Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

. На електронномікроскопічній фотографії тканини визначаються міжклітинні зв`язки у вигляді пальцевидних в

Работа добавлена на сайт samzan.net:


1. На електронномікроскопічній фотографії тканини визначаються міжклітинні зв`язки у вигляді пальцевидних виростів плазмолеми і цитоплазми, що занурені у відповідні заглибини плазмолеми сусідньої клітини. Яку назву має цей тип контакту?

A. Простий

* B. За типом замка

C. Щільний замикаючий

D. Десмосома

E. Щілинний.

2. Внаслідок запального процесу м'яких тканин зуба у хворого виявлено формування повторного (замісного) дентина (дентиклей). Функція яких клітин активізується при цьому?

А. Енамелобластів

*В. Одонтобластів

C. Фібробластів

D. Клітин мезенхіми

Е. Клітин зовнішнього емалевого епітелію.

3. В експерименті мікроманіпулятором були зруйновані внутрішні клітини зубного мішечка. Формування яких структур зуба буде при цьому порушене?

А. Дентіна

*В. Цементу

C. Періодонта

D. Емалі

Е. Кутікули.

4. При обстеженні очного дна виявлено порушення сітківки в області, де всі шари сітківки, окрім зовнішнього, розсунені і полегшують хід світловим променям. Яка область зазнала пошкодження?

А. Сітчастий шар

В. Гангліонарний шар

С. Шар нервових волокон

* D. Жовта пляма

Е. Сліпа пляма.

5. На мікропрепараті представлено судинну стінку, яка складається переважно з еластичних волокон; ендотеліальні клітини великі; у підендотеліальному шарі велика кількість малодиференційованих зірчастих клітин; у внутрішній оболонці розташовані поздовжньо орієнтовані гладкі міоцити. Внутрішня еластична мембрана відсутня, на її місці розташоване густе сплетення еластичних волокон, що утворюють циркулярний та поздовжній шари. Яку судину представлено на препараті?

A. Артерію м’язового типу

B. Артерію змішаного типу

* C. Артерію еластичного типу

D. Вена м’язового типу

E. Вена безм’язового типу.

6. На мiкропрепаратi трахеї в епiтелiальному покривi зустрiчаються клiтини, якi мають пiрамiдну форму, базально розташованi гранули, якi добре забарвлюються срiблом, мають добре розвинену ендоплазматичну сiтку. Ці клiтини на мiсцевому рiвнi регулюють скорочення гладкої мускулатури дихальних шляхiв i належать до:

A. Вiйчастих клiтин

* B. Ендокриноцитiв

C. Вставних клiтин

D. Базальних клiтин

E. Епiтелiоцитiв.

7. Герпетичні висипання у переддвер'ї носа супроводжуються утворенням пухирців, які через 5-6 днів зникають без сліда завдяки високій регенеративній здатністі епітелію. Який епітелій вистиляє переддвір`я носової порожнини?

* А. Багатошаровий зроговілий плоский

В. Одношаровий плоский

С. Одношаровий призматичний

D. Багатошаровий незроговілий плоский

Е. Перехідний.

8. Відомо, що сурфактант продукують великі секреторні альвеолоцити (альвеолоцити 2-го типу). Визначте, які клітини синтезують ферменти, що руйнують сурфактант.

A. Келихоподібні

B. Облямовані

C. Безвійчасті

* D. Секреторні клітини Клара

E. Альвеолоцити 1-го типу.

9. Якщо у повітрі під час вдоху трапляються подразнюючі токсичні речовини, може виникнути спазм бронхіол, що являє собою захисну реакцію організму. Які клітини епітелію бронхів ймовірно виконують функцію хеморецепторів?

A. Келихоподібні

* B. Облямовані

C. Безвійчасті

D. Секреторні клітини Клара

E. Базальні.

10. При вивченні гістологічних препаратів слизової оболонки органів дихальної системи необхідно їх відрізняти один від одного. Визначте, в яких відділах повітроносних шляхів міститься м`язова пластинка слизової оболонки.

A. Носовій порожнині

B. Гортані

C. Трахеї

* D. Бронхах

E. Носоглотці.

11. Кровоносні судини розвиваються у кінці другого на початку третього тижня ембріонального розвитку. З якої тканини вони походять?

* A. З мезенхіми стінки жовткового мішка

B. З ентодерми

C. З ектодерми

D. З вісцерального листка спланхнотома

E. З паріетального листка спланхнотома.

12. Еозинофiльнi гранулоцити пригнiчують реакцiю гiперчутливостi негайного типу завдяки видiленню ними цiлого ряду iнактивуючих ферментiв. Вкажiть один з них.

A. Аспарагiназа

* B. Гiстамiназа

C. Трансамiназа

D. Глутамiназа

E. Аргiназа.

13. При обстеженні хворого 56 років, який страждає на гіпертонічну хворобу, виявлено високий вміст в крові вазопресину. Про гіперфункцію яких ядер гіпоталамуса це свідчить?

A. Паравентрикулярних

* B. Супраоптичних

C. Дорсомедіального

D. Супрахіазматичного

E. Вентромедіального.

14. Відомо, що гіпофіз є органом центральної ендокринної системи, який здійснює регуляцію функцій периферійних ендокринних та неендокринних залоз. Який з перелічених гормонів стимулює залозу, яка не є ендокринною?

A. Тиротропін

B. Кортикотропін

C. Фолітропін

* D. Пролактин

E. Лютропін.

15. У чоловіка 63 років діагностовано пухлину перетинчастого відділу сечівника. Який морфологічний тип епітелію може бути субстратом для виникнення новоутворення?

A. Перехідний

B. Одношаровий кубічний

C. Одношаровий призматичний

* D. Багатошаровий призматичний

E. Багатошаровий незроговілий.

16. Відомо, що процес утвореня чоловічих статевих клітин здійснюється у звивистих сімяних канальцях. Визначте найменш зрілі клітинні форми:

А. Сперматида

B. Сперматоцит першого порядку

* C. Сперматогонія

D. Сперматоцит другого порядку

E. Сперматозоїд.

17. Відомо, що прямі сімявиносні канальці сполучають звивисті канальці з сіткою сімяника, і мають три оболонки (слизову, мязову, адвентиційну). Який епітелій вкриває слизову оболонку прямих канальців?

A. Багатошаровий незроговілий

B. Перехідний

C. Одношаровий плоский

D. Одношаровий призматичний

* E. Одношаровий кубічний.

18. Сімявипорскувальна протока утворюється в результаті злиття двох сімявиносних протоків. Скільки шарів гладких міоцитів утворюють мязову оболонку сімявиносної протоки?

A. Поодинокі мязові волокна

B. Один циркулярний шар

C. Поздовжній та циркулярний шари

* D. Два поздовжніх та циркулярний шари

E. Два циркулярних та поздовжній шари.

19. Ацидофільні ендокриноцити гіпофіза містять у цитоплазмі великі щільні гранули, які забарвлюються кислими барвниками. Які гормони вони продукують?

A. Фолітропін, лютропін, тиротропін

B. Кортикотропін

* C. Пролактин, соматотропін

D. Меланотропін, ліпотропін

E. Окситоцин, вазопресин.

20. При вивченні структури тканини епіфіза, в ній знайдені великі клітини полігональної форми з розгалуженими відростками, закінчення яких утворюють булавоподібні розширення біля гемокапілярів. Залежно від функціонального стану вони можуть бути темними або світлими. Про які клітини йде мова?

A. Гліоцити

* B. Пінеалоцити

C. Астроцити

D. Пітуіцити

E. Хондроцити.

21. До лікарні звернувся хворий зі скаргами на порушення сну. При обстеженні виявилось порушення циркадного ритму (фотоперіодичності) роботи органів та систем організму. Функцію якого органу порушено?

A. Гіпофіз

B. Гіпоталамус

* C. Епіфіз

D. Щитовидна залоза

E. Паращитовидні залози.

22. Під час обстеження у хворої 48 років виявлено зменшення вмісту кальцію в кістках (остеопороз) і високий рівень кальцію у сироватці крові. Дефіцит якого гормону міг викликати ці порушення в організмі жінки?

A. Тироксин

B. Соматотропін

C. Кортикотропін

D. Соматостатин

* E. Кальцитонін.

23. Порівняльний аналіз гістологічних препаратів різних відділів повітроносних шляхів показав, що існують такі відділи, в яких відсутні залози. Визначте ці відділи.

A. Носова порожнина

B. Трахея

C. Бронх великого калібру

D. Бронх середнього калібру

* E. Бронх малого калібру.

24. При порівнянні гістологічних препаратів різних відділів повітроносних шляхів виявлена присутність тканини, яка запобігає спадінню стінок і діє як каркас у стінках великих бронхів. Яка тканина виконує роль каркаса та опори у складі оболонки великих бронхів?

A. Пухка волокниста сполучна

* B. Гіалінова хрящова

C Еластична хрящова

D. Гладка м'язова

E. Волокниста хрящова.

25. З метою дiагностики у хворої людини взяли паренхiму кровотворного органу, де знайшли мегакарiоцити. Який це орган?

* A. Червоний кiстковий мозок

B. Селезiнка

C. Лiмфовузол

D. Мигдалик

E. Тимус.

26. При обстеженнi хворого була виявлена недостатня кiлькiсть iмуноглобулiнiв. Якi з перелiчених клiтин iмунної системи виробляють ці білки?

A. Т-супресори

B. Плазмобласти

C. Т-хелпери

* D. Плазмоцити

E. Т-кiлери.

27. При анафілактичному шоці у людини на рівні мікроциркуляторного русла виникають такі порушення, які зумовлюють подальше заглиблення ступіню патологічного стану. Яка структура не належить до системи мікроциркуляторного русла?

A. Капіляри

B. Артеріоли

C. Венули

D. Артеріо-венулярні анастомози

* E. Вени

28. При захворюванні на ревматизм у людини порушується нормальне розпізнавання імунними клітинами чужорідних та власних білків, внаслідок чого часто вражається мітральний клапан серця. Яка структура його утворює?

A. Ендотелій ендокарду

* B. Ендотелій та підендотеліальний шар ендокарду

C. Ендокард та міокард

D. В утворенні приймають участь всі оболонки серця

E. М'язово-еластичний шар ендокарду.

29. Хворому на хронiчний гастрит зроблена внутрiшньошлункова рН-метрiя, за допомогою якої встановлено зменьшення кислотностi шлункового соку. Функцiя яких клiтин знижена?

* A. Парiєтальних екзокриноцитів

B. Головних екзокриноцитів

C. Ендокриноцитів

D. Шийкових клiтин

E. Додаткових клiтин.

30. У кровi хворого виявлено низький рiвень альбумiнiв i фiбриногену. Зниження активностi яких органел гепатоцитiв печiнки з найбiльшою вiрогiдністю обумовлює це явище?

* A. Гранулярної ендоплазматичної сiтки

B. Агранулярної ендоплазматичної сiтки

C. Комплексу Гольджi

D. Лiзосом

E. Мiтохондрiй.

31. У хворого виникли скарги на слабкість, головокружіння, відчуття дискомфорту в області груднини. При електрокардіографічному обстеженні виявлено порушення ритму. Функція яких клітин порушена у даному випадку?

A. Типічних кардіоміоцитів

* B. Атипічних кардіоміоцитів

C. Мезотеліальних клітин

D. Ендотеліальних клітин

E. Перицитів.

32. Аналізом електронної мікрофотографії кардіоміоцита встановлено, що він має невеликі розміри, багатокутну форму, невелику кількість міофібріл, які не мають впорядкованої орієнтації; Т-система відсутня; слабо розвинена саркоплазматична сітка. В клітині міститься багато піноцитозних пухирців та кавеол. Яка клітина має означену будову?

A. Скоротливі клітини міокарду

B. Малодиференційована клітина

* C. Пейсмекерна клітина

D. Перехідна клітина

E. Гладкий міоцит.

33. Відомо, що атипічні кардіоміоцити належать до провідної системи серця, яка складається з синусно-передсердного вузла, передсердно-шлуночкового вузла та передсердно- шлуночкового пучка. Завдяки якій речовині відбувається, переважно, живлення провідних кардіоміоцитів?

A. Холестерин

* B. Глікоген

C. Глюкагон

D. Міоглобін

E. Тропоміозин.

34. Зовнішня оболонка серця - епікард - є вісцеральним листком перикарду. Епікард побудований з тонкої пластинки сполучної тканини, зрощеної з міокардом і вкритої мезотелієм. Яка кількість шарів складає сполучнотканинну основу епікарда?

A. Два

B. Три

* C. Чотири

D. П’ять

E. Шість.

35. У чоловіка 39 років поступово з’явились ознаки пригнічення функції нервової системи, збільшилась маса тіла, почало випадати волосся, шкіра стала сухою, розвилась брадикардія (зменшення кількості серцевих скорочень за хвилину). Поставлено диагноз: мікседема. Які порушення ендокринної системи викликали розвиток цієї хвороби?

A. Гіпофункція прищитовидних залоз

B. Гіперфункція прищитовидних залоз

* C. Гіпофункція щитовидної залози

D. Гіперфункція щитовидної залози

E. Гіпофункція гіпофізу.

36. В експерименті у лабораторної тварини видалено ендокринну залозу, внаслідок чого виникли судоми поперечно-смугастих та гладких м’язів (тетанія). В результаті через деякий час розвився ларингоспазм і тварина загинула. Виключення функції якої залози призвело до розвитку даного патологічного стану?

A. Надниркової

B. Щитовидної

C. Епіфізу

* D. Прищитовидних

E. Гіпофізу.

37. Відомо, що надниркова залоза має здатність до фізіологічної регенерації завдяки скупченню малодиференційованих клітин. Скільки гермінативних прошарків має наднирникова залоза?

A. Один

B. Два

* C. Три

D. Чотири

E. Прошарки відсутні, малодиференційовані клітини утворюють острівці.

38. При рентгенологiчному дослiдженнi кiсток основи черепа виявлено збiльшення порожнини турецького сiдла, витончення переднiх нахилених вiдросткiв, руйнування рiзних дiлянок турецького сiдла. Пухлинне збільшення якої ендокринної залози може спричинити таке руйнування кiстки?

* A. Гiпофiзу

B. Вилочкової залози

C. Щитовидної залози

D. Надниркових залоз

39. Хворий, який надійшов у відділення гематології, скаржився на біль в печінці та селезінці, підвищену температуру, запаморочення. Аналіз крові виявив ретикулоцитоз, зниження осмотичної стійкісті еритроцитів, зменшення диаметру еритроцитів (мікроцитоз). Поставлено діагноз гемолітичної анемії та рекомендовано видалення селезінки - спленектомія. Виключення якої функції селезінки призведе до покращення стану хворого?

A. Елімінація пошкоджених та відживаючих еритроцитів

B. Депонування крові у венозних синусах

* C. Синтез речовин, які пригнічують еритроцитопоез

D. Захисна реакція від ендогенних антигенів

E. Антигензалежне диференціюваня та проліферація лімфоцитів.

40. Пацiєнту вiком 40 рокiв з метою уточнення дiагнозу призначено ультразвукове дослідження вилочкової залози. Спострiгається вiдсутнiсть чiткої межi мiж кiрковою та мозковою речовиною, зменшення кiлькостi лiмфоцитiв у кiрковiй речовинi. Який з наведених нижче термінів найбільш чітко відображає цю ситуацію?

A. Вiкова iнволюцiя тимусу

B. Запальний процес

C. Новоутворення тимусу

D. Тiмiко-лiмфатичний статус

* E. Акцидентальна iнволюцiя тимусу.

41. У новонародженої дитини виявилась вада серця, яка виникла внаслідок дії патологічного чинника на зародок. В який термін ембріонального розвитку процес закладки серця зазнав ушкодження?

A. Перший тиждень

B. Другий тиждень

* C. Третій тиждень

D. Шостий тиждень

E. Восьмий тиждень.

42. Під впливом невідомого фактора були ушкоджені тормозні нейрони сітківки, що забезпечують контрастність зображення. Які з перелічених клітин зазнали ушкодження?

А. Палички

В. Колбочки

С. Біполярні

D. Гангліонарні

* Е. Амакринові.

43. Під час електронної мікроскопії апікальної поверхні епітелію шлунку встановлено, що плазматичні мембрани сусідніх клітин максимально зближені. Визначте тип міжклітинного контакту:

A. Десмосома

B. Напівдесмосома

C. Простий

* D. Щільний замикаючий

E. Щілинний.

44. На електронномікроскопічній фотографії шкіри міжклітинна щілина становить 25-30 нм, заповнена електронно-щільною речовиною та має особливі фібрилярні структури. Яку назву має цей тип міжклітинного контакту?

A. Простий

B. Щілинний

С. Синапс

D. Зубчастий

* E. Десмосома.

45. Між кардіоміоцитами відбувається вільний обмін неорганічними іонами, сахарами, амінокислотами, нуклеотидами. Завдяки якому з перелічених міжклітинних контактів це стає можливим?

A. Синапс

* B. Нексус

C. Напівдесмосома

D. Десмосома

E. Простий.

46. Визначте тип судин, що мають вигляд слiпо закiнчених сплющених ендотелiальних трубок, не мають базальної мембрани i перицитiв; ендотелiй цих судин фiксований стропними фiламентами до колагенових волокон сполучної тканини.

A. Артерiоли

B. Венули

C. Артерiо-венознi анастомози

* D. Лiмфокапiляри

E. Гемокапiляри.

47. На гістологічному препараті представлено орган ендокринної системи, який складається з трьох часток: передньої, середньої, задньої. Паренхіма передньої частки утворена епітеліальними трабекулами, які оточені синусоїдними капілярами з фенестрованим ендотелієм. У складі трабекул виявляються хромофільні (базофільні та ацидофільні) та хромофобні клітини. Визначте орган, який має дані морфологічні ознаки.

A. Наднирник

B. Яєчник

* C. Гіпофіз

D. Епіфіз

E. Щитовидна залоза.

48. У рожениці спостерігається слабкість пологової діяльності. Клітини яких ядер гіпоталамуса переважно виробляють окситоцин, який викликає скорочення міоцитів матки?

A. Супраоптичних

* В. Паравентрикулярних

С. Супрахіазматичних

D. Дорсомедіальних

Е. Вентромедіальних.

49. Хворому з порушенням ритму серцевих скорочень (аритмiя) проведено лiкування у кардiологiчному вiддiленнi лiкарнi, яке дало задовiльний результат.Якi клiтини мiокарду вiдновили свою нормальну функцiю в цьому випадку?

A. Волокна Пуркін'є

B. Гладкi мiоцити

* C. Пеймекерні клітини

D. Скоротливi кардiомiоцити

E. Перехiднi клiтини.

50. У фазi, що передувала дiастолiчному розслабленню мiокарду, рiзко знижується концентрацiя iонiв кальцiю у саркоплазмi i в перiод дiастоли його практично немає у вiльному станi. Визначте, якi структури беруть участь в акумуляцiї кальцiю?

* A. Саркоретикулум

B. Рибосоми

C. Лiзосоми

D. Т-система

E. Мiтохондрiї.

51. З віком у хрящовій тканині відбуваються певні зміни. Які з них не свідчать про старіння тканини?

A. Зменшується вміст клітинних елементів

B. Зростає вміст міжклітинного матриксу

* C. Збільшення ступеню гідратації

D. Вапнування хряща

E. Заміщення хондромукоїду альбуміном.

52. При вивченні функцій клітин, що складають кісткову тканину, була виявлена здатність остеокластів до резорбції кісткової тканини. Який фермент руйнує шар остеоїду і забезпечує доступ остеокластів до мінерального матриксу кістки?

A. Карбоангідраза

B. Каталаза

C. Карбоксилаза

* D. Колагеназа

E. Гістидиндекарбоксилаза.

53. У гістогенезі кісткової тканини можливі два способи її розвитку. Які етапи не притаманні перетинчастому остеогенезу?

A. Формування у складі мезенхіми остеогенного зачатка

B. Остеоїдний етап

C. Утворення грубоволокнистої кістки

* D. Утворення епіфізарного центру окостеніння

E. Заміщення грубоволокнистої кісткової тканини пластинчатою.

54. Гальмуваня ангіогенезу - один з можливих методів боротьби з пухлинами на ранніх стадіях розвитку. Які тканини можуть стати джерелами інгібіторів ангіогенезу?

A. Нервова тканина

B. М`язова тканина, епітеліальна тканина

C. Кісткова тканина

* D. Епітеліальна, хрящова тканина

E. Пухка волокниста сполучна, щільна сполучна тканина.

55. При обстеженні хворого на цукровий діабет виявлено пошкодження внутрішньої оболонки прекапілярів (ангіопатія). Які з перелічених структур судинної стінки не зазнають ушкодження при ангіопатії?

А. Еластична мембрана

* В. Гладкі міоцити

С. Субендотеліальний шар

D. Базальна мембрана

E. Ендотелій.

56. На препараті представлена стінка кровоносної судини, яка утворена двома видами клітин. Назвіть клітини, які утворюють стінку судини.

* А. Ендотеліоцити і перицити

B. Ендотеліоцити і гладкі міоцити

C. Фібробласти і макрофаги

D. Перицити і гладкі міоцити

E. Перицити і макрофаги.

57. У людини 72 років виникли скарги на порушення сечовиведення. При обстеженні діагностовано пухлину сечовипускного каналу у ділянці біля сечового міхура. Яка вона за походженням?

* A. З перехідного епітелію

B. З багаторядного циліндричного епітелію

C. З багатошарового плоского епітелію

D. Із залозистого епітелію

E. З гладкої мязової тканини.

58. У людини 65 років виникли скарги на порушення сечовиведення. При обстеженні діагностовано пухлину сечовипускного каналу у проміжній частині. Яка вона за походженням?

A. З перехідного епітелію

* B. З багаторядного циліндричного епітелію

C. З багатошарового плоского епітелію

D. Із залозистого епітелію

E. З гладкої мязової тканини.

59. У дитини 7 років хворої на гломерулонефрит діагностовано анемію (зменшення кількості чевоних клітин крові). Порушення якої функції нирок призвело до розвитку цього патологічного стану?

A. Детоксикаційної

B. Регуляції осмотичного тиску крові

C. Підтриманні кислотно-лужної рівноваги

* D. Ендокринної

E. Всі відповіді вірні.

60. Під час вивчення структури клітин у світловий мікроскоп були визначені деякі органели. Які з перелічених структур відносять до мікроскопічних?

A. Лізосоми, мітохондрії

B.Ендоплазматична сітка, мікрофіламети

C. Комплекс Гольджі, рибосоми

D. Комплекс Гольджі, лізосоми

* E. Мітохондрії, комплекс Гольджі, центросома.

