Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема- Система управління безпекою та захистом у надзвичайних ситуаціях НС в закладах освіти

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

Практична робота № 3

Тема: Система управління безпекою та захистом у  надзвичайних ситуаціях (НС) в закладах освіти.

Мета: Вивчити заходи профілактики та захисту учасників навчально-виховного процесу в закладах освіти від надзвичайних ситуацій .

 План самостійної підготовки до вивчення і виконання роботи.

  1.  Ознайомитися з теоретичним матеріалом (див. додатки).
  2.  Дайте відповіді на питання:

а) Які розробляються заходи для організації життєзабезпечення населення при загрозі та виникненні НС?

б) Хто є безпосереднім виконавцем цих заходів?

в) В яких планах ці заходи відображаються?

г) З кого комплектуються  невоєнізовані формування ЦЗ?

д) Що входить в обов’язки громадян зарахованих у склад невоєнізованих формувань

є) Які розробляються документи для проведення «Тижня безпеки дитини»?

Інструкція до виконання практичної роботи

Завдання 1.

Дайте відповідь на питання:

В І. Яка мета «тижня безпеки життєдіяльності в ДНЗ»?

В ІІ. Планування тижня охорони праці та безпеки життєдіяльності.

В ІІІ. Перспективне планування цивільного захисту в ДНЗ.

Завдання 2.

В І. Напишіть наказ з підготовки і проведення «тижня безпеки дитини в ДНЗ».

В ІІ. Сплануйте загальну  частину плану «тижня безпеки дитини».

В ІІІ. Складіть план тижня охорони праці та безпеки життєдіяльності.

Захист населення у надзвичайних ситуаціях

                                                                                                 Додаток 1.

Організація життєзабезпечення населення в екстремальних умовах є комплекси заходів, спрямованих на створення і підтримання нормальних умов життя, здоров'я і працездатності людей.

Він включає:

—      управління діяльністю робітників та службовців, всього населення при загрозі та виникненні надзвичайних ситуацій;

—    захист населення та територій від наслідків аварій, катастроф, стихійного лиха;

забезпечення  населення  питною  водою,   продовольчими  товарами  і предметами першої необхідності;

—    захист продовольства, харчової сировини, фуражу, вододжерел від радіаційного, хімічного та біологічного зараження (забруднення);

—  житлове забезпечення і працевлаштування;

—  комунально-побутове обслуговування;

—  медичне обслуговування; навчання населення способам захисту і діям в умовах надзвичайних

ситуацій;

—   розробка і своєчасне введення режимів діяльності в умовах радіаційного, хімічного та біологічного зараження;

—  санітарну обробку; знезараження   території,   споруд,   транспортних   засобів,   обладнання,

сировини, матеріалів і готової продукції;

— підготовка сил та засобів і ведення рятувальних і інших невідкладних робіт в районах лиха і осередках ураження;

—    забезпечення населення інформацією про характер і рівень небезпеки,, порядок поведінки; морально-психологічну підготовку і міри, щодо підтримування високої психологічної стійкості людей в екстремальних умовах;

заходи,   спрямовані  на  попередження,   запобігання   або   послаблення несприятливих для людей екологічних наслідків надзвичайних ситуацій та інші заходи.

Всі ці заходи організуються державною виконавчою владою областей, районів, міст, районів у містах, селищ і сіл, органами управління цивільної оборони при чіткому погодженні між ними заходів, що проводяться. Керівники підприємств, установ і організацій є безпосередніми виконавцями цих заходів. Заходи розробляються завчасно, відображаються в планах ЦЗ і виконуються в період загрози та після виникнення надзвичайної ситуації.         

Матеріально-технічне і фінансове забезпечення пересувних пунктів харчування і пересувних пунктів продовольчого постачання здійснюється організаціями (підприємствами) на базі яких вони створені.

У відповідності з Законом України "Про Цивільну оборону України" створюються невоєнізовані формування ЦО в областях, містах, районах, містах Києві і Севастополі, на підприємствах, в установах і організаціях незалежно від форм власності і підпорядкування, які є складовою частиною сил цивільної оборони.

За підпорядкованістю невоєнізовані формування поділяються на територіальні та об'єктові, за призначенням на формування: загального призначення та забезпечення.

Розрахунки щодо потреб в невоєнізованих формуваннях розробляються:

територіальних формувань загального призначення та забезпечення -управліннями з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя, які затверджуються відповідними органами виконавчої влади;

об'єктових - начальниками цивільної оборони об'єктів господарської діяльності за погодженням з відділами з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення районів (міст обласного підпорядкування) і затверджуються місцевими органами виконавчої влади та самоврядування.

Територіальні невоєнізовані формування створюються в Автономній Республіці Крим, областях, містах, міських та сільських районах для ведення рятувальних та інших невідкладних робіт в осередках ураження та районах масових руйнувань, а також: для вирішення завдань цивільної оборони на об'єктах сумісно з об'єктовими формуваннями та підпорядковуються начальникам цивільної оборони відповідних територій.

Об'єктові невоєнізовані формування створюються на об'єктах господарської діяльності і підпорядковуються їх керівникам і за рішенням органів виконавчої влади і місцевого самоврядування можуть залучатися для проведення рятувальних та інших невідкладних робіт при виникненні надзвичайних ситуацій на інших об'єктах.

Формування загального призначення (зведені загони, команди, групи) створюються в районах, містах обласного та районного підпорядкування, на об'єктах господарської діяльності для пошуку і рятування потерпілих в осередках аварій, катастроф та стихійного лиха, надання їм долікарняної допомоги, проведення невідкладних робіт, необхідних для рятування людей, захисту їхнього життя і здоров'я.

Формування забезпечення створюються на базі підприємств, установ і організацій відповідного профілю (на об'єктах господарської діяльності, на базі відповідних служб та структурних підрозділів підприємств) для вирішення    спеціальних    завдань,    всебічного    забезпечення    формувань

В учбових закладах (в залежності від профілю) створюються формування забезпечення (медичні, зв'язку, захисту тварин і рослин, розвідувальні, охорони громадського порядку та інші).

ФУНКЦІОНАЛЬНІ ОБОВ'ЯЗКИ ОСОБОВОГО СКЛАДУ НЕВОЄНІЗОВАНИХ ФОРМУВАНЬ.

Невоєнізовані формування цивільної оборони комплектуються робітниками та службовцями без звільнення їх від основної роботи.

