Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності сумської області

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Державна служба України з надзвичайних ситуацій

Навчально-методичний центр

цивільного захисту та безпеки життєдіяльності

сумської області

Програма

проходження виробничої практики слухачами первинної професійної

підготовки навчального пункту навчально-методичного центру

ЦЗ та БЖД Сумської області на посаді “пожежний-рятувальник”

в  підпорядкованих підрозділах Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області

Суми  2013

«Затверджую»

Начальник навчально-методичного

центру ЦЗ та БЖД Сумської області

полковник служби  цивільного захисту

                                    С.Л. Давиборщ

"___”___________________     2013 р.

Програма

проходження виробничої практики слухачами первинної професійної підготовки навчального пункту навчально-методичного центру

ЦЗ та БЖД Сумської області на посаді “пожежний-рятувальник”

в  підрозділах Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області

Програма розроблена у відповідності до вимог законів України від 23 травня 1991 року № 1060-ХІІ “Про освіту”, від 10 лютого 1998 року № 103/90-ВР “Про професійно-технічну освіту”, наказу МНС України від 11.09.2003року № 338 “Про затвердження програми розвитку системи освіти та наукової діяльності навчальних закладів і навчально-методичних установ МНС України на 2003-2008 роки”, наказу МНС України від 27.11.2003 року № 455 “Про затвердження Тимчасової настанови з організації професійної підготовки працівників органів управління та підрозділів МНС України”, наказу МНС України від 31.08.2005 року № 174 “Про внесення змін і доповнень до наказу МНС України від 23.04.2002 року № 107”, наказу МНС України від 24.12.2004 року № 250 “Про  організацію  навчально-виховного процесу у професійно-технічних навчальних закладах МНС України”, наказу МНС України від 02.07.2007 року «Про затвердження  Положення про організацію професійно – технічного навчання в мережі навчально – методичних центрів цивільного та безпеки життєдіяльності АР Крим, областей»,  наказу Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області №  «____» від ___________ 2013 року і містить загальні положення щодо організації, проведення, підведення підсумків проходження виробничої практики на посаді “пожежний-рятувальник”, закріплення і вдосконалення одержаних слухачами теоретичних знань, формування професійних умінь та навичок для виконання у майбутньому функціональних обов’язків.

Метою проходження виробничої практики є поліпшення навичок виконання слухачами функціональних обов’язків в реальних умовах при несенні служби, гасінні пожеж та ліквідації надзвичайних ситуацій.

Виробнича практика організовується та проводиться відповідно до навчальної програми та розрахована на 6 чергувань по 6 академічних годин і проводиться у формі відпрацювання індивідуальних або групових вправ.

  1.  Завдання на проходження виробничої практики в підрозділах Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області
    1.  Закріплення теоретичних знань, одержаних слухачами в навчальному пункті для всебічного використання в практичній діяльності.
    2.  Формування і вдосконалення у слухачів професійних навичок та вмінь, які визначені освітньо-кваліфікаційною характеристикою зі спеціальності 5161 “пожежний-рятувальник”.
    3.  Оволодіння слухачами практичних навичок при проведенні аварійно-рятувальних робіт.

2. Організація проведення виробничої практики.

2.1. Відповідальність за організацію і проведення виробничої практики, а також безпосередній контроль покладається на начальника навчального пункту, викладачів які закріплені кураторами навчальних груп, начальника, начальників  підрозділів Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області.

2.2. У роботі з питань організації і проведення виробничої практики керівництво навчального пункту керується розділом 2 (п.2.20) наказу МНС України від 24.12.04 р. № 250 та  Наказу  Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області № «____»від ________2013  року.           

2.3. Проходження виробничої практики проводиться в підрозділах за місцем проходження служби в чергових караулах, наказом по навчально-методичному центру за шестиденним графіком, заняттях згідно розкладу. Відпочинок після несення служби слухачам курсової підготовки не надається (п. 5.20 Наказу МНС України від 24.12.04 р. № 250 – Типове положення про професійно-технічний навчальний заклад МНС України).

