Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ~ ОПТИМАЛЬНЕ ПЛАНУВАННЯ ВИРОБНИЦТВА СПІДНИЦЬ ЖІНОЧИХ НА ОСНОВІ МАРКЕТИНГОВИХ ДОСЛІ

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-30

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

3 РОЗРОБКА ОБЄКТУ АВТОРСЬКОГО ПРАВА «МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ – ОПТИМАЛЬНЕ ПЛАНУВАННЯ ВИРОБНИЦТВА СПІДНИЦЬ ЖІНОЧИХ НА ОСНОВІ МАРКЕТИНГОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ РИНКА ХАРКОВА»

3.1 Постановка проблеми

Основною формою підготовки кваліфікованих робітників з числа молоді є навчання у навчальних закладах різного типу, що стають нині важливою ланкою системи безперервної освіти в Україні. Вони мають здійснювати важливу функцію задоволення поточних і перспективних потреб виробництва у кваліфікованих спеціалістах, які відповідали б вимогам науково-технічного прогресу, володіли широким політехнічним світоглядом, мали професійну мобільність. Отже, навчальні заклади мають забезпечувати належні умови для опанування учнями професійної кваліфікації, включення їх до суспільно корисної, продуктивної праці у відповідності до інтересів і можливостей майбутніх спеціалістів.

На сучасному етапі все більш актуальними стають факультативні заняття, на яких бажаючі учні мають змогу здобути додаткову інформацію. Тому для полегшення підготовки майбутніх інженерів-педагогів до факультативного заняття з дисципліни «Проектування швейних підприємств» та зручності користування літературою при підготовці по темі «Оптимальне планування виробництва спідниць жіночих на основі маркетингових досліджень ринка Харкова» необхідно розробити методичні рекомендації щодо вибору оптимальної програми випуску спідниць жіночих.  Адже, діяльність будь-кого  підприємства спрямована на отримання максимального прибутку.

Користуючись розробленими методичними вказівками студентам буде легше розрахувати матеріальні витрати на одиницю виробу, засвоїти метод лінійного програмування для вибору оптимальної програми випуску спідниць жіночих.

3.2 Аналіз останніх досліджень та постановка задачі

З метою досягнення найбільшого ефекту, маючи обмежені засоби, потрібно скласти план чи програму дій. Сучасне математичне програмування передусім розглядає властивості та розв’язки математичних моделей економічних процесів досягнення найкращого результату з урахуванням обмежень. Початком його розвитку як самостійного наукового напрямку слід вважати перші спроби застосування методів математичного програмування у прикладних дослідженнях, насамперед в економіці.

Засновником теорії математичного програмування в сучасному розумінні вважають праці радянського вченого Л. В. Канторовича. Наприкінці 30-х років у Ленінградському університеті ним уперше були сформульовані та досліджувались основні задачі, критерії оптимальності, економічна інтерпретація, методи розв’язання та геометрична інтерпретація результатів розв’язання задач лінійного програмування (1939 року Л. В. Канторович оприлюднив монографію «Математичні методи організації і планування виробництва»). Термін «програмування» потрібно розуміти в значенні «планування». Він був запропонований в середині 1940-х років Джорджем Данціґом, одним із засновників лінійного програмування, ще до того, як комп’ютери були використані для вирішення лінійних задач оптимізації. Для розв’язання задач лінійного програмування з великою кількістю змінних та обмежень використовують методи декомпозиції, які дають змогу замість вихідної задачі розв’язувати послідовність задач меншого обсягу. Сам термін «лінійне програмування» був введений дещо пізніше, 1951 року, у працях американських вчених Дж. Данцига та Г. Кумпанса. Однак у своїй монографії Дж. Данциг зазначає, що Л. В. Канторовича слід визнати першим, хто виявив, що широке коло важливих виробничих задач може бути подане у чіткому математичному формулюванні, яке уможливлює підхід до таких задач з кількісного боку та розв’язання їх чисельними методами. Лінíйне програмувáння — один з важливих розділів дослідження операцій, що зводиться до оптимізації лінійної цільової функції на множині, яка описується лінійними рівняннями і нерівностями. [6]

1947 року Дж. Данцигом був розроблений основний метод розв’язування задач лінійного програмування — симплексний метод, що вважається початком формування лінійного програмування як самостійного напрямку в математичному програмуванні. Наступним кроком стали праці Дж. Неймана (1947 р.) щодо розвитку концепції двоїстості, що уможливило розширення практичної сфери застосування методів лінійного програмування.

