Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

КРИВОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ КРИВОРІЗЬКИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ ІНСТИТУТ Кафедра облік

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-30

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 19.5.2024

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«КРИВОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

КРИВОРІЗЬКИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ ІНСТИТУТ

Кафедра обліку і аудиту

ПРОГРАМА ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ

ТА МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ З ПІДГОТОВКИ І ЗАХИСТУ ЗВІТУ З ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ

для студентів спец. 6.509 «Облік і аудит»

Кривий Ріг

2013


МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«КРИВОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

КРИВОРІЗЬКИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ ІНСТИТУТ

Кафедра обліку і аудиту

ПРОГРАМА ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ

ТА МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ З ПІДГОТОВКИ І ЗАХИСТУ ЗВІТУ З ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ

для студентів спец. 6.509 «Облік і аудит»

Затверджено на засіданні

кафедри обліку і аудиту

протокол № 7

від « 01 »  02    2013 р.

Кривий Ріг

2013


Програма виробничої практики та методичні вказівки з підготовки і захисту звіту з виробничої практики для студентів спеціальності 6.509 «Облік і аудит» / Укладачі Шайкан А.В., Кондратюк О.М., Шевчук В.В., Голуб Ю.Ю.  – Кривий Ріг, КЕІ ДВНЗ «КНУ», 2013 р. – 22 с.

Укладачі:

А.В. Шайкан

д.е.н., зав. кафедри обліку і аудиту

О.М. Кондратюк

к.е.н., доцент кафедри обліку і аудиту

В.Є. Шевчук

ст. викладач

Ю.Ю. Голуб

асистент кафедри обліку і аудиту

Рецензент:

С.В. Гушко

д.е.н., професор кафедри обліку і аудиту

Відповідальний за випуск:

А.В. Шайкан

д.е.н., зав. кафедри обліку і аудиту


ЗМІСТ

                     Стор.

Вступ

5

1. Мета і завдання виробничої практики

6

2. Організація і програма виробничої практики

7

2.1. Організація виробничої практики

7

2.2. Програма виробничої практики

8

3. Розподіл функцій при організації практики

12

3.1. Обов’язки студента-практиканта

12

3.2. Обов’язки керівника виробничої практики від ВНЗ

14

3.3.Обов’язки керівника виробничої практики від підприємства

14

4. Методичні вказівки щодо підготовки звіту з виробничої практики, альбому документів, оформлення щоденника практики

15

5. Порядок захисту звіту з виробничої практики та критерії оцінювання

17

Додатки

19


ВСТУП

Відповідно до навчальних планів за фахом «Облік і аудит» студенти денної форми навчання проходять виробничу практику зі спеціальності. Призначенням виробничої практики є підготовка студентів до майбутньої самостійної трудової діяльності.

Виробнича практика зі спеціальності дозволяє поєднати в учбовому процесі теоретичне надбання і господарську практику, забезпечує активну пізнавальну роботу студентів.

У результаті проходження виробничої практики студенти набувають навички практичної роботи в облікових і фінансово-економічних службах підприємств, кредитних установах та аудиторських фірмах, комунальних і державних підприємствах, а також оволодівають комплексом знань із гуманітарних, фундаментальних фахових дисциплін, отримують високу теоретичну та практичну підготовку для виконання основних трудових функцій тих посад, на яких може бути використаний фахівець відповідної характеристики.

Зміст виробничої практики визначається програмою виробничої практики, розробленою кафедрою обліку і аудиту Криворізького економічного інституту ДВНЗ «КНУ». Програма виробничої практики передбачає набуття практичних навиків з ведення бухгалтерського обліку і складання звітності, які можуть бути використані в майбутній професійній діяльності бухгалтера, економіста, аудитора.

Програма виробничої практики допомагає студенту і базовому підприємству забезпечити високу якість організаційних та методичних підходів її проходження, а також виконання поставлених завдань.

Програма виробничої практики визначає загальноосвітню та фахову зрілість студента, вміння діалектично мислити, творчо застосовувати набуті знання при вирішенні тих чи інших практичних завдань у сфері управлінської діяльності.

Успіх виробничої практики залежить від активності і самостійності студентів, розуміння основних напрямів діяльності підприємства, його організаційної структури, технологічного процесу та місця на ринку попиту, оволодіння знаннями з бухгалтерського обліку всіх господарських процесів, економічного аналізу та аудиту.

Результатом проходження виробничої практики є досягнення студентами уміння аналізувати, узагальнювати і формувати висновки для прийняття ефективних управлінських рішень.


1. МЕТА І ЗАВДАННЯ ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ

За навчальним планом виробнича практика студентів, що навчаються за спеціальністю «Облік і аудит» денної форми навчання відбувається в IV семестрі. Проходження практики є невід'ємною складовою якісної підготовки спеціалістів у вищих навчальних закладах.

