Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема 3. КОНСТИТУЦІЇ ЗАРУБІЖНИХ КРАЇН Лекційні питання- 1

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 18.5.2024

PAGE  7

КПЗК

Тема 3. КОНСТИТУЦІЇ ЗАРУБІЖНИХ КРАЇН

Лекційні питання:

1. Теоретичні основи конституції: поняття, сутність, функції, юридичні властивості.

2. Порядок внесення змін і доповнень до конституції.

3. Еволюція змісту конституцій.

4. Конституційний контроль в зарубіжних країнах.

  1.   ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ КОНСТИТУЦІЇ: ПОНЯТТЯ, СУТНІСТЬ,

ФУНКЦІЇ, ЮРИДИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ

Конституція (від латинського слова constitutio — встановлення, твердження) — це основний закон держави, який приймається в особливому порядку, має вишу юридичну силу і регулює найбільш важливі суспільні відносини, які визначають принципи організації публічної влади, закріплюючи при цьому основи конституційного ладу, гарантії прав і свобод людини і громадянина, систему, порядок організації і компетенцію органів державної влади, територіальний устрій держави, державні символи.

У науці конституційного права поняття конституції має 2 значення. Зазвичай розрізняють формальну і матеріальну конституцію. Різні автори вкладають неоднаковий зміст в ці поняття.

➧ У західноєвропейській науці під конституцією у формальному значенні, як правило, розуміється закон, що приймається і змінюється в особливому порядку і має вищу юридичну силу в порівнянні з іншими нормативними актами.

➧ Під конституцією в матеріальному значенні розуміється сукупність норм, предметом регулювання яких є головним чином організація державної влади. При цьому не має значення походження норм: чи містяться вони в одному особливому правовому акті, декількох актах або взагалі є нормами неписаного, судового і звичаєвого права. Головне — це їх зміст, предмет регулювання. За такого широкого розуміння можна говорити про наявність конституції в будь-якій державі, наприклад, в рабовласницькій чи феодальній.

Проте в сучасній зарубіжній конституційній доктрині існує і інший підхід, при якому проблема переноситься в абсолютно іншу площину. Мова йде не про співвідношення форми і змісту, а про співвідношення формальної (юридичної) і реальної (фактичної) конституцій. Подібний підхід переважає в російській науці конституційного права.

➧ За такого підходу під конституцією у формальному значенні розуміється юридична конституція, тобто основний закон держави (має вишу юридичну силу щодо всіх інших законів і інших нормативно-правових актів), що закріплює основи організації державної влади і правовий статус особи.

➧ У матеріальному значенні це — фактична конституція, реальний порядок організації і здійснення державної влади, фактичні відносини між державою і суспільством.

Юридична і фактична конституції не завжди збігаються.

➧ Ті положення юридичної конституції, які збігаються з існуючими суспільними відносинами, є реальними, а ті, які не узгоджуються, — фіктивними. Розбіжності між юридичною і фактичною конституцією, як правило, є результатом зміни співвідношення політичних сил порівняно з тим, що існувало на момент її прийняття.

Фіктивність конституцій характерна також для країн з авторитарним і особливо з тоталітарним політичним режимами, де демократичні норми, закріплені в конституції, покликані приховати антидемократичну сутність режиму.

Наука конституційного права не обмежується наведеними вище значеннями терміна "конституція".

Серед інших визначень цього терміна найбільш цікавим уявляється визначення конституції як системи обмежень державної влади шляхом проголошення і забезпечення прав і свобод громадян. Це визначення має своєю основою загальну ідею конституціоналізму як форми державного правління, яке обмежене і базується на основному законі.

У сучасній науці конституцію розглядають як юридичний, політичний та ідеологічний документ.

Суть конституції як юридичного документа полягає в її особливому змісті, вищій юридичній силі, ролі як юридичної основи законодавства, що має підвищену стабільність.

