Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема14. Аудиторські послуги 1

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Тема14. Аудиторські  послуги

1. Аудиторські послуги та їх види

2. Обєкти аудиторських послуг

3. Організація окремих видів аудиторських послуг

1. Аудиторські послуги та їх види

Згідно з міжнародними стандартами аудиту супутні послуги охоплюють погоджені процедури та підготовку інформації.

Детальний зміст цих послуг наведено відповідно в Міжнародному стандарті супутніх послуг МССП 4400 «Завдання з виконання погоджених процедур стосовно фінансової інформації» та МССП 4410 «Завдання з підготовки фінансової інформації».

Під наданням аудиторських послуг (супутніх робіт) розуміється підприємницька діяльність, здійснювана аудиторською фірмою, окрім проведення аудиторських перевірок.

Отже, під послугами, супутніми аудиту, розуміють послуги, які аудитори, керуючись чинним законодавством, можуть надати клієнтам окрім проведення аудиту. Надання багатьох видів послуг вимагає від аудиторів-виконавців професійної компетентності у сферах: бухгалтерського обліку, аудиту, організації фінансів, оподаткування, господарського права, економічного аналізу та з інших питань.

Міжнародний стандарт супутніх послуг 4400, як складова Міжнародних стандартів аудиту, визначає поняття «завдання з виконання погоджених процедур стосовно фінансової інформації». Це завдання може включати виконання аудитором визначених процедур стосовно окремих статей фінансової інформації (наприклад, дебіторської або кредиторської заборгованості, операцій з пов'язаними сторонами тощо), фінансового звіту (наприклад, балансу) або повного пакета фінансових звітів.

Відповідно до змісту аудиторських послуг їх поділяють на сумісні та несумісні з фундаментальними принципами проведення аудиту.

До несумісних відносять такі послуги: ведення обліку на підприємстві клієнта, складання звітності на підприємстві клієнта. Відповідно до сутності таких робіт у разі проведення аудитором

аудиторської перевірки за той самий обліковий період, у якому ним надавалися ці послуги, об'єктом перевірки буде робота самого аудитора. У такому випадку виникає пряме порушення основних принципів етики аудиторів — незалежності га об'єктивності, а також невідповідність іншим принципам проведення незалежного аудиту. Надання послуг, які несумісні з проведенням аудиту фінансової звітності, регулюється нормами цивільного права, законодавчими актами та нормативно-інструктивними документами, які регулюють організацію обліково-економічної роботи суб'єктів господарювання та підготовку бухгалтерської звітності (фітинової, податкової, статистичної).

Сумісними з фундаментальними принципами проведення аудиту ( послуги, що не спричиняють суттєвих порушень цих принципів. Вони, у свою чергу, поділяються на супутні аудиту та інші послуги. До основних супутніх аудиту послуг відносять: оглядові Перевірки, операційні перевірки, трансформація бухгалтерської Звітності, Такі послуги здебільшого є модифікаціями повної аудиторської перевірки діяльності підприємства або їх надання неможливе без проведення аудиту. Надання супутніх аудиту послуг регулюється Міжнародними стандартами аудиту, які прийняті в Україні як національні.

До інших аудиторських послуг, зокрема, відносять: консультації, експертизи, представництво економічних інтересів замовника, Оцінювання майна (за наявності кваліфікації), інформаційне забезпечення замовника в межах компетенції аудитора. Надання цих послуг не передбачає обов'язкового проведення аудиторської перевірки, оскільки вони належать до окремих питань діяльності підприємства і можуть прямо не стосуватися питань обліку та звітності; Порядок надання інших аудиторських послуг регулюється тими чи іншими законодавчими актами, залежно від виду послуг. Так, послуги з проведення судово-бухгалтерських експертиз регулюються законом України «Про судову експертизу», представницькі послуги — цивільно-процесуальним, господарсько-процесуальним (арбітражним) кодексами України. Деякі види послуг потребують наявності відповідної кваліфікації (наприклад, кваліфікації оцінника майна), інші — погодження або дозволу Аудиторської палати України.

До супутніх аудиту послуг, окрім спеціальних вимог, ставляться загальні професійні вимоги.

Серед них: добросовісність і ретельність; чесність, об'єктивність, професійна компетентність, старанність, дотримання правил професійної етики, конфіденційність тощо.

Виконання супутніх аудиту послуг вимагає від аудитора:

  •  діяти відповідно до завдань, зафіксованих у договорі;
  •  планувати порядок виконання робіт чи надання послуг;
  •  документувати хід виконання робіт;
  •  чітко розмежовувати відповідальність і функції виконавців при виконанні частини завдання сторонніми організаціями або працівниками, які не входять до штату аудиторської фірми;
  •  розробляти форми звітності для видів робіт чи послуг, які найчастіше виконуються;
  •  контролювати якість виконаних робіт або наданих послуг;
  •  готувати за наслідками виконаних робіт підсумкові документи.

