Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Луганськтепловоз найбільший український виробник вантажних магістральних тепловозів дизель поїзді

Работа добавлена на сайт samzan.net:


58

ВСТУП

ПАТ «Луганськтепловоз» - найбільший український виробник вантажних магістральних тепловозів, дизель - поїздів з локомотивною тягою, електропоїздів постійного і змінного струму. Підприємство «Луганськтепловоз» засновано в 1896 р. Це одне з найбільших підприємств в Україні з виробництва залізничних тягових транспортних засобів. Довгий час воно було єдиним підприємством в СРСР з виробництва вантажних магістральних тепловозів для потреб МПС, поставлялися також тепловози на експорт. За свою вікову історію заводу пройшов шлях від паровозобудівного заводу до великого локомотивобудівних підприємства світу. Продукція заводу, завдяки високої експлуатаційної надійності, завоювала визнання споживачів у багатьох країнах світу. Успішне освоєння нових ринків збуту обумовлено високою якістю і помірними цінами на вироблену продукцію.

Метою виробничої практики є оволодіння сучасними методами ведення бізнесу, розрахунково -аналітичними операціями, процедурами та технічними засобами управління у сфері зовнішньоекономічної діяльності, різноманітними прийомами, методами, технологіями, що використовуються у сфері науково-дослідної та педагогічної діяльності. У перебігу проходження практики на основі отриманих при навчанні знань формуються професійні вміння та навички для підготовки і прийняття відповідних організаційно -економічних рішень в реальних умовах функціонування господарських та управлінських структур, розвиваються потреби в постійному підвищенні інтелектуального потенціалу і творчих здібностей студентів, формуються професійні вміння та навички проведення практичних і семінарських занять, консультування, здійснення поточної атестації тощо.

Головні завдання виробничої практики студентів полягають у:

- систематизації теоретичних знань, отриманих під час навчання відповідно до вимог практичної діяльності;

- Оволодінні сучасними методами аналізу та оцінки стану зовнішньоекономічної діяльності в науково- технічної, виробничої, торгової, інвестиційно-фінансової та інших сферах;

- Засвоєнні інструментарію регулювання зовнішньоекономічної діяльності на різних рівнях управління;

- Засвоєнні дидактичних методів та інтенсивних технологій викладання з урахуванням специфіки дисциплін.

Відповідно до мети та завдань виробнича практика йде по двох об'єктах, обраних за бази практики:

- ПАТ «Луганськтепловоз»;

- Кафедра менеджменту ЗЕД.

Базою проходження економічної практики є ВАТ "Холдингова компанія»Луганськтепловоз» (розташована за адресою 91005, м. Луганськ, вул. Фрунзе, 107 ) у відділі управління матеріально - технічним постачанням. Керівником даного відділення є Болдарев Олег Григорович.


РОЗДІЛ 1. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПАТ « Луганськтепловоз»

1.1Статус та статут ПАТ «Луганськтепловоз»

  Публічне акціонерне товариство «Луганськтепловоз» - найбільший на Україні і в Східній Європі виробник тягового рухомого складу для залізниць, який заснований в 1896 році. Виробництво продукції засноване на базі власних конструкторсько - технологічних розробок. Основні напрямки діяльності підприємства: проектування, промислове виробництво і сервісне обслуговування вантажних, пасажирських і маневрових тепловозів, вантажних електровозів постійного і змінного струму, приміських дизель- та електропоїздів постійного і змінного струму, а також запасних вузлів і агрегатів до них.

Згідно зі Статутом підприємства, юридична адреса Україна, 91005, м.Луганськ, вул. Фрунзе, 107.

Основною метою діяльності Луганськтепловоз є організація ефективної господарської діяльності для отримання прибутку.

 Предметом діяльності підприємства є :

- Виробництво залізничних локомотивів і рухомого складу;

- Ремонт і технічне обслуговування інших транспортних засобів, машин та устаткування промислового значення;

- Виробництво інструментів;

- Механічна обробка металевих виробів, їх ремонт та технічне обслуговування;

- Виробництво металообробних машин, верстатів, машин і верстатів для добувної промисловості та будівництва;

- Встановлення та монтаж машин і устаткування, демонтаж;

- Виробництво чавуну, сталі та феросплавів;

- Технічні випробування та дослідження;

- Фінансовий лізинг;

- Збір безпечних і небезпечних відходів, а також їх обробка та видалення;

- Будівництво житлових і нежитлових будівель, трубопроводів, споруд електропостачання та телекомунікацій;

- Роздрібна торгівля залізними виробами, будівельними матеріалами та санітарно - технічним виробами в спеціалізованих магазинах;

- Оптова торгівля твердим, рідким, газоподібним паливом і подібними продуктами, металами та металевими рудами, деревиною та будівельними матеріалами, а також верстатами, машинами та устаткуванням ;

- Роздрібна торгівля текстильними товарами в спеціалізованих магазинах ;

- Загальна прибирання будинків та інша діяльність з прибирання будинків і промислових об'єктів;

- Виробництво інших виробів з пластмас;

- Виконання робіт підвищеної небезпеки, а саме: зберігання балонів зі стисненими, зрідженими, інертними, вибухонебезпечними газами (кисень, вуглекислота, аргон, пропан - бутан, ацетилен ) їх заповнення та ремонт і експлуатацію устаткування підвищеної небезпеки, а саме: експлуатація посудин, що працюють під тиском понад 0,05 МПа (балонів ), яка на момент експертизи знаходиться на балансі підприємства;

- Виконання робіт підвищеної небезпеки: випробування електрообладнання електричних станцій і мереж, технологічного електрообладнання напругою понад 1000 В;

- Експертне обстеження (технічна діагностика ) вантажопідіймальних кранів і інші.

У Статуті підприємства вказані засновники і акціонери. Відповідно до даного документа, засновником є держава в особі Фонду державного майна України, ідентифікаційний код 00032945, адреса: 01133, м. Київ, вул.Кутузова, 18 /9.

Акціонерами Луганськтепловоз є фізичні та юридичні, які набули право власності на акції Товариства в процесі приватизації, придбання акцій на фондовому (вторинному) ринку або додаткових емісій. Суспільство має забезпечувати захист прав, законних інтересів акціонерів та рівне ставлення до всіх акціонерів незалежно від кількості акцій, якими володіє акціонер, та інших факторів.

Акціонери Товариства мають право : участь в управлінні Товариством особисто або через представника; отримання дивідендів; отримання у разі ліквідації Товариства частина його майна або вартості частини майна Товариства.

Власник простих акцій має право вимагати здійснення обов'язкового викупу Товариством належних йому голосуючих акцій, якщо він зареєструвався для участі у загальних зборах та голосував проти прийняття загальними зборами рішення про : злиття, приєднання, поділ, перетворення, виділ Товариства, зміну його типу з публічного на приватне; вчинення Товариством великої угоди; зміна розміру статутного капіталу; власник простих акцій має переважне право на придбання розміщених. Товариством простих акцій пропорційно частці належних йому простих акцій у загальній кількості простих акцій.

Управління Публічним акціонерним товариством здійснюють: Вищий орган Товариства - загальні збори акціонерів, Наглядова рада, Одноосібний Виконавчий орган Товариства - Генеральний директор, Ревізійна комісія. У таблиці 1.1 представлено опис повноважень органів управління ПАТ «Луганськтепловоз».

Таблиця 1.1

Склад та повноваження органів управління ПАТ «Луганськтепловоз»

Назва органа

управління

Повноваження органів управління

загальні збори

акціонерів

Внесення змін до Статуту Товариства; прийняття рішення про анулювання викуплених акцій, про зміну типу Товариства, про розміщення акцій, про збільшення статутного капіталу Товариства, про зменшення статутного капіталу Товариства, про дроблення або консолідацію акцій; затвердження річного звіту Товариства ; розподіл прибутку і збитків Товариства, з урахуванням вимог, передбачених законом;

прийняття рішення про викуп Товариством розміщених ним акцій, про форму існування акцій ;

обрання членів Наглядової ради, Ревізійної комісії, членів Рахункової комісії; прийняття рішення про припинення повноважень членів Наглядової ради; затвердження висновків

Ревізійної комісії.

ухвалення рішення про виділення і припинення Товариства; прийняття рішення за наслідками розгляду звіту Наглядової ради, звіту Ревізійної комісії та звіту Генерального директора.

обрання комісії з припинення Товариства.

Наглядова рада

Наглядова рада Товариства є органом, що здійснює захист прав акціонерів Товариства, і в межах компетенції, визначеної Статутом та законодавством, контролює та регулює діяльність Генерального директора.

До виключної компетенції Наглядової ради належить:

затвердження внутрішніх положень; підготовка порядку денного загальних зборів, прийняття рішення про дату їх проведення та про включення пропозицій до порядку денного, крім скликання акціонерами позачергових загальних зборів; прийняття рішення про продаж раніше викуплених товариством акцій за ціною не нижче її ринкової вартості; обрання та припинення повноважень Генерального директора; вирішення питань про участь Товариства у промислово -фінансових групах та інших об'єднаннях, про заснування інших юридичних осіб; вирішення питань, передбачених законодавством у разі злиття, приєднання, поділу, виділення або перетворення Товариства; надання рекомендацій Вищому органу щодо визначення розміру дивідендів товариства; затвердження виробничої програми товариства (плану виробництва продукції по основній номенклатурі ); твердження стратегічного плану товариства; затвердження бізнес - плану товариства та стратегій розвитку, інвестиційної програми та інше прописане в Статуті ПАТ «Луганськтепловоз».

Виконавчий орган

Виконавчим органом Товариства є Генеральний директор. Права та обов'язки Генерального директора Товариства визначаються чинним законодавством, цим Статутом, а також контрактом, який з ним договору. Генеральний директор, свої рішення приймає особисто. Такі рішення оформляються шляхом видачі письмових наказів, розпоряджень, укладанням відповідних угод, контрактів, договорів і т.д. Строк повноважень Генерального директора визначається Наглядовою радою при його обранні. До компетенції Генерального директора належить вирішення всіх питань, пов'язаних з керівництвом поточною діяльністю Товариства, за винятком питань, що відносяться до виключної компетенції Вищого органу та Спостережної ради.

 У разі неможливості Генеральним директором здійснювати свої повноваження, ці повноваження здійснюються призначеною ним особою, шляхом видання відповідного наказу.

Ревізійна комісія

Голова Ревізійної комісії обирається членами Ревізійної комісії з їх числа простою більшістю голосів від кількісного складу Ревізійної комісії. Ревізійна комісія підзвітна Вищому органу Товариства. Матеріали перевірок Ревізійна комісія надає Вищому органу Товариства та Наглядовій раді Товариства. Має право залучати до своєї діяльності експертів, аудиторів або аудиторські фірми. Витрати, пов'язані з оплатою послуг експертів, аудиторів або аудиторських фірм здійснюються за рахунок Товариства.

Ревізійна комісія має право: одержувати від органів управління, його підрозділів і служб, посадових осіб необхідні матеріали, бухгалтерські та інші документи протягом 3 днів після їх письмового запиту; вимагати скликання засідань Наглядової ради, звертатися до Парламенту у випадках, коли виявлені порушення в фінансово-господарської діяльності вимагають рішення відповідних органів управління Товариства; вимагати від посадових осіб Товариства пояснень з питань, що належать до повноважень Ревізійної комісії; отримувати, розглядати звіти аудиторів; брати участь з правом дорадчого голосу в засіданнях Наглядової ради Товариства.

Обов'язки Ревізійної комісії: проводити перевірки річної, а в разі необхідності за дорученням Наглядової ради Товариства - квартальної фінансової звітності Товариства; складати висновки за результатами перевірок річної фінансової звітності; своєчасно доводити до відома Вищого органу, Наглядової ради, Генерального директора Товариства результати проведених перевірок і ревізій у формі звітів, доповідних, повідомлень на засіданнях органів управління.

