Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема 4Курс стрільб ЗРК військ ППО СВ ОсаАКМ

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-30

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

лекція №16 

з навчальної дисципліни Д63-3

„Стрільба та бойова робота на ЗРК „ОСА-АКМ”.

Змістовий модуль4.3.2.3.(Тема №4)..Курс стрільб ЗРК військ ППО СВ «Оса-АКМ».

Заняття№1. Загальні положення курсу стрільб.

Навчальні питання:

Питання№1 Структура Курсу стрільб.

Питання №2 Основні поняття та визначення .

Питання№3 .Структура Курсу стрільб.

Питання №4 Організація і проведення перевірок готовності до навчання та на допуск до стрільб.

 

Навчальна література:

1.Курс стрільб ЗРК військ ППО СВ малої дальності «Оса-АКМ». Київ.МОУ-05.

2.Правила стрельбы и боевой работи на ЗРК войськ ПВО СВ. Ч3.Воениздат.М-78.

3.Учебник  А.Семенов.Основи  теории стрельбы и УО ЗРК ПВО СВ.М-73.

4.Пособие по изучению ПС ЗРК войськ ПВО СВ. Ч3.Воениздат.М-78.

5.Сборник задач по стрельбе ЗРК войск ПВО СВ, ч.1  

                  Питання №1. Структура курсу стрільб.

  Курс стрільб є статутним документом і визначає порядок організації, проведення, контролю та оцінки бойових і навчальних стрільб, а також тактичних навчань із бойовою (навчальною) стрільбою. Крім того, він містить перелік завдань, бойових залікових навчальних стрільб і умови їхнього виконання.

Структура Курсу стрільб:

І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ.

II. ОРГАНІЗАЦІЯ І ПРОВЕДЕННЯ ПЕРЕВІРОК ГОТОВНОСТІ ДО НАВЧАННЯ ТА НА ДОПУСК ДО СТРІЛЬБ, ПОРЯДОК ДОПУСКУ ДО ПРОВЕДЕННЯ НАВЧАНЬ І СТРІЛЬБ.

III. ПЕРЕВІРКА ТА ОЦІНКА ТЕХНІЧНОГО ПІДРОЗДІЛУ.

IV. ОРГАНІЗАЦІЯ, ПРОВЕДЕННЯ ТА ОЦІНКА

БОЙОВИХ І ЗАЛІКОВИХ НАВЧАЛЬНИХ СТРІЛЬБ.

1. Загальні положення організації, проведення та оцінки бойових і залікових навчальних стрільб.

2. Оцінка залікових навчальних стрільб.

3. Оцінка бойових стрільб.

V. ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОВЕДЕННЯ Й ОЦІНКА ТАКТИЧНИХ НАВЧАНЬ З БОЙОВОЮ (НАВЧАЛЬНОЮ) СТРІЛЬБОЮ.

                                 Додатки.

Додаток 1.  ПЕРЕЛІК  ЗАДАЧ  БОЙОВИХ  І  ЗАЛІКОВИХ НАВЧАЛЬНИХ  СТРІЛЬБ.

1. Бойові стрільби.

2. Залікові навчальні стрільби.

Додаток 2. ПЕРЕЛІК ПОРУШЕНЬ ПРАВИЛ СТРІЛЬБИ, УПРАВЛІННЯ ВОГНЕМ І БЕЗПЕКИ ПОЛЬОТІВ СВОЄЇ АВІАЦІЇ.

1. Порушення правил стрільби.

  При проведенні бойових і залікових навчальних стрільб.

  При проведенні залікових навчальних стрільб.

2. Порушення правил управління вогнем.

  При проведенні бойових і залікових навчальних стрільб.

  При проведенні залікових навчальних стрільб.

3. Порушення безпеки польотів своєї авіації.

При проведенні бойових і залікових навчальних стрі

Питання №2. Основні поняття та визначення.

Тактичні навчання з бойовою стрільбою

- це найвища і найбільш ефективніша форма тактичної підготовки, важливіший захід підвищення рівня їх підготовки та бойової готовності до ведення сучасних бойових дій, з виконанням поставлених бойових задач в тактичній обстановці, максимально наближеної до бойової, з реальним застосуванням озброєння по повітряних цілях, що імітують сучасні засоби повітряного нападу інших держав.

