Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Реферат на тему- Конституція УСРР 1929 року

Работа добавлена на сайт samzan.net:



КОЛЕДЖ ПОДІЛЬСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО АГРАРНО-ТЕХНІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Реферат на тему:

«Конституція УСРР 1929 року».

Підготувала студентка

групи П-211

Крушановська Т. О.

Перевірив викладач

юридичних дисциплін

Ковальчук Л. О.

м. Камянець – Подільський

2013 р.

План

  1.  Конституція УСРР 1929 року
  2.  Право УСРР 1929 року
  3.  Суверенні правила Конституції УСРР 1929 року
  4.  Загальна характеристика Конституції УСРР 1929 року

Вступ

Над пошуками розв’язання так званої української справи -  проблеми відновлення і побудови української державності працювало чимало поколінь українців. Її започаткувати ще кириломефодіївці і розвинули М. Драгоманов,
М. Грушевський, В. Липинський, Ю. Бачинський, Іван Франко, Д. Донцов та ін. Наприклад, М. Драгоманов бачив Україну як автономну державну одиницю у складі демократичної Росії. М. Грушевський аж до
IV Універсалу Центральної Ради (1918) розглядав Україну як Федеративну частину знову ж таки демократичної російської держави. С. Рудницький вже у перших своїх працях стояв на позиціях самостійництва. Не автономія, не федеративна частина іншої держави, а самостійна незалежна, суверенна держава  Європи – такою уявляв собі учений Україну. « Для всіх Українців, - писав він, - державна самостійність України повинна бути єдиною кінцевою метою». Конституцією 1929 року, не можна назвати основоположними законами країни ні за формою, ні за змістом, оскільки тогочасна Україна була квазідержавою, право якої за змістом було декларативним, політичним, формальним.

1.

Всеукраїнський з'їзд рад у Харкові 15 травня 1929 р. затвердив нову, другу Конституцію УСРР. Складалася вона з 82 статей, 5 основних поділів (розділів) та 8 підрозділів, була самостійною, не схожою на Конституцію Союзу, укладена українською мовою.

Перший поділ містив загальні засади: УСРР є соціалістична держава, заснована на диктатурі пролетаріату та владі рад робітничих, селянських і червоноармійських депутатів.

Другий поділ "Організація радянської влади" містив дві частини з підрозділами:

1.)      Органи центральної влади: а) Всеукраїнський з'їзд Рад - вищий законодавчий орган влади в державі, мав скликатися 1 раз на 2 роки (раніше - щорічно); б) Всеукраїнський Центральний Виконавчий Комітет (ВУЦВК) - обирався з'їздом як постійно діючий посесійно законодавчий орган влади; в) Президія ВУЦВК діяла між сесіями ВУЦВК і мала теж законодавчі функції як орган верховного правління; г) Рада Народних Комісарів - уряд держави складався з галузевих наркоматів на чолі з наркомами, очолювався головою РНК; д) Народні комісаріати УСРР - на них покладалося галузеве управління і законодавча ініціатива;

2.)     Органи місцевої влади - ними проголошувалися: а) з'їзди рад; б) виконавчі комітети, утворені з'їздами; в) ради депутатів на місцях - міські, селищні та сільські. Визначалася їхня компетенція.

Новими були поділ III - "Про виборчі права", поділ IV "Про бюджет УСРР", а також статті про наявність у складі УСРР Молдавської Автономної Соціалістичної Радянської Республіки та про столицю держави м. Харків.

В цілому ж Конституцією 1929 р. було підведено підсумок правотворчості і кодифікацій 20-х pp. Вона логічно завершила процес становлення українського радянського права.

2.  

Право УСРР:

а) конституційне право;

б) цивільне право;

в) сімейне право;

г) трудове право;

д) земельне право;

е) кримінальне право;

ж) виправно – трудове право;

з) адміністративне право.

3.