Наглядова рада складається з 7 осіб, які обираються строком на 3 роки. Члени Наглядової ради обираються з числа фізичних осіб, які мають повну дієздатність і / або з числа юридичних осіб - акціонерів. Член Наглядової ради - юридична особа може мати необмежену кількість представників у Наглядовій раді. Порядок діяльності представника акціонера у наглядовій раді визначається самим акціонером.

Голова та члени Наглядової ради є посадовими особами Товариства і несуть відповідальність в межах своїх повноважень. Одне і те ж особа може обиратися до складу Наглядової ради неодноразово. Будь член Наглядової ради, який є представником акціонера може бути відкликаний за рішенням цього акціонера. Голова та члени Наглядової ради Товариства не можуть одночасно Генеральним директором чи головою або членом Ревізійної комісії Товариства.

Ревізійна комісія складається з 3 членів, які обираються Вищим органом Товариства строком на 3 роки з числа фізичних осіб, які мають цивільну дієздатність. Голова Ревізійної комісії обирається членами Ревізійної комісії з їх числа простою більшістю голосів від кількісного складу Ревізійної комісії.

    Перевірка фінансово - господарської діяльності Товариства, його дочірніх підприємств, філій та представництв проводиться Ревізійною комісією. Перевірки здійснюються за дорученням Вищого органу Товариства, Наглядової ради, з власної ініціативи Ревізійної комісії Товариства або на вимогу акціонерів, які володіють у сукупності більш як 10 відсотками голосів.

Не можуть бути членами Ревізійної комісії : член Наглядової ради, генеральний директор, особа, яка не має повної цивільної дієздатності, члени інших органів Товариства.

1.2 Види діяльності, спеціалізація, організаційна структура підприємства 

ПАТ "Луганськтепловоз" входить до складу компанії «Трансмашхолдинг» - найбільша в Росії компанія в галузі транспортного машинобудування. Підприємство виробляє магістральні та промислові електровози, магістральні та маневрові тепловози, вантажні та пасажирські вагони, вагони електропоїздів і метро, вагонне литво, тепловозні та суднові дизелі, дизель- генератори, комплектуючі для залізничного рухомого складу та міського рейкового транспорту, а також здійснюють ремонт і сервісне обслуговування раніше випущеної продукції. Згідно з цим, "Луганськтепловоз" має таку галузеву приналежність, яка представлена в табл.1.2.

Таблиця 1.2

Код ОКЗЕД

Розшифровка

51.19

Діяльність агентів з оптової торгівлі

51.70

універсальним асортиментом товарів

52.12

інша оптова торгівля

52.48

інша роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах

52.61

інша роздрібна торгівля у спеціалізованих магазинах

52.63

роздрібна торгівля по замовленнях

63.11

інша роздрібна торгівля поза магазинами

63.40

транспортна обробка вантажів

65.23

організація перевезень вантажів

50.20

Фінансове посередництво, не включаючи інші угруповання

50.30

технічне обслуговування та ремонт автотранспортних засобів

74.13

торгівля деталями, вузлами, приладдям

дослідження ринку і виявлення спільної думки

74.14

консультування з питань комерційної діяльності та управління

74.84

надання інших послуг

Основні види діяльності ПАТ « Луганськтепловоз»:

- Виробництво залізничного рухомого складу ;

- Ремонт і технічне обслуговування залізничного рухомого складу;

- Інші види оптової торгівлі.

Основним напрямом компанії у зовнішньоекономічній діяльності була участь у тендерних торгах на поставку нових локомотивів і проведення модернізації локомотивів, раніше поставляються в країнах близького сходу (Сирії, Іраку, Ірану). Тендер на поставку 30 локомотивів для залізниць Іраку на суму 28500000 доларів США Луганськтепловоз виграний.

Основними формами розрахунку, що застосовуються на підприємстві, є: акредитив і передоплата. Найбільш поширена форма акредитив, передоплата зустрічається рідше. Як правило, передоплата буває за кілька днів до поставки і передоплата замовлення на значно більший термін - у вигляді авансу для виконання замовлення. Передоплата може бути розбита на частини, наприклад : 20% передоплата, а інший платіж, після отримання товару. Такий механізм ділить ризики Постачальника і Покупця.

Найбільш поширеними договорами, використовує ДП " ТрансМашІнвест " у своїй діяльності є, перш за все договір купівлі -продажу займаючи при цьому 70 % від загальної кількості, здійснюваних угод. Потім слід лізинг (як фінансовий так і оперативний ), в основному в Іран і Ірак. Крім цього також застосовується договір на надання послуг, наприклад модернізація раніше поставлених тепловозів.

Основними напрямками зовнішньоекономічної діяльності фірми є, по-перше, продаж запчастин до тепловозів, поставлені раніше в країни: Німеччина, Угорщина, Чехія, країни Балтії, Куба, Монголія, Північна Корея, Сирія, Єгипет та ін. В даний момент ДП " Трансмашінвест " поставляє поворотні кола до Естонії (ВАТ " Естонські залізниці"), також проводяться торги на постачання поворотних кіл і запасних частин до Сирії (" Сирійські залізниці" ). У Литві здійснюється тендер на постачання 58 секцій тепловозів. Разом з " Катерпілер " (США) і " Цеппілін " (Німеччина) проводиться тендер на модернізацію і постачання нових тепловозів. Здійснюється постійна співпраця з країнами Близького Сходу: укладений контракт на поставку 30 нових тепловозів до Іраку, в Іран поставляються запасні частини і 12 секцій тепловозів знаходяться в лізингу. Крім цього, продукція широко відома і користується попитом і в Росії, в даний час в Росії функціонують нові трамваї, випущені ПАТ «Луганськтепловоз».

Перелік структурних підрозділів ПАТ « Луганськтепловоз»:

ЦЕНТРИ : інженерно - сервісний центр « Лугтранспорт », інженерно - виробничий центр « Полімер», центр розвитку суспільства, виробничо - комерційний центр « інструментальний виробництво».

УПРАВЛІННЯ : бухгалтерського обліку та звітності, виробниче, матеріально - технічного постачання, маркетингу та збуту, з організації та оплати праці.

ВІДДІЛИ ТА СЛУЖБИ : центральне технологічне бюро, центральне конструкторське бюро, центральна заводська лабораторія, відділ автоматизації та механізації виробничих процесів, відділ головного механіка, відділ будов, відділ охорони навколишнього середовища, відділ стандартизації та сертифікації, відділ головного метролога, відділ технічного контролю, відділ головного енергетик, охорони праці, планово - економічний відділ, відділ корпоративного управління, фінансовий відділ, контрольна група, відділ кадрів, відділ підготовки кадрів, адміністративно - господарський відділ, юридичний відділ, група по роботі з конфіденційною інформацією, яка є власністю держави, загін пожежної охорони, транспортний відділ, відділ побутових об'єктів, медико - санітарна частина, загін охорони, група економічної безпеки, група з обліку запасів, ревізійна група, група з надзвичайних ситуацій, відділ інформаційних технологій.

У суспільстві існує 2 дочірніх підприємств з правами юридичних осіб, а саме:

- ДП « Точліт » (наказ ФДМУ № 34 - ГАО від 01.10.1996 р.);

- ДП « Трансмашінвест » (наказ ФДМУ № 5 ДАТ від 18.12.1995 р.).

ДП " Точліт " - підприємство з виробництва точного сталевого лиття, чавунного, кольорового лиття, виконанню робіт з термічної обробки деталей.

Місцезнаходження - м. Луганськ, вул. Фрунзе, 107.

Частка майна товариства у статутному фонді становить -100%. Кількість працюючих - 108 осіб.

ДП " Трансмашiнвест " створений для торгово - комерційної діяльності. Місцезнаходження - м. Луганськ, вул. Фрунзе, 107.

Частка майна в статутному фонді - 100%.

 Кількість працюючих - 151 осіб.

У суспільстві філій, представництв та інших відокремлених структурних підрозділів немає.

1.3 Внутрішнє та зовнішнє середовище, основні соціально - економічні та фінансові показники діяльності та діяльності сфери ЗЕД

Зовнішнє середовище підприємства складається з постачальників, конкурентів, споживачів, акціонерів, урядових органів, місцевих органів.

З опису бізнесу ПАТ «Луганськтепловоз», можна простежити основних конкурентів, які представлені в табл.1.3.

Таблиця 1.3

Конкуренти ПАТ «Луганськтепловоз»

Наіменування конкурента

Ступінь конкуренции

Страна походження конкурента

Незначительное влияние

Среднее влияние

Значительное влияние

Тепловози

ОАО  «ХК «Коломенский завод»

Х

Росія

ОАО «Брянский  машинобудівельний завод»

Х

Росія

ОАО «Людиновський тепловозобудівельний завод»

Х

Росія

ОАО «Муромтепловоз»

Х

Росія

ОАО «Камбарский машинобудівельний завод» (Удмуртія)

Х

Росія

Электро-поїзда

ЗАО Група Синара

Х

Росія

ЗАО «Торжокский вагонобудівельний завод»

Х

Росія

ОАО «Демеховський машинобудівельний завод»

Х

Росія

ОАО «Ріжский вагонобудівельний завод»

Х

Латвія

ПАО «Крюківский вагонобудівельний завод»

Х

Україна

Дизель-поїда

ОАО «Тверский вагонобудівельний завод»

Росія

ОАО «Рижский вагонобудівельний завод»

Х

Латвія

ОАО «Торжокский вагонобудівельний завод»

Х

Росія

ОАО «Демеховский машинобудівельний завод»

Х

Росія

Електровози

ДП НВП «Электровозостроїння»

Х

Україна

ТОВ ПК «Новочеркаский электровозобудівельний завод”

Х

Росія

ЗАО  Група Синара

Х

Росія

У табл. 3 представлені всі конкуренти підприємства на 2012год, які займаються виробництвом рухомого складу залізниць. З усіх перерахованих вище найбільш серйозним конкурентом є General Electric. Також з таблиці видно, що найбільший вплив з боку конкурентів на підприємство надають ВАТ « Брянський машинобудівний завод», ВАТ « ХК« Коломенський завод », ЗАТ« Торжокский вагонобудівний завод », ВАТ« Демеховскій машинобудівний завод », ВАТ « Ризький вагонобудівний завод », ВАТ « Торжокский вагонобудівний завод», ДП НВП « Електровозобудування », ТОВ ПК « Новочеркаск електровозобудівний завод».

ПАТ «Луганськтепловоз» має велике число постачальників з різних країн. Велика частка яких знаходиться переважно в Російській Федерації. Більш детальна інформація про розподіл основних постачальників в регіонах України і зарубіжних країн представлена в табл.1.4.

Таблиця 1.4

Інформація про розподілу постачальників в регіонах України і зарубіжних країнах за 2012 г

Наименування продукции

Срьєва база

Доля в загальному обємі плану 2012 г

%

тыс.грн

Металопрокат

Україна

93,73

6,27

16538,1

1107,2

Сталь сортовая

конструкційна

Україна

99,85

0,15

6044,88

9,29

Аллюмінієвий прокат

Україна

100

8182,5

Кабельная продукція

Україна

100

13864,4

Важке электрооборудування

Україна

Росія

71,91

28,09

96876,1

37841,1

Дизеля

Росія

США

57,57

42,43

7150,7

5271,27

Електродвигателі

Україна

Росія

70,91

29,09

13403,12

5500,6

Электрооборудование для электровоза 2ЭЛ5

Росія

100

4680,7

Тормозне оборудование

Україна

Росія

7,79

92,21

325,75

3852,97

Контактори, релє

Україна

Росія

100

0

1899,4

-

Гумово-технічні вироби

Україна

Росія

86,55

13,45

1111,5

172,75

Інше комплектуюче

Україна

Росія

78,13

21,87

90164,7

25238,3

Інформація про сировинну базу та основні характеристики споживачів і розподіл споживачів за регіонами України та на зовнішніх ринках представлена ​​в табл.1.5.

