивості, які погіршують стан здоровя людини.

10. Міжнародне екологічне право це:

а) система міжнародних договорів з питань охорони навколишнього природного середовища, ратифікованих ВР України;

б) система принципів міжнародного співробітництва та засобів політичного впливу у сфері охорони навколишнього середовища;

в) система міжнародних відносин у сфері використання та відтворення природних результатів, охорони навколишнього природного середовища;

г) система принципів та норм, що врегульовують міжнародні зносини у сфері використання та відтворення природних результатів, охорони навколишнього природного середовища.



НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ АКТИ.

  1.  Конституція України, прийнята 28 червня 1996 року // Відомості Верховної Ради України. – 1996. – № 30. – Ст. 141.
  2.  Кодекс України про адміністративні правопорушення від 7 грудня 1984 р. // Відомості Верховної Ради Української РСР. – 1984. – Додаток до № 51. – Ст. 1122.
  3.  Кодекс України про надра від 27.07.1994 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1994. - № 36. - Ст. 340.
  4.  Лісовий кодекс України в редакції Закону України від 8 лютого 2006 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2006. - № 21. Ст. 170.
  5.  Закон України “Про охорону атмосферного повітря” в редакції Закону України від 21.06.2001 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2001. - № 48. - Ст. 252.
  6.  Закон України “Про рослинний світ” від 09.04.1999 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1999. - № 22-23. Ст. 198.
  7.   Закон України “Про тваринний світ” від 13.12.2001 р. // Відомості Верховної Ради України.- 2002. - № 14. - Ст. 97.
  8.  Закон України “Про безпечність та якість харчових продуктів” в редакції Закону України від 5 вересня 2005 р. // Офіційний вісник України. – 2005. - № 42. - Ст. 2641.
  9.  Закон України “Про питну воду та питне водопостачання” від 10.01.2002 р. // Офіційний вісник України. – 2002.- № 6. - Ст. 223.
  10.  Закон України Про Червону книгу України” від 07.02.2002 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2002. - № 30. - Ст. 201.
  11.  Закон України “Про виключну (морську) економічну зону України” // Відомості Верховної Ради України. – 1995. - № 21. - Ст. 152.
  12.  Закон України “Про природно-заповідний фонд України” від 16.06.1992 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1992. - № 34. - Ст. 502.
  13.  Закон України “Про екологічну мережу України” // Відомості Верховної Ради України. – 2004. - № 45. - Ст. 502.
  14.  Закон України “Про Загальнодержавну програму формування національної екологічної мережі України на 2000 - 2015 роки” від 21.09.2000 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2000. - № 47. - Ст. 405.
  15.  Закон України “Про мисливське господарство і полювання” від 22.02.2000 р. // Офіційний вісник України. – 2000. - № 12. - Ст. 442.
  16.  Закон України “Про курорти” від 05.10.2000 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2000. - № 50. - Ст. 435.
  17.  Закон України “Про Кабінет Міністрів України” від 16.05.2008 р. // Офіційний вісник України. – 2008. - № 36. - Ст. 1196.
  18.  Закон України “Про спеціальну економічну зону туристсько-рекреаційного типу "Курортополіс Трускавець” від 18.03.1999 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1999. - №18. - Ст. 139.
  19.  Закон України “Про охорону культурної спадщини” від 08.06.2000 р. // Офіційний вісник України. – 2000. - № 27. - Ст. 1112.
  20.  Закон України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” від 28 лютого 1991 р. № 796-XII // Відомості Верховної Ради. – 1991. – № 16. – Ст. 200.
  21.  Закон України “Про охорону навколишнього природного середовища” від 25 червня 1991 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1991. – № 41. – Ст. 546.
  22.  Закон України “Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи” від 27 лютого 1991 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1991. – № 16. – Ст. 198.
  23.  Закон України “Про ветеринарну медицину” в редакції Закону України від 16 листопада 2006 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2007. – № 5 – 6. – Ст. 53.
  24.  Закон України “Про інформацію” від 2 жовтня 1992 р. // Відомості Верховної Ради. – 1992. – № 48. – Ст. 650.
  25.  Закон України “Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів” від 31.05.2007 р. // Офіційний вісник України. – 2007. - № 45. - Ст. 1837.
  26.  Закон України “Про основи містобудування” від 16 листопада 1992 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1992. – №. 52. – Ст. 683.
  27.  Закон України “Основи законодавства України про охорону здоровя” від 19 листопада 1992 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1993. – № 4. – Ст. 19.
  28.  Закон України “Про затвердження Загальнодержавної програми охорони та відтворення довкілля Азовського і Чорного морів” від 22 березня 2001 р. // Офіційний вісник України. – 2001. - № 17. - Ст. 717.
  29.  Закон України “Про цивільну оборону України” від 3 лютого 1993 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1993. – № 14. – Ст. 124.
  30.   Декрет Кабінету Міністрів України “Про державний нагляд за додержанням стандартів, норм і правил та відповідальність за їх порушення” від 8 квітня 1993 р. № 30-93 // Відомості Верховної Ради України. – 1993. – № 23. – Ст. 247.
  31.  Декрет Кабінету Міністрів України “Про стандартизацію та сертифікацію” від 10 травня 1993 р. № 46-93 // Урядовий кур’єр. – 1993. – 22 травня. .
  32.  Закон України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення” від 24 лютого 1994 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1994. – № 27. – Ст. 218.
  33.  Закон України “Про відповідальність підприємств, їх об’єднань, установ та організацій за правопорушення у сфері містобудування” від 14 жовтня 1994 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1994. – № 46. – Ст. 411.
  34.  Закон України “Про захист людини від впливу іонізуючого випромінювання” від 14 січня 1998 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1998. – № 22. – Ст.115.
  35.  Закон України “Про війська Цивільної оборони України” від 24 березня 1999 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1999. – № 19. – Ст.172.
  36.  Закон України “Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку” від 8 лютого 1995 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1995. – № 12. – Ст. 81.
  37.  Закон України “Про екологічну експертизу” від 9 лютого 1995 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1995. – № 8. – Ст. 54.
  38.  Закон України “Про пестициди і агрохімікати” від 2 березня 1995 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1995. – № 14. – Ст.91.
  39.  Водний кодекс України від 6 червня 1995 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1995. – № 24. – Ст. 189.
  40.  Закон України “Про поводження з радіоактивними відходами” від 30 червня 1995 р. // Відомості Верховної Ради. – 1995. – № 27. – Ст. 198.
  41.  Закон України “Про лікарські засоби” від 4 квітня 1996 р. // Відомості Верховної Ради. – 1996. – № 22. – Ст. 86.
  42.  Закон України “Про звернення громадян” від 2 жовтня 1996 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1996. – № 47. – Ст. 256.
  43.  Закон України “Про місцеве самоврядування в Україні” від 21 травня 1997 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1997. – № 24. – Ст. 170.
  44.  Закон України “Про Раду національної безпеки і оборони України” від 5 березня 1998 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1998. – № 35. – Ст.237.
  45.  Закон України “Про відходи” від 5 березня 1998 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1998. – № 36-37. – Ст. 242.
  46.  Закон України “Про архітектурну діяльність” від 20 травня 1999 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1999. – № 31. – Ст. 246.
  47.  Закон України “Про загальні засади подальшої експлуатації і зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення зруйнованого четвертого енергоблока цієї АЕС на екологічно безпечну систему” від 11 грудня 1998 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1999. – № 4. – Ст.33.
  48.  Закон України “Про аварійно-рятувальні служби” від 14 грудня 1999 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2000. – № 4. – Ст. 25.
  49.  Закон України “Про меліорацію земель” від 14 січня 2000 р. // Відомості Верховної Ради. – 2000. – № 11. – Ст.90.
  50.  Закон України “Про вилучення з обігу, переробку, утилізацію, знищення або подальше використання неякісної та небезпечної продукції” від 14 січня 2000 р. // Відомості Верховної Ради. – 2000. – № 12. – Ст.95.
  51.  Закон України “Про правовий режим надзвичайного стану” від 16 березня 2000 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2000. – № 23. – Ст.176.
  52.  Закон України “Про перевезення небезпечних вантажів” від 6 квітня 2000 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2000. – № 28. – Ст. 222.
  53.  Закон України “Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людині” від 16 липня 1999 р. // Офіційний вісник України. - 1999. - № 32. - Ст. 1651.
  54.  Закон України “Про планування та забудову території” від 20 квітня 2000 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2000. – № 31. – Ст. 250.
  55.  Закон України “Про стандартизацію” від 17 травня 2000 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2001. –№ 31. Ст. 145.
  56.   Закон України “Про ліцензування певних видів господарської діяльності” від 1 червня 2000 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2000. – № 36. – Ст. 299.
  57.  Закон України “Про захист населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру” від 8 червня 2000 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2000. – № 40. – Ст. 337.
  58.  Закон України “Про зону надзвичайної екологічної ситуації” від 13 липня 2000 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2000. – № 42. – Ст. 248.
  59.   Закон України “Про затвердження Указу Президента України „Про оголошення територій у межах населених пунктів Болеславчик, Мічуріне, Підгір’я, Чаусове, Чаусове Друге Первомайського району Миколаївської області зоною надзвичайної екологічної ситуації” від 5 вересня 2000 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2000. – № 43. – Ст.365.
  60.  Закон України „Про затвердження Указу Президента України „Про оголошення окремих районів та міст Вінницької, Кіровоградської, Миколаївської, Одеської, Хмельницької та Черкаської областей зоною надзвичайної екологічної ситуації” від 14 грудня 2000 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2001. – № 1. – Ст.6.
  61.  Закон України “Про затвердження Указу Президента України „Про зміни меж території у Вінницькій області, яку оголошено зоною надзвичайної екологічної ситуації” від 21 грудня 2000 р.// Відомості Верховної Ради України. – 2001.– № 4. – Ст.23.
  62.   Закон України “Про об'єкти підвищеної небезпеки” від 18 січня 2001 р. // Відомості Верховної Ради України. –2001. – № 15. – Ст.73.
  63.  Закон України „Про страхування” в редакції Закону України від 4 жовтня 2001 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2002. – № 7. – Ст. 50. 
  64.  Закон України „Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг” від 12 липня 2001 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2002. – № 1. – Ст. 1.
  65.  Закон України „Про затвердження Указу Президента України „Про оголошення окремих районів Закарпатської області зоною надзвичайної екологічної ситуації” від 15 березня 2001 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2001. – № 18. – Ст.87.
  66.  Кримінальний кодекс України від 5 квітня 2001 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2001. – № 25. – Ст. 131.
  67.  Закон України “Про підтвердження відповідності” від 17 травня 2001 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2001. –№ 32. – Ст.169.
  68.  Закон України “Про захист тварин від жорстокого поводження” від 21 лютого 2006 р. // Офіційний вісник України. – 2006. - № 11. - Ст. 692.
  69.  Закон України “Про мораторій на проведення суцільних рубок на гірських схилах в ялицево-букових лісах Карпатського регіону” від 10 лютого 2000 р. // Офіційний вісник України. - 2000. - № 10. - Ст. 364.
  70.   Земельний Кодекс України від 25 жовтня 2001 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2002. – № 3-4. – Ст.27.
  71.  Закон України “Про цивільну відповідальність за ядерну шкоду та її фінансове забезпечення” від 13 грудня 2001 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2002. – № 14. – Ст.96.
  72.  Закон України „Про Генеральну схему планування території України” від 7 лютого 2002 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2002. – № 30. – Ст. 204.
  73.   Цивільний кодекс України від 16 січня 2003 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2003. – № 40. – Ст. 356.
  74.  Господарський кодекс України від 16 січня 2003 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2003. – № 18. – Ст. 144.
  75.   Закон України “Про охорону земель” від 19 червня 2003 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2003.– № 39. – Ст.349
  76.   Закон України “Про державний контроль за використанням та охороною земель” від 19 червня 2003 р. // Офіційний вісник України. – 2003. – № 29. – Ст. 1432.
  77.  Закон України “Про основи національної безпеки України” від 19 червня 2003 р. // Офіційний вісник України. – 2003. – № 29. – Ст. 1433.
  78.  Закон України “Про заборону репродуктивного клонування людини” від 14 грудня 2004 р. // Офіційний вісник України. - 2005. - № 1. - Ст. 3.
  79.   Закон України “Про екологічний аудит” від 24 червня 2004 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2004. – № 45. – Ст. 500.
  80.   Цивільний процесуальний кодекс України від 18 березня 2004 // Відомості Верховної Ради України. – 2004. – № 40. – Ст. 492.
  81.  Закон України “Про правові засади цивільного захисту” від 24 червня 2004 р. // Офіційний вісник України. – 2004. – № 29. – Ст. 1946.
  82.  Закон України “Про захист прав споживачів” в редакції Закону України вiд 01 грудня 2005 р. // Відомості Верховної Ради України – 2006. – № 7. – Ст. 84.
  83.  Кодекс адміністративного судочинства України від 6 липня 2005 р. // Офіційний вісник України. – 2005. – № 32. – Ст. 1918.
  84.  Закон України “Про міжнародні договори України” від 29 червня 2004 р. // Офіційний вісник України. - 2004. - № 35. - Ст. 2317.
  85.  Закон України „Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини” в редакції Закону України вiд 06 вересня 2005 р. // Відомості Верховної Ради України.– 2005. – № 50.– Ст. 533.
  86.  Закон України “Про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності” від 1 грудня 2005 р. // Офіційний вісник України. – 2005. – № 50.– Ст. 3246.
  87.  Закон України „Про затвердження Указу Президента України „Про введення надзвичайного стану в населених пунктах Автономної Республіки Крим”” від 6 грудня 2005 р. № 3182-IV // Відомості Верховної Ради України. – 2006.– № 1. – Ст.19.
  88.  Закон України “Про карантин рослин” в редакції Закону України від 19 січня 2006 р. // Відомості Верховної Ради. – 2006. – № 19-20. – Ст. 167.
  89.  Закон України “Про хімічні джерела струму” від 23 лютого 2006 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2006. – № 33. – Ст. 279.
  90.  Закон України “Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності” від 5 квітня 2007 р.// Офіційний вісник України. – 2007. – № 44.– Ст. 1771.
  91.  Постанова Верховної Ради України “Про затвердження Порядку обмеження, тимчасової заборони (зупинення) чи припинення діяльності підприємств, установ, організацій і об'єктів у разі порушення ними законодавства про охорону навколишнього природного середовища” від 29 жовтня 1992 року № 2751-ХІІ // Відомості Верховної Ради України. – 1992. - № 46. - Ст. 637.
  92.  Постанова Верховної Ради України “Про Національну програму екологічного оздоровлення басейну Дніпра та поліпшення якості питної води” від 27 лютого 1997 року № 123/97-ВР// Відомості Верховної Ради України. – 1997. – № 41. – Ст. 279.
  93.  Постанова Верховної Ради України “Про Основні напрями державної політики України у галузі охорони довкілля, використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки” від 5 березня 1998 року № 188/98-ВР // Відомості Верховної Ради України. – 1998. – № 38-39. – Ст. 248.
  94.  Постанова Верховної Ради України “Про затвердження Указу Президента України "Про заходи щодо ліквідації наслідків стихійного лиха у Закарпатській області"” від 10 листопада 1998 року № 242-XIV // Офіційний вісник України. – 1998. – № 45. – стор. 5.
  95.  Указ Президента України “Про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади” від 3 жовтня 1992 року № 493/92 // Збірник указів Президента України. – 1992. - № 4.
  96.  Указ Президента України “Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності.” від 10 червня 1997 року № 503/97 // Офіційний вісник України. – 1997. – № 24. – Ст. 11.
  97.  Указ Президента України від 7 листопада 1998 року № 1223/98 “Про заходи, щодо ліквідації наслідків стихійного лиха у Закарпатській області”// Офіційний вісник України. – 1998. – № 45. – ст. 1664.
  98.  Указ Президента України “Про концепцію захисту населення і територій у разі загрози та виникнення надзвичайних ситуацій” від 26 березня 1999 року № 284/99 // Офіційний вісник України. – 1999. – № 13. – стор. 10.
  99.  Указ Президента України "Про оголошення територій у межах населених пунктів Болеславчик, Мічуріне, Підгір'я, Чаусове, Чаусове Друге Первомайського району Миколаївської області зоною надзвичайної екологічної ситуації"” від 31 серпня 2000 року № 1039/2000 // Офіційний вісник України. – 2000. – № 36. – Ст. 1527.
  100.  Указ Президента України “Про оголошення окремих районів та міст Вінницької, Кіровоградської, Миколаївської, Одеської, Хмельницької та Черкаської областей зоною надзвичайної екологічної ситуації” 11 грудня 2000 року № 1324/2000 // Офіційний вісник України. – 2000. – № 50. – Ст. 21.
  101.  Указ Президента України “Про зміну меж територій у Вінницькій області, яку оголошено зоною надзвичайної екологічної ситуації” від 20 грудня 2000 року № 1364/2000 // Офіційний вісник України. – 2000. – № 51. – Ст. 18.
  102.  Указ Президента України “Про заходи, щодо підвищення рівня захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру” від 9 лютого 2001 року № 80/2001 // Офіційний вісник України. – 2001. – № 7. – Ст. 270.
  103.  Указ Президента України “Про оголошення окремих районів Закарпатської області зоною надзвичайної екологічної ситуації” від 9 березня 2001 року № 170 // Офіційний вісник України. – 2001. – № 11. – Ст. 4.
  104.  Указ Президента України “Питання Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики” від 18 березня 2003 № 225/2003 // Офіційний вісник України. – 2003. – № 12. – Ст. 529.
  105.  Указ Президента України “Про Державну програму перетворення військ Цивільної оборони України, органів і підрозділів державної пожежної охорони в Оперативно-рятувальну службу цивільного захисту на період до 2005 року” від 19 грудня 2003 року № 1467/2003 // Офіційний вісник України. – 2003. – № 52. – Ст. 2759.
  106.  Указ Президента України “Про введення надзвичайного стану в населених пунктах Автономної Республіки Крим” від 3 грудня 2005 року № 1692 // Офіційний вісник України. – 2005. – № 51. – Ст. 3180.
  107.  Указ Президента України “Про скасування надзвичайного стану в населених пунктах Автономної Республіки Крим ” від 29 грудня 2005 року № 1870/2005 // Офіційний вісник України. – 2005. – № 52. – Ст. 3270.
  108.  Постанова Кабінету Міністрів України “Деякі питання реалізації Закону України “Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людині” // Офіційний вісник України. – 2000. - № 17. - Ст. 711.
  109.  Постанова Кабінету Міністрів України “Порядок визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам” від 19 квітня 1993 року № 284 // Відомості Верховної Ради України. – 1993. – № 19. – Ст. 324.
  110.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про порядок та розміри компенсаційних виплат дітям, які потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи” від 8 лютого 1997 року № 155 // Офіційний вісник України. – 1997. – № 7. – Ст. 44.
  111.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про Комплексну програму першочергового забезпечення сільських населених пунктів, що користуються привізною водою, централізованим водопостачанням у 2001 - 2005 роках і прогноз до 2010 року” від 23 листопада 2000 р. № 1735 // Офіційний вісник України. – 2000. - № 47. - Ст. 2042.
  112.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про Державну службу заповідної справи” від 9 серпня 2001 р. № 1000 // Офіційний вісник України. – 2001. - № 33. - Ст. 1540.
  113.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження критерію, за яким оцінюється ступінь ризику від провадження діяльності у сфері охорони здоров'я для безпеки життя і здоров'я населення та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю)” від 10 вересня 2008 р. № 843 // Офіційний вісник України. – 2008. - № 72. - Ст. 2427.
  114.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про плату за використання лісових ресурсів” від 21.06.2006 р. № 174 // Офіційний вісник України, 2006. - № 8. - Ст. 433.
  115.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Порядку організації та проведення моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря” від 9 березня 1999 р. № 343 // Офіційний вісник України. – 1999. - № 10. - Ст. 393.
  116.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження критеріїв розподілу суб'єктів господарювання за ступенем ризику їх діяльності у сфері автомобільного транспорту та визначення періодичності здійснення заходів державного нагляду (контролю)” від 3 вересня 2008 р. № 790 // Офіційний вісник України. – 2008. - № 68. - Ст. 2279.
  117.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження критеріїв оцінки ступеня ризику від провадження господарської діяльності та визначення періодичності здійснення заходів державного нагляду (контролю) у галузі залізничного транспорту” від 17 квітня 2008 р. № 365 // Офіційний вісник України. – 2008. - № 31. - Ст. 976.
  118.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження критеріїв оцінки ступеня ризику від провадження господарської діяльності у галузі цивільної авіації та визначення періодичності здійснення заходів державного нагляду (контролю)” від 8 жовтня 2008 р. № 895 // Офіційний вісник України. – 2008. - № 78. - Ст. 2609.
  119.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Порядку розподілу суб'єктів господарювання за ступенем ризику їх господарської діяльності у сфері карантину рослин” від 30 жовтня 2008 р. № 947 // Офіційний вісник України. - 2008. - № 84. - Ст. 2820.
  120.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження такс на деревину лісових порід, що відпускається на пні, і на живицю” від 20 січня 1997 р. № 44 // Офіційний вісник України. - 1997. - № 4. - С. 54.
  121.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу” від 23 липня 2008 р. № 665 // Офіційний вісник України. – 2008. - № 56. - Ст. 1868.
  122.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про такси для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд України” від 19 квітня 1993 р. № 287 // Зібрання постанов Уряду України. – 1993. - № 10. - Ст. 195.
  123.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про такси для обчислення розміру шкоди, заподіяної зеленим насадженням у межах міст та інших населених пунктів” від 8 квітня 1999 р. № 559 // Офіційний вісник України. - 1999. - № 14. - Ст. 579.
  124.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди, заподіяної порушенням природоохоронного законодавства у межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду України” від 21 квітня 1998 р. № 521 // Офіційний вісник України. – 1998. - № 16. - Ст. 600.
  125.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення цінних видів риб та інших об'єктів водного промислу” від 19 січня 1998 р. № 32 // Офіційний вісник України. - 1998, № 3. – ст. 96.
  126.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері використання і охорони вод та відтворення водних ресурсів і визначається періодичність проведення планових заходів, пов'язаних з державним наглядом (контролем)” від 27 грудня 2008 р. № 1139 // Офіційний вісник України. - 2008. - № 100. - Ст. 3330.
