Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема 6 Міжнародний кредит 6

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Тема 6 Міжнародний кредит

6.1Міжнародний ринок позичкових капіталів.

6.2 Економічне значення та принципи міжнародного кредиту.

6.3 Функції міжнародного кредиту.

6.4 Основні види міжнародного кредиту.

Реферат Єврокредити

6.1 Міжнародний ринок позичкових капіталів

Міжнародний ринок позичковий капітал – це сукупність попиту і пропозиції позичальників із різних країн на позичковий капітал.

За своїм функціональним призначенням він акумулює і перерозподіляє фінансові ресурси  за допомогою посередників у всесвітньому масштабі.

Економічний зміст операції на міжнародному ринку ПК розкривається на  міжнародному грошовому ринку (гроші функціонують в якості міжнародного купівельного і платіжного засобу) і міжнародному ринку капіталу (тобто позичковий капітал виступає в якості самозрозтаючої вартості).

Операції на світовому ринку капіталів за своїм характером поділяють на комерційні – ті, що пов’язані із зовнішньою торгівлею, та фінансові (вивіз капіталу, погашення заборгованості та ін.)

Міжнародний ринок позичкового капіталу має інституціональну основу, тобто представлений рядом транснаціональних банків, міжнародних фінансових компаній, міжнародних кредитних союзів і фондових бірж.

Основні фінансові центри розташовані:

  1.  Нью-Йорк; Лондон; Цюріх; Франкфурт на Майне; Люксембург; Токіо; Сінгапур; Гонконг; Панама; «Багамські острова, Антильські острови» (зони офшору – фінансові операції не підпадають під національне регулювання).

Умови створення і функціонування міжнародних фінансових центрів:

  1.  Високий рівень розвитку даної країни;
  2.  Активна участь в міжнародній торгівлі;
  3.  Наявність дієздатності внутрішнього ринку капіталу і банківської системи;
  4.  Ліберальне і географічне положення;
  5.  Політична стабільність.

6.2 Економічне значення та принципи міжнародного кредиту

Міжнародний кредит – це економічні відносини, які виникають між кредиторами і позичальниками різних країн з приводу надання, використання та погашення позики. Кредитні відносини складаються на принципах:

  1.  повернення – кредити, які надаються, мають бути обов’язково повернені кредиторам;
  2.  терміновості – кредити надаються на певний термін;
  3.  платності – за використання кредитів необхідно платити  (відсотки за кредит);
  4.  гарантованості  - одержувач кредиту повинен мати гарантії (матеріальні і банківські гарантії);
  5.  цільовий характер – кредит надається для вирішення конкретних документально обґрунтованих задач.

Суб’єктами міжнародного кредиту виступають: держава та державні установи (міністерства), приватні фірми, комерційні банки, кредитні організації, страхові компанії, транснаціональні компанії, група держав, а також регіональні міжнародні банки розвитку, міжнародні фінансові інститути.

Фактори поширення кредитних відносин у міжнародній сфері:

  1.  інтернаціоналізація виробництва і капіталу;
  2.  активізація міжнародних економічних звязків;
  3.  зміцнення позицій ТНК;
  4.  НТР, досягнення у сфері комунікаційних технологій.

6.3 Функції міжнародного кредиту

Функції міжнародного кредиту:

  1.  забезпечення перерозподілу між країнами фінансових і матеріальних ресурсів, що сприяє їх ефективному використанню;
  2.  збільшення нагромадження в межах всього світового господарства за рахунок використання  тимчасово вільних грошових коштів одних країн для фінансування капіталовкладень в інших країнах;
  3.  прискорення реалізації товарів у світовому масштабі.

У розвитку світового господарства міжнародний кредит відіграє важливу роль, сприяючи розвитку продуктивних сил та розширенню масштабів торгівлі. Водночас він може призводити і до негативних наслідків, надмірне залучення міжнародних кредитів та їх неефективне використання підриває платоспроможність позичальників внаслідок сплати величезних відсотків за кредит. Зовнішня заборгованість для багатьох країн стала причиною призупинення їх економічного зростання.