61. При гістохімічному аналізі плазматичної мембрани була визначена речовина, яка визначає її функціональну рухомість (лабільність). Що це за речовина?

A. Ліпіди

B. Вуглеводи

C. Олігосахариди

* D. Холестерин

E. Полісахариди.

62. У деяких хворих на цукровий діабет порушена властивість рецепторів плазмолеми приєднувати молекули інсуліну. Які молекули, що складають клітинну оболонку, мають функцію рецепторів?

A. Фосфоліпіди

B. Холестерин

* C. Білки

D. Полісахариди

E. Олігосахариди.

63. При дослідженні реактивних властивостей судинного русла внутрішніх органів після інтенсивної фізичної нагрузки виявлено активізацію гемоциркуляції через складні шунти. Якими структурно-функціональними ознаками характеризуються ці судини?

А. Шунт, що не розгалуджується

В. Шунт, по якому кров тече до прекапілярів

С. Шунт, по якому кров тече до вен

* D. Шунт, що містить спеціальні скорочувальні структури

E. Шунт, що не містить спеціальних скорочувальних структур.

64. На електронномікроскопічній фотографії клітини з боку внутрішнього вмісту визначається так званий кортикальний шар плазмолеми. Які функції він виконує?

A. Відокремлює елементарну біологічну мембрану від цитоплазми

* B. Забезпечує переміщення інтегральних білків плазмолеми

C. Забезпечує переміщення фосфоліпідів плазмолеми

D. Виконує синтез білків

E. Виконує зв`язок з мікрооточенням.

65. Гістохімічним методом дослідження було визначено олігосахаридні ланцюги глікокаліксу у структурі плазмолеми. Яку функцію вони виконують?

A. Забезпечують цитоскелетні функції

B. Зумовлюють лабільність плазмолеми, взаємодію з мікрооточенням

C. Здійснюють переміщення білків плазмолеми

D. Забезпечують локомоторні функції

* E. Здійснюють взаєморозпізнавання клітин та взаємодію з мікрооточенням.

66. У новонародженого діагностовано порушення розвитку міокарду шлуночка. З порушенням розвитку якого ембріонального джерела пов`язана ця патологія?

A. Мезенхіми

В. Парієтальної спланхноплеври

С. Ентодерми

D. Ектодерми

Е. Вісцеральної спланхноплеври.

67. За допомогою цитохімічних та гістохімічних методів дослідження були визначені речовини, які приймають участь в утворенні клітинної оболонки. Які сполуки утворюють глікокалікс?

* A. Олігосахариди

B. Фосфоліпіди

C. Холестерин

D. Білки

E. Полісахариди.

68. Визначте, якщо під час спостереження процесу запалення у тканинах піддослідної тварини була визначена здатність лейкоцитів обволікати некротизовані ділянки тканини певною ділянкою плазмолеми з наступним втягуванням утвореного мішечка в цитоплазму. Яку назву має цей процес?
A. Екзоцитоз
* B. Фагоцитоз
C. Циторексис
D. Клазматоз
E. Рекреція

69. З ціллю вивчення закономірностей утворення та розвитку зародка в експерименті вивчені етапи ембріогенезу хребетних. Вкажіть послідовність етапів ембріогенезу хребетних?
А. Дроблення, гаструляція, запліднення, гісто- і органогенез
В. Запліднення, гаструляція, дроблення, гісто- і органогенез
* С. Запліднення, дроблення, гаструляція, гісто- і органогенез
D. Запліднення, гісто- і органогенез, дроблення, гаструляція
Е. Запліднення, дроблення, гаструляція, органо- і гістогенез

70. При мікроскопічному аналізі зрізу яєчка в звивистих сім'яних канальцях виявлено клітини, що займають найбільш периферичне (базальне) положення в сперматогенному епітелії. Більшість з них діляться. Які клітини було виявлено?
А. Сперматоцити 1-го порядку
В. Сперматоцити 2-го порядку
* С. Сперматогонії
D. Сперматиди
Е. Сперматозоїди

71. За допомогою гістохімічних методів при дослідженні клітин шлунку було визначено ряд ферментів, що містяться у лізосомах. Яка речовина є маркерною (визначальною) для лізосом?

* A. Кисла фосфатаза

B. Лужна фосфатаза

C. Каталаза

D. Лізоцим

E. Гістаміназа.

72. На електронномікроскопічній фотографії подоцита можна побачити органели загального призначення, які мають мембрану. Які це органели?

A. Пероксисоми, рибосоми, лізосоми

B. Комплекс Гольджі, мітохондрії, центросома

C. Мікротрубочки, мікрофіламенти, рибосоми

D. Ендоплазматична сітка, комплекс Гольджі, центросома

* E. Мітохондрії, лізосоми, пероксисоми.

73. Як відомо, деякі органели загального призначення у своєму складі містять ферментні системи, що здатні виконувати процеси детоксикації клітини. Які з перелічених органел мають таку здатність?

А. Лізосоми

* В. Пероксисоми, гладка ендоплазматична сітка

С. Фагосоми, гранулярна ендоплазматична сітка

D. Залишкові тільця

Е. Рибосоми.

74. Пероксисома - мембранна органела, яка здатна:

A. Брати участь у розщепленні білків

В. Складати залишкові тільця

C. Синтезувати біополімери

* D. Виконувати процес детоксикації клітини

E. Забезпечувати транспорт поживних речовин у клітині.

75. Завдяки методу електронної мікроскопії дослідник має можливість вивчати будову клітин на субмікроскопічному рівні. Які клітинні структури у своїй будові мають дві біологічні мембрани?

A. Мітохондрії, лізосоми, комплекс Гольджі

* B. Ядро, ендоплазматична сітка, мітохондрії

C. Пероксисоми, ядро, ендоплазматична сітка

D. Ендоплазматична сітка, комплекс Гольджі, ядро

E. Лізосоми, мітохондрії, пероксисоми.

76. У експерименті в складі базофільного проеритроцита блоковано процес трансляції. Який специфічний білок не буде при цьому утворюватися?

* А. Гемоглобін

B. Гепарин

C. Гістамін

D. Гістаміназа

E. Гепарансульфат.

77. У експериментальній лабораторії вдалося розділити формені елементи крові на еритроцити, гранулоцити, малі та великі лімфоцити, тромбоцити. Які з них утворюють колоніальний ріст при засіванні у поживне середовище?

А. Еритроцити

B. Гранулоцити

* C. Великі та середні лімфоцити

D. Тромбоцити

E. Малі лімфоцити.

78. На препараті мазка червоного кісткового мозку в полі зору мікроскопу видно клітину з ядром, яке складається з багатьох сегментів. Дрібна зернистість забарвлюється як лужними, так і кислими барвниками. Назвіть цю клітину.

А. Сегментоядерний базофіл

B. Сегментоядерний еозинофіл

* C. Сегментоядерний нейтрофіл

D. Еозинофільний мієлоцит

E. Нейтрофільний метамієлоцит.

79. На препараті мазка червоного кісткового мозку видно клітину з великою ацидофільною зернистістю. Ядро сегментовано. Назвіть цю клітину.

А. Сегментоядерний базофіл

* B. Сегментоядерний еозинофіл

C. Сегментоядерний нейтрофіл

D. Еозинофільний мієлоцит

  1.  Нейтрофільний метамієлоцит..

80. Протягом ембріонального гістогенезу міокарда спостерігається послідовне формування різних субклітинних структур кардіоміоцитів. Які з перелічених нижче особливостей будови кардіоміоцитів не характерні для дефінітивної клітини?

А. Розташування ядер в центрі кардіоміоцита

В. Наявність вставних дисків

С. Наявність анастомозів між кардіоміоцитами

* D. Розташування ядер на периферії кардіоміоцита

E. Поперечна посмугованість м'язового волокна.

81. В експерименті по вивченню гістогенезу м'язових тканин було пошкоджено м'язову тканину целомічного типу. Які структури внаслідок цього зазнаватимуть ушкодження?

А. Скелетні м'язи

* В. Міокард

С. Ендокард

D. М'язова оболонка стінки травного каналу

E. М`язи очного яблука.

82. При обстеженні новонародженого виявлені аномалії розвитку м'язової тканини соматичного типу. Яка з перелічених нижче структур зазнала ушкодження?

А. Клітина

В. Синцитій

С. Ланцюжок з тісно зімкнутих клітин

* D. Симпласт

E. Багатоядерна клітина.

83. При дії деяких хімічних речовин на скелетну м'язову тканину спостерігається порушення функції скорочення внаслідок змін внутрішньоклітинного метаболізму. Пошкодженням яких органел може бути обумовлене пригнічення енергетичного обміну у складі м`язового волокна?

А. Пластинчастого комплексу

В. Мікротрубочок

С. Лізосомам

D. Рибосом

* E. Саркосом.

84. При обстеженні біоптату міокарда хворого виявлено порушення структури м'язових волокон. Яка властивість кардіоміоцитів сприяє об'єднанню волокон міокарда в єдину мережу скорочувальних структур?

А. Здатність до регенерації

* В. Здатність міоцитів утворювати анастомози

С. Здатність утворювати сінцитій

D. Здатність до генерації імпульса скорочення

E. Здатність утворювати симпласт.

85. При обстеженні новонародженого виявлено аномалію розвитку м'язової тканини целомічного типу. Яка структурна одиниця цієї тканини зазнала ушкодження?

А. Кошикоподібна клітина

В. Гладком'язова клітина

*С. Посмугований міоцит

D. Посмугований міосимпласт

E. М'язова трубочка.

86. При обстеженні біоптату міокарда хворого виявлено порушення структури м'язових волокон міокарда. Які елементи волокон зазнали ушкодження?

А. Симпласт

В. Сінцитій

С. Міосателітоцити

D. Ланцюги гладких міоцитів

* E. Ланцюги поперечно-посмугованих міоцитів.

87. Відомо, що в сітківці крім тринейронного ланцюжка клітин, що передають нервовий імпульс, існують тормозні нейрони, при збудженні яких збільшується контрастність зображення. Які клітини з перелічених нижче належать до тормозних нейронів?

А. Палички

В. Колбочки

С. Біполярні

* D. Амакринові

Е. Гангліонарні.

88. На сітківці латерально від жовтої плями розташоване місце, яке має назву - сліпа пляма. Якими структурами вона утворена?

А. Фотосенсорними клітинами

В. Горизонтальними клітинами

* С. Аксонами гангліозних клітин

D. Гліальними клітинами

Е. Амакриновими клітинами.

89. У новонародженого при обстеженні виявлені численні аномалії розвитку м'язових тканин різного походження. Скільки ембріональних джерел зазнають ушкодження?

А. Два

В. Три

С. Чотири

* D. П'ять

E. Шість.

90. У хворого визначається значна аутоімунна активністьТ-лімфоцитів, внаслідок підвищення проникливості гематотимусного бар’єру. Порушення функції яких клітин призвело до розвитку даної патології?

A. Адипоцитів

* B. Епітеліоретикулоцитів

C. Макрофагів

D. Фібробластів

E. Міофібробластів.

91. Тимус є центральним органом імунної системи. Яка морфологічна структура є його характерною ознакою?

A. Часточки

B. Кіркова та мозкова речовина

C. Сітчатий симпласт з епітеліоретикулоцитів

* D. Тільця Гассаля

E. Скупчення малих та середніх лімфоцитів, оточених макрофагами.

92. Відомо, що дозрівання В-лімфоцитів у птахів відбувається у сумці Фабриціуса, яка є центральним органом їхньої диференціровки. Які структури вважають аналогом сумки Фабриціуса у людини?

A. Селезінка

B. Лімфатичні вузли

C. Гемолімфатичні вузли

D. Тимус

* E. Скупчення лімфоїдних елементів у стінці травного каналу та дихальних шляхів.

93. На мікропрепараті представлено зріз тканини, у мозковій речовині якої можна бачити концентричні нашарування епітеліальних клітин, оксифільно забарвлених (так звані тільця Гассаля). Зріз тканини якого органа представлено?

A. Нирка

B. Наднирник

C. Селезінка

* D. Тимус

E. Лімфатичний вузол.

94. У складі білої пульпи селезінки,непарного периферійного органу кровотворення, виділяють кулясті скупчення лімфоцитів, плазмоцитів, макрофагів, дендритних та інтердигітуючих клітин. Яку назву має сукупність цих клітин?

A. Лімфатичні вузлики

B. Тільця Гассаля

* C. Лімфатичні фолікули селезінки

D. Гемолімфатичні вузли

E. Пульпарні тяжі.

95. Під час мікроскопічного дослідження на гістологічному препараті виявляється часточковий орган. Кожна часточка має кіркову та мозкову речовину. Паренхіма часточок утворена лімфоїдною тканиною, в якій знаходяться Т-лімфоцити на різних стадіях проліферації та диференціювання. Мікрооточення представлено епітеліоретикулярними клітинами. У мозкові речовині визначаються тільця Гассаля. Який орган має дану морфологічну будову?

* A. Тимус

B. Надниркові залози

C. Нирка

D. Лімфатичний вузол

E. Селезінка.

96. При обстеженні новонародженого виявлено численні аномалії розвитку всіх м'язових тканин. Які ембріональні джерела не зазнали ушкодження?

А. Міотом

В. Нейральна ектодерма

* С. Ентодерма

D. Мезенхіма

E. Вентральна мезодерма.

97. У новонародженого при обстеженні виявлено аномалії розвитку м'язової тканини шлунково-кишкового тракту. Яке ембріональне джерело зазнало ушкодження?

А. Прехордальна пластинка

В. Ентодерма та мезенхіма

С. Нервова трубка

D. Ектодерма та мезенхіма

* E. Мезенхіма.

98. При травматичному пошкодженні спинного мозку порушується його рефлекторна діяльність. Визначте розташування рефлекторної дуги.

А. Від одного асоціативного нейрона до іншого

* В. Від чутливого до ефекторного закінчення

С. Від ефекторного до чутливого закінчення

D. Від одного рухового нервового закінчення до іншого

Е. Від одного чутливого нервового закінчення до іншого.

100. Відомо, що деякі психічні та нервові захворювання пов'язані з порушенням синтезу та накопичення медіаторів в нервових клітинах. Яким чином впливають медіатори збуджуючих синапсів на функцію нейронів та взаємодію між ними?

А. Формують гематоенцефалічний бар'єр

В. Генерують нервовий імпульс

* С. Передають нервовий імпульс з пресинаптичної на постсинаптичну мембрану

D. Передають нервовий імпульс з постсинаптичної на пресинаптичну мембрану

Е. Блокують проходження нервового імпульсу через синапс.

101. Відомо, що деякі психічні та нервові захворювання пов'язані з порушенням синтезу та накопичення медіаторів в нервових клітинах. Які структури нервових клітин зазнають безпосереднього пошкодження при порушенні накопичення медіаторів?

А. Комплекс Гольджі

В. Гранули хроматофільної речовини

* С. Синаптичні пухирці

D. Електроно-щільні частинки

Е. Нейрофібрили.

102. У рамках експерименту тварині було введено речовину, яка блокує синтез медіаторів у чутливому нейроні. Які ультраструктурні зміни виявляться при цьому в складі нейроцита?

A. Зруйнуються нейрофіламенти

B. Зруйнуються нейротубули

C. Відбудеться аутоліз мітохондрій

D. Резорбується пресинаптична мембрана

* E. Зникнуть синаптичні пухирці.

103. При обстеженні хворого на виразкову хворобу шлунку виявлено гіповолемію (зменшення об'єму крові) внаслідок внутрішньої кровотечі. Який нормальний середній об'єм крові в організмі дорослої людини?

А. 4,0-4,5 л

В. 6,0-6,5 л

* С. 5,0-5,5 л

D. 3,0-3,5 л

E. 7,0-7,5 л.

104. У хворого с хондродисплазією (аномалією розвитку хряща) виявлені зміни у будові волокнистого хряща. Як у здоровій тканині повинні бути розташовані хондроцити?

A. Пошарове розташування клітин

B. Невпорядковане розташування клітин

C. Скупчення клітин біля охрястя

D. Рівномірний розподіл клітин

* E. Утворюють клітинні стовпчики.

105. Після того, як піддослідна лабораторна тварина перебувала певний час під дією іонізуючого випромінювання, в цитоплазмі клітин печінки, отриманих шляхом біопсії, визначались накопичення токсичних продуктів обміну речовин.Яка органела приймає участь у їх розщеплені

А. Лізосома

В. Фагосома

* С. Пероксисома

D. Комплекс Гольджі

Е. Центросома

  1.  У експерименті було інгібовано синтез еритропоетину. До яких змін приведе це порушення?
    * А. Пригніченню синтезу гемоглобіну
    B. Посиленню синтезу гепарину
    C. Пригніченню синтезу гістаміну
    D. Пригніченню синтезу гістамінази
    E. Посиленню синтезу гепарінсульфата

107. На гістологічному препараті представлено поперечний зріз органу, основу якого утворює слизова сполучна тканина, дві артерії і вена. Що це за орган?
A. Алантоїс
B. Жовтковий мішок
C. Амніон
D. Плацента
* E. Пуповина

108. З метою дiагностики у хворої людини взяли паренхiму кровотворного органу, де знайшли мегакарiоцити. Який це орган?
* A. Червоний кiстковий мозок
B. Селезiнка
C. Лiмфовузол
D. Мигдалик
E. Тимус

109.Відомо, що у складі епітелію повітроносних шляхів зустрічаються різноманітні за своєю будовою та функцією клітини. При цьому присутність тих чи інших клітин у різних частинах бронхіального дерева неоднакова. Які клітини виконують функцію видалення сторонніх частинок з порожнини трахеї?
A. Келихоподібні
* B. Війчасті
C. Ендокринні
D. Гладкі міоцити
E. Базальні

110.Згідно з морфологічною класифікацією нейрони поділяють на групи за кількістю відростків. Вкажіть, який нейрон має один аксон і чотири дендрита:
A. Уніполярний
B. Біполярний
C. Псевдоуніполярний
D. Псевдомультиполярний
* E. Мультиполярний

111.У дитини діагностовано глистну iнвазiю. Які зміни лейкоцитарної формули слід при цьому очікувати?
A. Збiльшення кiлькостi нейтрофiлiв
B. Збiльшення кiлькостi моноцитiв
C. Зменшення кiлькостi базофілів
D. Збiльшення кiлькостi лiмфоцитiв
* E. Збiльшення кiлькостi еозiнофiлiв

112.На препаратах представлені зрізи печінки, селезінки, кісткового мозку. Клітини їх кровоносних судин володіють захисними властивостями і відносяться до макрофагічної системи. Назвіть ці судини.
* А. Синусоїдні капіляри
B. Вісцеральні капіляри
C. Соматичні капіляри
D. Артеріоли
E. Артерії

113.При обстеженні дитини після перенесеного перитоніту (запалення очеревини) виявлено пошкодження мезотелію серозної оболонки. Який за будовою епітелій зазнав ушкодження?
А. Одношаровий кубічний
В. Одношаровий циліндричний
* С. Одношаровий плоский
D. Одношаровий багаторядний
Е. Багатошаровий плоский

114.У біоптаті слизової оболонки хворого на бронхіальну астму виявлено значну кількість клітин з численними метахроматичними гранулами. Про підвищення кількості яких клітин сполучної тканини це свідчить?
* А. Тканинних базофілів
В. Макрофагів
С. Плазмоцитів
D. Ретикулоцитів
Е. Фібробластів

115.На препараті добре видно густу сітку капілярів, розташованих між двома артеріолами. В якому органі можна виявити цю сітку?
* А. У нирці
B. У печінці
C. У гіпофізі
D. У селезінці
E. У сітківці

116.В сечі у хворого виявлено злужені еритроцити. Який відділ нефрона пошкоджено?
А. Дистальний відділ нефрона
*В. Ниркове тільце
С. Зовнішній листок капсули нефрона
D. Проксимальний відділ нефрона
Е. Петля Генле

117.В травматологічний пункт доставлена дитина 14 років з пошкодженням нервових волокон у складі седаліщного нерву. Які клітини в першу чергу будуть приймати участь в регенерації оболонки нервових волокон?
A. Нервові клітини
В. Протоплазматичні астроцити
* С. Нейролемоцити (шванівські клітини)
D. Епендимної глії
Е. Волокнисті астроцити

118.У хворої дитини після пересадки нирки відбулося відторгнення трансплантату донора. Встановлено, що причиною відторгнення стала реакція специфічного клітинного імунітету. Які клітини відіграли провідну роль у процесі відторгнення?
A. Т-лімфоцити-хелпери
* B. Т-лімфоцити-кілери
C. Моноцити
D. В-лімфоцити
E. Т-лімфоцити-супресори

119.Під час мікроскопічного дослідження на гістологічному препараті паренхіма органу представлена лімфоїдною тканиною, яка утворює лімфатичні вузлики, останні розташовані дифузно і містять центральну артерію. Яке анатомічне утворення має дану морфологічну будову?
A. Червоний кістковий мозок
B. Тимус
C. Мигдалик
D. Лімфатичний вузол
* E. Селезінка

120.На мікропрепараті кори великих півкуль головного мозку видно пошарове розташування нейроцитів. Яку кількість шарів має неокортекс?
A. Три
B. Чотири
C. П’ять
* D. Шість
E. Вісім

121. На електронній мікрофотографії пінеалоцита епіфізу собаки видно добре розвинуту ендоплазматичну сітку. Яка структура зумовлює синтез гормонів епіфіза (протеїнового походження)?

A. Канальці гранулярної ендоплазматичної сітки

B. Рибосоми агранулярної ендоплазматичної сітки

C. Мішечки ендоплазматичної сітки

D. Цистерни комплексу Гольджі

* E. Рибосоми гранулярної ендоплазматичної сітки

122. В якій органелі відбувається новоутворення мембранних структур клітини?

* A. Гранулярна ендоплазматична сітка

B. Гладка ендоплазматична сітка

C. Мітохондрії

D. Комплекс Гольджі

E. Мікротрубочки.

123. На електронній мікрофотографії нервової клітини видно клітинну структуру, утворену з пов’язаних між собою цистерн, сплющених у центрі та розширених на периферії.Яку назву має ця структура?

