Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тематика курсових робіт з курсу Теорія держави та права Роль і місце теорії держави і права в сист

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-30

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

Тематика курсових робіт з курсу

«Теорія держави та права»

  1.  Роль і місце теорії держави і права в системі юридичних наук
  2.  Теорія держави і права як суспільна наука – Прокопенко Олена
  3.  Предмет та метод теорії держави і права
  4.  Сутність та призначення теорії держави і права
  5.  Держава і право в контексті політичного суспільства
  6.  Поняття, сутність та соціальне призначення держави
  7.  Типологія та основні види держави
  8.  Співвідношення правової держави та громадянського суспільства
  9.  Основні напрямки діяльності держави в суспільстві
  10.   Форми функціонування держави
  11.   Механізм держави: поняття, сутність та принципи
  12.   Сучасні концепції держави
  13.   Основні підходи до розкриття сутності права
  14.   Поняття праворозуміння та його основні напрямки
  15.   Соціальна цінність права – Дідескул Юля
  16.   Право і законодавство: тотожність та відмінність
  17.   Механізм правового регулювання
  18.   Норми права в системі соціальних норм
  19.   Правоутворення та форми права
  20.   Основі види форм права в сучасних правових системах
  21.   Поняття і сутність правотворчості
  22.   Поняття, систематизація та дія нормативно-правових актів
  23.   Правові відносини: сутність та призначення
  24.   Реалізація права як втілення положень правових норм
  25.   Поведінка особи у правовій сфері
  26.   Мета, принципи та функції юридичної відповідальності
  27.   Правова та правомірна поведінка
  28.   Співвідношення правосвідомості та правової культури
  29.   Законність як метод виконання норм права
  30.   Законність і правопорядок: співвідношення та взаємодія
  31.   Поняття і принципи правового статусу особи
  32.   Права і обов’язки як елементи правового статусу особи
  33.   Зв'язок особи, держави і права
  34.   Правовий статус особи в Україні
  35.   Державно-правовий режим України
  36.   Взаємодія виконавчої і законодавчої влади на прикладі України
  37.   Класифікація та сутність правових систем сучасності


ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ДЕРЖАВНОЇ ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНИЙ КОЛЕДЖ НУДПСУ

ЗАТВЕРДЖУЮ

Заступник директора

з  навчальної роботи

_______  Н.І.Руденко

«____»______ 200__ р.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

до виконання курсової роботи

для підготовки молодших спеціалістів

за напрямом «Право»

спеціальності 5.060101 «Правознавство»

Ірпінь - 2008

Методичні рекомендації складені на основі навчальної програми  спеціальності «Правознавство».

 

          Автор      Слюсаренко М. В,

Рецензент                                            Цимбал П. В.

                                                             зав. кафедрою  кримінального права,           процесу та криміналістики, кандидат юридичних наук, професор      

Розглянуто і схвалено на засіданні циклової комісії  юридичних  дисциплін, протокол № 4 від  01 грудня  2008 р.

Голова комісії          М. В. Слюсаренко

Завідувач навчально-

методичного кабінету

коледжу                     С. П. Грінчак

 

 

  1.  ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Написання курсової роботи є складовим елементом навчального процесу при вивченні окремих дисциплін. Курсова робота виконується студентами 2 – 4 курсу відповідно до навчального плану спеціальності «Правознавство» з дисциплін «Цивільне та сімейне право», «Фінансове право», «Кримінальне право» та «Теорія держави і права».

Мета курсової роботи — допомогти студентові закріпити та поглибити теоретичні знання, здобуті у процесі вивчення юридичних дисциплін.

Курсова робота свідчить, наскільки знання, здобуті студентами в процесі вивчення юридичних дисциплін, є глибокими і фундаментальними; характеризує вміння студентів самостійно дослідити поставлені питання обраної теми.

Загальні вимоги до курсової роботи:

У курсовій роботі студент має показати:

- знання і правильне розуміння закономірностей, що складаються у юридичній  сфері;

- уміння працювати з інформаційними джерелами, користуватись законодавчим та інструктивним матеріалом, викладати свою точку зору на проблемні питання та робити обґрунтовані висновки щодо поліпшення правових відносин і вдосконалення правової системи;

- здатність використовувати здобуті теоретичні знання у процесі аналізу та узагальнення цифрового матеріалу, застосовувати сучасну методику дослідження з використанням таблиць, графіків, схем, діаграм та інших графічних рисунків.

