Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема- Excel Побудова графіків та діаграм

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-30

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 19.5.2024

Лабораторна робота № 5

Тема: Excel. Побудова графіків та діаграм.

Мета: Ознайомити студентів з видами діаграм та навчити будувати їх згідно з отриманими розрахунками.

Прилади та обладнання: персональний комп’ютер, операційна система WindowsNT4/2000/XP, програма Microsoft Office Excel.

Допуск до проведення лабораторної роботи: Виконання тестів з використанням комп’ютерної програми.

Теоретичні питання:

  1.  Основні поняття про діаграми.
  2.  Головні типи діаграм.
  3.  Структура і форматування діаграми.
  4.  Створення діаграми.

Короткі теоретичні відомості:

 Діаграми призначені для графічного відображення числових даних у звітах, на презентацій них, рекламних сторінках тощо.

Діаграми поділяються на стандартні (найбільш поширені) та нестандартні (використовуються зрідка).

Є багато типів стандартних діаграм: гістограма, графік, кругова, точкова, з областями, кільцева, поверхнева, біржова, циліндрична, конічна тощо. Кожний тип стандартної діаграми має декілька різновидів. З нестандартних використовують такі: блоки з областями, блакитна кругова, дерев'яна.

Найчастіше будують кругові, точкові, стовпчикові стандартної діаграми різних видів.                      Розглянемо три основні типи діаграм (рис. 8). Кругова діаграма відображає один відокремлений рядок чи  стовпець числових даних з таблиці у вигляді круга з секторами.  Вона демонструє співвідношення частин і цілого, де ціле відповідає 100%. Є декілька різновидів кругових діаграм (рис. 9).     

Точкова діаграма (інколи її називають X-Y діаграма) призначена для побудови традиційних математичних графіків. Для цього ж призначена діаграма-графік. На одній координатній площині можна побудувати графіки відразу декількох функцій. Заноситимемо значення аргумента в перший стовпець, а значення функцій — в другий, третій тощо. Тоді перший відокремлений стовпець у таблиці програма інтерпретуватиме як вісь X, інші — як значення одної чи кількох функцій уздовж вертикальної осі. Кількість рядків саме у такій таблиці повинна бути більшою, ніж кількість стовпців (стовпців є два для однієї функції, три — для двох функцій і т.д.).

Графік функції

Рис.8. Кругова (об'ємна), точкова і стовпцеві діаграми.

Гістограма (стовпцеві діаграма) показує числові дані з вибраних стовпців таблиці у вигляді стовпчиків. Її найчастіше використовують для ілюстрації змін у часі чи просторі.

Усі діаграми (окрім кругової) мають дві осі: горизонтальну — вісь категорій, вертикальну - вісь значень. Об'ємні діаграми мають третю вісь - вісь рядів.

Діаграма складається з багатьох елементів. Нижче наведено ті, назви яких можна прочитати на екрані, навівши на елемент курсор:

• область об'єкта-діаграми;

• область побудови діаграми;

• легенда;

• заголовок діаграми;

• вісь ряду даних;

• вісь категорій;

• вісь значень;

• ряд;

• назва осі значень;

• назва осі категорій;

• стіни, кути (в об'ємних діаграмах). Елементи діаграми є об'єктами, над якими визначені дії переміщення та дії з контекстного меню. За допомогою контекстного меню найчастіше виконують команду Формат елемента. За її допомогою можна, зокрема, замалювати рамку, в якій є елемент, деяким кольором чи текстурою.

Діаграми будують програмою, яка називається Майстер діаграм. Її можна запустити двома способами:

• натисканням на кнопку Майстер діаграм на панелі інструментів;

• командами з меню Вставити Діаграму.

Рекомендують перед запуском майстра виокремлювати діапазони з даними, які треба графічно відобразити. Це, зазвичай, суміжні рядки чи стовпці (часто з назвами). Щоб виокремити несуміжні діапазони, потрібно натиснути _ на клавішу Ctrl. Рис. 9 Перший крок майстра діаграм.

Під керівництвом майстра виконують чотири кроки"

Крок 1: вибирають тип і вигляд діаграми (рис. 9).

Крок 2: задають діапазони з даними (якщо вони не були вибрані).