2.4. Начальники підрозділів (ДПРЧ, ППП)  Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області  несуть відповідальність за якість організації проведення виробничої практики і зобов’язаний:

  •  підготувати наказ про призначення начальників чергових караулів керівниками виробничої практики;
  •  провести інструктаж з керівниками виробничої практики (начальниками караулів) і слухачами первинної (курсової) підготовки перед початком проведення виробничої практики;
  •  провести інструктаж слухачів з вимог правил безпеки праці та  виробничої санітарії;
  •  здійснювати постійний контроль за організацією проведення виробничої практики в підрозділах Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області та разом з начальником навчального пункту НМЦ ЦЗ та БЖД Сумської області  аналізувати та узагальнювати результати, розробляти рекомендації щодо вдосконалення організації і проведення виробничої практики, підводити підсумки з виставлянням в план-завдання загальної оцінки за виробничу практику.

2.5. Керівники проходження виробничої практики (начальники) несуть відповідальність за організацію роботи слухачів безпосередньо на посаді і зобов’язані:

  •  забезпечити виконання плану-завдання в повному обсязі;
  •  встановлювати режим роботи;
  •  забезпечити слухачів вчасним харчуванням, робочим місцем, необхідним майном, літературою тощо;
  •  аналізувати роботу слухачів та надавати їм допомогу в успішному виконанні план-завдання виробничої практики;
  •  узагальнювати підсумки проходження виробничої практики, разом з закріпленими кураторами навчальних груп виставляти оцінки в план-завданні за кожне чергування.

2.6.   Проходження виробничої практики здійснюється за індивідуальним планом-завданням, який розробляється згідно з програмою і затверджується начальником навчально-методичного центру ЦЗ та БЖД Сумської області та погоджується з  начальниками  підрозділів (ДПРЧ, ППП) Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області.

2.7. Основною формою проведення виробничої практики є безпосереднє виконання слухачем обов’язків "пожежного-рятувальника", згідно табелю бойового розрахунку на АЦ-40(130) 63 Б, осіб чергового внутрішнього наряду, відпрацювання нормативів із спеціальної фізичної підготовки та закріплення вивченого теоретичного і практичного матеріалу на практиці.

  1.  В період проходження виробничої практики слухачі підпорядковуються начальнику пожежно-рятувальної частини та начальникам відділень спеціальної пожежної техніки.            
    1.  На слухачів поширюються вимоги нормативно-правових документів Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Їх забороняється залучати до проведення професійно-службових заходів, виконання яких, через непідготовленість, може становити ризик для їх життя і здоров’я або привести до неправомірних дій з їхнього боку.

  1.  Обов’язки та права слухачів первинної (курсової) підготовки,

які проходять виробничу практику в підрозділах (ДПРЧ, ППП) Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області

3.1. Слухачі виробничої практики зобов’язані:

  •  виконувати завдання програми, індивідуального плану-завдання в повному обсязі і в установлені терміни;
  •  дотримуватись розпорядку дня, встановленого в підрозділі, вимог статутів та правил поведінки при несенні служби;
  •  проявляти пильність, організованість, ініціативу;
  •  практично закріплювати знання вимог наказів, інструкцій та інших нормативних документів, які регламентують несення служби та порядок дій при ліквідації надзвичайних ситуацій;
  •  брати участь у громадському житті колективу чергового відділення;
  •  під час несення служби, участі в заняттях, ліквідації пожеж та "НС" додержуватися правил безпеки праці та пожежної безпеки;
  •  доповідати керівнику виробничої практики (начальнику відділення) про виконання план-завдання для виставлення оцінок.

  1.  Слухачі виробничої практики мають право:

  1.  Знайомитися з усіма службовими документами в обсязі завдання, передбаченого програмою та індивідуальним планом-завданням.
    1.  Користуватися технічними та іншими засобами, нормативною літературою та документами, які є в пожежно-рятувальній частині.
    2.  Заохочуватись правами начальника Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області та начальника навчально-методичного центру ЦЗ та БЖД Сумської області за зразкове виконання службових обов’язків.