➧ Як політичний документ конституція закріплює співвідношення соціальних сил в суспільстві, їх боротьбу і співпрацю, досягнутий компроміс, або панування певних верств населення, регулює політичний процес в суспільстві.

➧ Як ідеологічний документ конституція в концентрованому вигляді відображає пануючу в суспільстві або прийняту його керівними силами соціально-політичну доктрину, певний світогляд.

Зміст конституції визначається об'єктом регулювання. За загальним правилом конституціями регулюються суспільні відносини, які утворюють основу всього устрою суспільства і держави і безпосередньо пов'язані із здійсненням державної влади. Це відносини між людиною, суспільством і державою та основоположні засади, що визначають устрій держави і порядок його функціонування. Окрім цього в конституціях, як правило, містяться відмітні особливості, характерні для конкретної країни.

Основний закон має соціальний і юридичний зміст.

 Соціальний зміст конституції — це конкретизація її соціальної суті, що відображає основи існуючого ладу (вони залежать від того, які конкретні соціальні сили визначають шляхи розвитку держави) і специфічні національні особливості конкретної країни.

 Правовий, юридичний зміст конституції — це сукупність норм, інститутів і принципів, що закріплюють основи суспільного і державного устрою, основні права громадян.

Структура конституції — це спосіб її внутрішньої побудови, тобто порядок об'єднання конституційних норм в певні комплекси — розділи і послідовність їх розміщення.

Функції конституції: юридична, політична, ідеологічна.

 Юридична функція конституції полягає в тому, що це — основний закон, головне джерело права держави, що знаходиться в основі всієї системи правового регулювання суспільних відносин.

 Політична функція полягає в тому, що конституція визначає устрій держави, її відносини з окремими людьми і їх групами, слугує правовою основою політичної системи.

 Ідеологічна функція полягає в тому, що конституція, як найбільш авторитетний закон, звертається до визнаних в суспільстві цінностей і спонукає людину цих цінностей дотримуватись і захищати.

Юридичні властивості конституційце ознаки, які відрізняють їх від інших актів законодавства, зокрема:

1.  Верховенство в системі законодавчих актів держави.

2.  На нормах і принципах конституцій базується поточне законодавство.

3.  Закони і інші нормативно-правові акти повинні прийматися на основі конституції і відповідати їй.

4.  Норми конституції є нормами прямої дії.

5.  Дія конституції поширюється на всю територію держави.

6.  Особливий порядок змін і доповнень.

7.  Особливий правовий захист.

➧ Щодо класифікації конституцій за різними критеріями існують наступні основні підходи.

 Згідно сучасним підходам за соціальними ознаками розмежовують напівфеодально-теократичні конституції (Бруней, Катар, Саудівська Аравія), конституції капіталістичного суспільства, конституції тоталітарного соціалізму і постсоціалістичні конституції.

 Класифікація конституцій за юридичними ознаками здійснюється за наступними критеріями.

1.  За структурою:

а) консолідовані;

б)  сконсолідовані.

2.  За формою:

а)  писані;

б)  неписані.

3.  За порядком видання:

а)  октройовані (даровані);

б) прийняті представницьким органом (установчими зборами; парламентом);

в)  схвалені на референдумі.

4.  За способом зміни:

а)  гнучкі;

б)  жорсткі;

в)  змішані.

5.  За періодом дії:

а)  постійні;

б)  тимчасові.

6.  За цілями:

а)  програмного характеру;

б)  констатуючі.

7.  З точки зору державного устрою:

а)  конституції федеральних держав;

б)  конституції унітарних держав;

в)  конституції суб'єктів федерації;

г)  конституції автономій політичного характеру.

Реалізація конституційних норм, тобто здійснення їх розпоряджень на практиці здійснюється в наступних формах — застосування, використання, виконання і дотримання.

Застосування конституційних норм здійснюється органами державної влади і посадовими особами. Основним способом застосування є прийняття законів і інших нормативно-правових актів.