Тактичні навчання з бойовими стрільбами проводяться з метою:   

- перевірки рівня бойової готовності та здатності частин (підрозділів) виконувати бойові завдання;

- бойового злагодження частин та підрозділів, навчання особового складу вмілим і рішучим діям по знищенню засобів повітряного нападу противника, підвищення їх тактичної і польової навченості;

- удосконалення навичок командирів та штабів в підготовці та веденні бойових дій, їх всебічному забезпеченню, безперервному та стійкому управлінню підлеглими частинами та підрозділами в бою, у складних умовах наземної, повітряної та радіоелектронної обстановки;

- навчання командирів та штабів організації взаємодії між частинами та підрозділами ППО, військами, які прикриваються, сусідами, а також з взаємодіючими силами та засобами при ведені бойових дій;

- практичного відпрацювання заходів приведення частин та підрозділів у вищі ступені бойової готовності, планування та практичного здійснення маршу комбінованим способом на великі відстані;

- практичного відпрацювання заходів з організації охорони та оборони частин та підрозділів при здійснені маршу, при прикритті військ та об'єктів із зайнятих позиційних районів (стартових позицій);

- вироблення у особового складу високих морально-психологічних, фізичних та бойових якостей, які необхідні для успішного виконання бойових завдань;

- проведення досліджень, перевірки відпрацьованих та пошуку нових способів бойового застосування озброєння, військової техніки та засобів управління.

При плануванні тактичних навчань з бойовою стрільбою необхідно враховувати:

бойові задачі частин;

способи виконання задач;

ступінь їх злагодженості;

дислокацію частин;

можливості по створенню складної учбової обстановки на навчанні;

забезпечення якісного керівництва навчанням і контролю за діями тих, хто навчається.

 Підготовка тактичних навчань з бойовою стрільбою зенітного ракетного полку здійснюється під безпосереднім керівництвом та при особистій участі командира та начальника ППО АК, які організують навчання, як правило, за  4 - 5 місяців до початку навчання.

 Тактичні навчання організуються і проводяться на підставі вимог наказу Міністра оборони України,  організаційно-методичних вказівок що до підготовки Сухопутних військ          на навчальний рік, курсу стрільб та інших керівних документів які розробляються штабами всіх рівнів до початку навчального року.

 Терміни проведення тактичних навчань з бойовою стрільбою зенітних ракетних полків, склад угрупування частин  та базові частини визначаються Директивою заступника Міністра оборони - командувача Сухопутними військами Збройних Сил України "Про проведення тактичних навчань з бойовою стрільбою частин та підрозділів військ ППО Сухопутних військ" як правило на початку навчального року та уточнюється на початку другого півріччя.

           Тактичне навчання з бойовою стрільбою на полігоні є продовженням тактичного навчання, яке починається на місці постійної дислокації.

                 бойові стрільби частина проводить на своїй штатній техніці, або рішенням заступника Міністра оборони - Командувача Сухопутних військ України на техніці, яка виділена як базова дпя проведення тактичних навчань з бойовою стрільбою.

Для проведення тактичного навчання з бойовою стрільбою на полігоні призначаються:

керівник  навчання;

керівник стрільби;

посередники - старші технічні, технічні керівники (вогневі посередники).

Відповідальність за безпеку бойових стрільб на полігоні покладається на керівника стрільб, начальника полігону, старших технічних, технічних керівників полігону, командирів полків та  підрозділів.

Питання №3. Загальні положення курсу стрільб.

Курс стрільб є статутним документом і визначає порядок організації, проведення, контролю та оцінки бойових і навчальних стрільб, а також тактичних навчань із бойовою (навчальною) стрільбою. Крім того, він містить перелік завдань, бойових залікових навчальних стрільб і умови їхнього виконання (додаток 1). (Ст.1.)

Стрільби зенітних ракетних частин, підрозділів і бойових машин підрозділяються на бойові та навчальні.

Бойові стрільби проводяться на державних полігонах у ході тактичних навчань із бойовою стрільбою і підрозділяються на планові, дослідні та стиковочні (контрольні).

Планові бойові стрільби проводяться з метою вдосконалення та перевірки спеціальної підготовки частин і підрозділів.

