Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

тема rdquo; на тему- Місцеві бюджети та їх роль у бюджетній системі України.

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

Інститут ЗДО

Кафедра економічного аналізу і фінансів

КОНТРОЛЬНА РОБОТА

з дисципліни “Бюджетна система ”

на тему:

Місцеві бюджети та їх роль у бюджетній системі України

ЗМІСТ

Вступ………………………………………………………………………….….3

1.Місцеві бюджети в бюджетній системі України ……………………………..5

2. Місцеві бюджети:  обласний і міський бюджет Дніпропетровська за 2011 рік………………………………………………………………………………..16

3.Місце і роль місцевих бюджетів в бюджетній системі України……………23

Висновки…………………………………………………………………………26

Список використанної літератури………………………………...……………27

Вступ

Бюджет та бюджетна система загалом відноситься до тієї сфери суспільного життя, що безпосередньо стосується інтересів всіх і кожного. В бюджеті будь-якої країни відбиваються важливі економічні, соціальні, політичні проблеми життя суспільства і людини.

Бюджет — складна економічна категорія. Як категорія, державний бюджет являє собою систему економічних відносин, що складаються в суспільстві в процесі формування, розподілу, та використання централізованого грошового фонду країни, призначеного для задоволення суспільних потреб. Важливою є роль бюджету у розподілі сукупного суспільного продукту та національного доходу.

В умовах ринкових відносин і особливо в перехідний період до ринку бюджетна система є найважливішим економічним результатом. Від того, наскільки правильно побудовано бюджетну систему залежить ефективне функціонування всього народного господарства країни, зовнішніх відносин.

Згідно ст.5 п.1 бюджетного кодексу України бюджетна система складається з державного бюджету та місцевих бюджетів. Бюджетами місцевого самоврядування визнаються бюджети територіальних громад сіл, селищ, міст та їх об'єднань, місцевими бюджетами визнаються бюджет Автономної Республіки Крим, обласні, районні бюджети, бюджети районів у містах та бюджети місцевого самоврядування.

До місцевих бюджетів належать обласні, районні в містах, селищні та сільські бюджети. Бюджет об’єднує області обласний бюджет, бюджети районів і міст обласного підпорядкування.

Місцеві бюджети існують у всіх країнах світу. Розвиток їх функцій зумовлені рядом національних, політичних, економічних та інших факторів.

 

  1.  Місцеві бюджети в бюджетній системі України

Відповідно до Бюджетного кодексу України — бюджет — це план утворення і використання фінансових ресурсів для забезпечення функцій, які здійснюються органами державної влади України та Автономної Республіки Крим і органами місцевого самоврядування протягом бюджетного періоду. Через бюджет здійснюється фінансування заходів економічного і соціального розвитку, що мають загальнодержавне значення, а також стосуються міждержавних відносин. За його допомогою  перерозподіляється частина фінансових ресурсів між адміністративно-територіальними одиницями України з метою вдосконалення структури суспільного виробництва і забезпечення соціальних гарантій населенню. Бюджет є важливим інструментом держави, через який забезпечується контроль за станом виробництва в цілому.

Бюджет є складною економічною категорією, оскільки являє собою систему економічних відносин, які складаються в суспільстві в процесі формування, розподілу і використання централізованого грошового фонду країни, призначеного для задоволення суспільних потреб.

Ці відносини мають слідуючу структуру:

  •     між державою і підприємствами в процесі мобілізації доходів, накопичень і фінансування з бюджету;
  •     між державою і населенням в процесі розподілу і перерозподілу національного доходу;
  •     між ланками бюджетної системи при бюджетному регулюванні.

Стосовно визначення поняття “місцеві бюджети” в економічній літературі немає єдиної точки зору.

В перші роки організації бюджетної системи місцеві бюджети розглядались як сукупність завдань, доручених місцевим органам, і сукупність коштів, котрими вони володіють для їх задоволення.

Деякі вчені за основу визначення місцевих бюджетів приймають територіальний принцип, розгладаючи їх як бюджети окремих адміністративно-територіальних одиниць. Ряд економістів характеризують місцеві бюджети як економічні відносини. Усе наведене вище свідчить про різні підходи до трактування поняття місцевих бюджетів, що, в свою чергу, позначається на визначенні ролі  місцевих бюджетів у фінансовій системі держави.

Розгляд різних поглядів щодо визначення поняття “місцевих бюджетів” дозволяє охарактеризувати їх як сукупність економічних відносин, які сприяють територіальному перерозподілу національного доходу країни та забезпечують створення фінансової бази місцевих Рад.