 Конституція УРСР 1929 року встановила такі суверенні правила:

     -   Право самостійно, без наступного затвердження органами Союзу РСР, приймати свою власну Конституцію, в якій враховані національні особливості і яка відповідає Конституції Союзу РСР в цілому.

-   Право на територіальне верховенство. Територія Української РСР не могла бути зміненою без її згоди ;Право на створення своїх власних органів державної влади і органів державного управління (була побудована на зразок системи, встановленої Конституцією Української РСР 1919 р.);

-   Право прийому до громадянства Української РСР. В досоюзний період громадянство визначалося і регулювалося поточним законодавством.

-   Право на обрання повноважних представників Української РСР до складу ради Національностей Центрального Виконавчого Комітету Союзу РСР.

-   Право здійснення законодавства і управління в межах компетенції, встановленої Конституцією СРСР і конституцією УРСР;

-   Право ВУЦВК на здійснення законодавчої ініціативи у найвищих органах Союзу РСР.

Відповідно до Конституції СРСР, Конституція УРСР 1929 року визначила численне коло питань, з яких Українська РСР здійснювала свою державну владу самостійно. Конституція Української РСР 1929 року залишила в силі всі ті гарантії свободи трудящих, які були встановлені Конституцією УРСР 1919 року. Але Конституція Української РСР 1929 року мала й сумні наслідки. Надання великої влади місцевим органам призвело до перекручувань державної політики, а це виявилось в бездушне адміністрування (виселення і знищення найбільш працездатної частини селянства і інтелігенції). Конституція дала поштовх до занепаду сільськогосподарського виробництва в Україні, що призвело до голодомору 1932—1933 років (всі кошти направлялись тільки на індустріалізацію, безжально вилучалось із сільськогосподарського виробництва). Ця Конституція закріпила диктатуру пролетаріату, що в подальшому зробило неможливим розвиток приватної власності і відкинуло Україну від магістралі світового розвитку.

4.

Конституція Української СРР 1929 склалася на основі тих змін у державному будівництві, в політичному та економічному житті УСРР, які відбулися в період з 1919 по 1929 рік, на базі першої конституції — Конституції СРСР 1919 року, на відбитих в ній принципах пролетарського інтернаціоналізму і соціалістичного демократизму. Конституція 1929 року, як і всі прийняті раніше радянські конституції, породжена в одних і тих же історичних умовах перехідного від капіталізму до соціалізму періоду. Як перша, так і друга конституція СРСР являли собою конституції диктатури пролетаріату, конституції соціалістичного типу.

В цьому і полягає причина наступності основних і вирішальних принципів, а також окремих положень у перших двох конституціях радянської України.

Конституція 1929 року, як і перша Конституція УСРР, законодавча закріпила принципи диктатури пролетаріату і республіку Рад як державну форму цієї диктатури. Ст. 1 Конституції гласила:

«Українська республіка є соціалістичною державою робітників і селян.

Вся влада в межах Української Соціалістичної Радянської Республіки належить Радам робітничих, селянських і червоноармійських депутатів».

Конституція УРСР 1929 року Законодавчо закріпила створені за роки Радянської влади в Україні основи нового економічного ладу, які були вирішальними передумовами для здійснення соціалістичної перебудови всього народного господарства на базі індустріалізації країни і колективізації сільського господарства.

Конституція УСРР 1929 року, як і перші радянські конституції, закріпила рівноправність громадян, незалежно від їх расової і національної належності, та проголосила суперечним основним законам Української Радянської Республіки.

Висновок:

Конституція УСРР 1929 року, як і перші радянські конституції, закріпила рівноправність громадян, незалежно від їх расової і національної належності, та проголосила суперечним основним законам Української Радянської Республіки встановлення або допущення будь – яких привілеїв чи переваг з причин расової або національної належності, а також будь – яке обмеження рівноправності національних меншостей.

Українська СРР, беручи до уваги непорушну волю молдавського народу до оформлення свого державного існування в складі Української Соціалістичної Радянської Республіки, об’єдналась з молдавським народом на основі створення в складі УСРР Молдавської Автономної Радянської Соціалістичної Республіки.

