Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Про дружбу і державний кордон

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-06-09

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

79.Приєднання до СРСР Західної України і Західної Білорусії. Згідно з положенням секретного додаткового протоколу про розділ сфер впливу між Німеччиною і СРСР, 17 вересня 1939 р. радянські війська вступили на територію Західної України і Західної Білорусії, які з 1921 p., згідно з положеннями Ризького мирного договору, перебували під владою Польщі.

Межову лінію між територіями, які контролювала в Польщі Червона армія, і захопленими Німеччиною польськими територіями уточнив підписаний 28 вересня 1939 р. СРСР і Німеччиною договір «Про дружбу і державний кордон». Відповідно до секретного протоколу до цього договору до сфери впливу СРСР переходили також Литва і Північна Буковина.

Західноукраїнське населення з ентузіазмом і надією зустрічало Червону армію. Цьому сприяло кілька факторів:

- радянська офіційна пропаганда пояснювала перехід польсько-радянського кордону військами Червоної армії прагненням запобігти окупації краю нацистами; в умовах, коли населення нічого не знало про таємні угоди між СРСР і Німеччиною, радянська пропаганда мала певний психологічний ефект;

- поляки, відступаючи під натиском німецьких і радянських військ, часто зганяли свою злість на цивільному українському населенні, не зупиняючись перед убивствами мирних жителів;

- західні українці споконвіку прагнули до єднання зі своїми східноукраїнськими братами, а ненависть до польського окупаційного режиму охоплювала більшість західноукраїнського населення.

26-27 жовтня 1939 р. у Львові відбулося засідання Народних зборів Західної України. Народні збори, виражаючи «одностайну волю визволеного народу», проголосували встановлення радянської влади на території Західної України і ухвалили декларацію про входження Західної України до складу УРСР. На основі звернення Народних зборів Західної України V позачергова сесія Верховної Ради СРСР 1 листопада 1939 р. прийняла закон про включення Західної України до складу СРСР і возз'єднання її з УРСР. 15листопада III позачергова сесія Верховної Ради УРСР ухвалила закон про прийняття Західної України до складу УРСР.

Приєднання до СРСР Бессарабії та Північної Буковини. Наступним кроком у реалізації радянсько-німецьких таємних угод, що безпосередньо стосувалися України, було приєднання Бессарабії та Північної Буковини до СРСР. У червні 1940 р. СРСР висунув вимоги до Румунії про передачу цих територій Радянському Союзу. Румунія, не здобувши підтримки від Німеччини, була змушена поступитися.

Після виводу румунських військ 28 червня 1940 р. в Бессарабії та Північній Буковині була встановлена радянська влада. Північна Буковина, а також Хотинський, Аккерманський та Ізмаїльський повіти Бессарабії були приєднані до УРСР. На іншій території Бессарабії була створена нова союзна республіка - Молдавська Радянська Соціалістична Республіка.

Приєднання до УРСР земель Західної України, Північної Буковини і частини Бессарабії було безпосереднім наслідком пакту Молотова-Ріббентропа. Ця угода була укладена в порушення всіх норм міжнародного права. Але для українського народу дуже велике значення мало те, що майже всі землі України об'єдналися в межах однієї держави.

80.Початковий період ВВВ на території України..

22 червня 1941 фашистська Німеччина без оголошення війни напала на радянський союз, почалася ВВВ радянського народу. Початок війни був катастрофічним для Радянського народу.Основними причинами поразок Червоної армії в почату війни були:

  1.  несподіваність фашистського нападу;
  2.   матеріальна  непідготовленість  до війни;
  3.  незавершення  процесу переозброєння СРСР;
  4.  відсутність надійних союзників;
  5.  міжнародна ізоляція РС.

Український напрям для Гітлера був 1им з основних, це було викликано багатьма причинами:

1.економічним - захоплення України -це істотне підривання военно-промисловогопотенціалу СРСР і забезпеченняНімеччини ресурсами для ведення війни.

2. Воєнними- окупація. України не лише створювала вигідний плацдарм для подальшої експансії, але і давала можливість нейтралізувати Крим.

3. морально-політичними - захоплення Києва могло підняти рейтинг Німеччини на міжнародній  арені, вселити упевненість у фашистські війська і сумніви в перемозі Червоної Армії.

Наступ на Україну здійснювала німецька армія "Південь". Для оборони України були створені Південно-західний і Південний фронти. Перший етап війни, але для СРСР він складався невдало: з 23 по 29 червня - танкова битва в районі Луцк-Ровно-броди. У кінці 3 тижня німці просунулися на 300-500 км углиб.  з 7 липня по 26 вересня 1941 р.. Тривала оборона Києва, в полон потрапило 665 тис. чоловік і було розбито командування Південно-західного фронту. До великих боїв відносяться оборона Одеси ( 5 серпня- 16 жовтня 1941 р. ) і оборона Севастополя ( 30 жовтня 1941 - 4 липня 1942 р.) Поразки військ в Україні і Криму змінили ситуацію на користь німців. Оволодівши стратегічною ініціативою, вони 28 червня 1942 почали широкомасштабний наступ.