Бюджетна система України визначена Законом України «Про бюджетну систему».  Відповідно до вказаного Закону бюджетна система України складається з:

  •  Державного бюджету України;
  •  Місцевих бюджетів.

Місцевими бюджетами визнаються:

  •  Бюджет Автономної Республіки Крим;
  •   Обласні;
  •   Рйонні бюджети; 
  •  Бюджети районів у містах; 
  •  Бюджети місцевого самоврядування.

Всього місцевих бюджетів в Україні понад 12 тисяч. Найчисельніша група - це сільські, селищні та міські бюджети.

До бюджетів місцевого самоврядування відносяться:

  •  Бюджети територіальних громад;
  •   Сіл;
  •   Селищ;
  •  Міст та їх об'єднань.

Місцеві органи самоврядування самостійно визначають напрямки використання коштів своїх бюджетів. Ці бюджети містять видатки на фінансування підприємств й організацій місцевого господарства, на фінансування здійснюваних місцевими органами заходів у сфері освіти, культури, охорони здоров'я, фізичної культури, соціального забезпечення, на утримання місцевих органів влади та управління.

Бюджети вищого рівня об’єднуються з нижчими певної території з метою аналізу економічного розвитку і мають назву зведених бюджетів; так само державний бюджет об’єднується з бюджетами областей, бюджетом АР Крим та бюджетами міст республіканського підпорядковування (Києва та Севастополя).

Бюджет області — це обласний бюджет, бюджети районів і міст обласного підпорядковування.

Бюджет району об’єднує районний бюджет, бюджети міст районого підпорядкування, селищні та сільські бюджети. Останні створюються за рішеннями районих, міських Рад народних депутатів за наявності необхідної фінансової бази.

Бюджетну систему України можна представити у вигляді схеми на рис. 1.

Рис. 1. Бюджетна система України

Бюджет АР Крим об’єднує республіканський бюджет та бюджети районів і міст республіканського підпорядкування Криму.

Система місцевих бюджетів існує у всіх країнах світу. Проте її розвиток і функції зумовлені низкою національних, політичних, економічних та інших факторів

В основі побудови бюджетної системи лежить адміністративно-територіальний поділ даної країни. При цьому виділення бюджетів здійснюється за наявності відповідного органу управління. Так, специфічною ознакою України є те, що на сільському рівні можуть утворюватись єдині для кількох сіл органи влади. Тоді створюється й один бюджет.

Особливістю місцевих бюджетів є те, що вони:

відображають певну, чітко обмежену, частину грошових відносин, які функціонують на окремій території;

забезпечують матеріальну незалежність органів місцевого самоврядування і безпосередньо їм підпорядковані;

усі їхні ланки органічно пов'язані не тільки між собою, а й з установами та підприємствами всіх форм власності, які функціонують на території регіону.

Сукупність усіх бюджетів, що входять до складу бюджетної системи України є зведеним (або консолідованим) бюджетом України. Він використовується для аналізу і визначення економічного і соціального розвитку України.

Зведений бюджет області об'єднує:

  •  обласний бюджет;
  •  зведені бюджети районів і міст обласного підпорядкування.

Зведений бюджет району містить:

  •  районні бюджети;
  •  бюджети міст районного підпорядкування;
  •  селищні і сільські бюджети.

Зведений бюджет Автономної Республіки Крим об'єднує:

  •  республіканський бюджет;
  •  бюджети районів і міст республіканського підпорядкування Автономної Республіки Крим.

Зведений систему України можна представити у вигляді схеми на рис. 2

Рис.2. Структура зведеного бюджету України

Складна структура місцевих бюджетів України, а також необхідність встановлення раціонального взаємозв’язку між державним і місцевими бюджетами висуває завдання визначення принципів і умов оптимального розподілу доходів між різними ланками бюджетної системи.

При розподілі доходів між ланками і видами бюджетів повинні дотримуватися слідуючі вимоги:

  •   єдність бюджету і державного плану економічного і соціального розвитку України;
  •  забезпечення кожного бюджету стійкими доходами, які тісно пов’язані з економічною, соціальною і екологічною ситуацією регіону. В цьому проявляється активний вплив бюджету на прискорення темпів розвитку економіки та покращення соціальної обстановки в регіоні;
  •  збалансованість кожного бюджету незалежно від обсягу його закріплених доходних джерел;
  •  підвищення зацікавленості державних і місцевих органів в успішному виконанні планів надходжень загальнодержавних доходів і зборів (податкових і неподаткових) на території відповідної місцевої Ради народних депутатів;
  •  забезпечення рівномірності надходження коштів і усунення можливих касових розривів внаслідок неспівпадання термінів здійснення видатків і отримання доходів.

