Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата наук з фізичного виховання і спорту1

Работа добавлена на сайт samzan.net:


ЛЬВІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ІНСТИТУТ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ

ШАНДРИГОСЬ ВІКТОР ІВАНОВИЧ

УДК 796:371.321+004.42

КОМП'ЮТЕРИЗАЦІЯ ПРАЦІ

ВЧИТЕЛЯ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ

24.00.02 – Фізична культура, фізичне виховання

різних груп населення

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата наук з фізичного виховання і спорту

Львів – 2002

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано в Тернопільському державному педагогічному університеті імені Володимира Гнатюка Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник:  кандидат педагогічних наук, доцент

Омельяненко Володимир Григорович, Тернопільський державний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка, доцент кафедри теоретичних основ і методики фізичного виховання.

Офіційні опоненти:   доктор фізико-математичних наук, професор

Огірко Ігор Васильович, Львівський державний інститут фізичної культури, професор кафедри олімпійського і професійного спорту;

кандидат педагогічних наук, доцент

Презлята Ганна Василівна, Прикарпатський університет імені Василя Стефаника, доцент кафедри теорії і методики фізичної культури і спорту.

Провідна установа:  Харківська державна академія фізичної культури, кафедра теорії і методики фізичного виховання, Державний комітет з питань фізич-ної культури і спорту України, м. Харків.

Захист відбудеться 31 жовтня 2002 року о 16 годині 30 хвилин на засіданні спеціалізованої вченої ради К 35.829.01 Львівського державного інституту фізичної культури (79000, м. Львів, вул. Костюшка, 11).

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Львівського державного інституту фізичної культури (м. Львів, вул. Костюшка, 11).

Автореферат розіслано 30 вересня 2002 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради      О.М. Вацеба

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність. У Законі України "Про освіту", Державній національній програмі "Освіта" /Україна ХХІ століття/, Законі України "Про загальну середню освіту" поставлено стратегічне завдання—оновлення змісту освіти, приведення його у відповідність до сучасних потреб особи і суспільства. Одним із шляхів реформування загальної середньої освіти є її інформатизація.

Програма інформатизації загальноосвітніх навчальних закладів, комп'ютеризації сільських шкіл на 2001 - 2003 роки, Указ Президента України "Про додаткові заходи щодо забезпечення розвитку освіти в Україні" спрямовують фахівців на розробку комп'ютерних технологій, які мають забезпечити інтенсифікацію технологічних процесів освіти; диференціацію навчально-виховного процесу з метою створення умов для якнайповнішого розвитку здібностей дітей; удосконалення управління освітою; поліпшення стану науково-методичного забезпечення діяльності навчальних закладів.

У Державних вимогах до системи фізичного виховання дітей, учнівської і студентської молоді, Концепції фізичного виховання в системі освіти України, цільовій комплексній програмі "Фізичне виховання—здоров'я нації", Концепції безперервної фізкультурно-оздоровчої роботи з учнями загальноосвітніх шкіл зазначено, що підвищення ефективності навчально-виховного процесу на сучасному етапі пов'язано з використанням технічних засобів. Необхідно розширити і впровадити в навчально-виховний процес комп'ютерні навчальні і тренувальні програми, здійснити комп'ютеризацію навчально-методичної літератури, озброїти педагога проґресивною теорією і технологією навчальної роботи. Комп'ютеризація праці вчителя фізичної культури дозволить за мінімальний час і з мінімальними зусиллями організувати навчальну роботу, оптимізувати процес фізичного виховання школярів.

Знижує ефективність фізичного виховання погана його організація. Як зазначають О.В.Соломонко (1987), І.Г.Скачков (1991), В.М.Крамських (1994), Г.В.Воробей (1997), М.В.Молнар (2000), В.Ришковськи (2002) та інші, часто вчитель фізичної культури не володіє об'єктивною інформацією щодо рівня фізичного розвитку, соматичного здоров'я і фізичної підготовленості школярів. Неґативно відбивається на якості процесу фізичного виховання і відсутність оціночних таблиць, які б відповідали особливостям учнів окремого реґіону. Одним із шляхів вирішення цієї проблеми в сучасних умовах, як вважають Р.Т. Раєвський, В.Г. Ареф'єв, М.Д. Зубалій, В.І. Кубасова, В.В. Столітенко, (1994), є широке впровадження нових технологій автоматизації інформації і створення на цій основі банку даних про фізичний стан дитини.

Проблемою використання комп'ютерних технологій у галузі фізичної культури і спорту в Україні займалися Л.Я.Иващенко, Е.Я.Пирогова, Н.П.Страпко (1988), В.Шаповалова (1992, 1999), С.А.Душанін (1994), В.В.Шигалевский (1996, 1999, 2000), С.С.Єрмаков (1997), Ю.Човнюк, С.Канішевський (1997, 2000), Р.Т.Раевский (1998), В.С.Ашанін (1998), Яддаден Белькасем (1999), І.В.Огірко (2000) та інші. Програми, розроблені цими авторами, мають різну спрямованість: оздоровчу, навчальну, тренувальну. Комп'ютерних технологій, що використовуються для організації навчальної роботи вчителя фізичної культури, серед них немає.

Педагогічна і методична значущість даної проблеми та її недостатня теоретична, методична і практична розробка для фізичного виховання молодших школярів зумовили вибір теми дисертаційного дослідження, визначення об'єкту, предмету, мети та завдань наукового пошуку.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами.

Дисертаційну роботу виконано відповідно до Зведеного плану науково-дослідної роботи у сфері фізичної культури і спорту на 1998-2000 рр., Державного комітету України з фізичної культури і спорту (лист Державного науково-дослідного інституту фізичної культури і спорту №18/256 від 16.03.1999р.) за напрямком дослідження 1.2.11. – "Оптимізація процесу фізичного виховання шкільної молоді" та теми 2.1.6. Зведеного плану науково-дослідної роботи у сфері фізичної культури і спорту на 2001-2005 рр., Державного комітету молодіжної політики, спорту і туризму України, номер державної реєстрації 0102U005721. Роль автора у виконанні цієї теми полягала у розробці і перевірці ефективності комп'ютерної програми "Здоров'я дитини"; зборі і опрацюванні результатів тестування фізичного стану дітей молодшого шкільного віку Тернопільської області та розробці оціночних шкал фізичного розвитку і фізичної підготовленості для учнів 7-10 років Тернопільської області.

Об'єкт дослідження  професійна діяльність вчителя фізичної культури.

Предмет дослідження – навчальна робота вчителя фізичної культури.

