Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Русь та Україна

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 13.5.2024

7. які ви знаєте гіпотези шодо походження назв "Русь" та "Україна"? Як в українській історіографії висвітлюються проблеми етнічного походження Київської Русі?

Походження назви нашого краю Україна здавна привертала увагу вчених, але однозначного пояснення й досі немає. Одні дослідники пов’язували її зі словом край, “у края”, тобто “погранична територія”, тим більше, що й у давньоруській писемності засвідчено слово украина “погранична місцевість”,а назва великої південної групи східнослов’янських племен анти, що жили в межах сучасної України у ІІІ-ІV ст. н.е., зближується з давньоіндійським словом anta “край, кінець”. На думку інших, назва Україна походить від іменника край, країна, тоюто “рідний край, своя країна, рідна земля, земля, населена своїм народом”. І, нарешті, ще один погляд, за яким назва Україна нібито походить від дієслова украяти (відрізати), тобто первісне значення цієї назви – князівство. Переяславську землю в Іпаьівському літописі 1187р. названо україною саме тому, що вона стала на той час самостійним князівством. Як видно в ту пору були Галицька україна, Волинська україна, Чернігівська україна, Київська україна та інші самостійні кнізівства.

Щодо походження етноніма Русь (самоназви етнічної спільності) вже протягом 200 років проводиться жвава дискусія. Були спроби пояснити цю назву як запозичення і шукати її витоки то в Скандинавії (норманська теорія) то серед іраномовних народів. Ряд вчених вважають цей етнонім споконвічно місцевим, Рось, Роська, Росавка, Роставка, Роставиця. Раїса Іванченко, археологи П.М.Третьяков, Б.О.Рибаков стверджують, що в VІ-ІХ ст. на правих притоках Дніпра жило східнослов’янське племя росів. Відбуваються спроби довести прямий зв’язок між виникненням назв Русь та Україна.

Проблема етнічного походження та етнічної структури Київської Русі викликала дискусію серед істориків. Прихильники теорії спільного етногенезу трьох східнослов’янських народів (М.Гуслистий, О.Моця, О.Толочко та ін.) розглядають Київську Русь як моноетнічну державу, утворену єдиною давньоруською народністю. Ця група істориків пов’язує передумови її створення з розпадом давньослов’янської спільності (середина Ітис. н.е.) та виділенням східних слов’ян, які в свою чергу складалися із різних союзів племен, відомих в історії як літописні племена. Дуліби, бужани, волиняни, деревляни, поляни, сіверяни, дреговичі, в’ятичі, радимичі, уличі, тиверці, хорвати, слов’яни – у процесі масової слов’янської колонізації заселили територію східної Європи: від півдня до півночі, від Карпат до Оки і Волги на протязі V-VІІІст. Різні природно-географічні та історичні умови, в яких опинилися східні слов’яни (балтський на угрофінський елементи на півночі та північно-східній території, іранський елементи та тюркський – на півдні), викликали етнічну диференціацію східних слов’ян з одного боку, а з іншого – консолідацію етнічних елементів, що утворила етнополітичну спільність – давньоруську народність. Завершенням етногенезу східних слов’ян стало утворення держави – Київська Русь.

Прихильники концепції моноетнічного складу Давньоруської держави, звертають увагу на умовність етнічного поділу східних слов’ян. Вони стверджують, що східнослов’янські племена щонайбільше вирізнялися певними етнографічними особливостями і ступінь такого вирізнення навряд чи йшов далі етнографічної групи. При цьому не заперечується факт існування “українського” етнографічного масиву у складі давньоруського народу ще до утворення Київської держави, що зберігав особливості впродовж усього періоду її існування. Але ж вважається, що початок формування українського народу як етнічної спільності, тобто такої, що самоусвідомилась і вирізняла себе у відносинах з іншими спільностями припадає на другу пол. ХІІ ст. Свідченням існування єдиної давньоруської народності та етноконсолідуючими факторами вони вважають існування спільної території, мови, спільного-економічного та культурного життя.

Сучасні українські історики, які є прихильниками автохтонної теорії походження українського народу (окремішності українців) вважають, що відносна праслов’янська автономна спільність ніколи не була суцільним монолітом. На середину І тис. н.е. вона остаточно розпалась на окремі певні масиви – етноси. Етнотворчі процеси продовжилися під час розселення східних слов’ян та утворення територіальних політичних союзів державного типу. Консолідація різних етнічних елементів у тих союзах була по суті формуванням первісних народностей. Певні етнічні особливості не були втрачені і в складі Давньоруської держави. Повного і остаточного злиття у так звану давньоруську народність не сталося. Відокремлення праукраїнців від інших східнослов’янських племен доказує назви етнічної території та населення України, що відома з перших століть нашої ери.




1. моему она раньше всех узнала что я начала вести ту самую жизнь после которой частенько захаживают к гинеко
2. Походы к анализу сознания.html
3. Правоведение Год поступления 2012 В зачетку Наименование дисциплин.
4. Время Подарки Помощь Прикосновения Вы стараетесь показать супругу что любите его а он как будто н
5. 1] 2- Правовой статус Президента Российской Федерации [0
6. Бюджетное ограничение и бюджетная линия потребительский набор корзина где объем потребления го бла
7. й и 2й медицинские и международный Курс-
8. рефератов по дисциплине ФИЛОСОФИЯ ФГОС ~ 20010 для студентов очной формы обучения по направлениям 03
9. Учетная политика организации
10. Инструкция по применению Дорогие будущие супруги Еще немного времени ' и закончатся сумасшедшие дни ц
11. Творческий путь Стинга
12. ДЮСШ Начальник Управления культуры Президент ВООО Начальник д
13. Управление продажей образовательных услу
14. Русская словесность
15.  Your genes Some people re simply born hppier thn others
16. Тема- Вторая мировая война
17. Московская и Петербургская пианистические школы
18.  Бухгалтерія забезпечує відповідних користувачів в першу чергу керівництво повною та неупередженою інформ
19. Ответы на билеты по Информатике (1 курс, 2 семестр
20. Лекція 52 Морська арбітражна комісія при ТПП України 1