Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

.Особливістю великомасштабної селекції у свинарстві є пірамідальна структура стад які відносяться до кіль

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 18.5.2024

43Регіональні системи великомасштабної селекції  свиней.Особливістю великомасштабної селекції у свинарстві є пірамідальна структура стад, які відносяться  до кількох категорій спеціалізованих  господарств. Найпоширенішою є триступінчаста структура популяцій свиней, яку можна показати у вигляді піраміди, на вершині якої знаходяться племінні заводи, де створюють і удосконалюють високоціниих племінних тварин. У середині піраміди знаходяться племінні репродуктори, які розмножують тварин, що поступають із племінних заводів. Основу піраміди складають товарні господарства, які ведуть відгодівлю молодняку, отриманого від прародинних і родинних форм (відповідно в племінних заводах і племінних репродукторах).

В даний час є спеціалізовані популяції, між якими існують

генетичні відмінності і які

можуть використовуватися в програмах

гібридизації. До таких популяцій

можна віднести: з високим розвитком

репродуктивних властивостей — велику

білу і похідні від її породи, спеціалізовані

породи мясних якостях — ландрас, дюрок,

петрен, гемпшир, по придатності  до відгодівлі

— багаточисельні породи комбінаційного

напрямку продуктивності.

44.У племінних господарствах бонітування підлягають усі кнури і матки (основні і перевіряються), а також ремонтний молодняк (Хрячков і свинки віком від чотирьох місяців і старше), в промислових господарствах - все кнури і матки, виділені в провідну групу (племінну), що перевіряються матки і ремонтний, молодняк. Свиней бонітіруют щорічно, закінчуючи не пізніше 1 жовтня. У племінних заводах і племінних радгоспах її проводять зоотехніки-селекціонери, на племінних фермах радгоспів і колгоспів і в провідних групах (племінних) товарних господарств - старші зоотехніки або спеціалісти державних станцій по племінній роботі з участю ветеринарних фахівців завідуючих і бригадирів ферм, досвідчених свинарів. При підготовці до бонітування перевіряють і уточнюють зоотехнічний облік, в індивідуальні картки тварин вносять дані останніх случек, опоросів, результати зважування і вимірювання тварин, перевіряють приналежність їх до тієї чи іншої породи або породної групі на підставі документальних даних про походження (племінних записів, племінних свідоцтв , атестатів), перевіряють наявність і правильність вушних номерів у всіх бонітіруемих тварин, неясні номери відновлюють.

Оглядають тварин в наступному порядку: кнурів по лініях і спорідненості: батько, брати, сини, дочки, онуки; маток за родинними групами (родами): мати, сестри, брати, дочки, онуки. Розвиток кнурів і маток оцінюють за живою вагою, довжині тулуба і обхвату грудей. Клас з розвитку визначають за таблицею, яка є в інструкції МСХ РФ. Кнурів і маток зважують і вимірюють у стані заводської вгодованості, маток - на п'ятий день після одного з опоросів, попередніх бонітування. Екстер'єр оцінюють за 100-бальною шкалою, До класу еліта відносять кнурів і маток, які отримали не менше 90 балів; до першого класу - кнурів, які отримали не менше 85 балів, маток - не менше 80 балів; до другого класу - кнурів, які отримали не менше 80 балів, маток - не менше 70 балів. Оцінений кнурів і маток з розвитку у віці трьох років є остаточною; переоцінка в старшому віці можлива тільки в сторону підвищення класу. Продуктивність кнурів оцінюють при призначенні в злучку (перша оцінка) за продуктивністю обох батьків. При відсутності відомостей про продуктивність батька продуктивність кнура визначають за показниками продуктивності матері.