У курсовій роботі студент повинен глибоко і всебічно розкрити зміст обраної теми, показати розуміння конкретних форм застосування права у різних сферах суспільної діяльності. Особливу увагу слід приділити дискусійним питанням теорії і практики правовідносин. Якщо в юридичній літературі відсутня єдина точка зору з питань, які досліджуються, слід навести думки кількох авторів, дати їх критичну оцінку та висловити свої міркування з даних питань. Це допоможе більш глибокому засвоєнню матеріалу.

Курсова робота повинна бути виконана на високому теоретичному рівні з використанням новітніх даних вітчизняного і зарубіжного досвіду про предмет дослідження.

При виконанні курсової роботи студент повинен показати знання теоретичних основ з відповідної дисципліни, самостійно проаналізувати основні нормативні та літературні джерела, на основі викладеного матеріалу зробити обґрунтовані висновки, вказати шляхи вирішення проблеми, яка висвітлюється в дослідженні.

2. ПОРЯДОК ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Вибір та затвердження теми курсової роботи, складання та погодження плану.

Тематика курсових робіт затверджується на засіданні циклової комісії до початку семестру і повинна відповідати завданням навчальної дисципліни, тісно пов'язуватися з практичними потребами конкретного фаху.

Кількість тем курсових робіт з дисципліни повинна бути як мінімум вдвічі більшою від середньої кількості студентів у групі на відповідному курсі. Теми курсових робіт та графік здачі її окремих частин доводяться до відома студентів на перших заняттях з відповідної дисципліни, але не пізніше ніж за 2 місяці до дня їх захисту.

Студентам надається право вибору теми курсової роботи, з запропонованого переліку тем, або ж пропозиції своєї теми з відповідним обґрунтуванням. Тільки за наявності згоди наукового керівника студент має право працювати над запропонованою ним темою. При виборі теми студенту слід керуватися своїми інтересами до певної проблеми, можливостями підбору літератури та ін.

Обрана студентом тема курсової роботи погоджується з науковим керівником. Після  погодження теми курсової роботи студент не має права самостійно її міняти. Подальша зміна теми курсової роботи можлива лише як виняток за обґрунтованою письмовою заявою студента з дозволу наукового керівника та за погодженням із головою циклової комісії.

Написання курсової роботи на одну і ту ж тему двома студентами в одній академічній групі заборонено.

Підтвердженням обрання студентом конкретної теми курсової роботи є належним чином заповнене та підписане завдання на курсову роботу (Додаток Б).

Підбір, вивчення спеціальної літератури та нормативно-правових актів є важливою складовою виконання курсової роботи. Практично, від якості та добросовісності виконання даного етапу багато в чому залежить якість самої курсової роботи.

Інформацію про літературу стосовно вибраної теми курсової роботи, в першу чергу, можна одержати у керівника курсового проекту. Крім цього, необхідно опрацювати такі журнали, як «Право України», «Государство и право», «Юридический вестник», збірки наукових праць «Актуальні проблеми держави і права», «Актуальні проблеми політики» та ін.

Пошук джерел здійснюється за допомогою бібліотечних каталогів, бібліографічних довідників, реферативних журналів, у т.ч. електронних.

Пошук необхідного матеріалу варто починати із найновішої літератури. Спочатку опрацювати книги, потім - наукові статті. Першою - вітчизняну літературу, наступною - зарубіжну.

Як майбутнім юристам, студентам слід серйозну увагу приділити підбору і вивченню нормативно-правових актів, які публікуються в таких офіційних виданнях, як: Офіційний вісник України, Відомості Верховної Ради України, Закони України, Укази Президента України, Вісник Конституційного Суду України, Вісник Верховного Суду України та ін.

Розглядаючи окреме питання не варто обмежуватись точкою зору лише одного автора, нехай навіть і дуже авторитетного, а потрібно ознайомитись із декількома найбільш поширеними позиціями щодо даної проблеми, вивчити чинне законодавство, що регулює це питання, ознайомитись із практичними сторонами проблеми, статистичними матеріалами, судовою практикою тощо. Також, вивчаючи літературу не потрібно намагатись лише запозичити матеріал, а необхідно осмислити отриману інформацію, зробити її критичний аналіз, власні висновки.