  127.  Постанова Кабінету Міністрів України “ Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері питного водопостачання і водовідведення та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю)” від 14 січня 2009 р. № 16 // Офіційний вісник України. – 2009. - № 4. - Ст. 100.
  128.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності, пов'язаної з виробництвом, випуском і реалізацією продукції (виконанням робіт, наданням послуг), та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю)” 27 грудня 2008 р. № 1164 // Офіційний вісник України. – 2009. – № 4. - Ст. 99.
  129.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Порядку визначення розмірів і меж водоохоронних зон та режиму ведення господарської діяльності в них” // Зібрання постанов Уряду України. – 1996. - № 10. - Ст. 318.
  130.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Положення про Зелену книгу України” від 29 серпня 2002 р. № 1286 // Офіційний вісник України. – 2002. - № 36. - Ст. 1692.
  131.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про розміри компенсації за добування (збирання) та шкоду, заподіяну видам тварин і рослин, занесеним до Червоної книги України” від 1 червня 1993 p. № 399 // Зібрання постанов Уряду України. – 1993. - № 11,. - Ст. 226.
  132.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про Порядок розроблення та затвердження нормативів екологічної безпеки атмосферного повітря” від 13 березня 2002 р. № 299 // Офіційний вісник України. – 2002. - № 12. - Ст. 571.
  133.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження переліку найбільш поширених і небезпечних забруднюючих речовин, викиди яких в атмосферне повітря підлягають регулюванню” від 29 листопада 2001 р. № 1598 // Офіційний вісник України. - 2001. - № 49. - Ст. 2187.
  134.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Порядку ведення державного обліку в галузі охорони атмосферного повітря” від 13 грудня 2001 р. № 1655 // Офіційний вісник України. – 2001. - № 51. - Ст. 2274.
  135.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про Порядок розроблення і затвердження нормативів граничнодопустимого рівня впливу фізичних та біологічних факторів стаціонарних джерел забруднення на стан атмосферного повітря” від 13 березня 2002 р. № 300 // Офіційний вісник України. – 2002. - № 12. – Ст. 572.
  136.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Порядку видачі дозволів на експлуатацію устаткування з визначеними рівнями впливу фізичних та біологічних факторів на стан атмосферного повітря, проведення оплати цих робіт та обліку підприємств, установ, організацій і громадян-підприємців, які отримали такі дозволи” від 29 березня 2002 р. № 432 // Офіційний вісник України. – 2002. – № 14. - Ст. 742.
  137.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Порядку розроблення та затвердження нормативів вмісту забруднюючих речовин у відпрацьованих газах та впливу фізичних факторів пересувних джерел забруднення атмосферного повітря” від 13 березня 2002 р. № 303 // Офіційний вісник України. – 2002. - № 12. - Ст. 575.
  138.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про порядок видачі дозволів на спеціальне використання природних ресурсів і встановлення лімітів використання ресурсів загальнодержавного значення” від 10 серпня 1992 р. № 459 // Зібрання постанов Уряду України. – 1992. - № 9. - Ст. 217.
  139.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Порядку погодження та видачі дозволів на спеціальне водокористування та внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 10 серпня 1992 р. № 459” від 13 березня 2002 р. № 321 // Офіційний вісник України. – 2002. - № 12. - Ст. 590.
  140.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Положення про Державний комітет лісового господарства України від 27 червня 2007 р. № 883 // Офіційний вісник України. – 2007. - № 48. - Ст. 1982.
  141.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Положення про Державний комітет України по водному господарству” від 27 червня 2007 р. № 882 // Офіційний вісник України. – 2007. - № 48. - Ст. 1981.
  142.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Положення про Державний комітет рибного господарства України” від 24 січня 2007 р. № 42 // Офіційний вісник України. – 2007. - № 6. - Ст. 219.
  143.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Порядку встановлення нормативів збору за забруднення навколишнього природного середовища і стягнення цього збору” від 1 березня 1999 р. № 303 // Офіційний вісник України. – 1999. - № 9. - Ст. 347.
  144.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Державної цільової соціальної програми "Трансплантація" на період до 2012 року” від 8 жовтня 2008 р. № 894 // Офіційний вісник України. – 2008. - № 78. - Ст. 2608.
  145.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про порядок передачі у приватну власність громадян незавершених будівництвом будинків садибного типу” від 28 червня 1997 року № 637 // Офіційний вісник України. – 1997. – № 27. – Ст. 65.
  146.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Положення про національну систему сейсмічних спостережень та підвищення безпеки проживання населення у сейсмонебезпечних регіонах, Положення про Міжвідомчу комісію із сейсмічного моніторингу та Програми функціонування і розвитку національної системи сейсмічних спостережень та підвищення безпеки проживання населення у сейсмонебезпечних регіонах” від 28 червня 1997 року № 699 // Офіційний вісник України. – 1997. – № 28. – Ст. 68.
  147.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Положення про Державну комісію за питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій” від 16 лютого 1998 р. № 174 // Офіційний вісник України. – 1998. – № 8. – Ст. 134.
  148.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Положення про державну систему моніторингу довкілля” від 30 березня 1998 року № 391 // Офіційний вісник України. – 1998. – № 13. – Ст. 91.
  149.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Концепції охорони та відтворення навколишнього природного середовища Азовського і Чорного морів” від 10 липня 1998 року № 1057 // Офіційний вісник України. – 1998. – 28. – Ст. 77.
  150.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Порядку проведення громадських слухань з питань використання ядерної енергії та радіаційної безпеки” від 18 липня 1998 року № 1122 // Офіційний вісник України. – 1998. – № 29. – Ст. 57.
  151.  Постанова Кабінету Міністрів України від “Про єдину державну систему запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру” 3 серпня 1998 року № 1198 // Офіційний вісник України. – 1998. – № 31. – Ст. 41.
  152.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Порядку ведення реєстру місць видалення відходів” від 3 серпня 1998 року № 1216 // Офіційний вісник України. – 1998. – № 31. – Ст. 90.
  153.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про заходи щодо запобігання надзвичайним ситуаціям під час перевезення небезпечних вантажів автомобільним транспортом” від 29 січня 1999 року № 104 // Офіційний вісник України. – 1999. – № 5. – Ст. 32.
  154.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про порядок фінансування робіт із запобігання і ліквідації надзвичайних ситуацій та їх наслідків” від 4 лютого 1999 року № 140 // Офіційний вісник України. – 1999. – № 5. – Ст. 5.
  155.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Положення про організацію оповіщення і зв'язку у надзвичайних ситуаціях” від 15 лютого 1999 року № 192 // Офіційний вісник України. – 1999. – № 31.– Ст. 131.
  156.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Положення про державний санітарно-епідеміологічний нагляд в Україні” від 22 червня 1999 року № 1109 // Офіційний вісник України. – 1999. – № 31.– Ст. 131.
  157.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про Концепцію адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу” від 16 серпня 1999 року № 1496 // Офіційний вісник України. – 1999. – № 33. – Ст. 168.
  158.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження порядку ведення державного обліку та паспортизації відходів” від 1 листопада 1999 року № 2034 // Офіційний вісник України. – 1999. – № 44. – Ст. 66.
  159.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження типових положень про управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи та відділи з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення” від 5 вересня 2000 року № 1386 // Офіційний вісник України. – 2000. – № 36. – Ст. 1540.
  160.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про Порядок створення і використання матеріальних резервів для запобігання, ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру та їх наслідків” від 29 березня 2001 року № 308 // Офіційний вісник України. – 2001.– № 14.
  161.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження положення про Державну службу медицини катастроф” від 11 липня 2001 року № 827 // Офіційний вісник України. – 2001. – № 29. – стор. 133.
  162.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиси у Закарпатській області на 2002-2006 роки та прогноз до 2015 року” від 24 жовтня 2001 року № 1388 // Офіційний вісник України. – 2001. – № 43. – Ст. 173
  163.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Положення про порядок проведення евакуації населення у разі загрози або виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру” від 26 жовтня 2001 року № 1432 // Офіційний вісник України. – 2001. – № 44. – Ст. 1980.
  164.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Положення про Державну інспекцію цивільного захисту та техногенної безпеки” від 26 жовтня 2001 року № 1446 // Офіційний вісник України. – 2001. – № 44. – Ст. 225.
  165.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Плану реагування на надзвичайні ситуації державного рівня” від 16 листопада 2001 р. № 1567 // Офіційний вісник України. – 2001. – № 47. – Ст. 2100.
  166.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Положення про Державну екологічну інспекцію” від 17 листопада 2001 року № 1520 // Офіційний вісник України. – 2001. – № 47. – Ст. 2084.
  167.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Комплексної програми ліквідації наслідків підтоплення територій в містах і селищах України ” від 15 лютого 2002 року № 160 // Офіційний вісник України. – 2002. – № 8. – Ст. 346. – Ст. 125.
  168.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Положення про Єдину державну інформаційну систему трансплантації” від 29 листопада 2002 року № 432 // Правова база ЛІГА:ЗАКОН.
  169.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження порядку використання коштів резервного фонду бюджету” від 29 березня 2002 року № 415 // Офіційний вісник України. – 2002. – № 14. – Ст. 734.
  170.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Державної програми “Ліси України” на 2002-2015 роки” від 29 квітня 2002 № 581 // Офіційний вісник України. – 2002. – № 18. – Ст. 933.
  171.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Порядку і правил проведення обов'язкового страхування відповідальності суб'єктів перевезення небезпечних вантажів на випадок настання негативних наслідків під час перевезення небезпечних вантажів” від 1 червня 2002 року № 733 // Офіційний вісник України. – 2002 – № 23. – Ст. 1106.
  172.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Загального положення про спеціальну Урядову комісію з ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру і Загального положення про спеціальну комісію з ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру регіонального, місцевого та об'єктового рівня” від 14 червня 2002 року № 843 // Офіційний вісник України. – 2002. – № 25. – Ст. 1209.
  173.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про ідентифікацію та декларування об’єктів підвищеної небезпеки” від 11 липня 2002 року № 956 // Офіційний вісник України. – 2002. – № 29. – Ст. 1357.
  174.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження положення про державну санітарно-епідеміологічну службу України” від 19 серпня 2002 року № 1218 // Офіційний вісник України. – 2002. – № 34. – Ст. 1613.
  175.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Положення про Державний реєстр потенційно небезпечних об’єктіввід 29 серпня 2002 р. № 1288 // Офіційний вісник України. – 2002. – № 36. – Ст. 1694.
  176.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про утворення Державної інспекції з контролю за використанням і охороною земель” від 25 грудня 2002 року № 1958 // Офіційний вісник України. – 2002. – № 52. – Ст. 2378.
  177.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Порядку класифікації надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру за їх рівнями” від 24 березня 2004 року № 368 // Офіційний вісник України. – 2004. – № 12. – Ст. 740.
  178.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Державної програми запобігання і боротьби з підтопленням земель” від 29 квітня 2004 року № 545 // Офіційний вісник України. – 2004. – № 17. – Ст. 1179.
  179.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Комплексної програми реалізації на національному рівні рішень, прийнятих на Всесвітньому саміті зі сталого розвитку, на 2003 - 2015 роки” від 26 квітня 2003 р. № 634 // Офіційний вісник України. – 2003. - № 18-19. - Ст. 847.
  180.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Комплексної програми захисту сільських населених пунктів і сільськогосподарських угідь від шкідливої дії вод на період до 2010 року та прогноз до 2020 року” від 3 липня 2006 року № 901 // Офіційний вісник України. – 2006. – № 27. – Ст. 1942.
  181.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Положення про Міністерство охорони навколишнього природного середовища України” від 2 листопада 2006 року № 1524 // Офіційний вісник України. – 2006. – № 44. – Ст. 2949.
  182.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Положення про Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи” від 2 листопада 2006 року № 1539 // Офіційний вісник України. – 2006. – № 45. – Ст. 2997.
  183.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Положення про Міністерство охорони здоров’я України” від 2 листопада 2006 року № 1542 // Офіційний вісник України. – 2006. – № 45. – Ст. 3000.
  184.  Порядок і правила проведення обов’язкового страхування відповідальності суб’єктів перевезення небезпечних вантажів на випадок настання негативних наслідків під час перевезення небезпечних вантажів, затв. Постановою Кабінету Міністрів України від 1 червня 2002 р. № 733 // Офіційний вісник України. – 2002. – № 23. – Ст. 1106.
  185.  Порядок і правила проведення обов’язкового страхування відповідальності експортера та особи, яка відповідає за утилізацію (видалення) небезпечних відходів, щодо відшкодування шкоди, яку може бути заподіяно здоров’ю людини, власності та навколишньому природному середовищу під час транскордонного перевезення та утилізації (видалення) небезпечних відходів, затв. Постановою Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2002 р. № 1219 // Офіційний вісник України. – 2002. – № 34. – Ст. 225.
  186.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Положення про Державний комітет України із земельних ресурсів” від 19 березня 2008 р. № 224 // Офіційний вісник України. – 2008. – № 23. -Ст. 698.
  187.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Положення про Державний комітет з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду” від 23 листопада 2006 року № 1640 // Офіційний вісник України. – 2006. – № 47 – Ст. 3133.
  188.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Положення про Державний комітет ядерного регулювання України” від 27 грудня 2006 року № 1830 // Офіційний вісник України. – 2006. – № 52. – Ст. 3516.
  189.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження тимчасових критеріїв безпеки поводження з генетично модифікованими організмами та провадження генетично-інженерної діяльності у замкненій системі” від 16 жовтня 2008 р. № 922 // Офіційний вісник України. – 2008. - № 80. - Ст. 2693.
  190.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Порядку видачі дозволу на ввезення на митну територію України незареєстрованих генетично модифікованих організмів для науково-дослідних цілей або державних апробацій (випробувань)” від 20 серпня 2008 р. № 734 // Офіційний вісник України. – 2008. - № 63. - Ст. 2144.
  191.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Порядку видачі дозволу на проведення державної апробації (випробування) генетично модифікованих організмів у відкритій системі”від 2 квітня 2009 р. № 308 // Офіційний вісник України. – 2009. - № 24. - Ст. 810.
  192.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Порядку державної реєстрації генетично модифікованих організмів джерел харчових продуктів, а також харчових продуктів, косметичних та лікарських засобів, які містять такі організми або отримані з їх використанням” від 18 лютого 2009 р. № 114 // Офіційний вісник України. – 2009. - № 12. - Ст. 373.
  193.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про порядок затвердження інвестиційних програм і проектів будівництва та проведення їх державної експертизи” від 31 жовтня 2007 року № 1269 // Офіційний вісник України. – 2006. – № 84. – Ст. 3106.
  194.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження переліків корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення” від 12 грудня 1994 р. № 827 // Зібрання постанов Уряду України. – 1995. - № 2.- Ст. 42.
  195.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Порядку справляння збору за спеціальне використання водних ресурсів та збору за користування водами для потреб гідроенергетики і водного транспорту” від 16 серпня 1999 р. № 1494 // Офіційний вісник України. – 1999. - № 33. - Ст. 1734.
  196.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження правил заготівлі живиці в лісах України” від 8 лютого 1996 р. № 185 // Зібрання постанов Уряду України. – 1996. - № 7. - ст. 209.
  197.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Порядку погодження і видачі дозволів на провадження діяльності, пов’язаної із штучними змінами стану атмосфери та атмосферних явищ у господарських цілях, затверджена Постановою Кабінету Міністрів України” від 13 березня 2002 р. № 301 // Офіційний вісник України. – 2002. - 12. - Ст. 573.
  198.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про врегулювання питань щодо спеціального використання лісових ресурсів” від 23 травня 2007 р. № 761 // Офіційний вісник України. - 2007. - № 39. - Ст. 1550.
  199.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження нормативів збору за спеціальне водокористування” від 18 травня 1999 р. № 836 // Офіційний вісник України. – 1999. - № 20. - Ст. 889.
  200.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження базових нормативів плати за користування надрами для видобування корисних копалин та Порядку справляння плати за користування надрами для видобування корисних копалин” від 12 вересня 1997 р. № 1014 // Офіційний вісник України. – 1997. - № 38. - С. 8.
  201.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження Положення про Міністерство аграрної політики України” 1 листопада 2006 р. № 1541 // Офіційний вісник України. – 2006. - № 45. - Ст. 2999.
  202.  Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження критеріїв розподілу суб'єктів господарювання за ступенем ризику їх господарської діяльності для навколишнього природного середовища та періодичності здійснення заходів державного нагляду (контролю)” від 19 березня 2008 року № 212 // Офіційний вісник України. – 2008. – № 23. – Ст. 686.
  203.  Розпорядження Кабінету Міністрів України “Про схвалення Концепції національної екологічної політики України на період до 2020 року” від 17 жовтня 2007 р. № 880-р // Офіційний вісник України. – 2007. - № 79. - Ст. 2961.
  204.  Наказ Державної інспекції з охорони навколишнього природного середовища України “Про затвердження Методичних рекомендацій про порядок проведення інспекторських перевірок по дотриманню природокористувачами вимог законодавства по охороні навколишнього природного середовища,” від 28 березня 1994 року № 7 // Збірник методичних рекомендацій про державний контроль за дотриманням вимог природоохоронного законодавства. / Упорядники: А.М. Коренчук та В.Д. Солодкий. – Чернівці: Зелена Буковина, 1996. – С. 3 – 16.
  205.  Наказ Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України від 26 травня 1999 року № 115 “Про затвердження Правил видачі дозволів на спеціальне використання диких тварин та інших об'єктів тваринного світу, віднесених до природних ресурсів загальнодержавного значення” // Офіційний вісник України. – 1999. - № 37. - Ст. 1878.
  206.  Наказ Міністерства охорони здоров'я України “Про затвердження Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів” від 19 червня 1996 року № 173 // Збірник важливих офіційних матеріалів з санітарних та протиепідемічних питань. – Т. 5. – Ч. 1. – К., 1996. – С. 6 – 94.
  207.  Наказ Державного комітету по земельних ресурсах “Про затвердження положення про земельно-кадастрову інвентаризацію земель населених пунктів” від 26 серпня 1997 року № 85 // Офіційний вісник України. – 1997. – № 45. – Ст. 104.
  208.  Наказ Державного комітету рибного господарства “Щодо організації передачі повідомлень про надзвичайні події” від 27 лютого 1998 № 29 // Офіційний вісник України. – 1998 – № 16 – Ст. 108.
  209.  Наказ Міністерства охорони навколишнього природного середовища України, Державного комітету лісового господарства України “Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування збитків, завданих унаслідок порушення законодавства в галузі мисливського господарства та полювання (крім видів, занесених до Червоної книги України)” від 18 липня 2007 року № 332/262 // Офіційний вісник України. – 2007. - № 58. - Ст. 2319.
  210.  Наказ Міністерства охорони здоров'я України, яким затверджено Порядок проведення державної санітарно-епідеміологічної експертизи, від 14 березня 2006 р. № 120 // Офіційний вісник України. – 2006. - № 14. - Ст. 1034.
  211.  Наказ Міністерства фінансів та Міністерства внутрішніх справ “Про затвердження Положення про порядок внесення юридичними та фізичними особами плати за проведення експертними підрозділами органів внутрішніх справ України досліджень та інших робіт (послуг) із застосуванням науково-технічних засобів і криміналістичних методів та використання цих коштів” від 6 липня 1998 № 694/499 // Офіційний вісник України. – 1998. – № 20. – Ст. 441.
  212.  Наказ Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи “Про затвердження типових положень про функціональну та територіальну підсистеми єдиної державної системи запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру” від 21 грудня 1998 № 387 // Офіційний вісник України. – 1998. – № 7. – Ст. 239.
  213.  Наказ Міністерства праці і соціальної політики “Про затвердження Положення щодо розробки планів локалізації та ліквідації аварійних ситуацій і аварій” від 17 червня 1999 № 112 // Офіційний вісник України. – 1999 – № 27 – Ст. 295.
  214.  Наказ Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, Міністерства фінансів України, Міністерства економіки України, Державного комітету України по матеріальних резервах “Про затвердження інструкції та облік і звітність щодо використання коштів і матеріально-технічних ресурсів для запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру” від 13 серпня 1999 року № 217/194/102/174 // Офіційний вісник України. – 1999. – № 36. – Ст. 117.
  215.  Наказ Міністерства охорони здоров’я України “Про регламентацію трансплантаційної служби України” від 24 травня 2004 року № 261 // Правова база ЛІГА:ЗАКОН.
  216.  Наказ Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи та Державного комітету зв’язку та інформатизації “Про затвердження інструкції про порядок експлуатаційно-технічного обслуговування апаратури та інших технічних засобів оповіщення і зв’язку цивільної оборони підприємствами електрозв’язку України” від 16 серпня 2000 року № 210/119 // Офіційний вісник України. – 2002. – № 11. – Ст. 235.
  217.  Наказ Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи “Про затвердження положення про паспортизацію потенційно небезпечних відходів” від 18 грудня 2000 № 338 // Офіційний вісник України. – 2000. – № 4. – Ст. 345.
  218.  Наказ Державного комітету регуляторної політики та підприємництва та Міністерства екології та природних ресурсів “Про затвердження ліцензійних умов провадження діяльності із здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами” від 12 лютого 2001 року № 27/44 // Офіційний вісник України. – 2002. – № 12. – Ст. 631.
  219.  Наказ Мінекоресусрів “Про затвердження Тимчасової методики визначення очікуваних збитків від забруднення довкілля при транспортуванні небезпечних речовин та відходів” від 15 травня 2001 року № 181 // Офіційний вісник України. – 2001. – № 24. – Ст.135.
  220.  Наказ Міністерства аграрної політики України, Міністерства екології та природних ресурсів України, Міністерства охорони здоров’я України “Про Порядок проведення комплексної інвентаризації місць накопичення заборонених і непридатних до використання в сільському господарстві хімічних засобів захисту рослин” від 18 жовтня 2001 № 315/376/412 // Офіційний вісник України. – 2001 – № 46 – Ст. 2053.
  221.  Наказ Державного комітету будівництва і архітектури житлової політики України “Про затвердження Інструкції з технічної інвентаризації зелених насаджень у містах та селищах міського типу України” від 24 грудня 2001 року № 226 // Офіційний вісник України. – 2001 – № 10. – Ст. 489.
  222.  Наказ Міністерства охорони здоров'я України “Про затвердження Порядку проведення клінічних випробувань лікарських засобів та експертизи матеріалів клінічних випробувань і Типового положення про комісію з питань етики” від 13 лютого 2006 року № 66 // Офіційний вісник України. - 2006. - № 11. - Ст. 768.
