Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

совий директор Менеджер відділу продажів Менеджер відділу бронювання Менеджер відділу готельн

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 18.5.2024

PAGE  41


Генеральний директор

Директор  з прийому та  розміщення гостей

Директор відділу харчування

Директор відділу кадрів

Фінан-совий директор

Менеджер відділу  продажів

Менеджер відділу бронювання

Менеджер відділу готельного господарства

Адміністратори

Банкетний менеджер

Бармени

Секретар відділу кадрів

Головний бухгалтер

Бухгалтер  з розрахунків

Бухгалтер касир

Маркетин-говий менеджер

Офіціанти

Менеджер анімаційної служби

Організатор-аніматор

Аніматори-виконавці

Інструктор фітнес-центру

нструктор ранкової гімнастики

Денні аніматори

Вихователь  дитячого клубу

Вечірній аніматор

Диск-жокей

Головний менеджер з анімації в готелі

Матеріально-технічна база  ГТК

Аніматори і обслуговуючий персонал

Концепція готельної анімації і програми

ЗМІСТ

ВСТУП …………………………………….…………………………………………3

РОЗДІЛ І.  ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ДОСЛІДЖЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЇ НАДАННЯ ПОСЛУГ З ОРГАНІЗАЦІЇ ДОЗВІЛЛЯ  В ЗАКЛАДАХ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА ПРИ  ГОТЕЛЬНО-ТУРИСТИЧНИХ КОМПЛЕКСАХ.   ХАРАКТЕРИСТИКА ГТК «ПАЛАС»

1.1. Специфіка діяльності ГТК……………………………………………………..5

1.2. Організація дозвілля  у ГТК та у закладах ресторанного господарства

при ГТК………………………………………………………………………………8

1.3. Характеристика  ГТК «Палас»………………………………………………..12

РОЗДІЛ ІІ.   ДОСЛІДЖЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЇ НАДАННЯ ПОСЛУГ З ОРГАНІЗАЦІЇ ДОЗВІЛЛЯ  В  ЗАКЛАДАХ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА ПРИ  ГОТЕЛЬНО-ТУРИСТИЧНОМУ  КОМПЛЕКСІ  «ПАЛАС»

2.1.  Організація  надання  послуг харчування  у ресторані  «Палас»…..……..16

2.2. Організація дозвілля у ресторані «Палас»…………………………………. 21

РОЗДІЛ ІІІ.   НАПРЯМИ УДОСКОНАЛЕННЯ  ОРГАНІЗАЦІЇ НАДАННЯ ПОСЛУГ З ОРГАНІЗАЦІЇ ДОЗВІЛЛЯ  В  ЗАКЛАДАХ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА ПРИ  ГОТЕЛЬНО-ТУРИСТИЧНОМУ КОМПЛЕКСІ  «ПАЛАС»

3.1.  Пропозиції по удосконаленню анімаційної діяльності в ГТК…………….24

3.2. Економічна ефективність пропозицій по удосконаленню анімаційної діяльності в ГТК……………………………………………………………………28

ВИСНОВКИ І ПРОПОЗИЦІЇ…………………………………………….……..…33

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ ……………………………….………...35

ДОДАТКИ

ВСТУП

При дослідженні індустрії гостинності важливо усвідомлювати, що вона включає в себе різні області й сектори, крім того, варто враховувати систему взаємин, яка існує між індустрією гостинності й іншими сферами, багато в чому схожими з нею.  Так, сектор розваг, дозвілля й спорту відіграє важливу роль у загальній інфраструктурі індустрії гостинності.

Готельні підприємства встановлюють господарські зв'язки й ділові контакти з підприємствами, які  надають послуги розваги, дозвілля, відпочинку тощо. У багатьох готелях є  анімаційні служби, які організують дозвілля й відпочинок гостей. Крім того, багато готельних підприємств мають власну спортивну базу (басейни, площадки для тенісу, гольфу, водні атракціони тощо), а також кіноконцертні зали, дискотеки, різні клуби, ігрові заклади.

Все частіше туристи, що збираються у подорож, цікавляться не тільки умовами проживання й екскурсійною програмою, але і наявністю й рівнем анімаційної команди в готелі  або курортному комплексі.  Анімація - порівняно новий напрямок курортної діяльності, який припускає особисту участь туристів у  ігрових і театралізованих шоу-програмах, спортивних і культурно-розважальних  заходах. Це явище - породження конкуренції між курортами, які прагнуть урізноманітити відпочинок своїх клієнтів.

Особливе місце в діяльності готельних підприємствах на сучасному етапі розвитку займає анімаційна служба, яка забезпечує організацію анімаційної діяльності туристів. Саме анімація є джерелом значного додаткового прибутку готелю і  привабливості його турпродукту, тому в професіоналах даного профілю зацікавлені всі сучасні готельні підприємства. Цим пояснюється актуальність теми дослідження.

Метою курсової роботи визначено аналіз організації дозвілля у  закладах ресторанного господарства при готельно-туристичних комплексах, а також формування на цій основі анімаційної програми для гостей на прикладі готельно-туристичного комплексу  «Палас».

Для реалізації зазначеної мети визначено наступні завдання:

- розглянути специфіку діяльності ГТК;

- дослідити організацію дозвілля  у ГТК та у закладах ресторанного господарства при ГТК;

- розглянути характеристику  ГТК «Палас»;

- з’ясувати організацію  надання  послуг харчування  у ресторані  «Палас»;

- з’ясувати організацію  дозвілля у ресторані «Палас»;

- надати пропозиції по удосконаленню анімаційної діяльності в ГТК;

- розрахувати економічну ефективність пропозицій по удосконаленню анімаційної діяльності в ГТК.

Об’єктом дослідження курсової роботи є особливості культурно-розважальних заходів у  закладах ресторанного господарства при готельно-туристичних комплексах.

Предметом дослідження курсової роботи є організація дозвілля у  закладах ресторанного господарства при готельно-туристичних комплексах.

 Методами дослідження, використаними у ході написання курсової роботи, стали: теоретичний аналіз літератури; методи аналізу та синтезу, дедукції та індукції; метод  узагальнення отриманих даних та метод порівняльного аналізу.

 Інформаційною базою дослідження послужили підручники, статті у періодичних виданнях, наукові праці по темі дослідження, фінансова звітність ГТК «Палас», а також інформаційні бази мереж Інтернет.

 Структура курсової роботи включає вступ, основну частину – три розділи, висновки, список використаної літератури. Загальний обсяг роботи – 34 сторінки.

РОЗДІЛ І.  ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ДОСЛІДЖЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЇ НАДАННЯ ПОСЛУГ З ОРГАНІЗАЦІЇ ДОЗВІЛЛЯ  В ЗАКЛАДАХ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА ПРИ  ГОТЕЛЬНО-ТУРИСТИЧНИХ КОМПЛЕКСАХ.

ХАРАКТЕРИСТИКА ГТК «ПАЛАС»

1.1.  Специфіка діяльності ГТК

Готельно-туристичний комплекс (ГТК) - це підприємство, що надає людям, які перебувають поза домом, комплекс послуг, найважливішими з яких (комплексоутворюючими) рівною мірою є послуги розміщення й харчування, а також послуги дозвілля та  додаткові послуги [3, с. 126].

Зміст послуги розміщення у готельно-туристичному комплексі  полягає в тому, що, по-перше, у користування надається спеціальне приміщення (готельні номери), по-друге, надаються послуги, виконувані безпосередньо персоналом готелю: портьє по прийому й оформленню гостей, покоївками по прибиранню готельних номерів і т.д.  Готельні номери є основним елементом послуги розміщення. Це багатофункціональні приміщення, призначені для відпочинку, сну, роботи проживаючих гостей.

Послуги з надання гостям харчування складаються з комбінації різних процесів: виробничого (приготування блюд на кухні), торговельного (продаж готових до вживання продуктів, алкогольних і безалкогольних напоїв), сервісного (обслуговування гостей офіціантами у ресторані, барі, кафе, готельних номерах тощо) [3, с. 126].

Для ГТК характерна наявність величезного переліку додаткових послуг:

- магазини (сувенірний, продуктовий), торговельні автомати;

- інфраструктура розваг (дискотека, казино, нічний клуб, зал ігрових автоматів, більярдна);

- екскурсійне обслуговування, послуги перекладачів;

- організація продажу квитків у театри, цирк, на концерти й т.д.;

- транспортні послуги (бронювання квитків на всі види транспорту, замовлення автотранспорту за заявкою гостей, виклик таксі, прокат автомобілів);

- покупка й доставка квітів;

- продаж сувенірів, листівок  та іншої друкованої продукції;

- побутове обслуговування (ремонт і чищення взуття; ремонт і прасування одягу;

- послуги хімчистки й пральні;

- зберігання речей і цінностей;

- розвантаження, навантаження й доставка багажу в номер;

- прокат предметів культурно-побутового призначення - телевізори, посуд, спортивний інвентар та ін.;

- ремонт годинників, побутової техніки, радіоапаратури;

- послуги перукарського, манікюрного й масажного кабінетів та інші побутові послуги);

- послуги салону краси;

- сауна, лазня, басейни, тренажерний зал;

- оренда залів переговорів, конференц-залу;

- інші послуги [3, с. 127].

