Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Питання до складання заліку з дисципліни Електричні машини

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Питання до складання заліку з дисципліни «Електричні машини»

для студентів спеціальності 6.090600 третього курсу навчання (7 триместр)

1

Елементарні перетворення механічної та електричної енергії.

2

Поясніть конструкцію силових трифазних трансформаторів і призначення елементів.

3

Дайте коротку характеристику особливостям будови та області застосування основним різновидам трансформаторів згідно їх класифікації.

4

Поясніть, які обмотки трансформатора називаються циліндричною, гвинтовою, котушечною? В яких випадках має місце їх застосування.

5

Види і конструкція магнітопроводів трансформатора, їх характеристики.

6

Дайте характеристику режиму холостого ходу трансформатора. Поясніть природу струму холостого ходу трансформатора, та доведіть, чому він має несинусоїдну форму?

7

Схема заміщення та векторна діаграма трансформатора на холостому ході. Векторна діаграма трансформатора на холостому ході. Дослід холостого ходу.

8

Приведіть типовий вигляд характеристик холостого ходу трансформатора і поясніть їх.

9

Дайте пояснення процесу роботи трансформатора в режимі навантаження. Приведіть схему магнітних потоків в цьому режимі. Рівняння рівноваги ЕРС та струмів трансформатора.

10

Поясніть, який трансформатор називається приведеним та визначення його параметрів згідно умов приведення.

11

Векторна діаграма приведеного трансформатора при його роботі на активно-індуктивне навантаження, поясніть побудову та зробіть висновки.

12

Векторна діаграма приведеного трансформатора при його роботі на активно-ємнісне навантаження, поясніть побудову та зробіть висновки.

13

Поясніть, як знайти еквівалентний опір трансформатора до зовнішньої мережі.

14

Схема заміщення приведеного трансформатора та методика визначення її параметрів.

15

Дослід короткого замикання трансформатора, мета проведення та умови проведення.

16

Приведіть типовий вигляд характеристик короткого замикання трансформатора і поясніть їх.

17

Поясніть умови включення трансформаторів на паралельну роботу. Проаналізуйте паралельну роботу трансформаторів з різними групами з’єднання.

18

Проаналізуйте режим паралельної роботи трансформаторів з різними коефіцієнтами трансформації, приведіть векторну діаграму та обгрунтуйте її побудову.

19

Паралельна робота трансформаторів з різними напругами короткого замикання.

20

Поясніть дію струмів нульової послідовності на величину фазних напруг обмотки ВН при несиметричному навантаження трансформатора з схемою з’єднання Y/Y0.

21

Поясніть дію струмів нульової послідовності на величину фазних напруг обмотки НН при несиметричному навантаження трансформатора з схемою з’єднання Y/Y0.

22

Несиметричне навантаження трансформатора з схемою з’єднання Д/Y0.

23

Векторна діаграма приведеного трансформатора при короткому замиканні, схема заміщення.

24

Доведіть залежність зміни напруги на виводах трансформатора від величини та характеру навантаження.

25

Приведіть електромагнітні схеми та векторні діаграми ЕРС обмоток ВН і НН трифазних трансформаторів для 1, 5 та 10 груп з’єднання. Обгрунтуйте відповідь.

26

Приведіть електромагнітні схеми та векторні діаграми ЕРС обмоток ВН і НН трифазних трансформаторів для 2, 4 та 9 груп з’єднання. Обгрунтуйте відповідь.

27

Рівняння рівноваги ЕРС та струмів триобмоткового трансформатора.

28

Визначення параметрів схеми заміщення триобмоткового трансформатора.

29

Автотрансформатор. Характеристика роботи, електрична схема заміщення та баланс потужностей.

30

Перенапруги в трансформаторах.

32

Дайте пояснення процесу вмикання трансформатора в мережу.

33

Дайте пояснення процесу раптового короткого замикання трансформатора.

35

Особливості роботи та схем з’єднання трансформаторів для випрямлячів.

36

Подати розгорнуту схему однієї фази одношарової простої шаблонної обмотки, що має m = 3, 2p = 4, q = 2. Котушкові групи в фазі з’єднати послідовно.

37

Подати розгорнуту схему однієї фази двошарової петльової обмотки статора з повним кроком за даними: m = 3, q = 2, 2p = 2. Навести варіанти з’єднання котушкових груп для отримання однієї (а = 1) та двох (а = 2) паралельних віток у фазі.