  223.  Наказом МНС “Про затвердження класифікаційних ознак надзвичайних ситуацій” від 22 квітня 2003 року № 119 // Офіційний вісник України. – 2003. – 31. – Ст. 1635.
  224.  Наказ Держспоживстандарту “Про затвердження Положення про Головне управління у справах захисту прав споживачів в Автономній Республіці Крим, головні обласні, обласні, Севастопольське міське управління у справах захисту прав споживачів та Департамент у справах захисту прав споживачів у місті Києві” від 9 жовтня 2003 року № 169 // Офіційний вісник України. – 2003. – № 45. – Ст. 2375.
  225.  Наказ Державного комітету по земельних ресурсах “Про затвердження порядку планування та проведення перевірок з питань здійснення державного контролю за використанням та охороною земель” від 12 грудня 2003 року № 312 // Офіційний вісник України. – 2003. – № 52. – книга 2. – Ст. 2891.
  226.  Наказ Міністерства охорони навколишнього природного середовища України “Про затвердження Положення про участь громадськості у прийнятті рішень у сфері охорони довкілля” від 18 грудня 2003 року № 168 // Офіційний вісник України. – 2003. – № 6. – Ст. 357.
  227.  Наказ Міністерства охорони навколишнього природного середовища України “Про затвердження Положення про порядок надання екологічної інформації.” від 18 грудня 2003 року № 169 // Офіційний вісник України. – 2003. – № 6. – Ст. 358.
  228.  Наказ Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва та Міністерства промислової політики України “Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва пестицидів та агрохімікатів (тільки регуляторів росту рослин” від 31 січня 2006 року № 8/29 // Офіційний вісник України. – 2006. – № 8. – Ст. 478.
  229.  Наказ Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства “Про затвердження правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України” від 10 квітня 2006 року № 105 // Офіційний вісник України. – 2006. – № 31. – Ст. 2276.
  230.  Наказ Державного комітету рибного господарства України “Про затвердження Правил любительського і спортивного рибальства та Інструкції про порядок обчислення та внесення платежів за спеціальне використання водних живих ресурсів при здійсненні любительського і спортивного рибальства” від 15 лютого 1999 року № 19 // Офіційний вісник України. -1999. - № 19. - Ст. 847.
  231.  Наказ Міністерства охорони навколишнього природного середовища України “Про затвердження Положення про Державне управління охорони навколишнього природного середовища в областях, містах Києві та Севастополі та Положення про Державну екологічну інспекцію в областях містах Києві та Севастополі” від 19 грудня 2006 року № 548 // Офіційний вісник України. – 2007. – № 11. – Ст. 399.
  232.  Наказ Міністерства охорони навколишнього природного середовища України “Про затвердження Положення про Державну Азово-Чорноморську екологічну інспекцію” від 6 грудня 2006 року № 526 // Офіційний вісник України. – 2007. - № 5. - Ст. 191.
  233.  Наказ Міністерства охорони навколишнього природного середовища України “Про затвердження Положення про Державну екологічну інспекцію Азовського моря від 6 грудня 2006 року № 527 // Офіційний вісник України. – 2007. - № 5. - Ст. 192.
  234.  Наказ Міністерства охорони навколишнього природного середовища України “Про затвердження Положення про Державну екологічну інспекцію з охорони довкілля Північно-Західного регіону Чорного моря” від 6 грудня 2006 року № 528 // Офіційний вісник України. - 2007. - № 5. - Ст. 193.
  235.  Постанова Головного держ. санітарного лікаря України “Про розподіл об'єктів державного санітарно-епідеміологічного нагляду за ступенем ризику” від 14 лютого 2008 року № 8 // Правова база ЛІГА: Закон.
  236.  Державний класифікатор надзвичайних ситуацій ДК 019 – 2001. Видання офіційне. К.: Держстандарт України, 2002. – С. 16.
  237.  ДСТУ 2156 – 93 Безпечність промислових підприємств. Терміни та визначення. – Затверджено наказом Держстандарту України від 27 грудня 1993 р. № 27. – Видання офіційне. – Держстандарт України, 1994. – 31 с.
  238.  ДСТУ 2195-99 Охорона природи. Поводження з відходами. Технічний паспорт відходу. Склад, вміст, виклад і правила внесення змін. – На заміну ДСТУ 2195-93. – Затверджений наказом Держстандарту України від 8 вересня 1999 р. № 167. – К.: Держстандарт України,2000. – 20 с.
  239.  ДСТУ ISO 14001-97 Системи управління навколишнім середовищем. Склад та опис елементів і настанови щодо їх застосування. – Затверджено наказом Держстандарту України від 18 серпня 1997 р. № 495. – Видання офіційне. – К.: Держстандарт України, 1997. – 15 с.
  240.  ДСТУ ISO 14004-97 Системи управління навколишнім середовищем. Загальні настанови щодо принципів управління, систем та засобів забезпечення. – Затверджено наказом Держстандарту України від 18 серпня 1997 р. № 495. – Видання офіційне. – К.: Держстандарт України, 1997. – 30 с.
  241.  ДСТУ 3891-99 Безпеки у надзвичайних ситуаціях. Терміни та визначення основних понять; Чинний від 01.01.00. – К.: Держстандарт України, 1999. – 21 с.
  242.  ДСТУ 3970 – 2000 “Безпека у надзвичайних ситуаціях. Надзвичайні ситуації на акваторіях. Терміни та визначення”. Видання офіційне. К.: Держстандарт України. 2000.
  243.  ДСТУ 3994 - 2000 Безпека в надзвичайних ситуаціях. Надзвичайні ситуації природні. Чинники фізичного походження. Терміни та визначення. Видання офіційне. К .: Держстандарт України, 2001. – 21 с.
  244.  ДСТУ ISO 9001-2001 Системи управління якістю. Вимоги. – На заміну ДСТУ ISO 9001-95, ДСТУ ISO 9002-95, ДСТУ ISO 9003-95. – Затверджено наказом Держстандарту України від 27 червня 2001 р. № 317. – Видання офіційне. – К.: Держстандарт України, 2001. – 24 с.
  245.  ДСТУ ISO 9004-2001 Системи управління якістю настанови щодо поліпшення діяльності. На заміну ДСТУ ISO 9004-1-95. – Затверджений Затверджено наказом Держстандарту України від 27 червня 2001 р. № 317. – Видання офіційне. – К.: Держстандарт України, 2001. – 44 с.
  246.  ДСТУ ISO 190011:2003 Настанови щодо здійснення аудитів систем управління якістю і (або) екологічного управління. – На заміну ДСТУ ISO 10011-1-97, ДСТУ ISO 10011-2-97, ДСТУ ISO 10011-3-97, ДСТУ ISO 14010-97, ДСТУ ISO 14011-97, ДСТУ ISO14012-97. – Затверджені наказом Держспоживстандарту України від 28 листопада 2003 р. № 215. – Видання офіційне – К.: Держстандарт України, 2004. – 25 с.
  247.  ГОСТ 12.1.007-76 Система стандартов безопасности труда. Вредные вещества. Классификация и общие требования безопасности. – М.: Издательство стандартов, 1980. – 7 с.
  248.  ГОСТ 12.1.008-76 Система стандартов безопасности труда. Биологическая безопасность. Общие требования. – Издание официальное. – М.: Государственный комитет стандартов Совета Министров СССР, 1976. – 4 с.
  249.  ГОСТ 17.1.1.01-77. Охрана природы. Гидросфера. Использование и охрана вод. Основные термины и определения. – М.: «Издательство стандартов», 1980. – 13 с.
  250.  ГОСТ 17.1.5.02.80. Охрана природы. Гидросфера. Гигиенические требования к зонам рекреации водных объектов. – М.: Издательство стандартов, 1981. – 5 с.
  251.  ГОСТ 14189-81. Пестициды. Правила приемки, отбора проб, упаковки, маркировки, транспортирования и хранения. – М.: «Издательство стандартов», 1988. – 15 с.
  252.  ГОСТ 21507-81. Защита растений. Термины и определения. – М., Издательство стандартов, 1982. – 34 с.
  253.  ГОСТ 2874-82 Вода питьевая. Гигиенические требования и контроль за качеством. – М.: Издательство стандартов, 1993. – 8 с.
  254.  ГОСТ 17.4.2.02-83. Охрана природы. Почвы. Номенклатура показателей пригодности нарушенного плодородного слоя грунта для землевания // Охрана природы. Почвы. – М.: «Издательство стандартов». – 1993. – С. 17-21.
  255.  ГОСТ 17.5.1.01-83. Охрана природы. Рекультивация земель. Термины и определения. – М.: «Издательство стандартов», 1984. – 9 с.
  256.  ГОСТ 17.5.1.02-85. Охрана природы. Земли. Классификация нарушенных земель для рекультивации. – М.: “Издательство стандартов”, 1985. – 16 с.
  257.  ГОСТ 17.5.3.01-78. Охрана природы. Земли. Состав и размер зеленых зон городов // Охрана природы. Земли. – М.: «Издательство стандартов». – 1993. – С. 51-53.
  258.  ГОСТ 17.5.3.03-80. Охрана природы. Земли. Общие требования к гидролесомелиорации // Охрана природы. Земли. – М.: «Издательство стандартов». – 1993. – С. 54-58.
  259.  ГОСТ 17.5.3.04-83. Охрана природы. Земли. Общие требования к рекультивации земель // Охрана природы. Земли. – М.: «Издательство стандартов». – 1993. – С. 59-69.
  260.  ГОСТ 17.5.3.05-84. Охрана природы. Рекультивация земель. Общие требования к землеванию // Охрана природы. Земли. – М.: «Издательство стандартов». – 1993. – С. 70-75.
  261.  ГОСТ 17.5.3.06-85. Охрана природы. Земли. Требования к определению норм снятия плодородного слоя грунта при проведении земляных работ // Охрана природы. Земли. – М.: «Издательство стандартов». – 1993. – С. 76-80.
  262.  ГОСТ 17.8.1.01-86. Охрана природы. Ландшафты. Термины и определения. – М.: “Издательство стандартов”. – 1987. – 8 с.
  263.  ГОСТ 19433-88 Грузы опасные. Классификация и маркировка. – М.: Издательство стандартов, 1988. – 39 с.
  264.  ГОСТ 17.5.3.02-90 Охрана природы. Земли. Нормы выделения на землях государственного лесного фонда защитных полос лесов вдоль железных и автомобильных дорог. – М.: Издательство стандартов, 1990. – 3 с.
  265.  ГОСТ 26640-85. Земли. Термины и определения. – М.: Издательство стандартов, 1986. – 8 с.
  266.  ДБН 360-92. Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень // Пожежна безпека. Протипожежні вимоги в галузі проектування і будівництва. – Т. 4. – Київ, 1998. – С. 189-220.
  267.  ДБН А.2.2-1-2003 Проектування. Склад і зміст матеріалів оцінки впливів на навколишнє середовище (ОВНС) при проектуванні і будівництві підприємств, будинків і споруд. Видання офіційне.– К.: Держбуд України, 2004. – 56 с.
  268.  ДБН А.2.2–3–2004 Проектування. Склад, порядок розроблення, погодження та затвердження проектної документації для будівництва, затверджені наказом Державного комітету з будівництва та архітектури від 20 січня 2004 р. № 8 // Інформаційний бюлетень Держбуду України. – 2004. – № 5.
  269.  ДБН А.2.3-1-99 Територіальна діяльність в будівництві. Основні положення. – Затверджені наказом Держбуду України від 30 вересня 1999 р. № 236. – К.: Укрархбудінформ, 1999. – 22 с.
  270.  ДБН А.3.1-3-94 Прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів. Основні положення. – Затверджені наказом Держкоммістобудування України від 5 жовтня 1994 р. № 48. – Видання офіційне. – К.: Видавництво “Укрархбудінформ”, 1994. – 29 с.
  271.  ДБН Б.1-2-95. Система містобудівної документації. Склад, зміст, порядок розроблення, погодження і затвердження комплексних схем транспорту для міст України // Державний комітет України у справах містобудування і архітектури. – Київ, 1996. – 15 с.
  272.  ДБН Б.1-3-97. Система містобудівної документації. Склад, зміст, порядок розроблення, погодження та затвердження генеральних планів міських населених пунктів // Держбуд України. – Київ, 1997. – 37 с.
  273.  ДБН Б.2.4.1-94. Планування і забудова сільських поселень // Пожежна безпека. Протипожежні вимоги в галузі проектування і будівництва. – Т. 4. – Київ, 1998. - С. 164-176.
  274.  ДБН Б.2.4-2-94. Планування і забудова сільських поселень. Види, склад, порядок розробки, погодження та затвердження містобудівної документації для сільських поселень // Державний комітет України у справах містобудування і архітектури. – Київ, 1994. - 37 с.
  275.  ДБН Б.2.4-3-95. Планування і забудова сільських поселень. Генеральні плани сільськогосподарських підприємств. – К.: Державний комітет України у справах містобудування і архітектури, 1995. – 55 с.
  276.  ДБН Б.2.4-4-97. Планування і забудова сільських поселень. Планування та забудова малих сільськогосподарських підприємств та селянських (фермерських) господарств. – К.: Держкоммістобудування України, 1997. - 27 с.
  277.  ДБН В 2.2.5-97. Будинки і споруди. Захисні споруди цивільної оборони. – К.: Держкоммістобудування, 1998. – 80 с.
  278.  ДБН В.2.2-7-98. Будинки та споруди. Будівлі і споруди по зберіганню мінеральних добрив та засобів захисту рослин. – К.: Державний комітет будівництва, архітектури та житлової політики України, 1998. – 14 с.
  279.  ДБН В.2.5-16-99. Інженерне обладнання споруд, зовнішніх мереж. Визначення розмірів земельних ділянок для об’єктів електричних мереж // Київ: Державний комітет будівництва, архітектури і житлової політики України, 1999. – 20 с.
  280.  ВСН 43-85. Застройка территорий коллективных садов, здания и сооружения. Нормы проектирования. – Госгражданстрой. - М.: Стройиздат, 1988. – 8 с.
  281.  ВСН 38-82. Инструкция о составе, порядке разработки, согласования и утверждения схем и проектов районной планировки, планировки и застройки городов, поселков и сельских населенных пунктов: (ВСН 38-82/ Госграждансрой). – Стройиздат: Москва, 1984. – 52 с.,
  282.  РСН 341-86. Планировка и застройка районов индивидуального жилищного строительства в населенных пунктах Украинской ССР: (РСН 341-86/Госстрой УССР). – Государственный комитет Украинской ССР по делам строительства, 1986. – 16 с.
  283.  ДБН В. 2.2.5-97 Захисні споруди цивільної оборони. – На заміну СНіП ІІ-11-77. Видання офіційне. – К.: Держкоммістобудування, 1998. – 80 с.
  284.  СН 245-71 Санитарные нормы проектирования промышленных предприятий. – Утвержденны 5 ноября 1971 года. – М.: Издательство литературы по строительству, 1972. – 97 с.
  285.  СНиП 2.06.15-85 Инженерная защита территории от затопления и подтопления. – Утверждены постановлением Госстроя СССР от 19 сентября 1985 года № 154. – Издание официальное. – М.: Центральный институт типового проектирования (ЦИТП) Госстроя СССР, 1986. – 20 с.
  286.  СНиП 11-7-81 Строительство в сейсмических районах. – Утверждены постановлением Государственного комитета СССР по делам гражданского строительства от 15 июня 1981 года № 94. – М.: Сторйстандарт, 1982. – 48 с.
  287.  СНиП 11-12-77 Защита от шума. – Утверждены постановлением Государственного комитета СССР по делам строительства от 14 июня 1977 года № 72. – М.: Стройиздат, 1978. – 49 с.
  288.  Оціночні показники санітарного стану ґрунтів населених місць. – Затверджені 7 липня 1977 р.. - № 1739-77 // Збірник важливих офіційних матеріалів з санітарних і протиепідемічних питань. У 6 т. Під заг. ред. проф. А. М. Сердюка. Т. 5. Ч. 1. – К.: МОЗ, Головне санітарно-епідеміологічне управління, 1996. – С. 276-281.
  289.  Лікувальні пляжі. Санітарні правила влаштування, обладнання та експлуатації. – Введені в дію з 1 січня 1987 р. // Збірник важливих офіційних матеріалів з санітарних та протиепідемічних питань. – Міністерство охорони здоров’я України. Головне санітарно-епідеміологічне управління. – Під загальною редакцією А. М. Сердюка. - Т. 5, ч. 1. – Київ. – 1996. – С. 141-169.
  290.  Орієнтовно допустимі концентрації хімічних речовин у ґрунтах (ОДК). – Затверджені 10 червня 1981 р.. - № 2402-81 // Збірник важливих офіційних матеріалів з санітарних та протиепідемічних питань. – Міністерство охорони здоров’я України. Головне санітарно-епідеміологічне управління. – Під загальною редакцією А. М. Сердюка. - Т. 5, ч. 1. – Київ. – 1996. – С. 284-285.
  291.  Положення про порядок проектування та експлуатації зон санітарної охорони джерел водопостачання і водопроводів господарсько-питного призначення. - Затверджене 18 грудня 1982 р.. - № 2640-82 // Збірник важливих офіційних матеріалів з санітарних та протиепідемічних питань. – Міністерство охорони здоров’я України. Головне санітарно-епідеміологічне управління. – Під загальною редакцією Л. С. Некрасової. - Т. 5, ч. 2. – Київ. – 1998. – С. 250-267.
  292.  Санітарні правила влаштування і утримання полігонів для твердих побутових відходів. – Затверджені 16 травня 1983 р.. - № 2811-83 // Збірник важливих офіційних матеріалів з санітарних та протиепідемічних питань. – Міністерство охорони здоров’я України. Головне санітарно-епідеміологічне управління. – Під загальною редакцією А. М. Сердюка. - Т. 5, ч. 1.. – Київ. – 1996. – С. 187-197.
  293.  Санітарні норми і правила захисту населення від впливу електричного поля, що створюється повітряними лініями електропередачі змінного струму промислової частоти. – Затверджені 28 лютого 1984 р.. - № 2971-84 // Збірник важливих офіційних матеріалів з санітарних та протиепідемічних питань. – Міністерство охорони здоров’я України. Головне санітарно-епідеміологічне управління. – Під загальною редакцією Л. С. Некрасової. - Т. 5, ч. 2. – Київ. – 1998. – С. 227-243.
  294.  Санітарні норми допустимого шуму, створюваного виробами медичної техніки в приміщеннях лікувально-профілактичних закладів. – Затверджені 30 липня 1984 № 3057-84 // Збірник важливих офіційних матеріалів з санітарних та протиепідемічних питань. – Міністерство охорони здоров’я України. Головне санітарно-епідеміологічне управління. – Під загальною редакцією Л. С. Некрасової. - Т. 5, ч. 2. – Київ. – 1998. – С. 244-249.
  295.  Гранично допустимі концентрації хімічних речовин у ґрунті (ГДК) № 3210-85. - Затверджені 1 лютого 1985 р.. - № 3210-85 // Збірник важливих офіційних матеріалів з санітарних та протиепідемічних питань. – Міністерство охорони здоров’я України. Головне санітарно-епідеміологічне управління. – Під загальною редакцією А. М. Сердюка. - Т. 5, ч. 1. – Київ. – 1996. – С. 282-283.
  296.  Гранична кількість накопичення токсичних промислових відходів на території підприємства (організації). – Затверджені 2 лютого 1985 р.. - № 3209-85 // Збірник важливих офіційних матеріалів з санітарних та протиепідемічних питань. – Міністерство охорони здоров’я України. Головне санітарно-епідеміологічне управління. – Під загальною редакцією А. М. Сердюка. - Т. 5, ч. 1. – Київ. – 1996. – С. 254-261.
  297.  Гранична кількість токсичних промислових відходів, що допускається для складування в накопичувачах (на полігонах) твердих побутових відходів (нормативний документ). – Затверджені 30 травня 1985 р.. - № 3897-85 // Збірник важливих офіційних матеріалів з санітарних та протиепідемічних питань. – Міністерство охорони здоров’я України. Головне санітарно-епідеміологічне управління. – Під загальною редакцією А. М. Сердюка. - Т. 5, ч. 1. – Київ. – 1996. – С. 267-275.
  298.  ОДК хімічних речовин у ґрунті. - Затверджені 10 червня 1986 р.. - № 2402-81 // Збірник важливих офіційних матеріалів з санітарних та протиепідемічних питань. – Міністерство охорони здоров’я України. Головне санітарно-епідеміологічне управління. – Під загальною редакцією А. М. Сердюка. - Т. 5, ч. 1. – Київ. – 1996. – С. 284-285.
  299.  Санітарні норми допустимих концентрацій (ГДК) хімічних речовин у ґрунтах. - Затверджені Наказом Головного санітарного лікаря СРСР від 30 жовтня 1987 р.. - № 4433-87 // Збірник важливих офіційних матеріалів з санітарних та протиепідемічних питань. – Міністерство охорони здоров’я України. Головне санітарно-епідеміологічне управління. – Під загальною редакцією А. М. Сердюка. - Т. 5, ч. 1. – Київ. – 1996. – С. 263-264.
  300.  СанПиН 42-128-4690-88. Санітарні правила утримання території населених місць. – Затверджені 5 серпня 1988 р.. - № 4690-88 // Збірник важливих офіційних матеріалів з санітарних та протиепідемічних питань. – Міністерство охорони здоров’я України. Головне санітарно-епідеміологічне управління. – Під загальною редакцією А. М. Сердюка. - Т. 5, ч. 1. – Київ. – 1996. – С. 171-186.
  301.  СанПиН 42-128-4948-89 Санітарні норми допустимих рівнів інфразвуку та назькочастотного шуму на території житлової забудови. – Затверджені 24 січня 1989 р. № 4948-89 // Збірник важливих офіційних матеріалів з санітарних та протиепідемічних питань. – Міністерство охорони здоров’я України. Головне санітарно-епідеміологічне управління. – Під загальною редакцією Л. С. Некрасової. - Т. 5, ч. 2. – Київ. – 1998. – С. 235-242.
  302.  СанПиН № 5.02-12/Н. Санітарні правила і норми розміщення, влаштування та експлуатації малих ферм для утримання тварин (худоби, птиці, звірів) у населених пунктах Української РСР. – Затверджені 12 липня 1989 р. // Збірник важливих офіційних матеріалів з санітарних та протиепідемічних питань. – Міністерство охорони здоров’я України. Головне санітарно-епідеміологічне управління. – Під загальною редакцією Л. С. Некрасової. Т. 5. – ч. 2. – Київ. – 1998. – С. 210-226.