До складу формувань зараховуються працездатні громадяни України - чоловіки віком від 18 до 60 років і жінки - від 18 до 65 років, за винятком жінок, які мають дітей до 8 років, жінок з середньою та вищою медичною освітою, які мають дітей до З років, військовозобов'язаних, які мають мобілізаційні приписи, а також осіб, що входять до складу аварійних служб і спеціалізованих професійних формувань підприємств.                                                                                           

Дозволяється   зачисляти   в   склад   невоєнізованих   формувань   ЦЗ   працюючих  чоловіків за віком старше 60 років та жінок старше 55 років з їх особистої згоди.

Зарахування громадян  до складу формувань обумовлюється окремим пунктом при заключні трудової угоди з адміністрацією підприємства.

   Підготовка  особового   складу  формувань  здійснюється   згідно   "Положення   про   г Цивільну оборону України".

Штати формувань та табелі їх оснащення розробляться формувачем згідно "Типової організації організаційно-штатної структури невоєнізованих формувань", "Приблизних норм оснащення невоєнізованих формувань матеріально-технічними засобами", та затверджуються начальниками цивільної оборони за узгодженням з відповідними вищестоящими територіальними органами з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення.

Для комплектування формувань використовується справна автомобільна, шляхобудівельна та інша техніка, що не приписана до Збройних Сил України по мобілізації.

Допускається припис одного комплекту техніки до двох-трьох однотипних формувань у різних змінах.

Потреба невоєнізованих формувань цивільної оборони у матеріальних ресурсах, техніці і спеціальних видах майна задовольняється згідно "Положення про Цивільну оборону України".

Забезпечення формувань спеціальним майном, а також: технікою, майном і матеріально-технічними засобами народногосподарського призначення здійснюється постачальницькими структурами формувача з оплатою заявником вартості матеріальних ресурсів, а також: технікою та матеріально-технічними ресурсами, які є на підприємстві.

ДІЇ ОСОБОВОГО СКЛАДУ НЕВОЄНІЗОВАНИХ ФОРМУВАНЬ ПРИ ПРИВЕДЕННІ ФОРМУВАНЬ В ГОТОВНІСТЬ

Постійна готовність формування досягається:

завчасною підготовкою його до виконання покладених на нього завдань;

високим морально-психологічним станом особового складу;

забезпеченням формування засобами індивідуального захисту та іншим майном;

високим ступенем готовності автотранспорту, спеціальної техніки та засобів малої механізації;

високими навичками командно-начальницького складу і особового складу формування ЦО;

знанням          командно-начальницьким          та          особовим          складом

невоєнізованого    формування    цивільної   оборони    особливостей    об'єктів можливих пошукових та невідкладних аварійно-відновлювальних робіт;

безперервним та стійким управлінням, наявністю необхідних запасів та своєчасним їх поповненням.

Для проведення заходів цивільної оборони органи управління ЦО, підприємства, установи і організації на підставі рекомендацій територіальних органів управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення   розробляють плани цивільної оборони. Приведення формувань у готовність до дій за призначенням здійснюється згідно з планами, які розробляються на підприємствах в організаціях і установах. В планах визначаються основні завдання, які покладені    на    формування,    перелік    заходів,    які    проводяться,    час  і виконавці, необхідні документи, які використовуються під час приведення в готовність. Відпрацьовуються, як додаток до плану, необхідні схеми, розрахунки та інше. Плани завчасно вивчаються з усіма виконавцями  виконання    командно-начальницьким    та        особовим    складом    невоєнізованих формувань своїх обов'язків.

Командир формування зобов'язаний:

1.     Знати організацію призначення та можливості формування, порядок забезпечення технікою та майном.

2.  Знати рівень підготовки, моральні та ділові якості підлеглих.

3.    Постійно удосконалювати особисту підготовку по ЦО, організовувати та проводити з особовим складом заняття, навчання, тренування.

4.   Уміло керувати роботою формування, постійно підтримувати взаємодію з іншими НФ ЦО (під час проведення рятувальних та інших невідкладних робіт -РіНР).

5.  Рішуче та енергійно добиватися виконання поставлених завдань, проявляючи ініціативу і, у випадку необхідності, самостійно приймати рішення у відповідності з обставинами.

6.     Турбуватися про забезпечення особового складу НФ ЦО засобами індивідуального захисту, слідкувати за виконанням мір безпеки при роботі з технікою, під час маршу, а також; своєчасно приймаючи заходи щодо захисту від вторинних факторів ураження.

7.   Навчати особовий склад умінню засовувати засоби індивідуального захисту, прилади радіаційної, хімічної розвідки та дозиметричного контролю, проведенню обеззараження та санітарної обробки людей.

8.   Постійно знати наявність особового складу формування, наявність та стан техніки, паливно-мастильних та інших матеріальних засобів.

9.  Організовувати матеріальне та технічне забезпечення формування.

10.    Здійснювати контроль за правильним використанням, утриманням та зберіганням майна, спеціальної техніки, періодично особисто перевіряти їх справність та зберігання.

11.  Постійно заохочувати смілі, розумні та ініціативні дії підлеглих.

Одним із головних обов'язків командирів невоєнізованих формувань цивільної оборони являється робота по підтриманню формування в постійній готовності до виконання завдань цивільної оборони.

Громадяни України, які зараховані у склад невоєнізованих формувань ЦО зобов'язані :

проходити навчання у групах підготовки по ЦЗ, під час тактико-спеціальних навчань, перевірок стану цивільного захисту об'єкту та при підвищенні кваліфікації;

брати участь в тренуваннях та навчаннях цивільної оборони ;

утримувати закріплену за ними техніку, майно та інструмент у справному стані;

знати стан техногенної безпеки на об'єкті;

знати обстановку на техногенних небезпечних об'єктах в зону ураження яких попадає суб'єкт господарської діяльності;

підвищувати свою професійну, фізичну та морально-психологічну підготовку;

брати участь в рятувальних роботах, виконувати інші задачі, покладені на формування.

Громадяни, які зараховані у склад формувань і ухиляються від виконання обов'язків з питань ЦО, притягуються до відповідальності згідно чинному  

Кожен командир невоєнізованого формування на об'єкті господарської діяльності повинен мати відпрацьовану робочу папку командира невоєнізованого воєнізованого формування.

ДОКУМЕНТИ РОБОЧОЇ ПАПКИ КОМАНДИРА НЕВОЄНІЗОВАНОГО ФОРМУВАННЯ ЦИВІЛЬНОЇ ОБОРОНИ ОБ*ЄКТА ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ.

1.        Функціональні обов'язки командира невоєнізованого формування.

2.        Функціональні обов'язки особового складу невоєнізованого формування.

3.        Структурна схема невоєнізованого формування.

4.        Штатно-посадовий список невоєнізованого формування.

5.        План приведення в готовність невоєнізованого формування.