Сервіс будується не тільки за принципом попиту (чого хоче гість), але й за принципом пропозиції (ГТК  пропонує нові послуги, які може надати, а гість вибирає). Але послуги не нав'язують, виконавець не вправі без згоди споживача надавати додаткові послуги, надавані за плату. Споживач вправі відмовитися від оплати послуг, не передбачених у його турпутівці. Також забороняється обумовлювати виконання одних послуг обов'язковим наданням інших послуг.

Підприємства, що надають послуги у ГТК, повинні розміщуватися в доступному місці (найчастіше  на першому поверсі комплексу). У вестибюлі, на поверхах, у номерах повинна бути інформація про те, як і де одержати послуги, години роботи повинні бути зручними для гостей [9, с. 87].

Надаючи які-небудь  послуги, персонал ГТК повинен проявляти такт і коректність. При наданні послуг важливим є не тільки їхня кількість, але і якість. Тому в багатьох туристичних комплексах гості при від'їзді просять заповнити невеликі анкети, які здаються разом із ключами в службу прийому й розміщення, а потім їх вивчають у службі реклами й маркетингу.

Існує сезонний характер попиту на послуги ТГК. Для ринку готельних послуг характерне коливання попиту залежно від  пори року (більшість туристів відпочивають у літні місяці), а також днів тижня (ділові туристи розміщуються в готелі в будній день), що в значній мірі впливає на завантаження комплексу [9, с. 89].

У структурі управління ГТК виділяються наступні елементи: ланки (відділи), рівні (щаблі) управління і  зв'язку -   горизонтальні й вертикальні.

До ланок управління належать структурні підрозділи, а також окремі фахівці, що виконують відповідні функції управління або їхня частина (наприклад, менеджери, що здійснюють регулювання й координацію діяльності декількох структурних підрозділів).

В основі утворення ланки управління  лежить виконання відділом певної функції управління.  Зв'язки, що встановлюються між відділами, мають горизонтальний характер.

Під рівнем управління розуміють сукупність ланок  управління, які займають певний щабель у системі управління готелем. Щаблі управління  перебувають у вертикальній залежності й підкоряються один одному, менеджери більш високого щабля управління приймають рішення, які конкретизуються й доводяться  до нижчестоящих ланок [15, с. 167].

Вищий рівень управління ГТК представлений власником або генеральним директором, які приймають загальні рішення стратегічного характеру. При цьому власником може бути приватна особа або ціла корпорація.

До найпоширеніших  у міжнародній практиці форм управління підприємствами гостинності належать:

- управління за контрактом;

- управління через договір франчайзингу;

- оренда.

В індустрії гостинності  також одержали поширення й інші організаційні форми управління (акціонерні товариства (АТ), спільні підприємства (СП), синдикати, консорціуми й т.д. ), що відрізняються змістом і пропорціями функцій, структурою й ступенем централізації управління.

Таким чином, ГКТ  надає одночасно послуги розміщення, харчування й дозвілля, що безсумнівно дуже зручно й комфортно для споживача. При цьому список додаткових послуг завжди значний, що є характерною рисою комплексу [15, с. 168].

1.2. Організація дозвілля  у ГТК та у закладах ресторанного господарства  при ГТК

Організацією дозвілля в готельно-туристичних комплексах займається спеціальна служба, яка називається «анімаційною». Саме наявність такої служби, її матеріально-технічне оснащення, кадрове забезпечення залежать від статусу та ролі туристичного комплексу на ринку анімаційно-туристичних послуг, його комерційного успіху та перспектив розвитку.

Збільшити кількість клієнтів конкретного туристичного центру можна не тільки шляхом збільшення кількості готельних номерів, чіткої роботи авіаліній, усунення комунальних проблем, а й шляхом створення умов для комфортного, різноманітного, цікавого відпочинку, забезпечення високоякісного обслуговування дозвілля. З цією метою розробляються програми міжнародних акцій, наукових конференцій, симпозіумів, пропонуються спортивні заходи (кінні прогулянки, парусний спорт, гірський туризм, екскурсії), азартні ігри, відвідування історичних пам'яток. Різноманітність форм проведення дозвілля є запорукою успішного функціонування всього туристичного комплексу [5, с. 105].

Однак програма дозвілля повинна відповідати загальній стратегії розвитку туристичного комплексу. Створена при туристичному комплексі анімаційна служба функціонує відповідно до стратегії розвитку всієї організації і тісно співпрацює з іншими підрозділами: фінансовим, юридичним, кадровим, технічним, службою безпеки. Працівники такої служби не лише розробляють програму роботи з клієнтами, а й беруть участь у формуванні цінової політики закладу, у вирішенні кадрових питань, експлуатаційних, транспортних, туристично-екскурсійних та інших проблем. Плануючи дозвілля, враховують соціально-демографічні особливості туристів — їх національність, вік, чисельність групи і тривалість перебування, культурні особливості, етнічну приналежність, релігійні погляди, традиції та звички тощо. Не зайвим буде проаналізувати мотиви, які спонукають людину до туристичної діяльності, потреби, які вона прагне задовольнити, відвідуючи розважальні заходи (спілкування, творчості, емоційного збагачення, активності, пізнання, відновлення фізичних сил, спокою, естетичної насолоди).

Ефективно організувати дозвілля неможливо без талановитих фахівців аніматорів. «Класичної» освіти для спеціалістів туристичної та індустрії розваг, опанування професійних знань сьогодні недостатньо. Неабияку роль відіграють такі риси аніматора, як тактовність і делікатність, комунікабельність і доброзичливість, уміння «чути» клієнта та оперативно реагувати на його проблеми, витривалість і міцне здоров'я. Недаремно у провідних туристичних центрах світу пропагується як основний принцип анімаційної служби саме індивідуальний підхід у роботі з клієнтом. Ідеться про відзначення днів народження туристів, їхніх професійних свят, сімейних ювілеїв, особистих значущих подій, про гнучкі пільгові системи [5, с. 106].

Як правило, анімаційну службу туристичного комплексу очолює менеджер-аніматор, у підпорядкуванні якого знаходяться методисти-аніматори, організатори-аніматори та аніматори-виконавці (рис 1.1.). Зміст і характер діяльності анімаційної служби, робота її різноманітних відділів залежать від завдань і можливостей туристичного комплексу.

  

Рис. 1.1. Типова організаційна структура анімаційної служби готелю

Відвідувачів туристичного комплексу класифікують за такими ознаками: за віком (діти, підлітки, молодь, дорослі, люди похилого та «золотого» віку), за статтю (чоловіки та жінки), за релігійними поглядами (атеїсти, православні, католики, мусульмани), за професійною приналежністю (військові, вчителі, художники, архітектори) та ін. Найпоширенішою в організації дозвілля є класифікація туристів за віком, хоча треба враховувати й інші ознаки (національні особливості, інтелектуальний потенціал, матеріальне забезпечення, термін відпочинку) [18, с. 98].

Програми дозвілля в туристичних комплексах можна умовно класифікувати за  напрямами діяльності:

- рекреаційно-оздоровчі (дискотеки, танцювальні вечори, розважальні програми та вечірні шоу, карнавали, рибальство, ігрові конкурси, спортивні змагання);

- спортивні (мандрівки, змагання, велоспорт, плавання, екскурсії, подорожі);

- культурно-мистецькі (вистави, виставки, концерти, вернісажі, фольклорні акції, художні програми, відвідування музеїв, галерей);

- просвітні (лекції, заняття за інтересами, зустрічі, інтелектуальні ігри, вікторини, фестивалі) [18, с. 99].

Програма дозвілля повинна включати різноманітні за формою та змістом заходи, які б залучали якомога більше учасників.

Якщо раніше для успіху туристичного закладу мали значення його вдале географічне розташування, якість харчування, умови проживання та досить обмежений вибір екскурсійних заходів, то сьогодні потреби людини у відпочинку, рекреації, розвагах, позитивних емоціях вимагають нового філософського трактування організації дозвілля у туристичних комплексах. Тому служби дозвілля відіграють важливу роль у функціонуванні туркомплексу на сучасному ринку індустрії дозвілля.

Організація дозвілля в закладах ресторанного господарства включає музичне обслуговування, спортивні ігрові види розваг, ігри з грошовим виграшем та розважальні шоу-програми.

Перше місце при організації дозвілля у ресторані займає музичне обслуговування, яке можна поділити на такі види:

1. «Жива» музика: з використанням класичного фортепіано, струнного оркестру, джазу, музики лаунж у виконанні ді-джея.

