Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема 101 Фінансова звітність підприємств 10

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-06-09

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 18.5.2024

Розділ Х Оцінка фінансового стану та фінансова звітність підприємств

Тема 10.1 Фінансова звітність підприємств

10.1. Характеристика та принципи фінансової звітності.

10.2. Фінансовий аналіз діяльності підприємства та його завдання.

10.3. Показники фінансового стану підприємства.

10.4. Фінансова звітність підприємства.

10.5. Аналіз ділової активності підприємства.

10.1. Характеристика та принципи фінансової звітності.

Під фінансовим станом підприємства також розуміють рівень його забезпеченості відповідним обсягом фінансових ресурсів, необхідних для здійснення ефективної господарської діяльності та своєчасного здійснення грошових розрахунків за своїми зобов’язаннями.

Метою оцінки фінансового стану підприємства виступає пошук резервів збільшення його прибутковості, рентабельності і платоспроможності.

Завдання аналізу фінансового стану:

  1.  дослідження рентабельності та фінансової стійкості підприємства;
  2.  дослідження ефективності використання майна підприємства, забезпечення підприємства власними оборотними коштами;
  3.  об’єктивне оцінювання динаміки та стану ліквідності, платоспроможності і фінансової стійкості підприємства;
  4.  оцінювання становища суб’єкта господарювання на фінансовому ринку та кількісне оцінювання його конкурентоспроможності;
  5.  визначення ефективності використання фінансових ресурсів.

Групи показників, які характеризують фінансовий стан підприємства:

  1.  оцінка майнового стану підприємства (коефіцієнт оновлення основних засобів, коефіцієнт вибуття основних засобів, коефіцієнт зносу основних засобів);
  2.  прибутковість;
  3.  ліквідність і платоспроможність;
  4.  фінансова стійкість і стабільність підприємства;
  5.  рентабельність підприємства;
  6.  показники ділової активності;
  7.  показники акціонерного капіталу.

Інформаційною базою оцінки фінансового стану підприємства є:

  1.  баланс;
  2.  звіт про фінансові результати;
  3.  звіт про рух грошових коштів;
  4.  звіт про власний капітал;
  5.  дані статистичної звітності та оперативні дані.


10.2. Фінансовий аналіз діяльності підприємства та його завдання.

Аналіз фінансового стану є частиною загального аналізу господарської діяльності підприємства, який складається з фінансового та управлінського аналізу, зумовленого відповідним розподілом бухгалтерського обліку.

Фінансовий аналіз є способом оцінки і основою для прогнозування фінансового стану підприємства на підставі інформації, яка міститься у бухгалтерській і фінансовій звітності та оперативних даних.

Предметом фінансового аналізу підприємства є фінансові ресурси та грошові потоки, їх формування та використання.

Основною метою фінансового аналізу є об'єктивна оцінка фінансового стану і виявлення можливостей підвищення ефективності функціонування підприємства.

Основними завданнями аналізу фінансового стану є:

  1.  встановлення рівня майнового забезпечення підприємства й ефективності його використання;
  2.  дослідження прибутковості та платоспроможності підприємства;
  3.  оцінка динаміки стану ліквідності та фінансової стійкості підприємства;
  4.  аналіз ділової активності підприємства;
  5.  визначення ефективності використання підприємством фінансових ресурсів.

Інформаційною базою для проведення фінансового аналізу на підприємстві є дані бухгалтерського балансу та звітів про фінансові результати, рух грошових коштів, про власний капітал, а також оперативні дані підприємства.

За суб'єктами проведення фінансовий аналіз поділяють на внутрішній та зовнішній. Внутрішній аналіз виконують працівники економічних і фінансових служб підприємств, використовуючи при цьому не тільки дані офіційної відкритої фінансової звітності, а й внутрішню інформацію, яка не підлягає розголошенню. Зовнішній аналіз проводять сторонні організації, як правило, аудиторські фірми.

