Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

тема дисципліни Адміністративна діяльність органів внутрішніх справ

Работа добавлена на сайт samzan.net:


ЗАВДАННЯ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

Т е м а 1. Предмет навчальної дисципліни «Адміністративна діяльність органів внутрішніх справ»

Практичне заняття

П л а н

1. Предмет, завдання та система дисципліни «Адміністративна діяльність органів внутрішніх справ».

2. Поняття, ознаки та основні види та форми адміністративної діяльності органів внутрішніх справ.

3. Громадський порядок та громадська безпека, як правові категорії сфери адміністративної діяльності органів внутрішніх справ.

4. Акти управління в адміністративній діяльності ОВС: поняття та види.

З а в д а н н я

1. Назвіть, дайте визначення та охарактеризуйте основні види та форми адміністративної діяльності в органах внутрішніх справ. Наведіть конкретні приклади їх застосування на практиці. Які форми адміністративної діяльності можуть використовувати працівники міліції для реалізації своїх повноважень? Назвіть правові підстави їх застосування.

2. Дайте характеристику категоріям «громадський порядок» та «громадська безпека». Чи є законодавче закріплення цих питань? В яких нормативних актах врегульовані ці питання?

3. Міністр внутрішніх справ України з метою забезпечення функціонування і ведення в Міністерстві системи обліку публічної інформації видав наказ «Про забезпечення функціонування та ведення системи обліку публічної інформації в Міністерстві внутрішніх справ України». Цим наказом затверджено «Положення про Систему обліку публічної інформації в Міністерстві внутрішніх справ України»

Дайте юридичний аналіз ситуації. Охарактеризуйте форми управлінської діяльності, використані у даному випадку.

Т е м а 2. Методи адміністративної діяльності ОВС 

П р а к т и ч н е  з а н я т т я

П л а н

1. Поняття методів адміністративної діяльності та їх види.

2. Адміністративний примус, його поняття та особливості.

3. Заходи примусу в адміністративній діяльності ОВС та їх класифікація.

4. Адміністративний нагляд та правові підстави його застосування.

З а в д а н н я

1. Назвіть, дайте визначення та охарактеризуйте основні методи внутрішньої адміністративної діяльності в ОВС для відносин вертикального та горизонтального типу та наведіть конкретні приклади їх застосування на практиці. Які спеціальні засоби можуть використовувати працівники міліції в своїй службовій діяльності і в яких передбачених законом випадках, назвіть правові підстави їх застосування та наведіть декілька прикладів такого застосування на практиці?

2. Які адміністративно-попереджувальні заходи та заходи адміністративного припинення Вам відомі, на які групи вони поділяються, назвіть правові підстави їх застосування та наведіть декілька прикладів такого застосування на практиці?

3. Відносно гр. К., який відбув покарання у вигляді позбавлення волі, у встановленому законом порядку було встановлено адміністративний нагляд. Гр. К. проживав у квартирі багатоповерхового будинку, яку орендував у її власника – гр. П.. В цій квартирі він часто приймав гостей, які у минулому також відбували разом з ним покарання, та розпивав з ними алкогольні напої, після яких нерідко виникали бурхливі сутички та сварки. Такі прийоми гостей нерідко супроводжувалися бійками та шумними розборками і продовжувалися до ранку й заважали відпочинку сусідів. На виклик сусідів до помешкання гр. К. завітав дільничний інспектор С., але гр. К. відмовився його впускати до квартири, мотивуючи тим, що треба отримати на це згоду власника квартири.

Чи може працівник міліції застосовувати примус у даній ситуації? Якщо так, то які примусові заходи можуть бути застосовані? І що може бути підставою для їх застосування? Відповідь обґрунтуйте, посилаючись на відповідні нормативні акти та їх конкретні норми і положення.

4. Гр. Р. вчинив дрібну крадіжку у міському транспорті та був затриманий працівником міліції, який їхав у цивільному одязі з роботи додому цим транспортом. Працівник міліції при затриманні порушника гучно повідомив присутніх у транспорті пасажирів про вчинене правопорушення, показав своє службове посвідчення та одягнув на правопорушника, які намагався його вдарити і відштовхнути, наручники та наніс йому удар гумовою палицею за те, що той відмовився йти з ним до відділення міліції.

Визначте правомірність дій працівника міліції. Якщо ви дійдете висновку, що ці дії неправомірні, складіть проект скарги.

Т е м а 3. Адміністративно-правові основи служби в ОВС

П р а к т и ч н е  з а н я т т я

П л а н

1. Організація та особливості проходження служби в органах внутрішніх справ. 

2. Правовий та соціальний захист працівників ОВС.

З а в д а н н я

 1. Назвіть: а) хто (за спеціальним званням) віднесений спеціальним (і яким) нормативно-правовим актом до рядового, молодшого, середнього, старшого та вищого начальницького складу ОВС; б) з якого віку приймаються на добровільних засадах на службу в ОВС; а також в) які передбачені правовими нормами вимоги щодо кандидатів на службу в ОВС (відповідь аргументуйте посиланнями на конкретні норми).

2. Перелічить і розкрийте зміст прав, обов’язків і відповідальності осіб рядового і начальницького складу ОВС згідно з Положенням про проходження служби рядовим і начальницьким складом органів внутрішніх справ.

3. До начальника відділу кадрів ОВС вищого рівня звернувся зі скаргою гр. П., призначений на посаду старшого начальницького складу ОВС, який оскаржував присвоєння йому спеціального звання капітана міліції як першого спеціального звання в органах внутрішніх справ на тій підставі, що він є офіцером запасу Збройних Сил України з військовим званням вищого рівня, а саме: майора. Скарга була розглянута і не задоволена.