Класифікацію в аудиті застосовують для того, щоб розподілити усі види послуг на певні ряди за ознакою об'єктів цих послуг і тим самим розкласти аудиторську діяльність на окремі процеси

До послуг дії відносять послуги зі складання документів, склад яких передбачено договором з клієнтом, і таких, яких раніше не було.

До послуг контролю відносять послуги з перевірки документів стосовно їх відповідності критеріям, узгодженим аудиторською фірмою з клієнтом; контроль ведення обліку та складання звітності; контроль нарахування і сплати податків та інших обов'язкових платежів; тестування бухгалтерського персоналу клієнта тощо.

Перелік аудиторських послуг має даватися в установчих документах суб'єктів аудиторської діяльності. Роботи, послуги, які не віднесено до аудиторських, суб'єктам аудиторської діяльності виконувати та надавати заборонено.

2. Обєкти аудиторських послуг

Об'єкти аудиторських послуг можна поділити на облікові та інформаційні.

Облікові об'єкти включають звітність підприємства, облікові регістри, інші об'єкти обліку. Ця група об'єктів обумовлюється наданням аудитором послуг, що безпосередньо стосуються облікового процесу на підприємстві. До таких послуг відносять ведення обліку та складання звітності, оглядові й операційні перевірки, трансформація звітності, консультації з облікових питань тощо.

Інформаційними об'єктами є будь-які об'єкти аудиторських послуг, що безпосередньо не пов'язані з обліковим процесом на підприємстві. Здебільшого до них входять питання загальноекономічного характеру або специфічні об'єкти. Питання загальноекономічного характеру можуть розглядатись при наданні аудитором консультаційних послуг даного характеру, проведенні експертиз, організації інформаційного забезпечення замовника (наприклад, оцінювання ефективності окремих видів операцій, визначення прогнозних показників діяльності підприємства). Специфічні об'єкти аудиторських послуг виникають, наприклад, при оцінюванні майна, де об'єктом буде майно підприємства, з метою визначення його вартості, виконанні завдання з оцінювання стану внутрішнього контролю на підприємстві, де об'єктом слугуватиме організаційна форма внутрішнього контролю, тощо.

Об'єкти аудиторських послуг безпосередньо визначають напрями роботи аудитора в кожному окремому випадку. Наприклад, підприємства використовують консультації аудиторів в основному для вирішення конкретних оперативних проблем, а саме:

консультації з усіх аспектів управління, організації праці й розроблення проектів щодо випуску продукції;

консультації щодо встановлення цін, ведення бухгалтерського обліку і фінансового планування;

консультації у сфері маркетингу;

консультації щодо юридичних питань;

роз'яснення законів та нормативних актів, у тому числі податкового законодавства;

— використання комп'ютерних програм і комп'ютерів. Послуги з аналізу діяльності фірми переважно направлені на

аналіз балансу підприємств, його статей — дебіторської заборгованості, кредиторської заборгованості, частки заборгованості з виплати зарплати у складі кредиторської заборгованості, склад активів та пасивів тощо.

3. Організація окремих видів аудиторських послуг

Згідно з Міжнародними стандартами аудиту метою завдання щодо погоджених процедур є виконання тих аудиторських процедур, які були погоджені аудитором, суб'єктом господарювання та будь-якими відповідними третіми сторонами, а також надання звіту про фактичні результати цієї роботи. При цьому аудитором не висловлюється впевненості щодо будь-яких даних замовника. Замість цього користувачі звіту самі оцінюють процедури і результати, наведені аудитором у звіті, і на підставі роботи аудитора роблять свої власні висновки. Звіт надається лише тим сторонам, які дали свою згоду на проведення таких процедур, оскільки інші сторони, що не знають причин проведення цих процедур, можуть неправильно тлумачити їх результати.

При виконанні завдання щодо погоджених процедур аудитор повинен дотримуватися фундаментальних принципів проведення аудиту (Кодексу етики професійних бухгалтерів).

Аудитор повинен також упевнитися в тому, що представники суб'єкта господарювання та інші сторони, яким буде надано звіт про фактичні результати, чітко розуміють погоджені процедури та умови завдання. Аудитору необхідно скласти план роботи для ефективного виконання завдання та задокументувати питання, які є важливими в контексті надання доказів для обґрунтування його висновку.

Процедури, що використовуються в завданні з виконання погоджених процедур, можуть охоплювати:

запит і аналіз;

перерахунок, порівняння та інші перевірки точності записів;

спостереження;

перевірку;

одержання підтверджень.