Після ознайомлення з основними нормативно-правовими актами та спеціальною літературою за обраною темою курсової роботи студент складає план роботи, який включає в себе розділи та підрозділи. Кількість розділів та підрозділів не регламентується, однак слід мати на увазі, що недоцільно виділяти невеликі за обсягом розділи (до 5 сторінок) або підрозділи (1-3 сторінки). Як правило, курсова робота складається з 2-3-х розділів, кожний з яких складається з підрозділів. В окремих випадках, коли матеріал важко розбити на декілька частин через його тісну змістовну і логічну послідовність, розділ можна не розбивати на підрозділи.

План роботи слід погодити з науковим керівником.

При визначенні назв розділів і підрозділів необхідно знати, що назва розділу не може повторювати назву теми роботи, а назва підрозділу повторювати назву розділу. У процесі роботи над курсовою роботою в план роботи можуть бути внесені зміни, обумовлені прийняттям нових нормативних актів, недостатністю зібраного матеріалу та іншими причинами. Зразок плану наведено у додатку В.

Написання тексту курсової роботи

Після підбору і вивчення зібраної літератури, визначення плану курсової роботи слід приступати до викладення матеріалу, який являє собою узагальнення та систематизацію зібраного матеріалу роботи. Саме при викладенні матеріалу в повній мірі проявляються навики студента до самостійної роботи, його вміння систематизувати та аналізувати зібраний матеріал, робити висновки та пропозиції.

До тексту курсової роботи включаються лише старанно підібрані матеріали, які безпосередньо стосуються предмету дослідження і містять достовірні дані та наукові факти. 

При викладенні матеріалу слід звернути увагу на:

— самостійність у підході до матеріалу, що викладається;

— правильне цитування літератури, що використовується, з обов'язковим посиланням на джерела;

— використання всієї рекомендованої літератури, враховуючи можливі зміни чинного законодавства;

— написання курсової роботи за планом роботи;

— повноту розкриття змісту всіх питань теми;

— чіткість та ясність викладання;

— логічність та послідовність викладання;

— грамотність роботи.

Викладати матеріал у курсовій роботі рекомендується у безособовій формі висловлювання (напр., «вважаємо», «думаємо», «рахуємо» та ін.). Матеріал при викладенні повинен бути рівномірно розподілений між розділами.

При використанні цитат слід пам’ятати, що вони необхідні для підтвердження думки автора курсової роботи, або ж для висловлювання своєї думки на противагу іншій. Ними зловживати не слід.

Подані у курсовій роботі матеріали розміщуються у такому порядку який відповідає внутрішньому логічному зв'язку етапів дослідження. Рекомендується наступна традиційна структура основних елементів курсової роботи: зміст (наводиться на початку курсової роботи); вступ; розділи основної частини; висновки; список використаних джерел; додатки (при необхідності).

Вступ. У вступі курсової роботи обґрунтовується актуальність обраної теми, вказується мета та завдання курсової роботи.

Актуальність теми курсової роботи - це сутність проблемної ситуації, яка потребує вирішення. Визначається кількома реченнями.

Метою курсової роботи є те, заради чого проводиться дослідження, тобто, вирішення проблеми у цілому, а завданнями - шлях досягнення поставленої мети. Завдання мають бути чіткими, оскільки описання їхнього вирішення становитиме зміст розділів основної частини курсової роботи, а також визначатиме їх заголовки.

У вступі курсової роботи також згадується про фактичний матеріал на основі якого виконана робота, характеризуються основні джерела отриманої інформації (офіційні, наукові, літературні тощо).

Обсяг вступу має складати приблизно 5 сторінок рукописного або З сторінки друкованого тексту.

Основна частина. В основній частині курсової роботи розкривається її зміст, тобто описується саме дослідження та узагальнюються його результати.

Зміст розділів основної частини повинен чітко відповідати темі курсової роботи та повністю її розкривати.

Основна частина може складатися з розділів, підрозділів, пунктів та підпунктів. Кожен розділ починається з нової сторінки.