Метою виробничої практики є закріплення та поглиблення теоретичних знань, оволодіння сучасними методами та формами організації обліку, зовнішнього і внутрішнього аудиту, формування на базі одержаних у вищому навчальному закладі знань професійних навичок та вмінь, необхідних для прийняття рішень, виховання потреби систематичного поповнення знань та їх творчого застосування в практичній діяльності, розвиток і набуття досвіду самостійної роботи за обраною спеціальністю.

Завданнями виробничої практики є:

  •  ознайомлення з діяльністю суб'єктів господарювання, його структурою, технологією, основними функціями виробничих та управлінських підрозділів, фінансово-господарською діяльністю та організацією облікового процесу (побудова облікового апарату, форми бухгалтерського обліку, первинний облік та документообіг, взаємозв’язок аналітичного та синтетичного обліку, застосування інформаційних систем і технологій в обліковій роботі);
  •  здобуття навичок самостійної практичної діяльності з обраної спеціальності;
  •  самостійне виконання завдань керівника практики з відповідних питань;
  •  отримання нових знань, умінь і навичок під час виконання конкретних практичних завдань на штатних посадах;
  •  закріплення та поглиблення теоретичних знань, отриманих під час вивчення курсів «Фінансовий облік», «Управлінський облік», «Аналіз господарської діяльності», «Аудит», «Звітність підприємства», «Облік і звітність в оподаткуванні», «Облікова політика підприємства», «Управлінські інформаційні системи в аналізі і аудиті»;
  •  розвиток навичок самостійної роботи зі спеціальною літературою, законодавчими та нормативними актами;
  •  накопичення досвіду практичної виробничої діяльності зі спеціальності, розвиток здібностей використовувати знання в умовах, що змінюються.

Завдяки виробничій практиці студенти мають можливість набути навички з виконання функціональних обов’язків працівника облікового апарату; опанувати методику обліку за його об’єктами, складання звітності та аналізу господарської діяльності і виявлення резервів підвищення ефективності виробництва.

Виробнича практика відбувається на підприємствах різних галузей за різними видами економічної діяльності, з якими університет уклав відповідний договір:

  •  підприємствах машинобудування;
  •  підприємствах гірничо-металургійного комплексу;
  •  підприємствах легкої та харчової промисловості;
  •  підприємствах хімічної промисловості;
  •  підприємствах агропромислового комплексу;
  •  державних та комунальних підприємствах;
  •  підприємствах туристичного, готельного та ресторанного бізнесу;
  •  фінансових та бюджетних установах.

Студент-практикант працює за індивідуальним календарним графіком, веде щоденник практики, де занотовує інформацію про виконану роботу.

Під час проходження виробничої практики студенти засвоюють та виконують посадові обов'язки, пов'язані з його майбутньою професійною діяльністю, під керівництвом досвідченого фахівця.

2. ОРГАНІЗАЦІЯ І ПРОГРАМА

ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ

2.1. Організація виробничої практики

Перед початком виробничої практики зі студентами відбуваються організаційні збори з виробничої практики, на яких проводиться інструктаж з безпеки життєдіяльності на підприємстві; пояснюються завдання, зміст та порядок проходження виробничої практики на підприємстві; обов’язки студентів, вимоги до написання і захисту звіту з виробничої практики; здійснюється закріплення студентів за викладачами, котрі керуватимуть виробничою практикою.

Для проходження виробничої практики студент отримує на організаційних зборах:

- направлення на практику;

- програму виробничої практики;

- щоденник виробничої практики.

Під час проходження практики студент повинен:

- пройти інструктаж з техніки безпеки, ознайомитися з правилами внутрішнього розпорядку на підприємстві та дотримуватись їх;

- виконувати розроблений план-графік проходження практики;

- вести щоденник, де фіксується склад та об'єм виконаної роботи, та своєчасно подавати його на перевірку і підпис керівникам від підприємства та ВНЗ;

- до зазначеного терміну, після проходження практики, здати на кафедру обліку і аудиту звіт з відгуком керівника від підприємства разом з оформленим належним чином щоденником, який має бути засвідчений підписом керівника від підприємства та завірений печаткою підприємства.

Керівник практики від ВНЗ перевіряє якість його виконання, надає відгук про результати проходження практики, що є допуском до захисту звіту.

З направленням на виробничу практику студент прибуває на базове підприємство для її проходження. Від підприємства керівництво практикою здійснюється призначеними наказом головним бухгалтером, заступником головного бухгалтера, керівником відділу бухгалтерії, або іншими відповідальними особами.

Повідомлення про зарахування практиканта (на посаду) та призначення керівника від підприємства (організації) студент передає відповідальному з проходження практики від ВНЗ.