  303.  Державні санітарні правила розміщення, улаштування та експлуатації оздоровчих закладів. - Затверджені 19 червня 1996 р.. - № 172 // Збірник важливих офіційних матеріалів з санітарних та протиепідемічних питань. – Міністерство охорони здоров’я України. Головне санітарно-епідеміологічне управління. – Під загальною редакцією А. М. Сердюка. - Т. 5, ч. 1. – Київ. – 1996. – С. 110-140.
  304.  Державні санітарні правила планування та забудови населених пунктів. - Затверджені 19 червня 1996 р.. - № 173 // Збірник важливих офіційних матеріалів з санітарних та протиепідемічних питань. – Міністерство охорони здоров’я України. Головне санітарно-епідеміологічне управління. – Під загальною редакцією А. М. Сердюка. - Т. 5, ч. 1. – Київ. – 1996. – С. 6-93.
  305.  Державні санітарні норми і правила захисту населення від впливу електромагнітних випромінювань. Затверджені 1 серпня 1996 р.. - № 239 // Збірник важливих офіційних матеріалів з санітарних та протиепідемічних питань. – Міністерство охорони здоров’я України. Головне санітарно-епідеміологічне управління. – Під загальною редакцією А. М. Сердюка. - Т. 5, ч. 1. – Київ. – 1996. – С. 286-307.
  306.  Державні санітарні правила і норми “Вода питна. Гігієнічні вимоги до якості центральнованного господарсько-питного водопостачання”. – Затверджені 23 грудня 1996 р. № 383 // Офіційний вісник України. – 1997. – № 16. – Ст. 131.
  307.  Норми радіаційної безпеки України. Затверджені 1 грудня 1997 р.. - № 62 (НРБУ-97) // Державні гігієнічні нормативи. – Київ: Відділ поліграфії Українського центру держсанепідемнагляду МОЗ України, 1997. – 121 с.
  308.  Державні санітарні правила ДСП 8.8.1.2.001-98. Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві. - Затверджені 3 серпня 1998 р.. - № 1 // Збірник важливих офіційних матеріалів з санітарних і протиепідемічних питань. Т. 9. Ч. 1. / Ред. Головний державний санітарний лікар України О. О. Бобильова. – Київ, 1999. – С. 77189.
  309.  ДСанПіН 2.2.7. 029-99. Гігієнічні вимоги щодо поводження з промисловими відходами та визначення класу їх небезпеки для здоров’я населення. – Затверджені 1 липня 1999 р. - № 29. – Київ. – 1999. – 39 с.
  310.  Базельська конвенція про контроль за транскордонним перевезенням шкідливих відходів і їх знищення від 22 березня 1989 р. (Базель) //Збірник міжнародно-правових актів у сфері охорони довкілля. Видання друге, доповнене. – Львів: Экоправо-Львов, 2002. С.35 – 55.
  311.  Рамкова конвенція ООН про зміну клімату від 09.05.1992 р. // Інформаційна база „ЛІГА: Закон”.
  312.  Кіотський протокол до Рамкової конвенції ООН про зміну клімату від 11.12.1997 р. // Інформаційна база „ЛІГА: Закон”.
  313.  Конвенція ООН з морського права від 10.12.1982 р. // Інформаційна база „ЛІГА: Закон”.
  314.  Конвенція про оцінку впливу на навколишнє природне середовище у транскордонному контексті від 25 лютого 1991 р., Еспо (Фінляндія )// Збірник міжнародно-правових актів у сфері охорони довкілля. Видання друге, доповнене. – Львів: Экоправо-Львов, 2002. С. 66 – 77.
  315.  Конвенція про доступ до інформації, участі громадськості в процесі прийняття рішень і доступу до правосуддя по питанням, що стосуються навколишнього середовища від 25 червня 1998 р., Орхус (Данія) // Збірник міжнародно-правових актів у сфері охорони довкілля. Видання друге, доповнене. – Львів: Экоправо-Львов, 2002. С. 101 – 118.
  316.  Конвенція про транскордонний вплив промислових аварій, від 17 березня 1992 р. (Хельсінкі)// Збірник міжнародно-правових актів у сфері охорони довкілля. Видання друге, доповнене. – Львів: Экоправо-Львов, 2002. С. 78 – 100.
  317.  Конвенція ООН про охорону озонового шару від 22 березня 1985 р. // www.rada.gov.ua.
  318.  Монреальський протокол про речовини, що руйнують озоновий шар// www.rada.gov.ua.
  319.  Декларація Ріо-де-Жанейро з навколишнього середовища та розвитку від 3 червня 1992 р. // Нормативна база ЛІГА:ЗАКОН.
  320.  Стокгольмська Декларація з навколишнього середовища від 16 червня 1972 р. // Нормативна база ЛІГА:ЗАКОН.
  321.  Ротердамська конвенція про процедуру попередньої обґрунтованої згоди щодо окремих небезпечних хімічних речовин і пестицидів в міжнародній торгівлі (1998). – К.: Міністерство охорони навколишнього природного середовища України, 2005. – 43 с.
  322.  Директива Ради 96/61/ЄС від 24 вересня 1996р. про інтегровану систему запобігання і контролю забруднення // OJ L 257 of 10.10.1996.
  323.   Директива Європейського Парламенту та Ради 2001/42/ЄС від 27 червня 2001р. про оцінку впливу на стан довкілля окремих проектів та програм // OJ L 197 of 21.07.2001, р.30-37.
  324.  Директива Ради 85/337/ЄЕС про оцінку впливу деяких державних та приватних проектів на стан навколишнього середовища// OJ L 175 of 05.07.1985.С.40.
  325.  Резолюція Генеральної Асамблеї ООН A/RES/2849 (XXVII) від 20 грудня 1971 р. Розвиток та навколишнє середовище // http://daccess-ods.u№.org/access.№sf/Get?Ope№&DS=A/RES/2849(XXVI)&La№g=R&Area=RESOLUTIO№.
  326.  Резолюція Генеральної Асамблеї ООН A/RES/2995 (XXVII) від 15 грудня 1972 р. Співробітництво між країнами в сфері навколишнього середовища //http://daccessods.u№.org/access.№sf/Get?Ope№&DS=A/RES/2995(XXVII)&La№g=R&Area=RESOLUTIO№
  327.  Резолюція Генеральної Асамблеї ООН A/RES/36/192 від 17 грудня 1981 р. Міжнародне співробітництво в сфері навколишнього середовища // http://daccess-ods.u№.org/access.№sf/Get?Ope№&DS=A/RES/36/192&La№g=R
  328.  Резолюція Генеральної Асамблеї ООН A/RES/44/226 (XXVII) від 22 грудня 1989 р. Обіг та видалення, контроль та транскордонне перевезення токсичних та небезпечних продуктів та речовин // http://daccess-ods.u№.org/access.№sf/Get?Ope№&DS=A/RES/44/226&La№g=R.
  329.  Лист ДПА України Про особливості адміністрування збору за спеціальне використання лісових ресурсів у 2009 році” від 23.01.2009 р. № 1130/7/15-0817 // Вісник податкової служби України. – 2009. - № 5.
  330.  Декларація ООН про клонування людини від 8 березня 2005 р. // Нормативна база ЛІГА:ЗАКОН.
  331.  Конвенція Ради Європи про захист прав та гідності людини у зв'язку з використанням досягнень біології та медицини (Конвенція про права людини та біомедицину) від 4 квітня 1997 р. // Нормативна база ЛІГА:ЗАКОН.
  332.  Додатковий протокол до Конвенції Ради Європи про захист прав та гідності людини у зв'язку з використанням досягнень біології та медицини щодо заборони клонування людських істот від 12 січня 1998 р. // Нормативна база ЛІГА:ЗАКОН.

СПЕЦІАЛЬНА ЛІТЕРАТУРА

  1.  Абалкина И. Л. Страхование экологических рисков (из практики США) / Абалкина И.Л. – М.: ИНФРА-М, 1998. – 88 с.
  2.  Агибалов А.Н. Правовое регулирование радиационной безопасности населения при использовании атомной энергии: Дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.06. – Саратов., 2001. – 178 с.
  3.  Адаменко Я.О. Оцінка впливів техногенно-небезпечних об’єктів на навколишнє середовище: науково-теоретичні основи, практична реалізація: автореф. дис. … д-ра. техн. наук: спец. 21.06.01 / Адаменко Я.О. – Івано-Франківськ, 2006. - 25 с.
  4.  Актуальные проблемы развития экологического права в ХХІ веке / О.Л. Дубовик, А.К. Голиченков, М.М. Бринчук и другие. Отв. ред. М.М. Бринчук, О.Л. Дубовик. – М.: Институт государства и права РАН, 2007. – 258 с.
  5.  Алихаджиева А.С. Правовой механизм реализации права на благоприятную окружающую среду: 12.00.06 / А.С. Алихаджиева. – Саратов, 2003. – 236 с.
  6.  Андрейцев В.И. Гарантии эффективности экологической экспертизы: социально-правовые проблемы. – К.: Общество “Знание” Украины, Республиканский дом экономических и научно-технических знаний, 1992. – 20 с.
  7.  Андрейцев В. И. Правовое обеспечение экологической экспертизы проектов. – К.: Будивэльнык, 1990. – 168 с.
  8.  Андрейцев В. И., Фролов М. А. Кодификация экологического законодательства: состояние и проблемы законодательного конструктивизма // Фиксированное выступление на круглом столе: «Экологический кодекс: мифы и реальность». Киев, 12-13 мая 2005 года. – К., 2005. – 38 с.
  9.  Андрейцев В.И. Теоретические проблемы правового обеспечения эффективности экологической экспертизы. – Автореф. дис. доктора. юрид. наук: 12.00.06. / .– Харьков., 2000. – 45 с.
  10.  Андрейцев В.І. Екологічне право і проблеми екологічної безпеки // Радянське право. – 1990. – № 4.– С.32-36.
  11.  Андрейцев В.І. Екологічне право: Курс лекцій: Навч. посібник для юрид. фак. вузів. – К.: Вентурі, 1996. – 208.
  12.  Андрейцев В.І. Екологічний ризик у системі правовідносин екологічної безпеки// Право України 1999,– №1,– с.62-69
  13.  Андрейцев В.І. Екологія і закон: еколого – правова відповідальність. – К.: Т – во “Знання” УРСР, 1991. – 48 с.
  14.  Андрейцев В. І. Конституційно-правові засади національної екологічної безпеки // Вісник Київського університету. Юридичні науки. – 2001. – Вип. 41. – С. 5-20.
  15.  Андрейцев В.І. Конституційне право громадян на екологічну безпеку: контрольно-наглядові гарантії // Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. – Юридичні науки. – 2002. – Вип. 45. – С. 9 – 21.
  16.  Андрейцев В. І. Конституційно-правові засади права громадян на екологічну безпеку // Вісник Київського університету. Юридичні науки. – 2001. – Вип. 43. – С. 5-12.
  17.  Андрейцев В.І. Політика. Інновації. Приватизація. Екологічна безпека. Право. (Проблеми оптимізації та екологізації законодавства України). Ексклюзивні нариси. – К.: УЕАН, 1996. – 140 с.
  18.  Андрейцев В. І. Право громадян на екологічну безпеку: превентивні гарантії реалізації та захисту // Право України. – 2001. - № 12. – С. 15-20.
  19.  Андрейцев В.І. Право громадян на екологічну безпеку: проблеми конституційно-правового забезпечення // Право України. – 2001. – № 4. – С. 8 – 11.
  20.  Андрейцев В.І. Право громадян на екологічну безпеку: система спеціально-правових способів захисту // Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. – Юридичні науки. – 2003. – Вип. 54. – С. 103 – 109.
  21.  Андрейцев В.І. Право громадян на екологічну безпеку: система спеціально-правових способів захисту (продовження) // Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. – Юридичні науки. – 2003. – Вип. 55. – С. 147 – 153.
  22.  Андрейцев В.І. Право громадян на екологічну безпеку: функціонально-процесуальні гарантії (початок) // Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. – Юридичні науки. – 2002. – Вип. 46. – С. 82 – 89.
  23.  Андрейцев В.І. Право громадян на екологічну безпеку: функціонально-процесуальні гарантії (закінчення) // Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. – Юридичні науки. – 2002. – Вип. 47. – С. 162 – 172.
  24.  Андрейцев В.І. Проблеми гармонізації законодавства про екологічну безпеку// В кн. Формування механізму реалізації та захисту прав і свобод громадян в Україні. Розділ І. Конституційно-правові засади реалізації та захисту прав і свобод громадян в Україні, – К., КНУ ім. Т. Шевченка, 2004, – с.5-20.
  25.  Андрейцев В.І. Розділ 1. Право екологічної безпеки. Глава 1. Право екологічної безпеки в системі екологічного права України // Екологічне право: Особлива частина: Підруч. для студ. юрид. вузів і фак.: Повний акад.курс / В.І. Андрейцев, Г.І. Балюк, М.В. Краснова та ін.; За ред. акад. АПрН В. І. Андрейцева. – К.: Істина, 2001. – С.10 – 49.
  26.  Андрейцев В.І. Право екологічної безпеки: Навч. та наук.-практ. посібн. – К.: Знання-Прес, 2002. – 331 с.
  27.  Андрейцев В. І. Право екологічної безпеки: проблеми формування об’єктного складу // Право України. – 2001. - № 10.- С. 9-12.
  28.  Андрейцев В. І. Правовий режим землі як основного національного багатства // Законодавство України. Науково-практичні коментарі. – 2002. - № 4. – С. 15-26.
  29.  Андрейцев В. І. Правові засади земельної реформи і приватизації земель в Україні: Навч.-практ. посіб.- К.: Істина, 1999.- 320 с.
  30.  Андрейцев В. І. Проблеми кодифікації законодавства у сфері забезпечення екологічної безпеки // Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. – Юридичні науки. – 2001. - Випуск 42. – С. 5-14.
  31.  Андрейцев В. І. Проблеми конституціоналізації об’єктного складу права екологічної безпеки // Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. – Юридичні науки. – 2000. - Випуск 40. – С. 5-13.
  32.  Андрейцев В. І., Єрофєєв М. І. Організаційно-правові проблеми планування комплексного розвитку міст // Вісник Київського університету. Юридичні науки. – К.: Вид-во при Київському державному університеті видавничого об’єднання “Вища школа”, 1984. – Вип. 25. – С. 39-44.
  33.  Андрушкявичус А., Марционас А. О принципах экологического права Литвы // Экологическое право. – 2005. - № 1. – С. 82-87.
  34.  Анісімова Г.В. Здійснення громадянами екологічних прав. Автореф. дис. канд. юрид. наук: 12.00.06.– К., 1996 – 21 с.
  35.  Анісімова Г.В. Параграф 1. Поняття екологічної безпеки та її правові форми. Розділу VII. Правове забезпечення екологічної безпеки // Екологічне право України Підручник для студентів юрид. вищ. навч. заклвдів / В.К. Попов, А.П. Гетьман, С.В. Размєтаєв та ін.; За ред. В.К. Попова та А.П. Гетьмана. – Харків: Право, 2001. – С. 145 – 149.
  36.  Бабенко B. I. Організаційно-правові аспекти прокурорського нагляду за додержанням законів про охорону довкілля: дис. … канд. юрид. наук: 12.00.10. – Одеса: Одеська національна юридична академія, 2004. – 20 с.
  37.  Бабенко В. Цілі та завдання прокурорського нагляду за додержанням природоохоронного законодавства // Право України. – 2002. - № 11. – С. 57-61.
  38.  Бабенко В. І., Руденко М.В. Прокурор у галузі охорони довкілля: Сутність, повноваження, організація: Навч. посібник для студ. юрид. спец. вищих навч. закл.. — К. : Видавничий дім "Ін Юре", 2005. — 408с. — Бібліогр.: с. 366-405.
  39.  Бажайкин А. Л. Обязательное экологическое страхование в сфере недропользования // Экологическое право. – 2000. - № 5. – 52 с.
  40.  Бажайкин А.Л. Правовая конструкция как инструмент экологического права // Экологическое право. – 2006. - № 4. – С. 5 – 6.
  41.  Бажайкин А.Л. Понятие и содержание экологического страхования // Государство и право. – 2005. – № 10. – С. 67 – 75.
  42.  Бажайкин А.Л. Правовые аспекты ядерного страхования за рубежом и в Российской Федерации // Экологическое право. – 2003. - № 3. – С. 48 – 52.
  43.  Бажайкин А. Л Страхование ответственности за причинение вреда окружающей среде в Федеративной Республике Германия // Экологическое право. – 2004. - № 5. – С. 47-53.
  44.  Бакай О. Екологічне прогнозування як функція управління у сфері природокористування та охорони довкілля // Вісник Академії правових наук України. – 2001. - № 3 (26). – С. 240-246.
  45.  Бакай О. О. Правове забезпечення екологічного прогнозування. – Автореф. дис. … к. ю. н. – Харків, 2001. – 19 с.
  46.  Бакунина Т.С. О законодательном обеспечении экологической безопасности// Государство и право, – 1995, – №2, – с.115-130.
  47.  Балезин В. П. Правовой режим земель городской застройки. – М.: Госюриздат, 1968. – 194 с.
  48.  Балюк, Г.І. Досвід правового регулювання відносин щодо охорони навколишнього середовища та забезпечення екологічних прав громадян на рівні Європейського Союзу та його значення для адаптації законодавства України / Г.І. Балюк. // Міністерство юстиції України Бюлетень Міністерства юстиції України. - Київ, 2007. № 5. - С. 77-98.
  49.  Балюк Г.І. Деякі проблеми удосконалення юридичної відповідальності у сфері використання ядерної енергії та забепезпечення радіоекологічної безпеки / Г. І. Балюк // Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. – Юридичні науки. – 2001. - Випуск 43. – С. 46-51.
  50.  Балюк Г. І. До встановлення причинного зв’язку між ядерним інцидентом та ядерною шкодою / Г. І. Балюк // Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. – Юридичні науки. – 2001. - Випуск 43. – С. 46-51.
  51.  Балюк Г.І. Екологічне право України: Конспект лекцій у схемах (Загальна і Особлива частини): Навч. посібник. – К.: Юрінком Інтер, 2006 . – 192 с.
  52.  Балюк Г.І. Законодавство у сфері надзвичайних екологічних ситуацій: історія становлення і сучасний стан. // Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. – Юридичні науки. – 2005. – Випуск. – 67 – С. 8 – 12.
  53.  Балюк Г. І. Міжнародно-правові засади співробітництва України у сфері нерозповсюдження ядерної зброї // Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. – Юридичні науки. – 2001. – Випуск 41. – С. 23-27.
  54.  Балюк Г.І. Поняття соціального захисту громадян за надзвичайних екологічних ситуацій // Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. – Юридичні науки. – 2005. – Випуск. – 63 – С. 13 – 18.
  55.  Балюк Г.І. Поняття “ядерного” та “радіаційного правопорушення” як підстави юридичної відповідальності в сфері використання ядерної енергії// В кн. Формування механізму реалізації та захисту прав і свобод громадян в Україні. Розділ І. Конституційно-правові засади реалізації та захисту прав і свобод громадян в Україні, – К., КНУ ім. Т. Шевченка, 2004, – с.21-24
  56.  Балюк Г.І. Правовий режим зон надзвичайних екологічних ситуацій та гарантії прав потерпілих громадян // Екологічне право: Особлива частина: Підруч. для студ. юрид. вузів і фак.: Повний акад.курс / В.І. Андрейцев, Г.І. Балюк, М.В. Краснова та ін.; За ред. акад. АПрН В. І. Андрейцева. – К.: Істина, 2001. – С. 166 – 193.
  57.  Балюк Г.І. Правові засади доступу громадян до інформації у сфері використання ядерної енергії та забезпечення радіоекологічної безпеки / Г. І. Балюк // Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. – Юридичні науки. 2003. - Випуск 50 . – С. 70 – 73.
  58.  Балюк Г.І. Правові аспекти забезпечення ядерної та радіаційної (радіоекологічної) безпеки в Україні: / Київський національний ун – т ім. Т. Шевченка. – К.– 196 с.
  59.  Балюк Г. І. Проблеми кодифікації та реалізації екологічного законодавства України // Фіксований виступ на круглому столі: “Екологічний кодекс: міфи та реальність”. Київ, 12-13 травня 2005 року. – К.: 2005. - 7 с.
  60.  Балюк Г.І. Проблеми формування та становлення ядерного права України. Автореф. дис. ... доктора. юрид. наук: 12.00.06. / Балюк Галина Іванівна.– К., 2000. – 33 с.
  61.  Балюк Г.І. Стан законодавства про відходи та проблеми його вдосконалення// Вісник КНУ ім. Т. Шевченка. Серія „Юридичні науки”. – 2001. – № 44.
  62.  Бахуринська М.М. Правові засади концесії земельної ділянки за законодавством України. Автореф. дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.06. / Балюк Галина Іванівна.– К., 2008. – 20 с.
  63.  Бевзенко Б.М. Природно-заповідний фонд України як об’єкт державного управління. – У зб.: Держава і право: Збірник наукових праць. Юридичні і політичні науки. Випуск 19. – К.: Ін-т держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, 2003. – С. 276 – 281.
  64.  Бобкова А.Г. Правове забезпечення рекреаційної діяльності. – Автореф. дис. … д. ю. н. … 12.00.04; 12.00.06. – К.: Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2001. – 19 с.
  65.  Бобкова А.Г. Правове обеспечение рекреационной деятельности. – Донецк: Юго-Восток, 2000. – 308 с.
  66.  Бобкова А.Г. Рекреационное право: Учеб. пособие. – Донецк: ДонНУ, 2000. – 249 с.
  67.  Боголюбов С.А. Раздел VII. Чрезвычайные экологические ситуации // В кн. Комментарий к Закону Российской Федерации «Об охране окружающей среды». Руководитель авторского коллектива и ответственный редактор доктор юридических наук, проф. С.А. Боголюбов. – М.: Издательская группа ИНФРА М – НОРМА, 1997. – С. 175.
  68.  Боголюбов С.А. Экологическое право. Учебник для вузов. – М.: Издательство НОРМА (Издательская группа НОРМА – ИНФРА ). 2000. – 448 с.
  69.  Боголюбов С.А. Колбасов О.С. Закон об охране природы в СССР. Каким ему быть? Мнения и предложения ученных. – М.: Юрид. лит., 1991. – 64 с.