Л. В. Канторовичем разом із М. К. Гавуриним в 1949 р. розроблено метод потенціалів, що застосовується при розв’язанні транспортних задач. У наступних роботах Л. В. Канторовича, В. С. Немчинова, В. В. Новожилова, А. Л. Лур’є, А. Брудно, А. Г. Аганбегяна, Д. Б. Юдіна, Е. Г. Гольштейна й інших математиків і економістів отримали подальший розвиток як математична теорія лінійного і нелінійного програмування, так і застосування її методів до дослідження різних економічних проблем. Методам лінійного програмування присвячено багато робіт зарубіжних учених. В 1941 р. Ф. Л. Хітчкок сформулював транспортну задачу. [6]

Періодом інтенсивного розвитку математичного програмування є п’ятдесяті роки. У цей час з’являються розробки нових алгоритмів, теоретичні дослідження з різних напрямків математичного програмування: 1951 року — праця Г. Куна і А. Таккера, в якій наведено необхідні та достатні умови оптимальності нелінійних задач; 1954 року — Чарнес і Лемке розглянули наближений метод розв’язання задач з сепарабельним опуклим функціоналом та лінійними обмеженнями; 1955 року — ряд робіт, присвячених квадратичному програмуванню. У п’ятдесятих роках сформувався новий напрямок математичного програмування — динамічне програмування, значний вклад у розвиток якого вніс американський математик Р. Белман.

На сучасному етапі математичне програмування включає широке коло задач з відповідними методами розв’язання, що охоплюють різноманітні проблеми розвитку та функціонування реальних економічних систем. Розробляються банки економіко-математичних моделей, які в поєднанні з потужною, швидкодіючою обчислювальною технікою та сучасними програмними продуктами утворюватимуть системи ефективної підтримки прийняття рішень у різних галузях економіки. [6]

Найбільш яскравим прикладом одним із перших використань лінійного програмування приведена у військовій справі, а саме: завдання про перевезення (транспортна задача), завдання на розподіл сил і засобів (розподіл сил і засобів ураження за цілями, розподіл сил і засобів розвідки і ін.). Але на сьогоднішній день за допомогою найпрогресивніших комп’ютерних програм лінійне програмування стало простіше та доступніше і дозволяє керівникам підприємства вирішувати різні задачі оптимізації в умовах обмежень.

        До цього часу ще ніхто з вчених не розробляв методичні рекомендації оптимального планування для швейного виробництва, а саме для випуску спідниць жіночих  в зв’язку з тим, що задачі лінійного програмування дуже громіздкі для ручного рахунку, мають великі інтелектуальні витрати та важкість отримання вихідних даних. Їх рішення було можливе за допомогою ЕОМ, попередньо склавши програму, а швидкодіючих обчислювальних машин у той час не існувало. Тому їх використовували тільки для стратегічних обчислень, наприклад у військовій справі , як це було вказано вище. В даний час новітні досягнення все більш широко застосовуються в плануванні виробництва. Цьому сприяє розвиток таких розділів математики, як математичне програмування, теорія ігор, теорія масового обслуговування, а також бурхливий розвиток швидкодіючої електронно-обчислювальної техніки. Вже накопичений достатній досвід постановки та вирішення економічних завдань за допомогою математичних методів. Особливо успішно розвиваються методи оптимального планування, які й становлять сутність лінійного програмування. 

Постановка задачі полягає у вивченні вже існуючих та розроблених методів лінійного програмування для вивчення теми «Оптимальне планування виробництва спідниць жіночих на основі маркетингових досліджень ринка Харкова», вибору методу, математичних розрахунків на основі появи ризиків, що модель буде продаватися по тій чи іншій ціні при аналізу ринку. Вирішивши цю задачу ми зменшимо витрати часу студентів на обробку джерел інформації по даній темі, що значно підвищить їх рівень знань та практичних умінь.

3.3 Викладення основного матеріалу  з обґрунтуванням новизни

Для розрахунку оптимального випуску спідниць жіночих на основі маркетингових досліджень ринка використовуйте вже вивчені та проаналізовані ринкові ціни, які представлені в таблиці 3.1

Таблиця 3.1

Ціни на спідниці жіночі та кількість їх зустрічаємості

Роздрібна ціна, грн.

160-200

200-240

240-280

280-320

320-360

360-400

400-440

Кількість спідниць, шт.

1

2

6

13

4

2

2

Для розрахунку оптимальної програми випуску перед початком роботи згадаємо загальні відомості про лінійне програмування та його методи.

Лінійне програмування – один з перших і найбільше докладно вивчених розділів математичного програмування. [5]

Для рішення завдань даного типу застосовуються методи:

1) графічний (графо-аналітичний);

2) табличний (прямий, простий) симплекс-метод;

3) метод штучного базису (двофазний симплекс-метод);

4) модифікований симплекс-метод;

5) двоїстий симплекс-метод.

Одним з методів пошуку рішення завдання лінійного програмування є графо-аналітичний метод. Для рішення завдання (формування області припустимих рішень) цим методом у системі координат здійснюють побудову ліній, що відповідають обмеженням цільової функції, дорівнюючи їх праві й ліві

частини, і визначають напрямок розташування припустимих значень шуканих змінних у відповідності зі знаками нерівностей.