2.2. Програма виробничої практики

В процесі проходження виробничої практики студенти набувають практичний досвід з обліку, аналізу і аудиту основних господарських процесів на підприємстві та практичні навички з питань, наведених у програмі практики. - табл. 2.1.

Таблиця 2.1

Програма виробничої практики та зміст Звіту з виробничої практики

№ з/п

Вид роботи

Зміст

1

2

3

Розділ 1.

Організаційно-еконо-мічна характеристика підприємства, його га-лузеві особливості, ос-новні техніко-екноміч-ні показники фінансо-во-господарської діяльності (3-5 стор.)

Ознайомлення з підприємством (історією створення, техніко-економічною характеристикою підприємства, видами діяльності та організаційною структурою управління підприємства, галузевими особливостями).

Збір документів для оцінки техніко-економічних показників діяльності підприємства за 1-3 роки.

Розділ 2.

Бухгалтерський облік та звітність підприємства

(20-24 стор.)

Збір документів для розкриття особливостей облікової політики підприємства.

Вивчення практики бухгалтерського обліку господарських операцій і господарських процесів підприємства.

Збір первинних документів, облікових регістрів, регістрів аналітичного і синтетичного обліку, оборотних відомостей, форм фінансової звітності для розкриття особливостей методики бухгалтерського обліку господарських операцій і господарських процесів підприємства.

Ознайомлення з особливостями ІС та ІТ підприємства для цілей бухгалтерського обліку діяльності підприємства

Розділ 3.

Економічний аналіз

(3-5 стор.)

Ознайомлення з організацією та етапами проведення економічного аналізу окремих об’єктів, господарських процесів та діяльності  підприємства в цілому.

Розділ 4.

Зовнішній (внутрішній) аудит

(4-6 стор.)

При розгляді зовнішнього аудиту: ознайомлення з організаційно-методичними етапами проведення зовнішнього аудиту.

Продовж. табл. 2.1.

1

2

3

При розгляді внутрішнього аудиту: ознайомлення із структурою, призначенням та особливостями роботи відділу внутрішнього контролю.

Під час проходження виробничої практики студент зобов’язаний зібрати Альбом документів з виробничої практики, а саме:

  •  організаційну структуру управлінського апарату підприємства;
  •  наказ про облікову політику;
  •  робочий план рахунків;
  •  первинні документи;
  •  облікові регістри;
  •  річну бухгалтерську звітність у складі: Балансу, Звіту про фінансові результати, Звіту про рух грошових коштів, Звіту про власний капітал, Приміток до річної фінансової звітності;
  •  аналітичні звіти, записки (за можливістю);
  •  аудиторський звіт, висновок (за можливістю).

Орієнтовний перелік документів для альбому документів, зібраних під час виробничої практики, наведено в табл. 2.2.

Таблиця 2.2

Перелік документів для формування Альбому документів до

Звіту з виробничої практики

Об’єкт дослідження

Первинні документи та облікові регістри

1

2

1. Основні засоби та нематеріальні активи

1.1. Накладна на придбання об’єкта

1.2. Податкова накладна

1.3. Акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів (ф. ОЗ-1)

1.4. Акт приймання-здачі відремонтованих, реконструйованих і модернізованих об’єктів основних засобів (ф. ОЗ-2)

1.5. Акт на списання основних засобів (ф. ОЗ-3)

1.6. Акт на списання автотранспортних засобів (ф. ОЗ-4)

1.7. Акт про установку, пуск та демонтаж будівельної машини (ф. ОЗ-5)

1.8. Інвентарна картка обліку основних засобів (ф. ОЗ-6)

1.9. Опис інвентарних карток з обліку основних засобів (ф. ОЗ-7)

1.10. Картка обліку руху основних засобів (ф. ОЗ-8)

1.11. Інвентарний список основних засобів (ф. ОЗ-9)

1.12. Розрахунок амортизації основних засобів (ф. ОЗ-14, ОЗ-15, ОЗ-16)

1.13. Інвентаризаційний опис

1.14. Акт інвентаризації

1.15. Журнал 4, Журнали за рахунками 10, 11, 12, 13, 15, Розшифровки

1.16. Інші

2. Виробничі запаси

2.1. Журнал обліку вантажів, що надійшли (ф. М-1)

2.2. Довіреність (ф. М-2, 26)

2.3. Акт списання бланків довіреностей (ф. М-2а)

2.4. Журнал реєстрації довіреностей (ф. М-3)

2.5. Прибутковий ордер (ф. М-4)

Продовж. табл. 2.2

1

2

2.6. Накладна

2.7. Товарно-транспортна накладна

2.8. Податкова накладна

2.9. Акт про приймання матеріалів (ф. М-7)

2.10. Картка складського обліку матеріалів (ф. М-12).2.11. Відомість обліку залишків матеріалів на складі (ф. М-14)