  70.  Боголюбов С.А. Экологическое право: Учебник для вузов. – М.: Издательская группа НОРМА-ИНФРА М, 1999. – 448 с.
  71.  Бондар Л. О. Правові засади здійснення екологічно небезпечної діяльності в Україні: Дис. … канд. юрид. наук: 12.00.06 - Одеса, 2001. – 206 с.
  72.  Борейко В.П. Прорыв в экологическую этику. – К.: Киевский эколого-культурный центр, 2003.
  73.  Боровська І. Право громадян на безпечне для життя і здоров’я довкілля як цивільне особисте немайнове право: історія виникнення, становлення і розвитку // Підприємництво, господарство і прав. – 2004. – № 4. – С. 44 – 48.
  74.  Боровська І. Право фізичних осіб на відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок порушення права на безпечне для життя і здоров’я довкілля // Право України. – 2004. - № 9. – С. 58-60.
  75.  Братель Г.О. Цивільно-правові наслідки надзвичайних ситуацій: Автоеф. дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.03 / Націонаьний унівеситет внутішніх справ. – Х., 2003. – 22 с.
  76.  Бредіхіна В. Л. Конституційні засади права громадян на безпечне навколишнє середовище: монографія / Національна юридична академія України ім. Ярослава Мудрого. — Х. : Видавець ФО-П Вапнярчук Н.М., 2008. — 168с.
  77.  Бредіхіна В. Л. Право громадян на безпечне навколишнє природне середовище: Автореф. дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.06 / Національна юридична академія України імен і Ярослава Мудрого. – Х., 2005. – 21 с.
  78.  Бринчук М.М. Государственное управление как эколого-правовая категория // Экологическое право. – 2006. - № 1. – С. 10 – 15.
  79.  Бринчук М.М. Комплексность в экологическом праве // Экологическое право. – 2004. – № 6. – С. 19 – 28.
  80.  Бринчук М. М. О понятийном аппарате экологического права // Государство и право .- 1998.- № 9.- с. 20-28.
  81.  Бринчук М. М. Правовая охрана атмосферного воздуха. – М.: Наука, 1985. – 174 с.
  82.  Бринчук М.М. Правовая охрана окружающей среды от загрязнения токсичными веществами, – М.: Наука, 1990, – 212 с.
  83.  Бринчук М.М. Правовые меры борьбы с химическим загрязнением окружающей среды// Окружающая среда под охраной закона/ Ред. О.С. Колбасов, М.М. Славин. – М.: Ин-т. государства и права АН СССР,1982.– с.70-80.
  84.  Бринчук М.М. Теоретические проблемы формирования законодательства об окружающей среде. // Государство и право. – 1998. –№ 12. – С. 73 – 81.
  85.  Бринчук М. М. Теоретические основы экологических прав человека // Государство и право. – 2004. – № 5. – С. 5 – 15.
  86.  Бринчук М.М. Человек как объект экологических отношений // Экологическое право. – 2005. – № 3. – С. 2 – 5.
  87.  Бринчук М.М. Юридическое экологическое образование в аспекте развития права окружающей среды// Государство и право.– 1995.– №10.–с.127-128.
  88.  Бринчук М.М. Экологические права граждан в контексте развития природоохранительного законодательства. // Вестник Московского университета. Серия 11. «Право». – 1996. – № 1. – С. 13 – 15.
  89.  Бринчук М.М. Экологическое право. (Право окружающей среды): Учебник для высших учебних заведений. – М.: Юристъ, 1999.– 688 с.
  90.  Быстров Г. Е. О кодификации лесного законодательства и праве государственной собственности на леса // Экологическое право. – 2005. - № 2. – С. 14-18.
  91.  Вайерс Й. Торговля и экология в ЕС и ВТО. Правовой анализ // Экологическое право. – 2006. - № 1. – С. 36 – 39.
  92.  Валиева Д.С. Конституционно-правовые вопросы реализации права человека и гражданина на благоприятную окружающую среду в России: Дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.02. – Саратов, 2001. – 232 с.
  93.  Вакула М.А. Новый Водный кодекс: проблемы и пробелы // Экологическое право. – 2006. - № 4. – С. 24 – 25.
  94.  Васильева М.И. Арбитраж и защита права граждан на здоровую окружающую среду // Весник Московского университета. Серия 11. Право. – 1987. – № 2.
  95.  Васильева М.И. Закон и право граждан на здоровую окружающую среду // Вестник Московского гос. ун-та. Серия “Право”. – 1988. – № 5.
  96.  Васильева М.И. Общественные экологические интересы: Правовое регулирование. (Комментарий к законодательству). – М.: Наука, 1999. – 132 с.
  97.  Васильева М.И. Охрана права граждан СССР на здоровую окружающую среду / М.И. Васильева // Вестник Московского университета. Серия 11 «Право» – 1990. – № 6. – С. 54.
  98.  Васильева М.И. О применении в праве экологических критериев благоприятности окружающей среды // Государство и право. – 2002. – № 11. – С. 84.
  99.  Васильева М.И. Право на благоприятную окружающую среду как элемент правового статуса личности // Экологическое право. – 2005. – № 1. – С. 19 – 26.
  100.  Васильева М.И. Проблемы защиты общественного интереса в экологическом праве // Государство и право. – 1999. – № 8. – С. 49 – 62.
  101.  Васьковська В. Механізм забезпечення права людини на безпеку // Право України. – 2005. - № 9. – С. 25-28.
  102.  Вербицкий В.В. Правовое регулирование обеспечения экологической безопасности в Российской Федерации: Дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.06. – М., 1999. – 158 с.
  103.  Виноградов Б.В., Кузмич В.Н., Назаревский В.Н. Определение зон экологического кризиса и бедствия на территории Российской Федерации и их законодательное оформление // Государство и право. – 1995. – № 4. – С. 73 – 77.
  104.  Винокуров Ю. Е. Экологическое право Российской Федерации: курс лекций. – М. : Экзамен, 1997. – 346 с.
  105.  Віленчук О. М. Екологічне страхування в системі охорони природного середовища // Економіка АПК. – 2001. - № 10. – 128 с.
  106.  Вітовська І. В. Правове регулювання використання природних ресурсів виключної (морської) економічної зони України. – Автореф. дис. … к. ю. н. …12.00.06. – Івано-Франківськ: Прикарпатський національний університет імені В.Стефаника,, 2004. – 19 с.
  107.  Власенко В.В. До питання про відповідальність володільців джерел підвищеної екологічної небезпеки. // Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. – Юридичні науки. – 2001. – Вип. 43. – С. 63 – 68.
  108.  Власенко В.В. Окремі питання реалізації права громадян на відшкодування шкоди, завданої порушенням вимог екологічної безпеки // Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Серія: Юридичні науки. – 2005. – Випуск. 65. – С. 43 – 48.
  109.  Власенко В.В. Роль юридичної відповідальності в системі забезпечення екологічної безпеки // Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. – Юридичні науки. – 2003. – Випуск. 54. – С. 132 – 136.
  110.  Власенко Ю. Л. Оптимізація законодавства у сфері екологічної безпеки: поняття та способи // Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. – Юридичні науки. – 2001. - Випуск 41. – С. 30-35.
  111.  Волков Г. А. Методологические основы подготовки проекта Водного кодекса Российской Федерации // Экологическое право. – 2004. - № 6. – С. 35-39.
  112.  Воронцов А.М. Экологическая безопасность, экологическая криминология, экологический контроль // Экологическое право.–1998. –№1. – с.17-23.
  113.  Воронцова А. А. Экологические права граждан в международных документах о правах человека и гражданина // Экологическое право. – 2005. - № 1. – С. 96-99.
  114.  Вылегжанина Е.Е. Международно-правовое развитие процедуры оценки воздействия хозяйственной деятельности на окружающую среду // Экологическое право. – 2005. - № 3. –С. 35 – 41.
  115.  Выпханова Г.В. К вопросу об информационном обеспечении природопользования и охраны окружающей среды: концептуальные и правовые аспекты // Экологическое право. – 2006. - № 5. – С. 36 – 40.
  116.  Выпханова Г.В. Правовые проблемы обеспечения устойчивого развития России и ее регионов // Экологическое право. – 2005. – № 5. – С. 7 – 10.
  117.  Габитов Р. Х. Воздухоохранное право: ключевые понятия // Экологическое право. – 2004. - № 5. – С. 9-11.
  118.  Габитов Р.Х. Правовая охрана атмосферы // Государство и право. – 1997. – № 6. – С. 125 – 127.
  119.  Гавриш С.Б. Кримінально-правова охорона довкілля України: Проблеми теорії, застосування та розвитку кримінального законодавства. – К.: Верховна Рада України. Інститут законодавства, 2002. – 660с.
  120.  Галяметдинова А.Ю. Международно-правовые аспекты экологической безопасности: Дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.10. – Казань, 2002. – 180 с.
  121.  Гетьман А. П. Вступ до теорії еколого-процесуального права України: навч. посібник. – Х.: Основа, 1998. – 208 с.
  122.  Гиряева В.Н. Экологическая ответственность: 20-й тирский коллоквиум по экологическому и техническому праву // Экологическое право. – 2005. - № 44 – 47.
  123.  Голиченков А.Г. Экологический контроль: теория и практика правового регулирования. – М.: Изд-во МГУ, 1991. – 36 с.
  124.  Голиченков А.К. Экологическое законодательство России: понятие, состояние, развитие // В кн. Экологическое право на рубеже ХХІ века. Сборник научных статей. / А.К. Голиченков, И.А. Игнатьева, Н.Н. Осокин и др. Под ред. А.К. Голиченкова. – М.: Зерцало, 2000. – С. 1-8.
  125.  Горбачев А.Н. Правовое регулирование оздоровления зон экологического неблагополучия: Монография / Горбачев А.Н. – Брянск: БФОРАГС, 2004. – 104 с.
  126.  Гордєєв В. Правові питання використання малих річок // Право України. – 1994. - № 1-2. – С. 31-33.
  127.  Гордиенков А.Д. , Колодина Н.В. Незаконная порубка деревьев и кустарников: причины и проблемы привлечения к уголовной ответственности // Экологическое право. – 2006. - № 1. – С. 33 – 36.
  128.  Гордиенко А.Д., Колодина Н.В. Проблемы объективной стороны незаконной рубки // Экологическое право. – 2005. - № 6. – С. 10 – 14.
  129.  Государственно-правовое управление качеством окружающей среды / Под ред. А. В. Сурилова. – К., О.: Вища школа, 1983. – 190 с.
  130.  Государственно-правовое управление качеством окружающей среды в союзной республике / Под ред. Ю. С. Шемшученко. – К.: Наукова думка, 1990. – 287 с.
  131.  Григор’єва Т. В. Правове регулювання використання й охорони водних живих ресурсів. – Автореф. … к. ю. н. … 12.00.06. – Х.: Національна юридична академія України Імені Ярослава Мудрого, 2005. – 16 с.
  132.  Грицкевич С. Г. Конституційні екологічні права людини й громадянина та їх забезпечення органами внутрішніх справ. – Автореф. дис. … к. ю. н. … 12.00.02. – К.: Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2002. – 15 с.
  133.  Гусев Р. К. Особенности ответственности за нарушение законодательства об охране лесов // Научно-технический прогресс и правовая охрана природы. – М., 1978. – С. 83-96.
  134.  Даваева К.К., Конюхова И.А. Формирование в России законодательства о степи – насущная необходимость в сложившихся экологических условиях // Экологическое право. – 2006. - № 1. – С. 29 – 33.
  135.  Даниленко О.В. Экономическое стимулирование охраны окружающей среды (Правовые вопросы) // Экологическое право и рынок: Сб. статтей. – М.: РАН, ИГП, Институт научной информации по общественным наукам, 1994. – 295 с. (с. 110 – 134)
  136.  Даугуль В. Поняття та особливості екологічного страхування в Україні // Право України. – 1999. – № 4. – С. 51 – 54.
  137.  Доржиева Р.Ц. Экологические требования: понятие и соотношение с другими терминами // Экологическое право. – 2006. -№ 5. – С. 7 – 10.
  138.  Доронин Г. Г. Юридическая ответственность за экологические правонарушения: исходные положения и теоретические подходы // advocatus@№ewmail.ru
  139.  Драгонец Ян, Холлендер Павел. Современная медицина и право. – М.: Юридическая литература, 1991.
  140.  Дубовик О.Л. Механизм действия права в чрезвычайных ситуациях. // В кн. Обеспечение безопасности населения и территорий (организационно-правовые вопросы). – М.: Ин – т гос-ва и права РАН. – 1994. – с. 3.
  141.  Дубовик О.Л. Механизм действия права в охране окружающей среды. М.: «Наука», 1984. – 167.
  142.  Дубовик О.Л. Организация эколого-правовых научных исследований в ФРГ // Экологическое право. – 2003. - № 3. – С. 39 – 42.
  143.  Дубовик О.Л. Развитие института “экологические права и обязанности” в эколого-правовых исследованиях // Экологическое право. – 2005. - № 2.- С. 2 -3.
  144.  Дубовик О.Л. Экологическое право: учеб. – 2-е изд. перераб. и доп. – М.: ТК Велби, Изд-во Проспект, 2006. – 688 с.
  145.  Дубовик О.Л., Кремер Л, Люббе-Вольф Г. Экологическое право: Учебник / Отв. ред. О.Л. Дубовик. – М.: Изд-во Эксмо, 2005. – 768 с.
  146.  Дудиков М.В. О переходе прав пользования участками недр // Экологическое право. – 2003. - № 3. – С. 7 – 12.
  147.  Дудиков М.В. Правовые аспекты стимулирования геологоразведочных работ и привлечение инвестиций // Экологическое право. – 2005. – № 3. – С. 5 – 7.
  148.  Дудиков М.В. Проблемы правового регулирования прекращения права пользования недрами // Экологическое право. – 2006. - № 2. – С. 25 – 31.
  149.  Дудиков М.В. Проблеми приобретения субъектом предпринимательской деятельности права пользования участками недр при банкротстве предприятия – пользователя недр // Экологическое право. – 2005. - № 6. – С. 26 – 30.
  150.  Екологічна експертиза: право і практика / В. І. Андрейцев, М. А. Пустовойт, С. В. Калиновський та ін.; За ред. В. І. Андрейцева, М. А. Пустовойта. – К.: Урожай, 1992. – 208 с.
  151.  Екологічне право України: Підручник для студентів юрид. вищ. навч. закладів / В.К. Попов, А.П. Гетьман, С.В. Разметаев та ін.; За ред. В.К. Попова, А.П. Гетьмана. – Харків: Право, 2001. – 479 с.
  152.  Екологічне право України: Підручник для студентів юрид. вищ. навч. закладів / В.К. Попов, А.П. Гетьман, С.В. Разметаев та ін.; За ред. В.К. Попова, А.П. Гетьмана. – Харків: Право, 2007. – 485 с.
  153.  Екологічне право України. Академічний курс: Підручник / Г.І. Балюк, М.В. Краснова, Ю.С. Шемшученко та інші; За ред. Ю.С. Шемшученка. – К.: “Юридична думка”, 2005. – 848 с.
  154.  Екологічне право України. Академічний курс: Підручник / Г.І. Балюк, М.В. Краснова, Ю.С. Шемшученко та інші; За ред. Ю.С. Шемшученка. – К.: “Юридична думка”, 2008. – 856 с.
  155.  Екологічне право: Особлива частина: Підруч. для студ. юрид. вузів і фак.: Повний акад.курс / В.І. Андрейцев, Г.І. Балюк, М.В. Краснова та ін.; За ред. акад. АПрН В. І. Андрейцева. – К.: Істина, 2001. – 544 с.
  156.  Емельянова В.Г. Арбитраж и охрана атмосферного воздуха от загрязнения // Вестник Московского университета. Серия 11. Право. – 1989. – № 2.
  157.  Еренов А. Е., Мухитдинов Н. Б., Ильяшенко Л. В. Правовое обеспечение рационального природопользования. – Алма-Ата: Наука, 1985. – 150 с.
  158.  Ермишина Б. К. Опыт Европейских сообществ в регулировании охраны окружающей среды // Московский журнал международного права. – 1992. - № 2. – С. 85-94.
  159.  Ерофеев Б.В, Земельное право России: Учебник. 8-е изд., перераб. – М.: Юрайт-Издат, 2004. – 656 с.
  160.  Ерофеев Б.В. Экологическое право России: Учебник. 8-е издание, исправленное и дополненное. – М.: ООО “Профобразование”, 2001. – 711 с.
  161.  Ефимова Е. И. Развитие института «экологические права и обязанности в эколого-правовых исследованиях // Экологическое право. – 2005. - № 2. – С. 2-3.
  162.  Ефимова Е.И. Развитие эколого-правовой терминологии в эколого-правовых исследованиях // Экологическое право. – 2003. - № 4. – С. 2 – 6.
  163.  Ефимова Е. И. Эволюция наименования отрасли права в эколого-правовых исследованиях // Экологическое право. – 2005. - № 1. – С. 14-19.
  164.  Єрофеєв М.І. Конституційне право громадян на безпечне довкілля та його забезпечення в умовах надзвичайних екологічних ситуацій //В кн. Конституція України – основа подальшого розвитку законодавства. Збірник наукових праць. Випуск 2. К.: Інститут законодавства Верховної Ради України., 1997. – С. 172.
  165.  Жалинский А.Э. Правовой статус населения в условиях чрезвычайного положения // В кн. обеспечение безопасности населения и территорий (организационно-правовые вопросы). – М.: Ин – т гос-ва и права РАН, 1994. – С. 26 – 38.
  166.  Жуковська О. Л. Відшкодування шкоди, заподіяної джерелом підвищеної небезпеки: деякі аспекти проблеми. – К.: Либідь, 1994. – 200 с.
  167.  Заєць О.І. Проблеми юридичних гарантій захисту прав суб’єктів правовідносин у сфері земельної реформи: шляхи вдосконалення // Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. – Юридичні науки. – 2000. – Вип. 37. – С. 46 – 51.
  168.  Заєць О.І. Розвиток сучасної правничої думки про право власності на природні ресурси та комплекси в Україні // Вісник Київського ун-ту. Юрид. науки. – 200. – Вип. 64.
  169.  Заєць О.І., Позняк Е.В., Шомпол О.А. Правові проблеми формування системи органів управління в галузі екології // Бюлетень Міністерства юстиції України. – 2007. – № 12. – С. 34 – 44; 2008. – № 2. – С. 45 – 55; 2008. – № 3. – С. 64 – 71.
  170.  Заїкін Ю. В. Актуальні проблеми екологічного страхування в Україні // Науковий вісник Волинського державного університету імені Лесі Українки. Економічні науки. – 2001. - № 4. – 376 с.
  171.  Земельне право України: Підручник / М. В. Шульга (кер. авт. кол.), Г. В. Анісімова, Н. О. Багай, А. П. Гетьман та ін.: За ред М. В. Шульги. – К.: Юрінком Інтер, 2004. – 368 с.
  172.  Земельное право Украины: Учеб. пособие / Авт. кол.: Беженарь А.М., Бердников Е.С., Бондар Л.А. и др.; Под ред. Погребного А.А., Каракаша И.И. – К.: Истина, 2002. – 496 с.
  173.  Земельний кодекс України: Науково-практичний коментар [3-є вид., перероб. і доп.] / [В.І. Андрейцев, Г.І. Балюк, А.П. Гетьман та ін.] ; За ред. В.І. Семчика. – К.: Видавничий Дім “Ін Юре”, 2007 – 896 с.
  174.  Зеркалов Д.В. Екологічна безпека: управління, моніторинг, контроль. Посібник . – К.: КНТ, Дакор, Основа, 2007. – 412 с.
  175.  Злотникова Т. Экологическая безопасность (соотношение экологии, экономики, права) / Тамара Злотникова // Экономист. – 1996. - № 10. – С. 79-84.
  176.  Игнатьева И.А. Конституция России и возможности регионального законотворчества в сфере охраны окружающей среды и обеспечения экологической безопасности /И.А. Игнатьева // Экологическое право. – 2005. – № 1. – С. 61 – 64.
  177.  Игнатьева И. А. Методология и проблемы развития экологического законодательства // Экологическое право. – 2004. - № 6. – С. 40-49.
  178.  Игнатьева И.А. Проблема систематизации законодательства об охоте и правотворческий опыт субъектов Российской Федерации // Экологическое право. – 2006. - № 5. – С. 16 – 23.
  179.  Игнатьева И.А. Учет, классификация нормативных правовых актов и систематизация экологического законодательства // Экологическое право. – 2006. - № 6. – С. 6 – 11.
  180.  Игнатьева И.А. Цели и задачи экологического законодательства: соотношение, классификация, определения// Право и политика, – 2002, – №11,– с.13-24.
  181.  Игнатьева И.А. Экологическое страхование: содержание и возможности правового регулирования // Государство и право. – 2005. – № 11. – С. 52 – 62.
  182.  Ільїна Є. Відповідальність за порушення законодавства про охорону озонового шару // Право України. – 1998. – № 9. – С. 38 – 41.
  183.  Ільїна Н.Л. Юридична природа екологічної безпеки при плануванні та забудові міст України. // Збірник матеріалів Міжрегіональної науково-практичної конференції «Забезпечення екологічної безпеки – обов’язок Української держави». 24-25вересня 2004р. Івано-Франківськ: ін-т Прикарпатського ун-ту ім. Василя Стефаника,2004. –С.163- 169.
  184.  Ільїна Н.Л. Правові аспекти поняття екологічної безпеки при плануванні та забудові міст України. // Вісник Київського національного університету ім. Т. Шевченка. Юридичні науки. Випуск 67-69. – 2005. – С. 33-35.
  185.  Ільїна Н.Л. Планування територій як засіб правового забезпечення екологічної безпеки та охорони навколишнього природного середовища // Молодь у юридичній науці: Збірник тез Міжнародної наукової конференції молодих вчених «Четверті осінні юридичні читання» ( 21-22 жовтня 2005 р.): У 3-х частинах: Частина третя “Публічно-правові науки». Підтом I. – Хмельницький: Видавництво Хмельницького університету управління і права, 2005. – С. 81-84.
  186.  Ільїна Н.Л. Правові аспекти екологічних ризиків при плануванні та забудові міст України. // Держава і право. Збірник наукових праць. Юридичні і політичні науки. – 2006. –Вип. №31– С. 362-367.
  187.  Ільїна Н.Л. Правові засади екологічного планування як функції державного управління в сфері забезпечення екологічної безпеки. // Юридична Україна. - №6. – 2006. – С.61-66.
