Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Обидва домінантних алелі не мають самостійного фенотипового прояву

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-30

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

ВЗАЄМОДІЯ ГЕНІВ

Генотип кожного організму являє собою систему генів, що склалася історично. Гени часто діють не ізольовано, а взаємодіють один з одним. Оновні типи такої взаємодії: комплементарність, епістаз, полімерія.

Комплементарність — це виникнення нової ознаки за сумісного перебування в генотипі домінантних алелів різних генів у порівнянні з дією кожного алеля окремо. При цьому можливі чотири випадки розщеплення в F2.

1.  Обидва домінантних алелі не мають самостійного фенотипового прояву. Так, у запашного горошку червоний колір квіток визначається одночасною наявністю в генотипі алелів А і В. За відсутності в генотипі одного з них або обох заразом квітки білі. В разі схрещування особин ААbb (білі) х ааВВ (білі) в F1 усі рослини — з червоними квітками (АаВb), а в F2 відбувається розщеплення — 9 червоних : 7 білих.

2.  Один алель має самостійний прояв, а другий — ні. У кроликів алель А визначає наявність пігмента, алель а — відсутність пігмента; алель В — нерівномірний розподіл пігмента, b — рівномірний. Якщо пігмент розподіляється рівномірно по довжині волосини, колір шерсті — чорний, якщо нерівномірно — сірий.

При схрещуванні особин ААbb (чорний) х ааВВ (білий) в F1 всі кролі сірі (АаВb), а в F2 відбувається розщеплення — 9 сірих : 4 білих : 3 чорних.

3.  Обидва домінантних алелі мають самостійний прояв, при цьому фенотипи різні. У курей алель А визначає горохоподібний гребінь, В — трояндоподібний; за сумісного перебування в генотипі алелів А і В гребінь горіхоподібний; особина з генотипом ааbb має простий гребінь.

У разі схрещування особин ААbb (горохоподібний) х ааВВ (трояндоподібний) в F1 всі птахи мають горіхоподібний гребінь, а в F2 відбувається розщеплення — 9 горіхоподібних : 3 горохоподібних : 3 трояндоподібних : 1 простий.

4.  Обидва домінантних алелі мають самостійний прояв, причому фенотипи, що утворюються, схожі. У гарбузів сферична форма плоду визначається домінантними алелями різних генів — А і В. За сумісного перебування в генотипі алелів А і В форма плоду дископодібна, рослини з генотипом ааbb мають видовжений плід.

За схрещування особин ААbb (сферична) х ааВВ (сферична) в F1 усі рослини мають дископодібні плоди (АаВb), а в F2 відбувається розщеплення — 9 дископодібних : 6 сферичних : 1 видовжений.

Іншим типом взаємодії генів є епістаз. Це явище пригнічення одного гена іншим. Наприклад, у гарбузів плоди можуть бути жовтого кольору (А) та зеленого (а). Обидва алелі можуть пригнічуватися домінантним алелем І (І > А, І > а), внаслідок чого утворюються білі плоди. Рецесивний алель і не перешкоджає прояву алелів А та а. При схрещуванні особин ААІІ (білі) х ааіі (зелені) в F1 всі особини будуть мати генотип АаІі (білі). У F2 спостерігатиметься розщеплення 12 білих : 3 жовтих : 1 зелений.

Ще один тип взаємодії генів — полімерія. Бувають випадки, коли різні гени проявляють однакову дію. їх позначають однаковими символами з цифровими індексами: А1, А2, а1 , а2 і т. д.

Існують два варіанти полімерії — некумулятивна й кумулятивна.

В разі некумулятивиоі полімерії ступінь прояву ознаки не змінюється в залежності від кількості домінантних алелів у генотипі. Наприклад, у курей опереність ніг визначається домінантними алелями різних генів: А1 і А2. При схрещуванні особин  А1 А1 А2 А2 (оперені) х а1  а1  а2 а2  (неоперені) в F1 всі особини будуть мати генотип А1 А2 а1 а2 (оперені). У F2 спостерігатиметься розщеплення 15 оперених : 1 неоперена.

При кумулятивній полімерії ступінь прояву ознаки залежить від кількості домінантних алелів у генотипі. Так успадковується, наприклад, забарвлення зерен у пшениці. При схрещуванні особин  А1 А1 А2 А2 (червоні) х а1  а1  а2 а2 (білі) в F1 всі особини будуть мати генотип А1 А2 а1 а2 (забарвлені). У F2 спостерігатиметься розщеплення 15 забарвлених : 1 біле. Забарвлення зерен варіює від темно-червоного до світло-рожевого в залежності від кількості домінантних алелів.

PAGE  1




1. 2 Методы ландшафтных исследований
2. ТЕМА УПРАВЛІННЯ НАВЧАЛЬНОЮ НАУКОВОЮ І МЕТОДИЧНОЮ РОБОТОЮ ВИЩОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ ПІК ІАС ВНЗ
3. Тема- Познавательные способности человекаЕдиница мысли содержащая систему существенных признаков предмета
4. записка 10-2011 ~ ПЗ Генеральний план 10-2011 ~ ГП Архітектурні рішення 10-2011 ~ АР Конструктивнобудівель
5. Рекреационные ресурсы Кипра
6. Решение текстовых задач на смеси и сплавы.html
7. Тема доклада- ЧЕЛОВЕК ПОЯПОНСКИ- МЕЖДУ ВСЕМ И НИЧЕМ стенограмма заседания Хоружий С
8. Обработка результатов прямых многократных измерений
9. підручник з найчудовішим вмістом може стати підставкою для чогось гарячого або банальним джерелом багаття т
10. Перевал дискредитировала творчество Маяковского и героикоромантическое стилевое течение в советской лит
11. Лабораторная работа 3 Определение полей деформации и напряжений в верхних оболочках земной коры
12. Юриспруденция Квалификация ~ ЮРИСТ Нижний Новгород 201
13. Разработка структуры автоматизированного рабочего места для ландшафтного проектирования
14. Він може здійснюватись за допомогою слова прикладу вихователів
15. Калягин Александр Александрович
16. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня доктора філософських наук Київ
17.  Наприклад нормальне співвідношення білків жирів та вуглеводів має бути 1 - 11 -41 для молодих чоловіків та
18. Вариант 6. 1. Опека и попечительство устанавливаются для защиты прав и интересов недееспособных или не полно.html
19. Курсовая работа- Защита права собственности в РФ
20. Комментарии к основам законодательства Российской Федерации об охране труда