6.        Витяг з наказу начальника ЦО ОГД про організацію цивільної оборони.

7.        Справка-доповідь.

8.        Схема зв'язку і таблиця сигналів.

9.        Схема оповіщення і виклику особового складу в робочий час.

10.      Завдання невоєнізованого формування /групи, ланки/.

11.      Відомість про забезпечення невоєнізованого формування технікою і майном.

12.      Накладна на одержання майна невоєнізованим формуванням.

13.      Відомість на одержання майна особовим складом формування

14.      Картка персонального обліку доз опромінення.

15.     Журнал обліку доз опромінення.

16.      Відомість видачі індивідуальних дозиметрів.

17.      Критерії оцінки формування.

18.      План підготовки та проведення тактико-стройового навчання.

19.      Розклад занять з особовим складом невоєнізованого формування.

20.     Журнал обліку занять з особовим складом невоєнізованого формування.

21.      Інформаційний матеріал.

Додаток 2.

РЕКОМЕНДАЦІЇ КЕРІВНИКАМ ДОШКІЛЬНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ ПО ПІДГОТОВЦІ ТА ПРОВЕДЕННЮ «ТИЖНЯ БЕЗПЕКИ ДИТИНИ»

                                                                           

Найвищими цінностями суспільства є життя і здоров'я дітей. Щоб дитина розвивалася гармонійно, була життєрадісною, виросла повноцінним громадянином, вона повинна бути насамперед здоровою морально і фізично. Максимальні умови для розвитку і виховання дітей дає дошкільний навчальний заклад.

Саме дитячий садок є найпершим суспільним середовищем, в якому дитина адаптується до життя в товаристві незнайомих дітей та дорослих.

В дитячих садках повинні проводитися спеціальні заняття, що завершуються в кінці року проведенням «Тижня безпеки дитини»-, як захід практичного закріплення у пам'яті дітей змісту сказаного і показаного протягом року вихователем та змісту варіантних дитячих ігор за тематикою охорони здоров'я і життя дітей.

Підготовка «Тижня безпеки дитини»

Відповідно до вимог директиви начальника цивільного захисту - Прем'єр-міністра України від 04 грудня 2007 року та організаційних вказівок Міністерства освіти і науки України від 28 грудня 2007 року щодо підготовки учасників навчально-виховного процесу до захисту та дій в умовах надзвичайних ситуацій, з метою підвищення якості організаційної, практичної і навчально-виховної роботи у дошкільних закладах України по забезпеченню безпеки у надзвичайних ситуаціях, започатковано проведення щорічно у травні «Тижня безпеки дитини», що має за мету:

-  підвищення якості навчально-виховної роботи з дітьми у дошкільних закладах з питань особистої безпеки та захисту життя у надзвичайних ситуаціях;

-  удосконалення теоретичних і практичних навичок педагогічних працівників дошкільних закладів з питань захисту та дій в умовах надзвичайних ситуацій;

- пропаганду кращого педагогічного досвіду з проблем виховання та організації заходів із запобігання і реагування на надзвичайні ситуації.

Підготовка та проведення «Тижня безпеки дитини» здійснюється обласним та районними (міськими) органами управління освітою за участю представників Управління МНС України у Закарпатській області, управлінь (відділів) з питань надзвичайних ситуацій, курсів цивільного захисту, санітарно-епідеміологічної служби охорони праці, управління внутрішніх справ.

Районні (міські) органи управління освітою на місцях вивчають роботу дошкільних закладів з організації навчально-виховної роботи з особистої безпеки і захисту життя у надзвичайних ситуаціях (далі - НС), оцінюють загальний стан по забезпеченню безпеки життєдіяльності у дошкільних закладах, вживають заходів щодо ліквідації виявлених недоліків, пропагують та впроваджують кращий педагогічний досвід.

За підсумками роботи районні (міські) органи управління освіти визначають переможців серед дошкільних закладів, подають матеріали про кращий колективний та індивідуальний педагогічний досвід роботи з дітьми з питань особистої безпеки та захисту життя у надзвичайних ситуаціях.

Педагогічні колективи, які показали кращий стан організаційної та навчально-виховної роботи з дітьми, беруть участь у підготовці та проведенні районних (міських) показових виступів-зустрічей для керівного та педагогічного складу дошкільних закладів освіти.

Успіх проведення «Тижня безпеки дитини» великою мірою залежить від його завчасної підготовки, чіткого керівництва та правильного визначення складу учасників.

Організоване та змістовне проведення «Тижня безпеки дитини» неможливе без ретельного і продуманого планування всього комплексу заходів. Всі необхідні документи розробляються під керівництвом завідувача дитячим дошкільним навчальним закладом.

Перш за все видається наказ начальника цивільного захисту - завідувача дитячим* дошкільним навчальним закладом з підготовки і проведення «Тижня безпеки дитини».

Наступним важливим документом є «План підготовки і проведення «Тижня безпеки дитини» у дошкільному навчальному закладі». Він розробляється з залученням спеціальної групи під керівництвом завідувача дитячим дошкільним навчальним закладом.

При плануванні у дошкільному закладі заходів з питань підготовки та проведення «Тижня безпеки дитини» слід чітко визначити час і місце їх проведення для кожної з вікових груп та призначити відповідальних. Особлива увага звертається на виконання вимог заходів безпеки для всіх учасників «Тижня безпеки дитини» під час практичного відпрацювання заходів.

Подальша розробка та реалізація планів підготовки та проведення «Тижня безпеки дитини» не носить суворо регламентованого характеру, а залежить від місцевих умов, традицій, природних та техногенних особливостей територій і рівня педагогічної роботи дошкільного закладу, професіонального досвіду, творчих здібностей вихователів та підготовленості дітей.

Педагогічні працівники, повинні зосередити увагу на особливостях планування заходів для дітей дошкільного віку. А саме:

-   забезпечення мінімально необхідного, але достатнього рівня знань і умінь дітей з питань особистої безпеки;

-  раціональне поєднання навчальних занять та рухової активності дітей;

- створення доброзичливої, позитивної атмосфери при проведенні заходів тижня з метою запобігання залякуванню та емоційному пригніченню дітей;

- суворе дотримання вимог техніки безпеки при проведенні заходів.   

2. Організація і хід проведення «Тижня безпеки дитини»

Час проведення «Тижня безпеки дитини» визначається наказом завідувача дитячим дошкільним навчальним закладом.

При плануванні у дошкільному закладі заходів з питань підготовки та проведення «Тижня безпеки дитини» слід чітко визначити час і місце їх проведення для кожної з вікових груп та призначити відповідальних. Особлива увага звертається на виконання вимог заходів безпеки для усіх учасників «Тижня безпеки дитини» під час практичного відпрацювання заходів.