Проаналізуйте й оцініть ситуацію і надайте аргументовану відповідь: у якому чи яких випадках, передбачених нормами відповідного нормативно-правового акту (і назвіть його), така скарга могла чи не могла бути задоволена, і надайте необхідні рекомендації для гр. П..

4. До керівництва райвідділу міліції звернулася дружина лейтенанта міліції К. з проханням пояснити причини відмови присвоєння чергового звання її чоловіку.

Надайте аргументовану відповідь, роз’ясніть порядок присвоєння чергових спеціальних звань особам середнього, старшого і вищого начальницького складу та причини можливих затримок чи відмов у присвоєнні чергових спеціальних звань, а також можливого зниження чи позбавлення цих звань.

Т е м а 4. Способи забезпечення законності в адміністративній діяльності ОВС: контроль, нагляд, звернення громадян.

П р а к т и ч н е  з а н я т т я

П л а н

1. Поняття, форми та способи забезпечення законності та дисципліни в адміністративній діяльності ОВС.

2. Внутрівідомчий контроль в адміністративній діяльності ОВС, його правові основи, суб’єкти, види та форми.

3. Прокурорський нагляд, судовий та громадський контроль за дотриманням законності в адміністративній діяльності ОВС.

4. Правова основа та порядок розгляду звернень громадян в адміністративній діяльності органів внутрішніх справ.

З а в д а н н я

1. Визначить поняття службової дисципліни, дисциплінарного проступку, начальників і підлеглих та обов’язків осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ щодо дотримання службової дисципліни (відповідь обґрунтуйте посиланнями на конкретні норми та нормативно-правові документи).

2. Які види заохочень та дисциплінарних стягнень можуть застосовуватися до осіб рядового і начальницького складу ОВС; права начальників щодо їх застосування чи накладання; порядок їх застосування та порядок обліку заохочень і дисциплінарних стягнень (відповідь обґрунтуйте посиланнями на конкретні норми та нормативно-правові документи).

3. Лейтенант міліції оперуповноважений К. був відсторонений від виконання службових обовязків на строк до однієї доби за появу на службі у стані спяніння. Обґрунтуйте з посиланнями на конкретні норми та нормативно-правові акти чи є дане рішення повністю правомірним, якщо: по-перше, це рішення було прийнято тільки безпосереднім прямим начальником К., а не першим керівником підрозділу МВС, якому надано право приймати на службу, чи начальником, якому надано право призначати К. на займану ним посаду; по-друге, таке рішення було реалізовано і здійснено на практиці без видання відповідного письмового наказу; і, по-третє, відсторонення від виконання службових обовязків не є видом дисциплінарних стягнень, який можна накладати на осіб начальницького складу ОВС.

4. 08.02.2012 року на території одного з підрозділів внутрішніх справ області серед спецконтингенту була допущена надзвичайна ситуація з тяжкими наслідками. За результатами службового розслідування причин цієї ситуації, проведеного інспекцією по особовому складу ОВС області, 12.02.2012 року був виданий наказ по особовому складу, згідно з яким на старшого лейтенанта міліції Ч. було накладено дисциплінарне стягнення у вигляді звільнення з органів внутрішніх справ. З цим наказом Ч. був особисто ознайомлений в канцелярії і Управлінні кадрів ОВС області 20.02.2012 року і водночас подав та зареєстрував свою скаргу у МВС України щодо накладення на нього цього дисциплінарного стягнення, яка у той же день і була направлена адресату. Поясніть з посиланнями на конкретні норми і відповідні нормативно-правові акти: а) у разі подання даної скарги виконання даного дисциплінарного стягнення тимчасово на якийсь обмежений чи необмежений час зупиняється, припиняється або зовсім не припиняється; 2) яку конкретно дату, строк чи термін вважати закінченням виконання даного чи інших дисциплінарних стягнень (за умови якщо скарга щодо накладення дисциплінарного стягнення залишиться незадоволеною або частково чи повністю незадоволеною).




1. Ссылка на группу Заполните поле 2
2.  Общие положения и понятие международного права охраны окружающей среды 1
3. АйТи Сервис 40 2
4. Новое мышление во внешней политике второй половины 80х гг
5. Юлия или Новая Элоиза Julie ou l Nouvelle H~lo~se 1761
6.  Технология обработки текстовой информации в текстовом процессоре Microsoft Word 2003 1
7. вирус яд и представляют неклеточные формы жизни
8. 2. Год рождения образование 1967г
9. я і 1960я гг з 1970 ~ 1980х гг
10. Химический анализ катионов
11. ТЕМА 15 ОСНОВЫ ЭКОЛОГИЧЕСКОГО ПРАВА 15
12. На тему- Компьютерная мышь по дисциплине
13. тема органов движения состоит их костей мышц и связок
14.  Технология разработки программных продуктов 2 1
15. Базовое понятие ldquo;цивилизованногоrdquo; было развито в XVII веке французскими философами в рамках бинарного
16. і. Проте її складність таємничий характер несхожість а часто і відверта протилежність вихідних настанов фі
17. Я осознала это еще часа четыре назад утирая капли пота под шляпкой и глядя как колеса экипажа наматывают ми.html
18.  Краткое описание ПТСР5 2
19. 1Спокойно доброжелательно 2Спокойно и жёстко 3Резко 4Удивлённо 5С дрожью в голосе 6Кокетливо 7Раз.
20. ТЕМА Организация управления и администрирования в социальной работе ~ особый вид профессиональной деятель