Конституція УСРР 1929 року зберегла в силі ряд принципів Конституції 1919 року. Разом з тим у новій Конституції УСРР не були викладені деякі застарілі положення Конституції 1919 року (наприклад, про диктатуру пролетаріату і бідніше селянство, про відмирання держави та ін.)

Нові, особливо важливі положення Конституції УСРР 1929 року, що мали велике принципове значення у порівнянні з Конституцією 1919 року, знайшли своє відображення у ст. 2 і 3 Конституції, в яких було висвітлено змінене правове становище УСРР та законодавче закріплення основних принципів Радянської Федерації суверенітету Української ССР.

Відповідно до Конституції УСРР, Конституція УСРР 1929 року визначила численне коло питань, з яких Українська СРСР здійснювала свою державну владу самостійно. Конституція УСРР 1929 року залишила в силі всі ті гарантії свободи трудящих, які були встановлені Конституцією УСРР 1919 року. Але Конституція УСРР 1929 року мала й сумні наслідки. Надання великої влади місцевим органам призвело до  перекручувань державної політики, а це виявилось з бездушним адмініструванням (виселення і знищення найбільш працездатної частини селянства і інтелігенції).  Конституція дала поштовх до занепаду сільськогосподарського виробництва в Україні, що призвело до голодомору 1932-1933 років (всі кошти направлялись тільки на індустріалізацію, безжально вилучалось із сільськогосподарського виробництва). Ця Конституція закріпила диктатуру  пролетаріату, що в

подальшому зробило неможливим розвиток  приватної власності і відкинуло Україну від магістралі світового розвитку.

Література:

  1.  Таранов А. П.— Історія конституції Української Радянської Соціалістичної Республіки.— Видавництво академії наук Української РСР.— Київ— 1957р.
  2.  Українська Радянська Енциклопедія.— том. 5.-Головна редакції Української Радянської Енциклопедії.— Київ— 1980р.
  3.  Дубина К. К.— История Украинской ССР.— том. 2.— Издательство «Наукова думка».-Киев— 1969 г.
  4.  Слюсаренко А. Г.,Томенко М.В.— Історія Української Конституції.— Київ— 1993.
  5.  Політичний словник. Редакція: В.К.Врублевський, В.М.Мазур, А.В.Мяловицький. Видання друге. Головна редакція УРЕ. Київ. 1976. стор. 258




1. Курсовая работа- Учет безналичных расчетов
2. Сегментации туристского рынка
3. Контрольная работа- Руководство и власть
4. 54 Реферат на тему-
5. Судьба крестьянства в произведениях М.А.Шолохов
6. ТЕМА 8. ГРОШОВОКРЕДИТНА СИСТЕМА ФРАНЦІЇ
7. 200г яйцо 3 шт
8. от Декарта до Гегеля
9. Реферат- Лидерство в организации
10. Явления слияний и поглощений в России и странах ЦВЕ - рост продолжается
11. ЮРИДИЧЕСКИЙ КОЛЛЕДЖ БЕЛОРУССКОГО ГОСУДАРСТВЕННОГО УНИВЕРСИТЕТА Утверждаю
12. Лекция 2- Медикосоциальные аспекты демографии Демография изучает закономерности явлений и процессов в
13. Лекция ’4 Онтогенез людини Мета- Знайомство з періодизацією онтогенезу людини критичними періодами та мо
14.  Основные правила поведения при болях в спине 2
15. Предприниматель всегда ориентируется на цели которые ставит перед собой перед предприятием на достижение
16. системы мастер наносит на тело клиента лосьон в состав которого входит натуральный пигмент Dihydroxycetone DH Диги
17. Учебное пособие- Гигиена труда медицинских работников
18. КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ для студентів денної та заочної форм навчання галузі знань 0305 Економіка та підприєм
19. Доверенность сущность и содержание
20.  Определите тип связи слов в словосочетаниях 1