У загальну частину плану «Тижня безпеки дитини», як правило, включається:

-   урочисте відкриття (урочисті збори дітей старшого дошкільного віку, вихователів, батьків із запрошенням представників державних служб допомоги, засобів масової інформації, спонсорів тощо);

-   свята, розваги, вікторини, змагання, комбіновані естафети для дітей, які планують та проводять фахівці та вихователі; -  перегляд театралізованих вистав (відвідування театру в місті, вистав, що підготовленні вихователями або старшими дошкільниками для молодших);

-  огляд-конкурс на кращий дитячий малюнок з безпеки життя та здоров'я;.

- зустрічі працівників дошкільного закладу, батьків, а також дітей з працівниками цивільного захисту та з НС, пожежниками, лікарями тощо;

- заходи агітаційно-пропагандистського характеру серед батьків з питань надзвичайних ситуацій, охорони, захисту від їх наслідків; профілактики захворювань, зміцнення здоров'я;

-   навчально-методичні заходи з педагогічними працівниками та обслуговуючим персоналом з основ безпеки життєдіяльності;

-   виставки, огляди-конкурси наочних посібників, ігрового та навчального обладнання, виготовлених власноруч.

Підготовлений варіант загального плану розглядається та уточнюється на педагогічній нараді дошкільного закладу.

Базуючись на загальному плані, вихователі складають план «Тижня безпеки дитини»  для кожної вікової групи. Загальний план наповнюється конкретним змістом навчально-виховної роботи з дітьми.

Важливе значення у цей період має робота з батьками. Разом з ними обговорюється підготовлений загальний план проведення, вислуховуються їх поради. Батьки запрошуються до участі у підготовці та проведенні заходів «Тижня безпеки дитини».

Остаточний варіант загального плану проведення «Тижня безпеки дитини» у дошкільному закладі подається на узгодження до місцевих органів управління освітою.

На підставі загального плану дошкільного закладу вихователі складають календарні плани навчально-виховної роботи з дітьми з визначенням необхідних умов та засобів, що використовуються, форм і методів проведення заходів.

Особлива увага при плануванні та проведенні заходів приділяється раціональній організації рухомої активної діяльності дошкільнят через ігри і заняття, що складають різні рівні фізичного та емоційного навантаження.

Програмно-методичне забезпечення мінімально достатнього та необхідного рівня знань і умінь дітей з питань особистої безпеки та захисту життя у НС представлено в Україні експериментально-випробуваними програмами «Основи безпеки життя та здоров'я дітей, норми поведінки у надзвичайних ситуаціях» та «Основи безпеки життєдіяльності дітей дошкільного віку». Програми передбачають за необхідність розвиток свідомого розуміння цінностей власного життя та здоров'я вже у дошкільному віці та забезпечують наступність між дошкільною освітою і початковою ланкою загальноосвітньої підготовки з питань основ безпеки життєдіяльності.

Протягом навчального року педагогічні працівники дошкільних закладів мають використовувати у своїй роботі інтегрований комплекс занять з однієї із експериментальних (новаторських) програм, а також методичних рекомендацій до них.

Під час проведення «Тижня безпеки дитини» традиційні навчальні заняття збагачуються сюжетно-ігровим змістом (групові ігри, виконання вправ загального характеру, ігри драматизації з музичним супроводом тощо).

Поряд із сюжетно-рольовими іграми, де діти вчаться орієнтуватися у світі природи, техніки, людей, значне місце при проведенні займають дидактичні ігри, що дозволяють більш спрямовано керувати поведінкою дітей. Ігровий характер таких занять забезпечується введенням елементів сюжету, яскравістю, привабливістю матеріалів та постановкою завдань.

Вихователі вчать дітей знаходити істину шляхом запрошення їх до обговорення та направленими питаннями підводять до відповіді.

Велику зацікавленість викликає у дітей взаємне відвідування у групах занять, вікторин, змагань, виступів самодіяльних артистів,  виставок дитячих робіт.

Педагог за допомогою вірного підбору методів і прийомів керує дитячою діяльністю, поглиблює позитивні взаємовідношення дітей, розвиває чуйність, милосердя, гуманне ставлення до людини, збагачує емоційні враження під час відпрацювання стереотипів поведінки в умовах загрози та виникнення надзвичайних ситуацій.

Декілька слів щодо психологічної готовності дітей сприймати навчальний матеріал про небезпеки та практичного відпрацювання дій Практика засвідчила, що екстремальна поведінка людей у більшості, визначається фізіологічно нормальним явищем жаху. Він сприяє екстремальній мобілізації фізичної та психологічної напруги, що необхідна для самозбереження. Але при плануванні занять з дітьми вихователям слід додатково враховувати «вікові» жахи, які властиві дошкільнятам та базуються на високій емоційності, малому досвіді життя і великій уяві.

Обережна корекція емоціональної готовності дитини до реакції жаху відбувається за умови активного збагачення знань дитини про предмети, явища природи, світу людей і взаємовідношень, формування звички до ситуацій, в яких вони можуть виникнути. Коли ситуація не таїть в собі елементів несподіванки, тоді незрозумілих і тим лякаючих явищ біля дитини стає менше.

Крім заходів, що організовуються безпосередньо вихователем, під час «Тижня безпеки дитини» обов'язково створюються умови для самостійних форм дитячої діяльності.

Наприкінці «Тижня безпеки дитини» доцільно в групах провести з дітьми бесіду, з'ясувати, що сподобалось та запам'яталось дітям. Це допоможе зробити оцінку проведеної вихователем роботи.

По завершенню відпрацювання заходів загального плану з підготовки і проведення «Тижня безпеки дитини» у дошкільному закладі відзначаються діти, які стали переможцями в іграх, змаганнях, виставках малюнків тощо. Керівник закладу готує інформаційний матеріал для подання у районні, міські органи управління освітою та складає наказ за підсумками заходів.

Викладачі, методисти, майстри виробничого навчання курсів цивільного захисту області беруть активну участь у проведенні «Тижня безпеки дитини» та надають дошкільним закладам консультативно-методичну допомогу.

3. Проведення «Тижня безпеки дитини»

Навчально-виховна робота з дітьми дошкільного віку повинна забезпечити необхідний рівень знань дитини для безпечного перебування в навколишньому середовищі та вироблення в неї елементарних, доступних віку норм поведінки у НС. З метою поліпшення якості організаторської, практичної і навчально-виховної роботи з дітьми з питань особистої безпеки, захисту життя і норм поведінки у НС у дошкільних закладах проводяться різноманітні навчально-виховні заходи. Протягом року проходять спеціальні заняття щодо дій у різних НС, а завершується навчальний рік обов'язковим проведенням «Тижня безпеки дитини».