Між двома суміжними розділами (підрозділами) повинен бути взаємозв'язок.

Незалежно від кількості розділів, як правило, основна частина курсової роботи умовно поділяється на три складових:

У першій висвітлюються загальні теоретичні питання (суть і зміст юридичних понять, класифікація явищ, окреслюються основні етапи розвитку наукової думки за проблемою, що досліджується тощо).

У другій, як правило, обґрунтовується напрям дослідження, розкривається загальна методика проведення дослідження.

У третій складовій вичерпно повно викладаються результати власних досліджень автора, його пропозиції.

Обсяг основної частини курсової роботи складає 30-40 сторінок рукописного тексту або 20-25 сторінок друкованого. Вона повинна складатися з 3-5 розділів.

Висновки. Висновки є результатом виконаної студентом дослідної роботи, в них узагальнюються наведені в основній частині теоретичні і практичні матеріали, даються авторські рекомендації та переваги, пов'язані з їх реалізацією. Висновки мають бути чіткими, виразними, випливати з результатів проведеного у курсовій роботі дослідження, співвідноситися із загальною метою і конкретними завдання сформульованими у вступі.

Обсяг висновків - 5 сторінок рукописного тексту або 3 сторінки друкованого.

3. ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Текст курсової роботи має бути виконаний чітким почерком чорнилом чорного кольору, без скорочень та виправлень, або надрукований за допомогою принтера на одній стороні аркуша білого паперу формату А4 (розмір 210x297 мм) з використанням шрифтів текстового редактора Word Time New Roman розміру 14 з полуторним міжрядковим інтервалом. Таблиці, формули та рисунки допускається виконувати тільки чорною пастою (чорнилом).

Текст повинен мати поля з чотирьох боків аркуша таких розмірів: ліве - 30 мм, праве - 10 мм, верхнє - 20 мм, нижнє - 20 мм.

Загальний обсяг курсової роботи (без титульного аркуша, завдання, списку використаних джерел та додатків) повинен становити 35-50 сторінок рукописного тексту або 25-30 сторінок друкованого.

Заголовки структурних елементів курсової роботи (ЗМІСТ, ВСТУП, РОЗДІЛ, ВИСНОВКИ, СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ, ДОДАТКИ) друкують великими літерами і розташовують посередині сторінки. Заголовки підрозділів друкують маленькими літерами (крім першої великої) з абзацу. Крапку в кінці заголовка (розділу чи підрозділу) не ставлять, але якщо заголовок складається з двох або більше речень, їх розділяють крапкою.

Не можна вміщувати заголовок у кінці однієї сторінки, а текст починати з іншої. Новий підрозділ допускається починати на тій же сторінці, на якій закінчився попередній, за умови, що на ній поміститься не менше трьох рядків тексту. Приклад виконання заголовків наведено у додатку В.

Текст курсової роботи повинен поділятися на абзаци, кожен з яких містить самостійну думку. Абзац починається з нового рядка з великої літери на відстані 1,5 см від полів.

У тексті потрібно дотримуватись загально прийнятих скорочень слів: табл., стор., мал., тощо. Не дозволяється використання довільних складноскорочень: ВРУ, КМУ, ДПАУ тощо.

Матеріали курсової роботи скріплюються (підшиваються) у наступній послідовності:

титульна сторінка (дод. А);

завдання на курсову роботу (див. дод. Б);

зміст (дод. В);

вступ;

розділи основної частини;

висновки;

список використаних джерел (дод. Д);

додатки.

рецензія (дод. Е)

Після закінчення списку використаних джерел, відступивши на 2 інтервали, праворуч, студент вказує дату написання курсової роботи і ставить свій підпис.

Курсова робота повинна бути виконана згідно з методичними вказівками, інакше вона буде недопущена до захисту, незалежно від її змісту.

Нумерація

Всі сторінки повинні бути пронумеровані. Список джерел та додатки також включаються в загальну нумерацію. Починається нумерація з титульного листа (на титульному листі (дві сторінки) та листі з завданням (дві сторінки) нумерація не проставляється, але вони включаються в загальну нумерацію сторінок), арабськими цифрами у правому верхньому куті без крапки у кінці.