Ідея симплекс-методу полягає в наступному. Спочатку потрібно знайти якусь (початкову) вершину багатогранника припустимих рішень (початкове припустиме базисне рішення). Потім потрібно перевірити це рішення на оптимальність. Якщо воно оптимальне, то рішення знайдене; якщо ні, то перейти до іншої вершини багатогранника й знову перевірити на оптимальність. Через кінцівку вершин багатогранника (наслідок кінцівки обмежень завдання ЛП) за кінцеве число «кроків» ми знайдемо шукану точку мінімуму або максимуму. Треба помітити, що при переході від однієї вершини до іншої значення цільової функції убуває (у завданні на мінімум) або зростає (у завданні на максимум).

Метод штучного базису (двофазний симплекс-метод). Даний метод рішення застосовується при наявності в обмеженні знаків “дорівнює”, “більше або дорівнює”, “менше або дорівнює” і є модифікацією табличного методу. Рішення системи здійснюється шляхом уведення штучних змінних зі знаком, що залежить від типу оптимуму, тобто для виключення з базису цих змінних останні вводяться в цільову функцію з більшими негативними коефіцієнтами , а в завдання мінімізації – з позитивними . Таким чином, з вихідної виходить нова  - завдання.

Модифікований симплекс-метод. В основу даного різновиду симплекса-методу покладені такі особливості лінійної алгебри, які дозволяють у ході рішення завдання працювати із частиною матриці обмежень. Іноді метод називають методом зворотної матриці.

Двоїстий симплекс-метод. Для будь-якого завдання ЛП можна скласти двоїсту до неї завдання за наступними правилами: привести вихідне завдання ЛП до стандартної форми, увести нові змінні по кількості основних обмежень вихідного завдання, скласти нові обмеження з нових змінних у вигляді лінійних нерівностей, знаки яких протилежні знакам нерівностей вихідного завдання, коефіцієнтами яких є елементи транспонованої матриці вихідного завдання, а вільними членами – коефіцієнти при цільовій функції вихідного завдання, для нових змінних написати умови незаперечності. [5]

Враховуючи те, що симплекс-метод трудомісткий для оперативного планування, то краще застосовувати графо - аналітичний метод.

Хід роботи

На першому етапі виконання роботи необхідно обрати моделі спідниць жіночих та замалювати їх. Далі необхідно скласти опис зовнішнього вигляду моделі, специфікацію деталей крою та технологічну послідовність.

На другому етапі роботи скласти калькуляцію по кожній моделі за зразком таблиці 3.2

Таблиця 3.2

Розрахунок матеріальних витрат

Основні матеріали

Оптова ціна, грн.

Витрати на одиницю виробу

Модель 1

Модель 2

Модель 3

Норма витрат

Сума, грн.

Норма витрат

Сума, грн.

Норма витрат

Сума, грн.

1

2

3

4

5

6

7

8

Основна тканина (ВШрс-45%, ВЛс-55%), м

48,00

0,80

38,40

0,95

45,60

0,66

31,68

Тканина-компаньйон (ВЛс-100%), м

26,00

0,80

20,80

0,80

20,80

0,50

13,00

Підкладочна тканина (ВВс-45%, ВПес-55%), м

12,00

0,60

7,20

0,60

7,20

0,60

7,20

Прокладочний матеріал, м

6,78

0,10

0,68

0,10

0,68

0,10

0,68

Нитки, м

0,04

200

8,00

210

8,40

200

8,00

Тасьма – «блискавка», шт.

3,00

1

3,00

1

3,00

1

3,00

Фірмовий знак, шт.

0,36

1

0,36

1

0,36

1

0,36

Розмірна стрічка, шт.

0,10

1

0,10

1

0,10

1

0,10

Контрольна стрічка, шт.

0,20

1

0,20

1

0,20

1

0,20

Товарний ярлик, шт.

0,20

1

0,20

1

0,20

1

0,20

Пакет для ЗВТ, шт.

0,25

1

0,25

1

0,25

1

0,25

Пакет поліетиленовий, шт.

0,25

1

0,25

1

0,25

1

0,25

Разом:

79,44

87,04

64,92

Трудомісткість виробу, сек.

-

2848

8,0826

2869

8,0883

2789

7,9366

Разом:

87,5226

95,1283

72,8566

Після чого потрібно розрахувати прибуток по кожній моделі  за формулою:

П = µ - Ст, де

Ст – матеріальні витрати моделі

µ -   математичне очікування (середнє значення) і розраховується за формулою  

Для розрахунку математичного очікування краще використовувати програму Exсel, що є стандартною програмою Microsoft Office

На третьому етапі на основі проведеної калькуляції, аналізу ринку, дослідження, середніх запасів необхідно скласти розрахункову таблицю 3.3 лінійного програмування.