  1.  Слухачу виробничої практики забороняється:

  1.  Без службової необхідності та дозволу керівників виробничої практики відлучатись за межі пожежно-рятувальної частини.
    1.  Вживати алкогольні напої та наркотичні речовини.

5.3 Виконувати професійно-службові заходи, виконання яких, через         непідготовленість, може становити ризик для  життя і здоров’я або привести до  неправомірних дій.

  1.  Зміст тематичного плану виробничої практики на посаді

“пожежний - рятувальник”                                                             

з/п

Назви тем

Кількість годин

1

Дiї пожежних-рятувальників пiд час змiни чергових відділень та за сигналом “Тривога”

3

2

Дiї пожежних-рятувальників при несенні служби у внутрiшньому нарядi та у дозорi.  Пiдтримання внутрішнього порядку та виконання розпорядку дня у пожежно-рятувальному підрозділі

3

3

Дiї пожежних-рятувальників при pоботі з пожежними pукавами та стволами

3

4

Дiї пожежних-рятувальників при pоботі з пожежними дpабинами та з рятувальною мотузкою

3

5

Дiї пожежних-рятувальників при pоботі з аварійно-рятувальним обладнанням

3

6

Дiї пожежних-рятувальників при огородженні місця надзвичайної ситуації і встановленні освітлювального обладнання.  

2

7

Дiї пожежних-рятувальників під час фіксації транспортних засобів на місці дорожньо-транспортної пригоди, фіксації та евакуації потерпілих

2

8

Дiї пожежних-рятувальників по припиненню виходу рідин і газів із пошкоджених цистерн та трубопроводів

2

9

Дiї пожежних-рятувальників по звільненню та евакуації постраждалих з-під елементів будівельних конструкцій та з колодязів підземних комунікацій

3

10

Дiї пожежних-рятувальників під час проведення аварійно-рятувальних робіт при аваріях з витоком небезпечних хімічних речовин

3

11

Дії пожежних-рятувальників під час проведення аварійно-рятувальних робіт в умовах радіаційного забруднення

3

12

Дії пожежних-рятувальників під час гасіння пожеж

6

Всього:

36

ПЛАН-ЗАВДАННЯ

для проходження виробничої практики на посаді  “пожежний-рятувальник”

слухача ______________________________________________________________________

                                                                                              (прізвище, ім’я по батькові)

________________________________________________________________________________________________________________________          

№ підрозділу (ДПРЧ, ППП) назва гарнізону Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області

з/п

Перелік питань для вивчення

Оцінка

Зауваження по несенню служби в черговій зміні

Перше чергування  «____» _________________ 2013 р.

1.

Дії пожежних-рятувальників пiд час зміни чергових відділень та за сигналом “Тривога”.

Ознайомлення із розташуванням пожежно-технічного та аварійно-рятувального обладнання на автомобілях.

Ознайомлення з випадками та порядком подання сигналу “Тривога”.

Відпрацювання первинних практичних навичок:

  •  змiна чергових змін;
  •  перевірки справності пожежно-технічного та аварійно-рятувального обладнання;
  •  постановка у розрахунок апаратів захисту органів дихання;
  •  збір караулу, одягання спеціального одягу та спорядження, посадка в автомобіль та виїзд з гаражу за сигналом “Тривога”.

2.

Дії пожежних-рятувальників при несенні служби у внутрішньому наряді та у дозорі. Підтримання внутрішнього порядку та виконання розпорядку дня у пожежно-рятувальному підрозділі.

Ознайомлення зi складом внутpiшнього наpяду та організацією дозорної служби.

Вивчення обов’язкiв днювального по гаpажу, постового бiля фасаду та дозорного пожежно-рятувального підрозділу.

Ознайомлення із службовими пpимiщеннями пожежно-рятувального підрозділу та їх призначенням. Ознайомлення з pозпоpядком дня пожежно-рятувального підрозділу.

Ознайомлення з оpганiзацiєю дозоpної служби.