2. Використання музичних автоматів, відео- та аудіоапаратури.

«Жива» музика, як правило, використовується у ГТК на свята.  Для цього до ресторану запрошують професійних музик та артистів. Якість музичного обслуговування залежить від їх професійного рівня, а музичний репертуар - від концепції створення закладу. Це може бути національна, класична, естрадна музика, джаз тощо [12, с. 102].

Сучасні високотехнічні музичні автомати забезпечують якісне відтворення звуку з вінілових та компакт-дисків, кількість яких коливається від 50 до 120 залежно від моделі. Є моделі музичних автоматів, якими можна керувати на відстані за допомогою дистанційного пульту. Передбачена також можливість програмування послідовності озвучування композицій. Важливою функцією музичного автомата є те, що він дозволяє залучати гостей до створення музичних композицій за своїми уподобаннями.

Використання сучасної аудіо- та відеоапаратури дозволяє не тільки озвучувати зали ресторанів, а й демонструвати відеофільми, футбольні матчі, дивитися інші спортивні передачі, слухати ностальгічні ліричні пісні тощо.

Однією з останніх розробок у сфері звукової техніки стало «караоке», яке швидко набуло популярності по всьому світу.  Караоке - спеціальна технологія запису звуку на цифрових носіях (звукові та комп'ютерні компакт-диски, диски формату МР3 і DVD), при використанні якої на носіях окремими потоками у цифровому вигляді записуються всі інструменти, голоси та так званий «відео-ряд», в якому містяться відео-кліпи і тексти пісень. При відтворенні таких записів одночасно зі звукорядом (пісня або музика) на екрані демонструється відео-ряд. Основним є те, що у будь-який момент можна відключити голос співака-виконавця (або всіх виконавців, якщо їх декілька), у той же час на екрані з'являться тексти пісень (у вигляді титрів), швидкість подання яких відповідає голосу-оригіналу. Слухаючи звукоряд і сприймаючи титри з екрана, люди співають у мікрофон і отримують можливість спробувати себе як співака.

При ресторані ГТК може бути організований широкий спектр послуг-розваг, що наближає такий заклад до клубного формату. Це може бути шоу-програма, дискотека, виступи фокусників тощо [12, с. 106].

1.3. Характеристика  ГТК «Палас»

Готельно-туристичний комплекс «Палас» знаходиться у АР Крим у  м. Ялта  і  офіційно вийшов на ринок готельних послуг у березні 2006 року.  

В ГТК «Палас» 79  комфортабельних номерів. З них: 34 стандартних одномісних, 37 стандартних двомісних номерів, 5 напівлюксів, 3 люкси. Всі номери оснащені приладами індивідуального клімат-контролю, декількома рівнями системи безпеки, сейфами, супутниковим телебаченням. ГТК «Палас»   обладнаний автоматичною системою управління, має резервне електропостачання, автономне опалення, гаряче водопостачання, систему швидкісних ліфтів, а також оснащений пожежною й охоронною сигналізаціями.

У вартість номера ГТК «Палас»  входить послуга проживання та харчування.  Також  ГТК «Палас»   надає такі безкоштовні послуги:

- служба безпеки - 24 години;

- кабельне телебачення з новинами й розважальними каналами;

- ранкова побудка;

- надання праски й гладильної дошки на вимогу;

- послуги консьєржа;

- служба підтвердження бронювання авіа (ж/д) квитків;

- виклик швидкої невідкладної допомоги;

- кімнатний сейф із індивідуальним кодом у кожному номері.

До платних послуг належать:

- 24-х годинне обслуговування в номерах;

- міні-бар;

- міжнародний телефонний зв'язок;

- послуги пральні й хімчистки;

- перегляд відеофільмів на замовлення;

- надання машини в оренду;

- послуги бізнесу-центру (сканування, друк, ламінування, відправлення факсу);

- високошвидкісний бездротової Інтернет.

Рівень сервісу в ГТК «Палас» проявляється в будь-яких дріб'язках. Гостеві досить набрати номер адміністратора й про його комфорт подбає кваліфікований персонал готелю. На прохання гостя адміністратор замовить таксі; також адміністрацією готелю для гостей надається трансферт в аеропорт. Адміністраторові можна довірити замовлення авіа- і залізничних квитків на будь-які рейси.

ГТК «Палас» пропонує відмінний сервіс по проведенню конференцій і банкетів, бізнес-центр. Офіси, зали й конференц-кімнати  оснащені  необхідним устаткуванням. У готелі є 5 залів, які ідеально підходять для проведення конференцій, гала-вечірок, вечірок з танцями і вміщають понад 150 чоловік. Зали ідеально підходять для проведення семінарів, конференції, неформальних й офіційних фуршетів з місткістю понад 100 чоловік.

У ГТК розміщується ресторан «Палас» і бар  «Lounge 5».

Ресторан «Палас»  розташований у лобі. Ресторан працює 24 години на добу. Тут завжди сучасна, жвава атмосфера; різноманітний шведський стіл на сніданки, обіди й вечері, сучасна середземноморська  й популярна місцева кухня.

Організаційна структура  ГТК «Палас» представлена на рис. 1.2.

 

Рис. 1.2. Організаційна   структура ГТК «Палас»

Організаційну структуру ГТК «Палас»  можна віднести до лінійно-функціонального типу. При такій структурі управління всю повноту влади бере на себе лінійний керівник, який очолює колектив. При розробці конкретних питань і підготовці відповідних рішень, програм, планів директору ГТК «Палас» допомагає спеціальний апарат, що складається з функціональних підрозділів - відділів, служб. Очолюють ці підрозділи менеджери. У ГКТ функціонують наступні підрозділи:

- менеджер відділу прийому й розміщення гостей. У нього в підпорядкуванні перебувають: відділ прийому й розміщення, відділ бронювання, відділ готельного господарства, служба безпеки;

- менеджер відділу харчування. У нього в підпорядкуванні перебувають ресторан «Палас», бар «Lounge 5»;

-  менеджер по банкетах;

- начальник відділу кадрів;

- фінансовий директор;

- менеджер відділу продажів і маркетингу.

У ГТК «Палас» працює більше 100 чоловік. Структура готелю є простою і зрозумілою, але в той же час включає в себе  всі підрозділи, необхідні для ефективної діяльності ГКТ в цілому. У кожного відділу є свої обов'язки. Кожен відділ відіграє важливу роль у готелі.

На сьогоднішній день  ГТК «Палас» є досить рентабельним, протягом  п'яти років комплекс  розвивався  швидкими темпами, тому що, окрім  основних послуг, пропонував і   пропонує жителям і гостям міста додаткові послуги, які, у свою чергу,  приносять додатковий прибуток і впливають на подальший  розвиток комплексу.

РОЗДІЛ ІІ.   ДОСЛІДЖЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЇ НАДАННЯ ПОСЛУГ З ОРГАНІЗАЦІЇ ДОЗВІЛЛЯ  В  ЗАКЛАДАХ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА ПРИ  ГОТЕЛЬНО-ТУРИСТИЧНОМУ

КОМПЛЕКСІ  «ПАЛАС»

2.1.  Організація  надання  послуг харчування  у ресторані  «Палас»

Ресторан «Палас» представлено 2 залами: основною залою та бенкетною. Загальна потужність ресторану  – 180 місць.

В ресторані існує 2 кухні. Перша – кухня європейська, інша – вірменська.

Ресторан «Палас» має кілька меню:  меню сніданку, меню обіду і вечері, бенкетне меню.  .

Перед початком зміни кожен офіціант ресторану «Палас» повинен дізнатися, яка «робоча позиція» йому відведена. Під час своєї зміни офіціант відповідає за цю площу, тобто:  обслуговує гостей, що сидять там; підтримує чистоту і порядок на позиції; підтримує розміщення столів і крісел відповідно до плану.

Для сніданку на стіл ставлять вазочку з паперовими серветками, пиріжкову тарілку, подають закусочні ніж і вилку, чайну ложку. Пиріжкову тарілку ставлять зліва від того місця, де повинна стояти закусочна тарілка. Праворуч від тарілки кладуть згорнуту вчетверо паперову серветку. Посередині на серветку кладуть вилку. Праворуч від серветки кладеться ніж. Над серветкою між ножем та вилкою кладеться чайна ложка.

Для обіду та вечері на стіл зліва від того місця, де повинна стояти закусочна тарілка, ставлять пиріжкову тарілку. Праворуч від пиріжкової тарілки кладуть дві вилки - столову і закусочну, праворуч від вилок (на відстані приблизно 20 см, для того щоб помістилася закусочна тарілка) кладуть 2 ножі - столовий та закусочний. Над ножами ставлять фужер. На місце закусочної тарілки кладуть серветку, складену вчетверо.