Таблиця 3.3

Розрахункова таблиця методу лінійного програмування

№ п/п

Витрати

Х1

Х2

Х3

Запас

1

Основна тканина, м

0,80

0,95

0,66

140

2

Тканина-компаньйон, м

0,80

0,80

0,50

120

3

Підкладочна тканина, м

0,60

0,60

0,60

90

4

Прокладочний матеріал, м

0,10

0,10

0,10

16

5

Фурнітура, грн.

12,36

12,36

12,36

2000

6

Трудомісткість виробу, грн.

8,0826

8,0883

7,9366

1300

Прибуток

215,8107

208,205

230,4767

Виходячи з таблиці на цьому етапі необхідно записати систему обмежень

для першої та другої моделі, для другої та третьої та для першої та третьої. На прикладі першої та другу моделі розглянемо принцип розв’язання задачі графо-аналітичним методом:  

0,80х1 + 0,95х2 ≤ 140

0,80х1 + 0,80х2 ≤ 120

0,60х1 + 0,60х2 ≤ 90

0,10х1 + 0,10х2 ≤ 16

12,36х1 + 12,36х2 ≤ 2000

8,0826х1 + 8,0883х2 ≤ 1300

І вказуємо формулу за допомогою якої можна визначити реальний прибуток

П = 215,8107х1 + 208,205х2 → max, де

х1 – кількість виробів першої моделі

х2 – кількість виробів другої моделі

Числа 215,8107 та 208,205 беруться з таблиці 3.3

Систему обмежень необхідно зобразити у вигляді графіка, для цього знайдіть точки та відкладіть їх на графіку. Приклад графіка наведений на рис. 3.1

Рис. 3.1 – Система обмежень

Умови оптимізації це умови в точці А, тобто оптимальна програма випуску. Запишіть рівняння цієї точки.

0,80х1 + 0,95х2 = 140

0,80х1 + 0,80х2 = 120

Розрахуйте своє рівняння за прикладом:

х1 = (140 / 0,80) – (0,95х2 / 0,80) = 175 – 1,1875х2

х1 = (120 / 0,80) – (0,80х2 / 0,80) = 150 – х2

175 – 1,1875х2 = 150 – х2

-1,1875х2 + х2 = 150 – 175

-0,1875х2 = -25

х2 = 133,3333 ~ 133

х1 = (140 / 0,80) – ((0,95 * 133)/0,80) = 16,6666 ~ 17

Отримані дані х1 = 17, х2 = 133 підставте у формулу для розрахунку прибутку.

П = 215,8107 * 17 + 208,205 * 133 = 31442,929

І аналогічне проробіть з моделлю 2 та 3, 3 та 1, в результаті чого ви дізнаєтесь при випуску яких моделей і в якій кількості ви отримаєте максимальний прибуток.

3.4 Висновки та перспективи подальших досліджень

Перед студентами факультативного заняття з теми «Оптимальне планування виробництва спідниць жіночих на основі маркетингових досліджень ринка Харкова» постає проблема з пошуком інформації, тобто літературних джерел та її опрацюванням, так як це займає багато часу. Тому було запропоновано розробити методичні рекомендації (об’єкт авторського права) по даній темі, які не тільки  покращать, а й підвищать освітній рівень майбутніх спеціалістів, що дуже важливо для даного покоління.

Методичні рекомендації містять стислий, але повний аналіз щодо вибору моделей спідниць жіночих для організації виробничого процесу і його оптимізації; опис зовнішнього вигляду; складену специфікацію деталей крою; розробку технологічної послідовності запропонованих моделей з урахуванням прогресивних методів обробки; калькуляцію на кожну модель; обґрунтування й вибір методів розрахунку оптимальної програми виготовлення спідниць жіночих з напівшерстяної тканини; оптимізації програми виготовлення обраних моделей на основі аналізу ринку цін, виробничих витрат та появи ризиків, що модель буде продаватися по тій чи іншій ціні.

Методичні рекомендації також містять літературні джерела за якими студенти можуть більш детально розглянути ті питання які їх зацікавили або не зрозумілі, зробити свої висновки щодо існуючих методик та застосувати їх для своїх досліджень.

3.5 Оформлення прав на об’єкт інтелектуальної власності

Методичні рекомендації «Оптимальне планування виробництва спідниць жіночих на основі маркетингових досліджень ринка Харкова» є об’єктом авторського права, так як відноситься до літературного твору навчального характеру та є результатом творчої діяльності. 

Носить оригінальний характер. Тобто, з позиції авторського права оригінальність полягає в творчому та індивідуальному способі вираження матеріалу у методичних рекомендаціях, якою б значимою не була б частина творчого внеску або індивідуалізації.

Методичні рекомендації несуть індивідуальний характер, так як не є копією і не наслідують інший твір, тобто виражають особистість автора.