Відпрацювання первинних практичних навичок:

  •  несення служби днювальним по гаpажу та постовим бiля фасаду пожежно-рятувального підрозділу;
  •  несення дозоpної служби;
  •  допуску в службовi пpимiщення осiб, що не належать до складу пожежно-рятувального підрозділу;
  •  виконання заходів, які передбачені розпорядком дня під час несення служби.

3.

Виконання обов’язків днювального по гаражу.

Начальник  ____________________________________________________________________ (ДПРЧ,  ППП) Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області

_________________      (_________________________________________________)

                      (підпис)                                                           (звання, прізвище та ініціали)

Друге чергування   «____» _________________ 2013р.

1.

Дії пожежних-рятувальників при роботі з пожежними pукавами та стволами.

Ознайомлення із призначенням пожежних рукавів, пожежних стволів та їх класифікацією. Ознайомлення із обов’язками пожежного-рятувальника при прокладці рукавної лінії та при роботі зі стволами.

Відпрацювання первинних практичних навичок:

  •  пpокладання pукавних лiнiй iз скаток, пpибиpання pукавiв у одинаpну та подвійну скатки, вiсiмкою; пpокладання pукавної лiнiї з pукавної котушки, намотування pукавiв на котушку;
  •  замiни пpокладок, з’єднання та pоз’єднання з’єднувальних pукавних головок, пpиєднання ствола до з’єднувальної головки;
  •  пpокладання pукавної лiнiї по сходових клiтинах, доpогах, чеpез залiзничнi колiї та iншi пеpешкоди;
  •  пiдйому pукавної лiнiї на висоту за допомогою pятувальної мотузки та по пожежним дpабинам, наpощування дiючої pукавної лінії;
  •  pоботи з pукавами та pукавним обладнанням у зимовий період;
  •  установки пожежного автомобіля на вододжерело,
  •  pоботи зi стволом у положеннях "стоячи", "лежачи", "з колiна", "сидячи", стоячи на дpабинi, сидячи на пiдвiконнику чи на покpiвлi;
  •  вибоpу позицiї ствольщика;
  •  роботи зі стволами пpи гасiннi пожеж;
  •  pоботи з пiнними стволами.

2.

Дії пожежних-рятувальників при pоботі з пожежними дpабинами та з рятувальною мотузкою

Відпрацювання первинних практичних навичок:

  •  зняття дpабини-палиці з пожежного автомобіля;
  •  пеpенесення дpабини-палиці;
  •  пiдйому по дpабині-палиці;
  •  укладання дpабини-палиці на автомобiль.
  •  зняття штуpмової дpабини з пожежного автомобіля;
  •  пеpенесення штуpмової драбини;
  •  пiдйому та спуску по штуpмовій драбині на повеpхи учбової башти та донизу;
  •  укладання штуpмової дpабини на автомобіль;
  •  зняття висувної дpабини з пожежного автомобіля;
  •  пеpенесення висувної дpабини до мiсця встановлення;
  •  встановлення та пiдйом по висувній дpабині на повеpхи учбової башти;
  •  укладання дpабини на автомобiль;
  •  закpiплення pятувальної мотузки за констpукцiю piзними способами;
  •  в’язання подвiйної pятувальної петлi з одяганням її на потеpпiлого.

3.

Виконання обов’язків днювального по гаражу.

Начальник _______________________________________________________________________           (ДПРЧ, ППП ) Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області

     _______________      (_______________________________________________)

                      (підпис)                                                           (звання, прізвище та ініціали)

Третє чергування  «____» _________________ 2013 р.

1.

Оволодіння первинними практичними навичками роботи з аварійно–рятувальним обладнанням

Ознайомлення із аварійно-рятувальним обладнанням.

Відпрацювання первинних практичних навичок:

  •  підготовки та застосування ручного механізованого, електричного, пневматичного та гідравлічного аварійно-рятувального обладнання.

2.

Дії пожежних-рятувальників по звільненню та евакуації постраждалих з-під елементів будівельних конструкцій та з колодязів підземних комунікацій.

Ознайомлення із пневматичними (гідравлічними) засобами рятування.

Ознайомлення із засобами евакуації потерпілих з частково зруйнованої споруди.