38

Подати розгорнуту схему однієї фази одношарової двохрівневої концентричної обмотки, що має m = 3, 2p = 4, q = 2. Котушкові групи в фазі з’єднати послідовно.

39

Види обмоток машин змінного струму. Параметри обмоток: полюсний поділ, крок, число пазів на полюс і фазу, пазовий кут. Приведіть приклади.

40

Електрорушійна сила витка (котушки) з повним та вкороченим кроком.

41

Електрорушійна сила зосередженої та розподіленої котушок.

42

Зубцеві гармоніки ЕРС машин змінного струму: причини виникнення, способи компенсації.

43

Магніторушійна сила котушки та котушечної групи машини змінного струму. Пульсуюче магнітне поле. МРС прямої та зворотної послідовностей.

44

Магніторушійна сила трифазної обмотки машини змінного струму. Обертове магнітне поле.

45

Особливості магніторушійної сили трифазної обмотки в несиметричних режимах.

46

Поясніть принцип роботи асинхронної машини в режимі двигуна.

47

Будова й призначення основних вузлів фазного і короткозамкненого ротора асинхронної машини. З яких матеріалів виготовляються ці вузли? Електрична схема роторної обмотки.

48

Робота асинхронної машини (АМ) в генераторному та гальмівному режимі, порівняння з режимом АД, діапазони зміни ковзання в цих режимах.

49

Магнітне поле асинхронної машини. Проаналізуйте особливості МРС статора та ротора. Рівняння рівноваги струмів асинхронної машини.

50

Дайте аналіз роботи асинхронної машини з загальмованим ротором та умови приведення рухомого ротора до нерухомого.

51

Схема заміщення та векторна діаграма асинхронної машини.

52

Г-подібна схема заміщення асинхронної машини. Зв’язок між параметрами Т-подібної та Г-подібної схеми заміщення.

53

Поясніть енергетичну діаграму активної та реактивної потужностей асинхронної машини.

54

Електромагнітна потужність та електромагнітний момент асинхронної машини.

55

Механічна характеристика асинхронної машини та умови стійкої роботи асинхронного двигуна.

56

Критичне ковзання та критичний момент асинхронної машини. Формула Клосса.

57

58

Приведіть наближений вигляд та дайте пояснення робочим характеристикам асинхронного двигуна.

59

Кругова діаграма асинхронної машини та методика визначення робочих характеристик із застосуванням кругової діаграми.

60

Аналітичний метод розрахунку робочих характеристик асинхронної машини.

61

Проаналізуйте переваги та недоліки відомих способів пуску асинхронних двигунів з кз ротором.

62

Проаналізуйте переваги та недоліки відомих способів регулювання швидкості обертання асинхронних двигунів з кз ротором.

63

Дайте характеристику роботи трифазної асинхронної машини в однофазному режимі. Потужність однофазного режиму роботи в умовах еквівалентного нагріву машини.

64

Однофазні асинхронні двигуни. Умови створення кругового обертового магнітного поля машини. Механічна характеристика однофазного АД з конденсаторами.


ТРАНСФОРМАТОРИ

  1.  При вмиканні трансформатора в мережу в режимі холостого ходу напруга на зажимах вторинної обмотки U20 = 6600 В, струм І0 = 12,3 А, а споживана з мережі потужність Р0 = 26,6 кВт. Активні опори обмоток R1 = 0.5835 Ом, R2 = 0.037 Ом, індуктивні Х1 = 4,4 Ом, Х2 = 0,42 Ом. Визначіть параметри електричної схеми заміщення трансформатора. Номінальна напруга первинної обмотки U1 = 20210 В.

  1.  Струм холостого ходу І0 трифазного трансформатора потужністю 25 кВА і фазною напругою U = 5770 В рівний 0,046 А. При такій же номінальній напрузі у трансформатора потужністю 630 кВА струм холостого ходу збільшується в 16 разів. В якому співвідношенні знаходяться струми холостого ходу вказаних трансформаторів, виражені у відносних одиницях?

  1.  Трифазний трансформатор підключений до трифазної мережі 35 кВ. Визначити вторинні лінійні та фазні напруги при схемах з’єднання обмоток У/У, У/Д, Д/У. Коефіцієнт трансформації k21 = w2/w1 = 0.311.