Найбільш поширеним видом аудиторських послуг є надання консультацій підприємствам. Консультації можуть стосуватись як питань з організації обліку, так і загальноекономічних та організаційних питань, але в межах компетенції аудитора.

Консультаційні послуги — невід'ємний для аудиту вид професійної діяльності. Мабуть, він посідає друге за обсягом роботи місце після безпосередньої перевірки, але, на жаль, останнє за вартістю.

Міжнародні стандарти аудиту не виокремили консультування у певний вид аудиторських послуг. Є лише посилання у Концептуальних основах, що консультування з питань оподаткування, управління, обліку не є завданням з надання впевненості.

Під процесом консультування мають на увазі форму надання допомоги щодо змісту, процесу і структури завдання (або серії завдань), за якої консультант сам не відповідає за виконання завдань, але допомагає тим, хто їх виконує. Крім того, консультування можна розглядати як особливу професійну діяльність, яка здійснюється на підставі контракту між клієнтом і аудиторською фірмою.

Своєчасне надання консультаційної допомоги дає змогу підприємству-клієнту попередити недоліки в обліку і помилки при складанні звітності. Поточне консультування здійснюється аудиторами протягом цілого року. Це дає можливість підприємству-клієнту попередити можливі недоліки, застрахуватися від їх виникнення і забезпечити складання достовірної звітності.

Аудиторська фірма надає послуги своїм клієнтам через спеціально підготовлених і кваліфікованих працівників, які допомагають клієнту виявити і проаналізувати проблеми, що виникли. Аналізуючи ці проблеми, консультанти дають рекомендації щодо їх вирішення і сприяють, у разі потреби, виконанню цих рекомендацій.

Великі аудиторські фірми можуть надавати консультації з широкого кола питань: загальне керівництво й управління фінансами; управління маркетингом і збутом; управління кадрами і трудовими ресурсами тощо.

Деякі фірми надають свої консультації в певних галузях, наприклад, у будівництві, нафтодобувній промисловості, страховій і банківській справі, підприємствам зв'язку і транспорту, виробничим і сільськогосподарським підприємствам і т. ін.

Розрізняють разові та постійні консультації, усні й письмові консультації.

Стосовно разових консультацій укладаються окремі договори, оплата здійснюється відповідно до обсягу і складності виконаної роботи.

Постійне консультаційне обслуговування відбувається на основі довгострокових, зазвичай річних, договорів і практично становить найефективнішу форму консультаційної діяльності. Постійне консультування передбачає, крім роз'яснень складних облікових, фінансових і правових питань, безперервний контроль стану обліку і звітності, розрахунків за обов'язковими платежами, а також забезпечення підприємства-замовника пакетами останніх законодавчих і нормативних актів, що регламентують виробничо-господарську діяльність.

Практичним результатом постійного консультаційного обслуговування для підприємства-замовника є: зменшення помилок, які виявляються під час наступних аудиторських і податкових перевірок; можливість максимального використання легальних методів мінімізації податків й інших обов'язкових платежів.

Надання консультаційних послуг обумовлюється листом-зобов'язанням та (або) укладанням між аудитором та замовником договору на надання таких послуг, де відображаються умови проведення робіт, обов'язки та права сторін. Форма цих документів є спільною з листом-зобов'язанням та договором на проведення аудиту з урахування особливостей даної послуги.

Основними факторами, що впливають на ефективність надання консультаційних послуг, є належна професійна підготовка аудитора та достатньо повне і достовірне інформаційне забезпечення щодо предмета надання консультації. При цьому аудитору необхідно ознайомитися з бізнесом клієнта, його особливостями щонайменше в межах необхідного для забезпечення ефективності послуг, що надаються.

Надання консультацій має характер розгляду та вироблення висновків з окремого питання (питань) господарської діяльності підприємства і не потребує проведення повної аудиторської перевірки та підтвердження певних показників.

Результати роботи аудитора оформлюються звітом, що надається замовникові, і містить, окрім обов'язкових реквізитів, опис виконаних аудитором процедур, фактичне обґрунтування висновків з поставленої проблематики, висновки аудитора за результатами проведеної роботи.

В аудиторській діяльності існує тенденція до збільшення консультування у сфері управління. Управлінський консалтинг зумовлено поглибленням ринкових відносин, прагненням клієнта «виживати» в умовах конкуренції, виникненням нестандартних запитів керівників щодо релевантної інформації. Тому значна частина суб'єктів господарювання хотіли б запровадити на підприємствах систему управлінського обліку, який загальнодержавними нормативними актами не регламентується і потребує глибокого розуміння аудиторами галузевих, технологічних та інших особливостей діяльності, у тому числі різних запитів користувачів щодо диференціації інформації.