Відпрацювання первинних практичних навичок:

  •  звільнення постраждалих з під елементів будівельних конструкцій за допомогою пневматичного (гідравлічного) рятувального обладнання;
  •  евакуації потерпілих з частково зруйнованої споруди та з колодязів підземних комунікацій.

3.

Виконання обов’язків днювального по гаражу.

Начальник _____________________________________________________________________ (ДПРЧ, ППП) Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області

_______________      (__________________________________________________)

                      (підпис)                                                           (звання, прізвище та ініціали)

Четверте чергування  «____» _________________ 2013 р.

1.

Дії пожежних-рятувальників при огородженні місця надзвичайної ситуації і встановленні освітлювального обладнання.

Ознайомлення із засобами огородження і освітлення місця надзвичайної ситуації.

Відпрацювання первинних практичних навичок:

  •  огородження місця надзвичайної ситуації;
  •  встановлення освітлювального обладнання.

2.

Дії пожежних-рятувальників під час фіксації транспортних засобів на місці дорожньо-транспортної пригоди, фіксації та евакуації потерпілих

Ознайомлення із засобами фіксації та евакуації потерпілих.

Вивчення обов’язків пожежного-рятувальника під час фіксації транспортних засобів.

Відпрацювання первинних практичних навичок:

  •  фіксації транспортних засобів на місці дорожньо-транспортної пригоди;
  •  фіксації потерпілих при дорожньо-транспортній пригоді;
  •  евакуації потерпілих із транспортних засобів при дорожньо-транспортній пригоді.

3.

Дії пожежних-рятувальників по припиненню виходу рідин і газів із пошкоджених цистерн та трубопроводів

Ознайомлення із засобами ущільнення отворів в пошкоджених цистернах та трубопроводах.

Відпрацювання первинних практичних навичок:

  •  ущільнення отворів у пошкоджених цистернах та трубопроводах

4.

Виконання обов’язків днювального по гаражу.

   Начальник ___________________________________________________________________ (ДПРЧ, ППП) Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області

_________________      (________________________________________________)

                      (підпис)                                                           (звання, прізвище та ініціали)

П’яте чергування  «____» _________________ 2013 р.

1.

Дії пожежних-рятувальників під час проведення аварійно-рятувальних робіт при аваріях з витоком небезпечних хімічних речовин

Ознайомлення із вимогами безпеки праці під час ліквідації аварій з витоком НХР.

Відпрацювання первинних практичних навичок:

  •  проведення рятувальних робіт у засобах захисту органів шкіри та дихання;
  •  проведення аварійно-рятувальних робіт у разі витоку небезпечних хімічних речовин по локалізації витоку та при виявленні потерпілих;
  •  з надання першої долікарської допомоги при хімічних опіках, обмороженні і отруєнні НХР.

2.

Дії пожежних-рятувальників під час проведення аварійно-рятувальних робіт в умовах радіаційного забруднення

Ознайомлення з вимогами безпеки праці при виконанні аварійно-рятувальних робіт в умовах виробничих аварій з радіаційним забрудненням.

Обов’язки працівників, які знаходяться в зоні радіоактивного зараження.

Відпрацювання первинних практичних навичок:

  •  підготовки до роботи, перевірки працездатності приладу дозиметричного контролю ДП-5В; визначення рівня гамма-випромінювання та наявності бета-випромінювання на місцевості та на техніці;
  •  визначення наявності отруйних речовин у повітрі, воді та ґрунті за допомогою військового приладу хімічної розвідки;
  •  локалізації наслідків аварій в умовах радіаційного забруднення та при виявленні потерпілих;
  •  використання колективних та індивідуальних засобів захисту.

3.

Виконання обов’язків днювального по гаражу.

   Начальник ___________________________________________________________________ (ДПРЧ, ППП) Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області

_________________      (____________________________________)

                      (підпис)                                                           (звання, прізвище та ініціали)

Шосте чергування  «____» _________________ 2013 р.

1.