Обслуговування  гостей ресторану включає:

- презентація меню і прейскуранта;

- оформлення замовлення;

- здійснення  комунікацій з клієнтами.

Зміст роботи офіціанта ресторану «Палас» полягає в  тому, щоб допомогти гостям зробити замовлення, визначитися з вибором. Є декілька головних правил, якими керуються офіціанти:

- знання меню: інгредієнтів, з яких готуються страви; як готуються та сервіруються страви та напої; знання того, що додатково можна запропонувати до страв; ціна;

- потрібно пропонувати найпопулярніші страви.

- якщо офіціант не можете відповісти за поставлене питання, йому бажано не вигадувати відповідь, а поцікавитися на кухні, в барі, або запитати адміністратора.

- не переносити  власні смаки на гостей, буди завжди позитивним, пропонуючи страву чи напій.

- завжди пропонувати вибір з декількох найменувань.

- знати, що  і коли пропонувати:

1) напої до кожної страви;

2) коктейлі перед обідом чи вечерею;

3) холодні сендвічі до супу;

4) закуски перед основною стравою;

5) вино до основної страви за обідом чи вечерею;

6) десерт після обіду чи вечері;

6) післяобідні напої;

7) потрібно пропонувати зробити повторні замовлення на коктейлі чи напої протягом обіду чи вечері.

Технологія сервісного обслуговування у ресторані «Палас» наступна:

А) перенесення тарілок:

- тарілка береться правою рукою;

- виставляються вперед два пальці лівої руки, робиться платформа 3-м і 4-м пальцями;

- вставляється тарілка в ліву руку на перші два пальці. Притримується вона ї твердо великим пальцем;

- береться  друга тарілка правою рукою;

- ставиться друга тарілка на платформу лівої руки;

- офіціант має переконатися, що він  тримає їх стійко;

-  якщо потрібно, можна взяти третю тарілку в праву руку.

Б) розташування страв на столі:

- закуски ставлять безпосередньо перед гостем. Якщо гість замовляє і холодну, і гарячу закуски, то першою подається холодна.

- салат також ставиться перед гостем. Якщо гість бажає салат з головною стравою, то салатну тарілку слід поставити зліва від вилки.

- головна страва ставиться перед гостем. Тарілку слід повернути до гостя тією стороною, де розташовується основний компонент страви, на дальній половині знаходиться гарнір і овочі.

- напої розташовуються з правого боку, напроти кінчика ножа.

- чашка з блюдцем для гарячих напоїв з правого боку від чайної ложки. Положення ручки чашки повинне відповідати положенню стрілки на 4 години.

- чайник подається на блюдці і розташовується вище напоїв.

- кава/кава без кофеїну наливається в чашку, що стоїть на столі. Каві в термосі повинна знаходитися не більше 30 хв. Коли чашка порожня на 2/3, потрібно запропонувати долити каву, залишаючи достатньо місця для цукру і молока. Також доливається кава на перше прохання гостя.

- гарячий чай - чайник обдають кип'ятком і наповнюють, чайні пакетики кладуть поряд із заварювальним чайником. Чайник подається на блюдці.

- мінеральна вода в пляшках подається охолодженою, без льоду і за бажанням гостя додається лимон, кубики льоду. Мінеральну воду наливають в келихи, що стоять на столі. Якщо в пляшці залишається мінеральна вода, то її залишають на столі правіше від келиху, розвернувши етикеткою до гостя. Напої для дітей подаються в низькому, стійкому стакані.

- зубочистки подаються на прохання гостя.

- сигарети - пачка акуратно розпаковується і, постукуючи пальцем по дну пачки, можна дістати сигарети, не торкаючись до них. Відкрита пачка подається на маленькій тарілочці разом з сірниками.

- додаткові прилади наперед готуються, подаються перед блюдом, для якого призначені (ніж для стейка, рибна вилка і т.д.).

- їжу і напої ніколи не приносять на одному підносі.

В) способи подачі страв.  Існує три основних способи подачі страв:

- «французький» -- пригощання перекладають на тарілку, що стоїть перед гостем.   Для цього способу подачі страв існують спеціальні столові прилади -- ложки, вилки, лопатки, щипці. Страви пропонують і подають з лівого боку від гостя.

- «слов'янський» -- пригощання розставляються на столі у великому посуді, з якого гості кладуть порції собі в тарілки. Особливості сервіровки столу при слов'янському способі подачі страв полягають в тому, що блюда з гарячим ставляться на серветки, а кришки від них перекладаються на спеціальні закусочні тарілки.

- «англійський» -- страви розкладають по тарілках на підсобному столі. Якщо обідній стіл невеликий, то цей спосіб подачі зручний. В цьому випадку до торця обіднього столу приставляють невеликий стіл (або столик сервіровки). Страви розкладають по тарілках на цьому столику і передають гостям (тарілки з пригощанням подаються з правого боку від гостя). У центрі столу розташовують тарілки. Кожну наступну страву подають лише після того, як зі столу буде прибрано використаний посуд.

Якщо для перенесення блюд використовується піднос, то тарілки на нім обов'язково накривають серветкою. Піднос несуть в лівій руці, блюда з нього подають гостю з лівого боку правою рукою.

Якщо подається аперитив, і його пропонують гостям на підносі, то чарки або келихи наповнюють напоями наперед і розставляють їх на підносі, застеленому серветкою. Гостям буде зручно вибрати і узяти напій, коли чарки на підносі розташовані на відстані 2-5 см одна від одної. Причому вищі чарки повинні знаходитися в центрі підноса.

Технологія обслуговування  банкетів у ресторані «Палас».

Важлива роль при організації банкетів належить адміністратору ресторану. Чіткість, ритмічність праці офіціантів залежить від того, наскільки точно обумовлені всі питання організації банкета з замовниками. При прийомі замовлення на проведення банкету адміністратор узгоджує з замовником цілу низку питань: дату та час проведення банкету; кількість гостей та їх склад (стать, вік, національність); привід проведення банкету; загальну суму асигнувань; суму на кожну персону; форму оплати; перелік почесних гостей.

Після цього розробляється меню. В меню вказується після яких страв будуть виголошуватися тости гостей, в який час подавати гарячі закуски, гарячі страви та десерт. Узгоджений з замовником рахунок-замовлення складають в 4 екземплярах - для виробництва, бухгалтерії, адміністратора та замовнику. Після прийняття замовлення та оформлення рахунку-замовлення адміністратор складає перелік офіціантів для обслуговування банкету з розрахунку два офіціанта на 10-12 гостей. Один з них буде подавати напої, інший - страви.

Cервірування банкетних столів:

- у центрі столу, покритого білосніжною скатертиною, поміщають графин для вина й соків, вази з квітами й вази з фруктами.

- за числом запрошених розставляють по краю столу на однаковій відстані великі мілкі тарілки, на які ставлять маленькі мілкі тарілки, а на них кладуть складену серветку.

- зліва від тарілки розміщають тарілочку для хліба.

- між цими тарілками розміщають виделки (закусочну, рибну й столову).

- справа від тарілки кладуть: столовий ніж, столову ложку, поглибленням догори, рибний і закусочний ножі.

- перед мілкою тарілкою ставлять чотири чарки: для горілки або настойки, для міцного вина, для червоно столового вина. Крім цього ставлять ще фужер або келих для шампанського.

- за чарками і фужерами кладуть десертний прибор – ніж, виделку й ложку.

Таким чином, у ресторані ГТК «Палас» гості мають змогу не лише поїсти, але й оригінально відсвяткувати  своє свято, покуштувати домашню українську кухню або  гриль у виконанні вірменського кухаря.

2.2. Організація дозвілля у ресторані «Палас»

Основними послугами ГТК «Палас» є проживання, харчування й організація конференцій. Паралельно з ними ГТК  надає ряд додаткових платних і безкоштовних послуг.

У готелі передбачений мінімальний набір основних служб, що забезпечують надання основних готельних послуг та послуг харчування. Але немає тієї служби, що займалася б організацією анімаційної діяльності як у готельному комплексі, так і у ресторані комплексу.   Може скластися враження що організація яких-небудь заходів, пов'язаних з розвагами, є недоречною в даному ГТК, тому що він має ділове призначення. Однак, на базі ГТК «Палас» проводяться різні культурно-розважальні заходи, такі як: тематичні й корпоративні вечірки, банкети, презентації, дегустації різної продукції й т.п.

Також у ГТК «Палас» проводяться  щорічні передноворічні корпоративні вечори й новорічні дитячі ранки. Спеціально для цих заходів керівництво ГТК «Палас» наймає: ведучих, акторів, танцюристів, музикантів тощо.  Організацією всіх перерахованих вище заходів на даний момент займається відділ організації харчування ГТК «Палас».