6.4 Основні види міжнародного кредиту

Різноманітність форм та видів міжнародного кредиту в найбільш загальних рисах можна класифікувати за кількома головними ознаками, які характеризують окремі сторони кредитних відносин.

Форми міжнародного кредиту:

І. За цільовим призначенням:

 1. Зв’язані кредити – надаються на конкретні цілі, обумовлені в кредитній угоді. Вони можуть бути:

  1.  комерційні – які надаються для закупівлі певних видів товарів і послуг;
  2.  інвестиційні – для будівництва конкретних об’єктів, погашення заборгованості, придбання цінних паперів;
  3.  проміжкові  для змішаних форм  вивезення капіталів, товарів і послуг, наприклад, у вигляді виконання підрядних робіт (інжиніринг).

2. Фінансові кредити – це кредити, які не мають цільового призначення і можуть використовуватися позичальниками на будь-які цілі.

ІІ. За джерелами:

  1.  Внутрішні кредити – це кредити, що надаються національними суб’єктами для здійснення зовнішньоекономічної діяльності іншим національним суб’єктам.
  2.  Іноземні (зовнішні) кредити – це кредити, що надаються іноземними кредиторами національним позичальникам для здійснення зовнішньоекономічних операцій.
  3.  Змішані кредити – це кредити як внутрішнього, так і зовнішнього походження.

ІІІ. За формою кредитування:

  1.  Товарні кредити – міжнародні кредити, що надаються експортерами своїм покупцям у товарній формі з умовою майбутнього покриття платежем у грошовій чи іншій товарній формі.
  2.  Валютні (грошові) кредити – кредити, надані у грошовій формі: у національній або іноземній валюті.

ІV. За формою забезпечення:

  1.  Забезпечені кредити – кредити, забезпечені нерухомістю, товарами, документами, цінними паперами, золотом та іншими цінностями як заставою.
  2.  Бланкові кредити – кредити, надані просто під зобов’язання  боржника вчасно погасити, документом при цьому виступає соло-вексель з одним підписом позичальника. Різновидами  бланкових кредитів є контокорент та овердрафт.
  3.  За строками:
  4.  Надстрокові – добові, тижневі, до трьох місяців.
  5.  Короткострокові – до 1 року.
  6.  Середньострокові – від 1 до 5 років.
  7.  Довгострокові – понад 5-7 років.
  8.   За валютою позики:
  9.  у валюті країни-позичальника;
  10.  у валюті країни-кредитора;
  11.  у валюті третьої країни;
  12.  у міжнародній грошовій одиниці (СПЗ, ЕКЮ та ін.).

VII. За формою надання розрізняють:

  1.  Фінансові (готівкові) кредити – зараховуються на рахунок боржника та надходять в його розпорядження;
  2.  Акцептні кредити – застосовуються у формі акцепта тратти імпортером або банком;
  3.  Депозитні сертифікати – документи, які свідчать про вкладення грошових коштів, поміщення їх на депозитний рахунок у банк під оголошену ставку відсотка;
  4.  Облігаційні позики та ін.

VIIІ.За кредиторами:

  1.  Приватні кредити – надаються приватними особами.
  2.  Фірмові (комерційні) кредити – кредити, що надаються фірмами.
  3.  Банківські кредити – кредити, які надаються банками, іноді посередниками (брокерами).
  4.  Урядові (державні) кредити – кредити, надані урядовими установами від імені держави.
  5.  Кредити міжнародних фінансових кредитних організацій.
  6.  Змішані кредити – в яких беруть участь приватні підприємства та держава, державні та міжнародні установи.
  7.  Фірмовий (комерційний) кредит є позичкою, яка надається експортером однієї країни імпортеру іншої у вигляді відстрочки платежу, або, іншими словами, це не що інше, як комерційний кредит у зовнішній торгівлі. Фірмовий кредит, строки якого коливаються в межах від 1 до 7 років, має декілька різновидів: вексельний кредит; аванс покупця; кредит за відкритим рахунком. Частіше всього фірмові кредити реалізують з допомогою векселя або за відкритим рахунком.