  1.  Трифазний трансформатор з схемою з’єднання обмоток У/Д і номінальними лінійними напругами U1н.л. = 10000 В і U2н.л. = 400 В має напругу на виток Uв = 2,5 В/виток. Визначити число витків кожної обмотки.

  1.  Число витків на фазу обмотки високої напруги трифазного трансформатора w1 = 850, низької напруги – w2 = 34. При підключенні до мережі з напругою 10 кВ на вторинній обмотці лінійна напруга рівна 400 В. По якій схемі з’єднана обмотка низької напруги, якщо відомо, що обмотка ВН з’єднана в зірку?

  1.  Для однофазного трансформатора номінальною потужністю 100 кВА і номінальними напругами U1н = 6000 В та U = 400 В при частоті струму = 50 Гц діюче значення напруги на виток Uв = 5 В/виток. Визначити кількість витків обмоток трансформатора w1 та w2, поперечний переріз проводів первинної q1 та вторинної q2 обмоток при густині струму Δ = 4,0 А/мм2. Визначити також величину магнітного потоку Ф в осерді трансформатора.

  1.  Трифазний трансформатор номінальною потужністю Sном = 100 кВА увімкнений по схемі У/Д. При цьому номінальні лінійні напруги на вході і виході трансформатора відповідно рівні U1н.л. = 3 кВ і U2н.л. = 0,4 кВ. Визначити співвідношення витків w2/w1 і номінальні значення фазних струмів в первинній І та вторинній І обмотках.

  1.  Три трифазних трансформатора з однаковими групами з’єднання увімкнені паралельно на спільне навантаження 5000 кВА. Трансформатори мають такі дані: SномІ = 1000 кВА, uкІ = 6,5 %; SномІІ = 1800 кВА, uкІІ = 6,65 %; SномІІІ = 2200 кВА, uкІІІ = 6,3 %. Визначити навантаження кожного трансформатора. Який із трансформаторів є перевантаженим і на яку величину?

  1.  На підстанції встановлено понижуючий силовий трансформатор ТМ-400/6.3, обмотки якого з'єднані за схемою Y/Δ. Визначити фазні та лінійні напруги і струми обмоток., якщо напруга вихідної обмотки U2л=0,4 кВ.

  1.  Трифазний підвищувальний трансформатор має номінальні величини: Sн=1000кВА, U1лн=0,69 кВ, U2лн =10 кВ, Іо=1,5% від І1фн, Uк%=5,5%, з'єднання обмоток Y/Δ. Визначити лінійні та фазні струми і напруги, а також величини струму холостого ходу і напруги короткого замикання відповідно в амперах та вольтах.

  1.  Трифазний понижуючий трансформатор типу ТМ-40/0,38 має струм х.х. іо-3%, магнітні втрати Р0=0,15 кВт. Схема з'єднання обмоток Δ /Δ. Визначити параметри вітки намагнічування електричної схеми заміщування, якщо опір первинної обмотки R1=0.06 Ом, Х1σ=0,36 Ом.

  1.  Однофазний трансформатор має такі номінальні дані: Sн=4000 кВА, U1н=20 кВ, U2н=3,15 кВ, uк=7,5%. Визначити номінальні струми обмоток, усталені значення струму експлуатаційного к.з., кратності цих струмів, а також коефіцієнт трансформації.

  1.  Трифазний силовий трансформатор ТД - 16000/38,5 має напругу к.з. Uк=8%, втрати к.з. Рк.з.= 90 кВт і коефіцієнт трансформації К=3,85, схему обмоток − Yо/Δ. Визначити фазні та лінійні напруги і струми обмоток, повний опір трансформатора при к.з. і його складові.

  1.  Для трифазного трансформатора, що має Sн = 1,5 кВА, U1н = 380В, U1н = 133 В, схема з'єднання обмотки Y/∆ розрахувати номінальні лінійні та фазні струми обох обмоток та поперечні перерізи їх провідників, якщо густина струму обох обмоток : ∆=0,5A/мм².

  1.  В трифазному трансформаторі з номінальними фазними напругами U1фн=220В, U2фн = 133 В, подано номінальну напругу на фазу В обмотки ВН, розміщену на середньому стержні тристержневого плоского магнітопроводу, а всі інші фази розімкнені. Знайти значення напруги, які з'являються на розімкнених фазах обмотки ВН і НН.