Крок 3: задають параметри (підписи, легенду) діаграми.

Крок 4: зазначають куди заносити діаграму (на окрему чи поточну сторінку).

Щоб перейти до наступного кроку, натискають на кнопку Далі, а щоб повернутися назад — на кнопку Назад.

Можна пропустити один чи два кроки, натискаючи відразу на кнопку Далі. Щоб завершити (часто достроково) роботу майстра діаграм і отримати діаграму, натискають на кнопку ГОТОВО.

Зміни у створеній діаграмі можна зробити за допомогою контекстного меню елементів, команди Діаграма або панелі інструментів з назвою Діаграма.

Щоб вставити в діаграму опущений елемент використовують команди Вставити ^> Діаграма ^ Параметри діаграми тощо.

Тип діаграми можна будь-коли поміняти. Для цього діаграму треба вибрати, викликати майстра діаграм, вибрати інший тип і натиснути на кнопку ГОТОВО. Виконуючи практичну роботу, по-експериментуйте з різними типами і видами діаграм.

Порядок виконання роботи:

  1.  Запустіть програму Microsoft Office Excel.

Вправа №1. Побудова діаграм та графіків згідно отриманих розрахунків.

  1.  

Зробіть таблицю з назвою "Товарний чек".

  1.  Виділіть діапазон з назвами предметів і діапазон з сумами, які треба заплатити. Під час виділення несуміждних діапазонів користуйтесь Сtrl.
  2.  Запустіть Майстра діаграм і виконайте перший крок: задайте тип і вигляд діаграми. Тип: СтандартніКруговаВигляд: Об’ємнаДалі.
  3.  Наступний (другий) крок можна пропустити, тому, що джерело даних задане виділенням.
  4.  Задайте параметри діаграми. Дайте діаграмі назву: "Купівля канцтоварів" тощо. В закладці Легенда розмістіть легенду в зручному для вас місці (зверху, зліва, справа чи внизу). В наступній закладці поексперементуйте з підписами: категорія, категорія і частка, значення. Вимкніть Ключі легенди і Лінії виноски. Натисніть на кнопку Далі.
  5.  Помістіть діаграму на поточній сторінці (це крок 4) і натисніть на кнопку Готово.
  6.  Отриману діаграму розтягніть, щоб домогтися якнайкращого розташування графіки та підписів і перемістіть її нище числової таблиці. Щоб перемістити діаграму, натисніть над вибраною діаграмою на ліву клавішу миші і зачекайте, щоб вказівник став хрестоподібним - перетягніть вказівник у потрібне місце.
  7.  Сформатуйте заголовок. Підведіть вказівник до заголовка, зачекайте, щоб побачити назву елемента і викличте контекстне меню заголовка. Виконайте команду Формат заголовка: замалюйте зазву жовтим кольором; задайте тип лінії рамки і її колір (зелений) з тінню. Шрифт заголовка можна не змінювати. ОК.
  8.  Сформатуйте область діаграми. Активізуйте контекстне меню області діаграми. Виберіть контекстне меню Формат області діаграми. У Способі заливки виберіть текстуру (закладка Текстура). ОК.
  9.  Підберіть колір для легенди.
  10.  Збережіть книжку на диску з попередньою назвою.

  1.  Побудуйте графік функції. Наприклад, виберемо функцію y = 3sinx. Побудуйте таблицю значень цієї функції  для значень x та y на проміжках [-5;5] з кроком h=1. Для цього перший рядок, починаючи з клітини В1 заповніть автозаповненням значеннями x: -5, -4, виділіть дані значення і перетягніть по горизонталі до значення 5. У клітину В2 введіть формулу =3*sin(В1) і скопіюйте її у діапазон В2:L2.

