Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Виконання колективного договору, угод

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 18.5.2024

ТЕМА: ВИКОНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО ДОГОВОРУ, УГОД

Ключові терміни та поняття:

контроль за виконанням колективного договору, адміністративна відповідальність

МАТЕРІАЛИ ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ ЛЕКЦІЙНОГО ЗАНЯТТЯ

План

1. Контроль за виконання колективного договору.

2. Відповідальність за невиконанням зобов’язань по колективному договору.

  1.  Контроль за виконанням колективного договору

Контроль проводиться безпосередньо сторонами що їх уклали, чи уповноваженими ними представниками. Вони щорічно звітують про їх виконання в органах державної статистики, надсилають дані про виконання колективних договорів і угод.

Для здійснення контролю можуть створюватись комісії, які за наслідками перевірок складають акт, який є основним документом, що свідчать про результати роботи по виконанню колективного договору, угоди. Одночасно він є підставою для вжиття заходів щодо усунення виявлених недоліків.

Акт повинен відображати стан роботи про виконання колективного договору, в якому вказано скільки заходів було включено в колективний договір, угоду і скільки з них виконано, якщо не виконано то повинні бути вказані причини невиконання.

Акт обговорюється на спільному засіданні сторін. Може бути прийнято рішення про направлення акта для обговорення в колективах структурних підрозділів, цехів, дільницях, бригад.

  1.  Відповідальність за невиконанням зобов’язань по колективному договору

Адміністративна відповідальність

Невиконання зобов’язань щодо колективного договору і угод на осіб, які представляють власника або уповноваженого ним органу чи профспілки або інші уповноважені трудовим колективом органи з вини яких порушено чи не виконано зобов’язання накладається штраф у розмірі 100 н.м.д.г. і вони

несуть дисциплінарну відповідальність аж до звільнення з роботи (ст.18 Закон України «Про колективні договори і угоди» та ст. 412 КУпАП) .

Ненадання цими ж особами інформації, необхідної для ведення колективних переговорів і здійснення контролю зо виконанням колективних договорів – несуть дисциплінарну відповідальність або штраф у розмірі 5 н.м.д.г. (ст.19 Закон України «Про колективні договори і угоди» та ст.413 КУпАП ) .

За ухилення від участі у переговорах в розмірі до 10 н.м.д.г., можуть нести дисциплінарну відповідальність (ст.17 Закон України «Про колективні договори і угоди» та ст.411 КУпАП) .

Питання про притягнення до відповідальності винних осіб розглядаються судом за поданням однієї із сторін колективного договору, угоди або відповідних комісій чи ініціативи прокурора.

МАТЕРІАЛИ ДЛЯ СЕМІНАРСЬКОГО ЗАНЯТТЯ

Тема: Колективний договір і колективна угода

Мета: з'ясувати поняття колективного договору, колективних угод, розкрити порядок укладення колективних договорів і угод, визначити їх зміст та відповідальність за невиконання умов колективного договору чи угод.

План

  1.  Історія виникнення колективного договору і етапи його розвитку в Україні.
  2.  Загальна характеристика міжнародно-правових норм, що регулюють порядок укладення колективного договору.
  3.  Поняття колективного договору, його зміст.
  4.  Поняття колективних угод, їх  зміст.
  5.  Види колективних угод, їх сторони.
  6.  Переговори по укладенню колективного договору, колективних угод.
  7.  Порядок укладення колективного договору, колективних угод.
  8.  Проведення реєстрації колективних угод.
  9.  Контроль за виконанням колективного договору, угод
  10.   Види відповідальності за невиконання зобов’язань по колективному договору, угодах.