Таблиця 1.5

Інформація про сировинну базу та основні характеристики споживачів і розподіл споживачів за регіонами України та на зовнішніх ринка

Наіменування продукції

Доля в загальному обємі реалізації, %

Україна

Страни СНГ і Балтії

Страни дальнього зарубіжжя

Тепловози магистральні

-

93,7

-

Дизель-поїзди

4,1

-

-

Запасні частини к тяговому железнодорожньому транспорту

0,4

0,41

0,6

Друга продукція і работи

0,72

0,07

-

Всього

5,22

94,18

0,6

Таким чином, ПАТ «Луганськтепловоз» вже більше 115 років на ринку тягового рухомого складу залізниць. На сьогоднішньому етапі, підприємство є возрождающимся після важких кризових ситуацій. Керівництво займається оновленням обладнання, поліпшення якості продукції, збільшення офіційного працевлаштування і розвивають ефективну стратегію зовнішньоекономічної діяльності.

Коефіцієнти фінансово-економічної діяльності представлені в табл.1.6.

Таблиця 1.6

Коефіцієнти фінансово-економічної діяльності

Наименування

2010г.

2011г.

2012г.

1. Ліквідность підприємства

коэфіціент покриття

0,734

0,76

0,893

коэфіціент быстрой ліквідності

0,278

0,57

0,48

коэфіціент абсолютной ліквідності

0,004

0,033

0,084

2. Платежеспроможність підприємства:

коэфіціент автономії

0,022

0,432

0,381

коэфіціент фінансування

0,021

1,312

1,626

Коефіціент забезпечення оборотных активів собственными средствами

0,44

0,24

0,107

коэфіціент финансовой зависимости

27,59

2,312

2,626

3. Ділова активність підприємства:

коефіціент оборотности активів

1,286

1,910

1,197

срок погашення дебіторскої заборгованості (днів)

34

37

71

срок погашення кредиторскої заборгованості (днів)

52

120

108

Коефіцієнти ліквідності становлять інтерес не тільки для керівництва підприємства, але і для зовнішніх суб'єктів аналізу:

коефіцієнт поточної ліквідності - для інвесторів;

коефіцієнт абсолютної ліквідності - для постачальників сировини і матеріалів;

коефіцієнт швидкої ліквідності - для банків.

Таким чином, проаналізувавши дані з табл. 1.6, можна зробити висновок про те, що в середньому підприємство за останні три роки має позитивну динаміку. Так коефіцієнт абсолютної ліквідності показує, що в 2012 році 0,084 частка короткострокових боргових зобов'язань може бути покрита за рахунок грошових коштів та їх еквівалентів у вигляді ринкових цінних паперів і депозитів. Коефіцієнт покриття в 2012 р. вище ніж у попередніх. Але значення 0,893 означає, що існує до цих пір високий фінансовий ризик, пов'язаний з тим, що підприємство не в змозі стабільно оплачувати за поточними рахунками. Показники платоспроможності та ділової активності підприємства також мають позитивну динаміку.

Також доцільно розрахувати рентабельність активів, власного капіталу і продажів, а також коефіцієнти фінансової незалежності. Необхідні значення для розрахунку коефіцієнтів відображені в балансі підприємства.

Таблиця 1.7

Перелік показників оцінки та аналізу прибутку підприємства

Назва коефіцієнта

Наименование показателей

Значення

показників

ис.грн.)

Значення

полученого

результату

2011 г

2012 г

2011 г

2012 г

рентабельність активів

Чистий прибуток підприємства

15458

38724

0,009

0,0296

Загальна сума активів підприємства

1612758

1308004

Рентабельність власного капіталу

Чистий прибуток підприємства

15458

38724

0,0251

0,067

Сума власного капіталу підприємства

614095

575371

Рентабельність продаж

Прибуток від операційної діяльності підприємства

56300

148746

0,032

0,085

Чистий дохід від реалізації продукції

1724398

1731475

Коефіціент фінансової незалежності

Сума власного капіталу підприємства

614095

575371

0,38

0,439

Загальна сума капіталу підприємства

1612758

1308004

Коефіціент фінансового ризику

Сума довгострокового позикового капіталу

112394

101576

1,04

1,38

Поточні зобов'язання

368642

383765

Сума власного капіталу підприємства

614095

575371

Коефіціент довгострокової фінансової незалежності

Сума власного капіталу

614095

575371

0,267

0,271

Сума довгострокового позикового капіталу

112394

101576

Загальна сума капіталу підприємства

575371

614095

Аналізуючи отримані результати в табл.1.7, можна зробити висновок, що рентабельність активів в 2012 році збільшилася. Це говорить про те, що підприємство отримує 30 грн прибутку з 1000 грн витрат на майно підприємства.

Рентабельність власного капіталу також збільшилася, і склала 6,73 %. Це свідчить про те, що зросла ефективність використання капіталу, який належить власності підприємства.

Рентабельність продажів показує що в 2012 році сума доходу з 1000 грн проданої продукції збільшилася на на 53 грн, і склала 85 грн.

Значення коефіцієнта фінансової незалежності в 2012 і 2011 році брав значення 0,439 і 0,38 відповідно. Це дозволяє зробити висновок, що капітал підприємства здебільшого сформований за рахунок залучених коштів. Більш в останній рік показник зріс на 0,059, що показує збільшення частки позикових коштів, наслідком чого є зниження фінансової незалежності.

Коефіцієнт фінансового ризику показує, що 380 грн залучених коштів припадає на кожну одиницю власних коштів. Це говорить про посилення залежності від зовнішніх інвесторів і кредиторів, а саме про зниження фінансової стійкості.

Отримане значення коефіцієнта довгострокової фінансової незалежності свідчить про залежність підприємства від сторонніх кредитів і не спроможності самостійно відповідати за своїми зобов'язаннями.

Таким чином, узагальнюючи отримані результати можна говорити про те, що показники рентабельності покращилися за останній рік. Оцінюючи фінансову незалежність підприємства, важливо відзначити, що всі показники погіршилися. На даному етапі підприємство ще має довгострокові кредити, і знаходиться в залежності від позикових коштів

1.4 Організація праці та організація охорони праці

ПАТ «Луганськтепловоз» завжди піклувалася про свій персоналії і до кадрового питання приділялося багато часу. На сьогоднішній день, кадрова програма емітента спрямована на забезпечення рівня кваліфікації її працівників операційним потребам емітента, підготовка та перепідготовка персоналу здійснюється за рахунок суспільства при переході на виробництво нової продукції, на нову технологію і методи організації виробництва і управління. Таким чином, динаміка руху працівників за останні три роки представлена в табл.1.8.

Таблиця 1.1

Кількість працівників та їх динаміка з 2009-2012 року

Показники

середньооблікова чисельність

штатних працівників

Середня чисельність

працівників,

працювали за

сумісництвом

Середня чисельність

позаштатних працівників та

осіб, які працюють за

сумісництвом

Чисельності працівників,

працюють на ум. неповного робочого часу

Чисельность працівників,

працюють на ум. зміна графіка робочого часу

Фонд оплати праці

(тис.грн)

2009 г

7435

170

-

6100

-

101239,1

2010 г

5951

110

18

60

367

132541,7

результат

-1484

-60

+18

-6040

+367

+31302,6

2011 г

5964

176

49

3070

526

182171,3

результат

+13

+66

+31

+3010

+179

+49629,6

2012 г

5786

98

41

121

475

255428,6

результат

-178

-78

-8

-2949

-51

+73257,3

З табл.1.8 чітко видно, що по всіх аналізованих показниками відбулася зміна. Скоротилася середньооблікова чисельність штатних працівників, кількість позаштатних співробітників, зменшилася кількість співробітників працювали не повний робочий день. Дані зміни призвели до збільшення фонду оплати праці на 73257,3 грн.

У цілому, характеризуючи кадрову політику ПАТ «Луганськтеплово», важливо відзначити, що основним завданням служби роботи з персоналом є :

 підтримання престижу і значимість підприємства та його дочірніх підприємств;

постійне дослідження морально - психологічного клімату в функціональних підрозділах ;

 аналіз перспектив розвитку потенціалу робочої сили в місті і в регіоні в цілому;

 узагальнення та попередження причин звільнення і перекладів на підприємстві.

З метою забезпечення кадрової стратегії ПАТ «Луганськтепловоз» на підприємстві прогнозується чисельність працівників на п'ятиріччя (2008-2013 р.р. ) і далі до 2015 року. Зростання прогнозується за робочим з відрядною оплатою праці. Кадрова політика ПАТ «Луганськтепловоз» будується на основі стратегічних (п'ятирічних ) і оперативних (річних ) організаційних документів, а також щотижневих протокольних доручень з планування та прогнозування кадрової роботи.

Для підтримки конкурентоспроможності підприємства, забезпечення висококваліфікованими кадрами у ПАТ «Луганськтепловоз » реалізуються програми підготовки кадрів. Кваліфікований, навчений персонал, володіючи необхідними знаннями та навичками, безпосередньо в ході виконання своїх професійних обов'язків, забезпечує стабільність і ефективність виробництва, збільшуючи продуктивність праці, роблять нашу підприємство привабливим на ринку виробників залізничного транспорту.

У зв'язку з проведенням реструктуризації підприємства, концентрації виробництва задіяно робота з навчання другої професії - дефіцитних для підрозділів підприємства. Серед робочих спеціальностей планується спадкоємність, заохочується просування представників робочих династії.

Протягом року здійснюється комплекс заходів з професійної перепідготовки, службового просування кадрів, організації стажування керівників і фахівців підприємства. У 2012 році пройшли співбесіди і були зараховані на навчання в Центр перепідготовки управлінських кадрів СНУ ім. В.Даля 10 осіб. Проходять навчання за рахунок коштів підприємства за спеціальністю «Організація перевезень та управління на залізничному транспорті » в Кіровському технікумі 3 чергових по станції цеху залізничного.

Для оцінки можливостей керівників і фахівців були організовані стажування для 30 осіб. За підсумками оцінки формується резерв кадрів для висунення, планується службове зростання.

Відділ підготовки кадрів разом з головними спеціалістами організує проходження практики студентами вузів, коледжів, технікумів, які за період проходження практики отримують необхідні знання для подальшої роботи на підприємстві. У цей момент для ПАТ «Луганськтепловоз » є актуальним питання залучення молодих фахівців, випускників вузів, коледжів технікумів, які можуть привнести нові ідеї та сучасні погляди на виробництво. Для працевлаштування на підприємство відбираються молоді фахівці, які зарекомендували себе з позитивного боку і мають позитивне відкликання від керівника практики.

Створена прогнозована модель лізингу персоналу в цехах зі схожою виробничою інфраструктурою. Організована робота власного персоналу на інших підприємствах, де має місце дефіцит кадрів при виконанні замовлення підприємства (укладається договір на оренду персоналу протягом року).

Стратегія кадрової роботи проводиться на основі заходів з організації та оплати праці. Проводяться розрахунки необхідної чисельності робітників, службовців і допоміжних робітників, вдосконалюється система морального та матеріального стимулювання, переглядаються діючі в суспільстві положення щодо стимулювання і розробляються нові з метою посилення матеріальної зацікавленості працюючих у вирішенні конкретних завдань, які поставлені перед підприємством. Періодично проводиться аналіз використання фонду оплати праці та інших виплат (заохочувальних та компенсаційних ), дотримання штатно - фінансової дисципліни, структури чисельності, структури середньої заробітної плати.

