Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

ТЕМА План Безстрокові трудові договори

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 1.6.2024

 

ТЕМА

План

  1.  Безстрокові трудові договори.
  2.  Строкові трудові договори.
  3.  Договори укладені на час виконання певної роботи.
  4.  Договори, в залежності від специфічних ознак.

Самостійне вивчення

  1.  Трудовий договір з державними службовцями.
  2.  Трудовий договір за конкурсом.
  3.  Трудовий договір з неповним робочим днем чи робочим тижнем.
  4.  Трудовий договір з фізичною особою.

Рекомендована література

  1.  Стичинський Б.С. та інші. Науково-практичний коментар до законодавства України про працю. – 2-ге вид., допов. та переробл. – К.: А.С.К., 2001. – 1072с. Ст. 21 – 49.
  2.  Про застосування контрактної форми трудового договору з керівником підприємства, що знаходиться у загальнодержавній власності: Постанова Кабінету Міністрів України від 19 березня 1993 року № 203. // Збірник постанов КМ України. – 1993. – № 6. – Ст. 121
  3.  Положення про порядок укладення контракту з керівником підприємства, що знаходиться у загальнодержавній власності, при наймання на роботу: Затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 19 березня 1993 року № 203 //Збірник постанов КМ України. –1993. – № 6. – Ст. 121.
  4.  Про Типову форму контракту з керівником підприємства, що знаходиться у загальнодержавній власності: Постанова Кабінету Міністрів України від 2 серпня 1995 року № 597 ( із змінами) // Зібрання постанов КМ України. – 1995. – № 11. – Ст. 264.
  5.  Про упорядкування застосування контрактної форми трудового договору: Постанова Кабінету Міністрів України від 19 березня 1994 року №170 // Зібрання постанов КМ України. – 1994. - № 7. – Ст. 172.
  6.  Положення про порядок укладення контрактів при прийнятті (найманні) на роботу працівників: Затверджене постановою кабінету Міністрів України від 19 березня 1994 року №170 // Зібрання постанов КМ України. – 1994. - № 7. – Ст. 172.
  7.  Типова форма контракту з працівником: Затверджена наказом Мінпраці України від 15 квітня 1994 року № 23 // Людина і праця: Інформативний бюлетень Міністерства праці України. – 1995. – № 6.
  8.  Списком сезонних робіт і сезонних галузей, затверджений Постановою КМУ від 28.03.1997р. № 2782. // КЗпП України з постатейними систематизованими матеріалами . – К., 201. – С. 124.
  9.  Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій: Затверджене наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України від 28 червня 1993 року № 43 // ЗПУ України. – 1993. – №9. – Ст.184.
  10.  Трудове право України: Академ. курс: Підруч. для студ.юрид. спец. вищ. навч. закл. / П. Д. Пилипенко,В. Я. Козак та ін.; За ред. П. Д. Пилипенка. — К.: Вид.дім «Ін Юре», 2004. – 536 с.
  11.  Трудове право України: підручник / Ю.П. Дмитренко. – К.: Юрінком Інтер, 2009. – 624 с.
  12.  Бойко М.Д. Трудове право України: Навчальний посібник. – 3-тє вид., переробл. та доповн. – К.: Атіка, 2010. – 316 с.

1. БЕЗСТРОКОВІ ТРУДОВІ ДОГОВОРИ

Чинне законодавство України про працю, залежно від трудової діяльності, порядку укладення, умов тощо обумовлює поділ трудових договорів на види з метою розкриття специфіки кожного виду трудового договору.

В широкому узагальненні систему трудових договорів можна класифікувати на три групи, кожна з яких включає самостійні специфічні для неї види.

Класифікація видів трудових договорів:

І. За формою укладення:

  1.  письмові;
  2.  усні

ІІ. В залежності від строку їх дії:

  1.  трудовий договір, що укладається на невизначений строк (безстрокові);
  2.  трудовий договір з чітко визначеним строком;
  3.  трудовий договір на час виконання певної роботи

ІІІ. В залежності від специфічних ознак стосовно їх змісту, тобто для виконання трудових відносин, крім угоди сторін, потрібні додаткові юридичні факти.

Випадки укладення трудового договору у письмовій формі (ст. 24 КЗпП України):

Трудовий договір укладається, як правило, в письмовій формі. Додержання письмової форми є обов'язковим:

1) при організованому наборі працівників;

2) при укладенні трудового договору про роботу в районах з особливими природними географічними і геологічними  умовами та умовами підвищеного ризику для здоров'я;

3) при укладенні контракту;

4) у випадках, коли працівник наполягає на укладенні трудового договору у письмовій формі;

5) при укладенні трудового договору з неповнолітнім
(ст. 187 цього Кодексу);

6) при укладенні трудового договору з фізичною особою;

7) в інших випадках, передбачених законодавством України (якщо робота пов’язана з державною таємницею, при вступі на альтернативну (невійськову) службу тощо).