Питання для обговорення

  1.  Яке на Вашу думку існує співвідношення законодавства про працю, колективних угод, колективного договору?
  2.  Розкрийте сутність соціального партнерства та розкажіть про тенденції його становлення та розвитку в Україні.
  3.  У чому полягає відмінність між колективним договором та угодами?
  4.  Хто виступає сторонами угод?
  5.  Яка роль колективного договору в реалізації повноважень трудового колективу?
  6.  На які строки укладається колективний договір відповідно до законодавства?
  7.  Назвіть основні фактори, що визначають зміст колективного договору.
  8.  Назвіть сферу поширення колективного договору.
  9.  Що включають в себе нормативні положення колективного договору?

10. З якою метою проводиться повідомна реєстрація колективних договорів і колективних угод та яких? Відповідь обґрунтуйте.

11.Окресліть проблеми правового регулювання сфери укладення колективних договорів і угод.

МАТЕРІАЛИ ДЛЯ ПРАКТИЧНОГО ЗАНЯТТЯ

Тема: Колективний договір і колективна угода

Ситуація 1.

Працівники механічного цеху судноремонтного заводу звернулися в юридичну консультацію за роз’ясненням. Начальник цеху оголосив, що у зв’язку з ремонтними роботами в цеху протягом місяця працівники не будуть забезпеченні роботою. Перевести їх на інші робочі місця немає можливості. Адміністрація заводу на цей період запропонувала працівникам написати заяви про відпустку без збереження заробітної плати. Працівники ж вважають, що оплата за цей період повинна проводитись за правилами ст. 113 КЗпП України, що передбачає порядок оплати простою.

Однак адміністрація на вимоги працівників відповіла відмовою, мотивуючи її тим, що в колективному договорі на 2011 рік передбачений порядок надання відпусток без збереження заробітної плати, в тому числі і на період простою.

Як може бути вирішено в колективному договорі питання про порядок надання відпусток без збереження заробітної плати у разі простою підприємства?

Відповідь обґрунтуйте.

Ситуація 2.

На новоствореному підприємстві робота щодо укладення колективного договору не була проведена своєчасно, у зв’язку з чим колективний договір не було укладено. Завідуючий відділом А. подав заяву про надання йому щорічної основної відпустки, при цьому він вимагав, крім основної відпустки 24 календарних дні, надати йому ще додаткову відпустку 7 календарних днів, як працівнику з ненормованим робочим часом, що зазначено в його контракті. Інспектор по кадрах заперечував, він вимагав документів, які б підтверджували, що А. дійсно відноситься до такої категорії працівників і має право на додаткову відпустку вказаної тривалості.

Чи правомірні дії інспектора по кадрах?

В якому нормативно-правовому акті повинно бути визначено конкретна тривалість відпустки для працівників, які працюють з ненормованим робочим днем?

Як вирішити дану ситуацію.

Ситуація 3.

Власник одного з підприємств державної форми власності при обговоренні проекту колективного договору заперечував проти статті, яка надавала право представникам трудового колективу брати активну участь в розподілі прибутку підприємства. Власник аргументував своє заперечення тим, що таке право Статутом підприємства не передбачено. Представник профкому наполягав, щоб така стаття була внесена до колективного договору.

Як вирішити розбіжність відповідно до норм трудового законодавства?

Ситуація 4.

Державний інспектор за дотриманням норм трудового законодавства, ознайомившись із змістом колективного договору колективного підприємства, виявив норму, згідно з якою кожний працівник, що порушив трудову та виробничу дисципліну, буде притягнутий до дисциплінарної та матеріальної відповідальності у вигляді штрафу.

Крім того, працівникам, які здійснили прогул без поважних причин, буде скорочуватись щорічна основна відпустка на число днів прогулу.

Чи відповідає вказана норма чинному трудовому законодавству?

Ситуація 5.

Директор автотранспортного підприємства і голова профспілкового комітету скали і підписали колективний договір, після чого в наказі по підприємству було оголошено про вступ договору в силу.

Чи законні дії директора автотранспортного підприємства і голови профспілкового комітету?

Який порядок укладення колективного договору?

Ситуація 6.