Вироблена за останні роки кадрова політика - це цілісна кадрова стратегія ПАТ «Луганськтепловоз», яка об'єднує різні форми кадрової роботи і дозволяє домагатися ефективного використання робочої сили. Прийнята стратегія кадрової політики пристосована до мінливих вимог технології локомотивобудування і ринку використання локомотивів і запасних частин до них у майбутні роки. Це дозволяє ПАТ «Луганськтепловоз» мати високоорганізоване, відповідальну, згуртовану робочу команду, для якої створені необхідні умови праці. Результатом роботи з персоналом є повне забезпечення кадрової роботи з усіма категоріями працівників і соціальних груп у підрозділах ПАТ «Луганськтепловоз».

1.5 Конкурентні переваги підприємства

Станом на 2012 рік тяговий рухомий склад залізниць за номенклатурою, подібний продукції ПАТ «Луганськтепловоз», виробляють такі великі міжнародні корпорації і ряд великих фірм і підприємств у різних країнах: Україна, Росія, Німеччина, Латвія, Канада, США, Франція, Італія, Китай, Японія.

У порівнянні з західноєвропейськими та американськими фірмами продукція ПАТ «Луганськтепловоз» нижче за технічним рівнем і нижче за ціною. Разом з тим ці ринки зайняті, і сьогодні проникнути на них малоймовірно. У порівнянні з російськими підприємствами продукція Компанії відповідає за технічним рівнем російським аналогам, і відповідає вимогам ВАТ « РЖД».

При збільшенні обсягів випуску продукції, розгортанні робіт з уніфікації та модульному конструювання з'явилася можливість зниження цін. Уздовж останніх років стратегічної перевагою ПАТ «Луганськтепловоз» з'явилася наявність корпоративного зв'язку з російськими підприємствами, які мають вихід на ринок російських залізниць.

Перевагою ПАТ «Луганськтепловоз» на ринку тягового рухомого складу є наявність резервних незадіяних виробничих площ дає можливість в короткі терміни задовольнити зростаючі питання споживачів без здійснення капітального будівництва нових виробничих цехів.

Інженерний і виробничий персонал має багаторічний досвід створення та організації дослідного і серійного виробництва тягового рухомого складу, в тому числі на експорт. Є також досвід організації сервісних послуг в депо експлуатації продукції, що випускається ПАТ «Луганськтепловоз».

 

2.Cистема стимулювання збуту в діяльності підприємства на зовнішньому ринку

2.1 Аналіз стратегії ЗЕД підприємства, реалізується в поточному періоді, її зміст та особливості розробки

Регулювання ЗЕД в Україні здійснюється нормативною базою, що включає в себе Закон України від 16.04.1991 № 959- ХІІ " Про зовнішньоекономічну діяльність ", Закон України від 19.03.1996 № 93/96-ВР "Про режим іноземного інвестування", Постанова Кабінету Міністрів України "Про затвердження переліків товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню, та обсягів квот у 2012 році" від 26.12.2011 № 1360, Наказ Міністерства економіки України від 09.09.2009 № 991 " Про порядок ліцензування експорту товарів", Постанова Кабінету Міністрів України від 30.01.1997 № 112 " про затвердження Положення про порядок державної реєстрації договорів (контрактів) про спільну інвестиційну діяльність за участю іноземного інвестора " та інші нормативно - правові акти.

Не залежно від того, яким саме документом регулюються зовнішньоекономічні відносини, всі вони діють з урахуванням наступних цілей:

 - Забезпечення збалансованості економіки та рівноваги внутрішнього ринку країни ;

 - Стимулювання прогресивних ринкових структурних змін в економіці;

 - Створення сприятливих умов для входження економіки України в систему міжнародного поділу праці Державне регулювання має забезпечити :

 - Захист економічних інтересів України і законних інтересів суб'єктів ЗЕД ;

 - Створення рівних можливостей для суб'єктів ЗЕД з метою розвитку всіх видів підприємницької діяльності, незалежно від форм власності;

 - Розвиток конкуренції і ліквідацію монополії.

Процес входження України в систему світових господарських зв'язків багато в чому залежить від якості прийняття управлінських рішень у сфері зовнішньоекономічної діяльності. Міжнародні ділові операції на ПАТ «Луганськтепловоз », як і внутрішні, є результатом певних управлінських дій : прогнозування і планування, організації, мотивації, керівництва, контролю, і так далі

Стратегія зовнішньоекономічної діяльності передбачає ретельний розгляд всіх можливих варіантів, що відносяться до довгострокових цілей. За описом бізнесу ПАТ «Луганськтепловоз», підприємство має кілька стратегічних напрямів ЗЕД, які представлені в табл. 2.1.

Таблиця 2.1

Стратегічні альтернативи ПАТ «Луганськтепловоз»

За найбільш перспективним нішах

За перспективним нішах

За найменш перспективним нішах

Україна

Зміст ринку електропоїздів змінного струму та дизель-поїздів

Зміст ринку електропоїздів постійного струму, розширення частки ринку магістральних вантажних електровозів змінного струму.

Зміст 100% ринку тепловозів в Україні

Росія

Освоєння частки ринку вантажних тепловозів РФ і ринку СНД.

Вихід на ринок електропоїздів постійного і змінного струму

Вихід на ринок магістральних вантажних електровозів змінного струму

Вихід на ринок магістральних вантажних електровозів постійного струму

Для досягнення стратегічних цілей ПАТ «Луганськтепловоз» у 2013 році передбачено проведення заходів за такими напрямами:

концентрація виробництва;

визначення номенклатури продукції;

нарощування обсягів виробництва;

подальший розвиток і вдосконалення конструкції виробів, що випускаються проведення НДДКР і сертифікація за стандартом ISO9000 нових виробів;

 впровадження енерговипускаемой продукції і матеріалах, зберігаючи технологій випуску продукції;

розвиток інформаційних технологій.

  Для подальшого освоєння ринків України і Росії представляється доцільним проведення стратегії, спрямованої на зниження собівартості продукції, що випускається Компанією, використання сучасних технологій виробництва. Щодо тепловозів необхідно продовжувати проведення заходів з освоєння ринку країн Середньої Азії, Близького Сходу. Для країн з жорсткими, які мають специфічні умови експлуатації необхідне створення нових конкурентоспроможних типів тепловозів за умовами даних країн. Щодо дизель- та електропоїздів необхідна агресивна стратегія проникнення на ринки країн, що їх самі не виробляють.

Стратегія зовнішньоекономічної діяльності передбачає ретельний розгляд всіх можливих варіантів, що відносяться до довгострокових цілей, та їх обгрунтування для прийняття рішень, враховуючи дію цілого ряду зовнішніх і внутрішніх факторів.

До зовнішніх факторів, що впливають на стратегію ЗЕД ПАТ «Луганськтепловоз», відносяться: національна зовнішньоекономічна політика ; міжнародні економічні відносини і тенденції у світових економічних зв'язках; фактори ринків країни - стратегічного поля діяльності фірми.

На жаль, зовнішні фактори підприємство не може змінити, їх необхідно знати, аналізувати, враховувати і пристосовуватися до них при прийнятті рішень.

До внутрішніх факторів, що впливають на стратегію ЗЕД підприємства, відносяться: організаційна структура фірми; гнучкість системи управління зовнішньоекономічною діяльністю; організація міжнародного маркетингу; якість і швидкість отримання інформації, що має відношення до зовнішньоекономічної діяльності; створення спонукальних мотивів для персоналу, зайнятого у сфері зовнішньоекономічної діяльності фірми та інше.

Таблиця 2.2

Інформація про проблеми, що впливають на діяльність підприємства, ступінь залежності від законодавчих або економічних обмежень

область виникаючих

питань

Характеристика

Політичні

Наміри України вступити в ЄС, як наслідок - зниження конкурентоспроможності продукції в Україні; Відсутність статті придбання рухомого складу для потреб "Укрзалізниці" в Державній реформування залізничного транспорту на 2010-2019 рр.

Закупка

"УЗ" електрорухомого "Хюндай" та "Шкода" - не має підтримки вітчизняного виробника електродвігатлей;

Фінансово-економічні

Продовження світової економічної кризи; Відсутність механізму дії казначейських векселів за боргами за ПДВ;

Закони про пільги інвестиційної діяльності підприємств не стосуються явно недержавних підприємств; Поява українського конкурента з виробництва електрорухомого складу (Крюківський ВЗ).

Виробничо-технологічні

дорожнеча енергетичних ресурсів;

використання застарілих технологій

Социальні

зниження кількості працівників; старіння колективу; опалення виробничих приміщень.

Екологічні

посилення вимог законодавства про відходи;

В основі розробки стратегії зовнішньоекономічної діяльності ПАТ «Луганськтепловоз» лежать основні напрями реформування зовнішньоекономічної діяльності в країні : розвиток прямих виробничих і науково -технічних зв'язків; надання підприємствам права самостійного виходу на зовнішньоекономічні ринки; формування спільних підприємств і організацій, а також асоціацій ділового співробітництва; надання відповідно до закону кооперативам права здійснення зовнішньоекономічної діяльності; вдосконалення системи розподілу валютної прибутку; наближення податкової та митної систем до загальноєвропейської і світової.

На ПАТ «Луганськтепловоз» питаннями що стосуються зовнішньоекономічної діяльності займаються фінансова служба та відділ комерційного управління.

Таким чином, підприємство має і чітко дотримується обраної стратегії розвитку, розділяючи її на більш і менш пріоритетні напрямки. Завдяки визначенню внутрішніх та зовнішніх факторів, що впливають на стратегію ЗЕД «Луганськтепловоз », підприємство має можливість попереджати небажані ситуації. Проаналізувавши кон'юнктуру зовнішнього ринку і оцінивши ефективність цінової політики підприємства можна зробити висновок про те, що за останні 3 роки спостерігається позитивна динаміка у збільшенні обсягів виробництва та реалізації на зовнішніх ринках. Питаннями зовнішньоекономічної діяльності займається переважно відділ корпоративного управління.

2.2 Маркетингові аспекти ЗЕД підприємства

«Луганськтепловоз » є єдиним в Україні (і найбільшим у Східній Європі) заводом, здатним випускати всю гаму тягового рухомого складу для залізниць, включаючи магістральні та маневрові тепловози, дизель -і електропоїзди. Потужності заводу дозволяють виробляти близько 120 секцій магістральних тепловозів в рік.

Особливості збуту і середньострокові перспективи.

Основним ринком збуту є залізниці « простору 1520 » (стандарт ширини залізниць, прийнятий у країнах СНД, Балтії та Монголії - 17% довжини всіх залізниць світу ) - в першу чергу, Росії та України. Основним видом продукції компанії є магістральні тепловози (майже 86 % продажів в 2010 р.). У 2012 р. до Росії «Луганськтепловоз » експортував майже 75 % продукції. У 2008-2011 рр.. конкурентні позиції компанії на російському ринку магістральних тепловозів помітно ослабли, насамперед, в силу протекціонізму російських властей і включення в державні програми розвитку залізниць « Трансмашхолдингу », на той момент конкурента луганської компанії. У результаті, частка останньої знизилася з 54 % в 2008 р. до 37 % в 2010 р. Відзначимо, що після того, як ТМХ отримав контроль над « Луганськтепловозом », отримати російські замовлення буде помітно простіше.

Навпаки, конкурентні позиції обох компаній тільки посиляться.