Для надання правової охорони не має значення чи твір опублікований чи ще не опублікований, — важливо, щоб він був виражений в певній об'єктивній формі. Методичні рекомендації мають об’єктивну форму вираження. Тобто існують в письмовій формі, яка відділена від особистості автора і одержала самостійне існування. [2]

Усі результати інтелектуальної діяльності стають об'єктами правової охорони лише за однієї необхідної умови — цей результат має відповідати вимогам закону. Право інтелектуальної власності на твори (методичні рекомендації) виникає із самого факту створення твору. Стаття 11 п. 2 Закону України «Про авторське право і суміжні права» проголошує: «Для виникнення і здійснення авторського права не вимагається реєстрація твору (методичної рекомендації), спеціальне його оформлення, а також виконання будь-яких інших формальностей». Проте за бажанням автор для засвідчення свого авторства може зареєструвати ці права в офіційному державному реєстрі. Твір (методичні рекомендації) стає об'єктом правової охорони незалежно від того, чи оприлюднений він, чи не оприлюднений. Не мають значення його обсяг, мета, призначення, жанр, а також спосіб відтворення, виражений в усній, письмовій чи будь-якій іншій формі. [1]

Охорона поширюється лише на об’єктивні форми вираження результатів творчої діяльності, а не на ідеї, які містить об’єкт. Згідно із статтею 8 частиною 3 Закону України «Про авторське право і суміжні права» правова охорона поширюється лише на форму вираження твору (методичних рекомендацій), а не на ідеї, навіть, якщо вони виражені, описані, пояснені і проілюстровані в творі. Навіть будучи новими, ідеї не можуть стати об’єктом охорони чи присвоєння. Під охороною находяться лише відчутна форма вираження ідеї, а не сама ідея, незалежно від того, виражена вона схематично чи у вигляді твору. [1]

Первинним суб’єктом до якого належить авторське право являється автор методичних рекомендацій.

Для виникнення та здійснення авторського права не потрібна реєстрація методичних рекомендацій або будь-яке інше спеціальне їх оформлення, а також виконання яких-небудь інших формальностей.

Особа, яка має авторське право, для засвідчення своїх прав на методичні рекомендації може використати знак охорони авторського права: ©ПІБ автора, первинний рік публікації. [2]

Суб’єкт авторського права для засвідчення авторства на оприлюднення або не оприлюднення твору, факту і дати публікації твору чи договорів у будь-який час, протягом строку охорони авторського права може зареєструвати своє авторське право у відповідних державних реєстрах.

Державна реєстрація авторського права і договорів здійснюється Українським агентством авторських і суміжних прав. Про реєстрацію видається посвідчення (охоронний документ).

Існує загальне правило числення терміну дії майнових авторських прав, яка ґрунтується на принципі визначення терміну охорони залежно від дати смерті автора: виняткове авторське право діє впродовж усього життя автора і 70 років після його смерті. Якщо твір був створений у співавторстві, авторське право діє протягом життя його авторів і 70 років після смерті останнього з них. Після завершення строку дії авторського права твори переходять до суспільного надбання. Це означає, що будь-хто може їх вільно використовувати без виплати авторської винагороди нащадкам автора. [4]

Заяву про реєстрацію авторського права  приведено у додатку А, примірник методичних рекомендацій приведено у додатку Б.

3.6 Економічне обґрунтування розробленого проекту

Використання в економіці охороноздатних результатів творчої розумової діяльності ґрунтується на комерціалізації інтелектуальної власності у процесі реалізації договірних відносин між суб'єктами господарювання. Подальший прогрес інформаційного суспільства, пов'язаний з виробництвом технологічно складної та наукомісткої продукції, поглиблення та модифікація ринкових відносин, набуття інтелектуальними продуктами статусу товарів, зростання ролі та значення інтелектуального капіталу загострюють проблему вартісного оцінювання об'єктів інтелектуальної власності, врахування цінності не лише фінансового, а й людського і структурного капіталів. [5]

Таким чином, за умов розвиненої ринкової економіки потреба в оцінюванні вартості об'єктів інтелектуальної власності виникає за умов кредитування під заставу майнових прав на об'єкти інтелектуальної власності; страхування майна, що містить об'єкт інтелектуальної власності; передачі прав власності на об'єкт інтелектуальної власності або надання дозволу на його використання шляхом ліцензування; здійснення процедури банкрутства; організації комерційної концесії тощо.

3.6.1 Моделювання робіт і одноразових витрат на авторську розробку

Економічне обґрунтування авторської розробки починаємо з моделювання процесу її створення. Моделювання процесу полягає у виявленні переліку робіт із створення інтелектуального продукту і, відповідно, потреби в часі і в ресурсах, а також потребі в одноразових витратах.