Дослідні бойові стрільби проводяться з метою вироблення рекомендацій з удосконалення способів бойового застосування частин і підрозділів, а також уточнення прийомів бойової роботи і положень правил стрільби.

Стиковочні (контрольні) бойові стрільби проводяться після одерання нових або модернізованих зенітних ракетних комплексів і автоматизованих систем управління вогнем з метою перевірки правильності їхнього функціонування. (Ст.2.)

Контрольні стрільби проводяться після одержання матеріальної частини зенітних ракетних комплексів і систем, які не потребують стикування.

Навчальні стрільби за своїм призначенням підрозділяються на тренувальні та залікові.  Тренувальні навчальні стрільби проводяться в ході планових занять із спеціальної і тактичної підготовки частин і підрозділів.

Залікові навчальні стрільби проводяться на тактичних навчаннях з бойовою стрільбою, навчаннях по протиповітряній обороні та по управлінню вогнем, на контрольних заняттях і при інспектуванні для вдосконалення, перевірки й оцінки спеціальної підготовки частин і підрозділів, а також у період несення бойового чергування для перевірки бойової готовності чергових підрозділів і частин.

Залікові навчальні стрільби проводяться по реальних, а в окремих випадках по імітованих цілях без пусків ракет.

          Бойові машини (пускові установки) заряджаються навчальними ракетами або на них установлюються імітатори бортів ракет. (Ст.3.)

          З метою підтримки постійної готовності всі частини і підрозділи в будь-який час року повинні бути готові до виконання будь-якого завдання Курсу стрільб у межах вогневих можливостей зенітних ракетних комплексів і систем. (Ст.4.)

          Перед початком тактичних навчань із бойовою стрільбою проводиться перевірка готовності частин, підрозділів до навчання, а після прибуття на полігон - перевірка на допуск до стрільби. Зміст перевірок і  порядок допуску до проведення  навчань і стрільб викладені в главі II  дійсного Курсу стрільб. (Ст.5.)

У Курсі стрільб застосовується 4-х бальна система оцінок «відмінно», «добре», «задовільно» й «незадовільно».

При визначенні оцінки по середньо арифметичному балу оцінка виставляється:

"відмінно", якщо середній бал не менше 4,5 "добре", якщо середній бал не менше 3,5 "задовільно", якщо середній бал не менше 2,5 "незадовільно", якщо середній бал менше 2,5 Бал визначається до другого знаку без округлення. (Ст.6.)

Питання №4. Організація і проведення перевірок готовності до навчання та на допуск до стрільб.

Перевірка готовності частини до тактичного навчання з бойовою стрільбою проводиться за 2-3 тижні до його початку комісією під керівництвом начальника ПВО АК або керівника навчання, як правило в районах інтенсивних польотів авіації.

При цьому перевіряються:

1) якість розроблених по навчанню документів;

2) знання офіцерів по тактичній і розвідувальній підготовці;

3) стан озброєння і техніки;

4) технічна та спеціальна* підготовка всього особового складу;

5) злагодженість обслуг, підрозділів і частин при проведенні залікових навчальних стрільб по реальних (імітованих) повітряних цілях;

6) бойова робота технічного підрозділу при підготовці 5-8 навчальних ракет;

7) знання особовим складом заходів безпеки при проведенні навчань і стрільб.

За результатами перевірки оформляються акт і контрольна картка бойових і залікових навчальних стрільб, які представляються після прибуття частини на полігон голові комісії призначеної командувачем Сухопутних військ Збройних Сил України.

На тактичні навчання з бойовою стрільбою виводяться частини й підрозділи, що одержали при перевірці готовності до навчання позитивні оцінки.

Перевірка частини на допуск до стрільби проводиться на полігоні.

Перевірка частини на допуск до стрільби проводиться на полігоні, напередодні проведення бойових і залікових навчальних стрільб  комісією призначеною командувачем Сухопутних військ Збройних Сил України.

При цьому перевіряється:

1) стан озброєння й техніки;

2) технічна підготовка;

3) ракетно-стрілецька підготовка офіцерів, прапорщиків;

4) знання особовим складом заходів безпеки при проведенні навчань і стрільб.*

Оцінка частини, підрозділу при перевірці на допуск до стрільб визначається:

"відмінно", якщо стан озброєння й техніки, технічна та ракетно-стрілецька підготовка оцінені відмінно, знання заходів безпеки - не нижче "добре".