  188.  Иойрыш А.И. Концепция риска: его оценка и управление им // Обеспечение безопасности населения и территорий (организационно-правовые вопросы). – М.: Ин – т гос-ва и права РАН, 1994. – С. 19 – 26.
  189.  Казанцев Н.Д. Из истории советского земельного и природоохранительного права // Экологическое право. – 2006. - № 2. – С. 2 – 6.
  190.  Казанцев Н.Д. К вопросу о научных основах кодификации законодательства об охране природы // Экологическое право. – 2006. - № 3. – С. 2 – 7.
  191.  Калиниченко Т.Г. Договоры в водных отношениях // Экологическое право. – 2006. - № 1. – С. 16 – 20.
  192.  Калиниченко Т.Г. Право сельскохозяйственного водопользования. – М.: “Наука”, 1989. – 128 с.
  193.  Клиниченко Т.Г. Проблемы развития публично-правовых начал в проекте нового Водного кодекса РФ // Экологическое право. – 2006. - № 4. – С. 16 – 17.
  194.  Калиновський С.В. Оцінка впливу і екологічна експертиза – сьогодні і завтра // Рідна природа. – 2000. - № 1. – С. 16 – 24.
  195.  Каракаш І.І. Глава 1. Предмет і система природноресурсового права // Природноресурсове право України / Е.А. Бавбекова, Л.О Бондар, Н.С. Гавриш, О.В. Глотова та ін.; За ред. І.І. Каракаша. – К.: Істина, 2005. – С. 5-41.
  196.  Касимов Т.С. Соблюдение баланса интересов общества и частного землевладельца в праве США: Автореф. дисс. на соискание ученой степени канд. юрид. наук.: спец. 12.00.06 “земельное право, аграрное право, экологическое право, природоресурсное право”– Уфа, 1999. – 30 с.
  197.  Качинський А.Б. Сучасні проблеми екологічної безпеки України // Наукові доповіді. Національний інститут стратегічних досліджень. – 1994. – Випуск 33. – 48 с.
  198.  Качинський А.Б., Наконечний О.Г. Стійкість екосистем та проблеми нормування в екологічній безпеці України. Монографія. Серія «Екологічна безпека». Випуск 1. – К.: Національний інститут стратегічних досліджень, 1996. – 50 с.
  199.  Кашинцева О. Правове регулювання генетичних досліджень людини в Україні: деякі аспекти // Право України. – 2007. – № 5 – С. 131 – 134.
  200.  Кірін Р. С. Поняття надр: еколого-правові аспекти // Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Юридичні науки. – 2001. - Випуск 44. – С. 47-54.
  201.  Кірін Р. С. Принципи законодавчого регулювання видобування корисних копалин: історико-правовий аналіз // Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Юридичні науки. – 2001. - Випуск 41. – С. 74-80.
  202.  Кірін Р. С. Формування гірничого законодавства на території України (Х – початок ХХ ст.) // Вісник Київського національного університету ім. Т. Шевченка. Юридичні науки. Випуск 39. – 2000. – С. 56-60.
  203.  Клейн В.В. Судебная защита права человека и гражданина на благоприятную окружающую среду: дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.02 / Клейн Вероника Викторовна. – Сакт-Петербург, 2002. – 168 с.
  204.  Клемин А.В. Европейское право и Германия: баланс национального и наднационального. Европейское Сообщество, Германия, право: национальный консерватизм, коалиции и единство. – Казань: Изд-во Казанс. ун-та, 2004. – 588 с.
  205.  Клоченко Л. Правовые основы и модели страхования ответственности за загрязнение окружающей природной среды (законотворчество и опыт Германии) // Страховое дело. – 1996. - № 9-11.
  206.  Клюкин Б. Д. О развитии договорной основы права пользования недрами // Государство и право. – 2004. - № 9. – С. 46-54.
  207.  Кобецька Н.Р. Екологічні права громадян України: автореф. дис. на здобуття канд. юрид. наук: спец. 12.00.06 “Земельне право, аграрне право, екологічне право, природоресурсове право”.– К., 1998. – 17 с.
  208.  Коваленко Т. О. Розвиток законодавства України про біобезпеку // Бюлетень Міністерства юстиції України. – 2004. - № 10 (36). – С. 43-55.
  209.  Ковальчук Т.Г. Екологічна безпека продуктів харчування: поняття та зміст // Право. України. – 1997. - № 5. – С. 22-25.
  210.  Ковальчук Т.Г. Правові питання забезпечення екологічної безпеки продуктів харчування // Автореф. дис. канд. юрид. наук: 12.00.06. / Київський національний ун-т ім. Тараса Шевченка.– К., 1996. – 20 с.
  211.  Ковальчук Т.Г. Пролеми забепечення права громадян на внутрішню екологічну безпеку: короткі тези доп. та наук. пов. республ. наук.-практ. конф. [“Правова держава України: проблеми, перспективи розвитку ”] , (Київ, 9 – 11 листопада 1995 р.) / Національна юридична академія України. – Х.: Національна юридична академія України, 1995. – С. 218 – 220.
  212.  Ковтун О.М. Правові аспекти охорони територій та об’єктів природно-заповідного фонду України. – Автореферат дис. … канд. юрид. наук: 12.00.06. – К., 2008. – 16 с.
  213.  Козырь О. М. Правовые вопросы охраны окружающей среды от загрязнения ядохимикатами. – М.: Издательство МГУ, 1989. – 84 с.
  214.  Колбасов О. С. Водное законодательство в СССР. – М., 1972. – 216 с.
  215.  Колбасов О. С. Зона экологического бедствия – шаг к пропасти // Государство и право. – 1992. - № 9. – С. 30-40.
  216.  Колбасов О.С. Концепция экологической безопасности (юридический аспект) // Советское государство и право. – 1988. – № 12. – С. 47 – 55.
  217.  Колбасов О. Материальная ответственность предприятий за загрязнение окружающей среды // Советская юстиция. – 1974. – № 20. – С. 16 – 17.
  218.  Колбасов О.С. Правовые исследования по охране окружающей среды в СССР // Итоги науки и техники. Серия «Охрана окружающей среды и воспроизводство природных ресурсов». Том 5, – М: ВИНИТИ, 1978, – С. 70-74.
  219.  Колбасов О. С. Стандартизация в охране окружающей среды // Окружающая среда под охраной закона. Ред. О. С. Колбасов, М. М. Славин. – М., 1982. – С. 59-69.
  220.  Колбасов О.С. Теоретические основы права пользования водами в СССР.- М., 1972.- 227 с.
  221.  Колбасов О.С. Экология. Политика. Право. – М., Наука, 1976. – 226 с.
  222.  Колбасов О.С., Бринчук М.М. Нормирование как правовая мера охраны окружающей среды // Советское государство и право. – 1987. – № 3. – С. 80.
  223.  Колодкин А.Л. Мировой океан. Международно-правовой режим. Основные проблемы / Колодкин А.Л., Гуцуляк В.Н., Боброва Ю.В. – М.: Статут, 2007. – 637 с.
  224.  Комментарий к Закону Российской Федерации “Об охране окружающей среды” / Отв. ред. С.А. Боголюбов. – М.: Издательская группа ИНФРА М – НОРМА, 1997. – 382 с.
  225.  Комментарий к Лесному кодексу Российской Федерации. Ред. Боголюбов С. А. - М.: Издательская группа ИНФРА-М - НОРМА, 1997. – 345 с.
  226.  Коморний О. Правова природа угод про розподіл продукції // Право України. – 2002. - № 4. – С. 43-46.
  227.  Концепция экологического права. Круглый стол // Вестник Московского университета. – Сер. 11. Право. – 1987. - № 5. – С. 33-57.
  228.  Корнилов В.Н., Суботин А.А. Порядок возмещения крупномасштабного вреда, причиненного объектам природы. // В кн. Актуальные проблемы защиты субъективных права граждан и организаций. М.: ВЮЗИ. 1985. – С. 111 – 124.
  229.  Копылов М.Н. К вопросу об эффективности норм “мягкого” международного экологического права // Экологическое право. – 2006. - № 6 . – С. 30 – 33.
  230.  Копылов М.Н. О правовом содержании понятия «экологическая безопасность»// Правоведение, – 2000. – №1,– С.113-120.
  231.  Корнякова Н.А. Нормативно-правове регулювання поводження з відходами за законодавством України // Вісник Київського національного університету ім. Тараса Шевченка. – Юридичні науки. – Випуск 59. – С. 170 – 173.
  232.  Корнякова Н. Юридичне визначення поняття відходів за законодавством України // Вісник Київського національного університету ім. Тараса Шевченка. – Юридичні науки. – Випуск 58. – С. 123- 126.
  233.  Корнякова Н.О. Юридична природа поводження з відходами за законодавством України // Право України. – 2004. – № 8. – С. 107 – 113.
  234.  Коротинський П.А. Класифікація надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру // Надзвичайна ситуація. – 2004. – № 8. – С. 52-54.
  235.  Костяшкін І. О. Право земельного землекористування громадян: Дис. … канд. юрид. наук: 12.00.06. – К., 2005. – 204 с.
  236.  Котелевець А. В. До питання про визначення шкоди, заподіяної довкіллю // Вісник Верховного Суду України. – 2005. - № 6 (58). – С. 39-38.
  237.  Котелевець А. Особливості правозастосовчої практики судів у сфері екології // Право України. – 2002. - № 4. – С. 53-55.
  238.  Кравцов С. Стандартизація і нормування в галузі охорони атмосферного повітря // Право України. – 1999. - № 4. - С. 54-55, 65.
  239.  Кравченко С. М. Имущественная ответственность за нарушение природоохранительного законодательства. – Львов: Вища школа. Изд-во при Львов. ГУ, 1979. - 183 с.
  240.  Кравченко С.М. Розділ IV. Екологічні права і обов’язки громадян // Екологічне право України: Підручник для студ. вищ. навч. закладів / В.К. Попов, А. П. Гетьман, С.В. Размєтаев та ін.; За ред. В.К. Попова та А. П. Гетьмана.– Х.: Право, 2001. – С. 67 – 82.
  241.  Кравченко С.Н. Социально-психологические аспекты правовой охраны окружающей среды. – Львов: «Вища школа»,1988. –138 с.
  242.  Кравченко С. Східна Європа: застосування екологічного права громадянами // Вісник екологічної адвокатури. – 2003. – № 23. – С. 5 – 13.
  243.  Краев Н.В. Концепция Федерального закона “Об отходах” // Экологическое право. – 2005. – 3. – С. 15 – 20.
  244.  Красавчиков О.А. Возмещение вреда причиненного источником повышенной опасности. – М.: Юридическая литература, 1966. – 200 с.
  245.  Красавчикова Л.О. Понятие и система личных, не связанных с имущественными, прав граждан (физических лиц) в гражданском праве Российской Федерации: Автореф. Дис. … докт. юрид. наук. – Екатеринбург, 1994.
  246.  Красавчикова Л.О. Право на благоприятную окружающую среду (гражданско-правовой аспект) // Российский юридический журнал. – 1993. – № 3.
  247.  Краснова И. О. Роль судебных и административных процедур в экологической защите: из опыта США // Советское государство и право. – 1991. - № 4. – С. 80-91.
  248.  Краснова И.О. Экологическое право и управление в США / Краснова И.О. – М.: Байкальская Академия, 1992. – 240 с.
  249.  Краснова М.В. Гарантії реалізації права громадян на екологічну інформацію. / Автореф. дис. канд. юрид. наук: 12.00.06. / Київський національний ун-т ім. Тараса Шевченка.– К., 1997. – 16 с.
  250.  Краснова М.В. Гарантії реалізації права громадян на екологічну інформацію. Дис. канд. юрид. наук: 12.00.06. / Київський національний ун-т ім. Тараса Шевченка.– К., 1997. – 200 с.
  251.  Краснова М.В. Глава 23. Захист прав на землю // Земельний кодекс України: Науково-практичний коментар / В.І. Андрейцев, Г.І. Балюк, А.П. Гетьман та інші; За ред. В.І. Семчика. – К.: Видавничий Дім “Ін Юре”, 2003. – С. 452 – 481.
  252.  Краснова М.В. До питання компенсації шкоди за екологічним законодавством України // Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. – Юридичні науки. – 2003. – Вип. 53. – С. 88 – 90.
  253.  Краснова М.В. Екологічні права і обов’язки громадян // Екологічне право України. Академічний курс: Підручник / Ю.С. Шемшученко, Г.І. Балюк, М.В. Краснова та ін.; За заг. ред. Ю. С. Шемшученка. – К.: ТОВ “Видавництво “Юридична думка”, 2005. – С. 39 – 66.
  254.  Краснова М.В. Компенсація шкоди, заподіяної порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища як загальноюридичний принцип охорони довкілля // Вісник КНУ ім. Т. Шевченка. Серія “Юридичні науки”. – 2004. – № 60.
  255.  Краснова М.В. Компенсація шкоди за екологічним законодавством України (теоретико-правові аспекти): монографія / М.В. Краснова. – К.: Видавничо-поліграфічний центр „Київський університет”, 2008. – 439 с.
  256.  Краснова М.В. Право громадян на екологічну інформацію: проблеми гарантій реалізації та захисту // Право України. – 1997. – № 3. – С. 42 – 48.
  257.  Краснова М.В. Правове забезпечення участі громадськості в процесі прийняття рішень, що стосуються довкілля. // Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. – Юридичні науки. – 2002. – Вип. 48. – С. 263 – 273.
  258.  Краснова М.В. Правове регулювання екологічного інформування: порівняльно-правовий аналіз // Вісник КНУ ім. Т. Шевченка. Серія “Юридичні науки”. – 2001. – № 45.
  259.  Краснова М.В. Правові аспекти захисту екологічних прав громадян // Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. – Юридичні науки. – 2002. – Вип. 46. – С. 89 – 103.
  260.  Краснова М.В. Правові аспекти регулювання компенсації за шкоду за міжнародним та європейським екологічним законодавством // Вісник КНУ ім. Т. Шевченка. Серія “Юридичні науки”. – 2005. – № 68.
  261.  Краснова М.В. Проблеми імплементації в Україні положень Орхуської конвенції // Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. – Юридичні науки. – 2000. – Вип. 40. – С. 30 – 35.
  262.  Крассов О. И. Понятие и содержание правового режима земель // Экологическое право. – 2003. - № 1. – С. 20-24.
  263.  Крассов О.И. Право собственности на леса // Экологическое право. – 2006. - № 2. – С. 12-15; Экологическое право. – 2006. - № 3. – С. 7 – 15.
  264.  Крассов О. И. Правовое обеспечение сохранения экологических систем на землях сельскохозяйственного назначения // Экологическое право. – 2005. - № 1. – С. 35-40.
  265.  Крассов О. И. Правовой режим земель государственного лесного фонда. – М.: Наука, 1985. – 234 с.
  266.  Крассов О.И. Экологическое право: [Учебник] / Крассов О.И. – М.: Дело, 2001. – 768 с.
  267.  Кремер Л. Экологическое право Европейского Союза / Л. Кремер, Г. Винтер. – М.: Издательский Дом «Городец», 2007. – 144 с.
  268.  Круглов В.В. Законодательство Европейского Сообщества в сфере охраны окружающей среды в промышленности // Экологическое право. – 2005. – № 2. – С. 42 – 46.
  269.  Круглов В. В. Законодательство Европейского Сообщества в сфере охраны окружающей среды в промышленности // Экологическое право. – 2005. - № 2. – С. 42-46.
  270.  Круглов В.В. О совершенствовании экономико-правового механизма охраны окружающей среды в промышленности // Экологическое право. – 2006. - № 5. – С. 28 – 30.
  271.  Кудас С., Черв’якова О. Нагляд за додержанням екологічного законодавства органами місцевого самоврядування // Право України. – 2001. – № 1. – С. 61-64.
  272.  Кузнєцова Н.В. Экологическое право: Учебное пособие. – М. : Юриспруденция, 2000. – 168 с.
  273.  Кузнєцова С. В. Правове забезпечення фінансування у сфері охорони навколишнього природного середовища: // Автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.06 „Земельне право, аграрне право, екологічне право, природоресурсове право - К., 2000. – 17 с.
  274.  Кузніченко О.С. Правова природа актів про введення надзвичайних спеціальних адміністративно-правових режимів // Вісник націанального університету внутрішніх справ. Спецвипуск. 2001. Харків.– 2001.– С. 196 – 198.
  275.  Кузніченко О.С. Управління органами внутрішніх справ в особливих умовах, викликаних аномальними явищами техногенного та природного характеру (організаційно-правові питання). Автореф. дис. к.ю.н. 12.00.07. Національний Ун – т внутрішніх справ. – Х. 2001. – 20 с.
  276.  Кузніченко О.С. Надзвичайні спеціальні адміністративно-правові режими у законодавстві України // Право України. – 2000. – № 12. – С. 20 – 24.
  277.  Куцевич М.П. Кримінальна відповідальність за екоцид: міжнародний та національний аспекти // Автореф. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.08 „Кримінальне право, кримінологія, кримінально-виконавче право” / М.П. Куцевич.– К., 2007. – 20 с.
  278.  Куцевич М. П. Питання строків давності притягнення до кримінальної відповідальності за екоцид / М.П. Куцевич // Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Юридичні науки. – 2005. - Випуск 65. – С. 60-61.
  279.  Куян І.А. Адміністративна відповідальність за екологічні правопорушення // Дис. автореф. дис. на здобуття канд. юрид. наук: спец. 12.00.06 “Земельне право, аграрне право, екологічне право, природоресурсове право”. – К., 2001. – 15 с.
  280.  Лилак Д. Колізія і конкуренція законів // Право України. – 2001. - № 4. – С. 19-21.
  281.  Ліпкан В.А. Необхідність формування системи національної безпеки// Право і безпека. – 2003. – №2. – с.23-26.
  282.  Локтєва Н. В. Приватно-правові елементи договірних відносин щодо використання водних ресурсів для зрошення // Приватно-правовий метод регулювання суспільних відносин: стан та перспективи розвитку: Збірник тез Міжнародної наукової конференції студентів та аспірантів (25-26 листопада 2005 року). – Київ-Хмельницький: Видавництво Хмельницького університету управління та права, 2005. – 90-92.
  283.  Лопатин В.Н. Экологическая безопасность: проблемы конституционной законности // Государство и право. – 2004. - № 2.- С. 21-31.
  284.  Лукьянов А.С. Биоэтика с основами биоправа: Учебное пособие. – М.: Научный мир, 2008. – 360с.
  285.  Люббе-Вольф Г. Основные характеристики права окружающей среды Германии// Государствои и право – 2000 - №11 – С.89-94
  286.  Лысухно П.И. Правовое обеспечение экологической безопасности граждан в Российской Федерации: Дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.01. – М., 2002. – 215 с.
  287.  Майданова М.В. Конституционные основы обеспечения экологической безопасности в Российской Федерации: Дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.02. – М., 2002. – 190 с.
  288.  Максименцева Н.О. Правове забезпечення поводження з небезпечними відходами: Автореф. дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.06 / Київський національний університет ім. Тараса Шевченка. – К., 2006. – 19 с.
  289.  Малеин Н.С. Гражданский закон и права личности в СССР. – М.: Юрид. лит., 1981. – 216 с.
  290.  Малеин Н.С. Охрана прав личности советским законодательством. – М.: “Наука”, 1985. – 165 с.
  291.  Малеин Н. С. О юридической ответственности и компенсации ущерба в связи с авариями, катастрофами и экологическими бедствиями / Н.С. Малеин // Право и чрезвычайные ситуации [Колбасов О.С., Бринчук М.М., Малеин Н.С. и др.] ; Отв. ред. Колбасов О. С., Бринчук М. М. – М.: РАН, ИГИП, 1992. – С. 158-166
  292.  Малеин Н.С. Правовая охрана природы и здоровья населения в СССР // Советское государство и право. – 1967. – № 6.– С.72 – 84.
  293.  Малеина М.Н. Личные неимущественные права граждан: понятие, осуществление, защита. – 2-е изд., испр. и доп. – М.:М3 Прес, 2001. – 244 с.
  294.  Малеина М.Н. Защита личных неимущественных прав советских граждан: пособие для слушателей народных университетов / Малеина М.Н. М.: Знание, 1991. – 128 с.
  295.  Малишенко А.В Правовое регулирование экологического страхования в Российской Федерации. – Автореф. дисс. … канд. юрид. наук: 12.00.06. – Сарат. гос. акад. права. – Саратов., 2004. – 26 с. (Антон Васильевич).
  296.  Малышева Н. Р. Охрана окружающей среды от шумового воздействия (правовые и организационные вопросы) / Малышева Н.Р. – К.: «Наукова думка», 1984. – 144 с.
  297.  Малышева Н. Р., Ерофеев Н. И., Петрина В. Н. Эколого-правовые аспекты научно-технического прогресса. – К.: Наукова думка, 1993. – 155 с.
  298.  Мамутов В.К. Розовский Б.Г. Проблеми екологічного права в контексті сталого розвитку України // Проблеми сталого розвитку України. – К.“БМТ”, 1999. – С. 174-193.
  299.  Матеріали науково-практичної конференції “Оцінка впливу об’єктів будівництва на навколишнє середовище (ОВНС). Безпека навколишнього природного, соціального, техногенного середовища” (28 травня – 1 червня 2001 р., м. Ялта, Крим); “Екзогенні процеси та проблеми інженерного захисту берегів морів і водосховищ” (4-8 червня 2001 р., м. Ялта, Крим). – К.: Товариство “Знання” України, 2001. – 108 с.
  300.  Матеріали третьої, науково-практичної конференції “Оцінка впливу на навколишнє середовище (ОВНС) об’єктів будівництва. Регіональні, галузеві проблеми; практика проведення ОВНС” (27-31 травня 2002 р., м. Коктебель, Крим). – К.: Товариство “Знання” України, 2002. – 80 с.
  301.  Матвійчук В.К. Кримінально-правова охорона навколишнього природного середовища (кримінально-правове та кримінологічне дослідження): Монографія. – К.: “Азимут-Україна”, 2005. – 464 с.
  302.  Матвійчук В.К., Присяжний В.М. Забруднення, засмічення та виснаження водних об’єктів: відповідальність, досудове і судове слідство та запобігання: Монографія. – К.: КНТ, 2007. – 272 с.
  303.  Медведєва М. Міжнародне право та біотехнології / Марина Медведєва. – К.: Видавничий дім “Промені”, 2006. – 256 с.