У колективному договорі заводу було записано: «Інженерно-технічні працівники, помічники майстрів і слюсарі-наладники зобов’язані приходити на роботу за 30 хвилин до початку зміни і залишати роботу через 20 хвилин після зміни. У цей час готується обладнання і готуються завдання для робітників. Компенсація за зайво пророблений час надається у відповідності із чинним законодавством».

Чи законні подібні умови колективного договору?

Який зміст колективного договору?

Завдання 1. 

Укласти та оформити колективний договір.

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА ДО ТЕМИ

1. Стичинський Б.С. та інші. Науково-практичний коментар до законодавства України про працю. – 2-ге вид., допов. та переробл. – К.: А.С.К., 2001. – 1072с.

2. Про колективні договори і угоди. Закон України від 1 липня1993 року // Відомості Верховної Ради України. – 1993. – № 36. – Ст. 361.

  1.  Постанова Кабінету Міністрів України від 05.04.1994р. № 225 «Про порядок повідомної реєстрації галузевих і регіональних угод, колективних договорів».

4. Трудове право України: Підручник / За ред. Н.Б. Болотіної, Г.І. Чанишевої. – К.: Т-во «Знання», КОО, 2000. – 564 с.

5.  Болотіна Н. Б. Трудове право України: Підручник. — К.: Вікар, 2003. — 725 с.

6. Венедиктов В. С. Трудове право України. — Х.: Консум, 2004. — 304 с.

7. Трудове право України: Академ. курс: Підруч. для студ.юрид. спец. вищ. навч. закл. / П. Д. Пилипенко,В. Я. Козак та ін.; За ред. П. Д. Пилипенка. — К.: Вид.дім «Ін Юре», 2004. – 536 с.

8. Трудове право України: Академ. курс: Підруч. / А.Ю. Бабаскін, Ю. В. Баранюк, С. В. Дріжчана та ін.; За заг.ред. Н. М. Хуторян. — К.: А. С. К., 2004. — 608 с.

9. Карлицький С.М. Трудове право України: Навч. посібник. – Вид. 2-е перероб. – К.: Прецедент, 2006. – 210 с.

10. Трудове право України: підручник / Ю.П. Дмитренко. – К.: Юрінком Інтер, 2009. – 624 с.




1. НА ТЕМУ- ФІЛОСОФІЯ СУДОВОГО ПРЕЦЕДЕНТУ Студентки групи ПВз41
2. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата хімічних наук Одеса ~
3. реферату- Економічний розвиток провідних країн світу 19391990 рр
4. МЕТОДИЧЕСКОЕ ПОСОБИЕ Специальность 030501 ~ Юриспруденция Квалификация Юрист Статус дисцип
5. ПЕТЕРБУРГА ЖИЛИЩНЫЙ КОМИТЕТ пл
6. Тема- Барическое поле Цель- изучение закономерностей распределения атмосферного давления и процессов в б
7. Автоматизированная система управления подготовительно раскройного производства швейной фабрики
8. Создателем считается переводчик готской Библии епископ Ульфила ок
9. Декабристы их цели и программные документы
10. Организационнопедагогические меры по внедрению ФГОС
11. на тему- ldquo;Нормування якості атмосферного повітря і наслідки його забрудненняrdquo;
12. метод означает совокупность приемов труда в какойлибо области способ достижения какойто цели
13. Экологические условия почвообразования и почвы Одесского района Омской области
14. на тему ldquo;ВОСПИТЫВАЯ ЛЮБОВЬrdquo; подготовила учитель начальных классов Жагров
15. Принципы обеспечения безопасности АС 1
16. Чорна i кольорова металургія України
17. на тему Бухгалтерский учет заработной платы и расчетов с персоналом по оплате труда в ус
18. Водопостачання каналізація раціональне використання та охорона водних ресурсів
19. первых они позволяют судить об устойчивости замкнутой системы по более простой передаточной функции систем
20. Экономике связи Экономическая характеристика отрасли связи и ее роль в информатизации общества