"добре", якщо стан озброєння й техніки, технічна й ракетно-стрілецька підготовка оцінені не нижче „добре", знання заходів безпеки особовим складом - не нижче "задовільно"

"задовільно", якщо стан озброєння й техніки, технічна й ракетно-стрілецька підготовка оцінені не нижче „задовільно";

"незадовільно", якщо хоча б одна з оцінок незадовільно.

Перевірка стану озброєння й техніки проводиться у відповідності з Керівництвом щодо перевірки та оцінки стану озброєння та військової техніки у Збройних Силах України, яке затверджено наказом Міністра оборони України 05.03.04 № 74 та відповідно до експлуатаційної документації ЗРК «Оса» в обсязі перевірок основних параметрів.

(Перелік основних параметрів)

Оцінка технічного стану зразка озброєння і техніки підрозділу визначається:

„відмінно": якщо зразок справний і придатний до бойового застосування (використання за призначенням), всі параметри відповідають вимогам експлуатаційної документації;

зразок комплектний*, має встановлений запас ресурсу**;

зразок повністю укомплектований індивідуальним (одиночним комплектом) ЗІП і експлуатаційною документацією, йому своєчасно та в повному обсязі проведене метрологічне обслуговування;

засоби запуску силових установок працездатні (акумуляторні батареї, повітряні балони) заряджені до норми;

об'єктам котлонагляду й енергонагляду технічне опосвідчення проведено вчасно, пристрої, що впливають на забезпечення електробезпеки, справні;

прилади спостереження й орієнтування забезпечують бойове застосування (використання по призначенню) зразка і рух у будь-яких умовах;

зразок заправлений усіма видами ПММ і спеціальними рідинами відповідних сортів і марок до норми, формуляр (паспорт) є та ведеться правильно.

„добре": якщо зразок придатний до бойового застосування (використання за призначенням) і відповідає наступним вимогам:

укомплектований запасними частинами не менше ніж на 50% кожної номенклатури, інструментом та приладдям не менше ніж на 85%, спеціальними ключами, пристроями та інструментом на 100%;

у повному обсязі, але не своєчасно проведено метрологічне обслуговування;

значення параметрів наведені у відповідність із вимогами експлуатаційної документації розрахунком (екіпажем, водієм) проведенням експлуатаційних регулювань у процесі перевірки зразка;

Виявлені недоліки в стані зразка усунуті розрахунком (екіпажем, водієм) з використанням індивідуального (одиночного) ЗІП за час, що відводить на контрольний огляд зразка (не більше 1год.).

„задовільно": якщо зразок придатний до бойового застосування (використання за призначенням) і відповідає вимогам:

укомплектований запасними частинами не менше ніж на 50% кожної номенклатури, інструментом та приладдям не менше ніж на 75%, спеціальними ключами, пристроями та інструментом на 100%;

не в повному обсязі проведено чергове технічне обслуговування, в тому числі метрологічне (не виконані роботи, які не впливають на його використання за призначенням);

засоби запуску силової установки (акумуляторні батареї, повітряні балони) розряджені в межах допустимих норм, але забезпечують запуск двигуна;

зразок недозаправлений ПММ і спеціальними рідинами, але не більше 5% ємкості систем, вузлів й агрегатів або заправлений вище норми

виявлені недоліки в стані зразка усунуті розрахунком (екіпажем, водієм) із залученням ремонтного підрозділу, з'єднання (частини) з використанням індивідуального (одиночного) ЗІП за час, що відводиться на щоденне технічне обслуговування зразка (до 4 год.) без зняття й розбирання його вузлів, агрегатів й апаратури;

„незадовільно": якщо зразок несправний, або несправні його складові частини (комплектуючі вироби), що впливають на бойове застосування (використання за призначенням), а також на безпеку руху, або не виконано хоча б одна з наступних вимог:

фактичні значення параметрів не відповідають вимогам експлуатаційної документації й не можуть бути доведені до норми в процесі перевірки зразка;

не проведено чергове метрологічне обслуговування;