Такі структурні частини курсової роботи як зміст, вступ, висновки, список використаних джерел, додатки не мають порядкового номера. Тобто не можна нумерувати, наприклад, «1. ВСТУП» або «7. ДОДАТКИ».

Номер розділу ставлять після слова РОЗДІЛ, після номера крапку не ставлять, потім з нового рядка друкують заголовок розділу.

Підрозділи нумерують у межах кожного розділу. Номер підрозділу складається з номера розділу і порядкового номера підрозділу, між якими ставлять крапку. У кінці номера підрозділу повинна стояти крапка (наприклад: 3.2. (другий підрозділ третього розділу). Потім у тому ж рядку йде заголовок підрозділу.

Ілюстрації та таблиці нумерують послідовно в межах розділу. Номер ілюстрації (таблиці) повинен складатися з номера розділу і порядкового номера ілюстрації (таблиці), між якими ставиться крапка, наприклад: таблиця 1.2 (друга таблиця першого розділу).

Ілюстрації позначають словом «Рис.» і нумерують послідовно в межах розділу. Ілюстрації також повинні містити тематичний заголовок (стисла характеристика зображеного) та пояснення. Наприклад:

Рис. 1.7. Структура правової норми:

  1.  Гіпотеза;
  2.  Диспозиція;
  3.  Санкція.

Кожна таблиця повинна мати назву (заголовок) і порядковий номер, який вказується у правому верхньому куті над заголовком, а заголовок розміщується симетрично над таблицею.

На одній сторінці може розміщуватись декілька ілюстрацій чи таблиць, але вони обов'язково повинні бути розділені текстом. Не допускається розрив речення таблицею чи ілюстрацією.

Загальні правила цитування та посилання на використані джерела

При написанні курсової роботи студент повинен посилатись на літературні та інші джерела, з яких запозичені певні матеріали, результати, ідеї, висновки, а також на додатки, ілюстрації, таблиці, формули, що є у самій курсовій роботі.

Якщо якесь джерело перевидавалось декілька разів, і у всіх випадках містить потрібну інформацію, то посилатись необхідно на останні публікації.

При посиланні на використані джерела зазначається порядковий номер за списком використаних джерел, виділений двома квадратними дужками, наприклад: [4].

Коли використовують конкретні відомості, з джерел з великою кількістю сторінок, тоді в посиланні необхідно точно вказати номери сторінок, де міститься відповідна інформація, наприклад: [3, с.12], або [3, с.12-13].

    При посиланні на цитати необхідно дотримуватись наступних вимог.

текст цитати починається і закінчується лапками, та наводиться в тій граматичній   формі,   в   якій   він   поданий   у  джерелі,   зі   збереженням особливостей авторського написання;

цитування повинно бути повним, без довільного скорочення авторського
тексту та без перекручень думок автора. Пропуск слів, речень, абзаців при
цитуванні    допускається    без    перекручення    авторського    тексту    і
позначається трьома крапками;

кожна цитата обов'язково супроводжується посиланням на джерело;

при непрямому цитуванні (переказі, викладі думок інших авторів своїми
словами),   що дає значну економію тексту, слід бути гранично точним у
викладенні думок автора, коректним щодо оцінювання його результатів і
давати відповідні посилання на джерело;

в кінці цитати, що закінчуються лапками, ставиться порядковий номер
використаного джерела та номер сторінки, на якій розміщена цитата
(наприклад: [3, с.2] або [3, с.12-13]).

Посилання на ілюстрації вказують порядковим номером ілюстрації, наприклад: «рис. 1.2».

Посилання на таблиці вказують порядковим номером таблиці. При цьому слово «таблиця» в тексті пишуть скорочено, наприклад: «... у табл. 1.2».

Посилання на раніше згадані ілюстрації, таблиці тощо проводяться скороченим словом «дивись», наприклад: «див. рис. 1.2».

Існують різні способи посилань, наприклад:

«дані табл. 2 показують, що...»;

«план вводу основних фондів за 2005 рік виконано у повному об'ємі (табл.

3)».

Оформлення списку використаних джерел

Список використаних джерел є необхідним елементом курсової роботи і відображає ступінь ознайомлення студента з наявною літературою з теми курсової роботи.