Вартість передноворічних корпоративних вечорів у ресторані ГТК «Палас» на одну людину складає 250 грн.  Ціни на інші  заходи варіюються.

Добре організувати анімаційну діяльність  можна тільки при наявності достатньої матеріальної бази. Для проведення шоу-програм та інших розваг необхідне  відповідне устаткування й реквізит. Як правило, чим багатша матеріальна база анімаційної команди, тим більшу кількість розваг вона може  запропонувати.

У ГТК «Палас» матеріально-технічна база хороша  і  в наявності достатня кількість можливостей для анімаційної діяльності: меблі й необхідний реквізит, інвентар, відео-, проекційне, звукове, сценічне й світлотехнічне устаткування,  приміщення.

Ресторан «Палас», розташований на першому поверсі ГТК, має найбільшу площу на території готелю й максимальну місткість до 80 посадкових місць. Тут дуже рідко проводяться які-небудь заходи, в основному ресторан працює в штатному режимі. Але щороку відділ організації харчування організує тут новорічні корпоративні вечори із залученням вокалістів, танцювальних груп, ведучих, які проводять розважальну програму для гостей.

Бенкетна зала ресторану розташована поряд із рестораном, і місткість до 100 посадкових місць. Бенкетна зала використовується тільки під індивідуальні замовлення (банкети): весілля, дні народження, вечірки й ін.

Бар і тераса «Lounge 5» розташований  на п’ятому поверсі ГТК. Бар  має велику популярність серед деяких компаній міста Ялта, які проводять тут фуршети для своїх співробітників. Також зал ідеально підходить для проведення дитячих днів народження. Місткість залу розрахована на 35-40 чоловік.

Це місце має цікаву історію проведення культурно-розважальних заходів. У перші роки після відкриття ГТК «Палас»  тут проводилися тематичні вечірки з різними назвами, наприклад: «Круті 90-ті», «Вечір рок-н-ролу», «Східна казка» та інші. У всього персоналу бару був відповідний зовнішній вигляд (костюми, макіяж, зачіска й т.п.), звучала відповідна музика відповідно  до теми заходу від DJ Smash.

Вхід для гостей бару був платним, але у вартість входив один  коктейль від закладу, також вечір супроводжували запрошені ведучі, проводилися різні конкурси. Дані вечірки мали велику популярність серед гостей і жителів            м. Ялти і  прибуток був набагато вищий, ніж при звичайному режимі роботи бару.  Але у наступні роки  керівництво готелю змінилося і подібні заходи та тематичні вечірки перестали проводитися, оскільки увага почала приділятися гостям готелю та їх спокою.

Також, щороку  у середині травня відкривається  тераса бару. У зв'язку із цією подією проводиться  безкоштовна дегустація барбекю від шеф-кухаря ресторану.

Для молодят та  їхніх гостей у готелі проводяться весільні фуршети. У фуршет входить: два види канапе, фруктове асорті, шампанське, безалкогольні напої. Поки гості відпочивають, молодята можуть провести фотозйомку в готелі.

Проаналізувавши анімаційну діяльність готельно-туристичного комплексу «Палас», можна зробити висновок, що керівництво готелю слабо приділяє  увагу організації дозвілля для гостей ГТК та  населення міста. Адже для успішної роботи у цьому напрямі  є гарна матеріально-технічна база, досить містка площа для проведення подібних заходів, і що найголовніше - молоді, енергійні й творчі працівники.

РОЗДІЛ ІІІ.   НАПРЯМИ УДОСКОНАЛЕННЯ  ОРГАНІЗАЦІЇ НАДАННЯ ПОСЛУГ З ОРГАНІЗАЦІЇ ДОЗВІЛЛЯ  В  ЗАКЛАДАХ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА ПРИ  ГОТЕЛЬНО-ТУРИСТИЧНОМУ КОМПЛЕКСІ  «ПАЛАС»

3.1.  Пропозиції по удосконаленню анімаційної діяльності в ГТК

Як нами було визначено у попередніх розділах, ГТК «Палас» займає стійке положення на ринку готельних послуг м. Ялти, але організація дозвілля у ГТК розвинена слабо.  Політика ГТК, в основному, спрямована на надання послуг з розміщення гостей, організації харчування й конференцій.

Так як ГТК «Палас», в основному, націлений на діловий сегмент та  на гостей, що користуються бізнес-послугами готелю (організація конференцій, презентацій і т.п.), культурно-розважальні  заходи тут майже не проводяться.

В той же час, у ГТК є гарна матеріально-технічна база й достатня кількість можливостей для анімаційної діяльності. Тому, на нашу думку, необхідно розробити  розважальні заходи, які б сприяли підвищенню конкурентоспроможності готелю і  збільшенню його прибутку. Розглядаючи анімаційне обслуговування в готелях, можна зробити висновок про те, що в сучасному світі в умовах твердої конкуренції на ринку туристичних послуг неможливо уявити готельний комплекс без організації в ньому анімаційної діяльності.

Сформулюємо пропозиції по удосконаленню анімаційної діяльності в ГТК «Палас»:

1. Організація в ресторані «Палас» розважальної програми «Школа Чарівників» за участю аніматорів для дітей.

2. Введення в штат посади менеджера  з організації анімаційних заходів.

На початковому етапі, для реалізації анімаційної програми, можна  скористатися послугами різних агенцій та організацій м. Ялта. Наприклад, укласти договір на надання послуг з агенцією по організації свят.

Анімаційна програма буде ґрунтуватися на розвиваючих іграх, де діти зможуть зайнятися художнім ліпленням із глини, а потім розфарбувати свій витвір гуашшю, а також подивитися і взяти участь у гумористичній  ляльковій виставі.  У ході програми будуть також проводитися різні тематичні конкурси й вікторини, де діти зможуть різнобічно себе виявити. Поки діти розважатимуться, увагу батьків займуть смішні інсценівки, розіграші, оригінальні пародії на відомі ток-шоу. По закінченню розважальної програми гості (діти  та  їхні батьки) запрошуються покуштувати страви від кухарів ресторану (шведський стіл).

 Розглянемо варіант по організації анімаційної програми «Школа Чарівників» за допомогою агенції, яка безпосередньо займається проведенням подібного роду заходів. У цьому випадку - це ТОВ «Банзай».   На сьогоднішній день і агенцією співпрацюють танцюристи, вокалісти, DJ, артисти шоу-програм, дитячі аніматори тощо. Команда агенції організовує різні заходи для дітей і дорослих. У комплекс послуг також  входить: прикрашання зал,  музичне й світлове оформлення і т.д.  Укладання договору про співробітництво ГТК «Палас» із ТОВ «Банзай» може позитивно вплинути на подальший розвиток діяльності ГТК.

Варіант  анімаційної програми «Школа Чарівників», розроблений для ГТК, представлений у таблиці 3.1.

Таблиця 3.1

Анімаційна  програма «Школа чарівників» у ресторані «Палас» (1 день):

Час

Захід

10.00 – 11.00

Діти ліплять із глини різні фігурки

11.00 – 12.00

Оголошується конкурс малюнків. Діти малюють на певну тему. Потім вручаються призи.

12.00 – 14.00

Діти відправляються в казкову подорож. Аніматори інсценують казку «Аліса в країні чудес». Діти беруть участь у ній,  їм роздають ролі і слова.

14.00 – 16.00

По закінченні розважальної програми, гості (діти та їхні батьки) запрошуються покуштувати шведський стіл від кухарів ресторану.

16.00 – 18.00

Дитяча дискотека, де аніматори проводять різні конкурси, за перемогу в  яких видаються призи.

При складанні плану проведення анімаційної програми «Школа Чарівників», у першу чергу було враховано вік дітей.

Що стосується іншої пропозиції  - введення в штат ГТК менеджера з організації анімаційних заходів, то ГТК «Палас» буде потрібен освічений, талановитий, чесний і дисциплінований менеджер з анімаційної діяльності, який би  одержував задоволення від своєї роботи.

Загальні вимоги, які повинні ставитися до потенційного претендента на посаду менеджера з організації анімаційної діяльності наступні:

- уміння створювати сімейну атмосферу, атмосфери радості й дружби;

- привітність;

- здатність до комунікації з будь-яким гостем;

- знання всіх способів дозвілля;

- гарна освіченість, чесність, дисциплінованість, надійність, талановитість;

- здатність працювати в команді;

- робота повинна бути для нього  приємною;

- вік молодше 30 років (неодружений або незаміжня);

- без шкідливих звичок;

- хороше психічне й фізичне здоров'я, відсутність хронічних захворювань.

Спектр завдань менеджера з  організації анімаційних заходів включатиме в себе:

- контакт із гостями  і  з усіма службами готелю;

- участь у вечірніх розвагах, якщо це необхідно;

- пошук і найм  декораторів, гримерів, костюмерів;

- розробка заходів (сценарії, технологія проведення);

- створення й реалізація анімаційних програм;

- індивідуальні або групові програми відпочинку, які будуть повністю задовольняти запити споживача;

- розробка рекламних акцій для заходів свого відділу й ін.