A. Мітохондрії

B. Гладка ендоплазматична сітка

C. Гранулярна ендоплазматична сітка

* D. Комплекс Гольджі

E. Лізосоми.

124. На гістологічному препараті визначається орган, який має кіркову та мозкову речовину. Кіркова речовина складається з зовнішньої зони, яка містить лімфатичні вузлики, та паракортикальної зони. У мозковій речовині розташовані мозкові тяжі, синуси і трабекули. Який орган має дані морфологічні ознаки?
A. Селезінка
B. Нирка
C. Тимус
* D. Лімфатичний вузол
E. Наднирники

125. При вивченні ультраструктури кардіоміоцитів виявлені добре розвинуті міофібрили з темними і світлими дисками, численні мітохондрії і вставні диски. До якого типу належать ці клітини?
* А. Робочі кардіоміоцити
B. Проміжні кардіоміоцити
C. Пейсмекерні клітини
D. Клітини волокон Пуркін’є
E. Секреторні кардіоміоцити

126. У зв'язку з вродженою аномалією у дитини порушений фоторецепторний апарат ока. Яке джерело розвитку зазнало ушкоджень на етапах ембріогенезу?
А. Плакоди
В. Соміти
* С. Нервова трубка
D. Мезенхіма очного келиха
Е. Шкірна ектодерма

127. До лікарні доставлений хлопчик з травматичним ушкодженням верхньої кінцівки. При рентгенологічному дослідженні виявлений перелам плечової кістки. За рахунок якої структури буде відбуватись репаративна регенерація кістки?
A. Діафіз
B. Епіфіз
C. Шар зовнішніх генеральних пластинок
D. Шар внутрішніх генеральних пластин
* E. Окістя

128. На мікропрепараті представлено зріз тканини, у мозковій речовині якої можна бачити концентричні нашарування епітеліальних клітин, оксифільно забарвлених (так звані тільця Гассаля). Зріз тканини якого органа представлено?
A. Нирка
B. Наднирник
C. Селезінка
* D. Тимус
E. Лімфатичний вузол

129. На препараті мазка червоного кісткового мозку видно клітину з великою ацидофільною зернистістю. Ядро сегментовано. Назвіть цю клітину.
А. Сегментоядерний базофіл
* B. Сегментоядерний еозинофіл
C. Сегментоядерний нейтрофіл
D. Еозинофільний мієлоцит
Е. Нейтрофільний метамієлоцит

130. На гістологічному препараті - стінка трубчастого органу. Слизова оболонка утворює складки, вистелена перехідним епітелієм. В м`язовій оболонці визначаються 2 шари: внутрішній - повздовжній, зовнішній - циркулярний. Що це за орган?
А. Стравохід
В. Трахея
*С. Сечовод
D. Маткова труба
Е. Тоща кишка

131. При дослідженні мертвонародженого виявлено аномалію розвитку серцевої м'язової тканини. Яке ембріональне джерело зазнало ушкодження?
А. Парієтальний листок спланхнотому
В. Міотом
* С. Вісцеральний листок спланхнотому
D. Склеротом
E. Мезенхіма

132. У недоношеної дитини вагою 2050 г, яка народилась в строк 30 тижнів, виявляється недостатній розвиток бурої жирової тканини. Внаслідок цього вона потребує догляду в штучних умовах в кувезі, де підтримується оптимальна для новонародженого температура. Яка функція жирової тканини постраждала?
A. Обмін води
B. Амортизаційна
C. Депонування поживних речовин
D. Механічна
* E. Терморегуляторна

133. Дитина 3 років під час гри пошкодила зовнішню поверхню барабанної перетинки. Який епітелій було при цьому пошкоджено?
A. Багатошаровий незроговілий
* В. Багатошаровий зроговілий
С. Одношаровий багаторядний перехідний
D. Одношаровий багаторядний війчастий
Е. Одношаровий призматичний

134. Як відомо, АТФ є речовиною, що вдовольняє енергетичні потреби клітин макроорганізму. В яких органелах здійснюється її синтез та накопичення?
* A. Мітохондрії
B. Лізосоми
C. Пероксисоми
D. Ендоплазматична сітка
E. Рибосоми

135. При гістологічному дослідженні нирки в кіркової речовині визначається каналець, який вистилається одношаровим кубічним облямований епітелієм, цитоплазма якого зафарбована оксифильно. Який сегмент нефрону виявлено на препараті?
A. Дистальний звивистий каналець
* B. Проксимальний звивистий каналець
C. Петля Генле
D. Збірна трубка
E. Дистальний прямий каналець

136. При мікроскопії препарату кори мозочка виявлено тіла патологічно змінених клітин Пуркінє. У якому шарі кори мозочка локалізовані тіла цих клітин?
A. У молекулярному шарі
В. У зернистому шарі
С. У молекулярному та зернистому шарах
* D. У гангліозному шарі
Е. У гангліозному та зернистому шарах

137. На електронномікроскопічній фотографії інтерфазного ядра клітини видно багато структур різної електронної щільності. Яку кількість ядерець можна визначити у каріоплазмі?

A. Ядерце неможливо визначити при електронній мікроскопії

B. Може бути будь-яка кількість ядерець

* C. Кількість ядерець відповідає кількості хромосомних наборів

D. У кожному ядрі завжди тільки одне ядерце

E. Кількість ядерець дорівнює кількості хромосомних наборів + 2.

138. На прикладі тканин білого щура за допомогою гістохімічних та цитохімічних методів дослідження вивчались особливості ядерних процесів під час інтерфази. Яку функцію виконує ядерце в інтерфазі?

A. Обмежує вільний доступ в ядро та вихід з нього різних речовин

B. Виконує транспорт макромолекул у каріоплазмі між ядерними структурами

C. Виконує репарацію ушкоджених ділянок ДНК

* D. Є місцем утворення рибосомних РНК і самих рибосом

E. Є місцем утворення нуклеосом.

139. За допомогою мiкроманiпулятора з клітини вилучили комплекс Гольджi. Як це позначиться на подальшій життєдіяльності клітини?

A. Порушиться процес мітозу

* B. Порушиться утворення лiзосом, дозрівання секреторних продуктів клітини

C. Порушиться утворення рибосом i синтез бiлкiв

D. Розвинеться аутолiз, здатний привести клітину до загибелі

E. Порушаться процеси енергетичного обміну.

140. При вивченні ембріонів амфібій було виявлено численні аномалії всіх зародкових листків. Який механіизм гаструляції був порушений?

А. Інвагінація

* В. Епіболія

С. Іміграція і інвагінація

D. Делямінація і іміграція

Е. Делямінація і епіболія.

141. При вивченні ембріонів ланцетника були виявлені аномалії ектодерми і ентодерми. Який механізм гаструляції, характерний для розвитку зародка ланцетника, було порушено?

* А. Інвагінація

В. Епіболія

С. Іміграція і інвагінація

D. Делямінація і іміграція

Е. Делямінація і епіболія.

142. В експерименті на ембріонах птахів було порушено процес делямінації на ранньому етапі гаструляції. Утворення яких ембріональних структур внаслідок цього уповільнюється?

А. Ентодерми

В. Ектодерми, мезодерми і ентодерми

* С. Епібласта і гіпобласта

D. Ектодерми і мезодерми

Е. Мезодерми і ентодерми.

143. Внаслідок дії екологічних чинників на ембріон людини було порушено процес делямінації на ранньому етапі гаструляції. Утворення яких ембріональних структур внаслідок цього уповільнюється?

А. Ентодерми

В. Ектодерми, мезодерми і ентодерми

* С. Епібласту і гіпобласту

D. Ектодерми і мезодерми

Е. Мезодерми і ентодерми.

144. В експерименті на ембріонах ланцетника було порушено процес інвагінації на ранньому етапі гаструляції. Утворення яких ембріональних структур внаслідок цього уповільнюється?

* А. Ентодерми і ектодерми

В. Ектодерми, мезодерми і ентодерми

С. Епібласту

D. Ектодерми і мезодерми

Е. Мезодерми і ентодерми.

145. Внаслідок дії лікарського препарату було порушено імплантацію зародка в слизову оболонку матки. За який термін відбувається імплантація у людини після запліднення?

А. На 1-3-ю добу

В. На 3-5-у добу

С. На 5-6-у добу

* D. На 6-8-у добу

Е. На 10-12-у добу.

146. Внаслідок приймання ліків вагітною на початку плідного періоду пренатального онтогенезу було порушено розвиток плода. Вкажіть строк вагітності, коли жінка приймала тератогенні препарати?

А. В кінці першого місяця

В. На початку другого місяця

* С. На початку третього місяця

D. В кінці третього місяця

Е. На початку четвертого місяця.

147. В експерименті на зародках ссавців вивчали морфогенетичні події на початку другої фази гаструляції. Які морфологічні проявлення характерні для початку цієї фази у ссавців?

А. Утворюється алантоїс

В. Утворюється нервова трубка

С. Утворюються соміти

* D. Утворюється первинна смужка

Е. Утворюється кишкова трубка.

148. При дослідженні крові хворого, який переніс внутрішню кровотечу, виявлено збільшення кількості ретикулоцитів в периферійній крові. Після лікування та переливання донорської крові кількість ретикулоцитів відновилася до норми. Скільки ретикулоцитів буде спотерігаться в крові хворого після лікування?А. 0 - 0,5%

В. 2 - 8%

* С. 1 - 5%

D. 18 - 38%

E. 45 - 75%.

149. Юнак 15 років у зв`язку з тривалою кровотечею після незначного порізу шкіри стегна звернувся до лікаря. Зі зменшенням кількості яких формених елементів крові пов'язана тривала кровотеча?

A. Лімфоцитів

В. Нейтрофільних гранулоцитів

* С. Кров'яних пластинок

D. Базофільних гранулоцитів

Е. Еритроцитів.

150. У крові дівчини 16 років, котра страждає аутоімунним запаленням щитовидної залози, виявлено численні плазматичні клітини. З проліферацією та диференціюванням яких клітин крові пов'язано збільшення кількості плазмоцитів?

A. Тканинних базофілів

В. Т-хелперів

* С. В-лімфоцитів

D. Т-кілерів

Е. Т-супресорів.

151. Хворому 30 років поставлено діагноз мієлотоксичного агранулоцитозу, при якому спостерігається зменшення кількості гранулоцитів в крові. Зменшення кількості яких клітин можна очікувати в мазку крові?

* A. Еозинофілів, базофілів та нейтрофілів

В. Моноцитів, лімфоцитів

С. Лімфоцитів, кров'яних пластинок

D. Кров'яних пластинок, моноцитів

Е. Еритроцитів, кров'яних пластинок.

152. У хворого з гострою вірусною інфекцією відбулося різке підвищення кількості лейкоцитів. Після лікування кількість лейкоцитів відновилася. Скільки лейкоцитів буде виявлено в крові після лікування хворого?

А. 6,0-8,0109 в 1л

В. 10,0 - 30,0109 в 1л

* С. 4,0 - 9,0109 в 1л

D. 3,6 -5,5109 в 1л

E. 200 - 300109 в 1л.

153. При дослідженні мазка крові хворого на бактеріальну пневмонію спостерігається нейтрофільоз зі зсувом лейкоцитарної формули вліво. Після проведеної антибактеріальної терапії кількість нейтрофілів зменшилась до рівня норми. Яку кількість нейтрофілів буде виявлено в крові хворого після лікування?

* А. 65 -75%

В. 1 - 5%

С. 0,5 - 1%

D. 2 - 8%

E. 18 - 38%.

154. У експерименті на щурі створено модель гострого гнійного запального процесу. Які зміни можна чекати в гемограмі в першу чергу?

А. Збільшення вмісту еозинофілів

B. Збільшення вмісту тромбоцитів

C. Збільшення вмісту моноцитів

D. Збільшення вмісту лімфоцитів

* E. Збільшення вмісту нейтрофілів.

155. Робітниками судово-медичної експертизи на місці злочину було виявлено сліди крові злочинця. Експертизою зроблено заключення про те, що злочин здійснила жінка. Які клітини крові підлягли аналізу?

А. Лімфоцити

B. Еритроцити

C. Тромбоцити

D. Еозінофіли

* E. Нейтрофіли.

156. При дослідженні мазка крові хворого на пієлонефрит (запальне захворювання нирок) спостерігається велика кількість нейтрофільних гранулоцитів в колі зору. Препарат був забарвлений по Романовському-Гімза. Якого кольору зернистість цитоплазми нейтрофілів при цьому методі забарвлення?

А. Фіолетового

В. Рожевого

* С. Рожево-фіолетового

D. Червоного

E. Блакитного.

157. Відомо, що система синтезу та своєчасного розпаду сурфактанта дозріває на 35-36-му тижні пренатального онтогенезу. Якщо дитина народилася раніше, виникає можливість спадання альвеол легень. Які клітини повинні дозріти для адекватного синтезу сурфактанту?

А. Війчасті

В. Базальні

С. Келихоподібні

D. Альвеолоцити 1-го типу

* Е. Альвеолоцити 2-го типу.

158. Відомо, що слиз завжди вкриває епітелій носової порожнини. Визначте, які клітини епітелію слизової оболонки носової порожнини синтезують слиз?

A. Війчасті

B. Базальні

* C. Келихоподібні

D. Мікроворсинчасті

E. Секреторні клітини Клара.

159. При риніті (запаленні слизової оболонки носа) страждає епітелій власне носової порожнини. Визначте, який епітелій при цьому ушкоджується.

A. Одношаровий кубічний

B. Багатошаровий плоский незроговілий

C. Багатошаровий плоской зроговілий

D. Одношаровий плоский

* E. Багаторядний призматичний війчастий.

160. У хворого з абсцесом легенів в мазку крові виявлено нейтрофільоз зі здвигом лейкоцитарної формули вправо. Яку форму ядра буде мати переважаючий за чисельністю різновид нейтрофільних гранулоцитів у крові хворого?

А. У вигляді літери S

* В. Складається з кількох сегментів

С. Бобоподібну

D. Кулясту

E. Не має певної форми.

161. При дослідженні мазка крові хворого з гострою вірусною інфекцією спостерігається підвищення кількості паличкоядерних нейтрофілів. Яку форму ядра мають ці клітини?

* А. У вигляді літери S

В. Складається з кількох часточок

С. Бобоподібну

D. Кулясту

E. Не має певної форми.

162. При дослідженні крові хворого на гостру пневмонію виявлено нейтрофільоз зі здвигом лейкоцитарної формули вліво. Яку форму будуть мати ядра переважаючого за чисельністю різновиду нейтрофільних гранулоцитів в даних умовах?

А. У вигляді літери S

В. Складаються з кількох часточок

*С. Бобоподібну

D. Кулясту

E. Не мають певної форми.

163. При дослідженні крові хворого на гострий апендицит спостерігається збільшення кількості юних та паличкоядерних нейтрофілів. Яким терміном можливо позначити цей стан?

А. Лейкоцитоз

В. Лейкопенія

С. Зсув лейкоцитарної формули вправо

* D. Зсув лейкоцитарної формули вліво

E. Пойкілоцитоз.

164. При гострих запалювальних процесах спостерігається різке підвищення кількості нейтрофільних гранулоцитів. З якою функцією нейтрофілів пов'язане це явище?

А. Утворенням антитіл

* В. Фагоцитозом мікроорганізмів та дрібних часточок

С. Фагоцитозом комплексів антиген-антитіло

D. інактивацією гістаміну

E. Участю в алергічних та анафілактичних реакціях.

165. Відомо, що при гострих інфекціях нейтрофільні гранулоцити виконують свою головну функцію в тканинах, виходячи з кровоносного русла. Протягом якого часу нейтрофіли знаходяться в загальному системному кровотоці?

А. 3-8 годин

* В. 8-12 годин

С. 3 доби

D. 18-20 годин

Е. 1 тиждень.

166. При експериментальному дослідженні ембріонального розвитку зубів були пошкоджені внутрішні епітеліальні клітини в зубному епітеліальному органі. Формування яких структур зуба буде порушене?

А. Пульпи

В. Кутікули

C. Цементу

*D. Емалі

Е. Періодонта.

167. Аномалії розвитку емалі передусім пов'язані з пошкодженням клітин, що утворюють емаль. Які клітини беруть участь у формуванні емалі?

А. Клітини зовнішнього епітелію емалевого органу

В. Клітини пульпи емалевого органу

*C. Клітини внутрішнього епітелію емалевого органу

D. Одонтобласти

Е. Мезенхімоцити.

168. При дослідженні крові хворого з сезонним алергічним ринітом (запалення слизової оболонки носа) виявлено лейкоцитоз з еозинофілією. Після проведеної антиалергічної терапії кількість лейкоцитів нормалізувалася. Яку кількість еозинофілів крові буде виявлено після лікування?

А. 65-75 %

* В. 1-5 %

С. 0,5-1 %

D. 12-18 %

E. 18-38 %.

169. В експерименті на ембріонах птахів вивчали утворення тулубової складки. Що є результатом утворення тулубової складки у птахів?

* А. Зародок згортається в трубку

В. Утворюється нервова трубка

С. Утворюється нефрогонотом

D. Утворюється мезодерма

Е. Утворюється целом.

170. В експерименті на ембріонах птахів спостерігали утворення амніотичної складки. Що є результатом утворення амніотичної складки у птахів?

А. Зародок згортається в трубку

В. Утворюється жовтковий мішок

* С. Утворюється амніотична оболонка

D. Утворюється мезодерма

Е. Утворюється кишкова трубка.

171. Для лабораторних досліджень взяли тканину сім`яників. За однією з класифікацій клітини цієї тканини відносяться до клітинних комплексів, які відновлюються. Проаналізуйте вірогідні стани клітин цієї тканини.

A. Клітини діляться тільки мітотично

B. Діляться тільки шляхом мейозу

C. Тільки збільшуються в розмірах

* D. Діляться спочатку мітотично, а потім мейотично

E. Діляться спочатку мейотично, а потім мітотично.

172. На мiкропрепаратi зародка людини, взятого iз мимовiльного викидня, виявлено зародковий щиток, в якому розпізнаються два шари клiтин: енто- i ектодерма. На якому етапi ембрiонального розвитку знаходився ембрiон?

A. Прогенезу

B. Гістогенезу

C. Органогенезу

* D. Гаструляцiї

E. Бластуляцiї.

173. Пiд час експерименту над бластулою жаби на стадiї 16 бластомерiв було видалено 1 бластомер. Вiдокремлена клiтина продовжувала нормально розвиватися i започаткувала новий зародок. Яка важлива властивiсть бластомерiв була продемонстрована?

A. Утворення полюсiв ембрiона

* B. Тотипотентнiсть

C. Здатнiсть до диференцiацiї

D. Утворення зародкових листкiв

E. Здатнiсть до ембрiональної iндукцiї.

174. На третьому тижнi ембрiогенезу людини центральна частина клiтин епiбласту (ектодерми) прогинається i починається процес нейруляцiї. В якому напрямку диференцiюється решта клiтин ектодерми?

A. Кишки

B. Сомiтiв

C. Жовточного мiхура

* D. Шкiри

E. Хорди.

175. У результаті розблокування онкогенів у ембріона відбулося порушення диференціювання одного з ембріональних зачатків. Внаслідок цього розвинулась злоякісна пухлина з м`язової оболонки тонкого кишечника. Розвиток якого ембріонального зачатка було порушено?

A. Спланхнотому

* B. Мезенхіми

C. Міотому

D. Нервової трубки

E. Шкірної ектодерми.

176. У екпериментi у зародка птаха зруйновано склеротом. Порушення розвитку якої структури буде викликано цiєю манiпуляцiєю?

* A. Осьового скелету

B. Строми гонад

C. Хорди

D. Сполучної тканини шкiри

E. Строми внутрiшнiх органiв.

177. В результаті дроблення зародок стає багатоклітинним організмом. Який тип дроблення притаманний зиготі птахів?

А. Рівномірне

В. Нерівномірне

С. Меробластичне

* D. Поверхневе

Е. Нерівноцінне.

178. Дроблення - наступний після запліднення період життя зародка, який включає ряд послідовних мітотичних циклів, в результаті чого зигота перетворюється в бластулу. Який тип дроблення притаманний зиготі амфібій?

* А. Повне

В. Рівномірне

С. Нерівноцінне

D. Меробластичне

Е. Поверхневе.

179. Дроблення - наступний після запліднення період життя зародка, який включає ряд послідовних мітотичних циклів, в результаті чого зигота перетворюється в бластулу. Який тип дроблення притаманний зиготі ланцетника?

А. Неповне

* В. Рівномірне

С. Нерівномірне

D. Нерівноцінне

Е. Поверхневе.

180. На гістологічному препараті епітеліальної тканини виявлена наявність шару, який має вигляд гомогенної блискучої смужки. Який вид епітелію на препараті?

A. Мезотелій

B. Псевдобагатошаровий

C. Перехідний

D. Багатошаровий незроговілий

* E. Багатошаровий зроговілий.

181. З метою обстеження була проведена біопсія слизової оболонки маткової труби, яка складається з псевдобагатошарового епітелію Які клітини не входять до складу даного типу епітелію?

A. Миготливі

* B. Остисті

C. Слизові

D. Ендокринні

E. Вставні.

182. Під час приступу задухи у хворого на бронхіальну астму одним з факторів, що приймає участь у механізмі виникнення спазму бронхіол, є порушення місцевої регуляції. Які клітини епітелію здійснюють місцеву регуляцію дихальної системи?

A. Війчасті

B. Короткі вставні

C. Довгі вставні

D. Келихоподібні

* E. Ендокринні.

183. У новонародженого при обстеженні виявлено аномалію розвитку одношарових епітеліїв. Який епітелій при цьому не зазнав ушкодження?

А. Кишковий

* В. Шкірний

С. Нирковий

D. Целомічний

Е. Епендимогліальний.

184. У новонародженого при обстеженні виявлено аномалію розвитку багатошарових епітеліїв. Які за будовою епітелії зазнали ушкодження?

А. Кишковий

* В. Шкірний

С. Нирковий

D. Целомічний

Е. Епендимогліальний.

185. При ендоскопічному дослідженні шлунково-кишкового тракта у хворого виявлені ділянки метаплазії (переродження) шлункового епітелія. Які особливості будови притаманні одношаровому епітелію шлунка у нормальних умовах?

А. Не всі клітини зв'язані з базальною мембраною

* В. Всі клітини зв'язані з базальною мембраною

С. Всі клітини не зв'язані з базальною мембраною

D. Частково зроговілий

Е. На апікальній поверхні епітеліоцитів формується облямівка

мікроворсинок.

186. При ендоскопічному дослідженні шлунково-кишкового тракта у хворого виявлені ділянки метаплазії (переродження) епітелія стравоходу. Які особливості будови притаманні багатошаровому епітелію стравоходу в нормі?

А. Всі клітини зв'язані з базальною мембраною

В. Всі клітини не зв'язані з базальною мембраною

* С. Не всі клітини зв'язані з базальною мембраною

D. Епітелій - псевдобагатошаровий

Е. На апікальній поверхні епітеліоцитів формується облямівка

мікроворсинок.

