Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема- Загальні відомості BIOS

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Тема: Загальні відомості BIOS.

Мета: Вивченя загальних відомостей про BIOS.

Виконання роботи:

 

Оновлення BIOS материнської плати

 BIOS материнської плати відповідає за коректну роботу всієї системи комп'ютера. Від можливостей BIOS, відсутності помилок в програмному коді, його ефективності в значній мірі залежить стійкість роботи і продуктивність комп'ютера в різних режимах експлуатації. Фірми, що випускають материнські плати, спільно з розробниками BIOS постійно покращують програмний код. У результаті періодично випускаються нові вдосконалені версії BIOS не тільки для новостворених, але і для раніше розроблених і реалізованих материнських плат.

Вдосконалені версії програмного коду розраховані на використання "свіжоспечених" елементів, враховують особливості їх архітектури, підключення і експлуатації. Не рідко за допомогою нових версій BIOS вдається компенсувати недоліки і недоліки раніше розроблених і експлуатованих пристроїв у складі системи комп'ютера.

В архітектурі сучасних материнських плат для зберігання BIOS застосовуються мікросхеми електрично програмованої flash-пам'яті, тому є можливість періодичного оновлення програмного коду BIOS. При цьому запис нової версії коди BIOS в мікросхеми flash-пам'яті може бути здійснена за допомогою комп'ютера, в якому використовується материнська плата з мікросхемами BIOS, що підлягають оновленню.

Необхідно відзначити, що деякі комп'ютери, до складу яких входять материнські плати, випущені кілька років тому, можуть мати проблеми, наприклад, з системами Windows 98, Windows NT, Windows 2000 і т. п. У цьому випадку доцільно відновити версію BIOS. Так, наприклад, настійно рекомендують поступати фірми Abit, ASUSTeK і Chaintech тим користувачам, які в своїх комп'ютерах застосовують материнські плати даних фірм. Подібні поради дають багато виробників. Про заміну BIOS слід подумати і при використанні нових, тільки що випущених процесорів. Наприклад, процесорів Pentium III з материнськими платами, в описі яких мовиться про можливість застосування Pentium II, але відсутні аналогічні дані про Pentium III. У багатьох випадках оновлення версії програмного коду BIOS слід зробити у разі використання Pentium III з ядром Coppermine.

Для деяких материнських плат, що володіють прихованим потенціалом, заміна версії BIOS дозволяє виявити дані можливості і зробити їх доступними. Для ряду материнських плат вдається розширити діапазон підтримуваних частот шини процесора і напруги живлення ядра процесора. У багатьох випадках це дозволяє з раніше випущеними материнськими платами використовувати новітні процесори. Як приклад можна навести відому материнську плату ASUS P3B-F. Її екземпляри, створені до виходу Pentium III з ядром Coppermine, здатні після оновлення BIOS працювати з процесорами цього типу.

Файли, що містять необхідну інформацію для оновлення BIOS, фірми - розробники материнських плат передають своїм дистриб'юторам, які займаються реалізацією цих плат, а також розміщують на своїх фірмових сайтах в Internet, де вони доступні широкому колу користувачів. При цьому на фірмових сайтах зазвичай присутні кілька версій BIOS. Як правило, там же пропонуються відповідні програми - утиліти оновлення BIOS, і приводяться описи нових комп'ютерних можливостей, які стають доступними після модифікації програмного коду BIOS.

 Утиліта оновлення BIOS

Для виконання процедури оновлення використовуються спеціальні програми. Враховуючи важливість і потенційну небезпеку даної операції для працездатності комп'ютера, процедуру оновлення версії BIOS необхідно виконувати украй обережно відповідно до інструкції. Необхідні інструкції і програми по оновленню BIOS, аналіз можливих збоїв і випадкових помилок, а також корисні рекомендації, як правило, представлені на тих же сайтах, де і файли нових версій BIOS.

  Оновлення BIOS приведе до заміни всіх даних в BIOS. Якщо в процесі оновлення BIOS відбудуться збої, то працездатність комп'ютера може бути втрачена. У цьому випадку необхідно звернутися до фахівців для відновлення працездатності. Як правило, для цього потрібне спеціальне устаткування або, принаймні, другий, справний, комп'ютер з материнською платою того ж типу.

  Слід зазначити, що наведені далі рекомендації необхідно розглядати тільки як деякий сценарій оновлення BIOS, даний в загальному вигляді. Перед виконанням процедури заміни версії BIOS слід уважно вивчити наявну технічну літературу з даного питання або звернутися до фахівців, т. до. в кожному конкретному випадку можуть бути певні нюанси, що впливають на кінцевий результат.

 Для оновлення BIOS материнської плати, як правило, необхідно виконати наступні дії:

1. Точно визначити модель материнської плати. Для різних версій материнських плат призначені різні програми та файли з кодами оновлення BIOS. Звичайно фірма, ім'я і версія вказуються на материнській платі.

2. Завантажити файл з останньою версією BIOS з сайту фірми - виробника материнської плати в Internet.

3. Розпакувати отриманий файл з оновленням BIOS. Часто завантажений файл є виконуваним з розширенням ехе. Для його розпакування зазвичай досить натиснути клавішу . Архів автоматично розпакується у файл необхідного формату. Наприклад, у файл з розширенням bin.

