Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук Миколаїв ~

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 2.6.2024

9

МИКОЛАЇВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Ажаман Ірина Анатоліївна

УДК 338.516.4:633.1:631.531.01

ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ ОСНОВИ ФОРМУВАННЯ І ФУНКЦІОНУВАННЯ РИНКУ НАСІННЯ ЗЕРНОВИХ КУЛЬТУР

08.07.02 –економіка сільського господарства і АПК

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Миколаїв –

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Одеському державному аграрному університеті Міністерства аграрної політики України.

Науковий керівник доктор економічних наук, професор

Сахацький Микола Павлович,

Одеська державна академія будівництва та архітектури,

завідувач кафедри менеджменту і маркетингу.

Офіційні опоненти  –доктор економічних наук, професор

Худолій Любов Михайлівна,

Європейський університет,

завідувач кафедри фінансів;

–кандидат економічних наук, доцент

Калюжна Олена В’ячеславівна,

Миколаївський державний аграрний університет,

доцент кафедри організації виробництва та агробізнесу.

Провідна установа –Державна установа (Інститут економіки та

прогнозування НАН України),

відділ економіки і політики аграрних перетворень,

м. Київ.

Захист відбудеться „27” червня 2006 р. о 9 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д. 38.806.01 в Миколаївському державному аграрному університеті за адресою: 54010, м. Миколаїв, вул. Паризької комуни, 9.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Миколаївського державного аграрного університету за адресою: 54010, м. Миколаїв, вул. Карпенка, 73.

Автореферат розісланий 22 травня 2006р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради         Клочан В.Ф.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Становлення ринкових відносин в економічній сфері та глибинна трансформація сільського господарства країни відіграють вирішальну роль у подальшому розвитку галузей аграрного сектора. Насінню зернових культур, завдяки інноваційному характеру виробництва, відводиться роль своєрідного пускового двигуна, оберти якого мають започаткувати виведення вітчизняного сільського господарства на сучасний світовий рівень. Адже запорукою результативної й вигідної участі у економічній глобалізації виступають лише високі технології, на підґрунті яких здійснюється ведення зернового насінництва.

Ринкові відносини зумовлюють суттєві макроекономічні зміни, що відбиваються на пропозиції та каналах надходження насіння, попиту на нього, експорті та імпорті продукції зернових культур, формуванні інфраструктури ринків продуктів зернового господарства. Динамічні ринкові процеси породжують ряд організаційно-економічних проблем стосовно формування і функціонування ринку насіння зернових культур, пов’язаних з проведенням комплексу маркетингових заходів з метою підвищення економічної ефективності функціонування суб’єктів ринку насіння і визначенням стратегії розвитку наукової селекційної роботи і насінництва. Розв’язання зазначених проблем вимагає наукового підходу до дослідження організаційно-економічних основ формування і функціонування ринку насіння зернових культур.

Теоретичні та практичні питання формування ринків продукції АПК і функціонування їх суб’єктів досліджувалися у працях таких вчених як Баланюк І.Ф., Білик В.О., Бородіна О.М., В’юн В.Г., Геєць В.М., Зіновчук В.В., Калюжна О.В., Карич Д.Я., Клочан В.В., Коваленко Ю.С., Макаренко П.М., Мармуль Л.О., Милованов Є.В., Перегуда В.П., Саблук П.Т., Червен І.І., Худолій Л.М., Шпичак О.М., Щур М.І., Юрчишин В.В. та ін. Розвитку насінництва зернових культур приділили увагу Бакай С.С., Омельяненко Г.І., Пазій І.П., Шакієв А.А. та ін. Проте функціонуванню ринку насіння зернових культур та підвищенню економічної ефективності діяльності насіннєвих підприємств в умовах ринкової економіки достатньої уваги не приділено. Це визначає наукову та прикладну актуальність проведення даного дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно тематики науково-дослідних робіт кафедри менеджменту і маркетингу Одеського державного аграрного університету „Проблеми формування і функціонування системи управління аграрним виробництвом в умовах становлення і розвитку ринкових відносин” (номер державної реєстрації 0103U003034).

Мета і завдання дослідження. Мета дисертаційної роботи полягає у розробці теоретико-методичних підходів до формування ринку насіння зернових культур та обґрунтуванні організаційно-економічних заходів щодо його ефективного функціонування. Для досягнення вказаної мети у роботі було поставлено та вирішено наступні завдання:

  •  узагальнити сутність поняття ринку;
  •  визначити особливості формування і функціонування ринку насіння зернових культур в сучасних умовах;
  •  дослідити тенденції розвитку попиту і пропозиції на ринку насіння зернових культур та виявити чинники, що впливають на них;
  •  дати оцінку ринковим можливостям і загрозам формування пропозиції насіння зернових культур;
  •  визначити перспективи розвитку ринку насіння зернових культур;
  •  внести пропозиції з розвитку ринкової інфраструктури і стимулювання збуту насіння зернових культур.