Для реалізації ефективної анімаційної діяльності потрібні три складові:

1) матеріально-технічна база для розважальних занять;

2) концепція готельної анімаційної діяльності з додатком типових анімаційних програм і методик їхньої адаптації до реальних груп і персоналій;

3) талановиті аніматори, які здатні втілити цю концепцію й ці програми та методики в життя.

Центральну роль в цій трійці повинен виконувати менеджер з анімації, який керуватиме  штатом аніматорів і побічно - обслуговуючим персоналом, що обслуговує анімаційні об'єкти і  устаткування, а також працівниками інших служб, які тим чи іншим чином братимуть участь в анімаційному обслуговуванні гостей. На рис. 2.2. розглянуті елементи керівної діяльності менеджера з анімаційних заходів.

  

Рис. 3.1. Складові ефективної готельної анімаційної діяльності

 Сьогодні працівник анімаційної служби - аніматор - це людина, яка організує дозвілля гостей. Анімація є одним з ефективних засобів по залученню гостей у ГТК. Вона впливає й на позитивну оцінку роботи  ГТК в цілому. Це своєрідні додаткові послуги гостеві, мета яких -  розбудити в них позитивні емоції, відчути задоволення від відпочинку й бажання приїхати в цей ГТК  ще раз.

Таким чином, створення посади менеджера з організації анімаційних заходів вплине  на всю діяльність  ГТК «Палас». У ході успішної й плідної роботи підвищиться доход, конкурентоспроможність, інтерес і престиж комплексу. ГТК вийде на новий рівень надання послуг у с. Ялта.

3.2. Економічна ефективність пропозицій по удосконаленню анімаційної діяльності в ГТК

Менеджер  з організації анімаційних заходів, безсумнівно, вплине  на ефективність діяльності ГТК «Палас»:

- ГТК  поліпшить свій імідж, демонструючи активну позицію в питанні надання розважальних послуг;

- відбудеться збільшення прибутку;

- зміцниться  стійкість ГТК  на ринку надання готельних послуг;

- підвищиться конкурентоспроможність;

- будуть залучені нові споживачі.

Розрахуємо витрати по введенню  посади  менеджера з організації анімаційних заходів (табл. 3.2).

Таблиця 3.2.

Витрати по введенню  посади  менеджера з організації анімаційних заходів

Показник

Витрати на місяць, (тис. грн.)

Витрати на рік, (тис. грн.)

1. Зарплатня менеджера

3,0

36,0

2. Страхові внески

0,7

9,0

3. Витрати на навчальні програми

2,5

30,0

4. Одноразові витрати

1,5

1,5

5.Інші витрати

0,5

6,0

Разом

10,7

82,5  

Як видно з даних таблиці 3.2, планові витрати, пов'язані з діяльністю менеджера з організації анімаційних заходів  у  ГТК «Палас» складають 10,7 тис. грн. на місяць або 82,5 тис. грн. на рік.

Приблизний розрахунок доходу, який ГТК може одержати в результаті впровадження посади менеджера з організації анімаційних заходів, представлений у таблиці 3.3

Таблиця 3.3

Зразковий розрахунок доходу й чистого прибутку від запропонованого заходу

Показник

За місяць

За рік

1. Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг),   тис. грн.

36,35

436,2

2. Собівартість реалізованої продукції (товарів,робіт, послуг),  тис. грн.

29,6

355,7

3. Валовий прибуток, тис. грн.

6,7

80,7

4. Чистий прибуток, тис. грн.

6,2

74,4

Таким чином, як видно з таблиці 3.3, валовий прибуток складе 80,7 тис. грн., а сума чистого прибутку, яку ГТК зможе одержати від діяльності менеджера з організації анімаційних заходів в прогнозованому році, складе 74,7 тис. грн.

 У таблиці 3.4 простежується можлива динаміка зміни результатів діяльності до й після впровадження запропонованого заходу.

Таблиця 3.4

Можлива динаміка результатів діяльності до й після впровадження  заходу

Показник

2012

2013 (після впровадження)

Відхилення

(+;-)

(%)

1. Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг),   тис. грн.

33554,5

33990,7

+436,2

1,6

2. Собівартість реалізованої продукції (товарів,робіт, послуг),  тис. грн.

22019,9

22375,6

+355,7

1,6

3. Валовий прибуток, тис. грн.

11534,4

11615,14

+80,7

0,7

4. Чистий прибуток, тис. грн.

8631,6

8711,4

+74,4

0,9

Таким чином, дані таблиці 3.4 показують, що при реалізації запропонованого заходу щодо введення посади менеджера з організації анімаційних заходів у ГТК, чистий дохід ГТК «Палас» зросте на 436, 2 тис. грн. або на 1,6 % і складе 33990,7  тис. грн.  Валовий прибуток збільшиться на 80,7 тис. грн. або 0,7 %. У підсумку, при зростанні собівартості, чистий прибуток зросте на 74,4  тис. грн.  і складе 8711,4 тис. грн.

Наступний етапом ми розрахуємо витрати, пов'язані із проведенням анімаційної програми «Школа Чарівників» на території ресторану ГТК «Палас» при участі ТОВ «Банзай». Даний захід буде проходити тільки один раз на тиждень по суботах з 10:00 до 18:00. Кількість гостей обмежена, дорослих – 20-30 осіб, дітей - 25-30 осіб. Замовлення робитимуться попередньо по телефону. Вхідний квиток: дорослий – 150 грн., дитячий – 100 грн.

У таблиці 3.5 представлені очікувані витрати на послуги ТОВ «Банзай» по проведенню анімаційної програми «Школа Чарівників» у ресторані «Палас», а також додаткові витрати.

Таблиця 3.5

Витрати на послуги ТОВ «Банзай» та додаткові витрати

Показник

Витрати на місяць, (тис. грн.)

Витрати на рік, (тис. грн.)

Основні витрати

1. Креатив / Сценарій/ Режисер / Продюсер

1,5

18,0

2. Група аніматорів (3 особи)

6,0

72,0

3. Аква-гример

2,0

24,0

4. Мильні бульки

0,4

4,8

5. Оформлення зали

2,0

24,0

6. Призи для учасників

2,8

33,6

7. Звукорежисер

2,0

24,0

Разом:

16,7

200,4

Додаткові витрати  

Підготовка шведського столу (який складається з холодних, гарячих, солодких блюд і різних напоїв) на 30 дорослих й 30 дітей

6,8

81,6

Персонал (3 офіціанти,   1 кухар)

2,0

24,0

Разом

8,8

105,6

Всього

25,5

306,0

Як видно з даних таблиці 3.5, планові витрати, пов'язані з витратами на послуги ТОВ «Банзай», складають 16,7 тис. грн. на місяць або 200,4 тис. грн. на  рік. Додаткові витрати по організації анімаційної програми «Школа Чарівників» у ресторані ГТК «Палас» складуть 8,8 тис. грн. на місяць або 105,0  тис. грн. на  рік.

Загальні  витрати, пов'язані із проведенням анімаційної програми «Школа Чарівників» у ресторані ГТК «Палас» становлять 25,5 тис. грн. на місяць або 306,0 тис. грн. на рік.  

Розрахунок доходу, який ГТК «Палас»  може одержати в результаті проведення анімаційної програми «Школа Чарівників», представлений у таблиці 3.6.

Таблиця 3.6

Приблизний розрахунок доходу і чистого прибутку від запропонованого заходу

Показник

За місяць

За рік

1. Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг),   тис. грн.

30,0

360,0

2. Собівартість реалізованої продукції (товарів,робіт, послуг),  тис. грн.

25,5

306,0

3. Валовий прибуток, тис. грн.

4,5

54,0

4. Чистий прибуток, тис. грн.

4,3

51,6

З таблиці 3.7 видно, що валовий прибуток складе  64,0 тис. грн., а сума чистого прибутку, яку ГТК «Палас» зможе одержати від проведення анімаційної програми «Школа Чарівників» у прогнозованому році,  складе 51,6 тис. грн.

У таблиці 3.7 простежується можлива динаміка зміни результатів діяльності до і  після впровадження запропонованого заходу.

Таблиця 3.7

Можлива динаміка результатів діяльності до й після впровадження  заходу

Показник

2012

2013 (після впровадження)

Відхилення

(+;-)

(%)

1. Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг),   тис. грн.

33554,5

33014,5

+360,0

1,1

2. Собівартість реалізованої продукції (товарів,робіт, послуг),  тис. грн.

22019,9

22325,9

+306,0

1,4

3. Валовий прибуток, тис. грн.

11534,4

11588,4

+54,0

0,5

4. Чистий прибуток, тис. грн.