Перелік робіт по об’єктам авторського права та орієнтовані терміни виконання робіт приведені в таблиці 3.4

Таблиця 3.4

Перелік робіт по об’єктам авторського права (ОАП)

№ п/п

Найменування робіт

Орієнтовні терміни виконання робіт ОАП

1

Формування авторської ідеї і основних положень

14

2

Літературний пошук

17

3

Представлення ідеї на матеріальному носієві (написання 1-ій редакції тексту)

26

4

Експериментальна перевірка ідеї

11

5

Рецензування тексту

13

6

Редагування тексту

14

7

Оформлення заявки на реєстрацію

4

8

Визначення ринкової вартості прав ОІВ

12

9

Обнародування тексту (публікація у відкритому друці)

9

Для розрахунку витрат на оплату праці по створенню інтелектуального продукту використовуємо експертний спосіб, ілюстрація якого приведена в таблиці 3.5

Таблиця 3.5

Розрахунок витрат на оплату праці по створенню інтелектуального продукту

№ n/n

Найменування робіт

Виконавці

Тривалість робіт, дні

Витрати праці, л. дні

Оплата праці на 1 л. днів, грн.

Всього оплата праці, грн.

Примітка, обґрунтування

спеціальність

кількість

оптимістична

песимістична

очікувана

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

1

Формування авторської ідеї і основних положень

автор

1

10

20

14

14

100

1400

З розрахунку 2200 грн/міс

2

Літературний пошук

автор

1

15

20

17

17

100

1700

3

Представлення ідеї на матеріальному носієві (1 редакція тексту)

автор

1

10

50

26

26

100

2600

4

Експериментальна перевірка ідеї

автор

1

5

20

11

11

100

1100

5

Рецензування тексту

автор

1

5

25

13

13

100

1300

6

Редагування тексту

автор

1

3

30

13.8

13.8

100

1380

7

Оформлення заявки на реєстрацію

автор

1

3

5

3.8

3.8

100

380

8

Визначення ринкової вартості прав ОІВ

автор

1

10

15

12

12

100

1200

9

Обнародування тексту (публікація у відкритому друці)

автор

1

5

15

9

9

100

900

Разом

119.6

11960

Інші невраховані роботи, 100/0

1196

Всього нарахованої заробітної плати

119.6

13156

Після розрахунок витрат на оплату праці розраховуємо витрати на створення інтелектуального продукту, результати чого приведені в таблиці 3.6

Таблиця 3.6

Розрахунок витрат на створення інтелектуального продукту «Методичні рекомендації»

п/п

Найменування витрат

Одиниці вимірюваня

Кількість. од. вимірювання

Всього виграти,

грн

Примітка, обгрун-тування

1

2

3

4

5

6

1

Заробітна плата виконавців по роботах на створення інтелектуального продукту

грн

1

13156

Див. табл. 3.5

2

Нарахування на соціальні потреби

%

37,5

4933.5

3

Разом з нарахуваннями

грн

-

18089.5

4

Інші прямі витрати (матеріаль-ні, амортизація основних засобів і тому подібне)

%

50

9044.75

5

Разом прямих витрат

грн

-

27134.25

6

Накладні витрати

%

15

4070.14

7

Разом собівартість (витрати)

грн

-

31204.39

8

Прибуток розробника

%

20

6240.87

9

Прибуток інвестора (підприємця)

%

15

4680.66

10

Вартість ОІВ в рамках витратного підходу

грн

-

42125.98

Отже наслідками розрахунку, приведеного в таблиці можемо зробити висновок, що собівартість створення інтелектуального продукту, а саме методичних рекомендацій на тему «Оптимальне планування виробництва спідниць жіночих на основі маркетингових досліджень ринка Харкова» складає 31204.39грн. Вартість об'єкту інтелектуальної власності (з урахуванням прибутку розробника і інвестора) в рамках витратного підходу складає 42125.98грн.

3.6.2 Аналіз варіантів комерціалізації прав на ОІВ і вибір найбільш ефективного

Комерціалізація прав на об’єкти інтелектуальної власності (ОІВ) — система економічно-правових відносин, які виникають між продавцем і споживачем у процесі купівлі-продажу науково-технічної продукції, винаходів, комерційних таємниць, зокрема методичних рекомендацій. Отже, результатом процесу комерціалізації стають купівля і практичне впровадження продукту (методичні рекомендації) замовником, а також одержання винагороди розробником. [4]

Зважаючи на специфіку даного ОІВ, варіантами комерціалізації можуть бути: продаж прав на використання ОІВ, повна передача (продаж) прав на ОІВ, включення ОІВ до статутного фонду новостворюваного або діючого підприємства. 

Проаналізувавши всі варіанти можна зробити висновок, що продаж прав на використання ОІВ є більш прибутковою і до того ж залишається можливість подальшого використання прав на ОІВ.  Отримати прибуток можна за допомогою випуску додаткової інтелектуальної продукції, за рахунок підвищення якості інтелектуальної продукції, що випускається підвищити ціни.