Період проведення заходу орієнтовно складає 5 днів. Ці 5 днів присвячені виключно навчально-виховній роботі з малюками. Кожен день присвячується одному з видів безпеки на який керівництву закладу бажано запрошувати представників відповідних служб з: правоохоронної діяльності, медичної та санітарно-епідеміологічної, екологічної, пожежної та з НС.

Наприкінці «Тижня безпеки дитини» в групах проводяться бесіди, де з'ясовується, що сподобалося, запам'яталося дітям. Визначаються діти, які стали переможцями в іграх, змаганнях, виставках малюнків тощо.

Навчально-виховна робота з дітьми повинна спрямовуватись на забезпечення необхідного рівня знань дитини для безпечного перебування в навколишньому середовищі, на вироблення норм поведінки у НС, свідоме бажання самостійно дбати про своє здоров'я.

Саме тому дорослим важливо чітко усвідомити, що життєдіяльність дитини дошкільного віку має бути не лише змістовною, але й безпечною.

Додаток 2.

РЕКОМЕНДАЦІЇ КЕРІВНИКАМ ДОШКІЛЬНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ ПО ПІДГОТОВЦІ ТА ПРОВЕДЕННЮ «ТИЖНЯ БЕЗПЕКИ ДИТИНИ»

                                                                           

Найвищими цінностями суспільства є життя і здоров'я дітей. Щоб дитина розвивалася гармонійно, була життєрадісною, виросла повноцінним громадянином, вона повинна бути насамперед здоровою морально і фізично. Максимальні умови для розвитку і виховання дітей дає дошкільний навчальний заклад.

Саме дитячий садок є найпершим суспільним середовищем, в якому дитина адаптується до життя в товаристві незнайомих дітей та дорослих.

В дитячих садках повинні проводитися спеціальні заняття, що завершуються в кінці року проведенням «Тижня безпеки дитини»-, як захід практичного закріплення у пам'яті дітей змісту сказаного і показаного протягом року вихователем та змісту варіантних дитячих ігор за тематикою охорони здоров'я і життя дітей.

Підготовка «Тижня безпеки дитини»

Відповідно до вимог директиви начальника цивільного захисту - Прем'єр-міністра України від 04 грудня 2007 року та організаційних вказівок Міністерства освіти і науки України від 28 грудня 2007 року щодо підготовки учасників навчально-виховного процесу до захисту та дій в умовах надзвичайних ситуацій, з метою підвищення якості організаційної, практичної і навчально-виховної роботи у дошкільних закладах України по забезпеченню безпеки у надзвичайних ситуаціях, започатковано проведення щорічно у травні «Тижня безпеки дитини», що має за мету:

-  підвищення якості навчально-виховної роботи з дітьми у дошкільних закладах з питань особистої безпеки та захисту життя у надзвичайних ситуаціях;

-  удосконалення теоретичних і практичних навичок педагогічних працівників дошкільних закладів з питань захисту та дій в умовах надзвичайних ситуацій;

- пропаганду кращого педагогічного досвіду з проблем виховання та організації заходів із запобігання і реагування на надзвичайні ситуації.

Підготовка та проведення «Тижня безпеки дитини» здійснюється обласним та районними (міськими) органами управління освітою за участю представників Управління МНС України у Закарпатській області, управлінь (відділів) з питань надзвичайних ситуацій, курсів цивільного захисту, санітарно-епідеміологічної служби охорони праці, управління внутрішніх справ.

Районні (міські) органи управління освітою на місцях вивчають роботу дошкільних закладів з організації навчально-виховної роботи з особистої безпеки і захисту життя у надзвичайних ситуаціях (далі - НС), оцінюють загальний стан по забезпеченню безпеки життєдіяльності у дошкільних закладах, вживають заходів щодо ліквідації виявлених недоліків, пропагують та впроваджують кращий педагогічний досвід.

За підсумками роботи районні (міські) органи управління освіти визначають переможців серед дошкільних закладів, подають матеріали про кращий колективний та індивідуальний педагогічний досвід роботи з дітьми з питань особистої безпеки та захисту життя у надзвичайних ситуаціях.

Педагогічні колективи, які показали кращий стан організаційної та навчально-виховної роботи з дітьми, беруть участь у підготовці та проведенні районних (міських) показових виступів-зустрічей для керівного та педагогічного складу дошкільних закладів освіти.

Успіх проведення «Тижня безпеки дитини» великою мірою залежить від його завчасної підготовки, чіткого керівництва та правильного визначення складу учасників.

Організоване та змістовне проведення «Тижня безпеки дитини» неможливе без ретельного і продуманого планування всього комплексу заходів. Всі необхідні документи розробляються під керівництвом завідувача дитячим дошкільним навчальним закладом.

Перш за все видається наказ начальника цивільного захисту - завідувача дитячим* дошкільним навчальним закладом з підготовки і проведення «Тижня безпеки дитини».

Наступним важливим документом є «План підготовки і проведення «Тижня безпеки дитини» у дошкільному навчальному закладі». Він розробляється з залученням спеціальної групи під керівництвом завідувача дитячим дошкільним навчальним закладом.

При плануванні у дошкільному закладі заходів з питань підготовки та проведення «Тижня безпеки дитини» слід чітко визначити час і місце їх проведення для кожної з вікових груп та призначити відповідальних. Особлива увага звертається на виконання вимог заходів безпеки для всіх учасників «Тижня безпеки дитини» під час практичного відпрацювання заходів.

Подальша розробка та реалізація планів підготовки та проведення «Тижня безпеки дитини» не носить суворо регламентованого характеру, а залежить від місцевих умов, традицій, природних та техногенних особливостей територій і рівня педагогічної роботи дошкільного закладу, професіонального досвіду, творчих здібностей вихователів та підготовленості дітей.

Педагогічні працівники, повинні зосередити увагу на особливостях планування заходів для дітей дошкільного віку. А саме:

-   забезпечення мінімально необхідного, але достатнього рівня знань і умінь дітей з питань особистої безпеки;

-  раціональне поєднання навчальних занять та рухової активності дітей;

- створення доброзичливої, позитивної атмосфери при проведенні заходів тижня з метою запобігання залякуванню та емоційному пригніченню дітей;

- суворе дотримання вимог техніки безпеки при проведенні заходів.   

2. Організація і хід проведення «Тижня безпеки дитини»

Час проведення «Тижня безпеки дитини» визначається наказом завідувача дитячим дошкільним навчальним закладом.