Об’єкт дослідження. Об’єктом дослідження є ринок насіння зернових культур України і Одещини як сукупність відносин між виробниками і споживачами насіннєвого матеріалу.

Предмет дослідження. Предметом дослідження є теоретичні, методичні і прикладні аспекти проблеми формування організаційно-економічних основ розвитку ринку насіння зернових культур.

Методи дослідження. Теоретичною та методологічною основою досліджень є діалектичний метод пізнання соціально-економічних явищ в їх взаємозв’язку, базові положення економічної теорії, наукові розробки вітчизняних і закордонних вчених з питань функціонування агропідприємств в процесі становлення ринку зерна і насіння зернових культур.

У дисертаційній роботі для реалізації поставлених завдань використовувались: монографічний метод –при вивчені джерел наукової літератури, законодавчих та інших нормативно-правових актів відносно функціонування насіннєвих підприємств та розвитку ринку; системний підхід –при вивченні умов функціонування агропідприємств та їх ринкового середовища; економіко-статистичний метод, а саме прийом групування –при вивченні тенденцій виробництва сорту залежно від року реєстрації у Державному реєстрі; кореляційно-регресійний аналіз –при виявленні впливу окремих факторів на прибуток у рослинництві; SWOT-аналіз –при встановленні сильних і слабких сторін насіннєвих підприємств, визначенні можливостей і загроз зовнішнього середовища; соціологічний метод –при вивченні ринкового сегменту покупців насіння зернових культур; економіко-математичний метод –при прогнозуванні розвитку насіннєвих підприємств; узагальнення результатів дослідження –при формуванні висновків і пропозицій.

Наукова новизна одержаних результатів. Найважливішими результатами дослідження, що характеризують їх наукову новизну, розкривають зміст дисертації і виносяться на захист є такі:

вперше:

  •  розроблено науковий прогноз попиту та пропозиції насіння зернових культур на основі вирішення блочної економіко-математичної моделі оптимізації розміщення і спеціалізації аграрного виробництва Селекційно-генетичного інституту –Національного центру насіннєзнавства та сортовивчення УААН (СГІ) та використання балансового методу;
  •  розроблено алгоритм визначення конкурентоспроможності насіння сортів зернових культур, який передбачає застосування інтегрального показника, що враховує динаміку обсягів продажу, ціну, господарські і біологічні характеристики та показники якості насіння, а також алгоритм визначення тривалості ринкового життєвого циклу сортів зернових культур, що ґрунтується на динаміці обсягів продажу насіння різних класифікаційних груп;

дістали подальший розвиток:

  •  теоретичні положення щодо ринку як чинника, що визначає основні параметри виробництва і збуту насіння зернових культур та положення, які характеризують сучасні особливості ринку насіння зернових культур в контексті становлення ринкових засад в аграрному секторі економіки, специфіки насіння як товару, інноваційного характеру розвитку насіннєвого виробництва;
  •  методичні підходи щодо механізму використання ринкової інфраструктури насіння зернових культур через поєднання різних каналів збуту;
  •  методичні підходи щодо аналізу можливостей ринку насіння зернових культур та ринкової кон’юнктури у розрізі сортів, а також загроз, що впливають на його функціонування;

удосконалено:

  •  методику визначення ціни насіння зернових культур на основі співвідношення його якісних показників, як інструменту стимулювання збуту.

Практичне значення отриманих результатів полягає у можливості впровадження результатів дисертаційного дослідження насіннєвими підприємствами, що сприятиме підвищенню економічної ефективності їх функціонування і допоможе повніше задовольняти попит споживачів.

Пропозиції по вдосконаленню методики ціноутворення на насіннєвий матеріал, оцінці конкурентоспроможності сортів зернових культур та їх насіння використані при розробці програми розвитку ринку насіння зернових культур України, методики формування ціни оригінального та елітного насіння зернових і зернобобових культур ( довідка № 5-04/22 від 02.02.06 та довідка № 16-6-04-22 від 16.01.06).

Теоретичні положення щодо ринку як чинника, що визначає основні параметри виробництва і збуту насіння зернових культур; положення, що розкривають сучасні особливості ринку насіння зернових культур; методичні підходи щодо аналізу сучасного стану та кон’юнктури ринку насіння зернових культур використовуються в навчальному процесі при вивченні дисциплін “Маркетинг”, “Управління маркетингом”, “Інноваційний менеджмент”, “Аграрний менеджмент”(довідка №01-22/-33 від 8.07. 05).

Селекційно-генетичним інститутом –Національним центром насіннєзнавства та сортовивчення УААН, його дослідними господарствами прийняті до впровадження пропозиції з підвищення якості і конкурентоспроможності насіння зернових культур; алгоритм визначення тривалості ринкового життєвого циклу сортів зернових культур; алгоритм визначення конкурентоспроможності сортів зернових культур; пропозиції з використання комплексу маркетингу (довідка №01-2/392 від 2.08. 05).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота, розроблені висновки та пропозиції є результатом самостійних досліджень. Всі наукові публікації підготовлені автором особисто.