Мета дослідження – обґрунтувати ефективність використання комп'ютера у підготовці вчителя фізичного виховання до уроку.

У процесі дослідження вирішувалися такі завдання:

1. Вивчити стан застосування комп'ютерних технологій у фізичному вихованні школярів.

2. Розробити і перевірити ефективність комп'ютерної програми "Здоров'я дитини".

3. Визначити та оцінити рівень фізичного стану дітей молодшого шкільного віку Тернопільської області.

4. Розробити реґіональні оціночні шкали фізичного розвитку і 12-бальні таблиці фізичної підготовленості для учнів 7-10 років Тернопільської області.

Для вирішення поставлених завдань були використані такі методи дослідження: теоретичний аналіз і узагальнення літературних джерел; соціологічне опитування; біологічні методи; педагогічне тестування; педагогічні спостереження; педагогічний експеримент; математична статистика.

Наукова новизна роботи:

- розроблено комп'ютерну програму "Здоров'я дитини", яка призначена для вчителів фізичної культури, інспекторів з фізичного виховання, науковців у галузі фізичної культури і спорту та фахівців, які цікавляться проблемами фізичного виховання школярів;

-  виявлено нові дані про рівень фізичного стану учнів чистої і радіаційно забрудненої територій Тернопільської області та проведено їх порівняльний аналіз;

-  розроблено реґіональні оціночні шкали фізичного розвитку і 12-бальні таблиці фізичної підготовленості дітей молодшого шкільного віку Тернопільської області, які проживають на чистій і забрудненій радіонуклідами територіях.

Практичне значення роботи полягає у розробці комп'ютерної програми "Здоров'я дитини", методичних рекомендацій щодо застосування комп'ютерної програми "Здоров'я дитини" в процесі фізичного виховання молодших школярів, а також рекомендацій "Методи оцінки фізичного стану школярів в процесі фізичного виховання", які призначені для студентів, вчителів фізичної культури, аспірантів та науковців.

Комп'ютерна програма "Здоров'я дитини" та методичні рекомендації впроваджені в практику роботи середніх загальноосвітніх шкіл № 9 м. Тернополя, № 1 м. Заліщики, № 4, № 5 м. Чорткова Тернопільської області, факультету фізичного виховання та факультету підготовки вчителів початкових класів Тернопільського державного педагогічного університету імені В.Гнатюка, про що є відповідні акти.

Особистий внесок автора полягає у розробці і науковому обґрунтуванні комп'ютерної програми "Здоров'я дитини", у самостійному виконанні всього експериментального дослідження, зборі інформації, статистичній обробці та аналізі даних, описі та узагальненні результатів.

Апробація результатів дослідження здійснювалась шляхом публікацій науково-методичних праць і виступів на таких наукових конференціях: Всеукраїнська наукова конференція "Оптимізація процесу фізичного виховання в системі освіти" (Тернопіль, 2000); IV, V і VI Міжнародна наукова конференція "Молода спортивна наука України" (Львів, 2000; 2001; 2002); ІІ Всеукраїнська наукова конференція "Концепція розвитку галузі фізичного виховання і спорту в Україні" (Рівне, 2001); І Міжрегіональна науково-практична конференція "Кінезіологія в системі культури" (Івано-Франківськ, 2001); IV Міжнародна науково-практична конференція "Фізична культура, спорт та здоров'я нації" (Вінниця, 2001); ІІ Міжнародна науково-методична конференція "Фізичне виховання, спорт і культура здоров'я у сучасному суспільстві" (Луцьк, 2002); ІІІ Міжнародний конґрес валеологів (Санкт-Петербург, Росія, 2002), а також на загальнофакультетських та кафедральних науково-методичних конференціях.

Вірогідність результатів дослідження забезпечувалася методологічним і теоретичним обґрунтуванням його основних положень, відповідністю застосованого комплексу методів дослідження предмету, меті та завданням; репрезентативністю вибірки учасників педагогічного експерименту; об'єктивністю критеріїв оцінки кількісних показників експериментальних даних; якісним та кількісним статистичним аналізом отриманих результатів.

Публікації. За результатами досліджень опубліковано 17 одноосібних робіт, в тому числі 10 статей у фахових виданнях ВАК України і 2 методичні рекомендації.

Структура і обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, п'яти розділів, висновків, списку використаної літератури, додатків. Роботу викладено на 245 сторінках комп'ютерної верстки, текст містить 45 таблиць, 18 рисунків, 11 додатків; використано 332 джерела (з них 15 іноземних).

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність теми, визначено мету і завдання дослідження, сформульовано наукову новизну та практичне значення роботи, особистий внесок автора, вказується сфера апробації основних результатів дослідження.

У першому розділі "Організаційно-методичні засади фізичного виховання школярів" подається обґрунтування концепції дослідження, порівняльний огляд науково-педагогічної літератури щодо організації навчальної роботи вчителя фізичної культури, яка включає планування навчального матеріалу, диференційований підхід до навчання, організацію уроку фізичної культури, дозування фізичних навантажень на заняттях та педагогічний контроль. Аналіз літератури дозволив ознайомитися з комп'ютерними технологіями, призначеними для роботи у галузі фізичного виховання і спорту, зокрема для роботи із школярами. Поряд із підбором методів оцінки фізичного стану школярів для створення комп'ютерної програми проаналізовано найбільш поширені та доступні для практичного використання біологічні методи визначення функціональних можливостей, фізичного розвитку, системи тестування рухових здібностей молодших школярів та алґоритми розробки оціночних шкал.

У другому розділі "Організація, континґент і методи дослідження" описуються методи дослідження, контрольні вправи та організація тестування фізичного стану молодших школярів; характеризується континґент досліджуваних і методи дослідження.

Для вирішення поставлених завдань використовувалися такі методи дослідження: теоретичний аналіз і узагальнення даних науково-методичної літератури—для вивчення стану досліджуваної проблеми; метод соціологічного опитування—для визначення стану запровадження комп'ютерних технологій у навчальний процес; педагогічні спостереження—для аналізу та оцінки організації навчальної роботи вчителя фізичної культури, реакції дітей на фізичні навантаження; педагогічний експеримент проводився для перевірки ефективності рекомендацій комп'ютерної програми "Здоров'я дитини"; метод педагогічних контрольних випробувань (тести) використовувався для визначення рівня фізичної підготовленості; біологічні методи використовувалися для визначення рівня фізичного стану молодших школярів; методи математичної статистики використовувалися для статистичної обробки одержаних результатів.

Дослідження проводилось у чотири етапи.