187. При травмі спинного мозку були пошкодженні клітини епендимної глії. Яка функція цих клітин буде порушена?

А. Трофічна та захисна

* В. Розмежувальна й опорна

С. Камбіальна

D. Захисна (фагоцитоз)

Е. Передача нервового імпульсу.

188. На схемі представлені клітинні елементи нейроглії. Клітини мають циліндричну форму, на апікальній поверхні містять війки. Визначте тип описаних гліоцитів.

A. Волокнисті астроцити

B. Протоплазматичні астроцити

C. Олігодендрогліоцити

* D. Епендимоцити

E. Мікроглія.

189. У хворого арахноїдитом (запалення павутинної мозкової оболонки), яке супроводжується тривалими головними болями, виявлено порушення циркуляції ліквору. Які клітини нервової тканини приймають участь в секреції компонентів ликвору?

A. Нейроцити

В. Олігодендроцити

С. Нейролемоцити

* D. Епендимоцити

Е. Мікрогліоцити.

190. При ендоскопічному дослідженні слизової оболонки шлунка хворого з виразкою спостерігається метаплазія (переродження) епітелія, що пов`язана з порушенням морфологічних ознак поверхневого епітелію шлунка. Визначте, які з наведених нижче ознак характерні для цього епітелію в нормі.

А. Форма більшості клітин різна

В. Епітеліоцити представлені 5 різновидами

С. Різний рівень розташування ядер над базальною мембраною

* D. Апікальні частини всіх клітин досягають поверхні пласта

Е. Апікальні частини не всіх клітин досягають поверхні

пласта.

191. При ендоскопічному дослідженні слизової оболонки бронха хворого з хронічним бронхітом (запалення бронхіального дерева) спостерігається метаплазія (переродження) епітелія, що пов`язано з порушенням морфологічних ознак епітелія повітроносних шляхів. Визначте ознаки цього епітелія в нормальних умовах.

А. Форма більшості клітин однакова

В. Епітеліоцити одного різновиду

С. Однаковий рівень розташування ядер клітин над базальною

мембраною

* D. Різний рівень розташування ядер клітин над базальною

мембраною

Е. Апікальні частини всіх клітин досягають поверхні пласта.

192. При ендоскопічному дослідженні слизової оболонки сечовивідних шляхів хворої на сечокам`яну хворобу спостерігається пошкодження епітеліальної пластинки сечоводів. Який епітелій зазнав ушкодження?

А. Одношаровий плоский

В. Одношаровий призматичний

* С. Перехідний

D. Багаторядний війчастий

Е. Багатошаровий незроговілий

193. При метаплазії (переродженні) епітелія спостерігається порушення горизонтальної анізоморфії. При ушкодженні яких епітеліїв можна спостерігати це порушення?

А. Одношарових однорядних

* В. Одношарових багаторядних

С. Зроговілих

D. Багатошарових незроговілих

Е. Перехідних.

194. При метаплазії (переродженні) епітелія спостерігається порушення вертикальної анізоморфії. При пошкодженні яких епітеліїв можна спостерігати це порушення?

А. Одношарових кубічних

В. Одношарових призматичних

* С. Зроговілих

D. Одношарових плоских

Е. Одношарових багаторядних.

195. При ендоскопічному дослідженні слизової оболонки дванадцятипалої кишки хворого з виразковою хворобою спостерігається пошкодження спеціальних органел епітеліоцитів. Які органели зазнали ушкодження?

А. Стереоцілії

* В. Тонофібрили

С. Міофібрили

D. Нейрофібрили

Е. Миготливі війки.

196. При дослідженні біоптата слизової оболонки тонкої кишки хворого після перенесеного гострого кишкового інфекційного захворювання спостерігається пошкодження мікроворсинок епітеліоцитів. Які клітинні структури зазнали ушкодження?

А. Пластинчастий комплекс

* В. Плазмолема

С. Мікротрубочки

D. Мітохондрії

Е. Лізосоми.

197. При дослідженні біоптата слизової оболонки бронха хворого на хронічний бронхіт спостерігається пошкодження війок епітеліоцитів. Які клітинні органели зазнали ушкодження?

А. Мітохондрії

В. Лізосоми

С. Рибосоми

* D. Базальні тільця

Е. Пластинчастий комплекс.

198. При дослідженні шкіри хворого на алергічний дерматит спостерігається ушкодження тонофібрил міжклітинних контактів. Які структурні елементи тонофібрил при цьому пошкоджені?

А. Нитчасті структури ліпідної природи, комплекси мембран

В. Нитчасті структури вуглеводної природи

С. Вирости цитолеми, комплекси мембран

* D. Пучки проміжних філаментів

Е. Комплекси мембран апарату Гольджі.

199. При дослідженні шкіри хворого на алергічний дерматит спостерігається порушення міжклітинних контактів внаслідок ушкодження десмосом. Які субклітинні структури, що зумовили порушення міжклітинних контактів, зазнали ушкоджень?

А. Пастинчастий комплекс

В. Цитоплазматична сітка

С. Мітохондрії

D. Кортикальний шар цитоплазми

* Е. Проміжні філаменти.

200. При обстеженні новонародженого виявлені численні аномалії розвитку епітеліїв епідермального типу. Які ембріональні джерела зазнали ушкодження?

* A. Шкірна ектодерма

B. Прехордальна пластинка

C. Кишкова ентодерма

D. Спланхнотом

E. Нефротом.

201. При обстеженні новонародженого виявлені численні аномалії розвитку епітеліїв ентеродермального типу. Які ембріональні джерела зазнали ушкодження?

A. Шкірна ектодерма

B. Прехордальна пластинка

* C. Кишкова ентодерма

D. Спланхнотом

E. Нефротом.

202. Людина відчуває нудоту при різких поворотах та наклонах голови, не переносить їзди з поворотами та обертання тіла на каруселі. Які клітини у складі внутрішнього вуха збуджуються при цих рухах?

А. Клітини з війками у сферичному мішечку

* В. Клітини з війками в ампулярних кристах

С. Клітини з війками в еліптичному мішечку

D. Клітини з війками у складі кортієва органа

Е. Підтримуючі клітини кортієва органа.

203. У людини при рухах голови або при прискореному обертанні тіла виникають неприємні відчуття. При яких умовах відбувається збудження волоскових клітин крист (ампулярних гребінців)?

А. Отолітова мембрана нахиляє кіноцилію до стереоцилій

В. Отолітова мембрана відхиляє кіноцилію від стереоцилій

* С. Желатиноподібний купол відхиляється під впливом руху ендолімфи і стимулює волоскові клітини

D. Текторіальна мембрана занурює верхівки волоскових клітин

Е. Волоскові клітини крист не збуджуються.

204. Для підготовки космонавтів необхідно тренувати вестибулярний апарат, особливо рецепцію кутових прискорень. Де розташовані ці рецептори?

А. У завитковій протоці

В. У плямі еліптичного мішечка (маточки)

С. У плямі сферичного мішечка

* D. В ампулярних гребінцях

Е. У півколових протоках.

205. При обстеженні новонародженого виявлені численні аномалії розвитку епітеліїв целонефродермального типу. Які ембріональні джерела зазнали ушкодження?

A. Шкірна ектодерма

B. Прехордальна пластинка

C. Кишкова ентодерма

* D. Спланхнотом

E. Нефротом.

206. При обстеженні новонародженого виявлені численні аномалії розвитку епітеліїв епендимогліального типу. Які ембріональні джерела зазнали ушкодження?

A. Шкірна ектодерма

B. Прехордальна пластинка

C. Спланхнотом

* D. Нервова трубка

E. Нервовий гребінь.

207. При обстеженні новонародженого виявлені численні аномалії розвитку епітеліїв ангіодермального типу. Які ембріональні джерела зазнали ушкодження?

А. Шкірна ектодерма

В. Прехордальна пластинка

С. Спланхнотом

D. Нервова трубка

* Е. Мезенхіма.

208. Внаслідок хондродисплазії (аномалії розвитку хряща) у дитини пошкоджено еластичний хрящ. В яких морфологічних структурах у зв`язку з цим будуть спостерігатися порушення?
* A. У вушній раковині
B. У трахеї
C. У ділянці з'єднання ребер з грудиною
D. У міжхребцевих дисках
E. У великих бронхах.

209. У дитини виникло інфекційне запалення рогівки ока з порушенням її переднього епітелію. Який вид епітелію зазнав ушкодження?
А. Одношаровий плоский
В. Одношаровий кубічний
* С. Багатошаровий плоский незроговілий
D. Багатошаровий плоский зроговілий
Е. Багатошаровий війчастий

210. У новонародженого з гемолітичною анемією при обстеженні виявлено численні аномалії розвитку формених елементів крові та кровотворних органів. Яке ембріональне джерело зазнало ушкодження?
А. Ентодерма та мезодерма
В. Мезодерма та ентодерма
* С. Мезенхіма
D. Ентодерма
Е. Мезодерма

211. Внаслідок аномалії розвитку у дитини зазнали ушкодження залози, у яких апікальна частина клітин відокремлюється разом з секретом. Залози якого типу при цьому постраждали?
А. Складні
В. Змішані
С. Голокринові
* D. Апокринові
Е. Мерокринові

212. У хворого порушено процеси еритроцитопоезу, гранулоцитопоезу, моноцитипоезу, тромбоцитопоезу. Про патологію якого кровотворного органу свідчать ці порушення?
* A. Червоного кісткового мозку
B. Селезінки
C. Тимуса
D. Лімфатичних вузлів
E. Мигдаликів

На препараті видно кровоносну судину, внутрішня оболонка якої утворює клапани. Визначте, яка це судина.
* А. Вена
B. Артерія
C. Венула
D. Артеріола
E. Капіляр

213. У однієї з клітин сперматогенного епітелію в процесі диференціювання спостерігається сплощення ядра, формування акросоми і джгутику. Визначте, яка це клітина.
А. Сперматоцит 1-го порядку
В. Сперматоцит 2-го порядку
С. Сперматогонія
D. Сперматида
* Е. Сперматозоїд

214. На мікропрепараті кори великих півкуль головного мозку можна визначити один з шарів, який складається з клітин пірамідної форми, розміри яких поступово зростають у напрямі від поверхні кори вглиб сірої речовини. Визначте назву цього шару:
A. Зовнішній зернистий
* B. Пірамідний
C. Молекулярний
D. Внутрішній зернистий
E. Гангліонарний

215. При хронічних захворюваннях печінки компоненти жовчі потрапляють в кров внаслідок пошкодження стінок жовчних капілярів. Які структури утворюють стінки жовчних капілярів?
A. Клітини Купфера
B. Ендотеліоцити
* C. Гепатоцити
D. Перисинусоїдні ліпоцити
E. Фібробласти.

216. На препараті м`язової тканини видно волокна, що містять багато ядер, розташованих по периферії волокон. Визначте тип цієї м`язової тканини.
A. М`язова тканина нейрального походження
B. М`язова тканина епідермального походження
C. Гладка м`язова тканина мезенхімного походження
D. Серцева м`язова тканина
*E. Скелетна м`язова тканина

217. У практиці був використаний метод визначення наявності у клітинах тілець Барра. Яку інформацію можна отримати про організм дитини, завдяки цьому методу?
A. Визначити вік
* B. Визначити генетичну стать
C. Визначити схильність до імунодефіцитного стану
D. Визначити наявність хвороби нагромадження
E. Визначити наявність токсичних речовин у клітині

218. Вiдомо, що плазматична клiтина виробляє специфiчнi антитiла на даний антиген. При введеннi антигену кiлькiсть плазматичних клiтин збiльшується. За рахунок яких клiтин кровi вiдбувається збiльшення числа плазмоцитiв?
A. Моноцитів
B. Еозiнофiлів
C. Базофiлів
D. Т-лiмфоцитів
* E. В-лiмфоцитів

219. При обстеженні новонародженого виявлені численні аномалії розвитку ниркового епітелія. Яке ембріональне джерело зазнало ушкодження?

А. Ектодерма

В. Мезенхіма

* С. Мезодерма

D. Плакоди

Е. Ентодерма.

220. При обстеженні новонародженого виявлені численні аномалії розвитку багатошарового плоского незроговілого епітелія. Яке ембріональне джерело зазнало ушкодження?

* А. Ектодерма

В. Мезенхіма

С. Мезодерма

D. Нервова трубка

Е. Ентодерма.

221. При обстеженні новонародженого виявлені численні аномалії розвитку ангіодермального плоского незроговілого епітелія. Яке ембріональне джерело зазнало ушкодження?

А. Ектодерма

* В. Мезенхіма

С. Мезодерма

D. Нервова трубка

Е. Ентодерма.

222. При обстеженні новонародженого виявлені численні аномалії розвитку епітеліїв ектодермального походження. В яких органах будуть спостерігатися пошкодження?

* А. В шкірі

В. В статевих залозах

С. В кишці

D. В шлунку

Е. В нирках.

223. При обстеженні новонародженого виявлено аномалії розвитку шкірного епітелія. Яке ембріональне джерело зазнало ушкодження?

* А. Ектодерма

В. Плакоди

С. Гангліозна пластинка

D. Мезодерма

Е. Ентодерма.

224. При обстеженні новонародженого виявлено численні аномалії розвитку багатошарового епітелія рогівки ока. Яке ембріональне джерело зазнало ушкодження?

А. Ентодерма

В. Гангліозні пластинки

С. Мезодерма

D. Плакоди

* Е. Ектодерма.

225. Внаслідок аномалії розвитку у дитини зазнав ушкодження одношаровий однорядний епітелій. Епітелії яких органів постраждали?

* А. Тонкої кишки

В. Глотки

С. Протоки придатка яєчка

D. Носової порожнини

Е. Сечоводів.

226. У хворого з екземою (захворювання шкіри) спостерігається пошкодження клітин зернистого шару епідерміса. Які процеси зазнають ушкодження у першу чергу?

А. Накопичення елеїдіну

В. Накопичення меланіну

С. Накопичення кератину

* D. Формування кератогіаліну

Е. Проліферація.

227. У хворого з екземою (захворювання шкіри) спостерігається пошкодження клітин блискучого шару епідерміса. Які процеси зазнають ушкодження у першу чергу?

* А. Накопичення елеїдіну

В. Накопичення меланіну

С. Накопичення кератину

D. Формування кератогіаліну

Е. Проліферація.

228. Внаслідок аномалії розвитку у дитини порушилася структура одношарових епітеліїв. Які структури зазнали ушкодження?

А. Епідерміс

* В. Мезотелій

С. Епітелій сечоводу

D. Епітелій анальної частини прямої кишки

Е. Епітелій стравоходу.

229. У хворого з екземою (захворювання шкіри) спостерігається порушення утворення елеїдину в клітинах багатошарового зроговілого епітелія. Клітини якого шару зазнали ушкодження?

А. Остистого

* В. Блискучого

С. Зернистого

D. Рогового

Е. Базального.

230. Радіоактивним тимідіном помічено хромосоми в клітинах ектодерми. В епітелії яких органів буде виявлено радіоактивну мітку?

А. Шлунка

* В. Шкіри

С. Печінки

D. Яйцеводів

Е. Підшлункової залози.

231. При щорічному профілактичному обстеженні дітей виявляються вікові зміни лейкоцитарної формули. В якому віці відбувається другий так званий фізіологічний перехрест?
A. 6 місяців
B. 1 рік
* C. 4 років
D. 7 років
E. 14 років

232. При деяких захворюваннях нервової системи спостерігається пошкодження клітин мікроглії. Яку функцію виконують ці клітини?
А. Трофічну
В. Секреторну
С. Опорну
* D. Захисну
Е. Бар`єрну

233. Визначте тип капiляра, коли на електронній мiкрофотографії капiляра чiтко визначаються фенестри в ендотелiї та пори у базальнiй мембранi.
A. Соматичний
B. Атиповий
C. Шунтовий
D. Вiсцеральний
* E. Синусоїдний

234. На зрізах у кірковій речовині яєчника видно структури, які зовні схожі на жовті тіла. В центрі одних знаходиться зморщена прозора оболонка, в центрі інших - сполучнотканинний рубець. Які структури видно на зрізі?
* A. Атретичні фолікули та білі тіла
B. Зростаючі фолікули
C. Жовте тіло
D. Примордіальні фолікули
E. Пухирчастий фолікул

235. У чоловіка 53 років діагностована злоякісна эпітеліальна пухлина перикарда. Який эпітелій є джерелом розвитку пухлини?

A. Багатошаровий зроговілий

В. Одношаровий багаторядний війчастий

С. Переходний

*D. Одношаровий плоский

Е. Багатошаровий незроговілий.

236. На гістологічному препараті представлено паренхіматозний орган. Паренхіма складається з велокої кількості фолікулів, стінка яких утворена шаром кубічних залозистих клітин. У просвіті фолікулів накопичується колоїд. Між фолікулами знаходяться гемокапіляри і острівці міжфолікулярного епітелію. Вкажіть, якому органу належать дані морфологічні ознаки.
A. Лімфатичному вузлу
B. Наднирникам
C. Яєчнику
* D. Щитоподібній залозі
E. Гіпофізу

237. При бронхоскопічному дослідженні епітелія трахеї у хворого було виявлено метаплазію (переродження) епітелія з пошкодженням міжклітинних взаємовідношень. Визначте, які особливості взаємного розташування клітин характерні для епітеліального пласта?

А. Клітини розрізнені

В. Більшість клітин зімкнута

* С. Клітини щільно зімкнуті

D. Більшість з клітин розімкнуті

Е. Клітини контактують між собою відростками.

238. При гастроскопічному дослідженні у хворого виявлено анаплазію (передпухлинний стан) епітелія шлунку з порушенням полярної диференціації. Чим у нормальних умовах обумовлена полярна диференціація епітелія?

А. Наявністю спеціальних органел

В. Щільним приляганням клітин одна до одної

* С. Пограничним розташуванням

D. Високою здатністю до регенерації

Е. Відсутністю кровоносних судин.

239. Після опіку у постраждалого спостерігається порушення процесу регенерації шкіри внаслідок пошкодження структури, що розташована між епітелієм та сполучною тканиною. Яка структура зумовлює порушення регенерації епітелія у даному випадку?

А. Аморфна речовина

В. Колагенові волокна

С. Еластична мембрана

D. Цитолема

* Е. Базальна мембрана.

240. При обстеженні хворого з травмою м`яких тканин кінцівок виявлено порушення процесу регенерації епітелія внаслідок пошкодження базальної мембрани. Які компоненти базальної мембрани зазнали ушкодження?

* А. Колагенові волокна IV типу

В. Еластичні волокна

С. Ретикулярні волокна

D. Скоротливі білки

Е. Колагенові волокна II типу

241. На зрізі мікропрепарата сполучної тканини деякі клітини мають вигляд "персня з печаткою". Яку назву мають ці клітини?

A. Меланоцити

* B. Адипоцити

C. Плазмоцити

D. Тканинні базофіли

E. Макрофаги.

242. У новонародженого виявився спадковий дефект сполучної тканини, пов’язаний зі змінами у колагенових волокнах І типу. Сполучна тканина якого органу не зазнає змін?

А. Шкіра

* B. Скловидне тіло

C. Рогівка ока

D. Склера

E. Кістка.

243. У людини, яка тривалий час голодувала, виявилось значне зменшення жирових відкладень. У яких частинах тіла людини кількість ліпідів майже не зменшується?

A. Стегна, передня черевна стінка

B. Сальник

C. Навколониркова жирова тканина

D. Очеревина

* E. Долоні, підошви, очна орбіта.

244. Під дією ультрафіолетового випромінювання через деякий час шкіра темніє. Синтез якої речовини активізується ультрафіолетовим випромінюванням у пігментних клітинах?
А. Ліпідів
В. Елеїдину
С. Кератину
D. Кератогіаліну
* Е. Меланіну

245. За допомогою гістохімічних методів дослідження була визначена органела загального призначення, у якій міститься набір гідролітичних ферментів. Як називається ця органела?
A. Мітохондрія
* B. Лізосома
C. Центросома
D. Ендоплазматична сітка
E. Комплекс Гольджі.

246. В препараті трубчастого органу, зафарбованого орсеїном, визначається приблизно 50 товстих мембран, які мають хвилеподібну форму та є основою середньої оболонки органу. Який це орган?
A. Стінка серця
B. Артерія м’язового типу
C. Трахея
* D. Аорта
E. Стравохід

247. При обстеженні новонародженого виявлені численні аномалії розвитку нервової тканини. Яке ембріональне джерело зазнало ушкодження?
A. Дорзальна мезодерма
B. Мезенхіма
C. Вентральна мезодерма
* D. Ектодерма
E. Проміжна мезодерма

248. На препараті мазка червоного кісткового мозку в полі зору мікроскопу видно клітину з ядром, яке складається з багатьох сегментів. Дрібна зернистість забарвлюється як лужними, так і кислими барвниками. Назвіть цю клітину.
А. Сегментоядерний базофіл
B. Сегментоядерний еозинофіл
* C. Сегментоядерний нейтрофіл
D. Еозинофільний мієлоцит
E. Нейтрофільний мета мієлоцит

249. У хворого з паразитарним захворюванням легенів в стромі органу різко зменшується кількість макрофагоцитів. Ушкодженням яких клітин можливо пояснити це явище?

А. Адвентиційних клітин

В. В-лімфоцитів

С. Т-лімфоцитів

* D. Моноцитів

Е. Тканинних базофілів.

250. При дослідженні біоптату тканини легенів хворого на вірусну пневмонію виявлено велику кількість плазматичних клітин в стромі органу. З якою функцією плазмоцитів пов'язане збільшення їх чисельності при вірусних інфекціях?

А. Продукцією міжклітинної речовини

В. Фагоцитозом

* С. Утворенням антитіл

D. Синтезом біогенних амінів

Е. Теплопродукцією.

251. При дослідженні гістологічного препарату пухкої сполучної тканини легенів під час гострої пневмонії виявлено велику кількість плазматичних клітин. Які морфологічні ознаки не притаманні плазмоцитам?

А. Наявність базофільної цитоплазми

* В. Наявність в цитоплазмі метахроматичних гранул

С. В ядрі радіально розташовані грудочки гетерохроматину

D. Наявність сильно розвинутої гранулярної ендоплазматичної сітки

Е. Наявність біля ядра світлої ділянки цитоплазми.

252. При лабораторному дослідженні крові хворого на бактеріальний міокардит (запальний процес у міокарді) виявлено гіпергамаглобулінемію (підвищення кількості антитіл в крові). Функція яких клітин сполучної тканини при цьому активізується?

