Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

різному інтерес виступає як вибіркова спрямованість особистості на ту чи іншу діяльність як прояв емоці.html

Работа добавлена на сайт samzan.net:


7

ПІЗНАВАЛЬНИЙ ІНТЕРЕС ЯК ОСОБЛИВИЙ ВИД ІНТЕРЕСІВ

В основі  сучасних  досліджень  пізнавального інтересу лежать праці Л.С.Виготського, С.Л.Рубінштейна, А.О.Смірнова, Б.М.Теплова, В.Н.Мясіщева, Л.В.Занкова, Д.Н.Узнадзе, Г.С.Щукіної та інших відомих психологів.  Поняття інтересу трактується по-різному,  інтерес виступає як вибіркова спрямованість  особистості  на ту чи іншу діяльність, як прояв емоційної та мислительної активності, як своєрідний сплав емоційно-вольових та інтелектуальних процесів, як структура, що складається з домінуючих потреб, як ставлення людини до світу. Таким чином,  психологічне поняття “інтерес” характеризується багатогранністю свого змісту, форм прояву та ролі для становлення і життєдіяльності особистості.

Єдиним для  всіх  авторів  у  розумінні  інтересу  є  поняття вибірковості, яке відображає сутність цього,  у багатьох відношеннях загадкового і досі до кінця не вивченого явища. Через інтерес поновлюється зв’язок суб’єкта з об’єктивним  світом. Та предметом інтересу для людини буває далеко не все, а лише те, що має для неї необхідність, значимість, цінність і привабливість. Чому людей, що живуть в одному й тому ж соціально-культурному економічному та побутовому середовищі,  цікавлять різні об’єкти навколишнього світу? Чому діти, що  виховуються  в  одній  сім’ї  або вчаться в одному класі, залюбки наслідують або відкидають досвід старших? Чому однакові педагогічні  умови  спонукають  до  різних висновків,  дій, післядій і бажань? Відповісти на ці запитання науці вдалося поки що частково,  головним чином на основі експериментальних спостережень, статистичного аналізу,  вивчення психічних процесів та узагальнення тенденцій розвитку людського суспільства в цілому та окремих вікових груп дітей і дорослих.

Не вдаючись до аналізу визначення інтересу, дозволимо припустити, що саме він дає людині шанс залишитись неповторною індивідуальністю, йти своїм шляхом  у  житті,  творчо  самостверджуватись, ініціативно працювати.  Через  пізнання  предмета інтересу зрештою відбувається розвиток особистості. А інтереси, що об’єднують людей, являють собою основу свідомого розвитку суспільства та збільшують ефективність управління соціальними процесами.

В.Н.Мясіщев відзначає,  що інтерес - це  активне  пізнавальне ставлення людини   до   світу.  Отже,  інтерес  і  пізнання  тісно пов’язані між собою,  і якщо пізнання в якійсь  мірі  можливе  без інтересу, то інтерес виникає, активізується, розвивається і зникає при умові здатності людини до пізнання і внаслідок його.

Інтерес як  вибіркове  ставлення  особистості   розглядається соціологією. Ставлення  (атитюди  /attitudes/) проявляються в системі диспозицій особистості,  які обумовлюють її спрямованість  та спонукають до  діяльності.  В.А.Ядов  розглядає  інтереси як прояв потреб - а одного боку і як передумову соціальних установок, ціленисних орієнтацій та мотивів - з другого.  На наш погляд, інтереси посідають особливе місце в мотиваційній сфері,  бо вони характеризуються більшою конкретністю порівняно з іншими вищезгаданими елементами системи диспозицій.  В останнє десятиріччя ряд  досліджень присвячено соціальним   установкам   (В.Г.Циплюк,  Н.Н.Чавчавадзе, Д.А.Чарквіані) та ціннісним орієнтаціям (С.Г.Єлізаров, І.Ф.Ерш).

Педагогічний підхід до проблеми інтересу пов’язаний  із  вивченням умов  його  розвитку  в навчальній та позанавчальній діяльності, а також з виявленням методів і прийомів формування інтересу як цінної риси особистості і основи успішності.  Зацікавити,  а не дати знання в готовому вигляді - завжди було метою дидактики і теорії виховання. Це завдання розглядалося педагогами всіх епох.