Прийоми та методи, що використовуються при проведенні фінансового аналізу поділяють:

  1.  за ступенем формалізації: формалізовані і неформалізовані. Формалізовані методи є основними для проведення фінансового аналізу, є об'єктивними і в них покладено строгі аналітичні залежності. Нефор-малізовані методи є суб'єктивними, оскільки грунтуються на логічному описуванні аналітичних прийомів;
  2.  залежно від інструментарію, що застосовується в аналізі. Економічні методи — балансовий, простих та складних відсотків, дисконтування та ін. Статистичні методи - методи ланцюгових підстановок, середніх та відносних величин, групування та ін. Ма-тематико-статистичніметоди — кореляційний, регресний та факторний аналізи;
  3.  за типами моделей - дескриптивні, предикативні, нормативні. Дескриптивні монет передбачають для оцінки фінансового стану побудову балансів за даними бухгалтерського обліку, проведення верти-
  4.  кального (аналіз статей балансів у вигляді відносних величин), горизонтального (визначення динаміки балансових статей) та трендового (розрахунок відносних відхилень показників за ряд років від рівня базисного року) аналізу. Предикативні — моделі-прогнози фінансового звіту. Нормативні — моделі, шо дозволяють порівнювати фактичні результати діяльності з нормативними (із законодавчо встановленими, даними галузі економіки та ін.).


10.3. Показники фінансового стану підприємства.

Стійкий фінансовий стан підприємства формується в процесі всієї його виробничо-господарської діяльності. Тому оцінку фінансового стану можна об'єктивно здійснити не через один, навіть найважливіший, показник, а тільки за допомогою комплексу, системи показників, що детально й усебічно характеризують господарське становище підприємства.
Показники оцінки майнового стану
1. Сума господарських коштів, що їх підприємство має у розпорядженні. Цей показник дає загальну вартісну оцінку активів, які перебувають на балансі підприємства. Зростання цього показника свідчить про збільшення майнового потенціалу підприємства.
2. Питома вага активної частини основних засобів. Згідно з нормативними документами під активною частиною основних засобів розуміють машини, обладнання і транспортні засоби. Зростання цього показника в динаміці - позитивна тенденція.
3. Коефіцієнт зносу основних засобів. Показник характеризує частку зношених основних засобів у загальній їх вартості. Використовується в аналізі для характеристики стану основних засобів. Доповненням цього показника є так званий коефіцієнт придатності.
4. Коефіцієнт оновлення основних засобів. Показує, яку частину наявних на кінець звітного періоду основних засобів становлять нові основні засоби.
5. Коефіцієнт вибуття основних засобів. Показує, яка частина основних засобів, з котрими підприємство почало діяльність у звітному періоді, вибула з причини зносу та з інших причин.
Оцінка ліквідності та платоспроможності
1. Величина власного капіталу (функціонуючий капітал). Характеризує ту частину власного капіталу підприємства, яка є джерелом покриття поточних активів підприємства (тобто активів, які мають період обороту менше ніж один рік). Цей розрахунковий показник залежить як від структури активів, так і від структури джерел коштів.