На першому етапі (вересень 1999 р. - травень 2000 р.) було проведено аналіз і узагальнення даних науково-методичної літератури, що відображає стан проблеми. Це дозволило визначити мету і завдання дослідження. З метою усунення комплексу недоліків запровадження комп'ютерних технологій у навчальний процес, визначення підходів до оптимізації структури і змісту комп'ютерної підготовки вчителів фізичного виховання серед даної категорії фахівців було проведено соціологічне опитування. Анкетному опитуванню були піддані 109 вчителів фізичної культури м. Тернополя та Тернопільської області.

Опитування вчителів фізичної культури показало, що вони мають потребу у використанні комп'ютерних технологій. Переважна більшість респондентів (68%) вважають за необхідне використання комп'ютерних програм у навчальному процесі. Однією з причин, які заважають їх впровадженню, є обмежена кількість комп'ютерних програм, призначених для фізичного виховання школярів (60%).

На цьому етапі була розроблена комп'ютерна програма "Здоров'я дитини".

На другому етапі (червень 2000 р. - серпень 2000 р.) було визначено експериментальну базу і розроблено програму дослідження. Для педагогічного експерименту було обрано СЗШ №9 м. Тернополя. Для визначення показників фізичного стану молодших школярів забрудненої зони Тернопільської області були обрані СЗШ №5 м. Чорткова, №1 м. Заліщики і №4 смт. Заводське. Для визначення показників фізичного стану молодших школярів чистої території Тернопільської області були обрані СЗШ №9 м. Тернополя, с. Озеряни, с. Осівці та с. Чабарівка.

На третьому етапі (вересень 2000 р. - квітень 2001 р.) вивчалися показники фізичного розвитку, функціонального стану і фізичної підготовленості молодших школярів 7-10 років Тернопільської області чистої і забрудненої територій. Всього було обстежено 1172 учнів: 602 хлопчиків та 570 дівчаток. З дітей 7-8 років чистої території була сформована експериментальна (ЕГ) (26 хлопчиків та 28 дівчаток) та контрольна групи (КГ) (30 хлопчиків та 27 дівчаток).

Результати тестування були обчислені за допомогою розробленої комп'ютерної програми. На основі опрацьованих результатів учителям були дані відповідні рекомендації щодо організації навчальної роботи. Навесні 2001 року було проведене повторне визначення рівня фізичного розвитку, функціонального стану і фізичної підготовленості школярів 7-8 років.

На четвертому етапі (червень 2001 р. – жовтень 2002 р.) було проаналізовано результати педагогічного експерименту, визначено їх статистичну достовірність, оцінено ефективність розробленої комп'ютерної програми та здійснено літературне оформлення роботи.

З метою пошуку нових сучасних засобів підвищення ефективності організації навчальної роботи вчителя фізичної культури була розроблена комп'ютерна програма "Здоров'я дитини". Програма складається з чотирьох взаємопов'язаних блоків: "Робота з учнем", "Оцінка показників", "Сервіс" та "Допомога". Кожен із цих блоків вирішує конкретні завдання і може використовуватися незалежно від інших (рис. 1).

Рис. 1. Структура комп'ютерної програми "Здоров'я дитини"

У третьому розділі "Організація навчальної роботи вчителя фізичної культури" обґрунтовуються рекомендації, видані комп'ютерною програмою "Здоров'я дитини", щодо організації навчальної роботи вчителя фізичної культури.

Планування уроків з фізичної культури в дослідних групах базувалось на основі вимог навчальної програми. Проте в ЕГ уроки фізичної культури проводилися з урахуванням рекомендацій, виданих комп'ютерною програмою "Здоров'я дитини", щодо планування навчального матеріалу, дозування навантаження і засобів навчання. Планування навчального матеріалу здійснювалося на основі рекомендацій А.В.Цьося. В КГ планування навчального матеріалу вчитель фізичної культури виконував самостійно.

Керуючись вимогами шкільної програми фізичного виховання, комп'ютерна програма пропонувала вправи з розділу гімнастики, легкої атлетики, спортивних, рухливих і народних ігор.

Індивідуальний підхід у процесі фізичного виховання першокласників реалізовувався у диференціюванні навчальних завдань та шляхів їх виконання, норм фізичних навантажень та засобів їх регулювання, методів та прийомів дидактики відповідно до індивідуальних особливостей організму дитини.

Комп'ютерна програма "Здоров'я дитини" може планувати дозування фізичних навантажень як для чистих територій, так і для радіаційно забруднених. Дозування фізичних навантажень на уроці фізичної культури з першокласниками в ЕГ відбувалося за рекомендаціями М.М.Линця і Б.М.Шияна.

Для проведення основного педагогічного експерименту діти експериментальної групи були поділені комп'ютерною програмою "Здоров'я дитини" на три підгрупи (ЕГ-1, ЕГ-2, ЕГ-3). Поділ на підгрупи здійснювався за результатами тестування фізичної підготовленості першокласників. На основі цих результатів, використовуючи рекомендації щодо дозування навантаження, комп'ютерною програмою був вирахуваний відсоток інтенсивності тестових вправ для учнів кожної підгрупи (табл. 1).

Таблиця 1

Інтенсивність навантаження для учнів експериментальної групи,

рекомендована комп'ютерною програмою "Здоров'я дитини"

У четвертому розділі "Характеристика фізичного стану школярів Тернопільської області" досліджувалася фізична підготовленість і соматичне здоров'я школярів 7-10 років, які проживають у зоні радіаційного забруднення та на чистій території Тернопільської області. Ці дані порівнювалися із середніми показниками Державної системи тестів і нормативів оцінки фізичної підготовленості населення України та шкалою оцінки Г.Л. Апанасенка (1992). Показники фізичного стану молодших школярів чистої та радіаційно забрудненої територій Тернопільської області порівнювалися також із показниками аналогічних територій інших реґіонів України. У розділі подано порівняльний аналіз фізичного розвитку, фізичної підготовленості, функціональних можливостей дітей 7-10 років, які проживають в умовах підвищеної радіоактивності та на чистих територіях Тернопільської області.

Порівняння показників фізичного стану учнів молодшого шкільного віку території радіаційного забруднення Тернопільської області із показниками школярів інших забруднених територій України свідчить про те, що в цілому школярі Тернопільщини мають кращі показники фізичного стану, ніж учні цього ж віку Вінницької та Житомирської областей, але гірші, ніж показники учнів чистої зони.