Дії пожежних-рятувальників під час гасіння пожеж

Відпрацювання первинних практичних навичок:

  •  пiдготовки до pозгоpтання, попеpеднього pозгоpтання та повного розгоpтання;
  •  pоботи пожежного-рятувальника при гасiннi пожеж на висотi, на поверхах будiвель, при роботi в задимленiй зонi та пiдвальних примiщеннях.

2.

Виконання обов’язків днювального по гаражу.

Начальник ____________________________________________________________________  (ДПРЧ, ППП) Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області

_________________      (________________________________________________)

                      (підпис)                                                           (звання, прізвище та ініціали)

Загальна оцінка за виробничу практику : ___________ (__________________)

                                                                 (оцінка)                                ( оцінка прописом)

  1.  Підведення підсумків виробничої практики.
    1.  Після кожного чергування в черговому відділенні аварійно-рятувальної частини керівник виробничої практики по кожному виконаному пункту плану-завдання виставляє оцінки.
    2.  При складанні характеристики на слухача враховується якість виконання плану-завдання виробничої практики.
    3.  Слухачі, які не виконали план-завдання виробничої практики не допускаються до складання іспитів та відраховуються із навчально-методичного центру.
    4.  Підсумки виробничої практики обговорюються на загальних зборах слухачів курсової підготовки.

Заступник начальника центру - начальник навчального

пункту НМЦ ЦЗ та БЖД Сумської області                 

підполковник служби цивільного захисту                                                     С.М. Надточеєв

ЩОДЕННИК

виробничої практики  слухача

(назва)

(прізвище, ім’я, по батькові)

(професія)

__________________________________________________________________________
(номер навчальної групи)

(термін навчання)

(прізвище, ім’я, по батькові майстра виробничого навчання)

(прізвище, ім’я, по батькові керівника виробничої практики)

ПРАВИЛА

ведення щоденника виробничої практики слухача

  1.  Щоденник виробничої практики слухача (далі – Щоденник) є основним документом, що підтверджує проходження слухачем виробничої практики.
  2.  Записи в Щоденнику веде слухач. Якість виконаних навчально-виробничих робіт (вправ) оцінюється керівником виробничої практики.
  3.  Після закінчення кожної теми програми слухач записує за формою 2, граф 1-5 Щоденника дату виконання та перелік навчально-виробничих робіт та фактично витрачений час на виконання одиниці навчально-виробничих робіт . Після заповнення Щоденника слухач здає його керівнику виробничої практики для перевірки та виставлення оцінки за   виконані навчально-виробничі роботи (графа 6). Підпис керівника виробничої практики проставляється у графі 7.
  4.  

Заповнений Щоденник із загальними висновками керівника про результати проходження виробничої практики за його підписом (форма 3) передається майстру виробничого навчання.

Облік

виконання та оцінка якості виконаних навчально-виробничих робіт

№ з/п

Дата виконання навчально-виробничих робіт

Перелік навчально-виробничих робіт

Планова норма часу на виконання  одиниці навчально-виробничих робіт

Фактично витрачено часу на виконання одиниці навчально-виробничих робіт

Оцінка якості виконання навчально-виробничих робіт

Підпис керівника виробничої практики

1

2

3

4

5

6

7

Загальні висновки керівника виробничої практики про її результати

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Дата та підпис керівника виробничої практики, засвідчений печаткою підприємства, де було організовано практику.

ПИТАННЯ  ДО  КВАЛІФІКАЦІЙНОЇ АТЕСТАЦІЇ 

Види, комплектність спеціального одягу особового складу Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту та вимоги правил безпеки праці щодо його використання.

Будова, терміни та порядок випробування спорядження особового складу.

Будова, терміни та порядок випробування рятувальної мотузки.

Види, будова ручного немеханізованого пожежного інструменту. Вимоги правил безпеки праці до ручного немеханізованого пожежного інструменту (ломів, багрів, сокир, пил).

Призначення, будова та технічні характеристики універсального комплекту механізованого інструменту УКМ–4.

Призначення, комплектність та будова інструмента ручного аварійно–рятувального.

Прийоми роботи з інструментом ручним аварійно–рятувальним.

Призначення, будова та технічна характеристика висувної драбини. Вимоги правил безпеки праці при роботі з нею.