2.12. Матеріальний ярлик (ф. М-16)

2.13. Лімітно-забірна картка (ф. М-8, М-9, М-28, М-28а)

2.14. Акт-вимога на заміну (додатковий відпуск) матеріалів

(ф. М-10)

2.15. Накладна-вимога на відпуск (внутрішнє переміщення) матеріалів (ф. М-11)

2.16. Сигнальна довідка про відхилення фактичного залишку матеріалів від встановлених норм запасу (ф. М-18)

2.17. Матеріальний звіт (ф. М-19)

2.18. Інвентаризаційний опис

2.19. Акт інвентаризації.2.20. Журнал 5, 5а, Журнал за рахунком 20, Розшифровки

2.21. Відомість 5.1

2.22. Інші

3. Грошові кошти в касі та на рахунках у банках

3.1. Прибутковий касовий ордер (КО-1)

3.2. Грошовий чек

3.3. Журнал реєстрації прибуткових і видаткових касових документів

3.4. Касова книга, касовий звіт

3.5. Книга обліку прийнятих та виданих касиром грошей

3.6. Квитанція до прибуткового касового ордера банку

3.7. Чекова книжка

3.8. Об’ява на внесок готівки

3.9. Видатковий касовий ордер

3.10. Платіжне доручення

3.11. Виписка банку

3.12. Інвентаризаційний опис

3.13. Акт інвентаризації

3.14. Журнал 1, Журнали за рахунками 30, 31, 33, Розшифровки

3.15. Відомість 1.1, 1.2, 1.3

3.16. Інші

4. Формування та використання власного капіталу

4.1. Статут

4.2. Установчий договір

4.3. Протокол загальних зборів учасників

4.4. Реєстраційна картка встановленого зразка

4.5. Журнал 7, Журнали за рахунками 40, 41, 42

4.6. Відомість 7.1, 7.2., Розшифровки

4.7. Інші

5. Зобов’язання і розрахункові операції

5.1. Договір

5.2. Накладна

5.3. Податкова накладна

5.4. Рахунок-фактура

5.5. Рахунок

5.6. Платіжне доручення

Продовж. табл. 2.2

1

2

5.7. Вексель

5.8. Інвентаризаційний опис

5.9. Акт інвентаризації

5.10. Журнал 2, 3, 5 (5а), Журнали за рахунками 36, 37, 38, 34, 63-65, 68, Розшифровки 5.11. Відомість 3.1, 3.2, 3.3, 3.4, 3.5, 3.6

5.12. Інші

6. Праця та її оплата

6.1. Наказ (розпорядження) про прийняття на роботу (ф. П-1)

6.2. Особова картка (ф. П-2)

6.3. Алфавітна картка (ф. П-3)

6.4. Наказ (розпорядження) про переведення на іншу роботу (ф. П-5)

6.5. Наказ (розпорядження) про надання відпустки (ф. П-6)

6.6. Список про надання відпустки (ф. П-7)

6.7. Наказ (розпорядження) про припинення дії трудового договору (контракту) (ф. П-8)

6.8. Табель обліку використання робочого часу та розрахунку заробітної плати (ф. П-12).6.9. Табель обліку використання робочого часу (ф. П-13, П-14)

6.10. Наряд

6.11. Рапорт.6.12. Реєстр депонованої заробітної плати

6.13. Список осіб, які працювали в понаднормовий час (ф. П-15)

6.14. Листок обліку простою (ф. П-16)

6.15. Розрахунково-платіжна відомість (ф. П-49)

6.16. Розрахункова відомість (ф. П-50, П-51)

6.17. Розрахунок заробітної плати (ф. П-52)

6.18. Платіжна відомість (ф. П-53)

6.19. Особовий рахунок (ф. П-54, П-54а)

6.20. Журнал 5 (5а), Журнали за рахунками 661, 663, Розшифровки

6.21. Інші

7. Витрати виробництва продукції (робіт, послуг), витрати за видами діяльності

7.1. Калькуляція собівартості продукції

7.2. Документи з обліку витрат діяльності

7.3. Оборотні відомості за аналітичними рахунками витрат

7.4. Журнал 5 (5а) , Журнал за рахунком 23, Розшифровки

7.5. Відомість 5.1

7.6. Інші

8. Готова продукція та її реалізація

8.1. Накладні

8.2. Відомість випуску продукції

8.3. Картка складського обліку

8.4. Приймально-здавальні документи

8.5. Накладні на здачу готової продукції на склад

8.6. Накопичувальні відомості випуску готової продукції

8.7. Книга залишків готової продукції

8.8. Видаткові накладні

8.9. Інвентаризаційний опис

8.10. Акт інвентаризації

8.11. Журнал 5 (5а), Журнал за рахунком 26, Розшифровки

8.12. Інші

Продовж. табл. 2.2

1

2

9. Доходи і фінансові результати діяльності підприємства

9.1. Накладна

9.2. Рахунок

9.3. Рахунок-фактура

9.4. Акт виконаних робіт (наданих послуг)