По суті, міжнародні кредити, які надаються у валюті, це форма трансформації комерційного кредиту у банківський, внаслідок якої експортер отримує ряд переваг. Насамперед, прискорюється одержання ним коштів за товар, що експортовано, а значить і обіг всього капіталу. Експортер звільняється від ризику неплатежу та валютного ризику, а також ризику, повязаного з коливанням ставок відсотків. Спрощується баланс підприємства за рахунок часткового звільнення від дебіторської заборгованості.

Єврокредити – кредити, що надаються у валюті, яка є іноземною для банку - євровалюті, єврокредити видаються на євроринку. Цей ринок вільний від національної системи державного регулювання, його особливістю є пільговий (реєстраційний, податковий, валютний) режим для банківських операцій.

Єврокредити, як правило, надаються на умовах “рол овер” (роловерний кредит) на строк 5-10 років. Весь договірний строк ділиться на періоди по 3-6 місяців, а тверда відсоткова ставка встановлюється лише для першого періоду. Для кожного наступного вона коректується з врахуванням зміни цін та валютних курсів на міжнародному грошову ринку. До основних форм роловерного кредиту відносять: роловерні європозики, відновлювані роловерні кредити та роловер-стенд-бай єврокредити (роловерний кредит підтримки).

В міжнародному кредитуванні широко застосовуються синдиковані кредити, які надаються декількома банками одному позичальнику. Створення синдикату банків дозволяє обєднати ресурси його учасників для проведення великих кредитних операцій. Обсяги синдикованого кредиту, як правило, сягають декількох мільярдів доларів, а строки досить тривалі – в середньому 7-10 років. Такі умови кредитування дозволяють з одного боку, зібрати таку суму кредиту, яка не під силу одному банку, а з іншого - розподілити кредитний ризик між всіма його учасниками пропорційно їхньої частки в сумі кредиту.




1. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата політичних наук Льві1
2. Температура
3. Организация, нормирование и оплата труда на предприятии КФХ ИП Евдокимов
4. Курсовая работа- Годівля та утримання корів
5. от 40000 Пазл 252 эл
6. Журавель предлагает выгодное партнерство гарантирующее высокое качество и комфорт комплексного обслужив
7. Понятие науки. Проблема генезиса науки и ее историческая динамика Наука ~ это специфическая форма познав
8. і Меншік ~ндіріс ~орлар затты~ ж~не рухани игіліктерді иелену ж~ніндегі ~атынастарды~ шарттарын білдіре
9. БЕЛГОРОДСКИЙ РАЙОН ПОСЕЛКОВОЕ СОБРАНИЕ ГОРОДСКОГО ПОСЕЛЕНИЯ ПОСЕЛОК РАЗУМНОЕ ТРЕТЬЕГО СОЗЫВА
10. Строгино
11. Социальная адаптация детей к ДОУ
12. ТУРАГЕНТСТВО МИР ВОКРУГ НАС Выходные в Карпатах
13. О третьем прошении молитвы Отче наш Мы рассматриваем подробно молитву Отче наш1
14. Об образовании в Российской Федерации1
15. Уральский федеральный университет имени первого Президента России Б1
16. Тема код по кодиф
17.  Хронический одонтогенный остеомиелит нижней челюсти слева
18. в одном флаконе Стоп А где же Я Янастоящая Я со своими желаниями потребностями и капризами В погоне
19. Планировка цеха по пошиву одежды по заказам населени
20. Тема- итоговый по разделу Микроэкономика Тест 1- Выберите наиболее полное и корректное определение п