Доходи між основними ланками бюджетної системи України розподіляються у відповідності із загальнодержавним законодавством, всередені ланки – у відповідності з рішеннями місцевих органів влади. Головною передумовою розподілу доходів бюджету слугує єдність його доходної бази, яка дозволяє регулювати бюджетні ресурси таким чином, щоб в необхідних випадках надавалась допомога бюджетам, котрі її потребують, і разом з цим здійснювались заходи загальнодержавного значення.

При розподілі доходів приймається до уваги підвідомчість об’єднань, підприємств, організацій. Значній частині місцевих бюджетів України передаються фінансові засоби для забезпечення їх збалансованості. Це досягається шляхом надання вищестоящими бюджетами нижчестоящим бюджетам сум відрахувань від загальнодержавних податків і доходів.

Республіканський бюджет АР Крим, місцеві бюджети України забезпечують фінансування заходів соціального і економічного розвитку відповідних територій або населених пунктів, які здійснюються органами державної виконавчої влади і місцевого самоврядування.

Важливим при розкритті економічної сутності бюджету є розгляд його функцій: розподільчої, контрольної, функції по забезпеченню існування держави.

Прояв розподільчої функції зумовлений тим, що у відносини з бюджетом вступають майже всі учасники суспільного виробництва. Основним об’єктом бюджетного розподілу і перерозподілу є чистий дохід, що створюється в суспільстві. Через розподільчу функцію бюджету відбувається зосередження грошових коштів в руках держави і їх подальше використання з метою задоволення суспільних потреб. Розподіл і перерозподіл грошових коштів відбувається між окремими галузями і сферами діяльності, між окремими групами населення. В результаті розподілу і перерозподілу здійснюється формування основних фондів грошових ресурсів – державного і місцевих бюджетів, фондів соціального страхування, фондів зайнятості та ін.

Важливим питанням посилення ролі бюджету в розподільчих процесах є досягнення оптимального співвідношення між різними ланками бюджетної системи. Із загальнодержавного бюджету фінансується понад 61,1% усіх витрат. Спостерігається тенденція до збільшення частки місцевих бюджетів у фінансуванні бюджетних витрат, що може позитивно вилучити на розвиток системи місцевого самоврядування та на використання бюджетних коштів в цілому.

Контрольна функція бюджету заключається в тому, що при формуванні доходів фінансовий контроль здійснюється за правильністю здіймання різних видів податків, мобілізацією інших джерел доходів, дотриманням встановлених пропорцій між ними, визначенням податкової бази. При витрачанні бюджетних коштів контролюється ефективність їх використання за цільовим призначенням. Фінансовий контроль здійснюється за виробництвом, розподілом і споживанням сукупного суспільного продукту і національного доходу.

Функція бюджету по забезпеченню існування держави ставить своєю ціллю створення матеріально-фінансової бази функціонування держави, утримання апарату управління країною, законодавчої, виконавчої влади, правоохоронних органів.

Економічна сутність місцевих бюджетів проявляється в їх призначенні, а саме:

  •  формування грошових фондів, які є фінансовим забезпеченням діяльності місцевих органів влади;
  •  розподіл і використання цих фондів між галузями народного господарства;
  •  контроль за фінансово-господарською діяльністю підприємств та організацій, підвідомчих цим органам влади.

Як економічна категорія, місцеві бюджети відображають обумовлену адміністративним поділом і бюджетним устроєм держави сферу економічних відносин суспільства, пов’язаних із формуванням, розподілом і використанням централізованих грошових коштів, що знаходяться у розпорядженні місцевих органів влади і призначених для соціально-економічного розвитку конкретних регіонів країни.

Активний вплив місцевого самоврядування на формування нових суспільних відносин можливий лише в тому разі, якщо воно матиме в своєму розпорядженні достатню кількість фінансових ресурсів. Згідно з чинним законодавством органи місцевого самоврядування в межах своєї компетенції самостійно розробляють, затверджують і виконують бюджети місцевого самоврядування. Втручання в цей процес з боку державних органів не припускається. Бюджети місцевого самоврядування не включаються до інших місцевих бюджетів і до державного бюджету України.