Список рекомендованої літератури

  1.  Белов В. В.  Интеллектуальная собственность. Законодательство и практика его применения : Учеб. пособие/ В. В. Белов, Г. В. Виталиев, Г. М. Денисов. -М.: Юристъ, 1997. -288 с.
  2.  Інтелектуальна власність  : навч. посібник для вищих навч. закладів/ С. В. Бондаренко [та інші]; за ред. П. М. Цибульова. -К.: УкрІНТЕІ, 2006. -276 с.
  3.  Дахно і. і.  Право інтелектуальної власності : Навч. посібник для вищих навч. закладів/ і. і. Дахно. -К.: Либiдь, 2002. -200 с.
  4.  Мікульонок І. О.  Основи інтелектуальної власності : Навч. посібник/ І. О. Мікульонок; Нац. техн. ун-т України "Київський політехн. ін-т". -К.: Полiтехнiка, 2005. -232 с.:iл.
  5.  Ашманов С. А. Линейное программирование. М., 1981.
  6.  Байчик И.Н. Економіка підприємства.: Навчальний посібник. – Видавництво «Атіка», 2004. – 490 с.

ДЕРЖАВНА СЛУЖБА ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ

Україна, МСП 04655, Київ, Львівська площа, 8

Тел.: (044) 212-50-82  Факс: (044) 212-34-49

ЗАЯВА

про реєстрацію авторського права на твір

 

Службові відмітки:  Підпис начальника відділу ►_________

Номер заявки ▼

Дата подання

Число ▲

Місяць ▲

Рік ▲

Номер свідоцтва

Дата реєстрації

Число ▲

Місяць ▲

Рік ▲

Прошу зареєструвати авторське право на твір

1. Вид та повна назва твору (скорочена, якщо така є): Методичні рекомендації «Оптимальне планування виробництва спідниць жіночих на основі маркетингових досліджень ринка Харкова» для інженерно-педагогічних спеціальностей швейного профілю______________________________________________________________________

Попередня чи альтернативна назва твору: Методичні рекомендації «Оптимальне планування виробництва спідниць жіночих на основі маркетингових досліджень ринка Харкова»__________________________________________________________________________________________________

2. Галузь творчої діяльності                                     Література_________________________________________________________________________________________________________

Наука, література чи мистецтво

3. До якого об’єкту авторського права належить твір:       Літературний письмовий твір __________________________________________________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________________________________________

4. Анотація або реферат твору  (Публікується в офіційному бюлетені)

__________________________________________________________________________________________________________________________

Рекомендований розмір - до 500 друкованих знаків

У методичних рекомендаціях по трьом моделям було складене зведення технологічних операцій, на підставі чого була складена калькуляція. Наведений розрахунок прибутку підприємства за рахунок вивчення ринку та застосування методу лінійного програмування. Приведений розрахунок оптимальної програми випуску спідниць жіночих. Методичні рекомендації призначені для студентів денної та заочної форми навчання інженерно - педагогічних спеціальностей.

5. Дата остаточного завершення роботи над твором: ► Число 6_ Місяць травень Рік  2013

6. Відомості про оприлюднення твору (опублікування, сповіщення, виконання, показ тощо)  ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

7. Відомості про використані твори:

7.1. Відомості про твір(и), відносно якого(их) цей твір є похідним:___________________________________

_____________________________________________________________________

Вказати, на основі якого твору зроблено переклад, адаптацію, аранжування тощо, їх правомірність

7.2. Відомості про твір(и), або частину твору(ів), що включено до твору, права на який реєструються 

Савостицький О. В., Меликов Е. Х., Кулікова І. О. «Технологія швейних

Вказати твори інших авторів та правомірність їх включення

виробів». Москва 1971. - 600 стр. – технологічна послідовність по обробці спідниці жіночої, Інтелектуальна власність  : навч. посібник для вищих навч. закладів/ С. В. Бондаренко [та інші]; за ред. П. М. Цибульова. -К.: УкрІНТЕІ, 2006. -276 с. – права на об’єкт інтелектуальної власності, Мікульонок І. О.  Основи інтелектуальної власності : Навч. посібник/ І. О. Мікульонок; Нац. техн. ун-т України "Київський політехн. ін-т". -К.: Полiтехнiка, 2005. -232 с.:iл. – комерціалізація прав на ОІВ, Ашманов С. А. Линейное программирование. М., 1981. – визначення лінійного програмування та його методи.