  1.  Два трифазних трансформатора однакової потужності Sн1= Sн2 =7,5 кВА, що мають схеми обмотки ∆/∆, первинні напруги U = U =220В, напруги к.з. U = U =4%, а також К1=1,65, а Кн=1,69 увімкненій на паралельну роботу. Нехтуючи активними складовими Uк, розрахувати вторинні струми трансформаторів, якщо на вторинні шини увімкнений споживач з еквівалентним опором однієї фази Zнв=jXнв=17 Ом, опори навантаження з'єднанні в трикутник.

  1.  Трифазний трансформатор ТМ-250/3 має Uк=4 %, коефіцієнт трансформації К=13
    при схемі обмоток
    Y/Δ. Визначити усталені значення фазних струмів обмотки при експлуатаційному к.з. та їх кратності.

  1.  Трифазний трансформатор ТМ-1000/10 при з'єднанні обмоток Y/Yо в
    номінальному режимі має І
    1лн = 57,8 А, І2лн2,513А, а також Rк= 1,1 Oм, Хк= 5,4 Ом.
    Визначити при номінальному навантаженні спад напруги вторинної обмотки при
    со
    s φ2=0,8, а також приведені значення лінійних напруг і струму вторинної
    обмотки.

  1.  Для трифазного трансформатора ТМ-6300/20, що має схему Y/Δ необхідно визначити фазні та лінійні струми обох обмоток, корисну та споживану активні потужності, споживану реактивну потужність при заданих величинах U2лн=3.15 кВ, ηн = 0,98, соs φ2 = 0,8.

  1.  Трифазний трансформатор ТМ-100/35 в номінальному режимі при U2лн=3.4 кВ, має η=0,97. Визначити постійні та змінні втрати в цьому режимі при со2 = 0,85, якщо постійні втрати складають 1/3 від змінних втрат. Визначити також потужність Р2, при якій к.к.д. досягає максимального значення та величину ηmax..

  1.  Трифазний підвищувальний трансформатор має номінальну величину Sн = 2500 кВА, U1лн 0,69 кВ, U2лн = 10,5 кВ, I0 = 3,5%. Нехтуючи опорами R1, Х1σ, Х2σ, R2 визначити параметри намагнічувальної вітки схеми заміщення при живленні як збоку вторинної, так і збоку первинної обмоток.

  1.  Два трифазних трансформатори І та ІІ однакової потужності SнІ= SнІІ = 1,5 кВА, що мають схеми обмоток ∆/∆ і напруги первинних обмоток U1 І= U1 ІІ = 220В, увімкненні на паралельну роботу. Розрахувати урівнювальні струми, що протікають в первинних та вторинних обмотках трансформаторів, якщо вони працюють без навантаження при основних напругах к.з. Uк І = Uк ІІ = 4%, та коефіцієнтах трансформації КІ= 1,65, а КІІ=1,69.

АСИНХРОННІ МАШИНИ

  1.  Трифазний асинхронний двигун працює від мережі напругою 660 В при з’єднанні обмоток статора зіркою. При номінальному навантаженні він споживає з мережі потужність Р1 = 16,7 кВт при коефіцієнті потужності cos φ1 = 0,87. Частота обертання n1 = 1470 об/хв. Визначити ККД двигуна ηном, якщо магнітні втрати Δpм = 265 Вт, а механічні втрати Δpмех = 123 Вт. Активний опір фази обмотки статора r1 = 1,1 Ом. Додаткові втрати складають 0,5 % споживаної потужності.

  1.  Асинхронна машина з числом пар полюсів р = 2 увімкнена в трифазну мережу з частотою 50 Гц. При зовнішньому моменті, направленому проти обертання поля, ротор машини має кутову швидкість ω = 147,6 рад/с; при моменті, направленому в сторону обертання поля, ω = 166,5 рад/с. Визначити ковзання і режим роботи машини в кожному з випадків.

  1.  Шестиполюсна асинхронна машина живиться від трифазної мережі з частотою 60 Гц. Ковзання машини рівне 0,025. Знайти кутову швидкість і частоту обертання поля і ротора. Як зміняться ці величини при частоті 400 Гц? В якому режимі працює асинхронна машина?