9.5. Договори купівлі-продажу, міни

9.6. Документи з обліку доходів та фінансових результатів підприємства

9.7. Оборотні відомості за аналітичними рахунками доходів і фінансових результатів

9.8. Журнал 6, Журнал за рахунком 70-74, 90, 44, Розшифровки

9.9. Інші

10. Фінансова звітність

10.1. Заповнені форми квартальної та річної фінансової звітності

11. Економічний аналіз

13.1. Внутрішні положення з організації економічного аналізу, посадові інструкції відповідних фахівців

13.2. Аналітичні записки та звіти, ін

12. Аудит об’єкта дослідження

14.1. Договір на проведення аудиту, план, програма аудиту, аудиторський звіт, аудиторський висновок

14.2. Положення про відділ внутрішнього контролю, посадові інструкції відповідних фахівців

Під час проходження виробничої практики студенти ведуть пошукову роботу, добираючи фактичний матеріал для написання звіту. При цьому вони:

  •  вивчають нормативні документи, що регламентують ведення бухгалтерського обліку і складання звітності підприємства;
  •  збирають статистичні дані, первинні документи, облікові регістри, форми фінансової звітності;
  •  опрацьовують отриманий практичний матеріал для написання звіту.

3. РОЗПОДІЛ ФУНКЦІЙ ПРИ ОРГАНІЗАЦІЇ ПРАКТИКИ

3.1. Обов’язки і права студента-практиканта

Студенти, що проходять практику зобовязані:

До початку виробничої практики студент (зазвичай на організаційних зборах з проходження виробничої практики) повинен ознайомитися з Наказом на виробничу практику та має одержати від відповідального керівника з виробничої практики:

  •  консультації щодо оформлення всіх необхідних документів,
  •  щоденник практики,
  •  направлення на практику.

Студент-практикант повинен з'явитися на місце проходження практики в день початку виробничої практики або заздалегідь, якщо це узгоджено з керівництвом базового підприємства.

Прибувши на підприємство, де має проходити виробнича практика, студент зобов'язаний:

  •  простежити за оформленням адміністрацією наказу про проходження практики і про призначення керівника практики від підприємства;
    •  повідомити відповідального керівника практики від кафедри про початок проходження виробничої практики на базі практики;
    •  подати керівникові від підприємства щоденник та затвердити план-графік проходження практики;
    •  у разі необхідності оформити перепустку на підприємство;
    •  пройти інструктаж з техніки безпеки й пожежної профілактики;
    •  ознайомитися з робочим місцем, правилами експлуатації устаткування;
    •  змінити базу виробничої практики за умов, якщо підприємство терміново відмовилось від надання можливості проходження практики.

Під час виробничої практики студентам необхідно:

  •  дотримуватися правил внутрішнього розпорядку і вимог трудового законодавства нарівні з працівниками підприємства;
  •  виявляти високу вихованість, культуру спілкування, зразкову поведінку, етику й мораль, ввічливість, безвідмовність у роботі;
  •  виконувати план, підготовлений і затверджений керівниками від кафедри та підприємства;
  •  ознайомитися і самостійно виконати основні види робіт за програмою практики;
  •  готувати пакет бухгалтерських документів для написання Звіту з виробничої практики;
  •  виконувати вказівки керівника практики від підприємства;
  •  оформляти щоденник за встановленою формою;
  •  щотижня звітувати керівнику практики від кафедри про виконану роботу.

Не пізніше ніж за день до закінчення практики студент повинен одержати ділову характеристику, підписану керівником та (або) головним бухгалтером підприємства.

По закінченню проходження виробничої практики студенти подають керівнику від кафедри такі документи:

  •  заповнений щоденник практики з печатками базового підприємства;
  •  Звіт з виробничої практики – систематизований та оформлений підсумок роботи під час проходження практики. Звіт складається у відповідності з індивідуальним планом проходження практики кожного студента. У ньому повинні знайти відображення всі питання, які вивчав студент, а також розрахунки та економічне обґрунтування, виконане під час проходження практики;
  •  Альбом документів з виробничої практики (перелік матеріалів, зібраних під час проходження практики для написання дипломної роботи, а саме заповнені первинні документи, розроблені таблиці, відомості, таблиці аналітичного обліку, машинограми, форми звітності, документи відділу внутрішнього контролю або зовнішнього аудиту, інші документи). Титульний аркуш альбому документів наведено у додатку А.
  •  паспорт бази практики (не переплітається із звітом) (додаток Б).