А. Тканинних базофілів

В. Макрофагів

* С. Плазмоцитів

D. Ретикулоцитів

Е. Фібробластів.

253. При травмі сухожилка спостерігається пошкодження найбільшого за чисельністю різновиду клітин щільної волокнистої сполучної тканини. Які клітини зазнали ушкодження?

А. Плазмоцити

В. Макрофаги

С. Перицити

D. Тканинні базофіли

* Е. Тендоцити.

254. При деяких системних захворюваннях сполучної тканини спостерігається пошкодження плазмоцитів. Яка функція цих клітин порушується?

А. Трофічна

В. Синтез і секреція гістаміна і гепарина

* С. Синтез імуноглобулінів

D. Фагоцитоз

Е. Камбій для клітин сполучної тканини.

255. При використанні світлового мікроскопу на препараті пухкої волокнистої сполучної тканини видно клітини овальної форми, середніх розмірів. У круглому ядрі хроматин розташований у вигляді колеса зі спицями. На электронограмі виявляється значно розвинута гранулярна ендоплазматична сітка. Яку назву мають ці клітини?

A. Тканинні базофіли

B. Адипоцити

* C. Плазмоцити

D. Фібробласти

Е. Макрофаги.

256. У місці впровадження чужорідного тіла в організмі виникає запалення з залученням клітин крові і пухкої сполучної тканини. Які з перелічених нижче клітин раніше всього будуть

виявлені в осередку запалення?

A. Пігментоцити

B. Ліпоцити

* C. Плазмоцити

D. Перицити

Е. Адвентиційні клітини.

257. Захворювання шлунка можуть супроводжуватися зниженням чи підвищенням вмісту соляної кислоти в шлунковому соку. З порушенням функціональної активності яких клітин це пов`язано?
А. Ендокриноцитів.
B. Головних екзокриноцитів
C. Шийкових мукоцитів
D. Додаткових мукоцитів
* Е. Парієтальних клітин

258. Відомо, що соматичні клітини діляться з утворенням двох дочірніх клітин, що мають однаковий набір хромосом. Яку назву має вид клітинного поділу, що призводить до цього?
А. Мейоз
* В. Мітоз
С. Цитотомія
D. Ендомітоз
Е. Поліплоїдія

259. У дитини 6 років в сечі виявлено формені елементи крові та білок. Про порушення якого процесу формування сечі це свідчить?
*А. Фільтрації
В. Реабсорбції в проксимальному канальці
С. Реабсорбції в тонкому канальці нефрона
D. Реабсорбції в дистальному канальці нефрона
Е. Реабсорбції в збірних трубочках

260. При iнфекцiйних захворюваннях, iнтоксикацiях у часточках тимуса зростає кiлькiсть ретикулоепiтелiоцитiв, тiлець Гасаля, стає ширшою площа мозкової речовини. Дайте назву цим змiнам у тимусi.
A. Тимiко-лiмфатичний статус
B. В-iмунодефiцит
* C. Акцидентальна iнволюцiя
D. Вiкова iнволюцiя
E. Т-iмунодефiцит

261. На мікропрепараті представлені біполярні клітини. Які структурні особливості вони мають?
A. Мають два аксона і дендрит
B. Мають два аксона і два дендрита
* C. Мають аксон і дендрит
D. Мають аксон і два дендрита
E. Мають два полюса

262. Відомо, що пучкова зона надниркових залоз виробляє гормони, які регулюють обмін вуглеводів, білків, ліпідів, стимулюють енергетичний обмін, пригнічують запальний процес в організмі.Вкажіть основі особливості розміщення ендокриноцитів в пучковій зоні кори надниркових залоз.

А. Утворюють округлі скупчення

В. Розташовані поодинці

* С. Утворюють радіально оріїнтовані ланцюжки

D. Утворюють розгалужені та анастомозуючі ланцюжки

Е. Розташовані хаотично.

263. Відомо, що кіркова речовина надниркових залоз розвивається з целомічного епітелію та утворює декілька зон. Визначте основні особливості розміщення ендокриноцитів в клубочковій зоні кори надниркових залоз.

* А. Утворюють округлі скупчення

В. Розташовані поодинці

С. Утворюють радіально оріїнтовані ланцюжки

D. Утворюють розгалужені та анастомозуючі ланцюжки

Е. Розташовані хаотично.

264. Відомо, що кіркова речовина надниркових залоз розвивається з целомічного епітелію та утворює декілька зон.Вкажіть основні особливості розміщення ендокриноцитів в сітчастій зоні кори надниркових залоз.

А. Утворюють округлі скупчення

В. Розташовані поодинці

С. Утворюють радіально оріїнтовані ланцюжки

* D. Утворюють розгалужені та анастомозуючі ланцюжки

Е. Розташовані хаотично.

265. Парафолікулярні ендокриноцити щитовидної залози в своїй цитоплазмі містять велику кількість гранул. Які ці гранули гранули за здатністю сприймати різноманітні барвники?

А. Ацидофільні гранули

В. Базофільні гранули

С. Нейтрофільні гранули

* D. Аргірофільні гранули

Е. Поліхроматофільні гранули.

266. Відомо, що глюкокортикоїди наднирників пригнічують всі фази запалення в організмі. Визначте, де виробляються ці гормони?

А. У клубочковій зоні наднирника

* В. У пучковій зоні наднирника

С. У сітчастій зоні наднирника

D. У епінефроцитах

Е. У норепінефроцитах.

267. Людина протягом корткого часу знаходилась під впливом факторів, що загрожували її життю. Які гормони у крові мають бути підвищені?

А. Альдостерон

В. Кортизон

С. Гідрокортизон

D. Тестостерон

* Е. Катехоламіни.

268. Переддвер`я носової порожнини вкрите волоссям, яке виконує захисну функцію. Яким епітелієм, що набуває такої ж функції, вистелена слизова оболонка переддвер`я носа?

A. Одношаровим кубічним

B. Багатошаровим плоским незроговілім

* C. Багатошаровим плоским зроговілим

D. Одношаровим плоским

269. У хлопчика 7 років вiдбулася травма шкiри з пошкодженням сiтчастого шару. За рахунок дiяльностi яких диферонiв клiтин вiдбудеться регенерацiя даного шару?

* A. Фiбробластичного

B. Лiмфобластичного

C. Макрофагічного

D. Нейробластичного

E. Немає правильної відповіді.

270. Відомо, що альдостерон регулює вміст натрію в організмі. Визначте, які клітини виробляють цей гормон?

А. Норепінефроцити наднирників

В. Епінефроцити наднирників

С. Клітини сітчастої зони наднирників

D. Клітини пучкової зони наднирників

* Е. Клітини клубочкової зони наднирників.

271. На препараті в мазку крові дитини видно велику клітину, цитоплазма якої забарвлена слабо базофільно, не містить специфічної зернистості, ядро світле, бобоподібної форми. Назвіть цю клітину.
А. Еритроцит
B. Гранулоцит
* C. Моноцит
D. Тромбоцит
E. Лімфоцит

272. Визначте, які клітинні елементи будуть приймати участь в регенерації кісткової тканини у хворої дитини, яка надійшла до клініки з діагнозом: перелом ключиці.
A.
Остеокласти
B.
Хондроцити
* C.
Остеобласти
D.
Остеоцити
E.
Фібробласти

273. До аерогематичного бар`єру входить сурфактант, який відіграє захисну роль та зменшує поверхневий натяг. Визначте, які клітини утворюють сурфактант.
* A. Альвеолоцити 2-го типу
B. Секреторні клітини Клара
C. Облямовані епітеліоцити
D. Макрофаги
E. Альвеолоцити 1-го типу

274. При вивченні гістологічного препарату серця хворого, померлого в результаті блокади пучка Гіса, виявлені великі світлі клітини з високим вмістом глікогену. Міофібрил у них мало, переважає саркоплазма. Які клітини виявлені в препараті?
A. Ендотеліоцити
В. Скорочувальні кардіоміоцити
*С. Провідні кардіоміоцити
D. Ендокринні кардіоміоцити
Е. Фібробласти

275. Протягом існування клітина послідовно змінює періоди і фази клітинного циклу. Власне кажучи, мітоз являє собою фазовий процес, в якому послідовність фаз не може бути порушеною. Визначте послідовність перебігу фаз мітотичного циклу?
А. Профаза, анафаза, метафаза, телофаза
* В.Профаза, метафаза, анафаза, телофаза
С. Профаза, телофаза, метафаза, анафаза
D. Анафаза, профаза, метафаза, телофаза
Е. Метафаза, анафаза, телофаза, профаза

276. Відомо, що глотка сполучає ротову порожнину зі стравоходом. В ній перехрещуються повітроносний та травний шляхи. Який епітелій вкриває носовий відділ глотки?

A. Одношаровий кубічний

* B. Багаторядний війчастий

C. Перехідний

D. Багатошаровий незроговілий

E. Багатошаровий зроговілий.

277. Відомо, що глотка сполучає ротову порожнину зі стравоходом. В ній перехрещуються повітроносний та травний шляхи. Який епітелій вкриває гортанний відділ глотки?

A. Одношаровий кубічний

B. Багаторядний війчастий

C. Перехідний

* D. Багатошаровий незроговілий

E. Багатошаровий зроговілий.

278. У чоловіка 68 років діагностовано пухлину печеристої частини сечівника. Який морфологічний тип епітелію вкриває цей відділ сечівника?

A. Одношаровий призматичний

B. Перехідний

C. Багатошаровий призматичний

D. Багатошаровий незроговілий.

* E. Багатошаровий плоский з елементами зроговіння.

279. На препараті представлено поперечний зріз сімявиносної протоки людини. Які епітеліальні клітини вистилають його слизову оболонку?

A. Плоскі епітеліоцити

B. Високі призматичні та келихоподібні епітеліоцити

* C. Високі призматичні облямовані та низькі базальні епітеліоцити

D. Високі призматичні облямовані епітеліоцити

E. Циліндричні епітеліоцити.

280. На зрiзi пiдщелепної слинної залози розрiзняються численнi ацинуси, якi складаються з 10-15 клiтин конiчної форми. На апiкальнiй поверхнi цi клiтини мають мiкроворсинки, а в цитоплазмi - добре розвинену зернисту ендоплазматичну сiтку. Цi клiтини належать до:

A. Мiоепiтелiоцитiв

* B. Сероцитiв

C. Келихоподiбних клiтин

D. Ендокриноцитiв

E. Мукоцитiв.

281. При заміні волоса епітеліальна піхва спадається і перетворюється в клітинний тяж. На кінці цього тяжа через деякий час формується волосяний сосочок і з'являється нова волосяна цибулина. Визначте, якою тканиною утворений волосяний сосочок.

А. Епітеліальною тканиною

В. Щільною волокнистою неоформленою сполучною тканиною

С. Щільною волокнистою оформленою сполучною тканиною

* D. Пухкою сполучною тканиною

Е. Гладкою м'язовою тканиною.

282. Відомо, що корінь волоса оточує волосяна сумка (дермальна піхва). Якою тканиною утворена дермальна піхва?

А. Епітеліальною тканиною

В. Пухкою сполучною тканиною

С. Гладкою м'язовою тканиною

* D. Щільною сполучною тканиною

Е. Ретикулярною тканиною.

283. Зачатки волосся в шкірі людини з'являються в проміжку з другого по п'ятий місяць ембріонального розвитку. Визначте ембріональне джерело волосся.

* А. Ектодерма

В. Частина вісцеральної мезодерми

С. Склеротом

D. Міотом

Е. Парієтальна мезодерма.

284. Внаслідок побутовоі травми (різаної рани) ушкоджена шкіра. За рахунок яких клітинних шарів буде відновлюватись эпідерміс шкіри?

А. Базального та блискучого

В. Зернистого та блискучого

* C. Базального та остистого

D. Базального та зернистого

Е. Блискучого та рогового.

285. У хворого, що надійшов до терапевтичної клініки, лабораторно встановлено зниження кислотності шлункового соку. Ушкодження яких клітин шлункових залоз обумовило означену ситуацію?

A. Головні

B. Ендокринні

C. Слизові

* D. Парієтальні

E. Шийкові.

286. На гiстологiчному зрiзi дна шлунка у складi залоз видно порiвняно великi клiтини з ацидофiльною цитоплазмою, електронномiкроскопiчно в цих клiтинах є наявною складна система внутрiшньоклiтинних канальцiв. Що продукують цi клiтини?

A. Слиз

* B. Соляну кислоту

C. Серотонiн

D. Гастрин

E. Пепсиноген.

287. Клiтини пiдшлункової залози iнтенсивно виробляють травнi ферменти. Проте їхня потреба досить сильно змінюється протягом доби. Резерв ферментiв перебуває в цих клiтинах переважно у:

* A. Секреторних включеннях

B. Лiзосомах

C. Цитоплазмi

D. Вакуолях

E. Цистернах комплексу Гольджi.

288. У людини видiляється невелика кількість густої слини, знижена її ферментативна активнiсть, збiльшений вмiст слизу. Найбiльш iмовiрною причиною цього є порушення функцiї:

A. Пiд'язикових залоз

B. Немає правильної відповіді

* C. Привушних залоз

D. Пiднижньощелепних залоз

E. Власних залоз слизової оболонки.

289. Визначте, які клітини представлені на препараті мазка крові дитини, оскільки там видно клітини, які не містять ядер.
* А. Еритроцити
B. Гранулоцити
C. Моноцити
D. Тромбоцити
E. Лімфоцити

290. Під час дослідження крові дитини лiкар-лаборант зробив додатковий висновок, що кров належить людинi жiночої статi. Особливостi яких формених елементiв дають змогу зробити таке заключення?
A. Еритроцитів
B. Моноцитів
* C. Нейтрофiльних лейкоцитів
D. Базофiльних лейкоцитів
E. Лiмфоцитів

291. У хворого з пухлиною шлунка розвинулась кахексія (різке зменшення маси тіла) внаслідок редукції білої жирової тканини. Які функції цієї тканини будуть порушені?

А. Формування строми кровотворних органів

В. Механічна

С. Захист від дії ультрафіолетового випромінювання

* D. Терморегуляція

Е. Мікрооточення для дозріваючих клітин крові.

292. При деяких системних захворюваннях сполучної тканини спостерігається пошкодження пігментоцитів. Яка функція цих клітин порушується?

А. Трофічна

В. Фагоцитоз

* С. Захист від ультрафіолетового випромінювання

D. Синтез колагену

Е. Регуляція просвіту гемокапілярів.

293. У чоловіка внаслідок дії надмірної сонячної радіації було пошкоджено пігментоцити шкіри. Яка функція цих клітин зазнала порушення?

А. Депонування води

В. Трофічна

С. Формування строми кровотворних органів

* D. Захист від дії ультрафіолетового випромінювання

Е. Терморегуляція.

294. Під впливом ультрафіолетових променів змінився колір шкіри. Які клітини сполучної тканини приймають участь у цій реакції?

A. Плазмоцити

B. Адипоцити

C. Тканинні базофіли

D. Адвентиційні клітини

* Е. Меланоцити.

295. Відомо, що клітини пухкої сполучної тканини мають неоднакове походження. В умовному експерименті у зародка зруйновані клітини нервового гребеня. Порушення розвитку яких клітин пухкої волокнистої сполучної тканини буде спостерігатися в цій ситуації?

* A. Пігментоцитів

B. Ліпоцитів

C. Плазмоцитів

D. Фібробластів

Е. Макрофагів.

296. При деяких системних захворюваннях сполучної тканини відбувається ураження адвентиційних клітин. Яка функція цих клітин порушується?

А. Регуляція тканинного гомеостазу

В. Фагоцитоз

С. Синтез глікозаміногліканів

D. Синтез колагену

* Е.Камбій для клітин сполучної тканини.

297. При обстеженні хворого після травми кисті спостерігаються численні часткові розриви сухожилля згиначів. Які з компонентів сухожилля зазнають найбільших змін при такому травматичному пошкодженні?

А. Основна речовина

* В. Колагенові волокна

С. Макрофаги

D. Фібробласти

Е. Адвентиційні клітини.

298. Гiстологiчна картина ендометрiю має такі характернi ознаки: потовщення, набряк, наявнiсть звивистих залоз iз розширеним просвiтом, якi секретують велику кiлькiсть в'язкого слизу, у стромi наявнi децідуальнi клiтини. Яка стадiя менструального циклу вiдповiдає описанiй картинi?
A. Пролiферативна
* B. Секреторна (пременструальна)
C. Вiдносного спокою
D. Регенераторна
E. Менструальна

299. Відомо, що малюнок шкіри пальців рук кожної людини неповторний, що використовується у випадках встановлення особистості. Яка структура зумовлює особливості малюнка поверхні шкіри?
A. Сітчастий шар дерми
* B. Сосочковий шар дерми
C. Підшкірна жирова клітковина
D. Базальний шар епідермісу
E. Роговий шар епідермісу

300. При травматичному пошкодженні периферійного нерва спостерігається порушення аксонного транспорту внаслідок руйнування цитоскелету нейроцита. Які субклітинні структури нейроцита зазнали ушкодження?
A. Мітохондрії
B. Лізосоми
* C. Мікротрубочки та мікрофіламенти
D. Диктіосоми комплексу Гольджі
E. Органели білок-синтезуючого матеріалу.

301. При щорічному профілактичному обстеженні дітей виявляються вікові зміни лейкоцитарної формули. Яка кількість нейтрофільних гранулоцитів і лімфоцитів присутня в нормі в крові дитини 14 років?

A. Н 36%, Л 54%

B. Н 45%, Л 45%

C. Н 25%, Л 68%

* D. Н 60%, Л 28%

E. Н 50%, Л 47%.

302. На препараті мазка крові людини видно клітини, які не містять ядер. Назвіть ці клітини.

* А. Эритроцити

B. Гранулоцити

C. Моноцити

D. Тромбоцити

E. Лімфоцити.

303. При лабораторному дослідженні крові хворого із залізодефіцитною анемією виявлено появу еритроцитів різноманітної форми. Яким терміном можливо позначити це явище?

А. Еритропенія

* В. Пойкілоцитоз

С. Анізоцитоз

D. Еритроцитоз

Е. Лейкоцитоз.

304. В организмі внаслідок травми виникла велика кровотеча. Через декілька днів після її зупинки у постраждалого було зроблено аналіз крові. Які зміни виникли у складі формених елементів крові?

А. Збільшився вміст еритроцитів

* B. Збільшився вміст ретикулоцитів

C. Зменшився вміст моноцитів

D. Зменшився вміст лімфоцитів

E. Збільшився вміст сегментоядерних нейтрофілів.

305. При дослідженні крові хворого з анемією виявлено появу еритроцитів зменшеного (порівняно з нормою) діаметра. Після лікування розміри еритроцитів відновилися. Який діаметр стали мати еритроцити хворого після лікування?

А. 5,1 - 5,9 мкм

В. 6,1 - 6,9 мкм

* С. 7,1 - 7,9 мкм

D. 8,1 - 8,9 мкм

Е. 4,9-5,1 мкм.

306. Після перенесеної травми спинного мозку у хворого виник парез м'язів кінцівок внаслідок пошкодження мієлінових нервових волокон. При морфологічному дослідженні спостерігаються порушення в місці насічок мієліну. Що таке насічки мієліну?

A. Ділянка волокна між двома перехватами

* B. Ділянка пухкого розташування завитків мезаксону

C. Ділянка проникнення в мієлін базальної мембрани

D. Периферична частина цитоплазми лемоцита

E. Перехват Ранв'є.

307. При деяких системних демієлінізуючих захворюваннях нервової системи спостерігається руйнування мієлінової оболонки нервових волокон. Які компоненти нервового волокна в першу чергу зазнають ушкодження при цих захворюваннях?

* A. Щільно упаковані завитки мезаксону

B. Аксолема осьового циліндру

C. Базальна мембрана нервового волокна

D. Тіла клітин астроглії

E. Мікроглія.

308. У новонародженої дитини виявлено аномалії розвитку мієлінових нервових волокон, що пов'язано з порушенням формування мієліна внаслідок пошкодження мезаксонів. Яка з наведених нижче структур не змогла утворитися у цій ситуації?

А. Відросток нейрона

В. Нейролема осьового циліндра

С. Нейролема нейролемоцита

D. Базальна мембрана нервового волокна

* Е. Дуплікатура плазмолеми нейролемоцита.

309. Через два тижні після перерізки нервового волокна тварині ввели речовину, яка здатна блокувати розмноження лемоцитів. Як це відобразиться на процесі регенерації нервових волокон?

А. Порушиться утворення колби росту

В. Активізується утворення осьового циліндру

* С. Порушиться мієлінізація

D. Порушиться утворення осьового циліндру

E. Загальмується формування периневрія.

310. На препараті представлено ділянку пошкодженого нервового волокна людини. Осьовий циліндр периферичного нервового відростка фрагментований. На яку добу після перерізки нервового волокна виявиться дане явище?

A. На 1-2

* B. На 3-5

C. На 6-8

D. На 9-12

E. На 13-17.

311. При дослідженні новонародженого виявлено численні аномалії розвитку клітин основного диферону нервової тканини. Які клітини при цьому зазнали ушкодження?

A. Епендимні гліоцити

B. Олігодендрогліоцити

C. Астроцити

D. Мікрогліоцити

* E. Нейроцити.

312. При оглядi 3-рiчної дитини установлено непропорцiйний розвиток тiла, малий зрiст, недостатнiй розумовий та психiчний розвиток. Недолiк якого з перелiчених нижче гормонiв, найбiльш вiрогiдно мiг призвести до такого стану?
A. Окситоцину
* B. Тироксину
C. Кальцiтонiну
D. Адренокортикотропного гормону
E. Паратгормону

313. При обстеженні новонародженого виявлено аномалії розвитку скелетної м'язової тканини. Яке ембріональне джерело зазнало ушкодження?
А. Мезенхіма
В. Ектодерма
С. Нервова трубка
D. Вісцеральний листок спланхнотома
* E. Міотоми

314. При обстеженні новонародженого виявлені численні аномалії судин з пошкодженням судинного ендотелію. Яке ембріональне джерело зазнало ушкодження?
* А. Мезенхіма
В. Прехордальна пластинка
С. Соміти
D. Ентодерма
Е. Спланхнотом

315. На шостому-сьомому тижні ембріонального розвитку стадію трьох мозкових пухирів змінює стадія п’яти мозкових пухирів. З якого з них утворюються великі півкулі головного мозку?

* A. З першого

B. З другого

C. З третього

D. З четвертого

E. З п’ятого.

316. У людини порушена функція регуляції рухів і положення тіла у просторі. Який різновид інтерорецепторів зазнав ушкодження?