2. СТРОКОВІ ТРУДОВІ ДОГОВОРИ

Вони укладаються у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника.

Трудовий контракт

Основним видом строкового трудового договору є контракт, як особлива форма трудового договору.

Ознаки трудового контракту:

  1.  форма трудового контракту тільки письмова і законодавством вироблено як типові форми контракту, так і зразки контрактів з окремими працівниками;
  2.  трудовий контракт укладається на конкретний строк – не менше як на один рік і не більше 5 років, а в організаціях із статусом «національний» не більше 7 років;
  3.  специфіка змісту трудового контракту, в якому строк його дії, права, обов’язки сторін, робочий час, оплата праці, відповідальність сторін, умови матеріального забезпечення, умови розірвання трудового договору, в т.ч.  дострокового, можуть встановлюватись погодженням сторін.
  4.  обмежена сфера застосування, тобто застосовується у випадках передбачених Законами України.

Тимчасовий трудовий договір

Ознаки тимчасового трудового договору:

  1.  Може укладатися на будь-якому підприємстві;
  2.  Може укладатись на строк не більше 2-х місяців і як виняток до 4-х місяців для заміщення тимчасово відсутнього працівника, за яким зберігається місце роботи (посада) відповідно до чинного законодавства;
  3.  Має відповідні гарантії:
  4.  не встановлюється випробування при прийнятті на роботу;
  5.  виникає право на відпустку;
  6.  при перевищені двох чи чотирьох місяців переходить у безстроковий трудовий договір, при звільненні після закінчення строку і знов прийняття на те саме підприємство після перерви, що не перевищує одного тижня, якщо при цьому строк його роботи до і після перерви загалом відповідно перевищує два або чотири місяці;
  7.   розірвання трудового договору з ініціативи власника допускається лише у випадках:
  8.  припинення роботи більше одного тижня з причин виробничого характеру чи скорочення роботи на підприємстві;
  9.  нез’явлення працівника на роботі більше двох тижнів підряд внаслідок тимчасової непрацездатності;
  10.  невиконання працівником без поважних причин обов’язків, покладених на нього трудовим договором чи правилами внутрішнього трудового розпорядку.

Сезонний трудовий договір

Особливості сезонного трудового договору:

  1.   укладається тільки на підприємствах, в установах, організаціях, на яких мають місце види робіт, що визначені Списком сезонних робіт і сезонних галузей, затвердженим Постановою КМУ від 28.03.1997р. № 2782 (лісова промисловість і лісове господарство, торф’яна промисловість, сільське господарство, переробні галузі промисловості, санаторно-курортні заклади та заклади відпочинку).
  2.   переважне право на участь в сезонних роботах, згідно з Положенням про порядок організації сезонних робіт, затвердженим Постановою КМУ від 27 квітня 1998 року № 5783, мають працівники, що зареєстровані як безробітні.

3. ДОГОВОРИ УКЛАДЕНІ НА ЧАС ВИКОНАННЯ ПЕВНОЇ РОБОТИ

При визначенні правової сутності цього виду трудового покладено договору в основу відмінності слід покласти не строк, як в суто строковому трудовому, а обсяг виконуваної майбутньої роботи, виконання якої працівником і буде завершальним моментом припинення трудового договору (закінчення будівництва конкретного об’єкта, складання річного звіту).

Працівники, що уклали такий трудовий договір користуються тими самими правами, що і працівники, які уклали трудовий договір на невизначений термін: правом на відпустку, винагороду за виконану роботу за нормами і розцінками тощо.

 

4. ДОГОВОРИ В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД СПЕЦИФІЧНИХ ОЗНАК

Трудовий договір про роботу за сумісництвом

Сумісництво  це виконання працівником, крім своєї основної роботи, іншої регулярно оплачуваної на умовах трудового договору роботи у вільний від основної роботи час як на тому підприємстві, установі, організації, так і на іншому або у фізичної особи.

Риси трудового договору про роботу за сумісництвом:

  1.  наявність іншого (додаткового) другого трудового договору;
  2.  це інша, регулярно оплачувана робота, що виконується, як правило на іншому підприємстві, тобто за межами іншого місця роботи;
  3.  це робота у вільний від основної роботи час на тому ж підприємстві або на іншому, або у фізичної особи;
  4.  робота за сумісництвом може виконуватись не на одному, а на кількох (двох, трьох і більше) підприємствах, в установах, організаціях чи у фізичної особи;
  5.  наявність законодавча визначеного переліку робіт, які не є сумісництвом;
  6.  обмежується робота за сумісництвом лише на державних підприємствах з чітким визначенням тривалості роботи за сумісництвом, що не може перевищувати 4-х годин на день і повного робочого дня у вихідний день, а загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не може пере6вищуватиполовини місячної норми робочого часу встановленого колективним договором або за домовленість сторін.