2. Маневреність грошових коштів. Зростання цього показника в динаміці - позитивна тенденція.
3. Коефіцієнт покриття загальний. Характеризує співвідношення оборотних активів і поточних зобов'язань. Для нормального функціонування підприємства цей показник має бути більшим за одиницю. Зростання його - позитивна тенденція. Орієнтовне значення показника підприємство встановлює самостійно. Воно залежатиме від щоденної потреби підприємства у вільних грошових ресурсах.
4. Коефіцієнт швидкої ліквідності. Аналогічний коефіцієнту покриття, але обчислюється за вужчим колом поточних активів (з розрахунку виключають найменш ліквідну їх частину - виробничі запаси).
Кошти, які можна отримати у разі вимушеної реалізації виробничих запасів, можуть бути суттєво меншими за витрати на їх придбання. За ринкової економіки типічною є ситуація, коли під час ліквідації підприємства отримують 40% і менше від облікової вартості запасів. В іноземній літературі трапляється орієнтовне (найнижче) значення цього показника - 1. Однак ця оцінка також досить умовна.
5. Коефіцієнт абсолютної ліквідності (платоспроможності). Він є найбільш жорстким критерієм ліквідності підприємства і показує, яку частину короткострокових зобов'язань можна за необхідності погасити негайно. Рекомендована нижня межа цього показника- 0,2.
6. Частина власних оборотних коштів у покритті запасів. Це вартість запасів, яка покривається власними оборотними коштами. Має велике значення для підприємств торгівлі. Рекомендована нижня межа цього показника - 50%
7. Коефіцієнт покриття запасів. Розраховується як співвідношення величини стабільних джерел покриття запасів і суми запасів. Якщо значення цього показника є меншим за одиницю, то поточний фінансовий стан підприємства вважають недостатньо стійким.
Показники оцінки фінансової стійкості
Одна з найважливіших характеристик фінансового стану підприємства -- забезпечення стабільності його діяльності в майбутньому. Вона пов'язана із загальною фінансовою структурою підприємства, його залежністю від кредиторів та інвесторів.
1. Коефіцієнт концентрації власного капіталу характеризує частку власності самого підприємства у загальній сумі коштів, інвестованих у його діяльність. Чим вищий цей коефіцієнт, то більш фінансове стійким і незалежним від кредиторів є підприємство. Доповненням до цього показника є коефіцієнт концентрації залученого (позикового капіталу). Сума обох коефіцієнтів дорівнює 1 (чи 100%).
2. Коефіцієнт фінансової залежності є оберненим до попереднього показника. Коли його значення наближається до 1 (чи 100%), це означає, що власники повністю фінансують своє підприємство.
3. Коефіцієнт маневреності власного капіталу показує, яка частина власного капіталу використовується для фінансування поточної діяльності, тобто яку вкладено в оборотні кошти, а яку капіталізовано.
4. Коефіцієнт довгострокових вкладень показує, яку частину основних коштів та інших позаоборотних активів профінансовано зовнішніми інвесторами, тобто яка частина належить їм, а не власникам підприємства.
5. Коефіцієнт довгострокового залучення позикових коштів характеризує структуру капіталу. Зростання цього показника - негативна тенденція, яка означає, що підприємство починає все сильніше залежати від зовнішніх інвесторів.
6. Коефіцієнт співвідношення позикових та власних коштів. Зростання цього показника в динаміці також свідчить про посилення залежності підприємства від кредиторів, тобто про зниження його фінансової стійкості.


10.4. Фінансова звітність підприємства.

Фінансовою звітністю є бухгалтерська звітність, що містить інформацію про фінансовий стан, результати діяльності та рух коштів підприємства.

Метою складання фінансової звітності є надання користувачам для прийняття рішень повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан та рух коштів підприємства.

Звітність забезпечує інформаційні потреби користувачів щодо:

  1.  придбання, продажу та володіння цінними паперами;
  2.  участі в капіталі підприємства;
  3.  оцінки якості управління;
  4.  оцінки здатності підприємства своєчасно виконувати свої зобов'язання;
  5.  забезпеченості зобов'язань підприємства;
  6.  визначення суми дивідендів, що підлягають розподілу;
  7.  регулювання діяльності підприємства;
  8.  інших рішень.

Фінансова звітність повинна задовольняти потреби тих користувачів, які не можуть вимагати звітів, складених з урахуванням їх конкретних інформаційних потреб.

До основної фінансової звітності підприємств вміщують:

а) баланс підприємства;

б) звіт про фінансові результати;

в) звіт про рух грошових коштів;

       г) звіт про власний капітал;

ґ) примітки до річної фінансової звітності.

Ці звіти містять статті, склад і зміст яких визначаються відповідними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку.

У фінансовій звітності відображаються показники діяльності і дочірних підприємств, філій, представництв, відділень та інших відокремлених підрозділів підприємства.

Звітним періодом для складання фінансової звітності підприємства, в т. ч. новоствореного, є повний календарний рік. Для підприємств, шо ліквідуються, звітним періодом є період з початку року до моменту ліквідації.

Річний (квартальний) баланс підприємства складається на кінець останнього дня звітного періоду з початку звітного року.

Проміжна (місячна, квартальна) звітність, яка охоплює певний період, складається наростаючим підсумком з початку звітного року.

Якісними характеристиками фінансової звітності вважають слідуюче:

  1.  інформація у фінансових звітах повинна бути доступна і розрахована на однозначне тлумачення її користувачами;
  2.  звітність повинна містити лише доречну інформацію, яка дає змогу вчасно оцінити минулі, теперішні та майбутні події, підтвердити та скоригувати їхні оцінки, зроблені у минулому;
  3.  фінансова звітність повинна бути достовірною;

•дані звітності повинні надавати можливість користувачам порівнювати фінансові звіти підприємства за різні періоди і фінансові звіти різних підприємств.

