Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата географічних наук

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Київський національний університет імені Тараса Шевченка

Бородієнко Олександра Володимирівна

УДК 911.3 (7)+332.135

СУСПІЛЬНО-ГЕОГРАФІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ

СИСТЕМИ РЕГІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ ІНТЕГРАЦІЇ В ПІВНІЧНІЙ АМЕРИЦІ

11.00.02 –економічна та соціальна географія

Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата географічних наук

Київ –


Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі країнознавства і туризму географічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Науковий керівник: доктор географічних наук,

професор Яценко Борис Павлович,

завідувач кафедри країнознавства

і туризму географічного факультету

Київського національного

університету імені Тараса Шевченка.

Офіційні опоненти: доктор географічних наук,

професор Балабанов Геннадій Васильович,

завідувач кафедри країнознавства

Київського міжнародного університету.

 

кандидат географічних наук,

доцент Смаль Валентина Володимирівна,

заступник директора Інституту соціальної економіки та менеджменту Київського славістичного університету.

Провідна установа:  Львівський національний університет імені Івана Франка, географічний факультет, кафедра економічної і соціальної географії, м.Львів.

Захист відбудеться “18”квітня 2005 року о  15.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.001.07 при Київському національному університеті імені Тараса Шевченка за адресою: Київ, вул. Васильківська, 90, географічний факультет, ауд.212.

З дисертацією можна ознайомитись у науковій бібліотеці Київського національного університету імені Тараса Шевченка (вул. Володимирська, 58).

Автореферат розісланий “10” березня 2005 р.

Вчений секретар спеціалізованої

вченої ради доктор географічних наук,

професор         С.І.Іщук

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Динамічність світового розвитку, що характеризується кардинальними змінами геополітичної ситуації в зв’язку з появою на рубежі XX-XXI ст. на політичній карті нових незалежних держав, викликає до життя необхідність розробки та постійного вдосконалення зовнішньоекономічної стратегії України. Одним із важливих напрямів геостратегії України є взаємодія з Північноамериканським центром сили, інтеграційною системою якого є НАФТА –Північноамериканська угода про вільну торгівлю. Дослідження феномену Північноамериканської інтеграції є цікавим не тільки з точки зору розуміння загальної теорії інтеграції, але й як повчальний аналог при формуванні зовнішньої політики і зовнішньоекономічної стратегії України, особливо за умови її потенційної участі в регіональних інтеграційних процесах. Крім того, сучасні тенденції розвитку світогосподарської системи (основними суб’єктами міжнародних відносин поруч з окремими національними господарствами стають ТНК та крупні регіональні інтеграційні об’єднання) викликають до життя необхідність позиціювання господарського комплексу України в нових умовах. Для України, яка з одного боку має потужний інтеграційний потенціал, а з іншого –повільно та болісно інтегрується в світогосподарську систему, життєво необхідною є розробка наукового підгрунтя зваженої державної політики і зовнішньоекономічної стратегії в цьому напрямі. Це ставить перед суспільними географами завдання більш повного, системного дослідження феномену регіональної економічної інтеграції, яке доповнило б уявлення про регіональні інтеграційні процеси, які базуються переважно на узагальненні результатів економічної та політичної взаємодії країн Європи.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана у відповідності із напрямом наукової роботи кафедри країнознавства і туризму географічного факультету (тема №97121 номер держреєстрації 0197U003170).

Об’єкт та предмет дослідження. Об’єктом дисертаційного дослідження є система регіональної економічної інтеграції в Північній Америці.

Предметом дослідження є суспільно-географічні чинники формування системи регіональної економічної інтеграції в Північній Америці.

Мета і задачі дослідження. Метою роботи є вивчення суспільно-географічних аспектів формування інтеграційної системи в Північній Америці, розкриття специфіки перебігу тут інтеграційних процесів, доповнення методики вивчення інтеграційних угруповань з точки зору теорії суспільної географії.

В зв’язку з цим перед дисертаційним дослідженням стоять наступні задачі:

виявити сутність системи регіональної економічної інтеграції, проаналізувати суспільно-географічні відношення і зв’язки, які цементують дану геопросторову систему;

виявити суспільно-географічні чинники розвитку системи регіональної економічної інтеграції в Північній Америці ;

доповнити систему методів дослідження суспільно-географічних чинників формування системи регіональної економічної інтеграції в Північній Америці;

проаналізувати особливості спеціалізації в міжнародному географічному поділі праці (МГПП) зовнішньоекономічних комплексів (ЗЕК) США, Канади й Мексики; виявити ступінь їх залежності і взаємодоповнюваності; провести аналіз порівняльних переваг господарств країн-учасниць НАФТА; виявити напрями і поля взаємодії господарств країн регіону;

доповнити суспільно-географічне дослідження комплексним аналізом геополітичних чинників становлення і розвитку системи регіональної економічної інтеграції в Північній Америці.