До місцевих бюджетів зараховуються, частина загальнодержавних податків (якщо це визначено у законі „Про Державний бюджет” на поточний рік), місцеві податки та збори, що встановлюються сільськими, селищними, міськими радами в межах відповідних адміністративно-територіальних одиниць. До місцевих податків і зборів належать: податок на рекламу; комунальний податок; збір за здійснення зарубіжного туризму; готельний збір; збір за паркування автотранспорту; ринковий збір; збір за видачу ордера на квартиру; курортний збір; збір за право використання місцевої символіки; збір за проведення аукціону, конкурсного розпродажу та лотерей; збір за проїзд територією Автономної Республіки Крим та прикордонними областями автотранспорту, що прямує за кордон; збір за видачу дозволу на розміщення об'єктів торгівлі та сфери послуг; збори за надання земельних ділянок для будівництва об'єктів виробничого й невиробничого призначення. індивідуального житла та гаражів у населених пунктах.

Місцеві податки та збори встановлюються міськими, селищними та сільськими радами в межах граничних розмірів (ставок), визначених законодавством, крім збору за проїзд територією Автономної Республіки Крим та прикордонними областями автотранспорту, що прямує за кордон, який встановлюється Верховною Радою Автономної Республіки Крим та власними радами.

Ради, ухвалюючи рішення про встановлення місцевих податків і зборів, затверджують положення про кожний їх вид, в яких визначаються платники, об'єкти оподаткування, ставки податків і зборів, пільги, порядок їх обчислення і строки перерахування до місцевих бюджетів, органи, що здійснюють контроль і справляння податків і зборів, відповідальність органів та платників за дотримання нормативно-правових актів із питань оподаткування.

Ради в межах своєї компетенції мають право надавати відстрочки у сплаті місцевих податків і зборів, звільняти певні категорії платників від їх сплати.

З місцевих бюджетів здійснюються видатки на такі цілі:

  •  фінансування установ та організацій освіти, культури, науки, охорони здоров'я, фізичної культури, молодіжної політики, соціального забезпечення і соціального захисту населення, що перебувають у підпорядкуванні виконавчих органів влади автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя, а також соціально-культурних заходів відповідно до покладених на ці органи влади функцій;
  •  утримання представницьких і виконавчих органів влади Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя та органів місцевого самоврядування;
  •  фінансування підприємств і господарських організацій. що входять до складу місцевого господарства, природоохоронних заходів;
  •  інші заходи, що фінансуються відповідно до чинного законодавства України з бюджетів Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя.

Усі ці витрати безпосередньо пов'язані з інтересами широких верств населення й суттєво впливають на загальні соціальні процеси в державі й насамперед на рівень його добробуту, освіченості, забезпеченості медичними послугами, а також послугами в галузі культури, спорту, соціальної захищеності на випадок не передбачуваних обставин.

2. Місцеві бюджети:  обласний і

міський бюджет Дніпропетровська за 2011 рік

2.1. Обласний бюджет

Загальний обсяг доходів обласного бюджету на 2011 рік  4856713,8 тис. грн.

Обсяг доходів загального фонду бюджету 4692559,9 тис. грн, спеціального фонду бюджету 164153,9 тис. грн, у тому числі бюджету розвитку 9500,0 тис. грн.

 Загальний обсяг видатків обласного бюджету на 2011 рік  4856684,5 тис. грн, у тому числі обсяг видатків загального фонду бюджету у сумі 4618384,5 тис. грн та видатків спеціального фонду бюджету – 238300,0 тис. грн за тимчасовою класифікацією видатків і кредитування місцевих бюджетів  та головними розпорядниками коштів.

Профіцит обласного бюджету 74175,4 тис. грн.

Дефіцит спеціального фонду обласного бюджету 74175,4 тис. грн, джерелом покриття якого є надходження коштів із загального фонду до бюджету розвитку (спеціального фонду) у сумі 74175,4 тис. грн.

  Розмір оборотного касового залишку бюджетних коштів обласного бюджету в сумі 25000,0 тис. грн.

Обсяги міжбюджетних трансфертів  на 2011 рік:

-  інших дотацій бюджетам міст та районів у сумі 23624,5 тис. грн;

- субвенцій із державного бюджету бюджетам міст та районів у сумі 2630494,5 тис. грн, із них:

- на виплату допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам та тимчасової державної допомоги дітям у сумі 1844795,1 тис. грн;

- на надання пільг та житлових субсидій населенню на оплату електроенергії, природного газу, послуг тепло-, водопостачання і водовідведення, квартирної плати (утримання будинків і споруд та прибудинкових територій), вивезення побутового сміття та рідких нечистот у сумі 594500,2 тис. грн;

- на надання пільг з послуг зв’язку та інших передбачених законодавством пільг (крім пільг на одержання ліків, зубопротезування, оплату електроенергії, природного і скрапленого газу на побутові потреби, твердого та рідкого пічного побутового палива, послуг тепло-, водопостачання і водовідведення, квартирної плати (утримання будинків і споруд та прибудинкових територій), вивезення побутового сміття та рідких нечистот) та компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян у сумі 131396,9 тис. грн;

