Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тут зосереджено 78 виробничого потенціалу основні фонди і 57 трудового потенціалу промисловості держави

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-12-27

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

Промисловість Запорізької області 

За рівнем промислового розвитку Запорізька область є однією з найбільш розвинутих і має високий індекс зосередження промислового виробництва на душу населення — 2,21 відносно середньо республіканського рівня (1,00). Тут зосереджено 7,8% виробничого потенціалу (основні фонди) і 5,7% трудового потенціалу промисловості держави, а випуск продукції складає 8,9%. 
У республіканському поділі праці промисловість регіону виділяється такою спеціалізацією: електроенергетика (атомна електростанція, гідроелектростанції); чорна металургія (підземний видобуток руд чорних металів, виробництво чорних металів, електроферосплавів, коксохімічна промисловість, виробництво вогнетривів, метизів); кольорова металургія (алюмінієва і титано-магнієва промисловість); машинобудування (підйомно-транспортне, електротехнічна промисловість, виробництво насосів, верстатобудівельна й інструментальна промисловість, промисловість по виробництву штучних алмазів, автомобільна промисловість, сільськогосподарське машинобудування); харчова промисловість (пивоварна промисловість). Провідними галузями, що визначають спеціалізацію промисловості області в республіканському поділі праці, є кольорова металургія — коефіцієнт локалізації випуску продукції 5,36, електроенергетика — 1,60, чорна металургія — 1,59, машинобудування і металообробка — 1,11. 
За 1991—2000 рр. зросла питома вага області в промисловості України — з 5,7 у 1990 р. до 8,9% у 2000 р., але скоротились темпи промислового виробництва та відбулись істотні зрушення в галузевій структурі промисловості. Зокрема: поглибилась спеціалізація області на виробництві експортоорієнтованої продукції, але зменшилась кількість галузей спеціалізації, переважно внаслідок поглиблення спеціалізації на металургії (особливо кольорові), електроенергетиці і машинобудуванні та металообробці. 
Аналіз динаміки галузевої структури економіки області за 1990—2000 рр. свідчить про тенденцію підвищення питомої ваги електроенергетики, паливної промисловості, чорної і кольорової металургії та скорочення машинобудування та металообробки, хімічної і нафтохімічної промисловості, деревообробної та целюлозно-паперової промисловості, промисловості будівельних матеріалів, легкої і харчової промисловості (табл. 1). 
У 2000 р. в промисловому виробництві було зосереджено 1016 підприємств і 2550 виробництв, обсяг виробленої продукції становив 12872,5 млн. гривень. 
Промисловість області характеризується багатогалузевою структурою. В міжгалузевому промисловому комплексі (включаючи малі підприємства) провідне місце займають: металургія — 57,2%, зокрема, чорна — 45,1, кольорова — 12,1, електроенергетика - 17,2 і машинобудування та металообробка — 15,1%. Далі слідує харчова промисловість (включаючи борошномельне-круп'яну) — 6,6, промисловість будівельних матеріалів — 0,8; хімічна і нафтохімічна — 1,0%, легка — 0,3%. У галузевій структурі промисловості ще низька питома вага галузей, що забезпечують населення товарами народного споживання, — лише 6,9%. 
Значні зміни відбуваються і в територіальній структурі промисловості. 
Підвищилась питома вага області в Україні: чорної і особливо кольорової металургії, машинобудування і металообробки, при скороченні електроенергетики, паливної, хімічної і нафтохімічної, промисловості будівельних матеріалів, легкої і харчової. 
Аналіз динаміки виробництва промислової продукції в натуральному виразі по основній номенклатурі свідчить про скорочення