Методологія, методи, використані матеріали. Методологічною базою дослідження є основні положення: теорії суспільної географії (теоретико-методологічні аспекти вивчення суспільно-територіальних систем та їх територіальної організації), закладені в працях Е.Б.Алаєва, М.М.Паламарчука, М.Д.Пістуна, Ю.Г.Саушкіна, О.Г.Топчієва; міжнародної економіки та міжнародних економічних відносин (теорія порівняльних переваг, теорії міжнародного географічного поділу праці (МГПП) та міжнародного руху факторів виробництва, теоретичні аспекти регіональної економічної інтеграції), які досліджувались українськими та зарубіжними вченими –Б.Балассою, Дж.Вайнером, Т.С.Вертинською, О.П.Кирєєвим, Т.В.Лавровською, П.Х.Ліндертом, А.С.Філіпенком, Ю.В.Шишковим; географії світового господарства та економічної та соціальної географії зарубіжних країн (територіальна організація систем світового господарства, особливості територіальної організації господарських комплексів країн досліджуваного регіону), представлені в працях В.В.Вольського, М.М.Книш, О.І.Шаблія, В.М.Юрківського, Б.П.Яценка; політичної географії та геополітики (основні геополітичні концепції, понятійно-термінологічний апарат політичної географії та геополітики, теоретико-методологічні засади вивчення геополітичного положення (ГПП) держави), закладені в працях О.М.Дергачова, М.С.Дністрянського, В.А.Колосова, Я.Б.Олійника, О.М.Паламарчука, Е.А.Позднякова, А.В.Степаненка.

Найбільш доцільним в процесі дослідження суспільно-географічних чинників формування системи регіональної економічної інтеграції в Північній Америці представляється синтез наступних методів: діалектичного, геопросторового аналізу, історичного, порівняльно-географічного, літературного, статистико-математичних та картографічного.

В процесі виконання дисертаційної роботи використані матеріали статистичної звітності ООН (в тому числі ЮНКТАД, МВФ), МБРР, Департаменту іноземних справ і міжнародної торгівлі США, Міжнародної організації праці, ГАТТ/СОТ.

Наукова новизна дисертаційного дослідження полягає в:

-систематизації, доповненні і застосуванні методики комплексного суспільно-географічного дослідження системи регіональної економічної інтеграції, особливості якої полягають в послідовному дослідженні геопросторових економіко-географічних, соціально-демографічних, геополітичних та історичних чинників формування системи регіональної економічної інтеграції;

-розкритті суті системи регіональної економічної інтеграції на Північноамериканському континенті; виявленні зв’язків і системоутворюючих відношень між елементами системи;

-застосуванні методу оцінки порівняльних переваг в процесі аналізу ЗЕК країн-учасниць НАФТА, що дозволило зробити висновки про порівняльні переваги ЗЕК США, Канади й Мексики, які можуть прислужитися при розробці зовнішньоекономічної стратегії України в цьому регіоні;

-комплексному аналізі геопросторових процесів і тенденцій, які виникають в господарських комплексах країн-учасниць НАФТА в умовах системи регіональної економічної інтеграції;

-розробці концепції впливу геополітичних факторів на становлення і функціонування системи регіональної економічної інтеграції в Північній Америці; введенні критеріїв віднесення країн, регіонів та угруповань до поля геостратегічних інтересів держави; виявленні складових полів геостратегічних інтересів США, Канади й Мексики й характеристиці їх особливостей.

Практичне значення отриманих результатів. Методичні прийоми та теоретичні узагальнення дисертаційної роботи можуть бути використані в процесі проведення аналізу інших регіональних інтеграційних угруповань, а також в процесі виявлення  порівняльних переваг господарства України з метою їх реалізації на світових ринках. Основні висновки та теоретичні узагальнення можуть бути враховані в процесі розробки державної політики та зовнішньоекономічної стратегії України щодо країн-членів НАФТА. Матеріали роботи використовувались при розробці навчальних програм курсів “Країнознавство”, “Географія світового господарства”, “Географія міжнародних економічних відносин”, “Політгеографія та геополітика регіонів”, які викладаються на кафедрі країнознавства і туризму географічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Висновки дисертаційного дослідження були враховані при розробці планової теми Інституту соціології НАН України „Формування нового соціального ареалу життя особистості в умовах глобальних змін” (довідка про впровадження №285/215 від 21.10.2004). Теоретичні узагальнення та основні висновки дисертації були використані в процесі розробки тем „Держава в умовах розбудови інформаційного суспільства”, „Пріоритети інноваційної діяльності України задля інтеграції в глобальну інформаційну інфраструктуру”, „Світові тенденції розвитку мереж зв’язку”, які викладаються фахівцям галузі електрозв’язку на кафедрі управління, економіки і фінансів Головного навчального центру ВАТ „Укртелеком” (довідка про впровадження №869/01-7 від 12.05.2004 р.).