- на надання пільг та житлових субсидій населенню на придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу в сумі 35025,0 тис. грн;

- на виплату державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях за принципом „гроші ходять за дитиною” у сумі 19375,9 тис. грн; на фінансування у 2011 році Програм-переможців Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування 2010 року в сумі 1622,3 тис. грн;

- на збереження середньої заробітної плати на період працевлаштування посадових осіб місцевого самоврядування з числа депутатів відповідних рад, що потребують працевлаштування у зв’язку із закінченням строку повноважень, у сумі 2231,1 тис. грн;

- на фінансування ремонту приміщень управлінь праці та соціального захисту виконавчих органів міських (міст республіканського в Автономній Республіці Крим і обласного значення), районних у містах Києві і Севастополі та районних у містах рад для здійснення заходів з виконання спільного зі Світовим банком проекту „Вдосконалення системи соціальної допомоги” у сумі 1548,0 тис. грн;

- субвенцій, що передаються з обласного бюджету до державного бюджету на виконання програм соціально-економічного та культурного розвитку регіонів, у сумі 3615,0 тис. грн, із них:

-  на природоохоронні заходи у сумі 3615,0 тис. грн;

- субвенцій з обласного бюджету бюджетам міст та районів у сумі 16176,8 тис. грн, із них:

- на утримання притулків для дітей у сумі 12476,9 тис. грн;

- на виконання обласної міжгалузевої комплексної програми „Здоров’я нації на 2002 – 2011 роки” та соціальний захист населення у 2011 році в сумі 1000,0 тис. грн;

- на утримання центрів соціально-психологічної реабілітації дітей у сумі 2699,9 тис. грн;

- субвенцій іншим бюджетам на виконання інвестиційних проектів у сумі 6279,1 тис. грн.

Обсяг повернення кредитів до обласного бюджету в сумі 1040,400 тис. грн та надання кредитів з обласного бюджету в сумі 1069,756 тис. грн в 2011 році.

Обсяг резервного фонду обласного бюджету на 2011 рік у сумі 1500,0 тис. гривень.

Кошти на реалізацію державних та регіональних галузевих програм на загальну суму 233934,2 тис. грн.

З метою поліпшення фінансового стану підприємств, що належать до спільної власності територіальних громад області,  кошти шляхом поповнення обігових коштів – за КТКВ 180410 „Інші заходи, пов’язані з економічною діяльністю” – комунальній установі „Адміністративне управління Дніпропетровської обласної ради” у сумі 6940,3 тис. грн, Дніпропетровському обласному комунальному підприємству „Спецавтобаза” у сумі 1480,0 тис. грн, комунальному підприємству „Їдальня Дніпропетровської обласної ради” у сумі 50,0 тис. грн, комунальному підприємству „Ідальня № 810 Дніпропетровської обласної ради” у сумі 50,0 тис. грн, обласному комунальному підприємству „Центр „зеленого” туризму та народних ремесел Дніпропетровщини” у сумі 65,3 тис. грн, комунальному підприємству „Агропроекттехбуд” Дніпропетровської обласної ради” у сумі 550,0 тис. грн, комунальному підприємству „Лабораторія якості життя” Дніпропетровської обласної ради” у сумі 20,0 тис. грн.

2.2. Міський бюджет

Бюджет Дніпропетровська на 2011 р. затверджений в сумі 2 млрд 449 млн 918 тис. грн., що на 114 млн 156 тис. більше, в порівнянні з показником 2010 р.

Об'єм прибутків загального фонду міського бюджету встановлений в сумі 2 млрд 279 млн 528 тис. 599 грн., спеціального фонду - 170 тис. 389,72 грн., бюджет розвитку - 79 тис. 419,80 грн.

Дніпропетровська міська рада  47072,645 тис.грн.

Департамент корпоративних прав та правового забезпечення Дніпропетровської міської ради 10555,576 тис.грн.

Управління   комунальної власності Дніпропетровської міської ради 196,133 тис.грн.

Земельне управління  Дніпропетровської міської ради 304,130 тис.грн.

Управління внутрішньої політики Дніпропетровської міської ради 4445,095тис.грн.

Управління освіти та науки Дніпропетровської міської ради 102606,929 тис.грн.

Департамент  охорони здоров'я Дніпропетровської міської ради 597214,326 тис.грн.

Управління праці та соціального захисту населення Дніпропетровської міської ради 15369,617 тис.грн.