До списку включаються лише ті джерела, які дійсно використовувалися студентом при написанні курсової роботи.

Використані джерела вказуються у списку в такому порядку. Спочатку перераховуються правові акти за їх юридичною силою (наприклад: починаючи з Конституції України та закінчуючи локальними правовими актами), потім зазначаються інші джерела (підручники, монографії, наукові статті тощо) в алфавітному порядку за прізвищами перших авторів або заголовків джерел (від А до Я). Джерела нумерують в порядку зростання єдиним списком. Назви джерел подається на мові оригіналу.

Список використаних джерел обов'язково повинен містити прізвище та ініціали автора, повну назва джерела (при необхідності — номер тому та номер зібрання творів), місто видавництва, видавництво та рік видання, кількість сторінок чи посилання на сторінки.

Список використаних джерел повинен містити не менше 20 джерел.

Зразок оформлення списку використаних джерел зображено у додатку Д.

Оформлення додатків

Додатки    оформляються    після    списку    використаних   джерел    як продовження курсової роботи на наступних її сторінках у порядку появи у роботі посилань на них.

Кожен додаток повинен починатися з нової сторінки, мати заголовок надрукований малими літерами з першої великої угорі сторінки симетрично відносно тексту.

По середині рядка малими літерами з першої великої друкується слово «Додаток» і ставиться велика літера, що позначає додаток.

Додатки позначаються послідовно великими літерами української абетки, за винятком літер Г, Є, І, І, Й, О, Ч, Ь, наприклад: додаток А, додаток Б і т.д. Якщо в курсовій роботі один додаток, він позначається, як додаток А.

Текст кожного додатка може бути поділений на розділи, які нумерують у межах кожного додатка. У такому разі перед кожним номером ставлять позначення додатка (літеру) і крапку, наприклад: А.2 - другий розділ додатка А.

Ілюстрації, таблиці і формули, які розміщені в додатках, нумерують у межах кожного додатка, наприклад: рис. Д.1.2. - другий рисунок першого розділу додатка Д.; формула (А. 1) - перша формула додатка А.

У разі посилання у тексті на додатки, вказується їх номер, наприклад: (Дод. А).

Якщо у якості додатків використовуються юридичні документи (рішення суду, протокол тощо) замість підпису вказуються прізвище посадової особи. Додатки, розміри яких більше формату А4, враховують як одну сторінку і згортають за форматом аркушів курсової роботи.

4. ПІДГОТОВКА ТА ЗАХИСТ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Належним чином оформлена та підшита курсова робота подається керівнику для отримання рецензії не пізніше дати, визначеної відповідним графіком.

У рецензії науковий керівник вказує про дотримання студентом вимог щодо оформлення курсової роботи, визначає позитивні сторони та допущені студентом недоліки, оцінює масштабність опрацьованої інформації, ступінь самостійності формування та обґрунтованості основних положень і висновків, а також робить висновок про допуск роботи до захисту з попередньою оцінкою.

У разі отримання студентом висновку про не допуск курсової роботи до захисту, вона у встановлені строки має буди доопрацьована та перероблена із урахуванням зауважень наукового керівника. Вдруге робота подається для рецензування з попередньою рецензією.

З результатами рецензування студенти ознайомлюються до дня захисту курсових робіт, а ті, хто, отримали негативні рецензії - негайно після рецензування.

Захист курсових робіт проводиться перед комісією у складі двох-трьох викладачів циклової комісії за участю керівника курсової роботи.

Про місце, дату і час захисту курсових робіт студенти повідомляються додатково.

Під час захисту студент повинен стисло викласти основні положення роботи, відповісти на запитання членів комісії, що приймають захист курсової роботи. Також студенти мають право давати пояснення щодо виявлених науковим керівником під час рецензування недоліків.

У процесі захисту комісією оцінюється глибина знань студента (як із загально- правових питань так і проблем, що досліджувались в курсовій роботі), його науковий рівень, вміння вести дискусію, обґрунтовувати та відстоювати свою позицію, чітко відповідати на поставлені комісією питання. Рішення про оцінку приймається комісією шляхом таємного голосування та доводиться до відома студента.

Результати захисту курсової роботи оцінюються за чотирибальною шкалою («відмінно», «добре»,  «задовільно», «незадовільно»).

