Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема- Основи роботи у середовищі СУБД MS ccess Загальна характеристика СУБД Microsoft Аccess

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 2.6.2024

Заняття № 15

Тема: Основи роботи у середовищі СУБД MS Access

  1.  Загальна характеристика СУБД Microsoft Аccess.
  2.  Основні об’єкти програми Microsoft Access.
  3.  Типи даних Microsoft Access.
  4.  Етапи проектування бази даних у середовищі Microsoft Access.

  1.  Загальна характеристика СУБД Microsoft Аccess

Система управління базами даних MS Access є компонентом пакета Microsoft Office. Ця СУБД дає змогу розв'язувати широке коло завдань багатьох предметних галузей без використання програмування, має прості та зручні засоби обробки великої кількості таблиць в одній базі даних. Це одна з найпопулярніших та універсальних СУБД на сьогодні. Тому починаємо знайомство із системами управління базами даних саме з MS Access.

Система управління базами даних Access ─ це реляційна СУБД. Вона також належить до файл-серверних СУБД і передбачає роботу з невеликими за обсягом базами даних для особистого користування та для невеликих організацій.

СУБД Access призначена для створення та редагування:

  •  таблиць, що використовуються для зберігання даних і встановлення зв'язків між сутностями;
  •  форм, які використовуються для введення і перегляду даних;
  •  запитів, які забезпечують пошук, фільтрування й опрацювання даних з використанням спеціальної мови запитів - SQL (англ. Structured Query Language - мова структурованих запитів);
  •  звітів на основі наявних даних та ін.

Для збереження баз даних Access використовує як основний формат файлів ACCDB (англ. Access DataBase ─  база даних Access), забезпечуючи роботу і з форматами файлів попередніх версій програми ─ MDB (англ. Microsoft DataBase ─  база даних Microsoft).

Access можна запустити на виконання кількома способами. Наведемо найпоширеніші з них:

  •  виконати Пуск Программы Microsoft Office Microsoft Ассеss;
  •  використати ярлик програми на Робочому столі або на Панелі швидкого запуску ;
  •  двічі клацнути на значку вже існуючого файлу бази даних формату, який визначено в операційній системі для відкриття з використанням СУБД Access.

Зовнішній вигляд вікна програми подібний до інших програм з пакету Microsoft Office, які вивчались раніше. Але  є важлива відмінність панель інструментів змінюється в залежності від того, з яким об’єктом працювати.

  1.  Основні об’єкти програми Microsoft Access

На відміну від звичних нам програм з Microsoft Office база даних MS Ассеss складається з багатьох об’єктів.

Об’єкти СУБД  Ассеss  : 

  1.  Таблиця – це основний об'єкт у реляційній СУБД, оскільки вся інформація зберігається в базі даних у вигляді таблиць. Кожна таблиця складається з записів (рядків) і з полів (стовпців). Робота з таблицею виконується в двох основних режимах: у режимі конструктора й у режимі таблиці.  Решта об’єктів – похідні від таблиці.
  2.  Запити – об’єкти, які призначені для отримання даних з однієї або кількох таблиць. Відбір потрібних відомостей відбувається на основі сформульованих критеріїв. Фактично за допомогою запитів створюються нові таблиці, у яких використовуються дані з існуючих таблиць.
  3.  Форми –  тип об'єктів, що використовується в основному для зручного введення даних. Форма є ніби бланком, який потрібно заповнити. Заповнити такий бланк зможе навіть початківець. Позитивним є те, що форми запобігають безпосередньому внесенню змін у таблиці. 
  4.  Звіт – об'єкти, що відображають дані так, що їх зручно переглядати. На основі звіту може бути створений документ, що буде роздрукований або включений у документ іншого додатка.
  5.  Макроси (макросами називаються «макрокоманди», що запускаються простим натисканням кількох клавіш і можуть виконувати певні дії) – опис дій у вигляді послідовності команд та їх автоматичного  виконання.
  6.  Модулі – програми на Visual Basic, які розробляє користувач для реалізації нестандартних процедур.

Проте основні об'єкти СУБД MS Access існують не окремо один від одного, усі вони пов'язані між собою:

  •  У таблицях, створених у середовищі MS Access, зберігаються дані, які вибираються з них за допомогою створених запитів.
  •  Форми та сторінки доступу до даних дають змогу відображати та змінювати їх. Ці об'єкти та звіти отримують дані як безпосередньо з таблиць, так і за допомогою запитів.
  •  Для виконання обчислень і форматування даних у запитах можуть використовуватися вбудовані функції або функції, створені за допомогою Visual Basic.
  •  За допомогою макросів і модулів можна змінювати порядок виконання застосунків, відкривати форми та звіти, фільтрувати та змінювати дані в них, виконувати запити та створювати нові таблиці.