Управління  у  справах молоді та спорту Дніпропетровської міської ради 64007,325 тис. грн.

Управління  у  справах сім'ї та молоді Дніпропетровської міської ради  130,366 тис.грн.

Управління  з питань фізичної культури і спорту  Дніпропетровської міської ради 73,941 тис.грн.

Управління - служба у справах  дітей Дніпропетровської міської ради 4017,956 тис.грн.

Департамент житлово-комунального господарства та капітального будівництва Дніпропетровської міської ради 430892,335 тис.грн.

Управління  житлового господарства Дніпропетровської міської ради 488,449 тис.грн.

Управління  комунального господарства Дніпропетровської міської ради 461,406 тис.грн.

Управління  капітального будівництва  Дніпропетровської міської ради 420,196 тис.грн.

Управління  інженерного захисту території  Дніпропетровської міської ради 5,208 тис. грн.

Департамент споживчого ринку і сфери послуг Дніпропетровської міської ради 3959,461 тис.грн.

Управління культури та мистецтв Дніпропетровської міської ради 93386,335 тис.грн.

Управління  охорони культурної спадщини  Дніпропетровської міської ради 446,820 тис. грн.

Департамент транспорту та зв'язку  Дніпропетровської міської ради 123114,087 тис.грн.

Головне архітектурно-планувальне управління Дніпропетровської міської ради 4481,294 тис.грн.

Управління Дніпропетровського архітектурно-будівельного контролю Дніпропетровської  міської ради 84,441 тис.грн.

Управління охорони навколишнього природного середовища Дніпропетровської міської ради 17437,792 тис.грн.

Управління  поводження з відходами у місті Дніпропетровської  міської ради 39,983 тис. грн.

Управління  з екології Дніпропетровської  міської ради 112,286 тис.грн.

Фінансово-економічний  департамент Дніпропетровської міської ради 16808,269 тис.грн.

Фінансовий департамент Дніпропетровської  міської ради 815,746 тис.грн.

Управління  економіки  Дніпропетровської  міської ради 313,747 тис.грн.

Фінансово-економічний  департамент Дніпропетровської міської ради (в частині міжбюджетних трансфертів) 889278,520 тис.грн.

Управління Дніпропетровської міської ради по управлінню майном колишнього селища міського типу Таромське  703,019 тис.грн.

Департамент  взаємодії з правоохоронними  органами, мобілізаційної  та оборонної роботи і з питань  надзвичайних ситуацій  Дніпропетровської міської ради 16359,886 тис.грн.

Резервний фонд 2500,000 тис.грн.

На виконання доручень виборців депутатам міської ради  VІ скликання виділино 27 600,0 тис.грн. із загального та спеціального фондів міського бюджету, із розрахунку 230,0 тис.грн. на одного депутата міської ради VІ скликання, в тому числі на надання матеріальної допомоги малозабезпеченим громадянам міста 30,0 тис.грн., розподіливши їх по галузях таким чином:

 - „Освіта” – 1 000,0 тис.грн.;

- „Охорона здоров’я” – 1 000,0 тис.грн.;

 - „Соціальний захист та соціальне забезпечення” – 3 600,0 тис.грн.;

 - „Житлово-експлуатаційне господарство” – 3 000,0 тис.грн;

 - „Капітальний ремонт житлового фонду місцевих органів влади” – 7 400,0 тис.грн.

 - „Комунальне господарство” – 11 600,0 тис.грн.

Оборотного касовий залишок бюджетних коштів міського бюджету  3 000,0 тис.грн.

Кошти на реалізацію державних, регіональних та міських галузевих програм на загальну суму 681 367,363 тис.грн.

3. Місце і роль місцевих бюджетів в бюджетній системі України

Місцеві бюджети слід розглядати як важливу фінансову категорію, основу якої становить система фінансових відносин, а саме: відносини між місцевими бюджетами і господарськими структурами, що функціонують на даній території; відносини між бюджетами і населенням даної території, що складаються при мобілізації й витраченні коштів місцевих бюджетів; відносини між місцевими бюджетами різних рівнів щодо перерозподілу фінансових ресурсів; відносини між місцевими бюджетами і державним бюджетом.

Місцеві бюджети є фінансовою базою органів місцевого самоврядування та вирішальним фактором регіонального розвитку. Наявність місцевих бюджетів закріплює економічну самостійність місцевих органів самоврядування, що передбачено Конституцією та Законом України “Про місцеве самоврядування в Україні” від 27.05.97р., активізує господарську діяльність, дозволяє їм розвивати інфраструктуру на підвідомчій території, розширювати економічний потенціал регіону, виявляти і використовувати резерви фінансових ресурсів. В кінцевому підсумку все це розширює можливості місцевих органів влади у більш повному задоволенні потреб населення.

