Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

чоловічу роботу насамперед важку працю в полі

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 3.6.2024

Підпорядковане становище жінки зумовлювалося особливостями аграрного та раннього індустріального суспільств, у яких насамперед цінувалася здатність до фізичної праці. Сільськогосподарська робота утвердила за кожним членом сім'ї традиційні функції. Чоловік та дорослі сини виконували «чоловічу роботу» — насамперед важку працю в полі. Дружина займалася «жіночою роботою». Однак у жнива жала й молотила нарівні з чоловіком. Діти випасали худобу й доглядали птицю, допомагали в домашній роботі та на городі.

Становище української жінки було нелегким. Разом із тим воно визначалося народною культурою, взаєминами, які встановлювалися між молодими людьми, а потім між чоловіком і дружиною. Одруження в українському селі 1 зазвичай ґрунтувалося на взаємній закоханості. Це, звичайно, впливало на становище жінки в сім'ї. Від підпорядкування її захищало й звичаєве право. Чоловік не мав права розпоряджатися майном і землею, отриманими жінкою як посаг.Для Т.Г. Шевченка жiноча недоля була згустком болю, що запiкся в його серцi. Крiпацька неволя - це доля рiдної матерi, яку передчасно "у могилу нужда та праця положила", доля сестер Катрi, Ярини, Марiї - голубок молодих, у яких "коси в наймах побiлiють", це трагiчна доля його першої трепетної любовi - Оксани Коваленко, доля всiх нещасних жiнок, що "нiмi на панщину iдуть i дiточок своїх ведуть". Т.Г. Шевченко гнiвно виступав проти жiночого безправ'я. Вiн нiби зiбрав воєдино у своєму зболеному серцi страждання поневолених жiнок усiх епох i схвильовано розповiв про них цiлому свiтовi.

Один з перших жiночих образiв у Шевченка - це Катерина з одноiменної поеми. Її прообразом була його кохана Оксана Коваленко, з якою доля так i не звела Тараса. Першi героїнi Т.Г. Шевченка - нещаснi, сплюндрованi жiнки: Катерина, Оксана, Марина, Ганна. Згадаймо "Причинну", "Тополю", "Лiлею" - це все жiнки без щастя i долi. Правда, серед них пiзнiше з'явиться i бунтарка, яка пiдпалить панський маєток i помститься за свою ганьбу. Але таких було мало. Бiльшiсть дiвчат Шевченкового часу ставали жертвами помiщицької розпусти, часто накладали на себе руки. Назви його творiв: "Вiдьма", "Сова", "Слепая", "Мар'яна-черниця" - не випадковi: саме наймичками, вiдьмами, совами, слiпими, черницями були жiнки в тодiшньому суспiльствi. Кожна жiнка-жертва для поета рiдна: "моя се мати i сестра, моя се вiдьма, щоб ви знали…"

Шевченковi поеми кличуть до помсти тим, хто топтав жiночу честь, гiднiсть i щастя.

Менi особливо iмпонує образ Ганни iз поеми "Наймичка". Її життя заради сина, повнiстю принесене в жертву, - це материнський подвиг. Лише перед самою смертю вона розкриває синовi правду.

Ще одна iз сторiнок шевченкiвських вiршiв - це удовине горе, коли єдиного сина забирають у солдати.

Великий Кобзар писав i жартiвливi поезiї (на жаль, їх дуже мало) про веселу життєрадiсну українську жiнку, наприклад, "Утоптала стежечку".

Шевченковi героїнi вмiють не тiльки терпiти страждання, а й мститися своїм поневолювачам: Оксана, божеволiючи, пiдпалює палати свого кривдника; Марина вбиває ножем пана, який знiвечив її молодiсть; вiдьма горить гнiвом, ненавистю до розпусника-пана.

Тарас Григорович бачив у жiнцi передусiм духовну красу, обожнював материнство, уславлював вiрнiсть i щирiсть, але не прощає аморальностi й жорстокостi.

Для Шевченка в його поезії було ніби дві України: Україна як неминуща основа і Україна як історичний момент. Україна - мати і Україна блудна. Україна непорочна і Україна "розбещена". Україна "лицарів" і Україна "рабів", "підніжків" і цю другу, історично спотворену й історично минущу Україну, він і проклинав заради першої - України - матері.

Обpаз матеpі - добpої, щедpої на любов і ласку - постає пеpед нами  із  твоpів  Таpаса  Шевченка.  Пpикладом може служити Ганна, головна геpоїня поеми "Hаймичка".

З  особливою задушевністю pозкpиває поет багатий і пpекpасний світ  матеpі-селянки.  Ганна,  так звали геpоїню поеми "Hаймичка", хоче бачити свого сина щасливим, хоче пізнати pадість матеpинства. І,  вдавшись  до  хитpощів,  гіpких,  як  і  сама доля Ганни, вона підкидає  бездітним  людям  дитину,  а  сама йде до них наймичкою. Важкі  пеpеживання матеpі, яка змушена навіть пеpед сином кpитися, не  виказуючи  того, що вона його мати, становлять поетичну основу поеми.  Ганна  -  покpитка, але вона залишається жити заpади свого сина.  Її матеpинська любов така могутня, що здатна пpинести життя в  жеpтву  задля  щастя  сина.  Життя Ганни - матеpинський подвиг. Вона  відмовляється  навіть  бути весільною матіp'ю у свого сина і лише  пеpед  смеpтю  pозкpиває  пpавду.  Яким стpашним виpоком тим обставинам,  що  пpиpекли  матіp  на  пекельні муки, позбавивши її священних пpиpодних пpав, звучать слова:




1. Построение экономико-математических моделей
2. Реферат- О стоимости поверки теплосчетчиков и водосчетчиков
3.  Плательщик БИК Сч
4. Основные понятия, термины и определения в безопасности жизнедеятельности
5. Сущность функций социального управления
6. Статья- Самое умное животное
7. Курсовая работа- Психологические особенности и психосоматические расстройства у подростков.html
8. Тема- Одуванчики в траве Программные задачи- Задача обучающего характера- Учить анализ.
9. Пояснительная записка к курсовой работе проекту по дисциплине Микроэкономика ЮУрГУ ~ 080100
10. Облік основних засобів та руху грошових коштів
11. Тема- Рішення задачі симплексметодом.
12. СТАВРОПОЛЬСКИЙ КООПЕРАТИВНЫЙ ТЕХНИКУМ ЭКОНОМИКИ КОММЕРЦИИ И ПРАВА ДНЕВНИК по производственной пра
13. АКозер ФУНКЦИИ СОЦИАЛЬНОГО КОНФЛИКТА Конфликт внутри группы может способствовать ее сплочению или восс
14. Вклад российских учёных в развитие мировой экономической мысли
15.  Дать определение маркетинга и рассказать о его роли в экономике
16. Шпаргалка- Система категорий социологии политики
17. рефератов по дисциплине Экономика для отработки пропущенных лекций выполняется в рукописном виде
18. Реакция опор конструкции
19. ЛЕКЦИЯ 1-Предмет языкознания- Языкознание изучает процесс происхождения языков
20. Тема- Создание базы данных состоящей из трех таблицы Задание 1.