У 2008 р. підприємства « Трансмашхолдингу » забезпечували 98 % російського випуску електровозів і 77 % тепловозів (не тільки магістральних). Тому в 2012-2013 рр.. луганський завод поверне втрачені позиції. В Україні «Луганськтепловоз» займає на ринку даного виду продукції монопольне становище.

Враховуючи географічні особливості країн, що входили до складу СРСР (вони ж - учасники « простору 1520 » ), залізниця буде як і раніше домінувати в перевезенні вантажів. Наприклад, в 1П 2011 р. На основному для « Луганськтепловозу » російському ринку на частку залізничних перевезень доводилося 42.7 % вантажних перевезень.

Залізниця протягом найближчих десятиліть не зможе повністю відмовитися від використання тепловозів шляхом заміни на локомотиви з іншим типом енергетичної установки. А заміни в найближчі роки потребує понад 70 % тепловозів парку РЖД і понад 90 % - « Укрзалізниці».

Таким чином, високий попит на тепловози проглядається на кілька десятиліть вперед, а загрози з боку появи товарів - замінників мінімальні.

Сила покупців - висока, оскільки в якості замовників продукції « Луганськтепловоза » і ТМХ виступають державні монополії - залізниці Росії, України, Казахстану, Монголії. Основними клієнтами « Луганськтепловозу » є РЖД і «Укрзалізниця ». Однак здатність замовників диктувати ціни майже повністю компенсується необхідністю оновлення рухомого складу залізниць в умовах монопольного становища ТМХ.

Крім того, спостерігається високий ступінь взаємодії керівників залізничних підприємств і залізницями, що перебувають у державній власності.

Сила постачальників - низька. ТМХ контролює виробників ключових елементів локомотивів. У планах холдингу відмовитися від виробництва більшості комплектуючих, передавши їх третім компаніям на конкурсній основі.

Після поглинання « Луганськтепловозу », положення ТМХ на Російському ринку локомотивів близько до монопольного, оскільки продукція найбільших світових компаній транспортного машинобудування в Росії не сертифікована і безпосередньо не поставляється. Більшість підприємств- конкурентів, які працюють в Росії, роблять істотно менші, ніж ТМХ обсяги продукції, притому значно більш вузької номенклатури. Високі бар'єри для входу глобальних лідерів на цей ринок (які включають специфічні технологічні вимоги, обов'язкову сертифікацію і бюджетні обмеження ) не дозволяють покупцям швидко переключитися на продукцію інших виробників.

РЖД планує закупити в 2011-2013 рр.. 1250 нових локомотивів на суму $ 3.7 млрд. Тільки у 2011 р. компанія закупила 375 локомотивів. Крім того, Globaltrans, найбільший приватний російський перевізник, планує здійснити закупівлю близько 100 локомотивів для локальних перевезень вже в 2012 р.

Ринок локомотивів України.

На даний час на залізницях України експлуатуються магістральні вантажні, пасажирські та маневрові тепловози ; магістральні вантажні та пасажирські електровози.

Інвентарний парк налічує близько 2450 тепловозів і 1863 електровози, з них в експлуатації перебувають більше 1450 тепловозів і 1271 електровоз.

Більшу частину парку складають електровози ВЛ8, ВЛ10, ВЛ11, ВЛ60, ВЛ80, ВЛ82, ЧС2, ЧС4, ЧС7, ЧС8, магістральні тепловози 2ТЕ116, 2ТЕ10, 2М62, ТЕП70 маневрові тепловози ЧМЕ3 та інші локомотиви, спроектовані і виготовлені в 50- х -60 - х роках минулого століття.

Рівень зносу тепловозного парку « Укрзалізниці» в даний час досяг 97 %, електровозного - 90 %. Вже в 2011 р. через високий ступінь зношеності передбачається списати 195 електровозів і 340 тепловозів.

Через кризу 2008-2009 рр.., Плани « Укрзалізниці» були виконані навряд чи на чверть : у рамках програми оновлення рухомого складу в 2008-2010 рр.. необхідно було придбати 146 електровозів та 26 тепловозів, а проте за фактом за ці три роки було придбано всього 45 електровозів (у 2008 р. - 34 од., в 2009 р. - 4 од., в 2010 р. - 7 од. ) і 4 тепловози (всі - в 2008 р.).

«Укрзалізниця » планує закупити 275 локомотивів до 2015 р. : 250 електровозів і 25 тепловозів (приблизна вартість замовлення становить 12.5 млрд. грн., Або $ 1.6 млрд.).

На рис. 1.1 представлений графік обсягів продажів ПАТ «Луганськтепловоз» в динаміці з 2005 по 2011 роки.

Рис.1.1 Динаміка обсягів продажів 2005-2011 рр.. ПАТ «Луганськтепловоз»

З рис.1.1 видно, що починаючи з 2009 року на ПАТ «Луганськтепловоз » обсяги продажів збільшуються. На сьогоднішній день, за статистичними даними, підприємство перевиконує свої плани з виробництва продукції.

На рис.1.2 представлені показники прибутку з 2005 по 2011 роки.

EBITDA - прибуток до вирахування відсотків, податків і амортизації. EBITDA показує фінансовий результат компанії, виключаючи вплив ефекту структури капіталу (тобто відсотків, сплачених за позиковими коштами ), податкових ставок та амортизаційної політики організації.

Рис.1.2 Показники прибутку 2005-2011 рр.. ПАТ «Луганськтепловоз»

З рис. 1.2 чітко спостерігається, що 2009 рік був найбільш критичним за показниками за період 2005-2011 року. Але вже з 2010 року ситуація значно поліпшується, і відповідно статистичних даних, поточна тенденція зберігається.

Таким чином, ПАТ «Луганськтепловоз» використовує різні маркетингові стратегії для розвитку на зовнішньому ринку і на внутрішньому. Успішність маркетингових дій підтверджують показники обсягів продажів, прибутку, а також кількість країн, які є постійними партнерами ПАТ «Луганськтепловоз».

2.3 Організаційні та економічні основи менеджменту ЗЕД підприємства

Опис політики підприємства щодо досліджень та розробок, вказати суму витрат на дослідження та розробку за звітний рік. В області політики підприємства щодо досліджень та розробок у 2012 році проводилися роботи з наступних напрямків :

 підвищення експлуатаційних характеристик і загального технічного рівня ;

 підвищення надійності, зниження витрат на обслуговування і збільшення міжремонтних пробігів ;

розширення сфери застосування, впровадження у виконанні локомотивів ;

розширення номенклатури продукції, в тому числі і по кооперації з підприємствами Холдингу.

Витрати на дослідження та розробку (НДДКР) у 2012 році відсутні, роботи проводилися за рахунок загальновиробничих витрат.

У першу чергу при зовнішньоторговому обороті необхідно враховувати макроекономічні показники і характеристики країни, такі, як грошово - кредитна політика держави, оподаткування і митне регулювання, зовнішньоторговельна політика, рівень інфляції, обсяг платоспроможного попиту. При виході на зовнішній ринок важливо також враховувати діяльність різних міжнародних організацій, дія міждержавних угод, в першу чергу діяльність ГАТТ / СОТ.

Важливо також враховувати характеристики конкретного ринку, його структуру і тип конкуренції, особливості продаваного товару (предмет розкоші, товар тривалого користування тощо ), щоб збільшить зовнішньоторговельний обіг продукції або послуг. Зовнішньоторговельний оборот - вимірюваний в грошовому вираженні економічний показник, що характеризує обсяг зовнішньої торгівлі країни, групи країн чи адміністративно - територіального утворення (регіону ) за певний період часу: місяць, квартал, рік. Дорівнює сумі вартостей експорту та імпорту.

Так за січень- серпень 2012 зовнішньоторговельний оборот Луганської області з Російською Федерацією склав 1399 млн. дол США або 62 % від загального обсягу зовнішньої торгівлі області.

Основними споживачами продукції в 2012р. Було ПАТ "Рослокомотів", в загальному обсязі реалізації частка експорту за договорами з цими контрагентами склала близько 93,0 %. Компанія в звітному періоді забезпечила своєчасні розрахунки по зарплаті, сплаті податків до Держбюджету і позабюджетних фондів.

За даними управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності Луганської облдержадміністрації, експорт товарів з Луганська в Росію склав 309 млн. дол США. Експорт товарів здійснювали 176 підприємств Луганської області, такі як:

ЗАТ «Лисичанська нафтова інвестиційна компанія» ;

ПАТ « Алчевський металургійний комбінат» ;

ПАТ «Луганськтепловоз » ;

ПАТ «Рубіжанський картонно -тарний комбінат» ;

ПАТ « Стахановський вагонобудівний завод».

Основна частина ввезених на територію області товарів, а це 85 % від усього імпорту області, мають російські партнери. За січень -серпень імпорт склав 1,9 млрд. дол. США. У структурі імпорту переважають енергетичні матеріали, нафта та продукти її перегонки - 93,5 %. Основні підприємства імпортери - ЗАТ «Лисичанська нафтова інвестиційна компанія», ПАТ « Алчевський коксохімічний завод», ПАТ «Луганськтепловоз », ПАТ «Рубіжанський картонно -тарний комбінат», ТОВ « гірничозбагачувального фабрика « Індустрія ».

Крім країн - постачальників і конкурентів, їх особливостей і характерних рис, на діяльність підприємства впливає національна середу підприємства. Проблеми, що виникають в ній і впливають на розвиток підприємства, це політичні, фінансово - економічні, виробничо - технологічні, соціальні та екологічні. Ступінь вплив законодавчих та економічних обмежень - значна.

На формування ділової культури, а наслідком чого і крос - культурного середовища, впливають і соціальні аспекти підприємства, які виражаються у вигляді відділів і служб, пов'язаних із зовнішньоекономічною діяльністю. До таких відносяться: фінансовій службі, відділі комерційного управління.

Більш докладно необхідно розглянути завдання і функції відділу корпоративного управління, адже ПАТ «Луганськтепловоз» здійснює процес купівлі-продажу з іншими державами.

Завданнями відділу корпоративного управління вважається :

1) Координація роботи підприємства щодо підвищення ефективності міжнародних договірних відносин із зарубіжними партнерами.

2 ) Розвиток експорту вироблених товарів, поліпшення його структури, розширення його номенклатури, підвищення конкурентоспроможності.

3 ) Вивчення і використання кон'юнктури зовнішнього ринку, визначення кращих умов експорту, які забезпечують найбільшу ефективність експортно -імпортних операцій за укладеними контрактами.

4) Контроль за ввезенням і вивезенням товару і дотриманням заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

5) Аналіз ефективності операцій підприємства та участь у проведенні переговорів з потенційними клієнтами.

До функцій відноситься :

1) Аналіз результативності та перспективності існуючих договірних відносин з зарубіжними партнерами.

2) Аналітична робота з пошуку нових форм роботи, нових партнерів за кордоном, що сприяє зміцненню авторитету комбінату за кордоном.

3 ) Проводить комплексну оцінку надійності та фінансової спроможності про зарубіжних партнерах.

4) Розробляє заходи, спрямовані на стимулювання виконання та збільшення прибутковості підприємства.

5) Організовує роботу з укладення та виконання міжнародних договірних угод з іноземними фірмами.

6) Проводить роботу з вивчення, збільшення та підвищення ефективності експортно -імпортних операцій.

7) Проробляє комерційні пропозиції іноземних фірм, готує висновки про доцільність їх прийняття.

8) Організація оптимальних умов при проведенні переговорів з представниками іноземних фірм.

9) Вивчення і використання досвіду роботи фірм та організацій при проведенні комерційних операцій на зовнішньому ринку.

10) Щомісяця формує звіти статистичної інформації та контроль за ходом його виконання.

11) Розробка і створення спільно з іншими підрозділами підприємства рекламних та інформаційних матеріалів, в тому числі і через канал INTERNET.