У разі отримання незадовільної оцінки за курсову роботу вона захищається повторно у встановленому порядку.

Студенти допускаються до здачі іспиту чи заліку з предмета лише після захисту курсової роботи та одержання відповідної позитивної оцінки за неї.

 

Додаток Г.

Зразок оформлення розділів

та підрозділів курсової роботи

РОЗДІЛ 1. ПРАВОВІ ЗАСАДИ ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ

1.1. Поняття контролю у державі

Дослідженню контролю у його різних аспектах присвячена різноманітна наукова література. Науковці по-різному підходять до проблеми контролю. Деякі автори розглядають контроль як функцію фінансів, інші приділяють більше уваги фінансовому контролю як різновиду державного контролю, говорячи про нього як про функцію управління, треті досліджують його як інститут фінансового права.

Важливою теоретичною базою, початковою методологічною позицією для з'ясування сутності фінансового контролю є фінанси. Вивчення праць таких вчених, як О.М. Александров [4;6], Д.А. Аллахвердян [11;12], М.Б. Богачевський [35], Е.О. Вознесенський [6;43;44], В.П. Дьяченко [61;62; 177;363], І.Д. Злобін [66], І.М. Кулішер [84-86], О.П. Погребинський [122;123], Б.М. Сабанті [131], О.П. Чернявський [204] та інші, що розглядали фінанси як економічну категорію, дало змогу охарактеризувати фінансовий контроль як функцію фінансів.

Додаток В

Зразок оформлення змісту

ЗМІСТ

Стор.

ВСТУП………………………………………………………………………..6

РОЗДІЛ І. ПРАВОВІ ЗАСАДИ ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ

  1.  Поняття контролю у державі………………………………………9
  2.  Фінансовий контроль як категорія фінансового права…….….13

РОЗДІЛ ІІ. КЛАСИФІКАЦІЯ ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ

  1.  Форми фінансового контролю …………………………….…16
  2.  Методи фінансового контролю ……………………………….19
  3.  Види фінансового контролю……………………………………....22

РОЗДІЛ   ІІІ.   ПРАВОВІ   ЗАСАДИ   ЗДІЙСНЕННЯ   ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ ОРГАНАМИ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ

  1.  Парламентський фінансовий контроль……………………….…25
  2.  Контроль органів державної виконавчої влади у сфері
    фінансів ……………………….............28

ВИСНОВКИ …………………………….…32

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ ………………………..……...35

ДОДАТКИ …………………………….....37

 Додаток Д

Зразок  оформлення списку використаних джерел

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1.  Конституція України: Прийнята на п'ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 року.-К.: Преса України, 1997.-80 с.
  2.  Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні: Закон України від 26.01.93 № 2939-ХІІ // Відомості Верховної Ради України. - 1993. - № 13.
  3.  Інструкція про порядок проведення перевірок, ревізій Рахунковою палатою: затверджена постановою Колегії Рахунковою палати від 03.12.99 // Офіційний вісник України. - 1999. - № 51. - Ст. 2580.
  4.  Авер'янов В.Б., Андрійко О.Ф. Виконавча влада і державний контроль. - К.:Вища школа права при інституті держави і права ім. В.М. Корецького Національної Академії наук України, 1999. - 47с.
  5.  Бурлаков Р. Про систему державного фінансового контролю // Право України - 1998.-№3-С. 69-71 .
  6.  Горшенев В.М., Шахов И.Б. Контроль как правовая форма деятельности. - М: Юрид. лит., 1987. - 176 с.
  7.  Шохин С.О., Воронина Л.И. Бюджетно-финансовый контроль и аудит. Теорія и  практика  применения   в  России.   Научно-методическое  пособие - М.:Финансы и статистика, 1997 - 240 с.
  8.  Юридична енциклопедія / Ред. кол.: Ю.С. Шемшученко (голова редколегії) та ін. Т. 1. - К.: Українська енциклопедія, 1998. - 672 с.
  9.   Lindholm R.W/ Finance and Fiscal Policy.    -     1992.    -    Р.     160.
  10.  