Оцінку продуктивності кнурів виробляють також після опоросу покритих кнурами маток за живою вагою потомства; клас кнура за живою вагою потомства визначають середніми показниками живої ваги всіх поросят у 2-або 4-місячному віці від усіх, але не менш ніж від п'яти маток, вирощених в умовах правильного годівлі та змісту-За наявності даних живої ваги молодняку в 2 - і 4-місячному віці оцінку проводять за вагою в 4-місячному віці. Основним показником племінної цінності кнура вважається оцінка його за відгодівельними та м'ясними якостями потомства методом контрольного відгодівлі і контрольного вирощування. Після опоросів дочок кнура його оцінюють за продуктивністю дочок.

За результатами бонітування для кнурів і маток встановлюють чотири класи: еліта-рекорд, еліта, перший і другий. Кабани другого класу можуть бути використані як виробників як виняток. Їх случают тільки з матками виробничої (товарної) групи в промислових стадах. Сумарний клас встановлюють на підставі оцінки розвитку, продуктивності та екстер'єру тільки для кнурів і маток з міцною конституцією, мають не менше 12 нормально розвинених сосків (6 / 6). З племінного стада підлягають вибракуванню тварини, що мають один з наступних недоліків екстер'єру: явно виражену провисла спина або різкий перехоплення за лопатками, недорозвиненість або нерівномірний розвиток сім'яників (у кнурів), мопсовідность, кріворилость, неправильний прикус, кратерного соски (у маток і кнурів). Для кнурів і маток, оцінених класом еліта за екстер'єром, а також за кожним показником розвитку (жива вага, довжина тулуба, обхват грудей), за всіма показниками продуктивності (плодючість, молочність, вага гнізда при відлученні від маток, продуктивність дочок у кнурів) та отримали сумарну оцінку класу еліта за відгодівельними та м'ясними якостями, встановлюють клас еліта-рекорд.

45.Біологічні особливості організму свиней визначають кількісну та якісну характеристики виробничої діяльності галузі як із зоотехнічної, так і економічної точки зору. Одним з ефективних способів підвищення зазначених показників виробництва є раціональне використання методів розведення свиней. Як відомо, у селекційно-племінній роботі зі свиньми використовують два методи розведення: чистопородне та схрещування. Вищою формою організації селекційно-племінної роботи у цій галузі є розробка регіональних систем розведення з використанням методів схрещування та гібридизації.

У свинарстві під гібридизацією розуміють схрещування тварин спеціалізованих порід, типів і ліній, які позитивно поєднуються за відтворними, відгодівельними та м’ясними якостями. Для одержання гібридних свиней використовують кнурів спеціалізованих ліній з високою енергією росту та добрими м’ясними якостями і свиноматок з високими показниками плодючості та молочності й масою поросят у 2-місячному віці. У зв’язку з цим розрізняють прості породно-лінійні (маточне стадо однієї заводської породи схрещують із кнурами спеціально відселекціонованої внутрішньопородної чи синтетичної ліній) та складні (материнська форма — продукт схрещування двох ліній — поєднується з кнуром третьої лінії) форми гібридів.

Останнім часом здійснено широку програму з виведення нових генотипів свиней на міжпородній і внутрішньопородній основі. Як приклад можна навести міжпородні типи — полтавський м’ясний (ПМ-1), харківський м’ясний (ХМ-1), внутрішньопородний тип великої білої породи (УВБ-1) та ін.

Свиней поширених порід застосовують у системах розведення з метою одержання чистопородних, помісних та гібридних тварин. Створення генотипів свиней є доброю основою для переходу на вищий ступінь використання явища гетерозису — впровадження гібридизації. У промисловому схрещуванні використовують свиней різних порід, і отримані помісі є продуктом простого схрещування, а гібриди — спеціальної селекції та схрещування.