Дотримання конституційних норм має місце тоді, коли суб'єкти конституційних правовідносин утримуються від здійснення дій, заборонених конституцією.

Виконання конституційних норм відбувається у тому випадку, коли суб'єкти конституційних правовідносин виконують покладені на них конституційні обов'язки.

Використання конституційних норм відбувається у тому випадку, коли суб'єкти конституційних правовідносин на свій розсуд, бажання використовують надані їм права.

2. Порядок ухвалення конституції та внесення до неї змін і доповнень

Двохсотрічна історія конституціоналізму виробила декілька способів ухвалення (прийняття) конституцій.

Найбільш демократичними способами прийняття конституцій є установчі збори (конституційна асамблея, конвент) і референдум. Наприклад, чинна Конституція США була розроблена і прийнята конвентом, що засідав за закритими дверима у Філадельфії з 14 травня по 17 вересня 1787 р. Так само була прийнята Конституція Франції 1848 p., чинна Конституція Норвегії і деякі інші конституції. Установчими зборами (з різними назвами) були схвалені і прийняті конституції Італії, Індії, Португалії та деяких інших держав.

Установчі збори іноді продовжують свою діяльність як парламент (Греція 1975 p.).

Як спосіб ухвалення сучасних конституцій часто використовується референдум. При цьому він виступає як кінцева стадія конституційної правотворчості. Іноді референдуму передує підготовка і схвалення конституції установчими зборами (Румунія). Як правило, проект конституції готує спеціальна комісія (Ірландія, Іспанія, Данія), іноді розробку контролює уряд (Франція, Туреччина, Росія).

Ухвалення конституції на референдумі ще не означає, що конституція буде демократичною. Все залежить від розстановки політичних сил.

Досить часто конституції приймаються парламентами, найчастіше 2/3 голосів. Так були прийняті конституції Австрії, Фінляндії, Швеції, Японії, переважної більшості держав Центральної і Східної Європи, держав СНД.

Історично відомий і такий спосіб прийняття конституції, як договір. Одним з перших таких договорів був Конституційний акт Вюртемберга 1819 р. Результатом договору була Конституція СРСР 1924 р.

У балканських країнах, що звільнилися від Османського іга в XIX ст., посаду глави держави виборні збори пропонували іноземним династіям за умови, якщо вони будуть згодні з конституціями (конституції Німеччини 1844 p., Румунії 1866 p., Болгарії 1879 p.).

➢ Октроювання — дарування конституції одностороннім актом глави держави, зокрема, Франція — Хартія 1814 р. Людовіка XVIII французькому народу, Японія — 1889 p., Марокканська конституція - 1911 p., Абіссінська - 1937 р. Октройованими є конституції Бахрейна, Йорданії, Кувейту, Саудівської Аравії, глави держави яких (монархи) зберігають значні повноваження.

Після Другої світової війни октройованими почали називатися конституції, що дарувалися метрополіями їхнім колишнім колоніям. Таких держав — десятки.

За способом внесення змін конституції поділяються на гнучкі, жорсткі і змішаного типу.

 Гнучкі конституції змінюються звичайними законами. Як правило, це конституції частково писані (Великобританія, Нова Зеландія, Ізраїль).

 У конституціях змішаного типу різні частини можуть змінюватися по-різному. У індійській конституції ряд положень змінюється за рішенням 2/3 присутніх і голосуючих членів обох палат парламенту з подальшим схваленням не менше ніж половиною законодавчих зборів штатів. Окремі положення змінюються за пропозицією президента простою більшістю голосів в обох палатах парламенту.

 За загальним правилом, з метою забезпечення стабільності основного закону передбачається спеціальна ускладнена процедура внесення до нього змін і доповнень. Такі конституції називають жорсткими.

Найбільш поширений спосіб внесення змін в текст конституції — проста заміна колишніх положень щойно схваленими.

Проте іноді поправки публікуються окремо (наприклад, в США).