A. Терморецептори

* B. Пропріорецептори

C. Механорецептори

D. Ноціорецептори

E. Барорецептори.

317. На мікропрепараті сполучної тканини біля розгалужень нервового закінчення, яке втратило мієлінову оболонку, видно скупчення видозмінених нейролемоцитів, навкруги яких розташовані концентричні нашарування колагенових волокон, що утворюють пластинки, розділені фібробластами. Яку назву має цей рецептор?

A. Тільце Барра

B. Тільце Гольджі-Маццоні

C. Тільце Мейснера

* D. Тільце Фатер-Пачіні

E. Кінцева колба Краузе.

318. У хворого з механічною травмою хребта спостерігається ураження клітин грудного ядра спинного мозку. Функція яких провідних шляхів при цьому порушується?

* А. Дорсального спіномозочкового шляху

В. Переднього спіномозочкового шляху

С. Ретикулоспінального шляху

D. Переднього кортикоспінального шляху

E. Ретикулоспінального кортикоспінального шляху.

319. Внаслідок вірусної інфекції було пошкоджено (-нейрони передніх рогів сірої речовини спинного мозку. Порушення функції яких структур слід очікувати?

A. Волокон вегетативної нервової системи

B. Канатиків білої речовини спинного мозку

C. Передніх канатиків білої речовини спинного мозку

D. Екстрафузальних нервових волокон скелетних м'язів

* E. Інтрафузальних нервових волокон скелетних м'язів.

320. У задньому канатику білої речовини спинного мозку при оперативному втручанні за клінічними показаннями перерізані нейрити пучкових клітин, розташованих поблизу сірої речовини. Функція яких провідних шляхів при цьому порушується?

* А. Задніх спіно-спінальних шляхів

В. Спіноталамічних шляхів

С. Спіноцеребелярних шляхів

D. Переднього кортикоспінального шляху

E. Ретикулоспінального шляху.

321. При патологоанатомічному дослідженні спинного мозку людини виявлено дегенерацію і зменшення числа клітин, які складають ядра передніх рогів у шийному та грудному відділах. Функція якої тканини була порушена в першу чергу в результаті ураження ядер?

*А. Скелетної м`язової тканини

В. Пухкої сполучної тканини

С. Пластинчастої кісткової тканини

D. Гладкої м`язової тканини

E. Гіалінової хрящової тканини.

322. При обстеженні у пацієнта виявлено ураження спинного мозку, яке поєднується з порушенням функції рухового апарату. Деструкцією яких нейронів можна пояснити це явище?

А. Асоціативних нейронів заднього рогу

В. Чутливих нейронів спінального ганглія

*С. Мотонейронів переднього рогу

D. Асоціативних нейронів бокових рогів

E. Вставних нейронів губчастого шару задніх рогів.

323. При мікроскопічному дослідженні мазка крові хворої дитини виявлено збільшення кількості мікро- та макроцитів понад 25%. Яким терміном можливо позначити це явище?
А. Еритропенія
В. Пойкілоцитоз
* С. Анізоцитоз
D. Еритроцитоз
Е. Лейкопенія

324. У складі клітинних елементів, що утворюють кісткову тканину, можна виділити гістогенетичний ряд клітин. Які клітини не входять до складу диферона?

A. Стовбурові остеогенні клітини

B. Напівстовбурові клітини

C. Остеобласти

* D. Остеокласти

E. Остеоцити.

325. При експериментальному дослідженні хондрогістогенезу було ушкоджено склеротом. Диференціювання яких клітин було порушено в цих умовах?

А. Гладких міоцитів

* В. Хондробластів

С. Міобластів

D. Фібробластів

Е. Епідермоцитів

326. При травматичному пошкодженні гіалінового хряща спостерігається руйнування хрящових клітин центральних ділянок. Яким чином розташовані хондроцити в цій області хряща?

* A. У вигляді ізогенних груп

B. Ланцюжками

C. Суцільним пластом

D. Клітинними тяжами

E. Поодинці.

327. У хворого на остеохондроз виявлено пошкодження волокнистого хряща міжхребцевих дисків. Ушкодження яких волокон зумовило порушення функції хряща?

А. Еластичних

В. Ретикулярних

С. Окситаланових

D. Елаунінових

* Е. Колагенових.

328. Внаслідок хондродисплазії (аномалія розвитку хряща) пошкоджено волокнистий хрящ. Де можливо спостерігати патологічні зміни?

A. У вушній мушлі

B. В трахеї

* C. У місцях переходу сухожилля в гіаліновий хрящ

D. В гортані

E. У бронхах.

329. Згідно з генетичною класифікацією за походженням, запропонованою М.Г. Хлопіним, м’язові тканини поділяються на 5 гістогенетичних типів. З якого гістогенетичного типу розвивається серцева м’язова тканина?

A. Соматичний

* B. Целомічний

C. Вісцеральний

D. Невральний

E. Епідермальний.

330. У новонародженого виявлена аномалія гладкої м’язової тканини. Який гістогенетичний тип тканин зазнав ушкодження в онтогенезі?

A. Соматичний

B. Целомічний

* C. Вісцеральний

D. Невральний

E. Епідермальний.

331. На мікропрепараті м'язової тканини можна бачити веретеноподібні клітини з ядрами паличкоподібної форми; деякі з них мають відростки. Які з перелічених органів мають міоцити з означеною будовою?

* A. Аорта, сечовий міхур, матка

B. Шлунок, стравохід

C. Міокард

D. Сигмовидна кишка

E. Скелетні м’язи.

332. У експерименті з червоного кісткового мозку виділили клітини еритробластичного ряду, в яких вже закінчено синтез гемоглобіну. Які клітини були виділені?

А. Проеритроцити

* B. Еритроцити

C. Базофільні проеритроцити

D. Оксифільні проеритроцити

E. Поліхроматофільні проеритроцити.

333. Методом ауторадіографії у червоному кістковому мозку помітили ядра поліпотентних клітин гемопоетичного ряду. В якому наступному класі клітин буде виявлятися мітка?

А. Диференційовані клітини

B. Бласти

C. Клітини, які диференціюються

* D. Частково детерміновані

E. Уніпотентні попередники.

334. Відомо, що сечовивідні шляхи складаються із слизової оболонки, підслизової основи, м'язової та зовнішньої оболонок. Який з органів сечовивідних шляхів має особливості будови, що відрізняються від будови останніх органів цієї системи?

А. Ниркові чашечки

В. Ниркові миски

С. Сечоводи

Д. Сечовий міхур

* Е. Сечовипускний канал

335. У людини 58 років виникли скарги на затримку сечовиведення. При обстеженні діагностовано доброякісну пухлину у ділянці трикутника сечового міхура. З якої тканини, ймовірно, вона походить?

A. З багатошарового незроговілого епітелію

B. З багаторядного циліндричного епітелію

C. З багатошарового плоского епітелію

D. Із залозистого епітелію

* E. З гладкої мязової тканини.

336. У людини 62 років виникли скарги на порушення сечовиведення. При обстеженні діагностовано пухлину сечовипускного каналу у ділянці зовнішнього отвору сечівника. Яка вона за походженням?

A. З перехідного епітелію

B. З багаторядного циліндричного епітелію

C. З багатошарового плоского епітелію*

D. Із залозистого епітелію

E. З гладкої мязової тканини.

337. Під дією іонізуючого випромінювання в організмі хворого різко зменшився вміст клітин у червононму кістковому мозку. Які клітини червоного кісткового мозку особливо чутливі до дії іонізуючого випромінювання?

* A. Стовбурові клітини крові

В. Еритроцити

С. Ретикулоцити

D. Ретикулярні клітини строми

Е. Юні гранулоцити.

338. На препараті мазка червоного кісткового мозку видно клітину з ацидофільною зернистістю. Ядро овальне, без прикмет пікнозу, розташоване ексцентрично. Назвіть цю клітину.

А. Еритробласт

B. Базофільний проеритроцит

C. Промоноцит

* D. Еозинофільний мієлоцит

E. Нейтрофільний метамієлоцит.

339. Експериментальним шляхом було визначено, що структурно - функціональну одиницю м’язів утворює комплекс волокна з оточуючими його елементами пухкої сполучної тканини. Вкажіть його назву:

A. Міотом

B. Міозин

C. Міосателітоцит

D. Міоцит

* E. Міон.

340. Експериментальним шляхом було визначено, що структурно - функціональну одиницю м’язів утворює комплекс волокна з оточуючими його елементами пухкої сполучної тканини. Яку назву мають тонкі прошарки сполучної тканини між м’язовими волокнами?

A. Ендотендіній

* B. Ендомізій

C. Перимізій

D. Епімізій

E. Епітендіній.

341. Експериментальним шляхом було визначено, що структурно - функціональну одиницю м’язів утворює комплекс волокна з оточуючими його елементами пухкої сполучної тканини. Яку назву мають товсті прошарки сполучної тканини між пучками м’язових волокон?

A. Епітендіній

B. Ендомізій

* C. Перимізій

D. Епімізій

E. Перитендиній.

342. В експерименті на тваринах вивчались особливості скорочення м’язових тканин. Який тип скорочення притаманний гладкій м’язовій тканині?

A. Скорочення сильне, швидке, залежить від свідомості людини

B. Скорочення сильне, залежить від свідомості людини

C. Скорочення сильне,не залежить від свідомості людини

D. Скорочення ритмічне, повільне, тканина не здатна до тривалого скорочення, скорочення не залежить від свідомості людини

* E. Ритмічне, повільне, тканина здатна до тривалого скорочення, скорочення не залежить від свідомості людини.

343. При вивченні процесів, що відбуваються у м’язовій тканині під час загибелі організму, було виявлено, що трупне одубіння виникає за рахунок фіксування актинових та міозинових філаментів у з’єднаному положенні і зберігається до початку аутолітичних змін. Завдяки якій речовині взагалі відбувається рух філаментів?

A. Аденозинмонофосфат

B. Аденозиндифосфат

* C. Аденозинтрифосфат

D. АТФаза

E. Вірної відповіді немає.

344. При мікроскопічному вивченні препарату виявлений бронх, у стінці якого розвинуті всі оболонки, а фіброзно-хрящова оболонка містить 2-3 значні пластини з гіалінової хрящової тканини. Визначте, який це бронх.
А. Головний
* В. Великий
С. Середній
D. Мілкий
Е. Термінальний

345. У пропорційно складеної дитини наступила затримка росту. Ураженням яких клітин гіпофіза обумовлено цей стан?
A. Кортикотропоцитів
B. Гонадотропоцитів
C. Меланотропоцитів
* D. Соматотропоцитів
E. Мамотропоцитів

346. У пацієнта внаслідок травми ока виникла необхідність трансплантації рогівки. Які особливості трофіки рогівки дозволяють успішно приживатись трансплантату?
* А. Відсутність кровоносних судин
В. Щільний контакт з епітелієм кон’юнктиви
С. Наявність тонких сполучнотканних пластинок
D. Наявність десцеметової оболонки
Е. Наявність боуменової оболонки

347. У педіатричну клініку надійшла дитина 5 місяців зі змінами кісткової системи: деяким розм`якшенням плоских кісток черепа, збільшенням розмірів джерелець, характерними здуттями ребер. Харчування дитини було нормальним, але з нею дуже рідко гуляли. Дитині був поставлений діагноз - рахіт. Яка функція шкіри в даному випадку була порушена?
A. Захист від зовнішніх впливів
B. Депонування резервної крові
C. Тепловий обмін та терморегуляція
* D. Синтез вітамину D
E. Водно-сольовий обмін

348. При профілактичному огляді хворого на гіпертонічну хворобу виявлено ушкодження (ангіопатія) артерій м'язового типу. Яка з перелічнних функцій кровоносних судин не постраждає внаслідок ангіопатії?

* А. Участь в утворенні тканинної рідини

В. Участь у нагнітанні крові до органів

С. Участь у підтриманні артеріального тиску

D. Забезпечення безперервності току крові

E. Регулювання притоку крові до органів.

349. При вивченні препарата в колі зору світлового мікроскопу видно артерію м`язового типу, яка забарвлена орсеїном. Які структурні елементи судин будуть забарвлюватись цим барвником?

* А. Внутрішня та зовнішня еластичні мембрани

B. Товста м`язова оболонка

C. Адвентиційна оболонка

D. Ендотеліальний шар

E. Колагенові волокна субендотеліального шару.

350. В експерименті з червоного кісткового мозку виділено клітини еритробластичного ряду. Які з клітин не мають ядра?

A. Ретикулоцити

B. Проеритробласти

* C. Оксифільні нормобласти

D. Поліхроматофільні нормобласти

E. Поліхроматофільні еритробласти.

351. В експерименті з червоного кісткового мозку виділено клітини еритробластичного ряду. В мазку визначаються клітини, в ядрі яких хроматин починає розташовуватися грудочками променеподібно (як спиці в колесі). Цитоплазма інтенсивно базофільна внаслідок високого вмісту РНК. В цих клітинах розпочинається синтез гемоглобіну. Про які клітини йде мова?

A. Оксифільні нормобласти

B. Ратикулоцити

* C. Базофільні ретикулоцити

D. Проеритроцити

E. Поліхроматофільні нормобласти.

352. Чоловiк 45 рокiв звернувся до лiкаря зi скаргами на біль у животi, що локалiзований навколо пупка, надування, бурчання у животi, дiарею. Імовiрно, у даному випадку зменшена швидкiсть оновлення епiтелiю тонкої кишки. З ушкодженням яких клiтин епiтелiю може бути пов'язане це явище?

* A. Стовпчастих епiтелiоцитiв без облямiвки

B. Келихоподiбних клiтин

C. Стовпчастих епiтелiоцитiв з облямiвкою

D. Клiтин Панета

E. Ендокриноцитiв.

353. У хворого 39 рокiв, який пройшов курс променевої терапiї з приводу пухлини печiнки, утворилась виразка тонкої кишки внаслiдок пригнiчення мiтотичної активностi клiтин, за рахунок яких вiдбувається поновлення покровного епiтелiю тонкої кишки. Назвiть їх.

* A. Клiтини крипт без облямівки

B. Екзокриноцити з ацидофiльною зернистiстю

C. Ендокриннi клiтини

D. Стовбчастi епiтелiоцити

E. Келихоподiбнi екзокриноцити.

354. Хворий 45 рокiв госпiталiзований зi скаргами на бiль в шлунку. Гастроскопiя виявила наявнiсть невеликих за розмiром виразок в областi дна шлунку. Порушення функцiї яких клiтин стiнки шлунку стало причиною пошкодження слизової оболонки?

A. Ендокриноцитiв, шо виробляють соматостатин

B. Ендокриноцитів, що виробляють гастрин

* C. Клiтин покривного епiтелiю, що виробляють слизовий секрет

D. Ендокриноцитiв, що виробляють серотонiн

E. Головних екзокриноцитiв, шо виробляють пепсиноген.

355. При інструментальному дослідженні стравоходу хворої виявлено дифузне ушкодження його слизової оболонки внаслідок опіку оцтовою есенцією. Які клітинні структури покривного епітелію стануть джерелом репаративної регенерації?

A. Остисті клітини

B. Ендокринні клітини

C. Плоскі клітини

* D. Стовбурові клітини

E. Війчасті клітини.

356. При обстеженні вагітної жінки виявлено порушення формування печінки у ембріона, який розвивається. Порушення яких видів ембріонального кровотворення слід при цьому очікувати?

A. Еритроцитопоезу

В. Гранулоцитопоезу

С. Агранулоцитопоезу

D. Мегакаріоцитопоезу

* Е. Усіх видів гемопоезу

357. Методом ауторадіографії у червоному кістковому мозку помітили ядра частково детермінованих клітин-попередників. У якому наступному класі клітин буде виявлятися мітка?

А. Диференційовані клітини

B. Бласти

C. Клітини, що диференціюються

D. Частково детерміновані

* E. Уніпотентні попередники.

358. Внаслідок асептичного запалення калитки після механічної травми виникло порушення всіх компонентів гематотестикулярного бар'єру. Які структури, що входять до його складу, зазнали ушкодження?

А. Капсула сім'яника та магістральні артерії

В. Міжчасточкова сполучна тканина сім'яника та стінка перитубулярних кровоносних капілярів

С. Сустентоцити з базальною мембраною та інтерстиційні клітини

D. Власна оболонка звивистого сім'яного канальця та сустентоцити з базальною мембраною

* E. Стінка перитубулярних гемокапілярів, сустентоцити з базальною мембраною та власна оболонка звивистого сім'яного канальця.

359. У хворого на олігоспермію (низьку кількість сперматозоїдів у складі сім'яної рідини) виявлено порушення структури сперматозоїдів внаслідок недостатнього синтезу андрогензв'язуючого білка. Які клітини звивистих сім'яних канальців не забезпечують адекватного рівня цього протеїну?

А. Сперматогонії

В. Інтерстиційні клітини (гландулоцити)

С. Міоїдні клітини

D. Фібробластоподібні клітини

* E. Підтримуючі клітини (сустентоцити).

360. Лікарю-лаборанту необхідно провести морфологічний аналіз пунктату червоного кісткового мозку хвороого з порушенням еритропоезу. Назвіть перші морфологічно розпізнаваємі клітини еритропоетичного ряду, що проліферуються.

А. Проеритроцити

* B. Проеритробласти

C. Базофільні проеритроцити

D. Уніпотентні попередники

E. Поліхроматофільні проеритроцити.

361. Лікарю-лаборанту необхідно провести морфологічний аналіз пунктату червоного кісткового мозку хворого з порушенням лейкопоезу. Назвіть перші морфологічно розпізнаваємі клітини нейтрофілоцитопоезу, що проліферуються.

А. Промієлоцити

* B. Мієлобласти

C. Мієлоцити

D. Метамієлоцити

E. Паличкоядерні нейтрофіли.

362. Методом ауторадіографії в червоному кістковому мозку помітили ядра клітин класу уніпотентних попередників. В якому наступному класі клітин буде виявлятися мітка?

А. Диференційовані клітини

* B. Бласти

C. Клітини, що диференціюються

D. Частково детерміновані

E. Поліпотентні попередники.

363. Методом ауторадіографії в червному кістковому мозку помітили ядра дозріваючих клітин моноцитарного ряду. В якому наступному класі клітин буде виявлятися мітка?

* А. Диференційованих клітинах

B. Бластах

C. Клітинах, що диференціюються

D. Частково детермінованих

E. Уніпотентних попередниках.

364. При захворюванні шлунка у жінки виявлено малокрів`я. З порушенням функціональної активності яких клітин воно може бути пов`язано?

* A. Парієтальних екзокриноцитів

B. Головних екзокриноцитів

C. Шийкових мукоцитів

D. Додаткових мукоцитів

E. Ендокриноцитів.

365. В експерименті в зрілому фолікулі під час овуляції було зруйновано жіночу статеву клітину. На якій стадії розвитку було пошкоджено цю клітину?

*А. Овоцит 1 порядку в діплотені першого поділу дозрівання

В. Овоцит 1 порядку в стадії діктіотени

С. Овоцит в метафазі другого поділу дозрівання

D. Зріла яйцеклітина

Е. Овоцит в анафазі другого поділу дозрівання.

366. В експерименті виникла задача блокувати формування жовтого тіла. Яку структуру яєчника потрібно пошкодити, щоб порушити утворення жовтого тіла?

А. Атретичне тіло

В. Яйценосний горбок зрілого фолікула

* С. Зернистий шар зрілого фолікула

D. Біле тіло

Е. Базальну мембрану фолікула.

367. У експерименті було інгібіровано синтез еритропоетину. До яких змін приведе це порушення?

* А. Пригніченню синтезу гемоглобіну

B. Посиленню синтезу гепарину

C. Пригніченню синтезу гістаміну

D. Пригніченню синтезу гістамінази

E. Посиленню синтезу гепарансульфата.

368. У експерименті на мишах у ранньому неонатальному періоді інгібіровано функцію тимуса. Який вид гемопоезу при цьому порушиться?

А. Еритроцитопоез

B. Тромбоцитопоез

C. В-лімфоцитопоез

* D. Т-лімфоцитопоез

E. Гранулоцитопоез.

369. В умовному експерименті у червоному кістковому мозку зруйновані рибосоми у складі поліхроматофільних проеритроцитів. Синтез якої специфічної сполуки порушиться?

* А. Гемоглобіну

B. Гепарину

C. Гістаміну

D. Гістамінази

E. Гепарансульфата.

370. У юнака 17 років взяли катетером для дослідження сечу з сечового міхура. Який епітелій, що вистілає сечовий міхур, може бути виявлено при мікроскопії осаду сечі?
А. Багатошаровий незроговілий
В. Одношаровий призматичний
С. Одношаровий кубічний
*D. Перехідний
Е. Багатошаровий зроговілий

371. При мікроскопічному дослідженні відпадної оболонки материнської частини плаценти виявляються великі оксифільні клітини, які збагачені глікогеном. Яку назву мають ці клітини?
* A. Децидуальні клітини
B. Плазматичні клітини
C. Тучні клітини
D. Жирові клітини
E. Пігментні клітини

372. Жiнка 25 рокiв через мiсяць пiсля пологiв звернулася до лiкаря зi скаргою на зниження утворення молока. Недолiк якого гормону призвiв до такого стану?
A. Соматостатiну
B. Адренокортикотропного гормону
* C. Пролактину
D. Інсулiну
E. Глюкагону

373. Під час пологів у жінки спостерігалось слабке скорочення міоцитів матки. Недостатністю якого гормону гіпоталамуса можна пояснити цей стан?
A. Фоліліберину
В. Пролактоліберину
С. Соматоліберину
D. Вазопресину
* Е. Окситоцину

374. При обстеженні жінки, яка перенесла механічну родову травму, виявлено ерозію (пошкодження епітелію) слизової оболонки піхвової частини шийки матки. Який епітелій зазнав ушкодження?

А. Одношаровий плоский

В. Одношаровий призматичний

С. Багаторядний призматичний війчастий

* D. Багатошаровий плоский незроговілий

Е. Багатошаровий плоский зроговілий.

375. При обстеженні хворого з гострою патологією шлунково-кишкового тракту виявлено запалення червоподібного відростка з ушкодженням епітелія, який його вистеляє. Вкажіть морфологічний тип пошкодженого епітелія.

А. Одношаровий плоский

* В. Одношаровий призматичний

С. Одношаровий багаторядний війчастий

D. Одношаровий кубічний

E. Багатошаровий плоский.

376. При виразковій хворобі дванадцятипалої кишки порушується функція дуоденальних залоз. До якого морфологічного типу екзокринних залоз відносяться вказані залози?