12) Організація участі підприємства у міжнародних заходах виставках, семінарах, конференціях, що мають відношення до зовнішньоекономічної діяльності, підготовка необхідних документів і матеріалів.

13) Контроль та виконання договорів із зовнішньоторговельними організаціями по поставках продукції на експорт і поставки інофірмами продукції по імпорту.

14) Організація митної справи (декларування) на підприємстві: підготовка і виконання операцій дозволених законодавством з митного оформлення супровідних документів переміщення товарів через кордон України.

15) Участь у роботі відповідних відділів підприємства з розробки бізнес - плану і випливають з них завдань.

16) Реалізація Політики в області якості, відповідно до закріпленої за відділом діяльністю.

17) Здійснення розробки, впровадження, контролю функціонування і вдосконалення документів системи менеджменту якості відповідно до закріпленої за відділом діяльністю.

18) Участь в аналізі та оцінці результативності системи менеджменту якості.

19) Ведення діловодства з усіх питань зовнішньоекономічних діяльності підприємства.

Незважаючи на те, що на підприємстві не має окремого структурного підрозділу зовнішньоекономічної діяльності, відділ комерційного управління включає в себе і ці завдання і функції. Незабаром, на підприємстві планується виділити як самостійну одиницю.

2.4 Механізми управління міжнародними розрахунками, платежами, страхуванням СОТ, здійсненням міжнародних перевезень, інвестиціями при здійсненні ЗЕД

В економіку Луганської області в 2012 р. вкладено 5 млн. 449 тис. дол. США прямих інвестицій з Російської Федерації. З них - у переробну промисловість вкладено 65,7 % інвестицій, торгівлю - 13,9 %, будівництво - 13,7 %. 27 підприємств Луганської області мають прямі інвестиції з Російської Федерації [ 10].

У цілому, інвестиційна діяльність у ПАТ «Луганськтепловоз» досить мала. Європейські країни не прагнуть вкладати матеріальні кошти. Це обумовлено також і тим, що технічні параметри рухомого транспорту не адаптовані до зовнішніх вимог : ширина колії, палива, екологічні стандарти, та інші характеристики.

У табл. 2.3 представлено рух коштів у результаті інвестиційної діяльності ПАТ «Луганськтепловоз».

Таблиця 2.3

Рух коштів у результаті інвестиційної діяльності

Наіменування показателя

Код

рядка

За рік

На кінець

року

реалізація

фінансові інвестийії

180

0

0

необоротні активи

190

3094

0

майнові комплекси

200

0

0

отримані

відсотки

210

303

2

дивіденди

220

123

0

інші надходження

230

9484

0

придбані

фінансові інвестиції

240

0

0

необоротні активи

250

17621

3660

майнові комплекси

260

0

0

інші надходження

270

9991

9484

чистий рух коштів до надзвичайних подій

280

(14608)

(13144)

рух коштів після надзвичайних подій

290

0

0

чистий рух коштів від інвестиційної діяльності

300

(14608)

(13144)

З таблиці. 2.3 видно, що інвестування було в необоротні активи.

Інформаційна система (або система інформаційного забезпечення ) інвестиційного менеджменту являє собою процес безперервного цілеспрямованого підбору відповідних інформативних показників, необхідних для здійснення аналізу, планування і підготовки ефективних оперативних управлінських рішень з усіх аспектів інвестиційної діяльності підприємства.

Інформаційна система інвестиційного менеджменту покликана забезпечувати необхідною інформацією не тільки управлінський персонал та власників самого підприємства, але і задовольняти інтереси широкого кола зовнішніх її користувачів.

Система показників інформаційного забезпечення інвестиційного менеджменту, що формуються із зовнішніх джерел, ділиться на чотири основні групи:

1. Показники, що характеризують загальноекономічний розвиток країни :

А) показники макроекономічного розвитку (темп зростання внутрішнього валового продукту і національного доходу, розподіл національного доходу на споживання і заощадження, обсяг капітальних вкладень, введення в дію основних засобів, індекс інфляції та інші) ;

Б) показники галузевого розвитку (динаміка обсягу капітальних вкладень, обсяг виробленої (реалізованої ) продукції, його динаміка, сума власного капіталу підприємств та інші ).

2. Показники, що характеризують кон'юнктуру інвестиційного ринку.

А) показники, що характеризують кон'юнктуру ринку фондових інструментів ;

Б) показники, що характеризують кон'юнктуру ринку грошових інструментів інвестування;

В) показники, що характеризують кон'юнктуру ринку капітальних товарів і послуг.

3.Показники, що характеризують діяльність контрагентів і конкурентів.

4. Нормативно -регулюючі показники.

А) показники, що характеризують рівень інвестиційної активності підприємства в цілому;

Б ) показники, що відображаються у « Звіті про фінансові результати»;

В) показники, що відображаються в " Звіті про рух грошових коштів".

Використання всіх представляють інтерес показників, що формуються із зовнішніх і внутрішніх джерел, дозволяє створити на кожному підприємстві цілеспрямовану систему інформаційного забезпечення інвестиційного менеджменту, орієнтовану як на прийняття стратегічних інвестиційних рішень, так і на ефективне поточне управління інвестиційною діяльністю.

Міжнародні перевезення здійснюються згідно з правилами міжнародних перевезень Інкотермс. Основним документом, який зумовлює способи розрахунків, умови платежу та страхування є Інкоремс. Базисні умови поставки визначають, хто з учасників угоди (продавець чи покупець ) несе транспортні витрати, пов'язані з доставкою товару від продавця до покупця, визначає граничний розмір транспортних витрат продавця, за якою ці витрати починає нести покупець. Пріоритет у виборі способу доставки має покупець. Правильний вибір виду транспорту і базису доставки товару є дуже важливим питанням, що визначає вигідність операції, оскільки транспортні витрати становлять значну величину.

 ПАТ « Лугансктпловоз » у зовнішньоекономічній діяльності використовує умови DDP.

DDP (англ. Delivered, Duty Paid, букв. « Доставлено, мито оплачена » ) - вживається із зазначенням місця прибуття; відповідальність продавця закінчується після того, як товар доставлено у вказане місце в країні покупця; всі ризики, всі витрати з доставки вантажу (податки, мита і т.д. ), відповідальність за псування і втрату товару, включаючи мита та інші виплати, які виплачуються при імпорті, до цього моменту несе продавець, також він несе відповідальність за митне очищення ; можуть бути додані положення, що звільняють продавця від оплати окремих додаткових формальностей; даний тип розподілу відповідальності може використовуватися незалежно від виду поставки).

Рис.1.3 Особливості умов поставок DDP

          З рис. 1.3 видно, що місцем відвантаження, згідно з умовами поставок DDP, є Україна, ПАТ «Луганськтепловоз». Таким чином, всі витрати на навантаження, ризики, експортні та імпортні мита несе продавець до самого місця розвантаження товару, згідно з договором.

Важливим у цьому питанні є визначення контрактної ціни. Для визначення контрактної ціни використовується метод вивчення цін на аналогічні товари, що поставляються на ринок конкурентів, з внесенням до них необхідних поправок, що враховують різницю в комерційних і техніко -економічних умовах угоди.

          Базис ціни встановлює, до ціни товарів транспортні, страхові, складські та інші витрати з доставки товару. Базис ціни визначається шляхом використання відповідно до обраної базисної умови одного з комерційних термінів із зазначенням пункту здачі товару.Базисне умова DDP не враховує страхування. Отже, базис ціни товару (ЦБТ) ПАТ «Луганськтепловоз» дорівнює тому ж значенню, що і ціна товару. Валюта ціни товару - це валюта, в якій зафіксована ціна товару в контракті. Теоретично валютою ціни товару може бути будь-яка ВКВ. Ціна може бути встановлена ​​у валюті країни експортера, імпортера чи у валюті третьої країни при її конвертації. Валютою контракту ПАТ «Луганськтепловоз» є RUB (російський рубль), так як головна компанія « Трансмашхолдинг » знаходиться в Російській Федерації.

           ПАТ «Луганськтепловоз» використовує ціни з наступною фіксацією, для того щоб у разі виникнення додаткових витрат при транспортуванні товару, включити їх в ціну. Валюта платежу за товар - це валюта, в якій здійснюється оплата товару за контрактом. Валюта платежу зазвичай збігається з валютою ціни. Якщо валюта ціни і платежу не збігаються, то в контракті необхідно вказувати курс, за яким валюта ціни буде перерахована у валюту платежу. У контракті також необхідно вказати застереження (захисні валютні застереження ), що захищають сторони від ризику втрат [ 4].

Форми розрахунків. Практика міжнародної торгівлі та банківської практики виділяє основні форми розрахунків:

- Авансовий платіж;

- Акредитив ;

- Інкасо ;

- Відкритий рахунок.

Документарний акредитив є найбільш вигідною формою розрахунків для експортера. При здійсненні розрахунків на основі акредитива слід звернути увагу на види акредитива відкличні та безвідкличні ; підтверджені і непідтверджені; перекладні ; (трансферабельні) револьверні (востановлюючі) покритих і непокритих [ 13].

У договорі між компаніями використовується документарний акредитив, а вид акредитива безвідкличної.

         Розрахунки акредитивами мають ряд плюсів перед іншими формами розрахунків: акредитиви гарантують платіж постачальнику; розрахунки акредитивами дозволяють банкам здійснювати контроль за виконанням умов угоди і умовами, на які вказує акредитив ; акредитив дає можливість не відволікати кошти з обороту [ 2].

Основна перевага, якою володіють акредитиви - це участь банку в якості незалежного гаранта здійснення платежу після виконання сторонами за угодою всіх обумовлених в акредитиві умов.

Таким чином, акредитив являє собою письмове зобов'язання банку здійснити на прохання та відповідно до вказівок імпортера платіж експортеру проти набору документів, що повністю відповідають умовам акредитива. У акредитивної операції беруть участь :

- Імпортер, який дає доручення своєму банку на відкриття акредитива (наказодавець акредитива ) ;

- Бенефіціар (зазвичай експортер ), на користь якого відкривається акредитив банк, що виставив акредитив (банк емітент) банк через який здійснюється платіж на користь бенефіціара (виконуючий банк).

Більш детально даний процес представлений на рис.1.4.

Рис. 1.4 Процес розрахунку акредитивом

Таким чином, з рис.1.4, слід що :

1 - заява на акредитив ;

2 - депонування коштів ;

3 - повідомлення про акредитив ;

4 - відвантаження матеріальних ресурсів;

5 - документи, що підтверджують відвантаження ;

6 - зарахування грошей на розрахунковий рахунок з акредитива.

Засоби платежу (розрахунку). Найважливішими засобами платежу і кредитування за зовнішньоекономічним контрактом є:

- Векселі (прості і переказні) ;

- Чеки.

У світовій практиці при наданні кредиту по ЗТК (зовнішньоторговельний контракт) поширення набули перекладені векселя, тобто тратта.

Існують різні механізми здійснення міжнародних перевезень: морські, контейнерні, авіаційні, перевезення залізничним транспортом та автомобільні перевезення. Для кожного з видів перевезень потрібен відповідний пакет документів.

Готова продукція транспортується залізничним транспортом, тому, залізничні перевезення вантажів вимагають обов'язкового оформлення документів. Підготовка документів повинна бути виконана максимально грамотно.

У першу чергу, вантажоперевезення оформляються договором, який укладається між залізницею і відправником. Згідно зі Статутом, дорога зобов'язана за договором доставити ввірений їй відправником вантаж до пункту призначення і надати його одержувачу, а відправник - сплатити за перевезення встановлену плату. Зміст договору перевезення викладається в накладній.

