Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

рефератов института КИМО www

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-30

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 10.5.2024

База лекций и рефератов института КИМО www.kimo.non.ru

Методи педагогічних досліджень поділяються на 3 великі групи:

1) соціографічні методи (у нас вони називаються статистичні або соціологічні методи)

2) експериментальні методи.

Педагогічний експеримент має за завдання здіснення впливу людини на людину з метою її соціальної адаптації. Педагогічні експерименти умовно поділяється на дві групи: природні (або натуральні) експерименти і експерименти штучні (або організовані).

Природний експеримент складається в тому, що педагог залишає підопічних у їхньому середовищі, нічого не змінюючи, підбирає необхідні методи роботи і спостерігає на реакцію вихованців, на те, як вони сприймають його вплив в їх природному середовищі.

В умовах штучного експерименту педагог поділяє своїх вихованців на дві групи: групу контрольну та експериментальну. Група контрольна залишається в типових для себе умовах, а в групі експериментальній здійснюються заходи педагогічного впливу.

3) історичні методи (на Заході використовують інші поняття: методи історичного аналізу і методи порівняльного аналізу). Ці методи тісно пов'язані з історією педагогіки та порівняльною педагогікою.

Дослідник в першу чергу досліджує різноманітні джерела: архівні, монографічні (наукові) з обраної проблеми, потім конфронтує здобуті результати і на підставі цього результаті визначає, що є правдивим та фальсифікованим, і робить висновки про стан розвитку педагогічної науки в певну епоху.

(??)

Педагогічні дослідження специфічні тим, що вони вимагають від дослідника концептуально-(??) мислення та парадигмального підходу.

Парадигма – модель, зразок, згідно якій здійснюється певна діяльність.

Альтернативна педагогіка.

Альтернативна педагогіка – це або напрямок розвитку сучасної педагогічної думки, який є в багатьох відношеннях антиподом традиційній педагогіці.

З точки зору альтернативної педагогіки, вся педагогіка що існувала донедавна є тоталітарною, маніпуляційною, оскільки передбачала здійснення впливу людини на людину (маніпуляцією іншою людиною).

Прочитати Ж.-Ж. Руссо "Еміль або про виховання", щоб зрозуміти викладача.

Основні напрямки педагогіки:

1) йорданівська педагогіка. Виникла на межі 19-20 ст. в Кракові (названа на честь польського педагога Йордана). Це система патріотичного і фізичного виховання. Важливим постулатом йорданівської педагогіки є те, що для того, щоб людина могла виконувати свої суспільні обов'язки. вона повинна знаходитися в умовах, дуже близьких до спартанських, бути завжди готовим до боротьби.(??)

2) система Марії Монтесорі. Ця система здебільше торкається дошкільного виховання. Початком формування цієї системи можна назвати 1907 рік, коли у Римі було створено "Будинок дитини", де М.Монтесорі почала здійснювати свою діяльність.

Суть: максимальне використання в педагогічній діяльності принципу природи відповідності. Дитина повинна сама визначати напрямки свого розвитку, а викладач і вчитель повинен лише допомагати в цьому. Навчально-виховна діяльність здійснюється на основі реалізації творчих завдань, які дитина реалізує самостійно. Це мінімальне нав'язування педагогом своїх поглядів і установок.

3) вальдорфська педагогіка (або педагогіка циклічного розвитку). Пов'язана вона з ім'ям видатного німецького педагога Рудольфа Штайнера, який розробив її основні засади. Оформилася ця система в 1919 році, коли власник тютюнової компанії Вальдорф Асторіа замовив Штайнеру опрацювання авторської моделі навчального закладу, який мав бути відкритий при компанії Вальдорфа.

Суть цієї системи полягає в тому, що навчання і виховання здійснюється за циклічним принципом. На думку Штайнера, розвиток людини поділяється на цикли: фізичний цикл, емоційний цикл і інтелектуальний. Послідовність зміни цих циклів – 7 років.

4) антипедагогіка. Це напрямок альтернативної педагогік, який виник в 70-ті роки в ФРН. Одним з творців був Мендель. Це вкрай революційний напрямок. Її називають також педагогікою імпульсів, оскільки педагог не має права на вплив на дитину, а педагогічний процес будується на підставі імпульсів.

ТЕМА №3. Стан та перспективи розвитку системи освіти в Україні.

1991 рік – Закон "Про освіту". Найсуттєвіші зміни – 1993 рік.

Завдання молодшої школи – закласти основи наукового світогляду дитини і дати елементарні навички та знання з читання, рахування.

На семінар – ККЗ по трьом темам.




1. НАУКА МОСКВА 1989 АКАДЕМИЯ НАУК СССР ИНСТИТУТ МИРОВОЙ ЛИТЕРАТУРЫим
2. сместившийся вниз по склону под действием силы тяжести массив слоистых или массивных горных пород
3. ОРЕХОВОЗУЕВСКИЙ ПРОМЫШЛЕННО ЭКОНОМИЧЕСКИЙ КОЛЛЕДЖ ИМЕНИ САВВЫ МОРОЗОВА МО Рассмотрено на засед
4.  Экономика Украины находится на стадии выхода из кризисного состояния
5. Тема НАЗВАНИЕ РАБОТЫ Реферат по учебной дисциплине История России выполн
6. Цель отпуска ~ получение окончательной структуры и свойств стали.html
7. Реферат з педагогіки Формування творчої толерантної особистості майбутнього педагога шляхом використан.html
8.  Определяем расчетный крутящий момент где Т ~ номинальный крутящий момент передаваемый муфтой;
9. Тема 1 Соціальна профілактика як аспект соціальної політики держави ПЛАН Сутність соц
10. 1- решателя интерпретатора; рабочей памяти РП называемой также базой данных БД; базы знаний БЗ;
11. Цзы IVIII вв до нэ
12. Опросника темперамента Я
13. конфедерацией федерацией парламентской 4 смешанной Россию как демократическое государств
14. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата філологічних наук Київ 2007.html
15.  Определение потока и индукции магнитного поля
16. РЕФЕРАТ Несторлітописець бл
17. Стилистические особенности прозы И С Шмелева и Б Акунина
18. Особенности размещения производительных сил в Ярославском крае (экономико-исторический аспект)
19. за теплолюбия растений в средней полосе можно применять лишь те виды у которых цветение проходит на текуще
20. Характеристика діяльності інформаційного агенства Рейтер