3.2. Обов’язки керівника практики від ВНЗ

  •  організувати вибір студентами баз практики і розподіл їх за базами практики;
  •  забезпечити студентів програмою практики;
  •  керувати розробкою індивідуальних планів проходження практики студентами;
  •  забезпечити проведення всіх організаційних заходів перед направленням студентів на практику: організаційні збори студентів, інструктаж щодо порядку проходження практики та техніки безпеки;
  •  ознайомити студентів з вимогами до написання і захисту Звітів з практики;
  •  контролювати за своєчасним прибуттям студентів на базу практики, проходженням практики студентів і збиранням матеріалів для написання Звіту з виробничої практики;
  •  аналізувати й оцінювати подану студентами документацію за результатами виробничої практики;
  •  систематично контролювати хід виконання програми виробничої практики згідно з встановленим графіком;
  •  проводити консультації для студентів з питань виробничої практики;
  •  перевіряти ведення щоденників практики;
  •  доповідати на кафедрі про хід виконання практики кожним студентом;
  •  виходити з клопотанням перед кафедрою і ректором про усунення окремих студентів і керівників практики від підприємства;
  •  надати висновок про роботу студента (перевірити звіт студента про практику і рекомендувати до захисту);
  •  організувати захист Звітів з виробничої практики та брати участь у роботі комісії із захисту звітів.

3.3. Обов’язки керівника практики від підприємства

  •  забезпечувати проведення інструктажу студентів з охорони праці й техніки безпеки;
  •  організувати проходження виробничої практики студентів у тісному контакті з керівником практики від навчального закладу;
  •  ознайомити студентів з господарською діяльністю підприємства і перспективами його розвитку;
  •  забезпечити студента робочим місцем, необхідними документами для виконання програми та завдань практики;
  •  доручати практиканту роботу згідно з графіком;
  •  надавати відповідні пояснення;
  •  здійснювати методичне керівництво щодо виконання студентами програми виробничої практики та індивідуального завдання, надавати їм всебічну практичну допомогу;
  •  перевіряти правильність і своєчасність виконання роботи, а також записи в щоденнику, перевіряти та підписувати щоденник і Звіт студента про практику;
  •  щоденно оцінювати якість виконаної роботи;
  •  залучати студентів до науково-дослідної та громадської роботи;
  •  контролювати дотримання трудової дисципліни і повідомляти в КЕІ ДВНЗ «КНУ» про порушення внутрішнього трудового розпорядку студентами-практикантами;
  •  контролювати підбір матеріалів для написання Звіту з виробничої практики;
  •  надати відгук про практичну роботу студента на підприємстві та її оцінку.

Керівник практики від підприємства має право клопотати про заохочення кращих студентів-практикантів, відмовитися від практики студентів, що порушують трудову дисципліну і недобросовісно виконують свої обов'язки. В такому випадку керівник підприємства інформує учбовий відділ і деканат університету.

4. МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ЩОДО ПІДГОТОВКИ ЗВІТУ З ВИРОБНИЧОЇОЇ ПРАКТИКИ, АЛЬБОМУ ДОКУМЕНТІВ,

ОФОРМЛЕННЯ ЩОДЕННИКА ПРАКТИКИ

В процесі написання звіту з виробничої практики студенти звітують керівнику практики від кафедри про хід написання звіту з виробничої практики згідно з графіком, який затверджено кафедрою обліку і аудиту та поданий на інформаційній дошці кафедри.

Звіт з виробничої практики орієнтовно складає від 30 до 40 сторінок тексту. Кількість сторінок звіту залежить від масштабності базового підприємства. Звіт з виробничої практики повинен містити відомості про виконання студентом усіх розділів програми практики.

Для правильного оформлення звіту з виробничої практики необхідно користуватися методичними вказівками для написання курсової роботи з дисциплін «Фінансовий облік 1,2», «Аудит», «Економічний аналіз» для студентів спец. 6.509 «Облік і аудит», у яких містяться вимоги і приклади оформлення таблиць, рисунків, додатків, ін.

Звіт з виробничої практики виконується на аркушах паперу формату А4, шрифт Times New Roman, 14 кег. і скріплюється за євростандартом. Складений студентом звіт має титульний аркуш та наскрізну нумерацію сторінок.

Структура звіту з виробничої практики

  1.  Титульний аркуш (додаток В).
  2.  Зміст (додаток Д).
  3.  Розділи 1,2,3,4 звіту.

Звіт з виробничої практики перевіряється і затверджується керівниками практики від підприємства (організації, установи, аудиторської фірми) і від кафедри ВНЗ.

По закінченню виробничої практики, керівник практики від підприємства оформляє відгук про роботу студента (зазначає ступінь виконання студентом програми практики, ставлення його до роботи, оволодіння практичним навичками, здатність до самостійної роботи) і підписує його.