Накладна - перевізний документ, який супроводжує вантаж до місця призначення. Вона заповнюється вантажовідправником на кожну відправку і при видачі вантажу вручається одержувачу. Від правильного заповнення цього документа залежить збереження вантажів та дотримання термінів доставки. Крім цього, грамотне складання накладної сприяє забезпеченню безпеки руху поїздів, прискоренню обороту вагонів і правильності розрахунків за перевезення.

Залізничні вантажоперевезення вагонними відправками іноді оформлюються з використанням транспортної залізничної електронної накладної форми ГУ- 27У - ВЦ. Електронна накладна заповнюється і передається з використанням технічних і програмних засобів.

Дорожня відомість - документ розрахунково - фінансового значення. Містить дані про термін доставки вантажу, про проходження пунктів переходу з дороги на дорогу (календарні штемпелі станцій переходу) і т. п. Дорожня відомість разом з накладною супроводжує вантаж до пункту призначення. Після прибуття на станцію призначення одержувач розписується в ній при отриманні вантажу [ 15].

На підприємстві питаннями перевезень займається менеджер з перевезень. Менеджер з перевезень виконує певні функції:

Організовує та контролює виконання замовлень вантажовласників з перевезень вантажів та супутні перевезенні послуги.

Забезпечує розвиток взаємозв'язків з користувачами транспортних послуг, з транспортними та транспортно- експедиційними організаціями.

Вивчає і формує платоспроможний попит на вантажні перевезення та додаткові послуги.

Вивчає кон'юнктуру і тенденції розвитку транспортного ринку.

Вивчає тарифи і попит на надані транспортні послуги з урахуванням змін до податкової, цінової і митної політики.

Здійснює пошук клієнтів і веде переговори з укладення договорів перевезення, транспортно - експедиторського обслуговування, інших.

З'ясовує запити споживачів транспортних послуг.

Проводить маркетингові дослідження.

Визначає і погоджує договірні тарифи.

Розробляє програми розширення комплексу надаваних транспортних послуг та задоволення попиту на них.

Аналізує інформацію про платоспроможність і надійність клієнтів, веде облік дебіторської заборгованості за перевезення вантажів та надані послуги.

Готує, оформляє і візує документи, необхідні для укладення від імені транспортного підприємства договорів з клієнтами про організацію перевезень вантажів і наданні додаткових послуг і багато іншого.

2.5 Умови і фактори, які сприяють системі стимулювання збуту на зовнішньому ринку ПАТ «Луганськтепловоз»

Система стимулювання збуту – це система заходів, спрямованих на стимулювання купівельного попиту, прискорення і інтенсифікацію процесу реалізації послуг. Стимулювання збуту є одним з елементів маркетингових комунікацій. В даний час воно знаходить все більше поширення в Росії. Позитивними факторами є висока ефективність даного методу і його доступність.

Стимулювання збуту - це маркетингова діяльність, спрямована на спонукання споживачів купувати цей товар, але відрізняється від реклами, особистого продажу або пропаганди.

Перед стимулюванням збуту завжди ставилося завдання активізувати процес продажів послуг. Тому воно розглядається як дії, заходи, акції, спрямовані на виникнення додаткової мотивації до здійснення угоди в самий найближчий час. Узагальнимо і класифікуємо основні системи стимулювання продажів і прокоментуємо можливі варіанти їх застосування.

В даний час більшість компаній орієнтовано на споживача, і від того, як налагоджена сама система стимулювання збуту, залежить багато чого, а головне результат. Результат може виявитися плачевним, якщо не будуть вжиті відповідні заходи з просування товарів або послуг, і, навпаки, успішним у разі впровадження правильної системи.

Система збуту товару - одна з найважливіших у маркетинговій політиці підприємства. У збутовій політиці маркетологи торкаються питань вибору найбільш оптимального каналу збуту, методу збуту товару, що при ефективному використанні безсумнівно збільшить прибуток компанії. Збутова політика має органічно поєднуватись з іншими елементами комплексу маркетингу: характеристиками товару, його позиціонуванням на ринку, ціновими стратегіями, методами просування товару. Витрати на збут становлять часом до 50% роздрібної ціни товарів, тому питання розподілу своєї продукції виробники мають опрацьовувати дуже ретельно.
Збутову діяльність підприємств розглядають у двох аспектах. Перший передбачає пошук відповідей на запитання: „Як побудувати ефективну систему розподілу, сформувати канали збуту? Скільки і яких представників залучити до цієї діяльності?" Другий аспект стосується організації фізичного переміщення товарів, їх транспортування і складування. 

Канали розподілу (збуту) - це сукупність фірм чи окремих осіб, які виконують посередницькі функції щодо фізичного переміщення товарів і перебирають на себе або сприяють переданню права власності на товари на шляху їх просування від виробника до споживача.

Система стимулювання збуту в більшості випадків розробляється у відділі маркетингу, де попередньо розглядається мета проекту, а потім розробляється програма проведення, наприклад, дегустації якогось продукту. Маркетолог повинен визначити сегмент, місце і час проведення даного заходу. Також визначаються цілі: демонстрація нового продукту для проведення активної подальшого продажу, або ж визначення реакції на продукт - який продукт найбільш затребуваний.

2.6 Діагностика з оцінювання поточного стану системи стимулювання збуту ПАО «Лугансктепловоз»

Товариство здійснює  ПАО «Лугансктепловоз» зовнішньоекономічну діяльність у відповідності з чинним законодавством, в тому числі прямі зовнішньоекономічні зв'язки та збутову діяльність

Товариство має право:

     - залучати іноземних iнвесторiв для виконання завдань, що стоять перед ним;

     - відкривати за межами України свої дочірні підприємства, філії, бути засновником суб'єктів підприємницької  діяльності та неприбуткових організацій;

     - отримувати кредити від своїх зарубіжних партнерів;

     - брати участь в створенні підприємств з іноземними інвестиціями;

     - здійснювати інші види зовнішньоекономічної діяльності, передбачені чинним законодавством;

Валютні надходження Товариства зараховуються на валютний балансовий рахунок Товариства в уповноважених банках в Україні (якщо інше не дозволено Національним банком України) i використовуються ним самостійно.

Система стимулювання збуту продукції ПАО «Лугансктепловоз» підприємству на поточному стані розширяє межі ринків збуту, створює позитивний імідж підприємству, збільшує об’єми реалізації і отримує прибутки від виробництва і збуту продукції.

Результативність системи стимулювання збуту ПАО «Лугансктепловоз» визначається рівнем обґрунтованості плану стимулювання, розмірами стимулу, умовами участі, тривалістю компанії зі стимулювання збуту, а також бюджетом на стимулювання збуту.


3. ПЕРСПЕКТИВИ ПОДАЛЬШОГО РОЗВИТКУ ПАТ « Луганськтепловоз» ДЛЯ ПОКРАЩЕННЯ СИСТЕМИ СТИМУЛЮВАННЯ ЗБУТУ.

ПАТ «Луганськтепловоз» активно співпрацює з іноземними партнерами з багатьох країн. Найбільш активна взаємодія спостерігається з Білорусією і Росією. З іншими країнами - партнерами Монголією, Німеччиною, Казахстаном і США співпрацює в меншій ступінь.

Перед стимулювання збуту всегда ставимо Завдання актівізуваті процес продажів услуг. Тому воно розглядається як Дії, заходь, Акції, спрямовані на Виникнення додаткової мотівації до Здійснення догоди в самий найближче годину. Узагальнімо и класіфікуємо основні системи стимулювання продажів и прокоментуємо Можливі Варіанти їх ! Застосування.

В даний час ПАО «Лугансктепловоз» орієнтовано на споживача, і від того, як налагоджена сама система стимулювання збуту, залежить багато чого, а головне результат. Результат може виявитися плачевним, якщо не будуть вжиті відповідні заходи з просування товарів або послуг, і, навпаки, успішним у разі впровадження правильної системи.

У сучасних компаніях організація системи стимулювання збуту реалізується різними прийомами і методами. Кожна фірма виробляє напрямки діяльності та реалізує проекти таким чином, щоб це виявилося у результаті найбільш прибутковим і найменш витратною справою. Такими ж методами можна стимулювати систему збуту ПАО «Лугансктепловоз» враховуючи його стан на даний момент.

Система стимулювання збуту завжди виробляється всередині компанії і будується під різних споживачів. Так, наприклад, є дві типові ситуації, які знайомі ПАО «Лугансктепловоз».

1.Ярковиражена нестача клієнтів.

2.Клієнтів достатньо, але деякий товар не користується попитом.

Розглянемо кожну з цих систем окремо. У першому випадку компанії пропоную привернути увагу не тільки до товару, але і до компанії в цілому. Найбільш діючі прийоми в даній ситуації представлені в табл.1.1.

Таблиця 1.1

Ярковиражена нестача клієнтів

Вид прийому

Опис прийому

«Знижки»

Компанії доведеться встановити знижки на весь товар, інакше клієнти будуть орієнтовані тільки на один конкретний товар. Наприклад, доречні святкові, сезонні, залишкові, ювілейні та інші знижки, які не викличуть у покупця недовіри в продавцю.

«Виставка-продаж»

Компанія ніби запрошує клієнтів до себе в гості і тим самим влаштовує активну демонстрацію своїх продуктів, кожен бажаючий може дізнатися товар ближче, отримати відповіді на питання. Це хороший шанс показати себе з кращого боку і заручитися клієнтами та рекомендаціями з боку відвідувачів даної виставки.

«Фестиваль товарів»

Орієнтований на любителів конкретного напрямку, певного виробника. З організації проведення схожий з проведенням виставки.

«День відкритих дверей»

Даний прийом рекомендується проводити періодично, для цього компаніям необхідно ретельно готуватися і щорічно наприклад роздавати потенційним клієнтам дисконтні картки. Це дозволить утримати клієнта і залишити доброзичливе думку на користь компанії.

Другий випадок в порівнянні з першим легше, але теж вимагає певних витрат. Найпоширеніші прийоми системи стимулювання збуту в даній ситуації представлені в табл.1.2:

Таблиця 1.2

Клієнтів достатньо, але деякий товар не користується попитом.

Вид прийому

Опис прийому

«Конкурс з використанням

нашого товару»

Компанія дає шанс виграти приз при придбанні якого або товару або використанні який або послуги; тим самим частина клієнтів купується, а компанія в цілому нічого не втрачає.

«Семплінг»

За допомогою таких методів, як дегустація, моделювання проекту в комп'ютері, тест-драйв, приміщення в журналах пробників і зразків, як правило, приносить компанії значний ефект.

«Бонус»

Споживачі завжди люблять отримувати подарунки, тому компанії користуються політикою бонусів, роблячи подарунки за покупку конкретного товару або декількох товарів. У даному випадку у покупця створюється відчуття, що за одну вартість він набуває два або кілька об'єктів.

Система стимулювання збуту ПАО «Лугансктепловоз» розробляється у відділі маркетингу, де попередньо розглядається мета проекту, а потім розробляється програма проведення, наприклад, дегустації якогось продукту. Маркетолог повинен визначити сегмент, місце і час проведення даного заходу. Також треба визначити цілі: демонстрація нового продукту для проведення активної подальшого продажу, або ж визначення реакції на продукт - який продукт найбільш затребуваний.

У заході безпосередньо учасниками з боку продавця повинні виступати активні працівники компанії, інакше весь бажаний ефект завалиться і є ймовірність, що товар буде розрекламований мало того неправильно, але ще й з не дуже позитивного боку. Як правило, в подібних заходах беруть участь безпосередньо учасники процесу реалізації продукції і знають за що зачепитися і чим зачепити кінцевого споживача.

Система стимулювання збуту виконує для сучасних компаній важливу роль у реалізації поставлених цілей. Вірно обрані пріоритети і ефективно виконані прийоми збутового характеру принесуть компанії заплановані результати і підготують грунт для подальшого зростання компанії в цілому.