  304.  Медведєва Н.П. Правові засади гірничої концесії: Дис. ... кандидата юрид. наук: 12.00.06 / Медведєва Наталія Петрівна. – К., 2008. – 197 с.
  305.  Мельничук О.І. Міжнародно-правовий статус всесвітньої культурної і природної спадщини / Мельничук О.І. – К.: Наукова думка, 2008. – 288 с.
  306.  Микієвич М.М., Андрусевич Н.І., Будякова Т.О. Європейське право навколишнього середовища. Навчальний посібник. – Львів: Львівський нац. ун-т імені Івана Франка, Благодійний фонд “ЕКОПРАВО-ЛЬВІВ”, 2004. – 256 с.
  307.  Мисник Г.А. Субъективные экологические права // Государство и право. – 2004. – № 12. – С. 18 – 25.
  308.  Мисник Г.А. Экологическое страхование: понятие, функции, основные элементы // Экологическое право. – 2006. – № 6. – С. 15 – 22.
  309.  Митрофанская Ю.В. Правовая охрана окружающей среды в городах республики Казахстан (на материалах города Алматы): Автореф. дис. … канд. юрид. наук: спец. 12.00.06 “Земельное право, аграрное право, природоресурсовое право, экологическое право” / Ю.В. Митрофановская. – Алма-Ата, 1999. – 25 с.
  310.  Михайлич А.М. Вред как условие гражданско-правовой ответственности за повреждение здоровья // Вопросы развития и защиты прав граждан и социалистических организаций. Калинин: Калининградский ун-т., 1980. – С. 28 – 34.
  311.  Мишанин К.С. Конституционное право человека и гражданина на благоприятную окружающую среду: гарантии и защита в законодательстве Российской Федерации: Дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.02. – Пенза., 2005. – 232 с.
  312.  Мищенко В.Л. Правовое регулирование охраны окружающей среды в послеаварийный период // Право и чрезвычайные ситуации / А.И. Иойрыш, Н.Г. Жаворонкова, С.С. Занковский и др.; Отв. ред. О.С. Колбасов, М.М. Бринчук. – М.: Ин-т гос-ва и права РАН, 1992. – С. 143 – 149.
  313.  Мірошниченко А.М. Нормування як засіб правового регулювання земельних відносни: Дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.06. – К., 2004. – 206 с.
  314.  Мірошниченко А. М. Проблеми реалізації конституційного права “знати свої права і обов’язки” / А.М. Мірошинченко // Вісник. Юридичні науки. – Київ: Київський університет імені Тараса Шевченка, 2002. - Випуск 47. – С. 245-249.
  315.  Мних М. В., Мних А. М. Екологічне страхування в Україні та в інших країнах світу // Економіка, фінанси, право. – 2003. - № 5. – 40 с.
  316.  Мороз Г. Визначення поняття «громадськість» у контексті природоохоронної діяльності // Право України. – 2004. - № 8. – С. 100-103.
  317.  Морозова М.В. Конституционно-правовые гарантии права человека и гражданина на благоприятную окружающую среду в современной России / Автореф. дис. на соискание ученной степени. канд. юрид. наук: спец. 12.00.02 „Конституционное право, муниципальное право” / М.В. Морозова. – Саратов, 2007. – 23 с.
  318.  Моткин Г. А. Основы экологического страхования. – М.: “Наука”, 1996. – 192 с.
  319.  Моткин Г.А. Политико-экономические барьеры в развити экологического страхования // Экологическое право. – 2006. - № 3. – С. 24 – 30.
  320.  Мунтян В.Л. Правова охорона природи УРСР. К.: “Вища школа”, 1973. – 203 с.
  321.  Мухитдинов Н.Б. Основы горного права. – Алма-Ата: “Казахстан”, 1983. – 248 с.
  322.  Мухитдинов Н.Б. Правовые проблемы пользования недрами . – Алма-Ата: “Наука”, 1972. – 334 с.
  323.  Нарышева Н. Г. Арбитражная практика по делам о возмещении вреда, причиненного нарушением законодательства об охране окружающей природной среды // Вестник Московского университета. Сер. 11. Право. – 1997. - № 5. – С. 83-90.
  324.  Нарышева Н.Г. Особенности определения размера убытков, причиненных экологическими правонарушениями // Экологическое право на рубеже ХХІ века. Сборник научных статтей преподавателей и аспирантов юридического факультета МГУ им. М.В. Ломоносова, посвященный памяти профессора В.В. Петрова. Голиченков А.К., Игнатьева И.А., Осокин Н.Н. и др. / Под ред. проф. Голиченкова А.К.. - М.: Зерцело, 2000. – 248 – 269.
  325.  Нарышева Н. Г. Тенденции дифференциации правового регулирования возмещения вреда, причиненного окружающей среде // Экологическое право. – 2005. - № 1. – С. 71-77.
  326.  Неудахина О.М. Водные животные и растения как предмет преступления, предусмотренного ст. 256 УК РФ // Экологическое право.– 2006. - № 3. – С. 21 – 22.
  327.  Никишин В.И. Экологический императив: правовое и моральное содержание // Вестник Московского университета. Серия 11. «Право». – 1996. – № 1. – С. 32.
  328.  Николаев А.В. Защита права граждан на благоприятную окружающую среду по гражданскому законодательству Российской Федерации: Дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.03. – М., 2004. – 166 с.
  329.  Новикова Е.В., Петрова Т.В. Об изменениях в законодательстве по вопросам лицензирования в сфере природопользования, охраны окружающей среды и обеспечения экологической безопасности // Экологическое право. – 2003. - № 3. – С. 13 – 19.
  330.  Новоселов В. И. Правовые основы государственной стандартизации в СССР. – Саратов: Изд-во Саратовского университета, 1984. – 129 с.
  331.  Носік В.В. Право власності на землю Українського народу: Монографія. – К.: Юрінком Інтер, 2006. – 544 с.
  332.  Овсюк А.М. К вопросу о международно-правовом регулировании права человека на благоприятную окружающую среду // В кн. Охрана окружающей среды: управление и право. – Сборник научних трудов / Шемшученко Ю.С., Волошин В.В., Петров В.В. Бринчук М.М. и др.Ред. кол. Шешученко Ю.С. (председатель), Кубрак Б.К., Волошин В.В. – К.: “Наукова думка”, 1982. – С. 192 – 195.
  333.  Огрызков В. М. Правовое регулирование качества продукции. – М., 1973. – 288 с.
  334.  Огрызков В. М. Стандарт. Качество. Закон / Отв. ред. Петров И. Н. – М,: Юрид. лит., 1980. – 112 с.
  335.  Окорокова Л.Я. Правовой режим государственных заповедников в СССР. – Воронеж, 1982.
  336.  Окорокова Л.Я., Морозова Л.С. Деятельность государственного арбитража в области охраны природы. – Воронеж: Изд-во Воронежского университета, 1986. – 137 с.
  337.  Опришко В. Стандарт: норма права, нормативний акт чи …? // Радянське право. – 1986. - № 11. – С. 29-32.
  338.  Охрана окружающей среды в городах (организационно-правовые вопросы) / Ю.С. Шемшученко, В.А. Чуйков, Б.Г. Розовский и др.; Отв. ред. Ю.С. Шемшученко. – К.: Наукова думка, 1981. – 302 с.
  339.  Охрана окружающей среды: управление, право: Сборник. науч. тр. – К.: Наукова думка, 1982. – 207 с.
  340.  О законодательном обеспечении экологической безопасности (обусждение проблем обеспечения экологической безопасности на Ученном совете Института проблем укрепления законности и правопорядка Генеральной пр.ратуры Российской Федерации) // Государство и право. – 1995. – № 2. – С. 115-130.
  341.  Павлова Т.Н. Биоэтика в высшей школе: Учебное пособие. – М., 1997.
  342.  Панкратов И. Закон стран СНГ об экологической экспертизе (сравнительный анализ) // Право и экономика. – 1999. - № 1. – С. 86-89; № 2. – С. 82 – 87.
  343.  Певзнер М.Е. Горное право: учебн. для вузов. – [3-е изд. перераб. и доп.] / Певзнер М.Е. – М.: Изд-во Московского горного ун-та, 2006. – 375 с.
  344.  Петрина В. Правові моменти забезпечення радіаційної безпеки в Україні після Чорнобильської катастрофи // Право України. – 1994. - № 1-2. – С. 27-31.
  345.  Петров В. В. Административное принуждение в области охраны окружающей среды. – Л., 1985. – 65 с.
  346.  Петров В.В. Закон Российской Федерации об ответственности за экологические преступления (проект)// Вестник Московского университета. Серия 11.Право., – 1993, – №4, –с.53-61.
  347.  Петров В.В. Закон Российской Федерации об охране окружающей среды: концепция и механизм реализации // Государство и право. – 1992. - № 11. – С. 73 – 84.
  348.  Петров В.В. Закон Российской Федерации об охране окружающей среды: концепция и механизм реализации // Экологическое право на рубеже ХХІ века / А.К. Голиченков, И.А. Игнатьева, Н.Н. Осокин и др.; Под ред. А.К. Голиченкова. – М.: Зерцало, 2000. – С. 44 – 61.
  349.  Петров В.В. Окружающая среда и здоровье человека (три вида возмещения вреда здоровью). // Вестник МГУ: Серия 11: Право.– 1994. – № 1. – С. 3 – 15.
  350.  Петров В.В. Объект и предмет правовой охраны природы в СССР// Советское государство и право. – 1976.– №4.–с.58-64.
  351.  Петров В. В. Правовая охрана природы в СССР: Учебник. – М.: Юрид. лит., 1984. – 384 с.
  352.  Петров В.В. Природоресурсовое право и охрана окружающей середы, – М.,1988,– 558с.
  353.  Петров В.В. Проблемы охраны окружающей среды и арбитражная практика // Вестник Московского университета. Серия 11. Право. – 1989. – № 2. – С. 32 – 36.
  354.  Петров В.В. Раздел VII. Чрезвычайные экологические ситуации // Охрана окружающей природной среды: постатейный комментарий к Закону России. – М.: Республика, 1993. – 224 с.
  355.  Петров В. В. Экологическое право России. Учебник для вузов. – М.: Издательство БЕК, 1995. – 557 с.
  356.  Петров В. В. Экологическое право: Схемы и методика решения задач. – М., 1989. – 192 с.
  357.  Петров В.В. Экология и право, – М.: Юр. лит., 1981, – 217 с.
  358.  Петрова Т.В. Плата за пользование водными объектами в новом Водном кодексу РФ // Экологическое право. – 2006. - № 6. – С. 27 – 30.
  359.  Петрова Т.В. Правовые проблемы экономического механизма охраны окружающей среды / Петрова Т.В.. – М.: Издательство “Зерцало”, 2000. – 192 с.
  360.  Петрухин И.Л. Правоохранительные органы в условиях социального бедствия вызванного природными и техногенными и биологическими факторами // В кн. Право и чрезвычайные ситуации Отв. ред.О.С. Колбасов, М.М. Бринчук. – М.: Ин – т гос-ва и права РАН, 1992. – С. 116 – 129.
  361.  Позняк Е.В. Громадська екологічна еспертиза в системі права екологічної безпеки // Держава і право: Збірник наукових праць. Юридичні і потічичні науки. Випуск 16. – К.: Ін-т держави і права ім. В.М.Корецького НАН України, 2002. – С. 281 – 287.
  362.  Позняк Е.В. Класифікація джерел права у сфері екологічного страхування в Україні // Бюлетень Міністерства юстиції України. – 2007. – № 11. – С. 36 – 44.
  363.  Позняк Е.В. Наукова школа захисту довкілля: розвиток екологічної експертології в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка // Віче. – 2006. – № 23-24. – С. 41 – 44.
  364.  Позняк Е.В. Нове в регулюванні відносин із здійснення громадської екологічної експертизи в Україні // Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. – Юридичні науки. – 2003. - Випуск 51. – С. 142-144.
  365.  Позняк Е.В. Організація громадської екологічної експертизи як функція управління в галузі екології (соціально-правовий аспект) // Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. – Юридичні науки. – 2001. – Вип. 44. – С. 31 – 35.
  366.  Позняк Е.В. Оцінка впливу на довкілля і участь громадськості в ній у формі громадської екологічної експертизи: міжнародно-правові та національно-правові аспекти // Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Юридичні науки. – 2007. – Вип. 76. – С. 126 – 129.
  367.  Позняк Е.В. Правові аспекти здійснення громадської екологічної експертизи в Україні: Дис. … канд. юрид. наук: 12.00.06. – К., 2005. – 179 с.
  368.  Позняк Е.В. Правові проблеми обмеження, тимчасової заборони (зупинення) та припинення екологічно небезпечної діяльності в Україні // Екологічне законодавство України: стан та перспективи розвитку: Матеріали міжнар. наук.-практ. конф.; м. Харків, 13 – 14 груд., 2007 р. / Редкол.: Ю.П. Битяк, М.В. Шульга, І.В. Яковюк. – Х.: Право, 2008. – С. 136 – 141.
  369.  Позняк Е.В. Проблеми правового забезпечення екологічної безпеки у сфері військової діяльності. // Тези доповідей ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції „Військова освіта та наука: сьогодення та майбутнє”. – К.: ВІКНУ, 2007. – С. 385 – 388.
  370.  Позняк Е.В. Проблеми правового забезпечення фонового моніторингу навколишнього природного середовища в межах об’єктів і територій природно-заповідного фонду України // Актуальні проблеми держави та системи права України в умовах світової глобалізації: Збірник наукових праць // Матеріали Міжвузівської науково-практичної конференції молодих вчених / Ред. кол.: В.І. Курило, В.О. Шамрай та ін. – К.: Видавничий центр НАУ. – 2007. – С. 284 – 286.
  371.  Позняк Е.В. Проблеми юридичної відповідальності за правопорушення у сфері здійснення громадської екологічної експертизи в Україні // Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. – Юридичні науки. – 2005. - Випуск 64. – С. 90-92.
  372.  Позняк Е. В. Юридична природа висновку громадської екологічної експертизи // Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. – Юридичні науки. - Випуск 59. – С. 167-170.
  373.  Полешко А. Дослідження соціально-економічних та правових проблем у сфері екології // Право України. – 2003. - № 11. – С. 68-70.
  374.  Полуянов В.П. Кузніченко С.О. Місце і роль органів внутрішніх справ у ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій природного характеру (На прикладі катастрофічного паводка 1998 р. в Закарпатській області) // Вісник Університету внутрішніх справ. – 1999. – випуск 5. – С. 37 – 46.
  375.  Полуянов В.П., Кузніченко С.О. Система швидкого реагування на надзвичайні ситуації природного характеру // Вісник Луганського інституту внутрішніх справ. Спеціальний випуск. Частина 1. – 1999. – С. 130 – 139.
  376.  Попов В., Гетьман А. Правові проблеми використання і охорони рослинного світу // Право України. – 2000. - № 1. – С. 51-53.
  377.  Попович Т. Екологічні стандарти у розрізі генезису екологічного права (цивільно-правовий аспект) // Юридична Україна. – 2004. - № 9. – С. 37-40.
  378.  Попович Т. Г. Екологічно безпечне житло: реалії та правове регулювання. – К.: НДІ приватного права і підприємництва АПрН України, 2006. – 32 с.
  379.  Порфирьев Б.Н. Организация управления в чрезвычайных ситуациях (Проблемы предотвращения и сокращения масштабов последствий техногенных и природных катастроф). – М.: Знание, 1989. – 64 с.
  380.  Постульга В. Лиха беда начало … судебного процесса (Может ли государство отвечать за ущерб, нанесенный гражданам стихийными бедствиями) // Юридическая практика. – 2005. - № 13 (379). – 29 марта.
  381.  Потапчук І. М. До питання про поняття “прибережна смуга морів” // Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Юридичні науки. 2004. – Випуск 54. – С. 128-130.
  382.  Потапчук І. М. Прибережна смуга морів як елемент правової охорони морів в Україні // Вісник Київського національного університету ім. Т. Шевченка. Юридичні науки. Випуск 66. – 2005. – С. 100-102.
  383.  Право и чрезвычайные ситуации / А.И. Иойрыш, Н.Г. Жаворонкова, С.С. Занковский и др.; Отв. ред. О.С. Колбасов и М.М. Бринчук. – М.: Институт гос-ва и права РАН, 1992. – 211 с.
  384.  Право природопользования в СССР / Г.А. Аксененок, Н.И. Краснов, Г.С. Башмаков и др. – М.: Наука, 1990. – 196 с.
  385.  Правовая охрана окружающей серды в области промышленного производства / Ю.С. Шемшученко, Н.Р. Малышева, М.М. Бринчук и др.; Отв. ред. Ю.С. Шемшученко. – К.: Наукова думка, 1986. – 224 с.
  386.  Правовая охрана окружающей природной среды в странах Восточной Европы: Учеб. пособие для вузов / Под ред. Петрова В. В. – М.: Высш. шк., 1990. – 368 с.
  387.  Правовое обеспечение экологической безопасности в Российской Федерации (Материалы круглого стола) // Государство и право. – 1998. - № 6. – 104-117.
  388.  Правовые проблемы охраны окружающей среды. Под ред. д. ю. н. профессора Жевлакова Э. Н. М.: ЗАО «Бизнес – школа Интел – Синтез», 1998. – 272 с.
  389.  Проблеми і стратегія виконання Україною Рамкової Конвенції ООН про зміну клімату / В.Я.Шевчук, І.В.Трофимова, О.М.Трофимчук та ін. – К.:УІНСІР, 2001. – 96 с.
  390.  Принципы ХАССП. Безопасность продуктов питания и медицинского оборудования; пер. с англ. О.В. Замятиной. – М.: РИА “Стандарты и качество”, 2006. – 232 с.
  391.  Природноресурсове право України: Навч. посіб. / Е.А. Бавбекова, Л.О. Бондарь, Н.С. Гавриш и др.; За ред. І. І. Каракаша. – К.: Істина, 2005. – 376 с.
  392.  Проблемы экологического, земельного права и законодательства в современных условиях (Материалы научно-практической конференции) // Государство и право. – 2001. - № 6. – С. 107-119.
  393.  Проблемы экологического, земельного права и законодательства (Обзор выступлений участников научно-практической конференции)/ Голиченков А.К. и др.// Государство и право.– 2000. – №5. – с.103-114.
  394.  Проект Екологічного кодексу України від 20 лютого 2004 р., внесений народними депутатами України А.Толстоуховим, Г.Руденком, Ю.Соломатіним, К.Ситником, А.Грязєвим, С.Гавришем, Р.Богатирьовою, К.Ващук, Ю.Павленком. // Поточний архів Верховної Ради України. – 2004. – Реєстраційний № 5170.
  395.  Проект Закону „Про екологічну (природно-техногенну) безпеку”// ЗВІТ про науково-дослідну роботу по темі „Удосконалення правового механізму реалізації прав та інтересів людини і громадянина в України/ В.І. Андрейцев, М.В. Краснова, О.О. Шевченко, Н.О. Кіреєва та ін., Керівник НДР В.І. Андрейцев. – К.: Юрид. ф.-т. КНУ ім. Т. Шевченка, 2000. – С.73-98
  396.  Пушкарев В.Г. Установление судами ущерба при браконьерстве // Экологическое право. – 2006. – № 2. – С. 32 – 33.
  397.  Рабінович П.М., Панкевич П.І. Здійснення прав людини. – Львів: “Астрон”, 2001. – 108 с.
  398.  Равилова Э.И. Обеспечение права на благоприятную окружающую среду в Республике Башкортостан // Автореф. к. ю. н. 12.00.06. Уфа 1999г.– 28 с.
  399.  Равилова Э.И. Обеспечение права на благоприятную окружающую среду в республике Башкортостан: Дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.06. – Уфа., 1999. – 170 с.
  400.  Радисюк А.М. Аннопольський Д.В. Організація управління підрозділами органів внутрішніх справ при техногенних надзвичайних ситуаціях // Вісник універститету внутрішніх справ. – 2000. – випуск 12 частина. 1. – С.143 – 151.
  401.  Радзівілл О. А. Проблеми і перспективи концепції спільної спадщини людства в сучасному міжнародному праві // Автореф. … к.. ю. н. … 12.00.11. – К.: Інститут держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, 2000. – 22 с.
  402.  Радык И.Л. Правовые проблемы экологического лицензирования: Дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.06. – Х., 2001. – 164 с.
  403.  Разгельдеев Н. Т. Ответственность по советскому природоохранному праву / Под. Ред. В. Н. Демьяненко. – Саратов: Изд-во Сарат. университета, 1986. – 146 с.
  404.  Разметаєв С., Даугуль В. Правові питання удосконалення законодавства про екологічне страхування в Україні // Вісник Академії правових наук України. – 1999. – № 2 (17). – С. 93 – 97.
  405.  Регушевский Р.Е. Основы правового регулирования и гарантии экологической безопасности жизнедеятельности человека и гражданина в Украине // Проблемы толкования и реализации законодательства в Украине и задачи адвокатуры. – Симферополь: “Таврия-Плюс”, 2003. – С. 115-122.
  406.  Ренгелинг Г.В. Европейский кодекс окружающей среды: утопия или действительность? // Экологическое право. – 2003. - № 3. – С. 34 – 35.
  407.  Решетник Л. Екологічне страхування як одна з форм відшкодування шкоди, заподіяної порушенням права громадян на безпечне для життя і здоров’я довкілля // Право України. – 2002. – № 6. – С. 78-81.
  408.  Робинсон Н. Правовое регулирование природопользования и охраны окружающей среды в США: пер. с англ. под ред. О.С. Колбасова и А.С. Тимошенко; послесл. О.С. Колбасова. – М.: Прогресс, 1990. – 528 с.
  409.  Розовский Б. Г. Правовое регулирование рационального природопользования. – К.: Наукова думка, 1981. – 238 с.
  410.  Розовский Б.Г. Эффективность правовых норм об охране окружающей среды // Советское государство и право. – 1982.– №6.– с.30-37.
  411.  Романов В.И. Ответственность за вред, причиненный объктам животного мира и среде их обитания // Экологическое право. – 2003. - № 3. – С. 28 – 33.
  412.  Рушайло В.Б. Общественная безопасность как объект специального режимного регулирования // Право и политика. – 2004. – №3.– с.92-97.
  413.  Русановська Н.О. Сутнісні ознаки та місце права рекреаційного природокористування в системі екологічних прав громадян // Вісник Київського ун-ту. Юрид. науки. – 2006. – Вип. 64.