Додаток А

Зразок оформлення титульної сторінки

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВАСЛУЖБА УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ДЕРЖАВНОЇ ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНИЙ КОЛЕДЖ НУДПСУ

К У Р С О В А  Р О Б О Т А

на тему_____________________________________

____________________________________________

____________________________________________

Робота виконана студентом (кою)

групи________________________

прізвище, ім’я, по-батькові

науковий керівник_____________

_____________________________

(науковий ступінь, посада)

_____________________________

Прізвище, ім’я, по-батькові

  

ІРПІНЬ 200___ р.

Продовження додатку А

(на звороті)

 

Реєстраційний №________________________   _____________________

                                                      (дата)                             (П.І.П.)

Результати перевірки____________________    _____________________

                                (до захисту,           (дата)                        (П.І.П.)

                         на доопрацювання)

Результати захисту__________________________  ___________________

                                 (оцінка)                   (підпис)              (П.І.П.)

Додаток Б

Зразок завдання на курсову роботу

_______________________________________________________________

(назва навчального закладу)

Циклова комісія__________________________________________________

Дисципліна______________________________________________________

Спеціальність____________________________________________________

Курс__________ Група_______________ Семестр_____________________

З А В Д А Н Н Я

на курсовий проект (роботу)

__________________________________________________________________

(Прізвище, ім’я, по-батькові)

  1.  Тема проекту (роботи)__________________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  1.  Строк здачі студентом закінченого проекту(роботи)_________________
  2.  Вихідні дані по проекту (роботі)______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

4.Зміст розрахунково-пояснювальної записки(перелік питань, які підлягають розробці___________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

5. Перелік додаткового матеріалу___________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

6. Дата видачі завдання____________________________________________

____________________________________________________________________

Продовження додатку Б

КАЛЕНДАРНИЙ ПЛАН

Назва етапів курсової роботи

Строк виконання етапів роботи

Примітки

1.

Вибір теми, вивчення літературних джерел та складання плану роботи

2.

Підготовка 30% курсової роботи та подання її керівнику

3.

Підготовка 70% курсової роботи та подання її керівнику

4.

Підготовка 100% курсової роботи та подання її керівнику

5.

Доопрацювання роботи з урахуванням зауважень керівника

6.

Отримання відгуку керівника роботи

7.

Захист курсової роботи

Студент__________________________________

                         (підпис)

Керівник________________________        ____________________________

                      (підпис)                                         (прізвище, ім’я, по-батькові)

«_________»__________________________р.




1. Тема- Жизнь как она есть Василий Чернышов
2. задание по курсу Управление качеством в туристическом бизнесе для студентов 5го курса заочного отделения
3. ботинки Князь Нехлюдов был светским человеком и мочился духами
4. щего субъекта Объектом финансового планирования является финансовая деятельность хозяйствующих субъектов
5. und Fernsehprogrmme nimmt in Deutschlnd weiterhin zu
6. АМАГКН[1] Эти греческие буквы потемневшие от времени и довольно глубоко врезанные в камень некие свойст
7. сосудистой системы
8. БУХГАЛТЕРСКИЙ УЧЕТ АНАЛИЗ И АУДИТ специализация Бухгалтерский учет анализ и аудит в коммерческих орга
9. тема- понятие признаки виды
10. а МНОГИЕ ЛЮДИ ДУМАЮТ что жить по вере и исполнять волю Божию очень трудно
11. Розробка трьох варіантів заправних рисунків і структурних показників тканин по типу арт 3278
12. Учет и анализ расчетов с покупателями и заказчиками
13. лист Массаж Стоимость руб
14. Китай- Гугун
15. ДИАГНОСТИКА ЗАБОЛЕВАНИЙ ОРГАНОВ ДЫХАНИЯ ЗАДАЧА’1 Больная предъявляет жалобы на повышение температуры
16. Балка нижняя внутренняя шпангоута
17. ОПРЕДЕЛЕНИЕ РЕЖИМОВ РАДИАЦИОННОЙ ЗАЩИТЫ НАСЕЛЕНИЯ РАБОЧИХ И СЛУЖАЩИХ ОБЪЕКТОВ И ОРГАНИЗАЦИЙ В УСЛОВИЯХ РА
18. джеев ~ невыразительный мелодический рисунок голоса в эфире
19. Захаров Сергей Георгиевич
20. Реализация стиля Office XP