Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Загальна характеристика витрат на вирбництво продукції надання послуг Витрати виникають в процесі форму

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-30

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

36 - Загальна характеристика витрат на вирбництво продукції (надання послуг)

Витрати виникають в процесі формування і використовування ресурсів для досягнення певної мети. Звичайно вони є різноспрямованими, діляться на інвестиційні і поточні (операційні), пов'язані з безпосереднім виконанням підприємством своєї основної функції (місії) — виготовленням продукції (наданням послуг).

Поточні витрати чинників виробництва бувають циклічними і безперервними. Перші повторюються з кожним циклом виготовлення продукції (витрати на матеріали, заробітну плату виробничих працівників, інструменти і ін.), другі існують постійно і незалежно від виробництва (зміст приміщень, споруд, устаткування, управлінського персоналу і т. п.).

Витрати виражаються в натуральній і грошовій формах. Планування і облік витрат чинників виробництва в натуральній формі (кількість, маса, об'їм, довжина і т. п.) мають важливе значення для організації діяльності підприємства. Проте для оцінки результатів цієї діяльності найважливішим є грошове вимірювання витрат, оскільки воно виражає вартість продукції (послуг).

Слід розрізняти витрати, що формують вартість продукції в певному періоді (які і списуються на неї), і реальні грошові виплати. Перші витрати пов'язані з виготовленням продукції незалежно від того, коли куплені відповідні матеріальні ресурси або найнята робоча сила. Другі — це виплати за придбані чинники виробництва без урахування часу їх використовування. Реальні грошові виплати обслуговують зовнішній оборот підприємства і оплату праці.

Зрозуміло, що будь-які витрати завжди направлені на досягнення певного результату. Тільки це виправдовує їх доцільність. Щодо виробничого підприємства цей загальний принцип діяльності, встановлений в основу визначення собівартості продукції, виражається формулою «Витрати — Випуск» (Imput—Output).

38 - сукупні витрати та собівартість продукції (послуг)

Собівартість продукції — це грошова форма витрат на підготовку виробництва, виготовлення і збут продукції.

Відображаючи рівень витрат на виробництво, собівартість продукції комплексно характеризує ступінь використовування всіх ресурсів підприємства, а, отже, і рівень техніки, технології і організації виробництва. Чим краще працює підприємство, чим успішніше воно удосконалює техніку, технологію і організацію виробництва, інтенсивніше використовує вживані ресурси, тим більше низькій є собівартість продукції. Тому собівартість продукції є одним з важливих показників ефективності виробництва. Вона дуже тісно пов'язана з ринковою ціною виробів (тарифами на послуги). Це виявляється в тому, що собівартість є базою ціни товару (тарифів на послуги) і одночасно обмежувачем для виробництва (ніхто не випускатиме продукцію, собівартість якої вище, ніж ринкова ціна).

Для визначення собівартості продукції важливе значення має склад в неї витрат, що включаються. Як відомо, витрати підприємства відшкодовуються за рахунок двох власних джерел: собівартості і прибутку. Тому питання про склад витрат, що включаються в собівартість продукції, є питанням розподілу їх між вказаними джерелами. Загальний принцип цього розподілу полягає в тому, що шляхом включення в собівартість відшкодовуються ті витрати, які забезпечують просте відтворювання всіх чинників виробництва (предметів і засобів праці, робочої сили і природних ресурсів). Відповідно до цього в собівартість продукції включають витрати по певних функціональних напрямах діяльності виробничого підприємства (рис. 4.1).

 

При цьому потрібно мати на увазі, що з різних причин на практиці не буває повної відповідності між дійсними витратами на виробництво і собівартістю продукції. Так, відповідно до діючого порядку не включаються в собівартість продукції, а відшкодовуються за рахунок прибутку і інших джерел витрати на підготовку і освоєння нової продукції серійного і масового виробництва. В той же час є такі витрати, які включаються в собівартість, але не мають прямого зв'язку з виробництвом: оплата часу виконання державних обов'язків працівниками підприємства, компенсація скороченого робочого дня для підлітків, матерів, що мають дітей у віці до одного року, і ін.

Непродуктивні витрати підприємства, пов'язані з виробництвом (втрати від браку, недостачі і псування матеріалів, втрати від простоїв і т. п.), в межах встановлених норм включаються у фактичну собівартість продукції, а втрати від порушення умов договорів з іншими підприємствами і організаціями (штрафні санкції) відшкодовуються за рахунок прибутку.

Склад витрат, що включаються в собівартість продукції (послуг), може дещо змінюватися по різних практичних міркуваннях. Проте загальна тенденція таких змін повинна бути є якомога більш повно відображений в собівартості. Це можливо, втім, тільки за умови повної калькуляції витрат, тоді як на практиці широко застосовується калькуляція одиниці продукції по неповних витратах.

Прийнято розрізняти загальні (сукупні) витрати і витрати на одиницю продукції. Загальні витрати — це витрати на весь об'єм продукції за певний період. Їх сума залежить від тривалості періоду і кількості продукції, що виготовляється. Витрати на одиницю продукції розраховуються як середні за певний період, якщо продукція виготовляється постійно або серіями. В одиничному виробництві витрати на виріб формуються як індивідуальні.

Оскільки витрати є функцією об'єму виробництва з певною еластичністю, існує поняття граничних витрат. Граничні витрати характеризують їх приріст на одиницю приросту об'єму виробництва, тобто

С>гз = С>оз / N>пр(4.1)

де  С>гз – граничні витрати;

С>оз –  приріст загальних витрат;

N>пр – приріст об'єму продукції на одиницю його натурального вимірювання.

Якщо загальні витрати виразити як функцію об'єму продукції, то їх граничний рівень буде першій похідній цій функції. Це витрати на останню за часом виготовлення одиницю продукції. Показник граничних витрат використовується при аналізі доцільності зміни об'єму виробництва.

При плануванні, обліку і аналізі використовується класифікація витрат по певних ознаках.

Основними з них є ступінь однорідності витрат, можливість їх визначення для окремих різновидів продукції, зв'язок з об'ємом виробництва




1.  Качество окружающей природной среды 7
2. Лекція 2 ІСТОРІЯ РОЗВИТКУ ЛЕГКОАТЛЕТИЧНОГО СПОРТУ Метою лекції є професійна підготовка студентів д
3. Конец индустриальных модернизаци
4. 10 04
5. кто может на меня зашикать и все же скажу- на мой взгляд Клайв Льюис один из самых интересных писателей из те
6. . Назначение ТТХ и материальная часть понтонного парка ПМП
7. . Феномен атома. Насколько сегодня известно мысль о том что материя может состоять из отдельных частиц вп
8. ТЕМАТИЧНОГО МОДЕЛЮВАННЯ 05.
9. поизводственнохозяйственная 1
10. Саратовский государственный технический университет имени Гагарина Ю1
11. западе страны и входит в Северный экономический регион
12. civilis гражданский государственный одна из основных единиц исторического времени обозначающая длительн.html
13.  Юридична природа основних принципів міжнародного права Основні принципи міжнародного права є загальнови
14. increse of dditionl reserves by 9 The lrgest bnks of Europe were instructed to increse the mount of dditionl reserves by 9 in ll 106 billion euros
15. статья опубликованная в прошлогоднем октябрьском номер
16. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук ЛЬВІВ~ Ди
17. Шизой Сначала не много о том что я понимаю под словом
18. Российский государственный профессиональнопедагогический университет Институт психологии Кафедра п
19. х этажное с ориентацией главного фасада на ЮЗ
20. Сокеты, используемые для установки процессоров Intel