В усіх  підходах затвердилось поняття “пізнавальний інтерес”, яке вживалося в значенні інтересу до  опанування  будь-якою  новою інформацією, у тому числі - до навчання.  Систематизація інтересів включає інтереси глобальні та локальні,  державні та окремих категорій населення,  професійні  та сімейні,  колективні та індивідуальні, технічні, художні, гуманітарні, спортивні і таке інше. Вважаємо, що  пізнавальний інтерес має відношення до будь-якої з названих - адже всі вони не існують  без  усвідомлення  нового.  Тому правомірно назвати пізнавальний інтерес особливим видом інтересів, який, за висловом Х.Д.Ушинського, є інтересом, повним змісту.

У педагогіці можна зустріти термін  “навчальний  інтерес”  як синонім “пізнавального інтересу”. У зарубіжних джерелах використовується поняття “інтелектуальний  інтерес”.  Пізнавальний  інтерес включає в  себе  навчальний  і  інтелектуальний інтереси.  Він матеріалізується в  єдності  важливих   для   розвитку   особистості психічних якостей,  таких як активний пошук,  домисли,  готовність дати оцінку,  тощо. В пізнавальний інтерес також вплетені емоційні прояви: здивування,  чекання  нового,  переживання інтелектуальної радості та успіху. У цьому сплаві психічних процесів і станів важливим елементом є вольове зусилля.  Адже пізнавальний процес, який протікає під   впливом   пізнавального   інтересу,   являє   собою своєрідний рух, що супроводжується подоланням труднощів сприймання нової інформації, її розуміння та інтеріорізації.

У загальному пізнавальний інтерес являє собою вибіркову спрямованість до  області  пізнання,  до її предметної і процесуальної сторін. Інтерес до пізнання є самоцінною сутністю людини, без якої вона перестає бути особистістю і реагувати на навколишній світ,  у якому живе  (Б.Г.Ананьєв,  А.Д.Іхтомський).  Втрата  пізнавального інтересу призводить,  як відомо,  до спустошення і психічних порушень особистості.  Тому створення умов для активізації та розвитку пізнавальних інтересів втілює, перш за все, гуманістичну ідею. Та не менш важливим є завдання підготовки молодого покоління до вибору професії, спілкування в колективі, виконання соціальних функцій.

Метою нашого  дослідження  є  вивчення пізнавальних інтересів старшокласників різних типів загальноосвітніх середніх шкіл: міських, сільських,  шкіл-інтернатів  та шкіл з поглибленим вивченням іноземної мови. Тут об’єктом пізнавальних інтересів виступає зміст навчальних предметів, оволодіння якими складає основне призначення учня. Виховання через навчальні предмети створює  умови  для  гармонійного розвитку особистості.

Юнацький вік  -  це  період,  коли дитяча мрія про майбутнє змінюється роздумами про нього з урахуванням власних можливостей і умов життя,  коли з’являються наміри реалізувати прагнення в практичній діяльності. Є багато  причин,  що  стимулюють  пізнавальні інтереси учнів: люди, книги, засоби масової інформації, екскурсії; та передусім - це навчальна діяльність.  Для  більшості  учнів  в період навчання  в школі інтерес до пізнання активно розвивається. Сьогодні психологів займає тема інтересів, поглядів та виховання молоді. Турбота  про майбутнє України ставить питання глибоко проникати в проблеми молодого покоління, вивчати його інтереси й потреби.

Вивчення пізнавальнім  інтересів  старшокласників проводилось методом анкетування.  Аналіз анкетних даних, доповнений статистичною обробкою,  дає  можливість встановити взаємозв’язок потенціалу інтересів і рівня успішності учнів, інтерес до навчального предмета активізується  при  успішності більше 3 балів і дуже інтенсивно розвивається при  успішності  4,3  бала,  досягаючи   апогею   при успішності 4,9-5 балів.

Анкетування мало  позитивне  значення не тільки для отримання наукового матеріалу, але й для самоаналізу учнів; воно також допомогло вчителям  поглибити  їхнє  уявлення  про особистість того чи іншого вихованця, його інтереси та прагнення.

Анкета закритого типу допомогла учням виділити основні і  додаткові інтереси  серед  предметів  учбового  плану  11  класу,  у відповідності до якого було передбачено  24  різновидності  пізнавальних інтересів.  Під час заповнення анкет старшокласники додали інтереси в таких галузях:  політика,  промисловість, право, танці, спорт, маркетинг, кулінарія та деякі інші.