При плануванні у дошкільному закладі заходів з питань підготовки та проведення «Тижня безпеки дитини» слід чітко визначити час і місце їх проведення для кожної з вікових груп та призначити відповідальних. Особлива увага звертається на виконання вимог заходів безпеки для усіх учасників «Тижня безпеки дитини» під час практичного відпрацювання заходів.

У загальну частину плану «Тижня безпеки дитини», як правило, включається:

-   урочисте відкриття (урочисті збори дітей старшого дошкільного віку, вихователів, батьків із запрошенням представників державних служб допомоги, засобів масової інформації, спонсорів тощо);

-   свята, розваги, вікторини, змагання, комбіновані естафети для дітей, які планують та проводять фахівці та вихователі; -  перегляд театралізованих вистав (відвідування театру в місті, вистав, що підготовленні вихователями або старшими дошкільниками для молодших);

-  огляд-конкурс на кращий дитячий малюнок з безпеки життя та здоров'я;.

- зустрічі працівників дошкільного закладу, батьків, а також дітей з працівниками цивільного захисту та з НС, пожежниками, лікарями тощо;

- заходи агітаційно-пропагандистського характеру серед батьків з питань надзвичайних ситуацій, охорони, захисту від їх наслідків; профілактики захворювань, зміцнення здоров'я;

-   навчально-методичні заходи з педагогічними працівниками та обслуговуючим персоналом з основ безпеки життєдіяльності;

-   виставки, огляди-конкурси наочних посібників, ігрового та навчального обладнання, виготовлених власноруч.

Підготовлений варіант загального плану розглядається та уточнюється на педагогічній нараді дошкільного закладу.

Базуючись на загальному плані, вихователі складають план «Тижня безпеки дитини»  для кожної вікової групи. Загальний план наповнюється конкретним змістом навчально-виховної роботи з дітьми.

Важливе значення у цей період має робота з батьками. Разом з ними обговорюється підготовлений загальний план проведення, вислуховуються їх поради. Батьки запрошуються до участі у підготовці та проведенні заходів «Тижня безпеки дитини».

Остаточний варіант загального плану проведення «Тижня безпеки дитини» у дошкільному закладі подається на узгодження до місцевих органів управління освітою.

На підставі загального плану дошкільного закладу вихователі складають календарні плани навчально-виховної роботи з дітьми з визначенням необхідних умов та засобів, що використовуються, форм і методів проведення заходів.

Особлива увага при плануванні та проведенні заходів приділяється раціональній організації рухомої активної діяльності дошкільнят через ігри і заняття, що складають різні рівні фізичного та емоційного навантаження.

Програмно-методичне забезпечення мінімально достатнього та необхідного рівня знань і умінь дітей з питань особистої безпеки та захисту життя у НС представлено в Україні експериментально-випробуваними програмами «Основи безпеки життя та здоров'я дітей, норми поведінки у надзвичайних ситуаціях» та «Основи безпеки життєдіяльності дітей дошкільного віку». Програми передбачають за необхідність розвиток свідомого розуміння цінностей власного життя та здоров'я вже у дошкільному віці та забезпечують наступність між дошкільною освітою і початковою ланкою загальноосвітньої підготовки з питань основ безпеки життєдіяльності.

Протягом навчального року педагогічні працівники дошкільних закладів мають використовувати у своїй роботі інтегрований комплекс занять з однієї із експериментальних (новаторських) програм, а також методичних рекомендацій до них.

Під час проведення «Тижня безпеки дитини» традиційні навчальні заняття збагачуються сюжетно-ігровим змістом (групові ігри, виконання вправ загального характеру, ігри драматизації з музичним супроводом тощо).

Поряд із сюжетно-рольовими іграми, де діти вчаться орієнтуватися у світі природи, техніки, людей, значне місце при проведенні займають дидактичні ігри, що дозволяють більш спрямовано керувати поведінкою дітей. Ігровий характер таких занять забезпечується введенням елементів сюжету, яскравістю, привабливістю матеріалів та постановкою завдань.

Вихователі вчать дітей знаходити істину шляхом запрошення їх до обговорення та направленими питаннями підводять до відповіді.

Велику зацікавленість викликає у дітей взаємне відвідування у групах занять, вікторин, змагань, виступів самодіяльних артистів,  виставок дитячих робіт.

Педагог за допомогою вірного підбору методів і прийомів керує дитячою діяльністю, поглиблює позитивні взаємовідношення дітей, розвиває чуйність, милосердя, гуманне ставлення до людини, збагачує емоційні враження під час відпрацювання стереотипів поведінки в умовах загрози та виникнення надзвичайних ситуацій.

Декілька слів щодо психологічної готовності дітей сприймати навчальний матеріал про небезпеки та практичного відпрацювання дій Практика засвідчила, що екстремальна поведінка людей у більшості, визначається фізіологічно нормальним явищем жаху. Він сприяє екстремальній мобілізації фізичної та психологічної напруги, що необхідна для самозбереження. Але при плануванні занять з дітьми вихователям слід додатково враховувати «вікові» жахи, які властиві дошкільнятам та базуються на високій емоційності, малому досвіді життя і великій уяві.

Обережна корекція емоціональної готовності дитини до реакції жаху відбувається за умови активного збагачення знань дитини про предмети, явища природи, світу людей і взаємовідношень, формування звички до ситуацій, в яких вони можуть виникнути. Коли ситуація не таїть в собі елементів несподіванки, тоді незрозумілих і тим лякаючих явищ біля дитини стає менше.

Крім заходів, що організовуються безпосередньо вихователем, під час «Тижня безпеки дитини» обов'язково створюються умови для самостійних форм дитячої діяльності.

Наприкінці «Тижня безпеки дитини» доцільно в групах провести з дітьми бесіду, з'ясувати, що сподобалось та запам'яталось дітям. Це допоможе зробити оцінку проведеної вихователем роботи.

По завершенню відпрацювання заходів загального плану з підготовки і проведення «Тижня безпеки дитини» у дошкільному закладі відзначаються діти, які стали переможцями в іграх, змаганнях, виставках малюнків тощо. Керівник закладу готує інформаційний матеріал для подання у районні, міські органи управління освітою та складає наказ за підсумками заходів.

Викладачі, методисти, майстри виробничого навчання курсів цивільного захисту області беруть активну участь у проведенні «Тижня безпеки дитини» та надають дошкільним закладам консультативно-методичну допомогу.