46. Досліджено складну генетичну зумовленість вовни. Схрещування популяцій з тонкою вовною (породи меринос, рам- бульє) і змішаною (каракульські, курдючні і маньчжурські) показує, що перше покоління нащадків характеризується досить високим вмістом грубих волокон. Щодо популяцій вивчено характер успадкування різних компонентів вовни і різні варіанти впливу генотипів батьківської або материнської породи на нащадків. Виявлено, що певна кількість ознак зберігає тенденцію проміжного успадкування. Деякі особливості спостерігаються, наприклад, при успадкуванні складок шкіри. Відомо, що ягнята з малоскладчастою шкірою розвиваються інтенсивніше порівняно з іншими. При збільшенні складчастості у батьків нащадки мають найкоротшу вовну.

Звичайно овець розводять і для отримання високоякісного м’яса. Фенотипова мінливість показників м’ясної продукції здебільшого зумовлена паратиповими факторами, й зосередження при цьому уваги на поліпшенні паратипу має привести до поліпшення м’ясності багатьох популяцій овець. Деякі із порід мають середню й високу успадковуваність, що свідчить про можливості генетичного поліпшення їх завдяки селекції в популяціях.

Одним із важливих факторів господарсько-корисної ефективності популяцій залишається плодючість. У межах різних популяцій і порід вона широко варіює і становить 118 — 129 ягнят на 100 маток.