Порівняльний аналіз результатів фізичного стану молодших школярів у 2000 році з аналогічними результатами однолітків у 1984 році (табл. 2) виявив, що молодші школярі в 1984 році були вищими та мали кращі результати життєвої ємності легень, підтягування (дівчата), кистьової динамометрії; за масою тіла, периметром грудної клітки і результатами бігу на 30 м вони є однаковими; гіршими виявилися показники стрибка у довжину з місця і підтягування. Узагальнюючи результати порівняльного аналізу, можна говорити про погіршення фізичного стану молодших школярів протягом останніх 18 років.

Таблиця 2

Зміни показників фізичного стану дітей 7-10 років Тернопільської області

за період з 1984 по 2000 роки (Мх)

Аналіз результатів тестування фізичної підготовленості першокласників виявив середній рівень розвитку фізичних якостей. Практично всі результати, за винятком показника згинання і розгинання рук в упорі лежачи на підлозі (4 бали), знаходяться в межах 1—3 балів.

На підставі результатів тестування фізичного розвитку, статичного здоров'я та фізичної підготовленості молодших школярів були розроблені реґіональні оціночні шкали фізичного розвитку та 12-бальні таблиці фізичної підготовленості для учнів загальноосвітніх шкіл І ступеня Тернопільської області. Розробка оціночних шкал здійснювалася на основі перцентильного методу з урахуванням статевих і вікових особливостей дітей.

У дослідженні виявлені переважно статистично достовірні відмінності (P<0,001) між показниками фізичного стану дітей екологічно чистої та радіаційно забрудненої територій Тернопільської області. Результати показують, що фізичний стан школярів, які проживають на забруднених територіях, гірший, ніж у ровесників з екологічно чистої території. Це підтверджено даними тестування фізичного розвитку; показників роботи серцево-судинної та дихальної систем, а також основних фізичних якостей учнів: швидкості, витривалості, сили і швидкісно-силових якостей (стрибок у довжину з місця, стрибок угору з місця).

Визначені під час дослідження показники зросту, маси тіла, життєвої ємності легень, кистьової динамометрії, частоти серцевих скорочень, артеріального тиску та індексу Руф'є були використані для визначення рівня соматичного здоров'я за методикою Г.Л.Апанасенка. Після проведення експерименту практично за всіма показниками фізичного здоров'я в ЕГ відбулися позитивні статистично значимі (P<0,05) зрушення (рис. 2). Життєвий індекс у хлопчиків і дівчаток ЕГ виявився кращим за аналогічні показники КГ відповідно на 17,96 і 15,81%; силовий індекс—на 12,29, і 14%; показники індексу Робінсона—на 1,72 і 5,58%; індексу Руф'є—на 0,41 і 8,91%.

Рис. 2. Ефективність експериментальної методики

щодо фізичного здоров'я дітей дослідних груп

У результаті дослідження не виявлено першокласників з високим і вище середнього рівнями соматичного здоров'я. Про розподіл учнів за рівнями фізичного здоров'я можна судити з рис. 3.

Узагальнюючи оцінки показників соматичного здоров'я першокласників дослідних груп, можна зробити загальний висновок про те, що рівень соматичного здоров'я дітей в кінці навчального року покращився. В ЕГ якісні зміни були більш виражені. Рівень соматичного здоров'я дітей за шкалою ранжування Г.Л.Апанасенка на початку експерименту оцінювався як нижче середнього. Після педагогічного експерименту рівень соматичного здоров'я дітей оцінювався як середній. Приріст загальної суми балів у хлопчиків становив 3,34 бала, у дівчаток—2,4 бала.

Рис. 3. Оцінка рівня фізичного здоров'я першокласників

Аналіз показників фізичної підготовленості школярів в кінці експерименту показував, що в ЕГ в переважній більшості цих показників відбулися статистично значимі зрушення (Р<0,05) у порівнянні з показниками КГ (рис. 4).

Рис. 4. Ефективність експериментальної методики

щодо фізичної підготовленості дітей дослідних груп

Результати бігу на 30 м у хлопчиків і дівчаток ЕГ кращими відповідно на 3,32 і 5,18%. Показники бігу на 1000 м були кращими у хлопчиків на 7,89%, у дівчаток—на 9,84%. Результати аналізу темпів приросту показників сили м'язів рук (згинання і розгинання рук в упорі лежачи) показали, що в учнів ЕГ вона зросла у хлопчиків на 8,54% і у дівчаток—на 5,64% більше, ніж у представників КГ. За результатами стрибка у довжину з місця хлопчики і дівчатка ЕГ переважають відповідно на 7,15 і 8,94%.

Як свідчать дані, наведені на рис. 4, найбільш суттєві позитивні зміни відбулися в ЕГ. Найбільшого приросту в ЕГ досягнуто в показниках бігу на 1000 м та стрибка у довжину з місця. Значні позитивні зрушення спостерігались у показниках бігу на 30 м і човникового бігу 4ґ9 м.

Про розподіл учнів за рівнями фізичної підготовленості можна судити з рис. 5. До експерименту переважали учні з низьким та нижчим за середній рівнями фізичної підготовленості, а після експерименту—з середнім та вищим за середній.

Рис. 5. Оцінка рівня фізичної підготовленості першокласників

Отже, аналіз результатів педагогічного і фізіологічного тестування показав, що першокласники ЕГ на початку дослідження не мали суттєвих розбіжностей (Р>0,05) з однолітками КГ. Після експерименту учні ЕГ переважали своїх однолітків з КГ практично за всіма компонентами фізичного стану організму (Р<0,05).

Таким чином, рекомендації комп'ютерної програми щодо організації навчальної роботи вчителя фізичної культури виявилися ефективними, тому комп'ютерна програма "Здоров'я дитини" може бути рекомендована для використання при підготовці вчителя фізичної культури до уроку як один із шляхів оптимізації процесу фізичного виховання першокласників.

У п'ятому розділі "Аналіз і узагальнення результатів дослідження" підсумовуються результати дослідження.

У дослідженні нами одержані три групи даних: підтверджувальні (1 група); дані, що доповнюють наявні розробки (2 група) та абсолютно нові результати з піднятої проблеми (3 група).

У роботі підтверджені дані Е.Я.Бондаревского, Ш.Х.Ханкельдиева (1984), Е.П.Сивкова (1986), А.В.Соломонка (1989), В.І.Завацького (1994), А.С.Куца (1997), Л.П.Сергієнка (1997), М.В.Молнара (2000), Т.Ю.Круцевич (2001) та інших про вплив екологічних, біологічних та соціальних чинників на морфофункціональний статус людини, його фізичну підготовленість та працездатність, фізичний розвиток та стан здоров'я.