Внесення поправок, як правило, є результатом зміни співвідношення політичних сил в суспільстві.

У ряді конституцій міститься заборона їх перегляду у разі надзвичайного стану в країні.

Іноді включаються норми, забороняючі відміняти певні положення конституції. Найчастіше це стосується скасування або обмеження чинних прав і свобод.

3. ЕВОЛЮЦІЯ ЗМІСТУ КОНСТИТУЦІЙ

Загальносвітовий процес розвитку конституцій пройшов 3 етапи і нині знаходиться на четвертому. На різних етапах відбувалася еволюція соціального і юридичного змісту конституцій.

➢ Перший етап почався з моменту ухвалення сучасних конституцій і тривав до Першої світової війни і формування так званих соціалістичних держав. Конституції, прийняті у цей період називають старими. Більшість з них вже не чинні. Чинними залишаються конституції США (1878 p.), Норвегії (1814 p.), Нідерландів (1815 p.), Бельгії (1831 p.), Люксембургу (1868 p.), Швейцарії (1874 p.), Австралії (1900 р.) тощо.

Обсяг конституційного регулювання в них обмежується переважно особистими і деякими політичними правами громадян, а також питаннями організації і діяльності органів державної влади. Проте в міру розвитку суспільства спостерігалася тенденція до соціалізації. На початку XX ст. посилення соціально-класових конфліктів призвело до того, що починають регулюватися основи всього суспільного устрою, включаючи його політичну, економічну, соціальну і духовно-культурну підсистеми. Конституційні права і свободи доповнюються соціально-економічними і соціально-культурними правами і свободами. Як приклад можна привести конституцію Мексиканських Сполучених Штатів (1917 p.), де є спеціальний розділ про працю і соціальне забезпечення та розділ про гарантії прав людини.

➢ Другий етап охоплює проміжок часу між двома світовими війнами. З'являються нові країни, в яких були прийняті конституції. На сьогодні з прийнятих у цей період конституцій чинними залишаються конституції Фінляндії (1919 p.), Австрії (1920 p.), Ірландії (1937 p.). Ці конституції прийнято назвати новими. У цей час окремі країни Азії і Африки отримали так звані колоніальні конституції. Були прийняті конституції в республіках, що входили до складу СРСР. У них почали регулюватися нові сфери суспільних відносин, зокрема, сфера соціально-економічних прав, ідеології. Слід зазначити, що багато норм соціалістичних конституцій були фіктивними, оскільки вони не реалізовувалися на практиці.

➢ Третій етап почався після Другої світової війни і тривав до 80-90-х років XX ст. Серед конституцій, прийнятих в цей час можна назвати конституції Ісландії (1944 p.), Франції (1946 p., 1958 p.), Італії (1947 p.), Японії (1947 p.), ФРН (1949 p.), Греції (1952 p., 1967 p., 1975 p.), Данії (1953 p.), Португалії (1976 p.), Іспанії (1978 p.), Туреччини (1982 p.). У Азії, Африці, Латинській Америці і Океанії після розпаду колоніальної системи виникло більше 130 нових держав. Приймалися і оновлювалися конституції соціалістичних держав.

На цьому етапі в конституціях більше уваги стало приділятися регулюванню соціальних відносин. У соціалістичних країнах вводяться норми про керівну роль політичних партій. Встановлюються конституційні гарантії діяльності профспілок, інших громадських організацій.

Спостерігається загальна тенденція до демократизації. До середини XX ст. було здійснено перехід від цензового до загального і рівного виборчого права. Розвивається інститут омбудсманів, тобто парламентських уповноважених з прав людини.

Певною мірою можна говорити про тенденцію інтернаціоналізації, тобто про зближення конституційного права з міжнародним публічним правом.

Спостерігається також тенденція до регіонального зближення держав і створення спільних органів (наприклад, акт, що регулює вибори до Європейського парламенту).