Альбом документів формату А4 скріплюється за євростандартом, сторінки альбому нумеруються наскрізною нумерацією, кількість сторінок необмежена.

Структура альбому документів

  1.  Титульний аркуш (додаток А).
  2.  Документи загального характеру (структура управління підприємством, структура бухгалтерської служби, статистичні дані, ін.).
  3.  Документи з організації бухгалтерського обліку на підприємстві, в т.ч. Наказ про облікову політику.
  4.  Первинні документи, облікові регістри, оборотні відомості, фрагмент головної книги, інші документи.
  5.  Форми фінансової звітності.
  6.  Аналітичні звіти, записки, ін. (за можливістю).
  7.  Аудиторський звіт, висновок, ін. (за можливістю).

Перед початком виробничої практики студент заповнює в щоденнику з практики календарний план-графік проходження практики відповідно до програми практики. Протягом терміну проходження практики студент щодня коротко записує в щоденник практики види робіт, які він виконав за день як виконання календарного графіка проходження практики.

По закінченню виробничої практики щоденник разом із звітом перевіряється керівником практики від підприємства і кафедри ВНЗ, та складаються відгуки. Оформлений щоденник разом із підготовленими до захисту Звітом з переддипломної практики, Альбомом документів і паспортом бази практики подаються на кафедру обліку і аудиту не пізніше строку, затвердженого кафедрою. Без заповненого щоденника виробнича практика не зараховується.

5. ПОРЯДОК ЗАХИСТУ ЗВІТУ З ВИРОБНИЧОЇ

ПРАКТИКИ ТА КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ

 

Підготовлений Звіт з переддипломної практики, Альбом документів та паспорт бази практики, подані керівнику з виробничої практики від кафедри на перевірку оцінюється за балами, наведеними в табл. 5.1.

Таблиця 5.1

Критерії оцінювання підготовленого звіту з практики до захисту

Розділи

Оцінка за бальною шкалою, бал

мінімальний

середній

максимальний

1 Розділ

4

5

7

2 Розділ

9

15

22

3 Розділ

4

5

7

4 Розділ

4

5

7

5 Розділ

4

5

7

За результатами перевірки керівником практики від кафедри максимальний допуск до захисту звіту з виробничої практики складає 50 балів. До уваги приймається оформлення та змістовність звіту з виробничої практики і альбому документів, правильність і достовірність викладеного матеріалу, дотримання вимог і строків написання.

Після перевірки поданих керівнику Звіту, Альбому документів, щоденника практики, паспорта бази практики, студент допускається до захисту звіту з виробничої практики, про що керівник зазначає на титульному аркуші звіту.

Для захисту звітів з виробничої практики створюється комісія, яка призначається завідувачем кафедри обліку і аудиту. До складу входять викладачі кафедри та керівник з виробничої практики.

Дата захисту звітів з виробничої практики повідомляється об’явою на інформаційній дошці кафедри.

Під час захисту звіту з виробничої практики студент доповідає про виконану роботу, підготувавши завчасно доповідь не більше 3-5-ти хвилин, та відповідає на питання членів комісії. Під час захисту необхідно виявити теоретичні знання та знання практики ведення бухгалтерського обліку, контролю, оподаткування, інформаційних технологій господарських процесів на підприємстві, знання з формування і подання звітності.

Оцінювання проходження виробничої практики студентами здійснюється згідно з Положенням про організацію навчального процесу в державному вищому навчальному закладі «Криворізький національний університет».

Звіт з виробничої практики за результатами захисту оцінюється за 5-ти бальною шкалою із переведенням їх у бали за системою ЕСТS, табл. 5.2.

Таблиця 5.2

Переведення даних 100-бальної шкали оцінювання

в 4-х бальну та шкалу  за системою ЕСТS

Оцінка за бальною шкалою, що вико-ристовується в КНУ

Оцінка за 4-и бальною шкалою

Оцінка за шкалою ECTS

90-100

Відмінно

A

82-89

Добре

B

74-81

C

64-73

Задовільно

D

60-63

E

35-59

Незадовільно з можливістю повторного захисту звіту з виробничої практики

FX

1-34

Незадовільно з обов’язковою повторною підготовкою і захистом звіту з виробничої практики через рік

F

При оцінюванні звіту з виробничої практики враховуються:

  1.  Робота на практиці (відгук керівника з практики від підприємства, результати відвідування бази практики).
  2.  Ступень розкриття питань програми практики.
  3.  Якість оформлення звіту з виробничої практики.
  4.  Змістовність альбому документів.
  5.  Оцінка керівника практики від підприємства та від кафедри ВНЗ.
  6.  Доповідь та відповіді на захисті звіту з практики.