У дослідженні підтверджено дані про рівень фізичного розвитку і фізичної підготовленості дітей, які проживають на території радіаційного забруднення, взаємозв'язки між показниками фізичного стану, що встановлено у працях О.С.Куца (1997), В.І.Завацького (1997), М.А.Галайдюка (1998), С.М.Дмитренко (1998), В.В.Чижика (1996) та інших.

Наші результати підтверджують дані наукових досліджень В.І.Завацького (1994), В.В.Чижика (1996), А.С.Куца (1997), Т.Ю.Круцевич (2001) та інших про те, що стан фізичної підготовленості дітей з Чорнобильської зони є значно гірший, ніж у їх однолітків з відносно чистої території.

У дослідженні виявлено різний рівень фізичного стану дітей, які проживають в різних реґіонах України, забруднених радіонуклідами, що підтверджує дані В.В.Веселової (2000) та М.В.Молнара (2000) про необхідність розробки окремих навчальних програм з фізичного виховання і оціночних таблиць фізичного здоров'я для цих областей.

Результати нашого дослідження підтвердили дані Е.Я.Бондаревского, Ш.Х.Ханкельдиева (1984), Е.Я.Бондаревского, Ю.П.Розенфельда (1988), H.Grabowski, J.Szopa (1990), С.Б. Тихвинского, С.В.Хрущова (1991) та інших про використання перцентильного методу для створення оціночних шкал, зокрема для використання його як найбільш ефективного методу розрахунку кваліфікаційних нормативів у радіаційно забрудненій зоні (М.В.Курочкіна, 1999; Т.Ю.Круцевич, 2001; В.В.Веселова, 2001 та ін.).

У дослідженні знайшли підтвердження відомості П.Благуша (1982), Е.Я.Бондаревского (1983), А.Д.Дубогай (1986), С.Б.Тихвинского, С.В.Хрущова (1991), В.Д.Сонькина (1993), В.А.Романенка (1999), М.В.Молнара (2000), Л.П.Сергієнка (2001) та інших про неоднозначність оцінок рівня фізичного стану за діагностичними системами різних авторів через вибір різних оціночних зон, діапазонів їх ємності і математичного апарату обробки даних.

Підтверджуються дані Г.Л.Апанасенка (1992), Г.Л.Апанасенка, Л.А.Попової (1998), М.В.Молнара (2000) та інших про ефективність використання методики експрес-оцінки рівня соматичного здоров'я за Г.Л. Апанасенком для молодших школярів та її найбільшу діагностичну ефективність для осіб, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС (М.І. Шум, 2001; П.С. Данчук, О.С. Куц, 2002 та ін.).

До другої групи отриманих даних належать результати функціональних можливостей дітей Чорнобильської зони та чистих територій України. Підтверджені і розширені наявні в літературі дані про рівень фізичного розвитку, фізичної підготовленості і працездатності, функціональних можливостей школярів молодших класів.

Порівняння показників фізичного стану учнів молодшого шкільного віку території радіаційного забруднення Тернопільської області з аналогічними показниками школярів інших забруднених територій України (А.С.Куц, 1994, 1997; В.М.Пономаренко, 1995; К.П.Козлова, 1996; С.М.Дмитренко, 1998; Ю.Ю.Цюпак, 2000) свідчить про те, що в цілому школярі Тернопільщини мають кращі показники фізичного стану, ніж учні цього ж віку Вінницької та Житомирської областей, але гірші, ніж показники учнів чистої зони.

Порівняльний аналіз показників фізичного стану учнів молодшого шкільного віку чистої території Тернопільської області з показниками школярів інших областей України (Б.М.Шиян, 1984; І.Р.Бариляк, 2000; М.В.Молнар, 2000; О.Д.Швай, 2000; І.І.Вовченко, 2001) виявив, що в цілому школярі Тернопільщини мають гірші показники (за винятком периметру грудної клітки, бігу на 30, 1000 м та підтягування).

Узагальнення результатів дослідження Н.І.Наумової (1999, 2000), О.В.Скалія (2001) показало, що формування системи знань про інформаційні технології у майбутніх учителів вимагає створення нових та удосконалення наявних курсів із сучасних інформаційних технологій для майбутніх фахівців. Результати нашого опитування показали, що незважаючи на незадовільну матеріальну базу шкіл та слабку обізнаність вчителів фізичної культури із комп'ютером, вони все ж позитивно ставляться до комп'ютерних технологій і впевнені у їхній практичній користі.

До абсолютно нових результатів дослідження відноситься розроблена нами комп'ютерна програма "Здоров'я дитини", яка допомагає вчителю фізичної культури організувати його навчальну роботу. Розроблена комп'ютерна програма може використовуватись інспекторами в галузі фізичного виховання для оцінки ефективності навчального процесу. Вона буде корисною для науковців і фахівців, які цікавляться питаннями ефективності фізичного виховання учнівської молоді.

Для вчителів фізичної культури програма пропонує: перспективне і оперативне планування навчального матеріалу; комплекс засобів і методів фізичного виховання молодших школярів для шкіл, які знаходяться на чистій і забрудненій радіонуклідами територіях; алґоритми визначення та оцінки фізичного стану молодших школярів; рекомендації щодо дозування навантаження в залежності від рівня фізичної підготовленості молодших школярів; керівні документи у галузі освіти, фізичної культури і спорту; інструктивно-методичні матеріали з фізичного виховання.

Використання програми інспекторами з фізичного виховання дасть можливість: автоматизувати обробку інформації про результати роботи навчального закладу з фізичного виховання школярів; визначати ефективність роботи вчителів фізичної культури; створити автоматизовану сітку з банком даних про фізичний стан школярів певного реґіону або держави загалом; переглядати базу даних про вчителів фізичної культури окремої школи, певного реґіону або держави в цілому.

При проведенні досліджень у галузі фізичної культури і спорту запропонована комп'ютерна програма дозволить автоматизувати статистичну обробку експериментальних даних.

Новими є відомості про стан фізичного розвитку, фізичної підготовленості, фізичної працездатності учнів молодшого шкільного віку Тернопільської області.

Останні дослідження фізичного розвитку учнів Тернопільської області проводилися ще 18 років тому. Порівняльний аналіз наших показників із середніми результатами 1984 року виявив погіршення фізичного стану молодших школярів протягом зазначеного періоду. Це ще раз підтвердило необхідність створення оціночних таблиць для нашого реґіону, зокрема для території радіаційного забруднення. Нові дані про рівень фізичного стану допоможуть скласти ефективні фізкультурно-оздоровчі програми для учнів Тернопільської області.