3. Проведення «Тижня безпеки дитини»

Навчально-виховна робота з дітьми дошкільного віку повинна забезпечити необхідний рівень знань дитини для безпечного перебування в навколишньому середовищі та вироблення в неї елементарних, доступних віку норм поведінки у НС. З метою поліпшення якості організаторської, практичної і навчально-виховної роботи з дітьми з питань особистої безпеки, захисту життя і норм поведінки у НС у дошкільних закладах проводяться різноманітні навчально-виховні заходи. Протягом року проходять спеціальні заняття щодо дій у різних НС, а завершується навчальний рік обов'язковим проведенням «Тижня безпеки дитини».

Період проведення заходу орієнтовно складає 5 днів. Ці 5 днів присвячені виключно навчально-виховній роботі з малюками. Кожен день присвячується одному з видів безпеки на який керівництву закладу бажано запрошувати представників відповідних служб з: правоохоронної діяльності, медичної та санітарно-епідеміологічної, екологічної, пожежної та з НС.

Наприкінці «Тижня безпеки дитини» в групах проводяться бесіди, де з'ясовується, що сподобалося, запам'яталося дітям. Визначаються діти, які стали переможцями в іграх, змаганнях, виставках малюнків тощо.

Навчально-виховна робота з дітьми повинна спрямовуватись на забезпечення необхідного рівня знань дитини для безпечного перебування в навколишньому середовищі, на вироблення норм поведінки у НС, свідоме бажання самостійно дбати про своє здоров'я.

Саме тому дорослим важливо чітко усвідомити, що життєдіяльність дитини дошкільного віку має бути не лише змістовною, але й безпечною.

Додаток 3.

Тиждень з охорони праці та безпеки життєдіяльності у дошкільному навчальному закладі

Відповідно до статті 11 Закону України «Про дошкільну освіту» від 11 липня 2001 р. № 2628-Ш (зі змінами) дошкільний навчальний заклад:

•  створює безпечні та нешкідливі умови розвитку, виховання та навчання дітей, режим роботи, умови для фізичного розвитку та зміцнення здоров'я відповідно до санітарно-гігієнічних вимог та забезпечує їх дотримання;

•  формує у дітей гігієнічні навички та основи здорового способу життя, норми безпечної поведінки;

•  сприяє збереженню та зміцненню здоров'я, розумовому, психологічному і фізичному розвитку дітей.

Закон України «Про охорону праці» від 14 жовтня 1992 р. № 2694-ХІІ (зі змінами) встановлює єдиний порядок створення системи управління охороною праці в Україні. У навчальних закладах до системи управління охороною праці належать також питання безпеки життєдіяльності (охорона здоров'я, пожежна, радіаційна безпека, безпека дорожнього руху, дії у надзвичайних ситуаціях тощо). Проведення тижня з охорони праці та безпеки життєдіяльності у дошкільних навчальних закладах сприяє поліпшенню профілактичної роботи щодо безпеки навчання і праці, запобіганню виникнення надзвичайних ситуацій під час освітнього процесу та в побуті тощо.

Підготовка до проведення тижня з охорони праці та безпеки життєдіяльності

До проведення тижня з охорони праці та безпеки життєдіяльності колектив кожного навчального закладу повинен готуватися заздалегідь. Зокрема, необхідно видати відповідні накази, розробити план заходів та визначити осіб, відповідальних за їх проведення. Заплановані заходи мають бути не формальними, а цікавими та пізнавальними як для дорослих, так і дітей. Головне завдання таких заходів — привернути увагу педагогічного колективу навчального закладу, батьків, громадськості до проблем охорони праці, допомогти усвідомити пріоритетність безпечного та нешкідливого проведення освітнього процесу

На етапі підготовки до проведення тижня з охорони праці та безпеки життєдіяльності керівник навчального закладу видає наказ про його проведення (див. Додаток 1). Відповідно до наказу у навчальному закладі створюють оргкомітет з проведення тижня з охорони праці та безпеки життєдіяльності, який розробляє план заходів, що будуть проводитися протягом цього тижня, та призначає осіб, відповідальних за проведення запланованих заходів (див. Додаток 2).

Для того щоб скласти дієвий, реальний план заходів, насамперед необхідно проаналізувати стан охорони праці у навчальному закладі, виконання працівниками вимог безпеки життєдіяльності під час освітнього процесу та визначити основні напрями реалізації комплексних заходів щодо запобігання виробничому травматизму та професійній захворюваності, дотримання безпеки життєдіяльності під час проведення різних форм роботи з дітьми.

Складаючи план заходів, необхідно передбачити різні форми роботи як з працівниками навчального закладу, так і з дітьми. Це, зокрема, такі форми роботи, як:

•  семінари;

•  тренінги;

•  круглі столи;

•  перевірка стану проведення профілактичної роботи;

•  конкурси на найкраще робоче місце, на обізнаність з питань охорони праці та безпеки життєдіяльності, на найкращий малюнок тощо.

План заходів можна складати за розділами, які визначає оргкомітет. Зокрема, це можуть бути такі розділи:

•  правові та організаційні заходи;

•  гігієна навчання та праці і виробнича санітарія;

•  електробезпека;

•  пожежна безпека;

•  навчання з охорони праці та безпеки життєдіяльності;

•  підбиття підсумків проведення тижня з охорони праці та безпеки життєдіяльності.

Обов'язково до плану заходів слід включити практичний тренінг з евакуації дітей і працівників з приміщень дошкільного навчального закладу, який проводиться з метою поліпшення пожежно-профілактичної роботи та відпрацювання порядку такої евакуації. Керівник навчального закладу видає наказ про проведення практичного тренінгу з евакуації у якому визначає дату та час проведення навчальної евакуації дітей і працівників з приміщень навчального закладу, а також призначає робочу комісію. До завдань робочої комісії входить, зокрема, розроблення послідовності проведення навчальної евакуації та інформування про неї всіх керівників структурних підрозділів дошкільного навчального закладу та педагогічних працівників.

Проведення тижня з охорони праці та безпеки життєдіяльності, підбиття підсумків його проведення

Під час проведення тижня з охорони праці та безпеки життєдіяльності слід не лише інформувати учасників освітнього процесу

про сучасні досягнення у сфері забезпечення охорони праці та безпеки життєдіяльності, а й розвивати їхнє розуміння щодо необхідності організації безпечних та нешкідливих умов навчання та виховання дітей, праці у навчальному закладі, дотримання належної поведінки у разі виникнення надзвичайних ситуацій під час освітнього процесу та у побуті.

Досягнути цієї мети можна, застосовуючи як традиційні, так і нетрадиційні форми навчання. Ефективними формами навчання з охорони праці та безпеки життєдіяльності є тематичні вечори, вікторини, практичні та рольові ігри, розваги тощо.