У результаті  експерименту  була розроблена функціональна модель пізнавальних інтересів старшокласників та виявлена питома вага кожного  з  пізнавальних  інтересів  для різних типів загально-освітніх середніх шкіл.  Одночасно з вивченням пізнавальних  інтересів старшокласників  зроблена спроба встановити стимули їх активізації та розвитку.  Опитування і  спостереження  показали,  що кожний педагог  намагається  своїми методами розширити пізнавальні інтереси школярів.  Їх узагальнення дозволило  визначити  найбільш ефективними в шкільній практиці такі стимули:

- приклад дій педагога в різних ситуаціях;

- висока ерудиція і вміння цікаво і доступно передавати знання;

- вірна порада, цікава пропозиція;

- поважливе ставлення до учнів;

- надання безкорисливої допомоги в скрутній ситуації;

- заслужена похвала,  адекватна оцінка;

- цікаві бесіди з врахуванням інтересів школярів.

Висновки

1. Інтерес являє собою ланку системи диспозиції особистості, її потреб та основу соціальних установок, ціннісних орієнтацій і мотивів; інтерес матеріалізується у вибірковому ставленні  особистості до навколишнього світу і до самої себе.

2. Пізнавальний  інтерес  - є самоцінна сутність людини,  без якої вона перестає бути особистістю;  пізнавальний інтерес - особливий вид інтересів, притаманний кожному з інших видів.

3. Пізнавальний інтерес найбільш ефективно активізується в навчальній діяльності, засобами якої можна управляти процесом розвитку інтересів особистості.

4. Функціональна модель пізнавальних інтересів старшокласників включає зміст (основні  і  додаткові  інтереси),  форми  активізації інтересів та стимули їх розвитку.

Література

1. Гордон  Л.Д.  Психологія  і педагогіка інтересу. - К.:  Радянська школа, 1940. - 123 с.

2. Киричук 0. Б.  Виховання в учнів інтересу до навчання. - К.: “Знання”, 1986. - 48 с.

3. Ананьин С. А.  Интерес:  по учению современной психологии и педагогики. - К., 1915. - 500 с.

4. Иванов В. Г. Развитие и воспитание познавательных интересов старших школьников. - Л.: ЛГУ, 1959. - 82 с.

5. Рубинштейн М.М. Воспитание читательских интересов у школьников. - М.: Учпедгиз, 1950. - 214 с.

6. Здравомыслов А.Г. Потребности. Интересы. Ценности. - М.: Политиздат, 1986. - 223 с.

7. Щукина Г.И. Педагогические проблемы формирования познавательных интересов учащихся. - М.: Педагогика, 1986. - 208 с.




1. Литература - Хирургия (Панкреатит)
2. 1 Роль и место интеллектуальной собственности в развитии общества 6 1
3. Отчет по лабораторной работе ’ 7 ldquo;Измерения в цепях с распределенными параметрамиrdquo;.html
4. Влияние культурно-досуговой деятельности на заключенных
5. Наименование или характеристика электрических сигналов
6. на тему- Технопарки в России
7.  Исходные данные для проектирования 2
8. прусская война 1870~1871 завершила эпоху формирования национальных государств в Западной Европе; на европейско
9. ВАРИАНТ 2 Практическая часть контрольной работы по дисциплине АНАЛИЗ ХОЗЯЙСТВЕННОЙ ДЕЯТЕЛЬНОСТИrdqu.
10. Тема 4Курс стрільб ЗРК військ ППО СВ ОсаАКМ
11. Влияние кислорода на активность нанесенного ванадиевого катализатора в процессе газофазной полимеризации этилена
12. тема общественных отношений в которую вступает человек Критерии возрастной периодизации Д
13.  В першому наближенні приймаємо ~ 1
14. Реферат Історія виникнення і розвиток гештальттерапії
15. Тема 9 Електробезпека
16. Лекция 1 Политология как наука 1 Предмет политологии
17. Тема 28 Ценообразование прибыль и рентабельность Лекция 11
18. Тема- Seasons Тип урока- урок закрепления знаний
19. Н.Честнейшина
20. і. Таким чином скасування кріпацтва в Західній Україні практично не полегшило становища селян