* А. До складних розгалужених трубчастих

В. До простих нерозгалужених трубчастих

С. До простих нерозгалужених альвеолярних

D. До простих розгалужених альвеолярних

E. До простих розгалужених трубчастих.

377. Однією з причин аномалії розвитку тонкої кишки є порушення терміну диференціювання ембріональних тканин. На якому этапі пренатального онтогенезу формуються ворсинки та крипти в тонкій кишці?

A. На 1-му тижні

B. На 2-му тижні

* C. На 8-10-му тижні

D. На 3-му місяці

E. На 6-му місяці.

378. При ендоскопічному дослідженні у хворого з хронічним ентероколітом (запалення кишки) спосьерігається відсутність специфічних структур рельєфу тонкої кишки. Які компоненти визначають особливості рельєфу слизової оболонки тонкої кишки в нормі?

A. Поля, складки, ямки

* B. Циркулярні складки, ворсинки та крипти

C. Гаустри, ворсинки, крипти

D. Косо-спіральні складки

E. Поля, ворсинки.

379. При ендоскопічному дослідженні у хворого виявлено епітеліальну пухлину тонкої кишки. З якого епітелія утворилася ця пухлина?

A. Одношарового кубічного

B. Одношарового призматичного війчастого

* C. Одношарового призматичного з облямівкою

D. Одношарового призматичного залозистого

E. Багатошарового плоского незроговілого.

380. При дослідженні хворого з порушенням процесів всмоктування в тонкій кишці встановлено порушення структури ворсинок. Чим утворені ворсинки слизової оболонки тонкої кишки?

* А. Слизовою оболонкою

В. Підслизовою основою

С. М'язовою оболонкою

D. Власною пластинкою слизової оболонки

Е. Серозною оболонкою.

381. Ворсинки тонкої кишки зовні вкриті епітелієм, у складі якого розрізняють три види клітин. Які з них приймають участь у процесах пристінкового травлення?

* A. Облямовані епітеліоцити

B. Епітеліоцити без облямівки

C. Ендокриноцити

D. Келихоподібні екзокриноцити

E. Екзокриноцити з ацидофільною зернистістю.

382.Було проведене дослідження з метою вивчення джерел трофіки тканин зуба. Який структурний компонент зуба забезпечує трофіку дентина?

А. Емаль

В. Цемент

C. Періодонт

*D. Пульпа

Е. Надкістя альвеолярного відростка.

383. При аутоімунному ушкодженні деяких гіпоталамічних структур порушується ендокринна регуляція багатьох функцій. Визначте, що синтезується в нейросекреторних клiтинах супраоптичного i паравентрикулярного ядер гiпоталамуса?

A. Тропнi гормони (кортикотропiн, тиреотропiн та iн.)

B. Окситоцин, статини

C. Рилiзинг-фактори

* D. Антидiуретичний гормон, окситоцин

E. Усе перелічене.

384. Однією з причин жовчнокам'яної хвороби є порушення резорбтивної функції епітелію слизової оболонки жовчного міхура. Який епітелій пошкоджується при цьому захворюванні?

A. Одношаровий призматичний залозистий

* B. Одношаровий призматичний облямований

C. Багатошаровий призматичний

D. Багатошаровий плоский незроговілий

E. Багатошаровий плоский зроговілий.

385. При запаленні жовчного міхура спостерігається пошкодження залоз, розташованих в стінці міхура. До якого типу (за будовою і характером секрету) можна віднести ці залози?

* A. Альвеолярно-трубчасті, слизові

B. Альвеолярно-трубчасті, білкові

C. Альвеолярні, білкові

D. Трубчасті, білкові

E. Альвеолярні, слизові.

386. Однією з причин уродженої аномалії розвитку підшлункової залози є порушення терміну диференціювання ембріональних зачатків органу. В який строк пренатального онтогенезу здійснюється закладка підшлункової залози?

A. На 1-му тижні

* B. На 3-4-му тижні

C. На 8-му тижні

D. На 12-16-му тижні

E. На 6-му місяці.

387. У цитоплазмі гепатоцитів на препараті виявляеться незвичайно велика кількість глибок глікогену. З недостатністю функціонування яких клітин острівців Лангерганса це пов`язано?

* A. А-клітин

B. В-клітин

C. D-клітин

D. D1-клітин

E. РР-клітин.

388. У раціоні людини велика кількість їжі, яка містить вуглеводи. Яка функція печінки повинна активізуватися?

А. Синтез фібриногену і протромбіну

B. Утворення жовчі

C. Накопичення вітамінів

D. Дезінтоксикаційна

* Е. Глікогенутворююча.

389. При обстеженні хворого виявлено сповільнення зсідання крові. Яка функція печінки, ймовірно, при цьому порушена?

* A. Білковоутворююча

B. Глікогенутворююча

C. Утворення жовчі

D. Накопичення вітамінів

E. Дезінтоксикаційна.

390. У крові хворого виявлено зниження вмісту протромбіну. Про порушення якої функції печінки це свідчить?

* A. Білковоутворюючої

B. Глікогенутворюючої

C. Утворення жовчі

D. Накопичення вітамінів

E. Детоксикаційної.

391. На гістологічному препараті представлено паренхіматозний орган, який має кіркову та мозкову речовину. Кіркова утворена тяжами епітеліоцитів, між якими проходять кровоносні капіляри. Тяжі формують три зони. Мозкова речовина складається з хромафіноцитів і венозних синусоїдів. Який орган має дані морфологічні ознаки?

A. Тимус

B. Лімфатичний вузол

C. Щитовидна залоза

D. Нирки

* E. Наднирники.

392. Визначте, яка за будовою м'язова тканина постраждала при аномалії розвитку м'язової тканини мезенхімного походження, що було виявлено у новонародженого при обстеженні?

* А. Гладка

В. Серцева посмугована

С. Гладка та серцева посмугована

D. Скелетна посмугована

Е. Серцева посмугована та скелетна посмугована.

393. У чоловіка 34 років виявлено високу концентрацію соматостатину в крові.Підвищеною активністю яких клітин підшлункової залози це можна пояснити?

A. А-клітин

B. В-клітин

* C. D-клітин

D. D1-клітин

E. РР-клітин.

394. У жінки 25 років виявлено високу концентрацію вазоактивного поліпептиду в крові. За рахунок активності яких клітин підшлункової залози відбувається це підвищення?

A. А-клітин

B. В-клітин

C. D-клітин

* D. D1-клітин

E. РР-клітин.

395. В гістологічному препараті трубчастої кістки на місці зламу виявляються  ознаки регенараторного процесу (мозоль). Яка тканина формує цю структуру?  

A *Грубоволокниста кісткова  

B Пухка сполучна  

C Ретикулярна.  

D Епітеліальна.  

E Пластинчаста кісткова

396. До косметолога звернувся пацієнт з проханням позбавити його від татуювання на плечі. Яка речовина, що міститься в сполучній тканині, обмежує поширення барвника та робить можливим такий вид "живопису"?

A. Еластин

B. Гамма-глобулін

* C. Гіалуронова кислота

D. Фібронектин

E. Гепарин.

397. У препараті яєчника поряд з фолікулами різного порядку виявляються атретичні тіла і розвинуте жовте тіло. Якій стадії оваріально-ментруального циклу відповідає такий стан у яєчнику?

A  *Передменструальна

B Менструальна

C Постменструальна

D Регенераторна

E Росту фолікула

398. Дійсний дифтеритичний круп виникає в результаті відкладання на справжніх голосових зв'язках фібринових плівок, міцно зв'язаних з епітелієм. Яким з означених нижче типів епiтелiю вистелена слизова оболонка цих голосових зв'язок?

A *Багатошаровим плоским незроговiлим

B Багатошаровим плоским зроговiлим

C Багаторядним призматичним вiйчастим

D Одношаровим плоским

E Одношаровим кубiчним

399. У кровi хворого виявлено низький рiвень альбумiнiв i фiбриногену. Зниження активностi яких органел гепатоцитiв печiнки з найбiльшою вiрогiдністю обумовлює це явище?

* A. Гранулярної ендоплазматичної сiтки

B. Агранулярної ендоплазматичної сiтки

C. Комплексу Гольджi

D. Лiзосом

E. Мiтохондрiй.

400. Хворий 45 рокiв госпiталiзований зi скаргами на бiль в шлунку. Гастроскопiя виявила наявнiсть невеликих за розмiром виразок в областi дна шлунку. Порушення функцiї яких клiтин стiнки шлунку стало причиною пошкодження слизової оболонки?

A. Ендокриноцитiв, шо виробляють соматостатин

B. Ендокриноцитів, що виробляють гастрин

* C. Клiтин покривного епiтелiю, що виробляють слизовий секрет

D. Ендокриноцитiв, що виробляють серотонiн

E. Головних екзокриноцитiв, шо виробляють пепсиноген.

401. При ендоскопічному дослідженні у хворого виявлено епітеліальну пухлину тонкої кишки. З якого епітелія утворилася ця пухлина?

A. Одношарового кубічного

B. Одношарового призматичного війчастого

* C. Одношарового призматичного з облямівкою

D. Одношарового призматичного залозистого

E. Багатошарового плоского незроговілого.

402. Хворому на хронiчний гастрит зроблена внутрiшньошлункова рН-метрiя, за допомогою якої встановлено зменьшення кислотностi шлункового соку. Функцiя яких клiтин знижена?

* A. Парiєтальних екзокриноцитів

B. Головних екзокриноцитів

C. Ендокриноцитів

D. Шийкових клiтин

E. Додаткових клiтин.

403. На препараті мазка червоного кісткового мозку видно клітину еритропоетичного ряду, якої ядро різко пікнотизовано, цитоплазма ацидофільна. Назвіть цю клітину.

А. Еритробласт

B. Базофільний проеритроцит

* C. Оксифільний проеритроцит

D. Еозинофільний мієлоцит

E. Нейтрофільний метамієлоцит.

404. На препараті мазка червоного кісткового мозку видно клітину, в цитоплазмі якої виявляється великодисперсна ацидофільна зернистість, ядро бобоподібної форми. Назвіть цю клітину.

А. Ерітробласт

B. Базофільний проерітроцит

C. Промоноцит

* D. Еозінофільний метамієлоцит

E. Нейтрофільний мета мієлоцит

405. У чоловіка 52 років виявлено високу концентрацію панкреатичного поліпептиду в крові. За рахунок активності яких клітин підшлункової залози відбувається це підвищення?

A. А-клітин

B. В-клітин

C. D-клітин

D. D1-клітин

* E. РР-клітин.

406. На препараті мазка червоного кісткового мозку видно клітину, яка в декілька разів перебільшує розміри навколишніх клітин. Ядро величезне, багатолопастне, в цитоплазмі визначається азурофільна зернистість. Назвіть цю клітину.

* А. Мегакаріоцит

B. Базофільний проеритроцит

C. Промоноцит

D. Еозинофільний мієлоцит

E. Нейтрофільний метамієлоцит.

407. Гостра респіраторна вірусна інфекція у хворого визвала низку патологічних змін, серед яких - пошкодження сарколеми. Які зміни відбудуться у стані м’яза?

A. Зниження швидкості регенерації

B. Гальмування росту м’яза

C. Зменшення товщіни м’язового волокна

* D. Порушення проведення імпульсів

E. Вірної відповіді нема.

408. Під час операції видалено частину стінки січового міхура. Який вид м`язової тканини при цьому пошкоджується?

А. Гладка м`язова тканина нейрального походження

B. Гладка м`язова тканина епідермального походження

* C. Гладка м`язова тканина мезенхімного походження

D. Поперечно-смугаста м`язова тканина

E. Немає правильної відповіді.

409. В області контакту нервового волокна та поперечно-посмугованого м`язового волокна скелетного м`язу посмугованість відсутня. З чим це пов`язано?

А. З відсутністю мітохондрій

* B. З відсутністю міофібрил

C. З відсутністю ядер

D. Зі зміною орієнтації компонентів Т-системи

E. З відсутністю саркоплазматичного ретикулума.

410. В експерименті було видалено скелетний м`яз , а потім за допомогою протеолітичних ферментів розділено на окремі фрагменти. Сукупність отриманих фрагментів помістили на місце дефекту. Через певний період часу був знову сформований м`яз. Завдяки чому відбулася регенерація?

A. За рахунок гіпертрофії міосимпласту

* B. За рахунок злиття міосателітоцитів

C. За рахунок гіпертрофії міосателітоцитів

D. За рахунок поділу міосимпласту

E. За рахунок мітозів міоепітеліальних клітин.

411. При виразковій хворобі дванадцятипалої кишки порушується функція дуоденальних залоз. До якого морфологічного типу екзокринних залоз відносяться вказані залози?

* А. До складних розгалужених трубчастих

В. До простих нерозгалужених трубчастих

С. До простих нерозгалужених альвеолярних

D. До простих розгалужених альвеолярних

E. До простих розгалужених трубчастих.

412. При дослідженні поперечно-смугастого м'язового волокна після механічної травми виявлено пошкодження саркомеру. Які білки у складі міофібріли зазнали при цьому ушкодження?

А. Вітреїн

* В. Актин

С. Кератин

D. Колаген

E. Еластин.

413. Секреторні відділи слинних залоз оточені специфічними скоротливими клітинами. Назвіть ці клітини.

А. Періцити

B. Міосателітоцити

* C. Міоепітеліальні клітини

D. Міосимпласти

E. Війчасті клітини.

414. При невритах (запалення нервів) запальний процес в першу чергу локалізується в сполучнотканинних перетинках. Де в периферійному нерві розташований епіневрій?

A. Оточує окремі нервові волокна

B. Оточує окремі пучки нервових волокон

* C. Оточує нервовий стовбур

D. Входить до складу нервових волокон

E. Входить до складу мієлінової оболонки.

415. При невритах (запалення нервів) запальний процес в першу чергу локалізується в сполучнотканинних перетинках. Де в периферійному нерві розташований периневрій?

A. Оточує окремі нервові волокна

* B. Оточує окремі пучки нервових волокон

C. Оточує нервовий стовбур

D. Входить до складу нервових волокон

E. Входить до складу мієлінової оболонки.

416. При невритах (запалення нервів) запальний процес в першу чергу локалізується в сполучнотканинних перетинках. Де в периферійному нерві розташований ендоневрій?

* A. Оточує окремі нервові волокна

B. Оточує окремі пучки нервових волокон

C. Оточує нервовий стовбур

D. Входить до складу нервових волокон

E. Входить до складу мієлінової оболонки.

417. При дослідженні біоптату кишки хворого з парезом (порушення рухливої функції) кишечника виявлено пошкодження клітин Догеля I типу в інтрамуральних гангліях. За якими морфологічними ознаками можна виявити ці клітини?

A. Мають довгі дендрити та короткі аксони

B. Аксони та дендрити середньої величини

C. Аксон та дендрит ідуть поряд, імітуючи наявність одного відростка

* D. Мають короткі дендрити та довгий аксон

Е. Дендрити формують кущоподібні розгалуження, довгі аксони.

418. При дослідженні біоптату кишки хворого з парезом (порушенням рухливої функції) кишечника виявлено пошкодження клітин Догеля II типу в інтрамуральних гангліях. За якими морфологічними ознаками можливо виявити ці клітини?

* A. Мають довгі дендрити, та короткі аксони

B. Аксони та дендрити середньої величини

C. Аксон та дендрит ідуть поряд, імітуючи наявність одного відростка

D. Мають короткі дендрити та довгий аксон

Е. Дендрити формують кущоподібні розгалуження, довгі аксони.

419. У хворого з новоутворенням (пухлиною) було взято біоптат . При мікроскопічному обстеженні в структурі тканини виявлені клітини, за будовою східні з хондробластами, мають тенденцію до формування клітинних стовпчиків. З якої тканини утворилась пухлина?

A. Щільна сполучна тканина

B. Пухка сполучна тканина

C. Гіаліновий хрящ

* D. Волокнистий хрящ

E. Еластичний хрящ.

420. При травматичному пошкодженні гіалінового хряща спостерігається руйнування хрящових клітин центральних ділянок. Яким чином розташовані хондроцити в цій області хряща?

* A. У вигляді ізогенних груп

B. Ланцюжками

C. Суцільним пластом

D. Клітинними тяжами

E. Поодинці.

421. Одним з основних функціональних апаратів очного яблука є діоптричний. Визначте, яка структура не належить до оптичних середовищ ока?

A. Рогівка

B. Волога передньої камери ока

* C. Райдужина

D. Кришталик

E. Скловидне тіло.

422. У людини з близорукістю причиною погіршення зору є порушення акомодації. Яку функцію виконує акомодаційний апарат ока?

A. Зміна форми і заломлювальної сили рогівки

B. Зміна заломлювальної сили вологи передньої камери

* C. Зміна форми і заломлювальної сили кришталика

D. Зміна форми очного яблука

E. Зміна заломлювальної сили скловидного тіла.

423. До лікарні звернувся чоловік з механічною травмою рогівки. Який з шарів рогівки має найбільш високу регенераційну здатність?

A. Задній епітелій рогівки

* B. Передній епітелій рогівки

C. Передня погранична пластинка

D. Задня погранична пластинка

E. Власна речовина рогівки.

424. На мікропрепараті представлено рогівку ока. Один з її шарів складається з тонких сполучнотканинних пластинок, які правильно чергуються і взаємно перехрещуються під кутом. Кожна пластинка утворена пучками колагенових волокон, між якими розташовуються плоскі клітини з довгими розгалуженими відростками. Який це шар рогівки?

A. Передній епітелій рогівки

B. Передня погранична пластинка

* C. Власна речовина рогівки

D. Задня погранична пластинка

E. Задній епітелій рогівки.

425. На електронномікроскопічній фотографії рогівки ока можна бачити розташовану під базальною мембраною пластинку, яка побудована з колагенових фібрил. Яку назву має цей шар рогівки?

A. Передній епітелій рогівки

* B. Боуменова оболонка

C. Власна речовина рогівки

D. Десцеметова оболонка

E. Десцеметовий ендотелій.

426. На мікропрепараті представлена рогівка ока. До якого виду епітеліальної тканини відноситься десцеметовий ендотелій?

A. Перехідний

B. Багатошаровий незроговілий

C. Одношаровий кубічний

* D. Одношаровий плоский

E. Одношаровий призматичний.

427. У хворого на остеохондроз виявлено пошкодження волокнистого хряща міжхребцевих дисків. Ушкодження яких волокон зумовило порушення функції хряща?

А. Еластичних

В. Ретикулярних

С. Окситаланових

D. Елаунінових

* Е. Колагенових.

428. Причина виникнення деяких захворювань язика пов'язана з особливостями будови слизової оболонки. Які морфологічні ознаки характеризують особливості будови верхньої поверхні тіла язика?

A. Слизова гладка, щільно зрощена з м'язовою основою язика

B. Слизова гладка, пухко зрощена з м'язовою основою язика

C. Слизова утворює складки, вміщує лімфатичні вузлики

* D. Слизова щільно зрощена з м'язовою основою язика, утворює сосочки

E. Слизова гладка, вміщує лімфатичні вузлики.

429. Причина виникнення деяких захворювань язика пов'язана з особливостями будови слизової оболонки. Які морфологічні ознаки характеризують особливості будови нижньої поверхні тіла язика?

A. Слизова гладка, щільно зрощена з м'язовою основою язика

* B. Слизова гладка, пухко зрощена з м'язовою основою язика

C. Слизова утворює складки, вміщує лімфатичні вузлики

D. Слизова щільно зрощена з м'язовою основою язика, утворює сосочки

E. Слизова гладка, вміщує лімфатичні вузлики.

430. Причина виникнення деяких захворювань язика пов'язана з особливостями будови слизової оболонки. Які морфологічні ознаки характеризують особливості будови кореня язика?

A. Слизова гладка, щільно зрощена з м'язовою основою язика

B. Слизова гладка, пухко зрощена з м'язовою основою язика

* C. Слизова утворює крипти, вміщує лімфатичні вузлики

D. Слизова щільно зрощена з м'язовою основою язика, утворює сосочки

E. Слизова гладка, вміщує лімфатичні вузлики.

431. При деяких захворюваннях глотки спостерігається пошкодження епітелію ротового відділу глотки. Який епітелій при цьому пошкоджується?

A. Одношаровий призматичний

B. Одношаровий плоский

* C. Багатошаровий плоский

D. Одношаровий війчастий

E. Багатошаровий кубічний.

432. В клініку госпіталізований хворий 15 років з діагнозом поліомієліт. Захворювання супроводжується порушенням функції рухового апарату. Деструкцією яких нервових структур можна пояснити ці порушення?

  1.  *Рухових нейронів спинного мозку
  2.  Чутливих нейронів спинно-мозкових вузлів
  3.  Передніх корінців спинного мозку
  4.  Ретикулярної формації спинного мозку
  5.  Нейронів мозочка

433. Дайте оцінку типу судин, що мають вигляд слiпо закiнчених сплющених ендотелiальних трубок, не мають базальної мембрани i перицитiв; ендотелiй цих судин фiксований стропними фiламентами до колагенових волокон сполучної тканини.

* Лiмфокапiляри

Венули

Артерiоли

Артерiо-венознi анастомози

Гемокапiляри.

434. Хворому виконана трансплантація рогівки. Які особливості будови рогівки дозволяють сподіватися на її приживлення, а не відторгнення?

 *Відсутність кровоносних і типових лімфатичних судин

 Наявність багатошарового переднього епітелію

 Надмірна іннервація

 Наявність сполучної тканини

 Наявність одношарового плоского епітелію

435. До травматологічного пункту доставлено хворого з пошкодженням м'язів нижніх кінцівок.  За рахунок яких клітин можлива репаративна регенерація м'язових волокон і відновлення функції м'язів?

*Клітин-міосателітоцитів

Міобластів

Міофібробластів

Фібробластів

Міоепітеліальних клітин

436. На препараті видно кровоносну судину, внутрішня оболонка якої утворює клапани. Визначте, яка це судина?

* Вена

Венула

Артеріола

Капіляр

Артерія

437. При дослідженні поперечно-смугастого м'язового волокна після дії гідролітичних ферментів спостерігається руйнування тонких міофіламентів. Які структури зазнали  ушкодження?  

* Актинові міофіламенти.  

Міозинові філаменти  

Тонофібрили  

Тропоколагенові комплекси  

Нуклеопротеїдні комплекси  

438. При клінічному обстеженні пацієнта 70 років виявлено порушення рухових функцій, що пов'язано з віковими змінами у гіаліновому хрящу. Які вікові зміни викликали обмеження рухів у суглобах ?  