47.Породный генофонд овец Украины


Породний генофонд овець України формувався за рахунок успіхів племінної роботи світового вівчарства і власних селекційних досягнень . Історія вівчарства налічує - 10 тис. років , тонкорунного - 5 тис. років.
Асканійської тонкорунної породи створена в 1925-1934 рр. У Асканії -Нові на основі схрещування місцевих тонкорунних овець з американським рамбулье . Області районованих розведення: Херсонська , Запорізька , Дніпропетровська, Миколаївська , Кіровоградська та Луганська . На цю породу припадає близько 38 % загальної кількості овець в Україні . Кращі племінні заводи «Червоний чабан » і «Асканія -Нова» Херсонської і « Атманайського » Запорізької обл. Настриги чистої вовни в заводських стадах становлять 3,1-3,5 кг. Жива маса баранів - 115-125 кг , вівцематок 55-65 кг настриг немитої вовни відповідно 14-16 і 6-7 кг , вихід чистого волокна - 55-60 і 50-55 %; настриг чистої вовни - 8-10 і 3 - 3,5 кг , довжина вовни 10-11 та 9-10 см. Барани - рогаті , вівцематки - комолі . Жива маса ягнят при відлученні в 4 -місячному віці становить 27-28 кг , молодняк у річному віці досягає 70-75 % маси дорослих тварин.
Порода овець прекос (у перекладі з франц. Прекос означає скоростиглий ) створена наприкінці XIX - початку ХХ в . методом селекційного використання овець , одержаних від схрещування мериносів типу рамбулье і англійських напівтонкорунних м'ясних Лейстерським у Франції ( мерино - прекос ) і мериносів , бордер - Лейстерським і мерино - прекоси в Німеччині . Остаточно породу назвали мерино - фляйш , або прекос . Області районованих розведення: Харківська , Вінницька , Черкаська , Чернігівська, Сумська , Хмельницька , Полтавська, Тернопільська , Житомирська , Закарпатська , Волинська, Київська , Рівненська, Івано -Франківська. Настриги чистої вовни в заводських стадах досягають 2,5-2,6 кг. Жива маса баранів - 120-130 кг , вівцематок - близько 60-70 кг , настриг немитої вовни відповідно 10-12 і 15-5,5 кг , вихід чистого волокна - 50-55 і 40-52 %; настриг чистої вовни - 6 -8 і 2,5-2,8 кг , довжина штапелю - 9-10 і 8-9 см. Барани та вівцематки - комолі . Жива маса ягнят при відлученні в 4 -місячному віці - 30-32 кг молодняк в річному віці досягає 75-80 % живої маси дорослих тварин.
Цигайська порода створена в давнину народами Балканського півострова і малої Азії . На південь України завезена в XIX в . переселенцями - болгарами з Бессарабії та румунськими кочівниками - пастухів з Трансільванії . На основі селекції з використанням для ввідного схрещування англійської породи Ромні - марш створено Приазовський тип цигайських овець, що мають кращі показники м'ясної продуктивності і довгу шерсть. Зона породного районування : Донецька, Автономна Республіка Крим , Одеська , частково Чернігівська , Херсонська , Запорізька обл. настриг чистої вовни становить 2,8-3,3 кг. Жива маса баранів - 110-120 кг , вівцематок - 55-65 кг. Настриг немитої вовни відповідно 9-10 і 4-5 кг , вихід чистого волокна - 60-65 і 55-60 %; настриг чистої вовни 6-8 і 2,6-3,0 кг , довжина вовни - 10-11 і 8 -9 см. Барани - рогаті , вівцематки - комолі . Жива маса ягнят при відлученні в 4 -місячному віці - 28-30 кг молодняк в річному віці досягає 70-75 % живої маси дорослих тварин.
Українська м'ясо- вовнової породи овець з кросбредною вовною створена в кінці ХХ в . в Асканії -Нова шляхом селекційного використання в процесі схрещування вівцематок асканійської тонкорунної і цигайської порід і напівтонкорунних баранів породи лінкольн . Порода вдало поєднує достоїнства тварин вихідних популяцій : велику довжину і товщину волокон лінкольнів , підвищену щільність руна асканійських тонкорунних овець і високу адаптивну здатність старий. Зона породного районування : Херсонська , Дніпропетровська, Одеська , Житомирська , Чернігівська , Волинська , Рівненська обл. тощо. У кращі роки настриг чистої вовни в заводських стадах становить 3,5-4,5 кг. Жива маса баранів - 120-130 кг , вівцематок - 65-75 кг , настриг чистої вовни відповідно 8-11 і 4-6 кг , довжина вовни - 18-20 і 14-15 см; тонина волокон - 46-44 та 48 - 46 якостей , вихід чистого волокна - 60-70%. Барани та вівцематки - комолі . Середньодобові прирости ягнят - 200-250 , а молодняку ​​- 120-150 р. У річному віці молодняк досягає 85-90 % живої маси дорослих овець. При інтенсивній відгодівлі тварин середньодобові прирости досягають до 300 г , а жива маса молодняку ​​в 9 -місячному віці становить 45-50 кг.
Сокольська порода смушкових овець створена на Полтавщині тривалою селекцією з можливим використанням овець каракульської породи і кримських Маліч . Назва походить від с. Сокілка Кобиляцький району. Поширені вівці в Полтавській і частково Дніпропетровської обл. , Складають близько 1 % загальної кількості овець в Україні . Жива маса баранів - 60 -65- кг , вівцематок - 40 - 45кг , настриг немитої вовни відповідно 3,5-4 і 2-3 кг , довжина квітка - близько 20 - 25см . Барани - рогаті , вівцематки - комолі . Жива маса ягнят при народженні - 3,5-4 кг. Овець Сокільське породи отримують 55-60 % сірих і 40-45% чорних смушек . Домінантний ген Шираз ( сірий колір ) у гомозиготному стані призводить до хронічної тимпании і загибелі ягнят у 3 - 4 -місячному віці , якщо їх не використовувати для отримання смушки в 1-3 дні після народження.