Виявлено достовірні відмінності у показниках фізичного стану серед дітей 7-10 років Тернопільської області, які проживають на забрудненій радіонуклідами та на чистій територіях.

Розроблені розроблено реґіональні оціночні шкали фізичного розвитку і 12-бальні таблиці фізичної підготовленості дітей молодшого шкільного віку Тернопільської області. Шкали оцінок розроблялися за допомогою методу перцентилів із врахуванням індивідуальних та вікових особливостей учнів.

До третьої групи даних відносяться отримані нами результати, що свідчать про позитивний вплив рекомендацій, виданих комп'ютерною програмою, щодо організації навчальної роботи з учнями перших класів.

Таким чином, три групи даних отримані в результаті проведених нами досліджень, тісно взаємопов'язані між собою, логічно доповнюють одні одних і створюють чітке уявлення про особливості формування фізичного стану першокласників на уроках фізичної культури.

У дисертаційній роботі визначені подальші кроки пошуку шляхів оптимізації фізичного виховання школярів, а саме: подальше удосконалення комп'ютерної програми для інших вікових груп та можливість створення комп'ютерною програмою серій конспектів уроків фізичного виховання.

ВИСНОВКИ

1. Аналіз наукової та методичної літератури свідчить, що:

- подальший розвиток галузі пов'язаний із впровадженням нових форм організації та управління освітою, сучасних технічних засобів;

- аналіз процесу комп'ютеризації фізичного виховання учнівської молоді виявив значну кількість програм, які мають різну спрямованість: оздоровчу, навчальну, тренувальну. Комп'ютерних технологій, які використовуються в організації навчальної роботи вчителя фізичної культури, серед них немає;

- відсутність оціночних таблиць фізичної підготовленості дітей, які проживають на забруднених радіацією територіях, а також впровадження в навчальний процес 12-бальної системи оцінювання знань, умінь і навичок школярів вимагає створення нової нормативної бази.

2. Опитування вчителів фізичної культури показало, що переважна більшість респондентів (68%) вважають за необхідне використання комп'ютерних програм у навчальному процесі. Однією з причин, які заважають їх впровадженню, є обмежена кількість навчальних і діагностичних комп'ютерних програм, призначених для фізичного виховання школярів.

3. Порівняння результатів тестування хлопчиків і дівчаток 7-10 років у 2000 році з аналогічними результатами їх однолітків у 1984 році, виявило, що показники фізичної підготовленості молодших школярів у 2000 році є гіршими. Довжина тіла молодших школярів у 1984 році була меншою в середньому на 3-4 см, ці діти мали однакову масу тіла, життєву ємність легень, результати в підтягуванні (дівчата) та кистьовій динамометрії, бігу на 30 м і периметр грудної клітки. Гіршими виявились показники стрибка у довжину з місця і підтягування (хлопці).

4. Розроблена комп'ютерна програма "Здоров'я дитини", яка допомагає вчителю фізичної культури організувати навчальну роботу (планування навчального матеріалу, дозування фізичних навантажень, підбір засобів навчання, індивідуальний підхід до учнів, педагогічний контроль у процесі фізичного виховання), оптимізувати процес фізичного виховання школярів.

5. На підставі результатів тестування фізичного стану молодших школярів Тернопільської області були розроблені реґіональні оціночні шкали фізичного розвитку і 12-бальні таблиці фізичної підготовленості.

6. Комп'ютерні технології дозволили оптимізувати процес фізичного виховання школярів, про що свідчать результати повторного визначення рівня їх фізичного стану. В умовах експерименту рівень фізичної підготовленості хлопчиків і дівчаток експериментальної групи суттєво покращився (p<0,05). На початку дослідження переважали учні з нижчим за середній, а після експерименту—з вищим за середній та високим рівнем фізичної підготовленості. Приріст загальної суми балів у хлопчиків становив 12,46 бала, у дівчаток—12,14 бала.

Організація навчальної роботи вчителя фізичної культури за допомогою комп'ютерної програми практично за всіма показниками забезпечило виконання нормативів фізичної підготовленості на 5 балів. Найбільші зрушення відбулися в розвитку таких фізичних якостей, як витривалість (у хлопчиків покращилася на 16,75%, у дівчаток—на 14,84%), швидкісно-силові можливості (10,72 і 11,96%), швидкість (9,41 і 8,41%) і спритність (5,99 і 6,74%).

7. Рівень соматичного здоров'я дітей в кінці навчального року покращився. В експериментальній групі якісні зміни були більш виражені. Рівень соматичного здоров'я дітей за шкалою ранжування Г.Л.Апанасенка, на початку експерименту оцінювався як нижче середнього. Після експерименту рівень соматичного здоров'я дітей оцінювався як середній. Приріст загальної суми балів у хлопчиків становив 3,34 бала, у дівчаток—2,4 бала.

8. Порівняльний аналіз показників фізичного стану учнів молодшого шкільного віку території радіаційного забруднення Тернопільської області з показниками школярів інших забруднених територій України показав, що у представників Тернопільської області кращі показники маси тіла, кистьової динамометрії, частота серцевих скорочень, бігу на 30 м, згинання і розгинання рук в упорі лежачи на підлозі, човникового бігу 4ґ9 м. Гіршими є результати бігу на 1000 м, життєва ємність легень. Загалом школярі Тернопільщини мають кращі показники фізичного стану, ніж учні цього ж віку Вінницької та Житомирської областей.

Це підтверджує нашу гіпотезу про те, що для кожної окремо області необхідно розробляти спеціальні програми фізичного виховання в залежності від показників фізичного стану школярів.

Порівняльний аналіз показників фізичного стану учнів молодшого шкільного віку чистої території Тернопільської області з показниками школярів інших областей України виявив, що в цілому школярі нашого краю мають гірші показники (за винятком периметру грудної клітки, бігу на 30, 1000 м та підтягування).

Результати окремих тестів, що характеризують фізичну підготовленість учнів молодших класів за нормативами Державних тестів і нормативів оцінки фізичної підготовленості населення України є низькими і складають—від 1 до 3 балів.

СПИСОК ПРАЦЬ, ОПУБЛІКОВАНИХ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Шандригось В.І. Методи дослідження фізичного стану школярів у процесі фізичного виховання: Метод. рекомендації на допомогу студентам денної та заочної форм навчання.—Т.: ТДПУ, 2001.—156 с.

2. Шандригось В.І. Використання комп'ютера у підготовці вчителя фізичної культури до уроку: Метод. рекомендації на допомогу вчителям фізичної культури.—Т.: ТДПУ, 2002.—120 с.