Підприємства при підготовці фінансової звітності дотримуються таких принципів:

  1.  автономності підприємства — підприємство розглядається як юридична особа, відокремлена від власників, у зв'язку з чим особисте майно і зобов'язання власників не відображаються у фінансовій звітності підприємства;
  2.  безперервності діяльності — передбачає оцінку активів і зобов'язань підприємства, виходячи з припущення, шо його діяльність триватиме далі;
  3.  періодичності — припускає розподіл діяльності підприємства на певні періоди з метою складання фінансової звітності;
  4.  історичної (фактичної) собівартості — визначає пріоритет оцінки активів, виходячи з витрат на їх виробництво та придбання;

нарахування та відповідності доходів і витрат — для визначення фінансового результату звітного періоду зіставляються доходи звітно го періоду з витратами, які були здійснені для отримання цих доходів. При цьому доходи і витрати відображаються в обліку і звітності у момент їх виникнення, незалежно від часу надходження і сплати грошей;

  1.  повного висвітлення — фінансова звітність повинна містити всю інформацію про фактичні та потенційні наслідки операцій та подій;
  2.  послідовності — передбачає постійне (із року в рік) застосування підприємством обраної облікової політики;
  3.  обачності — методи оцінки, шо застосовуються в бухгалтерському обліку, повинні запобігати заниженню оцінки зобов'язань та витрат і завищенню оцінки активів і доходів підприємства;
  4.  превалювання змісту над формою — операції повинні обліковуватись відповідно до їх сутності, а не лише виходячи з юридичної форми;
  5.  єдиного грошового вимірника — передбачає вимірювання та узагальнення всіх операцій підприємства у його фінансовій звітності в єдиній грошовій одиниці.

Так, відображена інформація у формі № 1 "Баланс "стосовно наявності економічних і фінансових ресурсів, які контролюються підприємством, використовується для оцінки структури активів підприємства, ліквідності та платоспроможності підприємства, прогнозування потреби у залучених ресурсах.

У формі № 2 "Звіт про фінансові результати "міститься інформація про доходи, витрати та фінансові результати від звичайної та надзвичайної діяльності, за якою оцінюють і прогнозують прибутковість підприємства, прогнозують структуру доходів і витрат.

Змістом форми № 3 "Звіт про рух грошових коштів "є інформація про рух та використання грошових коштів у фондовій і нефондовій формі протягом звітного періоду. Дані звіту використовують для оцінки та прогнозу усіх видів діяльності підприємства: операційної, інвестиційної та фінансової.

Форма № 4 "Звіт про власний капітал "відображає зміни у складі і структурі капіталу підприємства. Така інформація використовується для оцінки та прогнозу змін у власному капіталі у розрізі джерел його формування.

У формі № 5 "Примітки до річної фінансової звітності" відображається інформація про нематеріальні активи, основні засоби, капітальні та фінансові інвестиції, доходи і видатки, грошові кошти.


10.5. Аналіз ділової активності підприємства.

Фінансову стійкість підприємства тісно пов'язано із перспективною його платоспроможністю, її аналіз дає змогу визначити фінансові можливості підприємства на відповідну перспективу.
Оцінка фінансової стійкості підприємства має на меті об'єктивний аналіз величини та структури активів і пасивів підприємства і визначення на цій основі міри його фінансової стабільності й незалежності, а також відповідності фінансово-господарської діяльності підприємства цілям його статутної діяльності.
Відповідно до показника забезпечення запасів і витрат власними та позиченими коштами можна назвати такі типи фінансової стійкості підприємства:
1) абсолютна фінансова стійкість (трапляється на практиці дуже рідко) - коли власні оборотні кошти забезпечують запаси й витрати;
2) нормально стійкий фінансовий стан - коли запаси й витрати забезпечуються сумою власних оборотних коштів та довгостроковими позиковими джерелами;
3) нестійкий фінансовий стан - коли запаси й витрати забезпечуються за рахунок власних оборотних коштів, довгострокових позикових джерел та короткострокових кредитів і позик, тобто за рахунок усіх основних джерел формування запасів і витрат;
4) кризовий фінансовий стан - коли запаси й витрати не забезпечуються джерелами їх формування і підприємство перебуває на межі банкрутства.
Фінансове стійким можна вважати таке підприємство, яке за рахунок власних коштів спроможне забезпечити запаси й витрати, не допустити невиправданої кредиторської заборгованості, своєчасно розрахуватись за своїми зобов'язаннями.
Оцінку фінансової стійкості підприємства доцільно здійснювати поетапно, на підставі комплексу показників.
Розглянемо на умовному прикладі порядок розрахунку нормативних значень коефіцієнта співвідношення позикових та власних коштів, тобто коефіцієнта структури коштів підприємства (табл. 9.7). Нормативні показники розраховують фінансові аналітики підприємства.