запас ресурсів нижче встановленої норми, некомплектний, укомплектований запасними частинами кожної номенклатури менше ніжна 50%, інструментом і приладдям менше ніж на 75% і не укомплектований спеціальними пристроями та інструментом;

засоби запуску силових установок (акумуляторні батареї, повітряні балони) розряджені понад припустимі межі й не забезпечують запуск двигуна, шини за своїм технічним станом не відповідають встановленим вимогам;

не проведене чергове технічне обслуговування, зразок не заправлений ПММ, спеціальними рідинами або заправлений, але сорти й марки їх не відповідають вимогам ДСТУ;

на зразку відсутній або не ведеться формуляр (паспорт);

прилади спостереження, орієнтування і прицілювання не забезпечують бойове застосування (використання за призначенням) зразка в будь-яких умовах;

характер і кількість виявлених недоліків не дозволяють їх виправити за час щоденного технічного обслуговування або потребують розбирання та заміни збірних одиниць, вузлів й агрегатів з одержанням їх зі складу з'єднання (частини);

на зразку відсутні або непридатні до використання елементи системи колективного захисту (протиатомного, протипожежного), ЗВТВП, пристрої, які впливають на забезпечення безпеки руху, а також не проведене технічне опосвідчення ємностей які працюють під тиском і знаходяться в експлуатації або відсутній запис у паспорті ємності про дозвіл на введення її в експлуатацію;

вантажопідйомні машини та вантажозахоплювальні пристрої не пройшли технічне опосвідчення на допуск їх до роботи.

Відмови, що виникли в процесі перевірки зразка через вихід з ладу змінних електровакуумних приладів, запобіжників, субблоків, сигнальних та індикаторних ламп, при оцінці стану зразка не враховуються, якщо вони усунуті під час перевірки.

Оцінка стану озброєння й техніки КП* визначається по середньо арифметичному балу індивідуальних оцінок перевірених РЛС і засобів АСУ.

При незадовільній оцінці хоча б одного перевіреного зразка КП оцінюється не вище задовільно.

Оцінка стану озброєння й техніки вогневого (технічного) підрозділу визначається по середньоарифметичному балу індивідуальних оцінок зразків озброєння й техніки підрозділу, але не вище оцінки, отриманої АКВПС, а для автономних ЗРК тільки по середньоарифметичному балу оцінок БМ і БКП.

При несправностях на бойових засобах ЗРК, РЛС, АСУ, що повністю виключають ведення бойової стрільби (радіолокаційної розвідки), вогневий підрозділ (КП) за стан озброєння й техніки оцінюється „незадовільно".

Оцінка стану озброєння й техніки частини визначається: 

„відмінно", якщо КП і не  менше 50% частин (вогневих підрозділів) оцінені „відмінно", а інші частини (вогневі підрозділи) і технічний підрозділ - не нижче «добре».

„добре", якщо КП і не менше 50% частин (вогневих підрозділів) оцінені „добре", а інші частини (вогневі підрозділи) і технічний підрозділ - не нижче „задовільно"

„задовільно", якщо одна частина (вогневий підрозділ) або КП, або технічний підрозділ оцінені „незадовільно", а інші не нижче „задовільно".

„незадовільно", якщо не виконані вимоги на оцінку „задовільно".

При перевірці технічної підготовки особового складу в обсязі функціональних обов'язків оцінюються його знання штатної матеріальної частини, правил експлуатації й заходів безпеки при роботі на ній.

При перевірці ракетно-стрілецької підготовки офіцерів і прапорщиків оцінюються знання Правил стрільби й посібників з їхнього вивчення, Посібника з бойової роботи на пунктах управління й дійсного Курсу стрільб, уміння проводити контроль функціонування й оцінювати бойову готовність комплексів, а також виконувати   функціональні обов'язки при стрільбі й управлінні вогнем.

Перевірці підлягають командири частин і підрозділів, їхні заступники (крім заступника з тилу), начальники штабів і їхні заступники, начальник розвідки, офіцери командних пунктів, груп бойового управління, відділень бойового управління, командири стартових взводів, начальники обслуг бойових машин, начальники радіолокаційних станцій.

Перевірка знань заходів безпеки при проведенні тактичних навчань і стрільб в обсязі функціональних обов'язків проводиться відповідно до інструкцій по експлуатації та інструкції навчального центру.