Відповідно до п. 30–35 ст. 21 КЗпП України (науково практичний коментар) є певні обмеження для роботи за сумісництвом, які можуть вводитись законодавством і колективними договорами, а також і трудовим договором який є для працівника основним. Порушення цих обмежень є підставою для притягнення працівника до дисциплінарної відповідальності.

Для працівників державних підприємств, установ, організацій

встановлені такі обмеження:

  1.  державним службовцям (ст.16 З.У. «Про державну службу»), крім наукової, видавничої, творчої роботи, а також заняття медичною практикою;
  2.  керівників державних підприємств, установ, організацій, їх заступників, керівників структурних підрозділів державних підприємств, їх заступників (п. 4 Постанови КМУ «Про роботу за сумісництвом державних підприємств, установ, організацій»), крім наукової, викладацької, творчої діяльності, а також заняття медичною практикою;
  3.  службовців органів прокуратури (ст. 46 Закону України «Про прокуратуру»);
  4.  державні і приватні нотаріуси (ст. 4 Закону України «Про нотаріат»), крім наукової та викладацької діяльності;
  5.  працівники окремих професій і посад, зайнятих на важких роботах чи роботах із шкідливими умовами праці, а також осіб що не досягли 18 років і вагітних жінок (Постанова КМУ від 03.04.1993р. «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» та Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій від 28.06.1993р.)

Згода власника за основним місцем роботи не потрібна, працівник сам вирішує, чи працювати йому після роботи, чи ні. Оплата праці здійснюється за фактично виконану роботу без урахування винагороди за основним місцем роботи. Відпустка за суміщуваною роботою надається й оплачується працівникові одночасно з відпусткою за основним місцем роботи. Звільнення працівника з ініціативи власника з суміщуваною роботи здійснюється з підстав, передбачених чинним трудовим законодавством, без виплати вихідної допомоги. Запис в трудові книжці, що знаходиться за основним місцем роботи, про роботу за сумісництвом, здійснюється тільки за згодою працівника, а трудові спори сумісників розглядаються в загальному порядку, визначеному чинним законодавством України.

Суміщення професій (посад)

Це виконання роботи по декількох професіях (спеціальностях) на одному і тому ж підприємстві чи організації протягом робочого дня нормальної тривалості.

Ознаки трудового договору за суміщенням професій (посад):

  1.  виконання додаткової роботи працівником на одному і тому самому підприємстві;
  2.  робота використовується за різними професіями, посадами;
  3.  виконання роботи здійснюється тільки в межах робочого часу (дня, зміни), встановленого чинним законодавством;
  4.  наявність тільки одного трудового договору і без внесення будь-яких записів про суміщення до трудової книжки працівника



1. О небе а сущность essenti и сущее ens прежде всего постигаются разумом как говорит Авиценна в начале своей
2. Об образовании типовым положением об образовательном учреждении среднего профессионального образования
3. практикум по курсу ldquo;Безопасность жизнедеятельностиrdquo; Под редакцией кандидата технических нау
4. 2013 г
5. мини разговорник Общие фразы Как вас зовут Эсмак-
6. Калининградская область
7. Экскурсионно-выставочная работа
8. Теореотические основы фальсификации
9. 1Место и роль экономической теории в системе экономических наук Первым поводом к изучению экономической те
10. либо действиями или средствами.
11. Cоотношение количества туроператоров по внутреннему и международному туризму в РФ
12. Курсовая работа- Средства обучения в профессональной школе
13. Контрольная работа- Правящая элита и ее роль в политик
14. Про внесення змін до Закону України
15. ТЕМА 11 ЛИДЕРСТВО В ОРГАНИЗАЦИИ
16. ВВЕДЕНИЕ2 ИНТЕРФЕЙС ПРОГРАММЫ MICROSOFT EXCEL4 ВЫДЕЛЕНИЕ ЯЧЕЕК ДИАПАЗОНОВ ЯЧЕЕК СТОЛБЦОВ5 ОТНОСИТЕЛЬНЫЕ ССЫ
17. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня доктора економічних наук Київ 2006
18. Реферат- Правовое регулирование страхования
19. тема хозяйственного права
20. Использование массажа в коррекционно-логопедической работе с дизартриками