У кінці 1941 р. німецькі війська окуповували майже усю територію України. Але ціною великих жертв план бліцкригу був зірваний.22 липня 1942г після захоплення гітлерівцями Свердловська уся територія УРСР була остаточно окупована.

81. Битва за Л У.  Розгром  німецько-фашистських  військ  у  Курській  битві (липень 1943 р.) - створив передумови для настання Червоної Армії по  усьому  фронті,  зокрема,  на  Левобережной  У.  Перед   Центральним,   Воронезьким, Степовим,  Юго-Западным  і  Південним  фронтами  -  була  поставлена  задача звільнення  Донбасу,  Лівобережної  У,   форсування   Днепра   і   створення плацдармів на Правобережной У. У  результаті  успішного  настання  радянські війська у вересні  1943  р.  звільнили  Харківські,  Сумські,  Чернігівські, Полтавську області і лівобережні райони  Киевщины,  Донбас,  а  6  листопада 1943 р. - Київ. У 1944 р. проведений ряд  військових  операцій  (Житомирско- Бердичевская, Корсунь-Шевченковская, Ровенско-Луцкая й  ін.),  що  дозволили чотирьом Укр. фронтам вигнати загарбників  із  території  республіки.  Після завершення Карпатской операції 10 жовтня 1944 р. була цілком  звільнена  У.. Початок відновлення  народного  господарства.  У  першу  чергу  відновлялася важка і військова индуст-я, що забезпечують потреби фронту:  електростанції, металлурги-ские  комбінати,  затоплені  фашистами  шахти,  ж/д.  Большинство підприємств легкої і харчової промисловості, колгоспи і радгоспи  залишалися напівзруйнованими через недостачу сил  і  засобів.  Незважаючи  на  пережиті трудності, робітничий  клас  і  селянство  У  потім  і  кров'ю  відновлювали зруйноване війною хоз-во Батьківщини. Бої в ЗУ. Прихід Червоної Армія  в  ЗУ поставив перед УПА складне питання про доцільність  продовження  боротьби  з переважаючими силами супротивника. Після краху надій на  відновлення  спілки гітлерівської  Німеччини  з  західними  державами  ОУН/УПА   переходить   до військових  дій,  жорсткому  терору  проти   комуністів,   веек   тих,   хто співробітничав із радянським ладом. Навесні 1944 р. на Волыни  в  сутичці  з підрозділом УПА був  смертельно  поранений  генерал  Н.  Ватутін.  Радянські війська  блокували  райони  дій  УПА;  сутички  сторін   носили   озлоблений характер. 9 травня 1945  р.  війна  закінчилася,  але  світ  на  Західної  У наступив не  швидко.  Висновки:  Народ  У  вніс  значний  внесок  у  розгром фашистської Німеччини, направив у Збройні  сили  біля  6  млн.  чел.  Кожний третій із них загинув на фронті, кожний другий з  оставшихся  в  живих  став інвалідом. За мужність і відвагу, виявлені в боротьбі з  загарбниками,  2072 українця були визнані гідними  звання  Героя  Радянського  Союзу.  Бійцям  і офіцерам - жителям У вручені 2,5 млн. орденів і медалей .





1. уровень показателей за соответствующие отрезки времени исходя из принятого масштаба
2. Штат Айдахо
3. а ; б ; в 13
4. Роль и значение финансового менеджмента в кредитных организациях
5. ПОЯСНИТЕЛЬНАЯ ЗАПИСКА Рабочая программа учебного предмета Изобразительное искусство составлена в соо.html
6. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук Рівне 1999 Дисерта
7. Первомайская средняя общеобразовательная школа
8. Жiночий одяг періоду середньовіччя
9. Экономика и бухгалтерский учет по отраслям ПМ 01 Документирование хозяйственных операций и ведение бухг
10. Реферат- Фактор времени и оценка потоков платежей
11. в первые 2 белковых дня ем творог 0 куриное филе с соевым соусом кефир 0 белок яиц морепродукты
12. Огромное меньшинств
13. по теме Индексы По данным таблицы рассчитайте индексы себестоимости переменного и постоянного состава
14. Влияние социальной рекламы на молодежь
15. Восточной Африке в низовьях реки Нил сформировалось раннерабовладельческое государство Египет которое ст
16. Статья 1 Основные понятия окружающая среда совокупность компонентов природной среды природных и приро
17. Умственная самостоятельность студентов как критерий успешности новых образовательных технологий реализуемых в процессе обучения
18. во Моск. унта 1982
19. Эволюция прав на промышленную собственность
20. тематически излагавшие рим