Рівень індивідуальної підготовки офіцерів, прапорщиків, сержантів  і  солдатів  по  предметах навчання  визначається  за результатами виконання ними нормативів бойової роботи, а також по повноті та правильності відповідей на поставлені питання й оцінюється:

„відмінно", якщо отримано не менше 50% оцінок відмінно, а інші - не нижче „добре";

„добре", якщо отримано не менше 50% оцінок „добре", а інші - не нижче „задовільно";

„задовільно", якщо отримано не більше однієї оцінки „незадовільно";

„незадовільно", якщо не виконані вимоги на оцінку „задовільно".

               Оцінка підрозділу по предметах навчання за індивідуальними оцінками, отриманими офіцерами, прапорщиками, сержантами та солдатами підрозділу, виставляється:

„відмінно", якщо не менше 90% перевірених отримали позитивні оцінки при цьому не менше 50% - оцінку „відмінно";

„добре", якщо не менш 80% перевірених отримали позитивні оцінки при цьому не менше 50% - оцінку „добре";

„задовільно", якщо не менш 70% перевірених отримали позитивні оцінки;

„незадовільно", якщо  не виконані вимоги  на  оцінку „задовільно".

               Оцінка частини по предметах навчання визначається на підставі оцінок КП, вогневих підрозділів, технічного підрозділу та виставляється:

„відмінно", якщо КП і не менше 50% вогневих підрозділів, оцінені „відмінно", а інші вогневі підрозділи і технічний підрозділ - не нижче „добре";

„добре", якщо КП і не менше 50% вогневих підрозділів, оцінені „добре", а інші частини вогневі підрозділи і технічний підрозділ - не нижче „задовільно";„задовільно", якщо КП і не менше 50% вогневих підрозділів, оцінені „задовільно", і не. більше одного вогневого підрозділу оцінено „незадовільно".

Частина, підрозділ, що отримали при перевірці на допуск до стрільби позитивну оцінку, допускаються до бойових і залікових навчальних стрільб.

Загальна оцінка тактичного навчання з бойовою стрільбою частини, підрозділу, що отримав при перевірці на допуск до стрільби оцінку „задовільно", знижується на один бал, але не нижче „задовільно".

Частина, вогневий підрозділ, що отримав при перевірці на допуск до стрільби оцінку „незадовільно", до бойових і залікових навчальних стрільб не допускається*. Рішенням голови комісії надається час для усунення недоліків і призначається день повторної перевірки. При отриманні позитивної оцінки після повторної перевірки частина допускається до проведення залікових навчальних стрільб, при цьому оцінка перевірки на допуск до стрільб визначається не вище „задовільно".




1. Особенности упаковки товара
2. Учет труда и его оплаты
3. тема контрастировала с идеями Демокрита на что обратили внимание последующие поколения
4. на тему- Профессиональные династии
5. управленческих и правовых дисциплин КОНСТИТУЦИОННОЕ ПРАВО Рабочая программа для с
6. Школьная математическая печать как средство развития творческих способностей школьников
7. Торговля людьми
8. на тему- Сохранение психологического здоровья у детей в группе продленного дня Подготови
9. Доклады на научных конференциях семинарах и т
10. Украинское государство гетмана Скоропадского (апрель-декабрь 1918)
11. ПОНЯТИЕ И ВИДЫ ЮРИДИЧЕСКОЙ ОТВЕТСТВЕННОСТИ ЗА ЭКОЛОГИЧЕСКИЕ ПРАВОНАРУШЕНИЯ
12. К биологическим относят признаки связанные со способностью яйца к развитию оплодотворенность яиц выводим
13. Организация сбыта каналы распределения товаров
14. 1997 г Отосклероз это процесс в основе которого лежит очаговое поражение костной капсулы ушного л
15. Виды и формы международноправовой ответственности
16. Статья- Концепция русской государственности Карамзина.html
17. 7080х ПОСВЯЩАЕТСЯЕсли вы были ребенком в 60е 70е или 80е оглядываясь назад трудно поверить что нам удалось до.html
18. Варіант 1 Дайте характеристику терміну групова динаміката опишіть її властивості за К
19. Варіант 17 Питання та варіанти відповідей
20.  В этом оборудовании исправлены недостатки существующих кожухотрубных теплообменников