3. Шандригось В.І. До питання про реґіональні програми фізичного виховання школярів // Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту: Зб. наук. пр. за ред. С.С. Єрмакова.—Х.: ХХПІ, 2000.—№1.—С.8-11.

4. Шандригось В.І. Про комп'ютерні технології у галузі фізичної культури та спорту // Молода спортивна наука України: Зб. наук. статей з галузі фізичної культури та спорту.—Л.: ЛДІФК, 2000.—Випуск 4.—С.67-69.

5. Шандригось В.І. Використовування вчителями фізичної культури комп'ютерних технологій у навчальному процесі загальноосвітніх шкіл // Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту: Зб. наук. пр. за ред. С.С. Єрмакова.—Х.: ХХПІ, 2001.—№8.—С.3-7.

6. Шандригось В.І. Стан фізичного здоров'я школярів території радіаційного забруднення Тернопільської області // Молода спортивна наука України: Зб. наук. статей з галузі фізичної культури та спорту.—Л.: ЛДІФК, 2001.—Випуск 5.—Т.2.—С.105-111.

7. Шандригось В.І. Порівняльна характеристика фізичного здоров'я учнів молодшого шкільного віку Тернопільської області // Молода спортивна наука України: Зб. наук. статей з галузі фізичної культури та спорту.—Вип. 6: У 2-х т.—Л.: Вид. дім "Панорама", 2002.—Т.2.—С.394-398.

8. Шандригось В.І. Рівень фізичного здоров'я молодших школярів Тернопільської області // Фізичне виховання, спорт і культура здоров'я у сучасному суспільстві: Зб. наук. праць.—Луцьк, 2002.—Том 1.—С.240-244.

9. Шандригось В.І. Алгоритми створення оціночних шкал // Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту: Зб. наук. пр. за ред. С.С. Єрмакова.—Х.: ХДАДМ (ХХПІ), 2002.—№11.—С.3-8.

10. Шандригось В.І. Особливості фізичного виховання школярів на радіоактивно забруднених територіях // Теорія та практика фізичного виховання.—Х.: ХДПУ, 2002.—№2-3.—С.23-29.

11. Шандригось В.І. Організація навчальної роботи вчителя фізичної культури на основі рекомендацій комп'ютерної технології // Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту: Зб. наук. пр. за ред. С.С. Єрмакова.—Х.: ХДАДМ (ХХПІ), 2002.—№16.—С.24-29.

12. Шандригось В.І. Підготовка до уроку вчителя фізичної культури за допомогою комп'ютерної технології // Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту: Зб. наук. пр. за ред. С.С. Єрмакова.—Х.: ХДАДМ (ХХПІ), 2002.—№17.—С.10-16.

13. Шандригось В.І. До проблеми змісту шкільних програм фізичного виховання // Наукові записки Тернопільського державного педагогічного університету. Сер.: Педагогіка.—Т.: ТДПУ, 2000.—С.62-65.

14. Шандригось В.І. Сучасні проблеми тестування рухових здібностей школярів // Концепція розвитку галузі фізичного виховання і спорту в Україні: Зб. наук. праць.—Рівне: Принт Хауз, 2001.—Вип. 2.—С.265-268.

15. Шандригось В.І. Комп'ютерна програма визначення фізичного стану молодших школярів // Кінезіологія в системі культури: Матеріали міжрегіон. наук.-практ. конф.—Івано-Франківськ: Плай, 2001.—С.39-40.

16. Шандригось В.І. Комп'ютерно-діагностична програма "Здоров'я дитини" // Фізична культура, спорт та здоров'я нації: Зб. наук. праць.—К.; Вінниця: ДОВ "Вінниця", 2001.—С.426-431.

17. Шандригось В.И. Методы оценки физической составляющей здоровья младших школьников // Здоровье человека: Материалы ІІІ Междунар. конгр. валеологов / Под ред. проф. В.В.Колбанова.—С.-Пб., 2002.—С.217-218.

АНОТАЦІЇ

Шандригось В.І. Комп'ютеризація праці вчителя фізичного виховання. — Рукопис.

Дисертація (рукопис) на здобуття наукового ступеня кандидата наук з фізичного виховання зі спеціальності 24.00.02 — Фізична культура, фізичне виховання різних груп населення, Львівський державний інститут фізичної культури, Львів, 2002.

Об'єкт професійна діяльність вчителя фізичної культури; мета – обґрунтувати ефективність використання комп'ютера у підготовці вчителя фізичного виховання до уроку; методи – теоретичний аналіз і узагальнення літературних джерел, соціологічне опитування, біологічні методи, педагогічне тестування, педагогічні спостереження, педагогічний експеримент, математична статистика; новизна – розроблено комп'ютерну програму "Здоров'я дитини"; результати – розроблена комп'ютерна програма та методичні рекомендації впроваджені в практику роботи середніх загальноосвітніх шкіл та вищих учбових закладів; галузь – фізична культура, фізичне виховання різних груп населення.

Дисертація присвячена проблемі організації навчальної роботи вчителя фізичної культури за допомогою комп'ютерної технології. У роботі розглядаються питання змісту комп'ютерних технологій у галузі фізичної культури, методів визначення фізичного стану молодших школярів та алґоритми розробки оціночних шкал.

Розроблено комп'ютерну програму "Здоров'я дитини".

У ході роботи виявлено нові дані про рівень фізичного стану учнів молодшого шкільного віку Тернопільської області. На основі одержаних результатів розроблено реґіональні оціночні шкали фізичної підготовленості для учнів 7-10 років Тернопільської області.

Ефективність рекомендацій комп'ютерної програми обґрунтовується результатами педагогічного експерименту. Рекомендації комп'ютерної програми "Здоров'я дитини" дозволили якісно підвищити рівень фізичного стану у молодших школярів.

Ключові слова: організація навчальної роботи вчителя фізичної культури, фізичний стан молодших школярів, комп'ютерна програма, оціночні шкали.

Шандригось В.І. Компьютеризация труда учителя физического воспитания. - Рукопись.

Диссертация (рукопись) на соискание научной степени кандидата наук по физическому воспитанию и спорту по специальности 24.00.02 - Физическая культура, физическое воспитание различных групп населения, Львовский государственный институт физической культуры, Львов, 2002.

Объектпрофессиональная деятельность учителя физической культуры; цельобосновать эффективность использования компьютера в подготовке учителя физического воспитания к уроку; методытеоретический анализ литературных источников, социологическое опрашивание, биологические методы, педагогическое тестирование, педагогические наблюдения, педагогический эксперимент, математическая статистика; новизнаразработана компьютерная программа "Здоровье ребенка"; результатыразработанная компьютерная программа и методические рекомендации введены в практику работы средних общеобразовательных школ и высших учебных заведений; областьфизическая культура, физическое воспитание разных групп населения.