8631,6

8683,2

+51,6

0,6

Таким чином, дані таблиці 3.7 показують, що при реалізації запропонованого заходу щодо проведення анімаційної програми «Школа Чарівників» у ГТК «Палас», доход ГТК зросте на 360,0 тис. грн.  або на 1,1 % і складе 33014,5 тис. грн.  Валовий прибуток  збільшиться на 54,0  або 0,5%. У підсумку, при зростанні  собівартості, чистий прибуток зросте на 51,6 тис. грн. і складе 8683,2 тис. грн.

У таблиці 3.8 представлений зведений економічний ефект від реалізації двох заходів.

Таблиця 3.8

Зведена таблиця після реалізації двох заходів

Показник

2012 р.

Заходи

2012 (після впровадження )

Абс. відхилення

1

2

1. Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг),   тис. грн.

33554,5

+436,2

+360,0

34350,7

+796,2

2. Собівартість реалізованої продукції (товарів,робіт, послуг),  тис. грн.

22019,9

+355,7

+306,0

22681,6

+661,7

3. Валовий прибуток, тис. грн.

11534,4

+80,7

+54,0

11669,1

+134,7

4. Чистий прибуток, тис. грн.

8631,6

+74,4

+51,6

8757,6

+126

Таким чином, запропоновані заходи здійснять позитивний вплив на фінансове становище ГТК «Палас», а отже, і на всю діяльність комплексу.

ВИСНОВКИ І ПРОПОЗИЦІЇ

У цій курсовій роботі ми  аналізували організацію дозвілля у  закладах ресторанного господарства при готельно-туристичних комплексах, а також формували на цій основі анімаційну програму для гостей на прикладі готельно-туристичного комплексу  «Палас».

У підсумку варто зауважити наступне:

Організацією дозвілля в готельно-туристичних комплексах займається спеціальна служба, яка називається «анімаційною». Саме наявність такої служби, її матеріально-технічне оснащення, кадрове забезпечення залежать від статусу та ролі туристичного комплексу на ринку анімаційно-туристичних послуг, його комерційного успіху та перспектив розвитку.

Організація дозвілля в закладах ресторанного господарства включає музичне обслуговування, спортивні ігрові види розваг, ігри з грошовим виграшем та розважальні шоу-програми.

Суб’єкт даного дослідження - готельно-туристичний комплекс «Палас» - знаходиться у АР Крим у м. Ялта  і  офіційно вийшов на ринок готельних послуг у березні 2006 року.      На сьогоднішній день  ГТК «Палас» є досить рентабельним, протягом  п'яти років комплекс  розвивався  швидкими темпами, тому що, окрім  основних послуг, пропонував і  пропонує жителям і гостям міста додаткові послуги, які, у свою чергу,  приносять додатковий прибуток і впливають на подальший  розвиток комплексу.

У ГТК розміщується ресторан «Палас» і бар  «Lounge 5».

Ресторан «Палас» представлено 2 залами: основною залою та бенкетною. Загальна потужність ресторану  – 180 місць.  В ресторані існує 2 кухні. Перша – кухня європейська, інша – вірменська.

У ГТК «Палас» передбачений мінімальний набір основних служб, що забезпечують надання основних готельних послуг та послуг харчування. Але немає тієї служби, що займалася б організацією анімаційної діяльності як у готельному комплексі, так і у ресторані комплексу.   Культурно-розважальна програма у ГТК «Палас» передбачає проведення різних заходів:  тематичні й корпоративні вечірки, банкети, презентації, дегустації різної продукції й т.п.  Також у ГТК «Палас» проводяться  щорічні передноворічні корпоративні вечори й новорічні дитячі ранки.

У ГТК «Палас» матеріально-технічна база хороша  і  в наявності достатня кількість можливостей для анімаційної діяльності: меблі й необхідний реквізит, інвентар, відео-, проекційне, звукове, сценічне й світлотехнічне устаткування,  приміщення.  Однак, керівництво готелю слабо приділяє  увагу організації дозвілля для гостей готелю та  населення міста.

Тому, на нашу думку, необхідно розробити  розважальні заходи, які б сприяли підвищенню конкурентоспроможності готелю і  збільшенню його прибутку. Основними пропозиціями  по удосконаленню анімаційної діяльності в ГТК «Палас» ми внесли наступні:

- організація в ресторані «Палас» розважальної програми «Школа Чарівників» за участю аніматорів для дітей;

- введення в штат посади менеджера  з організації анімаційних заходів.

Реалізація запропонованих заходів дозволить збільшити доход ГТК на 796,2 тис. грн.  або на 2,3 %.  Валовий прибуток  збільшиться на 134,7 тис. грн.  або 1,2%. У підсумку, чистий прибуток зросте на 126 тис. грн. і складе 8757,6 тис. грн.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1.  Агамирова Е. В. Управление персоналом в туризме и гостинично-ресторанном бизнесе. ― М.: Издательско-торговая корпорация «Дашков и К», 2006. ― 283 с.
  2.   Арзуманян Э. А. Гостиничный и ресторанный сервис. ― Саратов: СГСЭУ, 2000. ― 322 с.
  3.   Балашова Е. А. Гостиничный бизнес. Как достичь безупречного сервиса. 2-е изд., перераб. и доп. ― М.: Вершина, 2006. ― 340 с.
  4.   Бойко М.Г., Гопкало Л.М. Організація готельного господарства: К.:КНТЕУ, 2006 – 448с.
  5.  Бородина В. В. Ресторанно-гостиничный бизнес. ― М.: Книжный мир, 2002. ― 470 с.
  6.   Булыгина И. И. Туранимация как метод и форма социальной активности личности // Актуальные проблемы туризма ―  М.: РМАТ, 2001. ― 91 с.
  7.   Булыгина И. И. Туранимация как перспективное направление в туризме // Вестник СГСЭУ – 2002 - №1 – С. 66-68
  8.   Волошин Н. И. Менеджмент туризма. Туризм как объект управления: Учебник. ― М.: ФиС, 2004. ― 63 с.
  9.   Волков Ю. Ф. Технология гостиничного обслуживания. ― Ростов н/Д: Феникс, 2003. ― 260 с.
  10.   Гальперина Т. И. Актерское мастерство в деятельности менеджера туристской анимации. ― М.: РИБ «Турист», 2004. ― 54 с.
  11.   Ляпина И. Ю. Организация и технология гостиничного обслуживания: Учебник для проф. образования. 2-е изд., перераб. и доп. ― М.: Издательский центр «Академия», 2002. ― 397с.
  12.   Мальська М.П. Міжнародний туризм і сфера послуг / Мальська М.П., Антонюк. Н.В., Ганич Н.М. – К. : Знання, 2008. – 661 с.
  13.  МельниченкоС.В., Ведмідь Н.І. Менеджмент підприємств туристичної індустрії: К.: Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2005 – 218с.
  14.   Приезжева Е. М. Социально-культурная анимация в туризме. ― М.: РИБ турист, 2006. ― 225 с.
  15.    Пуцентейло  П.Р.  Економіка  і  організація  туристично-готельного       підприємництва. Навчальний посібник. – К.: ЦУЛ,  2007. – 300 с.
  16.  Саак А. Э. Менеджмент в социально-культурном сервисе и туризме. – Питер, 2007. – 420 с.
  17.    Сальська М.П., Худо В.В., Цибух В.І. Основи туристичного бізнесу – Львів: Видавничий центр ЛНУ ім. Івана Франка, 2003.- 360с.
  18.   Сорокина А. В. Организация обслуживания в гостиницах и туристических комплексах. ―М.: Книжный мир, 2007. ― 420 с.
  19.   РоглєвХ.Й. Основи готельного менеджменту ― К.: Кондор, 2005. – 408с.
  20.   www.tourlib.net
  21.   www.ukrtourizm.com
  22.   www.sam.ua
  23.    www.tourbus.ru
  24.   www.krimea.com
  25.   www.nicetravel.com.ua

Додаток А

Додаток

до Положення (стандарту)

бухгалтерського  обліку 2 "Баланс"

Дата (рік, місяць, число)

Коди

01

01

2013

Підприємство

ТОВ «Палас»

за ЄДРПОУ

32092816

Територія 

за КОАТУУ        

Форма власності 

Приватна

за КФВ           

Орган державного управління

за СПОДУ

Галузь 

Туризм

за ЗКГНГ         

Вид економічної діяльності  

Надання послуг розміщення

за КВЕД          

Одиниця виміру: тис. грн.        

Контрольна сума  

Адреса

АР Крим, Сімферопільска обл., м. Ялта,    вул.  Чехова, 8

БАЛАНС

на 31 грудня 2012 р.