В узагальненому вигляді показники фінансової стійкості підприємства подано в табл. 9.8.

Із таблиці видно, що за відповідний період фінансова стійкість підприємства поліпшилась. Так, якщо на початок періоду, що аналізується, значення коефіцієнта автономії (відношення власних коштів до вартості майна) становило 0,1 (10 %), то на кінець цього періоду воно збільшилось до 0,7 (70 %).
Збільшився коефіцієнт маневреності власних коштів. Це слід розглядати як позитивну тенденцію, оскільки таке збільшення супроводжувалось випереджаючим зростанням власних коштів щодо позичених.
Особливу увагу слід приділити коефіцієнту співвідношення позикових і власних коштів як одному із основних показників оцінки фінансової стійкості. Як видно з табл. 9.6, на початок цього періоду обсяг позикових коштів у 9,6 раза перевищував обсяг власних коштів, тоді як згідно із розрахованим раніше нормативним рівнем названого коефіцієнта позикові кошти не повинні були перевищувати 80 % власних коштів.
На кінець періоду фактичний коефіцієнт співвідношення позикових та власних коштів дорівнював 0,59, що на 0,41 відсоткового пункта (майже вдвічі) нижче за нормативний (максимально допустимий) (0,98).
Отже, підприємство за рік, що аналізується, трансформувалось із фінансове нестійкого, залежного підприємства у підприємство з певним запасом фінансової стійкості. Перетворення підприємства на фінансово стійке дає підстави вважати його надійним та перспективним діловим партнером.
Ці висновки можуть бути підтверджені і детальнішим аналізом обертання матеріальних оборотних коштів та коштів у розрахунках (табл. 9.9).
Як видно із таблиці, термін обертання матеріальних оборотних коштів по підприємству набагато повільніший за термін обертання коштів у розрахунках. Відтак можна зробити висновок, що у звітному періоді терміни обертання як матеріальних оборотних коштів, так і обертання коштів у розрахунках зросли. Дебіторська заборгованість перетворювалась на кошти частіше, ніж закінчувався




1. реферату Форма структура і зміст балансуРозділ Бухгалтерський облік оподаткування Форма структура і зм
2. Паблик рилейшнз и паблисити
3. КОНТРОЛЬНАЯ РАБОТА По дисциплине Английский язык Выполнила- Гнездилова Юлия Юрьевна
4. Реферат- Хрящевая и костная рыба
5. Лекция 7 260312 Учение об инфекции Инфекционный процесс заражение ~ совокупность физиологических и па
6. Дистанционное обучение как показатель развития культуры сферы образования
7. Информационные системы менеджмента1
8. Архитектура компьютеров Многообразие компьютеров
9. ЛЕКЦИЯ 2 3. Энергетическая сила излучения ~ отношение потока ОИ распространяющегося от источника внутри.
10. The wr of the roses
11. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ ДЛЯ ОБУЧАЮЩИХСЯ ’7 к внеаудиторной самостоятельной работе по дисципл.html
12. рефератов по физре
13. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата філологічних наук Харків
14. . Психология управления- ее объект и предмет Психология управления ~ наука которая продуцирует психологич
15. тематик Литератор Историк Англичанка Учительница Музыки
16. сочинение по литературе C5 В задании С5 от вас требуется дать развёрнутый ответ на один из трех проблемных
17. Лекция шестая. СОЦИОЛОГИЯ ЭМИЛЯ ДЮРКГЕЙМА Содержание 1
18. Жорж Шарль Дантес (Геккерн)
19. сть в моносл. Глубина зондирования Анализ по глубине Колич
20. Существенные события после отчетной даты