  1.  Ротор асинхронного двигуна обертається з кутовою швидкістю ω = 298 рад/с. В якому режимі і при якому ковзанні буде працювати машина в перший момент після переключення обмоток статора на протилежний напрямок обертання (дві фази міняються місцями), якщо двигун має одну пару полюсів (р = 1).

  1.  Трифазна асинхронна машина має такі дані: число витків фази обмотки статора w1 = 68, ротора w2 = 27, обмоточний коефіцієнт обмотки статора kоб1 = 0,886, ротора kоб2 = 0,954. Частота мережі 50 Гц, магнітний потік Фm = 2,7·10-2 Вб. Визначити діючі значення ЕРС, індукованих в обмотках статора і ротора двигуна при нерухомому роторі.

  1.  Чотирьохполюсний трифазний асинхронний двигун споживає з мережі активну потужність Р1 = 8,5 кВт. Частота мережі 50 Гц. Визначити електромагнітну потужність та електромагнітний момент двигуна по наступних даних: активний опір фази обмотки статора R1 = 0,53 Ом, фазний струм І1 = 15 А, магнітні втрати в магнітопроводі статора рівні половині електричних втрат в обмотці статора.

  1.  При навантаженні асинхронного двигуна, який підключений до мережі напругою 220 В електромагнітним гальмом (генератором постійного струму) отримано наступні значення виміряних величин: споживана потужність – 3600 Вт, частота обертання ротора – 1430 об/хв, струм в обмотці статора – 10,8 А, корисний обертаючий момент на валу двигуна – 19,5 Н·м. Визначити значення ККД і коефіцієнта потужності двигуна.

  1.  Частота обертання восьмиполюсної асинхронної машини = 710 об/хв. Який додатковий опір потрібно ввести в фазу обмотки ротора для заміщення ротора, що обертається, нерухомим, якщо активний опір фази обмотки ротора R2 = 0,27 Ом? Яка потужність виділиться в додатковому опорі при струмі ротора І2 = 30 А? Частота мережі 50 Гц.

  1.  Трифазний АД з к.з. ротором має такі паспортні величини: Рн =1,7 кВт; Y = 380/220 В; ηн = 76%; cos φн = 0,81; Визначити номінальні значення фазних, лінійних напруг і струмів обмотки статора, повну, активну та реактивну потужності, споживану АД в мережі.

  1.  4-полюсний 3-фазний асинхронний двигун має такі параметри схеми заміщення в досліді короткого замикання : Rк =0,11 Ом, Хк=0,36 Ом; R'2 =0,05 Ом. Визначити пусковий струм і пусковий момент, якщо U =380 В, f1=50Гц.

  1.  Трифазний АД споживає з мережі струм І1 = 24А при напрузі мережі U1 = 380 В і со1 = 0,88,активний опір обмотки статора R1=0,56 Ом. Визначити корисну та електромагнітну потужність і К.К.Д. двигуна, вважаючи, що магнітні втрати дорівнюють половині електричних втрат, а сума механічних і добавочних втрат складає 5% повних втрат двигуна.

  1.  Трифазний 4-полюсний АД в номінальному режимі розвиває потужність на валу Рн=1,5 кВт, при частоті обертання ротора nном= 1440 хвˉ1. к.к.д. ηн=85%, магнітні втрати ∆рмаг = 30 Вт, електричні втрати в обмотці статора вдвічі більші магнітних. Визначити електромагнітний та корисний моменти двигуна.

  1.  Трифазний АД має Рн =2000 кВт, номінальна швидкість nн =1490 хвˉ1, кратність пускового моменту Кп=1,2, лінійна напруга мережі U1M = 6 кВ, обмотка статора з'єднана зіркою. Визначити Мп при автотрансформаторному пуску зі зниженням напруги на обмотках двигуна до U1=4кВ.

  1.  10-полюсний АД живиться від мережі f1 = 50 Гц, має на статорі двошарову обмотку з числом пазів на полюс і фазу q = 3, що відповідає обмоточному коефіцієнту kоб = 0,915; діаметр розкрою статора D = 0,9м; довжина осердя = 0,7 м; середнє значення індукції в зазорі від основної гармоніки поля Всер = 0,8 Тл. Визначити діюче значення ЕРС основної гармоніки поля, що індукується в одному витку статорної обмотки з розподіленою обмоткою.