  1.  Типи даних Microsoft Access

Microsoft Access працює з наступними типами даних, які можуть міститися у полі:

  •  текстовий – тип даних, який використовується для збереження звичайного неформатованого тексту обмеженого розміру (до 255 символів);
  •  поле МЕМО – спеціальний тип даних для збереження великих обсягів тексту (до 65 535 символів);
  •  числовий – тип даних для збереження числових даних. Воно також має свій розмір (байт, ціле, довге ціле, дійсне). В залежності від розміру поле має свої властивості, наприклад, для дійсного необхідного вказати розмір десяткової частини числа;
  •  дата/час – тип даних для збереження календарних дат і поточного часу. Мають свої формати (повний, довгий, середній, короткий);
  •  грошовий – тип даних для збереження грошових сум. В цьому випадку комп’ютер відображає числа разом з грошовими одиницями;
  •  лічильник – спеціальний тип даних для унікальних (не повторюваних у поле) натуральних чисел з автоматичним нарощуванням. Природне використання – для порядкової нумерації запису.
  •  поле об’єкта OLE – спеціальний тип даних, який призначений для зберігання об’єктів OLE, наприклад мультимедійних (картинки, музичні кліпи та відеозаписи).

З організаційної точки зору у роботі з будь-якою базою даних є два режими: 1) за допомогою якого проектують структуру об’єкта – режим конструктора та 2) експлуатаційний (користувацький) – режим таблиці. Перший режим запускається за допомогою команди Создать объект (таблицу, запрос, отчет, форму) за допомогою конструктора або якщо об’єкт створено за допомогою кнопки . Цей режим дозволяє правити не зміст, а структуру. Другий режим запускається подвійним клацання по назві об’єкта та дозволяє наповнювати об’єкт змістом.

При створенні структури таблиць одне поле (чи одну комбінацію полів) треба назначити ключовим. З ключовими полями комп’ютер працює особливо. Він перевіряє їх унікальність та швидше виконує сортування за такими полями.

  1.  Етапи проектування бази даних у середовищі Microsoft Access

Доволі складний процес проектування будь-якої бази даних є відображенням опису певної предметної області у схему внутрішньої моделі даних. Цей процес складається з таких основних етапів: 

  1.  

Визначення мети створення бази даних, її основних функцій, інформації, яку вона міститиме, та основних вимог до бази даних.

  1.  На основі попередньо розробленої моделі «сутність-з в'язок» визначення таблиць, які міститиме база даних, та їх полів. Визначення ключових полів створюваних таблиць.
  2.  Визначення зв'язків між таблицями.
  3.  Відновлення структури бази даних (виявлення недоліків створеної на даний момент структури бази даних).

На цьому етапі варто у створені та зв'язані між собою таблиці бази даних увести кілька записів (у кожну таблицю), а потім перевірити, чи відповідає база даних поставленим вимогам. Перевірити, чи виключені з таблиць усі можливі повторення даних.

Бажано також створити чернетковий варіант вихідних форм і звітів, щоб перевірити, чи видають вони необхідну користувачу інформацію.

  1.  Додавання даних і створення інших об'єктів бази даних.
  2.  Використання засобів аналізу СУБД, які дають змогу удосконалити реалізовану структуру бази даних.

PAGE  4




1. Тематика курсової роботи
2. Попытки ее решить существовали всегда в современном образовании предлагают различные пути решения- создан
3. Загальна характеристика мультимедійних засобів як методу музичного виховання
4. тесты по праву
5. Известно что любую функцию времени можно представить в виде ряда или в виде спектра частот
6. локализовать психику в природе
7. первых связанные с этим проблемы по крайней мере в России и по крайней мере по сравнению с прочими институ
8. ТЕМА 23 ИЗДАЛЕКА ДОЛГО ТЕЧЕТ РЕКА ВОЛГА
9. мі упрння прибутком Операційний важіль ОВ інструмент управління операц
10. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня доктора сільськогосподарських наук
11. Тема 8. Учет материальнопроизводственных запасов
12. тема науки международного частного права
13. Ко об особенностях ведения семейного бизнеса на современных рынках
14. Наприклад нерви можуть вироджуватися викликаючи хвороби Альцгеймера або хвороба Паркінсона
15. особая профессия прежде всего в том что ее объектом и продуктом педагогической деятельности является чело
16. соблюдение религиозных обрядов
17. дистанция ~ пешеходная ~ связка Класс дистанции 2
18. Токсикологии сельскохозяйственных животных
19. Концепция построения и этапы совершенствования объединенной системы распределения тактической информации JTIDS
20. Курсовая работа- Світові макроекономічні порівняння і оцінка місця України в них