➢ Четвертий етап почався у 80—90-х роках XX ст. і триває до сьогодні. Він пов'язаний перш за все з крахом тоталітарних режимів. За цей час було прийнято більше 100 нових конституцій. У них спостерігається зростання значення загальнолюдських цінностей. Ширше почали враховуватися норми міжнародного права.

4. КОНСТИТУЦІЙНИЙ КОНТРОЛЬ В ЗАРУБІЖНИХ КРАЇНАХ

Поняття конституційного контролю має декілька трактувань.

Найчастіше це поняття вживається у вузькому значенні, тобто як оцінка судами загальної або спеціальної юрисдикції нормативно-правових актів на предмет їх відповідності конституції. Вперше функцію конституційного контролю було визнано в США на початку XIX ст. Основою для нього стало рішення Верховного суду 1803 р. у справі Marbury v. Madison, в якому головний суддя Верховного суду США Дж. Маршалл зазначив, що саме судова влада має право і зобов'язана сказати, що є закон.

Характер і зміст конституційного контролю багато в чому визначається природою судів, які його здійснюють.

➧ Існують 2 основні моделі організації конституційного контролю — американська і європейська (австрійська).

♦ Американська характеризується тим, що відповідними повноваженнями наділені суди загальної юрисдикції. Ця модель ще називається децентралізованою і "дифузивною". її характеризує трактування конституційного контролю, як суто правової функції. Така модель діє в Аргентині, Бразилії, Мексиці, Японії і в деяких інших країнах.

При цьому існують наступні різновиди судових органів, наділених правом здійснювати конституційний контроль:

1. Конституційний контроль можуть здійснювати всі суди загальної юрисдикції, але остаточне рішення ухвалює вищий суд держави.

2.   Конституційний контроль здійснюють тільки вищі суди держави.

3.  Конституційний контроль здійснюють вищі суди суб'єктів федерації.

При американській моделі посади суддів вищих судів заміщаються, як правило, за санкціонованим парламентом рішенням глави держави.

У деяких країнах (Колумбія, Перу) створюється Палата конституційних гарантій, яка діє окремо або у складі Верховного суду.

♦ Європейська (австрійська) модель характеризується наявністю в державі спеціалізованого судового органу, відокремленого від судів загальної юрисдикції. Головна його функція — оцінка конституційності законодавчих актів, хоча він може бути наділений і іншими повноваженнями. Органи конституційної юстиції, як правило, називають конституційними судами, але зустрічаються і інші назви.

При європейській моделі порядок формування органів конституційного контролю має свої особливості практично в кожній країні. Відмінності є і в принципах їх організації. Проте, за загальним правилом, при такій моделі у формуванні органів конституційного контролю беруть участь органи, що представляють різні гілки влади, — парламент, президент, уряд, судді.

Наприклад, в Австрії до складу Конституційного суду входять голова, його заступник і 12 дійсних суддів, а також 6 запасних суддів. Голову, заступника, 6 дійсних суддів і 3 запасних призначає президент за пропозицією уряду. їх президент призначає з числа кандидатур, запропонованих палатами федерального парламенту. Судді йдуть у відставку в 70 років.

У Франції і деяких інших країнах ці повноваження належать Конституційним радам, які є органами квазісудового характеру. У такому разі, ці органи формуються, як правило, без участі суддівського корпусу.

Конституційна рада Франції — особливий орган, який контролює дотримання Конституції. У його складі 9 осіб, що призначаються на 9 років. Три члени ради призначаються президентом, три — головою Сенату і три — головою Національних зборів. Всі закони до промульгації їх президентом і регламенти палат до їх ухвалення повинні надходити на розгляд Конституційної ради, яка дає висновок про те, чи відповідають вони Конституції. Якщо Конституційна рада вирішить, що той або інший акт суперечить Конституції, вона має право скасувати його. Окрім функції конституційного нагляду до повноважень Конституційної ради входить спостереження за перебігом президентських виборів, проведенням загальнонаціональних референдумів і розглядом спорів про правильність обрання депутатів парламенту. Рішення Конституційної ради остаточні і оскарженню не підлягають. Вони обов'язкові для всіх державних органів.