* Відкладання солей кальцію в міжклітинній речовині  

Збільшення кількості ізогенних груп  

Збільшення кількості хрящових клітин  

Потовщення охрястя  

Збільшення гідрофільності основної речовини  

439. Проаналізуйте, які з нижче приведених клітин приймають участь у процесах пристінкового травлення в тонкій кишці. Ворсинки якої, зовні вкриті епітелієм, у складі якого розрізняють три види клітин.

* Облямовані епітеліоцити

Келихоподібні екзокриноцити

Ендокриноцити

Епітеліоцити без облямівки

Екзокриноцити з ацидофільною зернистістю.

440. У хворого з тяжкою травмою верхньої кінцівки спостерігається порушення процесів регенерації хрящової тканини внаслідок пошкодження малодиференційованих клітин хрящового диферону. Які клітини зазнали ушкодження?  

* Клітини внутрішнього шару охрястя  

Клітини зовнішнього шару охрястя  

Клітини у складі ізогенних груп  

Клітини зони молодого хряща  

Клітини, що надходять з кровоносних судин  

441. Хворому протягом тривалого часу вводили високі дози гідрокортизону. Яка зона кори надниркових залоз при цьому атрофується?

*Пучкова

Фетальна

Клубочкова та сітчаста

Клубочкова

Суданофобна

Сітчаста

442. Студенту запропоновано два препарата. На першому - еластичниий хрящ (забарвлений орсеїном), на другому - гіаліновий (забарвлений гематоксиліном-еозином). За якими ознаками їх можна відрізнити?  

* За наявністю еластичних волокон  

За наявністю ізогенних груп клітин  

За наявністю зони молодого хряща  

За наявністю охрястя  

За наявністю аморфної речовини  

443. При хронічних захворюваннях печінки компоненти жовчі потрапляють в кров внаслідок пошкодження стінок жовчних капілярів. Які структури утворюють стінки жовчних капілярів?

* Гепатоцити

Фібробласти

Ендотеліоцити

Клітини Купфера

Перисинусоїдні ліпоцити

444. При аналізі крові виявлено знижений вміст гемоглобіну. Яка функція крові порушиться при цьому?  

* Транспорт газів  

Транспорт гормонів  

Забезпечення імунітету  

Зсідання  

Транспорт поживних речовин  

445. У результаті інфаркту міокарду відбулось пошкодження ділянки серцевого м`яза, яке супроводжується масовою загибеллю кардіоміоцитів. Які клітинні елементи забезпечать заміщення утвореного дефекту в структурі міокарду?  

* Фібробласти  

Кардіоміоцити  

Міосателітоцити  

Епітеліоцити  

Непосмуговані міоцити  

446. Проаналізуйте, в яких органелах здійснюється синтез та накопичення АТФ, речовини, що вдовольняє енергетичні потреби клітин макроорганізму.

* Мітохондрії

Ендоплазматична сітка

Рибосоми.

Лізосоми

Пероксисоми

447. При дослідженні поперечно-смугастого м'язового волокна після механічної травми спостерігається руйнування товстих міофіламентів. Де будуть локалізуватись патологічні  зміни ?

* В диску A  

В диску I  

В половині диску A  

В диску A та в диску I  

В половині диску I  

448. Обгрунтуйте, які клітини крові здатні зменшувати кількість гістаміну в організмі при бронхіальній астмі в крові та тканинах легень, коли підвищується концентрація гістаміну?

* Еозинофіли

Базофіли

Нейтрофіли

Еритроцити

Моноцити.

449. В організм людини введено живу вакцину. Підвищення активності яких клітин сполучної  тканини можна очікувати?  

*Плазмоцитів та лімфоцитів  

Макрофагів і фібробластів  

Пігментоцитів і перицитів  

Адипоцитів і адвентиційних клітин  

Фібробластів і лаброцитів  

450. На гістологічному препараті щитовидної залози визначаються тироцити призматичної форми, зростання кількості і висоти мікроворсинок, збільшення чисельності інвагінацій цитолеми на базальній поверхні. Для якого функціонального стану характерна така  гістологічна картина?  

*Посилення функціональної активності  

Пригнічення функціональної активності  

Нормальна функція.

Інволюційні вікові зміни  

451. При проведені судово-медичного дослідження зразка крові у нейтрофільних гранулоцитах на поверхні одного із сегментів ядра хроматин виступає у вигляді барабанної палички. Як називається таке структурне утворення?   

*Тільце Барра   

Тільце Лайон   

Деконденсований хроматин  

Еухроматин  

Тільце Пачіні  

452. У хворого на пневмонію у загальному аналізі крові виявлено зростання загальної  кількості лейкоцитів. Як називається це явище?  

*Лейкоцитоз  

Анемія

Лейкопенія   

Анізоцитоз  

Пойкілоцитоз  

453. У крові чоловіка 26 років виявлено 18% еритроцитів сферичної, сплощеної, шаровидної та остистої форми. Інши еритроцити були у формі двоввігнутих дисків. Як називається

таке явище?  

*Фізіологічний пойкілоцитоз  

Патологічний пойкілоцитоз  

Фізіологічний анізоцитоз  

Патологічний анізоцитоз  

Еритроцитоз   

454. При пригніченні функцii рибосом в клiтинi припиняється синтез одного з основних класiв сполук, що продукуються клітинами. Яку функцію виконують рибосоми в клітинах?

* Синтез білків

Синтез РНК

Синтез вуглеводів

Синтез ліпідів

455. У крові хворого виявлено 12,5% еритроцитів діаметром більше 8мкм, 12,5% еритроцитів менше 6 мкм, решта еритроцитів мали діаметр 7,1 - 7,9 мкм. Як називається таке явище?  

*Фізіологічний анізоцитоз  

Патологічний анізоцитоз  

Фізіологічний пойкілоцитоз  

Патологічний пойкілоцитоз  

Еритроцитоз  

456. У жінки під час пологів недостатньо сильно скорочуються м’язи міометрію, що проявляється слабкістю родової діяльності. З гіпофункцією яких секреторних ядер  гіпоталамусу це пов’язано?   

*Паравентрикуляних ядер  

Аркуатних ядер  

Супрахіазматичних ядер  

Супраоптичних ядер  

Дорсомедіальних ядер  

457. При біопсії ендометрію здорової жінки, взятого у секреторну фазу менструального циклу  у власній пластинці слизової оболонки виявлені клітини полігональної форми багаті на  ліпіди та глікоген. Що це за клітини?  

*Децидуальні клітини  

Гладки міоцити  

Клітини ендотелію пошкоджених судин  

Міофібробласти  

Фібробласти  

458. Визначте тип капiляра, коли на електронній мiкрофотографії капiляра чiтко визначаються фенестри в ендотелiї та пори у базальнiй мембранi.

* Синусоїдний.

Вiсцеральний

Соматичний

Атиповий

Шунтовий

459. На гістологічному препараті нирки представлена ділянка дистального канальцю  нефрону, що проходить між приносною та виносною артеріолами. В клітинах, що  складають стінку канальцю, ущільнені ядра, відсутня базальна мембрана. Як зветься це структурне утворення?  

*Щільна пляма  

Клітини Гурмагтига  

Мезангіальні клітини  

Юкставаскулярні клітини  

Юкстагломерулярні клітини  

460. У нервовій трубці зародка людини ектодермальні клітини диференціюються в нейробласти та спонгіобласти. В наслідок переміщення цих клітин в нервовій трубці  утворюються шари. В якому з шарів, в основному, локалізуються тіла нейробластів?  

*Мантійному шарі.  

Епендімному.  

Крайовій вуалі.  

Білій речовини.  

Оболонці спинного мозку.  

461. У процесі ембріогенезу виникло пошкодження перших чотирьох  сомітних ніжок справа. Розвиток яких органів зазнає  серйозних змін?  

*Розвиток пронефроса.  

Розвиток печінки.  

Розвиток підшлункової залози.  

Розвиток правого наднирника  

Розвиток селезінки.  

462. У пацієнта з хворобою нирок має місце підвищення артеріального тиску. Які структури нирки виступають причиною цього симптому ?  

*юкстагломерулярні клітини

клітини проксимальних канальців.  

клітини дистальних канальців.  

клітини щільної плями.  

Клітини петлі нефрона

463. При хворобі нирок можуть бути пошкодженими  подоцити. Які функціональні зміни при цьому виникають?  

*Збільшиться фільтрація білка.  

Зменшиться фільтрація білка.  

Збільшиться секреція реніну.  

Зменшиться секреція реніну.  

Зросте секреція простагландинів.  

464. В альвеолярний простір ацинуса проникли бактерії, де відбулася їх взаємодія з  сурфактантом. Це привело в активний стан клітини, які локалізуються в стінках альвеол і  на їх поверхні. Які це клітини?  

*Альвеолярні макрофаги.  

Альвеолоцити I типу.  

Ендотеліоцити.  

Клітини Клара.  

Альвеолоцити II типу.  

465. При вивчені змиву з рани хворого із гострим раньовим процесом гомілки виявлено велику кількість клітин неправильної витягнутої форми, щільним ядром, у базофільній цитоплазмі яких  міститься багато лізосом, фагосом, піноцитозних пухирців. Що це за клітини?  

*Макрофаги сполучної тканини  

Фібробласти   

Фіброцити   

Плазмоциди  

Тканинні базофіли  

466. Після радіаційного опромінення у хворого зруйновані стовбурові клітини крові. Відновлення яких клітин пухкої волокнистої сполучної тканини буде порушеним?  

*Макрофаги  

Пігментні клітини  

Адипоцити  

Перицити  

Фібробласти  

467. У біопсійному матеріалі шлунку   хворого при гістологічному досліджені виявлено суттєве  зменшення або повну відсутність парієтальних клітин у залозах. Слизову оболонку якої  ділянки шлунку вивчали?  

*Пілоричний відділ  

Дно шлунка  

Кардіальний відділ  

Тіло шлунка  

468. До лікаря звернувся хворий з травмою ока. При огляді рогівки виявлені зміни з боку переднього епітелію. Який епітелій зазнав змін?  

*Багатошаровий плоский незроговілий  

Одношаровий багаторядний  

Багатошаровий плоский зроговілий  

Багатошаровий кубічний  

Багатошаровий циліндричний  

469. До лікаря отоларинголога звернувся хворий зі скаргами на сухість у носовій порожнині, що викликає неприємні відчуття. При дослідженні слизової оболонки носової порожнини  встановлено порушення функції слизових залоз, що в ній розташовані. В якому шарі  слизової оболонки носової порожнини розташовані ці залози?  

*У власній пластинці слизової оболонки  

В епітеліальній пластинці  

В м'язовій пластинці  

В підслизовій основі  

В фіброзно-хрящовій пластинці  

470. В нормі при лабораторному дослідженні сечі в ній не виявляються форменні елементи крові. Яка структура нефрону найбільше перешкоджає їх надходженню до первинної  сечі?  

*Базальна мембрана капілярів клубочка  

Юкставаскулярні клітини

Мезангіальні клітини

Епітелій зовнішнього листка капсули клубочка  

Епітелій петлі Генле  

471. Відомо, що робота в шахті пов’язана з вдиханням значної кількості вугільного пилу. В яких клітинах легень можна виявити вугільний пил?  

*Альвеолярних макрофагах  

Респіраторних епітеліоцитах  

Секреторних епітеліоцитах  

Ендотеліоцитах капілярів  

Перицитах капілярів  

472. При лабораторному аналізі сечі пацієнта виявлено слабокислу її реакцію. Які клітини нирок забезпечують цю реакцію сечі?  

*Секреторні клітини збірних трубок  

Юкстагломерулярні клітини кіркових нефронів  

Юкставаскулярні клітини кіркових нефронів  

Клітини щільної плями юкстагломерулярного апарату  

Інтерстиційні клітини строми  

473. На мікропрепараті очного яблука плода спостерігаємо пошкодження судинної оболонки. Який ембріональний матеріал у процесі розвитку ока, ймовірно, був пошкоджений   

* Мезенхіма  

Ектодерма  

Ентодерма  

Зовнішній шар очного келиха  

Внутрішній шар очного келиха  

474. На мікропрепараті очного яблука плода спостерігається недорозвиток переднього епітелію  рогівки. Частина якого зародкового листка, ймовірно, була уражена в процесі ембріонального розвитку  

* Ектодерми  

Ентодерми  

Мезодерми  

Зовнішнього шару очного келиха  

Внутрішнього шару очного келиха  

475. На мікроскопічному препараті легень людини, хворої на запалення легень, спостерігаємо ушкодження клітин, які відповідають за респіраторну функцію. Які це  клітини стінки альвеол?

* Альвеолоцити І типу  

Альвеолоцити ІІ типу  

Макрофаги  

Клітини Клара  

Лімфоцити  

476. На мікропрепараті червоного кісткового мозку виявляються численні капіляри, через  стінку яких у кровоносне русло виходять зрілі формені елементи крові. До якого типу належать ці капіряри ?

* Синусоїдних  

Фенестрованих  

Соматичних  

Вісцеральних

Лімфатичних  

477. На препараті нирки розрізняємо нефрони, які лежать на межі між кірковою та мозковою  речовиною, мають однаковий діаметр приносних і виносних артеріол.  Назвіть, яка функція буде порушена при їхньому пошкодженні  

* Шунтування крові при інтенсивному кровообігу  

Синтез реніну  

Синтез простагландинів  

Синтез еритропоетину  

Активність натрієвого рецептора  

478. На електронній мікрофоторафії одного з відділів нефрону визначаються клітини кубічної  форми, апікальна поверхня яких містить щіточкову облямівку, а базальна – базальну  посмугованість з розташованими мітохондріями між інвагінаціями цитолеми. Назвіть  відділ нефрону.   

*Проксимальний каналець  

Збірні ниркові трубки  

Дистальний каналець  

Тонкий каналець  

Капсула клубочку  

479. Досліджується препарат, забарвлений методом імпрегнації сріблом, в якому добре видні клітини різних розмірів пірамідної форми. Від їхньої верхівки і бокових поверхонь відходять короткі відростки, а від основи – один довгий. Назвіть препарат, що  досліджується.  

*Кора головного мозку  

Спіральний орган внутрішнього вуха  

Сітківка органу зору  

Кора мозочку  

Спинномозковий вузол  

480. Проаналізуйте, який епітелій зазнав ушкодження, коли при обстеженні жінки, яка перенесла механічну родову травму, виявлено ерозію (пошкодження епітелію) слизової оболонки піхвової частини шийки матки.

* Багатошаровий плоский незроговілий

Багаторядний призматичний війчастий

Одношаровий призматичний

Одношаровий плоский

Багатошаровий плоский зроговілий.

481. На препараті одного з відділів дихальної системи виявлений трубчастий орган, в якому визначається невисокий епітелій, добре розвинута м’язова оболонка, відсутні залози і  хрящ. Назвіть цей орган.  

*Малі бронхи  

Трахея  

Гортань  

Великі бронхи  

Середні бронхи  

482. Досліджується препарат, забарвлений методом імпрегнації сріблом, в якому помітні клітини грушовидної форми з добре виразними 2-3 дендритами, що піднімаються доверху. Назвіть препарат, що досліджується.  

*Кора мозочку  

Спіральний орган внутрішнього вуха  

Сітківка органу зору  

Кора головного мозку  

Спинномозковий вузол  

483. Проаналізуйте, що продукують клiтини, на гiстологiчному зрiзi дна шлунка у складi залоз, коли видно порiвняно великi клiтини з ацидофiльною цитоплазмою, електронномiкроскопiчно в цих клiтинах є наявною складна система внутрiшньоклiтинних канальцiв.

* Соляну кислоту

Пепсиноген.

Слиз

Серотонiн

Гастрин

484. На електронній мікрофотографії епідермісу шкіри серед клітин кубічної форми виділяються відростчаті клітини, в цитоплазмі яких добре розвинутий апарат Гольджі, багато рибосом і меланосом. Назвіть цю клітину.  

*Меланоцити  

Кератиноцити  

Клітини Лангеганса  

Клітини Меркеля  

Тканинні базофіли.  

485. На препараті яєчника, забарвленому гематоксиліном-еозіном визначається фолікул, в якому клітини фолікулярного епітелію розміщені в 1-2 шари і мають кубічну форму,  навколо овоциту видно оболонку яскраво-червоного кольору. Назвіть цей фолікул.  

*Первинний

Примордіальний  

Вторинний

Зрілий

Атретичний   

486. На гістологічному препараті легенів виявляється структура, стінка якої складається із одношарового кубічного війчастого епітелію, м’язова пластинка складається з гладких міоцитів, складки слизової відсутні. Що це за утворення?  

*термінальний бронх  

Малий бронх.  

Середній бронх.  

Великий бронх.  

Головний бронх.  

487. В експерименті певним чином зруйнована значна кількість стовбурових клітин червоного кісткового мозку. Оновлення яких популяцій клітин у складі пухкої сполучної тканини буде загальмовано?  

* Макрофагів  

Фібробластів  

Пігментних клітин  

Ліпоцитів  

Перицитів  

488. Визначте, що це за орган, коли на гістологічному препараті - стінка порожнистого органу. Слизова оболонка утворює складки, вистелена перехідним епітелієм. В м`язовій оболонці визначаються три шари, зовнішня оболонка серозна.

*  Сечовий міхур

Піхва.

Шлунок

Серце

489. При гістологічному досліджені тимуса чоловіка віком 40 років визначено зменшення частки паренхіматозних елементів тимуса, зростанні частки жирової та пухкої сполучної тканини, збагачення тимусними тільцями при незмінній загальній масі органу. Як  зветься таке явище?  

* Вікова інволюція тимусу  

Акцідентальна інволюція тимусу  

Гіпотрофія тимусу  

Дистрофія тимусу  

Атрофія тимусу  

490. На гістологічному препараті представлено кровоносну судину. Внутрішня оболонка складається з ендотелію, підендотелію та внутрішньої еластичної мембрани. Середня оболонка збагачена гладкими міоцитами. Вкажіть, для якої судини характерні дані морфологічні ознаки:  

* Артерії м`язового типу  

Артерії еластичного типу  

Капіляра  

Вени безм`язового типу  

Вени м`язового типу  

491. При непрямому гістогенезі кісткової тканини трубчастих кісток між епіфізарним та діафізарним центрами окостеніння утворюється пластинка, що в подальшому забазпечує ріст кісток у довжину. Як називається ця  структура

*Метафізарна пластинка

Кісткова манжетка  

Кісткова пластинка  

Остеон  

Шар внутрішніх генеральних пластинок  

492. У порожнині матки був виявлений ембріон людини, не прикріплений до ендометрію. Якій стадії розвитку відповідає зародок?   

*Бластоцисти  

Зиготи  

Морули  

Гаструли  

Нейрули  

493. Запалення  характеризується розширенням кровоносних капілярів на ділянці пошкодження, зменшенням кровообігу, підвищенням проникливості стінки судин. Яким з клітин наведених нижче, належить головна роль в цьому?  

* Тканинним базофілам  

Фібробластам  

Плазмоцитам  

Еозинофілам  

Макрофагам  

494. При дослідженні амніотичної рідини, одержаної при амніоцентезі (прокол амніотичної оболонки), виявлені клітини ядра яких містять статевий хроматин (тільце Барра). Про що з зазначеного це може свідчити?  

*Розвиток плода жіночої статті  

Розвиток плода чоловічої статті  

Генетичні порушення в розвитку плода  

Трисомія  

Поліплоїдія  

495. На гістологічному препараті, забарвленому орсеїном, у середній оболонці судини  виявлено від 40 до 60 вікончастих еластичних мембран. Назвіть цю судину.  

*Артерія еластичного типу.  

Артерія м’язового типу.  

Артерія змішаного типу.  

Вена м’язового типу.  

Вена безм’язового типу.  

496. На гістологічному препараті видно судину, стінка якої складається з ендотелію,  базальної мембрани та пухкої сполучної тканини. Назвати тип судини?  

*вена безм’язового типу  

артерія  

вена м’язового типу  

гемокапіляр  

лімфокапіляр  

497. Знайдено ембріон людини, побудований з двох бластомерів. Назвати місце його локалізації, при умові його нормального розвитку?  

*Маткова труба

Порожнина матки  

Черевна порожнина  

Слизова оболонка матки  

Яєчник  

498. На мікроскопічному препараті представлений орган серцево-судинної системи. Одна з його оболонок побудована з волокон, що анастомозують між собою. Вони утворені з клітин, які з’єднані за допомогою вставних дисків. Який це орган серцево-судинної системи?  

*Серце  

Вена м’язового типу  

Артерія м’язового типу  

Артерія еластичного типу  

Артеріола  

499. При нестачі вітаміну А у людини відбувається порушення сутінкового зору. Вкажіть клітини, яким належить означена фоторецепторна функція.  

* Паличкові нейросенсорні клітини  

Горизонтальні нейроцити  

Колбочкові нейросенсорні клітини  

Біполярні нейрони  

Гангліонарні нервові клітини  

500. Сімейна пара скаржиться на неспроможність мати дітей. Після обстеження виявлено – у чоловіка постраждав сперматогенний епітелій яєчка, що призвело до відсутності  сперматозоїдів в сім’яній рідині і як наслідок – до безпліддя.  Який відділ сім’яника постраждав?  

* Звивисті сім’яні канальці  

Прямі сім’яні канальці  

Сітка яєчка  

Протоки придатка  

Виносні протоки  




1. 70см высота 70см 110 руб
2. Реферат- Кондиломы
3. Обоснование экономических решений о повышении эффективности проектов на прединвестиционной стадии 001
4. Дипломная работа представленная к защите по специальности 071201 Библиотечноинформационная деятельность1
5. тема счисле~ния символический метод записи чисел представление чисел с помощью письменных знаков
6. по теме Возвратные глаголы
7. Кто мёд пьёт Того хворь не берет
8. 6 1
9. Сфера управленческой компетентности руководителя
10. ЗАДАНИЕ Вариант 1 Разработать на основе приведенных ниже данных проект организационноэкономичес
11. і Як показує світовий досвід інтеграція в сучасну світову економіку це тривалий процес який вимагає вироб
12. 14 д 1 минимум ~ 4 2 минимум
13. А несмотря на неуклонное увеличение числа аллергологов пульмонологов значительное увеличение числа выпус
14. Санта по санаторнокурортному лечению льготных категорий граждан в 2005 году было отмечено Дипломом Фонда со
15. 2014 22-59-49 Игра шла 1 час 112 минуты Интенсивность игры 814 баллов
16. Государство один из знаменитых
17. Институт физики прочности и материаловедения СО РАН РФ далее Учреждение
18. Влияют ли СМИ на жизнь человека
19. В управлении школой выделяется шесть основных функций- педагогический анализ целеполагание планирование
20. Реферат- Процесс развития личности