48. Методами генетико-статистичного аналізу можна оцінювати для кожної отари чи лінії частку генетичної мінливості й зумовленості конкретної ознаки. Останні здебільшого є складно зумовленими і залежать від паратипових впливів, тобто фенотипова мінливість є високою. Це ускладнює дослідження, як і явище по- лігенії за кількісними ознаками, які фактично є основними в селекції тварин, зокрема овець. Тому найчастіше в популяції чи породі (її структурних елементах) визначають коефіцієнт успад- ковуваності. За його допомогою здійснюють відбір за фенотипом, що гарантує отримання нащадків від кращих батьків. У селекційній роботі зооінженер завжди оцінює тип продуктивності й екстер’єр тварин. Овець із явними вадами (неправильний прикус, недостатній зір, надмірна складчастість шкіри, курячі груди, низька якість м’яса та ін.) вибраковують із племінної отари, а підбір і відбір проводять тільки за живою масою, кількістю і якістю вовни і типом тілобудови. Заслуговує на увагу використання в популяціях так званого коригувального підбору. При цьому вівцематок із високою продуктивністю (але з вадами екстер’єру) спарюють із високоякісними баранами і тим самим коригують вади маток протягом кількох поколінь. Цей принцип використовують для поліпшення багатьох ознак, особливо ефективний він у селекційно-генетичній роботі з вівцями.У селекції тварин відома висока (інколи середня) успадкову- ваність за показниками якості, що залишає селекцію основним фактором генетичного поліпшення популяцій. Звичайно ці показники визначають тільки після забою тварин, і тому відбір ознак у цьому напрямі здійснюють за продуктивністю близьких родичів. Щодо цього повні сибси дають більше інформації, ніж напівсибси. Це пояснюється тим, що пробанд має удвічі більше загальних генів із сибсами, ніж напівсибсами. Проте використання даних про якість туш повних сибсів обмежується стосовно двієнь. Можна оцінювати якість туш і по нащадках баранів: усіх поліпшувачів треба використовувати в популяціях. Так здійснюється розведення за лініями.Маса руна і якість вовни варіюють залежно не тільки від генотипів порід, а й від зон, отар та виходу ягнят. Успадковуваність багатьох ознак вовни є досить високою і достатньою для того, щоб використовувати метод парування кращих із кращими і досягати генетичного поліпшення нащадків.Можливе припущення, що швидкий ріст тварин в усі періоди вирощування й відгодівлі детермінують одні і ті самі гени. Як доведено, антагонізму між ознаками не існує, тому селекція на підвищену масу тіла у будь-який період життя має привести до поліпшення цієї ознаки в інші періоди.Жива маса в усі дорослі періоди коливається від середньої до високої, тому відбір за цією ознакою стає ефективним. Коефіцієнти кореляції показують, що швидкий ріст ягнят після відлучення пов’язаний із меншими витратами кормів на одиницю приросту маси тіла. Це дає підстави сподіватися на те, що відбір за більш швидким ростом тварин після відлучення сприятиме поліпшенню обох ознак.