Терміни та порядок випробування всмоктувальних пожежних рукавів діаметром 125 мм.

Скласти схему забору та подачі води за допомогою гідроелеватора (спрощена схема).

Терміни та порядок випробування прогумованих пожежних рукавів.

Призначення, види, маркування та будова рукавного обладнання (з’єднувальних головок, розгалуження, всмоктувальної сітки, водозбірника).

Призначення, маркування та будова ручних пожежних стволів, їх тактико-технічні характеристики.

Терміни та порядок випробування штурмової драбини.

Терміни та порядок випробування висувної драбини.

Призначення, загальна будова та технічні характеристики штурмової драбини. Вимоги правил безпеки праці при роботі з нею.

Призначення, загальна будова та технічні характеристики висувної драбини. Вимоги правил безпеки праці при роботі з нею.

Терміни  та порядок випробування полімерних пожежних рукавів.

Терміни та порядок випробування ручних пожежних драбин.

Порядок збирання спрощеної гідроелеваторної схеми.

Комплектність, будова та вимоги правил безпеки праці до діелектричного комплекту для різання електричних проводів.

Призначення, будова та технічні характеристики переносних пінозмішувачів ПЗ-1, ПЗ-2, ПЗ-3.

Порядок збирання  ленінградської гідроелеваторної схеми.

Призначення, види, маркування, будова та тактико-технічні характеристики піногенераторів.

Порядок збирання гідроелеваторної схеми Щербини.

Призначення, види, загальна будова, тактико-технічні характеристики та принцип дії водного вогнегасника.

Призначення, види, загальна будова, тактико-технічні характеристики та принцип дії вуглекислотних вогнегасників.

Призначення, види, загальна будова, тактико-технічні характеристики та принцип дії повітряно-пінних вогнегасників.

Призначення, види, загальна будова, тактико-технічні характеристики та принцип дії порошкових вогнегасників.

Призначення, маркування, будова та принцип дії гідроелеватора.

Призначення, класифікація та маркування пожежних автомобілів.

Призначення, загальна будова та технічні характеристики автоцистерни АЦ-40 (130) 63Б.

Призначення, загальна будова та принцип роботи домкрата з гідравлічним приводом.

Призначення, загальна будова та принцип роботи різака з гідравлічним приводом.

Призначення, загальна будова та принцип роботи розтискача з гідравлічним приводом.

Призначення, загальна будова та принцип роботи подушки з пневматичним приводом.

Призначення, види, загальна будова та принцип роботи клинка з пневматичним приводом для ліквідації сильно діючих отруйних речовин.

Вимоги правил безпеки праці при використанні ручного механізованого інструменту з гідравлічним та пневматичним приводом.

Призначення, види, загальна будова та технічні характеристики автомобіля першої допомоги АПП-2 “Дельфін”.

Призначення, види, загальна будова та технічні характеристики автомобіля першої допомоги АПП-4 (2705) 276.

Розміщення обладнання на автомобілі першої допомоги АПП-2 “Дельфін”.

Загальне поняття про тактику ліквідації надзвичайних ситуацій та її завдання.

Загальне поняття про організацію  аварійно-рятувальних робіт та гасіння пожеж при роботі  одного  або  декількох  пiдроздiлiв  Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту.

Сили та засоби гарнізону Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту служби.

Тактичні можливості відділень  на  аварійно-рятувальних автомобілях.

Тактичні можливості відділення на автоцистерні без встановлення її на вододжерело.

Тактичні можливості відділення на автоцистерні із встановленням її на вододжерело.

Дії пожежного-рятувальника за сигналом "Тривога" та під час прямування до місця виклику.

Мета, завдання розвідки надзвичайної ситуації, озброєння і дії особового складу пiд час її проведення.

Обов'язки  пожежного-рятувальника при проведенні розвідки.

Поняття про вирішальний напрямок дій, періоди гасіння пожежі.

Оперативне розгортання спеціального обладнання від аварійно-рятувальних автомобілів.

Етапи оперативного розгортання.

Шляхи та способи  рятування  людей.

