Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Поняття і місце діловодства в управлінській діяльності Діловодство ~ це діяльність яка охоплює питання д

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-06-09

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 16.5.2024

1. Поняття і місце діловодства в управлінській діяльності

Діловодство – це діяльність, яка охоплює питання документування і організації роботи з документами в процесі здійснення управлінських дій. Основними елементами діловодства є письмові документи і документування,

а саме створення документів. Головним завданням діловодства є забезпечення швидкої і ефективної роботи підприємства, установи чи організації.

Отже, значення діловодства у здійсненні процесу управління зумовлене інформаційним забезпеченням процесів управління.

Інформаційне забезпечення управління складається з організації пошуку, збору, зберігання та передачі інформації з метою її використання у процесі рішення управлінських задач.

В організації інформаційного забезпечення центральна роль належить документуванню. Сукупність управлінських організацій з утворення, реєстрації, руху, організації контролю виконання документів, формуванню справ, підготовки документів до зберігання називається - діловодством.

Діловодство - від старовинного «виробництво справ» - процес прийняття рішень на підставі документів.

Задачі діловодства:

• забезпечення ефективного процесу управління;

• утворення документів;

• зберігання, забезпечення доступу до документів.

Загальні правила діловодства охоплюють документування управлінської діяльності установ, яка здійснюється шляхом видання розпорядчих документів відповідно до тактів законодавства.

Діловодство включає правила складання текстів та оформлення службових документів встановленої форми на бланках установи за відповідними вимогами до тексту документа, який повинен мати обов2язкові реквізити.

Окремий порядок і правила ведення встановлені для діловодства за звертанням громадян в органи державної влади і місцевого самоврядування, об'єднаннях громадян, в установах, організаціях незалежно від форм власності, в засобах масової інформації. За окремим порядком здійснюється діловодство для документів, що містять державну чи комерційну таємницю, яка охороняється законом. Цей порядок визначається спеціальними нормативно-правовими актами.

Діловодство є важливою складової роботи кожної установи, у процесі якого беруть участь усі працівники установи: одні створюють документи, інші забезпечують їх передачу, ще інші керуються цими документами у своїй практичній діяльності.

Особливості сучасного діловодства полягають насамперед у переведені його на державну мову, широкому застосуванні комп'ютерних систем оброблення та друкування документів, необхідності дотримання вимог чинних державних стандартів у цій галузі.

Як сам процес створення документів, так і організація роботи з ними завжди були регламентовані соціальними законодавчо-нормативними і нормативно-методичними актами, які регламентували ведення діловодства.

Складові частини діловодства – система документації, система документування, організація роботи з документами.

Система документації – це сукупність документів, взаємопов’язаних між собою таким чином, що являють собою єдине ціле із своїми специфічними рисами. Існує багато систем документації. Наприклад, система управлінських документів, яка має багато підсистем – функціональні, міжгалузеві та галузеві системи. До функціональних систем належить планова, матеріально-технічна, звітно-статистична. До галузевих систем належать документи, які стосуються певної галузі в країні. До міжгалузевих – документи, що стосуються двох чи більше галузей. Ці системи поділяються на підсистеми, останні – на більш дрібні сукупності документів.

Система документування – це сукупність процесів і прийомів створення всієї документації в установах, на підприємствах, в організаціях, в ході здійснення ними своїх функцій. Документування охоплює всі операції по складанню, погодженню, затвердженню, оформленню і виготовленню документів. Система документування передбачає наявність відповідних вимог і нормативів створення документів. Такі нормативи закріплені законодавчо у вигляді Єдиної державної системи діловодства (ЄДСД), інструкціями, відомчими норматичними документами з питань діловодства. Основні положення ЄДСД розповсюджуються на організаційно-розпорядчу документацію. Деякі положення є обов’язковими для виконання, інші мають рекомендаційний характер.

Організація роботи з документами – це створення умов, що забезпечують  рух, пошук і збереження документів в діловодстві. Сюди входить прийом, реєстрація, розподіл, контроль виконання, формування справ, довідково-пошукова робота, передархівна обробка, збереження і використання документів.




1. анализ хозяйственной деятельности сельскохозяйственного предприятия
2. Тема 8 Финансы домашних хозяйств Ответьте на следующие вопросы- Как определяется домашнее хоз
3. Поява найдавнішої людини сучасного типу на нинішній території України1 млн
4. 2000 Полузащитник Васин Артем 26
5. тематических исследований должно служить объектом изучения отдельной дисциплины.html
6. Банк
7. Орфоэпические ошибки
8. вариантов норм и в области лексики и в области стилистики специфическая стилистика массмедиаВ настоящее в
9. Влияние на здоровье людей и окружающую среду в целом
10. НА ТЕМУ- Оценка эффективности инвестиционных проектов
11. На тему- Развитие и размещение ведущих отраслей промышленности Сибирского федерального округа
12. тема контроля за соблюдением налогового законодательства РоссийскойФедерации правильностью исчисления по
13. а определение фактического состояния организации объекта контроля; б сравнение фактических данных с пла
14. Омская юридическая академия
15. экономического развития ведущих стран Европы и США на рубеже 1920вв
16. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук Харків
17. сложное и многоаспектное понятие
18. Финансы и торговля в Древнем Египте
19. Институционализм рассматривает госполитику как результат деятельности государственных институтов прав
20. Понятие отрасли- Комплекс специализированных предприятий объединенных по при