РОЗДІЛ 4. ОХОРОНА ПРАЦІ НА ПАТ « Луганськтепловоз»

На підприємстві ПАТ «Луганськтепловоз» в кожному структурному підрозділі і на кожному робочому місці створені умови праці відповідно до вимог нормативних актів. Забезпечується дотримання прав працівників, гарантованих законодавством про охорону праці.          З цією метою на підприємстві забезпечено функціонування системи управління охороною праці, для чого :

1 ) створена служба охорони праці та призначені посадові особи, які забезпечують вирішення конкретних питань охорони праці;

2) розробка за участю профспілок і реалізуються комплексні заходи для досягнення встановлених нормативів з охорони праці;

3 ) забезпечується усунення причин, що викликають нещасні випадки та професійні захворювання;

4 ) розробляються і затверджуються положення, інструкції, інші нормативні акти про охорону праці, що діють в межах підприємства ;

5 ) здійснюється постійний контроль за виконанням робіт відповідно до вимог з охорони праці.

На підприємстві організовано проведення попереднього (при прийнятті на роботу) та періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах.

Усі працівники при прийнятті на роботу і в процесі роботи проходять на підприємстві інструктаж з питань охорони праці, надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків, про правила поведінки при виникненні аварій згідно з положенням, затвердженим керівником підприємства. Фінансування охорони праці здійснюється за рахунок коштів підприємства. Працівник не несе ніяких витрат на заходи з охорони праці.

На підприємстві ПАТ «Луганськтепловоз» проводяться розслідування, і ведеться облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій відповідно до положення про розслідування нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві.

Працівники підприємства інформуються про стан охорони праці, причини аварій, нещасних випадків і професійних захворювань і про вжиті заходи щодо їх усунення та для їх усунення та для забезпечення на підприємстві умов і безпеки праці на рівні нормативних вимог.

До основних функцій управління охороною праці належать : прогнозування і планування робіт, їх фінансування, організація і координація робіт, облік показників стану умов і безпеки праці, аналіз та оцінка стану умов і безпеки праці, контроль за функціонуванням СУОП, стимулювання діяльності з охорони праці.

Основними завданнями управління охороною праці є навчання працівників безпечним методам праці та пропаганда питань охорони праці; забезпечення безпеки технологічних процесів, виробничого обладнання, будівель і споруд; нормалізація санітарно - гігієнічних умов праці, забезпечення працівників засобами колективного та індивідуального захисту; оптимальні режими праці та відпочинку; організація лікувально - профілактичного та санітарно - побутового обслуговування працівників; професійний відбір працівників з окремих професій, вдосконалення нормативної бази підприємства з питань охорони праці.

Під час співпраці з іноземними підприємствами часто умовою налагодження партнерських відносин є забезпечення відповідного рівня культури виробництва, комфорту і безпеки праці, пожежної безпеки та охорони навколишнього середовища, оскільки зарубіжні партнери наших підприємств грунтуються на положенні, що належні умови праці, порядок і чистота на підприємстві, мінімізація впливу на навколишнє середовище є необхідними передумовами належної якості виробів та екологічно безпечної виробничої діяльності.

Служба охорони праці створена на підприємстві відповідно до вимог Закону України « Про охорону праці» незалежно від кількості працівників. Згідно 15 в. на підприємстві з кількістю 50 і більше працівників роботодавець створює службу охорони праці як окремий підрозділ. Якщо на підприємстві працює менше 50 чоловік, функції служби охорони праці можуть виконувати за сумісництвом особи, які мають відповідну підготовку, а якщо працівників менше 20, для виконання функцій служби охорони праці можна залучати сторонніх фахівців на договірних засадах. При чисельності працівників понад 51 осіб службу охорони праці комплектуючих у відповідності з рекомендаціями щодо структуру і чисельність служби охорони праці, затверджених наказом Держнаглядохоронпраці України № 255 від 15.11.2004 р.

Служба охорони праці укомплектовується фахівцями, що мають вищу освіту та стаж роботи за профілем виробництва не менше 3 років. Фахівців з середньою спеціальною освітою приймають у службі охорони праці у виняткових випадках (обмеження виробничого стажу не стосується осіб, які мають спеціальну освіту з охорони праці).

Функції служби охорони праці підприємства наведені у відповідних нормативно - правових актах з охорони праці (НПАОП).

Створення служби охорони праці і налагодження її функціонування передбачає шість основних етапів.

1) Визначення статусу служби - розробки і затвердження у керівника підприємства «Положення про службу охорони праці підприємства». За наявності в службі кількох працівників - розробка посадових інструкцій.

2 ) Ознайомлення з станом охорони праці в структурних підрозділах підприємства та визначення небезпечних з них.

3 ) Забезпечення необхідними нормативно - правовими актами з охорони праці.

4 ) Заповнення журналу для обліку передбачених нормативно - правовими актами з охорони праці документів та вжитих заходів.

5) Організація збору та зберігання документів, які характеризують діяльність підприємства з питань охорони праці та визначають справжній стан умов і безпеки праці.

6 ) Підготовка проектів нормативно - правових актів та наказів, що регулюють діяльність підприємства з питань охорони праці, затвердження їх у керівника підприємства.

Формально вимог чинного трудового законодавства повинні дотримуватися організаціями всіх типів і розмірів, незалежно від сектора економіки, організаційно - правових форм та форм власності. Фактично ж ці вимоги багатьма роботодавцями, особливо в сфері середнього та малого бізнесу, взагалі не сприймаються. Тому потрібно знайти дієві способи впливу та вжити відповідних заходів щодо виконання вимог законодавства України та міжнародних вимог з охорони праці, щоб виключити перешкоди для інтеграції нашої країни в міжнародне економічне співтовариство і вступу до СОТ.

В умовах, коли практично зникло галузеве управління охороною праці і все навантаження у цій сфері перейшло на регіональний рівень, де органи виконавчої влади уповноважені впливати на роботодавців, в першу чергу, необхідно запобігти зниженню ефективності функціонування створених систем управління охороною праці. Це буде сприяти подальшому зниженню рівня виробничого травматизму та професійної захворюваності, тобто збереженню потенціалу трудових ресурсів для підвищення економічного і соціального благополуччя в регіоні.


Висновки

ПАТ «Луганськтепловоз» є одним з найбільших підприємств галузі, діяльність якого з кожним роком набирає обертів. Про це можна судити, проаналізувавши економічні показники, незмінно росте рік від року.

Завдяки правильній чіткообгрунтованої керівництвом підприємства стратегії, спостерігається значне зростання попиту на випуск продукції, як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку.

Незважаючи на те, що як і раніше існує багато проблем, пов'язаних з необхідністю відновлення виробничих потужностей, із заборгованістю підприємства перед комунальними службами міста, постачальниками продукції, ПАТ «Луганськтепловоз» займає свою нішу на ринку, випускаючи високоякісну продукцію, і тим самим задовольняючи потреби споживачів, забезпечує вітчизняний ринок праці щорічно більше 5 тис.робочих місць, поповнюючи державний бюджет як великий платник податків.

ПАТ «Луганськтепловоз» активно співпрацює із зарубіжними партнерами, беручи участь у міжнародних виставках і конференціях, обмінюючись досвідом і останніми досягненнями у виробництві, а також виступаючи в ролі платоспроможного покупця сировини і матеріалів або продавця високоякісної продукції, не раз зазначеної різними преміями і нагородами міжнародних масштабів.

Керівництво Компанії приділяє особливу увагу інноваційної діяльності, прагнучи постійно оновлювати арсенал своїх технологій і обладнання, в основному за рахунок власних розробок, виконаних висококваліфікованими фахівцями заводу.

Таким чином, проаналізувавши діяльність ПАТ «Луганськтепловоз», можна зробити висновок про те, що внеї є великі перспективи на ринку даної галузі.

Таким чином, проаналізувавши зовнішньоекономічну діяльність підприємства ПАТ «Луганськтепловоз» можна зробити висновок про те, що постійними країнами, з яким виникають контакти, являються та проводиться збутова діяльність підприємства на зовнішньоекономічному ринку є Росія, Білорусія, Монголія, Казахстан та Німеччина. В цілому, підприємство має сприятливу збутову діяльність. Більш того відділ маркетингу позитивно впливає на збутову політику, сумлінно і в повномуо обсягу виконуючи свої обов'язки, пов'язані із системою стимулювання збуту на зовнішньому ринку.


Список використаної літератури

1. Закон України «Про акціонерні товариства» від 7.04.2011г № 3205І ;

2. Аудиторський висновок Холдингової компанії «Луганськтепловоз» [Електронний ресурс ]. - Режим доступуhttp :/ / www.stokmarket.gov.ua ;

3. Річна фінансова звітність підприємства Луганськтепловоз [Електронний ресурс ]. - Режим доступу http://www.stokmarket.gov.ua/en/year2010/showform/55/05763797 ;

4. Гузенко Н. « INVESTOR'SGUIDE. Луганськтепловоз » - Режим доступуhttp :/ / www.ukrrudprom.ua / referance / factory / oaoxklug.html ;

5. Інформація про чисельність працівників та оплату праці [Електронний ресурс ]. - Режим доступуhttp :/ / www.stokmarket.gov.ua / en/year2010/showform/4/208681 ;

6. Кривобоков В. Відродимо Луганськтепловоз - відродимо місто [Електронний ресурс ]. - Режим доступуhttp :/ / www.ostro.org/regions/36/society/articles/article-147799 ;

7. Луганськтепловоз покликаний кращим роботодавцем України з працевлаштування інвалідів [Електронний ресурс ]. - Режим доступуhttp :/ / www.contact-teplovoz.lugansk.ua/7-11-2010.htm ;

8. ПАТ « ХК «Луганськтепловоз» [Електронний ресурс ]. - Режим доступуhttp :/ / www.luganskteplovoz.com3.

9. Пешкун Ю. «Луганськтепловоз» планує виходити на світовий ринок [Електронний ресурс ]. - Режим доступуhttp :/ / www.cxid.info/81879.htm ;




1. наукового інституту права психології та економіки Львівського державного університету внутрішніх справ1
2. Уголовная ответственность за терроризм
3. і Регулювання прозорості форми Обробники подій OnMouseDown і OnMouseUp визначають реакцію програми на відповідно
4. Методика гендерного развития подростков посредством культуры танца
5. Расчет освещения складского помещения методом удельной мощности
6. Лабораторная работа 5 ОПРЕДЕЛЕНИЕ ПОКАЗАТЕЛЯ ПРЕЛОМЛЕНИЯ СТЕКЛА Цель работы- Научиться определять п
7. Шенгерій, ІРРАЦІОНАЛЬНЕ ЯК КОНСТРУКТ ПІЗНАВАЛЬНОГО УНІВЕРСУМУ
8. тема обучения больных
9. Частота это патологии к общему числу родов составляет более 15
10. IХ вв. Общественный строй Восточных славян VIII IХ вв.
11. Современная политико-административная элита России
12. Ктенанта.html
13. Статья Андерс Цельсий как, наблюдая за планетами и Северным сиянием, придумать свою шкалу
14. темах конкуренции образа объекта идеи товара услуги персоналии организации ~ фирмы бренда в ценностный р
15. 27 ЛФ ФИУ ПФ
16. Маленькая ночная серенада
17.  Ф Бекон 15611626 Критикує філософію як думку споглядання і пропонує її як науку про реальний світ яка має
18. Видении розы. Я решил не ходить в зал и подождать его за кулисами.
19. ой экономикой упре рисками счится наукой в России упре рисками треб
20. Дипломная работа- Развитие интеллекта