  414.  Русин С.Н. Организационно-правовые формы экологической деятельности Федеральной пограничной службы Российской Федерации // В кн. Экологическое право России на рубеже XXI века. Сборник научных статей преподавателей и аспирантов кафедры экологического и земельного права юридического факультета МГУ им. М.В. Ломоносова. / А.К. Голиченков, И.А. Игнатьева, Н.Н. Осокин и др; Под ред. А.К. Голиченкова. – М.: Зерцало, 2000. – С. 61 – 84.
  415.  Русин С.Н. О разграничении функций федеральных органов исполнительной власти при осуществлении охраны морских биологических ресурсов // Экологическое право. – 2006. - № 4. – С. 21 – 23.
  416.  Сасов О. В. Кримінально-правова охорона лісу: Автреф. на здобудття вченого ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.08 „Кримінальне право, кримінологія, кримінально виконавче право“. – К., 2002. – 16 с.
  417.  Седов А. А. Правовые проблемы лесопользования // Право и политика. – 2004. - № 11. – С. 115-128.
  418.  Серов Г. П. Об актуальных вопросах совершенствования законодательства в сфере экологического страхования // Государство и право. – 1997. - № 12. – С. 128.
  419.  Серов Г.П. Правовое регулирование экологической безопасности при осуществлении промышленных и иных видов деятельности. – М.: Ось-89, 1998. – 222 с.
  420.  Серов Г.П. Экологическая безопасность населения и территорий Российской Федерации (Правовые основы, экологического страхования и экологический аудит). Учебное пособие.– М.: Издательский центр «Анкил», 1998. – 207 с.
  421.  Серов Г.П. Экологический аудит: Концептуальные и организационно-правовые основы. – 2 изд., доп. и перераб. – М.: ЭКЗАМЕН, 2000. – 766 с.
  422.  Сиваков Д.О. Законодательство о водных биоресурсах // Экологическое право. – 2006. - № 4. – С. 18 – 19.
  423.  Сизов В.Е. К проблеме развития экологического права: экономико-правовой аспект // Экологическое право. – 2005. – № 3. – С. 20 – 23.
  424.  Симила Ю. Регулирование охраны окружающей среды и его влияние на технологические нововведения // Экологическое право. – 2005. – № 2. – С. 33-41.
  425.  Січна Л. Право користування атмосферним повітрям // Право України. – 1999. – № 11. – С. 61 – 64.  
  426.  Слепченко А. А. Деякі аспекти реалізації права громадян на одержання екологічної освіти // Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Юридичні науки. – 2003. - Випуск 53. – С. 84-88.
  427.  Слепченко А. А. Законодавство України про екологічну освіту: загальна характеристика // Вісник Київського національного університету ім. Т. Шевченка. Юридичні науки. Випуск 66. – 2005. – С. 84-87.
  428.  Слєпченко Т. Організаційно-правові питання забезпечення екологічної безпеки на виробництві // Право України. – 2002. - № 5. – С. 68-72.
  429.  Советское природоресурсовое право и правовая охрана окружающей среды. Общ. часть. Вовк Ю. А. – Х.: Выща школа. Изд-во при Харьк. Ун-те. – 1986. – 169 с.
  430.  Современное экологическое право в России и за рубежом: Сб. науч. тр. / Л.Кремер, А.К. Голиченков, О.Л. Дубовик и др.; Отв. ред. О.Л. Дубовик. – М.: Центр эколого-правовых исследований ИГП РАН, Центр социальных научно-информационных исследований ИНИОН РАН, 2001. – 184 с.
  431.  Стайнов П. Правовые вопросы защиты природы. – М.: Изд-во ПРОГРЕСС, 1974. – С. 350 с.
  432.  Станиславский А. И. Планировка и застройка центров малых городов / Государственное издательство литературы по строительству и архитектуре УССР. – Киев, 1960. – 144 с.
  433.  Стек С. Орхусская конвенция: руководство по осуществлению / С. Стек, С. Кейси-Лефковиц. – Нью-Йорк и Женева: Организация объединенных наций, 2000. – 268 с.
  434.  Струтинська-Струк Л. В. Правове забезпечення біологічної безпеки при здійсненні генетично-інженерної діяльності: Дис. … канд. юрид. наук: 12.00.06. – К., 2005. – 205 с.
  435.  Судовий захист екологіних прав громадян України: довідник для суддів / Краснова М.В., Малишева Н.Р., Шевчук П.І. та ін. – К.: Вид. дім “КМ Академія”, 2001. – 178 с.
  436.  Сурілова (Плотнікова) О. Актуальні питання екологічної відповідальності за порушення законодавства про використання і охорону надр // Право України. – 2001. - № 5. – С. 81-84.
  437.  Тарнавский А.Г. Право граждан на благоприятную окружающую среду / А.Г. Тарнавский // Советское государство и право. – 1990. – № 9. – С. 103 – 110.
  438.  Тези конференцій “Оцінка впливу об’єктів будівництва на навколишнє середовище (ОВНС). Аналіз та проведення природоохоронних заходів згідно з ДБН А.2.2-1-95” (23-27 травня 2000 р., м. Ялта) та другої міжнародної науково-практичної конференції “Інженерний захист територій і об’єктів у зв’язку з розвитком небезпечних геологічних процесів” (29 травня – 2 червня 2000 р., м. Ялта). – К.: Товариство “Знання” України, 2000. – 101 с.
  439.  Тимошенко А.С. Глобальная экологическая безопасность. Международно-правовой аспект // Советское Государство и право. – 1989. – №1. – С.84-93.
  440.  Тимошенко А.С. Формирование и развитие международного права окружающей среды. – М.: Наука, 1986. – 190 с.
  441.  Тимошенко А.С. Экологическая безопасность и международное право// Советский ежегодник международного права. – М., 1989. – С. 23-28.
  442.  Тихий П.В. Еколого–правове регулювання спеціального використання дикої фауни: Автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.06 „Земельне право, аграрне право, екологічне право, природоресурсове право”. – Х., 2000. – 20 с.
  443.  Третяк Т.О. Особливості змісту права громадян на екологічну безпеку / Т.О. Третяк // Часопис Київського університету права. – 2009. – № 1. – С. 234 – 237.
  444.  Третяк Т. О. Поняття реалізації права на екологічну безпеку // Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Юридичні науки. – 2005. - Випуск 65. – С. 23-26.
  445.  Третяк Т.О. Правові аспекти доступу до матеріалів оцінки впливу на навколишнє природне середовище / Т.О. Третяк // Часопис Київського університету права. – 2008. – № 1. – С. 155 – 161.
  446.  Третяк Т.О. Правові аспекти класифікації надзвичайних екологічних ситуацій / Т.О. Третяк // Державна безпека Україні. – 2007. - № 9 – 10. – С. 94 – 100.
  447.  Третяк Т.О. Юридичні межі права громадян на екологічну безпеку в Україні / Т.О. Третяк // Наукові правничі школи Київського університету: матеріали Міжнародній науковій конференції / Київський національний університет імені Тараса Шевченка. – К.: ВПЦ “Київський університет”, 2006. – С. 100 – 103.
  448.  Третьякова А.А. Экологические права граждан: Основы правового регулирования на общеевропейском и национальном уровнях в государствах – членах Европейского Союза // Экологическое право России на рубеже ХХІ века. / А.К. Голиченков, И.А. Игнатьева, Осокин Н.Н. и др.; Под ред. А.К. Голиченкова. – 153-174 с.
  449.  Трофанчук Т. Еколого-правові проблеми приватизації в Україні // Юридична Україна. – 2003. - № 4. – С. 46-49.
  450.  Турлова Ю. Критерії визначення поняття “збір за забруднення навколишнього природного середовища” // Право України. – 2002. - № 2. – С. 107-110.
  451.  Туманов Г.А., Фризко В.Н. Общественная безопасность и ее обеспечение в экстремальных условиях// Советское государство и право. – 1989. – №8.– С.19-28.
  452.  Тустановська І. В. Застосування права в галузі охорони довкілля в Україні та США (порівняльний аналіз) // Автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.06 „Земельне право, аграрне право, екологічне право, природоресурсове право”. – Львів:, 1998. – 18 с.
  453.  Тустановська І. Застосування екологічного законодавства у США // Право України. – 1998. - № 2. – С. 102-105.
  454.  Удинцев В.А. Русское горно-земельное право. – К. 1909. – 435 с.
  455.  Фадеев А.О. О проблеме правового отношения к научной деятельности при оценке факторов экологического риска // Экологическое право. – 2006. - № 3. – С. 23 -24.
  456.  Фадеев Л. В. Юридическая ответственность за нарушение природоохранительного законодательства: Сборник научных трудов / Под ред. Ю. В. Качановского, В. А. Широкова. – М.: Всесоюзн. юрид. заоч. ин-т, 1984. – 99 с.
  457.  Файзиев Ш.Х. Теоретические проблемы правового обеспечения экологической политики Республики Узбекистан: Автореф. дис. ... док. юрид. наук: 12.00.06 / Ташкентский государственный юридический институт. – Ташкент, 2004. – 47 с.
  458.  Федоровська О.Б. Правове забезпечення громадського екологічного контролю в Україні // Автореф. дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.06 / Інститут держави і права ім. В.М. Корецького. – К., 2007. – 19 с.
  459.  Фролов М. О. Екологічний ризик у регулятивних правовідносинах екологічної безпеки// Право України, – 2000,– №9, – с.94-98.
  460.  Фролов М. О. Охорона земель як еколого-правовий імператив земельного законодавства // Вісник Хмельницького інституту регіонального управління та права. – 2002. - № 3. – С. 73-79.
  461.  Фролов М.О. Правові аспекти екологічного ризику. Дис. канд. юрид. наук: 12.00.06. / Київський національний ун-т ім. Тараса Шевченка.– К., 2001. – 211 с.
  462.  Фролов М.О. Правові аспекти екологічного ризику // Автореф. дис. канд. юрид. наук: 12.00.06. / Київський національний ун-т ім. Тараса Шевченка.– К., 2001. – 20 с.
  463.  Фролов М. Правові засади ліцензування екологічно небезпечних видів діяльності / Максим Фролов // Вісник Хмельницького інституту регіонального управління та права. – 2002. - № 1. – С. 81-83.
  464.  Фролов М.О. Правові проблеми удосконалення нормативів екологічної безпеки у контексті концепції екологічного ризику // Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. – Юридичні науки. – 2000. – Вип. 37. – С. 42 – 46.
  465.  Фюр М. Транснациональный правотворческий процес и политика ЕС в области производства продукции на примере отходов электронного и электрического оборудования // Экологическое право. – 2006. - № 4. – С. 30 -
  466.  Харибов Р.Ф. Становление и развитие права на благоприятную окружающую среду в Российской Федерации: Дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.06. – Уфа., 1998. – 174 с.
  467.  Хаустов Д.В. Публично-правовые договоры в сфере использования и охраны вод // Экологическое право. – 2005. – 3. – С. 8 – 14.
  468.  Хаустов Д. В. Проблемы соотношения водного законодательства и законодательства о недрах при регулировании добычи подземных вод // Экологическое право. – 2005. - № 1. – С. 45-54.
  469.  Хіміч О.М. Адміністративно-правові заходи примусового характеру, які застосовуються у діяльності міліції щодо забезпечення екологічної безпеки // Проблеми пенітенціарної теорії і практики. – 2003. - № 8. – С. 218-225.
  470.  Хіміч О.М. Адміністративно-екологічне правопорушення: проблемні питання // Право України. – 2003. – № 4. – С. 68-72.
  471.  Хіміч О. Взаємозв’язок екологічної безпеки із законністю: окремі аспекти // Право України. – 2003. – № 11. – С. 65 – 67.
  472.  Хіміч О. Екологічна безпека як елемент національної безпеки // Право України. – 2002. - № 11. – С. 44-48.
  473.  Хіміч О.М. Міліція у системі державних органів, які здійснюють охорону навколишнього природного середовища // Вісник Хмельницького інституту регіонального управління та права. – 2002. – спецвипуск. - № 1. – С. 168-170.
  474.  Хламов И. Т. Нормирование качества окружающей природной среды – научная основа ее охраны и рационального использования // Советское государство и право. – 1985. - № 12. – С. 64-66.
  475.  Хохлявин С.А. Экологический кодекс Франции и нормы финансового характера, обеспечивающие его реализацию при обращении с отходами // Экологическое право. – 2005. – № 3 . – С. 31 – 35.
  476.  Храмова Ю.Р. К вопросу о правовых проблемах осуществления экологической экспертизы // Государство и право. – 2000. - № 8. – С. 11-17.
  477.  Храмова Ю.Р. Правовые проблемы осуществления экологической экспертизы в России: Дис. … канд. юрид. наук: 12.00.06 – М., 2000. – 155 с.
  478.  Церетелли Т.В. Деликты создания опасности. // Советское государство и право. –1970. – № 8. – С. 56.
  479.  Чаусова Л. Л. Принципи екологічного права // Автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.06 „Земельне право, аграрне право, екологічне право, природоресурсове право”.. – Харків, 1998. – 19 с.
  480.  Чаусова Л. Система принципів екологічного права України // Право України. – 1996. - № 8. – С. 47-49.
  481.  Черепанцева Ю.С. Правовая защита территорий и граждан при чрезвычайных экологических ситуациях // Автореф. дис... канд. юр. наук: 12.00.06. Оренбургский ун-т. – Оренбург, 2000 . – 23 с.
  482.  Черкашина М. Поняття та класифікація юридичних гарантій екологічних прав громадян // Підприємництво, господарство і право. – 2004. – № 11. – С.82 – 84.
  483.  Чопорняк А.Б. Страхование ядерного ущерба. (Аналитический обзор). АИНФ 415. М., 1978. – 56 с.
  484.  Чорноус О.В. Правове регулювання використання та охорони природних ресурсів виключної (морської) економічної зони України : Автореф. дис. ... к. юрид. наук: 12.00.06 / Інститут держави і прав ім. В.М. Корецького. –К., 2006. – 20 с.
  485.  Чуйков В. Еколого-правові вимоги в економіці природокористування // Право України. – 1994. - № 11-12. – С. 25-28.
  486.  Шарапова С.В. Правове забезпечення екологічного моніторингу в Україні // Автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: 12.00.06. – Х., 2002. – 19 с.
  487.  Шатаева С.В. Конституционное право человека на благоприятную окружающую среду и механизм его реализации в РФ: Дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.02. – М., 2003. – 293 с.
  488.  Шеварднадзе Г.Н. Охрана права граждан СССР на здоровую окружающую среду // Вестник Московского университета. – Серия. – 11. – Право. – 1985. - № 6. – С. 21 – 27.
  489.  Шевчук Ю.В. Конституційно-правові гарантії екологічних прав громадян в Україні. – К.: Геопринт, 2006. – 132 с.
  490.  Шемшученко Ю.С. Административная ответственность в области охраны окружающей среды. – К: О-во «Знание» УССР, 1987. – 48 с.
  491.  Шемшученко Ю.С. Правовые проблемы экологии. – К.: «Наукова думка», 1989. – 260.
  492.  Шемшученко Ю.С. Человек и его право на безопасную (здоровую) окружающую среду // Государство и право. – 1993. – № 10. – С. 120 – 125.
  493.  Шемшученко Ю. С., Мунтян В. Л., Розовский Б. Г. Юридическая ответственность за нарушение законодательства в области охраны окружающей среды. – К.: Наукова думка, 1978. – 279 с.
  494.  Шершун С. М. Еколого-правове регулювання лісокористування в Україні // Автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.06 „Земельне право, аграрне право, екологічне право, природоресурсове право”. – К., 2005. – 17 с.
  495.  Шершун С. Поняття лісу та інших основних категорій лісового законодавства // Право України. – 2004. - № 7. – С. 65-69.
  496.  Шершун С. Право власності на ліс // Право України. – 2004. - № 12. – С. 75-79.
  497.  Шестерюк А. С. К вопросу о предмете экологического права как науки // Экологическое право. – 2005. - № 1. – С. 54-60.
  498.  Шестерюк А. С. Методология науки экологического права // Экологическое право. – 2004. - № 6. – С. 28-35.
  499.  Шестерюк А.С. Основные тенденции и направления развития законодательства об охране окружающей среды Российской Федерации // Экологическое право. – 2004. – № 4.
  500.  Широбоков А.С. Анализ правоприменительной практики в области нормирования воздействия на окружающую среду // Экологическое право. – 2006. - № 6. – С. 22 – 26.
  501.  Шомпол О.А.Проблеми забезпечення суб’єктивного права громадян на екологічну безпеку і процесі адаптації законодавства України до законодавства ЄС// Права і свободи людини і громадянина: проблеми судового захисту. / Збірник наукових праць міжнародної науково-практичної конференції: Матеріали міжнародної науково-практичної конференції Київського національного університету імені Тараса Шевченка (23-24 листопада 2007 року). – К.: ВГЛ "Обрії", 2008.- С.174-176.
  502.  Шомпол О.А.Поняття "вдосконалення законодавства України про екологічну безпеку" в контексті міжнародно-правових зобов’язань// Юридична Україна. -№1.- 2009. – С.82-87.
  503.  Шомпол О.А.Конституційне право громадян на безпечне для життя і здоров’я довкілля та його забезпечення у процесі реалізації міжнародно-правових зобов’язань України// Актуальні проблеми конституційного права та державотворення: Зб. наук.пр./ За заг. ред. В.М. Олуйка. – Хмельницький: Вид-во Хмельницького університету управління та права, 2008. – Частина 2. – С.208-212.
  504.  Шульга М.В. Актуальные правовые проблемы земельных отношений в современных условиях. – Харьков: Фирма “Консум”, 1998. – 224 с.
  505.  Шульга М.В. Щодо участі громадськості в забезпеченні використання земель // Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Юридичні науки. – 2003. – Вип. 50. – С. 85 – 87.
  506.  Шумаков В.И., Мирский М.Б. О некоторых закономерностях и тенденциях развития современной трансплонталогии ( к проблеме научного прогнозирования)//Вестник АМН СССР. - 1978. - №4. – С. 31-36.
  507.  Экард Ф., Пельман К., Компетенция Европейского сообщества в правовой защите – на примере Орхусской конвенции // Экологическое право. – 2006. - № 5. – С. 41 – 45.
  508.  Экологическая безопасность России: проблемы правоприменительной практики. Сборник научных трудов / Под ред. В.Н. Лопатина. – СПб.: Издательство “Юридический цент Пресс”, 2003. – 352 с.
  509.  Экологические права граждан и их защита. – Серия «Пособие для неправительственных организаций», выпуск 2 / Редактор-составитель Артов А. М. – Симферополь-Киев, 1998. – 110 с.
  510.  Экологическое право: [учебник для вузов] / [Боголюбов С.А., Горохов Д.Б., Гумерова А.Р. и др.]; под. ред. С.А. Боголюбова. – М.: Высшее образование, 2007. – 485 с.
  511.  Экологическое право: Курс лекций и практикум / [Ю.Е Винокуров, С.Л. Байдаков, А.Ю.Винокуров и др].; Под ред. проф. Ю. Е. Винокурова. – М.: Изд-во “Экамен”, 2007. – 543 с.
  512.  Экологическое право Украины: Учебн. Пособие. / [А.В. Анисимова, А.П. Гетьман, В.И. Гордеев и др.]; Отв. ред. А.П. Гетьман, М.В. Шульга. – Х.: ООО “Одиссей”, 2007. – 464 с.
  513.  Экология: конституционно-правовые проблемы / [Малышко Н.И., Шемшучено Ю.С., Чуйков В.А. и др.] Сб. научн. статтей. Под ред. Н.И. Малышка. – Луганск: Украинская научная ассоциация, 1994. – 50 с.
  514.  Эрделевский А.М. Моральный вред и компенсация за страдания: Научн.-практ. пособие. – М.: БЕК, 1996. – 173 с.
  515.  Яковлев В. Н. Экологическое право. – Кишинев: Штиинца, 1988. – 344 с.
  516.  ЯстребковаО. А. Проблемы экологического ущерба во французском праве // Экологическое право. – 2004. - № 5. – С. 53-55.
  517.  Hor№ L. The Implicatio№ of the Co№cept of Commo№ Co№cer№ of a Huma№ Ki№d o№ Huma№ Right to a Healthy E№viro№me№t / Laura Hor№ // McGill Law Jour№al. – 2004. – vol.1. – P. 233 – 269.
  518.  Hovarth W. The Progressio№ towards Ecological Quality Sta№dards / William Hovarth // Jour№al of E№viro№me№tal Law. – 2006. - 18. – Р. 3–35;
  519.  Hayward T. Co№stitutio№al E№viro№me№tal Rights / Hayward Tim. - №ew York: Oxford U№iversity Press, 2005. – 236 p.
  520.  Rodgers W. E№viro№me№tal Law. – [Seco№d Editio№] / William Rodgers. – Washi№gto№: WEST PUBLISHI№G CO. ST. PAUL, MI№№., 1994. – 1047 p.
  521.  Sa№ds P. Pri№ciples of I№ter№atio№al E№viro№me№tal Law. – [seco№d editio№] / Philippe Sa№ds. – Cambridge: Cambridge U№iversity Press, 2007. – 1116 p.




1. ПРАВОСЛАВНОЕ УЧЕНИЕ О СПАСЕНИИ.html
2. Кормовой овес
3. Был ли апостол андрей первозванный на руси
4. Курсовая работа- Проектирование корпоративных информационных систем и управление
5.  Иоганн Хризостом Вольфганг Теофил Моцарт лучший программер Зальцбурга; чудоребёнок в пальцах которого в
6. Техническое обслуживание технологического оборудования и средств робототехники в автоматизированном производстве
7. Утверждаю Зав
8. Человек и Труд 11 1999Корреспондент Марина Баринова ЭКОНОМИЧЕСКАЯ ПОЛИТИКА Егор Гайдар-
9. I. Понятие формы принципы особенности гражданскоправовой ответственности
10. общенародного государства
11. На границе тучи ходят хмуроКрай суровый тишиной объятУ высоких берегов Амура Часовые Родины стоят
12. Наука 1986. Перевод С
13. На тему- Возникновение и сущность сознания
14. Уголовно-правовой аспект применения смертной казни
15. Механики Черепановы- почему паровоз называли сухопутным пароходом
16. Файко Алексей Михайлович
17. Доклад- Кант Иммануил Кант Иммануил Кант Иммануил Knt Immnuel 17241804 выдающийся немецкий философ
18. Аналіз картини ІК Айвазовського Буря
19. УТВЕРЖДАЮ Директор колледжа В
20. Социологические теории Зиновьева