8. Відомості про попередню реєстрацію* Ні ×ڤ; Так___ڤ, _______________________________________________________________________________________                                                                                                                                       Вказати державу, дату, номер попередньої реєстрації

_______________________________________________________________________________

та назву реєстру

9. Відомості про автора(ів) твору(ів), зазначеного(их) у п.1 заяви **

9.1. Прізвище, ім'я, по батькові першого автора  (псевдонім, за наявності, вказати в дужках)

Шавикіна Катерина Олександрівна____________________________________________

Дата народження   Число  25 Місяць березень Рік 1990

Громадянин  України _______________Постійно проживає  Україні________________________

                                              Назва держави                                                          Назва держави

Повна поштова адреса (адреса для листування), телефон Українська інженерно-педагогічна академія, 61003, м. Харків, вул.Університетська, 16, патентний відділ__________

Суть авторства, авторський вклад у створення твору_____________________________________ ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Цей твір (частину твору) створено:*

у порядку виконання службових

             обов’язків    ڤ 

             за договором    ڤ 

    у порядку індивідуальної розробки × ڤ 

Цей твір (частину твору) створено для оприлюднення:* 

Анонімно             ڤ 

Під псевдонімом  ڤ 

        10. Особа, яка подає заявку на реєстрацію (заявник):

10.1. Автор(и), спадкоємець(і)

Шавикіна Катерина Олександрівна__________________________________

Повне ім’я фізичної або повне офіційне найменування юридичної особи, повна поштова адреса (адреса для листування), телефон

62433Харківський обл. місто Люботин вул. Дімітрова №29 тел. 063680749_  

10.2. Довірена особа автора(ів), спадкоємця(ів)  _____________________________________________________________________

Повне ім’я фізичної або повне офіційне найменування юридичної особи, повна поштова адреса (адреса для листування), телефон

_____________________________________________________________________

11. Видача свідоцтва (свідоцтв):

Надіслати за вказаною адресою 

Українська інженерно-педагогічна академія, 61003, м. Харків, вул. Університетська, 16, патентний відділ

Видати заявнику  Шавикіній К.О_______________________________________

Прізвище, ініціали

12. Перелік документів і матеріалів, що додаються до заяви

Кількість аркушів

Кількість примірників

ڤ Примірник твору (форма, в якій представлено твір)

Методичні рекомендації

23

1

ڤ Документ, що підтверджує перехід у спадщину майнового права автора

1

ڤ Платіжний документ, що підтверджує сплату збору за дії, пов’язані з підготовкою до державної реєстрації авторського права на твір

1

ڤ Платіжний документ, що підтверджує сплату збору за оформлення і видачу свідоцтва про державну реєстрацію авторського права на твір

1

ڤ Документ, який підтверджує:

ڤ Звільнення від сплати збору

ڤ Наявність пільг по сплаті збору

ڤ Документ, який свідчить про факт і дату оприлюднення твору (за наявності)

ڤ Документ, який підтверджує повноваження довіреної особи (довіреність)

ڤ Інші документи, що додаються до заяви

13. Я, який нижче підписався, підтверджую достовірність відомостей, вказаних у матеріалах заявки:

  1.  Автор(и)        Шавикіна К.О.____________________________________________________________________

Прізвище(а), ініціали, підпис(и)

  1.  Заявник     Українська інженерно-педагогічна академія, 61003, м.Харків,

                            Прізвище, ініціали та підпис фізичної  або повне офіційне найменування юридичної особи та її підпис, що

вул. Університетська, 16___________________________________________________________________________

                  складається з повного найменування посади особи, яка підписує заяву, особистого підпису, ініціалів, прізвища, дати і скріплюється печаткою

   М.П.

Дата ►  Число 9 Місяць  травня Рік  2013

Примітки:______________________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________________________

Висновки відділу державної реєстрації:

права автора підлягають реєстрації – ڤ    відмова у реєстрації – ڤ       заявку відхилено – ڤ

Заявку опрацював: ______________________________________________________________

Прізвище, ініціали та підпис працівника відділу державної реєстрації




1. і. Стандартизовані терміни визначені ДСТУ 386299 ldquo;Ресторанного господарства.html
2. Определение компьютерного вируса типы антивирусных программ Компьютерный вирус ~ программа которая
3. Петербургский государственный университет путей сообщения.html
4. Christms Dy is celebrted on December 25
5. Тема 1 Основні права людини як загальносоціальне явище 1
6.  Кассовое обслуживание исполнения федерального бюджета на территории субъекта Российской Федер
7. Современная демографическая ситуация в России
8. тематика и информатика к
9. тематика Індекси у статистиці суть принципи обчислення 1
10. а Конструктивный вид влияния при условии что мы ясно и открыто сформулировали партнеру цель нашего воздей
11. тема правових соціальноекономічних організаційнотехнічних санітарногігієнічних і лікувальнопрофілакт
12. Інформаційні відносини
13. ТЕМАТИКЕ ДЛЯ ДЕТЕЙ СТАРШЕГО ДОШКОЛЬНОГО ВОЗРАСТА
14. Essi англ. essy ssy попытка проба очерк; от латинског
15. .koob.ru Стив Андреас Коннира Андреас Сердце разума Практическое использование методов НЛП Ог
16. International experience of legal regulation of a customs service and opportunities of his(its) application in national practice of a Republic of Uzbekistan
17. практикума по курсу Электроника для студентов специальности 230101
18. Культура и символы
19. Водные ресурсы главное б
20. Реферат Проблемы наркомании и токсикомании