На час проведення тижня з охорони праці та безпеки життєдіяльності варто створити стенд (дошку), на якій розмістити:

•  перелік запланованих заходів із зазначенням часу та місця  їх проведення;

•  інформацію про учасників та переможців конкурсів, вікторин та ін. заходів;

•  фотоматеріали, що висвітлюють досягнення та недоліки з питань охорони праці, безпеки життєдіяльності у навчальному закладі;

•  копії наказів щодо проведення та підсумків тижня з охорони праці та безпеки життєдіяльності.

Після проведення тижня з охорони праці та безпеки життєдіяльності необхідно узагальнити його підсумки. Зокрема, оргкомітет складає звіт про проведення тижня з охорони праці та безпеки життєдіяльності. Керівник начального закладу видає наказ про підсумки проведення тижня з охорони праці та безпеки життєдіяльності

Приклад оформлення наказу про проведення тижня

з охорони праці та безпеки життєдіяльності

Дошкільний навчальний заклад № 1111

НАКАЗ

18.04.2011

                                         м. Васильків                                              №25

Про проведення тижня

з охорони праці

та безпеки життєдіяльності

На виконання Законів України «Про охорону праці», «Про пожежну безпеку», «Про дорожній рух», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про правові засади цивільного захисту», «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку», а також з метою створення безпечних і нешкідливих умов навчання та виховання, праці та профілактики травматизму учасників освітнього процесу у дошкільному навчальному закладі

НАКАЗУЮ:

1.  Провести тиждень з охорони праці та безпеки життєдіяльності у строк з 21 по 29 квітня 2011 року.

2.  Призначити відповідальним за проведення тижня з охорони праці та безпеки життєдіяльності вихователя-методиста Білик 1.1.

3. Створити оргкомітет з проведення тижня з охорони праці та безпеки життєдіяльності у складі:

—  голова оргкомітету — Білик 1.1., вихователь-методист;

—   секретар — Петровська В. П., вихователь;

—  члени оргкомітету: Біленко Л. М., завідувач господарства, заступник голови;

Дворенко Г. П., інструктор з фізкультури; Сологуб А. А., керівник гуртка.

4. Оргкомітету розробити план заходів, що будуть проводитися протягом тижня, призначити осіб, відповідальних за їх проведення, до 20 квітня 2011р.

5. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

Завідувач

З наказом ознайомлені:

Приклад оформлення наказу про проведення практичного тренінгу з евакуації

Дошкільний навчальний заклад № 1111

НАКАЗ

18.04.2011                       м. Васильків                                                    № 26

Про проведення практичного тренінгу з евакуації

З метою поліпшення пожежно-профілактичної роботи і відпрацювання порядку евакуації дітей і працівників з приміщень дошкільного навчального закладу

НАКАЗУЮ:

1. Провести навчальну евакуацію дітей і працівників з приміщень дошкільного навчального закладу 26 квітня 2011 року о 10 годині 10 хвилин.

2. Для підготовки навчальної евакуації призначити робочу комісію у складі:

—  голова комісії — Білик 1.1., вихователь-методист;

—  члени комісії: Звонок Т. М., вихователь;

Біленко Л. М., завідувач господарства.

3.  Комісії розробити послідовність проведення навчальної евакуації та довести її до відома всіх керівників структурних підрозділів дошкільного навчального закладу та педагогічних працівників.

4.  Контроль за виконанням цього наказу покласти на вихователя-методиста Білик 1.1.

Завідувач                                             

З наказом ознайомлені

Приклад оформлення наказу про проведення тижня

з охорони праці та безпеки життєдіяльності

Дошкільний навчальний заклад №1111

НАКАЗ

м. Васильків                                                           №25

Про проведення тижня

з охорони праці

та безпеки життєдіяльності

На виконання Законів України «Про охорону праці», «Про пожежну безпеку», «Про дорожній рух», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про правові засади цивільного захисту», «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку», а також з метою створення безпечних і нешкідливих умов навчання та виховання, праці та профілактики травматизму учасників освітнього процесу у дошкільному навчальному закладі

НАКАЗУЮ:

1.  Провести тиждень з охорони праці та безпеки життєдіяльності у строк з 21 по 29 квітня 2011 року.

2.  Призначити відповідальним за проведення тижня з охорони праці та безпеки життєдіяльності вихователя-методиста Білик 1.1.

3. Створити оргкомітет з проведення тижня з охорони праці та безпеки життєдіяльності у складі:

—  голова оргкомітету — Білик 1.1, вихователь-методист;

—  секретар — Петровська В. П., вихователь;

—  члени оргкомітету: Біленко Л. М., завідувач господарства, заступник голови;

Дворенко Г. П., інструктор з фізкультури; Сологуб А. А., керівник гуртка.

4. Оргкомітету розробити план заходів, що будуть проводитися протягом тижня, призначити осіб, відповідальних за їх проведення, до 20 квітня 2011 р.

5. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

Завідувач

З наказом ознайомлені:




1. Лекция Авиационные приборы ВС ГА
2. Курсовая работа- Учет готовой продукции на складе и в бухгалтерии
3. Беккер и К 2. ТОО Богатырский продукт 3
4. Курсовая работа- Кодовая автоблокировка
5. тема бухгалтерського обліку в банках України 1
6. Нейродермит Лечебная физическая культура и лечебное питание
7.  Сущность и задачи товарной политики ТП ~ это совть мертий и стратегий ориентированных на постановку и д
8. САНКТПЕТЕРБУРГСКИЙ ГОСУДАРСТВЕННЫЙ ТЕХНОЛОГИЧЕСКИЙ ИНСТИТУТ ТЕХНИЧЕСКИЙ УНИВЕРСИТЕТ Каф.html
9. ТЕМАТИКА Вопросы для подготовки к экзамену СОД 3 семестр 1
10. Тематический план учебной дисциплины [3] 3
11. реферату- Chrles DickensРозділ- Іноземна мова Chrles Dickens Chrles Dickens ws born in Lndsport smll town ner the se in middleclss fmily
12. Контрольная работа- Семь инструментов контроля качества
13. Правовое решение споров и вопросов усыновления
14. Б 1993р В 1974р
15. реферату- Вплив діяльності людини на довкілляРозділ- Екологія Вплив діяльності людини на довкілля В умова
16. Педагогические условия, способствующие развитию творческих способностей младшего школьника
17. Реферат- Методы оценки недвижимости
18. І. ~ Рівне - РДГУ 2012.
19. Что такое юридическая ответственность каковы ее цели В чем особенность налоговой ответственно.
20. Тема Підвищення кваліфікації і атестація педагогічних працівників