Промисловість
Промисловий і будівельний бум мав місце на початку 30-х років ХХ ст. із введенням в експлуатацію Дніпровської гідроелектростанції. У регіоні був створений потужний металургійний комплекс, подальшого розвитку набуло машинобудування. Запоріжжя стало одним з найбільших промислових центрів України і Східної Європи.
Нині промисловість Запорізької області — потужний індустріальний комплекс. У структурі промислового виробництва регіону найбільшу питому вагу мають чорна металургія, електроенергетика, машинобудування та металообробка, кольорова металургія. У регіоні виробляється четверта частина усієї електроенергії країни, основним виробником якої є Запорізька атомна станція. У структурі виробництва товарів народного споживання частка продовольчих товарів становить 56 %. Загалом у регіоні на самостійному балансі перебувають 357 промислових підприємств, функціонує 875 малих промислових підприємств.
Серед ста найбільших промислових підприємств України в верхній частині списку стійко зберігають своє місце «Запоріжсталь», що є єдиним в Україні підприємством з виробництва тонколистового прокату з неіржавіючих і легованих сталей, високо економічних гнутих профілів, консервної жерсті, тонколистового прокату з полімерним покриттям. Великими металургійними підприємствами є також «Дніпроспецсталь» та «Запорізький завод феросплавів».
В обласному машинобудуванні слід видокремити завод СП «АвтоЗАЗ» — виробника легкових автомобілів, та державне підприємство «Іскра» — науково-виробничий комплекс, що випускає оборонну продукцію. Запорізький абразивний комбінат — провідне підприємство країни з виробництва інструмента на основі синтетичного корунду. ПАТ «Запорожтрансформатор» спеціалізується на виробництві унікальних силових трансформаторів за індивідуальними замовленнями і є найбільшим серед всіх країн СНД.
Хімічну промисловість в області представляють 8 підприємств, найбільший із них — ПО «Кремнійполімер» — провідний український виробник каучуків і пластиків на основі кремнійполимеру.


Провідні підприємства хімічної галузі Запорізької області:
ПАТ «Запоріжкокс» - єдине коксохімічне підприємство, що має повний технологічний цикл переробки продуктів коксування. З 2008-2010 р. в рамках програми модернізації енергопостачання було введено в експлуатацію два турбогенератора по 6 МВт і 6,5 МВт відповідно. Це дозволило забезпечити виробництво власною електроенергією в обсязі 60% від загального електроспоживання.
ПАТ «АЗМОЛ» - виробляє більше 400 різних продуктів: пластичні мастила; мастильно-охолоджуючі технологічні засоби; моторні, трансмісіонні, захисні масла і масла для холодильних агрегатів; бітумоподібні в’яжучі склади, застосовуються для дорожнього будівництва; автохімія; лакофарбові матеріали.
На базі ПрАТ "Завод напівпровідників" створюється вертикально-інтегрована компанія з повним циклом виробництва фотогальванічної продукції: від добування кварцитів до створення сонячних модулів і будівництва сонячних парків. У 2011 році проведена реконструкція виробництва, полікристалічного кремнію потужністю 3900 т. на рік.
ПАТ "Запоріжсклофлюс" - є лідером в Україні за обсягом виробництва зварювальних флюсів і силікатів натрію. За виробництвом скловиробів входить в число найбільш великих підприємств. Завод володіє унікальним обладнанням для виробництва зварювальних флюсів новим способом - методом подвійного рафінування розплаву.
Підприємства галузі виробництв іншої неметалевої мінеральної продукції:
ПАТ «Запоріжвогнетрив» - одне з найбільших в Україні підприємств з випуску вогнетривних виробів, високо глиноземних виробів, магнезіальних виробів, не формованих вогнетривів, типових теплових агрегатів.
ПАТ «Запорізький абразивний комбінат» - є єдиним виробником шліфувальних матеріалів в Україні і одним з найбільших виробників абразивів в Східній Європі.




1.  НЕЛЬЗЯ КРАХ СУДЕБНОЙ СИСТЕМЫ КАКОВА ЦЕНА СОГЛАШЕНИЮ ДВОЕВЛАСТИЕ ПРИГОВОР ПУТЧ КЛАССИФИКАЦИЯ ОБЩЕСТВА ОБРА
2. тематику Математическое образование является средством активного интеллектуального развития
3. К вопросу об объектах вещных прав
4. I The US is mde up of 50 sttes nd the district of Columbi specil federl re where the cpitl of the country Wshington is situted
5. Расчет параметров цифровых систем передачи непрерывных сообщений
6. Задачи по механике
7. тема поясов в каратэГрадация мастерства в каратэ построена на системе поясов и степенях
8. Тема 1 Корпоративное управление и корпоративные финансы К числу критериев позволяющих отнести организа
9. XVII вв хотя вопрос о хронологических границах древнерусской литературы окончательно не решен нашей наукой
10. Special events и почтовые рассылки
11. Лабораторная работа 1
12. Установившееся движение газированной жидкости в пористой среде 5 2
13. Контрольная работа выполняется в машинописном виде
14. Малое предпринимательство
15. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук Львів 2002Д
16. Особливості перебігу гіпертонічної хвороби в залежності від типів ремоделювання серця та судин
17. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата психологічних наук Київ200.html
18. Теория политических систем
19. Особенности организации бухгалтерского учета
20. Аффективная сфера детей с разными видами интеллектуальной недостаточности