Особистий внесок дисертанта у розробку наукових результатів, що виносяться на захист. Дисертаційне дослідження є одноосібно написаною науковою працею, в якій представлено авторське бачення передумов та перебігу інтеграційних процесів в Північній Америці. Доповнена, систематизована та реалізована методика суспільно-географічного дослідження системи регіональної економічної інтеграції дозволила всебічно дослідити геопросторові процеси і тенденції, які виникають в господарських комплексах США, Канади й Мексики в умовах поглиблення інтеграційних процесів в регіоні. Запропонована автором концепція впливу геополітичних факторів на систему регіональної економічної інтеграції дозволила виявити особливості полів геостратегічних пріоритетів країн-членів НАФТА і спрогнозувати подальший хід інтеграційних процесів в регіоні.

Апробація результатів дисертаційного дослідження. Основні положення та висновки дисертаційного дослідження доповідались: на засіданні кафедри країнознавства і туризму географічного факультету (Київ, 2003, 2004); на ІІ Міжнародній науково-практичній конференції, присвяченій 130-річчю Українського географічного товариства та 70-річчю географічного факультету (Київ, 2003); на науково-практичній конференції “Природничі науки на межі століть” (Ніжин, 2004).

Публікації. Основні положення та результати досліджень опубліковані в трьох наукових статтях загальним обсягом 2.0 д.а. та матеріалах двох наукових конференцій обсягом 0.3 д.а.

Обсяг і структура дисертаційної роботи. Робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаної літератури, додатків.

Дисертацію викладено на 166 сторінках, вона містить 36 таблиць, 16 додатків, 33 рисунки, в тому числі 9 картосхем, список використаної літератури налічує 107 джерел.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

В першому розділі “Теоретичні засади вивчення регіональних інтеграційних утворень” обгрунтована доцільність використання системного підходу в процесі дослідження суспільно-географічних чинників формування системи регіональної економічної інтеграції в Північній Америці. Основні постулати теорії систем та характеристики геосистем як сукупності географічних об’єктів з системою просторових (територіальних) зв’язків (системоутворюючих відношень) між ними дозволяють, на нашу думку, представити регіональну економічну інтеграцію як складну геосистему (рис.1).

Застосування системного підходу дозволяє представити процес регіональної економічної інтеграції як систему відношень і зв’язків між елементами. В якості елементів системи S-Sна мікрорівні виступають окремі фірми, корпорації, банки, на мезорівні –національні господарства (G та G). Взаємодія між елементами на мікрорівні визначається горизонтальними і вертикальними зв’язками: технологічними (внутріфірмова торгівля в процесі кооперування, внутріфірмова та міжфірмова поставка технології); відтворювальними (надання управлінського досвіду від материнських до дочірніх компаній); транспортними (транспортне обслуговування товарообмінних операцій); демографічними (міграція робочої сили між країнами як результат лібералізації); політичними (даний вид зв’язків є характерним для підсистем нижчого та вищого рівня; характеризуються діяльністю політичних партій, а також міжурядовою діяльністю з приводу інтегрування); адміністративними (діяльність спільних комісій, Центрального банку, наднаціональних органів управління) тощо. Система Gn на макрорівні представляє собою систему угод, домовленостей, інститутів, у випадку більш зрілих інтеграційних угруповань –наднаціональних органів управління.

c2

cc-

cc-

c2

cc-

f0




1.  Загальний розділ
2. Об основаниях случаях бесплатного предоставления и предельных размерах земельных участков предоставляем
3. тема должна быть актуальной
4. Конструкторскотехнологическое обеспечение машиностроительных производств БАКАЛАВР На экзамен вын
5. ЛЕКЦІЯ 12 ПРОГРАМОВАНИЙ ПОСЛІДОВНИЙ ІНТЕРФЕЙС
6. Истоки формирования аналитической философии- Брентано
7. Экономика и задания для контрольной работы студентам заочной формы обучения неэкономических специал
8. Финансовые вложения
9. Реферат- Организация VIPобслуживания в банковском деле
10. Ум ребенка находится на кончиках его пальцев В
11. UK Parliament
12. ТЕМА- ТЕКСТОВЫЙ РЕДАКТОР WORD СОЗДАНИЕ ТАБЛИЦ Задание- Прочитать текст ла
13. Брысь Приложение 2
14. Реферат по химии Работу выполнил Черечихин Игорь Николаевич Школа 1131 11
15. ЛЕКЦІЯ 2 ПРИНЦИПИ КЛАСИФІКАЦІЇ КУЛЬТУРНОЇ ЕВОЛЮЦІЇ ТА ЇЇ ОСНОВНІ ЕТАПИ
16. Всеобщая декларация прав человекапринята Генеральной Ассамблеей ООН 10
17. Этнические особенности современной семьи в социальной работе
18. Людмила Евгеньевна Улицкая
19. оговоркой это Аккредитив условия которого предусматривают возможность выплаты бенефициару аванса в полн
20. варианта. IPадрес подключение к сети доступ к поставщику услуг Интернета Что проверяет команда trcert