Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

2012 р МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ТА РОБОЧА ПРОГРАМА з проходження навчальної практики студент

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 31.5.2024

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ  УКРАЇНИ

АКАДЕМІЯ МУНІЦИПАЛЬНОГО УПРАВЛІННЯ

КАФЕДРА ДЕРЖАВНИХ ТА МІСЦЕВИХ ФІНАНСІВ

КАФЕДРА ФІНАНСИ ПІДПРИЄМСТВ

         ЗАТВЕРДЖЕНО

Проректор з науково-педагогічної роботи

__________ Т. В. Іванова

«____»____________2012 р.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ТА

РОБОЧА ПРОГРАМА

з проходження навчальної практики студентами

спеціальності 6.030508 «Фінанси і кредит»

галузевого напряму 0305 – «Економіка іпідприємництво»

        УХВАЛЕНО:

       на засіданні кафедри

       Державних та місцевих фінансів

       Протокол № 1 від 30 серпня 2012 р.

              Зав. кафедри _____ проф. Кондрашихін А.Б.

Погоджено:

Погоджено:

Завідуюча навчально-методичним відділом

_________________Л. Ю. Бородінова

Зав.редакційно-видавничим відділом

______________ Н.Г.Шаройкіна

КИЇВ – 2012

Кондрашихін А.Б., Горлач А.С. Методичні рекомендації та робоча програма з проходження навчальної практики студентами спеціальності 6.030508 «Фінанси і кредит» галузевого напряму 0305 – «Економіка і підприємництво». – К.: АМУ.2012. – 10 с.

Викладено структуру та основні вимоги щодо проходження навчальної практики студентами напряму підготовки 0501 – «Економіка та підприємництво», а також методичні рекомендації стосовно підготовки, структури, оформлення та порядку захисту «Звіту з навчальної практики» для освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» спеціальності «Фінанси і кредит».

Рецензент:

Оболенський О. Ю. – доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри Економіки Академії муніципального управління

© Академія муніципального управління

© Кондрашихін А. Б.

© Горлач А. С.

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

У формуванні висококваліфікованих економістів по фінансах і кредиту важливе місце займає навчальна практика студентів другого курсу. Вона здійснюється з метою закріплення одержаних ними теоретичних знань і придбання навичок технічної та організаційної роботи за фахом.

За час проходження практики студент зобов’язаний ознайомитися з підприємством, історією його створення, основними видами діяльності, складовими майна підприємства, його господарськими взаємозв’язками, організаційною та управлінською структурою, організацією фінансового обліку  та фінансового менеджменту, основними економічними показниками діяльності.

Навчальну практику студенти проходять в підприємствах, організаціях, установах, госпрозрахункових товариствах та інших суб’єктах діяльності.

Керівництво практикою здійснюють викладачі вишу згідно наказу ректора. Вони контролюють своєчасне прибуття студентів на місце практики, хід її проходження, консультують практикантів з питань програми, матеріалах науково-дослідницької роботи, допомагають у вирішенні питань по забезпеченню нормальних умов праці і побуту студентів. Про результати перевірки керівник робить запис в щоденнику та інформує декана, кафедру  державних та місцевих фінансів.

В період практики студент зобов’язаний своєчасно і якісно виконувати завдання, передбачені програмою практики, ознайомитися з прийомами обліку та веденням фінансової звітності, дотримуватись правил внутрішнього розпорядку, не порушувати трудову дисципліну, сприяти виконанню завдань, які стоять перед підприємством, приймати активну участь у громадському житті колективу.

  1.  МЕТА, БАЗА ПРАКТИКИ ТА ЇЇ ТРИВАЛІСТЬ

Метою практики є  поглиблення і закріплення знань студентів, одержаних в Академії протягом перших двох курсів, формування у них професійних умінь і навичок для прийняття самостійних рішень, набуття досвіду ділового спілкування, підготовка до самостійної роботи на посадах, що потребують кваліфікації бакалавра з економіки і підприємництва і спеціаліста з фінансів та кредиту. Тривалість практики згідно з навчальним планом два тижні.

  1.  ПРОГРАМА ТА ЗМІСТ ПРАКТИКИ

 Загальне ознайомлення з підприємством відбувається за такими напрямами (складові Звіту про проходження практики):

 Історія створення і розвитку підприємства: форми власності та господарювання, їх трансформування за умов розвитку ринкових відносин; різновиди продукції, її номенклатура, асортимент; їх динаміка за останні 3-4 роки; типи виробництва на підприємництві; рівень спеціалізації і кооперування; основні технологічні процеси і загальній організаційно-технічний рівень виробництва.