Місцеві бюджети є основним каналом доведення до населення кінцевих результатів суспільного виробництва, що спрямовуються на суспільне споживання. Через місцеві бюджети  суспільні фонди споживання розподіляються в територіальному і соціальному розрізах. Разом з іншими ланками бюджетної системи місцеві бюджети є одним з головних інструментів реалізації на практиці програми економічного і соціального розвитку як регіонів, так і країни в цілому.

Доходи і видатки місцевих бюджетів сьогодні складають майже 12% від виробленого в країні ВВП.

Місцеві бюджети, відповідно до бюджетного кодексу поділяються на загальний та спеціальний фонди.

Загальний фонд включає всі доходи бюджету, крім доходів, що призначені для зарахування до спеціального фонду.

До спеціального фонду входять:

  •  бюджетні призначення на видатки за рахунок конкретно визначених джерел надходжень; гранти, або вартісне надходження дарунків, одержаних розпорядниками коштів на конкретну мету;
  •  різницю між доходами та видатками спеціального фонду; плата за послуги, що надаються бюджетними установами та інше.

Особливе призначення місцевих бюджетів пов’язується з соціально-економічним розвитком. Із місцевих бюджетів фінансуються 60% видатків на соціально-культурні заходи, 20% охорону здоров’я, фізичну культуру і спорт, засоби масової інформації. Повністю утримуються об’єкти житлово-комунального господарства, а також державне управління. За кошти місцевих бюджетів проводяться видатки на заходи підвищення життєвого рівня населення, виплачуються допомоги окремим категоріям громадян тощо.

Постійно зростають видатки на освіту, охорону здоров’я, соціальний захист і соціальне забезпечення населення, у тримання об’єктів культури, фізичної культури і спорту, засобів масової інформації, земельних ресурсів, водне, лісове і рибне господарство, мисливство, благоустрій міст. 

За допомогою місцевих бюджетів реалізуються загальнодержавні програми, пов’язані з розвитком галузей народного господарства, здійснюється підтримка вітчизняних виробників, фінансуються заходи з підвищення життєвого рівня населення, створення нових робочих місць, з реабілітації та працевлаштування інвалідів, виплачуються допомоги незаконно депортованим особам, біженцям, реабілітованим. За кошти місцевих бюджетів проводяться превентивні, оздоровчі, спортивні та культурні заходи.

Місцеві бюджети займають важливе місце в економічній системі кожної держави, їх роль і значення безпосередньо зумовлені типом економічної системи, обраними цілями та приорітетами суспільного розвитку (рис.3).

Основними складовими багатопланової ролі мсцевих бюджетів э те, що вони виступають :

  •  важливим чинником економічного розвитку і фінансової стабільності;
  •  інструментом макроекономічного регулювання;
  •  важелем здійснення перерозподільчихпроцесів;
  •  фінансовою базою місцевого самоврядування; інструментом реалізації державної регіональної політики;
  •  планами формування і використання фінансових ресурсів територіальних утворень; основним важелем фінансового вирівнювання;
  •  головним джерелом фінансових ресурсів для утримання і розвитку місцевого господарства, вирішення місцевих проблем;
  •  з їх допомогою реалізуються перспективні цілі національного розвитку і загальнодержавних программ, проводиться фінансування державних видатків;
  •  місцевим бюджетам належить важлива роль у забезпеченні конституційних гарантів, вирішенні соціальних проблем, піднесення рівня добробуту населення.

Висновки

Місцеві бюджети включають бюджет Автономної Республіки Крим, обласні, районні бюджети, бюджети районів у містах та бюджети місцевого самоврядування.

Через місцеві бюджети складаються певні фінансові взаємовідносини органів самоврядування практично з усіма підприємствами, установами, що розташовані на їх території, і населенням даної території у зв'язку з мобілізацією й витрачанням коштів цих бюджетів. Між місцевими бюджетами різних рівнів, а також між цими бюджетами і державним бюджетом виникають фінансові відносини з приводу перерозподілу фінансових ресурсів для забезпечення ефективного функціонування кожного бюджету. Частка місцевих бюджетів у перерозподілі валового внутрішнього продукту, а також у зведеному бюджеті поряд з економічним і соціальним має важливе політичне значення. Вона свідчить про участь місцевого самоврядування у розв'язанні актуальних проблем розвитку держави, про певну обмеженість функцій центральних органів влади.