49. Методами розведення овець називають систему підбору тварин з урахуванням їхньої видової, породної та лінійної належності. У вівчарстві застосовують три основних методи розведення: чистопородне, схрещування і гібридизацію.Чистопородне розведення. Це парування тварин однієї породи. Вважається важливим засобом консолідації породи і є обов’язковим на племінних заводах та на племінних фермах.При його застосуванні є можливість не тільки зберегти породні якості овець, а й посилити їхню здатність стійко передавати потомству свої ознаки.Методом чистопородного розведення можна парувати тварин, що перебувають у родинних зв’язках між собою, тобто неспорідне- них і споріднених особин.Неспоріднене розведення (аутбридинг) характеризується тим, що тварини, яких парують, не мають спільного предка до четвертого покоління. При цьому цінні продуктивні якості і спадкові задатки тварин стійко передаються потомству, властиві їм ознаки підсилюються.Споріднене парування (інбридинг), особливе тісне, як наприклад, батька з дочкою, брата із сестрою, знижує плодючість вівцематок, ягнята народжуються недорозвиненими, погано ростуть, розвиваються і відгодовуються. Тому застосування спорідненого розведення овець у межах четвертого покоління заборонене. І тільки в окремих випадках (при створенні нових ліній, типів чи порід для закріплення визначних якостей) допускається споріднене розведення овець.Проте тривале чистопородне розведення в отарі призводить до застою і не сприяє зростанню показників продуктивності. Підтвердженням цього є рівень вовнової продуктивності овець у багатьох господарствах степової зони України, де розводять переважно чистопородних асканійських овець. Середній настриг вовни тут за останні роки становить 3,4 — 4,0 кг, або 1,3 — 1,6 кг у митому вигляді. Головною причиною такої низької продуктивності тонкорунних овець у цих районах є надмірне захоплення чистопородним розведенням та явна недооцінка схрещування. Щоб цьому запобігти, у практиці племінних господарств дуже часто застосовують внутрішньолінійні та міжлінійні кроси, а також метод прилиття, або «освіження», крові. Він особливо ефективний тоді, коли стадо з невеликою кількістю генеалогічних ліній тривалий час розводити «в собі». Прилиття крові від високопродуктивних не- споріднених баранів, вирощених в інших умовах, позитивно впливає на якість потомства і поліпшення стада в цілому.Розведення овець за лініями. Лінією називається група тварин у породі, споріднена з плідником (родоначальником), за ім’ям якого вона називається і має певну цінність для племінної роботи. Розрізняють генеалогічні й заводські лінії, які є структурними елементами породи. До заводської лінії належать тварини, що походять від високоцінного родоначальника, продуктивні ознаки і тип якого підтримують у ряді поколінь цілеспрямованим відбором і підбором з використанням помірного (III - IV), а інколи і тісного (І - II, II - II) інбридингу.Головна мета розведення за лініями полягає в тому, щоб спадково закріпити і далі розвивати цінні якості родоначальника лінії, а через неї — по всій популяції породи. Цього досягають трьома основними шляхами: перетворенням цінних якостей окремих індивідуумів на групові; поділом породи на групи, які відрізняються одна від одної; пошуком найкращих поєднань ліній для виведення нових.Нові лінії закладають проведенням парування перевіреного за потомством плідника з цінними якостями для наступної племінної роботи із матками, схожими з бараном за основними селекційними ознаками. Бажано, щоб ці матки певною мірою були споріднені з бараном. Можна використовувати і неспоріднених маток. Серед потомків такого парування відбирають для дальшого розведення високопродуктивних тварин, найбільш схожих за своїми якостями з бараном-батьком. Родоначальником нової лінії може бути тільки той плідник, який дав найкраще потомство з добре вираженим бажаним його типом.




1. а Класификация- Мигрень без ауры Мигрень с аурой с типичной аурой; с пролонгированной аурой; бази
2. Курсовая работа- Премиксы и их использование в кормлении сельскохозяйственных животных и птицы
3. Тема уроку- Тип уроку- ввідний до теми урок поглиблення теми урок узагальнення теми нестандартний
4. На тему- Психология беременных женщин
5. Переливания кров
6. Теория организации и системный анализ фирмы
7. Сопротивление материалов а Внутренние усилия в стержнях метод мысленных сечений б Понятие напряжений
8. Деньги - сущность, происхождение.html
9. Столыпин жизнь и реформы
10. Тема 6 Технологии эффективного общения и рационального поведения в конфликте Конструктивное разрешение ко
11. Тема 3- Развитие органов внутренних дел Российской империи вторая половина XIX в
12. Почему мужчины врут а женщины ревут- Эксмо; Москва; 2010 ISBN 9785699107513 5699107517 5699027858 Аннотация Бы
13. тема в целом призвана обеспечить каждому защиту права собственности от нарушений
14. темам своих языков
15. Разработка плановых заданий грузовой станции
16. Великі сподівання шедевр вікторіанської прози
17. Лабораторная работа 1 ИЗУЧЕНИЕ ПОЛЯРИЗОВАННОГО СВЕТА Цель работы- Определить степень поляризации
18. РУБЕЖ ВРЕМЯ КОМАНДЫ 8 ФЕВРАЛЯ СУББОТА 18
19. интерпретацию барочной скульптуры архангела Михаила одетого в ниспадающую тунику- А это вот святой у нас
20. Тема 33 36- Дисперсия света