У Чехії судців Конституційного суду призначає Президент за згодою верхньої палати парламенту; у Словаччині — Президент за списком, представленим парламентом тощо.

У мусульманських країнах можуть створюватися конституційно-релігійні ради, що складаються з богословів і юристів. Наприклад, в Ірані діє Наглядова рада, що складається з 12 осіб: 6 богословів, що призначаються вищою духовною особою і 6 юристів, запропонованих парламентом.

➧ Існує 2 основні форми конституційного контролю — попередній і майбутній.

♦ Попередній має місце на стадії розгляду законопроектів, до їх підписання главою держави (Румунія, Польща, Угорщина, Франція).

♦ Майбутній контроль застосовується до нормативних актів, що вступили в законну силу.

➧ Виділяють також обов'язкову і факультативну форми конституційного контролю.

  •  Обов'язковий контроль здійснюється відповідними органами на основі розпоряджень конституції і законодавства незалежно від волевиявлення будь-якого іншого органу або посадової особи.
  •  Факультативний контроль здійснюється тільки за ініціативою тих, хто наділений відповідним правом.

➧ Існує 2 процедури конституційного контролю — шляхом дії і шляхом заборони.

У першому випадку ініціація питання про конституційність нормативно-правового акту може здійснюватися відразу ж після набрання ним чинності незалежно від факту його застосування.

У другому випадку розгляд питання безпосередньо залежить від конкретного застосування нормативно-правового акта.

➧ Рішення органів конституційного контролю має різний характер і юридичні наслідки. Найчастіше, після ухвалення рішення про неконституційність нормативно-правового акта його дія припиняється, а рішення органів конституційного контролю є обов'язковими і не підлягають оскарженню в будь-якому іншому органі.

Головним повноваженням органів конституційного контролю є оцінка конституційності законодавчих актів. Окрім цього, до повноважень цих органів належить вирішення інших питань. У країнах, де конституційний контроль здійснюють суди загальної юрисдикції, останні мають право давати оцінку конституційності судових рішень і нормативно-правових актів органів виконавчої влади, включаючи акти глави держави. До того ж тут суди здійснюють контроль за діяльністю органів виконавчої влади.




1. Автомат
2. Особливості спрямованості особистості та її статусу в системі міжособистісних відносин
3. .Morphology nd syntx s prts of gr.
4. 97 Сортировка - Не сортировать
5. Методологические основы психологии для студентов специальности 020400 Психология Автор-
6. по теме Рынок Цель- закрепить знания полученные в ходе изучения данной темы; научиться определять зако
7. Этот тест основан на функциональной асимметрии головного мозга и считается весьма объективным
8. Тенденции символизма в творчестве Врубеля
9. А класс 25052000 г
10. вариант V и соответствующих им частот p
11. Ивану Павловичу Пискову Денису Анатольевичу Узойкину за весомый вклад в подготовку данной книги к из
12. Задание- назначить режим термической обработки температуру закалки охлаждающую среду и температуру отпуск
13. ТЕМАТИКА ПРИКЛАДНА МАТЕМАТИКА
14. что если Pcket Trcer предоставляет обучаемым функции моделирования визуализации творческой разработки оцен
15. Реферат- Философия Фейербаха
16. Прибор ночного видения ТВН-2Б
17. Видовой состав трутовиковых грибов окрестностей г. Чернигова.html
18. Выбор метода ценообразования и его характеристика Одним из важнейших условий обеспечения ценовой конкур
19. основа предпринимательской деятельности предприятия если предприятие не имеет товар то ему нечего продав
20. Реферативная выпускная работа интерна Файзулина Анна Фанисовна Специальность- фармаце