Форма №1

АКТИВ

Код рядка

На початок звітного періоду

На кінець звітного періоду

1

2

3

4

І. Необоротні активи

Нематеріальні активи:

залишкова вартість

010

4,0

3,0

первісна вартість

011

21,0

28,0

накопичена амортизація

012

17,0

25,0

Незавершене будівництво

020

54,0

48,0

Основні засоби: залишкова вартість

030

6140,0

6192,0

первісна вартість

031

8916,0

9085,0

знос

032

2776,0

2893,0

Довгострокові фінансові інвестиції: які обліковуються за методом участі в капіталі інших підприємств

040

інші фінансові інвестиції

045

Довгострокова дебіторська заборгованість

050

Відстрочені податкові активи

060

Гудвіл

065

Інші необоротні активи

070

Усього за розділом І

080

6198,0

6243,0

II. Оборотні активи

Запаси: виробничі запаси

100

772,0

776,0

тварини на вирощуванні та відгодівлі

110

незавершене виробництво

120

готова продукція

130

товари

140

Векселі одержані

150

-

-

Дебіторська заборгованість за товари, роботи послуги:

чиста реалізаційна вартість

160

1621,0

1686,0

первісна вартість

161

резерв сумнівних боргів

162

Дебіторська заборгованість за розрахунками: з бюджетом

170

31,0

34,0

за виданими авансами

180

2,0

1,0

з нарахованих доходів

190

із внутрішніх розрахунків

200

Інша поточна дебіторська заборгованість

210

89,0

77,0

Поточні фінансові інвестиції

220

Грошові кошти та їх еквіваленти: в національній валюті

230

232,0

244,0

в іноземній валюті

240

-

-

Інші оборотні активи

250

219,0

162,0

Усього за розділом II

260

2966,0

2979,0

III. Витрати майбутніх періодів

270

Баланс

280

9164,0

9223,0

Пасив

Код рядка

На початок звітного періоду

На кінець звітного періоду

1

2

3

4

І. Власний капітал

Статутний капітал

300

621,0

649,0

Пайовий капітал

310

Додатковий вкладений капітал

320

Інший додатковий капітал

330

525,0

538,0

Резервний капітал

340

196,0

182,0

Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)

350

1559,0

1617,0

Неоплачений капітал

360

Вилучений капітал

370

Накопичена курсова різниця

375

Усього за розділом І

380

2901,0

2986,0

Частка меншості

385

II. Забезпечення наступних витрат і платежів

Забезпечення виплат персоналу

400

Інші забезпечення

410

Цільове фінансування

420

311,0

323,0

Усього за розділом II

430

311,00

323,0

III. Довгострокові зобов'язання

Довгострокові кредити банків

440

-

-

Інші довгострокові фінансові зобов'язання

450

831,0

857,0

Відстрочені податкові зобов'язання

460

375,0

297,0

Інші довгострокові зобов'язання

470

Усього за розділом III

480

1206,0

1154,0

IV. Поточні зобов'язання

Короткострокові кредити банків

500

1417,0

1403,0

Поточна заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями

510

Векселі видані

520

Кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги

530

1498,0

1517,0

Поточні зобов'язання за розрахунками:

з одержаних авансів

540

з бюджетом

550

329,0

346,0

з позабюджетних платежів

560

зі страхування

570

85,0

79,0

з оплати праці

580

149,0

143,0

з учасниками

590

із внутрішніх розрахунків

600

3,0

2,0

Інші поточні зобов'язання

610

1265,0

1270,0

Усього за розділом IV

620

4746,0

4760,0

V. Доходи майбутніх періодів

630

Баланс

640

9164,0

9223,0

Керівник

_________________________

Головний бухгалтер

_________________________

Продовження додатка

до Положення (стандарту)

бухгалтерського обліку 3

Дата (рік, місяць, число)

Коди

01

01

2013

Підприємство

ТОВ «Палас»

за ЄДРПОУ

32092816

Територія 

за КОАТУУ        

Форма власності 

Приватна

за КФВ           

Орган державного управління

за СПОДУ

Галузь 

Туризм

за ЗКГНГ         

Вид економічної діяльності  

Надання послуг розміщення

за КВЕД          

Одиниця виміру: тис. грн.        

Контрольна сума  

Адреса

АР Крим, Сімферопільска обл., м. Ялта,    вул.  Чехова, 8

ЗВІТ ПРО ФІНАНСОВІ РЕЗУЛЬТАТИ

за 2012 рік

І. ФІНАНСОВІ РЕЗУЛЬТАТИ

Найменування показника

Код рядка

За звітний період

За попередній період

1

2

3

4

Дохід (виручка) від реалізації (товарів, робіт, послуг)

010

37071,5

32473,7

Податок на додану вартість

015

3215,8

3076,1

Акцизний збір

020

Інші вирахування з доходу

030

301,2

216,0

Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

035

33554,5

29181,6

Собівартість реалізованої продукції (товарів,робіт, послуг)

040

22019,9

20332,2

Валовий: прибуток

050

11534,4

9849,3

збиток

055

Інші операційні доходи

060

98,0

106,7

Адміністративні витрати

070

1995,0

721,6

Витрати на збут

080

49,0

56,0

Інші операційні витрати

090

14,0

249,6

Фінансові результати від операційної діяльності: прибуток

100

9574,4

8928,8

збиток

105

Дохід від участі в капіталі

110

Інші фінансові доходи

120

2,0

3,0

Інші доходи

130

3153,0

454,6

Фінансові витрати

140

30,0

1,0

Втрати від участі в капіталі

150

Інші витрати

160

1489,5

218,3

Фінансові результати від звичайної діяльності до оподаткування: прибуток

170

11209,9

9599,7

збиток

175

Податок на прибуток від звичайної діяльності

180

2578,3

2378,1

Дохід з податку на прибуток від звичайної діяльності

185

Фінансові результати від звичайної діяльності: прибуток

190

8631,6

7221,6

збиток

195

Надзвичайні: доходи

200

витрати

205

Податки з надзвичайного прибутку

210

Частки меншості

215

Чистий: прибуток

220

8631,6

7221,6

збиток

225

II. ЕЛЕМЕНТИ ОПЕРАЦІЙНИХ ВИТРАТ

Найменування показника

Код рядка

За звітний період

За попередній період

1

2

3

4

Матеріальні затрати

230

12908,0

10300,3

Витрати на оплату праці

240

6725,0

5002,7

Відрахування на соціальні заходи

250

1721,0

1402,1

Амортизація

260

796,0

631,7

Інші операційні витрати

270

218,0

179,2

Разом

280

22368,0

17516,0

III. РОЗРАХУНОК ПОКАЗНИКІВ

Найменування показника

Код рядка

За звітний період

За попередній період

1

2

3

4

Середньорічна кількість простих акцій

300

Скоригована середньорічна кількість простих акцій

310

Чистий прибуток (збиток) на одну просту акцію

320

Скоригований чистий прибуток (збиток) на одну просту акцію

330

Дивіденди на одну просту акцію (грн.)

340

-

-

Керівник

 

____________________

Головний бухгалтер

____________________




1. реферата состоит в том что наука гистология изучает строение тканей живых организмов.
2. тема химических наук органическая неорганическая аналитическая физическая химия и т
3. ОМСКИЙ ГОСУДАРСТВЕННЫЙ ПЕДАГОГИЧЕСКИЙ УНИВЕРСИТЕТ ФГБОУ ОМГПУ ФАКУЛЬТЕТ ЕСТЕСТВЕННОНАУЧНОГО ОБРА
4. Лекция 6 Факторы производства
5. Пермский государственный педагогический университет Кафедра экономики Ф
6. тема Российской Федерации
7. задание чтобы заплатить квартплату и купить парочку вещичек
8. ПЕТЕРБУРГСКИЙ ГОСУДАРСТВЕННЫЙ УНИВЕРСИТЕТ ПУТЕЙ СООБЩЕНИЯ Цикл Безопасность жизнедеятельности в чр
9. Функции иконы
10. задание где и как делать пометки и записи
11. Б Рич Р К Политология
12. та отражает непрерывно меняющиеся условия жизни и профессиональной деятельности
13. БЕЗОПАСНОСТЬ ЖИЗНЕДЕЯТЕЛЬНОСТИ Основные понятия БЖД цель задачи предмет объект
14. идолище недвижное и непредсказуемое непроницаемее чем любая мифология словно тени предшествовавшие Вави
15. история имеет в большинстве европейских языков два основных значения- одно из них отсылает к прошлому чело.html
16. Что изучает психофизиология Это наука о физиологических механизмах психических состояний и процессо
17. Дифференцированное обучение как средство повышения эффективности урока
18. Римско-италийское рабовладельческое хозяйство во II-I вв
19. ЭНТРОПИЯ И ВЕРОЯТНОСТЬ ВТОРОЕ И ТРЕТЬЕ НАЧАЛА ТЕРМОДИНАМИКИ Вероятность термодинамического состояния
20. Башкирский государственный медицинский университет Федерального агентства по здравоохранению и социально