  1.  Однофазний АД пускається від мережі U1п =220 В за допомогою конденсатора, що вмикається в коло пускової обмотки. Параметри робочої обмотки в режимі пуск: Rка = Хка =5 Ом; активний опір пускової обмотки RкпRка, реактивний опір пускової обмотки такий же, як і в робочої. Визначити ємність конденсатора, необхідну для створення при пуску кругового обертання поля, якщо обидві обмотки мають однакові числа витків і обмоточні коефіцієнти.

  1.  Трифазний АД увімкнений до мережі U1H =220 В, частота f1 = 50 Гц; 4-полюсна обмотка з'єднана в трикутник. Двигун споживає з мережі струм І= 21 А при cosφ1 = 0.82, к.к.д. ηн = 83,7%, ковзання sн=5,3%. Визначити частоту обертання ротора, корисну потужність, момент, сумарні втрати.

  1.  Активний опір обмотки статора, виміряний мостом постійного струму між її двома лінійними виводами, складає R Ом. Доведіть, що електричні втрати в цій обмотці можливо розрахувати за формулою , як при з'єднанні зіркою, так і трикутником (І1лін − це лінійний струм, який споживається обмоткою мережі)

  1.  Трифазний АД обертає генератор постійного струму. Споживана двигуном активна потужність Р1д, корисна потужність генератора Рг. Виразити к.к.д. всього пристрою ηпр і через ККД двигуна ηд і ККД генератора ηг.

  1.  Визначити фазні й лінійні пускові струми трифазного АД при схемах обмотки статора трикутника і зірки при Uмер=220В, опір фази Zкф=72 Ом.

  1.  Визначити величину пускового струму і пускового моменту трифазного АД при прямому пуску за такими номінальними даними Рн=7,5 кВт, U1фн=220В, n=720 хвˉ1, со1 = 0,75, ηн = 86 %, Мпн = 1,4, Іпн = 6.

  1.  В 3-фазному АД, що має Рн=1,5 кВт в номінальному режимі постійні втратискладають 140ВТ, а змінні складають 250Вт. Визначити номінальний та максимальний к.к.д. двигуна та корисну потужність при якій має місце максимальний к.к.д.

  1.  Трифазний АД увімкнений до мережі U1H = 220 В, частота f1 = 50 Гц; 4-полюсна обмотка з'єднана в трикутник. Двигун споживає з мережі струм І1н = 21 А при cosφ1 = 0.82, к.к.д. ηн = 83,7%, ковзання sн = 5,3%. Визначити частоту обертання ротора, корисну потужність, момент, сумарні втрати.




1. бытовых нужд Загрязненная вода попадает в систему канализации и удаляется из гостиницы
2.  В В Е ДЕ Н И Е Российское военное планирование в области строительства и применения Воору
3. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук8
4. УПРАВЛЕНИЕ ДОШКОЛЬНОГО ОБРАЗОВАНИЯ ИСПОЛНИТЕЛЬНОГО КОМИТЕТА НИЖНЕКАМСКОГО МУНИЦИПАЛЬНОГО РАЙОНА РЕСПУБ
5. в синоптиков говорим о погоде описываем ее Sunny Riny Snowy Windy Cloudy Саша Б
6. ЛАБОРАТОРНАЯ РАБОТА 15 КОНТРОЛЬ КАЧЕСТВА СТАЛИ НЕРАЗРУШАЮЩИМИ МЕТОДАМИ Цель работы- Ознакомится с работой.
7. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук
8. тематическое ожидание МОЖ дисперсия доверительный интервал доверительная вероятность.
9. Банковский надзор
10. Налоги это законодательно установленные государством в одностороннем порядке обязательные денежные п
11.  Теоретические основы внешнеэкономической политики России
12. Формирование понятия и теория в социальных науках 17 3
13. I Повести В тупике- Роман
14. Игра престолов. Книга I Джордж МартинИгра престолов
15. Тема 1 Понятие и особенности научноисследовательской деятельности
16. Лекция 4 Базовые экономические понятия
17. краевыми Это связано с тем что при рассмотрении физических задач одна из независимых переменных исходного
18. на тему Аналіз стану охорони праці на ТОВ Агрофірма Евріка Виконали- студентки 55 груп
19. Порядок разработки государственных плановпрогнозов экономического и социального развития Всю работу по
20. Православный Фонд ldquo;Благовестrdquo; 1997 М