Важливою умовою успішного функціонування місцевих бюджетів повинно стати фундаментальне поглиблення реформи бюджетних взаємовідносин між центральними та регіональними рівнями влади на засадах чіткого розмежування відповідальності за розв’язання економіко-соціальних проблем країни та її територіально-адміністративних одиниць. Надання більшої самостійності місцевим органам влади у формуванні та виконанні місцевих бюджетів буде сприяти зростанню зацікавленості у наповненні доходної частини, усуненню суперечностей у бюджетній сфері.

ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА:

  1.  Артус М.М., Хижа Н.М.Бюджетна система України: Навчальний посібник / К.: Вид-во Європ. ун-ту, 2005.- 220 c.
  2.  Бюджетний кодекс України. Василик О.Д., Павлюк К.В. Бюджетна система України: Підручник. — К.: Центр навчальної літератури, 2004. — 544 с.
  3.  Державна фінансова політика та прогнозування доходів бюджету України / Азаров М.Я., Ярошенко Ф.О.. Єфименко Т. І. та ін.-К.:НДФІ, 2004. -712 с.
  4.  Кириленко О.П. Місцеві бюджети України ( історія, теорія, практика). - К.: НІОС, 2007. - 384с.
  5.  Місцеві фінанси: Навч.-метод. посібник для самост. вивч. дисц. / М. А. Гапонюк, В. П. Яцюта, А. Є. Буряченко, А. А. Славкова. — К.: КНЕУ, 2002. — 184 с.
  6.  Офіційний веб-сайт Дніпропетровської обласної державної адміністрації: www.adm.dp.ua
  7.  Офіційний веб-сайт обласної ради: oblrada.dp.ua
  8.  Офіційний веб-портал Дніпропетровської міської ради: www2.dniprorada.gov.ua
  9.  Старостенко Г. Г., Б у л г а к о в Ю.В.  Бюджетна система: Навч. посіб. — К.: Центр навчальної літератури, 2006. — 240 с.
  10.  Фінанси: Навч.-метод. посіб. для самост. вивч. дисципліни.—2-ге вид., перероб. і доп. / О. Р. Романенко, С. Я. Огород- ник, М. С. Зязюн, А. А. Славкова.— К.: КНЕУ, 2003.— 387 с.
  11.  Фещенко Л. В., Проноза П. В., Кузьминчук Н. В. Бюджетна система України: Навчальний посібник. – К.: Кондор, 2008. – 440 с. – Мова укр.
  12.  Єпіфанов А.О. Бюджет України: монографія : у 2 кн. / А. О. Єпіфанов, І. І. Д’яконова, І. В. Сало. – Суми : ДВНЗ “УАБС НБУ”, 2010.

PAGE   \* MERGEFORMAT 3


Сільські бюджети району

юджети міст районного значення

Районні бюджети

Бюджети районів міста

Міський бюджет

Зведені бюджети міст обласного значення

Зведені бюджети районів

Обласний бюджет

Зведені бюджети районів та міст республіканського призначення

Бюджет Автономної Республіки Крим

Зведені бюджети областей та міст Києва та Севастополя

Зведений бюджет АРК

Державний бюджет України

ЗВЕДЕНИЙ БЮДЖЕТ УКРАЇНИ




1. либо страны превышают объем внутренних инвестиций то сбережения не инвестированные внутри страны использ
2. Например необходимо допросить свидетеля провести экспертизу и т
3. Энеолит
4. Поняття корпоративних відносин.html
5. rdquo; Новорожденный несет в себе комплекс генов не только своих родителей но и их отдаленных предков то есть
6. Чехов- О любви
7. а й неортодоксальні локаятачарвака джайнізм буддизм філософські вчення
8. Что такое проект Прое~кт от лат
9. Общественное благосостояние и критерии его оценки
10. Небанковские финансовые посредники.html
11. тематики механики и компьютерных наук Кафедра математического моделирования Расче
12. физ лица ~ субъекты обладающие гражданской правоспособностью и обязанностями иностранные граждане или л
13. Тема работы- Измерение сопротивления изоляции проводов электрических цепей Выполн
14. якої культурної рослини потребує великих затрат енергії наполегливих пошуків коштів тривалого часу і вели
15. Тема- Праздник радости и дружбы
16. вариантов ответа а государственная б индивидуальная в партнерская г общенародная 4
17. Задание 1 Молекула данного вещества состоит из- одного атома химического элемента с электронной формулой
18. 1Инвестиционные риски- сущность и классификация 2
19. Необходимая оборона и условия ее правомерности
20. Если защитные или броневые оболочки кабеля не пропитаны джутовой пропитанной пряжей то такой кабель называ