Оцінка за практику заносяться в заліково-екзаменаційну відомість та в залікову книжку студента.

Студент, який не виконав програму виробничої практики, одержав негативний відгук про роботу або незадовільну оцінку на захисті Звіту, не допускається до здачі державних екзаменів.


Додаток В

Зразок титульного аркуша звіту з виробничої практики

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«КРИВОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

КРИВОРІЗЬКИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ ІНСТИТУТ

Обліково-економічний факультет

Кафедра обліку і аудиту

(прізвище, ім’я, по батькові студента)

гр.________ спец. ___________________ форма навчання_________________

ЗВІТ З ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ

зі спеціальності «Облік і аудит»

База практики _______________________________________________

Зареєстровано на кафедрі

№_____ від____________201__р.

Підпис______________________

Звіт допущений до захисту     Науковий керівник практики

рішенням кафедри      _________________________

„___” ________________ 20__ р.    _________________________

       (вчений ступінь, звання, прізвище, ім’я, по батькові)

      

       _______________________________

         (підпис)

Захист звіту

з оцінкою «________________»

«____» _______________201__р.

Підписи членів комісії

із захисту звіту :  __________________

  __________________

  __________________

Кривий Ріг

201_


Додаток А

Зразок титульного аркуша альбому документів

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«КРИВОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

КРИВОРІЗЬКИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ ІНСТИТУТ

Обліково-економічний факультет

Кафедра обліку і аудиту

(прізвище, ім’я, по батькові студента)

гр.________ спец. ___________________ форма навчання_________________

АЛЬБОМ ДОКУМЕНТІВ

з виробничої практики

зі спеціальності  «Облік і аудит»

База практики _______________________________________________

       Науковий керівник практики

       _________________________

.   _________________________

      (вчений ступінь, звання, прізвище, ім’я, по батькові)

       

_________________________

         (підпис)

Кривий Ріг

201_


Додаток Б

ПАСПОРТ БАЗИ ПРАКТИКИ

1

Повна назва бази практики, організаційна підпорядкованість

2

Галузь економіки

3

Поштова адреса з індексом

4

Телефон: приймальня директора, заст. Директора, гол. бухгалтера, відділ кадрів

5

Керівний склад: прізвище, ім’я, по батькові – директор, заст. директора, зав. відділами, головний бухгалтер, відповідальна особа за практику

6

Прізвище, ім’я, по батькові керівників виробничої  практики від бази практики

7

Основні види діяльності підприємства


Додаток Д

Приклад оформлення змісту звіту з виробничої практики

ЗМІСТ

Стор.

Розділ 1. Організаційно-економічна характеристика підприємства та його галузеві особливості

Розділ 2. Бухгалтерський облік та звітність підприємства

Розділ 3. Економічний аналіз

Розділ4. Зовнішній (внутрішній) аудит


Підписано до друку ___________________ 201_ року

Формат 60х90х14 друкованих аркушів _________

Замовлення № _________ тираж ___________.

50000 м. Кривий Ріг, вул. Карла Маркса, 64

Криворізький економічний інститут ДВНЗ «КНУ»

PAGE   \* MERGEFORMAT 19




1. Анализ регулирования денежных фондов предприятия на примере ООО АБАКАНОВСКОЕ
2. Руководством по борьбе с пылью в угольных шахтах и Инструкцией по определению запыленности воздуха в рудни
3. х годов необходимость более полного использования возможностей взаимовыгодного международного разделени
4. наименований масел с учетом следующего- аромат лаванды хорошо сочетается со всеми кроме розмарина;
5. Введение 2 Постановка задачи 3
6. Избранное ОБУЧЕНИЕ ЖИВОПИСЦА 48 Чтобы телесное благополучие не портило благополучия разума жив
7. Тема 1- Основные понятия о государстве
8. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата мистецтвознавства ХАРКІВ 199
9. Історія червоної книги 4 2
10. Дипломная работа- Система договоров в гражданском праве России
11. тема гражданского процессуального права
12. Признаки, функции и принципы страховани
13. О недостатках региональных целевых программ развития дорожного хозяйства
14.  Понятие и сущность целевых программ
15. Особенности естественного, миграционного и брачного движения сельского населения в Польше и Беларуси
16. тема сучасного підприємства Інформаційні технології Поняття інформаційних систе
17. Тема 9 Сукупні витрати і ВВП Мета заняття- ознайомити з витратними моделями економічної рівноваги вивчити
18. СИБИРСКИЙ ГОСУДАРСТВЕННЫЙ ИНДУСТРИАЛЬНЫЙ УНИВЕРСИТЕТ Кафедра электротехники и электрооборудовани
19. Измельчение материалов в технологии НиСМ
20. тема предупреждения и ликвидации чрезвычайных ситуаций является эффективным инструментом непосредственно.