Апробація результатів дисертації. Результати досліджень за темою дисертаційної роботи були апробовані у доповідях на наступних конференціях: ІІ Міжнародній науково-практичній конференції “Ринкові відносини в АПК: здобутки, проблеми, перспективи” (16–вересня 2003р., м. Одеса); VІІ Міжнародній науково-практичній конференції “Наука і освіта 2004” (10-25 лютого 2004р., м. Дніпропетровськ); Міжнародній науково-практичній конференції “Соціально-економічні проблеми села в пореформений період” (22-24 вересня 2004р., м. Миколаїв); V Всеукраїнській науково-практичній конференції “Фінансово-економічні проблеми розвитку регіонів України” (26 жовтня 2004р., м. Дніпропетровськ); ІV Міжнародній науково-практичній конференції “Ринкова трансформація економіки АПК” (2-3 грудня 2004р., м. Харків); ІІ Міжнародній науково-практичній конференції молодих вчених „Економічний і соціальний розвиток України в ХХІ столітті: національна ідентичність та тенденції глобалізації” (24-25 лютого 2005р., м. Тернопіль); Міжнародній науково-теоретичній конференції „Методичні основи сучасного дослідження в аграрній економіці” присвяченій 100-річчю з дня народження професора І.В. Поповича (3-5 березня 2005р., м. Житомир); Міжнародному Форумі молодих вчених „Ринкова трансформація економіки постсоціалістичних країн” (19-20 травня 2005р., м. Харків); конференціях професорсько-викладацького складу, наукових співробітників і здобувачів Одеського державного аграрного університету (2002 – 2005 рр., м. Одеса).

Публікації. За результатами досліджень опубліковано 13 одноосібних наукових праць, з яких 8 у фахових виданнях, загальним обсягом 2,6 друкованих аркуша.

Обсяг і структура дисертації. Дисертаційна робота складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел з 216 найменувань. Обсяг основної частини дисертації займає 184 сторінки комп’ютерного тексту. Робота містить 50 таблиць, 35 рисунків та 17 додатків.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, визначено її мету та завдання, об’єкт, предмет, методику проведення дослідження, визначено наукову новизну, а також практичну цінність отриманих результатів.

У першому розділі „Теоретико-методичні основи формування ринку насіння зернових культур розглянуто сутність, особливості формування і функціонування сучасного ринку насіння зернових культур, а також визначено роль держави у його становленні і розвитку.

В умовах розвитку ринкової економіки відмічається підвищений попит агровиробників на насіння зернових культур, яке, будучи продуктом науково-технічного прогресу, підвищує ефективність зернового виробництва, посилює конкурентоспроможність суб’єктів господарювання і є одним з визначальних факторів збільшення обсягів пропозиції товарного зерна.

Ринок насіння зернових культур являє собою складну систему економічних відносин, що складаються в процесі виробництва, обігу і розподілу (реалізації) насіння між його суб’єктами. Ринок створює умови для ефективного виробництва і розподілу ресурсів, сприяє впровадженню новітніх досягнень наукової думки.

d0 - 

ef

Ринок насіння зернових культур є невід’ємною складовою ринку насіння сільськогосподарських культур. Через ринкову інфраструктуру відбувається взаємозв’язок між покупцями і продавцями конкретного виду науково-технічної продукції, зокрема насіння зернових культур (рис.1).

d1

Ринок насіння

c2 ()

с.-г. культур

cd f3




1. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня доктора медичних наук Київ~ Дисер
2. Дараган Сергей 1
3. психологической и психодиагностической работе а также в социальнопсихологической практике.html
4. Применение высоких технологий в сельском хозяйстве Application of high technologies in agriculture
5. Клемент Готвальд и его значение в изменении программы Компартии Чехословакии в 1929 году
6. Интерфейсы социологии и киберпространства
7. Реферат- Внешний долг РФ
8. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата психологічних наук Одеса ~ Дис
9. Облік руху грошових коштів на рахунках в банку
10. Домашний арест и заключение под стражу как меры пресечения
11. Систематика растений
12. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата архітектури Харків ~ 2001
13. Тест самоконтроля по курсу юридическая психология
14. КОНТРОЛЬНАЯ РАБОТА ПО ДИСЦИПЛИНЕ ГРАЖДАНСКОЕ ПРАВО Направление Юриспруденция ч
15. Розробка многоконтурной системи автоматичного керування шахтними котельними установками
16. Клиническая анатомия Плод как объект родов
17. Далекие путешествия
18. Место обязательственного права в системе гражданского права
19. Мы влюбляемся нас не любят
20. Реферат- Менеджмент сущность, функции, принципы и модели