Диссертация посвящена проблеме организации учебной работы учителя физической культуры с помощью компьютерной технологии. В работе рассматриваются вопросы содержания компьютерных технологий в области физической культуры, методов определения физического состояния младших школьников и алгоритмов создания оценочных шкал.

Разработана компьютерная программа "Здоровье ребенка", которая рекомендует учителю физической культуры перспективное и оперативное планирование учебного материала; предлагает комплекс средств и методов физического воспитания младших школьников для школ, которые находятся на чистой и загрязненной радионуклидами территориях; алгоритмы определения и оценки физического состояния младших школьников; рекомендации относительно дозирования нагрузки в зависимости от уровня физического состояния младших школьников; руководящие документы в отрасли образования, физической культуры и спорта; инструктивно-методические материалы по физическому воспитанию. Программа предназначена для использования как в экологически чистых регионах, так и в зонах радиационного загрязнения.

В ходе работы выявлены новые данные об уровне физического состояния учеников младшего школьного возраста Тернопольской области.

Сравнение показателей физического здоровья учеников младшего школьного возраста территории радиационного загрязнения Тернопольской области с показателями школьников других загрязненных территорий Украины свидетельствует о том, что в целом школьники нашего края имеют более высокие показатели физического здоровья, чем ученики этого же возраста Винницкой и Житомирской областей, но они ниже, чем показатели учеников из чистых территорий. Сравнительный анализ показателей физического состояния учеников младшего школьного возраста чистой территории Тернопольской области и показателей школьников других областей Украины определил, что в целом школьники нашего края имеют худшие показатели (за исключением периметра грудной клетки, бега на 30, 1000 м и подтягивания).

Анализ результатов тестирования физической подготовленности первоклассников обнаружил средний уровень развития физических качеств. Практически все результаты, за исключением сгибания и разгибания рук в упоре лежа на полу, находятся в границах 1-3 баллов. На основе полученных результатов разработаны оценочные шкалы физического развития и физической подготовленности для учеников 7-10 лет Тернопольской области.

Эффективность рекомендаций компьютерной программы обосновывается результатами педагогического эксперимента. Рекомендации компьютерной программы "Здоровье ребенка" позволили качественно повысить уровень физического состояния младших школьников.

Компьютерная программа "Здоровье ребенка" позволила улучшить процесс физического воспитания школьников. Применение экспериментальной методики практически по всем показателям (Р<0,05) обеспечило достижение первоклассниками гигиеничного норматива физической подготовленности (5 баллов). Наибольшие сдвиги зафиксированы в развитии таких физических качеств, как выносливость (в мальчиков улучшилась на 16,85%, у девочек—на 14,84%), скоростно-силовые возможности (10,72 и 11,96%), скорость (9,41 и 8,41%) и ловкость (5,99 и 6,74%).

Уровень соматического здоровья, по шкале ранжирования Г.Л.Апанасенка, в начале эксперимента у детей экспериментальной группы оценивался как низкий, после эксперимента у мальчиков—как средний, у девочек—ниже среднего. Прирост общей суммы баллов у мальчиков составлял 3,34 балла, у девочек—2,4 балла.

Основные результаты исследования внедрены в практику работы общеобразовательных школ.

Ключевые слова: организация учебной работы учителя физической культуры, физическое состояние младших школьников, компьютерная программа, оценочные шкалы.

Shandrygos V. І. Computerization of physical education teacher activity. - Manuscript.

Thesis (manuscript) for the Candidate of Sciences in Physical Education and Sports in speciality 24.00.02 - Physical Culture, Physical education of different population groups, Lviv State Institute of Physical Culture, Lviv, 2002.

Object—professional activity of physical education teacher activity; test objective—substantiate effectiveness utilization of computer at preparation for physical education teacher activity to lesson; methods—theoretical analysis and generalization of the available sources, sociological questioning, biology method, pedagogical testing, pedagogical observation, pedagogycal experiment, methods of matematical statistcs; scientific novelty—The usage of the computer program " Child Health "; results—the main results of the investigation hev a been, inserted in practice of secondary schools; area—Physical Culture, Physical education of different population groups.

The thesis is dedicated to the problem of organization of a teacher of physical culture activity with the help of computer technology. In the thesis the problems of the contents of the school programs in physical training, new pedagogical technologies in the field of physical culture, methods of definition of physical primary schoolchildren have been analysed.

During the investigation new data about the level of physical condition of the schoolchildren of Ternopol region have been obtained. On the basis of the obtained results the evaluation scales of physical preparadness of schoolchildren aged 7-10 Ternopol region have been worked out.

The efficiency of the guidelines of the computer program is substantiated by the results of pedagogical experiment. The usage of the computer program " Child Health " has allowed to raiseg the level of physical stabe (conditions) of primary school pupils.

The main results of the investigation heva been, inserted in practice of secondary schools.

Keywords: оrganization of educational activity of physical teacher, physical condition, computer program, evaluation scales.




1.  19 25 ldquo; ldquo; ldquo; ldquo; ldquo; 27
2. I. В 1981 году был оперирован по поводу посттравматического разрыва головки двенадцатиперстной кишки
3. 2
4. Системотехнический подход к организации
5. Определение доходности операций с акциями
6. Реферат- Основные этапы туризма
7. Введение 3 Роль финансов в хозяйственной деятельности корпораций
8. Редактирование звука в программе Sound Forge
9. Логика античного мифа невзирая на охлаждающее ее слово логика
10. Эрих Кестнер Фабиан
11. тема моральных условностей и предубеждений создававшая тупиковые ситуации для многих кто желал устроить ли
12. Направления финансовой деятельности государства
13. Тема 5- Основные тенденции развития всемирной истории в XVIIIXIX вв
14. Контрольная работа По дисциплине Муниципальный сервис ВЫПОЛНИЛ Студент
15.  Стэнд1 Плиозавр Бедренные кости плиозавра туловище темные позвонки зубы плиозавра Ящеры мезозойско
16. Схема написания истории болезни
17. Сестринское дело 1 этап
18. Тема 1. ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ФУНКЦІОНУВАННЯ ФІНАНСІВ У ЗАРУБІЖНИХ КРАЇНАХ Визначальною ознакою фінансів зар
19. на тему- Національні інформаційні ресурси України у мережі Інтернет
20. Проектирование идентификатора каналов многожильного кабеля