 Майно і власність підприємства. Під час практики студент має ознайомитись із складом майна підприємства, структурою основних засобів, оборотних коштів та інших фінансових активів; формами власності на майно та фінансовими операціями з майновими активами:

Вивчити джерела формування майно підприємства (внески засновників, доходи підприємства від виробничої діяльності, цінних паперів, капітальні вкладення і дотації з бюджету та інше.). Вивчення  питань пов’язується з висвітленням організаційно-правової форми господарювання: акціонерне товариство, товариство з обмеженою або додатковою відповідальністю, спільне підприємство, орендне чи колективне підприємство.

 Взаємовідносини підприємства з «середовищем прямого впливу».

Потрібно з'ясувати місце підприємства у виробничо-господарському комплексі країни або регіону, скласти схему його взаємозв’язків з іншими підприємствами і організаціями та установами (зовнішнім середовищем): постачальниками матеріально-технічних ресурсів, покупцями продукції, банками, фінансовими органами, біржами, науково-дослідними організаціями тощо, орієнтовно визначити авторитет підприємства як партнера у підприємницькому середовищі.

Необхідно також ознайомитися з зовнішньоекономічною діяльністю підприємства, перспективами розширення зовнішньоекономічних зв’язків. При їх відсутності – з перспективами виходу на зовнішній ринок.

 Організаційна структура та управління підприємством. Ознайомитися із структурою виробничих підрозділів підприємства (основних, допоміжних і обслуговуючих цехів), підрозділами і службами невиробничого характеру, механізмами їх взаємозв’язку, юридичним статусом. Зробити схему виробничої структури підприємства. З'ясувати, як трансформувалась виробнича структура підприємства в умовах його адаптації до ринку.

Ознайомитися з організаційною структурою управління підприємством, визначити її різновид. Більш глибоко вивчити фінансово-економічну службу на підприємстві, її функції за умов адаптації підприємства до динамічного зовнішнього середовища, взаємозв’язок з іншими службами. Зробити схему структури управління підприємством, включаючи службу фінансового менеджменту.

 Організація обліку та фінансової діяльності підприємства (загальна характеристика). Ознайомитися з організацією фінансово-облікової та економічної служби на підприємстві, організацією документообігу, первинними документами з укладання угод з фінансовими активами, ведення реєстру прав власності, бухгалтерського обліку та основними фінансовими операціями, які здійснюються підприємством.

 Основні економічні показники діяльності підприємства. З'ясувати фінансовий стан підприємства, ефективність використання основного капіталу, системи організації та оплати праці, механізм ціноутворення, ознайомитися з показниками прибутковості, рентабельності та іншими, зробити узагальнюючі висновки.

3. ОРГАНІЗАЦІЯ ТА КЕРІВНИЦТВО ПРАКТИКОЮ

Навчальна практика проводиться у колективній та індивідуальній формах.

Колективна та індивідуальна форми передбачають ознайомчо-пізнавальні лекції з тематики розвитку виробництва, його управління, взаємодії структур підприємства, бесіди з провідними спеціалістами, екскурсії та інші.

Робоча програмі навчальної практики орієнтована на те, що основною її базою є промислове підприємство. Якщо за базу приймається інші підприємства чи організації, програма практики застосовується з урахуванням їх діяльності та специфіки. Корегування програми здійснюється керівниками практики від Академії і базового підприємства спільно.

4.ОФОРМЛЕННЯ І ЗАХИСТ ЗВІТУ ПРО ПРОХОДЖЕННЯ ПРАКТИКИ

Результат проходження практики студент оформляє як письмовий Звіт. Він повинен  мати чітку побутову, логічну послідовність, переконливу аргументацію, доказовість висновків і обґрунтованість рекомендацій. Загальний обсяг звіту 20 – 25 сторінок (з додатками) формату А-4, ліве поле – 30 мм., праве – 10 мм.; верхнє і нижнє – 20 мм. Звіт треба прошити.

У звіт включаються:

  •  титульний лист (додаток 1);
  •  зміст, де зазначається назви всіх розділів і підрозділів звіту;
  •  вступна частина;
  •  основна частина;
  •  список використаних джерел;
  •  додатки;
  •  структура (план звіту) додається.