Пожежа та явища, якi її супроводжують.

Способи припинення горіння.

Вибір позиції ствольного, основні правила роботи зі стволом.

Взаємодія ствольного та пiдствольного на пожежі. Обов'язки пiдствольного.

Мета, правила проведення розтину та розбирання будівельних конструкцій при ліквідації наслідків пожеж та інших надзвичайних ситуацій.

Способи та правила виконання робіт при видаленні диму.

Дії обслуги за командою "Відбій".

Дії особового складу відділення після повернення у частину.

Способи проведення робіт по звільненню та рятуванню потерпілих із зруйнованих споруд.

Способи рятування потерпілих із колодязів підземних комунікацій.

Способи та засоби припинення надходження небезпечних хімічних речовин на  аварійну ділянку.

Способи зменшення дози опромінення. Обов’язки особового складу, який знаходиться в зоні радіаційного забруднення.

Способи та порядок проведення аварійно-рятувальних робіт на місці дорожньо-транспортної пригоди.

Способи рятування потерпілого на водних об’єктах.

Поняття охорони праці. Основні положення закону України “Про охорону праці”.

Види інструктажів з питань охорони праці, періодичність проведення.

Порядок проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці.

Адміністративно-громадський контроль за станом охорони праці.

Основні вимоги правил безпеки праці до службових приміщень пожежно-рятувального підрозділу.

Вимоги правил безпеки праці до ручних драбин.

Правила безпеки праці при роботі з ручним механізованим і немеханізованим  інструментом.

Правила безпеки праці під час збору, виїзду, прямування на аварію, стихійне лихо і поверненні в частину.

Правила безпеки праці під час проведення розвідки, рятування людей та саморятування.

Правила безпеки праці при розтині та розбиранні будівельних конструкцій.

Правила безпеки праці при прокладанні, прибиранні, обслуговуванні і ремонті пожежних рукавів.

Поняття крокової напруги і напруги дотику, умови її виникнення та заходи безпеки в зоні  дії.

Вимоги правил безпеки праці до діелектричних засобів.

Правила безпеки праці при різанні проводів під напругою.

Дати визначення терміну “Цивільний захист”.

Мета здійснення цивільного захисту.

Правова основа цивільного захисту.

Склад Єдиної системи цивільного захисту.

Режими функціонування Єдиної системи цивільного захисту.

Основні заходи у сфері цивільного захисту.




1. Школы молодого учителя Автор- Плотникова О
2. тема систематически выходит из строя а у ремонтников нет никакой системы в работе
3. Основные характеристики объектовых извещателей охранной сигнализации
4. Процесс ценообразования на предприятии
5. практикум для студентів спеціальностей ldquo;Бурінняrdquo; ldquo;Видобування нафти і газуrdquo; ld
6. Благодаря редкой способности поймать идеальное мгновение Эрвитт создал некоторые из канонических фотогра
7.  Песочное тесто Основное сырье для песочного теста мука жир сахар соотношение 3-2-1 яйца соль питьевая с
8. Реферат- Использование песочной терапии в коррекционно-развивающей работе с детьми с особенностями психофизического развития
9. ВЕТЕРАН ТРУДА НА ТЕРРИТОРИИ РЕСПУБЛИКИ КОМИ в ред.
10. Контрольная ситуация 1 2 3 4 1 Вика Л
11. Цели и задачи информационных систем
12. функции целостного организма и отдельных физиологических систем например сердечнососудистой дыхательн
13. Численность населения мира
14. I est sum fui esse ~ 3л sg cc Debetur debeo debere 2 ~ 3л sg pss ~ причитается ction ction onis f ~ 3 nom sg ~ иск nih
15. лет до 8 лет W Ch 3 Соло Беби 67
16. Основные модели и этапы ипотечного кредитования
17. тема автоматического управления содержит следующие функциональные компоненты рис
18. Акромегалия
19. Учет затрат и себестоимости услуг ветеринарной клиники
20. А.А. Богомольца КАФЕДРА ТРАВМАТОЛОГИИ И ОРТОПЕДИИ.html