4. Відключити опцію захисту BIOS в BIOS Setup. Деякі материнські плати мають опцію Flash BIOS Protection в меню See CHIPSET SETUP в BIOS Setup. Необхідно відключити (встановити значення Disabled) цю опцію перед оновленням BIOS.

5. Завантажити систему без резидентних програм. Деякі програми оновлення BIOS коректно працюють тільки у відсутність резидентних програм. Тому рекомендується завантаження провести з дискети, що містить систему і файл command.com, або в DOS / Windows 9x пропустити при завантаженні autoexec.bat і config.sys.

6. Запустити програму (flash-утиліту) оновлення flash-пам'яті, що містить BIOS.

7. Часто програма оновлення додається до материнської плати. Файл оновлення BIOS повинен знаходитися в тому ж каталозі, що і програма оновлення. Доцільно запам'ятати точне ім'я файлу, що містить нову версію BIOS.

  Як правило, програми оновлення BIOS є діалоговими програмами. У процесі своєї роботи вони зазвичай запрошують:

повне ім'я файлу (з розширенням) з новою версією BIOS;

повне ім'я для збереження поточної версії (oldbios.bin);

підтвердження на оновлення (у / п).

Після закінчення процесу оновлення потрібно перезапустити комп'ютер.

Розширення PCI ROM BIOS: структура і особливості

Розширення PCI ROM BIOS розміщується в ПЗП на платі пристрою. У загальному випадку ПЗУ пристрої може одночасно містити кілька кодових фрагментів для процесорів з різною архітектурою, розташованих послідовно і вирівняних по межі кратною 512 байт. Програмний модуль розширення PCI ROM BIOS включає в себе заголовок ПЗУ, структуру даних PCI-пристрої, модуль ініціалізації і модуль робочого коду. Тема ПЗУ служить ідентифікатором при пошуку розширень PCI ROM BIOS. Структура даних PCI-пристрої грає роль додаткового ідентифікатора firmware конкретного пристрою. Модуль ініціалізації виконує первинну настройку параметрів пристрою. А модуль робочого коду служить свого роду програмним драйвером пристрою.

Модуль розширення PCI ROM BIOS може займати весь обсяг ПЗУ, але найчастіше використовується тільки його частина. Байти контрольної суми являють собою контрольну суму код відповідного сегмента від початку ПЗУ. Структура розширення PCI ROM BIOS PC / AT-сумісних ПК (тобто для одного типу процесора) наведена на рисунку 1 і докладно описана в специфікації шини PCI.

Розширення PCI ROM BIOS починається з заголовка, структура якого наведена нижче у таблиці 1. Тема ПЗУ розширення PCI ROM BIOS, на відміну від заголовка ROM BIOS ISA-пристрої, містить покажчик на структуру даних PCI-пристрої. Ця структура зчитується програмою POST, що входить в системний BIOS. Структура даних PCI-пристрою розташовується в межах 64 Кбайт від точки входу в програму розширення PCI ROM BIOS і має вигляд, наведений у таблиці

Смещение Длина, байт Значение Назначение

0h 1 55h Сигнатура ПЗУ расширения ROM BIOS

1h 1 AAh Сигнатура ПЗУ расширения ROM BIOS

2h 1 xx Размер модуля инициализации, кратный 512 байт

3h 3 xx Точка входа

6h 18 xx Резерв

18h 2 xx Указатель на структуру данных PCI-устройства.

Висновок: на даній практичній роботі я вивчив BIOS


Змн
.

Лист

№ докум.

ідпис

Дата

Арк.

1

Практична робота №5

Розроб.

Перевір.

Драч І.О.

Реценз.

Н. Контр.

Затверд.

Загальні відомості BIOS

Літ.

Аркушів

3

320 група

Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

2

Практична робота № 5

Змн.

Арк.

№ докум.

Підпис

Дата

Арк.

3

Практична робота №5




1.  РОЛЬ МАРКЕТИНГА И ПОВЫШЕНИЕ КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТИ И УЛУЧШЕНИЕ ФИНАНСОВОГО ПОЛОЖЕНИЯ ПРЕДПРИЯТИЯ [1
2. хозяйственных вопросов становится прибыль рационально организованной структурой землепользования может
3. Земельный фонд РФ
4. 00 EESTI BSOLUUTSE KLU MVd lgus kell 14
5. Какие обрабатываемые данные относятся к детерминированным б решение уравнений и систем уравнений; 2
6. Методы контроля в производстве интегральных микросхем
7. Англійська мова за кредитно-модульною системою. Посібник за програмою
8. Вариант 00 Выполнил- студент IIФДО441 гр
9. государство Понятие и признаки государства
10. 12 Сферы рационального применения видов транспорта Вопрос о сферах применения различных видов промышлен
11. Великая дидактика или Как всех учить всему
12. Нам представляется что для решения данной проблемы прежде всего необходимо тщательным образом изучить и
13. Вариант 1 Назвать типы пиломатериалов приведённых на рисунке и указать возможное их применение.
14. задание Когда я работаю это выглядит так будто я все ставлю на карту
15. Дипломная работа Правовые формы функционирования политических партий
16. да общение с множеством других людей тоже спортом скоро займусь если бабочку снять поможет психологичес
17. РЕФЕРАТ по основам экономической теории на тему - Инфляция и ее механизм Петров
18. . Лексика. Профессионализмы.
19. территория России значительно расширилась главным образом в южных и западных областях; 2 попрежнему бо
20. Тема- Етика ~ вчення про мораль План Етика ~ вчення про мораль