Основна частина звіту ділиться на розділи, перелік і послідовність яких

визначається змістом робочої програми практики.

Оформлений Звіт разом із щоденником, характеристикою і висновками керівників практики про виконання практики подається на кафедру для захисту. Захист Звіту приймає комісія, яку призначає завідувач кафедрою з обов’язковим включенням до комісії керівника практики від Академії.

Перелік використаних джерел

1. Господарський Кодекс України. – К.: Центр економічної освіти,

2. Закон України «Про вищу освіту » від 17 січня 2002 року № 2984- III // Урядовий кур’єр . Орієнтир. – 2002. – № 18. С.1 – 16.

2004. – 450с.

3. Закон України «Про інформацію» // Відомості Верховної Ради України. – 1992. - № 48. – С 1 – 15.

4. Про затвердження переліку спеціальностей, за якими здійснюється підготовка фахівців у вищих навчальних закладах за освітньо-кваліфікаційними рівнями спеціаліста і магістра // Постанова Кабінету Міністрів України № 787 від 27 серпня 2010 року із змінами, внесеними згідно Постановам КМ № 267 від 17.03. 2011 р., № 516 від 18.05.2011 р.,

5. Кондрашихін А.Б. Потенціал економічних трансформацій в модернізації державних та місцевих фінансів // Перспективи розвитку фінансової системи України: Матеріали Всеукраїнської науково – практичної конференції (19-20.04.2012р.). Тернопіль.: ТНЕУ, 2012. – 392 с. – С. 101 -102.

№ 576 від 01.06.2011 р., № 227 від 21.03.2012р.


Додаток 1

Академія муніципального управління

      Факультет економічний

     Кафедра державних та місцевих фінансів

або кафедра фінанси підприємств

В залежності від керівника від Академії

ЗВІТ

Про навчальну практику

Студент(а/ки) 2  курсу, групи №_____

Спеціальність  6.030508 “Фінанси і кредит”

                                     (Прізвище, ім”я та по-батькові)

Місце практики____________________________________________

                                                   Назва установи

Період практики з____ _____________по______________________       

Керівники практики

Від     Академії ___________________          _____________________

                                  Підпис                                Прізвище та ініціали

Від     установи _____________________         ____________________

                                  Підпис                                    Прізвище та ініціали

Студент    __________________________          ___________________                                                 

                                  Підпис                                   Прізвище та ініціали

Київ   -   2013 рік

Додаток 2

План

Звіту про проходження навчальної практики із спеціальності

«Фінанси і кредит»

__________________________________________________________________

 для студентів другого курсу

  1.  Результати ознайомлення з підприємством, його історія та характеристика
  2.  Майно і власність підприємства
  3.  Взаємодія підприємства з середовищем
  4.  Організаційна структура управління підприємством
  5.  Організація фінансової діяльності та обліку фінансових операцій підприємства
  6.  Основні економічні показники діяльності підприємства

Висновки, пропозиції, рекомендації

Список використаних джерел

Додатки




1. Тема 2. Понятие как форма мышления 1
2. Нервова тканина
3. Тема Управление денежными потоками в страховой организации
4. Расчет схемы аппаратуры формирования первичной группы каналов ТЧ на передающем и приемном концах линии связи
5. Таможенная декларация может быть подана в отношении иностранных товаров до их ввоза на таможенную территор
6. Контроллинг в банке
7. Роль суть і мета ЕА
8. Организация личностно-ориентированного урока информатики
9.  Формы и методы профилактики преступности в РФ Из рассмотрения объектов предупреждения преступлений можн
10. А слизистой ~ беловатого цвета чаще всего при бронхитах
11. Мамин-Сибиряк ДН
12. а 10 кю 9 кю 8 кю 7 кю 6 кю 5 кю 4 к
13. Буржуазные реформы второй половины XIX века
14. Leders то внимательно прочтите данное руководство
15. Лекция 1- Основные понятия теории систем Термины теория систем и системный анализ несмотря на период более
16. Фотонные сети связи
17. Обеспечение устойчивости работы хозяйственных объектов в чрезвычайных ситуациях
18. На тему- Жизнь и деятельность М
19. Тема 11 Проблеми соціальної адаптації і реабілітації
20. Контрольная работа- Гражданское общество и правовое государство