  1.  Виділіть два рядки Аргумент (x) і Функція y(х) зі значеннями.
  2.  Побудуйте графік функції. Викличіть Майстер діаграм. Задайте тип діаграми Графік (для даної функції краще вибрати закладку Нестандартні і вибрати тип Гладкие графики). Натисніть кнопку Далі.
  3.  Переконайтесь, що в закладці Діапазон даних встановлено перемикач Ряди в стороках. Перейдіть на закладку Ряд, в полі Ряд станьте курсором на х і натисніть кнопку Удалить. В полі Подписи оси Х клацніть на кнопку згортання діалового вікна . Виділіть діапазон  В1: L1. Знову натисніть на кнопку згортання діалового вікна  (в даному полі повинно з’явитись значення виділеного вами діапазона). Натисніть кнопку Далі.
  4.  Задайте параметри графіка. Введіть заголовок  Графік функції  Підпишіть осі Х - Час, Y - Шлях  Поексперементуйте з iншими закладками  Далі.
  5.  Розмістіть діаграму на сторінці. Натисніть на кнопку Готово.
  6.  Розмалюйте усі елементи діаграми на свій смак.
  7.  Збережіть сторінку з діаграмою в папці C:\Stydent\KC-2_.

  1.  Побудуйте графік функції від двох змінних z = x2 - y2.

Побудуйте таблицю значень цієї функції  для значень x та y на проміжках [-2;2] з кроком h=0,2. Для цього перший рядок, починаючи з клітини В1 заповніть значеннями x: -2, -1,8, виділіть дані значення і перетяніть по горизонталі до значення 2. Аналогічно заповніть перший стовпець значеннями y, починаючи з клітини А2, А3... У клітину В2 введіть формулу =В$1^2 - $A2^2 і скопіюйте її у прямокутний діапазон В2:V22.

Запустіть майстер побудови діаграм і виберіть тип діаграми Поверхня  Готово. Отримана поверхня називається сідлом або гіперболічним параболоїдом.

  1.  Збережіть діаграми і графіки всіх функцій в папці C:\Stydent\KC-2_.


Контрольні запитання

1.Яке  призначення діаграм?

2. Які є типи діаграм?

4. Які є види кругової діаграми?

5. Які осі мають діаграми?

6. З яких елементів складається діаграма?

7. Як отримати на екрані назву елемента діаграми?

8. Які дії визначені над елементами діаграми?

9. Як розмальовувати елемент діаграми?

10. Яке призначення Майстра діаграм?

11. Як виокремити несуміжні діапазони даних?

12. Як працює Майстер діаграм?

13. Як вилучити діаграму зі сторінки?

14. Для чого використовують кругові діаграми?

15. Нарисуйте ескіз стовпцеві діаграми.

16. Як підписати осі діаграми?

17.  Як зробити зміни в діаграмі?

18. Як увімкнути панель інструментів Діаграма?

19. Для чого використовують стовпцеві діаграми?

20. Яке призначення панелі інструментів Діаграма?

21. Як перемістити діаграму у потрібне місце?

22. Як скопіювати діаграму на іншу сторінку?

23. Як розтягнути діаграму? Як сформувати заголовок діаграми?

24. Як повернути діаграму? Як змінити тип діаграми?

PAGE  1




1. Контрольная работа- Условия выращивания хряков-осеменителей и требования к их племенным качествам
2. Тема- Розрахунок санітарнозахисної зони СЗЗ для джерела електромагнітного випромінювання Мета- ознайом
3. Тотальное управление деньгами
4. Иерархическая система
5. Я счастлив что в моей творческой профессиональной жизни появляются такие звезды как Никита
6. Розрахунок кількісних та якісних показників роботи сортувальної станції
7. тема вспомогательных слаботочных контактов служит для согласования работы контактора с другими устройствам.html
8. У місті ріс У місті згинув
9. бизнес плана является получение кредита на разработку обучающего пособия по работе с программным пакетом Elect
10.  Текущее состояние и актуальные проблемы функционирования сферы образования 3
11. тема system lymphticum состоит из лимфатических узлов лимфатических сосудов лимфатических сплетений лимфатичес
12. 183-37 Министерство образования и науки Республики Казахстан Павлодарский государствен
13. контракт 1637 Ермилов Роман Юрьевич Преподавательконсультант
14. е изд. испр. и доп.html
15. тема органів державної податкової служби 4
16. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ по выполнению контрольных и курсовых работ для слушателей 4 курса юридическо
17. ТЕМА 1. Информационные технологии Информационные системы и информационные технологии ИТ
18. тематическом анализе; комплексные числовые ряды изучаются в комплексном анализе; Важнейший вопр
19. Історія французької реклами
20. The phoneme is functionl unit