Тести:

  1.  Аудитор клієнта повинен розглянути наявність звітів третьої сторони, які складені:

а) внутрішніми аудиторами або органами регулювання;

б) бухгалтером організації, що надає послуги;

в) аудиторами сторонніх організацій;

г) на замовлення аудиторських фірм.

  1.  Якщо аудитор клієнта робить висновок про те, що діяльність організації, яка надає послуги, доречна для суб'єкта господарювання та пов'язана з ним, аудитор повинен одержати інформацію:

а) яка надає можливість отримати уявлення про особливості організації систем бухгалтерського обліку;

б) яка надає можливість отримати уявлення про особливості організації внутрішнього контролю;

в) про проведені тести контролю;

г) правильна відповідь відсутня.

  1.  Ознайомившись зі звітами третьої сторони, аудитор може зрозуміти:

а) особливості облікової політики підприємства;

б) особливості системи бухгалтерського обліку;

в) особливості організації внутрішнього контролю на підприємстві;

г) системи бухгалтерського обліку та внутрішнього контролю.

  1.  Для того, щоб дізнатися про будь-які судові справи і претензії, які стосуються суб'єкта господарювання і можуть суттєво впливати на фінансові звіти, аудитор повинен виконати такі процедури:

а) надіслати відповідні запити управлінському персоналу;

б) вивчити протоколи засідань ради директорів і проконсультуватися з юристами суб'єкта;

в) використовувати будь-яку отриману інформацію стосовно діяльності суб'єкта господарювання;

г) правильні відповіді а, б, в.

  1.  Виявивши судові справи або претензії (якою аудитор вважає, що такі можуть бути), аудитор повинен:

а) шукати безпосереднього контакту з юристами суб'єкта господарювання;

б) повідомити про це керівника (власника) підприємства;

в) вказати на це у висновку аудитора;

г) правильні відповіді а, б, в.

  1.  Аудитор розглядає стан юридичних проблем:

а) до дати аудиторського висновку;

б) на дату складання аудиторського висновку;

в) після дати аудиторського висновку;

г) взагалі не розглядає.

  1.  Коли дострокові інвестиції є суттєвими у фінансових звітах, аудитор повинен отримати достатні й відповідні аудиторські докази стосовно:

а) їх наявності й оцінки;

б) їх оцінки і розкриття;

в) їх розкриття і наявності;

г) можливості продовження суб'єктом господарювання їх утримувати.

8. Метою МСА 800 є надання рекомендацій у зв'язку з аудиторськими завданнями спеціального призначення щодо:

а) узагальнених фінансових звітів;

б) конкретних рахунків, елементів рахунків або статей у фінансовому звіті; в) виконання контрактних угод;

г) правильні відповіді а, б,в)

9.  МСА 800 не застосовується:

а) при наданні аудиторських послуг;

б) при проведенні завдань з огляду погоджених процедур та підготовки інформації;

в) при підготовці інформації щодо достовірності заповнення фінансових звітів;

г) правильна відповідь відсутня.

  1.   Перед тим, як почати виконувати аудиторське завдання спеціального призначення, аудитор повинен переконатися, що угода із замовником визначає:

а) точний характер завдання;

б) форму висновку, який буде наданий;

в) зміст висновку, який буде наданий;

г) правильні відповіді а, б, в




1. Introduction Wht mkes politicl regimes rise endure nd fll Do democrcies emerge s consequence of economic development Does rpid economic growth destbilize democrcies Is there some level of
2. Водные растворы электролито
3. инвесторы это всегда покупатели ценных бумаг
4. Иркутск сердце Восточной Сибири
5.  И на каждого человека будет отведено одинаковое количество Энергии Изобилия решил он
6. Машиностроение Поволжского экономического района
7. Что такое лес
8. Ядро Windows 98, работа с клипартами
9. побутові приміщення та майданчики для зберігання автомобілів повинні відповідати чинним санітарним нормам
10. Диспепсия у теленка
11. процессуальное право уголовный процесс Уголовное право Понятие предмет метод задачи и принцип
12. Контрольная работа- Проблемные поля туристической фирмы
13. Свободное ценообразование. Установление цены на бирже, аукционе, тендере
14. На Олимп Стоимость проекта- 120
15. Общие представления о восприяти
16. Имя Город Дат
17. Информация ~ это единственный неубывающий ресурс общества
18. э. и существовавшая до самого конца античности
19. локомотив российской экономики Аркадий ВОЛЬСКИЙ президент Российского союза промышленников и предприни
20. Высшая школа психосоциальных технологий управления Факультет социального управления Кафедра общей и с